2016. november 1., kedd

A KISVASÚT ÉS A KISAKADÉMIA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.10.31.


Van miniszteri biztosa a felcsúti vasútnak. Most hallottam a televízióban. És a miniszterelnöknek van véleménye a felcsúti vasútról. Most mondta el a televízióban. A Népszabadság című újságról nincs neki véleménye.
 
A Magyar Tudományos Akadémia elnökének sincs véleménye. Neki a magyar közállapotokról nincsen. Merthogy az Akadémiának nem feladata a politizálás. Ezt is most hallottam a televízióban.
 
Namármost. A miniszterelnöki székbe egészen más módon lehet belekerülni, mint a Tudományos Akadémia elnöki székébe. A bekerülés módozatainak ismeretében tudjuk, semmi akadálya, hogy egy bármilyen buta, ócskalelkű, jellemtelen, gyáva tolvaj legyen Magyarország miniszterelnöke.
 
Eddig azzal nem foglalkoztam, mik a feltételei annak, hogy valaki az Akadémia elnöke legyen. 1948. óta lényegében ez egy díszpinty állás.
A Magyar Tudományos Akadémia tekintély - elvileg. Ha ezzel a körülménnyel például az intézmény elnöke sincs tisztában, az baj. Baj volt ez a szocializmusban is, de akkor tényleg semmit nem lehetett tenni. 1990. óta lehetne. Még most is. Ha az Akadémia elnöke képes volna egyszerű tételek logikai sorrendbe rakására, amit azért egy matematikustól akár el is várhatnánk, akkor ezek közül az egyik logikai művelet eredménye az lehetne, hogy ha 180 akadémikus aláír egy petíciót, akkor azzal foglalkozni kell. Ha nem bánják, abba most nem megyek bele, mi a különbség egy ország gazdasági, társadalmi, kulturális állapota és a politika között, az ugyanis szánalmas, amikor ezt egy olyan tekintélyes intézmény vezetőjének kell megmagyarázni, mint amilyen a Magyar Tudományos Akadémia. Ami különben elnökének ezzel a pipogya, gyáva, szemforgató nyilatkozatával el is vesztette a maradék reputációját - előttem legalábbis...
 

NEMZETI KUSSOLÁS RENDSZERE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.11.01.

 
Skandalum, ami történt, gazdám! A renitens ballib (pfúj!) demokraták (még egy pfúj) tényleg megtették! Ez nem mehet így tovább! Törvényben kell előírni, hogy mit és hogyan lehet tenni, gondolni ha Te, Főnököm ugyanazon szabad  téren vagy, mint ők. Vagyis inkább mindenhol, hogy szokják az új rendet, a Nemzeti Kussolás Rendszerét.
 
Az a borzalmas, hogy a fenti ötlet – amíg bevezetik, addig kezeljük ötletként – törvényi elrendelése sem elképzelhetetlen a ma Magyarországán. Játszunk el a gondolattal, hogy az Orbán-rezsim 2016-ban, Európa közepén arra készül, hogy kiszűrje egy állampolgári jogával élni kívánó, hatóságilag engedélyezett demonstráció résztvevői közül az esetlegesen másként gondolkodókat.
 
Hogy mi van? Mi lenne a forgatókönyve a  nemzeti diktatórikus intézkedésnek? A már meglévő, bár váltig tagadott listák melyikét használnák? Ki dönthetne arról, hogy kiket tartanak majd háziőrizetben, esetleg letartóztatásban azokon a bizonyos „nehéz napokon”?
 
Gazdám! – a megfélemlített, elcsigázott embereknek elég belengetni, hogy aki másnap is dolgozni akar, annak nem ildomos a megmozduláson a részvétellel kacérkodni. Meg persze a családtagjainak sem, akár megszülettek már, akár még nem!
 
Az is sokat lendítene az ügyünkön, ha újra indítanánk a jól bevált besúgóhálózatot, az irigységre építeni e szép hazában sikert ígérő ötlet volt eddig is, ma sincs másképp! Mondjuk, hogy kap egy dedikált képet tőled, rólad!
 
Ki kell adni egy kézikönyvet is, – senki ne ijedjen meg, nem lesz hosszú, és tele lesz képekkel! – ami pontosan tartalmazza, hogy mit lehet, és mit nem egy állami ünnepségen, amit a mi pénzünkből, a mi okulásukra szerveznek! Lehetne ezt a brossúrát a kegyükből ingyenes – persze csak számunkra, mert, ha nem is tudatják, de ezt is mi fizetik! –„Lokál” mellékleteként osztogatni. Te főnök, ezek így még hálásak is lesznek, hogy fontos nekünk a szellemi fejlődésük, hisz – mint tudjuk – a könyv szent dolog...
 

EZ MÁR NEM AZ A VILÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Andi és Marcin
2016.11.01.


Most hirtelen nem jut eszembe, hogy volt-e már olyan poszt a Határátkelőn, mint ami most következik, de szinte biztos vagyok benne, hogy nem. A blog „londoni riportere”, Andi ugyanis interjút készített lengyel kollégájával, Marcinnal, akivel ki- és hazaköltözésről, családról, oktatásról is beszélgettek. Szóval most következzen egy lengyel határátkelő története a brit fővárosból!

Először is, nagyon köszönöm, hogy beleegyeztél ebbe. Említettem már neked, hogy van nálunk egy népszerű blog, ahol külföldön élő magyarok osztják meg egymással a történetüket, élményeiket, és szóba került, hogy milyen érdekes lenne egy nem magyar történet is hallani. Így most te leszel a tesztalany. :)

És magyarrá is avatsz?

Szeretnéd?

Persze! Nagyon tetszik, hogy olyan büszke vagy rá, honnan származol. Nálunk, lengyeleknél ez sajnos eléggé hiányzik.

Komolyan? Pedig azt gondolnám, hogy a büszkeség közös kelet-európai tulajdonság.
Közép-Európa! Hányszor javítsalak még ki? Nem Kelet-, hanem Közép-Európa. Tudod, melyik ország van Keleten? Ukrajna. Meg Bulgária.

Rendben, rendben. Akkor kezdjük ott, hogy hány éves is vagy?
36. Tudom, nem nézek ki annyinak, hagyjuk a bókokat.

És mikor költöztél Londonba?
Lássuk csak… 5, nem, 6 éve.

Anglián belül mindig Londonban laktál?
Igen, itt. Ide pedig Dublinból költöztem.

Dublinból? Dublinban is laktál? Nahát, ezt nem is tudtam rólad. Mennyi ideig?
Azt hiszem, az tényleg 5 év volt. Kissé hadilábon állok ezekkel a számokkal. De nagyjából olyasmi, mint itt, úgyhogy lehet megvolt ott is a 6 év.

Ott találkoztál Ashával, a feleségeddel is? Vagy együtt hagytátok el Lengyelországot? Azt tudom, hogy nem itt ismerted meg, mert pont ma reggel mesélted, hogy már a tizedik évet ünneplitek.
Nem, Ashával Dublinban jöttünk össze, oda egyetem után egy haverral költöztem.

Milyen végzettséged van?
Vállalati pénzügyi menedzsmentből szereztem egyetemi végzettséget otthon, Lengyelországban. Középkategóriás egyetemnek számit otthoni viszonylatban, tehát nem is gáz, de azért nem a legmenőbb egyetem. Amikor én végeztem, még nem volt ez a mostani, szétszedett rendszer. Tudod, miről beszélek, nálatok is ez van?

Igen, én is még normál képzésre jártam, nem erre az újhullámos dologra.
Na, akkor érted. Szóval van egy normális, 4 éves egyetemi diplomám. Amikor végeztem, opcióként szóba került, hogy lehet menni külföldre. Egy Piotkow nevű városból származom, egy kisváros közép Lengyelországban, közel Lodz-hoz, ami a megyeszékhely. Az egyetem pedig Czestochowa-ban van.
Diplomázás után két opciót láttam: vagy elköltözöm egy nagyvárosba, és ott próbálok meg munkát keresni, vagy azt csinálom, mint mindenki más: külföldre költözöm, angolul tanulok, és megpróbálok megállni a lábamon. Ez egy évvel volt azután, hogy Lengyelország csatlakozott az EU-hoz, tehát mehettem akárhova...

ITT OLVASHATÓ

TELJESEN NYILVÁNVALÓ

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.11.01.


Teljesen nyilvánvaló, hogy egy európai demokráciában nem lehetne arról beszélni, hogy van Völkischer Beobachter, a náci párt propaganda napilapja, amely mindennap uszítva, fröcsögve képviselte a náci pártot, annak ideológiáját, politikáját rémtetteit. És Magyarországon az '56-os forradalom bukása után a forradalom vérbe fojtásából szökkent szárba az MSZMP, a KB napilapja a Népszabadság. Ez ténykérdés. És a Népszabadság épp olyan állampárti napilap volt, képviselve a kommunista ideológiát, a pártot annak minden tettét, mint a Völkischer Beobachter.” Kósa Lajos, Fidesz frakcióvezető

A nemzet villámgyors rögtönzésekre és önfeledt szellemi ugrabugrálásra hajlamos gondolkodója Tisza István debreceni szobrának újraavatásán osztotta meg rendkívül érdekes, de kissé zavaros, nyelvtanilag szélsőségesen liberális gondolatait az ünnepségen megjelent hallgatóságával. A Magyar Időkről, valamint a Magyar Hírlapról idő hiánya miatt nem esett szó meghökkentő összehasonlítása során. Pedig ezek ma is működő pártlapok és mintaszerűen fröcsögnek meg uszítanak. Demonstrációs célból kiválóan alkalmazhatóak.

Az is teljesen nyilvánvaló, hogy a Völkischer Beobachter szellemiségét – amelyben még Joseph Goebbels is publikált – ma leginkább Bayer Zsolt elrettentő erejű írási képviselik leghitelesebben. A hirtelen felindultságból publikáló szerző 1993 szeptemberétől 1994 decemberéig a Népszabadság főmunkatársaként maga is megtisztelte a „A Kádár-rendszer egyik legutolsó, legaljasabb műhelyét". A mester ma Széles Gábor „szellemi műhelyének", a Magyar Hírlapnak legsikeresebb és legjobban fizetett újságíró-celebje.

Ebben a bőségesen dotált napilapban az aljasság fájó hiányára igazán nem panaszkodhat az, aki rendszeresen olvasgatja. Az olvasótábor azt kapja, amit csak megkíván. Nagyvonalúan porciózott gyűlölködést, fentről kapott pártdirektívákat, a Kósa frakcióvezető által is említett fröcsögéssel szervírozva...

ITT OLVASHATÓ

ÖRÜLJETEK, RÁSZORULÓK! - ALAMIZSNÁVAL DICSEKSZIK A KORMÁNY

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.11.01.


A hajléktalanok ellátásával büszkélkedik kormány, de inkább szégyellhetné magát...

...Czibere Károly felelős államtitkára sajtótájékoztatón közölte: „a férőhelyek fenntartása évente körülbelül 9 milliárd forintba kerül, s 360 millió forint áll rendelkezésre a krízisidőszak többletterheire”.
Úgy tűnik, Cziberét mindez elégedettséggel tölti el, szerinte ennyi bőven elég, hiszen mint mondta „felkészültek a téli időszakra” és „idén először jutott több forrás a mentális állapot javítására és a hajléktalan emberekkel dolgozó szociális munkásokat támogató szupervíziókra”.
Leírjuk még egyszer: „360 millió forint áll rendelkezésre a krízis időszak többletterheire”.
Hogy ez sok vagy kevés? Nos, ha nem változik az összeg, akkor több mint negyven év alatt ér fel az eredménytelen kvótakampány költségeihez.
Erre tényleg büszkék lehetnek
 

A JÖVŐ ELKEZDŐDÖTT: IMALÁNC ÉS DICSŐÍTŐ KÖLTEMÉNY ORBÁN VIKTORÉRT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.11.01.


Épp itt az ideje, hogy az 1956-os forradalom leverésének 60. évfordulójához közelítve nemzetünk legszebb hagyományit felelevenítve ismét a személyi kultusz áldásait kezdjük habzsolni. Sándor Kingának a nemzetvezetőhöz írt költeménye csak bevezető volt ahhoz a felhíváshoz képest, melyet a Szlovákiában ügyködő György Ferenc plébános tett közzé a közösségi médiában. Azóta Kühár Ede bencés rendi szerzetes fohásza a magyar miniszterelnökért futótűzként terjed, és a mantrázók reményei szerint az imalánc segítségével Orbán Viktor legyőzheti a brüsszeli nemzetvesztőket. Hiába, ha egy kicsit nem figyelünk oda, mindjárt megszületik a legkézenfekvőbb megoldás arra, hogyan győzhetjük le hadsereg és működő gazdaság nélkül a fenekedő Európai Uniót, melynek nem csak részei, de haszonélvezői is vagyunk.

Csak az íze kedvéért idézzünk mindjárt az elején Sándor Kinga: Vezesd nemzeted című költeményéből:

De áll a gáton, mert ő igaz magyar,
Ő az, ki nemzetének Kánaánt akar.
Százezrek mozdulnak mellé állva,
Egyetlen, kérő, halk, hívó szavára.


Miután kellően átszellemültünk a magyar költészet Fásy Ádámjának soraitól, szenteljünk néhány szót arra, hogyan vezetett a 2010-es fülkeforradalomtól a nemzeti együttműködés rendszerén és a Békemenetek mámoros bandukolásán és a felcsúti kisvasúton át nemzetünk kacskaringós útja odáig, hogy papok és követőik ráolvasással próbálják segíteni a magyarok vezérét nemes harcában.

A tudatos elbutítás politikájának csimborasszója ugyanis épp akkor jelent meg a magyar közélet egén, amikor Orbán Viktornak tényleg szüksége van dicsőítő fűzfapoéták és álszent papok imaláncára. Politikája kiüresedett, a migrációs krízisre hivatkozva egyre reménytelenebb harcot folytat az Európai Unióval, vagyis részben önmagával. Kövér László szavaival szólva Orbán Viktor küzd Brüsszel ellen, mint malac a jégen, ám ennek a csúszkálásnak csupán annyi eredménye van, hogy kevesebbet beszélnek otthon a korrupcióról, a krízisben lévő egészségügyről, az elvándorló fiatalokról. A nép (a szó szoros értelemben) egyszerű fiai érzik határainkon innen és túl, hogy a miniszterelnökből kezd kifogyni a szufla, hogy október 23-i ünnepi beszéde is rekedtes kiabálássá fajult annak következtében, hogy sokan nem foglalják imába a nevét, sőt…

ITT OLVASHATÓ

A VILÁG LEGKISEBB MÚZEUMA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.11.01.


Miután a legendás nagy-britanniai piros telefonfülkék használata lassan okafogyottá válik a különböző mobil- és okostelefonok miatt, a szigetországban megkezdődött ezeknek a kultúrtörténeti ereklyéknek a restrukturálása.

A British Telecom „Fogadj örökbe egy telefonfülkét” programja keretében apró múzeumokká, hasznos közösségi helyekké változnak. Ilyen például a Yorkshire grófságbeli Warley faluban lévő, amely turista-attrakcióvá vált. Régi fotók, régiségek, helyi érdekességek láthatók benne és tartalmát három havonta frissítik. Igaz, hogy egyszerre csak egy látogató fér el benne, de az állandóan nyitva tartó ingyenes múzeum sokakat vonz.

Más helységek más rendeltetést szántak a piros telefonfülkéknek. Van közöttük könyvesbolt, sőt, még olyan egészségügyi állomás is, ahol a közösség rendelkezésére bocsátott defibrillátort tartanak.

ITT OLVASHATÓ

AZ ORBÁN NEVŰNEK NEM IMÁRA, HANEM ÖNKRITIKÁRA, ÖNMÉRSÉKLETRE ÉS LEGFŐKÉPPEN ORVOSI KEZELÉSRE LENNE SZÜKSÉGE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.11.01.


...Az Orbán nevűnek nem imára, hanem önkritikára, önmérsékletre és legfőképpen orvosi kezelésre lenne szüksége. Ez viszont már egy ideje nem magánügy. Szemben a vallással, az imával, aminek intézményes formában semmi keresnivalója a politikában. Semmi. Ha imádkozni akarnak, lánc formájában, fejen állva, vagy trapéz alakban, akkor imádkozzanak a nemzetért, mert vérzik az ezer sebből. Lenne bőven tennivaló a határ minden oldalán. De azok között utolsó helyen van a
személyiségzavaros, vélt démonokkal harcoló, hazug maffiózó lelki üdve.

ITT OLVASHATÓ

TOKIÓ KÖRNYÉKE

FÖLDÖN, VÍZEN,
(ÉS VALAMENNYIT) LEVEGŐBEN BLOG
Szerző: Powerpill
2016.11.01.


Az igazán érdekes látnivalók Tokió körül vannak. A várost ugye a földdel tették egyenlővé a háború során, a japánok meg nem törték magukat a faépületek visszaépítésével, így ha régit akarunk látni, vonatra kell ülnünk (és a zsebünkbe nyúlni). Mi négy helyet néztünk meg a város körül, sajnos a Fuji megmászása egy másik életre marad, de kihoztuk a maximumot a környékből, úgy érzem.

Kamakura, Kawagoe, Nikko és Hakone, amik úgy lehetnek érdekesek Tokió körül, hogy nem kapunk csömört semmitől, de ha ezután Kiotóban kívánunk hosszabb időt eltölteni, akkor érdemes átgondolni, hogy akarunk-e az ott található több száz templomon kívül máshol is látni ilyet, és ezért fizetni nagy pénzeket. Én nem bántam meg a fenti helyek meglátogatását, mert gyönyörű az összes. Mindegyiken el lehet szüttyögni egy egész napot, de az ottalvás véleményem szerint csak Nikkoban és Hakonében éri meg...
 

EZ AZ EGYETLEN ESÉLY, HOGY 2018-BAN MEGSZABADULJUNK ORBÁNTÓL

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.11.01.


Alapvetően tök mindegy, hogy milyen jelzőt biggyesztenek az okosok a kiépülőfélben levő rendszerre, az orbáni autokrácia, a haveri kapitalizmus elképesztő károkat okoz. Az is tök mindegy, hogy a főnök valóban azt hiszi, hogy amit művel, az végső soron jó az országának is, vagy pontosan tisztában van a rombolással, amely csak járulékos veszteség az egyetlen fontos tényező, a hosszú távú hatalommegtartás mellett.
 
Viktor a második ciklusban megmutatta, mi a cél. A demokratikus intézményrendszer leépítése, az állam erejének saját hatalmi célok szolgálatába állítása csak a módszer, a cél a javak döntő hányadának átcsoportosítása baráti kezekbe, a kritikus hangok elnémítása, a teljes klientúrarendszer kiépítése, a megingathatatlan hatalomgyakorlás biztosítása. Nagyot haladt ezen az úton és félő, hogy ha kap egy harmadik ciklust, a folyamat sokkal nehezebben lesz visszafordítható, mint ha valami csoda folytán 2018-ban kap pocakos csodacsatár egy baszott nagy sallert.
 
Ma is csak a társadalom nagyjából negyede támogatja, de durván a fele utálja, amit Orbán művel. Mégis, komolyan vehető ellenfél híján hatalmas a bizonytalanok és a beleszarók tábora. Egyre kisebb az esély arra, hogy kívülről érkezzen egy olyan új kihívó, aki esélyes lehet 2018-ban. Miközben egyre égetőbb, hogy ha nem sikerül megbuktatni másfél év múlva, a károk jóvátehetetlenné válnak, az optimális megoldás, egy friss, új erő feltűnése és megerősödése irreálisnak látszik. De akkor hogy is bukhat meg Viktor?
 

NEKROLÓG AZ ELVESZETT TISZTESSÉGRŐL, EMBERSÉGRŐL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2016.11.01.


Egy cinikus, gátlástalan hatalom foglya az ország. Egy hatalomé, amelyet a pénz imádata tart egyben. Minden egyéb üres fecsegés, népkábítás. Úgy látszik, olyan világban élünk, ahol már a legszegényebbeket is meglophatják azok, akik megfelelő kapcsolatokkal rendelkeznek a politika magas köreiben. A szegénybe a hatalmasságok bármikor belerúghatnak, a nyomorban élők kiszolgáltatva élnek. Esélyük sincs az emberhez méltó életre. Számkivetve tengődnek.

Az elmúlt hetekben talán többen olvasták a képzeletbeli ESZOSZ károsult monológját, amely  „Életmese” címmel jelent meg. Sokat gondolkodtam, hogyan is tudnám befejezni a történetet – egyáltalán érdemes-e még bármit hozzátenni a leírtakhoz. Nem igazán tudtam dűlőre jutni magammal. Végül a „halotti beszéd” formát választottam.

Tudom, tisztában vagyok azzal, hogy soraim nem váltják meg a világot, nem jut több kenyér a családok asztalára. De talán  kiadom magamból azt a tehetetlen dühöt, amelyet azóta érzek, mióta először találkoztam a palira vett károsultakkal. Az idők folyamán ez az érzés csak erősödött , hiszen láthattam, hogy nincs erő, nincs akarat, amely hatni tudna azokra, akik akár „pár perc” alatt is segíteni tudnának. A gátlástalanságnak, a cinizmusnak, a szegény emberek semmibe vételének olyan fokával találkoztam, amelyet korábban  el sem tudtam volna képzelni. Kegyetlen érzés volt megélni, hogy tehetetlenek vagyunk!

Úgy hiszem, hogy a csaknem 3000 család kálváriájában a maga  teljes valójában benne van napjaink Magyarországa. Hazánkban sok százezer olyan ember él, aki még a nyolc általánost sem végezte el, így a munkaerőpiacról gyakorlatilag kiszorult. Sokan közülük talán még sohasem dolgoztak, nem volt valódi munkahelyük. Egyik napról a másikra élnek, gyakran emberhez méltatlan körülmények között vegetálnak. Rajtuk, a társadalom talán legelesettebbjein próbált segíteni az elmúlt években több olyan projekt, amelyet EU-s pénzekből finanszíroztak. Erős a gyanúm, hogy a pályázatokat személyre, cégre, szövetkezetre szabottan írták ki; a nyertes előre adott volt. Csak így lehetséges, hogy több milliárdot verhettek el valakik, anélkül, hogy az érintettek – döntően romák – helyzete egy jottányit is javult volna. A rengeteg pénz nagy része kézen-közön vándorolva eltűnt, a közpénzt valószínűleg magánosították. A védhetetlennek látszó Voldemort ügyön kívül a magyar hatóságok egy csigát is megszégyenítő lassúsággal „teszik a dolgukat”. Így van az ESZOSZ esetében is; az illetékes testületek „munkája” mindössze az akták áthelyezése egyik helyről a másikra. A felelősök pedig röhögnek a markukba, élnek mint Marci Hevesen. Nincs kifizetődőbb ma Magyarországon, mint a Fidesz csókosának, strómanjának, netán a „nemzet gázszerelőjének” lenni...

ITT OLVASHATÓ

ÉLLOVASBÓL SEREGHAJTÓ: IDEJE LENNE LESZÁMOLNI A SZOCIALIZMUSSAL...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.01.


A rendszerváltást követő néhány év rémálom volt a magyar társadalom számára, pedig 1994-ben közel kerültünk a teljes összeomláshoz. Megfelelő gazdaságpolitikai lépésekkel sikerült kirángatni a magyar gazdaságot a gödörből, a '90-es évek végén pedig sokan már példaként emlegették az ország gazdasági stabilitását. Sok örömre azonban nem volt okunk, 15 év elteltével pedig érdemes elgondolkodni azon, hogy hol rontottuk el, hol tértünk le a kitaposott ösvényről.

A kétezres évek közepétől a magyar gazdaság egyre jobban lemaradt a régióban, a pénzügyi világválságból 7 év alatt tudtunk kilábalni, összességében pedig sereghajtóvá váltunk a régióban. Az összkép pedig egyre rosszabb, mivel köztudott, hogy az uniós transzferek tartják életben az országot, a magyar kormány pedig képtelen belátni, hogy strukturális átalakítások nélkül nem lehet előrelépni ebből a helyzetből. 

Kétrészes sorozatunk első részében bemutattuk a magyar gazdaság mélyrepülésének történetét, a második részben pedig bemutatjuk, hogy hol kell keresni a magyar gazdaság fő problémáit...

ITT OLVASHATÓ

A CSENYÉTEI ASSZONYOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.11.01.


Ez nem ballada, bár lehetne az is akár. És nem is asszonykórus.

Újra előkerült az egyszer már feledésre ítélt őrület, és szorgos degeneráltak imaláncot hoztak létre Orbán Viktor lelki üdvéért. Fél éven át naponta öt percet kell erre szánni, ami igazán semmiség. „Az Úr legyen előtted, hogy a jó utat mutassa néked! Az Úr legyen melletted, hogy téged karjába zárjon, és megvédjen a veszedelmektől! Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a gonosz cselvetésétől!”

Így kezdődik az ima, ami a maga műfajában egy csoda, egy műremek, és én mégsem erről óhajtok értekezni, sokkal inkább arról, milyen világot hozott létre az az organizmus, akit az imádság erejével kell megóvni a reá leselkedő veszedelmektől. Mert kitetszik, hogy az Úr nem volt előtte, és nem mutatta meg neki a jó utat. Sőt, elég szar utat mutatott néki, ha már ilyen emelkedettek vagyunk a keresztségben.

Szeretett népe éppen hogy éhen nem döglik. Morcosak lehetünk emiatt? Csöppet sem vethetjük a szemére, hiszen mégiscsak földi halandó ő, akinek a feje egyáltalán nem káptalan. Ezért a migráncsok ügye, az Unióval vívott permanens háború, a kerítések megalkotása, stadionok fölhúzása és a kisvasutak gondja mellett ilyen mellékes dolgokra, hogy az alattvalóknak élni is kellene a birodalomban, már nem futja az idejéből és erejéből...


ITT OLVASHATÓ

A SAJTÓ FELTETT KÉZZEL HALDOKLIK, MIKÖZBEN A HELYÉRE BESZIVÁROGNAK A G. FODOROK, STEFKÁK, BAYEREK ÉS MINDENFÉLE TAKONYGERINCŰ FÉLANALFABÉTÁK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.10.31.


Miközben mi jópofa módon elvitázgatunk arról, hogy már lehet-e diktatúrának nevezni azt, ami Magyarországon történik, vagy még valami más megnevezést keresgélünk, mert a csipkefinom érzékenységünk ezt követeli tőlünk, meg amúgy is, nálunk szólásszabadság van mindaddig, ameddig el nem hurcolják az ellenzéki újságírókat, addig az Orbán nevű ember példaképe megoldotta ezt a kérdést a saját birodalmában.


Törökországban már elhurcolják az újságírókat szemrebbenés nélkül. Ellenzéki lapok főszerkesztőit, publicistáit, tartóztatják le. Az ügyészség indoklása: „A gyanúsítottak állítólag bűncselekményt követtek el a július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistái nevében, bár nem tagjai a terrorszervezeteknek.

Tessék – mondják a hívek és az önmagukat ellenzékként definiáló, de a saját elefántcsonttornyaikból lemászni képtelen vakok – nálunk ilyen nem fordulhat elő. És tényleg nem fordulhat elő. Ameddig az Európai Unió tagjai vagyunk, addig nem. Nem azért, mintha nem lenne rá igénye a hatalomnak, hanem azért, mert nem tehetik meg. Ennyi a különbség, nem több. A lehetőség megléte és annak hiánya. A szándék azonos.

Az irány is azonos. Recep Tayyip Erdoğan megteheti azt, amit Orbán Viktor – sajnálatára – nem tehet meg. A diktatúra az diktatúra. Lehet sok arca, a lényege azonos. Ebből a szempontból mindegy, hogy elhurcolják-e az újságírókat egy mondvacsinált vádra hivatkozva, vagy egyszerűen kirántják a talajt az újságírók alól, egy mondvacsinált okra hivatkozva. A cél és a végeredmény azonos: elhallgattatni a kritikus hangokat.

De annyi különbség feltétlenül van a két rendszer között, hogy Magyarország, a magyar sajtó, az ellenzék nem védtelen. Pontosabban nem védekezésképtelen. Nem lenne az. Csak éppen be kellene látni, hogy mindannyiunknak van felelőssége abban, hogy idáig jutottunk. Igen, még a most nehéz helyzetbe került újságíróknak is. Mert nem szóltak – ők sem, más sem – amikor a másik alól húzták ki a szőnyeget. Nem tiltakoztak, nem tiltakoztunk, amikor napról-napra csorbult a szólás- és sajtószabadság...

ITT OLVASHATÓ

A NAGYDUMÁS ELHALLGATÁS KORMÁNYÁNAK MINISZTERE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Aczél Gábor
2016.10.31.


Nagyon-nagyon figyeljenek!

Ezt a miniszternek kinevezett illetőt a sajtótájékoztatón többször felszólították, hogy legalább elismerje, amit az ő helikopterezéséről a Népszabadság újságírójának állított.

Hogy hazudott.

Hogy letagadta, amit később fotó tanúsított.
Ezzel szemben Rogán Antal egyetlen állítást ismételt sokszor, hogy még azon a napon, amelyen az újságíró őt erről kérdezte, világosan tudatta a nyilvánossággal az igazságot, amiért is neki nincsen lelkiismeretfurdalása, s oka sincs annak, hogy az legyen. Valamelyest változó megfogalmazásban, az ő nyilvánvalóvá vált hazugságára vonatkozó kérdések sorára csakis ezt válaszolta, semmi mást.

Ha belegondolnak – és azt hiszem, hogy ennyit, csak ennyit a legfideszesebb, legkormánypártibb választópolgártól is elvárhatok –, ha belegondolnak, ez az illető ugyan nem ismeri el, hogy ő hazudott a helikopterezésére vonatkozó újságírói kérdésre adott válaszában, de nem is tagadja azt.

Elhallgatja, azt is elhallgatja (nem cáfolja, elhallgatja), hogy erről őt bárki megkérdezte volna.

Nos, ez az illető csakis a nagydumás elhallgatás kormányában tölthet be miniszteri posztot
.
 

NEM A MENEKÜLTHULLÁM, HANEM AZ IDENTITÁSVÁLSÁG JELENT GONDOT - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.01.
 
 
Európa számára nem a menekülthullám, hanem az identitásválság jelenti a gondot, de a földrész sokat tanulhat az Újvilágtól ezen a területen.

A bevándorlás még jó ideig jelentős téma marad az európai politikában, uralni fogja jövőre a német és a francia választásokat is, de befolyásolja az egész politikai vitát - tájékoztat a Guardian. Az egyik oldalon vannak a nyitottság liberális hívei, akik ragaszkodnak a menedékjoghoz és a határok nélküli világ álmához. A másik oldalon viszont az idegengyűlölő kerítésépítők találhatók, akik a kultúrát és a civilizációt fenyegető barbár invázió korszerű változataként tekintenek a migrációra. Utóbbiak tartós tényezőnek tűnnek, sajnos. A bigottak alapvető mondandója az, hogy Európa összeomlik, hiszen itt olyan emberek özönlenek be tömegesen, akiknek a kultúrájával valószínűleg nem keveredhetünk. A gyűlölet és a szenvedély legyűri az ésszerű megközelítést, megalapozott tényeket söpör félre. A mítoszok eloszlatása még nehezebb, ha figyelnem kívül hagyják, elfelejtik, illetve nem tanítják meg, hogy a kontinens történetéhez szervesen hozzátartozott az állandó népvándorlás, a kultúrák ötvöződése. A tavaly érkezett 1,3 millió ember az unió népességének mindössze 0,2 %, ekkora tömeget el kellett volna tudni látni. Európának szüksége van a bevándorlókra, mert azok az ifjúságot és dinamizmust pumpálnak a földrészbe, már ha az meg akarja oldani a munkaerő- és nyugdíjproblémákat. Kanadában múzeum őrzi az 56-os magyar menekültek emlékét. Lehet, hogy Orbán Viktornak, a saját maga által felkent ’illiberális’ kormányfőnek is meg kellene néznie az egykori fényképeket, más európai politikusokkal együtt. Mert az Egyesült Államok és Kanada felkarolta a migránsokat és nem fenyegetésként élte meg azokat. Ezt a szemléletet Európának is fokozatosan át kell vennie, hiszen immár célpont a tömegesen menekülők számára.

Spiegel
A neonácik tombolnak Magyarországon, Orbán azonban hallgat, a kormány pedig – politikai számításokból - elfordítja a tekintetét. Az országot a legutóbbi rendőrgyilkosság ébresztette rá a helyzetre. Egyre nagyobb gondot okoznak a harcias szélsőjobbosok, félkatonai járőrök és polgárőrségek alakulnak. A bőnyi eset azért keltett nagy feltűnést, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda nem tudta hitelesen megmagyarázni, miért küldött két védtelen nyomozót a veszélyesnek tartott Györkös István házához, és azt sem tudni, hogy az újfasiszta miként juthatott egy egész, korszerű arzenálhoz. A Fidesz képviselői igen szófukarok az ügyben, Orbán Viktor pedig érdemben meg sem szólalt. Pedig már ott volt a budapesti robbantás is, amely két rendőrt sebesített meg. A nyomozók a szélsőjobboldali hátterek kutatják. Hunyadi Bulcsú a Political Capitaltől azt mondja, a rendőr halála azt tanúsítja, hogy a hatóságok sajnálatos módon teljes mértékben alábecsülik a problémát. A hangadók a különféle ’nemzeti gárdák’, illetve neonáci bandák, mint a 64 vármegye vagy a Betyársereg. A szélsőjobbos érpataki polgármester vezérletével mind sikeresebben lép fel a félkatonai rendfenntartó csapatok hálózata. Ezek az egységek roma negyedekben vonulnak fel, megfenyegetik azokat, akik nem fizetik a lakbért vagy a villanyszámlát. Ez önbíráskodás – az állam pedig tétlenül nézi. A Jobbik ugyan meghirdette, hogy mérsékelt néppárt lesz, ám Vona Gábor továbbra is tartja a kapcsolatot a militánsokkal, a neonáci Toroczkai Lászlót pedig bevette a pártvezetésbe, mert nem szeretné elveszíteni a szélsőséges szavazókat. Ezzel párhuzamosan, ugyanilyen megfontolásokból a jobboldal szélén nyomul a Fidesz. A menekült-, illetve szociális politikán belül jó pár kérdésben átvette a Jobbik kezdeményezéseit. A hangulatkeltésnek része, hogy militarizálódik a közélet. Orbán továbbá lényegesen emelni kívánja a katonai kiadásokat és több ezer embert vesznek fel a hadsereghez. Az iskolákban kiterjesztik a honvédelmi oktatást, mert a fiatalokban – a hivatalos indoklás szerint – erősíteni kell a hazafiságot, az áldozatkészséget és a nemzeti ügyért érzett odaadást...


ITT OLVASHATÓ

MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRI NEVELÉSI MODELL 2. RÉSZ

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: andreaszakacs
2016.10.31.


Huszonöt évvel a rendszerváltás után is élénk vita zajlik arról, hogy mit kellett volna jobban, vagy éppen másként csinálni ahhoz, hogy a mai Magyarország versenyképesebb, gazdagabb és demokratikusabb legyen. Sorozatunk célja, hogy egy, a demokrácia jövőbeni fejlődését segítő gyakorlatot, az állampolgári nevelés témakörét járjuk körbe.  A második részben az állampolgári nevelés történelmi keretét tekintjük át, felmérjük, hogy a rendszerváltáskor és utána milyen lehetőségei voltak az állampolgári nevelés kialakulásának, milyen okokra vezethető vissza a jelenlegi rendszer létrejötte.
Előzmények
Célunk, hogy feltárjuk, hogy hogyan működik az állampolgári nevelés Magyarországon, milyen állami és civil intézményrendszere épült ki a 21. századra. Kísérletet teszünk arra, hogy bemutassuk, miért fontos, illetve szükséges az állampolgári nevelés egy demokráciában. 
A rendszerváltás idején, a magyarországi politikát és politikatudományt elkerülték azok a nyugati tudományos viták az állampolgári nevelésről és az „ideális” állampolgárról, amelyek az egyébként Magyarországon is felbukkanó elméleti, illetve gyakorlati problémákra, továbbá dilemmákra próbálnak rámutatni, megoldást találni. Ha megnézzük a magyar aktuálpolitikát, akkor az egyik legalapvetőbb konfliktus a jelenlegi kormánypártok és az ellenzék erői között, hogy mi is történt 1989-ben, illetve az azt követő 1989 és 2010 közötti időszakban. A Fidesz-KDNP egyértelművé tette, hogy szerinte a 89-es rendszerváltás eszméje, valamint az utána kialakuló magyar demokrácia megbukott, új rendszerváltásra, „fülkeforradalomra” volt szükség, hogy újjá születhessen. Az ellenzék azonban rendre amellett érvel, hogy a kormánypártok leváltását követően a rendszerváltás és a 2010 közötti állapotokat kell visszaállítani.
 
Ha a választási eredményeket és a közvélemény-kutatásokat elemezzük, akkor egyértelmű, hogy az ellenzék narratívája nem vonzó az állampolgárok számára. 2006 júniusa, azaz 119 hónapja vezeti a Fidesz-KDNP a népszerűségi listát, miközben 2010 óta a választók egyharmada nem akar, vagy nem tud választani a jelenlegi paletta pártjai között. Az állampolgári nevelés, és a politikatudományban egymástól szétváló demokráciaépítési modellek hiánya ugyanakkor magyarázatot kínálhat arra a kérdésre, hogy a társadalom miért fogadta el és, ha hallgatólagosan is, de támogatja – ellentétben a mindent visszaállítani akaró ellenzékkel –, hogy a 2006-ra alkotmányos válságba torkolló 89-es modellt a Fidesz egy új alkotmánnyal és a „reformok kritikus tömegével” kívánja megoldani.
 
Nincs arról tudásunk, hogy az Ellenzéki Kerekasztal munkájában, illetve a rendszerváltásban résztvevő politikai, tudományos, és társadalmi elit az átalakuláskor számba vette volna, vagy diskurzust alakított volna ki, hogy milyen modell szerint lenne érdemes elkezdeni építeni a magyar demokráciát. A szakirodalom szerint egyrészt a demokrácia építésére a politikai kultúra előtérbe helyezésével van lehetőség, más részt pedig demokrácia konszolidációját a demokrácia intézményrendszereinek a megalkotásával lehet elérni, de természetesen, ahogy sok esetben, itt is létezik a vegyes módszer, ami az állampolgári nevelésre, és a politikai kultúra fejlesztésére is hangsúlyt kíván helyezni. Ralf Dahrendorf ezt a harmadik utat ajánlotta a posztkommunista országok számára 1990-ben azzal a kitétellel, hogy bár kiépítésük párhuzamosan is elindulhat, ugyanakkor az intézményrendszer és a demokratikus társadalom eltérő időpontban fog létrejönni. Ugyanis míg a demokratikus intézmények hat hónap alatt létrehozhatóak, addig a liberális piacgazdaság kialakítása hat évet, a társadalom demokratizálása pedig akár hatvan évet is felölelhet...
 

HITLER LAPJÁHOZ HASONLÍTOTTA KÓSA LAJOS A NÉPSZABADSÁGOT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.31.


Felirat hozzáadása
Kósa Lajos Tisza István szobrának avatásán a Völkischer Beobachter, Hitler náci pártjának propaganda napilapjához hasonlította a Népszabadságot.
 
“[...] a Népszabadság épp olyan állampárti napilap volt, képviselve a kommunista ideológiát, a pártot annak minden tettét, mint a Völkischer Beobachter.”
 
Nem csak időt és idősíkokat kever Kósa Lajos, nem csupán hazudik, hanem felállítja a képzelt ellenséget és szuronyrohamot vezet ellene.
 
Nem akarok itt és most a Népszabadság pártállami szerepéről beszélni, mert felesleges. De a Népszabadság 60 éve a Szabad Nép ellenében, az 1956-os forradalomban született, és az újság főszerkesztőjét pont úgy váltották le, mint sok embert az országban akkor, a lap dolgozói pedig még november 24-én is sztrájkba mentek.
 
De ez történelem. És ezt a történelmet akarja a ma valóságával egyenlővé tenni Kósa Lajos. Mintha lennének kommunisták Magyarországon, akikkel harcolni kéne. Egyszerűen fogja az emberek valós történelmét, sérelmeit és tragédiáit, amit az előző rendszerben szenvedtek el, és azt mondja, ezzel harcolunk ma is.
 
Csakhogy ez hazugság. A 32 éves Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese nem Kádár János, és nem is politikus, hanem újságíró, a lap húszas, harmincas éveiben járó munkatársainak pedig, akik a szerkesztőség nagy részét kiteszik, semmi közük az állampárthoz.
 
De legfőképp: a Népszabadság halott, így az ellene folytatott küzdelem szimpla hullagyalázás.
 
Kósa azt csinálja, ami a Fidesz egyetlen megmaradt fegyvere. A védekezésre képtelen intézményeket, embereket, a megvert ideológiákat állítja ellenségként szavazóbázisa elé, mint ami ellen harcolni kell.
 
A sötétben bújkáló ellenforadalmárok itt vannak - ismerős ugye?
...

AMIÉRT KÜZDENI ÉRDEMES

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.11.01.


Nagykorúak nem valakiért, hanem valamiért küzdenek. Olyan társadalomért, amelyben többé nem fordulhat elő egy Orbán sem, hívják épp bárminek.

Volt egy tervünk. Egész kis terv, akár működhetett volna. Bele is kezdtünk ezév júliusában a megvalósításába. Nagyjából annyi volt: nekivágunk az országnak, és nonstop, sátras tüntetéssel aláírásokat gyűjtünk egy korrupcióellenes népszavazás kiírásáért. Egész jól haladtunk, bár erőforrásaink szűkösek, de mindannyian, akik ebben résztvettünk, felvállaltuk, hogy elmegyünk lehetőségeink határáig. Esetenként azon is túl. Ha ugyanis a Népet leginkább zavaró ügy: a politikai szabadrablás, leánykori nevén: korrupció kapcsán sikerül minél többeket az országban egyidőben utcára vinnünk, hogy követeljék ki a népszavazást, tán valami elindul. Sok városban hozunk létre helyi hógolyókat, aztán ha van egy kis szerencsénk, még lavina is lehet belőle. Csakhát nem lesz.

Október 23-án, a Blaha Lujza téren a parlamenti bérellenzék megkezdte a nem megnyerhető választásokra irányuló kampányát. Ezzel aztán vége is jóidőre az értelmes ügyeknek: jön az altatás, minden csapból és csatornából, a békés, választásos rezsimváltás meséjével. Nagykorú, a gondolkodást a vágyak elé helyező emberek számára persze már 2014 óta világos: Orbánt választással nem lehet legyőzni, de az is tiszta: nem a nagykorú emberek képezik ma az ország többségét. Megcsinálják ugyanazt, amit 2014-ben, ugyanazok, ugyanolyan módszerrel, az eredmény is ugyanaz lesz, ennél nyilvánvalóbb dolog kevés van. De mint mondtam: ma azok vannak kevesen, akik képesek felülemelkedni az álmodozáson, és van bátorságuk szembenézni a VALÓSÁGGAL...

ITT OLVASHATÓ

IMÁDKOZOTT MA MÁR ORBÁN VIKTORÉRT?

B1... BLOG
Szerző: nickgrabowszki
2016.10.31.


Mert Szent Pál előírja, könyörögni és imádkozni kell a királyokért és feljebbvalókért. És könyörögnek is: imalánc indult Orbán Viktorért.
Aki a magyar miniszterelnökért akar imádkozni, annak ezt kell recitálni fél éven át naponta ötször:


Az Úr legyen előtted, hogy jó utat mutassa néked!
Az Úr legyen melletted, hogy téged karjába zárjon és megvédjen a veszedelmektől!
Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a gonosz cselvetésétől!
Az Úr legyen alattad , hogy felfogjon, ha leesel!
Az Úr legyen tebenned, hogy megvigasztaljon ha szomorú vagy!
Az Úr legyen körülötted, hogy megvédjen, ha mások rád rontanak!
Az Úr legyen fölötted, hogy megáldjon téged!
Így áldjon meg téged a jóságos Isten ma, holnap és minden időben!
Ezt imádkozzuk Önért miniszterelnök úr, nagyon sokan. Isten segítse!
Az Orbánért indult imaláncról a pozsonyi Új Szó számolt be. A lap szerint az imát Kühár Ede Rómában élő bencés szerzetes írta. De ezt nem tudjuk, honnan veszik, mivel ez az ima az ún. Szent Patrik kódexbeli áldás a IV. századból, már természetesen eltekintve az utolsó sorától.

Az Új Szó szerint az imaláncot Szlovákiában György Ferenc ipolybalogi plébános indította...

ITT OLVASHATÓ

ESTERHÁZY BETEGSÉGE JOBBÁ TETTE A VILÁGOT (FILMPREMIER)

KÖNYVESBLOG
Szerző: valuska
2016.10.31.


Esterházy Péter 2016. július 14-én hunyt el hasnyálmirigyrákban (a betegségéről könyvet is írt), talán mondanunk sem kell, mekkora űrt hagyott maga után. Az "...a mindiget javítom örökkére" - EP-emlékek című 55 perces film elsősorban gyászfilm, az elengedés riportsorozata, ami a hátra hagyott űrt tapogatja.


A filmet az Aegon-díj csapata készítette: a kreatív producerek Márkus Kata és Winkler Nóra, a rendező Ruszthi Zsolt...

...Az Aegon-díj csapata még A bűnös című könyv jelölése miatt kezdett forgatni Esterházy Péterrel, majd ezeket a leüléseket újabb és újabb követte. A film ötletéről és gyártásáról Winkler Nórát, a film kreatív producerét kérdeztük:
"Erősen bennem maradt, amikor a nappalijában mondta, hogy a betegsége jobbá tette a világot, annyi együttérzést és figyelmet, szeretetet hozott elő. Azt szerettem volna, ha megmutatjuk, ő maga is jobbá tette nekünk."
Az interjúzásról azt emelte ki a kreatív producer, ahogy "Esterházy idézőjelbe rakja magát, komolyan beszél, azután oldalra néz és nagyon nevet, hogy az élőbeszédben, pont úgy mint a szövegeiben megvan ez a szüntelen ki-bejárkálás, asszociáció, szerepváltás". A filmben erre több szép példa is van, ez a nézőpont és én-gondolkodás teszi felejthetetlenné személyiségét. Darvasi László talán ezért is mondja azt a filmben, hogy nem ismert nála szabadabb embert.

A filmet 2-3 hét alatt forgatták le egy kicsi, ám összeszokott stábbal. Az alkotók nem akartak nagy stábot, mert az intimitást szerették volna megteremteni:

"Ugyanúgy forgattunk vele, mint a többiekkel, és pont azért volt a halála olyan igazságtalan és megrázó, mert vele is arról volt szó, mint a többiekkel: mi ez a könyv, miken gondolkodik, hova teszi le a csészéjét, idegesíti-e, ha belecsöng a telefon a beszédébe, fog-e már a tavaszi nap, kimegyünk-e sétálni a levegőre, és ha nincs kedve, akkor mit mondjak, hogy legyen, tessék, csak kimentünk és milyen jó, ugye?"...

A FILM ITT TEKINTHETŐ MEG

KÜLFÖLDRE KÖLTÖZNE? EZ AZ OLDAL SEGÍT KIVÁLASZTANI, HOVA MENJEN

HVG ONLINE - TECH
Szerző: hvg.hu
2016.10.31.


Az alábbi oldalon könnyen megtalálhatjuk azt a várost, amelyik a leginkább megfelel anyagi és egyéb elképzeléseinknek.
 
Ha valaki kipróbálná magát külföldön, vagy csak hosszabb szabadságra menne konkrét célállomás ismerete nélkül, annak érdemes felkeresnie a The Earth Awaits nevű oldalt, ahol a legkülönfélébb feltételek beállításával találhatja meg a számára legmegfelelőbb helyet. Nem vagyunk ugyanis egyformák, mások az anyagi lehetőségeink, mások az elvárásaink, van, aki a nyüzsgő várost szereti, másnak inkább a közbiztonság a fontos.
 
A The Earth Awaits oldalon valós információkat kapunk, nagyon jó becslést a megélhetési költségekről, arról például, hogy mibe kerül a lakásfenntartás. Az adatok a közösségtől érkeznek, azoktól, akik helyben laknak. A Numbeo gyűjti össze ezeket, és naponta frissíti. De egyéb információkat (pl. Wikipédia) is felhasználnak az oldalon. Alapbeállításban dollárban számolódik minden, de a jobb felső részen lévő fogaskerék ikonra kattintva változtathatunk pénznemet, azonban forintot nem találunk itt.
 

VESZÉLYBEN ORBÁN FOGADALMA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: T.A.
2016.10.31.


A kormányzati értékelés szerint ennyien még sohasem dolgoztak, történelmi mélységben a munkanélküliség, vagyis "a magyar reformok működnek" a foglalkoztatásban is. Vagy mégsem? Kutatói értékelés szerint a közmunkásokkal megszépítik az adatokat és több százalékkal javítják az amúgy kevésbé tetszetős számokat. A lecsupaszított értékek azt mutatják, veszélyben Orbán Viktor tíz év alatt létrehozandó egymillió új, adózó munkahelyről szóló fogadalma:
hat év alatt jó ha harmadánál jár...
 
...A kozmetikázás felemlegetése minduntalan visszatér, mert egyértelműnek látszik, hogy a most hivatkozott foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok csak úgy "jöhettek létre", hogy a közmunkásokat és a jelentős számban külföldön munkát vállalókat is a "rendes" dolgozók közé számítják. A TÁRKI nemrégiben megjelent Társadalmi Riport című kötetében Scharle Ágota, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet ügyvezető partnere is a különösen 2013 óta szárnyaló foglalkoztatási mutatók mögöttes okait kutatta, és rávilágított, hogy az adatokat három tényező is megszépítette: a közfoglalkoztatás bővülése, illetve a képzésen részt vevő közmunkások beszámítása, a külföldön dolgozók számának növekedése, valamint az adatfelvétel mintájának változása.
 
A közmunkások besorolása a foglalkoztatottak közé - még ha a KSH módszertanát nem is lehet vitatni -, azért torzít, mert a foglalkoztatási adatokat a munkaerőpiac autonóm folyamatai mellett az állam adminisztratív jellegű beavatkozása is befolyásolja. Leegyszerűsítve, a közmunka nem választás kérdése a többi foglalkozási lehetőség közül, hanem kényszer, mert különben elvész a segélye is az ezt visszautasító munkanélkülinek. Arról nem is beszélve, hogy állami forrásból fizetik ezt az értékteremtőnek aligha nevezhető foglalkoztatást.
 
A közmunkások nélkül számolt foglakoztatási adatokból kiderül, hogy a kormányzat által propagáltnál csak öt negyedévvel később, 2014-ben érte el a foglalkoztatás a válság előtti szintet. A foglalkoztatási ráta is 6-7 százalékkal kisebb lenne a hivatalos adatoknál, tehát becslés szerint jelenleg csupán 60 százaléknál járhatunk a múlt héten közölt 67,1 százalék helyett. A munkanélküliségi adatokat is korrigálni kellene, ha nem a foglalkoztatottak között számolják el a közmunkán lévőket. Ez azt eredményezné, hogy gyakorlatilag megduplázódna a hivatalos munkanélküliségi ráta, azaz a történelmi mélypontnak kikiáltott 4,9 százalék helyett valójában még mindig 10 százalék körül járnánk.
 
A külföldön foglalkoztatottak, de hazajáró, a magyarországi háztartásokhoz kötődő személyeket is a foglalkoztatottakhoz sorolja a statisztika. E réteg kivétele a foglalkoztatottak kategóriájából azért lenne indokolt, mert akkor valós képet lehetne alkotni a magyar foglalkoztatáspolitika sikerességéről. Az ingázók jelenlegi százezres létszámú csapatának kivétele a statisztikából a munkanélküliségi rátát nem, de a foglalkoztatási rátát újabb egy százalékkal rontaná...

MAGYAROK MILLIÓI ÉLNEK HÓNAPRÓL HÓNAPRA

VILÁGGAZDASÁG ONLINE
Szerző: Csejk Miklós
2016.10.31.


Kiadták a Tárki kutatói a Társadalmi Riport 2016 című, kétévente megjelenő tanulmányt. Ebben többek között az ország gazdasági helyzetét, a szegénység mértékét és a különböző társadalmi problémákat vizsgálták. Tóth Istvánt, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. vezérigazgatóját kérdezte a Mediaworks Regionális napilapok központi szerkesztősége azokról a kutatási eredményekről, amelyek a szegénységgel kapcsolatosak.

– A legújabb Tárki-kutatás a háztartások helyzetét is vizsgálta. Mire jutottak?

– Magyarországon már a válság előtt is problémának számított, hogy nagyon magas volt az alacsony munkaintenzitású háztartásokban élők aránya, vagyis akik keveset dolgoztak. A válság tovább rontott azoknak a helyzetén, akik kevesebb képzettséggel és iskolázottsággal rendelkeztek. Az utóbbi években viszont valamelyest emelkedik a munkával rendelkezők aránya és a háztartások nettó megtakarításai is nőnek. 2012 óta megfigyelhető a pénzügyi eszközök felhalmozásának a növekedése is, az utóbbi években pedig csökkent a törlesztési nehézségekkel küszködők aránya.


– Tanulmányukban a vagyoneloszlás adatait elemző írás szerint a vagyoni egyenlőtlenség nagyobb, mint a jövedelmi egyenlőtlenség, továbbá Magyarországon nemzetközi összehasonlításban magas a vagyontalanok aránya. Mit jelent ez a vagyontalanság a gyakorlatban? Mi az, ami van és mi az, ami nincs?
– A relatív szegénység az európai átlag körül van, persze így is fájó probléma. A vagyoneloszlás nem rosszabb és nem jobb, mint az európai országok középmezőnyében szokott lenni. Magyarországon viszont az a sajátosság figyelhető meg, hogy a vagyonszerkezetben viszonylag nagy arányt tesz ki a saját tulajdonú lakás. Nálunk a gazdagok nem olyan gazdagok, mint más országokban, a középosztály nem olyan széles és erős, mint számos hozzánk hasonló országban, és nagyon sok az abszolút mértékben vett szegény...

ITT OLVASHATÓ

TRUMP ÉS VIKTOR

ÁTLÁTSZÓ - SLEJM BLOG
Szerző: slejmshow
2016.10.31.


November 8-án elnököt választanak az USA-ban, éppen ezért ezen a héten a Republikánus Párt színeiben induló Donald Trumppal foglalkozunk. Pontosabban azzal, hogy miért van ekkora sikere annak a megbélyegző, kirekesztő, agresszív és magamutogató politizálásnak amit ő odaát, nálunk pedig Orbán Viktor képvisel. Valóban mindenki sültbolond, aki Trumpra, vagy éppen Orbánra adja a voksát, vagy van itt még valami más is, amiről nem szokásunk beszélni? Katt és kiderül a videóból! Folytatása jövő héten, a demokrata jelölttel: Hillary Clintonnal!


ITT OLVASHATÓ