2017. július 1., szombat

NAPI EGYPERCES: HA KORPA KÖZÉ KEVEREDSZ, MEGESZNEK A DISZNÓK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.01.


...Arról sem beszélt az igen felelős kormánytag, hogy mit akar tenni a Fidesz a lepusztult egészség talpra állításáért. Hogyan akarja megtartani a legjobb szakembereket, mi lesz az elavult eszközökkel, a düledezőfélben levő épületekkel. Több mint hét év alatt az Orbán-kormány semmi érdemit nem tett azért, hogy ne legyen büntetés kórházba menni, hogy csökkenjenek a várólisták. Megdöbbenve hallom daganatos betegségben szenvedőktől: esélyük sincs, hogy az ígért 14 nap alatt a kezelést megalapozó diagnózishoz jussanak. Ehhez „csak!” a pénz, a struktúra, az eszköz, a vizsgálóhely és a kellő számú szakember hiányzik. Bizonyos betegségeknél a napok is rengeteget számítanak. Milyen jogon ítél halálra az egészségügyi kormányzat embereket? Aki meg tudja ma fizetni a magánellátást, annak gyógyulásai esélyei sokszorosan jobbak, mint az „átlagembereké”. A tehetőseknek – akik a PET- és CT-vizsgálat igencsak húzós, maszek árát képesek leperkálni – így akár egy-két napon belül kezükben lehet a diagnózis. Aki nem gazdag, aki csóró, annak nincs joga a megfelelő és szükséges ellátásra?

A Fidesz a mi életünkön spórolja meg a stadionokra, az úszó világbajnokságra, a focira, a látványsportokra, Orbán Viktor budai Várba költözésére kidobott sok-sok százmilliárdot. A hét egyik híre, hogy a ősztől a laborvizsgálatokon is takarékoskodni kíván a „plebejus” kormány. A házorvosokat jutalmazzák, ha kevesebb betegüket küldik vér- és vizeletvizsgálatra. Krónikus betegek ezrei kerülhetnek így lehetetlen helyzetbe.

Hosszú várakozás után, Magyarországon is elérhetőek a legújabb onkológiai szerek. Csak úgy néz ki, nem mindenkinek. Több hatóanyagnál életkori korlátozást vezetnek be: 75 év fölött nem jár a legmodernebb terápia. A Fidesz szerint minél idősebb valaki, annál kevesebb joga van az életre? Ki jogosította fel az uralkodó párt – pénzben dúskáló, igen tehetős – vezetőit arra, hogy Istent játsszanak? Hogyan fér össze egy ilyen kegyetlen, embertelen intézkedés a keresztényi szeretettel?

Nem dumálnia kellene a kormánynak az egészségügy újabb és újabb – amúgy nem létező – sikereiről, hanem ideje lenne tenni is valamit a jelenlegi ramaty állapot megszüntetéséért. Nincs felelős azért, hogy 2014-ben mintegy 32 ezer gyógyítható – politikusi szóhasználattal élve – „magyar ember” halt meg azért, mert nem kapott megfelelő orvosi ellátást? Mikor kér a Fidesz bocsánatot az elhunytak hozzátartozóitól? Magyarország jobban teljesít? Nem rizsára, felelős kormányzásra van szüksége hazánknak.

Bizakodsz, hazám?, hogy majd a jövő?, hogy megúszod sértetlenül?
Hogy a reklámnak szánt hazudozás nem rohaszt meg belül?
Avathatsz csapatzászlót, utat, hidat, diszkót,
Ha korpa közé keveredsz, megesznek a disznók.
” /Orbán Ottó: Édes hazám /

KAMUSZERVEZET FANTOMRABBIJAI VÉDIK ORBÁN VIKTORT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Dr. David Mandler
2017.07.01.


Az Amerikai Népszava régi olvasója és támogatója, a Brooklynban élő Dr. David Mandler, “A Kelet és nyugat mezsgyéjén – Vámbéry Ármin és a Brit Birodalom” című könyv szerzője, civilben angoltanár, elküldte lapunknak az Orbánt és Horthyt támogató állítólagos New York-i zsidó rabbik után végzett kutatását, amely először a blogjában jelent meg. Eszerint a New York-i főkonzulátus kamuszervezet fantomrabbijaira hivatkozott, ami azért is furcsa, mert a főkonzulátus és a Fidesz szoros kapcsolatot alakított ki az elmúlt években a Köves Slomó mögött álló haszid közösséggel. Mindennél többet mond, hogy ebből a körből sem találtak olyan létező rabbikat, akik egyetértenének a vidéki zsidóság deportálásáért felelős Horthy rehabilitációjával. Minderről a Szombatban is megjelent egy hiteles összefoglalás. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük David Mandler írását.

Dr. David Mandler

Valami nagyon nem stimmel azzal a közleménnyel, amelyet Magyarország New York-i Főkonzulátusa tett közzé június 29-én. Ebben az Egyesült New York-i Ortodox Gyülekezetek néven feltüntetett szervezet 11, a főkonzulátus leírása szerint “egykori magyarországi és a történelmi Magyarország területéről származó New York-i közösségek vezető szerepet betöltő rabbija” a Horthy Miklóst egy beszédében kivételes államférfiként emlegető, történelmi szerepét magasztaló és ezzel nagy felháborodást kiváltó Orbán Viktor védelmére siet. A hír percek alatt bejárta a legolvasottabb és a legszélsőségesebb magyar hírportálokat is.

De mi is ez a szervezet, és kik is ezek a rabbik?

Az interneten United Orthodox Congregations of New York nevű szervezet nem létezik. Ha mégsem csak papíron él egy ilyen nevezetű szervezet, akkor ez a tényleges tömörülés leginkább A Pál utcai fiúkból ismert gittegylethez hasonlítható.

Először is, az erősen amatőr jellegű fejlécen feltüntetett cím alatt semmilyen szervezet nincs bejegyezve. A szatmári haszid közösség által lakott Williamsburgben feltüntetett lakás (suite 4 R) tulajdonosa egy bizonyos M. Hofman úr, akinek a neve elsőként bukkan fel mint a közleményt aláírt állítólagos rabbik egyike...

NORMÁLIS ORSZÁGBAN ROGÁN MÁR ELŐZETESBEN LENNE A 2010-ES VÁLASZTÁSI CSALÁS MIATT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.01.


Első ránézésre legalább közokirat-hamisításnak látszik, hogy a hírek szerint a Fidesz erősen kozmetikázta a 2010-es választási kampány-költségeit. Normális országban már nyomoznának, és minimum a kampányfőnöknek, Rogán Antallnak előzetesben kellene lennie - tartva a bűnismétléstől és az összebeszéléstől.

Sokszor leírtuk már, és sajnos még rengetegszer fogjuk: a NER legfontosabb és a jelek szerint legmegbízhatóbb oszlopa nem Orbán Viktor, hanem Polt Péter, legfőbb ügyész. A Fidesz egykori képviselő-jelöltje az állami vádhatóság élén a legkreatívabb ötletekkel tud előállni, hogy még véletlenül se kelljen nyomoznia a narancsos banditák ügyeiben. (Így lett legális a hivatali lehallgatás, de egy államtitkár is nyugodtan hazudhat a nyomozóknak.) Polt nélkül már simán rács mögött lenne a királyi vej, Tiborcz István is - de Polt szerint nem gond, ha a kivitelező írja saját magára a tendert.

Kíváncsian várjuk, hogy a legújabb botrányban milyen indokot talál ki Polt Péter arra, hogy még véletlenül se kelljen vizsgálatot indítania a Fidesz, és konkrétan Rogán Antall ellen. (A jó szolgálatokért a Polt-család nőtagjai - feleség, leánygyermek - busás fizetést húz Matolcsy jegybankjából. A leánygyermek vőlegénye pedig valami csoda folytán mentesülhet a Quaestor-ügyben a felelősségre vonástól.)

A 24.hu rántotta le legutóbb a leplet a Fidesz működéséről: miközben a Jobbikot csicskázza a kormánypárt, az ellenzéki pártnál kétszerte nagyobb kedvezményt húzott le Simicska plakátos cégétől 2010-ben. Na ja, a G-nap előtt jó Lajosunk még nem volt sem oligarcha, sem pártot vásároló milliárdos. Tisztes magyar vállalkozó volt ő akkor még, akiknek Mészáros Lőrinchez hasonlóan, semmitelen semmi köze nem volt a kormányzathoz. De ez még csupán politikai bukta: a szálka és az erdő tipikus esete...

CHIKÁN ATTILA: LESZAKADÓBAN EURÓPÁTÓL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.07.01.


Rosszul sáfárkodtunk az uniós csatlakozás adta lehetőségekkel, Magyarország gazdasági mutatói jelentős elmaradást tükröznek a környező országokhoz képest is - mondja a Corvinus professzora.


- Tizenöt éve írtuk alá csatlakozási szerződésünket az Európai Unióval. Mennyit nyertünk az integrációval 2017 nyaráról visszatekintve?

- Csatlakozásunk az Unióhoz nem véletlenül volt központi cél Magyarország számára már a rendszerváltástól kezdve. Egy olyan kis ország, mint amilyen hazánk is, integrációja a globális gazdaságba könnyebben valósulhat meg, ha egy ilyen közösség részévé válik, és annak jótéteményeiben is részesül. Azzal elejétől fogva számot kellett vetni, hogy ehhez szigorú követelmények is párosulnak, mert, mint közismert "ingyen ebéd” nincs! Ráadásul mi olyan időszakban csatlakoztunk az Unióhoz, amikor kifejezetten kedvezőek voltak a nemzetközi gazdasági körülmények. Igaz, hogy fújtak már a közelgő válság szelei is, de nem értek el még bennünket. Ilyen értelemben még szerencsénk is volt. Persze, szűk látókörű megközelítés lenne, ha csak azt néznénk, mennyi pénzt kaptunk a közösségtől, és mennyit fizettünk be mi. Önmagában az Unió működése világtörténelmi jelentőségű ügy, hiszen egy sor európai konfliktus kezelésére módot nyújt, amely egyébként sokkal brutálisabb formát öltene. Hogy csak a legfontosabbat mondjam, Európának azon a részén, ahol az Unió tevékenykedik, létrejötte óta nem volt háború. Ami a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat illeti, soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy az Unióban átlátható szabályok uralkodnak. Még akkor is, ha esetleg ezek a szabályok nem minden tagállamnak egyformán kedvezőek. Olyan ez a terep, mint az a gátfutásban, ahol tisztában vannak a sportolók, hogy szabályos rendben akadályok vannak a pályán, amelyeket át kell ugraniuk. A gazdaságban sem az a baj, hogy a korlátok, a szabályok léteznek, hiszen ezek természetes módon tartoznak hozzá a gazdaság működéséhez.

- Kormányzati körökben gyakran vitatják az integráció szükségességét.

- Egy kis gazdaság számára az integráció méretgazdasági szempontból is hasznos, mert a nagyobb piac élénkíti a gazdaságot, amely hozzájárul a növekedéshez. Azt senki sem vitatja, hogy az Unió hozzájárult a termelés, a fogyasztás és a kölcsönös kereskedelem élénküléséhez. A tőke szabad áramlása olyan erőforrásokhoz juttatta a magyar gazdaságot, amelyhez egyébként nem tudtunk volna hozzájutni. Azt lehet ugyan vitatni, hogy a hozzánk érkező erőforrásokból mennyi hasznosult igazán, de hogy nem jártunk vele rosszul az biztos. A leglátványosabb változás az infrastruktúra fejlesztése volt, ami szinte teljes egészében uniós pénzből valósult meg. Autópálya-építésre szükség volt, de sajnos nem biztos, hogy mindenhol ott épültek meg, ahol a legnagyobb szükség volt rájuk.

- Magyarország a rendszerváltáskor még "éltanuló" volt. Mi maradt ebből?

- Amikorra beléptünk az Európai Unióba, a vonzerőnkből már sokat elveszítettünk az 1990-es évekhez képest. Érdemes emlékeztetni arra, hogy 1998-1999-ig több külföldi működőtőke érkezett be, mint a volt szocialista országok összességébe, beleértve Oroszországot is. Ebből az előnyünkből elkezdtünk veszíteni, részben a gazdaságpolitika hibái miatt, de a természetes kiegyenlítődésről sem szabad megfeledkezni. Az kétségtelen, hogy mi a piacgazdaságra jobban fel voltunk készülve, mint néhány környező ország. A jelentős tőkebeáramlás munka- és termelési lehetőségeket, és olyan technológiákat hozott be, amelyeket saját erőből nem tudtunk volna megteremteni. Menedzsmenttudás is érkezett, amire azért szükség volt, mert 50 évig többnyire a nemzetközi trendektől, működési módtól ellenkező irányba meneteltünk. Átstrukturálódott a külkereskedelmi forgalmunk is, a rendszerváltáskor a kivitelnek durván a fele ment a nyugat-európai piacra, ma 80 százalék körül járunk. A vámhatárok lebomlása a logisztikai költségeket is mérsékelte a külkereskedelmi forgalom folyamatosabbá és olcsóbbá vált azáltal, hogy nem kell a határokon megállni...

NEM EGY ROSSZ MINŐSÉGŰ DÉL-AMERIKAI SOROZAT EZ, AMIRŐL EL LEHET KAPCSOLNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.07.01.


...Sokszor próbáltuk már megfejteni, miért van az, hogy nagyon is működik, nagyon is hatásos ez a fajta oligofréneknek szánt kommunikáció (amelyben szimultán megmutatják, feliratozzák és belesuttogják-üvöltik a fülünkbe, mi a vakhit tárgya), de nyilván Goebbels erről sokat tudna mesélni. Úgyhogy gyakorlatilag nincs megfejtenivaló.

Az viszont tény, hogy ilyen köpedelem stílusú, ilyen alacsony színvonalú, ilyen faluvégi kocsma szintű agitációs propagandatrágyával az én emlékeim szerint nem tudom mikor, mások emlékei szerint Rákosi óta nem táplálták ezt a népet. Hogy mindezt társadalmi célú hirdetésnek is csúfolják, az valóban kimeríti az útszéli cinizmus ama fokát, amelyhez talán csak Orbán Viktor nőügyekkel nem foglalkozása fogható, Lázár rókavigyorával körbenyalva. Hogy közben párbeszédként adják el a lábszagú uszítást és mellé szájbarágják, hogy ez mennyire felháborító (háborogj, paraszt!), az majdnem annyira súlyos, mint hogy az ország szavazókorú lakossága 20%-ának állítólagos 99 százalékát (soha, senki nem fogja tudni számonkérni, leellenőrizni, hogy valójában mennyi az annyi) a többség akaratának nevezik. Egy olyan nemzeti konzultáció után, amelyről még a párt egyik alelnöke (a Gulyás nevű) is elismerte: "normálisan gondolkodó emberekszámára csak egyféleképpen megválaszolható kérdések vannak a kérdőíven, ezért ez amúgy sem egy reprezentatív közvélemény-kutatás, hanem a kormánypolitikával való véleményazonosság kifejezésének eszköze."

A helyzet az, hogy a Fidesz ezzel szemben nem a normálisan gondolkodó embereknek hörög, de sőt: nem is kíváncsiak egyáltalán se a velük nem azonos véleményen lévő, gondolkodni sem rest, normális emberekre. Nem tegnap óta, hanem mióta rájöttek, hogy nélkülük is megy ez. Ezért ott tartunk, hogy egy amerikai milliárdosként-spekulánsként emlegetett – Pintér elszólásából tudható, hogy ráadásul – magyar állampolgársággal rendelkező, ellenséggé nyilvánított magánember ellen közpénzmilliárdokból kampányolnak. Nem egy rossz minőségű dél-amerikai sorozat ez, amiről el lehet kapcsolni, hanem a hivatalos kormányzati politika. Soros ellen nem feljelentést tesznek, nem rábizonyítják a bűneit, hanem lebegtetik a gazemberségét és a nyakába varrják a globális migrációt.

Ebben az az igazán riasztó és elborzasztó, hogy még soha nem lett jó vége annak, hogy ha egy vélt többséget egy állítólagos kisebbség ellen hangoltak a történelem során, ha a lakosság egy részének tájékozatlanságát aljadék politikai céloknak rendelték alá. Minél kényszeresebben dübörögtetik ötpercenként a lebutított üzeneteiket, annál fontosabb arról beszélni: minderre azért van szükség, azért kell egy, a valósággal köszönőviszonyban nem lévő alternatív, mesterséges világot fenntartaniuk, azért kell ilyen mélyre süllyedniük a mocsokban és a sárban, mert hosszú évek kétharmados felhatalmazását, egy soha vissza nem térő történelmi lehetőséget kótyavetyéltek el.

Mert az égig érő ígéretekből semmit nem sikerült megvalósítaniuk. Mert iszonyatos európai támogatások mellett, kedvező nemzetközi feltételek közepette nem az ország fejlődéséért dolgoztak, hanem hatalmat építettek és betonoztak be, felélték a közöst, soha meg nem térülő haszontalan baromságokba öntötték azt, amiből a gazdaságot kellett volna felpörgetni. Ez anélkül is végtelenül tragikus lenne, ha ennek a rengeteg forrásnak a nagy részét nem lopják el. De ellopták. Elüldöztek több százezer embert és akit még nem sikerült, annak a 80%-át frontálisan semmibe veszik.

Nem maradt más, csak Soros nevetése. Amibe foggal és körömmel kapaszkodva, a nemzethalál vízióját folyamatosan lebegtetve folytathatják elkeseredett szabadságharcukat az örök hatalom megőrzéséért. Ennek az abszurd háborúnak márpedig csak áldozatai vannak és lesznek. Annak, hogy egy kormány ténykedése abban merül ki, hogy egy önerőből gazdag magánember ellen háborúzik, és egész politikáját ennek rendeli alá, hogy kormányzatilag megtiltják például, hogy az egészségügy siralmas állapotáról egyáltalán szó essék a választásokig, hogy a miniszterelnök – háborús pszichózisba gárgyulva – hosszú ideje semmi mással nem foglalkozik, mint saját démonaival, csak tragikus kimenetele lehet.

Ezért nem maradt más, csak Soros nevetése és a gyűlölet lánctalpai. A szellemi rombolás, a szolidaritás szétverése, az egyes társadalmi csoportok egymás ellen hergelése, a saját hívek uszítása mindenki más ellen. A mindenható magyar kormány nem tudja megvédeni magát a kitalált ellenségeitől, ezért gyáván a megvezetett szektája mögé bújik. Amely szekta számára – úgy tűnik – semmi sem felemelőbb, mint saját sikertelen, frusztrált kis egzisztenciájába beletörődve azt látni a képernyőn, hogy erről valaki más tehet.

És bár teljesen nyilvánvaló, hogy ezekkel az újabb és újabb kampányokkal már nem szereznek új híveket, a meglévőket addig fanatizálják, ameddig egy szép napon valamelyikük feljogosítva érzi majd magát arra, hogy önkezével tanítsa móresre azokat, akik más poénokon vigyorognak, mint ő. Remélem, soha nem fog bekövetkezni, de hogy senki nem fog nevetni, az egészen biztos. Az a 98, 99, vagy ki tudja hány százalék sem, aki nem érti, hogy őt is lenézik, őt is kifosztják, az ő gyereke is megszívja.

ITT OLVASHATÓ

ÉLETMESÉK, ÉHEZŐ GYERMEKEKRŐL

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net / bl
2017.07.01."Ezernyi fajta népbetegség, / szapora csecsemőhalál, / árvaság, korai öregség, / elmebaj, egyke és sivár / bűn, öngyilkosság, lelki restség, / mely, hitetlen, csodára vár, / nem elegendő, hogy kitessék: / föl kéne szabadulni már!" /József Attila: Hazám/

Az UNICEF legutóbbi jelentése szerint, Magyarországon, a 0-17 évesek 25 százaléka, vagyis minden negyedik gyermek szegénységben él. A miniszterelnök főtanácsadója - Hegedűs Zsuzsa - egyik hetilapnak adott interjújában arról beszélt, szerinte ma már lényegében nincs hazánkban gyermekéhezés. Szerinte a szegényebb rétegek társadalmi leszakadását sikerült a Fidesznek megállítani. Mondta ezt, egymilliós fizetésért, amely mellé szolgálati autó is jár.

Valószínűleg a kocsijából egy másik Magyarországot lát, mint ami a valóság. Tisztes juttatást kap, a semmiért. Talán ha őnagysága kiszállna a luxusautóból, és ellátogatna az élet peremén vergődő családokhoz, akkor meggyőződhetne arról, milyen is Orbán Magyarországában, mélyszegénységben élni. Netán ha beszélne pedagógusokkal, óvónőkkel, akik - ha mernék--elmondhatnák neki, hogy hétfőnként milyen éhesen mennek a gyerekek az iskolába, óvodába. A szociális ellátórendszer egyébként is hétvégén, és ünnepnapokon szünetet tart. Akkor a szegényeknek, tilos éhesnek lenniük.

Mit csinálnak a szociális területért "felelős" állami, önkormányzati vezetők? Nem szégyellik magukat? Míg ők vasárnap a szépen terített asztal mellett elmormolnak egy imát,- hisz jó keresztény emberhez ez illik-- majd jóízűen elfogyasztják a gazdagék ebédjét, az országban százezreknek talán még kenyérre sem jut hétvégén. Álszent, hazug, látszatok országában élünk...


HACSEK ÉS A TORONY

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.07.01.


– Jónapot, Hacsek, hol járt, hogy egész héten nem láttam, hála Istennek?
– Ne is mondja, Sajókám, ne is mondja, építkezem…
– Családi ház? Maga is CSOK-os lett?
– Ugyan már, nekünk nem egy családi, de még a Buddenbrook-ház is kevés lenne. Nem, Sajókám, tornyot építek.
– Az látszik, kérem.
– Miből?
– Magának is összezavarta a nyelvét az Úristen és most hülyeségeket beszél…
– Menjen a fenébe, maga nyíltvízi jampec kétszer százon! Vegye tudomásul, hogy kilátót építek.
– Kilátót. A Kazinczy utcában.
– Kilátót, a Kazinczy utcában.
– Kezdem érteni. Ugye, a turistáknak? Vigyázzon, már a sörbicikliket is kitiltották, ha valakinek csípi a szemét a kilátója, mit csinál vele?
– Tudja mit? Kitolom a Moszkva térre órának! Különben sem a turistáknak építem.
– Hanem? A családnak? Ott fognak kávézgatni a Málcsi nénivel minden vasárnap délután?
– Nem, kérem. Az Uniónak.
– Mi szüksége van az Uniónak egy kilátóra pünkt a Kazinczy utcában?
– És mi szüksége van tizenegyre Tyukodon?
– Hol?
– Tyukodon.
– Ahova a pajtás való?
– Milyen pajtás?
– Tyukodi pajtás. Aki mellé tárogatózni szoktak.
– Lóding a maga hátsó felébe, ő is odavaló, meg a kilátók is!
– Egyáltalán, hol van ez a Tyukod?

...
ITT OLVASHATÓ

NYÁRI BEFŐZÉS FIDESZÉKNÉL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.07.01.


...Most, hogy mások plakátjai nem zavarják az elmélyült gondolkodást, a Fidesz hozzáláthatott a nyári feladatokhoz. Rendes háztartásban ez a befőzés ideje. Az ember ugye az érett gyümölcsöket befőzi, tartósítja, üvegekbe zárja és bespájzolja rosszabb időkre. Ezt teszi az ember, ha párt is. A Fidesz sem bolond fáradozása gyümölcseit veszni hagyni. Minden kanálnyi jól megérlelt gyűlöletet: migráns-pánikot, Soros-frászt, Brüsszel-undort gondosan elraktároz a télre. Előtte persze forrpontra hevíti őket, nehogy megromoljanak. Az aktus ezúttal a Bálnában zajlott, ahol a Nemzeti Konzultáció diadalmenetét lezárva „seregszemlét tartottak”, „mielőtt szétszélednek a hadak”, ahogy a kormányfő mondta. Ő aztán addig kevergetett, addig rakott a tűzre, amíg biztos nem lehetett abban, hogy forrón bugyborékol már a tartósítandó indulat. Ha később előszedik és feltálalják, olyan lesz, mint a friss. Kiderült, hogy gigászi küzdelem zajlik a Galaxisban: a Fény és a Sötétség, a Jó és a Rossz, Orbán és Soros vívja csatáját, személyesen. Mint megtudtuk, szerencsére „a magyarok támogatják a kormányt”. Jó, én nem annyira, de már megszoktam, az istennek se kapok egy pici helyet sem a nemzetben. Bár most talán nem is baj, régi mondás, hogy nem jó ott lenni, ahol az elefántok üzekednek. Hát még, ha bajvívnak. Úgyse vennék sok hasznomat, nincs bennem kellő áldozatkészség, márpedig elhangzott, hogy „a nemzetszolgálat néha személyes áldozatot kíván”. Ami ezúttal abból állt, hogy kellett mondani egy „csendes imát Angela Merkel győzelméért”. Ez tényleg komoly önmegtagadást követelhetett az egybegyűlt nemzetszolgáktól, de mit lehet tenni, ha a másik jelölt, ez a Schulz még jobban rühelli Orbánt. Ha lehet. Viszont mi is őt, Merkelestül, úgyhogy az az ima tényleg elég csendes lehetett.

Ám mi van, ha Soros ne adj isten visszavonul vagy ágynak esik? Képes rá, amilyen gonosz, és akkor ránk romlik minden, amit befőztek nekünk! De aggodalomra semmi ok. Van másik. Mármint másik Soros. Előkészítették azt is. A Vajna-tévé portrét tálalt fel Soros fiáról, Alexanderről. A „Tények”-ben, tehát egészen biztosan tény minden, amit bemutattak. Rettenetes dolgokat tudtunk meg. Apja fia! A TV2 szerint csak azért settenkedett ide Budapestre, hogy idősebb Soros „hálózatával…részletesen átbeszéljék az Orbán elleni háború teendőit”. Mit várjunk tőle, züllött alak, „már 14 évesen bulikat szervezett az osztálytársainak apja házában”, és „folyamatosan bővíti ruhatárát”. Itt a pillanat, hogy bevalljam: az unokáim már hat éves koruktól születés- és névnapi bulikat szerveznek osztálytársaikkal szüleik házában, és – mivel mindent kinőnek -, folyamatosan bővül a ruhatáruk. Baj lesz még ebből.

A gyerekekről jut eszembe a befőzésen túl egy másik aktuális teendő. A szülőknek gondoskodniuk kell gyermekeik hasznos és kellemes nyári elfoglaltságáról. Nagyjaink ebben is példát mutatnak. Semmi napközis tábor vagy falusi nagyszülők. Az MNB elnök kisfia megkapta az Origo többségi tulajdonát, azzal játszhat kedvére, sokat már nem ronthat rajta. Mészáros Lőrinc gyermekeinek egy építőipari céget és öt-hat más vállalkozást adott apuka, és hogy ne kulcsos gyerekként kelljen kallódniuk a nyáron, milliárdos állami megrendelésekkel kötik le őket. Sajnos nem mindenütt törődnek így a kicsinyekkel. Az Európai Bizottság román biztosa szerint Romániában lecsuknák a miniszterelnököt, ha rokonával nyeretné meg a közbeszerzést. Micsoda ország! Ott még a nyár sem lehet az igazi.

"A DEMOKRÁCIA OLYAN MINT EGY VONAT. AMIKOR ELÉRED A CÉLÁLLOMÁST, LESZÁLLSZ RÓLA" (ERDOGAN)

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.07.01.


...Lássuk az országot, mely melletti kiállás Orbán Viktor számára oly fontos, egy országot melynek Atatürk óta nem volt hasonló hatalommal bíró vezetője. Erdogannak, Törökország teljhatalmú urának birodalmát. Pedig 2004-ben még más volt a cél, amikor az Európa Tanács megküldte formális levelét Törökországnak, mely az Európai Unióhoz való csatlakozás megkezdését jelentette volna. Azonban 2014-ben minden megváltozott. Recep Tayyip Erdogan 11 évnyi miniszterelnökösködés után Törökország elnöke lett. Beiktatását követően mindent megtett azért, hogy ellehetetlenítse az uniós csatlakozást, összetörve ezzel törökök millióinak álmait.

Erdogan még a 90-es években, Isztambul polgármestereként a következőt mondta: „A demokrácia olyan mint egy vonat. Amikor eléred a célállomást leszállsz róla.” Ugyan ez csak egy rövid idézet, mégis jól mutatja, milyen is az az út, melynek mentén haladni kíván. A két ország – és annak vezetése – nagyban hasonlít egymásra. Egy kezdetben jól induló, pozitív eszméket megfogalmazó párt – és annak vezére – tett 180 fokos fordulatot és szállt szembe mindazzal, amit korábban követett és fontosnak tartott.

Erdogan pártja az AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) sok hasonlóságot mutat a hazai kormánypárttal. Pártja sem az igazság felderítésére, sem a fejlődés elérése nem törekszik, mint ahogy a FIDESZ se nem fiatal se nem demokrata. A nevek az eltelt évek alatt nem változtak, mégis, a mögöttük álló ideológiák hatalmas változáson estek át. Erdogan olyan mértékben félti hatalmát, hogy azt minden lehető eszközzel megpróbálja védeni. Legyen ez újságírók százainak bebörtönzése, vagy teljes tv-csatornák állami szintű korlátozása. Az emberek véleménye már nem számít, csakis a hatalom megtartása az, melyet valóban fontosnak tart Erdogan. Ismerős, ugye?

Erdogan pártja iszlamista, ameddig az Orbán kormány a keresztény hagyományokat próbálja előtérbe helyezni. A valóságban ez mindössze annyit jelent, mindketten a vallást és a vallásos emberek millióit felhasználva írják át a törvényeket, és végeznek politikai boszorkányüldözést. Polipként behálózva az igazságszolgáltatást, bíróságokat, médiát és minden mást, mely segítségül szolgálhat hatalmuk bebetonozásában. A kormány kommunikációja is hasonló, mind a két esetben a MI érdekünkben írják át az alkotmányt, a MI érdekünkben változtatják meg a törvénykezést és a MI érdekünkben veszik át a hatalmat a média felett. Noha ezt soha, senki nem kérte tőlük, ők úgy érzik, a választásokon elért győzelemmel felhatalmaztuk őket erre.

Erdogan – Orbánhoz hasonlóan – az oktatás átalakításában látja a jövőt. Még polgármestersége idején jelentette ki: szeretné, ha minden állami iskola egyházivá válna. Egyházi – Erdogan esetében – az iszlám oktatásra nagy hangsúlyt fektető iskolákat jelenti. Hatalomra kerülése óta több, mint 1500 állami fenntartású iskola vált iszlamista fenntartásúvá. Természetesen, hogy a váltást meggyorsítsák, a kormánypárt több pénzt juttat ezen iskolák fenntartóihoz, ezzel idővel ellehetetlenítve a környékbeli kisebb költségvetésű iskolákat. A szülők úgy érzik; nincs választásuk, ugyanis ki ne szeretné gyermekét a lehető legjobban felszerelt, legmodernebb iskolába íratni? Noha az orbáni Magyarország ide még nem jutott el, de az egyházi iskolák kiemelt állami támogatásával a helyzet hasonló irányba mutat.

A török közvélemény egyik fele isteníti Erdogant, a másik fele pedig azonnal megfosztaná hatalmától. Ez a megosztottság az, mely tüntetések tucatjain mutatkozott már meg az elmúlt években. A tavalyi puccskísérlet is bizonyította, a korrupciós botrányok százai, az újságírók és tanárok ezreinek bebörtönzése, valamint a teljhatalom kiépítése sem volt elég ahhoz, hogy egy oldalra állítsa a török népet. A júliusi katonai puccs idején pont annyian támogatták Erdogant, mint amennyien a távozását követelték...

KEDVES MOMENTUM, ÍGY INKÁBB NE KÉPVISELJETEK MINKET, BUZIKAT!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tonka Álmos és Rosenfeld Mirjam
2017.07.01.


A családban a férfi a burzsoá és a nő jelenti a proletariátust.” (Engels: A család, a magántulajdon és az állam eredete)

Kedves Momentum, nagyon örülünk annak, hogy a sikeres és hasznos olimpiai kampány után először minket, melegeket választottatok egy karakán kiállás tárgyául. Határozott kiállásokra ugyanis szüksége van a politikának, és titeket is sokan vádoltak már mismásolással, szóval a múlt héten közzétett videótok, amelyben a Pride-on való részvételre szólítjátok fel a magyarokat, fontos elmozdulás. Kár, hogy a munkások nem voltak ilyen szerencsések, mint mi, és május elseji ünnepük alkalmával nem részesülhettek hasonló kiállásban. De végülis egy új párt életében mindig fontos lépésnek számít, amikor világossá teszi, milyen ügyeket és milyen társadalmi csoportok vélt vagy valós érdekeit akarja formálni, képviselni.

De ha már itt tartunk, akkor azt azért megjegyeznénk, hogy a karakán kiállás ideális esetben nem kontraproduktív, hanem tényleg hozzátesz valamit azoknak az életéhez, jólétéhez, akik a képviselés tárgyát képezik. És itt már van pár fenntartásunk a videóval kapcsolatban.

Nem tudjuk, hogy a szerelemnek van-e színe és szaga, ezt mindenki maga döntse el. De az, hogy mindez alap, az, hogy a szexuális kisebbségek elfogadása alap, nem biztos, hogy jó kiindulópont. És nem csupán azért, mert ez tényszerűen nem igaz ma Magyarországon, hanem azért is, mert rossz stratégia. A magyar társadalom jelentős része ma elutasító a szexuális kisebbségekkel szemben. Azt is biztonsággal feltételezhetjük, hogy ezek közül az emberek közül sokan nem rossz emberek, csak hát „így nőttek fel”.

És mint minden ember, ők is képesek a változásra, saját bőrünkön is tapasztaltuk már, hogy elutasító emberekből is lehet elfogadó. Csakhogy ez finom, érzékeny, sokszor személyes munka eredménye. Viszont ha szembeállunk valakivel, és szemébe mondjuk, hogy te nem érted az idők szavát, te a múltban élsz, akkor ne lepődjünk meg, ha nem állnak az ügyünk mellé. Ha arcukba fitogtatjuk, hogy milyen faszák is vagyunk mi, mert nekünk ez alap, akkor valószínűleg első reflexe nem a békesség lesz - érthető módon. Ezzel a fajta megbélyegző, kultúrharcos hozzáállással frontvonalakat lehet kiépíteni és fenntartani, ellenfelet lehet radikalizálni, de meggyőzni biztos, hogy nem – és a rendszerváltás utáni magyar történelem kiváló példája ennek a kudarcnak. Ha felülről, a haladás felkent papjai akarják kinyilatkoztatni, hogy mi is az alap, és mi nem, anélkül, hogy érveket is felhoznának, „csakazértmert2017van” alapon, ahelyett hogy közös munkával teremtenénk meg a közös alapot, akkor olyan végeredményeket kapunk, mint amit ma itthon látunk.

Sokszor még saját szüleinknek sem alap. Pedig aztán ha valakik, akkor ők nem rossz emberek, szeretnek is szenvedélyesen, de azért sírdogálnak kicsit, mikor előbújsz nekik. Nem azért, mert homofóbok, hanem mert ez az egész nagyon nem alap. Szembeállni velük, és lemaradizni őket, megölné azt a szeretetet és empátiát, amiből kiindulva majd hosszú munkával tényleg elérhető az elfogadás.

Lehet, hogy ez az „idők szava” bizonyos társadalmi közegekben, de máshol meg nem az. És Magyarország ilyen „máshol”. Lehet, hogy vannak emberek, akik „értik a 21. századot”, de talán annak lehetőségét is fel kell vetni, hogy a „21. század” más-más dolgot súg más-más hátterű embereknek. Van, akinek azt mondja az idők szava, hogy „a szerelemnek nincs neme” és ez alap – (bár nekünk, meleg nőknek és férfiaknak igenis van neme a szerelemnek: épp az a lényeg, hogy nem egy adott nem, hanem egy másik nem iránt vonzódunk, ez befolyásolja az életünket, hogy a szerelmünk neme más, mint az elfogadott, de ez most nem fontos). Viszont vannak olyanok is, akiknek a 21. század jelenségei azt tanítják, hogy becsülje meg a hagyományait, támaszkodjon a régi, sokszor kirekesztő közösségekre, védje meg azokat, ha kell harciasan is. Mert ezektől a hagyományoktól és közösségektől remél biztonságot, miközben a 21. század sokszor az életére káros változásokat hoz.

Ezek az emberek nem hülyék, nem maradiak, nem értetlenek, csak hát a 21. század mást mond nekik. A 21. század ugyanis relatív, és egy kiváltságosabb helyzetben lévő társadalmi csoport tagjainak, a világlátottak, tanultak, jómódúak időtapasztalatát általánosnak, univerzálisnak venni, nem egy győzelemre készülő, többséget építeni akaró párt stratégiája. Hanem egy kultúrharcos, önmagától másokat elidegenítő szektáé...

BÉLYEG, VAGY BILLOG? (A CIVILTÖRVÉNY ÉLETBE LÉPÉSE)

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.07.01.


A héten ez határozta meg a munkánkat. Nem mintha nem lett volna jobb dolgunk is, hiszen még most volt a tanévzáró értekezletünk, most költözünk új épületbe, már tábort szervezünk, és közben visszük tovább a szociális munkát, mert a szegénység nem megy nyári szabadságra.

És nem az jelentett nagy munkát, hogy összesítsük a külföldi támogatásokat, mert ez egy pénzügyileg (is) szabályosan vezetett könyvelésben, mint a mienk is, nem gond. (Bár a paypalon érkezőknél azért nem volt egyszerű a történet, megtudni, vajon a magyar nevű, de külföldről –esetleg itthonról- valutában érkező támogatást, vagy a külföldi nevű, forintban érkező – akár itthonról küldött – összegeket számoljuk-e be, de végül ebben is elkészült a kimutatás.)

Sokkal inkább az volt a rossz az egészben, hogy érthetetlen számunkra. Érthetetlen és diszkriminatív. És az, hogy sötétben tapogatózunk. Főleg, mert nem látjuk a következő lépést. Olyan ez az egész, mint egy mesében, mintha egy gödörbe kellene beleugranunk, miközben nem tudjuk, ott felfele fordított kaszák vannak, amelyek a vesztünket okozzák, vagy egy mesebeli tó, amiben úszhatunk majd tovább, a szerencsés jövő felé… De ez nem mese….és attól tartok, itt nincs szerencsefordulat sem, ami megvédi a mesehőst.

Nincsenek „nemzetellenes” tevékenységeink. A külföldi támogatások, ugyanúgy, mint a belföldiek, a gyerekszegénység elleni munkánkat, a gyerekek felzárkóztatását és tehetséggondozását szolgálják. Szabályos elszámolásokkal, visszacsatolásokkal. Pl. a Firstbook-hoz pályázva adhattunk 1200 gyereknek első mesekönyvet…vagy egy osztrák alapítvány finanszírozta e tanéven át a hozzánk kapcsolódó legnehezebb sorsú gyerekek uzsonnáját. Ugyancsak ők tették lehetővé, hogy a tanév végén több mint 200 tanítványunkat tanulmányi kirándulásra vihessük. Sokan külföldről támogatják a sikeres ösztöndíjprogramunkat, amit hála nekik már 11 településre tudtunk kiterjeszteni. Egy ilyen támogatás teszi lehetővé a háromszor egy hetes tanodatáborunk megszervezését (mivel a tanodapályázatunkat olyan méltatlanul, valótlan állításokkal,a fellebbezésünkre azóta sem reagálva, elutasították.) Sorolhatnám meg, miféle „nemzetellenes” tevékenységeink vannak, de talán fölösleges is. Egyetlen egy sincs benne, ami ne a probléma megoldásában segítene. Ami nem javítana azoknak az életén, akik kívül esnek az állam sikerkommunikált világán.

És persze elég nehéz megemészteni a diszkriminációt is. Mert ha nem művészetoktatási, hanem sportcélú az alapfeladatunk, és a külföldi támogatást mondjuk nem képzőművészeti anyagokra, vagy épp könyvekre fordítanám, hanem sportcipőre, akkor már rögtön jó vagyok ebben a méltatlan játékban. Vagy, ha vallási célú szervezet vagyunk. Hogy ez miért zavar? Nos azért, mert épp az egyházzal küzdünk az oktatási szegregáció miatt. Mert az, hogy ők csak a számomra törvényileg nem értelmezhető, a felvételijük alapját képező „keresztény értékrend szerinti élet” alapján iskoláznak be, és ebbe sajnálatos módon nem férnek bele a halmozottan hátrányos helyzetű, roma gyerekek, az szerintem sokkal inkább problémás a nemzet jövője szempontjából, mint egy civil szervezet külföldi támogatásból vett Lázár Ervin meséskönyvei. Mégis, a civiltörvény szerint ők a jók. Az egyház alapból a jó, a civil szervezeteivel együtt, mást viszont vizsgálni kell, mert nemzetellenes lehet.

Nem volt egyszerű az sem, hogy sokan elvárják egy ilyen szervezettől is, mint az Igazgyöngy, hogy csatlakozzon a bojkottáló három szervezethez, amelyek bevállalják ezt, épp azért, mert nekik ez a tevékenységük, az alapjogok védelme, ebben dolgoznak, jogászokkal. Más szervezetek, mint a mienk is, nem tudjuk ezt, nincs erre tudásunk, mi más típusú szolgáltatásokat végzünk. És ebben van egy más típusú felelősség, ami részünkről nagyobb megfontolásokat igényel. Mert mi van, ha a bojkottálás vége a civil szervezet törlése lesz? A három jogi szervezet nyilván viszi nemzetközi színtérre, és legjobb tudása szerint képviseli az emberi jogok érvényesítését. De mi lenne velünk, addig is, míg ők sikerre viszik az ügyet? Mi lenne az iskolával, ahová 550 gyerek jár? A 33 munkatársunkkal? Az 1500 családdal, akiket segítünk, 20 településen? Értük addig ki vállalna felelősséget? „Törvényen kívül” ezt a munkát akkor hogyan lehetne végezni? Tartok tőle, erre a könnyen ítélkezők sem tudják a választ. Ezt a munkát büntetlenül nem lehet felfüggeszteni….itt pár hónap is lerombolja mindazt, amit eddig felépítettünk. És mi van, ha az egész évekig tart? Mi lesz pl. az épületeinkkel, ahol munkahelyeket alakítottunk ki a szegregátumban? Az eszközeinkkel, amelyekért éveken át dolgoztunk? Ha törlik a szervezetet, akkor mi lesz az alapítvány vagyonával?...

A KÓRHÁZIGAZGATÓ FÉL ÉV SORBANÁLLÁS UTÁN TILTJA LE A VIZSGÁLATOT - WACZAK KÓRHÁZ- TARDOS JÁNOS KALANDJAI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2017.07.01.


Mindegyik az persze, de engem jó sorsom a Semmelweiss Transzplantációs Klinikára vezetett. Semmi különös, vérvétel, vizeletvizsgálat, máj- és vesefunkció, magas vérnyomás.

Mit tesz ilyenkor a józan magyar ember? Beül a váróba és vár. Egy, két, három, esetleg – kis szerencsével – négy órát. Na, nekem most kis szerencsém volt. A második óra letelte előtt a meleg az agyamra ment, és ahelyett, hogy türelmesen fogtam volna a helyemet, mint minden normális beteg, besokalltam, és lementem meginni egy kávét, no meg elszívni egy cigarettát a kies Baross utcában.

Talán ha tíz percet töltöttem el ezzel, de persze épp akkor szólítottak.

Így viszont ráhúzhattam „még öt percet”, vagyis két további órát, mert így jár, aki megérdemli.

Mi történik közben? Az ember kiolvassa a Népszava legutolsó apróhirdetését is („Magyarország büszke európai korszázs”), tisztába jön Bernd Storck és Csányi Sándor aktuálisan legmélyebben szántó gondolataival az andorrai véletlen kisiklás nyomán, de ami a legfontosabb, betegtársaival közelebbi ismeretséget köt, konzultál és konzultáltatik. Ha steril lenne a folyosó, még talán meg is operálnánk egymást, így is levéve némi terhet a hiányzó szakszemélyzet válláról. Az orvostudomány mai állása szerint...

ELMEBETEG ÉRPATAKI NÁCI GAZEMBER

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.07.01.


Jó kis kifejezés ez az "érpataki modell". Sajnos. El lehet szörnyülködni innen, a messzi Pest megyéből. Érpatak a világ vége. De a mi világunk vége.

Ha az ember megnézi ezt a elmebeteg érpataki náci gazembert, ahogy maga alá gyűr egy községet, akkor kicsiben látja azt, ami az országban nagyobban megy. Hiszen biztos, hogy Érpatakon is élnek normális emberek, sőt: nyilván ők a többség, akik vélhetőleg nem értik, hogy miként durvulhattak idáig a dolgok.

Ne kerteljünk: a rohamléptekben fasizálódó Magyarországon Érpatak tisztán és nyíltan náci enklávéja nem kivétel, hanem példa.
Előrejelzés, "modell".

Pusztán az, hogy létezhet, azt mutatja, hogy az egész ország efelé tart. És az embereket vélhetőleg nem az félemlíti meg Érpatakon sem, nem azért nem ragadnak szívlapátot, hogy elkergessék a habzó szájú pitykés-paszományos miniführerjüket, mert félnek a verőlegényeitől.

Persze, vannak verőlegényei, de sokkal fontosabb, hogy az egész községet befonta a kiszolgáltatottság, az urambátyám-maffia szálaival. Övé a bolt, az óvoda, az iskola. Ő dönt közmunkáról, a sportegyesületről, és arról, hogy ki kapjon segélyt. Ő szabja meg, hogy mi hangozzék el az iskolai ünnepélyen. Ő mondja meg, ki költözhet a községbe és ki költözzön el onnan. Ki a "rendes érpataki" és ki nem az.

Ki az idegen. Ismerős? Talán mégsem olyan távoli?

A passzív belenyugvás tartja szarszagú turultrónján a dúlt érpataki bitangot, nem a rettegés. Akárcsak nagy követőjét, az Orbán-klánt... 

A FIDESZ A JOBBIK HELYÉRE NYOMUL A SZÉLSŐJOBBON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.01.


Orbán Viktor már nincs tekintettel a civilizált normákra

A kormányfő nagy bűvészmutatványa: sajtószabadság - elenyészően kevés szabad sajtóval

Kaczynski Orbánt koppintja, miközben a lengyelek több pénzhez jutnak az unió jóvoltából, mint annak idején az egész nyugat a Marshall-segély keretébenNew York Times/Reuters


Orbán Viktor a szélsőjobbnak udvarol a választások előtt. A kormányfő már régóta nulla toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmussal szemben, ám nemrégiben olyan kijelentéseket kockáztatott meg pl. Horthyról, amivel feldühíti Izraelt, illetve a zsidókat, ám láthatólag igyekszik a szélsőjobb kedvében járni. Egyes elemzők szerint a keményebb hang változást jelent a politikában és meghatározhatja a választási kampányt. Novák Zoltán a Méltányosság Elemző Központtől azt mondja, hogy a Jobbik középre húz és ez légüres teret idézett elő a szélsőjobbon. Hogy Orbán merre tart, azt mutatja a bevándorlás kapcsán tanúsított keményebb vonala is. Így az, hogy a minap az etnikai homogenitás szükségességéről beszélt. Krekó Péter úgy látja, hogy a Fidesz és Vona Gábor gyakorlatilag helyet cserél. Továbbá hogy etnikai egyszínűséget emlegetni Kelet-Európában nem egészen 75 évvel a holokauszt, és 25 évvel a balkáni háború után, nos, ez egyenlő a civilizált normák teljes figyelmen kívül hagyásával. A szakértő megjegyzi, hogy a kormánypárt láthatólag igyekszik elhalászni a Jobbik támogatóit mind középről, mind pedig a szélről.

Wall Street Journal


Az unió szokatlan egységet mutat a Brexit ügyében, ám mögötte ott látni, hogy fölöttébb kemény harc készülődik a 27-ek között a pénzek elosztása kapcsán. A nettó kedvezményezettek fognak összecsapni a nettó befizetőkkel, akik közül már többen jelezték választóikkal, hogy egy petákkal sem hajlandóak többet beleadni a közösbe a britek kiválása után. Csak fokozza a feszültségeket, hogy Németország és több más állam is a költségvetési tárgyalásokon keresztül akarja arra ösztökélni a szegényebb tagokat, hogy álljanak be a sorba az olyan kérdésekben, mint a migráció, a demokratikus elvek és a jogállam. Egy európai diplomata szerint egyértelművé kívánják tenni, hogy a szolidaritás kétirányú utca. Az biztosnak látszik, hogy az EU kevesebb ajánl a kohéziós alapon keresztül az olyanoknak, mint a magyarok, lengyelek és csehek. És itt még kirobbanhat egy nagyon keserű párharc, igencsak rossz időpontban...

AZ ORBÁN CSALÁD ÜZLETEI

DIREKT36
Szerző: Direkt36
2017.06.A Direkt36 munkatársa egy brüsszeli sajtótájékoztatón kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt arról, hogy családtagjainak cégei állami beruházásokban vesznek részt.Tovább 

Visszaestek az Orbán-cégek, de a család így is több százmillióval gazdagodott

A Direkt36 nemrég tárta fel, hogy a cégek rejtett módon részesültek állami megbízásokból is.Tovább
Rejtett állami munkákból is jött pénz az Orbán-család gyorsan szerzett milliárdjaihoz

A miniszterelnök apjának és testvéreinek cégei látványos növekedést produkáltak az elmúlt pár évben. A Direkt36 kiderítette: ebben része volt annak is, hogy a nyilvánosság számára alig látható módon megjelentek több állami beruházásban is.Tovább

Rácuppant Brüsszel Orbán vejének ügyeire

Két vizsgálatot is indított Brüsszel az Elios Innovatív által gyanús körülmények között elnyert közbeszerzések ügyében. Ha bebizonyosodik, hogy tényleg visszaélések történtek, akkor pénzben mérhető kár is érheti Magyarországot.Tovább

Orbán öt éve harcol az EU-val. Legszűkebb köre addig gazdagodott belőle


A miniszterelnök sok kemény dolgot mondott már az Európai Unióról és általában a Nyugatról. Arról nem szokott beszélni, hogy közben épp onnan özönlik a pénz barátainak és vejének a cégeihez.Tovább

A LEX SZEMEREYÉS ORBÁN ÖCCSE PÖRGETI FEL A FIDESZESEK PÉCSI ÜZLETÁGÁT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalázs
2017.06.30.


A minap a maffiaállam egyik kedvezményezett párosa, Matolcsy György unokatestvérei, a Szemerey-fivérek szerezték meg a Pécsi Sörfőzdét, míg néhány utcával odébb az Orbán-vejkó egyik haverja nevén indul be az ingatlanbiznisz. Csoda, hogy Orbán legkisebb öccse is Pécsett landolt?

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a Pécsi Sörfőzde Zrt. Matolcsy György jegybankelnök két unokatestvére, Szemerey Zoltán és Szemerey Tamás érdekeltségébe került. Sőt - mint arról a napi.hu beszámolt -, máris itt a Lex Szemerey: jövőre 200 ezer hektoliternyi főzött sörmennyiségre lehet érvényesíteni a jövedékiadó-kedvezményt. Azonban a hazai sörgyárak közül ez csak egy főzdének jelenthet valódi előnyt: a Szemerey család érdekeltségébe került Pécsi Sörfőzdének, ugyanis a kisüzemek messze elmaradnak, a három nagy sörgyár pedig többszörösen túlnőtt ezen a sörmennyiségen.

Pécsett máshol is nyomul az Orbán-klán: március 23-tól hatályos az a Pécs építési szabályzatát módosító rendelet, amely révén egy Tiborcz-közeli, jó fekvésű telken bővítette a fideszes többségű városvezetés a lehetőségeket, míg a közvetlen szomszédságban szűkítette a fejlesztési paramétereket. Mindezt a gazdag külföldi hallgatókkal megáldott orvosi kar környékén.

Nem újkeletű a pletyka, miszerint Orbán legkisebb öccsét, az 1977-ben született Áront már beejtőernyőzték a pécsi egyetemre. Az információim szerint az orvosi kar Műveleti Medicina Tanszéke környékén ténykedő fontos rokon bizonyára jól jöhet az egyetem környékén történő gazdasági vonatkozású kérdések feltérképezésekor, de a jelek szerint néha pihen is kicsit, ugyanis a minap az egyik legkedveltebb egyetemvárosi étterem hűvös teraszán vacsorázott a Viktor nevű bátyjára arcra, orgánumra és testalkatra is nagyon hasonlító Orbán Áron...

"ELTÚNT AZ ÉRTELEM, ELTŰNT AZ ÉRTÉK, ELTŰNT A TUDÁS ÉS A FEJLŐDNI AKARÁS. MEGÁLLT AZ IDŐ" - SZÉKELY KRISZTA MEGNYITÓBESZÉDE A 22. BUDAPEST PRIDE ALKALMÁBÓL

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.06.30.


...Nem akarok politikai beszédet mondani. Nem is nagyon tudom, hogy kihez lehetne szólni a mai magyar politikában. Kinek kell szólni arról, hogy nagyon nagy bajban van ez a társadalom. Hahó! Hahóóó! Valaki gyógyítsa már meg!!! 2000 környékén voltam először Pride-on. Boldog, békés volt az egész. Eszembe sem jutott, hogy visszafordulhat az idő, hogy pár évvel később néhány állampolgára ennek az országnak oly mértékben lesz politikai érdekek, provokáció áldozata, hogy savas tojással, emberi ürülékkel, sörösüvegekkel támadjon a békésen, emberi jogaikért felvonuló honfitársaira. Sok a példa erre a történelemben még ma is, hogy egy bajban lévő, elégedetlen társadalom milyen könnyen mozdítható szélsőségek felé, hogy milyen könnyen manipulálható a boldogtalan, igazi jövőképpel nem rendelkező ember. Sokkoló volt, ami elindult körülöttünk. Nem kellett melegnek lenni ehhez. Az ország fröcsögni kezdett. Mindenki a másikra. Évekig mindenki fröcsögött. Eltűntek a lánglelkű fiatalok, eltűnt az értelem, eltűnt az érték, eltűnt a tudás és eltűnt a fejlődni akarás. Megállt az idő. Fekete lyuk keletkezett.

Akkor 2000-ben, úgy számoltam magamban, hogy mire harminc körül leszek, ezek a társadalmat érintő kérdések, a melegek, a cigányok, a nők helyzete, az ország diktatúra utáni szellemi és lelki felépülése, a józan ész és a jóindulat (mindkettőt igen hangsúlyosan, sokszor aláhúzva mondom el és ismétlem, ez szintén jól bevált módszerem a színházcsinálásban), tehát, a józan ész és a jóindulat felhajtó erejével megoldódnak. Na jó, ha nem is megoldódnak, de megoldópályára állnak, és az éppen elég. Azt gondoltam, hogy úgy a gazdaságban, mint a társadalmi ügyekben és a kultúrában egyre váltják majd egymást a tehetségesebbnél tehetségesebb, hozzáértőbbnél hozzáértőbb, felelősebbnél felelősebb vezetők, hogy a diktatúrát elutasító magyarság majd kezébe veszi a vérrel megváltott demokráciáját és kicsavarja annak utolsó cseppjét is. Tévedtem. Azt hittem, hogy felnőtt koromra, mostanra, egy haladó szellemiségű, jószívű ország polgára leszek.

Nem tudok politikai beszédet tartani, mert nincsen politikus, akihez lehetne szólni semelyik oldalon. Kihez forduljak? Amikor felkértek erre a beszédre, nem tudtam magam máshogy elképzelni, csak üvöltve és kurvaanyázva ezen a pulpituson, hogy itt állok harmincnégy évesen egy olyan országban, aminek nincsen se esze, se szíve. Olyan állampolgárokkal az oldalamon, akik tűrik, hogy a hatalom menekülő emberekkel, gyerekekkel vagy akár saját roma állampolgáraival állatként bánjon.

Hogy semmilyen kérdésben egyetlen pillanatra sem merül fel a segítségnyújtás, hogy a jó öreg Brechtet idézzem, nem csábulunk el a jóra, a többre, a bátrabbra, az újra?

Nem hiszem el, hogy nincsen ebben az országban jóság, hogy a kapzsiság, a fröcsögés és a taplóság lettek Magyarország követendő vezérelvei. Szinte már olyan minden körülöttem, mint valami abszurd dráma, mintha Orwell Állatfarmjának utolsó harmadában lennék csirke. Elvesztette mindenki a maradék eszét és szívét is? Nem a politikusokhoz beszélek, hanem mindenkihez, aki felelős ennek az országnak az állapotáért, aki eltűri, hogy egymásnak ugrasztott társadalomban éljünk. Drága, drága, szeretett jobbosnak, balosnak mondott barátaim, magyarok, ébredjetek már fel! Ébredjen fel az értelem és a szív a mi kis Kárpát-medencékben. Öleljük jól meg egymást és kezdjük újra! Induljunk együtt előre egy okos, szép szívű, egy a sokszínű állampolgáraira büszke társadalom útján.

És akkor egy Brechttel lépnék ki:

Minden változik. Újra kezdeni
utolsó lélegzeteddel is lehet.
De ami megtörtént, megtörtént. És a vizet
amit a borba öntesz, többé ki nem öntheted.

Ami megtörtént, megtörtént. A vizet
amit a borba öntesz, többé ki nem öntheted,
de minden változik. Újra kezdeni
utolsó lélegzeteddel is lehet.”

A KORMÁNYSAJTÓ SZERINT SIMICSKA A KORMÁNYPÁRT STRÓMANJA VOLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.01.


Esős, kellemesen hűvös jó reggelt! Minden adott a boldogsághoz. Nincs túl nagy hőség, a kert központilag locsolva, szombat van, éljen! Már csak a politikusainkkal kell valamit kezdeni és semmi nem állhat az össznépi boldogságunk útjába. Mennyire jó lenne már úgy élni, hogy nem az ilyen-olyan lopásokról, hazugságokról és népnyúzásokról beszélgetünk, hanem arról, hogy egy kicsit ma reggel is jobb hely lett ez az ország, mint amilyen tegnap volt.

Addig is, ameddig ez bekövetkezik, nézzük a valóságot.

Áder János nemzeti horgász és klímavédő, aki akkora beszédet kanyarított a beiktatása alkalmából, mint ide Kiskunlacháza, természetesen gond nélkül aláírta a plakáttörvényt. Közben már biztos, hogy a Fidesz lényegesen nagyobb kedvezményt kapott 2010-ben Simicskától, mint most a Jobbik. De erről egészen egyszerűen nem hajlandóak beszélni. Mert amiről nem beszélnek, az nincs. Amiről viszont beszélnek – ha hazugság, az sem változtat a dolgon – az van. Kész.

Bizalommal való visszaélés gyanújával eljárás indult pénteken Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke ellen a párt fiktív európai parlamenti asszisztensi állásainak ügyében. Az történt, hogy a párt uniós pénzből fizette az alkalmazottait, csakhogy azok nem az EP-ben dolgoztak. A szélsőjobbos pártvezér erősen fel van háborodva, amiért eljárás indulhatott ellene, hiszen neki mentelmi joga van. Nincs is annál szebb, mint amikor a törvényekbe beleszaró, azt páros lábbal taposó, a választók bizalmával visszaélő ember azonnal a törvényekbe kapaszkodik, amint szorul a kapca. Meg a mentelmi jogba...

A VÖRÖSKERESZT IS CSAK EGY "MAFFIASZERVEZET"

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.07.01.


Vannak gonosz, eleve ártó szándékkal született törvények, és vannak céljuktól függetlenül ostoba, zavaros törvények.

Az ú.n. "külföldről finanszírozott" civil szervezetekről szóló törvény mindkét kritériumba beletrafált, kivételes példány, spirituszban kellene mutogatni.

A több száz civil szociális, jogvédő, betegsegítő, kulturális közösséget támogató Soros-alapítványt akarta kupán vágni (na meg a kormánytól független, ezért eleve gyanús civil világot), de elsőre a Vöröskeresztet sikerült eltalálnia.

Nemzetközi szervezet részeként ők persze kapnak külföldről pénzt, csomagokat, gyógyszert, így hát beleesnek a bűnösnek kikiáltott körbe. Nem tudnak dolgozni, ha összevesznek a kormánnyal, így hát feljelentették magukat: engedelmeskedve a törvénynek, honlapjukon, szórólapjaikon, segítőket toborzó kiadványaikban, a róluk szóló újságcikkekben nevükhöz hozzábiggyesztik a "külföldről finanszírozott szervezet" megjelölést...KÉPTELENEK MEGBIRKÓZNI AZ ELHÚZÓDÓ SZÜKSÉGHELYZETEKKEL A NEMZETKÖZI SEGÉLYSZERVEZETEK

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2017.06.30.


Miközben világszerte soha nem látott számú ember szorulna rá a segítségre, a nemzetközi segélyszervezetek nem képesek lépést tartani az új kihívásokkal. Sok esetben a konfliktus-zónáktól távol maradva, a rászorulók valós igényeivel köszönő viszonyban sem levő szolgáltatásokat nyújtanak – állítják az NGO-k világának ismerői.

A segélyszervezetek reformjának szükségességéről legutóbb Paul Spiegel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) volt aligazgatója írt tanulmányt a The Lancet orvosi szaklapba.

Soha nem látott számú, nagyarányú humanitárius szükséghelyzettel találkozunk Szíriától Dél-Szudánig és Jemenig. A menekültek és lakhelyüket elhagyni kényszerült, de az országuk határain belül tartózkodó személyek (szakzsargonban: internally displaced persons, IDPs) számához foghatót generációnk nem látott, jelenleg 65 millióra rúg, miközben 141 millió személynek van sürgős szüksége humanitárius segítségre – így Spiegel, aki szerint a végeláthatatlanul elhúzódó, további akut szükséghelyzetekkel tűzdelt válságok a jövőben egyfajta új normalitássá válnak.

Már nem csak a legszegényebbek menekülnek


Újdonság még, hogy sok menekült már nem menekülttáborokban, hanem városokban vagy vidéken keres új lakhelyet. A menekültek közül sokan nem a legszegényebb, hanem közepesen fejlett országokból származnak.

Ott vannak azok, akik nem menekülnek, hanem épp ellenkezőleg: egy-egy konfliktus foglyai – ez például Szíriára vagy Jemenre jellemző. Annak ellenére, hogy sokszor ők képezik a konfliktusnak kitett személyek többségét, a figyelem azonban sokszor elsikkad fölöttük.

A humanitárius szükséghelyzetek megoldására kért összeg exponenciálisan megnőtt – míg 2012-ben még csak 12 milliárd dollárnyi forrásra tartottak igényt, ez 2015-re 28 milliárdra nőtt. Azonban ennek az összegnek csak 45 százalékát sikerült fedezni, így 2015-ben volt eddig a legnagyobb pénzhiány...

AKAR ÖN IS A CÉLKERESZTBE KERÜLNI?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: N. Kósa Judit/ csú
2017.07.01.


...Nem lehet elégszer elmondani, hogy a közpénzzel és a polgárok bizalmával való nettó visszaélés, ha egy kormány ostobaságokat irkál a választóknak. Az pedig érdekes próbaper tárgya is lehetne, megállna-e a rágalmazás mint vád e megfogalmazás esetében: "Egyre több külföldről támogatott szervezet működik Magyarországon azzal a céllal, hogy hazánk belügyeibe átláthatatlan módon beavatkozzon." Az, hogy egymillió-hatszázötvenezernél több magyar helyesel lelkesen erre az uszításra, fontos tanulság. De a legkevésbé sem ok arra, hogy a törvényességgel visszaélve hozott jogszabály betűjét betartsa, s ezzel minden magyarról levegye óvó kezét az, aki ellen a hadjárat folyik.

A kormány fő baja, hogy a megkérdőjelezhetetlenül hiteles nemzetközi szervezetek hangja messzire elhallatszik, s az Amnesty International vagy a Transparency International őket érintő kritikájával nem tudnak mást szembeállítani, csak a buta tagadást. Erre a tehetetlenségre válasz a sorosozás meg az ügynöközés, ezért kellett az egész idióta konzultáció. És most lehet álságosan csodálkozni, hogy ezek a szervezetek nem varrják önként a mellükre a csillagot, hanem felemelt fejjel állítják: tudjátok, kik vagyunk, tudjátok, mit csinálunk és miből, nem bélyegezhettek meg.

Bő másfél millió ember a kormánnyal van. A legfontosabb kérdés az: a többiek tudják-e, hogy mostantól bármi megtörténhet. Bármelyikünk, bármikor ott találhatja magát a célkeresztben.

A CSODÁK HELYE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Zsuzsi
2017.07.01.


Talán emlékeztek még Zsuzsira, ki már két posztot is írt ide. Ő az, tíz évet áldozott az életéből a jogi pálya elérésére és a karrierkezdetre, ám egy idő után megunta a „fiatal értelmiségihez méltatlan” fizetés mellett a napi robotot is. Fogta magát és elment dolgozni egy hajóra. (itt olvashatjátok el a posztot), majd Montenegróban töltött el pár hónapot (erről itt a beszámoló). A mai posztból kiderül, hogy még a konkrét ígéretek ellenére is érdemes fenntartásokkal élni egy-egy munkaajánlat esetén (ez persze nem csak a hajós melóra igaz), és visszanézünk még Montenegróba is.

„A hajós munka kezdetén egyértelművé tették, hogy itt bizony rugalmasságra lesz szükség. Emellett persze egyéb szuperképességeket is ki kellett fejlesztenem, néha kevesebb sikerrel.

Nem vicceltek. Az eddigi 2-2 hónapos szabadságaim után most eleve 3 hónapra küldtek haza, majd 3 nappal az indulás előtt értesítettek, hogy az indulás legyen inkább 20 nappal később.

Eddigre a montenegrói albérletből kiköltöztünk, én pedig Magyarországra jöttem, mert innen szólt a repjegyem. Újratervezés, hol, miből lakni, stb. Majd a +18. napon - miután több e-mailben kértem, hogy küldjenek repjegyet - értesítettek, hogy elérhető repjegy hiányában ismét nem mehetek.

Ekkor már új dátumról sem volt szó. Teltek a napok, végül ismét plusz 3 hét lett. Most van repjegy is. Igaz, Budapest - Isztambul - Houston, de a semminél sokkal jobb. Mire megjelenik a poszt, már úton leszünk Montego Bay felé. Vagy nem. Mert itt az a biztos, ami már megtörtént..."

ORBÁN CSONTIG BEDICSÉRTE ERDOGANT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.06.30.


Orbán Viktor a magyar-török üzleti fórum megnyitóján, pénteken Ankarában azt mondta, hogy Magyarország kitart a barátai mellett, és Törökország oldalán áll.

A menekültek kapcsán (is) dicshimnuszt zengett az Európa szélén elhelyezkedő Törökországról, ami így a kontinens belsejét védi. Ha ezt a kötelességét elmulasztaná, Európában már bevándorlók milliói hemzsegnének. Orbán szerint ezért Törökországnak tisztelet jár, és ezt mindig meg is adjuk neki. “Törökország hamarosan Európa legnagyobb országává válik, jóval nagyobb, mint Magyarország, jó helyen van, mert ugyan vannak háborúk is körülötte, de stratégiailag fontos helyen van” – burukkolta Orbán Viktor.

Ha Törökország EU-s csatlakozására utalt volna, akkor az töretlen optimizmusra vall a részéről. Figyelmen kívül hagyja ugyanis, hogy Erdogan nem kifejezetten törekedik a jó kapcsolatra az uniós országokkal, ez pedig nem kedvez a csatlakozásnak.

Orbán szerint az az érdekünk, hogy Törökország stabil és erős országként képes legyen érvényt szerezni az akaratának, és üdvözölte a török alkotmányos változásokat. Ezek segítenék tudniillik Törökországot abban, hogy megvédje Európát és segítségére legyen Magyarországnak. Hogy Európát miben segítené Erdogan diktatúrája, azt nem tudni, azt már inkább, hogy Orbánt miben, mert Magyarország alatt nyilván magát értette...