2019. július 13., szombat

RÁADÁS: CUHA-VÖLGY, VINYE, BAKONY...

SZILI FURGONNAL VLOG
Szerző: SZILI
2019.07.09.Szívből ajánlom ezt a környéket kirándulás szempontjából, mert... erdőben sétálni, patakban pancsolni, friss levegőt szívni és csak úgy lenni és beleolvadni a természetbe... az jó!

ITT NÉZHETŐ MEG
RÁADÁS: HUNLAND - A KAMIONOS EGY NAPJA- OROSZ MELÓ

ST22LACIKA VLOGJA
Szerző: st22lacika / DAJKA LÁSZLÓ
2019.07.05.


00:00 Intro 01:50 Bevezető 02:31 Az állatok életben vannak... 03:18 Milyen Moszkva? 03:48 Kezdés. Alomanyag felvétel, térkép 05:17 Útban a Hunland Trade felé 05:34 Almolás szalmapellettel 08:07 Ablakolás:)) Így is lehet?:) 08:42 Rakodás. (több kolléga rakodása látható) -A rakodást utólag vettük fel, mert induláskor este rakodtunk- 10:30 Naplemente -timelapse- 10:40 Drónfelvétel a Hunland telep felett 11:54 Bemutatom Juniort, így jöttem ide 12:23 Papírok, vízum... 13:40 Útvonal térképpel 14:50 Hunland alkalmazott lettem 16:43 Első benyomás , én vezetek 17:21 Térkép 17:30 Indulás. Az első km. -a fékezésről- Fontos. 18:42 Mi a rakomány? 19:42 Bőg az áru:) Melyik a legrosszabb állat rakodás szempontjából? 20:46 Mióta van itt Junior a cégnél? 21:05 Másnap. Horvátország, esik a hó. Térkép 22:06 Junior süt egy kávét:) 23:07 Zenés útfelvétel 23:47 Kemény felvételek. Íme a convoy:) 25:31 Rijeka. 2 kamera. Beszélgetés. -hogy férünk el?- -mennyit vásárolsz? -eszel konzervet?- 28:11 Nem mehetünk csak a vontatóval oroszban. Miért? 30:35 Érkezés a kikötőbe. 32:00 Lerakodás, mosás, almolás 34:56 Mozgópadlós pótkocsi. Érdekesség... 36:33 Beszámoló, hogyan tovább. Lemaradunk a convoytól... 37:17 Pihenő után indulás. Útfelvétel,térkép, drón... 38:25 Merre megyünk? Üresen 1400 km? -Mi a program Hollandiában?- 41:48 Zenés útfelvétel, Horvátország, Hollandia -hogy férünk el 4 kézben a Scaniában? 44:04 Elment az orvos délután, így nem rakodhatunk... -Beszélgetés- 47:31 Érkezés a rakodó helyre. Bicikli úton?:) 50:43 Ez a farm -zuhanyzó, konyha stb...- 52:06 Főzés. Pesto verde és szalonnás, kolbászos tojás:) 54:49 Vége. Mikor jön a folytatás? Mi lesz a következő részben?

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: MAGYAR JAPÁN BALETT TÁNCOS PÁRRAL TALÁLKOZTAM JAPÁNBAN

ZSÍROS DESZKA VLOGJA
Szerző: Zsíros Deszka
2019.07.13.Nem kicsit volt joppofi...


ORBÁN EMBEREI NEM MAGYAR ÉRDEKET KÉPVISELNEK AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.07.13.


Az európai parlamenti tisztviselők megválasztásával kapcsolatban a Fidesz propagandistái előadják azt a hamis játékot, mintha az Orbán embereinek megválasztása ellen szavazó ellenzéki képviselők magyar érdekek ellen szavaznának, amikor ellenzik Orbán bábjainak kinevezését. Azt állítják, hogy ezzel gyengül Magyarország európai érdekképviselete. Ezzel azt a látszatot keltik, mintha a “Fidesz”, egy nem létező párt képviselői magyar érdekeket képviselnének az Európai Parlamentben. Még az uniós pénzek sem Magyarország érdekeit, hanem Orbán rendszerének fenntartását és az ő gazdagodásukat szolgálják.

"Ezzel szemben a valóság az, hogy Orbán emberei kizárólag Magyarország teljhatalmú urának személyes érdekeit képviselik, amelyek ellentétesek az Európai Unió alapértékeivel és Magyarország érdekeivel. Az is botrány, hogy egyáltalán az Európai Parlament tagjai lehessenek az európai demokratikus értékeket tagadó és azokat szándékosan romboló politikusok, még inkább az, hogy még pozíciókat is töltsenek be. Mintha a bankrabló követelné a bank vezérigazgatói székét."

Magyarország az Unió első fasiszta állama, Orbán pedig az európai szélsőjobboldallal szövetkezve (orosz támogatással), arra tette fel az életét, hogy Európában megdönti a liberális demokratikus jogrendet. Magyarországon ezt már megtette, államellenes bűncselekményt követett el, amikor megdöntötte a demokratikus alkotmányos rendet, és a hatalom kizárólagos birtokosává tette magát. Orbánt ezért a tettéért életfogytiglan járó szabadságvesztéssel kell büntetni, ha egyszer helyreáll a jogállam Magyarországon. Magyarországon is törvénytelen hatalmat birtokol, az európai parlamenti választást is csalással nyerte, az ország népének becsapásával, hazug propagandával, a közmédia és a sajtó többi részének elfoglalásával.

Ezek után a legtermészetesebb reakció, ha az európai demokratikus pártok képviselői, köztük a magyar ellenzéki pártok képviselői, nemet mondanak Orbán embereire, és megakadályozzák, hogy egyetlen fasiszta is bármilyen tisztséget töltsön be az Európai Parlamentben. Erre őket felhatalmazza a Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadása is, amely kimondta, hogy Magyarországon nincs jogállam. Ezek után az lenne a normális, hogy egy ilyen rendszer képviselői automatikusan kizárják a jelölhető és választható tisztségviselők sorából. Az Európai Unió és a liberális demokrácia válsága az, hogy megengedi ezt. A gyengeség és a válság az, hogy a demokratikus jogokat taposó, azokat megszüntetni készülő fasisztáknak demokratikus jogokat adnak, ami egy önfelszámolással ér fel...

AZ ÉVSZÁZAD NYUGDÍJAS ÁTVERÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.07.13.


...„Vitathatatlan ugyan, hogy aki előbb el tud menni nyugdíjba az vásárol ezzel magának valami fajta szabadságot, de ha nem korhatárral vonul vissza, akkor nagyságrenddel alacsonyabb lesz az ellátása, mint annak, aki ugyanannyi szolgálati idővel tette ezt; ráadásul minél tovább él valaki, a rárakódó emelések miatt még inkább érezhető lesz ez a különbség” – mutatott rá. A hivatalos adatok szerint egyébként 254 ezer nő vette eddig igénybe a Nők 40 kínálta lehetőséget.

„Ugyanilyen szemfényvesztés a jövőre életbe lépő nagyszülői gyed, aminek egy fontos feltételét sem nagyon propagálja a kormány, sőt, a plakátokon pont hogy nem ezt sugallja: a nagyszülői gyedet ugyanis csak azok vehetik majd igénybe, akik még aktív állományban vannak, miközben a plakátokon hetven-hetvenöt év körüli emberekkel hirdetik” – hívja fel a figyelmet Korózs, egy példával érzékeltetve, mennyire rosszul jár az, aki ezt választja majd: ha valaki két évvel a nyugdíjjogosultsági korhatárának az elérése előtt elmegy nagyszülői gyedre, annak ugyan a szolgálati időbe be fog számítani a gyermekgondozási díjon töltött idő, de nem a fizetésének megfelelő összeget, hanem csak – átlagfizetés esetén – 208 ezer forintot – kap havonta, és ez lefelé fogja húzni a majdani nyugdíjának az összegét.

„De hasonlóképpen óriási átverés azzal büszkélkedni, hogy mennyivel emelkedtek a nyugdíjak” – szögezte le a szocialista szakpolitikus, aki szerint a kormány jogos pénztől fosztja meg a nyugdíjasokat: az idén az Orbánék által eltörölt svájci vegyes indexálással 7 százalékos emelés járt volna a nyugdíjasoknak, akik ehelyett kaptak 2,7 százalékosat.

Ugyanis a bérektől már nagyon elszakadtak és egyre inkább elszakadnak a nyugdíjak, például, ha két, teljesen egyforma pályát befutó ember közül az egyik három évvel korábban megy nyugdíjba, mint a másik, akkor mintegy harminc százalék különbség is lesz a megállapított nyugdíjuk között, a később nyugdíja menő javára...

VICCELNI TETSZIK, UGYE?

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.07.13.


Az újjáválasztott Európai Parlamentben továbbra is tart a pozíciókért folytatott harc, hogy kedvenc kormányunk még kedvencebb szóhasználatával éljek. Mert ők, mármint az ország nagyjai, szüntelen és állandó harcban állnak. Mindenkivel. Persze nem azért küzdenek, amiről annyira szeretnek demagogizálni, hanem kicsi zsebük és csatolt fájljaik pénztárcájának vastagításáért.

De maradjunk az EP-nél. A részletekben – kit mikor mire jelölnek, miért nem szavaznak meg, stb. – szerintem lassan el lehet veszni. Fel is adom, majd csak lesz egyszer egy végleges bársonyszék kiosztás, elég lesz akkor megtanulni az új neveket.

Egy dologra kaptam fel a fejem. Azt írja az egyik legnagyobb nemzetközi hírportál, hogy a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia csoport egyetlen jelöltjét (tizenegyen voltak) sem engedték a parlamenti képviselők kulcspozícióba jutni. A magyar Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság nevű pártok gyakorlatilag „egészségügyi karanténba” kerültek.

(Egyébként, szerintem, mindkét pártnak már régen új nevet kellett volna keresnie. Sem nem fiatalok, sem nem demokraták a lelkeim, a szövetséget meg erősen kétségbe vonom 30 év pártelnöki egyeduralkodás után. Ma sokkal találóbb lenne például az ÉTB mint Érett Tolvajok Bandája, vagy a DETTO, Degeszre Tömött Tárcás Ordasok. A lengyeleknek meg lelkük rajta, ha ilyennek képzelik a jogot és igazságosságot, rájuk bízom a találóbb név megalkotását.)...

MEGKAPTA AZ AKKREDITÁCIÓT A CEU BÉCSBEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2019.07.13.


Közép-európai Egyetem Magánegyetem néven magánegyetemként akkreditálták a CEU-t Bécsben – jelezte lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Soros György által alapított felsőoktatási intézmény. 

A döntést Iris Rauskala, Ausztria oktatásért és kutatásért felelős minisztere hagyta jóvá. – A CEU révén Ausztria egy új tudományos központtal gazdagodik. Az egyetem magyarországi helyszínén eddig is sikeresen vett részt a Európai Kutatás Tanács (ERC) pályázatain, amely komoly támogatást jelent kiemelkedő kutatói számára. Ez is jelzi és bizonyítja a CEU által végzett munka minőségét. A 16. osztrák magánegyetemként a CEU által kínált kurzusok tovább gazdagítják az osztrák tudományos életet. Bízom benne, hogy sok hazai és nemzetközi diák végzi majd itt posztgraduális kutatásait” – mondta a tárcavezető.

Hat egyetemi program képezi az osztrák intézményi akkreditáció részét a Kultúra, Politika és Társadalom alapképzés (BA in Culture, Politics, and Society (CPS)), a Filozófia, Politika és Közgazdaság alapképzés (BA in Philosophy, Politics, and Economics (PPE)); a Nemzetközi Közkapcsolatok mesterképzés (MA in International Public Affairs (IPA)), a Közpolitika mesterképzés (Mundus MAPP) (MA in Public Policy (Mundus MAPP)), a Nők és társadalmi nemek mesterképzés (GEMMA) (MA in Women's and Gender Studies (GEMMA)), és a Környezetpolitika és Menedzsment mesterszak (MESPOM) (MSc in Environmental Sciences, Policy and Management (MESPOM)).

A CEU részéről Michael Ignatieff elnök-rektor úgy nyilatkozott, nagy örömükre szolgál, hogy a Közép-európai Egyetem Magánegyetem és hat program, köztük két alapképzés is osztrák akkreditációt kapott. – Ez új fejezetet jelent a CEU történelmében. A következő tanév során a CEU az összes amerikai akkreditációjú programja is igényli majd az osztrák akkreditációt. A 2020-21-es tanévtől kiadott osztrák akkreditációjú diplomáinkkal pedig hozzájárulunk új otthonunk felsőoktatásának fejlesztéséhez – fűzte hozzá az elnök-rektor.

A CEU-ra az Orbán-kormány szállt rá politikai okokból még 2017 elején a felsőoktatási törvény Balog Zoltán volt humánerőforrás-miniszter által benyújtott módosításával. Ez a törvénymódosítás azt mondta ki, hogy Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézménynek képzést kell folytatnia az anyaországában is. A CEU esetében ez az Egyesült Államokat jelenti, és bár a felsőoktatási intézmény kötött egy együttműködési megállapodást a Bard College-dzsal képzés indításáról az amerikai székhelyű, a New York államban működő felsőoktatási intézményben, ezt az Orbán-kormány nem volt hajlandó jóváhagyni...

A CEU-T VÉGLEG ELÜLDÖZTE ORBÁN, MOST KELLENE KIRÚGNI A NÉPPÁRTBÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.07.13.Ha egy magánegyetemet következmények nélkül el lehet üldözni egy európai uniós országból, mert a liberális demokrácia és a jogállamiság alapjait tanítja a világ diktatúráiból érkező diákoknak, akkor az EU nyugodtan bezárhatja a kapuit, mert akkor előbb-utóbb bármit meg lehet csinálni az Európai Unióban. Az Európai Néppárt az Unió és pártcsalád ellen indított frontális támadása után Orbánnak hárompontos ultimátumot adott, amelyek egyik az volt, hogy Orbán lehetővé teszi, hogy a CEU amerikai diplomás képzése Budapesten maradhasson.

Miután ezt megtagadta, a CEU pedig Bécsbe menekült, ahol most magánegyetemi akkreditációt kapott, Orbánt azonnali hatállyal ki kellene repíteni az Európai Néppártból, és súlyos szankciókkal kellene sújtani az országát, amely ezt megengedte és tudomásul vette. Orbán ezzel elárulta és megtagadta az 1989-es demokratikus magyar rendszerváltást is, mert a Soros György által alapított CEU a rendszerváltás békés magyar modelljét és a jogállamiság megteremtését tanította elsősorban olyan diákoknak, akik a világ minden részén működő diktatúrákból érkeztek. Orbán illiberális fasiszta állama éppen azért nem tűrhette a CEU-t Budapesten, mert Magyarország nem lehet a világ demokratizálódásának fővárosa, ha Orbán akaratából a világ fasizálásának fővárosa lett.


A CEU elüldözése pontos látlete Orbán fasiszta rendszerének és e rendszer stílusának. Nem rendőrség vagy katonaság rohanta meg a CEU épületét, nem vitték koncentrációs táborba a tanárokat, hanem az Orbán által megszállt és kisajátított névleges parlament formálisan hozott a CEU bezárását célzó törvényt, amely a törvényesség hazug látszatát adta a zsarnok diktátor egy személyes döntésének. Ezután a CEU hiába tett meg mindent, és felelt meg a lehetetlen feltételeket követelő törvénynek, ezek a bűnözők még a saját törvényüket sem tartották be, mert még azt is meghatározták, hogy mi minősül Amerikában, New York államban egyetemi oktatásnak. Nekik nem felelt meg a New York Állam által adott akkreditáció...

5 MILLIÁRD DOLLÁROS BÍRSÁGOT KAPHAT A FACEBOOK, MERT ÁTADTÁK TÖBB TÍZMILLIÓ FELHASZNÁLÓJUK ADATAIT A TRUMP-KAMPÁNYNAK DOLGOZÓ CÉGNEK

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.07.13.1.445 milliárd forintnak megfelelő összeget fizethet a Facebook az adatlopások miatt, de ebbe sem fog beleremegni a cég. Összehasonlításképpen: a központi magyar költségvetés összbevételét 2019-re 19.580 milliárd forintra tervezték.

Amerikai lapértesülések szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ötmilliárd dolláros büntetést szabott ki a Facebookra adatkezelési hiányosságok és a titoktartási kötelezettség megsértése miatt. Amennyiben az igazságügyi minisztérium jóváhagyja a hatóság döntését, akkor ez lesz a legnagyobb büntetés, amelyet a szövetségi kormányzat techvállalatra kiszabott.

A bizottság tagjai 3:2 arányban hozták meg a döntést. A republikánus tagok valamennyien támogatták, a demokraták pedig ellenezték a büntetést. Ez azért is érdekes, mert a bírság egyik fő oka pont a 2016-os republikánus elnökválasztási kampánynak végzett munka...


NYUGDÍJ: MÁR A NAV IS AZZAL RIOGAT, HOGY BAJBAN LESZNEK A KATÁZÓK

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.07.13.


A katázók bajban lesznek, mire elérik a nyugdíjas kort, és még inkább így van, ha csak a havi 50 ezer forintos kataadót fizették főállás mellett, ami a minimálbérnél is kisebb tb-ellátási alapot jelent a katás évekre. Ami a nyugdíj mellett a táppénznél, az álláskeresési ellátásnál és a gyerekvállalásnál is gond lehet.

Úgy tűnik, már magasabb szinten is aggódnak a katázók nyugdíja miatt, és a megoldást a magasabb, havi 75 ezer forintos adó megfizetésében látják. A NAV legalábbis erre noszogatja a kisadózókat. De – mint a könyvelőegyesület kiszúrta – hiba csúszott az érvelésükbe...

NYOLC DOLOG, AMIRE A NORVÉGOK BÜSZKÉK LEHETNEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.07.13.


Norvégiát sokan pozitív példaként említik, és joggal. Következzen most néhány azon dolgok közül, amik miatt az ötmilliós ország büszke lehet magára. (Aztán majd egy másik posztban megnézzük azt is, mik azok, amik miatt nem.)

#1 Itt olvasnak legtöbbet az emberek

Norvégiában tízből kilenc ember legalább egy könyvet elolvas évente. Egy 2015-ös felmérés szerint a nők 97, a férfiak 89 százaléka olvas legalább ennyit. A megkérdezettek 40 százaléka mondta azt, hogy legalább tíz könyvvel végez évente.

Az állam segíti az írókat is: megveszi az első ezer példányt, és könyvtárakba juttatja el.

#2 Az elektromos autók paradicsoma

A norvég kormány támogatja az elektromos autók vásárlását, így fordulhat el, hogy a Tesla X a negyedik az értékesíti rangsorban.

Ez nem minden, amit a norvégok tesznek a környezettudatosság területén: Oslo belvárosát teljesen autómentessé kívánják változtatni, már ettől az évtől korlátozzák a behajtást a központba, és sétálóövezeteket alakítanak ki.

#3 Komolyan veszik az egyenlőséget

Észak-Európában tisztelik leginkább a nemek közötti egyenlőséget. Norvégiában is így van ez: a nőket és a más szexuális orientációjú embereket sem érhet semmilyen hátrányos megkülönböztetés, sem a társadalomban, sem a munkahelyeken.

Gyakran elhangzik, hogy az északi országokban magasabb a családon belüli erőszak aránya. Ennek oka egyszerű: a skandináv nők függetlenek, és ezért bátrabban tesznek feljelentést a partnerük ellen, ha az bántalmazza őket, míg például Dél-Európában máshogy viszonyulnak ehhez.

#4 A munkaerőpiac igazságos és rugalmas

Norvégiában az emberek átlagosan 37,5 órát dolgoznak hetente, reggel 8 és délután 4 közötti beosztásban. Délután 4 után már ritkán találni embereket az irodákban, még a vezetők is hazamennek. Az idejüket a családjukkal vagy a hobbinak szentelve töltik.

A feketemunka nem ismert fogalom, és a fizetési különbség a dolgozók és a vezetők közötti meglehetősen csekély. Gyermekszületés után az apának 12 hét szabadság jár, ami alatt teljes fizetését kapja, míg az anyának 47 hét...

„EZ EL LETT FUSERÁLVA” - INTERJÚ JOHN KOMLOS GAZDASÁGTÖRTÉNÉSSZEL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: VÁRKONYI BENEDEK
2019.07.12.


Gazdaságtörténészként dolgozott, de ezt a tudományt szerinte nem nagyon becsülték Amerikában. Ezért ment hosszú időre Németországba. A gazdaságot nem számok halmazaként látja, hanem inkább olyan világfolyamként, amely hatással van az emberi élet minden területére, a hosszára, sőt az ember magasságára is. Ma Amerikában élő nyugdíjas, de le nem venné a szemét az ottani gazdaságról, amely „még sok problémát fog okozni az emberiségnek”. Nemrégiben a Magyar Tudományos Akadémián előadást tartott A trumpizmus diadalának gazdaságtörténete címmel. Vérbeli pesszimista, bár a szavaiból az derül ki, hogy erre alapos oka van, talán azért, mert átlátja a világot.

Ön a tudományában meglepő elmélettel jött elő: a közgazdaságtant összekapcsolta a humánbiológiával. Vagyis azt mondja, ne csak a GDP adataival és ne csak számokkal mérjük az emberek életminőségét, hanem az egészségi állapotukkal vagy a testmagaságukkal is. Ebben egy Nobel-díjas tudós, Robert Fogel volt hatással önre. Mennyire tartja ezt tudományos megközelítésnek, és mennyire mutatja ez jobban az emberek helyzetét, mint a számok?

– Nagyon jelentősek ezek az adatok. Nem az egyedüliek vagy a legfontosabbak, de sokat mond az élet hosszúsága, az, hogyan érzed magad, vagy mennyire vagy boldog egy egytől tízig terjedő skálán mérve, és ezek hogyan változnak. Komoly felmérések vannak erről. Az anyagi-pénzbeli mutatók nem tükrözik eléggé, hogyan érzik magukat az emberek a társadalomban. Ezen keresztül jutottam el oda, hogy azt állítom, a kapitalizmusnak „emberarcúnak” kellene lennie. A kapitalizmusnak sokféle arca van, és ezt nem csak a pénzben lehet megjeleníteni.

Hogyan talált erre a szokatlan útra?

– A tanulmányaimon keresztül rájöttem arra, ahhoz, hogy megértsük az emberi élet minőségét, sokdimenziós mutatókra van szükség, nem elégséges az átlagjövedelem. Fontos a társadalmi kohézió is, és általában az, hogyan érzik magukat az emberek. A kifejezést egyébként Dubčektől vettem át.

Az „emberarcú szocializmus” kifejezésben volt egy kis irónia. Az emberarcú kapitalizmust is ilyen ironikusan használja?

– Igen, de itt is azt jelenti, hogy az emberek a fontosak, nem a rendszer, nem az anyagi gondolkodás, nem az ideológia. Az a fontos, hogyan érzik magukat a gazdaságban, a társadalomban. Itt életminőségről van szó.

Azt írja az egyik tanulmányában, hogy amikor az igazságos társadalmat keressük, akkor John Rawlsnak, a neves filozófusnak a meghatározását követi, aki azt mondja: az igazságos társadalomban mindegy, hogy az ember milyen csoportba születik, mert egyikben sem éri nagyobb hátrány, mint a másikban. Létezik a valóságban ilyen igazságos társadalom, vagy ez csak ábránd?

– Ez ideál, de ehhez kellene közelíteni. Vannak olyan társadalmak (például a skandináv államok), amelyek közelebb jutnak ehhez az ideálhoz, mint mások. Nem arról van szó, hogy mindjárt el is érjük. Rawls szerint az az igazságos társadalom, amelybe anélkül mernénk belépni, hogy a tulajdonságainkat előre tudnánk. Tehát nem tudjuk, milyen a bőrszínünk, vagy milyen okosak leszünk. A diákjaimtól sokszor megkérdeztem, mernének-e így, véletlenszerűen belépni az amerikai társadalomba, és nagyon nagy többségben nemmel válaszoltak, és csak néhányan igennel. Ezek szerint ez tehát nem igazságos társadalom.

Az „emberarcú” vagy „létezett” szocializmussal az volt a baj, hogy az elv idegen volt az emberi természettől, vagyis egyszerűen nem működött a gyakorlatban. Az emberi természetnek – úgy látszik – a kapitalizmus felel meg, az pedig szeret burjánzani. Az az igazságos társadalom, amelyről mi most beszélünk, nem ellenkezik az emberi természettel?

– Ezzel nem értek egyet. Az emberi természet nem annyira kapzsi. A kapitalizmus teszi kapzsibbakká az embereket, mint amennyire kellene, vagy mint amennyire eredetileg voltak.

Igen, de abból a tanulmányból, amelyet az Akadémián előadott, ennek az ellenkezője derül ki. Ha valaki megszerez egymilliárd dollárt, akkor még egy kell neki. Miért nincs az emberekben önmérséklet?

– Mert ilyenné teszi őket a társadalom. Nem így születünk, úgy növünk fel, hogy közben ilyenné leszünk. Például a sok reklámtól, az állandó hecceléstől, hogy egyre többet fogyasszunk.

Nem lehet ezt valahogyan megfékezni vagy szabályozni?

– De lehet, például a reklámrendszeren keresztül, hogy az milyen, mennyit reklámot enged és hogyan. A nagy multinacionális cégeknek az a dolguk, hogy minél többet adjanak el az embereknek, és ezen keresztül befolyásolják őket, a születéstől a csecsemőket, a gyerekeket, a felnőtteket. Ezáltal akarunk állandóan többet. Nem ilyenek voltunk száz vagy kétszáz évvel ezelőtt, sokkal jobban tudtunk megtartóztatni magunkat...


ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/28. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/28. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

VARÁZSLATOS VIDEÓN LÁTHATÓ, HÁNY EXOBOLYGÓT FEDEZTEK FEL AZ ELMÚLT NÉHÁNY ÉVBEN


QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2019.07.12.


Alex Wolszczan és Dale Frail 1992 januárjában azonosították az első két naprendszerünkön kívüli bolygót a Puerto Ricó-i Arecibo obszervatóriumban. Fontos lépés volt ez az embernek, mert ugyan a csillagászok addig is feltételezték, hogy a Naprendszeren kívüli csillagok körül is vannak bolygók, megpillantani azonban csak ekkor sikerült őket. Wolszczan két évvel később egy harmadik exobolygót is felfedezett. A bolygók eredetileg a PSR1257+12b, PSR1257+12c, és a PSR1257+12d neveket kapták, ezeket később szerencsére lecserélték. A változás látványos volt, azóta a Draugr, a Poltergeist és a Phobetor nevekre hallgatnak. 

A Kepler űrteleszkóp csatasorba állításával aztán felgyorsultak az események, már nem kellett éveket várni egy-egy újabb felfedezésre. A Keplert 2009-ben indították, 2018-as nyugdíjaztatásáig rengeteg új exobolygó azonosítását köszönhetjük neki. A NASA TESS űrtávcsövétől két év alatt további húszezer exobolygó felfedezését várják – egyelőre jól teljesít, idén tavasszal még földméretű bolygót is talált, a HR 858 jelzésű csillag, amely körül a bolygók keringenek, nincs is túl messze, így alaposabban is megfigyelhetőek lehetnek az égitestek.

A TESS nagyjából egy év múlva befejezi a munkáját, de év végén lövik fel az Európai Űrügynökség CHEOPS (Characterising ExOPlanet Satellite) névre keresztelt űrtávcsövét, ezzel az exobolygók sűrűségéről akarnak többet megtudni, a NASA pedig 2021-ben indjtja el a James Webb űrteleszkópot. Ezektől a projektektől az exobolygók azonosításán túl azt várják, hogy a segítségükkel akár még azt is megtudhatjuk, hogy vajon lakható-e a számunkra valamelyik naprendszeren kívüli világ...


SALVINI MEGTALÁLTA A TÖKÉLETES NÉMET ELLENSÉGKÉPET

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2019.07.13.


Matteo Salvini olasz belügyminiszter németekkel vívott retorikai küzdelme az egész EU stabilitását veszélyezteti. A migránsok ügyében kirobbant német-olasz konfliktus az Európai Unión kívüli hatalmak érdeke, ezért izgalmas az elmúlt napok leleplezése Salvini pártjának esetleges orosz finanszírozásának tervezéséről.

Ahogyan a populista, bevándorlásellenes, tekintélyelvű irányítást hangsúlyozó politikusok általában, az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini is imádja a konfliktusokat. Nem is csoda ez, hiszen ha nem lenne valamilyen, harc, vita, botrány, akkor nem tudná igazolni a vallási és politikai türelmetlenséget, az iszlámmal való riogatást, a menekülteket szállító hajók „kitiltását” Olaszországból vagy éppen a menekülteket segítő civil szervezetek vegzálását.

Olaszország nem tudja teljes mértékben kitiltani a menekülteket, de Salvini belügyminiszterként és a bevándorlásellenes Liga párt vezetőjeként, egy populista kormány miniszterelnök-helyetteseként szabályos kampányt folytat ellenük. Mindez igazodik azon szélsőjobboldali, radikális vagy bevándorlásellenes pártok retorikájába, amelyek Európa-szerte egyre hangosabbak, és néhol erősödnek is – bár Görögországban például többségük gyengült a múlt heti választásokon.

Salvini sem biztos, hogy tovább erősödik: pártja egyre több korrupciós botrányba keveredik. Az elmúlt napokban valódi nemzetközi botrány keletkezett abból, hogy lehallgatták a szélsőséges belügyminiszter egyik tanácsadóját (már ha igaz, hogy ő szerepel a felvételen). A tanácsadó Moszkvában tárgyalt állítólag arról, hogy eurómilliókat kapna Salvini pártja, a Liga orosz olajügyletekből...

VIDNYÁNSZKY ÚJABB CSAPÁSRA KÉSZÜL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.07.13.


Vidnyánszky Attila a szovjet kommunista rendszerben, ebben a rettenetesen hierarchizált, személyi központú, kijárásra épülő szisztémában szocializálódott, és most is ennek megfelelően működik, ezt vallja –állítja Csáki Judit, színikritikus, a revizroronline.com főszerkesztője. Csáki egy most megjelent írásában arról értekezik, hogy Vidnyánszky öt nagy csapást mért a magyar színházi, kulturális életre, és már készülődőben van a hatodik is. Azt is elmondja a kritikus, hogy az Orbán-féle kultúrharc ma már abból áll, hogy tönkre akarja tenni azt az oldalt, amit nem tudott legyőzni. Így lesz a földszintes házból toronyház – mindent elpusztít, lerombol, ami magasabb nála.

- Elolvasva a Revizoron megjelent írásodat, nem tudom eldönteni, hogy Vidnyánszky Attiláról, a magyar kultúráról, vagy a mai Magyarországról szól?

- Konkrétan természetesen egy emberről szól. Arról tudniillik, hogy egy ember a magyar színházművészetben, lépésről lépésre, ahogy az ambíciója, étvágya egyre nőtt, miként okozott súlyos tragédiákat. De a kérdésed azért helyénvaló, mert ilyen emberből sok van. Rengeteg ilyen történetet kellene megírnunk. Azt, amikor valahol előkerül egy ember, akinek a legnagyobb értéke a kormányzat számára nem a tehetsége, a szaktudása, hanem a politikai lojalitása, ebben bízik, az illető pedig attól kezdve szolgál, megszolgálja a bizalmat. Pusztít, rombol...

VENDÉGMUNKÁSOKNAK ÉPÍTIK SORRA A SZÁLLÁSOKAT A DÉL-ALFÖLDI ÖNKORMÁNYZATOK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SZLAVKOVICS RITA
2019.07.13.


Három körben próbálta a kormány rávenni az önkormányzatokat, hogy munkásszállásokat építsenek, ám nem volt tolongás. A magáncégek már lelkesebbek.

„Már a lépcsőzetes munkakezdést is bevezettük, hogy a határátkelők lassúsága miatt késők is ideérjenek” – így magyarázta Molnár Georg, egyébként vajdasági születésű vállalkozó, hogy miért is lesz kedvező mórahalmi cégének, ha a pénteken már hivatalosan is átadott munkásszállásra beköltözhetnek a munkásai. A gépszerelő és lakatos munkákat végző cégnél hetvenen dolgoznak, közülük hatan ingáznak naponta Szerbiából, egy éppen most felvett munkása pedig már itt fog lakni. A vállalkozó esetenként eddig is bérelt a kisvárosban lakást, hogy megkímélje az alkalmazottakat attól a tortúrától, amely a magyar-szerb határátkelésnél nyáron akár több órás veszteglést is jelent.

Ezek után nem is meglepő, hogy a határmenti Mórahalom polgármestere járta ki a kormánynál, hogy építhessenek az önkormányzatok munkásszállásokat, a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatot írt ki, de első körben, 2017 májusában összesen négy település jelentkezett, kettő a határ mellől, Újszentiván és természetesen Mórahalom. A második körben kisebb kerettel, de változatlan feltételekkel lehetett vállalkozni a beruházásra, végül 2018 novemberében már a támogatást is növelte a kiíró, így nem negyven, hanem csak húsz százalék önerőt kellett a költségekből állnia az önkormányzatoknak, illetve ekkor már arra is volt lehetőség, hogy száz százalékos önkormányzati tulajdonú társaságok is pályázhassanak. Mostanra összesen 22 munkásszálló épült, vagy épülhet az előbbi feltételekkel, háromezer férőhellyel, ősztől pedig már magáncégek is kaphatnak támogatást az államtól.

Elsőként főként dél-alföldi önkormányzatok jelentkeztek, amire magyarázat lehet, hogy az itt dolgozó a munkaerő sokszor a Szerbiából jön. Vannak ígéretek arra, hogy több határátkelő nyílik, de egyelőre még a szerb oldalról is szorgalmazott kishatárok nyitva tartását sem hosszabbították meg. Így a Vajdaságból ingázók, bár egérutak mindig vannak, kénytelenek a sort kivárni, és igazodni a reggel héttől este hétig üzemelő állomásokhoz, erről tavaly novemberben írt a hvg.hu. Ezért is lobbizhattak az itteni önkormányzatok a munkásszállásokért, amelyeket meg akár más célra is lehet használni, persze csak tíz év múlva, addig vállalniuk kell, hogy az eredeti funkcióval üzemeltetik azokat...

A PUSZTÍTÁS MA MÁR A SIKERPROPAGANDA RÉSZE

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.07.13.


...Több hónap átlátszó hazudozás után végre sikerült eljutni oda, hogy a miniszterek elnöke is kimondta a valóságot. A CEU Bécsbe költözött, pont. Nincs szó arról tehát, hogy Orbán nem üldözött el semmit az országból, vagy arról, hogy továbbra is biztosított az egyetem budapesti működése. Azt Orbán egyszerűen politikai indokoktól vezérelve kiutasította az országból, ezzel tanulók százai elől elvéve a lehetőségét annak, hogy nemzetközi szinten is elismert diplomát szerezhessennek. Ez persze tökéletesen beleillik abba a képbe, miszerint a kormány szisztematikusan teszi tönkre a magyar oktatást és gondolkodni képes, művelt fiatalok helyett droidokra tart igényt, akik a német gyárak futószalagjai mellett kérdés nélkül végzik el az alulfizetett munkát.

Ezek után Kovács Zoltán – aki egyébként maga is a CEU-n végzett– kénytelen lesz változtatni azon álláspontján, miszerint a CEU nem ment el Magyarországról és a továbbiakban is Budapesten fog üzemelni. A főnök ugyanis végre hivatalosan is elismerte: sikerrel elzavarták az ország egyik legjobb egyetemét Magyarországról. Persze ezt már eddig is tudtuk, hiszen a bécsi városvezetés több portálon is beszámolt arról, hogy számukra mekkora örömet jelent az, hogy egy ilyen neves egyetem az osztrák fővárosba költözik. De mint az ismert, a kormányt nem érdekli a valóság, azt meghajlítják a saját szájuk íze szerint és nézik hülyének a saját szavazóikat.

A gond csak az, hogy ezek a szavazók már elszoktak attól, hogy saját gondolatokat fogalmazzanak meg, ezért el is hiszik azt, amit a kormányoldalról hallanak. Az igénytelenség és ignorancia fénykorát éli a Fidesz táborában, ezért is olyan sikeres Orbán politikája. Rájött arra, hogy elég az, ha a médián keresztül átmossa az erre fogékonyak agyát és máris maga mellé tudja őket állítani. Ezzel a fenti kijelentéssel – miszerint a CEU eltávozott Bécsbe – nem fog megváltozni semmi, sőt. Ezt követően vélhetően arról lesz majd szó, hogy Orbán ismét győzelmet aratott azzal, hogy elzavart egy egyetemet Magyarországról, nem pedig arról, hogy egy neves egyetemmel lettünk szegényebbek mindannyian. Ma már vélhetően az MTA beszántása is siker a Fidesz és azok fanatikusai oldalán. A pusztítás a sikerpropaganda része, amihez magyarok százezrei asszisztálnak. A kérdés már csak az, mi, vagy ki lesz a következő?

„ERŐS FIGYELMEZTETÉS ORBÁNÉKNAK”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2019.07.13.


Csak akkor szabad megbüntetni egy uniós tagállamot, ha a kormánya szándékosan és szisztematikusan aláássa az EU működését - mondta Romano Prodi volt olasz miniszterelnök, az Európai Bizottság korábbi elnöke.

Miközben ez az interjú készül, az Európai Parlamentben éppen a szakbizottságok vezető tisztségviselőiről szavaznak. A szociáldemokrata, a liberális és a zöld frakció is előre jelezte, hogy a Fidesz jelöltjeit nem fogja támogatni. (Végül Deutsch Tamást és Gál Kingát megválasztották, Hidvéghi Balázs, Trócsányi László és Bocskor Andrea esetében elhalasztották a szavazást.) Mit gondol erről? 

Nem lep meg. Ha valaki háborút hirdet az EU ellen, ha mindenkit ellenségként kezel, aki másképp gondolkodik, mint ő, az számoljon ezzel. Ez természetes reakció volt. Orbán Viktor Trócsányi Lászlót jelöli majd magyar uniós biztosnak.

Egyre több helyről hallani viszont, hogy az Európai Parlament elkaszálja majd a megválasztását a magyar kormány politikája miatt. Ezt helyesnek tartja? 

Nem ismerem Trócsányi Lászlót, nem tudom, mennyire alkalmas a kijelölt feladatra, így a személyéről nem ítélkeznék. De megtörtént ez már máskor, más biztosjelöltekkel is. Ez a Parlament kezében az egyik legerősebb fegyver és természetes, hogy néha meg akarja mutatni az erejét. 

A szociáldemokrata frakciónak feltételül kellene szabnia az Európai Néppárt támogatásához a Fidesz pártcsaládból való kizárását? 

Ez mindig nehéz kérdés. Azt lehet tudni, hogy a néppártban is megvan a szándék, hogy fenntartsa a kommunikációt a Fidesszel, és a párttagság felfüggesztése komoly döntés, erős figyelmeztetés Orbán Viktoréknak. Várjuk meg, hogyan viselkednek majd egy ilyen helyzetben.

A Fidesszel és a magyar kormánnyal kapcsolatban mindig felmerül: a büntetés a megfelelő eszköz, vagy mindenképpen fenn kell tartani valamilyen párbeszédet. Ön bizottsági elnökként milyen politikát követne? 

Én mindig is nagyon szigorú voltam az elveimet illetően, de nagyon pragmatikus a gyakorlatban. Az EU-t így lehet fenntartani és ez a minden fölött álló hosszú távú érdek. Ez egy nagy család lett mára, nagyon sokféle taggal és mindenkinek türelemre van szüksége. Amikor én voltam az Európai Bizottság elnöke, Ausztriában a szélsőjobboldal részvételével alakult kormány. Akkor is felmerült, hogy alkalmazzunk szankciókat Ausztriával szemben, de én ezt erősen elleneztem. Mindig azt mondom, nézzük meg, egy adott tagállam kormánya mit tesz, aztán ítéljünk. Ha egy kabinet szándékosan és szisztematikusan aláássa az EU működését, lépni kell. De csak ekkor...

SZÁMOLATLANUL ÖNTIK A PÉNZT A HATÁRRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKOTAY CSABA
2019.07.13.


Milliárdos-tízmilliárdos tételekben döntenek a határvédelmi kiadásokról a közbeszerzés és a nyilvánosság megkerülésével. A minősített adatok miatt lehetetlen pontosan látni, hogy a kormány mennyiért védi meg az országot az alig érkező migránsoktól.

Információink szerint két hét alatt több mint kéttucatnyi alkalommal döntött különböző, a határvédelemmel kapcsolatos beszerzésekről a parlament honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottsága. Vagyis mintegy 25 ilyen határozat született rövid idő alatt. Ezek mindegyike milliárdos-tízmilliárdos tétel, de a részletek minősített adatok, azaz nem ismerhető meg, hogy a rengeteg pénzt pontosan mire és milyen feltételek mellett költi el a kormány. Az is rejtve marad, hogy a kabinet mely cégektől, valamint milyen értékben szerez be eszközöket. Minderre a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet ad lehetőséget, amelyet – bár a jogszabályi feltételei nem teljesülnek – 2015 óta rendszeresen meghosszabbít a kormány. Így a közbeszerzést megkerülve, meghívásos eljárásban öntik a pénzt a határvédelemre, miközben migránsok alig érkeznek. 

Laktanyafelújítás, eszközbeszerzés, gépjárművek vásárlása, fegyverek és ruhák beszerzése – csak néhány azon elemek közül, amelyek beletartozhatnak ebbe a körbe. - Lényegében minden, ami szembe jön – fogalmazott egyik forrásunk azzal kapcsolatban, hogy milyen elemei lehetnek a beszerzéseknek. A döntést mindig zárt ülésen hozzák meg, majd a megbízások lezárása után kizárólag a bizottság tagjai kapnak némi információt, a közvéleményt teljesen kizárják a folyamatból.

Azt sem tudni, hogy ezeket az eszközöket csak a határrendészeti állománynak biztosítják-e, vagy ezen az úton – a közbeszerzés kikerülésével – kerülnek felszerelések a rendőri állomány más egységeihez is, azaz nem egyértelmű, hogy a beszerzett eszközök valóban csak a határvédelmet segítik-e. A folyamatban részt vevőknek minden bizonnyal megéri a dolog, és nem kell tartani attól, hogy a sajtó esetleg kérdéseket tesz fel arról, hogy ez vagy az a tétel miért ennyi...

NÉHÁNY ADAT MAGYARORSZÁGRÓL, AMIKKEL A KÉPVISELŐKNEK SZEMBESÜLNIÜK KELL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2019.07.12.


Benyújtották a Parlamentnek a Központi Statisztikai Hivatal Magyarország 2018 című kiadványát, elvileg azért, hogy ezzel is segítsék az Országgyűlés munkáját. (Valójában teljesen mindegy az egész.) A 2018-as előzetes, becsült magyar adatok mellett világgazdasági kitekintés is található a több mint 300 oldalas.

Az adatok nem mind vadi újak, a KSH az év közben is szokott fontosabb adatokat közölni az inflációtól a népességfogyásig, legutóbb itt mutattunk be 10 beszédes adatot Magyarországról. A mostani összesítésből egyéb érdekes adatok is kiderülnek.
6 százalékkal többet költünk az EU-s átlagnál

Például, hogy a Magyarországon élő háztartások 2017-ben lakásfenntartásra 5,4 százalékponttal kevesebbet költöttek, mint az EU-s átlag, de élelmiszerre 6 százalékkal többet. A tagállamok közül arányaiban a magyar háztartások költöttek a 4-5. legtöbbet hírközlésre (3,6 százalék), vagyis internetre és tévére, a 4. legkevesebbet pedig ruhára (3,8 százalék).

A fejlesztések 6/10 része

A három legjelentősebb súlyú beruházó területe (1. feldolgozóipar, 2. ingatlanügyletek, 3. szállítás és raktározás) a fejlesztések hattizede koncentrálódott, elsősorban az EU-s források felhasználásával.

Túl nyitott a gazdaság

Szó esik a túl nagy gazdasági nyitottságról is, ami a nemzetgazdaságot sebezhetővé teszi a külső konjunkturális hatásokkal szemben. A külső kereslet alakulásával szembeni magas kockázatot mutatja, hogy az export értéke 2018-ban a GDP 86,5 százalékát érte el, ami EU-s szinten jelentős...

FELFÜGGESZTETTÉK DEMETER MÁRTA MENTELMI JOGÁT - BÍRÓSÁG ELÉ KERÜLHET AZ LMP POLITIKUSA. DE Ő BIZTOS AZ IGAZÁBAN, ÁLL AZ ELJÁRÁS ELÉ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.07.12.


A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Kövér László házelnöknél egy hivatali visszaélés ügyében indult büntetőeljárás nyomán. A megalapozott gyanú szerint Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki.A parlament pénteki ülésén felfüggesztették Demeter Márta mentelmi jogát.

A képviselők
- 131 igen szavazat és
- 52 nem szavazat

mellett döntöttek így.

Demeter Márta a parlament ülésén, még a szavazás előtt azt mondta, felségsértési pert indítottak ellene, ez senki előtt nem kérdés már. „Ez senkit nem lephetett meg Magyarországon.” Az ellenzéki képviselők csak végezni próbálják a dolgukat, de ezt a hatalom igyekszik ellehetetleníteni, mondta.

Polt Péternek azt üzente, amennyiben van rá ideje és energiája, tegye meg, hogy néhány valódi bűncselekmény gyanújának is nézzen utána, ami a kormányoldal holdudvarához köthető. Költségvetési csalást, korrupciót, hivatali visszaélést, stb. emlegetett...

ELVESZTETTÉK A BRFK ÖSSZES MUNKATÁRSÁNAK SZEMÉLYES ADATAIT - A MINDEN TITKOSÍTÁS NÉLKÜLI PENDRIVE-OT JANUÁR ÓTA HIÁBA KERESIK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.07.12.


A Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik munkatársa elveszített egy pendrive-ot, ami a BRFK teljes személyi állományát tartalmazta, 1733 ember olyan személyes adataival, mint születési név, anyja neve, TAJ-szám, beosztás, munkakör. Az esetet (adatvédelmi incidenst) a törvényi előírásoknak megfelelően BRFK maga jelentette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, amely 5 millió forintra bírságolta a rendőrséget. (A hatóság honlapján közzétett határozatot az Index vette észre.) 

A dolog úgy történt, hogy a BRFK egyik munkatársa egy kihelyezett értekezletre vitte magával az adatokat tartalmazó pendrive-ot, még januárban. Az adathordozót slusszkulcsára fűzte, a kulcsot pedig magával vitte a szállodai szobájába. Másnap, január 11-én kijelentkezett a szállodából, majd egy gyorsétteremi kitérő után visszatért a budapesti szolgálati helyére, ekkor vette észre, hogy nincs meg a pendrive. Még aznap jelentette az elöljárójának a történteket, és nagy erőkkel keresték az adathordozót, de az azóta sincs meg. 

A pórul járt rendőr ráadásul a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolta át, és nem alkalmazott semmilyen biztonsági intézkedést (pl. jelszó, titkosítás) a tárolt adatokkal kapcsolatban, ezért vele szemben fegyelmi eljárás indult.