2021. március 17., szerda

RÁADÁS: BERNSTEIN BEETHOVENT MAGYARÁZ (MAGYAR FELIRATTAL)

ZENETÖRI BLOG
Szerző: LEONARD BERNSTEIN
1954 / 2020.03.27



Leonard Bernstein 1954-es előadása Beethoven 5. szimfóniájának I. tételéről. Mindannyian jól ismerjük a híres kezdő "Sors" motívumot. De hogyan lesz egy 4 hangból álló motívumból teljes szimfonikus tétel? Beethoven vázlatainak rekonstruálásával fény derül arra, hogy milyen gyötrelmes út vezet a végső, zseniális megoldás felé.

RÁADÁS: SZINTETIZÁTORISKOLA

SZINTETIZÁTORISKOLA BLOG
Szerző: SZINTETIZÁTORISKOLA
?


Szintetizátoriskola első rész

Bevezetés

Szintetizátoriskola második rész

Az alapfogalmak és a hangszerek típusai

Szintetizátoriskola harmadik rész

A hangszerválasztás

Szintetizátoriskola negyedik rész

A kísérőautomatika

Szintetizátoriskola ötödik rész

Hangok, hangközök

Szintetizátoriskola hatodik rész

Az akkordok

Szintetizátoriskola hetedik rész

Az automatika rejtelmei

Szintetizátoriskola nyolcadik rész

A stílusválasztás I.

Szintetizátoriskola kilencedik rész

A hangszín beállításai

Facebook oldal:

https://www.facebook.com/szintetizatoriskola/

Budapest Music Expo: 

Yamaha PSR-S975 kíséretautomatikás szintetizátor

RÁADÁS: #1 HOGYAN TANULJ ZONGORÁZNI KOTTA NÉLKÜL?

PiaNOSheet / YOUTUBE
Szerző: TÁBORI OLIVÉR
2015-



Tábori Olivér vagyok, üdvözöllek a csatornámon. Gyerekként 2 évet tanultam zeneiskolában zongorázni, kettő évet csellózni, magántanárnál pedig 6 évet dobolni. Bár gyakorlatilag lételemem a zene, ugyanakkor a jelenleg meglévő zongoratudásomat szinte teljes egészében az interneten tanultam, nem pedig a zeneiskolában. Ezért határoztam el, hogy elindítok egy olyan videósorozatot, amely magyar nyelven teszi elérhetővé azt a tudásanyagot, amivel jelenleg rendelkezem. Fontosnak tartom kiemelni, hogy én magam nem tudok kottát olvasni, azonban véleményem szerint ez nem is feltétlenül szükséges abban az esetben, ha valaki nem szeretne klasszikus műveket játszani, célja "csak" hobbiszinten megtanulni zongorázni. Őszintén remélem, hogy fogok tudni Neked segíteni abban, hogy megszeresd a zongorát, mint hangszert és a hangszeren való tanulás folyamatát is. 

Böngéssz kedvedre a videók között, remélem találsz olyat, ami felkelti az érdeklődésed:)


NEM A KORRUPCIÓ - DE AKKOR MI ÉRDEKLI A MAGYAROKAT?

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.03.17.



Az ellenzék kapott ajándékba egy szokatlanul nagyszabású közvélemény-kutatást, amit a jelenleg házi őrizetben lévő nagyvállalkozó, Bige László finanszírozott. Ennek az eredményét már meg is osztotta a közös listán induló pártok kampányfőnökeivel. A műtrágya-milliárdos azt ígéri, írni fog egy leleplező cikket is a Fideszről, ami "igen szaftos olvasnivaló lesz majd, dokumentumokkal alátámasztva". Nem ismerős ez a történet? Kormánykritikus nyilatkozatok egy vegzált milliárdostól és a nagy leleplezés Orbánról - Simicska Lajos atombombájának legendája pont erről szólt az előző parlamenti ciklusban...

KITARTÓ ADATKÉRÉSEK ÉS LEVÉLVÁLTÁSOK HOSSZÚ SORA UTÁN SZÉL BERNADETT MEGKAPTA MÜLLER CECÍLIÁTÓL A SZOCIÁLIS OTTHONOK FERTŐZÖTTSÉGI ÉS HALÁLOZÁSI ADATAIT MÁRCIUS 5-IG BEZÁRÓLAG

FACEBOOK
Szerző: SZÉL BERNADETT
2021.03.17.


...A legkiszolgáltatottabb honfitársaink tragédiáját mutatják ezek a statisztikák. Nem nekem kellett volna ezeket kiszámolnom, hanem a kormánynak, de ha már nekik nincs figyelmük a szociális szférára, legalább adták volna oda időben. Így a harmadik hullámban tudhattuk meg, hogy mely otthonokban és milyen mértékben terjedt a járvány az első és második hullámban. Máshol ezek naprakész adatok, amiből nyomon követhető a járvány terjedése a szociális intézményekben. Nálunk csak utólag lehet információkhoz jutni, ami probléma, mert így nincs semmilyen rálátásunk, mi történik éppen az országban. Ahogy sokszor elmondtam: a nyilvánosság nem akadályozza, hanem segíti a védekezést, mert fényt derít az esetleges hibákra, mulasztásokra, rossz döntésekre. Ami akadályozza a védekezést, az a propaganda.

Az adatokból azt látni, hogy
📌 a járvány őszi hulláma 25-ször több halálos áldozatot szedett az idősotthonokban, mint az első. A második hullámban hunyt el a koronavírus idősotthoni áldozatainak 96 százaléka.
📌 márciustól június 30-ig 140 idősotthoni gondozott hunyt el, szeptember és március 5-e között 3512 fő.
📌 november közepe és március eleje között több mint háromszorosára nőtt az idősotthoni áldozatok száma a szeptember és november közti időszakhoz képest: november 14-ig 1039 idős hunyt el az otthonokban, március 5-ig 3512 fő. Ez azt mutatja, hogy novemberben robbant be igazán a járvány.
📌 a két hullám összesített adatai alapján a március 5-ig koronavírusban elhunytak 24 százaléka, azaz mintegy negyede volt szociális otthonok lakója, ideértve a szociális és gyermekvédelmi intézményeket, idősotthonokat, fogyatékossággal élőket gondozó otthonokat, pszichiátriai betegek otthonait, hajléktalanokat ellátó intézményeket. A vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt.
📌 az első hullámban 140 idősotthoni elhunyt 70 százaléka, 99 fő volt fővárosi otthon lakója, a második hullámban a 3512 elhunyt 5 százaléka, 176 fő. Tehát az ősszel kezdődő hullámban az idősotthoni elhunytak 95 százaléka vidéki otthon lakója volt.
📌 a második hullámban Budapesten volt a legkevesebb idősotthoni áldozata a koronavírusnak az érintett férőhelyek arányában, Heves megyében a legtöbb: itt az érintett férőhelyek 12,5 százalékán gondozott idős ember hunyt el. Férőhelyarányosan a legtöbb idős ember a kiskunfélegyházi Szivárvány Intézményben hunyt el (27-en a 108 férőhelyes otthonban), de több otthonban is voltak hasonló arányok.
📌 a második hullámban abszolút értékben a legtöbb elhunyt Pest megyében volt (311 fő), az intézmények közül pedig a nyíregyházi Szivárvány Idősek Otthonában (48 fő).
📌 a második hullámban a fertőzött otthonokban gondozottak 33 százaléka, azaz harmada fertőződött meg átlagosan. Az érintett 71 503 férőhelyen 23 848 gondozott kapta el a COVID-ot.
📌 az első hullámban 5 idősotthoni gondozó hunyt el, a másodikban 13 fő, így a járvány kezdete óta összesen 18 idősotthoni gondozó hunyt el. Az első hullámban 137 dolgozó lett pozitív, a második hullámban 8273.
Van itt még két dolog, amit szeretnék kiemelni. Az egyik, hogy megint sikerült politikailag manipulált táblázatot küldeni, ugyanis a tavaszi hullám adatait tartalmazó táblázatból hiányzik a férőhelyek számára vonatkozó oszlop. Az alapján látni lehetne például, hogy az ország legnagyobb idősotthona a Müller Cecília által sokat említett 544 fős Pesti úti idősotthon. A másik, hogy van, ahol kevesebb elhunytat jelez a táblázatuk, mint legutóbb. A budapesti Empátia Gondozóházban például november 14-én még 21 elhunytat tartottak számon, márciusban már 16 főt.
Innentől kezdve számos új kérdésem van, de azt feltehetően megint 90 nap múlva fogják megválaszolni. De kitartóan megyek tovább, és továbbra is várom a megkereséseiteket — teszem a dolgom, akkor is, ha ezer helyről akadályozzák.

FIATALABBAK A KORONAVÍRUSBAN ELHUNYTAK A HARMADIK HULLÁMBAN, MINT AZ ELŐZŐ KETTŐBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZABÓ KRISZTIÁN
2021.03.17.


Egy évvel ezelőtt, 2020. március 15-én jelentették be a koronavírus első magyar halálos áldozatát, egy 75 éves férfit. Egy évvel később, 2021. március 15-én a járványban elhunytak száma átlépte a 17 ezret. Az áldozatok többsége a második és a harmadik hullámhoz köthető. Az áldozatok száma mellett ismert az is, hogy hány évesen haltak meg. A második hullám során elhunytak átlagéletkora 75,57 volt, ami már a harmadik hullám elején 74,26-ra csökkent. Ha pedig csak a 2021 márciusi hónapot nézzük, a változás ennél is szembetűnőbb, 2021. március 17-én 72,35 az átlagéletkor. Ezt részben az 50-59 éves korosztályban történt elhalálozások növekvő száma indokolja
.

A koronavírus-járvány első hullámában 2020. március 4. és 2020. augusztus 5. között 599 fő veszítette életét. A második hullámban – 2020. augusztus 5. és 2021. február 1. között – ez a szám közel hússzor több volt, 11 925 fő hunyt el a fertőzésben. A második hullám során az egy napon bejelentett legtöbb elhunyt 2020. december 5-én volt, összesen 193 fő. A harmadik hullámban, amit mi 2021. február 1-től számítunk, már 4897 halálos áldozata volt a betegségnek. 2021. március 17-én 195 elhunytat jelentettek be, amivel így megdőlt a második hullám negatív rekordja is...

KÜLFÖLDI EGYETEMEK MENTHETIK AZ SZFE-HALLGATÓK DIPLOMÁJÁT

NÉPSZAVA
Szerző: CSEPREGY EVELYN
2021.03.17.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem százötven hallgatójának már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakításának módja miatt nem kívánja az SZFE-n befejezni tanulmányait. Öt európai egyetem veheti át őket formálisan – elismerik eddig megszerzett kreditjeiket és a mestereikkel folytatott további munkát is – adta hírül a Freeszfe Egyesület.


Hónapok óta dolgozik a Freeszfe Egyesület az Emergency Exit („Vészkijárat”) névre keresztelt diplomamentő programon, melynek keretein belül eddig öt európai egyetemmel – köztük a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) – sikerült megállapodni tizennégy osztály átvételéről. A különböző intézményekben más-más konstrukciók valósulnak meg, a program célja azonban egységes: menekülőutat teremteni azoknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n. 

A kezdeményezés a tanárok felől érkezett, ők kezdték megkeresni nemzetközi szakmai kapcsolataikat, miután felelősséget éreztek azzal kapcsolatban, hogy eljuttassák tanítványaikat a diplomáig – nyilatkozta lapunknak Vermes Dorka, az intézmény filmrendező szakos hallgatója, aki kiemelte, nem tud hasonló szintű európai összefogásról. Mint mondta, Bagossy László és Csató Kata voltak a programmal foglalkozó munkacsoport vezetői, ők kezdték el a munkát, hozzájuk csatlakoztak többen hallgatók és tanárok. – Volt egy ötletkezdemény, munkamódszer a kezdetekor, és ez alapján együttesen fogalmaztunk meg anyagokat, amiket aztán elküldtünk a nemzetközi intézményeknek: kik vagyunk mi, mi történt velünk, mire van szükségünk, hány osztályról van szó, ők hol tartanak a képzésükben. S miután körvonalazódott, mely intézmények nyitottak a projektre, részletekbe menően el kellett kezdeni tárgyalni arról, hogy egyáltalán megvalósítható-e az ő országukban, egyetemükön mindez. S amikor egy osztály talált olyan intézményt, aminek megfelelt az előképzettsége, akkor a minőségmenedzsmenttel kapcsolatos kérdések következtek: miközben az intézmények szeretnének segíteni, nem szeretnék felhígítani saját diplomájuk értékét, ezért komoly bemutatkozásokat kértek – részletezte az Emergency Exit program kialakulásának folyamatát a hallgató...

VAN REMÉNY! A KÉSŐBBI HULLÁMOK EGYRE ENYHÉBBEK LESZNEK A BIOLÓGUS SZERINT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MÜLLER VIKTOR
2021.03.17.


Az egy éve tartó intézkedések nélkül már akár a százezredik halottunkat is eltemettük volna, a megmentett életekre pedig gondolnunk kell a mostani, legsúlyosabb harmadik hullám közepette is – írja a Válasz Online-nak küldött kommentárjában Müller Viktor elméleti biológus. Az ELTE TTK dékánhelyettese szerint bár a Covid szezonális fertőzésként velünk maradhat, már a következő hullám is szelídebb lesz a mostaninál. Már ha nem bízzuk a természetre az immunizálást, és beoltatjuk magunkat.


A felfelé kúszó halálozási számok, a járvány egymásba érő hullámai és a folyamatosan felbukkanó újabb és újabb vírusvariánsok hírei mellett nehéz megőrizni a reményt. Ránk nehezedik a karantén, nem látjuk még a végét, és az értelmét sem látja mindenki, hiszen így is milyen sokan meghaltak már.

Ne feledkezzünk el az érem másik oldaláról. Az elvesztett életek mellett gondoljunk a megmentett életekre is. A koronavírus alapváltozatának akadálytalanul terjedő járványa az óvatosabb becslések szerint is a népesség 0,5-1 százalékát elpusztítaná. A harmadik hullámért felelős „brit” variáns ennél is magasabb halálozással jár. Nem túlzás azt gondolni, hogy védekezés nélkül a járvány már 70-80 ezer áldozatot szedett volna Magyarországon, de talán már a százezredik áldozatot is temetnénk. Az intézkedések nélküli halálozás túlnyomó részét egyelőre sikerült elkerülni. A megszorítások, a szabályokat betartó emberek, és mindenki, aki a szabályokon túl a mindennapi döntéseivel tett azért, hogy lassítsa a fertőzés terjedését – életeket mentett.

Sajnos ez azt is jelenti, hogy sok még a vesztenivalónk: a járvány még nem tombolta ki magát, a népesség jelentős része továbbra sem védett. Muszáj folytatnunk a védekezést.

Meddig kell folytatnunk, most már örökké így fogunk élni? – kérdezik sokan...

A HATÁRON INNENI TELEPÜLÉSEK IS SZÉPEN LASSAN POZSONY ELŐVÁROSAI LETTEK

TELEX
Szerző: CSÉFALVAY ATTILA
2021.03.17.


Autóval 15 perc Pozsony. A közelség és az olcsóbb telekárak miatt hét-nyolcezer Szlovákiából átköltözött lakója lehet mostanra a határszéli Rajkának, ahol társasházak és lakóparkok épültek az áttelepülőknek. Hosszú halogatás után több ezren jelentkeztek be tavaly tavasszal lakcímükre, amikor a határzár után munkahelyükig és vissza csak itteni lakcímkártyával tudtak szabadon mozogni. Rajka még mindig nő, folyamatos az építkezés: kelet-magyarországi munkások építik az északnyugat-magyarországi határszélen a Szlovákiából átköltözők házait.


„Az elsők közt, még 2000-ben költöztem a volt férjemmel Rimaszombatból a határ magyar oldalára, Rajkára. A most 20 éves lányom már itt született: akkor még pecsételtek az útlevélbe, félévente kellett cseréltetnem, mert betelt. Azóta is itt vagyok, nem bántam meg” – emlékezett Hóka Ágnes, aki néhány éve saját vállalkozást indított a faluban, társasházak üzemeltetésével foglalkozik. Társasház ugyanis mostanra tucatjával épült Rajkán – a Szlovákiából átköltözőknek.

„Rajkának van egy hatalmas előnye: 15 perc alatt Pozsony belvárosába jutunk autóval” – magyarázza Ágnes, aki az ELTE-n szakfordítói képesítést is szerzett, most szaktolmácsi diplomára hajt...


A HATVANPUSZTAI ORBÁN-MAJORSÁGHOZ FOGHATÓ MÉRETŰ BIRTOK ÉPÜL BALATONHENYÉN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.03.17.


Mint a kis gömböc, egyre csak hízik az a hatalmas balatonhenyei birtok, amiről először egy éve mutattunk drónfelvételeket. A mostanra Orbán Győző hatvanpusztai majorságát megközelítő méretű beruházást a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán kezdte el 2019-ben, majd nem sokkal később tovább is adta rokonainak és kormány-közeli ismeretségi körének. A terület most egy olyan tőkealap tulajdonában van, aminek kezelője Tiborcz István egy barátjának a cége. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő segítségével pilótával ellátott kisrepülőgépről fotóztuk a tájvédelmi körzetben fekvő, mostanra közel 20 ezer négyzetméteres birtokot.


A közelmúltban Varga Judit igazságügyminiszter és családjának CSOK-támogatásból is épült nyaralója kapcsán is ismertté vált településen, Balatonhenyén a helyi házakhoz, nyaralókhoz képest kiugróan nagyméretű ingatlanprojektet nem nehéz megtalálni. Tavaly ilyenkor számoltunk be arról, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint „ez a történet a NER-es feudalizmusról szól, kastéllyal, tiszttartó házzal, külön fürdővel, mulatóházzal”.

A korábbi cikkünkben bemutatott birtok azóta az eredeti, több telekből összevont, 8992 ezer négyzetméteres területből szomszédos telkek odacsatolásával majdnem kétszeresére bővült. Az építéshatósági online adatbázis szerint a területen főépület (739,06 m2), nyári-lak (107,38 m2) és fürdőépület (170,48 m2) is készül, és idén az épületek további bővítésére kért engedélyt a tulajdonos a Veszprém Megyei Kormányhivataltól...

SEGÍTSÉGET VÁRTAK A KORMÁNYTÓL A PEDAGÓGUSOK, DE CSAK NEVETGÉLÉSRE FUTOTTA A PARLAMENTBEN

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2021.03.17.


Kedden az Országgyűlésben az azonnali kérdések óráján Csányi Tamás jobbikos képviselő a digitális oktatás áráról és a pedagógusok beoltásáról érdeklődött Kásler Miklós miniszternél. Az emberi erőforrások miniszterének válasza nemcsak újabb bizonyítékul szolgált arra, hogy a kormány semmibe veszi a tanárokat, hanem az oktatás állapotán aggódó ellenzék feletti gúnyolódásra is alkalmat adott a fideszes és KDNP-s politikusok számára.

Hangos derültséget váltott ki tegnap a Parlament kormánypárti felén, amikor Kásler Miklós azzal reagált Csányi Tamás jobbikos képviselő egyik kérdésére, hogy „a hangoskodás, az agresszivitás és az ismeretek hiánya nem pótolja az érveket, nem pótolja a hozzászólásának a tartalmát.” A miniszter azzal folytatta, hogy „a világ járványügyi szakembereinek, klinikusainak, filológusainak a krémje vitatkozik olyan kérdésekről, amikben Önök itt véleményt mondanak. […]

Honnan van Önökben a bátorság, hogy olyan kérdésekben, amikben semmi információjuk, tudásuk nincs, és ami emberéletekről szól, véleményt mondanak?”

És miben merészelt Csányi véleményt mondani, amiről „semmi információja, tudása” nincs? Arról, hogy a kormány mennyi segítséget volt hajlandó a tanároknak, diákoknak és szülőknek biztosítani a járvány ideje alatt. A képviselő szerint semennyit.

„Én azt látom, hogy a tanárokon nem kívánnak segíteni, hiszen nem kerülnek be az oltási tervbe, nem kapnak anyagi segítséget az eszközvásárlásokra. Azt is látjuk, hogy a szülőknek sem kívánnak segíteni, hiszen nem kapnak pótszabadságot arra, hogy otthon kell maradniuk a tanuló gyerekekkel és az online oktatásban nekik is kell segíteniük. Akkor vajon Önök kiknek akarnak segíteni? Nagyon úgy fest, hogy csak saját maguknak.

Csányi ezt megelőzően tételesen három kérdést tett fel Káslernek:

- Beoltják-e a tantermen kívüli oktatás időszakában azon tanárokat, akik ezt igénylik?

- Kompenzálják-e a tanárokat a digitális oktatáshoz szükséges eszközbeszerzések miatt a szakszervezetek által megnevezett jelképes 100 ezer forinttal?

- Az otthon maradó szülőket segítik-e pótszabadsággal az online oktatás idejére?

- Mennyibe került a KRÉTA rendszer, és kinek a felelőssége, hogy az első hétvégén nem működött? (Emlékezetes, hogy az iskolák kéthetes lezárásának első napján a köznevelési intézmények oktatásszervezői feladatait támogató informatikai rendszer, a KRÉTA összeomlott a nagy leterheltség miatt.)...

AKARUNK VÉGRE NORMÁLIS ORSZÁGBAN ÉLNI?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.03.17.


Nem tudom, hova szakadnak a gondolataim, semmi nem indokolja, hogy a jövőről gondolkodjak. Még itt vagyok a kórházban, igaz, nagyjából ugyanúgy, se nem rosszabb, se nem jobb. De persze már ez is jobb. Tegnap ketten hazamehettek, nem is értem, miért vagyok megsértődve rájuk. Mégis: hogy ők „szabadultak”, ad némi reményt, én is sorra kerülök. Talán ilyenkor könnyebb kiszabadulnunk önmagunkból, az önsajnálatunkból, abból az érzésből, hogy nincs is nálunk szerencsétlenebb ember a világon.


Szóval, csak semmi önszánás, nézzünk kicsit túl a kórtermen; végül is kinn süt a nap, az ablakon túli világ valódi tavaszt ígér. Igaz ugyan, hogy ez a március 15. is elszelelt, semmilyen ünnepi érzést nem kölcsönzött. Igaz, évek óta így van. Mit évek óta; nem emlékszem mikor fordult elő utoljára, hogy március 15. valódi közös ünnep lett volna. Nem, ez nem nosztalgia, nem a pártállami idők hamis megidézése, bár gyerekként mindig vártuk a márciust. Nem az iskolai értelmetlen ünnepséget, de valójában azt is; valahogy más volt, mint a többi. Kicsit szabadabb? Mit tudom én, gyerekek voltunk. Felnőttként? Az is más volt; nem április 4., nem augusztus 20., kicsit őszintébb. Nem őszinte, de őszintébb.

A rendszerváltás óta csak háború van. Mindegy, milyen ünnep; nem különböznek. Illetve dehogynem: március 15. új szerephez jutott, mi, újságírók utálhatjuk szabadabban egymást; elvégre ez a szabad sajtó napja. Harminc éve ez a mi, vagy az ő ünnepük, semmi közös, legfeljebb valóban a gyűlöleté, a kirekesztésé...

MÉGSEM OLYAN ELFOGULT AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG, MINT ORBÁN ÁLLÍTJA – A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.03.17.


Az Európai Bíróság reklámadóval kapcsolatos döntése, miszerint a magyar reklámadó és a kiskereskedelmi ágazatban kivetett lengyel adó nem sérti az állami támogatásokra vonatkozó uniós jogot, egyértelműen bizonyítja, hogy a hivatal mégsem a brüsszeli végrehajtó apparátus engedelmes és meghosszabbított karja a Reuters cikke szerint.


Az Európai Unió Bírósága tegnap nagyon meggyőző bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy ez a luxembourgi székhelyű igazságszolgáltatási testület a legkevésbé sem tekinthető a brüsszeli végrehajtó apparátus engedelmes és meghosszabbított karjának: az Európai Bizottság keresetét elutasítva kimondta, hogy a magyar reklámadó és a kiskereskedelmi ágazatban kivetett lengyel adó nem sérti az állami támogatásokra vonatkozó uniós jogot. Mint a Reuters hírügynökség beszámolójából kitűnik, ez már a másodfokú ítélet volt, Budapest és Varsó ugyanis 2019-ben az EU Törvényszéke – mint az alsóbb fokon eljárt szerv – előtti alapeljárásban már megnyerte a pert, és most azt a döntést erősítették meg.

A Brüsszel által vitatott lengyel jogszabály értelmében meghatározott bevételküszöb fölött a kiskereskedelmi cégeket magasabb adóterhekkel sújtják. A magyar előírás értelmében a reklámbevételek után érvényesül progresszív adókulcs.

A reklámadó sem tart örökké

A luxembourgi ítéletről beszámoló Bloomberg üzleti hírügynökség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor eredetileg 50 százalékos adókulcsot érvényesített a legnagyobb reklámbevételű médiacégekkel szemben. Az RTL Klub, az ország legnézettebb tévécsatornája szerint ez az előírás az utolsó független média lerombolásának brutális kísérlete volt. Az EU bírálata nyomán Magyarország korlátozta a különadó mértékét, tavaly pedig ígéretet tett arra, hogy jövőre az egész intézkedést felfüggeszti.

Tagállama válogatja a reklámadó megítélését

Az EurActiv elnevezésű uniós hírportál az európai bírósági ítélet indoklásából arra a megfogalmazásra hívja fel a figyelmet, hogy a progresszivitás mértékének a megállapítása az Európai Unió adójogi területen elért jogharmonizációjának a jelenlegi szintjén a tagállamok belátásától függ.

Kit diszkriminál a vakcinaútlevél?

Most pedig lássuk a vakcinaútlevél kérdését, amelyre nézve az Európai Bizottság várhatóan ma terjeszti elő javaslatát.

A londoni Financial Times előzetes áttekintése szerint olyan digitális igazolásról lenne szó, amelyet az EU-n belüli utazáshoz használnának, és amely a karanténkötelezettség elkerülését biztosítaná azok esetében, akiket vagy beoltottak a koronavírus ellen, vagy negatív COVID-tesztet tudnak felmutatni, vagy pedig felgyógyultak koronavírus-fertőzésből.

A tagállamok közt egyelőre nagy a vita – derül ki a Financial Times cikkéből. A Franciaország által vezetett országcsoport azzal érvel, hogy a vakcinaútlevél hátrányos megkülönböztetést jelent azokkal szemben, akik az oltási tervekben a sor végén vannak. A turizmusból származó bevételekre nagy mértékben ráutalt államok, mint például Görögország, az utazási lehetőségeket megteremtő közös keretek mielőbbi elfogadását szeretnék. Megosztottak az EU-országok abban is, hogy mely vakcinákat fogadják el, miután egyes tagállamok, például Magyarország, lehetővé tették orosz és kínai vakcina használatát, mielőtt azt hivatalosan elfogadták volna az unió szabályozó hatóságai. A brüsszeli bizottsági tervezet most úgy fogalmaz, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagot minden tagállamnak el kell ismernie a vakcinaútlevél vonatkozásában, míg más oltóanyagokat elismerhetnek, de ezek elismerésére nem kötelezhetők.

A történetesen Sputnik elnevezésű orosz állami hírportál is azt írja – mégpedig az El País spanyol lap értesülésére hivatkozva -, hogy az orosz és a kínai vakcinával beoltottak beutazhatnak majd azokba az EU-országokba, amelyek ezt jóváhagyják.

A bizottsági tervezet elfogadásához a tagállamok többségének, valamint az Európai Parlamentnek a jóváhagyására van szükség.

A Financial Times írása kitér arra, hogy a légitársaságok igyekeznek közös európai szabályozásért lobbizni, mert annak hiánya akadályát képezi a helyfoglalásoknak. Eközben a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség saját utazásra feljogosító applikáción dolgozik.

Mire jogosíthat az oltási igazolás?

A Handelsblatt, a német üzleti körök napilapja szerint a tagállamok gondolkodása már messzebbre jutott, mint Brüsszelé. Németországban legkésőbb május végére meg akarják könnyíteni az élet újraindítását azzal, hogy az oltási igazolás birtokában ismét lehessen étterembe, moziba járni, szabadidőparkokat látogatni. A szövetségi egészségügyi minisztérium már a múlt héten feladatul szabta a digitális igazolvány kifejlesztését. Ami az uniós szintű vitákat illeti, a Handelsblatt áttekintése megemlíti, hogy a magyarok az orosz és a kínai oltóanyag alkalmazásának a figyelembe vételét szorgalmazzák.

KÖZEL ÉS MÉGIS TÁVOL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Boglárka
2021.03.17.


A környező országok valamelyikébe költözni számtalan előnnyel jár, az egyik legnagyobb a könnyű megközelíthetőség. Az ember csak bepattan az autóba és pár órával később már Magyarországon is van és persze ugyanez igaz fordítva is: a családtagok és a barátok is bármikor ki tudnak szaladni akár egy hosszú hétvégére is. Kivéve persze, ha 2021 van, mert akkor ez szinte lehetetlen, miként az Boglárka posztjából is kiderül.


„Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen közelről ennyire lehetetlen lesz hazajutni. Persze, mondhatjátok, hogy nem lehetetlen, és valóban nem az a szó szoros értelmében, de nagyon nem egyszerű, pedig csak Csehországból kellene Magyarországig eljutni.

Jelenleg azonban mindkét országban annyira rossz a járványhelyzet, hogy bár a határok (sem a cseh azok előtt, akiknek valamilyen tartózkodási engedélyük van; sem a magyar a magyar állampolgárok előtt) éppenséggel nincsenek szó szerint lezárva, mégis valamilyen nagyon nyomós ok kellene ahhoz, hogy a két ország között közlekedni lehessen, arról már nem is beszélve, hogy családként hány teszttel mennyi pénzbe kerülne egy ilyen út.

Milyen naívak voltunk, amikor tavaly azt gondoltuk, hogy tavaszra már biztosan lehet majd simán közlekedni, szinte a „szomszédból” pedig igazán nem nagy dolog hazaugrani vagy akár látogatóba eljönni...

MÁR MOST A PÉNZÉHEZ JUTHAT, HA VAN VISSZAIGÉNYELHETŐ ADÓJA - ELKÉSZÍTETTE A NAV AZ SZJA-TERVEZETEKET, AMI ELEKTRONIKUSAN ELÉRHETŐ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LOVAS JUDIT
2021.03.17.


Már elérhetőek elektronikusan a NAV által elkészített szja-bevallási tervezetek az adóhatóság honlapján. Akinek visszaigényelhető adója van, annak érdemes minél előbb jóváhagynia, hogy 30 nap múlva megkapja az összeget. A bevallási határidő változatlanul május 20. Akinek nincs ügyfélkapuja, még április 15-ig kérheti a tervezet postázását.


Idén több mint 5,4 millió adózónak készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallás tervezetét, ami március 15-étől már elektronikusan elérhető. Az ügyfélkapuval (KAÜ-azonosító) rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik az eSZJA felületen, és ha szükséges, szerkeszthetik is a bevallás tervezetét. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 20-án éjfélkor a tervezet az ajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik.

Akinek nincs ügyfélkapuja, április 15-éig kérheti a tervezet postázását. Senkinek nem kell személyesen megjelennie az ügyfélszolgálaton, hogy hozzájusson nyomtatott bevallási tervezetéhez.

Hogyan kérhető postán a tervezet?

- SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: 

- SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn),

- a NAV honlapján elérhető webűrlapon,
levélben,

- a NAV honlapjáról letölthető formanyomtatványon (BEVTERVK),

- telefonon a 1819-es hívószámon.

Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan érvényessé, de segítségül szolgálnak a bevallás elkészítéséhez...

FÜRJES BALÁZS MELLÉNYÉBE BÚJVA ÜLTÜNK LE KARÁCSONY EMBERÉVEL – TÉNYLEG KIVÉREZTETI A KORMÁNY A FŐVÁROST?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2021.03.17.


Vállalkozások tízezreit kérte nemrég a főváros vezetése, hogy mondjanak le az iparűzési adóelőleg felezésének lehetőségéről, különben év végére fizetésképtelenné válik Budapest a kormányzati elvonások miatt. Mindeközben a kormány állítja, hogy a főváros korántsem olyan szegény, amilyennek mondja magát. Hogy igazságot tegyünk a vitában, a Válasz Online szerette volna egy asztalhoz ültetni a főpolgármester és a miniszterelnök illetékes kinevezettjét, Kiss Ambrus költségvetéséért felelős általános főpolgármester-helyettest és Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkárt. Közülük azonban csak Kiss Ambrus vállalta a vitát, így mi szembesítettük a Fürjes nyilatkozataiban és Facebook-posztjaiban talált felvetésekkel...

HARMÓNIA VAGY HANGZAVAR? - AZ EURÓPAI KONCERT KILÁTÁSAI

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2021.03.12.


Jegyet váltana-e az olvasó egy olyan hangversenyre, ahol tudja, a zenekar minden tagja a maga nótáját fújja, vagy ahol mindenki más felfogásban játssza a dallamot? Nos, az elmúlt időszakban Európa éppen egy ilyen – növekvő diszharmóniával jellemezhető – koncertre emlékeztetett. A koncert kifejezés ebben az összefüggésben – mint „a nagyhatalmak Európai Koncertje” – eredetileg a napóleoni háborúk után kialakult helyzetet rendező, 1818-as, aacheni kongresszus jegyzőkönyvében jelent meg. Azóta rendre előkerül, amikor az Európa államai közötti hatalmi egyensúly megbomlik. Ilyenkor a gazdasági, a társadalmi és a politikai változásokhoz való alkalmazkodás többnyire a szuverén nemzetek – nem mindig barátságos – egymásra hangolódása útján valósult meg. De a viták vezettek már – nem is egyszer – világháborúk kirobbanásához.

Amikor e cikk írásába belekezdtem, éppen elkezdődött egy új „koncert” próbája: a gazdasági mentőcsomagról és a vétófenyegetésről való egyezkedés. Még kiszámíthatatlan volt, vajon a „chicken game” melyik résztvevője fogja félrerántani a kormányt. Miután a döntés megszületett, mindenki azt mérlegelte: ki volt a csirke, azaz ki engedett? Míg a világ azt találgatja, vajon „a »szabad elvonulás« Orbánnak esélyt jelent-e Európa számára”, addig itthon Orbán Viktor teljes győzelemként, az ellenzék pedig a miniszterelnök totális kudarcaként értékelte a történteket. A lényeg: elhárultak ugyan az akadályok a mentőcsomag alkalmazása elől, ám az Európát fenyegető illiberális kór gyógyítását a beláthatatlan jövőre halasztották. Pedig az európai összhang megteremtése egész sor fontos ügyben – a menekültválság, a versenyképesség, a pénzügypolitika, a nemzeti identitás és most éppen a vakcinaelosztás kérdésében – létkérdés. Az EU – a CNN szerint – történetének legsúlyosabb válságát éli át, részben Magyarország miatt...


HIÁBA A SZIGORÚ KORLÁTOZÁSOK, CSAK NEM MARAD A FENEKÉN A MAGYAR

QUBIT
Szerző: SÁNDOR LÁSZLÓ
2021.03.17.


A mobiladatok szerint a harmadik hullámban először maradtak többen otthon az elmúlt héten, mint az azelőttin, és valamelyest csökkent a munkahelyi látogatások és a bevásárlások száma is. A mostani lezárás ennek ellenére a karácsonyinak csak az egynegyedével ér fel.


Piros betűs nap volt a hétfői: a magyar mobilszolgáltatók adataiból dolgozó elemzők, modellezők a Scientific Reportsban megjelent tudományos publikációban mutatták be, hogyan mozogtak az emberek az országban a járvány idején (a tanulmány vezető szerzőjével, Szócska Miklóssal készült Portfolio-interjú itt olvasható).

A mi szempontunkból a cikk egyik legfontosabb tanulsága, hogy a 8,6 millió magyar mobiltelefon anonimizált, aggregált cellainformációi nagyon hasonló trendeket mutatnak a Google nyilvánosan is elérhető számaival. (Eltérések leginkább abból adódnak, hogy a magyar csapat más összehasonlítási alapot használt a munkaszüneti napokhoz.) A Google még mindig 4,5 millió Android-felhasználó és még jó pár iOS-en guglizó adataiból dolgozhat, ha a tulajdonosok engedélyezték a helytörténet mentését a telefonjuknak — és akkor az okostelefonok GPS-ével akár még pontosabban is követhető, hogy boltban vagy szórakozóhelyen járt-e egy telefon. A területi bontás lesz kevésbé részletes, de Magyarországon a járványügyi adatok, intézkedések és előírások nemigen szoktak a megyei szintnél részletesebbek lenni...

CSAK AZ UNIÓS OLTÁSBÓL TÖBBET BE LEHETETT VOLNA ADNI, MINT AMENNYIT EDDIG ÖSSZESEN SIKERÜLT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐSZEG FERENC
2021.03.16.


1941. július 10-én, a Pravdában megjelent cikkében Rákosi ezt írta: „A magyar nép a lelke mélyén teljesen a szabadságáért küzdő Szovjetunió oldalán áll”.


Révai nem távolodott el ennyire a valóságtól, ügyelt rá, hogy kijelentései ne legyenek a röhögségig hamisak. Híres mondata, „élni tudtunk a szabadsággal”, azt fejezi ki, na, jó, a szabadságunkat persze a szovjet hadseregnek köszönhetjük, de történelmi érdemünk, hogy jól használtuk a szabadság adományát: 1945-ben, a Kisgazda párt 57 százalékos választási győzelme ellenére négypárti koalíciós kormány alakult, 1947-ben szervezett választási csalással a kommunista párt 22 százalékos eredményt ért el. Éltünk a szabadsággal, és az oroszok dominálta Szövetséges Ellenőrző Bizottság jótékony segítségével.

Vajon Orbán a színtiszta hazudozás vagy a sumák csúsztatás módszerét használja-e?
...

BOSSZÚÁLLÓK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.03.17.


Ha meg akarjuk érteni Orbán Viktor és a Fidesz mostani bosszúhadjáratát, azt, hogy a járvány legnagyobb pusztítása közepette nem az igazi ellenséggel, a vírussal, hanem az ellenzékkel hadakoznak, vissza kell mennünk az időben. Nem sokat, csupán három évet, az előző választást megelőző nemzeti ünnepig. Akkor nem volt járvány, meg lehetett tartani az ünnepinek mondott, valójában bértapsolókkal súlyosbított, gyűlölködésre használt „megemlékezéseket”. Orbán már akkor meghirdette, amit azóta a saját bőrünkön tapasztalunk. Azt, hogy „aki nincs velünk, az nincs”.


2018-ban, március 15-én Orbán Viktor nem pillanatnyi felindulásból mondta azt, hogy a választás után elégtételt fognak venni. Nem indulatból szólta el magát, nem is a sokak által gyakran felemlegetett mentális zavarában. Magyarország miniszterelnöke - bűnügyi megfogalmazással - aljas indokból, előre megfontoltan mondta mindezt.

Orbán tudta, hogy mit beszél, és azt is tudta, hogy miért kell ezt mondania. Azért, mert a Fidesz tábora nagyon ki volt már akadva, amiért egyre több támadás érte őket. Megírta a sajtó Semjén vadászatát, Tiborcz Elios-ügyeit, Szijjártó 167 milliós házikóját, Kósa ezerháromszázmilliárdos csengeri örökségét...

A FÉNY A VAKCINAALAGÚT VÉGÉN

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.03.17.


Jó reggelt! Olyan idő lesz, mint tegnap.

4 legfontosabb cikkünk most

4,6 millió magyar beoltására elég vakcina érkezhet az EU-ból április és június között

- A Budapesten „buborékban” megrendezett nemzetközi vívóverseny 8 résztvevőjének pozitív lett a koronavírus-tesztje

- Az amerikai hírszerzés szerint Putyin Trump oldalán próbálhatott beavatkozni a tavalyi elnökválasztásba

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

MOST AKKOR KELL FÉLNI AZ ASTRAZENECA VAKCINÁJÁTÓL?

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2021.03.17.


Számos európai országban leállították az oltást az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájával, amíg az Európai Gyógyszerügynökség kivizsgálja a vérrögképződéssel összefüggő lehetséges mellékhatásokat. A többi vakcinánál is jelentettek hasonló eseteket, igaz, nem ennyit, a klinikai kutatások alatt pedig nem volt ilyen probléma ezzel az oltóanyaggal sem. Az EMA csütörtökre ígéri a vizsgálati eredményeket.


Eddig 17 millió embert oltottak be Európa-szerte vele, és 15 mélyvénás trombózist, illetve 22 tüdőembóliát jelentettek az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus-vakcinájának beadása után, ennek hatására számos európai országban felfüggesztették a használatát. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) divíziója, a PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, farmakovigilanciai kockázatfelmérési bizottság) már elemzi a helyi hatóságokkal és az AstraZenecával közösen az eredményeket, és csütörtökön hozza nyilvánosságra az ajánlását – addig is azonban mind az EMA, mind az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kiállt az oltás mellett, és amellett tette le a voksát, hogy nincs értelme szüneteltetni a vakcinázást.

Az AstraZeneca állásfoglalása nyilván egybecseng a két szervezetével: a sajtóhoz eljuttatott közleményük szerint az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beoltott 17 millió ember adatai azt mutatják, hogy a vakcina alkalmazása nem mutat nagyobb kockázatot tüdőembólia, mélyvénás trombózis vagy trombocitopénia tekintetében bármely életkori, nem szerinti, gyártási tétel szerinti vagy országcsoportban. A céghez és az Európai Gyógyszerügynökséghez eddig egyaránt 15 mélyvénás trombózisos és 22 tüdőembóliás esetet jelentettek, ez a beoltottak számára vetítve 0,00021 százalékos előfordulást jelent. Bár kevés trombózisos eset előfordult a klinikai vizsgálatok során is, ezek száma a vakcinát kapottak csoportjában kisebb volt, mint a kontrollcsoportban...

BETEGEIKRE IS ALIG MARAD IDEJÜK A HÁZIORVOSOKNAK AZ OLTÁSOK SZERVEZÉSE MIATT

HVG / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2021.03.17.


Hétvégén is dolgozniuk kell a háziorvosoknak, a központi oltási rendszer hiányosságai miatt azonban sokszor a páciensek is rajtuk töltik ki a dühüket. Már az önkormányzatok is segíteni próbálnak, a háziorvosok azonban egyre kevésbé bírják az extrém terhelést.


Magára hagyták a háziorvosokat az oltások szervezésénél, legalábbis így érzik azok, akikkel a hvg.hu beszélni tudott. A hvg.hu egyre több háziorvostól kapott olyan visszajelzést, hogy túl sok időt vesz igénybe az oltás megszervezése, ezért a betegekre is kevesebb energia jut. Pedig a koronavírus brit mutációjának intenzív terjedése miatt nemcsak a kórházakban, hanem a praxisokban is komoly a terhelés.

Az igazi problémát forrásaink szerint az érkező oltóanyagok elosztása jelenti, emiatt nemcsak a „hagyományos” betegekre jut kevesebb idejük, hanem a koronavírusos esetek kiszűrésére, ellátására is. Többen is beszámoltak arról, ami az operatív törzs napi számaiból is látszik, hogy egyre több a beteg, több praxisban pedig jelentősen megugrott a fiatal fertőzöttek száma.

Van olyan háziorvos is, aki fiatalabb betegeivel csak e-mail-ben tartja a kapcsolatot, hogy így is időt tudjon spórolni...


LE AKARTÁK NYÚLNI A PROJEKTET, DE ÉN ÍRTAM EGY LEVELET ORBÁN VIKTORNAK, Ő PEDIG BÖLCSEN DÖNTÖTT

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2021.03.17.


Januárban már elkezdték építeni, jövő ilyenkor pedig akár át is adhatják az ukrán határtól néhány kilométerre lévő Fényeslitkén Európa egyik legnagyobb intermodális, vagyis többféle közlekedési eszközt egyszerre fogadni tudó logisztikai központját. A konténerterminál a Kína és Európa közti kereskedelem egyik fontos helyszíne lesz a jövőben, az Új Selyemút egyik európai kapuja. A beruházó Magyarország egyik leggazdagabb embere, a nyilvános szerepléseket kerülő Rahimkulov Ruszlan cége.


„A frankfurti polgármester jött utánam, nem kis játékosok voltak ott”

– mondta Fényeslitke polgármestere, Mártha Mihály, aki kint volt a 2018-as Selyemút-konferencián Kínában, ahol négy percet beszélhetett a befolyásos emberekből álló publikum előtt. Ez a Fényeslitke melletti terület az elmúlt években rengeteg beruházó érdeklődését felkeltette. A polgármester szerint jött már komoly megkeresés az USA-ból, Kínából, Franciaországból, Indiából és még sok más országból is. Az ipari felhasználásra szánt területre már be van vezetve a villany, az ivóvíz, van csatorna és elkerülő út is.

A területre szemet vetett már izzógyártó cég, napelemgyártó vállalat, majdnem kiépült itt egy kóser élelmiszerekre szakosodott logisztikai központ, sőt, egy fegyvergyártó cég is majdnem elkezdett itt építkezni. De csak majdnem. „Már annyi alapkőletételünk volt, mint égen a csillag” – mondta Mártha, aki szerint mind közül a most elindult beruházás a legmegfelelőbb a település számára, mert ezzel „egy teljesen másfajta munkakultúra jön Fényeslitkére”.

Az Új Selyemút, más néven Egy Övezet Egy Út program egy ma már több tucat országra kiterjedő geopolitikai-stratégiai terv, amelyet Kína indított el.

Az ígéretek szerint Kína kikötők, repülőterek, vasutak és autópályák finanszírozásával és felépítésével, valamint energetikai és digitális hálózatok (pl. 5G) fejlesztésére irányuló beruházásokkal javítja a fejlődő világ infrastruktúráját, és ezzel hozzájárul a fejlődéshez Délkelet- és Közép-Ázsiától kezdve Latin-Amerikáig a világ minden szegletében. Magyarországon a Budapest–Belgrád-vasútvonal több százmilliárdos fejlesztése is a program részének tekinthető.

Abban nézeteltérések vannak, hogy a fél világra kiterjedő projektnek mi a pontos célja. A bírálók gyakran a korrupció terjesztésével, diktátorok pénzelésével és gyarmatosítással, gazdasági és politikai befolyásszerzéssel vádolják Kínát...


SZABAD SZEMMEL: MAGYARORSZÁGON VÉGE A FÜGGETLEN SAJTÓNAK, HA A FIDESZ GYŐZ A KÖVETKEZŐ VÁLASZTÁSON - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.17.


Spiegel


Ultimátumot kíván benyújtani az Európai Parlament a Bizottságnak, hogy kikényszerítse a jogállami mechanizmus mielőbbi bevetését Magyarország és Lengyelország ellen. A lap megszerezte azt a határozati javaslatot, amelyről várhatóan a jövő héten szavaznak Strasbourgban, és amely kimondja, hogy az EP az unió bíróságához fordult, ha Brüsszel június 1-éig nem élesíti be a tavaly decemberi csúcson jóváhagyott szabályozást. Mint ismeretes, az lehetővé teszi, hogy megvonják a pénzügy támogatást azoktól a tagországoktól, amelyek nem tartják be a demokratikus normákat.

A tervezetet a nagy frakciók dolgozták ki és a nyomásgyakorlás célja, hogy a jogállam nagyobb védelmet kapjon a magyar és a lengyel kormánnyal szemben. A két országban ugyanis a nemzeti-konzervatív vezetés meggyengítette az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozta a sajtószabadságot és csuklóztatja a civil társadalomnak azt a részét, amely tiltakozik a jogsértések ellen. Az anyagi források elzárása érzékenyen érintené mindkét hatalmat.

A mechanizmust csak a Bizottság élesítheti be, ám az lapít, mert a tavaly év végi megállapodáshoz fűzött kiegészítő nyilatkozat, amelyet a magyar és a lengyel delegáció kényszerített ki, azt tartalmazza, hogy az alkalmazással meg kell várni az Európai Bíróság véleményét, már ha két ország az Európai Bírósághoz fordul. Mit az isten, pontosan ez történt a múlt héten, ami azt jelenti, hogy várhatóan további hónapokkal később lehet csak élni az új eszközzel a renitens tagok ellen.

Deutsche Welle

Egy vezető német jogtudós szerint Magyarországon sokkal rosszabb állapotban van a jogállam, mint a lengyeleknél, mert a Fidesz jóformán minden fontos döntésnél formálisan eleget tett a jogállami követelményeknek, miután kétharmada van. Ám nagyon sok szakértő úgy véli: már előbbre tart a demokratikus normák leépítésében, mint Varsó. Armin von Bogdandy hozzátette ugyanakkor, hogy természetesen egyik ország sem vethető össze Törökországgal, Oroszországgal vagy éppen Ukrajnával, ám ettől még igen kritikus a helyzet.

A nemzetközi közjoggal foglakozó Max-Planck Intézet vezetője rámutatott, hogy hiába mond most mást a két kormány: országuk a Lisszaboni Szerződés aláírásával elfogadta, hogy az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti jogszabályokkal szemben. A Lengyelországban zajló igazságügyi reform azért veszélyes, mert ott a szabad demokrácia sorsa a tét. Azaz hogy lesznek-e a jövőben fékek és ellensúlyok. Az ország ettől már nem jár messze, ha nem lehet hová fordulni a hatalommal szemben.

Viszont ha lesznek olyan tagállamok, amelyekben már nem működik a szabad demokrácia, akkor az egész EU-nak felül kell vizsgálnia álláspontját saját magáról.

Deutsche Welle

Arató András szerint Magyarországon vége a független sajtónak, ha a Fidesz győz az alig egy év múlva esedékes választáson. A Klubrádió többségi tulajdonosa hozzátette, hogy egy ilyen féldiktatórikus rendszerben nincs helye semminek, ami önálló és nem a hatalomtól függ. Azon kívül Orbán Viktor nem tűri meg a kritikus hangokat. Ez magyarázza, hogy a kézből etetett médiahatóság megvonta a rádió sugárzási engedélyét, miközben egyértelműen a politika döntött a kérdésben.

Az indoklás nevetséges, de legfeljebb pro forma érdemes a bírósághoz fordulni, hiszen az is a hatalom irányítása alatt áll. Kiderült ez már akkor, amikor az ősszel méltatlan módon utasította el a csatorna korábbi panaszát. És most ugyanettől a testülettől kellene jogorvoslatot remélni. Arató ugyanakkor nem zárja ki, hogy Orbán utazik az adóra, mert az továbbra is létezik, pedig már hányszor próbálták kicsinálni. De azért is szálka lehet a politikus szemében, mert már alig van független szerkesztőség. És hát ez esetben az illetékes állami hatóság igyekszik beverni az utolsó szeget a koporsóba, míg a legtöbb hasonló esetben Fidesz-közeli üzletemberek tették rá a kezüket az adott orgánumra. Így miniszterelnök azok esetében moshatta kezeit.

Hogy idáig fajult a helyzet, abban felelős az EU is, mert totojázott és csak későn jött rá, hogy a magyar rendszer összeegyeztethetetlen az európai értékekkel. Sorozatos kompromisszumokkal azonban lehetővé tette, hogy tovább működjön az illiberális demokrácia. Brüsszel ugyanakkor most megtehetné, hogy a napirenden tartja a Klubrádió ügyét és így folyamatosan kellemetlen helyzetbe hozza az Orbán-kabinetet. De a helyzet úgy áll, hogy az unió finanszírozza az unió elleni ún. szabadságharcot.

A nyilatkozatból kiderül, hogy a Klubrádiónak még az interneten is alighanem jó százezer hallgatója van, igaz, a 92,9-es frekvencián átlagosan 150-200 ezren követték az adást.

Falter

Magyarországon meg vannak mérgezve a lelkek – mondja Tóth Krisztina, aki ellen a jobboldal hecckampányt indított, miután kijelentette, hogy az iskolai kötelező irodalom egy részét le kellene cserélni, mert a szóban forgó művek ódivatú gender szemléletet tükröznek. Mint elmesélte, két héten át folyamatosan kapta a fenyegetéseket, szexista megjegyzéseket, pedig amit tett, az nem több egyfajta gondolatkísérletnél. Ugyanúgy, mintha azt kérdezték volna tőle, hogy milyen könyveket vinne magával egy magányos szigetre.

Ám az indokaira egyedül a Klubrádió volt kíváncsi, de azt most éppen az internetre kényszerítették. Viszont akik a jobboldali szerkesztőségekből bírálják, azok egyetlen művét sem olvasták. Ellenben a könyvmegsemmisítő Dúró Dóra liberális pandantjaként emlegették az egyik tévéműsorban. Olyan tehetségtelen senkiként, akinek nincs joga, hogy irodalmi ügyekben megnyilvánuljon.

Az a benyomása, hogy Orbán Viktor időről időre odadob bizonyos embereket a mit sem tudó, felbujtott tömegek elé, hogy azok azután szétkapják. Ez az ő cirkusza. Viszont hogy éppen egy nő ellen indult hadjárat a médiában, nos, Tóth Krisztina szerint ez sem véletlen. Ha férfi lett volna a célpont, az nem mozgósít ekkora erőket a közösségi oldalakon. Hiszen a hivatalos felfogás az, hogy a nők princípiuma gyereket szülni, a háztartást vezetni, illetve hogy ne üssék bele az orrukat a pasasok dolgába.

Azon felül most éppen kifújt a migránstéma, nem lehet sorosozni, új ellenségképet kellett találni. Idehaza is keresik, hogy éppen kitől kellene megvédeni a nemzeti értékeket. De Tóth Krisztina úgy látja: ha a külföld határozottan kiáll mellette, akkor belőle is könnyen lehet fizetett „Soros-ügynök”. Merthogy paranoid módon keresik a bűnbakokat.

Ez azzal függ össze, hogy az ország bezárkózik és egyre inkább az orosz befolyási övezetbe csúszik vissza. A hatalmat központosítják, a történelmet újraértelmezik. Erősödik a sértettségi politika: Magyarország a nagyhatalmak áldozata. Brüsszel a nagy manipulátor, és veszélyes minden új, ami kívülről jön a kultúránkba. A járvány pedig csak ráerősített arra a felfogásra, hogy a szuverén értelmiségiek semmirekellőek és csupán élősködnek a társadalmon. Sokan ugyanakkor félnek kinyilvánítani az ellenvéleményüket, nehogy megtorlás érje őket.

És mivel a Fidesz korifeusai és barátaik hatalmas vagyonokat halmoztak fel az eltelt 10 évben, óriási a választások tétje. Ezért a hatalom tovább fokozza a hisztériát, mert nem szeretne veszteni. Igyekszik elterelni a figyelmet a maffiaállamról, illetve bűnösöket találni a szegénységért és a gazdasági válságért. Fel is fedezi azokat az irodalom és a színház területén és máris indul a boszorkányüldözés. A névtelen kommentátorok készen kapják hozzá az écát.

A közállapotok azonban olyan mélyre süllyedtek, hogy azokból nehéz lesz kikeveredni, ha az ellenzék nyer jövő tavasszal – mutat rá Tóth Krisztina.

Die Welt

Az első számú német virológus arra figyelmeztet, hogy hamarosan szorult helyzetbe kerülhetnek az országban azok az 50 év fölötti emberek, akik még nem kapták meg a vírus elleni védőoltást, miután a kormány elővigyázatosságból leállította az AstraZeneca készítményének beadását. Ráadásul a gyár jelezte, hogy egyelőre a korábban leszerződött mennyiségnek csupán kevesebb, mint a felét képes leszállítani.

Christian Droste, aki a berlini Charité kórházban dolgozik, kifejtette, hogy minden szerre szükség van, mert támad a brit mutáns, márpedig az nem csupán könnyebben terjed, hanem sokkal több halálos áldozatot követel, mint a korábbi változatok. És már most a megbetegedések háromnegyedét okozza.

Ezért a szakember egyetért a járványügyben illetékes Robert Koch Intézettel abban, hogy Húsvétra megint ugyanolyan súlyos állapotok alakulnak ki, mint amilyenek Karácsony körül voltak. Mi több, csak egyre rosszabbodnak. Hogy az AstraZeneca oltóanyaga kapcsán több esetben is vérrög kialakulása jelentkezett, arról azt mondta, hogy természetesen alaposan utána kell járni a dolognak, de azt is meg kell vizsgálni, nem más tényező okozta-e a bajt.

NEM VAGYOK MOHIKÁN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.17.


Azon tépelődtem, ma, midőn előttem állott a hófehér monitor, hogy betűket rakjak rá, szóval azon ment a morfondír, vagyok-é annyira jó mohikán, hogy szó nélkül hagyom Eperjes, valaha volt színművész elvtárs legújabb tripjét. Mert és ugyanis tudjuk, hogy a nagy vízen túli őslakosok szent tisztelettel viseltettek az eszementekkel abbeli vélekedéssel, hogy ők közelebb állnak a nagy Manituhoz, mint akármely útszéli rézbőrű harcos vagy a lova. Én azonban, mint sápadtarcú testvér nem rendelkezem ezzel a genetikus bölcsességgel, és Eperjessel keresztényi szeretetből törődök.

Egyrészt mint az Úr lelki szegény fiával, akié azonban nem lesz a mennyeknek országa, mert a gonosz szolgálatába állott, illetve más istent imád, akit/amit Orbán Viktornak hívnak, s ami így már maga az eretnekség vagy istentagadás. Mondjon akármit is ez az Eperjes az ő nagy hitéről, ami ezzel a gesztussal akkora léket kapott, hogy az orrunk előtt folyik a flaszterra ennek az Eperjesnek az egész betegen mocskos lelke, s ott tocsog. Hogy valaki hitet ordibál, cirkuszi előadást rendez belőle, az nem tetszik az Úrnak, az pedig pláne nem, ha másról készít faragott képet az oltárára.

Ha ilyen dagadt mihasznákat ültet oda, az nem kereszténység, hanem bálványimádás, amit boldogabb korokban máglyával jutalmazott a szent inkvizíció, hogy az ilyen tévelyedettek lelkét megmentse. Ennyit Eperjes hitéről, ami szót sem érdemelne. Ha meg kell hülyülnie, hülyüljön meg magának, de van az országban úgy másfél millió Eperjes. Nem mind ennyire hülye, de ugyanilyen ostoba, és egy kupacban ezek már képesek arra, hogy romlásba vigyék az országot, s mint látjuk, viszik is nagy szorgalommal. Viszont Isten mögé bújtatni a romlottságot, nem komilfó.

„Viktor embert próbáló küzdelmet folytat, amit csak Istenbe vetett mély hittel vívhat meg. Míg így küzd, kötelességem teljes erőmmel támogatni. Meg Kövér Lacit is, Áder Janit is, és minden tisztességes küzdőt, aki zarándokol és nem ténfereg. Mindennap imádkozom, hogy legyen erejük a történelmi tetthez. Ehhez fogható hatalmas külső és belső ellenséggel korábban talán csak a nagy magyarjaink küzdöttek: Széchenyi, Rákóczi, Szent László, Szent István.” – Ilyeneket delirált ez az Eperjes, s ezt elolvasva tán érthető, miért szánok rá némi időt, holott amúgy méltatlan volna rá a manus...