2020. augusztus 1., szombat

MÁR A KORONAVÍRUS ELŐTT VESZÍTETTEK ÉRTÉKÜKBŐL A LAKÁSOK - ITT VANNAK A LEGFRISSEBB 2020-AS ADATOK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2020.07.31.Idén már az első negyedévben jelentősen csökkent a községekben a lakások ára, Budapest azonban még szinten maradt. Noha az országos átlag még 1 százalék közeli nominális áremelkedést mutat, valójában reálértéken már 0,6 százalékos a visszaesés, azaz ennyit veszítettek értékükből az ingatlanok – derül ki az MNB legfrissebb lakásárindex jelentéséből. A főváros az értékvesztésben is listavezető.

Még hírből sem ismertük a koronavírust, amikor már megindult az áresés a hazai lakáspiacon, amit - mint korábban megírtuk - a járvány okozta gazdasági recesszió ilyen körülmények között talált telibe. Az OTP Jelzálogbank KSH-adatokon alapuló elemzése szerint 2019 második felében egy 22 negyedéven át tartó, Európában a harmadik leghosszabb folyamatos drágulási periódus után már árcsökkenést mutatnak a számok.

Az MNB legfrissebb elemzése pedig már a 2020 első negyedéves (ebből pedig csak 2 hét volt a már koronavírussal sújtott szakasz) lakásárait mutatja. Budapesten például átlagosan maradtak a 2019 év végi árak, igaz, ezek már tavaly a negyedik negyedévben 1,3 százalékkal csökkentek. Vagyis március végén nominálisan 1,3 százalékkal olcsóbbak voltak a lakások a fővárosban, mint szeptember végén. (Az MNB hangsúlyozza, hogy módszertana eltér a KSH-étól, így a lakásárindexekben emiatt eltérések lehetnek.) Ugyanakkor, ha az éves árváltozást nézzük, akkor 2019 első negyedévéhez képest még 8,3 százalékos a budapesti lakások drágulása, ami azonban drasztikus csökkenés az előző negyedévekben mért 15, 21 illetve 25 százalékos éves dráguláshoz képest...


FESZTIVÁLSTOP: MINDEN MEGDŐL?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerzők: MARNITZ ISTVÁN, TÖLGYESI GÁBOR
2020.08.01.


A Sziget Zrt. cégvezetője, Kádár Tamás szerint az eddigi kormányzati intézkedések a zeneipar részére nem jelentenek valós segítséget.

A nagy fesztiválok, koncertszervezők- és helyszínek nagy aggodalommal vették tudomásul, hogy Gulyás Gergely csütörtökön bejelentette: bizonytalan ideig továbbra sem lehet 500 főnél nagyobb koncerteket tartani Magyarországon. A kancelláriaminiszter a kormányinfón arról is beszélt, hogy a kormány 5,3 milliárd forint támogatást nyújt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészszakmának, ebből 800 milliót kapnak a cigányzenészek. Kádár Tamás, a Sziget Zrt. cégvezetője legalább 90 napos, fix határidejű moratóriumot javasolt az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényekre pénteki Facebook-posztjában. Ez az első pont abból az ötből, amit még tavasszal fogalmazott meg a Magyar Fesztivál Szövetség kérésére. Ez lehetővé tenné a valamennyire tervezhető működést az élőzenés rendezvények szervezői és közreműködői számára. Két hetes vagy nyitott határidőkkel egyszerűen lehetetlen dolgozni: nem csupán a tervezés, de a „szervezett” lemondás is lehetetlen a jelenlegi helyzetben. 

Korábbi, utalványos (voucher-) rendszerre vonatkozó javaslata helyett ma már az időközben a Music Hungary által kidolgozott, szintén körülbelül 5,3 milliárd forintos keretösszegű mentőcsomagot javasol. Ez közvetlen, gyors segítséget nyújthatna a zenészek, technikusok, háttéripari dolgozók, klubok, kisebb szervezők számára. Ahhoz, hogy az iparág ne omoljon össze, és a jövőben újra minőségi rendezvényeket szervezhessen, többmilliárdos adóbevételeket generáljon, valamint tízezres nagyságrendben teremtsen munkahelyeket, százezer-számra vonzzon turistákat, az idei évben áthidaló működési segítség is szükséges. Az eddigi kormányzati intézkedések a zeneipar számára sajnos nem jelentenek valós segítséget: a munkahelyeket is csak ideig-óráig tudják megvédeni. Ezért, az elmaradó koncertek, fesztiválok szervezői és közreműködői számára a működési költségek felének állami megtérítését is javasolja. Emellett szorgalmazza a 2020-as EMMI/NKA/MTÜ és egyéb kulturális-turisztikai támogatások folyósítását, valamint a koncert- és fesztiváljegyek, illetve a fesztivál-szállások áfakulcsának 5 százalékra csökkentését is.
Minden magyar állampolgár veszít azzal, ha összeomlik az iparág. Még az is, aki adott esetben utálja, hogy hangos egy koncert, vagy csürhének tartja a vendégeiket. Ők is mind-mind pénzt vesztenek, még akkor is, ha a kulturális veszteséget nem képesek felmérni vagy elismerni –fogalmaz tegnapi posztjában Kádár Tamás...

AHOGY A KLÍMAVÁLTOZÁSRÓL BESZÉLÜNK OLYAN, MINTHA SPAMMELNÉNK

ZHVG
Szerző: DOBOS EMESE
2020.08.01.


Változás, válság vagy katasztrófa? Miért nem hiszünk a tudósoknak, és miért van már elegünk a témából? Pintér Dániel Gergő PR-stratéga és válságmenedzserrel, az Magyar Public Relations Szövetség Kríziskommunikációs Tagozatának elnökével beszélgettünk arról, hogyan is kellene hatékonyan beszélnünk a klímaváltozásról...

AZZAL, HOGY ITT VAGYUNK, FELÉBRESZTHETJÜK A MÁV-OT: A REGIOJET-VEZÉR AZ AZONNALINAK

AZONNALI.HU
Szerző: ILLÉS GERGŐ
2020.08.01.


Július utolsó napján egy picit megtört a MÁV monopóliuma, ugyanis a cseh magánvasút RegioJettel immár Bécsbe és Prágába is utazhatunk Budapestről. De hol van még hely a cégnek a nagyon zsúfolt bécsi vonalon? Miért örülhet a MÁV is és az utas is a versenynek? Miért küzd egy vasúttársaság a korrupció ellen? Nagyinterjú Radim Jančurával, a vasúttársaság alapítójával és tulajdonosával!
...

„AZ NEM KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS, HOGY A LAKOSOK VÁLASZTHATJÁK KI A STADION MELLÉ ÉPÍTETT MÁSZÓFAL KAPASZKODÓJÁNAK A SZÍNÉT”

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.07.31.Indulatoktól sem mentes közmeghallgatást tartottak csütörtökön Ferencvárosban az épülő atlétikai stadionról és közparkról, ahol nemcsak a kormányt, de a IX. kerületi városvezetést is számon kérték a helyiek a beruházás kapcsán. Baranyi Krisztina polgármester kitart amellett, hogy erős felhatalmazást kapott, és a projekt olyan fejlesztéseket hoz Ferencvárosnak, amelyekre önerőből 10 év alatt sem tudná összegyűjteni a pénzt a kerület.

Nemrég beszámoltunk a Mércén a StadiOFF nevet viselő ferencvárosi civil csoportosulásról, amely a koronavírus okozta helyzet apropóján kampányba kezdett a IX. kerülethez tartozó Duna-partra tervezett atlétikai stadionprojekt megakadályozásáért. Június végén a StadiOFF közmeghallgatást kezdeményezett a ferencvárosi önkormányzatnál a kivitelezés előtt álló projekt részletes terveinek bemutatásért, miután úgy vélték: mind a kormány, mind Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere elmulasztotta a kerület közösségének bevonását a döntéshozatalba és a tervezésbe, amikor kompromisszumot kötött a kormánnyal, és további fejlesztéseket kért a stadionért cserébe.

A közmeghallgatást csütörtök délutánra, az idei nyár eddigi egyik legmelegebb napjára tűzték ki, ennek ellenére a Bakáts téri hivatal ülésterme javarészt megtelt az érdeklődőkkel. Az eseményen Baranyi Krisztina mellett jelen volt a beruházó Budapesti Fejlesztési Központ – a kormány idén januárban létrejött „Budapest-műhelye – vezérigazgatója, Szeneczey Balázs, Ferencz Marcel, a projekt főtervezője (emellett a Duna Arénáért és az új Néprajzi Múzeumért is „felelős” Napur Architect tervezőiroda ügyvezető-tulajdonosa), valamint Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes, a 2023-as budapesti atlétikai vébé mellett a kezdetektől kiálló gátfutó.

Szeneczey és Ferencz azért vettek részt a közmeghallgatáson, mert alapvetően náluk voltak az eddig nyilvánosan még nem közölt kiviteli tervek, így Baranyi egyedül nem tudott volna választ adni a lakók kérdéseire.

Szeneczey – aki korábban Tarlós István fejlesztési főpolgármester-helyettese is volt – azzal kezdett: kemény beszélgetések voltak közte és Baranyi közt tavaly novemberben, amikor létrejött a „stadion mellé közparkot és szakrendelőt” kompromisszum, de sikerült közös nevezőre jutniuk...


SAJTÓMUNKÁSOK LIII

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2020.07.31.


Lehet vitatkozni azon, hogy az Index bukását Bodolai László döntése okozta, amennyiben kirúgta a főszerkesztőt, vagy az, hogy a főszerkesztő már akkor bejelentette a lap függetlenségének végét, amikor még nem volt indokolt, de ha itt leragadunk, akkor nem beszélünk a lényegről: az egész mögött ez a szörnyű rendszer áll, amelyiket Orbán Viktor üzemeltet. Lehet mondani tárgyilagosan és mértéktartó bölcsességgel, hogy ne lássuk minden rossz mögött Orbán Viktort, de én arra biztatnék mindenkit, hogy ne legyen vak: ha az egész romlott rendszert ő maga vezérli, akkor az ilyen ügyek mögött ott van. Néha saját személyében, de kormányfői pozíciójából fakadóan a szennyes ügyekhez jobbára az eszmei hátteret szervezi és hirdeti, lásd: legyen a magyar sajtó magyar tulajdonban. Lásd, legyenek a magyar bankok magyar kézben. Hogy ennek mi értelme, kérdéses, de így lesz. Ezekkel a hangzatos kinyilatkoztatásokkal megteremti az ideológiai hátteret, ha ez megvan, jöhetnek a trógerek, akik végrehajtanak mindent. Az egyik Vaszily Miklós, aki azonnal készültségbe helyezi magát, amikor a sajtószabadság még meglévő elemeinek valamelyikét le kell rombolni, vagy épp ellenkezőleg: föl kell építeni valamit, ami viszont természetéből adódóan rombolja a nyilvánosságot. Még korábban bevásárolta magát az Indexet kiszolgáló Indamédiába, ezt megelőzően pedig ott ült az Origo, az MTVA, az Echo TV és a TV2 vezetésében is, azok átalakításakor. Ahogy Polyák Gábor nyilatkozta a hvg.hu-nak: ha Vaszily Miklós megjelenik, onnantól kezdve egyértelmű, hogy a háttérben Orbán Viktor maga is hozott már egy döntést.

Az már kicsiny magyar sorstragédia, hogy hétfőn az ATV-ben Bodolai László úgy nyilatkozott, nem értette igazán, hogy a szerkesztőség miért volt mindvégig ellenséges az igazgatósággal szemben, holott ő elég erős garanciákat kapott Vaszily Miklóstól arra, hogy nem lesz ráhatás az Index szerkesztőségére. Harminc éve folyik a magyar médiában az a szerkesztőségi gyötrődés, hogy az éppen tulajdont szerző – nevezzük befektetőnek – mit szándékozik tenni a megszerzett lappal. 1989‑től mostanáig és gondolom, ezután is a befektető úgy jelenik meg a kiadó ajtajában, hogy „talpig becsületes ember, aki érti a sajtót”, a lapot nagyon is becsülve igyekszik működtetni, a szerkesztőség munkájába nem szól bele. Ez volt az első nap meg az első hét. A második héten hozta a maga embereit, a harmadik héten pedig a kétfelé szakadt szerkesztőség egyik része távozott. Ez a rendszerváltás utáni hazai sajtótörténet unalmasan egyforma koreográfiája, amelyben kivételek vannak ugyan, de az egészhez képest elenyészően kevés. Annak idején a Blaha Lujza téri hírlapkiadós székház és a Lapkiadó közötti nagyjából háromszáz méteren nem is kellett nagyon figyelni, hogy az ember lázasan vitatkozó újságírók halálbiztos értesüléseit hallgassa, miszerint az új tulajdonos nagyon jó srác – így: srác –, semmit nem akar beleszólni a lapba. Ilyen tárgyú lázas eszmecserék folytak a Lucullus nevű étteremtől a Nemzeti Szálló söntésén keresztül a földszint alatti Stáhly kocsmáig, ahova ma már nagyon is valószínűsíthető, hogy a realitástól menekülő szaktársak merültek alá, hogy egymást erősítsék, vagy éppenséggel hülyítsék: az új tulajdonos minden józan számítás szerint az ő kivételes tehetségüket honorálandó vásárolta meg a lapot.

Aztán hetek alatt kiderült, hogy szó sem volt ilyenről... 


ÉLET ÉS IRODALOM 2020/31. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/31. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

NEM LEHET NYAKHOZ SZORÍTOTT KÉSSEL A VÉGTELENSÉGIG LEVEGŐÉRT KAPKODNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.08.01.


Jó reggelt, több fényt és bátorságot kívánok mindenkinek! Nem mondom, hogy kötelező elviselni, ha az ember fejére köpnek, és az arcába röhögnek, de valamiért ehhez a hagyományhoz mindennél jobban ragaszkodik a nemzetté válás útján megtévedt magyar nép. Nyilván a fejlett Nyugatnak sincs semmi oka döngetni a mellét, ők is egészen jól viselik, hogy kreténnek nézik őket.

Mióta megközelítőleg 90 újságíró élőben bemutatta, hogy egyáltalán nem muszáj eltűrni azt, hogy az embert hülyének nézzék, átgyalogoljanak a fején és abban a bizonyosságban ringatózva szorítsák sarokba, hogy úgysincs választása, igyekszem ehhez a morális mércéhez mérni mindazt, amit belehánynak az arcokba, amit nap nap után elkövetnek a többiekkel. Mert elkövetik abszolút mindenkivel, akit a maga helyén hasonló manőverekkel próbálnak arra bírni, hogy tegye fel a kezét, és törődjön bele. Viselje el azt, ami van, vagy ami nincs, és ha tetszik, ha nem, legyen hálás érte. A postásoktól a Színművészeti közösségén át a zenészekig és a könnyűzenei ipar valamennyi szereplőjéig mindenki nyugodtan magára veheti.

Merthogy ez a műsor megy, és önkéntes alapon veszünk részt benne tíz éve. Abban a langymeleg tudatban, hogy úgysincs más választásunk. Hát kik vagyunk mi, hogy a saját önbecsülésünkért kiálljunk? Ez a műsor megy tíz éve: a nagy beletörődés és beleszarás mindenbe. Ami fontos, ami a bőrünkre megy, ami nem csak a jelenünket, de a jövőnket is felzabálja, de amihez szerintünk (sokak szerint) túl kicsik és jelentéktelenek vagyunk. Ne pofázzunk, mert nekünk az a dolgunk, hogy négyévente jó helyre ikszeljünk, a köztes időben meg kussoljunk, mert nekünk nem osztottak lapot, politizálni, a közügyekben részt venni csak nekik van joguk. És ne pofázzunk, mert lehetne rosszabb is. És tényleg. Mindig csak egyre rosszabb.

Miközben a NER sajátlábai röhögve rázzák az arcukba a közösből elzabrált rongyot, miközben a világszínvonalú magyar egészségügyben nekik, a sokaknak lerohad a saját lábuk egy pöpec kis kórházi fertőzéstől, miközben a mennyezetből aláhulló kistestű rágcsáló dobja fel a kórházi ágyuk magányát, jön az erkölcsi gerincferdülés és lazán kiejti a száján, hogy a magyar egészségügyi rendszer a világ Európa egyik legjobbja. És ők, a sokak, a lerohadt lábukkal, az otthonról vitt vécépapírral a hónunk alatt, az ezeréves dicső magyar múlt által elhomályosított szemekkel rebegnek hálát, hogy tényleg, de jó. Mert lehetne rosszabb is...

AHOGY MAGUNKKAL BÁNUNK, ÚGY BÁNIK VELÜNK A VILÁG

KLUBRÁDIÓ /  KLUBDÉLELŐTT
Szerző: Klubrádió / KUN ZSUZSA
2020.08.01.


Sütő Enikő, Dr. Wladár Sándor, Kondorosi Éva, Peter Šrámek, Dr. Hardy Richard és Dr. Lovász László a Kléubdélelőtt aktuális adásában.

9:00 Wladár Sándor az 1980-as moszkvai olimpián 17 évesen nyert, ezzel ő lett a legfiatalabb férfi úszó olimpiai bajnok, majd 21 évesen felhagyott a versenyzéssel. Kitűnővel elvégezte az Állatorvostudományi Egyetemet, az egyik tanszéken állást kapott, ultrahanggal, endoszkóppal dolgozhatott, ami akkoriban újdonságnak számított. Később testvérével állatorvosi rendelőt nyitott. 2017-ben választották a Magyar Úszószövetség elnökének

9:30 Peter Šrámek szlovák énekes, a szülei, öccse, a családja a felvidéki a Vágsellyén élnek. Ő egy szál maga indult el szerencsét próbálni Magyarországra. Felnőtt fejjel, autodidakta módon tanult meg magyarul, remekül sikerült neki.

10:00 Dr. Lovász László Bolyai- és Wolf-díjas matematikus, az MTA most leköszönt elnöke. Búcsúbeszédében a következőket mondta: „Találkoztam egy kutatóközösséggel, az intézethálózaton belül és azon kívül is, amely kiállt az Akadémia és a tudományos kutatás szabadsága mellett.... Kérem utódomat, hogy ezt a szigetet őrizze meg, és kívánom, hogy ez sikerüljön is.”

10:30 Kondorosi Éva Balzan- és Széchenyi-díjas biológus, az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjának tagja lett, abban a munkacsoportban kezdett el dolgozni, amely a jelenlegi Covid-19-járvánnyal, illetve egyéb krízishelyzetekkel foglalkozik.

11:00 Dr. Hardy Richard orvos-szerzetes 21 éve dolgozik a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Nyolcmillió páciense van, egyetlen szemészként olyan helyekre és törzsekhez jut el, ahol korábban még nem járt szakorvos. Most erről a munkáról egy dokumentumfilmet is készítettek, a címe: Szemtestvér.

11:30 Dr. Sütő Enikő 1979-ben lett az év manökenje,  akkor még a jogi egyetem hallgatója volt. Ma a szakmai utánpótlásképzés és tehetséggondozás egyik vezetője. Személyes hitvallása: "Ahogy magunkkal bánunk, úgy bánik velünk a világ."

ITT OLVASHATÓ

UJ PÉTER: BODOLAI BIZTOSAN TUDJA, HOGY MI ZAJLIK A FIDESZ FORGATÓKÖNYVE SZERINT

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2020.07.31.


Bodolai László nem alkalmas arra, hogy egy médiacég vezetője legyen, ráadásul a felhatalmazása is csak arra szólt, hogy az Index szerkesztőségének függetlenségét reprezentálja – erről beszélt Uj Péter, a portál egyik alapítója és volt főszerkesztője a Köttöttfogásban.

Pörzse Sándor műsorvezető felvetette, hogy Bodolai László arról beszélt, hogy a Fidesz ebben most nincs benne, és dörzsölik a tenyerüket, mert mégis minden az ő forgatókönyvük szerint zajlott.

– Bodolai biztosan tudja, hogy mi zajlik a Fidesz forgatókönyve szerint, mert ha valaki látta azt, az ő. Neki muszáj volt – reagált Uj Péter, aki jelenleg a 444.hu főszerkesztője, de korábban nagyon jóban volt Bodolaival, akinek még az ügyvédi irodája is az ő házába volt bejelentve sokáig, a felesége is nála dolgozott.

Hozzátette: – Látszik, hogy ezek a kommunikációs panelek, amiket bedobott, neki nem juthattak magától eszébe. A hazugságdarabkák nagyon gyorsan berendeződtek egy nagyon szép rendszerbe.

– Évekig nagyon jóban voltam Bodolaival, de amit itt alakított, az miden szinten felháborít. Ha végre is kellett hajtania ezt a feladatot, megtehette volna úgy, hogy nem viselkedik ennyire aljasul. Annyira mérhetetlenül szemét dolog volt, amit művelt, amire semmiféle felkentsége nem volt. Ő a szerkesztőség függetlenségét reprezentálni volt hivatott abban a pozícióban, az juttatta csak ide, hogy megbízott benne a szerkesztőség és őket verte át nagyon mocskos módon. Majd elkezdte a karaktergyilkos hazudozásokat. Ez egész egyszerűen menthetetlen. Se szakmai, se egyéb alkalmassága nincs, hogy belőle egy médiacég vezetője legyen – mondta Uj Péter a Magyar Hang műsorában...

MITŐL NÉPSZERŰ EGY POLITIKUS? GÖNCZ ÁRPÁD HARMINC ÉVE

VAGESZBLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2020.08.01.1990. augusztus 3-án iktatták be Göncz Árpád író-műfordítót, a Kisgazdapárt korábbi, az SZDSZ aktuális politikusát a III. Magyar Köztársaság köztársasági elnöki tisztségébe. Az elmúlt harminc év legnépszerűbb közfeladatot ellátó személye volt. Vajon miért ő?

Nehéz Göncz Árpáddal kapcsolatban bármi újat mondani – mindent megírtak róla. Utolsó emlékem, hogy az Óbudai temetőbe, búcsúztatására eljött a regnáló miniszterelnök és felesége is. Göncz Árpád már másfél évtizede nem volt hivatalban, szép kort élt meg tiszteletben, szeretetben, sokan voltunk a temetőben. Mikor Orbán Viktor és Lévai Anikó megérkezett, testőreik rejtőzködő üzemmódba kapcsoltak, olyan illúzió volt, mintha a miniszterelnök egyedül, kizárólag feleségével, magánemberként jött volna el.

Álltak, hallgattak, nem szocializáltak, nem biccentgettek jobbra-balra, pléhpofával, faarccal néztek előre mereven. Bementek a tömegbe, de az emberek furcsálkodva, idegenkedve néztek rájuk és elhúzódtak. Orbán Viktor és Lévai Anikó egy kör közepén álltak, mint egy ótvar rock számban, de fintorgó gyászolók között.

Erős kép.

A kép erejét az ellentmondás adja, az ehúnyt közjogi méltóság és a jelen közjogi méltóság személyiségének 180 fokos küönbsége. A szeretet hatalma versus a hatalom szeretete. A reprezentáció és az állami jelképek, országszimbólumok között kedvesen botladozó kisember, aki elfoglalta helyét a slágerlista élén, „magyar Havel” – ahogy a nemzetközi sajtó nevezte – szemben Göncz 2015-ös temetésére már nemzettközi bogeymanné vált Orbánnal, akitől Havel óvta Európát, mert megérezte benne a wagneri léptékű Wille zur Machtot, az egyszemélyi hatalom monumentálisan nyers és sprőd akaratát.

Az van, hogy az igaz embert lehet szeretni, a németellenes ellenállás szimpatizánsát, a letartóztatott és a Szovjetunióba hurcolt kisgazda politikus Kovács Béla titkárát, az 56-os ellenállót, a Krisna Menon indiai diplomatával kicsempésztetett Nagy Imre-szöveg gondozóját, a Bibó-per másodrendű vádlottját, aki a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években szerényen élt és sok gyereket nevelt műfordításból...


VÁSÁRHELYI MÁRIA: AZT AKARJÁK, HOGY A RENDSZER KRITIKUSAI MEGDÖGÖLJENEK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.08.01.


„Egy ilyen portált nem csak fenntartani, hanem fejleszteni is kell, márpedig állami hirdetésben nem reménykedhetnek, miközben ma a médiapiac legnagyobb hirdetője az állam. És a hatalomnak számottevő befolyása van arra is, hogy a multik és a reklámpiac többi szereplője hol hirdet. Jutalmaz és büntet, zsarol és kivételez, támogat és kiéheztet – aszerint, hogy a gazdasági szereplők teljesítik-e elvárásait. Alig van olyan orgánum, amelyet közvetlenül vagy közvetve ne tartana a hatalom kontroll alatt” – nyilatkozta Vásárhelyi Mária szociológus a Hírklikknek az Index-ügy kapcsán. Azt is elmondta: közel a Fidesz-éra vége, mert Orbánék egyáltalán nem készültek fel a gazdasági válságra, márpedig az biztosan bekövetkezik.

Most még mélyebbre került a magyar médiahelyzet, vagy az egész Index-ügyet félremagyarázták?

– Az Index-üggyel egy újabb nagyon súlyos sebet kapott a magyar nyilvánosság, a sajtószabadság. Az Index a legolvasottabb portál volt, igyekezett elfogulatlanul, objektíven tájékoztatni, és a helyén hatalmas űr keletkezik, mivel talán az egyetlen olyan orgánum volt, amelyet kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt olvastak. Maradnak persze portálok, amelyek önmagukat finanszírozzák és nem a kormány mantráját szajkózzák, de ezek közönsége sokkal szűkebb, mint az Indexé...

"NEM IGAZ, HOGY A KÖZÖSSÉG NEM SZÓLHAT BELE A MÉDIA ÜGYEIBE"

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2020.08.01.


...Keresett exportcikk az Orbán-modell? Vagy inkább Orbán másolja a külföldet? 
Kétirányú a forgalom. A magyar miniszterelnök is importál onnan, ahol hasonló a helyzet. Például Oroszországból, ahol a kormány elnyomja a szabad sajtót, de engedélyezi néhány kritikus sajtóorgánum megjelenését, csak azért, hogy megmutathassa országnak-világnak: működik a sajtószabadság, megjelennek független újságok. Ez nagyon hasonlít a magyarországi állapotokhoz. Amikor tavaly decemberben Magyarországra látogattunk, Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő azzal fogadott minket: milyen alapon beszélnek önök a sajtószabadság korlátozásáról, amikor az Index a legnépszerűbb hírportál! Nos, nem tudom, most hogyan érvelne, bár van elképzelésem… Szóval, a média “befogása” vagyis ellenőrzés alá vonása Oroszországra és Törökországra is jellemző. Nem egyedi magyar sajátosság, hogy lecserélik a tulajdonost vagy nyomást gyakorolnak rá, hogy távozzon, majd megváltoztatják a lap irányvonalát. De egyedi magyar sajátosság, hogy önök az Európai Unió tagjai, egy “állítólagos” értékközösségé, amely a jogállam és az alapvető jogok tiszteletben tartására épül. Ez különbözteti meg Magyarországot Oroszországtól és Törökországtól. 

A magyar példa is ragadós? 
Határozottan! A visegrádi országokban gyakran hallani az Orbán-kormány régóta hangoztatott elméletét, miszerint a független sajtó, az ellenzék veszélyt jelent a nemzetre, az újságírók politikai aktivisták vagy ügynökök, akikben nem lehet megbízni. Hasonló nyelvezetet használt Robert Fico ex-kormányfő Szlovákiában. Lengyelországban most a média “nacionalizálása”, nemzeti kézbe helyezése van napirenden, mert a külföldi tulajdonban lévő sajtótermékek kritikusak a kormánnyal szemben. De az Orbán-modell tapinthatóan jelen van Szlovéniában is, ahol előszeretettel fektetnek be a Fideszhez közeli médiavállalkozások. A ljubljanai kormány a magyaréhoz hasonló taktikát alkalmaz. Különösen aggasztó, hogy a közszolgálati médiát teljes egészében az ellenőrzés alá akarja vonni. 

Ne hagyjuk ki a sorból a Cseh Köztársaságot, ahol a kormányfőnek médiabirodalma van. Orbán Viktornak ugyan nincsenek ilyen érdekeltségei, de helyette barátok, Fidesz közeli vállalkozások vásárolják fel a sajtót. Ez is jellemző a régió országaira? Igen, de nem lehet minden országot egy kalap alá venni. Magyarországon a kormány irányítja az oligarchákat, másutt inkább elszigetelt oligarcha struktúrák működnek. Micsoda abszurd helyzet volt, amikor a tulajdonosok önként felajánlották a lapjaikat a KESMA-nak (Közép-európai Sajtó- és Média Alapítvány — a szerk.)! Ez jól mutatja, hogy Magyarországon nem autonóm oligarchák harcolnak a hatalomért, hanem Orbán és a kormány terelgeti őket. Csehországban Andrej Babiš miniszterelnöknek vannak érdekeltségei a médiában, de más játékosok is labdába rúghatnak, akik a saját üzleti érdekeik népszerűsítése miatt vásárolnak sajtótermékeket. Magyarországon is van erre példa, de a rendszer sokkal inkább központosított. 

Ezek szerint mindenütt támadások érik a független sajtót. Miért pont a magyarországi helyzet miatt aggódik mindenki? 
 Mindenekelőtt azért, mert sokkal előrébb tartanak, mint a többiek, sokkal sikeresebb a modell. Lengyelországban például még mindig működik egy erős és független audiovizuális média szektor és nyomtatott sajtó. Önöknél jóval rosszabb a helyzet. A sajtó túlnyomó része nem független, van mutatóban egy-egy újság, hírportál, rádió és televízió, de óriási a kormány médiabefolyása. A folyamat tíz éve kezdődött és az Európai Unió sohasem lépett közbe erélyesen, hogy megállítsa. Feldühített, hogy azon a héten, amikor az állam- és kormányfők egy jogállami mechanizmus bevezetéséről tárgyaltak Brüsszelben, Magyarországon felállt az Index szerkesztősége. 

Ön szerint a két eseménynek köze van egymáshoz? 
Az Index évek óta nyomás alatt állt. Ami történt, nem volt váratlan. Nem érdekel, hogy a két eseménynek van-e köze egymáshoz vagy sem. De egyértelműen jelképezi a helyzetet: a legnagyobb magyar független hírportál lényegében összeomlott, miközben az EU vezetői nem tudtak megegyezni arról, hogyan kössék az uniós kifizetéseket a jogállam tiszteletben tartásához. Ez Magyarország elmúlt tíz évének a mikrokozmosza. Hányszor láttuk ugyanezt megtörténni a magyar médiapiacon? És hányszor maradt minden a régiben, következmények nélkül? Az Index elvesztése nagyon szomorú történet, de végülis csak egy a sok közül. Ezért ennyire elkeserítő. 

Az Európai Unió mindig végtelenül aggódik a magyar média helyzete miatt, de nem tesz semmit, mert állítása szerint nincs hozzá hatásköre. Ön szerint sincs? 
Nem tudom, hogy az EU vezetői mennyire ismerik és értik a magyarországi helyzetet. Nem tudom, hogy hisznek-e a kormányzat képviselőinek, akik tájékoztatják őket, és elmesélik, hogy az Index esetében egy magánvállalkozás belső ügyeiről van szó. Nem igaz, hogy a közösség nem szólhat bele a média ügyeibe. A magyar kormány a médiapiac manipulálásával vonja ellenőrzése alá a hírszolgáltatást. Az állami hirdetéseket fegyverként használják a független média kivéreztetésére, jóváhagynak vállalati összeolvadásokat, amelyeket nem kellett volna, és elutasítanak olyanokat, amelyeket kellett volna, mert a piacfelügyelet politikai döntéseket hoz. Az állami támogatások rendszere, a versenypolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik. Legalább két panasz van a versenyjogi biztos asztalán, amely a magyar közmédia, illetve a kormányközeli média túlzott állami támogatását kifogásolja, de egyikre sincs még válasz, ami egyszerűen érthetetlen. Az Európai Bizottság vagy nem akar közbelépni, mert politikailag érzékeny témáról van szó, vagy nem érti a helyzetet. 

Az EU döntéshozói azt ígérik, hogy a közösség támogatni fogja a független újságírást a tagállamokban. Ezt mennyire tartja megvalósíthatónak? 
Bizonyos feltételekkel megvalósítható az elképzelés. Ha egy kormány vagy közpolitikai szerv pénzügyi támogatást nyújt a médiának, akkor garantálnia kell az eljárás függetlenségét. Legyen a lehető legmesszebb a finanszírozástól! Nem adhat közvetlenül pénzt, csak külső, szakértői szervezeteken keresztül, a döntést pedig egy független testületnek kell meghoznia. A mi szervezetünk kezeli a tényfeltáró újságírás támogatására szolgáló európai uniós alapot, amelyre idén valamivel több mint egymillió euró jut. Az IPI csak közvetít, a kedvezményezettekről egy független, szakértőkből álló zsűri dönt, amelynek az elnöke a német Süddeutsche Zeitung főszerkesztője. Júliusban hirdettük meg az első 11 projektet, amelyet támogatni fogunk. Nyertes lett az Átlátszó és az Átlátszó Erdély közös projektje, amely a magyar befolyást vizsgálja a környező országokban, a szerb, szlovén és szlovák média közreműködésével. Kutatásaik eredményét az év végén fogják publikálni. Szóval, már vannak jó példák.

HÁROM SZÍNMŰVÉSZETIS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.08.01.


Vidnyánszky Attila lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. Nincs itt semmi látnivaló, tessenek oszolni. Ez szinte borítékolható volt, miután a bátrak és dicsőségesek megszavazták az iskola szétveréséről szóló törvényt, amit eufemisztikusan modellváltásnak neveznek. A lipsik, vö. libernyákok hiába visítoztak ellene, jótevő egyetlen atyánk elvitte őket a hátukon messzire, hogy mára szavuk se halljék. Vidnyánszky valamikor jó rendező volt, hogy a NER-rel érintkezvén mindez tovaszálljon, mert az ideológia legyőzte az ihletet, a sötétség a világosságot, a halál az életet.

Mára hatmilliárdos állami támogatás mellett termel az általa igazgatott Nemzeti Színház százmilliós hiányt, mert nem tudja megtölteni a nézőteret, a keresztény-nemzeti színjátszás nem érdekli a keresztényeket és nemzetieket ugyanis. Kitetszik, nem az volt a lényeg, hogy az ő irányuk játsszon a Nemzetiben, hanem, hogy a másik egyáltalán ne. Vidnyánszky szerepe ebben a kontextusban nem az építés és értékteremtés, hanem a rombolás, aminek tökéletesen megfelel. Kár érte, kiváló ügynök volt. Hogy mire képes oktatóként, illetve az oktatás irányítójaként, azt a kaposvári helyzet mutatja, ahol szintén Vidnyánszky érkezése óta romokban hever a színészképzés.

Nem szép kilátások ezek, de az, ha nem is megnyugtató, legalább nem ordasság, hogy Vidnyánszky azért szakmabéli, így szakértő kezekkel cseszheti el, amit a kezébe vesz, s amivel a Párt megbízza. No de, sem ép ész, sem józan belátás, de még részeg monyolás sem jön rá arra, mit keres ugyanebben a kuratóriumban – és ez az igazi nerikum – Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója és Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. Igaz, ha meggondoljuk, hogy maga az egyetem is immár az Innovációs és Technológiai Minisztérium fennhatósága alá tartozik, akkor érthető az olajos vonal. Vagy nem...

ITT OLVASHATÓ