2017. március 2., csütörtök

ORBÁN KÉTSÉGBEESETT KIJELENTÉSRE SZÁNTA EL MAGÁT AZ ETNIKAI HOMOGENITÁSSAL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Flynn Rider
2017.03.02.


Egyetlen oka van annak, hogy a náci nézetekhez nyúlt: a bukás.

„Megint hétfő van, Orbán megint megbukott” – vicceskednek a kommentelők, amikor Orbán bukásairól írunk. De ha megnézzük a számokat, azt látjuk: a Fidesz népszerűsége megint csökkenőben van a tavaly októberi csúcs óta.

A kispártok pedig feljöttek egy kicsit a Nolimpiai kampánnyal.

Több következtetést is levonhatunk Orbán etnikai homogenitásról szóló kijelentéséből.
A pártoknak folyamatosan kampányolniuk kell, hogy fenn tudják tartani az érdeklődést.

Amint elmúlt az uszítókampány a menekültek ellen (szándékosan nem írunk migráncsot), Orbánék népszerűsége azonnal zuhanni kezdett. Amint elkezdődött a Nolimpia-kampány, az LMP népszerűsége emelkedni kezdett, vele együtt a többi kis párt is, akik részt vettek a kampányban.

Miért kell kampányolniuk?


Mert ebben a médiatérben, ahol a Fidesz minden apró böffenését közvetíti a csatlós lakájmédia, de a többi pártról nem tudunk semmit, nem elég, ha egy politikus kiáll sajtótájékoztatót tartani – cselekednie kell. A Nolimpia erre remek példa. Ugyanakkor a Fidesz-fanoknak is szüksége van munícióra, hogy fenn lehessen tartani a harckészültséget, kell nekik az uszulás, a kampány. Orbánnak is küzdenie kell a figyelemért, mert a tekintetek előbb-utóbb meglátják a habos-babos propaganda mögött a rideg valóságot az ország állapotáról. Amint a kampánynak vége és elkezdenek beszélni arról, hogy még budipapír sincs a kórházakban, vagy, hogy mennyire hülyére veszik a gyereket az iskolában, Orbán megbukott. (Megint.)...

2015 BANKBOTRÁNYAI, AZ ELMARADT BANKPÁNIK ÉS MATOLCSY MINT MORÁLIS KOCKÁZAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2017.03.02.


Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a Parlamentben pár napja beszámolót tartott a jegybank 2015-ös évi működéséről. A beszámolóban elhangzott egy furcsa történet arról, hogy 2015 tavaszán „valakik” bankpánik keltésével igyekeztek volna megbuktatni a kormányt, de az MNB vezetése a helyén volt, és hála nekik nem sikerült a galád cselvetés.

2015-ben sok minden történt a magyar tőkepiacon. Nézzük sorjában!

2015. február 24-én az MNB felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, és felügyeleti biztost rendel ki a Buda-Cash-hez – Buda-Cash csőd első fejezet. Ugyancsak 2015. február 24-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB bankcsoport tagjaihoz, másnapra bankszünnapot rendelt el a bankcsoport fiókjaiban, és egymillió forintban maximálta a kifizethető összegeket. A Buda-Cash és a DRB Bankcsoport közötti kapcsolat miatt a két ügy szorosan összefüggött egymással, az ügyfelek kára összesen meghaladta a 100 milliárd forintot.
2015. március 5-én felügyeleti biztost rendelt ki a Hungária Értékpapír Zrt-hez és (részlegesen) felfüggesztette a befektetési társaság működését. Április 20-án pedig kezdeményezte a táraság felszámolását. A kár összege meghaladja az egymilliárd forintot (pontos kárösszegről nem áll rendelkezésre adat).

2015. március 10-én a jegybank ugyancsak felügyeleti biztost nevezett ki a Quaestor Értékpapír Zrt-hez, illetve részlegesen felfüggesztette annak működését. A csődről aztán kiderült, hogy nem csupán a befektetésekkel foglalkozó cég, de az egész Quaestor-csoport érintett. A cégcsoport csődje azért is nagy port vert fel, mert sokan vették ki (kapták meg) pénzüket az utolsó utáni pillanatokban, köztük a külügyminisztériumhoz tartozó Nemzeti Kereskedőház Zrt. több mint 3 milliárd forintot...

A PANCHO ARÉNA TETEJÉN ÖSSZEFUTOTT ORBÁN VIKTORRAL, ÉS A MAGYAR ÁLLAM MÁR KÜLDTE IS A PÉNZT A KEDVENC FOCICSAPATÁNAK

444.HU
Szerző: erdelyip
2017.03.02....A Szabad Magyar Szó szerint négy új pálya, egy új stadion és egy az akadémia is megépülhet a magyar állami pénzből.

A fontos dolgok a felcsúti Pancho aréna tetején dőlnek el

Miként talált egymásra a magyar állam, és a Topolya TSC harmad osztályú csapata? Ezt a kérdést az Újvidéken élő Árok Ferenc, Orbán Viktor miniszterelnök személyes jó barátja segített megválaszolni, aki újvidéki lakásában ült le beszélgetni velünk:

TÉRDRE, IMÁHOZ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.03.02.


Azon tűnődöm, hogy ez a rémületesen primitív tuskó, a csúti dagadt futballista tényleg olyan iszonyatosan buta, hogy el is hiszi, amit mond, vagy tudja, milyen kártékony ostobaságokat beszél.
Az EU három legfontosabb pillérének a vallást, a nemzetet és a piacot tartja.Ebből kettő - mint tudjuk - életveszélyes és mint ilyen az ember fejlődésének felrobbanthatatlan gátja. Az persze kétségtelen, kevesen tudják, milyen förtelmes méreg a vallás és a nemzet, azok között is nagyon kevesen vannak, akik ezt ki is merik mondani.
Mondom, fogalmam sincs, egy olyan sötét agyban, amilyen a szájnyalogató szotyolaköpködőé lehet-e tudatos, hogy éppen ezért kell hivatkozni erre a két baromi fogalomra. Mert uniformizál és mert tabu. Tömegeket (Magyarországon számszerűsíthető, nagyjából 9 és félmilliós tömeget) lehet a vallással és a nemzettel gyűlöletben és félelemben tartani, és bármikor bármilyen vallási vagy nemzeti jelszóval egymásnak ugrasztani. A vallásos és a nemzeti ugyanis garantáltan a másik vallásost és nemzetit gyűlöli, soha nem azt, aki ezt a két pusztító fogalmat hirdeti. A nem vallásos és nem nemzeti olyan ritka, hogy nem is látható.
Azt mondja a hordóformájúra hízott néptribun, hogy ezek a legfontosabbak az EU-ban.
Egyelőre ott még nem tudják. Csak abban reménykedem, hogy ettől már annyira messze vannak, ahonnan nem lehet visszafordulni.

ELMENTEK TI A BÜDÖS FRANCBA MIND

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.01.


Most akkor tegyük fel, hogy ez mind nem igaz, mert ilyen nem történhet Magyarországon és szerintem kizárólag a totálbrutál bulvár és szenzációhajhász újságírók kattintásvadász erőlködése hozta össze ezt a végtelenül szomorú történetet.

Egy Bács-Kiskun megyei, Felcsút nagyságú faluban egy többgyerekes család nyomorog. A házuk még nem dőlt össze, de sürgős felújításra szorul. Ameddig felesége havi 70 ezer forintért robotol, a 34 éves családapa a 2 éves, legkisebb gyerekkel gyesen van. A család helyzete elkeserítő és kilátástalan. A férfi nehéz döntést hoz: kimegy pár hónapra dolgozni Angliába, hogy az ott megkeresett pénzből támogatni tudja a párját és a gyerekeket. János repülőre ül, ám a leszállás után nem sokkal agyvérzést kap. A második agyvérzés már a kórházban éri, ezzel be is következik az agyhalál. A család meghozza az elsőnél nagyságrendekkel fájdalmasabb döntést: Jánost lekapcsolják a lélegeztetőgépekről, szerveit pedig átültetésre ajánlják fel. Ezáltal a család mentesül az ápolás milliós nagyságrendű költsége alól, ám a hamvasztás 450 ezer forintos díját így sem tudják előteremteni. Mónika, a feleség segítséget kér, de nem jár sikerrel: sem a külügyminisztérium, sem a Vöröskereszt nem segít. Ha máig, vagy legkésőbb holnapig nem jön össze a pénz, a férfit a brit állam költségén hamvasztják és temetik el Angliában, így gyakorlatilag lehetetlenné válik, hogy maradványait valaha is haza tudják szállítani.

Még egyszer mondom: természetesen szó nincs arról, hogy a történet igaz. Ebben az országban egyrészt nincsen nyomor, nincsenek nélkülöző családok, főleg olyan kisgyerekes családok nincsenek, amelyeknek a napi túlélés gondot okoz. Igaz, hogy 47 ezerből is meg lehet élni havonta, de nincs élő ember, aki mindössze 70 ezer forintból kell eltartsa a családját. Következésképpen az is teljesen hihetetlen, hogy egy 34 éves, még bőven fiatalnak számító családapa – feleségét és gyerekeit hátrahagyva – külföldre kényszerüljön munkát vállalni. Az egyre erősödő Magyarországon csak az nem kap munkát, aki nem akar. Az nem eszik, aki nem éhes, és az lesz hajléktalan, aki így szeret élni.

Aki meg mégis kalandvágyból kitántorog, annak – jut is eszembe – egyetlen oka lehet erre:


ABORTUSZ - HISZTIZÜNK VAGY KERESSÜK A MEGOLDÁST?

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.03.02.


Pár napja orvosnál jártam (ez is hozzá tartozik ahhoz, amit életem eddigi egyik legnagyobb kihívásának neveztem és amit a jövő héten hozok majd nyilvánosságra) és ott találtam egy vitrinben ezt az eszközt.

Éppen volt valami vita az abortuszról és nagyon mellbecsapott az eszköz elnevezése. Kérdezték, mi a véleményem, hát ez:

Láttam egyszer a tévében egy házaspárt, akik azért perelték be a kórházat, mert a nő n+1. abortusza után az orvos megmutatta nekik a megölt magzatot. Teljesen kiborultak, napokig sírtak. “Miért nem mondta nekünk senki, hogy ez már egy gyerek? Elvették tőlünk a fiunkat!” - zokogott a kamerába a nő, aki maga ment korábban (nem is egyszer) művi terhességmegszakítást csináltatni.

Egy ismerősöm mesélte, hogy a húga tizenhat évesen már vagy hat abortuszon van túl. Nem védekezik. Pontosabban így.

A fenti orvos módszere tényleg átlépte az etikai határokat, de legalább hatásos volt. Ha kérdezed, szerintem nem az a legfontosabb kérdés, hogy engedélyezzük-e az abortuszt. Számomra ez nem kérdés: igen. Mert VANNAK olyan esetek, amikor…

Ha tenni akarsz ezért az ügyért, ne a tiltás felől közelítsd: csinálj prevenciót!

Nálunk, a középiskolámban, volt egy ilyen prevenciós óra. A nő érzékletesen magyarázta el, hogyan tépkedi ki az orvos a magzat testrészeit. Majdnem hánytunk. Kértük, hogy hagyja abba. Elnézésünket kérte és nem hagyta abba. Azt mondta, inkább most fájjon, mint a műtőben.

Baromira igaza volt. És közülünk mindenki végiggondolta ott és akkor, hogy mekkora felelősség (a férfinak is!) egy magzat életéről dönteni...

PINTÉR SÁNDOR SOHA NEM KAPOTT KENŐPÉNZT SZEMJON MOGILJEVICS OROSZ KERESZTAPÁTÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.03.02.


„Az a kérdés pedig, hogy vettem-e át pénzt Magiljevicstől vagy bármely, Magiljevics képviseletében eljáró személytől, önmagában is sértő” – ezt válaszolta kedden Pintér Sándor belügyminiszter Hadházy Ákos és Szél Bernadett LMP-s képviselők kérdéseire, amelyek Dietmar Clodo nagy vihart kavart állításaival szembesítették. Mi eközben tovább fejtegettük a szálakat, és arra jutottunk, Szemjon Mogiljevicset és csapatát gyakorlatilag védelmébe vette a magyar állam a kilencvenes években. Bónuszként eddig nem publikált kapcsolati szálra bukkantunk Pintér és Clodo között is.

Előzmények

Az orosz Insider hírportál szerint Orbán Viktort a Kreml úgynevezett kompromattal tarthatja sakkban. Az orosz cikket Jürgen Roth német író tavaly megjelent könyve inspirálta, amelyben Dietmar Clodo egykori „bombagyáros” arról beszélt, hogy az 1990-es években Szemjon Mogiljevics orosz maffiózó megbízásából kenőpénzeket adott át mások mellett Pintér Sándornak, sőt Orbán Viktornak is, és ezeket a pénzátadásokat megbízója kívánságának megfelelően videóra is vette.

Az Insider szerint ezek a videók Mogiljevicstől az orosz hírszerzéshez kerülhettek. Roth könyvének vonatkozó fejezetét az Átlátszó lefordította és közzétette, majd hátteret is adtunk hozzá a játszó figurák bemutatásával:

Jürgen Roth: Pintér Sándor titka

Orbán Viktor, a német bombagyáros és az orosz maffiafőnök – változatok egy kompromatra

Felerősödtek a kritikák a magyar és a nemzetközi nyilvánosságban is Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kreml-barát politikai fordulatát illetően. Pedig az, ami a hivatalos és informális politikában most tapasztalható, tárgyilagos távolságtartásnak tűnik a kilencvenes évekhez képest. Akkor ugyanis a magyar hatóságok minimum szemhunyása, de inkább asszisztenciája mellett a komplett orosz szervezett bűnözés szabadon üzletelhetett Budapesten. Szemjon Mogiljevics sztorija az iskolapélda.

A Magyarországon bombagyárosként hírhedtté vált Dietmar Clodo több helyen, névvel említve a főszereplőket elmondta a saját változatát. E szerint a vele remek kapcsolatot ápoló Mogiljevics a kilencvenes évek elején márkamilliókkal tömött táskákat küldött vele korrupt magyar politikusoknak és rendőri vezetőknek, köztük Orbánnak is. Az átadásról rejtett kamerával felvétel készült „Szeva bácsi” utasítására...

ALBUMPREIMIER! HIPERKARMA: DÉLIBÁB

RECORDER BLOG
Szerző: Recorder
2017.03.01.


21. század eddigi legjobb magyar albumai közé szerintünk két hiperkarma-lemez is befér, de a hosszú szünet – és a frontember, Bérczesi Róbert életbe való visszatérése – után 2014-ben megjelent konyharegény című harmadik LP is perfekt lett. A hiperkarma azóta szerencsére a hagyományos periodicitásban jelentkezik új dalokkal, másfél évvel a harmadik album után egy kétszámos kislemezt adtak ki, most pedig, a tavasz első napján itt a 2017 tavaszára megígért negyedik nagylemez. A Délibáb című album – ahogyan azt a zenekar szintén megígérte – könnyedebb kiadvány, megszólalásban valahová a kései BlaBla-dalok és korai hiperkarma-világa közé lőhető be, főleg mert számos kései, demóformában létező BlaBla-dal újraértelmezése is szerepel közöttük. Albumpremier és Bérczesi Róbert dalkommentárjai az összes szerzeményhez!

ITT OLVASHATÓ

BARCZA GYÖRGY VAJON HOGY MENT ÁT A ZÁRÓVIZSGÁN?

SZABÓ SZABOLCS BLOGJA
Szerző: szabolcsblog
2017.03.02.


A letelepedési kötvények ügye semmi más, mint egyszerű lopás. Ezt a lopást pedig a Fideszes gépezet teljes erőből fedezi, ezért nem is engedték, hogy hivatalos vizsgálóbizottság alakuljon az Országgyűlésben, így egy nem hivatalos „árnyékbizottság” állhatott csak fel. Ennek nevében kerestem meg kérdéseinkkel Barcza Györgyöt, az Államadósság Kezelő Központ vezetőjét, hogy adjon tájékoztatást a letelepedési kötvények ügyéről, és némi huzavona után érdekes válaszokat kaptunk.

Először is bebizonyosodott, hogy Barcza György nem ért az értékpapírokhoz. Feltettük ugyanis azt a nyilvánvaló kérdést, hogy milyen szakmai érvek döntöttek amellett, hogy a letelepedési kötvényeket diszkont értékpapírként és nem hagyományos kamatozó értékpapírként bocsátották ki? Barcza György erre ezt a választ adta:

„A diszkont államkötvény is kamatozó, mint pl. a Diszkont Kincstárjegy”

Na most ugye azt már a közgazdasági szakközépiskolákban is megtanítják (mint ahogy jómagamnak is volt szerencsém ezt elsajátítani), hogy a diszkont értékpapír nem kamatozó értékpapír, amit névérték alatt bocsátanak ki (diszkontált áron), és a futamidő végén névértéken váltják vissza. De ha nekem és a középiskolás tananyagnak nem is hiszi ezt el Barcza György, akkor javaslom olvassa el például a saját honlapjukon található definíciót a Diszkont Kincstárjegyről (lásd itt) Nevezett definíció így kezdődik: „A Diszkont Kincstárjegy 3 és 12 hónapos futamidejű, nem kamatozó értékpapír, mely névérték alatt, diszkont áron kerül kibocsátásra 10.000,- Ft-os alapcímletben.” Egyébként anno pont azért fejlesztették ki ezt a terméket (emlékeim szerint az Egyesült Államokban), mert a diszkont értékpapírok esetében hozamot és nem kamatot számítanak, így más adószabályok vonatkoztak rá. Azt már meg se merem pendíteni, hogy vajon Barcza György tisztában van-e a hozam és a kamat közötti különbséggel? Ez már egyetemi tananyag.

Felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy miért olyan fontos ez egyáltalán? A válasz egyszerű: azért, mert a diszkontált áron történő értékesítés a lopás meggyorsítását szolgálja. Azt történik ugyanis, hogy a 300 ezer eurós államkötvényt (pontosabban államkötvényeket) a közvetítő cégek diszkont áron (kb. 270 ezer euróért) veszik meg, de 300 ezer eurót kérnek el a letelepedési kötvényért fizető ügyfelektől. Vagyis egyből be tudnak zsebelni kb. 30 ezer eurót. Azért ez már nem olyan rossz üzlet. És akkor a közvetítői jutalékról még nem is beszéltünk, ami még ennél is nagyobb összeg. Sőt, a közvetítő cégek újabban elkezdték előbb részletre, majd a már korábban eladott kötvények részén szerzett lopott pénz visszaforgatásával fél áron értékesíteni a letelepedési kötvényeket, így további extraprofitra tesznek szert. Ez a konstrukció egyedül egy szereplőnek nem előnyös: a kibocsátónak. Na erről szerettük volna megtudni Barcza György szakmai véleményét, de hát szakmai válaszokat az alapvető szakmai kompetenciák hiányában nem is kaphattunk...

"S DÚLT HITEKNEK KI ÁLLÍT KÁROMKODÁSBÓL KATEDRÁLIST..."

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Hollósy Gerti
2017.03.01.


A sajtóban, a tévében, a rádióban, a különböző blogokon nap mint nap rátermett, hozzáértő emberek, elemzők, újságírók, közéleti személyiségek, politikusok megvitatnak, jó alaposan számtalan fontos, az ország sorsát érintő kérdést, politikai, gazdasági történéseket.

Természetesen a számtalan hivatalos szóvivő általában magyarázkodik valami miatt, megpróbálja elhitetni velünk, hogy mindaz, amit hallunk nem teljesen úgy van, ahogy mi első pillanatban értjük, alaposan kell értelmezni a dolgokat. Folyamatos harc (miniszterelnökünk mindig harcol, hol az EU-val, hol a világgal, hol a migránsok ellen, hol a sajtószabadság ellen, hol “a demokrácia ellen”) és a háború közepette mégis növekedés van. (Csökken a munkanélküliség, (nyilván megvédjük) nálunk majd megvalósul a munka társadalma, újra iparosítjuk a Kárpát-medencét, termeléssel talpra állítjuk a gazdaságot, ezért majd nemsokára Magyarország a legversenyképesebb országgá válik. Európában. Önállóan, a nélkül, hogy bárki megmondaná hogyan csináljuk. Folyamatosan él és virul, sőt bővül a rezsicsökkentés (hiszen megvédjük Brüsszeltől) csak éppen nem venni észre.) Magyarországnak és Orbán Viktornak nem diktál senki. Magyarország jobban teljesít, Magyarország erősödik! Tiszta sor, a folyamatos harc erősít, megedzi a népet. Csak mellékesen jegyzem meg, így hogy most már olimpiát sem kell rendezni, ugye az erősödéshez felszabadul jó sok pénz, főhet a kormány feje, hogy mire is költse. Ez legyen az ő gondjuk, bár nyilván mindenkinek lennének javaslatai, de azok úgyis fölöslegesek. A nép akarata nem számít, a népszavazás vörös posztó, félnek tőle. Most picit fellélegeznek, szegények.

Azt hiányolom, hogy a sok sok fontos küzdelem közepette hős vezetőnk és vezérlő tábornokai arra nem képesek figyelni, hogy a nagy dolgok mögött ott vannak a kis dolgok, a sok szenvedést, emberi problémát és tragédiát okozó sok “kis dolog”...

MEGJÖTT AZ ÚJ ORBÁN VIKTOR

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.02.


Megnéztem egy televíziós beszélgetést hang nélkül is. Fekete-Győr András nem csupán kinézetre, de a gesztusaiban is Orbánt utánozza. Nem értek egyet azokkal, akik azt állítják, hogy a Momentumot (is) a Fidesz hozta létre. De annak van jelentősége, hogy Fekete-Győr András egy Orbán-imádó családban nőtt fel. Az én kislányom nagy brazil futballdrukker, és nem azért, mert elemezte a világ legjobb csapatainak játékát, hanem azért, mert tőlem ezt hallotta.

Emberek akkor hasonlítanak ennyire egymásra, ha az egyik bálványozza a másikat. Átveszi a hanghordozását. Fekete-Győr a száját is úgy tartja, mint az ifjú Orbán. Külsőre is olyanra veszi a figurát. Egyértelmű, hogy Orbántól inspirálódott, hogy egyszer ő is politikus lesz. Ő a mintakép. Ez rosszabb, mintha Fekete-Győr magától lenne ilyen. Magától az élet sodorná elvtelen kompromisszumokba, ha a hatalom akarásán kívül nincsenek elvei. De Orbán már készen kínálja az elvtelen karrierista, hataloméhes politikus mintáját.

Amit Fekete-Győr mond, abból messziről kihallik a fideszes családi szocializáció. Elnézést az újabb példáért, de abban mindenki biztos lehet, hogy az én kislányom milyen inspirációkat kap a családban. Véletlenül sem fog olyanokat beszélni, mint Fekete-Győr András, aki úgy követi az orbáni mintát, hogy a liberális korszakát már ki is hagyja. Csinált magának egy pártot, felcsippent populáris politikai témákat, és abból építi magát. Orbánnak egyszer már bejött, ha jól másolja a mintát, bejön neki is...

A MAGYAR OSCAR-DÍJ MARGÓJÁRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Zita
2017.03.02.


A mai poszt kicsit talán kilóg a határátkelős írások sorából, két okból mégis úgy éreztem, megosztom veletek. Egyrészt azért, mert szerzője, Zita legutóbbi, az amszterdami temetőkről szóló írása igen pozitív fogadtatásra lelt, pedig az sem kapcsolódott szorosan a blog témájához, másrészt azért, mert (és ezt külön le kellett bokszolnom vele, hogy leírhassam) az ő fia ugyanarra a londoni egyetemre jár, aminek a Mindenki rendezője is egykor hallgatója volt. Végül, de nem utolsósorban, mégis csak Oscar-díjat kapott egy magyar film, ami nagy büszkeség. Szóval lássuk, milyen gondolatokat indított el Zitában a Mindenki sikere!

A mai posztot megint gondolatébresztőnek szánom. Apropója az örömhír, hogy ebben az évben is lett egy Oscar-díjas magyar film. Nem amolyan hatalmas hollywoodi történet. Egy nagyszerű élőszereplős kisfilm.
A rendező fiatalember maga is egyetemista határátkelőként kezdte, és ma is külföldön él. Ezt a filmet megcsinálni mégis hazament. Ennek egyik oka, hogy több támogatást kapott az elkészítéséhez Magyarországon!!!
(Ezt egy interjúban el is mondta: „Magyarországon marha jó filmesként dolgozni. Luxuskörülmények vannak, igaz, ebbe én még nem kóstoltam bele, mivel nem nyertem szét magam az összes pályázaton. Itt van állami támogatás és viszonylag elérhető az emberek számára, legalábbis addig a szintig, hogy a forgatókönyv-fejlesztésre lehet pénzt kapni. Angliában sokkal nehezebb elérni, hogy fejlesztésre kapjak pénzt”.)
A másik ok, hogy őt „nem darálta be a rendszer”...

EGY ETNIKAILAG HOMOGÉN NEMZET SZOTYIALISTA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.03.01.


Tegnap óta az jár a fejemben, hogy miért dobta be Orbán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nyitórendezvényén az etnikai homogén kifejezést. Sokan körbejárták már a témát, hogy ez mennyire gáz, normális ember nem mond ilyet. Vagy beteg, aki így beszél, ha pedig ép ésszel mondja, akkor náci.

A közbeszédben ez a két variáció él Orbánnal kapcsolatban.

Az első verzió szerint Orbán beteg. A mentális megzakkanás kezdetét nem tudni pontosan, és az sem egyértelmű, hogy mikor hatalmasodott el rajta. Valószínűleg a 2002-es választási vereség tett be neki, ekkor hallhattuk tőle az elhíresült mondatot, hogy a haza nem lehet ellenzékben.

Ekkoriban erősödtek fel a szóbeszédek a grazi kezelésekről. Meg hát látjuk is időnként a televíziók híradóiban, amint erőltetetten röhög a saját viccein, vagy amikor nyalja a szája szélét. Időnként hetekre eltűnik, ez is találgatásokra ad okot.

Ez a variáció nem túl fényes jövőt ígér Magyarországnak. Különös tekintettel arra a nem elhanyagolható körülményre, hogy Orbán jelenleg Magyarország miniszterelnöke.

A betegség magánügy, ezért szoktunk az orvossal is négyszemközt beszélni. (És nem csak azért, hogy könnyebben csúsztathassuk a zsebébe a hálapénzt.) Ha azonban Magyarország miniszterelnöke beteg ember, akkor nem várható el tőle, hogy egészséges döntéseket hozzon.

A másik verzió, amit szintén sokan állítanak, az, hogy Orbán náci. Én ezzel a véleménnyel mindig vitázni szoktam. Még most, hogy etnikailag homogén társadalmat szeretne, sem gondolom, hogy náci lenne. Hiába mondta ezt a zavaros, etnikai homogénes izét, ami kissé leegyszerűsítve ugyanazt jelenti, mint annak idején a német fasisztáknál az árja...

NŐI MINŐSÉGEK, FÉRFI MINŐSÉGEK

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.03.02.


A létezés nőies és férfias árnyalatai

Mi a női lét esszenciája, és miben jut kifejeződésre a férfiasság? – olyan kérdések ezek, amelyek filozófusokat és pszichológusokat sarkalltak gondolkodásra, ott rejlenek sok-sok irodalmi mű mélyén, sőt még a politikában is hullámokat korbácsolhatnak (valójában már sok ezer éve), amikor az a téma kerül elő, hogy mi a dolga a férfinak és mi a dolga a nőnek a családban.

Treya Killam Wilber és férje, Ken Wilber filozófus egy sajátos felosztást vezetnek be a két nem eltérő minőségeinek leírására. Közösen írt, Áldás és állhatatosság című könyvükben – amely Treya mélyről jövő emberi átalakulásának állít emléket, amelyet súlyos rákdiagnózisát követően vitt végbe – kifejtik, hogy a maszkulinitáshoz hagyományosan a cselekvést társítják, míg a femininitáshoz a létezést kapcsolják.

„A cselekvés értékét a teremtés adja meg: elkészíteni valamit, elérni valamit. Ez a minőség gyakorta agresszív, versengő és hierarchikus természetű, jövőorientált, szabályoktól és ítéletektől függ. Összefoglalva, a cselekvés megpróbálja »jobbá« változtatni a jelent. A létezés értékei viszont annak az értékei, hogy átöleljük a jelent, az embert önmagáért fogadjuk el, nem pedig azért, amit képes megtenni; értékei a kapcsolat, a befogadás, az elfogadás, az együttérzés és a törődés értékei.”...

ELJÖTT MAGYARORSZÁGON AZ OFFSHORE-LOVAGOK ARANYKORA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.03.02.


Ha az embernek olyan bevételei vannak, amely után elfelejt adózni, akkor csúnyán megütheti a bokáját, kivéve, ha elég nagyban csinálja, és ismeri a vonatkozó jogszabályokat. Egy olyan adóamnesztiát fogadott el az országgyűlés még a múlt év legvégén, amely lehetőséget ad a korábban eltitkolt tőkejövedelmek bevallására. A szabály szerint június 30-ig anonim módon lehet tisztára mosni a pénzeket úgy, hogy egy kijelölt számlán helyezik el, ahonnan a bank az összeg tíz százalékát befizeti a NAV-nak. Adószakértők szerint egyértelmű kinek kedveskedik a Fidesz: a magyar tőkésosztály azon tagjainak, akiket a kormány hozott helyzetbe.

Az idei évtől megszűnt a Stabilitási Megtakarítási Számla, helyette a kormány javaslatára tavaly decemberben a parlamentben új amnesztiához jutottak a szerencsések. 2017. június 30-ig az, aki a NAV ellenőrzése előtt úgy dönt, hogy a törvényjavaslatban meghatározott (pl. kamat, osztalék, árfolyamnyereség) 2016. június 30-ig megszerzett jövedelme után 10 százalékos mértékű adót fizet, mentesül az esetleges adóhivatali revízióval járó jogkövetkezmények alól. Ezzel az adófizetés alól eddig kibúvók tisztára moshatják jövedelmüket. Egy másik lényeges változás az idei évtől, hogy a magánszemélyek szankciók nélkül vehetik a saját nevükre azokat az üzletrészeket, részvényeket, amelyeket eddig külföldi személyek (például off-shore cégeik) tartottak tulajdonukban – írja a Portfolio...

GÉNEK ÉS GANÉK

HVG ONLINE - NYÜZSI
Szerző: Hont András
2017.03.01.


Személyes vallomás az etnikai homogenitás ürügyén.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Kicsit zavartan toporgok, hogy miként is kezdjem. Már a megszólítást sem így akartam fogalmazni, de az elmúlt évek egyirányú kommunikációjában fölvett publicisztikai póz ezt követeli meg. Holott egykor – mivel gyakorlatilag kamaszkorom óta van szerencsénk ismerni egymást – tegeződtünk, és amit mondani szeretnék, annak inkább az felelne meg. Személyes közlendőm van ugyanis. Tehát.

Viktor,

az érzelmeimről fogok vallani. Erre a meglepő (engem legalábbis meglep) kitárulkozásra a tegnapi beszéded indított. Az, amelyben az „etnikai homogenitásról” értekeztél. Persze mondtál sok más marhaságot is, olyanokat, amelyeknek közvetlen hatásai károsabbak, de én ennél a kifejezésnél leragadtam. Mert lehet ugyan, hogy nem szövegösszefügg, meg nem is úgy kell érteni, meg a németekről van szó (akik egyébként államalkotó nemzetiségei ennek az országnak, és valószínűleg piszok jólesik nekik a távoli rokonaikat illető megjegyzés), meg a gazdaságról, meg a szociológiai és kultúrantropológiai szószátyárkodás használja a terminust, mégis elsőként azt a kérdést kell föltenni, hogy ez a szókapcsolat önmagában, de hivatalos környezetben mit jelöl és mit vált ki. És nagyon messzire kell visszanyúlnunk, hogy értelmezni tudjuk. Magyarországon ilyesmi a negyvenes évek eleje óta nem hangzott el hivatalos szájból, és ezt minden hivatalos főnek tudnia illik. Azt is, hogy mások ezt miként dekódolják. Illetve azt nem is tudni illik, hanem tudni kell. Ez a második világháború óta a politikusi lét szakmai minimuma. Minden más utólagos magyarázkodás csak alamuszi elpacsmagolása a dolgoknak. Nincs is kedvem belemenni...

ORBÁN ILLIBERÁLIS POLITIKÁJÁNAK KIFEJEZETTEN KEDVEZ A FEHÉR HÁZ ÚJ HANGVÉTELE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csernyánszky Judit 
2017.03.02.


Donald Trump első, a kongresszus két háza előtt elmondott beszéde után a konzervatív Fox News Magyarországgal foglalkozott. A Fox News ugyan az elektronikus sajtó része, de Amerikában olyan nagy nézettségnek örvend, különösen most, hogy republikánus elnöke van az országnak, hogy ez a hír is idekívánkozik.

Sokan látták a Stratégiai Szalon műsorát, amelyben Magyarországgal példálóztak, mint egy olyan országgal, amelyet bátorít Trump bevándorlás ellenes politikája. Illetve, hogy az új fehér házi rendelet egyre több európai országot sarkall eddigi migrációs politikájának újragondolására. A műsorban Magyarország a nacionalizmussal került egy kalap alá. Orbán Viktort megemlítik, aki szerint a menekültek idézőjelesen mérgezik a közhangulatot és ezért nem kér belőlük. Emlékeztettek arra is, hogy a két világháború után és a kommunizmus idején is számos magyar menekültet fogadott be Amerika. Parázs vita alakult ki, mert az American Values – Amerikai Értékek - Kutatóintézet képviselője megvédte a magyar álláspontot. Azt mondta, minden országnak joga van ellenőrizni, kit enged be, és amúgy is a jó kerítés-jó szomszéd politikának - van értelme. A vitapartner szerint a menekülteket börtönszerű körülmények között tartják fogva. S itt is előhúzták az adut a pakliból: populista eszközökkel a terrorizmust összemosták a menekültekkel. A Fox News érdeme, hogy mindkét oldalt megszólaltatta.

A Deutsche Welle – sok egyéb médiummal egyidőben - a szerb határ mentén az újabb kerítés építésének okairól szól. Idézi a Trump európai csodálójaként titulált Orbán Viktornak a kereskedelmi kamarában tartott előadását, amelyben az etnikai és vallási sokszínűséggel szembeni ellenérzését fejtette ki. A magyar kormány ellenszegült az uniós kvótarendszernek, most viszont azzal szembesül, hogy az Európai Parlament felülvizsgálja az emberi jogok és a demokrácia helyzetét Magyarországon. A vendégmunkásokra is nemet mondva Orbán úgy fogalmazott, emeli ki a Deutsche Welle, hogy az ország működtetéséhez szükséges munkát – a vécépucolástól az atomtudósokig – a magyaroknak kell elvégezni...

10+1 INSTAGRAM UTAZÓ BLOGGER, AKIT KÖVETNED KELL!

TRAVELHUNTER BLOG
Szerző: Travel-hunter
2017.03.01.


Az Instagram a kedvenc applikációm, ahol megoszthatjuk az élményeinket kép vagy videó formában és felfedezhetünk új helyeket a világban. Mindig keresem az új utazással kapcsolatos képeket és követem azokat a bloggereket, vloggereket akik az utazásból élnek.

Az utazó bloggerek által egy teljesen új megközelítésből láthatjuk a világ különböző helyeit. Mi vagyunk azok az emberek, akik a legfrissebb képekkel és tapasztalatokkal látjuk el az embereket és ha jó ha rossz az adott hely, akkor mindenféle szépítés nélkül megosztjuk veletek.

Nézzük tehát, azokat az Instagramon lévő utazókat, akikből inspirálódhatunk és eldönthetjük, hogy a következő nyaralásunk merre legyen, mert ugye tudjuk, hogy utazni a világon a legjobb dolog:

MEGVÁRJÁK, AMÍG LÖVÖLDÖZNI KEZD, VAGY ELÉG, HA MEGHARAPJA A TAKARÍTÓNŐT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.02.01.


...Hinni nem akarom, hogy ne legyen természetes dolog ilyen pozícióban megfelelő szakorvosi vizsgálat. Éppen elég aggasztó dolog, hogy nyílt titok: Matolcsy György retteg a nyolcas számtól, de például az emberektől is, ezért kellett megszüntetni a látogatóközpontot. Egyéb vonalon sem lehet minden rendben körülötte, mivel saját testőrséget állított fel, vásárolt számukra annyi kézifegyvert és töltényt, amivel egy kisebb banánköztársaság egészen jól elháborúzgatna egy darabig. Kérdezni nem lehet – illetve a parlamentben lehet, csak válaszolni nem hajlandó, már amennyiben a blöffblöffblöff című kukorékolást nem minősítjük válasznak. És ne minősítsük, mert nem az.

Az áldott, békés bejglit mindenkinek, illetve a japán-magyar közös ősök bizonyítása a csecsemők seggén lévő – vagy nem lévő – piros pöttyök segítségével, szerintem mindenkinek megvan. Ha végigtekintünk Matolcsy György emberi kvalitásain, szakmai munkásságán és komolyanvehetőségén, erkölcsi tartásán és hozzáadjuk ezeket a se nem apró, se nem megnyugtató részleteket, joggal eshetünk pánikba.

Matolcsy György – és kivétel nélkül minden közfeladatot ellátó személy, ide értve Orbán Viktor miniszterelnököt is, aki éppen most hosszabbítja meg az üveghidat Lovasberényig, mégpedig közpénzből – elmeállapota egyáltalán nem magánügy, hanem a szó minden létező értelmében véve közügy.

Ha minden ilyen jelre csak derűsen legyintünk egyet, akkor hamarosan elérjük azt az idilli állapotot, amikor krónikus hazugok és dühöngő őrültek fogják vezetni ezt az országot és még örülhetünk is, ha hétvégi szórakozás gyanánt nem ránk fognak vadászgatni. Éles tölténnyel.

KERESZT, ÍGY VAGY ÚGY

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.03.01....Érdemes kicsit történeti visszatekintésben is ránézni erre az egészre.

Amikor az egyházi fenntartók visszakapták iskoláikat, épületeiket, még semmi gond nem volt. Mindenki jogosnak érezte ezt, hiszen nagy múltra visszatekintő iskolák voltak, az oktatási palettán olyan értéket képviseltek, amit vissza kell állítani, meg kell őrizni. Az iskolarendszer színessége mindenképpen fontos elv a köznevelésben. Ám a dolog itt nem állt meg, hiszen a törvények lehetőséget adnak az iskolaalapításra is, amivel még mindig nincs semmi baj, de itt valami más is történt.

Az egyházak (no, nem mind, csak a regnáló kormány által elfogadott egyházak) iskolái ugyanis jobb feltételekkel, magasabb állami támogatással működhettek, mint az államiak, folyamatosan megfigyelhető, hogy jutnak ezen túl is újabb és újabb támogatási forrásokhoz, amiből fejlődhet az infrastruktúrájuk, plusz programokra tudnak lehetőséget adni. Szóval nagyon úgy néz ki, az állam fontosabbnak érzi az egyház által fenntartott iskolákat, mint a sajátjait. Van itt valami zavar, főleg, ha arra gondolok, hogy a nyugat-európai demokráciákban az egyházi iskolákat az egyházaknak kell fenntartani, nem az adófizetők pénzét fordítják erre úgy, hogy közben az államiaktól ezek a források elvonódnak.

Persze megvan az indok is, hiszen a kormányzati kommunikáció minden elemében a konzervatív, keresztény értékek méltatását látjuk, amivel még mindig nem lenne semmi bajom, hiszen ebben a megzavarodott világban mindenki keres valami kapaszkodót. Ha valakinél ez az, akkor kapaszkodjon ebbe. De sokaknál nem ez az, ami fontos neki. Ha az egyházi iskolák számának gyarapodását és a templomba járók számának növekedését összehasonlítjuk, nem látni erre nagy igényt. Hiába az egyházi iskola, van, ahol a település állami iskolájából többen jelentkeznek konfirmálásra, mint az egyháziból. A templomokban pedig továbbra sem jelenik meg az a generáció, akik az iskolával most érintettek.

Az egyházi iskolákat persze vonzóvá kell tenni, egyre több gyereket szeretnének, valami őrült verseny lett ez, amiben már nem számít semmi, csak a növekvő gyereklétszám, mintha ez igazolná a keresztény értékek gyors és visszavonhatatlan terjedését. Ám hogy lehet ezt elérni? Ha nem a hit miatt jelentkeznek a szülők, akkor valami más oka van. A magasabb színvonalú oktatás? A régi, nagy múltú, a történelem során folyamatosan működő egyházi iskolák esetében ez nem kérdés, itt mindig is túljelentkezés volt. De mi a helyzet a településeken az elmúlt években nyílt egyházi iskolákkal? Ezek az iskolák az állami intézményekből hívták át a szakembereket, tehát ugyanazok dolgoznak ma ezekben, mint akik az állami iskolákban. És azt ugye minden iskolavezető tudja, hogy a pedagógiai munka magasabb színvonalához nem elég egy, ráadásul adott szakmai környezetből összehívott tantestület. Az arculat kialakításához idő kell, a pedagógiai hatások összehangolása csak évek múlva jelentkezik.

Szóval, nem is az új tantestület magasabb szintű tudással rendelkező tagjai jelentik a behívó szót.

A behívásban, a szülők megszólításában ma az a legerősebb elem, hogy olyan „gyerekanyaggal” dolgoznak, amely válogatott, nem problémás, nem igényel plusz pedagógiai munkát, vagyis nem SNI, nem halmozottan hátrányos helyzetű, de mindenekelőtt nem cigány.

Ez viszont nehezen egyeztethető össze a Biblia tanításával (szerintem), ha az egyházak azt vallják, hogy Istennek mindenkire szüksége van, akkor miért zárják be az iskola kapuit ezek előtt a gyerekek előtt? Ha a szegényeken segítés bibliai üzenetét nézzük, ez alól ezt a területet miért veszi ki az egyház?

Az elején, mikor ezzel kezdtem foglalkozni, sokig azt hittem (de lehet, csak próbáltam hinni), hogy ez egy olyan folyamat, amiben nincs tudatosság, ami önjáró, mert összekapcsolódott a szabad iskolaválasztás demokratikus vívmányával, és nem tudja az egyház megállítani a kedvezőtlen társadalmi folyamatot. Ezért keresi a szegregáció (számomra nem elfogadható) pozitív megközelítését a kormányzat is, melléállva a nyíregyházi huszártelepi szegregált egyházi iskolának, ahol csak cigány gyerekek tanulnak, míg nem messze ugyanez az iskolafenntartó egy olyan iskolát működtet, ahol nincs cigány.

Látva azonban belülről is egy megindult társadalmi egyeztetést, azt hiszem, kezdem másképp látni a helyzetet.

A helyi egyeztetések első időszakának a jellemzője volt, hogy amikor az egyházi iskolák szegregáló hatásáról írtam, vagy beszéltem, akkor a reakció az volt, hogy hazudok, nem mondok igazat, hamisak a KIR-ből származó az adataim, összeférhetetlen vagyok, ok nélkül támadok, mert ebből élek, stb. De a tények makacs dolgok, a számok, a gyerekek bőrszíne, az állami iskolák ellehetetlenedése miatt egyre több partnertől nyert megerősítést az általam vázolt helyzet valódisága, és szerencsére egy másik szakaszba léphettünk. Persze ehhez hozzájárult az is, hogy a korábban civil szervezeti kezdeményezés és moderálás átkerült az államhoz, a tankerület vette át a munkacsoport irányítását, az EMMI és az egyházi vezetők támogatásával.

A legutóbbi egyeztetésen azt hiszem, előreléptünk. A három érintett település közül kettő elmozdult a holtpontról. Igaz, az első lépés nem a cigánygyerekek tömeges felvétele az egyházi iskolába, de ez rendjén is van így, türelemmel kell vinni ezt a folyamatot, hanem az „élni és élni hagyni” elve mentén való gondolkodás. Az ugyanis világosan látszik, hogy a gyereklétszám és az arányok merre mozdulnak. És a településen élő egyházi érdekeltekre azt hiszem, az hatott, hogy nem akarják az állami iskola halálát (egyrészt saját volt kollégáik munkanélkülivé tételét, hiszen ott élnek, egy településen, másrészt, talán arra is gondolnak, ha az állami iskolában a fenntarthatóság alá csökken a gyereklétszám, akkor nekik a cigányokat is tanítaniuk kell…). Szóval, itt hajlandóság mutatkozik az egyeztetésre a létszámról. Ez pedig, mint első lépés mindenképpen örvendetes.

Nos, a harmadik egyházi iskolával a vita érdekesebb fordulatot vett. Azt hiszem, itt olyan helyzet állt elő, amiben az alapvető dolgok is megkérdőjelezhetők. Szerintük az egyház és az egyházi iskola célja nem azonos. Ami mindenképp furcsa, hiszen iskolafenntartó és iskola viszonylatában a célok terén nem lehetnek ellentmondások. Az iskola feladata sajátosan értelmezettnek tűnik, „magas szintű hozzáadott értékről” beszélnek, de a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel együtt kizárják pl. a felzárkóztatást, ami ugye szintén az iskola dolga lenne. Az egyházi intézményekben ezek szerint az iskola funkciója nem értelmezhető úgy, mint az államiakban. Ami furcsa, ha azt vesszük, hogy a Köznevelési Törvény fenntartótól függetlenül szabályoz. „Nem veszünk fel olyan gyereket, aki fordított keresztet rajzol a kezére…” – mondják, és azt is, hogy csak azokkal foglalkoznak, akik a keresztény értékeket vallják, akik a tízparancsolat szerint élnek. Szóval az egyházi iskoláknak csak azokkal van dolga, akik életvitelükben, magatartásukban, értékrendjükben megfelelnek az ő kívánalmaiknak. Akik szerintük nem, azoknak meg „jó szívvel tudják ajánlani az állami iskolákat”. Ha pedig a településen nincs elég gyerek, akkor „gondolkodjanak el az állami iskolák számának csökkentésén”, mert az egyházinak nem célja a létszámstop, a települési oktatás szerkezetének megtartása, ők felveszik, aki hozzájuk jelentkezik, persze, ha nekik megfelel. (Mindezt, még egy 30 ezer forintos beiskolázási támogatással is megerősítik. Melyik állami iskola képes ma ilyen kecsegető ajánlatra?)

De azt hiszem, mindez nem lepett meg. Viszont egy mondat ebben a beszélgetésben nagyon elgondolkodtatott: „nem az iskola a fontos, hanem, hogy legyen gyülekezet”. Hogy is van ez? Az iskolát, vagyis a gyerekeket használják a gyülekezetépítésre? Ezért azzal teszik vonzóvá az iskolarendszerüket, hogy náluk nem lesz olyan gyerek, akiknek a keresztény értékekre nevelését lentről kell kezdeni? Akik a szegénység és az átörökített szocializáció miatt több pedagógiai munkát igényelnek? Azért történik ez, hogy többen járjanak templomba, hogy nagyobbak legyenek a gyülekezetek? Szóval a gyerekek kiválogatása/elutasítása csak egy eszköz? Ez így elég rémisztően hangzik… Milyen bibliai üzenet az, ami más kárára épít bármit? Vajon miért nem a karizmatikus papokra helyezik a hangsúlyt a gyülekezetépítésben? Akik vonzóvá tennék a közösségek számára a hitéletet? Akik építve a cigányok vallásosságára ott munkálkodnának, a terepen?

Útközben, mikor ezen a cikken gondolkoztam, az autóban hallgattam a Kossuth Rádióban a miniszterelnököt. Az Európai Unióról beszélt. Arról, hogy a feltételeket Brüsszelben sunyi módon változtatják meg, kis lépésekkel torzítva a saját érdekük szerint mindent. És arról is beszélt, hogy az a baj, hogy az unióban a törvényeket nem tartja be senki.

Igen, sajnos ez így van nálunk is. A köznevelési és az egyenlő bánásmódról szóló törvények be nem tartása, és a feltételek fent elhangzottakhoz hasonló változtatásának az eredménye lett ez az egész.

A helyzet tisztázásra vár. A felelősség is. Egyházi vagy kormányzati? Vagy mindkettő? Véletlen egybeesések, vagy tudatos munka ez az egész? És mi lesz a vége? A következményekkel mikor fogunk szembe nézni?


FELCSÚTI ZARÁNDOKLAT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.02.


Egy szegedi utazási iroda megtalálta a piaci rést, és egynapos felcsúti utazást hirdetett meg légkondicionált busszal potom áron, mindösszesen hétezerkilencszáz forintért, ami a hülyének is megéri – elsősorban annak -, bár ebben a kisvasúton történő zakatolás jegye még nincsen benne, ami a feledhetetlen nap egyik kiemelt attrakciójának ígérkezik.

Eredetileg egy túrát terveztek a ma ismert világ közepére, de annyi hívő akadt, hogy már háromnál tartanak. Mindebből kiteszik, ha a magyar nép szellemi fejlődése kellőképpen hatványozódik, akkor szeretett vezetőnk elhalálozása után, midőn viasz-hasonmása a Kossuth téren lévő mauzóleumban nyugszik majd, és ott kígyóznak a sorok, koporsója pedig büntetésként a Mohamedé mellett lebeg, akkor életében egyszer minden orbanistának el kell zarándokolnia a szent hellyé avanzsált Pancho szarba, különben elkárhozik.

Különben ezt a Mohamed koporsója ingást a keresztény fundamentalisták találták ki, hogy borsot törjenek a muszlimok orra alá. De az Orbáné akkor is lebegni fog, erről majd Széles Gábor és találmányai gondoskodnak, midőn a gravitációt is legyőzik mindenféle cellákkal.

A túra egyébként az alábbi örömöket kínálja: meg lehet lesni a már fölemlegetett Pancho Arénát, de nem csak úgy kívülről csodálva, hanem az NB II-es csapat öltözőjében leborulva, ahová különben élő ember be nem teheti a lábát. Aztán a díszpáholyát neki, ahol a szerencsések még szotyola maradékokat is fellelhetnek, amely a szentséges pofák közül hullott le a jó édes anyaföldre...

TITKOLJA A KORMÁNYBARÁT TV2, HOGY MENNYI PÉNZT KAPOTT AZ ÁLLAMI HIRDETÉSEKRE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.03.02.


Megint fákat vágnak ki Budapesten, ezúttal egy fürdőberuházás miatt; a saját rokonának osztott uniós pénzt a Mol elnök-vezérigazgatója; Rogán Antal feltalálótársa százmilliókat kap állami cégektől.

Ezekről ne maradj le!


Hárommilliárd forintos fürdőberuházás keretében 246 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon (Átlátszó)

Hernádi a saját rokonának és régi üzlettársának, Garancsi Istvánnak is osztott uniós pénzt (Forbes/Direkt36)

Százmilliókat keres egy máltai fiókcég a kormány jóvoltából (Index)

Ha van 3 perced:


Hárommilliárd forintos fürdőberuházás keretében 246 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. hétezer négyzetméteres fürdőkomplexumot épít a Csillaghegyi strandon. A hárommilliárd forintos beruházás alapkövét január végén tette le Tarlós István főpolgármester, Varga Mihály gazdasági miniszter, és Szőke László, a BGYH vezérigazgatója. Azóta az építkezés előkészületei zajlanak, elkezdték kivágni a fákat. Összesen 246 fa lesz a gigaprojekt áldozata, és 94-et ültetnek helyettük. (Átlátszó)

Hernádi a saját rokonának és régi üzlettársának, Garancsi Istvánnak is osztott uniós pénzt
Súlyos szabálytalanságok és visszásságok történtek az Európai Unió egyik támogatási projektjénél, az induló innovatív magyar vállalkozások megsegítésére létrehozott Jeremie-programnál. Emiatt 2015-ben hónapokig szüneteltették a pénzek kifizetését, valamint 4,3 milliárd forintos büntetést is kiszabtak. A Jeremie-alapot Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató cége kezeli, amely 840 millió forintot adott Hernádi rokonának. (Forbes/Direkt36)

Százmilliókat keres egy máltai fiókcég a kormány jóvoltából

Rogán Antal feltalálótársához köthető az a cég, a Hunguard, amelynek egyik tevékenysége, hogy az erre törvényileg rákényszerített közműcégek számlázási rendszereit tanúsítja. A cég ezért a tevékenységéért eddig több mint fél milliárd forintot kapott az állami cégektől, miközben a tulajdonosi háttere homályos, és részben offshore tulajdonban van. A Rogánhoz köthető Csík Balázs korábban a nyerőgépek tanúsítása körül is feltűnt. (Index)

Elképesztően kínos helyzetbe hozza a TV2 titkolózása a teljes magyar médiapiacot

Hosszabb ideje bevált iparági gyakorlat volt mostanáig, hogy a Magyar Reklámszövetség minden év elején társszervezetekkel közösen nyilvánosságra hozza, hogy a hirdetők mekkora összeget költöttek el a magyar médiában. Most azonban a második legnagyobb piaci szereplő, a TV2 nem volt hajlandó adatokat közölni a 2016-os reklámbevételeiről, ezért az egész piacról sem lehet képet alkozni. A titkolózás oka az lehet, hogy nem akarják elárulni, mennyi állami bevételhez jutottak. (24.hu)

Lemondott hivatásáról a Budaházy-ügyben eljáró bíró, távozott a kollégiumvezető is

A Budaházy György és társai ügyében első fokon ítéletet hirdető, de azt a mai napig írásba nem foglaló bírónő, Kenéz Andrea, lemondott bírói hivatásáról. Felettese, a büntető kollégium vezetője pedig részben ezért távozott a posztjáról – ezt a Fővárosi Törvényszék elnöke, Fazekas Sándor mondta azon a sajtótájékoztatón, amelyen a bíróság tavaly évi munkáját értékelte. (Átlátszó)

Magyarország nagyon gyengén teljesít

Az Európai Unió friss versenyképességi statisztikákat közölt, amelyből kiderül, hogy Magyarország minden szempontból borzalmas helyzetben van. A 2013-as helyzethez képest minden magyar régió rontott a helyezésén, az egészségügy terén a legutolsók között vagyunk, és egyetlen hazai régió sem éri el még az EU-s átlagot sem. Észak-Magyarország az egykori kommunista országok régiói közül egyetlenként került rá a lecsúszó régiók listájára. (444)

Ha van még két perced:

20,8 milliárd forint is kevés a Vidámpark helyére tervezett Pannon Parkra; egyelőre csúszik a kivitelezés. (Átlátszó)

Senki sem tud úgy beszállni egy cégbe, mint Mészáros Lőrinc:
két és fél nap alatt 150 millió forintot keresett vele. (444)

A Booking.com kiskapuját használták ki azok az orosz állampolgárok, akiknek vízum kellett, de nem akartak egy éjszakát sem Magyarországon tölteni. (Index)

2013-ban Izsákon rendőrségi kihallgatás közben agyonvertek egy embert, akit egy stílfűrész ellopásával gyanúsítottak. A vadászházas izsáki polgármester elleni büntetőeljárásról viszont nem hallani. (Vastagbőr)

Beidézték vádemelésre Francois Fillont, a francia elnökválasztás konzervatív elnökjelöltjét, akinek családtagjai állítólag fiktív parlamenti állásokat kaptak. (MNO)

Még egyetemre jár a fiatal szlovén újságíró, de már eltávolítottak miatta egy vezető beosztású minisztériumi dolgozót. (Global Voices)

Csepreghy Nándor szerint
a magyar korrupciós vádaknak csak 10 százaléka mögött van valós korrupció. (444)

Semelyik magyar titkosszolgálatnak nincs saját műveletből származó információja
Matolcsy György jegybankelnök összeesküvés-elméletének alátámasztására. (Index)

ÚJRA ZSAROLNI PRÓBÁLJÁK A CIVIL SZERVEZETEKET

INDEX.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2017.03.02.


Kicsit több mint egy éve írtunk egy cégről, amely azzal zsarolt civil szervezeteket, hogy ha nem fizetnek a cégnek, akkor átláthatatlan, támogatásra nem javasolt szervezetként fogják őket feltüntetni egy honlapon. Azóta az Alapítványok Feketén Fehéren oldal nagyjából leállt, viszont most egy új cég hívogatja sorra az alapítványokat, és próbál ugyanezzel a módszerrel legombolni róluk egy kis pénzt. A civilek viszont már tanultak a korábbi hasonló átverések tapasztalataiból, és szerveződnek a zsaroló cégek ellen.

2016 végén, november-december környékén több kisebb civil szervezetet is felhívott egy bizonyos Vidák Ákos azzal, hogy lenne egy ajánlata az alapítványnak: megjelenést biztosítana egy nemsokára induló honlapon, ami segíthet az szja 1 százalékokat begyűjteni. A telefonáló törvényekre hivatkozva arról beszélt, hogy az alapítványoknak közzé kell tenniük a gazdálkodásukat, átláthatónak kell lenniük, ebben pedig ők segíthetnek és közzéteszik, hogy az adott szervezet mennyire átlátható, ha szerződést kötnek a céggel.

Volt olyan alapítvány, akit azzal kerestek föl, hogy már átnézték a gazdálkodásukat és ki is tették őket a honlapra, mint átláthatóan gazdálkodó szervezetet, de ahhoz, hogy fenn is maradjanak, kötni kellene egy szerződést és elkérnének 25-60 ezer forintot egy évre. Másokat egy kicsit máshogy kerestek meg, és
rögtön azzal indítottak, hogy ha nem írnak szerződést és fizetnek, akkor fölkerülnek a honlapra, a szép pirossal kiemel “Gazdasága nem átlátható”kategóriába.

Azok az alapítványok, amelyek egyik vagy másik kategóriában fölkerültek a honlapra és beszéltünk velük, azt mondják, elhajtották a cég ügynökét, de így is fönt vannak a - saját állítása szerint - majdnem 50 ezres látogatottságú honlapján...

CEAUSESCU FOROG A SÍRJÁBAN

MOMA BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2017.03.01.


...Orbán hű maradt önmagához. Azt kívánja, hogy Szlovákiából, Romániából, Szerbiából tűnjenek el a magyarok. Azt kívánja, hogy Magyarországról tűnjenek el a nemzetiségek. Következő lépés, hogy tűnjön el mindenki, akit ő nem tart igazi magyarnak. Zsidók, cigányok, menekültek. Mert a vezér joga meghatározni, ki a magyar.

Én nem leszek soha Orbán felfogása szerinti magyar. Elutasítom Orbán magyarságról vallott felfogását. Magyar maradok a magam emberi és erkölcsi mércéje szerint. Magyar maradok a kolozsvári egyetemen és a szakmányban szidott Közép-Európai Egyetemen. Küzdök a népek közötti türelemért, megértésért. A befogadásért, a másság elfogadásáért. Harcolok a szomszéd népek tiszteletéért és a menekültek emberi méltóságáért.

Most került napvilágra az EU jelentése az európai régiók versenyképességéről. Kiderült, minden magyar régió leszakadt. Ez nem csoda. Az erkölcsi romlás gazdasági romláshoz vezet.

Jövőre nem csak azért kell megbuktatni ezt a beteges önkényuralmat, mert fellendülést hazudik az immár ordítóan nyilvánvaló leszakadás helyett. Hanem azért, mert tiszta és egészséges erkölcs nélkül sohasem lesz magyar jövő.