2018. március 1., csütörtök

A VÁLTOZATLANSÁGRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.02.28.


Több helyen olvastam az elmúlt napokban, hogy nem kell aggódni, ha a jelen ellenzék valahogyan megnyeri a választásokat, mert majd először jön egy szakértői kormány, aztán majd kiírnak pótválasztásokat és akkor majd helyreáll a rend...

Neee!!! Nagyon szépen kérem, neee! Ne álljon helyre! Maradjon az a rendetlen szakértői kormány. A civilizáltnak nevezett világ történetében először ne jöjjenek vissza a politikusok, annyiszor mondtam már, minden okunk és jogunk megvan hozzá, hogy valamit, ami jó, ami előremutató, ami a fejlődést szolgálja, először itt, ebben a lángoktól ölelt országban csináljunk. Tényleg olyan nehéz észrevenni, miért van szükség szakértő kormányra? Mert a politikusok nem alkalmasak arra, hogy emberi közösséget irányítsanak (állatit még kevésbé). Nem a mi mostani ellenzékünk nem alkalmas, más sem (ha az ellenzék nem, a kormány talán igen?). A működőképes országok annak ellenére működnek, hogy politikusok "intézik" az ügyeket.
Nem aggódni kell, reménykedni. És semmi esetre sem kiírni új választásokat. Egyszer eljön az idő, mikor az emberiség rájön, el kell söpörni a föld színéről a pártokat és a politikusokat. Miért ne lehetne ezt itt és most elkezdeni? Én is meg tudom mondani, hogyan tovább, hát még a nálam felkészültebb, alaposabb ismeretekkel bíró emberek.
Ideteszek egy részletet egy közel öt évvel ezelőtti blogomból. Változtatás nélkül (ellenőrizhető: Jóreggelt Európa - 2013. június 26.)

Kornai a Hol a határ… kérdésre egyszerű választ ad: a határ helyenként vékony, helyenként elmosódott. Ő nem mondja ki, én veszek egy nagy levegőt és vele a bátorságot, hogy megtegyem helyette, a felelősség vállalása volna túl a határon, amit Kornai szerint a politikusnak kell(ene) viselnie. Szerintem meg nem kellene, úgy is mondhatnám, Isten őrizz, hogy bármit rábízzunk egy politikusra, felelősséget kiváltképpen nem, azt ugyanis egészen bizonyosan nem vállalja. Alkatilag képtelen rá. Ne erőltessük, fölösleges.

Volt egy szakértői kormányunk, némelyek lesajnálóan jegyezték meg, hogy ez persze csak szakértői, egy ilyen kormány nem vállalhatja a politikai felelősséget.

Ne is! Addig jó nekünk! Miért is kell megalakítani egy szakértői kormányt? Mert a politikusok nagyon elrontottak valamit. A szakértői kormány rendbe hozza, aztán vissza a politikusoknak, hadd rontsák el megint.

A politikai felelősség elnevezésű lidércfogalom abban különbözik a felelősségtől, hogy nem felelősség, egyszerűen azért, mert a politikus tetteinek nincs semmilyen következménye, azaz a politikus felháborodottan utasítja vissza annak még a feltételezését is, hogy ő büntetőjogi felelősséggel tartozna a tetteiért. Miért is nem tartozik például elszámolni milliárdokkal, amelyeket elherdált, ellopott részben saját kasszájába helyezve az összeget, részben a pártjáéba, meg amelyeket téves, rossz döntései következtében másra, haszontalanra, kártékony dolgokra költöttek? Mindenki mást sokkal kisebb összegek helytelen használatáért börtönbe csuknak, a politikust nem, mert ő kitalálta magának a politikai felelősség nem létező fogalmát? Mert az ő politikai felelőssége azzal a szörnyű következménnyel járhat, hogy esetleg négy év múlva nem választják meg, és akkor szegénynek majd ellenzéki politikusként kell (nem is kell) bejárnia az ország házába melegedni vagy hűsölni, és további felelőtlen marhaságokat beszélni? Ez volna a felelősség és a vele járó következmény? Hogy megbukik a választásokon, és elveszti a hatalmat? És ellenzékben ott folytatja, ahol abbahagyta: drága autókon jár drága helyekre, és minden ingyen van neki, mert mi fizetjük? Szörnyű felelősség, szörnyű következmény...

NEM AZÉRT TANULTAM, HOGY NÉLKÜLÖZZEK - SZEGEDI MEDIKUSOK AZ ORVOSOK KIVÁNDORLÁSÁRÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: B. KOVÁCS TAMÁS
2018.03.01.


A rossz munkakörülményeket említették az orvosok kivándorlásának elsődleges okaként szegedi orvostanhallgatók és rezidensek. Az ország gazdasági állapota, és ezzel szoros összefüggésben fizetésük mértéke mindegyiküknél csak másodlagos kérdés volt.

Az ország négy egyetemének – köztük a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar – ötöd- és hatodéves orvostanhallgatójának 40 százaléka tervezi, hogy rövidebb-hosszabb időre külföldön keresné a boldogulását. Ez az Orvosi Hetilap 2018. január 2-i számában olvasható.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet nem reprezentatív kutatáskutatása négy, a szegedi mellett a budapesti, a debreceni, a pécsi egyetem 530 hallgató értékelhető válaszát értékelte. Azt nem vizsgálták, hogy az egyes egyetemek közül hol, melyik oktatási intézményben a legnagyobb hajlandóság a maradásra vagy a külföldi munkavállalásra. Az eredmények csak a munkavállalási szándékokra vonatkoznak és a magyarországi orvostanhallgatók 2,75%-nak nem reprezentatatív véleményét tükrözik.

A külföldi munkavállalást tervező orvostanhallgatók 33 százaléka az egyetem után azonnal külföldre menne, negyedük a szakvizsga után vagy később, és körülbelül ugyanennyien, 24 százaléknyian pedig közvetlenül a szakvizsga után – derül ki a kutatásból. A többség nem is a fizetés mértékét jelölte meg elsődlegesen itthoni „zavaró” tényezőnek, hanem a hazai munkakörülményeket. Ezt a megkérdezettek 89%-a említette, míg a fizetés elégtelenségét 82%-ban jelölték meg külföldi munkavállalást kiváltó tényezőként. 79% szerint a szakmai lehetőségek szélesebbek határainkon kívül, míg 26% kalandvágyból hagyná el az országot. 20% a hálapénzrendszert is okként tüntette fel.

Annát egyáltalán nem lepte meg a kutatás eredménye. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar hallgatója a felmérésből is jól látható többséggel együtt gondolkodik külföldi munkavállaláson.Tervei szerint az egyetem elvégzése után meg is lépi. Angliába menne, bár ez még egyelőre képlékeny. A szegedi diák aneszteziológus szakorvosként képzeli el szakmai pályafutását.

Friss diplomásként minél előbb ki kell próbálnom magam külföldön. Erről sokat beszélgetek másokkal, és szinte mindenkinek ez a véleménye” – nyilatkozta az Átlátszó Országszerte blogjának. Anna, több megkérdezetthez hasonlóan vizsgái, illetve szakmai előmenetele nehezebbé válásától tartva kérte, csak keresztnevét említsük meg, ne a teljes nevét.

Az ember nem azért tanul, küzd ennyit az orvosi diploma megszerzésének érdekében, hogy nélkülöznie kelljen” – mondta a 22 éves fiatal nő. Majd gyorsan hozzátette: minél több időt töltött gyakorlatokon a belföldi kórházakban, annál inkább rájött, hogy a pénznél fontosabb tényezők is vannak: a megbecsülés a betegek részéről, a kollégák részéről, az állam részéről.

Anna megjegyezte, ha kicsit tágabb értelemben nézi a dolgokat, akkor egyáltalán nem szakmai okok állnak az egészségügy dolgozók elvándorlásának hátterében, hanem a választott ország állapota, a közhangulat.

Nem tartja elegánsnak azt, amikor a hiányszakmák tekintetében mindig az orvosokat veszik előre. Tény, orvoshiány van, azonban ez egy mókuskeréknek csak egy része. Azzal, hogy ha hemzsegnének az orvosok az országban, aligha lenne megoldva magyar egészségügy helyzete...

GYERMEKVÉDELEM?!?! - EGY ANYA NYÍLT LEVELE MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK (2)

VÁROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Városi kurír
2018.03.01.


Az országos felháborodást kavart tegnapi cikkünk amelyben egy nagymama írta le, milyen drámai kálváriának van kitéve állatvédő lánya és unokája. Folytatásaként, a Városi Kurír ma kapta meg közlésre a hatóság által vegzált, állatvédő édesanya magyar kormánynak írt nyílt levelét.Nyílt levél Magyarország kormányának

Én, Schwabisch Diána, magyar állampolgár, édesanya, állatvédő és az összes tudomásomra jutott, hasonló diszkriminatív eljárás alatt álló szülő „szócsöve”, az alábbi kérdéseket tenném fel:
– Hogyan történhet egy jogállamban, hogy egyéni, szubjektív vélemények alapján, bárki bűncselekménnyel vádolható, megalázható, megfélemlíthető?

– Hogyan fordulhat elő egy jogállamban, hogy semmiféle jogszabályi háttérrel nem bizonyítható állítások alapján, egy gyermek védelembe vétele megtörténik?

– Hogyan fordulhat elő egy jogállamban, hogy egy pedagógus a szülőt folyamatosan és következetesen megkerülve, hamis, illetve szubjektív vélemény alapján rágalmazzon?

– Hogyan fordulhat elő egy jogállamban, hogy olyan emberek, akik a szülőt sosem látták, megállapítsák, hogy gyermekei a számára nem elég fontosak?

– Hogyan fordulhat elő egy jogállamban, hogy egy szülőt – megfélemlítéssel – abba az irányba próbáljanak terelni, hogy az általa tartott állatokat házából kidobja, még akkor is, ha ezzel az állatok testi épségét illetve életét kockáztassa?

– Hogyan fordulhat elő egy jogállamban, hogy gyermekek halhatnak éhen, lehetnek évekig molesztálva, bántalmazva, úgy, hogy a jelzőrendszerbe be sem kerülnek, miközben mi bűnözőként megbillogozva, meghurcolásra kerülünk amiért gyermekeink mellett több állattal élünk egy fedél alatt?

– Hogyan történhet meg egy jogállamban, hogy bárki megsérthet minket emberi, szülői mivoltunkban, csak mert állatokkal élünk?

– Hogyan történhet meg egy jogállamban, hogy gyermekeink veszélyeztetésével vádoljanak azért, mert a nem állattartó pedagógusok és tanulók szerint a gyermek ruhája kutya/macskaszagú?

– Hogyan történhet meg egy jogállamban, hogy gyermekeink érzelmi elhanyagolásával vádolnak meg minket azért, mert a gyermekekkel töltött időben a lakásban állatok is tartózkodnak, a programjainkon részt vesznek.

– Hogyan történhet meg egy jogállamban, hogy semmiféle egészségügyi végzettséggel nem rendelkezők megállapítsák, hogy a gyermekeink az állatainktól számtalan betegséget elkaphatnak, majd terjeszthetik azt.

– Hogyan írhatja felül egy jogállamban a törvényt a szokásjog és a hagyományok?

– Hogyan kérdőjelezhetik meg egy anya anyai alkalmasságát pusztán azért, mert éppen orvosi ellátásra szorul?

– Hogyan történhet meg egy jogállamban, hogy egy nem házi őrizet alatt álló személy köteles a hivataloknak az idejével elszámolni, munkabeosztását leadni?

– Hogyan történhet meg egy jogállamban, hogy egy pedagógus egy gyermeket az osztálytársai előtt megszégyenítsen?

– Hogyan fordulhat elő egy jogállamban, hogy az ország különböző pontjain, a legkülönfélébb életkörülmények között élő édesanyáknak a gyermekeikért kell remegni, mert ugyanazon séma alapján, szinte hadjáratot indítottak ellenük?
Mert állatvédők

Mert azt a mocskot takarítják, ami többek közt a leginkább támadó oktatási rendszer hiányosságaiból is ered.

Mihelyt az ország hozzánk hasonló bánásmódban részesíti az állatbántalmazókat, az állatelhagyókat és képes lesz magáévá tenni a felelős állattartás alapjait, ránk már nem is lesz szükség.

De addig, ameddig az ilyen túlbuzgó, fontoskodó állampolgárok többek között azért tudnak az utcán nyugodtan közlekedni, mert mi, állatvédők vagyunk, amíg nemhogy a saját gyermekeinket nem veszélyeztetjük, de másokét is megvédjük attól, amihez a civil állatvédők jelenléte nélkül a jelenlegi állattartási kultúra rövid távon vezetne, addig KIKÉRJÜK MAGUNKNAK ezt a fajta bánásmódot, és KÖVETELJÜK, hogy ne kerülhessen egy jogi kategóriába egy kutyaszagú kabát a gyermek verésével, molesztálásával, éheztetésével.

Tisztelettel: mi, mindannyian.

AZ ENSZ UTÁN: GAZDASÁGI CSŐDBE KERGETJÜK KÍNÁT

GONDOLATVILÁGBAN
Szerző: Andrew_s
2018.03.01.


Korábban még kérdéses volt, hogy ki, illetve mi lesz az új ellenség. Mindenki lenyugodhat! Megvan! A látszat szerint. Látszatellenségként a választásokig. Aztán majd meglátjuk. Nem kisebb szervezet, mint az ENSZ. Az “természetesen” ugyanúgy nem zavarja ebben Magyarország tagsága a szervezetben Orbán Viktort, mint Európai Unió esetében. Ellenben a lassan ráégő korrupciós vádak, és az ezzel kapcsolatos kommunikáció nagyon.

Ezért a gyakorlatilag bármit megtesz jelenleg a kormánypárti propaganda, hogy valahova máshova tematizálja a kommunikációt. A Polt-Orbán-Tiborcz háromszög, és a környékén kavargó rokonok, ismerősök, haverok és többiek egyre kínosabbá válnak. Talán az sem véletlen, hogy nem igazán kaptak azon a lehetőségen, amit Bencsik András vetett fel. Miszerint teregessék ki a kártyákat a vádak hatására. Mert szerinte ugyanis arra a kormánypárti sajtónak tényekkel kell felelnie, hiszen semmi sem igaz belőle. De a jelek szerint nem teregetnek kártyákat. Amiből arra is gondolhatunk, hogy Bencsik javaslata nagyjából olyan hatással lehet, mint selyemzsinórral menni látogatóba. A kártyák teregetése helyett inkább a kártyák további keverése látszik a kommunikációs fősodornak. Úgyhogy jöhet az ENSZ elleni kampány...

...az ENSZ elleni propaganda láttán érdemes két dolgot is szem előtt tartani. Az egyik, hogy a választások közeledtével kell a figyelemelterelés, és a hívek idegengyűlöletének, illetve összezártságának szinten tartása. A másik, hogy talán érdemes eljátszani azzal a gondolattal is, hogy a Fidesz parlamenti többsége esetén mi lesz a következő lépés? Az egyik alternatíva, hogy az összes ilyen kampány megy a levesbe. Ez racionális lépés lehetne, de rögtön lebukna a látszatkeltő volta a hecckampánynak. Marad a másik lehetőség, hogy tovább kell folytatni a licitet. Az ENSZ és annak tagszervezeti után már nem sok potenciális lehetőség van. Lehetne például gazdasági hadat üzenni Kínának. Esetleg ténylegesen meghirdetni a Mars magyar gyarmatosításának programját. Amelyhez, az erőforrások biztosítása érdekében egy totális hadüzenet kellene az egész világnak. Egyszerre. Mert ott van az a közel hét és félmilliárd migráns a Föld nevű ősmagyar bolygón. Közvetlen kiutalással a Teremtőtől, aki Orbántól kért ehhez szaktanácsot.

Ott a keresztfolyosón túl. A Napóleonok és Jézusok termeitől nem messze. Ahol aranyozott betűkkel van grafitizve: „Az állam én vagyok”. Amit már egy ideje óta Orbán mond. Akitől valami francia plagizálta egyszer.

ORBÁN VIKTOR FÉL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2018.03.01....Rengeteg kormányzati kudarcot kell a zajjal elrejteni. Orbán Viktor fél, hogy egyszer majd nem lesz elég, hogy a sürgősségin meghaló emberek hozzátartozóit legorombítja Németh Szilárd, amiért „állandóan orvoshoz szaladgálnak”. Fél, hogy a diákok egyszer majd nem mennek haza – tavaly ilyentájt is volt rá esély, hajnalig rázták az Oktogont a fiatal tüntetők, csak akkor megtették Orbánnak ellenzéki oldalról azt a szívességet, hogy kinyírták a mozgalmat az új választási törvény hazug ígéretével. De arról majd máskor beszélünk, micsoda bűn volt ez. Most a lényeg az, hogy megint gyűlnek a fiatalok az utcán, és Orbán tudja, egy mai húszévesen már nehéz fogást találni. Ő még bőven általános iskolás volt, amikor a Fidesz hatalomra került, neki ez az „elmúltnyolcév” nem a 2010 előtti. Orbán fél, hogy nem a plakátra rakható, megszokott ellenfeleivel kell megküzdenie, hanem politikai értelemben szűz szereplőkkel. Márki-Zay Péter azért is győzött Hódmezővásárhelyen, mert elhittük a történetet egy jobboldali, sokgyerekes, vallásos értelmiségiről, aki a Vlagyimir Putyin hátsójában lakó korrupt és elvtelen Fideszt konzervatív alapon támadja.

Orbán fél, mert látja, hogy a parancsuralom nem tud minőséget szülni,

az előre lediktált gondolatok szükségszerűen ócskák; tudja ő, hogy sajtóbirodalma nem több mint közpénzből fenntartott propagandahálózat, de ha a polgár dönthet, nem azt nézi, nem azt olvassa, nem azt hallgatja. Fél, mert hiába foglalja el a nyilvánosság fórumait, már a nagymamák is fel tudnak menni a Facebookra (igen, pláne vidéken, jegyzem meg rögtön az előítéletes fővárosi betelefonálóknak), nem lesz már hermetikusan zárt a rendszer.

Azért habzsol őrült módon a rezsim, mert mindezt tudja. Hogy ma kell megenni mindent, mert az egész akár holnap bedőlhet.

Milliós táskák a magángép ülésére dobva, stressztől gyűrt táskák a szemek alatt: előbbi lenne a gyógyír az utóbbira. Ma minden az övék, igen. A felelősség is. Csak ők tehetnek a gondokról, és csak őket döntheti le a vihar.

És végül: Orbán Viktor fél, méghozzá 16 éve húzódó, időről időre megerősített félelme ez: fél, hogy nem látja időben a világával szemben felkelő tömeget. Nem látta 2002-ben, nem hitte el 2006-ban, majd kormányra kerülése óta eltéveszti minden fontosabb időközi választáson, amire ráment a kétharmada, most pedig Hódmezőlázárhely. Mert abban a világban, amit fentebb leírtam, a cselédsajtóval, a kézhez idomított nyomozati szervekkel, igazságszolgáltatással, közigazgatással, Állami Számvevőszékkel és Alkotmánybírósággal, a sok-sok nyalonc gyűrűjéből egyszerűen nem látszik a valóság. Fél, mert tudja, hogy előbb-utóbb ezért és így fogják legyőzni...

NAGYON NAGYRA NŐHET MÉSZÁROS BIRODALMA

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2018.03.01.


A Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett tőzsdei cégek részvényei az elmúlt évben szárnyaltak, maguk a vállalatcsoportok is egyre méretesebbre duzzadnak, és hamarosan további bejelentések várhatóak. Felnőhet-e a birodalom a Mol, OTP, Richter és MTelekom mellé a budapesti tőzsdén?

Attól, mert valami nagy, még nem feltétlenül szerez örömet, tartja a mondás. A Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez köthető tőzsdei cégek az elmúlt évben azonban nemcsak nagyon nagyra nőttek, de méretes árfolyam-emelkedésükkel sok örömet is okoztak a kisbefektetőknek.

MA MÁR A CÉGEK 300-400 MILLIÁRD FORINTOT IS ÉRNEK.


Többféleképpen lehet számolni, az alsó érték akkor jön ki, ha csak a legközvetlenebb érdekeltségeket, a Konzum, az Opus Global és az Appeninn nevű cégeket vesszük figyelembe. A felső érték pedig akkor, ha a CIG Pannónia Életbiztosítót is belevesszük a matekba. A cégcsoport bővülése eddig töretlen volt..

MENNYIRE GAZDAG MÉSZÁROS LŐRINC?

ZOOM
Szerző: MARCZISOVSZKY MÁRTON
2018.02.28.
Nemrég megnéztük, hogy milyen elképzelhetetlenül sok pénz az, amit az Apple idén befektetésekre akar költeni, erről viszont eszünkbe jutott, hogy megnézzünk egy hasonlóan jó, de magyar sikertörténetet: Mészáros Lőrincét.

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere egy év alatt úgy felduzzasztotta a vagyonát, hogy ott van a tíz leggazdagabb magyar között, az a 105 milliárd forint, amivel biztosan rendelkezik szemmel is jól látható összeg, ahogy az a lenti infografikából kiderül. A grafikához a Forbes becslését vettük alapul, de az interneten és egyéb vagyonbecslésekben keringenek számítások 120 milliárdos vagy akár még nagyobb vagyonról is.

A KÉTARCÚ VANCOUVER

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Lívia
2018.03.01.Érdekes, hogy miközben az Egyesült Államok kapcsán rendre felmerül, hogy egy olyan nagy országról nem lehet egységként beszélni, ez Kanadánál ritkábban hangzik el, pedig a nyelvi-kulturális különbségek talán még nagyobbak is, mint a déli szomszéd esetében. Erre is rávilágít Lívia posztja, aki Vancouver kapcsán nem a pozitívumokat írta meg. (A képeket köszönöm neki.)

„Második éve taposom a Sziklás-hegység nyugati partjának porait immár letelepedett bevándorlóként, jogokkal és kötelezettségekkel.

Nézegettem néhány Kanadáról szóló posztot, és lévén, hogy ez egy irdatlan nagy ország, szerintem az élmények összehasonlíthatatlanak egy mondjuk Ottawában élő magyar, illetve egy Vancouverben élő magyar szemszögéből.

Nézzük a legfontosabbat! Az amerikai kontinens nyugati partjáról az összbenyomásom az, hogy ide egyszerűen nem jut el a valóság. Olyan, mintha a Sziklás-hegység leszigetelné a világnak ezt a részét a többitől, s valami utópikus álomban úsznának az itteniek. És én is itt úszok most már.

Hogy könnyebb legyen a megértés, példákat hozok.

A világ hírei nem jutnak el

A hírek, a világ hírei, de leginkább az európai hírek ide nem jutnak el. A tv-k nem nagyon közvetítenek egy-egy megmozdulásról, esetleg terrortámadásról (elnézést a negativitásért), online sem a világ történései az elsők, amik felugranak az itteni online sajtóban, a fő fókusz az amerikai és kanadai történéseken van.

Persze ha valaki az USA-ban él, akkor ez a dolog még hangsúlyosabb, de számomra furcsa, hogy míg Magyarországon a világhírekről könnyen tudomást szerzünk, a legfontosabb médiumokon hírt adnak ezekről, úgy itt azon kívül, hogy mi történik ezen a kontinensen, nem sokakat érdekel.

Rengeteg fals és torz benyomásba ütköztem például a jelenleg Európába történő bevándorlás megítélésével kapcsolatban..."...


SZABÓ TÍMEA: BETEGEK MILLIÓIT HAGYJA CSERBEN A FIDESZ

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR
2018.03.01.


Betegek millióit hagyja cserben a Fidesz-KDNP, és az emberek gyógyítása helyett presztízsberuházásokra, határon túli egyházi beruházásokra költik a milliárdokat – sommázta a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea, aki a Zoom.hu-nak elmondta: a minap az Országgyűlés népjóléti bizottságában

féltucat egészségügyi és szociális témát érintő ellenzéki javaslatot szavaztak le a kormánypárti képviselők.


Szabó Tímea emlékeztetett: hiába indítványozta például, hogy több pénz jusson a rákos betegek kezelésére vagy a sürgősségi betegellátás fejlesztésére, ezek elutasításával a kormánypárti politikusok – élünkön Selmeczi Gabriella bizottsági elnökkel – “százezer rákos beteget, a sürgősségi ellátástól joggal rettegő milliókat” hagytak cserben.

Az ellenzéki politikus javasolta továbbá a Magyarországon gyakori nőgyógyászati betegségben, az endometriózisban szenvedő mintegy 200 ezer nő ellátásának javítását, a Kincses Gyula egészségpolitikus, korábbi államtitkár által – összellenzéki támogatás mellett – kidolgozott “egészségügyi minimum” programjának elfogadását – ezeket szintén lesöpörték az asztalról.

Szabó: magasról tesznek a gondokra

Nem foglalkozott a kormánypárti képviselők elutasítása miatt a bizottság két másik témával sem: az európai szociális pillérrel és a kisgyermekes családok kilakoltatásának tilalmával. Előbbit tavaly év végén Göteborgban Magyarország is elfogadta – miközben a korábbi nemzeti konzultációban még ágált ellene -, ám végrehajtani nincs nagy kedve, míg utóbbi, kilakoltatási témában több ellenzéki törvényjavaslatot is leszavaztak már az Országgyűlésben a kormánypártiak.

“Vagyis gond nélkül az utcára tesznek gyerekes családokat, nem érdekelte őket, hogy hetente történnek halállal végződő esetek a sürgősségi osztályokon, hogy évente 30 ezer magyar ember hal meg fölöslegesen rákban. De arra is magasról tettek, hogy az egész Unióban a magyar kormány költ a legkevesebbet a betegellátásra (…)

“Semmi és senki nem érdekli őket a saját lopásaikon és a szavazatvásárláson kívül”

– fakadt ki a Facebookon a bizottsági ülés után Szabó Tímea. A Zoom.hu-nak megjegyezte: a fideszes bizottsági elnök azzal “indokolta” az elutasítást, hogy a Párbeszéd politikusa előterjesztőként csak vádaskodik és kampányol.

“Az emberek gyógyításával szemben a makói fürdő felújítására van 9,5 milliárd forint, a Tiszántúli Református Egyházkerületnek jut 5,7 milliárd, de még a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium egyházi tulajdonban levő épületének is adtak az elmúlt hetekben 1,5 milliárdot. Csak a magyar egészségüggyel nem foglalkoznak. Szégyen!” – állapította meg az ellenzéki politikus...

HOGYAN BÁNJUNK A MOLESZTÁLÓ FÉRFIAKKAL?

MAGYAR NARANCS - KULTÚRA/ZENE
Szerző: KING JÓZSEF
2018.03.01.


Ma megjelent, legfrissebb lapszámunkban Fischer Iván karmestert faggatjuk a közelgő Falstaff-bemutató kapcsán. Ízelítő az interjúból:

Magyar Narancs: Mi a Falstaff aktualitása ma, mit tud mondani nekünk ez a mű, ami itt és most érvényes, ami több mint a sziporkázó zene esztétikai élvezete?


Fischer Iván: Most mondhatnám azt, hogy megtanulhatnánk ebből a darabból, hogyan bánjunk a molesztáló férfiakkal. Alicének és Megnek eszébe se jut, hogy áldozatnak érezzék magukat. Tőrbe csalják és jól megbüntetik a vén kujon csábítót, és aztán együtt szórakoznak, mulatnak vele. Egy­általán, nagyon tanulságos az az életvidámság, ahogy a szereplők túlteszik magukat sérelmeken, és hipp-hopp, újra jókedvük lesz. Na, ebből tanulhatunk.

MN: A zaklatási ügyek fényében ezt kevésnek érzem. Van, amikor a humor már nem működik, nem segít túltenni magunkat a sérelmeken. Pedig Falstaff valahol mégiscsak egy zaklató, nem?

FI: Igen, zaklató, hiszen egyszerre két nőnek, férjes asszonynak ír szerelmeslevelet, nyilván hazudik, szédít. Utána kicsit rámenősen udvarol Alicének, de nem erőszakoskodik. Ilyesmire a humoros büntetés szerintem kiváló válasz, ugyanis ez egy enyhe zaklatás. Az kétségtelen, hogy az erőszakot már nem lehetne humorral kezelni, az megbocsáthatatlan lenne...

KORRUPCIÓINFÓ: HADHÁZY A KLIKKBEN KEZD ÁPRILIS 9-ÉN, MERT NEM TELJESÍTIK AZ ADATIGÉNYLÉSEIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.03.01. 


Vándordíjjá változhat a pofátlan adatgazda cím, ezúttal a KLIK-et illeti kétes dicsőség. A Klebersberg Központ bő fél éve nem számolt be érdemben Hadházy Ákos LMP-társelnöknek arról, használják-e az uniós milliárdokból beszerzett számítógépes programokat. Hadházy friss kérdésére pedig azzal jöttek: az egy éven belüli ismételt adatigénylést nem kell teljesíteniük.

Hadházy Ákos szokásos Korrupcióinfóin már többször foglalkozott a KLIK Köznevelés az iskolában elnevezésű tízmilliárd forintos TÁMOP-os pályázatával:

Korrupcióinfó: A tanulmányírás az új olajszőkítés

A projektből több olyan tanulmányt is kifizettek, melyeknek részletei szóról szóra megegyeznek, bérköltségre közel két milliárd forint ment el, és másfél milliárd forintot fordítottak szellemi termékek vásárlására. 200 db CD lemezért 283.591 forintot fizetett a KLIK. Előfordult olyan eset is, hogy ugyanazon céggel ugyanazzal a megnevezéssel két szerződést is kötöttek.

Utóbb kiderült az is, hogy a projekt részeként mintegy 900 millió forintért kiépítendő úgynevezett Intézményfenntartói Információs Rendszer nem készült el időre, sőt, Hadházy informátora szerint egyetlen programot sem használnak, azok fiókok mélyére kerültek.

A politikus utóbbi állításnak kívánt utána nézni, de falakba ütközött. Tavaly júliusban azt válaszolta adatigénylésére Solti Péter, a Klebersberg Központ elnöke, hogy „a rendszerek jelenlegi felmérése és a használatba vételükhöz szükséges munka folyamatban van”. Közleményükben pedig azt ígérték, 2017. végéig mindent beüzemelnek.

Hadházy januárban rá is kérdezett, hogy működnek-e már a kifejlesztett informatikai rendszerek, használják-e azokat, akiknek készült. Több, mint egy hónapos spéttel kapott választ Soltitól, méghozzá azt, hogy a kérdést a KLIK egyrészt nem tartja közérdekű adatigénylésnek, de egyébként is: egy éven belül másodjára kérdezi ugyanazt az LMP-s képviselő, márpedig erre nem kell felelni az infótörvény szerint...

A FIDESZ-KDNP MA VÉGLEG CSERBEN HAGYTA A MAGYAR BETEGEK MILLIÓIT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2018.02.27.A parlament Népjóléti bizottságában a kormánypárti képviselők Selmeczi Gabriella vezetésével indoklás nélkül leszavazták az összes javaslatomat, és ezzel az út szélén hagytak több százezer rákos beteget, a sürgősségi ellátástól joggal rettegő milliókat, 200 ezer endometriózisban szenvedő nőt és az egész magyar társadalmat, akinek a nevében benyújtottuk a Kincses Gyula által kezdeményezett összellenzéki egészségügyi minimumot is.

De gond nélkül az utcára tesznek gyerekes családokat is.

Nem érdekelte őket, hogy hetente történnek halállal végződő esetek a sürgősségi osztályokon, hogy évente 30 ezer magyar ember hal meg fölöslegesen rákban, amikor ők gyógyíthatóak lennének, hogy fele annyi CT gép van itthon, mint Szlovákiában. De arra is magasról tettek, hogy az egész Unióban a magyar kormány költ a legkevesebbet a betegellátásra, viszont a magyar emberek költenek legtöbbet zsebből az egészségügyre, hogy mi halunk meg a leghamarabb és leszünk betegek a legfiatalabban Európában.

Semmi és senki nem érdekli őket a saját lopásaikon és a szavazatvásárláson kívül. Selmeczi annyit bírt hozzátenni, hogy én ne vádaskodjak! Gratulálok, tényleg!

Az emberek gyógyításával szemben a makói fürdő felújítására van 9,5 milliárd forint, a Tiszántúli Református Egyházkerületnek jut 5,7 milliárd, de még a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium egyházi tulajdonban levő épületének is adtak az elmúlt hetekben 1,5 milliárdot.

Csak a magyar egészségüggyel nem foglalkoznak. Szégyen! De április 8-án országosan is utoléri a Fideszt Hódmezővásárhely. Változás lesz, mert az emberek nem tűrik ezt már szótlanul!

HOGYAN SZEDTÉK RÁ A HÍVŐKET, HOGY A JOBBOLDALRA SZAVAZZANAK? - A DÉLI RABSZOLGASÁG INTÉZMÉNYE AZ EVANGÉLIUMI KERESZTÉNY MOZGALOMBAN ÖRÖKLŐDÖTT TOVÁBB

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.02.27.


Az egész világra, így Magyarországra is érvényes példa az, ahogyan az amerikai hívőket rászedték arra, hogy a republikánus párt szavazói legyenek. Ma világméretekben zajlik ugyanez, és az orosz titkosszolgálat propagandája, álhírei leginkább ezt a közönséget célozzák. Aki nem érti meg, mi történt Amerikában, hogyan kerestek ürügyet ahhoz, hogy a “keresztény” identitású embereket és a valódi hívőket a jobboldal mellé állítsák, az nem fogja átlátni azt sem, ami saját hazájában, így Magyarországon történik.

2014-ben jelent meg Frank Schaeffer nagy port felvert cikke, amely leleplezte az egyezség részleteit (ő maga összeesküvésnek nevezte, noha mint írta, nem összeesküvés-elméletek híve, de mindezt onnan tudja, hogy részt vett benne), hogyan állapodtak meg evangéliumi keresztény vezetők abban, hogy híveiket a republikánus párt mögé állítják. Frank Schaeffer apja evangéliumi presbiteriánus pásztor volt, Billy Graham után a legbefolyásosabb vezető az amerikai evangéliumi protestáns mozgalomban. A leleplező cikk magyarul is megjelent egy evagélikus közéleti blogon, cikkünkben ebből is idézünk.

Az “összeesküvés” abban állt, hogy keresni kellett egy témát, amivel a hívőket riogatni lehet, és amelynek középpontba emelésével elfogadhatatlanná lehetett tenni a demokrata pártot a keresztény szavazók számára. Ezt a témát az abortusz kérdésében találták meg, ami a megállapodásig nem volt ennyire középpontban, mert az akkori általános keresztény felfogás tagadta, hogy a magzat a fogantatásától fogva teljes értékű életet birtokol, és élő ember, akinek az elpusztítása “gyilkosság”.

Nem akarunk ebben a teológiai kérdésben állást foglalni, mert témánk szempontjából nem ez a lényeges, hanem az, hogyan találtak ki valamit arra, hogy a keresztény hívők több tízmillió szavazatát a republikánus párt mellé állítsák. Annál is inkább, mert az abortuszon kívül újabb témákat is találtak ugyanerre a célra. Csupán elmondjuk, hogy korábban a III Mózes 24,17 versére hivatkoztak, amelyben ez áll: “Ha valaki agyonüt valamely embert, halállal lakoljon”. Ám a II Mózes 21,22 nem bünteti halállal azt, ha valaki a magzat halálát okozza, ha meglök egy terhes asszonyt, s az elvetél. Ez azt bizonyítja a teória szerint, hogy a magzat még nem teljes értékű élet. Ezt mondják a zsidó rabbik biblikus magyarázatai is, márpedig ebben ők az autentikus személyek. A lényeg, hogy a politikai cél előtt ugyanezt mondták a keresztények is. Ezzel azonban nem lehetett a hívőket semmire rávenni.

De ha az abortuszról, mint Istentől elfordult emberek szervezett tömeggyilkosságáról lehet beszélni, akkor az azt támogató, elfogadó pártok egy kalapba kerülnek a gyilkos szovjet kommunista párttal, vagy a német nemzetiszocialista párttal. Ennek a propagandának lett a hatása, hogy az abortuszról megváltozott a keresztény hívők véleménye. Addig az volt az elfogadott álláspont, hogy szemben az anyával, a magzatot nem tekinti élő szellemmel bíró emberi léleknek a Biblia. Ez ekkor, emiatt változott meg. A politikai cél érdekében beindult a propaganda, amit maga Schaeffer irányított. TV- és rádióprogramok sokasága, James Dobson, Pat Robertson és mások magyarázatai, akik ma is aktív vezetői a mozgalomnak, és irányítói a republikánus párttal való összefonódásnak.

A propaganda azt sugallta, hogy törvényi tiltás megoldaná az egész problémát, miközben elhallgatták azt, hogy az abortuszt tiltó országokban nagyságrendileg ugyanannyi abortusz történik, a különbség a körülményekben, a beavatkozásokat végzők szakértelmében, és a szövődményekbe belehaló nők számában van. Ez azt jelenti, hogy ezzel kezdődött igazán a gyilkolás, amikor a tiltás miatt sarlatánok kezei között tömegesen haltak meg az anyák. Az uszító propaganda hatására az abortuszt végző klinikák ellen támadásokat intéztek, egyik ilyen támadásban egy “pro-life” aktivista “keresztény” öt embert mészárolt le.

A Trump kampányban is az egyik lényeges elem az a hazugság volt, hogy Hillary Clinton tömeges abortuszokat akar, kereskedni akar a magzatok sejtjeivel, 9. hónapban levő nők abortuszát akarja engedélyezni, és ezekhez az áhírekhez az alapanyagot az oroszok adták. Trump azt ígérte meg, hogy megvonja az állami támogatást az abortuszt is végző Planned Parenthood klinikáktól, amit meg is tett. A nővédelmet ellátó klinikák tevékenységének 3 százaléka volt abortusz, megfelelő feltételek és körülmények mellett. A női rákszűrés tette ki a tevékenység nagyobb részét. De az ijesztgetés célja az volt, hogy a hívők szavazatait Trump mellé állítsák. Ez 81 százalékban sikerült. Több tízmillió ember szavazatáról van szó...

SZÁNALMAS BOHÓCOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.02.28.Hogy mennyire rázta meg – nem, nem a kormányzó pártot mert sem kormány, sem párt nincs – az ország kifosztására szövetkezett fiúk tányérnyalóit a hódmezővásárhelyi vereség – a vereséget nem az ellenzéki pártok, hanem a hódmezővásárhelyi polgárok mértek rájuk – az még nem pontosan felmérhető. A szavazás után élő adásban a kamerák elé csődült megmondóemberek őszinte reakciója sokkal többet elmond arról a világról, melyben ők évek óta élnek, mint akárhány sajtótájékoztató és miniszterelnöki igehirdetés. Az Echo TV Sajtóklub című műsora 2018. február 26-án feltárja a valóságot és érdemes odafigyelni, mert a sokk túlságosan friss volt ahhoz, hogy az urak átgondolják, megfogalmazzák a mondandójukat. Olyan ez a műsor, mint amikor egy ember, akiről mindenki úgy tudta, hogy rendes, becsületes, jóindulatú, családszerető, békés figura, óvatlanul merevrészegen megmutatja a valódi énjét. Csak most nem egy, hanem négy ember leplezte le és nem önmagát (az eddig sem volt titok), hanem azt a közeget, azt a beteg rendszert, amit ők is építgettek és otthonosan belaktak. Mindenki kárára.

Aki meg óhajtja tekinteni az egész műsort, az ITT találja. Én csak néhány mondatot fogok kiragadni belőle – nem a szövegkörnyezetből ragadom ki, csupán a háromnegyed órás videóból -, mert fontos dokumentumnak tartom. A szereplők: Bayer Zsolt, Lovas István, Huth Gergely, Bencsik András.

Az első pár perc emberi hangnemben zajlott. Az ötödik perc után Huth Gergely kezdi először levetkőzni a normalitás látszatát, onnan kezdve gyakorlatilag egymást hergelik...


ORSZÁGSZERTE TIBORCZ ISTVÁN BARÁTJA BIZTOSÍTJA A FÉNYT

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: VÉG MÁRTON
2018.03.01.


Úgy tűnik, nemcsak a közvilágítás korszerűsítése, hanem az üzemeltetése is óriási üzlet Magyarországon. Legalábbis erre utal, hogy a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány egyik főszereplője – Tiborcz jó barátja és üzlettársa –, Hamar Endre cége hetven településen üzemelteti a közvilágítási rendszert – derítette ki a Magyar Nemzet. A Sistrade Kft. – amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg – 13 megyében látja el a világítási rendszerek karbantartását.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) honlapján megtalálható dokumentumok szerint hat fideszes megyeszékhely: Pécs, Szolnok, Kecskemét, Tatabánya, Szekszárd és Zalaegerszeg tartozik Hamar Endre cégéhez. Továbbá gyakorlatilag a felcsúti közös önkormányzat összes települése is leszerződött a Sistrade Kft.-vel: Orbán Viktor két kedvenc faluja, a kisvasúttal is összekötött Felcsút és Alcsútdoboz mellett Bicske és Csabdi is. Utóbbi település érdekessége, hogy egyben Tiborcz István lakhelye is, ahol a Tiborcz-tanya található. Hamar Endre cége a szintén a felcsúti körzethez tartozó Vértesacsán 2015 januárjától végzi a lámpák karbantartását, de a Sistrade itt közvilágítási tenderterv készítésére is tett ajánlatot.


Bicske pedig azért érdekes, mert ott a két jó barát két legyet ütött egy csapásra. Hamar cége azt a közvilágítási rendszert üzemelteti, amit 2014-ben (csaknem 90 millió forintos) pályázaton a Tiborcz-féle Elios nyert el. Érdekesség, hogy a Tiborcz család legidősebb fia, Péter 2006-ban fideszes képviselőként bekerült a város képviselő-testületébe...

ITT OLVASHATÓ


BUKHAT? HA CSAK EGY MÓD VAN RÁ, BUKJON!

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: NAGY IVÁN ZSOLT
2018.03.01.


Az Elios-ügy lehet a Fidesz Bős-Nagymarosa, talán egyre több helyen döbbennek rá: sötétben tartották őket – a szó legszorosabb, illetve átvitt értelmében is. Vélemény.

A Fideszben állítólag utasításba adták: képviselő, képviselőjelölt nem sorosozhat! De tök mindegy, mit mondtak. Ha szerda reggel valaki végigment a városon, csupa sorosos, kerítéses, ellenzéki listavezetős óriásplakátot látott. Mert nem gondolják komolyan a tiltást. Ha úgy lenne, három nappal Hódmezővásárhely után már nem látnánk ezeket a plakátokat: amikor a kormány hergelni akart, jóformán órák alatt kerültek ki a brüsszeles, Soros György-ös, menekültes plakátok. Most nem. Miként szerdán máris jött az újabb migránsozó videó, nem állították le a héten már egy jót sorosozó Budai Gyulát sem, sőt kiküldték Szijjártót is, vesse rá magát az ENSZ-re, hirdessen újabb lejárató kampányt.

A Fidesz ugyanis nem bánt meg semmit, nem lát be semmit. A sorosozást nem azért állítják le – ha megteszik –, mert rájöttek, hogy ez nem más, mint károgás, hanem félnek. Megrémültek Hódmezővásárhelytől, bevillant 2002 és a bukás. És tudják, hogy ez a bukás nem ugyanaz a bukás lenne, mint 16 éve.

Akkor elvesztették a hatalmat. Kínos volt, és nyilván fölöttébb bosszantó. Most azonban elveszíthetnének mindent. Nemcsak kormányzati pozíciót, autót, kiváltságot, hanem tényleg minden. Összeharácsolt vagyont, befolyást, talán még szabadságot is. Ők is, akik ott ülnek a hatalomban, de talán még olyanok is, akiket csak sejtünk, hogy részesek – lopásban és osztozkodásban egyaránt. És fenyegetett lehet stróman, barát, de akár feleség, gyerek, vej is. Most már ez a tét. Ezért rettegnek...


ITT OLVASHATÓ

ÜZLETI, VAGY FUTÁR- ÉS FELDERÍTŐGÉPEKET VEHET A HONVÉDSÉG

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: ZORD GÁBOR LÁSZLÓ
2018.03.01.


A kormányzat, illetve a Honvédelmi Minisztérium (HM) két használt Dassault Falcon 7X üzleti repülőgép (business jet) beszerzésére készül a nemzeti légi szállítási képesség helyreállítását célzó program részeként – értesült lapunk. Bár a típus alapfeladata viszonylag kis létszámú (legfeljebb 16) VIP-utas interkontinentális távolságra (akár 11 ezer kilométerre) történő szállítása, s ezzel ideális kormánygép lehetne, a konkrét értesülésünket megerősíteni nem kívánó honvédségi forrásaink a lépés katonai képességfejlesztési vonatkozásait hangsúlyozták. Eszerint inkább „futár- és felderítőgépekről”, de mindenképpen többfunkciós eszközökről van szó. Tény, hogy van példa ilyen kettős felhasználásra a világban üzleti repülőgépek állami szolgálata esetén.

Ahogy azonban a nemrégiben beszerzett Airbus A319-esek esetében is – az ügyletet lapunk fedte fel decemberben –, a HM számára érezhetően most is az a fontos, hogy a gépeket ne kormánygépnek nevezzék, mert azt politikailag nem tartják kívánatosnak...

ELIOS-ÜGY: EZT PRÓBÁLJA ELTITKOLNI A KECSKEMÉTI ÖNKORMÁNYZAT

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2018.03.01.


Titkolózik az Elios-szal kötött szerződésekkel kapcsolatban a kecskeméti önkormányzat, ezért megmutatjuk, hogy mit írt a projektről az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala a jelentésében

Több ellenzéki párt fogott össze annak érdekében, hogy megszerezzék azokat a szerződéseket, amelyeket egyes önkormányzatok kötöttek az egykor Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Eliosszal a közvilágítás felújítására. Kedden az e célból alakult árnyékbizottság Kecskeméten próbált betekinteni az iratokba, ám ezt az önkormányzat megakadályozta.

A kecskeméti projekt második üteme szerepel a 24.hu birtokába jutott OLAF-jelentésben, amelyből kiderül, hogy az Elios milyen feltételekkel nyerte el a projektet és az is, hogy Tiborcz István üzlettársáék végzik a karbantartást.
Nem volt konkurencia

A kecskeméti önkormányzat két ütemben folytatta le a közbeszerzést. Az I. ütem összköltségét 575 millióra, a másodikét 413 millió forintra számolták, a projekthez

Kecskemétnek 15 százalékos önerőt kellett biztosítania, ezt azonban a Lázár János vezette Miniszterelnökség átvállalta,

ahogy több más település esetében is. Az uniós támogatásról szóló döntés alig két hónappal korábban született meg, ez 483 millió, illetve 346 millió forint támogatást jelentett a projekthez.

A közbeszerzés előkészítését, beleértve az előzetes tanulmány megírását a Tender-Network Zrt. végezte, amely Tiborczék első ilyen jellegű munkájánál, Hódmezővásárhelyen nemcsak az önkormányzatnak, hanem az Eliosnak is végzett projektmenedzseri feladatokat.

A lehetséges ajánlattevők körét szűkre ezúttal is, mint például Zalaegerszegen, igen szűkre szabták a kiírásban szereplő feltételek. Kecskeméten az ajánlattevőknek a következő feltételeknek kellett megfelelniük:
  • a pályázatot megelőző két évből fel kellett mutatniuk olyan LED-es közvilágítási projekthez köthető megbízásokat, amelyből legalább 200 millió forint bevételre tettek szert,
  • a megelőző 60 hónapból rendelkezniük kellett LED-es közvilágítási megbízásból származó két olyan, 630 millió forint összértékű szerződéssel, amelyből az egyik legalább 450 millió forint értékű volt és minimum 4500 LED-lámpa felszerelésére vonatkozott, továbbá
  • volt olyan egymást követő 5 hét, amikor a cég legalább 400 lámpát (LED-es vagy sima) szerelt fel hetente,
  • rendelkezett olyan műszaki vezetővel, akinek volt legalább 1 darab, minimum 200 ezer forintot elérő közvilágítás korszerűsítése során szerzett szakmai tapasztalata.
A közbeszerzést az első szakaszban 3053 darab lámpára írták ki, a másodikban pedig 2239 darabra, amelyeknek a technikai leírása megegyezett az Elios gyakori beszállítója, a Tungsram-Schréder által gyártott világítóeszközökével.

Az önkormányzathoz (látva az elvárásokat, nem meglepő módon) egyetlen ajánlat érkezett, az Eliostól
,

a szerződést pedig 2014. április 22-én meg is kötötték mindkét ütemre...

CSAK AZÉRT OLYAN MAGASAK, MERT MI TÉRDEPELÜNK

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.02.28.


Minden rendelkezésünkre álló statisztika és hétköznapi tapasztalat is azt bizonyítja, hogy az Orbán-kormány mostohagyerekként bánik az egészségüggyel. Kelet-Európa egyetlen országa sem jeleskedik a közösen megtermelt erőforrások népjóléti rendszerekbe való visszaforgatásában, és az egészségügy nálunk még ebből a kevesebből is kevesebbet kap, mint az EU-s átlag.

Az általános alulfinanszírozottság rányomja a bélyegét az egészségügyi ellátás minőségére, óriási egyenlőtlenségek vannak már a hozzáférés terén is. 2014-ben kb. 18 ezer ember veszítette életét az ellátórendszer hiányosságai miatt, ezek az életek mind megmenthetők lettek volna, ha kormány hajlandó lenne elegendő forrást biztosítani.

Ehelyett azonban inkább a betegek nyakába varrják a rendszer rossz minősége miatti felelősséget, ahogy tette ezt Németh Szilárd is nemrégiben, mondván: „Van egy olyan „velünk született probléma”, hogy minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz”.

Anno a vizitdíj bevezetésekor a Gyurcsány-kormány is ezzel magyarázta a díj szükségességét, hogy túl sokat szaladgálunk a dokihoz. Ez ellen akkor a Fidesz egy népszavazással küzdött, és győzött is – úgy látszik, változnak az idők.
Ez már csak azért is orbitális marhaság, mert a problémáink épp abból fakadnak, hogy nem járunk eleget orvoshoz, illetve hogy nincs kiépített népegészségügyi rendszerünk, amely a megelőzésre figyelne, és garantálná, hogy gyógyításra már kevesebben szoruljanak, hiszen kevesebben betegednének meg...

HATSZOR IS MEGÁLLÍTOTTÁK A FIDESZES ÚTHENGERT AZ ELMÚLT NÉGY ÉVBEN

VÁROSI KURÍR
Szerző: Városi Kurir
2018.03.01. 


Nem a hódmezővásárhelyi választás ütötte ki először a Fideszt, 2014 óta évente volt egy-egy nagy, szimbolikus ügy vagy szavazás, ahol a kormánypárt látványosan vereséget szenvedett, vagy csak meghátrált. Ettől a hatalom alapjai egyáltalán nem inogtak meg.

A hódmezővásárhelyi vereség a közelgő országgyűlési választás miatt nagyon rosszkor jött a Fidesznek, az elmúlt négy évben azonban nem Márki-Zay Péter volt az egyetlen, aki meg tudta állítani a fideszes úthengert. Volt néhány ügy, amiben a Fidesz így-úgy, de vereséget szenvedett, vagy látványosan meg kellett hátrálnia.

Az internetadó

A kormánynak a 2014-es választások után támadt egy vad ötlete, és azt mondta, hogy gigabájtonként 500 forinttal megadóztatják az internetes adatforgalmat. Az adót a tervek szerint a távközlési cégeknek kellett volna fizetnie (bár azt semmi nem garantálta, hogy ne tolják tovább a felhasználókra), az ötlet azonban úgy kiverte a biztosítékot, hogy rögtön két, több ezer, sőt, több tízezer embert megmozgató tüntetés is szerveződött az adó ellen. A kormány nem várta meg a harmadik, akkor már szerveződő tüntetést, Orbán Viktor bejelentette, hogy nem vezetik be a netadót...

HOGYAN GYŐZHETI LE A NÉP ORBÁN VIKTORT?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2018.02.28.


Nemcsak a Fidesz és maga Orbán Viktor érkezett válaszúthoz, hanem az ellenzék is. Ha ugyanis győzni szeretnének és a választók óhajának megfelelően a maffiaállam aktív résztvevőit oda küldeni, ahova valók, akkor bizony saját árnyékukon túllépve olyan kompromisszumokat kell kötniük, amilyenekre még soha nem volt példa és amelyekre hangos szóval utalás egy fél évvel ezelőtt még garantáltan kényszerzubbonyért kiáltott volna. A körülmények azonban olyan gyorsan és olyan szinten megváltoztak, hogy nemcsak ugyanabba folyóba nem lehet kétszer belelépni, de már ugyanaz a folyópart sincs meg, hiába is ragaszkodnának hozzá foggal-körömmel.

Az évek óta tartó apátiás, „esélyünk sincs győzni”, „mit kepesszünk a tuti győztes Fidesz ellen, csak jussunk be a parlamentbe oszt lesz fizetés”, illetve a „talán meg tudjuk szorítani a Fideszt és nem lesz kétharmaduk” hozzáálláson a vásárhelyi események fordítottak nagyot:megmutatták, igenis összefogással földrengésszerű győzelmet lehet ott elérni, ahol arra senki sem gondolt. Az ellenzék nem hitte, hogy valaha is lehet értelmezhető szavazatmennyiséget elérni a Lázár-paradicsomban, a kormánypárt meg arról volt meggyőzve, a város elveszíthetetlen és örökkön örökké hűbérbirodalom marad. Az élet azonban nem mindig ragaszkodik a már meglévő kottához, bárki is véste kőbe azt.

Az alföldi választók minél jobban fenyegették őket annál inkább arra a döntésre jutottak állj, ne tovább, ebből ennyi elég volt és újfajta viselkedésmintájukkal oldalba vágták az összes közvélemény kutatási eredményt. Egyrészt a kormánypárt viselkedése (korrupció, fenyegetés, listázás, stb.) hatására már az ördöggel is szövetséget kötöttek volna, csak takarodjanak az őket meglopók, másrészt előállt az a kellemes helyzet számukra, hogy ezt a szövetséget nem saját maguknak kellett kilogikázniuk és egyesével megkötniük, hanem tálcák kínálta az ellenzék egyetlen, győzelemre képes jelölt formájában. A választók pedig elmentek és a lehetséges győztes mögé álltak – és vajon mekkora lett volna a különbség, ha már előre elhiszik, igenis lehet nyerni? Valószínűleg nagyobb, hiszen az eleve győztesnek tekintett lóra mindenki szívesebben fogad, mint a futottak még kategóriába tartozóra...

ORBÁNNAK TUDNIA KELLETT A GYANÚS ELIOS-SIKEREKRŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.03.01.


A kormányfő szoros felügyelete alatt lévő fejlesztési minisztérium hatékonyan segítette a miniszterelnök vejének érdekeltségét.

„Nem foglalkozok üzleti ügyekkel” – így reagált egy hónapja Orbán Viktor kormányfő arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) súlyos, államilag szervezett csalásra bukkant a veje, Tiborcz István korábbi cége, az Elios közbeszerzéseinél. Csakhogy több jel is utal arra, hogy a kormányfő igenis foglalkozott olyan üzleti ügyekkel, amelyek között jó eséllyel ott szerepeltek az Elios-beruházások.

Az eddig nyilvánosságra került OLAF-iratokból kiderül ugyanis: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetve korábban a tárca által felügyelt ügynökség volt az irányító hatósága azoknak a pályázatoknak, amelyeken sokat nyert az Elios. Ennek azért nagy a jelentősége, mert Eleni Kounalakis – aki 2010 és 2013 között volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete –, azt állította a könyvében, hogy a kormányfő hetente találkozott a fejlesztési miniszterrel, és ezeken a találkozókon Orbán valamint Németh Lászlóné végigvette az éppen folyamatban lévő tendereket. „Átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek” – írta Kounalakis.

Amikor erről később – még 2015-ben – megkérdezték Orbánt, azt nyilatkozta: „Ez ma is így van, a folyamatnak ez a törvényes rendje, csak a miniszter személye változott. A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé.”

Az ügy eddig nyilvánosságra került OLAF-irataiból kiderül: 2013-ban Szolnokon és Kalocsán, 2014-ban pedig Mórahalmon a fejlesztési tárca, illetve az általa felügyelt ügynökség sorozatban hozott olyan döntéseket, amelyek győzelemhez segítetté a kormányfő vejének érdekeltségét...

SOROS "HARMADIK ARCA"

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2018.02.23.


Soros Györgyöt sokan országok – és ezen belül a magyar nemzet – ellen szövetkező, mohó spekulánsnak tartják. Én – másokkal együtt – a társadalmi haladás önzetlen támogatójának és az egyéni szabadság harcosának tekintem. Van azonban Soros Györgynek egy harmadik – kevéssé ismert – arca: egy érdekes tudományos modell – a reflexivitás – megfogalmazója. Az általa felvetett – részben filozófiai előtanulmányaiból, részben saját befektetői gyakorlatából leszűrt – szemléleti modell az emberi viselkedés két kiiktathatatlan elemét kapcsolja egybe: a tévedhetőséget (fallability) és a válaszolási kényszert (reflexivity). (Soros György: Fallibility, Reflexivity, and the Human Uncertainty Principle, 2014.) Eszerint a környező valóság ránk gyakorolt hatásai, az ezekről kialakított elképzeléseink, az eseményekből kiolvasott logika beavatkozásra késztet. Ám akár helyes modell alapján okoskodunk, akár téveszmék vezetnek, beavatkozásunkkal átalakítjuk a valóságot, amely újra és újra tettekre serkent. Az embert gyakran porszemként sodró történelmi vihart tehát részben önmagunk generáljuk.

Amikor éppen történnek velünk az események, hajlamosan vagyunk elfelejtkezni erről. Évek vagy évtizedek múltán visszapillantva válik világossá ez a reflexivitás által formált valóság. Mindez nem tűnhet különösebben fontos elméleti konstrukciónak. Ám néhány napja jelent meg az IMF vezető kutatójának – a válságok és a szabályozás különös ellenütemű mozgását elemző – tanulmánya (Dagher, J.: Regulatory Cycles: Revisiting the Political Economy of Financial Crises, 2018). A szerző, nagy történelmi adatbázisra támaszkodva, a gazdasági válságok kialakulásának és lefolyásának – éppen a reflexivitás modelljét tükröző – különös ciklusát azonosította. A ciklus a válságot követően bevezetett szigorú szabályozás lazulásával indul. A gazdaság növekedése gyorsul, majd szárnyalni kezd. Egy nehezen előre jelezhető csúcspontot elérve azonban váratlanul összeomlik. A depresszió gazdasági és politikai következményeként újra szigorú szabályozást vezetnek be. Az élet azután fokozatosan újraindul. Majd az élénkülést erősítendő, ismét enyhíteni kezdik a szabályozást, és csökkentik az adókat. A növekedés egyre dinamikusabb, egekbe szökik a részvénypiac, ám váratlanul újra összeomlik, és minden elölről kezdődik.

A cikk – adatokkal alátámasztott – következtetése: az összeomlásokat döntő mértékben a válságot követő szabályozási szigorításokat kiiktató politika generálja. Ezért azt tanácsolja: legyünk óvatosak a feltételekkel és a következményekkel nem számoló deregulációval és adócsökkentéssel. Ugyanakkor a cikk a politika reflexív működését is jól példázza. A fellendülés és a válság emlékének elhalványulása erősíti a befektetők kockázatkereső viselkedését. A válságot követően megszigorított pénzügyi szabályozást – többnyire a leggazdagabb és legnagyobb hatalmú befektetők nyomására – kezdik korlátként tekinteni. A lazítások és a pénzügyi ösztönzők – ahogyan a serkentőszerek egyre növekvő adagja nehezen kontrollálható aktivitásra serkenti az embert – nekilendíti a gazdaságot, ám szükségszerűen megnő a krízis kockázata is. A politikus azonban – ahelyett, hogy óvatosságra intené a polgárokat és a vállalkozókat – éppenséggel a „lovak közzé dobja a gyeplőt”. Ezzel a nemrég még szigorúan szabályozott piacon, a válság tapasztalatainak tükrében megfontoltan viselkedő befektetők versenye átmegy „fogd, ahol éred” verekedéssé. És csak idő kérdése, mikor következik be egy újabb katasztrófa.

Az egymást követő anti-Soros kampányok Soros Györgyöt az efféle eseményeket előidéző lelketlen börziáner szerepében tüntetik fel. Holott a válságciklus menete éppen az általa felvetett reflexivitás modell alapján válik értelmezhetővé. Az újabb válságokat ugyanis éppen a sötét hármas – machiavellizmus, narcisztikusság és paranoid viselkedés – által vezérelt politikusoknak a feltételekkel és következményekkel nem számoló beavatkozásai készítik elő. Az ilyen politikus soha nem kételkedik, sem abban, hogy helyesen ítéli meg a helyzetet, sem abban, hogy beavatkozása javulást fog eredményezni. A valóságban azonban – mint Soros modellje mutatja – gyakran félreérti a tényeket, vagy tudatosan félremagyarázza a történéseket. Emiatt a politikus beavatkozása – kellő körültekintés hiányában – inkább súlyosbítja a helyzetet. Mintha Vörösmarty – az emberi akarat esendőségére figyelmeztető – szavai elevenednének meg: „Ront vagy javít, de nem henyél.”...

SOROS HIRTELEN MEGÁLLT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.03.01.


Két nap alatt úgy tűnt el az összes lakájmédiából mindenféle Soros, mintha nem is létezne ezen a világon. A hódmezővásárhelyi sokk után azt a következtetést bírták levonni az okosok a központi bizottságban: ez ügyben túltolták a biciklit, hogy az embertelen lelkész szófordulatát használjuk a csalfa megvilágosodásra.

Ez viszont felér egy beismerő vallomással a szerencsétlen, elvarázsolt mintegy kétmillió ember felé, akikre hivatkozva megtörtént mindaz a gyalázat, aminek most varázsütésre vége lett. Lesz majd másik. Még nem tudni, mi, de valami biztosan, hiszen a gyűlölet gerjesztésén kívül egyéb nincs a repertoárban, és nem is volt soha.

Viszont a megnémulás is értelmetlenné tette az évek óta elköltött, számolatlan milliárdokat, amelyek konzultációra, plakátra, hirdetésekre és a kiskutya himbálózó lingamjára folytak el, eredményük pedig csak néhány vicsorgó protkó, amelyek viszont úgy is maradnak már, mert a károsodás maradandó. Még arra sem volt jó ez a pénz, amire szánták. Ilyen erővel el is égethették volna.

Ahogyan azonban azóta is kitűnik, e közül a kétmillió közül egy megveszekedett darab sincs, aki föltenné a kérdést, hogy akkor most mi van? Szórakoztok elvtársak? Már idáig sem jut el az országot sakkban tartó kisebbség. Igaz, akkor sem kérdezett senki semmit, amikor kiderült, hogy minden uszítás ellenére fű alatt mégis csak megvolt az a betelepítési kvóta.

És arra sem jön rá ez a kétmillió, hogy egy velejéig romlott és javíthatatlan manipuláció eszköze és áldozata egyben, hogy a nyolc évnyi kormányzás összes számba vehető eredménye csupáncsak a hatalom reszkető megtartásának technikája az általános romlásban. És még ez is recseg. Ezt szokás totális kudarcnak nevezni...

A CEU ÜGYÉBEN IS MEGHÁTRÁLT A KORMÁNY, PÁNIK A FIDESZBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.01.


- Az EU-nak akkor is megálljt kell parancsolnia Lengyelország számára, ha a magyar kormány vétóz

- Megdöglött, dicstelenül kimúlt a Soros-féle kampányló, a dakoták sürgősen leszállnak róla

- Ma kezdenek hozz a Lukács-archívum felszámolásához, a civilizált világ a fejét fogja


New York Times

1. A nagyhírű lap vezércikkben sürgeti, hogy a világ szálljon szembe a lengyel nacionalizmussal. A kormány az utóbbi három évben egymás után fogadtatta el a gyalázatos törvényeket, amelyek politikai ellenőrzés alá helyezték a bíróságokat, ugyanezt próbálták meg a közmédiával, tisztogatást hajtottak végre az államapparátusban, legutóbb pedig bűncselekménynek nyilvánították, ha bárki azt sugallja, hogy az országnak köze volt a holokauszthoz. A történelmet azért akarják veszedelmes és összehangolt módon újraírni, hogy alátámasszák: az ország a nácik és az oroszok alatt is hősies áldozat volt, amely természetesen az EU-val szemben is védelmezi a hagyományos értékeket. Nem kis irónia van abban, ahogyan Varsó szembefordult az unióval, hiszen milliárdokat kap Brüsszeltől. Enyhén szólva beleharap a kézbe, amely enni ad neki.

Kaczynski azért folyamodott ehhez a politikához, mert a hatalmat akarja, akárcsak más populista vezetők a térségben, legfőbbképpen Magyarországon. A holokauszt ügyében azért született a jogszabály, hogy kikényszerítse a képet, miszerint a lengyelek csakis mártírok voltak, soha nem kollaboránsok. A lengyel kormány lebontja a demokráciát és Európának minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy megvédelmezze a demokrácia, az egyenlőség, a jogállam és az emberi jogok tiszteletének alapértékeit. Brüsszel már példátlan lépést tett, és figyelmeztette Varsót, hogy az elvesztheti szavazati jogát a szervezetben, ha így folytatja. Nincs könnyű helyzetben a Bizottság, mert Magyarország meglengette, hogy megvétóz minden szankciót. Ám az EU nem léphet vissza. Ha a magyarok valóban közbelépnek, meg lehet vonni a lengyelektől a támogatások egy részét és minimálisra lehet szűkíteni a diplomáciai kapcsolatokat az országgal. Kaczynski diktátumot fog kiáltani, de annak meglesz az ára.

2
. Ha minden igaz, további öt évre megkapta az akkreditációt a Közép-Európai Egyetem. A hírt a rektor hozta nyilvánosságra. Az intézményt bezárás fenyegette, miután az alapító, Soros György miatt a kormánytámadások egyik első számú célpontja lett, noha az iskola végig fenntartotta, hogy az üzletember immár nem szól bele a működésébe. A hatalom olyan törvényt hozott, amelyet a jelek szerint teljesen a CEU-ra szabtak, mégpedig azzal az szándékkal, hogy az lehúzza a rolót. Tiltakozott ellene a többi között az Egyesült Államok és az Európai Bizottság. Az egyetem szóvivője azonban azt közölte, hogy az oktatási kormányzat még nem írta alá azt az egyezményt, amely véget vetne a vitának...