2017. december 14., csütörtök

KREML-BARÁT NYUGATI ÚJSÁGÍRÓ ÉS AZ OROSZ PROPAGANDAGÉPEZET ÁLL A FIDESZ ÁLTAL SULYKOLT "SOROS-TERV" ELNEVEZÉS MÖGÖTT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2017.12.14.


Átveri az országot a Fidesz az ún. “Soros-terv” elnevezéssel. Utánajártam a fabula eredetének, a nyomok egy Kreml-barát nyugati újságíróhoz és az orosz propagandagyárhoz vezettek. Ismerje meg a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb politikai blöffjét!

Amikor Aylan Kurdi szíriai kisfiú holtestéről készült fotók bejárták a világsajtót, senki nem késlekedhetett tovább. Humanitárius katasztrófa fenyegetett több százezer háború és nélkülözés elől menekülő embert. Valamilyen megoldást kínálni kellett a menekültáradatra.

Másnap, 2015. szeptember 4-én, Budapesten a nagy európai menekültválság egyik legdrámaibb napját élhettük át. Kiderült: a magyar rendőrség és állam blokkolta menekültek ezreinek továbbhaladását, akik vasút helyett gyalogosan indultak el az autópályán, Ausztria felé.

Ugyanezen a napon a visegrádi négyek államfői találkoztak Prágában. Nyilatkozatukban felszólították az Európai Uniót (EU), hogy sürgősen találjanak megoldást Líbiában, Szíriában és a Közel-Keleten. A nap végén Németország és Ausztria közös döntést hoztak. Beengedték országukba a Magyarországon feltartóztatott menekülteket...:

EL A KEZEKKEL A POSTAI DOLGOZÓKTÓL!

MÉRCE 
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.12.14.


Múlt hét végén elmentem a postára, bélyeget venni. Nem akartam levelet feladni, sem csomagot átvenni, a magam örömére vásároltam bélyegblokkot, viszont amíg a sorban álltam (nem két perc volt!), bőven volt időm elgondolkodni azon, mennyire tiszteljük egymás munkáját.

Hogy a sorban állás hosszúra nyúlt, annak egyik oka ugyanis az volt, hogy az előttem állók közül többen is meglehetősen dörgedelmes kirohanásokat intéztek az ablak mögött ülő postai dolgozóhoz, felhánytorgatva például, hogy milyen lassú a munkamenet, mintha ezzel nem maguk is tolnának egyet az időkereten, hogy frusztráltságuk hátragyűrűzzön a sorban, feltartsa és felizgassa, további gondolatmenetekre sarkallja az utánuk következőket.

A postai dolgozó közepesen rezignáltan védekezett minden egyes alkalommal, hogy aztán a reklamáló vásárló távozása után elölről kezdje az egészet. Hadd ne mondjam, mekkora volt a népharag, amikor kikértem a bélyeget, és át kellett érte mennie egy másik ablakhoz…

ELKÉPESZTŐ, AMIT AZ ELŐZETESBEN CZEGLÉDY CSABÁVAL MŰVELNEK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.12.14.Szerdán a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája ügyészi indítványra három hónappal meghosszabbította Czeglédy Csaba, hat hónapja tartó előzetes letartóztatását. Eddig a hír, amit mindenki ismer. Viszont ami a színfalak mögött zajlott, az a legsötétebb korszakot idézi. 2017-ben egy Európai Uniós tagállamban ilyen egyszerűen nem történhet meg:

Történt ugyanis, hogy a tegnapi nap folyamán, 12:14 perckor, Czeglédy kezébe nyomtak egy több mint 600 oldalas nyomozati anyagot, hogy nézze át, majd egy órával később - 13:15-kor - már indultak is vele a tárgyalásra. Arra a tárgyalásra, amelyen az előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról döntöttek.

Ekkora terjedelmű anyagot átfutni sem lehet ennyi idő alatt, nemhogy felkészülni az abban leírtakra. Pedig fontos lett volna, hiszen a nyomozati iratokból kellene kiderülnie, hogy mennyire alapos a gyanú, és ezzel összefüggésben mennyire indokolt - fél év után -, újabb három hónapra előzetesben tartani.

Ráadásul, az anyagból pont az az irat hiányzott, amelyik az előzetes letartóztatásának újabb meghosszabbításának ügyészi indoklását tartalmazta volna. Czeglédy Csaba védője is - némi telefonos vita után-, kedden kapta kézhez, a hatalmas köteg iratot.

Amikor a tárgyaláson Czeglédy jelezte a bírónak, hogy nem kapta meg az ügyészi indítványt, a bíró és az ügyész is láthatóan zavarba jött és a helyszínen a kezébe nyomták, a több mint tíz oldalas dokumentumot...


A TÉVÉFILM MŰFAJA

ÉLET ÉS IRODALOM / KRITIKA
Szerző: GRECSÓ KRISZTIÁN
2017.12.08.


(Terápia III. évad, HBO)

Üdítő és úttörő kivétel a magyar Terápia, ami akkor is szinte minden szempontból kilóg ebből a sorból, ha izraeli adaptáció, és már több országban forgattak hasonlót. Nyomokban sincsenek benne a csatorna gyári közhelyei, nem akar több lenni, mint amennyi, se egzotikusra pingált tájak, se banális rejtélyek nem kerültek bele, a színészi játékra, a jól elhelyezett kamerára és a pontos és pattogó dialógusra épít. Bátor és igazi, talán nem is véletlen, hogy már a harmadik évad megy, és bizony mintha egyre jobb lenne.

A HBO a világ minden táján gyárt és forgalmaz tévésorozatokat, és ahogy látom, ezeknek lassan és talán nem is egészen tudatosan, kialakul egy viszonylag közös filmnyelve. Ami azért érdekes, mert ebbe a hatástörténetbe nemcsak az eddig ott uralkodó, angolszász alkotók teszik bele a saját ötleteiket és közhelyeiket (Viszony), de a román taxisok világától (Az árnyak) a brazil mágusokig (A hipnotizőr) sokan megfordulnak ott. Akár a húszas évek berlini varieté- és alvilága is (Babilon Berlin). Szóval ez egy olyan izgalmas és soknyelvű, sokkultúrájú diskurzus is lehetne, elvileg, amire, amennyire én tudom, korábban még nem volt példa a televíziózás történetében.

Eddig a nemzeti műhelyek sokkal elszigeteltebben működtek, a televíziós filmnyelvek jóval karakteresebben különböztek egymástól, ami, bevallom, nekem kedvemre való is volt. Mert az még néhány éves, esetleg évtizedes távlatban is elképzelhetetlennek látszik, hogy egy csehszlovák kórházi sorozatot az első képkockáról ne ismerjünk meg, és ne tudjunk megkülönböztetni egy némettől, akkor is, ha mindkettőben ugyanaz van, mondjuk egy intenzív osztály éteri csendélete.

A multinacionális és szériákban gondolkodó filmgyártásnak szinte csak előnyei vannak. Tagadhatatlan, hogy az HBO saját univerzumot hozott létre, ráadásul villámgyorsan, tíz esztendeje ezen a csatornán mozifilmek mentek, most szinte csak saját gyártású sorozatok, amelyekben el lehet merülni, ahol ki lehet bontani a cselekményt, felépülnek a karakterek. De az sajnos már nem ilyen innovatív, hogy gyakran egy kaptafára készülnek, a dramaturgia, a képi világ egy kutya, valami rejtélyes és egzotikus világ karakteres figurája köré szerveződnek az események, a rajzolt helyszíneken túl általában kis terekben kamaradrámák zajlanak (vagyis még csak nem is különböznek annyira a régi, klasszikus sorozatoktól, mint az a külcsínyben látszik).

Üdítő és úttörő kivétel a magyar Terápia, ami akkor is szinte minden szempontból kilóg ebből a sorból, ha izraeli adaptáció, és már több országban forgattak hasonlót. Nyomokban sincsenek benne a csatorna gyári közhelyei, nem akar több lenni, mint amennyi, se egzotikusra pingált tájak, se banális rejtélyek nem kerültek bele, a színészi játékra, a jól elhelyezett kamerára és a pontos és pattogó dialógusra épít. Bátor és igazi, talán nem is véletlen, hogy már a harmadik évad megy, és bizony mintha egyre jobb lenne...

NEM HISZEK ABBAN, HOGY HA AZ EGYIK PÖCEGÖDÖRBŐL ÁTÜLÜNK EGY MÁSIKBA, AKKOR JOBB LESZ NEKÜNK. DE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.12.14.


Vitatkozzunk. Vagy inkább beszélgessünk. Előbbre visz, mint a mindenben egyetértés. A beszélgetés alapja: az a gondolatom, miszerint bizony szemét dolog, amit a Fidesz a Jobbikkal tesz és úgy gondolom, kiállnék mellettük. Ahogy kiállnék bármelyik portál, vagy szerző mellett. Akkor is, ha egyetlen gondolatukkal sem értek egyet, halálosan bőszít és kártékonynak tartom valamelyiket, vagy az összeset.

Elfogadom az eltérő véleményt, de az enyém más. El is mondom, miért.

Úgy gondolom – nem most gondolom úgy, hanem mindig is úgy gondoltam és ez nem változott – hogy ha lehet valahogy rontani az ország helyzetén, azt legegyszerűbben a Jobbik hatalomra segítésével lehet kivitelezni. A magam részéről soha nem szavaznék rájuk. Még akkor sem, ha ez lenne az ára Orbán leváltásának. Nem hiszek abban, hogy ha az egyik pöcegödörből átülünk egy másikba, akkor jobb lesz nekünk.

Azonban abban sem hiszek, hogy lehetséges szelektálni a törvény és a jog érvényességét annak alapján, hogy számomra ki, vagy mi a szimpatikus, vagy éppen ellenszenves.

Ha betörnek a szomszédomhoz – akit egyébként utálok teljes erőből, mert részeges, agresszív, megmérgezte a kutyámat, kihugyozta a sövényt és lekurvázta az anyósomat – és én látom, hallom, hogy a betörők éppen agyonverik, akkor nem mérlegelek, nem szurkolok a betörőknek, hanem kihívom a rendőrséget és addig is igyekszem megvédeni a szomszédot. Aztán majd holnap leugatom, beperelem.

Úgy gondolom (ez lehet hibás gondolat, de a sajátom), hogy vannak olyan helyzetek, amikor nincs mérlegelési lehetőségem. Számomra nincs különbség egy megerőszakolt prosti és egy megerőszakolt atomfizikus között. Mindkettő áldozat, én nem mérlegelhetek. És azt gondolom, a törvény és a jog sem mérlegelhet.

A Jobbik éppen annyira legális, törvényesen működő párt, mint a Fidesz, vagy bármelyik párt. Abban én teljesen egyetértek, hogy nyírják ki egymást, akkor jár a legjobban az ország. Sőt, akár elmegyek szurkolni is. De csak akkor, ha nyílt sisakos küzdelemben történik. Most nem erről van szó. Arról van szó és én az ellen berzenkedem, hogy a kormánypárt visszaél a hatalmával és így igyekszik eltaposni a Jobbikot.

Ez akkor sem tűrhető, ha egyébként magam is örülnék a Jobbik bukásának és akkor sem tűrhető, ha nem először tesz ilyet a Fidesz és nem is ötvenedszer. Ha ők folyamatosan aljas módon játszanak, az még nem legitimálja azt, amit csinálnak. Ötvenedszerre sem. És én úgy gondolom, hogy szót kell emelni ellene. Ötvenedszerre is.

És azt is gondolom, hogy az ilyen szélsőséges pártok ellen kizárólag a társadalom egészséges immunrendszere tud megvédeni egy országot. Gondolok itt a Fideszre éppen úgy, mint a Jobbikra. A magyar társadalom immunrendszere nem működik. A magyar társadalmat kiskorúsították – és a társadalom engedte, sőt, elvárta -, de a megoldás véleményem szerint nem az, ha mi is folytatjuk ezt a hagyományt. A társadalomnak fel kell nőnie, ez az egyetlen védelem a szélsőségek ellen.

Úgy gondolom, a jelenlegi magyar társadalom egy része ott tart, ahol a németek tartottak 1933-ban. Ott és akkor sokan azt gondolták, kerüljenek csak hatalomra Hitlerék, hadd lássa a nép, milyenek valójában és hetek, legfeljebb hónapok alatt lejáratódnak, megbuknak. Mint tudjuk a második világháború nem maradt el ennek a szép eszmének köszönhetően. Azonban a társadalom képes volt szembenézni önmagával. Szeretnék idézni egy részletet egy régebbi cikkből. Ez talán segít megérteni, miről próbálok beszélni...

AKÁR TETSZIK, AKÁR NEM, VONA ORBÁN KIHÍVÓJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.13.


...Vona Orbán igazi kihívója. Nem azért, mert közvélemény-kutatások szerint a legerősebb ellenzéki párt. hanem azért, mert Orbánban látja a puccsot végrehajtó, tolvaj bűnözőt maffiózót, és úgy áll vele szemben, ahogy egy ilyen bűnözővel kell. Ezért ő Orbán kihívója.

Ez abból is látszik, hogy Orbán a többi ellenzéki párttól nem tart, megmondta, hogy neki nem ezek az ellenfelei, és ez így is van. Ezek a kitartottja, a kilóra megvett prostituált kollaboránsai. De Vona nem az, mert nem tőle kapja a pénzt, hanem az ellenfelétől. Orbán lelkiállapotát pontosan jelzi, mennyire megviseli Vona nyílt támadása, hogy megpróbálja a Jobbikot kizárni a választásból.

Ha a többi ellenzék is valódi ellenzék lenne, Orbán őket is hasonlóan megtámadná. Ha mást nem, ezt minimum el kellene érnie az ellenzéknek, hogy ne legitimálják a rendszert, hanem leplezzék le a valódi arcát. Vona lassan pozitív hős lesz, függetlenül attól, hogy a pártja az ugyanolyan náci párt, mint volt, s ő elszakadt saját pártjától. Ezért a pártja megbuktathatja őt, de azt érezniük kell, hogy amit Vona most csinál, azt jól csinálja.

Liberális demokrata kihívója nincs Orbánnak, csak kollaboránsa. Van viszont egy kihívója, aki ha ilyen keményen konfrontál vele, helyettesítheti a sunyi, kollaboráns álellenzéket, és helyettük akár meg is buktathatja Orbánt, ha az arra kényszerül, hogy kimutassa a foga fehérjét, a rendszere igazi arcát. Mert Orbán addig uralkodik, amíg a demokrácia hamis látszatát fenn tudja tartani, és ez a balliberális álellenzékének köszönhető.

Nem érdemes annyira előre menni, mi történne utána, mert Vona egyedüli ellenzéke Orbánnak, a többiek életben tartják Orbánt. Ha bármit tesz, akkor is. De egyelőre érdemes rögzíteni a tényt: hét év után először van kihívója Orbánnak, és azt Vona Gábornak hívják. Akit se kiköpni, se lenyelni nem tud, és aki kavics a cipőjében.

Vona ezzel bebizonyította azt, hogy mire lett volna képes az ellenzék, ha nem gyáva, ha nem korrupt, és szembeszáll Orbánnal. Vona egyedül egymagában többre jutott eddig, mint ez az egész bagázs együttvéve az értelmiségével és az ostoba holdudvarával együtt. Aki ezeket a kollaboráns pártokat támogatja, az vagy gyáva, vagy korrupt, vagy ostoba.

Ha Vona mögött nem állna a náci pártja, hanem egymagában lenne, és nem ő alapította volna a Magyar Gárdát, azonnal a támogatására buzdítanánk mindenkit, mert ő az első ember, aki szembeszáll Orbánnal. Ehelyett inkább azt reméljük, hogy lesz majd egyszer egy demokrata is, aki legalább annyira képes, mint egy náci párt vezére.

A cinikusok mondhatják, hogy ennyit ér a pénz: Vona nem Orbántól kapja a pénzét.

NEM JÖTT BE A KORMÁNY NAGY TERVE, ELTÉKOZOLTUK AZ ARANYÉVEKET

PORTFOLIO - MAKROGAZDASÁG
Szerző: MADÁR ISTVÁN
2017.12.14.


A magyar gazdaság dinamikus növekedése és a maastrichti küszöb alatt tartott államháztartási hiány bőven biztosítja a lendületesen csökkenő államadósság-pályát, így a költségvetési helyzetünk rendben van - nagyjából ez a kép rajzolódhat ki a fejünkben, ha a fiskális helyzetről szóló híreket, véleményeket hallgatjuk. Ha azonban az államadósság pályáját nézzük, mégis csak azt állapíthatjuk meg, hogy 

a költségvetés pozíciója alapvetően hibás...

- Az államadósságot jellemzően aszimmetrikus sokkok érik.
- A költségvetési hiány 2-3%-os szintje nem alkalmas arra, hogy a gazdaságpolitika által elvárt adósságcéljait beváltsa.
- A költségvetési hiány 2-3%-os szintje nem alkalmas arra, hogy a külső sérülékenység csökkenéséhez az államadósság ideális mértékben hozzájáruljon.
- A hiány szintje a 2018-as költségvetésben sincs összhangban Magyarország hosszú távú gazdasági céljaival.
- A következő években a (teljes) államháztartási egyenleget nulla szintre kellene süllyeszteni.
- Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ennek elérése nem lehetetlen, a feladat jó részét megoldaná az is, ha az év végi pénzköltési vágyának a gazdaságpolitika ellenállna.

SÉTA A SZILICIUMVÖLGY KULTUSZAI KÖRÜL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2017.12.14.


A mesterséges intelligencia ma már nemcsak a jövő egyik kulcsa, hanem szinte vallásos kultusz tárgya is. Ennek legfőbb prófétája Anthony Levandowski, aki mintha Steve Jobs és az „édes élet” kereszteződése lenne. Ő valójában egyike a Szilíciumvölgy kis zsenijeinek, aki élen járt a napelemes, vezető nélküli autók tervezésében. Ő az alapítója a Way of The Future nevű kaliforniai start-up-nak, amely egyfajta „tudomány-valláson” alapuló egyház, amely elegyíti magában a népi hiedelmeket, sztereotípiákat és egy álmot: egy mesterséges intelligencián alapuló, hardverekkel és szoftverekkel kifejlesztett istenség megteremtését, elfogadását és imádását.

Ez nem hirtelen ötlet és nem is elszigetelt eset, hanem tekinthető stabil tendenciának. A számítógépzsenik „B oldala” gyakran okoz hasonló meglepetéseket. De mint ahogy John Gray megírta 2011-ben megjelent, nagy port felvert könyvében, a The Immortalization Commission-ben, „a tudomány olyan, mint egy vallás, lépés a transzcendencia felé, amely elfogadtat velünk egy világot, amely felette áll értelmi képességeinknek”. Valójában ez nem új gondolat, hiszen Descartes is azt vallotta, hogy a tudomány végső célja annak a lehetetlennek a felfedése, amelyben hinni lehet.

A tudomány e megszállott szerelmesei irányadójának L.Ron Hubbard, mindenekelőtt a Visszatérés a holnapba című regényével. Hubbard, aki mérnöknek tanult, bejárta az egész világot, majd egy rosszul sikerült altatás következtében 8 percre a klinikai halál állapotába került. Ez a halál közeli élmény vezette olyan kutatásokhoz, amelyek végül a Szcientológiai Egyház megalapításához és a dianetika rendszerének kialakításához vezettek. Mindez egy „reveláción” alapul a földönkívüliekről, akik a történelem előtti időkben érkeztek bolygónkra. Ma is sok híresség hódol neki, köztük Tom Cruise, JohnTravolta, Chick Corea, Edgar Winter...

"KÖSSE MEG A KUTYÁIT" - VONA NYÍLT LEVÉLBEN ÜZENT ORBÁNNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VONA GÁBOR
2017.12.13.


Nyílt levél Orbán Viktorhoz

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Ez a levelem most nem kérés. Felszólítás.

Állítsa le a Számvevőszéket! Kösse meg a kutyáit!

Rövid leszek, hiszen mindketten tudjuk, mi zajlik itt éppen. Sőt, az emberek is tisztán látják, ahogy a világsajtó is. Négy hónappal a választások előtt Ön az utolsó állva maradt bástyát akarja lerombolni, a legerősebb ellenzéki pártot akarja eltakarítani, hogy a demokráciát leépítve elkezdődhessen a diktatúra. Ide jutott. Nem tud már sportszerűen küzdeni, és nincs már Önben méltóság. Lánglelkű fiatal demokratából egy kiégett, korrupt zsarnokká lett.

Tagadni sincs értelme, hogy az ÁSZ ezer sebből vérző, törvénytelen intézkedése az Ön akarata. Egy ilyen példátlanul aljas támadás csak az Ön engedélyével valósulhat meg a mai Magyarországon.

De itt most túllépett egy határt. Így jár, akinek már se önkontrollja, se kritikus munkatársai nincsenek. Elveszíti a talajt. Elszabadul. Ön is elszabadult.

Üljön le pár percre, gondolja át, mit is tett, aztán sürgősen vonassa vissza az ÁSZ törvénytelen eljárását! Higgye el, jobban jár! Kiismertem Önt, tudom, hogy nem szeret visszavonulni, de most nem maradt más lehetősége.

Pénteken a demonstráción látni fogja, hogy a magyaroknak fontos a szabadság. Ön sem veheti el tőlünk. És tudom, hogy most mire gondol. De ne tegye! Ne küldjön provokátorokat a tüntetésünkre! Mindenki békés szándékkal és egy jó cél érdekében lesz ott. Pártok, civilek egyaránt. A jogállam, a szabadság és a demokrácia mellett. Ha bármi történne, mindenki tudja majd, hogy Ön volt a megrendelő. Ne rontson a helyzetén.

Kellemetlen lesz visszavonulni, de ezt a csatát elveszítette, lássa be.

Állítsa le a Számvevőszéket! Kösse meg a kutyáit!

Üdvözlettel:

Vona Gábor

MEG KELL VÉDENÜNK AZ ORSZÁGOT ÉS EBBEN AZ ALUFÓLIASISAK SOKAT SEGÍT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.12.13.


Véreim! Mária országának kéménylakói, bátor honvédők leszármazottai! Helyzet van! Az agresszív, nemzetrontó liberálfasiszták, a gendernácik és a véresszájú feministák összeesküdtek az Alpha Centauriról titokban ide érkező idegen lényekkel és eladták nekik az országot.

A tervük az, hogy huszonnyolcadikán, éjjel kettő óra huszonhárom perckor felcsavarják őseink földjét, mint egy szőnyeget és elszállítják a távoli bolygóra, ott leterítik és attól fogva ott lesz Magyarország. Ez tény, nem kitaláció. Van is róla egy terv, Szőnyeg-tervnek neveztük el. A terv meglétére az a legjobb bizonyíték, hogy a liberálgenderfeminicentauriak tagadják! Azért tagadják, mert létezik. Ha nem létezne, nem tagadnák.

Látott már valaki szőnyeglopó földönkívülieket? Ugye hogy nem? Ez a legtökéletesebb bizonyíték arra, hogy léteznek. Léteznek, mert ha nem léteznének, nem bujkálnának! De bujkálnak! Mert fel akarják tekerni az országot.

A jövő héten minden magyar állampolgárnak postázunk egy darab alufólia sisakot. A különleges védelmi berendezés elkészítésére a miniszterelnök úr szomszédja vállalkozott, alig kerül kétszázezer forintba. Darabonként. Plusz postaköltség. De minden állampolgár ingyen kapja meg, ezt a kormány fizeti. Az állampolgárok adójából.

Meg kell védenünk az országot és ebben az alufóliasisak sokat segít. Aki a fejére teszi és ezentúl viseli, az azt demonstrálja vele, hogy a kormány mellett áll ebben a nehéz, sorsdöntő küzdelemben. Fogjunk össze, tegyük fel a sisakot! Ettől majd megrémülnek a szőnyegtekerő országlopók. Persze ezután sem lankadhat a figyelmünk, mert nem fogják feladni aljas, ármányos tervüket.

Az alufóliasisak mellé mindenkinek postázni fogjuk a Szőnyeg-tervet. Amit titkolnak ugyan a gazok, de mi, a kormány leírtuk, miről szól ez a terv. Felkérünk minden hazaszerető polgárt, hogy alufóliasisakkal a fején bontsa ki a Szőnyeg-tervet tartalmazó külön borítékot – ez plusz száznegyvenezerbe került, de ezért sem kell fizetni, majd elvesszük az államkasszából – és piros zsírkrétával húzza át. Tegye bele a másik borítékba, amit az egyik boríték mellett talál és küldje vissza nekünk. Mi majd megszámoljuk és így felhatalmazást kapunk arra, hogy megvédjük az országot a felcsavarástól.

Aki nem küldi vissza a pirossal áthúzott tervet, az azt akarja, hogy a liberálisok és a földönkívüliek elrabolják hazánkat és az Alpha Centaurira hurcolják, ahol aztán szárnyaszegett rab madárként mindenki rátaposhat, aki csak arra jár. Ágról ágra.

Aki nem teszi a fejére a sisakot és nem küldi vissza a tervet, az összejátszik a földönkívüli liberálfeministagenderekkel és ki akarja árusítani országunkat. Mert gyűlöli azt. Azért lakik itt, hogy közelebbről gyűlölhesse. Aki tagadja, hogy ki akarja árusítani hazánkat, az ezzel pont azt bizonyítja be, hogy ki akarja árusítani...

NEM MŰKÖDIK AZ ELLENPROPAGANDA

ÁTLÁTSZÓ - PCBLOG
Szerző: pcblog
2017.12.14.


Az összeesküvés-elméletek régóta szerves részét képezik az orosz és amerikai populáris kultúrának és a politikai ideológiáknak, a különbség, hogy Oroszországban rengeteg politikus és professzionális médiamunkás összehangoltan legitimálja azokat. Interjúnk Dr. Ilya Yablokovval, a Leeds-i Egyetem oktatójával, akivel a jövőre megjelenő Oroszország erőd – Összeesküvés-elméletek a posztszovjet Oroszországban” című könyvéről beszélgettünk.

Politikai eszközként mennyire hatékonyak az összeesküvés-elméletek a közeledő orosz elnökválasztást megelőző kampány kontextusában?

A Krím annektálása, illetve az emberek összeesküvés-elméletekkel történő napi szintű bombázása megtették a hatásukat. A Kremlnek jelenleg nincs szüksége agresszív kampányra ahhoz, hogy mozgósítani tudja a lakosságot. Ebből adódóan az összeesküvés-elméletek bár a mai napig jelen vannak, közel sem használják őket annyira aktívan, mint a 2007-es vagy a 2012-es kampány alatt.

Az Economist/YouGov felmérése szerint az egyén politikai identitása nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire hisz az összeesküvés-elméletekben. Hogyan befolyásolja a politikai identitás az orosz társadalom hozzáállását ezekhez az elméletekhez?

Úgy gondolom, az oroszok többsége számára a politikai identitás pusztán másodlagos tényező. Oroszországnak nincs világos ideológiaalapú politikai megosztottsága. Amiben rengeteg orosz hinni fog, azok inkább a konspiráló Nyugat, illetve az elitellenes populisták összeesküvés-elméletei. Ez utóbbiak számos esetben utalnak Nyugatra, elterjedtek az orosz társadalom megannyi szegletében, és hatással lehetnek úgy a liberális, mint a konzervatív szemléletű emberekre.

A hamarosan megjelenő könyve, az „Oroszország erőd – Összeesküvés-elméletek a posztszovjet Oroszországban” az első olyan munka, ami az ilyesfajta teóriák megjelenési formáit boncolgatja a posztszovjet Oroszország területén. Általánosságban mely elméleteket tartja politikailag a leghatékonyabbnak ezek közül?

A Nyugattal szembenálló Oroszország képe az elsődleges keret, amelyen keresztül számos orosz összeesküvés-elmélet elmagyarázza, mitől érvényesek maguk a teóriák, illetve hogy miért kell azokat komolyan venni. Az utóbbi két évszázad geopolitikai és katonai küzdelmei Oroszország és számos európai ország között – az Egyesült Államokat nem is említve – adják az alapját annak, hogy a Nyugatot ellenségként lehessen beállítani. A legelterjedtebb teória szerint a Szovjetunió összeomlása mögött a Nyugat rosszindulatú terve állt, az orosz szuperhatalom megsemmisítésének szándékával. Kétségtelen, a Szovjetunió mindössze hónapok leforgása alatt tűnt el a világ térképéről, és a gyors összeomlás sok kérdést hagyott maga után...

TÉRDELNI TANÍTSD...

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.12.14.


Csepreg felkerült a politikai térképre. A Nyugat.hu híradása nyomán. A polgármester ott ugyanis olyan nagy úr, hogy térdelve kell köszönteni, ha átad valamit. A jelek, és a képek szerint. Az ovisoknak. Akik állítólag önként és dalolva tették.

Azért vannak kétségeim afelől, hogy egy óvodás mennyire önként és mennyire dalolva megy polgármestert üdvözölni. Valószínűbbnek tűnik, hogy oda megy, ahova az óvoda dolgozói szerint menniük kell, és olyan dalt énekelnek, olyan műsort prezentálnak, amit begyakoroltatnak velük. Így volt ez évtizedekkel ezelőtt, és így lesz valószínűleg a jövőben is. Nem politikai, hanem életkori, fejlődéslélektani okokból. Amikor tehát azt nyilatkozza valaki, hogy a gyerekek örömmel mentek valahova, akkor valószínűleg sokkal inkább arról van szó, hogy a pedagógusoknak ellenállhatatlan ötletet adtak be. Olyasmit, hogy milyen nagyon jópofa lenne, ha a gyerekek ott cukiskodnának egy ovódátlan utca megnyitóján. Azt is elhiszem, hogy a szülők örültek az eseménynek. A gyermek szereplése, megmutatása a világnak olyan esemény, aminek lehet is örülni.

Az üröm a körülményekben van. Abban, hogy olyan népszokást gondoltak feleleveníteni, ami nem okvetlenül az utcán térdeplésről szól. Szalma nélkül sem, és szalmával sem...

TRUMP NEM CSAPOLTA LE A MOCSARAT, Ő A MOCSÁR KIRÁLYA

MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.12.13.


Most, hogy Donald Trump elnökségének első éve lassan a végéhez érkezik, tényleg bizonyosságot nyert, hogy a nevével fémjelzett jobboldali populizmus egyszerű képmutatás. Kamu. Bár választási sikerét (a választási rendszer visszáságai mellett) arra az ígéretre alapozta, hogy demokratikus kontroll alá helyezi a lobbiérdekeknek kiszolgáltatott gazdaságot, az egyetlen nagy eredménye elnökként, a nemrégiben elfogadott adóreform épp az ellenkező irányba mutat.


„Drain the swamp” – kiabálta Trump rengeteg kampányrendezvényén, és a washingtoni mocsár lecsapolásának ígérete valóban rezonált azon milliók között, akik szerint a nagyvállalati érdekek és a politikai döntéshozatal szoros összefonódása káros az emberek jólétére.

Ezeknek a szavazóknak igazuk is volt – épp csak abban tévedtek, abban lettek megvezetve, hogy ezt a mocsárlecsapolást majd a milliárdos Trump és a gazdagok pártja, a Republikánus Párt fogja végrehajtani.

A november végén, a szenátusi republikánus többség által pár óra alatt áterőltetett adóreform alapjaiban forgatja fel az amerikai adórendszert, és ezzel együtt évtizedekre tolja rossz irányba az egész amerikai társadalom életét. Az adóreform – amelynek egy hasonló irányba mutató verzióját korábban már a Képviselőház is elfogadta, most már csak össze kell fésülni a két változatot – 1400 milliárd dollárnyi adócsökkentést iktat törvénybe – ez a magyar éves GDP 12-szerese. Ennek az adócsökkentésnek nagy részét a társadalom leggazdagabb 5 százaléka fogja a hasznát látni, az alsó 50 százalék zsebében pedig semmivel nem marad több pénz. És ez csak a közvetlen hatás, a közvetettek ennél sokkal nagyobbak lesznek.

Az 500 oldalas törvénytervezet egyébként a republikánusok nem bocsátották nyilvános vitára, pár óra alatt átnyomták a felsőházon – pedig pár éve épp ők állították azt, hogy ilyen horderejű törvényeket nem lehet csak úgy lenyomni az emberek torkán. Mondták ezt Obama elnök egészségbiztosítási reformja kapcsán, amelyet pedig nem pár óra, nem is pár hónap alatt, hanem majdnem egy egész éven keresztül vitattak meg a törvényhozók...

VÉGKÉPP ELTÖRÖLNI

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS

2017.12.13.


...Hiszen kész a recept, be kell nyújtani egy keresetet, aztán gyorsan peren kívül megegyezni a baráti céggel, és már indulhat is a Nagy Radír.

Hogy mi marad aztán az archívumban? Nem sok: Magyarországon minden nyilvánosan megjelent szót nyolcan sérelmeznek, fenyegettek már engem sajtóperrel Cirmi cica vélelmezett megsértéséért is. Hogy a múltat nem lehet végképp eltörölni? Dehogynem lehet. Tessék csak megmondani nekem, hova lett például a 168 óra eredeti archívuma a kezdetektől a tulajdonosváltásig? Ja, ott van az alexandriai könyvtár teljes anyaga mellett, sré vizavi. Ott, ahol a tavalyi hó. Egy új tulajdonos, mint az archívum birtokosa, bármit megtehet annak anyagával. Titkosíthatja, módosíthatja, akár törölheti is. Lehet perelni, csak minek – drága és haszontalan foglalatosság volna.

Azt tetszik mondani, hogy de az olvasók majd emlékezni fognak az eltüntetett anyagokra?

Dehogy fognak emlékezni. Az a sajtómunkás dolga, Hunniában minden írásra, ami belpolitikai botránnyal foglalkozott, pont három percig emlékeznek.

A külpolitikaiakra egy percig.

A bulvárra három évig.

Így aztán a jövőben bármit lehet hazudni a múltról, mert ha az ember megemlít egy régebbi történetet, beperelhetik, mondván: bizonyítsa be. Nem tudja bebizonyítani, mert nincs az archívumban, kivették. Kötelezhetnek ezek után arra is, hogy ha a székház-ügyet veszem elő, úgy igazítsam majd magamat helyre, hogy a székház adta el a Fidesz akkori vezetőségét, nem a vezetőség a székházat. Mert ha törölhetnek valamit az archívumokból, beléjük is írhatnak, antedatálva.

És majd el tetszenek hinni azt is, amit beleírtak.

És majd tetszenek szidni a gyáva, áruló sajtót.

Orwell? Ugyan, hagyjuk már ezt a párhuzamot.

Nálunk Orwell már közhely.

Stílustalan emlegetni.

Ez már amúgy is messze túlmutat rajta.

ORBÁN ÉRT A FOCIHOZ, DE A DISZNÓVÁGÁSHOZ NEM

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.12.13.


...Ha Orbán a kérdés elhangzásakor nem tudta, miről van szó, akkor visszakérdezhetett volna. Vagy miután eljutott hozzá a hír, Pócs Jánost azonnali hatállyal két lábbal rúghatta volna ki a Fidesz-frakciójából. De nem tette. Nem életszerű, hogy egy lyen hír, amely a világsajtót is bejárta, ne jutott volna hozzá el. Biztosra vehetjük, hogy pontosan tudta, milyen disznóvágásról kérdezik.

Orbán szavait senki nem ferdítette el. Ő valóban azzal válaszolt az antiszemita incidensre, hogy “nem tartozik a kormány hatáskörébe a disznóvágás”. De nem a disznóvágásról kérdeték Röfi barátját, hanem a náci megnyilvánulásról: Soros Györgyöt, a szélsőjobb által a zsidó világ-összeesküvés szimbolikus alakjának tartott filantrópot, egy leölt disznóval azonosították. Erre született az orbáni válasz.

Ez a válasz nem cinikus. Ez a válasz embertelen. Ez a válasz gyilkos. A fotó azt sugallta, így kellene bánni Sorossal, és mindazokkal, akiket támogat, akik vele egyetértenek, akik a nyitott, szabad társadalom hívei. Még inkább: így kell bánni a zsidókkal. Ám ez a jelentés már a kormány hatáskörébe tartozik. Ez a fotó faji, vallási, nemzeti kisebbség elleni uszítás és gyűl9letkeltés. Ez a fotó gyilkosságra való felbújtás.

Ezért, amikor Orbán elhárítja magától, hogy bármi dolga lenne lenne ezzel a fotóval, akkor a gyilkosságra való felbújtásban bűnsegéd. Maga is bűncselekmény elkövetője, és ha ennek a későbbiekben lesz következménye, akkor annak felelőse is. A zsidókkal szembeni pogrom első lépése az uszítás, a gyűlöletbeszéd, a kiszemelt áldozat dehumanizálása. Ez zajlik ma Magyarországon, méghozzá a miniszterelnök kezdeményezésére és jóváhagyásával.

Orbán ugyanis nem külső szemlélője az olyan disznótornak, ahol zsidókat azonosítanak a leölt disznóval (!), hanem a jelenet előidézője. Ő indította el a Soros elleni náci, antiszemita kampányt, ő fokozza azt, ő hergeli a lakosságot, az ő uszításának eredménye ez a fotó. S abban is téved Orbán, hogy nem a kormány hatásköre az a “disznóvágás”, amit láthatunk a képen. Az ő hatásköre lenne leállítani, és az ő hatáskörébe tartozott a kampány, amely ezt előidézte.

Magyarországon az antiszemita propaganda, a náci uszítás kormányzati hatáskör. Közpénz felhasználásával, kormányzati megrendelésre, kormányzati munkával zajlik. A kampányra adott egyik lakossági válasz a fotó. Vehetjük úgyis, hogy a képen látható emberek ebben a formában küldték vissza, nem véletlenül fideszes képviselőnek, a “konzultációs” kérdőívet. Pontosan dekódolták mind a kérdéseket, mind az üzenetet, és annak megfelelő autentikus választ adtak.

Orbán “Soros-tervről” szóló hazugságai, uszítása, a náci mintára készült kérdőív, és a fotó a leölt disznóról, egységes egészet alkot. Egy egésznek részei. Egyik nincs a másik nélkül. Ezt erősítette meg, és igazolta vissza Orbán az újságírói kérdésre adott válaszával. Orbán a szája sarkában a hamis mosolyával, összekacsintott a gyilkosságra felbújtókkal. Akik ezt értették, és nyilván összeröhögtek. Egymásra találtak, egy csapatban vannak. Azóta már olyan felirat jelent meg Budapesten, hogy “Gázkamrába Soros Györgyöt!”

A NER elérkezett a nyíltan vállalt antiszemitizmus, az emberi mivoltától megfosztott zsidó bankárhoz, aki összesküvést sző a keresztény nem zetek ellen, hogy lerombolja a zsidó érdeknek megfelelően a nemzeti kultúrát. Helyben vagyunk. Nem soká lesz halálos áldozat.

ELHULLANAK A MAMMOGRÁFIÁS VIZSGÁLÓ GÉPEK, MI LESZ ÍGY?

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: bl
2017.12.14.


Mesterházy Attila és Szakács László az MSZP országgyűlési képviselői „Stadion helyett modern gépeket!” címmel, írásbeli kérdéssel fordultak a mammográfiás vizsgáló gépek ügyében Balog Zoltán miniszterhez. 

A kormány újabb bűne a betegekkel szemben

A képviselők arról írtak, hogy több sajtóorgánum is napvilágra hozta, hogy az utóbbi időben több mammográfiás gép elromlott a fővárosi kórházakban, ami oda vezetett, hogy csak januárra-februárra lehet csak időpontokat kérni a még működő gépekre.

Az egyik kórház munkatársa beismerte, hogy nincs gép és, hogy januárban időpontok se biztosak. A betegeket egy másik kórházba küldték, ahol egy kiírás szerint a kórház leterhelt, nem tudják ellátni őket amióta több kórházban nem működik a mammográfia. A kormánypárti politikusok szerint a szűrések rendben zajlanak, ezzel szemben a szocialista képviselők többek között arra vártak választ:
  • Hány berendezés meghibásodásáról van információja a tárcának ?
  • Hány új eszköz beszerzése van folyamatban ?
  • Hány alkalommal kellett bérelt eszközöket igénybe venni a berendezések meghibásodása miatt, mely kórházak éltek ezzel a lehetőséggel és mennyibe került az eszközök bérlése? 
Válasz helyett hablaty:...

A TÜNTETÉSRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.13.


...Tényleg el tetszik menni tüntetni az egyik féreg mellett a másik féreg ellen? Mert az egyik tömeggyilkos nekiment a másik tömeggyilkosnak, mely utóbbi eddig még csak kinyilvánította a szándékát emberek megölésére, de nem volt alkalma rá, hogy ezt nagyobb mértékben megtegye? Majd most segítünk nekik? Mert most méltánytalanság érte őket?

Hááát. Én nem mennék.

DIGITÁLIS NOMÁDKÉNT BRAZÍLIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Elvira
2017.12.14.


Van a határátkelésnek egy egészen speciális válfaja, méghozzá a digitális nomádság. Ilyenkor az ember úgy él (hosszabb-rövidebb) ideig külföldön, hogy közben nem függ egy konkrét helyszíntől, ott dolgozik, ahol akar. Első hallásra szuper megoldásnak tűnik annak, aki ennek megfelelő típusú munkát végez, ám mint mindennek, ennek is vannak buktatói. Elvira például Brazíliában töltött hosszabb időt, miközben egy magyar cégnek dolgozott - most az ő beszámolója következik.

„Az őszt Brazíliában töltöttem. Riótól utaztam dél felé, és közben dolgoztam – távmunkában, egy magyarországi vállalkozásnak. Vagyis digitális nomádként éltem.

A digitális nomádokról kb. két évvel ezelőtt hallottam először, utánaolvastam blogokban, és úgy éreztem: bingó – megtaláltam, amit kerestem.

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy szívesen eltöltenék valamennyi időt egy másik kontinensen. Érdekelnek a kultúrák, a különböző gondolkodásmódok, és úgy éreztem, egy néhány hetes út alatt nem tudnék igazán belemélyedni egy másik országba.

Az, hogy több hónapon keresztül csak utazgassak, munka és bevétel nélkül, nagyon leapasztotta volna a megtakarításaimat. Viszont az, hogy egyszerre utazzak és dolgozzak, vonzó ötlet volt számomra. A munkám a könyvkiadáshoz kapcsolódik (szerkesztés, korrektúra), és semmi másra nincs hozzá szükség, csak a laptopomra (még folyamatos internetkapcsolat sem kell).

Nem jött szóba, hogy tartósan külföldre költözzek (és esetleg ott kipróbáljam magam egy másik szakterületen), mert a párom ragaszkodik Magyarországhoz.

De őszintén beszélgettünk arról, hogy szeretnék világot látni, megtapasztalni más kultúrákat – és néhány hónapot egy másik országban tölteni. Ő nem érzett kedvet ahhoz, hogy velem jöj
jön, de nem állt az utamba sem, sőt őszintén támogatott és bátorított abban, hogy belevágjak"...

ITT OLVASHATÓ

HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK: MI, MINDANNYIAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.12.14.


Orbán Viktor nagy erőkkel építi az úgynevezett keresztény Magyarországot. Akár akarjuk, akár nem, ezt ő véghez kívánja vinni. Az, hogy majd minden, amit kormánya mond, vagy cselekszik, pont ellentétes a keresztény hitvallással, már másodlagos. Senki nem tiltakozik, hiszen egy kis pénz mindig jól jön. Legyen az jelen esetben épp az egyház. Sokan, sokszor próbálták már felhívni a figyelmet arra, hogy mekkora előnyt élveznek az egyházi iskolák a világiakkal szemben. Az alább látható grafikon pontosan ezt a hatalmas különbséget hivatott bemutatni.

Ahogy a kormány leginkább azon településeknek és városoknak „adakozik” bőkezűen, amelyek valamelyik kormánytaghoz erősen köthetőek, ugyanúgy élveznek elsőbbséget az egyházi iskolák a világiakkal szemben. Ez a grafikon pontosan  azt mutatja, hogy a világi intézményeket milyen gyalázatos módon háttérbe szorítják a nemzeti-keresztény kormánynak oly kedves egyházi entitások. Kérdem én sokadszorra, naivan: hogy van pofájuk az adófizetők pénzét propaganda eszközként felhasználni? Miért kap tízszer akkora támogatást egy vallásos iskola, mint egy világi? Vajon milyen megfontolás áll a háttérben?
A kormány mindent és bármit jobban díjaz, ami a vallással kapcsolatos. Legyen az milliárdos templomfelújítás – itthon és határon túl – vagy szintén milliárdos nagyságrendű egyházi iskolafelújítás, Szerbiától Irakig. A gond nem a támogatással van, félreértés ne essék. A gond azzal van, hogy ennyire méltánytalanul osztja az állam a közpénzt. Egy vallási iskolába járó diákot miért illetnek meg jobb tanulási körülmények, mint egy világi iskolába járót? Az állam miért különbözteti meg hátrányosan azokat a diákokat, akik nem valamely vallási intézmény diákjai? Ehhez az államnak nincs joga...

NYERŐ AUTOMATÁK - FIDESZ-KÖZELI CÉGEK KASZÁLNAK MILLIÁRDOKAT A MAGYAR POSTA HELYETT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2017.12.14.


Egyetlen határidőt sem tudott betartani a Magyar Posta, azaz több tízezer étel- és italautomatából még ezerbe sem szereltette be azt az eszközt, amely továbbítja a forgalmi adatokat az adóhatósághoz. Emiatt a gépeket szabálytalanul működtetőket súlyos bírság fenyegeti, sőt, januártól le kell szerelniük az online kapcsolat nélküli automatákat. A kormányzat megpróbálja elsikálni az ügyet, az adózás rendjéről szóló 2018-as törvényből már kivették az inkriminált paragrafust, amely elvileg felülírta volna az összes határidőt. Csakhogy a nemzetgazdasági miniszternek életben maradt egy rendelete, amely megerősíti a törvényt. A 168 Óra információi szerint mégsem jön a büntetéscunami, ugyanis már készül az új rendelet, amely jövő nyárra tolná ki a bevezetés határidejét. De a történet legizgalmasabb része, hogy az üggyel összefüggésben több milliárd forint állami pénz folyik át a postán keresztül Fidesz-közeli cégekhez.

Azon talán nem is érdemes elgondolkodni, vajon miként kerül a Magyar Posta a „kezelő nélküli élelmiszer- és italautomaták” üzemeltetői, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közé egy olyan közvetítő és felügyelő szolgáltatóként, amely menedzseli az automaták forgalmával kapcsolatos adatok eljuttatását az adóhatósághoz – úgysem találnánk rá észszerű magyarázatot.

A posta, azon kívül, hogy helyzetbe hoz kormányközeli vállalkozásokat, megveszi tőlük az adattovábbító eszközöket, a szoftvereket, a hardvereket, azok minősítését, az adatátviteli szolgáltatást, a szervizelést, a karbantartást, vagyis milliárdos nagyságrendben folyatja át magán az állami pénzt, tulajdonképpen semmit sem nyer az ügyön.

Sőt, jelenleg is fent van az Országgyűlés honlapján Tóth Bertalan írásbeli kérdése, amely Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez szól, s amelyben az MSZP frakcióvezetője azt tudakolja: „Megemeli-e az online étel- vagy italautomata NAV-bekötésével összefüggésben meghatározott felügyeleti szolgáltatás hatósági árát annak érdekében, hogy a Magyar Posta Zrt. számára ne okozzon veszteséget?” A kérdés talán bonyolultnak tűnik, de valójában nem az, arra utal, hogy ha valaki nyer az üzleten, az nem az állam többségi tulajdonában lévő vállalat lesz.

De nem is az automaták üzemeltetői, mert úgy tűnik, hogy az automatánkénti havi 5000 forintos szolgáltatási díj kifizetése sokak számára vállalhatatlan.

Akadnak cégek, amelyek már elkezdték leszerelni az automatákat azokon a helyeken, ahol a jövőben csak veszteséggel tudnák őket üzemeltetni, mások pedig áremelésre készülnek, hogy kitermeljék az online pénztárgépek tarifájánál magasabb új költséget.

Jelenleg csaknem negyvenezer automata működik az országban, ebből 27 ezer esetében jelezték az üzemeltetők, hogy rá akarják kötni azokat a NAV rendszerére, iparági szereplők szerint azonban mire lezárul a folyamat, ebből a kontingensből is rengeteget le fognak szerelni az üzemeltetők.

A folyamatot az automatákat üzemeltető cégek indították el 2015-ben, amikor is a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetségen (MIÁSZ) keresztül azt kérték a kormányzattól, segítsen kifehéríteni az ágazatot, vagyis kiszűrni az általános forgalmi adót és a járulékokat nem fizető hiénákat...

EZEK A MAGYAR GÁZSZERELŐK TUDNAK VALAMIT!

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2017.12.13.


Ezek a magyar gázszerelők tudnak valami különlegeset. Először ugye itt volt Mészáros Lőrinc, és most ismét egy víz- és gázszerelő szakiskolát végzett személyiség, Pócs János fideszes képviselő csillogtatta meg tehetségét.

Még a világsajtóba is bekerült a fb-posztja, amelyen egy vidám disznóölés képét osztja meg, a feketére pörzsölt disznón az "EZ VOLT A SOROS!!!" felirattal. Aki olyan hülye, hogy nem érti a célzást, vagy nem látott még elég Sorost átkozó plakátot, annak a kedvéért még külön odaírta: "Ott már egy disznóval kevesebb van!"

Pócs tavaly karácsonykor is megörvendeztette a híveit. Akkor Sorosdisznó nem volt, viszont a karácsonyi szentmiséről kijövő ünneplőket a templom előtt sorra megajándékozta egy kampány-kulcstartóval, amelyet részint egy foszforeszkáló Szűz Mária, részint -hogy a szavazólapon majd felismerjék- Pócs János névjegye ékesített. Utóbbi sajnos foszforeszkálatlanul, ami hiba, de legalább volt honnan továbbfejlődni...

A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYPROGRAM A MAGYARORSZÁGI KORRUPCIÓ MÉRCÉJÉVEL MÉRVE IS DURVA BŰNÜGY

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: WIEDERMANN TAMÁS
2017.12.14.


Nem állná ki egy esetleges hatósági ellenőrzés próbáját a letelepedési kötvényprogramban részt vevő közvetítő cégek engedélyeztetési eljárása. Ezeket az eljárásokat eleinte Rogán Antal, majd miniszterré történő kinevezése után Bánki Erik fideszes parlamenti képviselők, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként folytatták le. A Transparency International Magyarországgal közösen lapunk másodfokon is megnyerte az engedélyeztetéssel kapcsolatos adatigénylési pert, és a jogerős bírósági ítélet szerint a bizottság nevében Bánki Erik kiadta a kért információkat. Lapunk a dokumentumok áttekintése során számtalan szabálytalanságot talált, végső soron egyetlen vállalkozás esetében sem volt hibamentes az engedélyeztetési procedúra. A bizottság kisebbségben lévő, ellenzéki tagjai semmit sem tudhattak a háttérben zajló folyamatokról, a testületi ügyintézést igénylő kérvények egy részéről a testület elnöke, vagy valamelyik ügyintéző – a bizottságot kizárva – önkényesen dönthetett, illetve elhallgatta az ügyet a testület előtt. Ez a gyakorlat még a közvetítő vállalkozások parlamenti engedélyezésére vonatkozó, finoman szólva is megkérdőjelezhető hatékonyságú eljárás mércéjével mérve is szabálytalan.

A letelepedési kötvényprogram 2013-ban indult, és a kormány idén márciusban függesztette fel a betelepítési programját. Bő négy év alatt összesen nyolc cég kapott kötvényjegyzési engedélyt a gazdasági bizottságtól, a vállalkozásokat egy kivételével adóparadicsomnak számító helyszíneken alapították. A vállalkozások meghatározott országokra és azok állampolgáraira kérhettek forgalmazási engedélyt úgy, hogy monopóliumuk volt az egyes országokban, más cég nem versenyzett velük. Az engedélyeztetési folyamat során a következő dokumentumokat kellett beadniuk a vállalkozásoknak: cégkivonat, alapító okirat, nyilatkozat a valódi tulajdonosokról, valamint arról, hogy a cég megfelel a letelepedési kötvényprogramról szóló jogszabályi előírásoknak, továbbá a programra való jelentkezési kérelem, hogy melyik országokban akar magyar letelepedési kötvényeket értékesíteni. (Országonként csak egy cég kaphatott engedélyt, ezért csak olyan államokra lehetett jelentkezni, amely még nem volt foglalt, ugyanakkor annak nem volt akadálya, hogy ugyanaz a közvetítő vállalkozás több országra is megszerezze a letelepedési kötvények forgalmazási monopóliumát).

A letelepedési kötvényprogram legnagyobb szereplője a kínai ügyfelek esetében engedélyt kapó Hungary State Special Debt Fund (HSSDF), amelyet a Kajmán-szigeteken jegyeztek be. Ez a cég nem adta le az eredeti céges dokumentumokat a bizottságnak, csupán egy magyar nyelvű fordítást nyújtott be. Nem derül ki a hivatalos papírokból a valódi tulajdonosok kiléte sem. Ezt azzal pótolták, hogy cég vezetői (Boros Attila, Lian Wang, Simon Mu, Jonathan Chan, Wenqing Wu) nyilatkoztak: ők a tulajdonosok. Ezen a dokumentumon csak a nevek és aláírások szerepelnek, semmilyen személyes adat (útlevélszám, lakcím, anyja neve stb.) nincs megadva, sem cégbíróság, sem tanúk nem jegyezték ellen. Emellett négy olyan dokumentum hiányzik, amelyeket a gazdasági bizottság nyilvántartása szerint – elvileg – iktattak, még sem kaptuk meg. A HSSDF tulajdonosi körét egyébként sem érdemes kutatni, mivel a cég – miután megkapta az akkor még Rogán Antal vezette testülettől a forgalmazási engedélyt – tovább is adta a hasonló nevű, Hungary State Special Debt Management (HSSDM) cégnek. Erről lapunk már korábban kiderítette, hogy a végső tulajdonosok három, Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég: 25 százalékban a Star Wealth Ltd., 30 százalékban a Prime Ally Ltd. és 45 százalékban az Ace Deal Investments Ltd. A Prime Ally nevű vállalkozást egy nappal korábban alapították meg, minthogy Rogán Antal benyújtotta volna a parlamentnek a letelepedési kötvényprogramot lehetősé tevő törvénymódosítást. Rejtély, hogy honnan tudhatta valaki több ezer kilométerről, hogy Magyarországon egy kormánypárti politikus olyan törvénymódosítást kezdeményez, amelyből több milliárd forintos hasznot húzhat a cége...

HOGYAN LEGYÜNK DIKTÁTOROK EURÓPA KÖZEPÉN? A MÉDIA LEROHANÁSA 3. - ONLINE KÖNYV 7. RÉSZ

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.12.12.


Koncessziós rendszer, avagy minden rossznak vége szakadhat egyszer

Előző rész itt.

Nemcsak jogi és pénzügyi, hanem az engedélyezés oldaláról is támadjuk be a számunkra kényelmetlen médiacégeket olyan koncessziós pályázati rendszerrel, amelyben csak az nyerhet, akinek mi engedjük. Írjunk elő olyan feltételeket, amelyeket csak kevesen akarnak vagy tudnak teljesíteni és adminisztratív eszközökkel is elutasíthatunk pályázatokat. A jóindulatunkra érdemtelen jelentkezők majd szembesülnek legfelsőbb szintre emelt kukacoskodással, például olyan kérdésekkel, miszerint a pályázatban az oldalak hátlapjai miért nincsenek szkennelve-számozva? Az is gond lehet, ha a megengedettnél 10%-kal több karakter van egy lapon, ráadásul nem is olyan betűtípussal meg nagysággal, mint ami az elvárt, így aztán a pályázó ne csodálkozzon, ha diszkvalifikálják. A kitöltendő űrlapok garmadában is rejtsünk el csapdákat – a kétszázhuszonhatodik oldal lábjegyzetéből kifelejtett iksz hiánya az egész beadvány bukását okozhatja.
A nyertes kilétét eldöntő pontozásos rendszert alakítsuk úgy, hogy ténylegesen csak a szubjektív ismérvek számítsanak, az objektív, mérhető és ellenőrizhető kritériumok pedig még véletlenül se lehessenek sorsdöntőek. Kiváló megoldás, ha az üzleti tervre adható pontszámok már magukban eldönthetik a pályázat sorsát, azaz csak a bírálón múlik, ki kap minimális és ki maximális pontszámot, magát a pályázatot meg titkosítsuk minimum 30 évre.
A koncessziós díjat határozzuk meg olyan magas szinten, hogy ép eszű vállalkozónak még csak ötlet szintjén se merüljön fel pályázat beadása. Követeljük meg azt is, hogy az égről a csillagokat is megígérjék a jelentkezők, például szülési szabadságról visszatérő fél éve munkanélküli mozgássérült nők fizikai munkakörben foglalkoztatása témában.
Ha kiválasztottuk a nekünk tetsző és tutira minket támogató nyertest (azt, akit saját szisztémánkat kihasználva extra mértékben felülpontoztunk), netalán sikerült a strómanunkat első helyre befuttatni (szintén hasonló módszerrel), akkor senki és semmi sem tilthatja meg nekünk, hogy ne nyújtsunk segítő kezet...
ITT OLVASHATÓ

HAT EMBER, AKIK ELMENTEK A FALIG A MAGYAR ÁLLAMMAL SZEMBEN

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2017.12.14.


Egy úszásoktató, aki mécsesekkel tiltakozott az egyetembezárás ellen, egy természetvédő, aki fellépett egy multi ellen, egy aktivista, aki propaganda-plakátokat tépkedett, majd maga jelentkezett a rendőrségen, és még három másik ember. A közös bennük az, hogy mindannyian kiálltak egy társadalmilag fontos ügy mellett, majd mindannyian a rendőrségen vagy a bíróságon végezték.

A Magyar Helsinki Bizottság decemberben kampányt indított, és elhatározta, hogy bemutatja néhány olyan ügyfelét, akik nem hagyták annyiban, hogy az állam korlátozza a jogaikat. “Tüntetést szervezni, állami gyűlöletpropagandával nyíltan szembeszegülni vagy számon kérni a szabályokat a mulitkon, ahhoz mindig kurázsi kell” - állítja a szervezet. Egy illiberális államban pedig szerintük még ennél is többet kockáztatnak ezek az emberek.

“Mert az állam igyekszik valamiféle bajkeverőnek, a többség érdekeit veszélyeztetőnek, olykor egyenesen nemzetárulónak beállítani őket” - írják.

A szervezet szerint idén kétezer új ügyfelük volt, mostantól kezdve azonban nehezebb lesz felvenniük a kapcsolatot a rászorultakkal, az állam ugyanis minden korábbi megállapodást felmondott velük, így már sem a menekültszállókat, sem a börtönöket nem monitorozhatják.

Kiszemezgettünk néhány ügyet a Helsinki Bizottság kampányából, mind az elmúlt években történtek, a szereplői pedig minden esetben elmentek a falig a magyar állammal szemben...

ÚGY TUDNI, ORBÁN A KÉPÉBE MONDTA VONÁNAK, HOGY KICSINÁLJA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.14.


- Soros mint döglött disznó nem a mélypont, még jön rosszabb is

- A V4-ek hatalmas pénzt adnak, hogy Líbia tartóztassa fel a migránsokat, de menedékkérők befogadása kapcsán továbbra is elutasítják a szolidaritást, csakhogy ez visszaüthet anyagi oldalon

- Trump és a magyar kormány is korlátozni igyekszik a sajtószabadságot, nem tehetnek egymásnak szemrehányást

Deutsche Welle


Gyűlöletbeszéd a magyar választási kampányban: Sorost döglött disznóként ábrázolják. A fényképet egy Fidesz képviselő közzétette, de az egész ügy azt igazolja, milyen mérgezett a légkör Magyarországon. Pócs János viccesnek találta a felvételt, ám a tréfa rettenetes. A fotó és a hozzáfűzött megjegyzés hatalmas felháborodást keltett. A honatya mosta kezeit, ám ez csak még jobban felhergelte a nyilvánosság egy részét, köztük sok mérsékelt konzervatívot. Pócs János nem reagált, amikor a Deutsche Welle telefonon is, levélben is próbálta megkeresni. Mindenesetre a kormánytöbbség részéről a szélsőjobbos beütésű retorika már jó ideje egyre inkább része a magyar mindennapoknak. A választások közeledtével pedig még rosszabbra kell felkészülni.

Az idén már két kampány zajlott Soros ellen, ott is felbukkantak antiszemita elemek. Orbán két évvel ezelőtt választotta ki meghitt ellenségeként az üzletembert és azóta jóformán egyetlen lehetőséget sem hagy ki, hogy nekimenjen. Ezen túlmenően a miniszterelnök többször is követelte a halálbüntetés visszaállítását, melegellenes kijelentéseket tett - lásd Vona Gábort, és alig leplezetten megbélyegezte a romákat, jó pár politikustársável egyetemben. A Fidesz nagyrészt átveszi a szélsőjobbos szerepet a Jobbiktól. Utóbbi viszont középre igyekszik és kerüli a rasszista megnyilvánulásokat. A radikális szárny azonban nem ért egyet az irányváltással. Vona Gábor azt mondta a német közszolgálati rádiónak, hogy korábban voltak ugyan kétségei a liberális demokráciával kapcsolatban, de nagy tanulság neki, ahogyan Orbán, antidemokratikus módon átalakítja az országot. A jogállamiság leépítését a párt a saját bőrén érzi, miközben a Számvevőszék azt nem vizsgálja, hogy a Fidesz mennyiért vett hirdetési helyeket, noha a két eset szinte megszólalásig hasonló.

Die Presse

Orbán Viktor igyekszik kíméletlenül felmorzsolni a Jobbikot, miután az veszélyessé vált számára. A párt a korábbiakhoz képest mérsékeltebbnek mutatkozik, és ellenzéki szövetséget akar. Pedig annak idején szélsőjobbos csoportként, félkatonai szervezettel megerősítve került be a hírekbe. Jelenleg viszont úgy lép fel, mint ártatlan áldozati bárány a demokrácia oltárán. Közben persze történt egy s más. Először is összeveszett Orbán és Simicska, azután pedig Vona Gábor bejelentette, hogy középre kívánja vinni pártját. A kettő szorosan összefügg. Az üzletember sajtóbirodalma nagy teret enged a Jobbiknak, nem kizárt, hogy a párt éppen az ő tanácsára vagy ösztönzésére hajtott végre középre-át-ot. Ám ez nem jelenik meg a közvélemény kutatási értékekben. A szélsőjobbos, illetve rasszista bázis ugyanakkor soha nem tudott barátkozni az új kurzussal.

Figyelemre méltó váltás, hogy baloldaliak és liberálisok hirtelen a Jobbikban látják az erőt, amely megszabadítja őket Orbántól, akinek idáig folyton a szemére hányták, hogy nem határolódik el megfelelőképpen Vonáéktól. Most meg ugyanők kapcsolatot keresnek a párttal. Teljes ellenzéki összefogás, ez a dramaturgia. Török Gábor szerint sikerülhet is a próbálkozás, ha hivatalos szövetség nélkül, de arra bíztatják híveiket, hogy az egyéni körzetekben a legesélyesebb ellenzéki jelölt nevét ikszeljék be. A gond ott van, hogy ez a három erő sosem tudna közösen kormányozni. A balliberálisok egymást jobban gyűlölik, mint Orbánt, ők, illetve a Jobbik nem illenek össze. Azaz ha a kormányfő megy, jön a káosz. Viszont a forgatókönyv rejt veszélyt a miniszterelnök számára. A hatalom közeli sajtó módszeresen próbálkozik a karaktergyilkossággal Vona ellen. Ezek után jött a hatalmas bírság. Budapesten az a hír járja, hogy Orbán személyesen közölte riválisával: ki fogja csinálni, mert nem tetszett neki a korrupcióellenes plakátkampány...

MÁR GÁZKAMRÁBA KÜLDENÉK SOROS GYÖRGYÖT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.13.


...Orbán bűne elmondhatatlan. Ebben az országban, ahol csaknem félmillió zsidó honfitársat deportáltak és küldtek haláltáborba, ugyanannak az ideológiának a nevében, amelyet most ő képvisel, a hitleri Németország propagandájával olyan embertelen gyűlöletet gerjesztett, hogy az emberek már gázkamrába küldenék újra a zsidókat, a hazát kereső menekülteket.

Az ország elbutítása, elembertelenítése zajlik, a holokauszt légkörének megidézése. Nem lehet tudni, hogy az ilyen gyűlöletpropaganda mikor csap át tettekbe és pogromokba. Ugyanígy zajlott a középkorban és a Horthy-rendszerben. A propaganda a gyűlöletkampány vége fizikai erőszak lett. Magyarországon a látens antiszemitizmust felszínre hozzák, az embereket felszabadítják a nyílt antiszemitizmusra. Kiengedik a szellemet a palackból.

A dehumanizálás szakaszának végén tartunk. A II. világháború óta nem volt ilyen sötétség Magyarországon.