2020. február 6., csütörtök

LEVEGŐNEK NÉZTE A KORMÁNY A TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUMOT

INDEX
Szerző: NAK
2020.02.06.Matskási István biológussal, parazitológussal, a Magyar Természettudományi Múzeum volt főigazgatójával olvasható interjú a Magyar Narancs friss, csütörtökön megjelent számában. A hetilap azután kérdezte a kettővel ezelőtti intézményvezetőt, hogy az Index megírta: a kormány titkos határozattal arról döntött, hogy még idén Debrecenbe költöztetik a múzeumot.

Bernert Zsolt jelenlegi főigazgató egy január közepi értekezleten közölte a múzeumi alkalmazottakkal, hogy a kormány meghozta a végleges döntést az ügyben, tehát a korábbi, rengeteg vitát, élénk tiltakozást kiváltó előzetes tervekkel ellentétben a költöztetés már eldöntött ténynek tekinthető. A titkos kormányhatározat szerint idén év végéig ki kell költöznie a múzeumnak egy ideiglenes helyre, majd tíz éven belül Debrecenbe kell áttelepülnie...


EGY DOKUMENTUMBÓL KIDERÜL, HOGY NEM CSAK AZ ÁLLAMNAK DOLGOZNAK A NER-CÉGEK: MÁS NER-CÉGEKNEK IS

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2020.02.05.


Nem csak állami megbízásokkal van kitömve, lényegében a Fidesz teljes gazdasági holdudvara foglalkoztatja a kormány kedvenc biztonsági cégét, a Valton Sec-et. Ez egy olyan dokumentumból derül ki, amit egy cégformaváltás miatt adott le a társaság az illetékes hatóságoknak, és amelyben a 2018 végén meglévő vevőiket is felsorolták.

A Valton Varga Lajos és Bessenyei István cége, akik külön-külön szoros kapcsolatban vannak a kormányzat legfontosabb szereplőivel.

A cég nagyobb része (egészen pontosan 89 százaléka) Varga Lajos tulajdonában van, róla az Index egy portréban azt írta, hogy bár saját bevallása szerint egy jókor, jó helyen átadott névjegynek köszönheti az állami megbízásait, valójában ennél szorosabb a kapcsolata a Fidesz vezetésével. A lap úgy fogalmazott, hogy állítólag bármikor bárkit felhívhat az Orbán, Lázár, Rogán hármasból.

Utóbbihoz Bessenyei Istvánnak is van, vagy legalábbis a propaganda-miniszter válásáig biztosan volt kapcsolata: feleségeik rendszeresen mutatkoztak együtt, együtt laknak, és közös cégük is van. Utóbbi vállalat az a bizonyos Nakama & Partners, amely Rogán Antal állítása szerint a házaspár emlékezetes helikopterezését finanszírozta. A társaságnak Rogán Cecília nem is volt alapítója, részben épp Bessenyeit vásárolta ki, hogy beszálljon annak felesége, Sarka Kata mellé.

Persze ezeknek a kapcsolatoknak önmagában semmi jelentősége nem lenne,
ha az állam nem tömné évek óta megrendelésekkel a Valtont.

A biztonsági cég azok között a vállalatok között van, amelyeknek a 2010-es kormányváltás hozta el a kánaánt. A vállalat árbevétele – különösen az utóbbi évek robbanásszerű növekedésének köszönhetően – nyolc év alatt több mint tízszeresére nőtt, és nyereségben is milliárdokat hozott tulajdonosainak...

CSALÁD ÉS TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁS A RADIKÁLIS KEDVESSÉG JEGYÉBENA BUDAPEST BIKE MAFFIA ALAPÍTÓJÁVAL, HAVASI ZOLTÁNNAL BESZÉLGETTÜNK

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS BLANKA
2020.02.06.


A civil szervezetekkel kapcsolatban berögzült narratíva a sajtóban, hogy hiába végeznek hiánypótló munkát, folyamatosan aggódni kell értük, hiszen állandó forráshiánnyal küzdenek, vagy éppen a kormányhatalom száll rájuk. És az ilyen aggodalmak ugyan valósak, de nem kellene, hogy elfedjék, mennyi öröm van az ilyen segítő munkákban. Talán ez volt a legnagyobb tanulsága a Budapest Bike Maffiával töltött napnak: nekik – köszönik szépen – semmi okuk nincs panaszra, és tervekkel tele vágtak neki az újévnek.

A Budapest Bike Maffia ötletével 2011 karácsonyán álltak elő fiatal kerékpárosok. Azzal az egyszerű, de nemes szándékkal hozták létre a szervezetet, hogy segítsenek rászorulókon. Habár sokan főleg az élelemgyűjtések és az ételosztások miatt ismerhetik a nevüket, Havasi Zoltán alapító gyakran hangsúlyozza, hogy tevékenységeik ennél sokkal szerteágazóbbak. Jelenleg nem kevesebb mint 9 projektet visznek (ezek hosszú távú kezdeményezések), és még további 5 akciójuk, azaz évente 1-1 alkalmas megmozdulásuk van folyamatban...

ORBÁNNAL KÖZÖS PROGRAMBÓL LETT BOTRÁNY A TORYKNÁL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző:CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.02.06.


Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök vejével tárgyalt arról, a magyar diplomácia vezetőjeként hogyan blokkolta az Európai Unió Amerika-ellenesnek tartott kezdeményezését – erről ír a Jerusalem Post. A Gurdian pedig arról, hogy szorul otthon a lengyel származású brit képviselő, mert részt vett az Orbán Viktort is felvonultató szélsőjobbos római konferencián. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

Fegyelmi eljárást kell indítani Daniel Kawczynski lengyel származású brit konzervatív parlamenti képviselő ellen, mert részt vett Rómában azon a konferencián, amelyen szélsőjobbos, úgymond hírhedt radikálisok léptek fel – írja a The Guardian, ismertetve az antiszemitizmus ellen küzdő brit konzervatív képviselőcsoport társelnöke, valamint a brit zsidó képviselők csoportjának kezdeményezését.

Ezen a római konferencián ott volt Orbán Viktor is, mi több, beszédet is tartott – emelte ki a lap a magyar kormányfőt a jelenlévők közül. A Guardian hozzáteszi, hogy Kawczynski tory képviselő a Mussolini-féle fasiszták nyomdokain járó olasz vezetőkkel tárgyalt, és mondott szintén beszédet. Shrewsbury körzet képviselője védekezésül úgy reagált, hogy Orbán és társa, Matteo Salvini olyan fontos nézeteket vallanak, és olyan komoly aggályokat vetnek fel, amelyek sok brit állampolgárt is foglalkoztatnak...

ÁLLAMI HÁTSZÉLLEL ÉPÜL A BECSÜLETNAP ÚJNYILAS MÍTOSZÁT CSALÁDBARÁTTÁ SZÍNEZŐ KITÖRÉS-EMLÉKTÚRA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2020.02.06.


Most szombaton (mint minden évben), tucatnyi kisebb-nagyobb rendezvénnyel emlékeznek országszerte a Budapest második világháborús ostromának legvégén a budai várban többszörös szovjet ostromgyűrűbe zárt német és magyar katonai csapattöredékek, valamint a hozzájuk csatlakozó félkatonai nyilas osztagok és civilek teljes katasztrófával végződött kitörési kísérletére. Az Átlátszó kutatása szerint kötésig gázol a magyar állam pénzében, médiájában és kapcsolati tőkéjében a becsületnapi Kitörés-emléktúra szervezői-szellemi háttércsapata.

A megemlékezések java nem követi a témával foglalkozó sajnálatosan kevés történész nagyjából egybehangzó értelmezését, mert akkor a német parancsnok gyáva, katonailag értelmetlen döntése következtében elhulló vagy húszezer ember – oroszlánrészük német katona, a magyar honvédek ugyanis leginkább elszökdöstek, elbújtak a kitörés elől – értelmetlen és tragikus halálát siratnák.

A jellemzően szélsőjobbos gyökerű megemlékezések ehelyett Európa védelméről, magukat a “becsület” eszméjéért önszántukból feláldozó magyarokról és az ő német barátaikról szólnak.

A Kitörés-emléktúra az úgynevezett becsületnap szélsőjobbos történelmi értelmezését propagáló rendezvények sorában mára kétségtelenül a legeslegelső. Miközben a kombinált újnyilas-neonáci csoportosulások tavalyi közös megemlékező rendezvényén mintegy hatszázan vonultak hadoszlopban, az egyszerű sporteseménynek beállított emléktúrán már kétezerötszázan vettek részt.

Eközben viszont a Kitörés-emléktúra éppen azokra a toposzokra épül, amiket a témakör eminens kutatója, a Budapest ostromáról könyvet is írt Ungváry Krisztián egy újságcikkében hullarablásnak, az áldozatok meggyalázásának nevezett. Ungváry szerint a “teljesítménytúra vezetői hazugságokat terjesztenek”, egy másik cikkében pedig az írta a Kitörés-túráról:

“oda jutottunk, hogy ma már nem csak neonáci szervezetek olvasata az, hogy [a konkrét történelmi események tekintetében] a ‘hősies helytállás’ minősített esetéről van szó”

A Kitörés-túra szervezői mégis sikeres csikicsukit látszanak játszani a magyar törvényekkel. Miközben a konkrét neonácik rendezvényén a szervezők maguk tiltják katonai egyenruha viselését és a tiltott önkényuralmi jelképek, így a horogkereszt vagy a nyilaskereszt használatát, a túrázókra ez már nem tűnik érvényesnek...

FIDESZ-MAGYARORSZÁG ÉS A „SZABAD VALLÁSGYAKORLÁS”

HÍRKLIKK
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2020.02.06.


Magyarország – legalábbis a Fidesz „Magyarországa” – nem tud úgy csatlakozni valamely nemzetközi szervezethez, hogy „képviselője” közben ne hazudozzon, rágalmazzon.

Maga Szijjártó Péter jelentette be – s ez éppen elég ok arra, hogy az ember gyanakodni kezdjen –, hogy „Magyarország” csatlakozott a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez.

E szervezetet a szememben gyanússá teszi, hogy Trump elnök kezdeményezésére jött létre. Mit mondjak: Trump eddigi szereplése alapján, nem tűnik „szabadságharcosnak”, a szó valódi értelmében…

Az persze természetes, hogy Fidesz-Magyarország rohant csatlakozni: szeret a hatalom árnyékában sütkérezni. És szeret önmagáról, ellenfeleiről hazudozni is.

A valláshoz való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog, még akkor is, ha a nemzetközi liberális főáramlat ezt nem hajlandó elismerni – mondta Szijjártó Péter.

Nos, a nemzetközi liberális főáramlat – Fidesz-körökben gyakran globális háttérhatalomnak is nevezik – éppen az ellenkezőjéről ismert: a vallásszabadság, a vallások egyenjogúságának föltétlen híve. És – magától értetődőn – a vallástalanság szabadságának is. Ez a fölfogás persze határozottan elválasztja az államtól az egyházat.

És éppen ez az egyik baj: a Fidesz „Magyarországán” ugyanis az állam és az egyház nem elválasztva, hanem „együttműködve” létezik. A valóságban ez azt jelenti, hogy az államnak, illetve az államot foglyul ejtő bűnszervezetnek vannak kedvenc egyházai: mindenekelőtt a magukat „történelminek” nevezők. Bár a helyzet árnyaltabb: a katolikus és református egyházat keblére öleli a szervezet, az evangélikusok azonban mintha legalábbis tartózkodók volnának. Lám, a Niedermüller-ellenes hecckampányhoz sem csatlakoztak, szemben a katolikus és református egyházzal.

Fidesz-országban azok számítanak megbízható, jó kereszténynek, akik gyűlölködnek, akik uszíthatók. Ezért nem fogadja el a hatalom Iványi Gábor egyházát, leköpve bírósági ítéleteket is...

ÉPPEN A G-NAP, VAGYIS AZ ORBÁN-SIMICSKA HÁBORÚ KIROBBANÁSÁNAK ÖTÖDIK ÉVFORDULÓJÁN VÁLTOTTAK VEZETŐKET A MAGYAR NEMZETNÉL

168 ÓRA 
Szerző: 168 ÓRA
2020.02.06.


Öt éve ezen a napon lett nyilvánvaló a magyar nyilvánosság előtt, hogy valami nem stimmel, pontosabban nagyon nem stimmel Orbán Viktor és Simicska Lajos, addig a Fidesz addig hűségesnek gondolt, egyszemélyes gazdasági hátországa között.

„Kurvára meglepetésként ért" – nyilatkozta Simicska, a Magyar Nemzet és a Hír TV akkori tulajdonosa, miután médiabirodalmának legfontosabb vezetői fellázadtak ellene. És mivel szerinte Orbán állt a hátbatámadás mögött, 2015. február 6-án kijelentette több médiumnak is:

„Mondom, le is írhatja, Orbán egy geci”.

A porig égetett Simicska-birodalom romjain még sokáig túlélt a Magyar Nemzet, de a 2018-as országgyűlési választások után, 2018. április 11-ével megszűnt. Munkatársainak egy része még az év májusában megalapította a szellemi utódnak szánt Magyar Hangot. A Simicska alatt még kormánykritikus – és kis híján 80 évet élt – Nemzet 2019 februárjában, immár Orbán-barátként indult újra úgy, hogy a nevét a Napi Gazdaságból 2015 szeptemberében átalakult Magyar Idők vette fel. Amire onnantól persze nem volt szükség...

MÁR A KÖZGAZDÁSZOK IS AZT MÉRIK, HOGY ORBÁNÉK OKTATÁSPOLITIKÁJA KOMOLY KÁROKAT OKOZOTT

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2020.02.06.


A szakképzési reformról és a tankötelezettségi korhatár csökkentéséről is komoly szakmai vita folyik a bevezetésük óta. Végre konkrét adatokkal jelentkeztek a közgazdászok is: kemény számsorokkal igazolták, milyen károkat okozott a fideszes kormányzat ezen két intézkedése. Hiába jók a fiatalok foglalkoztatottsági adatai, az oktatási mutatók aggasztóak: ez pedig a gazdasági fellendülés után hatalmas pofon lehet az országnak. A kormány lépései miatt pedig azok szenvednek a legtöbbet, akik amúgy is a legrosszabb helyzetben vannak.

Évek óta mondják oktatáshoz értő szakemberek, hogy a 2010 utáni Orbán-kormányok közoktatásban bevezetett reformjai több kárt okoztak, mint amennyi hasznot hajtottak. A nemrég megjelent Munkaerőpiaci tükör 2018 fiatalokra koncentráló kiadványának közgazdász szerzői most számokkal és grafikonokkal is megmutatták, mivel járt a szakképzési reform, illetve a tankötelezettségi korhatár leszállítása 16 évre. Az MTA és a Pénzügyminisztérium támogatásával készült tanulmányok szerint a helyzet súlyos.
Hamarosan vége lehet az alacsony munkanélküliségnek

„A növekvő foglalkoztatás és a nem dolgozó, nem tanuló fiatalok arányának csökkenése alapján úgy tűnik, hogy az iskolából a munkába lépés folyamata zökkenőmentes” – írják szinte a kormánypropagandát idézően a kötet szerkesztői, ám rögtön rátérnek, hogy ez miért nem igaz...

ÚJABB BERUHÁZÁS INDUL A BUDAI VÁRBAN, 4,6 MILLIÁRD FORINTBA KERÜL

HVG ONLINE
Szerző:KOVÁCS GÁBOR
2020.02.06.


A Várkapitányság győztest hirdetett a Budavári Palota déli nyaktagjának átépítésére kiírt beszerzésen.

A Confector Mérnök Iroda Kft. nyerte a Budai Várban található déli nyaktag felújítására és átalakítására kiírt közbeszerzést 4,6 milliárd forintos ajánlattal – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

A Budavári Palota déli nyaktagja egy olyan épületszárny, amelynek a teljes beépített alapterülete nettó 1190 négyzetméter. Az 5 szintes épület földszintjén – külön belsőépítészeti tervek alapján – többek között kialakításra kerül egy új fogadótér, ahol lesz egy büfé, ajándékshop és ruhatár is, valamint egy szélfogó, áthajtó, előtér és recepció is. Az első emeleten kerül kialakításra a Szent István terem, míg a többi szinten kiállító terek lesznek...

LEGFRISSEBB NARANCS

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Magyar Narancs
2020.02.06.


Interjú
„Cserkészhangulatú, babázós”
drMáriás összművész

Groteszk politikusfestményei nagy népszerűségnek örvendenek, de vannak, akik ebbéli munkásságában a dörgölőzést látják. A művész nem pihen, most épp Borkai Zsolt történetét festi, nemrégiben pedig a Tudósokkal tartott lemezbemutatót. A műtermében, festményei között beszélgettünk.

VÉLEMÉNY


Inkei Péter
Nem pártatlan, parttalan
Mennyit költ az Orbán-kormány kultúrára, és hogyan?

Az Európai Unióban valóban a magyar kormány fordítja arányaiban a legtöbb közpénzt kultúrára. E pénzek magas hányada beruházásra megy el, s a ráfordítás óriási része ad hoc kormányhatározatok által ölt testet.

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Szitoktan és retorika

Reinhold Aman emlékére

A szerk.
Bónuszmumus

Nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy felmérjük, az ingyenreklámon túl nem sokat várhatott Niedermüller Péter, midőn 2020. január 23-án az ATV stúdiójába igyekezett, A nap híre című műsorba.

A szerk.
Meg van értve?

Itt a vagyonbevallási időszak, csőstül jönnek a jó és rossz hírek az állami vezetők kendőzetlen anyagi helyzetéről – mindmegannyi tanulságos eset.
A szerk.
Hazafiak

„A módosított Nemzeti alaptanterv új tartalmakkal, szerkezettel, modern eszközökkel járul hozzá a nemzeti önazonosság kialakításához” – mondta múlt pénteken Kásler Miklós miniszter.

POLITIKA

A Szardíniák mozgalma Olaszországban
A kishal megeszi

Bár nagyon készültek rá, a január végi tartományi választásokon a szélsőjobb nem tudta bevenni Emilia-Romagnát – nem kis részt a Le Sardine civil mozgalomnak köszönhetően.
Miért veszünk ennyi német fegyvert?
Van az a pénz

Romló politikai megítélését is kompenzálni akarja Orbán Viktor akkor, amikor francia és főleg német hadiipari konszernektől vásárol fegyvereket és eszközöket.

Exportált orbánizmus 1.: a Muravidék
Láb az ajtórésben

Az elmúlt években az Orbán-kormány jelentős összegeket költött a szomszédos országokban élő magyarokra. Riportsorozatunkban annak jártunk utána, hogyan hasznosulnak ezek a hatalmas összegek a határon túl, és hogyan növeli befolyását a magyar kormány Szlovéniában, Szerbiában és Romániában.

Interjú
„Aztán az ember pusztul el”
Matskási István biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum volt főigazgatója

Kiszivárgott hírek szerint a kormány titkos határozattal már döntött arról, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Budapestről Debrecenbe költözik. Az intézmény volt főigazgatóját a döntés körülményeiről és szomorú következményeiről faggattuk.

Feszültségek a magánosított Corvinuson
Tagja a rendnek

Kezd láthatóvá válni, mivel jár, hogy a korábban állami egyetemként működő Corvinust kiszervezték egy alapítványhoz. Az új vezetők menedzsmentszemlélete ütközik az egyetemi autonómiával, és viták övezik a bérmegállapodásokat is.

Interjú
„Ez beláthatatlan kár”
Pléh Csaba akadémiai elnökjelölt, pszichológus, nyelvész, az MTA rendes tagja

A Magyar Tudományos Akadémia új vezető tisztségviselőket választ májusban. A tét nagy: mi lesz az új, a kutatóhálózatától a kormányzati önkény által megfosztott MTA új funkciója, és megmenthető-e az intézmény az elsorvadástól?

KULTÚRA

mi a kotta?
Kevéssé puhult alak

Lemez
Érdi Tamás: Beethoven

Lemez
The Keeymen: The Keeymen

Lemez
Kassandra: Mélyvíz

Lemez
Leadták a drótot
Wire: Mind Hive

A rocktörténet számos izgalmas, némi túlzással mágikus évet ismer. Ilyen volt 1977 is, amikor végképp nyilvánvaló lett, hogy az alig néhány éve kezdődött punkrobbanás hány és hány izgalmas punk utáni irányzatnak nyithat teret.

Interjú
„Keményen bántak velem
Ute Lemper énekes

Musicalszínészből lett a Kurt Weill-dalok, a berlini kabaréslágerek, a francia sanzonok és Marlene Dietrich örökzöldjeinek értő tolmácsolója. Élete alkonyán az idős díva rá is csörgött, háromórás telefonbeszélgetésük adta az ihletet a Randevú Marlenével című előadáshoz, amellyel február 13-án a Müpában szerepel.

Interjú
„Addig zeng, amíg le nem fogjuk”
Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész

Az orosz származású, hétéves kora óta Magyarországon élő muzsikus nem zárkózik be a hangszerére írt klasszikus repertoár világába. Schubert Téli utazásának zongoraszólamát írta át hárfára, s Baráth Emőkével február 8-án és 10-én adja elő újra.

tévéSmaci
Rókarépa

Rádió
Theodora nem tud aludni
Ügynökjáték a Tilos Rádióban

Ritka, hogy egy új hangjáték premierje olyan sajtófigyelmet kapjon, mint amilyen most az Obiectiva Theodora bemutatóját kísérte.

rés a présen
„Ők egyelőre nyitottabbak”

Heller Gábor kultúraszervező

Könyv
Dragomán György: Jég

Könyv
Dányádi Sára: Belvárosi növényvilág

Könyv
Ellenséges hatalom
Ulrich Alexander Boschwitz: Az utazó

Egyszerre kiváló regény és felbecsülhetetlen értékű kordokumentum Az utazó. 1938 novemberében, a Kristályéjszakát követő hetekben vetette papírra a Németországból három évvel korábban elmenekült szerző, így jó eséllyel nevezhetjük a náci pogromok egyik első irodalmi feldolgozásának.

Színház
Mélyhűtött szerelem
Abe Burrows: Kaktuszvirág

A mű ismerős, a szerzői név ellenben ismeretlen: a bulvárvígjátékoknál amúgy korántsem szokatlan képlet Abe Burrows és az ő Kaktuszvirága esetében jószerint törvényszerűnek tekinthető.

A modernizmus műemlékei
Öt kortárs reflexió a Haszkovó-lakótelepre

Veszprém lesz 2023-ban Európa kulturális fővárosa. A Paradigma Ariadné építészstúdió ennek keretében szervezett építészeti témájú kulturális eseményeket a városban.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Saltimbocca

étel, hordó
Hu Lu Lu

Higgyünk-e a kalóriatáblázatoknak?
Égető szükség

Minden élelmiszer csomagolásán akkurátusan feltüntetik, mennyi kalóriát tartalmaz. De érdemes-e számolgatni?

Hogyan kérjünk bocsánatot, és miért bocsássunk meg?
Szívből vagy színre

Soha korábban nem kértünk ennyi bocsánatot, és soha nem tulajdonítottunk ekkora jelentőséget neki, legyen szó személyes, társadalmi vagy államközi sérelmekről. De mi is az a megbocsátás, és miért nem elvárható?

BLOG

Film
Kisasszonyok

Dokumentumfilm
Az underground kórház

Dokumentumfilm
Az amerikai gyáregység

Film
Tavalyi hó
Guy Ritchie: Úriemberek

Nyilván mindenkinek az életében eljön az az idő, amikor a saját szüleire kezd hasonlítani, és elhangzik a szájából a rettegett mondat, miszerint „régen minden jobb volt”...

FEJJEL LEFELÉ ZUHANUNK AZ ÜREGBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.02.06.Az totál biztos, hogy ebben az országban a legtöbb dolog fordítva van bekötve. Vagy mi, kéményen bambuló hülyegyerekek vagyunk fordítva bekötve. Én sokszor már azon is el szoktam csodálkozni, hogy a honfoglalást sikerült valahogy túlélnünk, az azután következőkről már nem is beszélve. Ez itt kérem a Nyuszi ürege és még a lassú zuhanás állapotában vagyunk. Nem értünk le a gödör aljára és így nem is kell azon töprengenünk, hogy vajon összemegyünk és akkor a küszöb alatt, vagy megnövünk és akkor az ajtón át juthatunk ki a kertbe.

Országunk terebélyes résztulajdonosa ellenforradalmat hajt végre az Európai Unióban, a néppártban vagy a bús franc tudja, hol. Ezt nem én találtam ki hirtelen, hanem az MTI hozta le, állítólag maga a harci páva mondta Olaszországi magánelőadásán. Biztosan így lehet, mert a lakájposvány média is, a nagyonfüggetlen is sorra közli a nagy hírt, bár a hivatkozást többnyire elfelejtik alá biggyeszteni. Igazuk is van, ki a fasz szeret dolgozni, ha nem feltétlenül muszáj? Egyszóval Orbán Viktor félügyvéd és félfocista Rómában tart előadást arról, hogy ő kurvára konzervatív és ezért az egész nyomorult ország konzervatív, természetesen. Mert ő az ország. Ő a nép. Amit ő aktuálisan akar, azt mindenki más is akarja. Ez például a lopások esetében úgy nyilvánul meg, hogy ő akar egy fél Balatont, egy nagyobb kúriát, harmincöt szállodát, pár kastélyt, néhány millárdot, akkor mi – az ország, a nép vagy bárhogy nevezzük az akaratgyenge, korlátolt, bamba tömeget – azt akarjuk, hogy Orbán kapja meg, amire vágyik. Mindig. Hacsakúgynem...


„EGYÉL ÉS SZERETKEZZ JÓKAT” – LEVELEK HÁFIZNAK (19.)

VÁLASZ ONLINE
Szerző: JÁSZBERÉNYI SÁNDOR
2020.02.06.


Rendszeres szerzőnk, az író, haditudósító Jászberényi Sándor Egyiptomból írja leveleit Magyarországra tízéves kisfiának. A 19. levélben azt mondja el Háfiznak, hogy aki romlandót imád, bele fog bolondulni végül.

Egyél és szeretkezz jókat, Háfiz.

Utóbbi persze egy darabig még nem aktuális, de a lényeg, hogy neked adták, hát élvezd a testedet. Sokan élik le úgy az életüket, hogy sem szeretkezni, sem enni nem tanulnak meg rendesen. A mennyiség korában élünk, ennek az útvesztőjében könnyen el lehet tévedni. Én is eltévedtem számtalanszor.

Az ételben és a testi szerelemben az a közös, hogy mindkettő után jobban érzed magad. A kérdés az, hogy mennyivel. Ha félrészegen, hajnalban megzabálsz tíz sóskiflit az utcán, elmúlik az éhséged és jön az elégedettség, de nem lesz semmi jelentősége a dolognak. Emlékezni sem fogsz rá.

Ugyanez igaz lesz azokra is, akikkel hasonló állapotban összekavarodsz. Kielégítenek, de nem jelentenek semmit.

Nagyon kevés dolgot bánok igazán az életemben, de az értelmetlen zabálásaimat és még értelmetlenebb szexuális aktusaimat nagyon. Mindkettőben rengetegszer volt részem, és ott kezdődik a gyalázatom, hogy egyikre sem emlékszem igazán.

Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha valaki időben elmondja, hogy sem amikor eszem, sem amikor szeretkezem, ne magamra figyeljek, hanem arra, ami előttem van. Mennyivel többet jelentett volna minden...

KÖVÉR LÁSZLÓNAK LÁTOMÁSAI VANNAK, VÖRÖSTERRORT ÉS LENIN-FIÚKAT EMLEGET

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2020.02.06.


Az Országgyűlés elnöke szerint lényegében megszűnt a parlamenti párbeszéd, az ellenzék részéről nincsenek érvek, csak gyalázkodások. Kövér László a Mandiner című hetilap csütörtöki számában arról is beszélt, hogy minden választásnál meg kell küzdeni a sikerért, az ellenfelet nem szabad lebecsülni, ugyanakkor egyelőre vészhelyzet sincs, mert nincs olyan korcsoport, ahol ne a Fidesz lenne a legnépszerűbb.

Kövér László az interjúban minden egyéb kérdés előtt leszögezte: fehér, keresztyén, heteroszexuális férfi, ráadásul magyar. "Mindezt a Teremtőtől kaptam, nem az én érdemem, de büszkén vállalom. A niedermüllerek meg válasszák ki a színt és a megfelelő geometriai formát, és szívesen felvarrom a kabátomra. Csak azért, hogy tudják: melyik sereghez tartozom" - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy fideszes politikusok az elmúlt időszakban kritizálták a nagyobbik kormánypárt politikáját, azt javasolta, először mindenki a saját portája előtt söprögessen. Természetesen bárki megfogalmazhat kritikát akkor is, ha nem biztos, hogy a saját helyén jobban sikerült helytállnia, mint a bírálata címzettjének...

HIÁBA LETT ROGÁN MILLIÁRDOS, A VAGYONA A KANYARBAN SINCS PINTÉR SÁNDORÉHOZ KÉPEST - KISZÁMOLTA A HVG, MENNYI PÉNZÜK VAN A KORMÁNY TAGJAINAK

HVG360
Szerző: hvg.hu
2020.02.06.


Pintér Sándornak még mindig megvan a Wartburgja – látjuk évről évre a belügyminiszter vagyonnyilatkozatában. Az már nem derül ki ennyire egyértelműen első ránézésre a számokból, hogy Pintérnek nem is az idén már 25 éves autója a legérdekesebb,

hanem az, hogy ő a kormány leggazdagabb tagja, 2,2 milliárd forintos vagyonnal.

Az e heti HVG megbecsülte, hogy mennyi a kormánytagok igazi vagyona. Márpedig Pintér nyilatkozatában óriási ingatlanvagyon szerepel, és egy sajátos tranzakció is kiolvasható belőle: ott van a listán egy 500 millió forintos baráti kölcsön, amelyet a saját cégének megvételéhez nyújtott, jellemzően egykori rendőröknek, akik akkor szokták vinni az üzletet, amikor Pintér a kormány tagjaként kiszáll belőle.

A HVG azt is kiszámolta, hogy Rogán Antal belépett a milliárdosok táborába. A miniszter a válása után pénzzé tette az ingatlanjait és ingóságait, és az is kiderült, hogy a pasa parki lakást Mészáros Lőrinc köre vette meg, méghozzá ha valósak az adatok, akkor a környék ingatlanjainál háromszor magasabb négyzetméteráron. A kormánynak azért csak kétmilliárdos tagja van, mert Lázár János már nem miniszter – az ő vagyona is meghaladta az álomhatárt...

DEMETER SZILÁRD KORÁNTSEM MINDENHATÓ, EGYELŐRE

HVG ONLINE
Szerző: HAMWAY PÉTER
2020.02.06.


Demeter Szilárd nem talált ki semmi újat, csak egy még le nem osztott, meg nem szállt területet a magyar kultúrában. Cikkükben bemutatjuk, hogy eddig hol és mit nyert és miben szenvedett vereséget.

A napokban adott hírt a sajtó, hogy Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője az írott kultúrát - a könyviadástól, a nemzeti könyvtáron, az ösztöndíjakon át – mind maga alá gyűrné. 

Hogy megértsük a Demeter-jelenséget, korábbra kell visszanyúlnunk. A Fidesz kultúrpolitikáját 2010 óta a nagyfokú centralizálás és a személyes hatalmi harcok kettőssége jellemzi. Ezek a harcok egyrészt Orbán „oszd meg és uralkodj” elve alapján működő politikai krédója miatt gerjesztettek is, másrészt viszont olyan adottság, amivel nem tud mit kezdeni. Hiszen az egyes kulturális területeknek megvannak a maga erős, tekintélyes, és a legtöbb esetben hatékony vezetői, a színházat Vidnyánszy Attila, a filmet Andy Vajna, most Káel Csaba, a klasszikus képzőművészeti múzeumokat, a Liget-projektet Baán László viszi, a társutas képzőművészekekért sokáig Fekete György, az emlékezetpolitikáért Schmidt Mária és haláláig Kerényi Imre felelt. Voltak elvetélt kísérletek is, mint Batta Andrásé, aki komolyzenei kombinátot álmodott, a Müpa, az Operaház, és más nemzeti intézmények összeterelésivel, ám Káel Csaba, és Ókovács Szilveszter megtorpedózta az ötletet és Battának egy üres miniszteri biztosi címmel, és a Magyar Zene Háza projekt vezetésével kellett beérnie.

A 2010 után az alaposan meggyengített kulturális államtitkárosig nem bírt el ezekkel a nagy önmozgással, szakmai és politikai kapcsolati tőkével rendelkező, adott esteben a miniszterelnökhöz, vagy a legalábbis a Fidesz vezető köreibe bejáratos figurákkal. Nem csoda, hiszen formális, de még inkább informális birodalmuk jóval nagyobb, mint a mindenkori kulturális államtitkáré. Saját területükön – talán Vidnyánszkyt kivéve – jól teljesítenek, ugyanakkor a vágyott jobboldali kurzust nem sikerült kiépíteni. A miniszterelnök vágya sokiáig az volt, hogy majd egy valaki kiemelkedik és megteremti azt, jelentkező volt is rá. Szőcs Gézától, L. Simon Lászlón át, Kásler Miklósig, csakhogy a lehetetlenre vállalkoztak: Fogyasztható, a nagyvárosi fiatalokat is megfogó, progresszív, európai szintű, ugyanakkor nemzeti, a Jobbikból átpártolt hátrafelé nyilazó, alternatív (ős)történet hívőket is kielégítő kultúrpolitika ugyanis nincs. És főleg nincs olyan személy, akik mindezeket hitelesen képviselni tudja. Nem lehet egyszer Kurtág György operának örülni és Takaró Mihály szellemében NAT-ot szerkeszteni, vagy dicsekedni a Saul fia Oscar-díjával és asszisztálni a Becsület napi felvonuláshoz. Illetve lehet, csak nem jön ki belőle semmi, a botrányon kívül. 

Legutoljára a Magyar Művészeti Akadémia lépett fel azzal az igénnyel, hogy egységes kulturális kánont gyárt. Hiába látta el a kormány pénzzel, hatáskörrel, ingatlanokkal, semmi eredménye nem lett. Mára azzá vált, amire születése pillanatában predesztinálva volt: öreg urak és hölgyek kulturális napközije. Így aztán mára úgy tűnik végleg marad a széttagoltság, az egyes kulturális területek elosztásának hűbéri rendszere. Egyetlen terület - méghozzá a magyar kultúrában hagyományosan a legfontosabb - az irodalom viszont máig „gazdátlan”. Azért is lehet így, mert a könyvkultúra a leginkább piackonform, nem kell állami támogatásokkal tömni, mint a színházakat, komolyzenei együtteseket, múzeumokat. A kiadók – bár szívesen lobbiznak állami támogatást – de alapvetően üzleti alapon is el tudják tartani magukat, sőt a kortárs irodalom jobbik részét is. Ezért aztán egyrészt kevés lehetősége van az államnak beavatkozni, másrészt a beavatkozása csekély eredménnyel jár, nem fognak rossz könyveket olvasni az emberek, akkor sem, ha azokat pár száz forinttal olcsóbban megkapják, mint a jókat. Ezért bukott meg csúfosan eddig minden eddigi új kánon képzésével kísérletező próbálkozás...

MÉGSEM LESZ NULLADIK OSZTÁLY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.02.06.


A korábbi hírekkel ellentétben egyelőre nem tervezi a kormány fejlesztő évfolyamok bevezetését az óvoda és az általános iskola közé. A módosított Nemzeti alaptanterv e nélkül is éles kritikákat kap.

Nincs napirenden a nulladik évfolyam bevezetése – közölte megkeresésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Lapunk korábban úgy értesült, hogy az új, módosított Nemzeti alaptantervben (NAT) hangsúlyosabban jelenik majd meg az óvoda-iskola átmenet, és helyet kaphat benne egy, a nulladik évfolyamokról szóló rész is, ami az óvoda és az általános iskola közötti, szabadon választható felkészítő osztály létrehozására adott volna lehetőséget. Néhány hete a kormánypárti Magyar Nemzet is arról írt: miután az óvodai nevelés meghosszabbításával már csak egy „bonyolultabb eljárással” lehet élni, a szaktárca azt szeretné, ha alaposabb felkészítést kapnának a gyerekek, ezért az óvoda és az első osztály között megjelenik egy iskolai életre előkészítő szakasz. 

Mindebből végül semmi nem lett. A múlt pénteken éjjel megjelent NAT szövege mindössze néhány mondatban tér ki az iskolakezdést megelőző óvodai fejlesztés fontosságára, valamint arra, hogy a „gyengéd” átmenet érdekében iskolakezdéskor fel kell mérni a nyelvi, mozgáskoordinációs és egyéb hátrányokat, szükség esetén pedig kompenzációs, fejlesztő gyakorlatokat kell beépíteni a tanórákba. Az Emmi szerint a fejlesztő évfolyamok bevezetéséről egyébként sem a NAT-nak kell rendelkeznie...

A MAJOMHEGYTŐL EURÓPA (EGYIK) KÖZEPÉIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.02.06.


Folytatódik a Seldon-család útja Elzász tájain. Rögtön egy „majomheggyel” kezdünk, hogy aztán Strasbourgba jussunk. (Aki az első részt nem olvasta volna, az itt pótolhatja.)

Montagne des Singes

Számunkra a „majomhegy”, a Montagne des Singes az igazi szórakozás. A várhoz vezető úton van, ahogy a „sasvár”, a Volerie des Aigles, is itt található.

Ez a két állatos program is lehet egy napos program, szerintem inkább a „majomheggyel” érdemes kezdeni. Mert a nap elején a majmok még éhesebbek és többen jönnek.

Mert a lényeg itt, hogy a bejáratnál mindenki kap egy marék pattogatott kukoricát, és azt lehet osztogatni a mellénk szegődő majmoknak. El is mondják, hogy egyszerre csak egy darabot rakjuk a tenyerünkre, és majd kiveszik onnan...

KÉTMILLIÁRDNYI REZSIUTALVÁNYT NEM VÁLTOTTAK MÉG BE - JOGVESZTŐ VOLT A NOVEMBERI HATÁRIDŐ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.02.06.


A nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár arra figyelmeztette a nyugdíjasokat, hogy a tavaly adott rezsiutalványokat csak március végéig lehet beváltani. Kétmilliárdnyi rezsiutalvány – számolta ki a friss adatokból az Azénpénzem.hu – vár még beváltásra. Ennek nagy részét megspórolhatja az állam.

Március 31-ig lehetséges a még fel nem használt rezsiutalványok beváltása – hívta fel a figyelmet az MTI tudósítása szerint a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. Fónagy János arról is tájékoztatott, hogy az utalványok 91,4 százalékát, 20 és fél milliárd forint értékben már beváltották. A szeptembertől januárig tartó időszakban az utalványok 45,7 százalékát áramra, 54,3 százalékát gázra fordították a nyugdíjasok. Megfigyelhető az is, hogy az utalványokkal az őszi hónapokban jellemzően az áramszámlát, míg a téli hónapokban a gázszámlát egyenlítették ki a jogosultak - fűzte hozzá.

Kétmilliárdnyi rezsiutalvány – számolta ki a friss adatokból az Azénpénzem.hu – ezek szerint még beváltásra vár. Érdemes felidézni, hogy tavaly nyáron jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas szeptember 30-ig. (A korábbi Erzsébet-utalványnál ez nem csak kisebb összeg lett, a felhasználási kört is korlátozottabbá tették.)...

PILLANGÓK A KÖDBEN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: TÖMPE ISTVÁN
2020.01.31.


A pillangóhatás, amely a változásokat beindítja, mintha a semmiből jövő áramlatokat jelezné; néha egy mélyből jövő apró rengés váltja ki az összeomlást. Valójában sohasem vagyunk egészen tudatlanok, a változások előre jelzik magukat. Már látjuk a NER előtt szálldosó pillangókat.

A vihar kapujában

Magyarország utóbbi száz éve sorozatos rendszerváltás, az összeomlás, a harag és a remény története. Egy rendszerváltás felforgatja a mindennapi életvitelt, az alkotmányos berendezkedést, a hatalmi infrastruktúrát, a tulajdon szerkezetét, miközben az adminisztráció gyakran cserélődik. A rendszerváltások történelmileg sűrűn követik egymást, többnyire egygenerációnyi időnél rövidebb konszolidációs periódussal, vagy érdemi konszolidáció nélkül. Csontig hatoló események (1920, 1944, 1949, 1956) emléke marad bennünk, a ritka nyugalom ideje is őrződik, a nehéz évek után pedig a kevésbé durva vezér rögvest Mátyás királynak tetszik.

Gyakran saját sorsunkkal azonosítjuk a történelmet. A most 30. évfordulóját ünneplő rendszerváltás korának szereplői mintha Kuroszava filmjéből ugranának elő (A vihar kapujában), másként gondolnak ugyanarra az eseményre, közben emlékezetük, bármely jelentéktelen, akár egy olajcsepp, szétterül és befedi a múlt felszínét. A történelmi hullámvasutazás, a kettős beszéd élménye sem múlik el nyomtalanul. Sokan nemcsak olvasni, hanem élni is kényszerültek a sorok között. Az állandó alkalmazkodás rosszul gyógyuló lelki sebeket okoz, s ez máig megkülönbözteti a korombeli kelet-európai felszabadultakat a nyugati-európai szabadoktól. A mi régiónkban a konszolidáció iránti igény erős és szinte feltétel nélküli. Az uralkodó csoportok főként saját konszolidációjukat építik, s az emlékezetpolitikának nevezett agymosás keretében igyekeznek a múltat magukhoz édesgetni. Gyakran hiszik, hogy a történelem velük kezdődik, ismerik a megoldásokat, esetleg ők maguk a megoldás. A váltások során új csoportok indulnak meg a gazdasági és politikai hatalomért, hogy nemritkán velük is ugyanaz a süllyesztő végezzen, ami fordított helyzetben elődeiket emésztette el. A rendszerváltások a friss kezdet reményét keltik, de nem mindenkinek hozzák el. Hiába nemzedékünk nárcisztikus igénye az egyedül érvényes rendszerváltás elismertetésére, ha az másoknak mást, alkalmasint ellenpéldát jelent. A konszolidáció iránti igény viszont összeköti a társadalom nagyobb csoportjait. A jövőt az nyeri meg, aki a konszolidációt megnyeri...


140 MILLIÁRDBÓL FESTENE KÓRHÁZAKAT A KORMÁNY – ADÓSSÁGRENDEZÉS HELYETT ÚJBÓL LÁTSZATINTÉZKEDÉSEK

MÉRCE
Szerző: VARGA ZSÓFIA
2020.02.06.


Az év első kormányinfóján jelentette be Orbán Viktor, hogy minden „3 évnél régebben felújított kórházban minden várótermet és szociális helyiséget fel kell újítani”, és hogy a kormány addig nem ad a kórházaknak fejlesztési pénzt, amíg nem újulnak meg a kórházi kórtermek és várótermek. Valójában azonban a kórházak problémáit nem lehet némi festéssel megoldani, írja a Portfolio, és a képet árnyalja az, hogy a felújítási munkálatok elszívják a rendelkezésre álló forrásokat.

A kormány ugyanis Orbán bejelentése nyomán arra kérte Kásler Miklós emberi erőforrások minisztert, hogy 2020-ban aszerint csoportosítsa át a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat, hogy első helyre kerüljön a kórházi várók, kórtermek és a kapcsolódó szociális helyiségek felújítása. A jelenlegi álláspont szerint amíg ezek a beruházások nem történnek meg, addig a kormány más fejlesztéseket sem tud támogatni.
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön kormányinfón jelentette be, hogy az Emmi felmérése szerint 140 milliárd forintba fognak kerülni a miniszterelnök által feladatként megjelölt felújítási munkálatok. Ezekre azonban nem lesz központi beszerzés, így a fejlújítást a kórházaknak külön, egyenként kéne intézniük, így az is kérdéses, hogy az Emmi hogyan jutott erre az összegre.
Arra a kérdésre, hogy valóban felülírja-e az eszközbeszerzést és a többi fejlesztést a várótermek felújítása, Gulyás csütörtökön elmondta:
Várjuk ki a végét.
Például elmondta, hogy ez azért nem zárja ki az eszközbeszerzést, mert „vannak gépek, melyeket több évig kell fizetni”...
ITT OLVASHATÓ

LÁNCHÍD: A ROZSDA NEM VÁR – A 168 ÓRA 2020. FEBRUÁR 6-I SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA


168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.02.05.


A Lánchidat mindenképpen fel kellene újítani. Fedezete azonban nincs rá a fővárosnak, ahogy korábban sem volt. Pedig már Tarlós István főpolgármestersége idején is ismert volt az állapota. De nem történt semmi. A budapesti hidak általában mind rekonstrukcióra szorulnak.

Lánchíd: a rozsda nem vár

A Lánchidat mindenképpen fel kellene újítani. Fedezete azonban nincs rá a fővárosnak, ahogy korábban sem volt. Pedig már Tarlós István főpolgármestersége idején is ismert volt az állapota. De nem történt semmi. A budapesti hidak általában mind rekonstrukcióra szorulnak.

DOKU

Védelem nélkül
Az egyre terjedő, konkrét munkahely nélküli, alternatív munkavállalói formák kezdetben ugyan csábítók, egyik-másik maga a szabadság szinonimáját jelenti sokaknak, ugyanakkor az első válsághelyzetig eszükbe sem jut, mi lesz tíz év múlva.

Okos, élhető, szerethető

2050-re a világ lakosságának 80 százaléka városokban fog élni, ezért az egyik legfontosabb teendő a várostervezés – olvasható a Jones Lang LaSalle Incorporated (JLL) amerikai ingatlanfejesztő cég tanulmányában. A magyarországi Paulinyi & Partners, a fenntartható építészet egyik vezető cégcsoportjának szakemberei ehhez hozzáteszik, hogy az energia 35 százalékát az épülethasználat emészti fel. Az európai nagyvárosok többsége egészen hasonló problémákkal küzd: a turizmus miatt hatalmas a tömeg, a belvárosokban elszabadulnak a lakásárak, miközben a történelmi városrészek lakosai kiköltöznek, a közlekedés egyre kaotikusabbá válik, és minden határon túl növekszik a levegő, a vizek és általában a környezet szennyezése.

Közvagyonból, magánvagyon

A Transparency International Magyarország (TI) 2019-es felmérése szerint hazánkban számos utcai korrupciós formánál, mindenekelőtt a rendőrségi vesztegetésnél érzékelhető a csökkenés. Visszaestek a számla nélküli kifizetések is. A fehéredés mindenekelőtt az online pénztárgépeknek köszönhető, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy megnőtt a kereskedelemből származó adóbevétel.

Világjárvány kapujában állunk

Hivatalos adatok szerint lapzártakor a világ 25 országában több mint húszezer embert fertőzött meg a koronavírus. A halálos áldozatok száma is egyre nő. Szakértői becslések szerint azonban hozzávetőleg százezren vírushordozók, és kevés az esély arra, hogy sikerüljön elkerülni a pandémiát, tehát azt, hogy a fertőzés egyszerre két vagy több kontinensen pusztítson.

A korlátozások nem állítják meg a járványt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) második embere, a magyar Jakab Zsuzsanna a globális vészhelyzet kihirdetése ellenére is bízik abban, hogy elkerülhető a világméretű járvány. A világszervezet felkészült arra, hogy mobilkórházakkal és a Föld bármelyik pontján bevethető orvosi teamekkel segítse azokat a szegény országokat, ahol gyakorlatilag nem létezik a közegészségügyi rendszer. A főigazgató-helyettes a január 31-én készült interjúban azt mondta, járványügyi szempontból a tömeges turizmus nem jelent különösebb veszélyt – ezt a menekültválság is bizonyította.

Az alattvaló a jó gyerek

A kormány mindenféle egyeztetés nélkül fogadta el az új Nemzeti Alaptantervet, s ezzel megszegte a vonatkozó törvényeket. Ez önmagában is fölháborítja az érintetteket, de ennél sokkal súlyosabb az új NAT tartalma: sokak szerint a cél az, hogy alattvalókat képezzenek a gyerekekből. Már ha egyáltalán el tudják sajátítani a belegyömöszölt mérhetetlen tananyagot.

Megnyugodhatnak az álpszichológusok

Miközben hivatalos végzettséggel rendelkező segítők ezrei szoronganak amiatt, hogy kuruzslás vétsége miatt elviszi őket a rendőr, az aurahegesztők, léleksimogatók és más álpszichológusok fellélegezhetnek. A február közepétől hatályos régi-új törvény csakis azokat hozza bizonytalan helyzetbe, akiknek az eddig jogszerűen folytatott tevékenysége átlépi a pszichoterápia immár törvénnyel védett határait. A kérdés csak az, hogy voltaképpen ki és miért válik – akár egy év börtönnel – büntethetővé.

Közeleg az időszámítás vége

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke nemrégiben kifejtette, hogy a klímaváltozás csupán egy jó pénzkereseti lehetőség, ami köré teljes iparág épült az elmúlt években. És azon moralizál, hogy a környezetvédők mekkora hasznot húznak az úgynevezett klímahisztiből.

Itt az idő, hogy megértsük, az ilyen politikusokkal nem lehet megoldani a jövőnket veszélyeztető problémákat.

Salvini újabb tévedése

A szélsőjobboldali Liga elnöke ismét elkalkulálta magát: arra számított – és előre fennen hirdette –, hogy saját fellegvárában, az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartományi elnökválasztásán tönkreveri a baloldalt. Ez ugyanúgy nem sikerült, miként szintén téves helyzetértékelést tükrözött az a tavalyi döntése, hogy felrobbantotta pártja és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánykoalícióját, előrehozott választások kiírásának reményében. Abban azért kellett csalatkoznia, mert a lenézett és egyébként valóban rosszul szervezett, folyamatos „bázisdemokrata hangzavart” produkáló csillagosokról kiderült, hogy egy ponton azért nagyon is megvan a magukhoz való eszük, és amikor Salvini szakított velük, akkor inkább megalkudtak a mérsékelt baloldali Demokrata Párttal, velük kötve új koalíciót.

Nincs az a pénz

onald Trump amerikai elnök olyan közel-keleti béketervvel állt elő, amely két legyet hivatott ütni egy csapásra: egyfelől el kívánja nyerni az idén az elnökválasztási kampányra ráforduló Egyesült Államokban a többnyire inkább a demokratákat támogató amerikai zsidóság rokonszenvét, másfelől olyan elemei is vannak, amelyek valamelyest alkalmasak az alapvetően elutasító arab világ megosztására – és így a palesztinok fárasztására.

Ütésálló Don Quijote

minap 77 éves Jordán Tamást ütésállóvá edzette az élet meg Don Quijote-i alkata, az, hogy ő is nagy fantaszta, és, ha törik, ha szakad, meg akarja csinálni, amit elhatározott, akkor is, ha az lehetetlennek tűnik. Aztán számára esetleg mégis csak-csak lehetséges. Ha pedig belebukik valamibe, előbb-utóbb talpra áll, majd jönnek és jönnek az újabb, valósággá váltandó ábrándok.

A KORLÁTOZÁSOK NEM ÁLLÍTJÁK MEG A JÁRVÁNYT – ÁLLÍTJA JAKAB ZSUZSANNA, A WHO FŐIGAZGATÓ-HELYETTESE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.02.06.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) második embere, a magyar Jakab Zsuzsanna a globális vészhelyzet kihirdetése ellenére is bízik abban, hogy elkerülhető a világméretű járvány. A világszervezet felkészült arra, hogy mobilkórházakkal és a Föld bármelyik pontján bevethető orvosi teamekkel segítse azokat a szegény országokat, ahol gyakorlatilag nem létezik a közegészségügyi rendszer. A főigazgató-helyettes a január 31-én készült interjúban azt mondta, járványügyi szempontból a tömeges turizmus nem jelent különösebb veszélyt – ezt a menekültválság is bizonyította.

- Mit jelent a vészhelyzet kihirdetése? Szükség van-e arra, hogy bármelyik ország mást tegyen, mint amit eddig?

- Amikor szervezetünk főigazgatója hazajött Kínából, azonnal összehívta a Vészhelyzeti Bizottságot, amely hosszú, estébe nyúló elemzés után úgy döntött: ki kell hirdetni a vészhelyzetet. Ez azonban a jelen esetben csupán azt a célt szolgálja, hogy megerősítsük az országok együttműködését, felhívjuk a figyelmet a nemzetközi szolidaritás fontosságára. A megbetegedések 99 százaléka eddig is Kínában volt és van. A maradék egy százalék viszont több országot és régiót is érint, tehát az esetszám Kínán kívül nagyon alacsony. Ez önmagában nem indokolná a vészhelyzetet, de segítheti a nemzetközi együttműködést.

- Miben kell a világ országainak az eddiginél jobban együttműködniük?

- Az Egészségügyi Világszervezet tagországainak jelentési kötelezettségük van, amit a mostanihoz hasonlóan éles helyzetben különösen komolyan kell venni. Jelenteniük kell a világszervezetnek, ha bármilyen gyanús esetet felfedeznek, különösen pedig, ha a gyanút meg is erősítik. Ez lehetővé teszi, hogy pontosan nyomon kövessük a járvány terjedését. Fontos, hogy a kormányok rendszeressé tegyék a párbeszédet a lakossággal, és megfelelő szinten kezeljék: csak és kizárólag tényekre, megfelelő bizonyítékokra alapozott kommunikáció legyen. A kommunikációnak fontos része, hogy rávilágítson, az egyén miképpen védheti meg saját magát és családját a fertőzéstől. Mindez azért is lényeges, mert a mai világban rengeteg téves információ, álhír kering az interneten. A világszervezetnek fontos feladata továbbá, hogy kidolgozza azokat az anyagokat, amelyek alapján megvalósulhat az egész világra kiterjedő koordináció...

LESZAKADÓBAN A NYUGDÍJASOK

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: HAJDÚ PÉTER
2020.02.05.


Egyre nagyobb a távolság a nyugdíjasok és a bérek között, előbbiek ugyanis évek óta csak buknak minden egyes nyugdíjemeléssel. Becslések szerint havonta átlagosan mintegy 21 ezer forinttal kaphatnának többet, ha a kormány nem ragaszkodna makacsul a 2011-ben bevezetett inflációkövető módszerhez. Ennek lényege, hogy kizárólag az eleve alultervezett és irreálisan számított inflációhoz igazítják a nyugdíjemelés mértékét. Miközben a bérek az utóbbi időben lendületesen, évi 10 százalék körüli mértékben nőttek, a nyugdíjak növekedési üteme nem érte el a három százalékot sem. A szakadék egyre mélyül, de a nyugdíjas szervezetek eddigi nyílt levelei, petíciói, kérései, szakmai anyagai, törvényjavaslatai süket fülekre találtak.

Idén azonban akcióba lépett egyszerre több nyugdíjas szervezet is, mert megint csak 2,8 százalékkal emelkedik az időskorúak ellátása, miközben mindenki pontosan tudja, hogy 3,5 százalék lesz a hivatalos inflációs ráta. Már most a bőrükön érezhetik a nyugdíjasok az árak gyorsuló emelkedését: tavaly decemberben hétéves csúcson járt az infláció, az általuk előszeretettel vásárolt élelmiszerek pedig 5,9 százalékkal drágultak. A magasabb infláció miatti különbözetet csak novemberben kapják meg egy összegben, addig lényegében kamatmentesen hiteleznek az államnak, amire a költségvetés egyáltalán nincs rászorulva.

Eleve az inflációszámítás is reformra szorul: amint arról korábban írtunk, ha a lakhatási költségek is megfelelő súllyal szerepelnének az inflációs kosárban, akkor becslések szerint az utóbbi években 5-6 százalék körül alakult volna az áremelkedések átlagos üteme. Vagyis a 135 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva januártól havonta nem 4, hanem 8 ezer forinttal több illetné a nyugdíjasokat. Ám ez csak a probléma egyik fele. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) többek között azt követeli, hogy a nyugdíjemelés számításánál ne csak az inflációt vegyék figyelembe, hanem a bérek tervezett növekedését is...

A KERÜLET PÉNZÉN JÁRT LAS VEGASBA, 25 MILLIÓT UTAZOTT EL AZ ÚJBUDAI CÉGVEZETŐ

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2020.02.06.


A László Imre vezette XI. kerületi önkormányzat megvált informatikai cégének igazgatójától, miután kiderült, hogy Las Vegas-i, londoni és szingapúri utakra utalt ki magának milliós összegeket – tudta meg a 24.hu.

Információnk szerint Janurik Lajos az elmúlt négy évben közel 25 millió forintot utazott el az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. kasszájából, és ügyvezetőként nem kérte ehhez a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat gazdasági bizottságának jóváhagyását sem.

Janurik a korábbi fideszes polgármester, Hoffmann Tamás embereként került az önkormányzati vállalkozáshoz: részt vett Hoffmann 2010-es választási kampányában, majd pár hónapra rá vezetői posztot kapott. Kivételezett helyzete akkor sem ingott meg, amikor plagizált informatikai stratégiát adott el a kerületnek. 2012-ben 3 millió forintot fizettek ki egy dokumentumért, amelyről kiderült, hogy egy korábbi székesfehérvári pályázaton leadott városi stratégia szövegének újrafelhasználása, a két dokumentum között több oldalnyi egyezést találtak.

Az önkormányzat akkor azt ígérte, belső vizsgálatot indít, a sajtóbotrány azonban mintha csak erősítette volna Janurik pozícióját. Nemcsak megtarthatta állását, de még prémiumot is kapott, több mint ötmillió forintot. Aztán hamarosan ismét rámosolygott a szerencse: kft.-jével megpályázott és meg is nyert egy kormányzati uniós pályázatot, amivel 200 ezer forintos óradíjú szakértői szerződést kapott a járási hivatalok informatikai szakértői szolgáltatására. Az EU-s pályázati győzelmet kissé beárnyékolja, hogy a meghívásos tenderen saját és egy üzlettársa cégével kellett konkurálnia.

Még le sem járt az 50-60 milliós extra bevételt hozó megbízás ideje, amikor Janurik utazgatni kezdett, és a Smart 11 Kft. ügyvezetőjeként egyre nagyobb kiküldetési pénzeket szavazott meg magának. 2015-ben 130 ezer forintról indult, amit egy stuttgarti és egy varsói útra költött, egy évvel később már 2,33 milliót terhelt a cégre egy hétnapos San Franciscó-i kiküldetés kapcsán.

Las Vegasban háromszor is járt. 2017-ben ment először, ez 3,33 millió forintjába került a kerületnek. 2018-ban három helyre küldte ki magát: összesen 9,5 milliót fizettetett ki egy szingapúri, egy londoni és egy újabb Las Vegas-i útra. 2019-ben pedig nagyjából hasonló áron megismételte ezt a sorozatot.

Az ellenzéki győzelemmel zárult októberi önkormányzati választás után a kerület új vezetése belső ellenőrzéseket indított az önkormányzati cégeknél, hogy feltárják az esetleges visszaéléseket...

AGGASZTÓ JELENTÉSEK ÉRKEZTEK A MAGYAR HATÁRRÓL, DE A FRONTEX FŐNÖKE INKÁBB BEHUNYTA A SZEMÉT

444.HU
Szerző: 444.hu
2020.02.06.- A cikket Apostolis Fotiadis írta, és a 444 a Balkan Investigative Reporting Networkkel (BIRN) együttműködésben közli. Fordította: Szurovecz Illés

- A menekültválság csúcsán több jel is utalt arra, hogy a magyar hatóságok bizonyos esetekben erőszakosan bántak a határhoz érkezőkkel.

- Hiába szóltak a jelentések ütésekről, rúgásokról és kutyaharapások nyomairól, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex nem függesztette fel a magyar határőrök támogatását.

- A szervezet hamarosan a Balkánon, EU-n kívüli országokban is fegyveres csapatokkal lesz jelen.

2016. október 11-én éjjel migránsokat kerestek a magyar hatóságok a déli határon. A magyarokkal járőrözött egy finn férfi is, aki a Frontexnek, vagyis az Európai Unió határvédelmi ügynökségének dolgozott, ő pórázon vezette maga mellett a szolgálati kutyáját.

Egyszer csak kiugrott valaki a bokorból, a kutya pedig azonnal rátámadt.

„A harapás természetes védekező reakció a szolgálati kutya részéről”

– írták a történtekről utólag a Frontex belső jelentésében.

Egy másik eset Inmaculada Arnaez, a Frontex alapjogi tisztviselőjének jelentésében szerepel, ami az Európai Bizottsághoz és a Frontex vezetőségéhez is eljutott.

A dokumentum szerint 2016. december 16-án a magyar határőrök kinyitották a határkerítés egyik kapuját, majd rászabadítottak egy kutyát egy többnyire 10-17 éves afgánokból álló csoportra, akiket szerb területen tovább üldöztek. A kutya hármójukat megharapta, üldözőik pedig paprikasprét fújtak az arcukba, és botokkal ütlegelték őket. Később egy közeli tranzittáborban kaptak orvosi ellátást, ott dokumentálták a sérüléseiket.

A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) nyomozásából az derült ki, hogy a szervezetnél tisztában voltak a felmerült visszaélésekkel, és a Frontex alapjogok tiszteletben tartását ellenőrző saját konzultációs fóruma is azt javasolta, hogy függesszék fel a magyarokkal való együttműködést, de ezek a hangok a vezetőségénél süket fülekre találtak...