2017. december 5., kedd

TGM: A SPINOZA HÁZ FANTOMJA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.12.05.



Stratégiai elsőbbsége van ma Magyarországon Orbán miniszterelnök úr (és rendszere) elmozdításának, de nem minden áron.

A magyarországi hivatalos (parlamenti vagy parlamentbe törekvő) ellenzék szűnni nem akaró válsága annyira tragikomikus, hogy már az is csökkenti a sajtó presztízsét, hogy egyáltalán foglalkozik vele.

Pedig az okok nem triviálisak.

Nemcsak arról van szó ugyanis, hogy a magyarországi ellenzék stratégiája merőleges a magyarországi választási rendszerre, választójogra. Arról se, hogy a reménybeli választók zömét majdnem kizárólag csak állami és álprivát kormányzati propaganda éri el. (Márpedig mindenki számára hozzáférhető szabad, független és minőségi médiák nélkül nincsenek szabad választások.) De még arról sincs szó, hogy Orbán Viktor csoportjának elég ügyes politikája révén – amely a Nemzetközi Valutaalap üdvös kiakolbólítását követi – kicsit nőttek a bérek (a minimálbér emelése folytán is), nőnek a nyugdíjak, tartható az államadósság, csökkent a rezsi, no meg (a tömeges kivándorlásnak köszönhetően) némely szakmákban és régiókban csökkent a munkanélküliség: a munkaerőhiány pedig tovább nyomja fölfelé a béreket. (Bár már láttunk a történelemben olyan rendszert, amely megszüntette a munkanélküliséget, emelte az életszínvonalat, gazdasági és katonai sikert halmozott sikerre, mégis – az első pillanattól – világos volt, hogy katasztrófához vezet.)

Világméretű politikai átalakulás zajlik, amelynek Orbán miniszterelnök Magyarországa az előfutára volt: de a mai helyzetben a dacos magányával kérkedő jobboldali magyar rezsim maga a mainstream, a „fősodor”. Ezeket a rezsimeket mindenekelőtt az idegengyűlölet jellemzi (főleg menekült-, bevándorló- és vendégmunkás-ellenesség), az etnicizmus-rasszizmus, az értelmiségi, „szakértői”, hivatalnoki és médiaelitek tekintélyének megingása, szociális konzervatizmus és tradicionalizmus, a gazdasági liberalizmus (amely marad, bár módosítva) elválása a politikai meg emberi jogi liberalizmustól (amelyre a kiirtás vár), s mindenekelőtt az egyenlőtlenség szenvedélye. Ezek a rezsimek a legcsekélyebb bűntudat nélkül hagyják sorsukra a szegényeket, a veszteseket, a betegeket, a bővülő underclass nyomorultjait. Az antifeminizmus és a homofóbia nem mindenütt tipikus. Az antiszemitizmus, bár fokozódik és terjed, nem általános, és a jellege is változik (amennyiben az arabellenes, a muszlimok kisebbségi jogait – enyhén szólva – semmibe vevő Izrael „nemzeti” és katonai erényeit méltányolják az új szélsőjobboldalon, ami nem hűti a diaszpóra zsidó, ám világi és nem cionista értelmiségével szembeni indulat hevét). A muszlimellenes Orbán Viktor iszlám diktatúrákkal és zsarnokságokkal barátkozik, üzleti szövetségesei se állnak távol az iszlamista köröktől: tehát ez se olyan egyszerű...


NEM KELL ÜVÖLTÖZNI, HA MEGJELENIK EGY FALLOSZ A TÁBLÁN

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2017.12.05.


Magyarországon alig készítik fel a tanárokat arra, hogyan kell bánni a szegénységben élő gyerekekkel, vagy mihez lehet kezdeni, ha sokféle gyerek jár egy osztályba. A legtöbben amúgy is inkább az elitiskolákba vágynak, ahol sokkal kevesebb a baj. Más országokban viszont elitklubot csinálnak azokból a fiatal tanárokból, akik vállalják, hogy rosszabb iskolába mennek, ráadásul agyonfizetik őket. Itthon viszont nem sikk, inkább ciki, ha valaki romákat tanít egy borsodi faluban. 

Pár évvel ezelőtt egy cigány kisfiú feltette a kezét az iskolában, hogy elmesélje, milyen fantasztikusat ebédeltek a hétvégén. Nagy élvezettel adta elő, hogyan tekerte ki a kakas nyakát az ő imádott nyamamája, és hogyan főzött belőle levest az egész családnak. Erre a tanár olyan megalázóan reagált, mintha a nagymama valami állatkínzó lenne.

Ezen az órán bent ült Kende Ágnes szociológus, a CEU kutatója is, akit épp a tanár hívott meg, hogy megmutassa neki, milyen jó módszerekkel képes kezelni a hátrányos helyzetű gyerekeket. “Észre sem vette, a reakciójával mennyire leforrázta a kisfiút. Pedig nem kellett volna mást tennie, mint tudomásul venni, hogy a fiú szereti a családját, otthon érzi magát benne, és náluk így szokás levágni a kakast” – mondta. De ez csak egy példa a sok közül, ami azt mutatja, hogy a tanárok többsége tanácstalanul áll az olyan helyzetek előtt, amikor vegyes összetételű osztályokkal, hátrányos helyzetű, akár roma gyerekekkel kell foglalkozni...

HA VALAMIRŐL VALÓBAN ÉRDEMES VOLNA NEMZETILEG KONZULTÁLNI, EZ AZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Szülői Hang Közösség
2017.12.05.


...Az álproblémákról való álkonzultálgatás közepette elsikkadnak olyan társadalmi kérdések, amelyek noha tényszerűen húsba vágnak, ám az elmúlt nyolc év után nyolc évvel, a kommunikációs csatazajban esély nincs arra, hogy érdemben a közvélemény napirendjére kerüljenek. Pedig néhány év múlva fájni fog, mert már most is fájdalmasan érzékelhető jelei vannak annak, hogy az ország jövőjét jelenti problémákat rendre hagyjuk szőnyeg alá söpörni.

Ezért most egy felhívást szeretnénk közzétenni, amely egy nagyságrendekkel kardinálisabb kérdésről szól, mint az, amivel a kormány minden másról évek óta sikerrel tereli el a figyelmet. Szülői konzultáció indult a magyar oktatás elmúlt 8 évéről. Minden érintettet arra bátorítunk, vegye a fáradságot, és mondjon véleményt.

Nem baj, ha nem dönt világrekordot a válaszok száma, ám ha a jövő valóban olyan lesz, mint a ma iskolája – és Szent-Györgyi Albert ebben aligha tévedett -, akkor az állandó csatazaj ellenére a döntéshozóknak előbb-utóbb muszáj lesz meghallaniuk a valódi problémákat megfogalmazók hangját is.
  • A Szülői Hang Közösség kérdőíves véleményfelmérést indított, melyben a szülők elmondhatját tapasztalataikat, véleményüket az elmúlt nyolc év kormányzati teljesítményéről az oktatás területén.
  • Az összesített eredményeket nyilvánosságra hozzuk, így a szülői véleményeket, elvárásokat közvetíteni tudjuk azok felé, akik az ország vezetésére készülnek a következő kormányzati ciklusban.
  • Szülőként képviseljük gyermekeink érdekét, és az oktatási szempontokat fontos döntéseinkben – így az országgyűlési választásokon is – hangsúlyosan figyelembe szeretnénk venni.
Hogyan értékeljük az elmúlt nyolc év kormányzati teljesítményét az oktatásban? Fontos, hogy mi, szülők is hallassuk a hangunkat, hiszen az oktatási rendszer a mi gyermekeinkért, a mi adónkból működik. A Szülői Hang Közösség ezért döntött úgy, hogy online kérdőíves felmérés keretében szülői konzultációt indít, melynek segítségével megismerhetjük a szülők tapasztalatait, véleményét a jelenlegi helyzetről és a változtatási igényekről.

A szülői konzultáció keretében lehetőség van szabadon, akár szövegesen is kifejteni véleményünket a tapasztalt problémákról. Várjuk a véleményeket a bátor, jövőbe mutató elképzelésekről is; arra buzdítjuk szülőtársainkat, hogy gondolkozzunk közösen és hosszú távon. A szöveges véleményadási lehetőségen kívül célzott kérdésekkel külön rákérdezünk az elmúlt nyolc év legfontosabb kormányzati intézkedéseivel kapcsolatos szülői tapasztalatokra is. A szülői konzultáció ITT ÉRHETŐ EL.

Minél többen emelünk szót, annál inkább számít a szavunk! Az oktatás jobbítása halaszthatatlan feladat: gyermekeink és az ország jövője a tét. Rajtunk is múlik, hogy megfogalmazzuk elvárásainkat az ország mindenkori vezetői felé: azokat a problémákat igyekezzenek megoldani, amelyek nekünk is a legfontosabbak. Az eredményeket szakértők bevonásával összesítjük és nyilvánosságra hozzuk, így a szülői véleményeket közvetíteni tudjuk azok felé, akik az ország vezetésére készülnek a következő kormányzati ciklusban. A szülői konzultáció fontosságáról ITT olvashatják véleményünket...

ITT A PROGRAM: KIKIÁLTANÁ ÉS MEG IS VALÓSÍTANÁ AZ ÚJ, IGAZSÁGOS KÖZTÁRSASÁGOT AZ MSZP

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR
2017.12.05.


A Zoom.hu megszerezte az MSZP 2018-as választási programját, aminek Kunhalmi Ágnes lesz a kampányarca. Van ebben minden: garantált jólét, bér- és nyugdíjemelések, rezsicsökkentés, új alkotmány, elszámoltatható állam és politikusok, az oligarchák és a korrupció felszámolása, népszavazás Paks II-ről, offshore-adó és „nyugati nyitás” a külpolitikában. A szocialisták döntenék a pénzt az oktatásba és az egészségügybe, miközben Budapestet boldoggá, a vidéket pedig okossá és vonzóvá tennék.

Magyarország ma igazságtalan – ezzel az aligha új, viszont aligha túlzó megállapítással nyit az MSZP hivatalosan csak a szombati, kibővített választmányi ülésén elfogadandó programtervezete, amelyet a Zoom.hu megszerzett. Az igazságtalanságok emlegetése persze nem meglepő, hiszen a program címe: Tegyünk igazságot! A 15 oldalas dokumentum alapvetően az MSZP időközben visszalépett miniszterelnök-jelöltjének, Botka Lászlónak a programja, ezt nem dobták ki, csak egyelőre nincs, aki képviselje. A programot kampányarcként a párt budapesti elnöke, a karakteresen és szenvedélyesen politizáló Kunhalmi Ágnes népszerűsíti majd...
ITT OLVASHATÓ

HA A FIDESZNEK LOPSZ A MEGBUNDÁZOTT KÖZBESZERZÉSEN, SIMÁN MEGÚSZOD

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.12.05.


Esze ágában sincs bármit is tenni a kormánynak az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal – noha a szervezet sorra bukik le a megbundázott közbeszerzésekkel. Következmény természetesen nincs, csak kioktatás, ha valaki szóvá meri tenni a nyilvánvalót.

Orbán Viktor miniszterelnök a világ botrányát emlegette a parlamentben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) megbundázott, bebukott, megbüntetett közbeszerzése kapcsán. Még egyet is tudnánk érteni a vezénylő tábornokkal, ha saját bürokratáit, tolvajmódba kapcsolt végrehajtóit illette volna ezekkel a szavakkal. (Bár a világméretű jelző ez esetben túlzásnak tűnhet, hisz mindennapos esetről van szó a Fidesz-érában.) A kormányfő azonban nem rájuk gondolt, dehogy is. Arra, aki rá mert kérdezni, hogy is van a NER-ben az előre lezsírozott, lepacsizott közbeszerzések rendszere...

ÚGY KAPOTT PAPÍRON 12 SZÁZALÉKOS BÉREMELÉST A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK JÓ RÉSZE, HOGY NEM VIHETNEK HAZA TÖBB PÉNZT

444.HU
Szerző: haszanz
2017.12.05.


Most kapták meg az egészségügyi dolgozók az első fizetésüket azóta, hogy megtörtént a kormány által bejelentett 12 százalékos béremelés. Jó részük alaposan meglepődött, mert nem vihetnek haza több pénzt. 

Hogyan lehetséges ez?

Korábban az egészségügyben bevezettek egy garantált bérminimumot. Ekkor tényleg több pénzt vihettek haza, mert olyan alacsony volt a fizetésük, hogy pusztán azzal, hogy például az egészségügyben szakképesítéssel dolgozók fizetését a szakmunkások bérminimumához igazították, már sokkal többet kerestek. Ezek azért még mindig nem óriási pénzek, szakképesítéssel dolgozóknál 161 ezer forint.

De már itt is volt egy trükk. Mert nem egyszerűen felemelték az illetményüket, hanem kiegészítést kaptak, amivel kipótolták az illetményük és a fizetésüket messze meghaladó garantált bérminimum közötti rést.

És most jött a még nagyobb trükk. A kormány által most bejelentett 12 százalékos béremelésnél emelték ugyan az illetményeket, de ez sok esetben még így sem éri el a bérminimumot. Így aztán papíron annyi történik, hogy az állam továbbra is kipótolja az illetményeket, csak most már kisebb mértékben, mint eddig. Így aztán azok az egészségügyi dolgozók, akiknek a fizetése még így sem éri el a bérminimumot, pont ugyanannyit visznek haza decemberben is, mint novemberben...

PRÓBÁLD KI, MI TÖRTÉNIK A FALAK KÖZÖTT

TASZ
Szerző: MILANOVICH DOMINIKA
2017.12.05.


Fogyatékossággal élő emberek tízezrei élik a társadalom számára láthatatlan életüket: otthonukba szorulva vagy tömegintézetekben. Sokan közülük úgy érzik, hogy az élet odakint, tőlük függetlenül zajlik. De ha az élet máshol van, mi történik a falak között?

Online is elérhető új fogyatékosságügyi játékunk. A Thury Lili vizuális művésszel közösen kifejlesztett interaktív játék során fogyatékossággal élő karakterek bőrébe bújva szerezhetsz tapasztalatot egy másik életről - ami persze sok mindent elárul a sajátodról is.
Ha az alábbi 6 állítás bármelyikére igen a válaszod, feltétlenül ki kell próbálnod ezt a játékot. Légy bátor és tapasztald meg, milyen a játékban szereplő 35 karakter egyikének lenni: milyen a mások által megélt valóság, összehasonlítva a te világoddal.

1. Sosem hallottam Táplánypuszta, Darvastó, Tekerespuszta, Kéthely, Fülpösdaróc vagy Magyarbánhegyes nevű településről, nem tudnám elhelyezni Magyarország térképén.  
Ez nem véletlen - jelenleg 170 nagylétszámú intézet üzemel ehhez hasonló eldugott helyeken, ahol fogyatékossággal élő emberek a közösségtől elzártan, több száz társukkal összezsúfolva töltik mindennapjaikat. Amit nem látunk, azzal nem foglalkoznunk, ott nincs a társadalomnak felelőssége.

2. Az esetek nagy részében én döntöm el, hogy mikor zuhanyzom, étkezem, vagy húzok pizsamát
Fogyatékossággal élő emberek tömegintézetekben ki vannak téve a végtelen üzemszerűségnek. Sok esetben délután 5 órakor már pizsamában vannak nyáron is, véget ért a nap.

3. Ha ideges vagy dühös vagyok, senki sem kötelez arra, hogy az akaratom ellenére gyógyszereket szedjek be.
Kitekintés: mivel kevesen, kevés fizetésért dolgoznak a nagylétszámú intézetekben, így sok esetben túlgyógyszerezik a lakókat. Aki be van nyugtatózva, azzal nincsen gond.

4. Lehetőségeimhez képest én döntöm el, hogy hol és kivel éljek.
Kitekintés: az intézetekben élő emberek nagy rész gondnokság alatt áll. Ez azt jelenti, hogy ők az életük alapvető kérdéseiben sem dönthetnek...

HÉTKÖZNAPI FITNESS - HOGYAN PISILÜNK?

INDEX - BRAND AND CONTENT 
Szerző: B & C
2017.12.05.


Melyik az a gyakorlat, amely után úgy érzi, biztosan izomláza lesz a lábában? Aminek befejezését követően az a benyomása, hogy szikla kemény lett a combizma? Amit azért végez, hogy milliónyi ellensége ne támadhassa meg?

Nem, nem a négyütemű fekvőtámasz. Hölgyeim, ez nem más, mint a nyilvános WC-n pisilés.

A nyilvános WC használata egy minden porcikánkat megmozgató gyakorlatsor. Vegyük sorra, milyen sportokat és elemeket tartalmaz a vécéfitness.

Táncos elemek


Szórakozóhely, éjféltájban. Néhány nagyfröccs után úgy érzi az ember lánya, most jött el a pillanat, hogy könnyítsen magán és hólyagját visszarendezze eredeti állapotába. Ámde a mellékhelyiség irányába tekintve azt látja, hatalmas sor kígyózik, köszönhetően azoknak, akik nem rendeltetésszerűen használják a WC-t.

Először is szögezzük le, a valóban sorban állók száma pont a fele annak, amit látunk. Mivel a lányok párosával járnak pisilni, feltételezhető, hogy minden második ember csak kísérő / társalkodónő szerepet tölt be. Toporogjon diszkréten 10 percig. Ha Ön 60 kiló, máris elégetett 30 kalóriát!

Küzdősport

Két lehetősége van: támad vagy védekezik. Támadás esetén oldalirányú csípőmozdulatokkal próbálja kicsit kimozdítani a sorban állókat, hátha eléjük kerülhet. Amennyiben a betolakodók ellen védekezik, javasoljuk a toppantást és kitöréseket, „Én voltam itt előbb” vezényszavakat használva...

A SAJÁT VILÁG VARÁZSLÓJA: EZÉRT NEM HELYETTESÍTI SEMMI AZ ESTI MESEOLVASÁST

HVG ONLINE - PSZICHOLÓGIA MAGAZIN
Szerző: KÁDÁR ANNAMÁRIA
2017.2.05.


Mindannyian tudjuk, hallottuk, hogy semmilyen film, rajz nem helyettesítheti a gyerek számára azt az élményt, mint amikor felolvasunk neki. Mi zajlik pontosan a gyermekben, mi az, amivel ilyenkor a felnőttkor feszültségeinek feldolgozását is megalapozza?

A gyermek a mesehallgatás során nemcsak a mesélő szülőre, hanem befelé is figyel, lelki szemei előtt megelevenedik a történet, és saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot. Mesehallgatás közben nagyon intenzív belső munkát végez, elképzeli, amit hall, és belső illusztrációban megrajzolja saját történetét. Ez segíti őt a felgyűlt feszültségei, negatív érzései miatt érzett bűntudata feldolgozásában, és azoknak a félelmeinek a megszelídítésében, amelyeket nem tudott vagy még nem mert megfogalmazni.

Személyes kapcsolata a mesélővel segíti abban, hogy érzelmi biztonságban érezze magát, ellazuljon, átadja magát annak a lebegő tudatállapotnak, amelyben a belső képvilágát megelevenítheti, és létrehozhatja a belső mozit.

A gyermek a feszültségeinek és a külső világ hatásainak feldolgozását belső képek segítségével végzi. Az álomképek és minden olyan tevékenység, ami fantáziatevékenységet indít be, belső képalkotással jár együtt, így a játék, a mese, az álmodozás és később az olvasás is...

NEVET KAPOTT A HÍRES KERESZTMAMÁJÁTÓL A FRANCIA PANDABOCS

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: hvg.hu
2017.12.05.



A Jüan Meng (Valóra vált álom) nevet kapta hétfőn a közép-franciaországi Saint-Aignan állatkertjében négy hónapja született hím óriáspandabocs, amelynek egyik keresztmamája Brigitte Macron, a francia köztársasági elnök felesége...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÖRÖKSÉG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.12.05.


Születésedkor kaptad. Apád-anyád neked őrizte meg, ők is születésükkor kapták. Most a tiéd. Hurcolod magaddal mindenhová. Gondosan becsomagoltad, hogy ne rongálódjon, meg ne sérüljön.

És nem sérült. Pedig már rálépett a soha fel nem épült kommunizmus, beleakadt a szögesdrót fémtüskéje, rázuhant a vasfüggöny, rádőlt a berlini fal. Mindent kibírt. Viszed magaddal mindenhová, ez a legnagyobb kincsed. Jobban óvod, mint önmagadat, mint a saját épségedet, egészségedet. Veled volt az iskolában, ott volt nálad, amikor először szerelmes voltál, ott volt a nászéjszakán és amikor az első munkahelyeden tanultad az életet.

Ott volt, amikor nézted az orosz csapatok kivonulását, amikor ünnepelted a szabadságot, amikor a szemerkélő esőben a többiekkel együtt hallgattad az Örömódát. Nálad volt, amikor ismerkedni kezdtél az adó fogalmával és amikor megismerted a munkanélküliséget.

A zsebedben őrizgetted, amikor tanultad a demokráciát, amikor megértetted, hogy bátran elmondhatod a véleményedet és nem kell többé félned tőle, hogy ki hallja meg. Ott lapult a markodban akkor is, amikor rácsodálkoztál arra, hogy nem csak egy párt van, nem kötelező arra az egyre szavazni, hanem bárki másra is lehet és nem visznek börtönbe érte.

Nálad volt akkor is, amikor nagy reményekkel elkezdted építeni a jövődet. Tanultál, dolgoztál, vállalkoztál, gürcöltél és tudtad: rajtad múlik. Ott volt az esküvődön, a gyerekek születésekor. De nálad volt apád temetésén és akkor, amikor anyád ágya mellett virrasztottál és bár soha nem voltál vallásos, imádkoztál, hogy ne szenvedjen tovább. Mert túl késő volt minden. Későn lett meg a szövettan, a vizsgálatok, várni kellett a kezelésre és akkor már mindegy volt. Nem maradt semmi, csak az üvöltő fájdalom. Aztán egy urna, apád urnája mellet.

A markodban szorongattad, amikor elbuktad a vállalkozásodat, mert az önkormányzati képviselő süldő lánya ki akarta próbálni a szárnyait és éppen az útjában álltál. A kabátod alatt mentetted ki a végrehajtók elől, a lakásból, ami immár nem volt a tiéd. Vitted magaddal az állásinterjúkra és érezted az éles széleit a bőrödön, amikor egy jóakaród elárulta: hiába erőlködsz, nem fogsz munkát kapni. A fiúk mindenhol elérnek és utánad is nyúlnak. Nem kellett volna pofáznod.

Ott lapult a zsebedben akkor is, amikor végignézted, hogyan épül újra a kerítés. Amikor ismét megtanultál félni, amikor százszor meggondoltad, miről lehet nyilvánosan beszélni és miről nem, amikor felfogtad, hogy elbuktál. Nincs tovább...

HAGYJUK MÁR A "LONDONI MOSOGATÓ MUNKÁT" ! ÉBREDJ FEL!

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: SZARVAS NORBERT
2017.12.04.


Állítólag több, mint 600 000 magyar ember dolgozik külföldön! Sajnos én is ezt tapasztalom a környezetemben, hogy egyre többen találják a boldogulás kulcsát a "külföldi mosogatólében". Mert mennyivel jobban megéri ausland gürizni, mint idehaza. Persze kiérezni ennek a folyamatnak a morbid humorát, azonban billentyűzetemet vitriolban megmártva mégis azt mondom, hogy "csináljuk, de mi a f@sznak?"

Kezembe került mégegy, meg még egy és még egy kutatás arról, hogy miért menekülnek innen az emberek. Most ezt fogjuk sorba venni, hogy tényleg így van e. Azt azonban már most hangsúlyoznám a lehető legáltudományosabb alapossággal, hogy a saját valóságunkat mi rendezzük meg. Ha úgy érzed, hogy körülötted tele a platz szar emberrel, fos köztéri hangulattal és gáncsolós bugrisokkal, akkor előbb utóbb be kell látni, hogy te is egy vagy közülök.

Mert imádom ezeket a hatalmas megvilágosodásokat külföldön, ahol még a kutyaszarnak is negédes rózsaillata van egy kis citrommal. Ott, ahol a kakas is csak akkor rikkant, ha előzetesen megbizonyosodott róla, hogy nem zavar téged. És ott, ahol a munkádért pénzt, a pénzért értéket, az értékért pedig extázist szerzel magadnak.


óóóóó drága ausland, kérlek várj meg! Jövök, Jönnek, Jöttök...

MIKÖZBEN EGYRE TÖBB KRITIKA ÉRI AZ ENSZ BÉKEFENNTARTÓ MISSZIÓIT, AFRIKA A MAGA MÓDJÁN TÖREKSZIK A BÉKÉRE

ÁTLÁTSZÓ - GLOBAL VOICES BLOG
Szerző: Le Marietta
2017.12.05.



Az Egyesült Nemzetek Szervezetének békefenntartó missziói gyakoriak az afrikai kontinensen, habár egyre több kritika éri őket az eredmények hiánya miatt. A békefenntartók afrikai katonai csoportokkal együttműködve dolgoznak, és feladataik egyre széleskörűbbek: többek közt foglalkoznak polgári védelemmel, felkelők elleni műveletekkel és a terrorizmus elleni küzdelemmel. Habár a libériai, Sierra Leone-i és elefántcsontparti ENSZ békefenntartó missziók sikerként vannak elkönyvelve, a terepen ezt sokan vitatják.

Az ENSZ első, 1948-as missziója óta azok lényeges változáson mentek keresztül, azonban fő céljuk mindvégig a szárazföldi lefegyverzés, a leszerelés és a béke biztosítása maradt. 2015 májusára az ENSZ békefenntartóinak 80 százaléka az afrikai kontinensen kilenc békefenntartó misszió keretében volt bevetve (80 000 békefenntartó). Banglades, India és Pakisztán küldte a legtöbb békefenntartót, míg a források legnagyobb részét az Egyesült Államok, Japán és Franciaország biztosította.

A ENSZ békefenntartók, vagy más néven „kéksisakosok” megfigyelőkként és katonákként is részt vettek missziókban, sőt, gyakran harcokban is részt vettek kormányzati hozzájárulás nélkül. Az ENSZ korábbi főtitkára, Kofi Annan, reformokat vezetett be a békefenntartó missziók hatékonyságának növelésére azáltal, hogy kibővítette a hatásköröket, és lehetővé téve erőszak alkalmazását is.


Hatékonyak-e az ENSZ afrikai békefenntartó missziói?...

MIT OLY ŐRÜLTEN NEHÉZ FELFOGNI EGY VERSENYKÉPES TÁRSADALOM POLITIKÁJÁBÓL!?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.12.05.


Nem kéne talán az egekig cifrázni egy jól működő ország politikai gyakorlatát -- hogy már tényleg csak a Jóisten segíthessen majd rajtunk. Az a sz*rkeverés, ami másfél évtizede, de különösen nyolcadik éve folyik a magyar politikai rendszerben politika (vö. közösségi koordináció) címén annak érdekében, hogy közben a politika unortodox értelmezése (vö. hatalomgyakorlás) váljon az elfogadott normává, viszont közben tönkremenjen ember és társadalom, azt hittük volna, kiüti a honfitársaink nagyobb részének szemét is, de nem. A kisebb részéét is alig. Sőt, már-már mitikus képességeket tulajdonítanak a Vezérnek, akinek sikerült meghekkelnie a politika józan ésszel elfogadható rendeltetését.
A politika -- amennyiben az előbbi értelmében a társadalom, és nem a kormányzat (és vezetőinek) erejét szolgálja -- mióta világ a világ verseny-, együttműködési és identitás-kérdéseket vet fel, de ezeket akár sikerrel tudná kezelni is, ha ennek szánnák. De még egyszer, ezen a bús magyar földön nem ennek szánják, kisebb részt tehetségtelenségből, nagyobb részt gazemberségből. A versenyképes társadalom politikája -- amely nem takarítható meg anélkül, hogy a társadalom elszegényedne, ami viszont koncentráltan hívná elő a mélyéből a legrosszabb szellemeit -- az ilyen igényű közösségek mintáit nézve a XXI. század elején -- de tudnék amellett érvelni, hogy öröktől fogva -- nagyjából ezen a három elven nyugszik: minél szabadabb kereskedelem/piac, minél erősebb bemeneti esélyegyenlőség (az egyéni önkiteljesítés lehetősége és az összképességek maximuma érdekében) és biztonságos (személyes) identitásőrzés...

ÉSZAK-KOREA ESETE A KAPITALIZMUSSAL

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.12.05.


„Egy olyan ember sincs az Egyesült Államokban, aki kizárólag a saját erejéből vált gazdaggá” – jelentette ki néhány évvel ezelőtt Elizabeth Warren. Az állítás mögött az a gondolat áll – melyet Barack Obama exelnök is képvisel –, miszerint az állam biztosítja a szabad piac feltételeit, magát az infrastruktúrát, többek között hidak, utak és az oktatási rendszer fenntartása által.

A kapitalizmus valóban egy felülről lefelé történő folyamatként jön létre, amihez elengedhetetlen az állami beavatkozás és szabályozás? A. Barton Hinkle, a reason.com szerzője ezt nem így látja, és ellenvéleményére egészen meglepő helyen talál bizonyítékokat: Észak-Koreában.

Hinkle szerint a Warren és Obama által képviselt elmélet valahogy így néz ki: a kapitalista rendszer nem egy organikus, alulról felfelé történő fokozatos fejlődés útján alakul ki, hanem annak gyökereit a kormány fekteti le, például szerződési törvény és magántulajdonhoz való jog formájában.

Ilyen értelemben bárki, aki haszonélvezőként vesz részt ebben a rendszerben, a kormányintézkedések okán profitál, ennél fogva tehát a kormánynak joga van a profit disztribúciójára és újraelosztására. Eszerint az érvelési rendszer szerint kifogásolhatatlan tehát az tulajdon állami megadóztatása és az óriási méretű szabályozási rendszer.

Hinkle szerint hiba lenne elfelejteni, hogy a kormányintézkedések valóban elősegíthetik a szabad kereskedelmet, de az a kijelentés túlságosan messze megy, miszerint alapjában véve az is hozná létre a kapitalista rendszert, és erre a legfrissebb bizonyítékot Észak-Koreában érdemes keresni.

A szerző a Washington Postban nemrég megjelent hosszabb cikkére hivatkozik, melyben több mint 25 olyan észak-koreait kérdeznek meg az ország hétköznapjairól, akiknek sikerült kiszabadulniuk az elnyomó rezsim karmai közül. Észak-Korea központilag meghatározott tervutasításos gazdasággal rendelkezik, és nem mellesleg az állam, a jóléti államokat is megszégyenítve ingyen biztosítja állampolgárai számára a lakhatást, egészségügyet, oktatást és munkahelyet is – az elméletben.

Mára a lakosság azonban ráébredt, hogy semmit nem várhat el az államtól, és mindenki a saját lehetőségei szerint próbálja magának megteremteni a túléléshez való feltételeket. Ez pedig a magánkereskedelem kialakulásával jár...

ÖSSZNEMZETI ROMAELLENESSÉG

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: zarojel.hu
2017.12.05.

Még november elején hallhattuk a HírTV Célpont című műsorában azt a hírt, hogy Kisvárdán 700 millió forintnyi EU-s támogatásból épült (Nemzetiségi) Módszertani és Oktatási Központ. Talán az már nem is meglepő, hogy egy regnáló miniszter – esetünkben a fejlesztésért felelős Seszták Miklós – városába lassan számolatlanul dőlnek az EU-s pénzek; már a szemünk sem rebben, ha kiderül, hogy a pénzt nem pont úgy, nem pont arra és főleg nem teljesen azok kapták, akikre az eredeti pályázatot írták.

Össznemzeti romaellenesség

De az, hogy a pályázat eredeti kedvezményezettjeit egyáltalán ne engedjék be az intézménybe, még (!) kirívónak számít Magyarországon. Az ügy pikantériája, hogy nemcsak a helyi romákat zárták ki az oktatási központból (nem mintha az bármire magyarázat lenne), hanem a riportot készítő Báthory Róbertet is, akinek természetesen semmi sem lehet a képzeletbeli bűnlajstromán, hiszen nem is Kisvárdán él.

Persze az mind gyakrabban fordul elő, hogy egy EU-s pályázatról kiderül, nem pont úgy történtek a dolgok, ahogy az a pályázati kiírásban és a beadott anyagokban megfogalmazódott. Így lett Balatonfüreden a tehetséges, de szegény gyerekeknek szánt kollégiumból négycsillagos szálloda; Szegeden és Nyíregyházán a játszótérre szánt sok-sok pénzből (offshore) cégek közpénz jellegét elvesztett magántulajdona; vagy éppen Kisvárdán a romáknak szánt kultúrházból kézilabdások konditerme...

APRÓBAN: HELLER MODELLJE EGY JOBBIK-FIDESZ SZÖVETSÉGET HOZHAT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.12.05.


Heller Ágnes legújabb interjúja szerint: „ha nincs együttműködés a Jobbikkal, akkor a Fidesz hatalmon fog maradni”. Heller Ágnes szellemi nagyságát nem vitatom. Akkor sem vitattam, amikor ostobaságnak tartottam az ellenzék felültetését 2014-ben. A saját retorikájának. Ahogy az idén, korábban, elvégzett Jobbik-fényezés sem a családi ezüstöt, hanem az alpakka-készletet polírozza. Szerintem.

A Jobbikban hangadók, Vonát is beleértve pontosan ugyanúgy a politikai hatalmat használó köznapi hatalomra hajtanak, mint bármelyik másik párt hangadói. Nem elméleti síkon létező entitás, hanem saját ambícióktól fűtött emberek gyűjtőhelye. Daját személyes ideológiákkal. Amelyekből olvashat ízelítőt az, aki Toroczkai, Morvai, vagy akár Vona saját korábbi munkásságát olvasgatja. Ezek a nézetek közelebb vannak a Fidesz mostani, széljobbos szavazókra hajtó idológiájához, mint egy néppártéhoz...

EZER SEBBŐL VÉRZŐ SÜRGŐSSÉGI CENTRUM


NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA, HARGITAI MIKLÓS
2017.12.05.


Annyi szabálytalanság kísérte a Korány-projektet, hogy nyomozást indított a Fővárosi Főügyészség - értesült a Népszava. Uniós pénzek kerülhetnek veszélybe.

A budapesti Korányi-projekt a 2007-2013-as uniós finanszírozási időszak egyik legnagyobb egészségügyi beruházásaként indult egy 2011-ben elnyert, 100 százalékos, mintegy 8,1 milliárd forintos EU-támogatással. Az Üllői úti klinikai tömbben lévő sürgősségi centrum építését már 2013-ban be kellett volna fejezni, ám az épületet csak 2017 januárjában adták át, és az eredetileg tervezett költségek is megduplázódtak.

Kezdetben egy négyszintes, 12900 négyzetméter alapterületű épületről szóltak a tervek, ám a kormány a Semmelweis Terv keretében jelentősen kibővítette a beruházást. Végül egy nettó 19400 négyzetméter alapterületű épülettömb készült – a csúszás egyik oka éppen az volt, hogy a tervezési, engedélyezési eljárásokat újra kellett indítani. Ennél is súlyosabb mulasztás az: noha a létesítmény kiemelt sürgősségi centrumnak épült, eddig ilyen szerepet nem töltött be a fővárosiak és az agglomerációban élők ellátásában. Az eredetileg tervezett részlegek közül csak a radiológiai központ költözött be az új épületbe, és az egyetem végül ide helyezte át a Karolina útról az ortopédiai klinikáját, valamint átmenetileg itt kaptak helyet a Sportkórház sebészeti ágyai. Az épület egy része azonban ma is üresen áll. Az ott dolgozók szerint a liftek egy része nem is üzemel...

ÍGY MARADJON CÉGES PÉNZBŐL EGÉSZSÉGES

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.12.05.


Ahogy régebben szerencsésnek mondhatta magát, aki olyan cégnél dolgozott, ahol nem kellett aggódnia a nyugdíja miatt, manapság egyre inkább az egészségmegőrzésre mondható el ugyanez. Persze biztosításra egyénileg is lehet szerződni, de munkáltatónál csoportosan kedvezőbbek a díjak. Ráadásul a családtagokra is kiterjeszthető a védelem.

Az elmúlt években a magánegészségügy szabályosan felvirágzott. Nem véletlenül, hiszen az állami egészségügyben hosszú várólistával, esetenként problémás ellátással lehet szembesülni, így egyre többek számára jelent valós alternatívát a magánellátás. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárult az is, hogy a céges juttatások között mára egyértelműen az élre törtek az egészségmegőrzési célú kiadások. Ezek a munkáltatók számára is kézzelfogható előnyökkel járnak, de a nyereség dolgozói oldalról még nagyobb lehet.

Azok a dolgozók, akiknek munkahelye lehetővé teszi, hogy a cafeteria keretből, illetve attól akár teljesen függetlenül az egészségmegőrzést válasszák, valójában többet kapnak, hiszen számukra ez a szolgáltatás ténylegesen jóval olcsóbb, mint amit ugyanazért az árért amúgy elérhetnének. A biztosítók szövetsége (MABISZ) egészség- és balesetbiztosítási tagozat elnökhelyettese, Farkas Patrícia érdeklődésünkre elmondta: a választható elemek között a legjellemzőbbek a kockázati életbiztosítások, a balesetbiztosítások, illetve a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások.

A szakember szerint azt, hogy a munkavállaló mely biztosítási elemet választja, sokszor a rászánt összeg határozza meg. Egy kockázati életbiztosítás vagy egy átgondolt balesetbiztosítási csomag ára annyira kedvező, hogy mellettük más cafeteria elemek is bőven elférnek. (Ráadásul az adómentesen adható kockázati biztosítás nemcsak a cafeteria keretein belül, hanem azon kívül is megköthető.) A komplexebb, magasabb szintű szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás viszont a munkavállalónak majdnem a teljes éves cafeteria keretébe is belekerülhet. Lehet azonban a pénztárcához és a konkrét igényekhez szabottan egyszerűbb megoldást is választani. A biztosítók ugyanis több csomagot is ajánlanak...

JAMAICA UTÁN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KASZA LÁSZLÓ
2017.12.01.


Több mint két hónapja ügyvezető kormány irányítja a német politikát. A szeptember 24-i választások óta sikertelenek voltak a kormányalakítási próbálkozások. Erre nem volt példa a Német Szövetségi Köztársaság közel hatvanéves történetében. Ahogy a „Made in Germany” kifejezés az iparban, kereskedelemben világszerte a jó, megbízható minőséget jelentette, úgy a politikában is a stabilitás, a siker szinonimája volt. Sikeresen irányította az EU-n belüli ellentétek elsimítását és járult hozzá a gazdasági válság, a Brexit, a Donald Trump jelentette problémák megoldásához. Ebben nagy szerepe volt az ország ügyeit tizenkét éve irányító Angela Merkel kancellár asszonynak.

És most kormányválság ugyanitt. Ez persze nem ismeretlen a parlamenti demokráciák történetében. Legutóbb Hollandiában hét hónapig vitatkoztak a pártok, míg megalakították az új kormányt. De Németország gazdasági ereje, politikai tekintélye miatt más a helyzet. Amikor Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban vezetési válság van, a biztos, szilárd pontnak tekintett Angela Merkel pozíciójának megrendülése sokként hatott egész Európában. Különösen vonatkozik ez Franciaországra – írja a konzervatív Le Figaro, hiszen az ambiciózus fiatal elnök, Emmanuel Macron Európa-terveinek megvalósítása a német kancellár asszonnyal való együttműködésre épül.

Miután az addig uralmon lévő nagykoalíció (CDU/CSU–SPD) szociáldemokrata tagja már a választások éjszakáján bejelentette, hogy ellenzékbe vonul, a konzervatív pártoknak pedig nem volt abszolút többségük, kénytelenek voltak új megoldást keresni. Három lehetőség között kellett választaniuk: új koalíció a parlamenti pártok között; kisebbségi kormány; új választások kiírása. Először a Jamaica fedőnevű (fekete–sárga–zöld) koalíció megalakításával próbálkoztak, ám ez ötheti vita után meghiúsult. Hadd tegyem hozzá, az lett volna a csoda, ha sikerrel jár. Négy olyan párt szövetségét jelentette volna (kereszténydemokrata CDU, keresztényszociális, bajor CSU, liberális FDP, zöldek), amelyeknek egyetlen közös nevezőjük volt: a szélsőséges pártokkal (az AfD-vel és a Balpárttal) nem lépnek szövetségre. Amúgy semmiben nem értettek igazán egyet. A Jamaica-koalíciós tárgyalások azzal értek véget, hogy a liberális FDP fiatal elnöke, Christian Lindner, aki négy év után visszavitte pártját a parlamentbe, mikrofon elé lépett, és közölte: értelmetlennek tartja a további koalíciós vitát, szerinte „jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni. A viszontlátásra”. Balra el.

Azóta olyan „új” koalíció megkötésének lehetősége áll előtérben, ami nem más, mint a régi: CDU/CSU – SPD. A szociáldemokraták vezetősége megosztott abban a kérdésben, hogy visszatérjenek-e olyan nagykoalíciós kormányba, melyet Angela Merkel vezet. Martin Schultz, az új pártelnök, akit fél évvel ezelőtt százszázalékos szavazataránnyal választott meg a pártelnökség, és akit most felelőssé tesznek a rossz választási szereplésért, a koalíció folytatása ellen van. Viszont támogatja a gondolatot elődje, Sigmar Gabriel, akinek azonban a párt elmúlt nyolcévi, nagykoalíció-beli rossz szereplését róják fel. Ő azonban nagyon jól érzi magát mostani posztján, a külügyminiszteri székben. Reméli, hogy ott marad, ha felújítják a szövetséget a CDU/CSU-val. A december közepére tervezett pártkongresszus dönt majd erről, és ha igennel szavaz, arról is, hogy milyen programmal lép fel az SPD a koalíciós tárgyalásokon. De még ezt a programot is jóvá kell majd hagynia – demokrácia, meddig a szem ellát – a megszavaztatott párttagságnak...

BEFELLEGZETT A FÉRFIHERÉK SZÖVETSÉGÉNEK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: FARKAS ATTILA MÁRTON
2017.12.04.


Adjuk a nők kezébe a rabszolgapiacot! Előre a feminista kapitalizmusért! Vélemény. Irónia.

A nők összességében megbízhatóbbnak tűnnek. Sőt, nemcsak a női cégvezetők, hanem azok a cégek is, ahol a felső vezetésben női tag van – közölte valamikor a magyarországi Opten céginformációs szolgáltató. A cégstatisztika szerint a férfi menedzsmenttel és tulajdonosi körrel (!) rendelkező vállalkozások tíz százalékkal rosszabb kockázati besorolást érnek el, mint azok, melyek vezetésében legalább egy, de inkább több nő található.

„Vállalkozóként mindig is szívesen olvastam sikeres üzletemberekkel készült interjúkat. Néhány évvel ezelőtt rábukkantam az egyik legsikeresebb kanadai befektető gondolataira arról, hogy kit lát szívesen egy cég élén. Az akkori fejemmel kissé megdöbbentett a véleménye. Határozottan állította, hogy előszeretettel helyezi a tőkéjét olyan cégekbe, amiket egy nő vezet” – írja Győrfi András.

De mik is ezek a tulajdonságok? Először is,a nők érzékenyebbek, figyelmesebbek, gondoskodó természetűek,ami miatt nagyobb a hajlandóságuk a problémamegoldásra. Jobban elérhetőek, általában mindig rendelkezésre állnak, ami kulcsfontosságú egy vezető munkájában.

Ezenkívül a nőknek fontos a személyes fejlődésük, hogy képezzék magukat, tanuljanak. A szakmájukban, az érzelmi intelligenciájukban, vezetői képességeikben állandóan törekednek az előrelépésre. Ezzel függhet össze, hogy a nők jobban motiválnak másokat is. Inkább bátorítják a környezetüket a fejlődésre, mint a férfiak.A nők jobban elismerik, amikor valaki jó valamiben.A cikk szerint állítólag egy kutatás is igazolja, hogy nők által vezetett cégek dolgozói elkötelezettebbek, motiváltabbak és kiegyensúlyozottabbak...

MINTHA MI SEM TÖRTÉNT VOLNA: LÉVAI ANIKÓ MEGINT KIÁLLT A VOLT BESÚGÓ MELLÉ FOTÓZKODNI

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2017.12.05.


Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzgyűjtő akciója, amelynek bevételéből egész évben segítik a rászorulókat. Az adventi adománygyűjtés hagyományait követve az ünnepi összefogás az első adventi gyertya közös meggyújtásával kezdődött, a gyertyát idén is Lehel László elnök-igazgató, Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Kovács Koko István jószolgálati nagykövet gyújtotta meg - írja az MTI. 

Az MTI fotótárában 2001-es az első fotó, amelyen ugyanez a három ember: a segélyszervezet elnöke, a Fidesz elnökének felesége és a Fidesz egyik kampányarca gyújtja meg a gyertyákat. Tavaly karácsony óta azonban történt egy kis baleset: Lehel Lászlóról kiderült, hogy ügynök volt.

Április óta tudni lehet, hogy 1983 után Lehel László Filozófus fedőnéven éveken át figyelte az egyház munkáját. A Fidesz szerint ez nem nagy dolog, ő maga viszont azt mondta, hogy ideiglenesen felfüggeszti a tevékenységét, de aztán a szervezet közgyűlése visszahívta. Az ügynökvádakat egyébként Lehel nem tagadta, ahogy azt sem, hogy lelkészként úgy kapott "feladatokat és ösztöndíjakat" a püspökétől, hogy a szintén ügynök Káldy Zoltán tudta róla, hogy kapcsolata van az állambiztonsággal. Ez nyilvánvalóan szerepet játhatott abban is, hogy 1987-ben a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkárává választották.

A botrány kirobbanása után Lehel nem nagyon mutatkozott nyilvánosan egészen őszig. Októberben és novemberben is feltűnt viszont egy-egy rendezvényen, amelyeken Lévai Anikóval és egy csokor fideszes politikussal együtt tartott sajtótájékoztatókat.

Ezek a mostani közös fellépéssel együtt már egyértelműen jelzik, hogy Lehelnek a haja szála sem görbült, a Fidesz nem hogy nem vette le róla a kezét, de egyenesen a tenyerén hordozza...

VÁSÁRHELYI MÁRIA VÉDŐBESZÉDE

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2017.12.03.


A kiváló és általam nagyon tisztelt szociológus ezúttal hatalmasat tévedett, amikor Handó Tünde védelmére kelt a 168 órában. Tévedését az az egyszerű tény okozta, hogy nem érzékeli a különbséget a bíróság ítélkező munkája és a bíróságok igazgatása között. Félrevezette őt az, hogy szerencsére számos tisztességes bíró politikától és elvárásoktól függetlenül, kizárólag a törvény, a bizonyítékok és saját lelkiismerete alapján ítélkezik.

Vásárhelyi Mária azt írja: „Handó Tünde, bár kétségkívül a Fidesz alapító tagja, az Orbán család közeli barátja és a Fidesz legbelső köreihez tartozó Szájer József felesége, a kívülállók szemében az ítéletek alapján mégis megmaradt annak a szakmai autonómiáját és integritását védelmező bírónőnek, mint amire harminc éve felesküdött.”

Szögezzünk le gyorsan valamit. Handó Tünde nem ítélkező bíró. Ezért semmi okunk nincs sem azt feltételezni, hogy az ítélkezésben megőrizte szakmai autonómiáját, sem annak ellenkezőjét. Amíg Handó „csak” a Munkaügyi Bíróság elnöke volt, maga is tárgyalt és hozott ítéleteket, azóta azonban nem. Az Országos Bírósági Hivatal elnökeként nem is tehetné, ezt a törvény kizárja.

Vásárhelyi Mária Handó érdemének tudja be, hogy nem tesz semmit az ellen, hogy a kormány érdekeivel ellentétes ítéletek szülessenek, „nem próbálja a bírók autonómiáját megtörni, nem befolyásolja az ítéletalkotást.”

Pedig de. Az azért mégsem érdem, hogy közvetlenül nem szól bele az egyes bírák egyes ítéleteibe. Ha ezt tenné, bűncselekményt követne el. Mióta tekintjük azt érdemnek, hogy egy vezető nem bűnözik? (Igaz, közállapotainkat látva ez lassan tényleg akár dicséretes is lehetne.)

Handó Tünde kezében az úgynevezett igazgatási eszközök biztosítják a bírák autonómiájának megtörését. És ő gátlástalanul él is ezekkel az eszközökkel. Akit nem akar vezetői pozícióban, vagy akár csak felsőbb bíróságon magasabb beosztásban látni, annak egyszerűen érvénytelenné nyilvánítja a pályázatát. Lásd Vasvári Csaba esetét, akit a szakmai véleményt alkotó bírák a pályázók között kétszer is első helyre soroltak, mégsem kaphatta meg a megpályázott állást. Ráadásul Handó részéről bizonyíthatóan valótlan indokokra hivatkozva. Vasvári azon – sajnos egyelőre kevés – bírák közé tartozik, aki emiatt pert is indított az OBH elnöke ellen. Őszintén remélem, hogy perének bírája legalább olyan karakán lesz, mint Vasvári..
.

ITT OLVASHATÓ

ÉLETVESZÉLYBEN A JOGVÉDŐK AZ AMNESTY INTERNATIONAL JELENTÉSE SZERINT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANN
2017.12.05.


Csak 2016-ban legalább 281 emberi jogi aktivistát, újságírót, jogászt vagy szakszervezeti tagot öltek meg a világon, harmadával többet mint egy évvel korábban. A valós szám ennél sokkal magasabb lehet, az államok ugyanis nem védik megfelelően az érintetteket – hívja fel a figyelmet az Amnesty International legújabb jelentése.

A világ országai nem tesznek eleget a kötelességüknek, és nem védik meg a jogvédőket, így egyre többen lesznek – egyébként megelőzhető – gyilkosságok és erőszakos eltüntetések áldozatai – áll az Amnesty International legújabb jelentésében. A Halálos, de megelőzhető támadások: a jogvédők ellen elkövetett gyilkosságok és erőszakos eltüntetések című jelentés olyan emberekről és a munkájukkal járó egyre nagyobb veszélyekről szól, akik az emberi jogok védelmének szentelték az életüket.

A jelentésben megszólalnak a jogvédők, köztük környezetvédők, LMBTIQ és nőjogi aktivisták, újságírók illetve ügyvédek rokonai, barátai és munkatársai, akiknek szeretteit és kollégáit megölték vagy elrabolták. Többen meséltek arról, hogy az áldozatok hiába fordultak többször is védelemért a hatóságokhoz, azok nem foglalkoztak velük, illetve beszámoltak arról is, hogyan maradt el az elkövetők felelősségre vonása...

MIT JELENTENEK A KONFÖDERÁCIÓS EMLÉKMŰVEK, AMELYEKET TRUMP VÉD?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.04.


Megdöbbentő dokumentumfilm jelent meg a The Atlantic oldalán, amely egyetlen konföderációs emlékmű, a georgiai Stone Mountain emlékmű történetét mondja el. A Graven Image című filmet mindenkinek látnia kell, aki a konföderációs emlékművek és szobrok, vagy más országokban egyes szobrok körül kialakult vitát feleslegesnek tartja.

A film bemutatja a szobrok és emlékművek védelme mögött álló motívumokat és e szimbólumok jelentőségét a vita mindkét oldalán állók szempontjából. A Stone Mountain emlékmű Stonewall Jackson, Robert E. Lee és Jefferson Davis lovas figuráit ábrázolja a hegy oldalában. Talán nem véletlen, hogy a Ku Klux Klan 1915-ben megrendezett nagy újjászületésének helyszínévé a Stone Mountain-t választották.

Talán az sem véletlen, hogy Trump szinte majdnem minden fontos beosztásba olyan déli államokból származó politikusokat választott, amelyek a volt Konföderáció tagállamai voltak. Trump választási győzelmével sokan a Konföderáció győzelmét ünneplik Észak fölött, az Egyesült Államok fölött...

KI ÉRTI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- KLASSZIKUSOK
Szerző: DSIDA JENŐ
2017.12.04.

Ki érti?

Szerettem volna adni,
de nem volt: mit. –
Szerettem volna kapni,
de nem volt: kitől.

Szerettem volna enni,
de üres volt a tányér. –
Szerettem volna menni
de nem volt: hová.

Szerettem volna halni,
de a Halál kitért. –
Szerettem volna élni,
de nem volt: miért.

(1924. szeptember 10-én)

MÁR KORÁBBAN IS VÁDOLTÁK A FIDESZT SZAVAZÓK ÁTTELEPÍTÉSÉVEL

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.12.04.


A hétvégén a Hír TV Célpont című műsora és a Magyar Nemzet derítette fel, hogy a szabolcs megyei, ukrán határ közelében lévő falvakban megnőtt a lakosság létszáma. Számos ukrán, többségükben magyarul se beszélő állampolgár települt át, akik valójában nem élnek Magyarországon, ellenben nyugdíjat kapnak, és a helyiek szerint szavaznak az önkormányzati és az országgyűlés választásokon.

Ezek a történetek nem csupán pénzügyi visszaélések gyanúját vetik fel, hanem a választási csalást is. És utóbbi, szavazók áttelepítésével való machináció nem először merül fel a Fidesz kapcsán.

Gyanús voksturizmus 2014-ben

2014 április 4-én (két nappal a választások előtt) fordult a sajtóhoz Karácsony Gergely és Bárándy Gergely, hogy jelezzék, szerintük 12 olyan körzetben ahol két esélyes volt a Fidesz, vagy az akkori Kormányváltó Összefogás nyer, az utolsó hónapban gyanúsan sok új szavazó jelent meg. Míg ebben az időszakban országosan 40 ezerrel csökkent a szavazók száma (például elhalálozás miatt), addig ebben a 12 körzetben ezres nagyságrenddel nőtt.

Akkor Bárándyék például Zuglót hozták fel példának, ahol kb 700 fővel nőtt a választásra jogosultak száma két hónap alatt, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén nagyjából ugyanennyivel csökkent. A szabolcsi város polgármestere, Lipők Sándor pedig a zuglói jelölt, Papcsák Ferenc kampányfőnöke volt.

Végül nem csupán elutasították Karácsonyék panaszait, hanem a Nemzeti Választási bizottság el is tiltotta az ellenzéki politikusokat attól, hogy bizonyíték hiányában ezekről az ügyekről beszéljenek...

TIBORCZÉK TÖBB MINT FÉLMILLIÁRDÉRT VETTEK BIRTOKOT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2017.12.04.


Az Orbán-kormány az állami földvagyon privatizációját eleve azzal a szándékkal indította, hogy új földbirtokos-réteget hozzon létre. 2015-ben és 2016-ben magánszemélyek árveréseken szerezhették meg a szántóföldeket, fejenként legfeljebb 300 hektárnyit. (Ez annyi, mint a Városliget és Erzsébetváros együttes területe.) - írja a 24.hu.

Az állam a miniszterelnök szűkebb pátriájában, Fejér megyében hirdette meg eladásra a legtöbb mezőgazdasági területet. Volt is rá vásárlói igény: két Orbán Viktorhoz közelálló család, a Tiborcz és a Mészáros família például összesen 2,7 milliárdot költött arra, hogy állami földet vegyen: ebből 1,71 milliárdot hitelből fizettek.

Tiborcz István, Orbán Viktor veje a régi családi birtok, a Felcsúttól alig 6 kilométerre fekvő Tükröspuszta kibővítését célozta meg. Tiborcz nővérével és édesapjával összesen 492 hektár, azaz majdnem 5 városligetnyi termőföldet vásárolt Bicske és Mány térségében, 559 millió forintot hagyott ott a liciteken...