2016. július 9., szombat

KOPASZREND

NÉPSZAVA ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Lendvai Ildikó
2016.07.09.


...A videofelvételek szerint a rendőrök is érzik: a kopaszok a hatalom emberei, gazsulálni kell nekik. Nem szóltak rájuk, ha ordítoztak, buziztak, cigányoztak, az egyik felvételen a „biztonsági” főnök kiabálva, csendőrpertuban oktatta ki és taszigálta a szemlátomást megriadt rendőrt. Nincs mit csodálkozni: az ügyészség fél éve nem találja a Választási Iroda biztonsági kamerája előtt órákig mutatkozó, a sajtó és az ismerősök által a facebookon öt perc alatt beazonosított terrorlegényeket.

Nem történik itt más, mint hogy az államszerkezet és a gazdálkodás bevált módszereit most kiterjesztik az úgynevezett „rendfenntartás” világára is. Ott a közpénzből magánpénzt, itt a közrendből magánrendet, a közjogból magánjogot csinálnak. Mennyivel egyszerűbb a költségvetésért viselt állami felelősség alól kibújva, a pénzt ellenőrizhetetlen banki alapítványokba dugni. Mennyivel egyszerűbb a hivatalos erőszakszervezetekért viselt állami felelősség alól kibújva, a piszkos munkát verőlegényekkel elvégeztetni. A rendőrökre számon kérhető szabályok vonatkoznak, többségük tisztességre törekszik. A magánhadseregek zsoldosait ilyesmi nem igen köti. A vagyonőrök, biztonsági őrök munkáját szabályozó törvények még „békeidőben” készültek, ilyen helyzetekkel nem számoltak. A valóban profi, törvénytisztelő biztonsági cégek hüledeznek és aggódnak szakmájuk lejáratása miatt. De a hatalomnak most épp arra van szüksége, hogy kellően átláthatatlan legyen: kikhez is kapcsolódnak a kopaszok gárdái. Többnyire valamilyen cég alvállalkozóinak az alvállalkozói foglalkoztatják őket alkalmilag. Az offshore világ átláthatatlansága képeződik itt le a „rend” állítólagos területén: ahogy az offshore-nak is az az egyik vonzereje, hogy tulajdonosi viszonyai homályban maradnak, számos előnye van a rejtve maradt kapcsolatrendszerű „offshore” kopaszbrigádoknak is. A Ligetprojekt állami vezetője az akciók után pontosan fogalmazott: „Helyreállt a jogszerű állapot”. Persze. A kopaszkormány kopaszjogáé.


ITT OLVASHATÓ

ÜZENJÜK KÖVÉR LÁSZLÓNAK, HOGY MAGYARORSZÁG NEM KERESZTÉNY ORSZÁG!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.07.09.
 
 
És muszlim sem. Magyarország egy világi ország, ahol élnek muszlimok, zsidók, buddhisták, keresztények, ateisták, agnosztikusok, vallástalanok.
 
És ez így van jól, mert ez egy közösség, és egy közösségnek szüksége van minden tisztességes emberre, hogy erősebb legyen. A tisztességet pedig nem az határozza meg, kinek mi a vallása.
Egy valamire nincs szüksége ennek az országnak. Uszítókra.

Márpedig aki egy teljesen értelmetlen, csak és kizárólag gyűlöletkeltésre alkalmas kérdést tesz fel, amely nem az emberre kíváncsi, annak értékeire, méltóságára, törekvéseire, hanem a sötét középkor vallásháborúit idézi fel, az nem tisztességes, az uszító. Ilyen Kövér László is, aki tegnap ezt az eldöntendő
kérdést tette fel:

“Ez a kérdés, válasszatok, rabok legyünk vagy szabadok, muszlimok vagy keresztények, mit akartok?”

Kövér ehhez a Petőfi teljes életművét meghazudtoló átirathoz hozzátette még azt is, hogy Magyarország "Istentől adott szállásterületünk". Azért örülhetünk, hogy ezt hozzátette, mert láthatjuk, mennyire nincs köze ennek az embernek a kereszténységhez, és hogy használja fel a magyarságot, a kereszténységet saját politikai céljaira.

Hiszen egyetlen egy keresztény vallás se tartalmaz olyan iratokat, amely szerint Magyarország Isten által lenne a magyaroknak adva, a szállásterület kifejezés pedig igazából egy pogány hitvilághoz kapcsolódik.

Kövérrel szemben minket, keresztényeket, ateistákat, zsidókat, vallástalanokat, és mindenkit, aki ebben az országban él, egy dolognak kell egyesítenie: hogy békében akarunk élni egymás mellett. És az olyan uszítókat, akik bármelyik polgártársunkat hazaárulónak, vagy vallása alapján nem ide valónak bélyegzik, egyszerűen ki kell vetni a közösségből.

Magyarország pont ezért nem keresztény ország, és remélhetőleg nem is lesz. Mert Magyarország akkor erős, és mi akkor tudjuk legjobban érezni benne magunkat, ha senkié sem lesz. Ha nem próbálja egyetlen politikai erő, közösség, vallás sem kisajátítani saját magának az országot...

ITT OLVASHATÓ

OLVASÓI LEVÉL: ÉN NEM AKAROK FELCSÚTRA SEMMIT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: H. Lívia
2016.07.09.
 
 

NÉPIEK A MÁBÓL - NÉPIBLOG KINYOMTATVA

MANDINER BLOG
Szerző: dobray
2016.07.09.


Ha a népiekre gondolunk, akkor talán elsőként a ma már csak nyomokban fellelhető népi-urbánus vita jut eszünkbe: a kozmopolita, művelt városiak és a „bőgatyás”, nagybajuszú, provinciális parasztok ellentéte. Ez a vita a modern magyar történelem egyik legkárosabb és legterméketlenebb összetűzése volt, rengeteg félreértéssel, mellébeszéléssel, egymás melletti elbeszéléssel, sértődésekkel, személyes utálatokkal.

Ami azért tragikus, mert mint Veres Sándor írja a népi-urbánus vitáról: abban hiányzik az álláspontok és eltérések világos megfogalmazása, sőt számos ponton közös nevezőn van a két „oldal”: szemben állnak a Horthy-rendszerrel, támogatnák a demokratizálódást, a földreformot, a jó kapcsolat kialakítását a szomszéd népekkel... a vitát tehát nem az eltérő megoldási javaslatok váltották ki. A vita inkább a eltérő társadalmi és kulturális háttérből, eltérő műveltségből, történelemszemléletből, eltérő nyelvhasználatból és a különböző irodalmi ízlésből fakadt.

A Facebookon működő Népiblog szerkesztői és szerzői a népi mozgalommal és számos más, részben kapcsolódó jelenséggel foglalkoztak az elmúlt időszakban. Az előző két év írásaiból most egy bő válogatást valódi, print kötetbe rendeztek. Aa kinyomtatott netes publicisztikáknak, főleg ha a sokféle műfajt és különböző színvonalú írásokat foglal magáan a kész munka, az a veszélye, hogy nem működik. Ami komoly szöveg a neten, sután hat a könyvben; a műfaji-színvonalbeli változatosság miatt pedig könnyen szétesik az ilyen munka, nehéz összetartó erőt találni, ami egységesíti. De lássuk, mire jutottak a Népiblog szerzői!

ITT OLVASHATÓ

NÉMETORSZÁG UTÁN FRANCIAORSZÁG IS MEGKÖVETELI A MINIMÁLBÉR MEGFIZETÉSÉT

PERFEKT SZAKMAI BLOG
Szerző: Horváth Józsefné Éva
2016.07.09.


Németország 2015. január 1. napjával vezette be az egységes minimálbért, melynek szintje óránként 8,50 euró. A jogszabály akként rendelkezik, hogy a minimálbért mindazokra alkalmazni kell, akik az ország területén szolgáltatást nyújtanak. A törvény 16. § (1) bekezdése szerint kiküldetés esetén a vámhatóságot a megfelelő formanyomtatványon értesíteni kell. Amennyiben ez nem történik meg, abban az esetben akár 500 ezer euró (cca. 150 000 000 millió forint) összegű bírság is kiszabható...

ITT OLVASHATÓ

EGY EURÓPA-BAJNOKSÁG A FENNTARTHATÓSÁG JEGYÉBEN

CHIKANSPLANET BLOG
Szerző: Ifj. Chikán Attila
2016.07.07.


Hamarosan véget ér a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság, amely lassan egy hónapja zajlik, s a meccsnapokon nézők tízezreit csábítja a stadionokba, és millióit szegezi a televíziók és kivetítők elé. A rendező ország egy ekkora sportesemény házigazdájaként számtalan problémával szembesül, amelynek megoldására nincs kitolt határidő, ugyanis nézők milliói várják a nyitómérkőzést, és az azt követő küzdelmeket. Az energetikai ellátásbiztonság, az energiahatékonyság, a hulladékszállítás mind olyan kérdéskör, amely nem biztos, hogy az embereknek egyáltalán eszükbe jut egy Európa-bajnokság kapcsán; pedig éppoly fontos elemei az előkészületeknek, mint a nézők biztonságának biztosítása, vagy a stadionok felújítása.
Jellemzően sem az emberek, sem a média nem szokta megjegyezni, ha minden gördülékenyen zajlik egy sportesemény lebonyolítása során, azonban amikor fennakadás történik, azon évekig lovagol a média. Így történt ez két évvel ezelőtt, a 2014-es VB-n, aminek a legendás futballnemzet, Brazília adott otthont. A legnagyobb problémát a be nem fejezetett stadionok jelentették, a nyitómeccs helyszíne a kezdésre sem készült el teljesen, aminek nagy visszhangja lett a nemzetközi médiában. A tömegközlekedés is hagyott kivetnivalót maga után, egyes városokban annyira elmaradott volt a rendszer, hogy az adott meccsnapokon munkaszüneti napokat hirdettek meg, s aznap az iskolákba sem kellett bemenniük a gyerekeknek.

A rendező nemzet felelőssége tehát hatalmas. A brazil példa csak egy a sok közül, és a lehetséges problémák tárháza szinte végtelen. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy Franciaország jól vizsgázott – még akkor is, ha például a marseille-i pálya gyepszőnyegén valóban volt mit javítani – a rendezés tekintetében. Még a fenntarthatósági törekvéseket és intézkedéseket is sikerült a külső szemlélők számára kielégítően kezelni, beleértve ezek közé a stadionok energiaellátását, a létesítmények körül keletkező szemét kezelését és az energiahatékonysági intézkedéseket is...

ITT OLVASHATÓ

"MEGCSALTAK, ÉS HÁLÁS VAGYOK ÉRTE"

BOLDOGNAK LENNI... BLOG
Szerző: Lane
2016.07.08.


A napokban beszéltem valakivel, akit megcsalt a férje. Ebben eddig nincs semmi különleges, ám abban igen, hogy miként kezelte ez a nő, ez a pár a kapcsolatukba érkező hűtlenséget.

A történet váza megegyezik sok más esettel, amikor is az egyik fél felismerte, hogy nem érzi szeretve magát. Tett próbálkozásokat, hogy a párkapcsolatban megkapja, de azután feladta az egészet. Belül. Kívül pedig úgy tettek, mintha semmi nem történt volna, mintha semmi nem hiányozna. Egyszerűbb volt nem beszélni róla, mint feltárni az okokat és megszüntetni az okozatokat.
 
Szépen éltek, de belül sorvadtak. Mivel fontos volt számukra, hogy ne bántsák egymást szándékosan, igyekeztek ellenállni a kívülről érkező kísértéseknek. Mígnem egyikőjük egy helyzetben meghozta a döntést és más valakivel feküdt ágyba. Semmi extra vonzó nem volt a szeretőben, sokkal inkábba a helyzet ejtette rabul őt: teljesen tiszta lappal, nulla felelősséggel zakatolt a kielégülés felé. Nem kellett beszélgetni a kihűlt érzelmekről, az elfordulásról, a gyerekekről, az életközépi válságról. Csak oda kellett adnia magát és megérkezett az, ami évek óta nem történt meg. 
 
A hűtlen fél érezte, hogy él, hogy pezseg, hogy szerethető. És ezek az örömteli érzések drogként hatottak rá. Újra és újra meg akarta tapasztalni. Egy ideig lelkiismeret-furdalása volt, mikor a feleségével vacsorázva a szeretőjével töltött percek peregtek le előtte, de később már ez sem okozott gondot számára. És ez a pont volt az, ahol kiszállt a szeretői viszonyból. Nem a felesége miatt, hanem mert nem akart olyan lenni, akinek még lelkiismeret-furdalása sincs attól, hogy titkokat visz a házasságába, hogy hazudik a feleségének és elárulja a kapcsolatukat. Ő nem akart tovább hazug lenni, nem akarta dugdosni a telefonját, nem akart összerezzenni, ha váratlanul valaki becsöngetett. Tiszta mindennapokra vágyott...
 

TITKOLTÁK, DE IMMÁR JOGERŐSEN IS NYILVÁNOS AZ EDDIGI NEMZETI KONZULTÁCIÓK EREDMÉNYE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Sepsi Tibor
2016.07.09.


2011 óta négyszer fordult Orbán Viktor miniszterelnök konzultációs kérdéseket tartalmazó levéllel a választókhoz, ám a kormány csak a legutóbbi, “a bevándorlásról és a terrorizmusról” szóló nemzeti konzultáció eredményeit publikálta. Egy magánszemély tavaly nyári adatkérése alapján azonban most a Fővárosi Ítélőtábla ítéletben kötelezte Rogán Antal minisztériumát, hogy adja ki a többi konzultáció részletes eredménysorát is. Az adatkérőt a bírósági eljárás során az Átlátszó ügyvédei képviselték...
...ha a kormány milliárdos költséggel – akármennyire is nyilvánvalóan inkább politikai kommunikációs, mint valós konzultációs szándékkal – nyolcmillió választó véleményét kéri ki és milliós nagyságrendű beérkezett választ összesít, akkor hogyan fordulhat elő, hogy négy esetből kettőben semmilyen eredménysort nem hoz nyilvánosságra, egyben – az alkotmányos konzultáció esetében – pedig sajátos módon csak a Fidesz honlapjára került ki annak idején egy eredménysor, holott már azt a konzultációt is a kormányzat bonyolította le.

Ha lehet, akkor még ennél is furcsább, hogy miért kellett az adatok kiadása helyett pereskedni, hiszen alperesi oldalról azt azért senki nem állította, hogy ne lennének meg az eredmények vagy azok ne tartoznának a nyilvánosságra,

Mindenesetre most az adatigénylővel együtt tűkön ülve várjuk, hogy a hetekben
kézbesítendő jogerős ítéletnek megfelelően megérkezzenek végre az eredmények.

ITT OLVASHATÓ

CSAK REMÉLHETJÜK, HOGY VONÁÉK FIÓKJÁBAN TÉNYLEG VANNAK FOTÓK

24.HU - POSZT ITT BLOG
Szerző:
2016.07.09.


Könnyen elképzelhető, hogy Magyarországon újságírók nagyobb számban dolgoznak politikai bértollnokként, mint szeretnénk, hogy már a bulvárban is egyre kevesebb a tartás. Már az komoly veszély, hogy maguk a tulajdonosok igen közel vannak a politikához, de nem a Deutsch Tamások, Kovács Lászlók, meg Volner Jánosok paparazzós leleplezései miatt kéne aggódnunk, hanem azért, ha ezek a leleplezések politikai megrendelésre, vagy a politikához való törleszkedés jegyében születtek.

Élhetünk a gyanúperrel, hogy Vonának igaza van, de azért az sem kizárt, hogy a megfigyeltető nem a Fidesz volt, vagy hogy a média önérdekeit követve nem megrendelésre cselekedett. (Csak hogy még egy médiaetikai szempontot idehozzunk: ha egy újságíró az ajtajánál talál egy fényképet, vagy bármilyen dokumentumot, azt már nem kell mérlegelnie, hogy milyen módon szerezték meg, az törvényes volt-e stb. Ő maga törvénytelenül nem szerezhet anyagot, de ha már előtte van, csak az a kérdés, hiteles-e és van-e hírértéke.)

Ha a politikusok meg tudnának újságíróktól rendelni bulváros leleplezéseket, vagy épp meg tudnának akadályozni ilyen közléseket, nos az volna az igazi gond.

Így aztán csak remélhetjük, hogy Vona Gáborék fiókjában valóban vannak fényképek, és nem arra gondoltak, hogy majd ők is felbérelnek újságírókat, mint ahogy véleményük szerint a Fidesz is ezt tette.

Az ellen a leegyszerűsített képlet ellen, hogy minden a politikus megrendeléseken múlik, és sem témaválasztásuk, sem tartásuk nincs a szerkesztőknek, hirtelenjében két példát is tudunk hozni. Az egyik, hogy lemondott a vs-hu főszerkesztője, mert kiderült, hogy bár tudott arról, hogy propagandaírások készültek, nem közölte az olvasókkal a megrendelő kilétét.  Szerintem lehetünk optimisták, ez sokkal enyhébb, mint a mi mostani témánk, és mégis lemondás követte. Vagy itt van a Spédert lejáratni akaró TV2, amelyik csóknak tüntetett fel egy puszit, és szeretői kapcsolatnak egy munkatársit. S erről a csúsztatásról szintén a médiából van tudomásunk. Azaz nem egyetlen média van, mint a Szép új világban (ld. Huxley), amelyik aztán totális befolyással bír, hanem több, és ezek kontrollálják egymást. Mindez azt jelenti, hogy állandóan létezik egy szakmai öntisztulási folyamat.  És ezt a nem újságíró is tudja segíteni a következőképp:

Ne legyünk hipokriták. (A magánélete a közszereplőknek nem szent, igenis ismernünk kell.) Ne legyünk cinikusak és kishitűek (Ne mondjuk azt, hogy úgyis mindent a politikusok döntenek el). Végezetül pedig ne legyünk restek. (Amelyik média manipulálni akart minket, azt kerüljük, mert annál nagyobb büntetést egy beszélő nem kaphat, mint hogy nem figyelnek rá.)

ITT OLVASHATÓ

SEMJÉN: ÁLLAMPOLGÁROSÍTÁSI TERVBESZÁMOLÓ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.07.09.


A kormány alighanem egy titkos, vállalatirányítási szereppel bízta meg Semjén Zsoltot. Amennyiben Állampolgár (Álpol) Impex néven esetleg új, és titkos vállalkozást alapított. A tünetek ugyanis aligha titkosak. Az export oldalán jó ideje zajlik a gazdasági exodus. Az import oldalon is rendszeresek a tervbeszámolók. S valamiért Semjéné a szerep, hogy ezeket megtarthatja.

Már a 2014-es választások előtt is
kétszázezer új szavazót emlegetett, és természetesen jelen volt pár hónappal korábban a félmilliomodik állampolgári igazolvány átadásánál. Amikor a kormányzat Böjte Csabának, a félmilliomodik állampolgár fiának a hátára mászva próbált kitűnni a katyvaszból. A 2014-es rizsa olyan tervelőirányzatot tartalmazott, hogy az akkori ciklus végére legyen meg a 600 ezer állampolgársági kérelem. Az, hogy ezt honnan gondolták összetarhálni az egy más kérdés. ahogy az is, hogy a letelepedési, vagy milyen, kötvényből mennyi extraprofitra számítottak, és számítanak a mai napig. Pénzben és főben egyaránt. Valószínűleg minél többre. Úgyhogy mégis csak kellhet az az állampolgár-kereskedelmi Impex. Amely, mint tudjuk, export oldalon máris remekül teljesít.
 
Az import is szépen halad. Jól mutatja ezt, hogy a kezdeti sikerek nyomán felívelő népszaporítási kedvre alapozva új cél lebbent fel Pannónia ege alatt. Felpirkadva a fényes jövő felé. Idén áprilisban, a néppel könnyekig meghatódva együtt menetelő nemzeti fővadász, és sátánirtási felelős (valamint a titkos Álpol külső-belső titkos főigazgatója) immár új számot jelenthetett be. A jelenleg is zajló kormányzati ciklusban immár egy millió, igen, jól hallották, egy millió új állampolgárt ajánlott fel a nemzeti demokrácia nagyobb dicsőségére...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁGON AZ ADÓT IS ADÓZTATJÁK, DE JÓ, HOGY NINCS MEGSZORÍTÁS...!

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.07.09.


Az idén több mint 150 önkormányzat határozott helyi adók emeléséről vagy módosításáról, a településeken összesen közel kétszáz új elvonást vezettek be – írja
az Adó.hu összesítő táblázata alapján a Világgazdaság (VG). Közel 40 önkormányzatnál jelent meg például a kommunális adó – ezt az elvonást már több mint 2200 település alkalmazza, vagyis a városok és községek kétharmada.

A cikkből kiderül, hogy telekadót viszont csak 521 település vet ki, a lakóingatlanokat alig több mint hatszáz, a nem lakás céljára szolgáló helyiségeket pedig mindössze 23 önkormányzat adóztatja meg. Idegenforgalmi adó kicsivel több mint 800 településen van. A legnépszerűbb a csak a vállalkozásokat terhelő iparűzési adó: ma már kevesebb mint 350 olyan település van Magyarországon, ahol a cégeknek nem kell fizetniük ilyet, idén több mint 60 településen vezették be vagy emelték meg a meglévő adó mértékét.

Van néhány különleges adónem is, derül ki a VG cikkéből. Például havi ötven–százezer forint adót vetett ki Nagymaros önkormányzata a nála tárolt nagyobb teljesítményű motorcsónakokra és jachtokra. A települési adóban rejlő kreatív lehetőséget egyébként csak kevesen használták ki, derül ki a cikkből, de például van két település, ahol traktoradót vezettek be (másik két helyen a magas épületekre vetett ki toronyadót már korábban, amivel a mobilcégek adótornyait adóztatják).

Ha a traktoradó még nem is elterjedt, a földadó egyre népszerűbb: ma már több mint 50 településen van ilyen, habár kezdetben elég nagy volt az ellenállás vele szemben.  A cikk szerint az agrártárca próbált ugyan azzal érvelni, hogy a települési adót vállalkozásokra nem lehet kivetni, de ez nem sokat ért: a föld tulajdonosai magánszemélyek, így csak azok vannak védve, akik vállalkozási formában termelnek...

ITT OLVASHATÓ

PROPAGANDA ÉS VALÓSÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.07.09.


Noha a mai poszt elég sok adatot tartalmaz majd (igen, tudom, statisztika…), ugyanakkor szerintem ezek nagyon érdekes dolgokra világítanak rá. Egyebek mellett arra is, hogyan működik, és milyen hatással van a hétköznapokra és a gondolkodásra a propaganda, micsoda tévképzeteket tud bizonyossággá alakítani az emberekben.
 
A posztban található táblázatokat a New York-i Max Galka állította össze, aki korábban pénzügyi és biztosítási területen dolgozott, így nem csoda, hogy vonzódik a számokhoz és az adatvizualizációhoz.
 
Korábban pár évet Londonban is élt, így nem csoda, hogy kiemelt figyelemmel követte az egész Brexit-történetet. Másfelől a brit fővárosban maga is bevándorló volt (cikkében fejtegeti a bevándorló és az expat közötti különbséget és arra jut, hogy aki szegény országból megy gazdagba, azt bevándorlónak tartják, aki gazdag országból szegénybe, azt expatnak nevezik, ami meglehetősen igazságtalannak tűnik), így ez a vonatkozása különösen érdekelte a dolognak.
 

KÉSZÍTSD EL A SAJÁT ÖRÖMTERVEDET

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.07.09.


Szinte naponta hallom panaszként ismerősöktől, ismeretlenektől egyaránt: nincs időm semmire, nem tudom mikor pihentem utoljára, semmi élvezetes nincs a mindennapjaimban, csupa rohanás az életem, nekem csak meghalni lesz időm… hát, akkor jó szenvedést kívánok továbbra is, ne is olvasd tovább ezt a cikket, véletlenül se tegyél semmi elérhetőt és saját erőből megvalósíthatót a jövőben sem magadért. Ha mégis másképp gondolod, akkor viszont itt az ideje elkészíteni a saját örömtervedet!
 
Az örömteli mindennapok titka a gondos tervezés és a tudatosság. Látszólag ellentmondásnak tűnik, hogy a spontaneitással és az elengedéssel, élvezetekkel összekapcsolt „öröm” fogalma tudatossággal érhető el, pedig nincs itt ellentmondás, csak egyfajta szemléletváltás és elhatározás szükséges az érzékelhető változáshoz. Ugyanis a mi kultúránkban a gyorsaság, a látványos eredmények és azonnali megoldások, továbbá a múlt- és jövő-orientáltság kultusza a társadalmilag elfogadott, tanult viselkedésforma és életstílus. Rágódni a múlton és aggódni a jövőn, újabb és újabb feladatokat megoldani, látványos eredményeket felmutatni és pörögni egész nap, egész héten, egész évben. Méghozzá legtöbbször olyan tevékenységeket végzünk naphosszat, amelyben kevés örömünket leljük, fárasztóak, rutinszerűek, unalmasak, megterhelőek. És mivel sokan gyerekkorunkban vagy fiatalkorunkban sem tanultunk meg figyelni a valódi, saját igényeinkre, ezért gyakran azt sem tudjuk, mi lenne igazán jó nekünk. A megoldás a lassú építkezés és a felnőttkorban elkezdett saját életstílus-reform lehet...
 

A NAGY MAGYAR POLITIKAI KABARÉ

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Odze György
2016.07.08.


Egy társadalom szempontjából létkérdés a nyugalom és a folyamatosság. Nehéz ma megjósolni, mi történik, mondjuk, tíz év múlva, nyilván lehetetlen, és nem is érdemes vele foglalkozni, éppen ezért van értéke annak, amit e két dologból addig is megkaphatunk. A kormány azonban szemlátomást zavaros vizeken érzi jól magát, úgy véli, itt megcsillogtathatja a kormányzás képességeit, ezért aztán maga kelti a hullámokat is. Egyfelől ott vannak a maguknak mindent megengedő kormánypártiak vagy kedvenceik, Andy Vajna, aki kerüli a nyilvánosságot, de egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a magyar médiából és gazdaságból, Mészáros Lőrinc, aki szintén kerüli, sőt lekezeli a nyilvánosságot, és mindent megnyer, amihez hozzányúl, ott van a nagykövetség-nyitási hullám, amitől aligha remélhetünk komoly gazdasági előnyöket. És akkor jönnek az új meg új gigaötletek, Városliget, Déli pályaudvar, igen, fontos a városfejlesztés, de nem mindegy, milyen áron és milyen felfordulással jár mindez, milyen megszokásokat borít fel már maga ez az ötletelés is, kormányhivatalok költözése vidékre, aztán költözés a Várba, sőt, a korona költöztetése a Várba, szakmai háttérintézmények felszámolása egy olyan kormányzatban, amelyikben 54 államtitkár, nyolcvan helyettes államtitkár és számtalan miniszteri biztos irányítja a bürokráciát, ingyen képkölcsönzés és esküvői vacsora a Szépművészeti Múzeumban egy jó barát tiszteletére, Baán László természetesnek tartja mindezt, a minisztérium vizsgálatot rendel el, de ezt senki sem veszi komolyan, minden tisztázatlan, semmi sem megmagyarázott, a pártok és párttisztviselők között állandó a mutogatás, vasárnapi boltbezárás, népszavazási kísérletek, gyanús, de ügyetlen kigyúrt férfiak tülekedése egy állami hivatal szűk fogadóhelyiségében, érdemi, pontos válasz szinte semmire sincs. Tiborcz István is gyorsan gazdagszik, a közvélemény megnyugtatására ellene is indítanak vizsgálatot, de ez sem komoly, ahogyan szinte semmi sem komoly, ami a kormányzati belső kör ügyeiben történik. Intézményesítették a szóvivőket, akik már szinte minden hatóságnál, hivatalnál, bíróságnál, ügyészségen megtalálhatók, ők azonban csak betanult szöveget mondanak, kérdésekre nem válaszolnak, legfeljebb annyit, hogy a vizsgálat után visszatérnek az ügyre, de mire visszatérnének az ügyre, már jönnek más ügyek, más arcok, más botrányok. Tarlós és L. Simon arroganciája, ez a na és az újságíróknak mi közük ehhez tekintet, ez az elhárító magatartás, ez lassan általános lett, hivatalos intézmények nem válaszolnak a magánemberek kérdéseire, a szolgáltató kioktatja a vásárlót arról, hogy milyen szabályokat kell betartania, várjon 30 napig a válaszra, és inkább ismerje meg a törvényeket, már Kiss László is elküldi a picsába a rá várakozó riportert, akivel hetekkel korábban, más ügyekben kedélyesen elcsevegett. Ha fönt szar van, mondta egyszer nekem egykori főnököm, Kosáry Domokos, akkor az lassan, de biztosan lecsorog.
 
És akkor kitalálta a politika a kormányinfó fogalmát, amit Közép-Európa legrosszkedvűbb szóvivője, Kovács Zoltán vezet, és állandó szereplője – az állami médiában élő adásban – Lázár János. Ez a műsor nem áll másból, mint egy ügyes szóforgató önmutogató, gúnyos, frivol, máskor tréfásnak látszó álválaszadási kísérleteiből, amivel esetenként kioktatja az újságírókat olyan információkról, amelyeket előzőleg éppen a kormány titkolt el. A magyar média nagy része kényszerű vevő erre, mert úgy érzi, legalább tájékoztatásmorzsákat csipegethet fel a kormányzat belső udvarából. De nem. Lázár pontosan tudja, meddig és hogyan mehet el, a feltett kérdésekre olyan lekezelő válaszokat ad, amelyek egyetlen más, kulturált országban nem képzelhetők el...
 

RABOK LEGYÜNK VAGY ARABOK?

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.07.08.


Nem ilyen tréfásan kérdezte Kövér László engedelmes közönségét, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kisvárdai nyári táborának részvevőit, hanem Petőfit kiforgatva, meggyalázva: „Rabok legyünk vagy szabadok?”

Kövér László házelnökként kétségtelenül hungarikum, vagy pontosabban orbanikum. Letagadhatatlanul jelenség – annak pedig egészen elképesztő. Senkiről sem tudok, aki az EU-ban házelnökként fő foglalatosságának a politikai vetélytársak alpári-alvilági szidalmazásával töltené azt az időt, amelyért az ország, a lakosság egésze fizeti. Ha nem tud lemondani arról, hogy „pártja” piszkos médiabirodalmában rendszeresen és jellemzően egészen közönségesen gyalázkodjon, hát csinálja, „párttársaihoz” hasonlóan vagy akár eszelősebben – de megteszi házelnöki trónján ülve is…

Bizony, az EU tanulhat tőlünk: egyik tagállamának sincs Kövérhez fogható házelnöke. Igaz, a Keresztapához fogható miniszterelnöke sincs, mint ahogy a Fidesz nevű bűnszervezet tartós hatalma is csak Magyarországon képzelhető el – ma még… Mert ugye mindent elkövetnek, hogy legyenek követőik, cinkosaik – ezért hadoválnak annyit a V4-ekről. De a pofára esés előre megjósolható: még a lengyelek sem fogják Orbániát követni.  Csehországnak lehetnek (voltak is) hülye és/vagy alávaló politikusai – nem mondok neveket, minek általánosítani (Hofi) –  de Svejk hazája sosem lesz Orbánia megbízható cinkosa…

ITT OLVASHATÓ

NE ETESD A MINISZTERELNÖKÖT!

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.07.08.


Ha egy miniszterelnök – konkrétan a most érvényben lévő – elkezd trollkodni, annak komoly következményei lesznek.

A mindent és mindenkit elsöprő pökhendi erőszakosságát ráadásul egy egész kormányapparátus erősíti, egy sebtében összetákolt propaganda-minisztériummal megtámogatva. Ott vannak még ehhez neki a jó nagy számban létező hívei is. Nem csoda, hogy az említett társaság mára sikeresen szétrollkodta egész Magyarországot, így az egyre kevésbé képes betölteni a legfőbb funkcióját, mégpedig azt, hogy békés élőhelyül szolgáljon az itt élő emberek és más élőlények számára.
 
Látványos, de értelmetlen hadjáratai a különböző ellenségei ellen rengeteget rontottak Magyarország megítélésén és – a büszke győzelmi tudósítások ellenére – komoly pozitív eredményeket nem ért el.
 
Saját trolljai már mindenhová befészkelték magukat. Egy pompás példány például a Magyar Nemzeti Bankot tulajdonolja.
 
A teljesen értelmetlen nemzeti konzultációi semmi másról nem szólnak, mint a szándékos provokációkról. Sajnos a vezértroll körül egy egész szubkultúra alakult ki, akik láthatóan nem sokat törődnek a józan ésszel és inkább a szívükre hallgatnak. Ennek köszönhető, hogy a kormány különösebb megrázkódtatások nélkül vészelt át mindenféle általa elkövetett csínytevést és ármánykodást. Lehet az korrupció, esztelen látszat beruházás, kényszeres hazudozás, teljesen mindegy. Az alattvalók széles tömegét és szilárd meggyőződését semmi sem rendíti meg. Vitatkozni már nem is érdemes velük.
 
Egyetlen dologgal lehet valamennyire rájuk hatni, mégpedig ha hülyét csinálnak belőlük, ami szerencsére egyre könnyebb feladat. Ezt legfőképpen pont a kormány műveli velük. Aki azt mondja, hogy őt például kimondottan boldoggá teszi az, hogy egy 1.800-as falucskában hatmilliárd forintért felhúznak egy sportcsarnokot, azt nem érdemes komolyan venni és a békesség kedvéért azt hazudni neki, hogy ez bizony rendkívüli bölcsességre vall a részéről...

ITT OLVASHATÓ

KÖVÉR LÁSZLÓ NEM LENNE SE MUSZLIM, SE RAB

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.08.


Kocsisnak, Kövérnek és Matolcsyéknak is nagy napja volt ma. Dallasban lövöldöznek, de a Balaton Soundot senki sem tudja megállítani.

Véleményterroristák
Messzire gurult ma a gyógyszer Kocsis Máténál. Kocsis Ungár Klárát azután perelte be, hogy az először egy Facebook-posztban, majd később egy Népszabadság-interjúban is kijelentette, hogy Kocsis Máté meleg. A Fidesz kommunikációs igazgatója első fokon meg is nyerte a pert Ungár ellen, akit így a bíróság kétmillió forint megfizetésére kötelezett, másodfokon viszont veszített, s nemhogy a pénz nem járt neki, de még a per költségét, kb. 150 ezer forintot is fizetnie kell. Kocsis a Facebook-oldalán intézett egy igen alpári kirohanást Ungár és ügyvédje, és mellékesen a Pride ellen is. Az érdekesség mindebben nemcsak az, hogy egy kommunikációs igazgató és polgármester megengedhet magának ilyen hangnemet, hanem az is, hogy a poszt gyorsan eltűnt, majd vele együtt Kocsis egész Facebook-oldala. Aztán visszatért egy újabb poszttal kiegészítve, mely szerint ő csak vitát akart generálni, de az Fb „vélemény-terroristái” eltüntették bejegyzéseit...

Rabok vagy szabadok?
Rendhagyó történelemórába oltott népszavazási kampányt tartott Kövér László a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség kisvárdai nyári táborában, egy kerekasztal-beszélgetésen. Elmondta, hogy ha egyre több migráns jön és azokat majd integrálja Európa, egy idő után átbillen a mérleg nyelve, és azok lesznek többen, és majd minket, szegény európai keresztényeket kell integrálni. Ezért is fontos, hogy „Istentől adott szállásterületünkön” megvédjük a kultúránkat, egyben az európai civilizációt is. Október 2-án pedig menjen mindenki a népszavazásra ikszelni, hiszen „nekünk van jogunk eldönteni, kivel akarunk e hazában együtt élni”. Kövér zárszóként feltette a gyerkőcöknek a nagy kérdést: rabok vagy szabadok, muszlimok vagy keresztény akartok-e lenni, kispajtások?

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT HISSZÜK MINDENRŐL AZT, HOGY MLM?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.07.08.


Az ismeretlentől való félelem és az MLM üzleti lehetőségeitől való viszolygás kombinációja váltotta ki az emberekből az erős ellenállást, ami arra késztette őket, hogy mindenféle informálódás (például elolvasni a cikket és megnézni, hogy ez most az vagy nem az) nélkül állítanak valamit. Majd képesek ezt a valamit a végletekig állítani és eltorzítani a valóságot. 
 
De szerintem megérthető ez az ösztönös reakció.
 
Mindenkit betaláltak már szuper üzleti lehetőségekkel, ahol baromi jól lehet élni. Mindezt tette a Jucika, aki általában nyugdíjas vagy nagyon lelkes tapasztalat nélküli fiatal és baromira nem él jól, sőt inkább kifejezetten rosszul. Az ilyen ember pedig ne nekem akarja megmondani, hogyan lehetek sikeres.- Gondolhatja mindenki.
 
Mert egyszer vagy kétszer még nagyon jópofának tűnik a dolog, de nagy dózisban kifejezetten irritáló az egész folyamat. Pár éve a Google+-on megalapítottam a marketing csoportot, amit egy idő után feladtam, mivel elegem lett abból, hogy marketing helyett mindenféle nyugdíjas vagy félkegyelmű nyomatja a saját MLM lehetőségét. És ezt hiszi, hogy ettől majd minden jó lesz...
 

NÉPSZAVAZÁS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.07.09.


E hét talán legjelentősebb belpolitikai eseménye hazánkban az, hogy a köztársasági elnök október 2-ra írta ki az ún. kvóta-népszavazást. Ez végeredményben azt jelenti, hogy a kormányzó párt megkérdezi azt a választóktól, hogy támogatja-e az Unió kvóta alapján történő menekült betelepítését Magyarországon. Fontos kérdés ez, hiszen az utóbbi évtizedek talán legnagyobb kihívásával áll szemben az Unió, amire eddig nem adott tökéletes választ. Vannak ugyan elképzelések, ilyen a kvóták központi kiszabásának módszere, aminek alapján a tagországok menekült státuszt adnának az arra illetékeseknek. A kormány mindeddig azon az állásponton volt, hogy nincs szükség menekültekre, hiszen a szükséges munkaerő hiányt inkább a hazai munkanélküliekből, vagy ha ez sem segít, akkor az Unióból, illetve a nem Uniós szomszéd országok magyar nemzetiségű munkavállalóiból oldaná meg a problémáját. Ez utóbbi pedig jobban megfelelne a Fidesz eddigi nemzetiségi politikájának is. De itt nem csupán erről van szó, hanem arról a kettős játszmáról, amit a kormány művel: megjátssza a szuverén nemzetállami mivoltát, holott az Unióban tagállami szuverenitás ab ovo lehetetlen, miközben folyton hangsúlyozza a föderációhoz való hűségét. Ebbe a játszmába illik ez a mostani népszavazás, ami azt akarná alátámasztani, hogy mily sokan támogatják a Fidesz menekültügyi politikáját.

Egészen más azonban a baloldali ellenzék álláspontja, amelyik már a kezdetektől fogva támogatta a kvóták kivetését és mintegy 3-4 ezer menekült tartós befogadását. Ez megfelel a baloldal liberális felfogásának, amely tulajdonképpen a menekültek iránti szolidaritást fejezné ki. Tehát a kormány és a baloldali ellenzék között már a kezdetektől fogva kialakult egy véleménykülönbség, ami egészen természetesnek tekinthető, hiszen az ellenzéknek éppen az a feladata, hogy ellenvéleményt fejtsen ki a kormány politikájával szemben, miközben az éppen megfelel a liberális szemléletének is. Tehát jómagam ebben nem látok semmilyen problémát. Az igazi gond akkor keletkezik, ha ezt a nézetkülönbséget már egy demokratikus intézmény, azaz a népszavazás degradálására használják fel. Ugyanis a népszavazásnak akkor lehet igazi értelme, ha az az egész ország jövőjével kapcsolatos fontos problémára kér választ a választóktól. A menekültügy ilyen kérdés lehetne, de nem olyan formában, ahogyan azt a két szemben álló szekértábor azt felfogja. A kormány ugyanis a népszavazást a saját önigazolására akarja felhasználni, míg az ellenzék a kormánnyal szembeni oppozíció kifejtése egyik alkalmának tekinti és erre buzdítja a támogatóit is. Ilyen politikai környezetben azonban a népszavazásnak gyakorlatilag nincs semmi értelme sem és minden erre fordított forint kidobott pénznek tekinthető...

ITT OLVASHATÓ

KVÓTAJÁTSZMÁK - VÁLASZ BENCSIK GÁBORNAK ÉS LÁNCZI TAMÁSNAK

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2016.07.08.


Vannak firkálmányok, amelyekre nem érdemes reagálni. Ha ganéban turkálunk, büdös lesz a mi kezünk is. Hagyni kell az apróságokat, eljátszadoznak magukban.

Vannak aztán a határterületen mozgó írások. Sok félreértéssel, némi sejtetéssel és rosszindulattal, de legalább gondolatcsírákkal is megtűzdelve. Ilyen Lánczi Tamás cikke a Mozgástér blogon, amellyel kvótanépszavazásos írásomra válaszol.

A legörvendetesebb azonban, hogy még mindig, igen, még mindig akadnak vitacikkek, amelyekben a szerző képes a témával foglalkozni, kifejezni egyet nem értését úgy, hogy közben nem csusszan el a személyeskedés taknyán. Innen is köszönöm Bencsik Gábornak, hogy megtisztelt írásával.

Bencsik Gábor megfontolandó felvetéseire is igyekszem reagálni. Nem a meggyőzés reményével. Semmi okom meggyőzni őt. Csupán a megértetés szándékával. Lánczival ez ügyben több dolgom van, sajnos ugyanis ő nem olvasta figyelmesen soraimat. Azzal vádol például, hogy a kvótanépszavazáson való részvétel ellen buzdítok. Nos, már csak azért sem buzdítok senkit semmire, mert még én sem döntöttem el, megyek-e vagy sem – amint azt cikkemben jeleztem is. Valószínűleg nem, de októberig előállhat olyan európai vagy akár belpolitikai helyzet, hogy mégis: ezért inkább nyitva hagytam az opciót.

Lánczi figyelmetlensége azonban itt nem ér véget...

ITT OLVASHATÓ

VELED SEM AZ A BAJ, HOGY MELEG, AVAGY HETEROSZEXUÁLIS VAGY, HANEM AZ HOGY EGY UTOLSÓ BÜDÖS TAHÓ VAGY

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.08.
 
 A NYUGAT ÉS AZ ORBÁN REZSIM HAZUG SZABADSÁGHARCA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.07.08.


Hiszünk abban, hogy lehet és érdemes néphülyítés nélkül beszélni Európáról és a menekültválságról.

Azért kell távol maradni az október 2-ai népszavazástól, mert nem szabad engedni, hogy ezen alkotmányellenes népszavazás érvényes és eredményes legyen.

Orbán Viktor már a kérdésben is hazudik, mert az EU senkit nem akar kényszerből a nyakukba telepíteni. Aki a kérdésben is hazudik, az minden választ hazugságra fog használni. Orbán minden résztvevő bármilyen szavazatát politikájának igazolására használ majd. Ebben őt nem szabad támogatni.

De az Együtt nem lazsál. Bátran kampányolunk az európai Magyarország mellett. Hiszünk abban, hogy a megváltozó Európai Unióban együttműködésre és nem különállásra van szükség. És a menekültválság kezelése, az európai biztonságteremtés pedig csak akkor lehetséges, ha rasszista indulatoktól mentesen segítünk a jogszerű menekülteknek, és azokat utasítjuk ki Európából, akik megsértik a szabályokat...

ITT OLVASHATÓ

NEMCSAK AZ AZ ÁLLAMI ERŐSZAK, AMIKOR ÜTNEK - VÁLASZ GYÖRGY PÉTERNEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.07.08.


A “múzeumi negyed” ötletét támogató, sőt, egyes pletykák szerint ötletgazda György Péter a Népszabadságban írta meg, elutasítja az erőszakot. Én magam nem szeretem, ha valakit a véleménye miatt keresztre feszítenek, a kollaboránsozás, a beszorítás szerintem soha nem vezet eredményre. 

De ha valaki egy olyan rendszerben, mint a mostani, egy olyan módon megvalósuló beruházást támogat, mint a Liget-projekt, azért illik tudomásul venni a következményeket. Mert ez a támogatás egy politikai döntés, aminek vannak következményei.

György Péter ezt írja a Népszabadságban megjelent cikkében: “Látnivaló, hogy a Ligetben építendő múzeumok építési folyamata során történő erőszakos események nyilvánvaló hatással vannak ezen intézmények társadalmi kontextusára.” Cikkében elsősorban az utóbbi napok eseményeire utal, és felhívja az állami szereplőket, hogy “higgadtan, bölcsen mérlegelve és türelemmel” alkalmazzák a rájuk bízott erőszakmonopóliumot, azokkal szemben, akiknek céljaival György Péter “egyáltalán nem ért egyet”.

A probléma ezzel csupán az, hogy az erőszakos cselekmények, az erőszakos szándék: az egyeztetés hiánya, torkon való letolás, a dölyfösség, a törvénysértések, az antidemokratikus viselkedés, szóval minden, amit a nép által megválasztott kormány a nép ellen tehet, nem a rendőrök és biztonsági őrök mostani erőszakos fellépésével kezdődött. És amikor György Péter ezektől az erőszakos cselekményektől határolódik el (a leglátványosabbat, a tiltakozó pszichiátriára való bevitelét, meg sem említve), nem tesz mást, mint a fizikai erőszakot lényegtelen túlkapásnak beállítva próbálja legitimálni az egész projektet.

Mert erőszakosság, visszaélés-e az az állam hatalmával, hogy a Ligettel kapcsolatos tervek pontos ismertetése nélkül hozta meg a Parlament azt a városliget törvényt, amivel lényegében elvette a terület demokratikusan (vagy legalább féldemokratikusan) megválasztott kerületi és fővárosi képviselőitől a beleszólás jogát?

ITT OLVASHATÓ

FÉRGEK, ISTENEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.08.


Éntőlem meglehetős távol áll, hogy valakinek is a hitén kuncogjak, vagy fölhándigáljam neki az egész delírt. Mindenki abban hisz, amiben csak akar, amire gusztusa támad, legyen az az Úr, vagy éppen nagy, zöld szemű ufonauta, és még ezeken felül is van kínálat.
 
Továbbá el kell fogadnunk, hogy léteznek tudatmódosítók, amelyek közül olyik legális, mint a nagyfröccs vagy a Jézuska, mások pedig – mint a fű és barátai – üldözendők, hátrányosan megkülönböztettek úgymond, de nem lehet minden tökéletes.
 
Az viszont igazán kihoz a békémből, ha hitetlenek veszik szájukra hiába Isten nevét, és nem azért, mert magam valami keresztes vitéz volnék, a hit védelmezője, hanem egészen közönségesen az zavar a semmiben, hogy ezek a manusok permanensen és gusztustalanul mondják a nem igazat, a valódit meg pláne nem.
 
Sokan, és már nagyon régóta vannak ilyen élőlények szerte a Fidesz-ben, aki alakok, amikor kiderült, a zsolozmázás nagyobb hasznot hoz, mint a tiszta ész és az egyenesség, valamit gyorsan ehettek, mert azóta folyamatosan fújnak a seggükből a böjti szelek, mint azt Marquez mester oly igen találóan állapította meg Fernanda del Carpio kapcsán.
 
Régebbi időkben a párttitkárok hirtelen kikoptak a templomi padokból, most meg olyan világ van, úgy vélik a magukat felkentnek vélők, hogy az uborkafájuk csak úgy marad meg, és csak akkor lophatnak zavartalanul, ha reggeltől estig dohos istenszagot isznak magukba. Hazudik mind...