2017. december 7., csütörtök

L. RITÓK NÓRA: FEL KELLENE HAGYNUNK A SZEGÉNYEK HIBÁZTATÁSÁVAL

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2017.12.07.


Az iskola képtelen arra, hogy megtörje a nemzedékről nemzedékre öröklődő kilátástalanságot – mondja L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, aki évtizedek óta dolgozik mélyszegénységben élő roma gyerekekkel. Most megjelent Láthatatlan Magyarország című könyve egész más képet fest, mint a kormányzati sikerkommunikáció. Pedig nehéz megoldásokat találni, amíg a problémát sem vagyunk hajlandóak meglátni. A kormány szemében mára „rossz civilek” lettek, de a Soros-bérencezéssel együtt megerősödött a társadalmi szolidaritás is irántuk. Interjú.

Miért választott olyan életküldetést magának, amelyben garantált a mindennapos kudarcélmény?


Ha egy szociálisan érzékeny ember olyan térségben lakik, ahol nap mint nap találkozik a mélyszegénységgel, nehezen megkerülhető ez a téma. Bennem talán az átlagnál kicsit erősebb a szociális érzékenység, ettől persze még megmaradhattam volna simán pedagógusnak. Bizonyára az is közrejátszott, hogy képzőművészként erős volt a kihíváskereső vénám. Mert ha valahol, itt aztán igazán inspiráló kihívások vannak. Vajon lehet-e valamiféle változást előidézni egy olyan területen, amelyen eddig mindenki kudarcot vallott?

És lehet? A könyvben visszatérő elem a fojtogató tehetetlenség érzése. Ahogy kénytelen végignézni, hogy csúsznak bele ígéretes gyerekek a céltalanságba, bűnözésbe és prostitúcióba, mert nem kapnak semmilyen más kapaszkodót és mintát az életben.


Akadnak mindig egyedi sikertörténetek, de szándékosan nem ezekre helyezzük a hangsúlyt. Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi számít sikernek a munkánkban, és egyből felmerül Ötvös Pisti neve, aki a mélyszegénységből Pannonhalmára került, leérettségizett, és azóta már Párizsban tanul. Ez fantasztikus, ám csak egyetlen történet, akárcsak azok a rajzpályázati sikerek, amelyek egy-egy diákunkhoz kötődnek.

De tudunk-e olyan társadalmi hatást elérni, amely tömegek életén képes változtatni? Ez az igazi kihívás.


Mert ha egy-egy pozitív példával lehetne komoly hatást elérni, akkor például a roma szakkollégiumok hálózata önmagában megoldaná az integráció problémáját.

Ötvös Pisti már csak azért sem szolgálhat univerzális mintaként, mert a sikerhez ki kellett menekülnie a saját közegéből.

Pontosan, ezért nem járható ez az út. Ahogy az sem, amit gyakran javasolnak a problémától távol élők, hogy minden szegénységbe született gyereket szakítsunk el a családjától, vegyünk állami gondozásba, és akkor majd nem öröklődik tovább a nyomor. Ott helyben kell megoldásokat találnunk, és szerencsére vannak is apró, de fontos eredményeink...

ORBÁN OROSZBARÁT POLITIKÁJA NAGY BAJBA SODORHATJA AZ ORSZÁGOT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.12.07.


Elképzelhető, hogy soha nem fogjuk megtudni, milyen paktumot kötött még 2010-es újbóli hatalomra kerülése előtt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin, ám az biztos, hogy hosszútávon kényszerpályára állította a magyar diplomáciát. Mivel az oroszokhoz egyre erősebben kötődünk gazdaságilag és politikailag, a magyar kormány mozgástere egyre zsugorodik, holott a világpolitikában felgyorsultak az események, és félő, képtelenek leszünk lekövetni ezeket.

Míg Litvánia, Észtország, Lettország és Lengyelország minden eddiginél jobban küzd az orosz befolyás ellen, addig Magyarország nyíltan barátkozik Vlagyimir Putyin rezsimjével. Az orosz álhírgyárak ideológiai rombolása ellen még az a Csehország és Szlovákia is fellép, melyek egyébként a V4-ek tagjaiként elvileg Magyarország szövetségesei. Nem volt azonban mindig ennyire elnéző Oroszország vezetésével Orbán Viktor. Amikor Gyurcsány Ferenc lapogatta még kedélyesen Putyin vállát, még farkast kiáltottak a fideszesek, akit nem szabad beengedni a kertünkbe, később pedig már kormányon nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva vásárolták ki súlyos állami pénzekből az oroszok részvénypakettjét a MOL-ból.

Azóta nagyot fordult a világ Orbán Viktorral, és eszébe se jut, hogy az orosz medvét ölelgetni nagyon veszélyes játék. Putyin nyilván ad valamit cserébe azért, hogy a segítségünkkel éket üthet az EU és végső soron a NATO tömbjeibe, ám ne legyenek illúzióink, mi is megadjuk az árát az oroszok támogatásának. Például hitelt veszünk fel tőlük néhány évvel azután, hogy Matolcsy György szinte kiverte az országból az IMF-et. Pedig az a kölcsön sokkal kedvezőbb kamatozású volt, ráadásul a 2008-as válságot követően megóvta ez a segítség Magyarországot a nagyobb bajtól. Az oroszok (és most már a kínaiak is) azonban olyan beruházáshoz adnak pénzt, amelyet ők kiviteleznek, ráadásul energiafüggőségbe is taszítják a következő kormányokat, legyenek azok bármilyen színezetűek...

HETI NYERTES: INDUL AZ ÁTLÁTSZÓ UNIÓFORRÁS-ELOSZTÁS FIGYELŐ ROVATA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2017.12.07.


Június óta interaktív térképen, település szintű bontásban közvetítjük, hogyan pörgeti ki a kormány a Széchenyi 2020 program uniós forrásait. Az adatbázist hetente frissítjük, és mostantól keddenként heti szöveges összefoglalót is kap az olvasó a fontosabb és/vagy érdekesebb projektekről. Elsőként a múlt hét, azaz az év 48. hetének uniós pályázati döntéseiről számolunk be.

Előzmények


A Széchenyi 2020 térképen megyei, kistérségi és településszintű adatokat láthatunk havi átlagos és egy főre jutó havi átlagos bontásban. A térkép adatait a Széchenyi 2020 adatbázis szolgáltatja, aminek a palyazat.gov.hu a forrása. Az adatbázisunk gyorsabb, könnyebben kereshető, és letölthető lett, új funkcióként néhány adatot grafikus formában is megjelenítünk. A Széchenyi 2020 programból finanszírozott projektek hetente frissülő adatbázisát letöltheted vagy keresgélhetsz benne az adat.atlatszo.hu/szechenyi2020/ címen. A térképes vizualizációt az adat.atlatszo.hu/eu-terkep/szechenyi címen lehet elérni.


A hét innovatív projektje a munkaerőpiaccal kapcsolatos egyre súlyosabb problémák orvoslását célozza. Végre, mondhatnánk: 3 milliárd forinttal segíti a kormány a GINOP (Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program) keretében a munkaerőpiac két kulcsszereplője, az álláskeresők és a munkát kínálók egymásra találását.

Az új projekt már címében is sugározza az innovációt: Vállalati felelősségvállalás ösztönzése és állásfeltárás (GINOP-5.3.6-17). Ezért a szerény összegért komplex állásfeltáró(!) és közvetítő, illetve professzionális HR-szolgáltatásokat nyújtó rendszert kell kiépítenie a kedvezményezettnek, aki nem más, mint a 100 százalékos állami tulajdonban álló OFA, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nkft.

Vagyis a munkaerőpiac élénkítését/hatékonyságjavítását nem egy piaci szereplő, hanem az állam maga fogja végrehajtani, melynek során „építkezik a munkaadók társadalmi felelősségvállalására, elsősorban a felelős foglalkoztatói magatartás kialakításán keresztül.” Hacsak így nem.

A 3 milliárdból lesz Mobil Munkaerő Tanácsadó-hálózat: laptoppal felszerelt gépkocsizó tanácsadók járják majd az országot; új állami állásközvetítő portált hoznak létre, és lesz egy omni-channel call center, meg persze rendezvények, képzések, tanácsadás. Az egyik elérendő célérték, hogy 2020 közepére 75 munkáltató csatlakozzon a Felelős Foglalkoztatói Unióhoz. Drukkolunk...

A FIDESZ IS BAJBA KERÜLHET TILTOTT KAMPÁNYTÁMOGATÁS MIATT: ŐKET MÁSFÉL MILLIÁRDRA KELL BÜNTETNI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.12.07.


Pár hónapja még azt mondta az ÁSZ, hogy ők nem vizsgálódhatnak, nem ellenőrizhetik az adatokat. Pedig a törvény szerint a 2014-es kampányra már kellene. 

Szerdai keltezéssel azt írja az ÁSZ a honlapján, hogy

Az ÁSZ a jogi személyektől igénybe vett szolgáltatás esetén, a tiltott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értékét az összehasonlítható független árak módszerével állapítja meg. (...) az ár megállapításakor figyelembe veszi a minden piaci szereplőre egységesen érvényesített kedvezményeket.

Tehát az adott párt benyújtja az elszámolását, a hatóság meg összehasonlítja azt a valósággal. Világos, tiszta sor, rendben van.

Ezzel szemben ugyanez a hivatal azt írta a honlapján idén nyáron, hogy

az ÁSZ ellenőrzési hatásköre a hiányos jogszabályi háttér miatt korlátozott, ellenőrzési jogosultsága csak a jelölő szervezetek elszámolásainak ellenőrzésére terjed ki.
Tehát bizonyos pártok vizsgálatánál figyelembe vesznek független árakat, bizonyos pártok vizsgálatánál meg csak az elszámolást ellenőrzik, nem vetik össze a valósággal.

Az fenti, de későbbi idézetben nincs megnevezve a Jobbik, de a közlemény nyilvánvalóan azért íródott, hogy az ÁSZ fedezze magát, amiért 662 millió forintra büntetné, amivel gyakorlatilag ellehetetlenítené az egyik ellenzéki pártot. A lentebbi, időben néhány hónappal korábbi közlemény viszont azt igyekszik magyarázni,

miért nem vizsgálta az ÁSZ a Fidesz 2010-es kampányköltéseit.

Simicska ugyanis akkor szivárogtatta ki a 24.hu-nak, hogy a 2010-es kampányban közel egymilliárd forint értékű plakáthelyet adtak cégei a Fidesznek, ám a számlákon csak 95 millió szerepelt. Ráadásul az ÁSZ-nak a Fidesz még ezt sem vallotta be, mert akkor nem fért volna bele az akkor engedélyezett kampánykeretbe (jelöltenként egymillió forint), az elszámolásba csak 35 milliót írt (és még azt sem fizette ki).

Erre tárta szét a kezét az ÁSZ, hogy ők nem tehetnek róla, ha a párt azt állítja, hogy 35 millió, akkor annyi. Akkor még nem nem voltak összehasonlítható független árak. Bemondásra kellett hinni pártoknak...

NEM A JOBBIKÉRT, HANEM MAGUNKÉRT, A PÁRTÁLLAM ELLEN!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.12.07.


Soha nem buzdítanék senkit arra, hogy a Jobbikra szavazzon, most sem ezt teszem. A Jobbik és a Fidesz politikája is legtöbb elemében szöges ellentétben áll azzal, amit a világról gondolok. De azt kérem mindenkitől, aki ezt a cikket olvassa – legyen Fidesz-szavazó, Jobbik-szavazó, az LMP, az MSZP, a DK vagy más párt támogatója -, álljon ki a Jobbik mellett abban a támadásban, amit most a kormánypárt indított ellenük.

Nem megbocsájtható a Jobbiknak a cigánybűnözőzés, az olyan szervezetek támogatása, mint a Betyársereg, az olyan politikusok felemelése, mint Toroczkai László, az olyan felvonulások megrendezése, mint a devecseri, amelyen ártatlan emberek házait támadták meg, miközben a cigányok kiirtásáról beszéltek. De! És ez a de nem ezeket a bűnöket kisebbíti itt, hanem emellett szól valami másról.

Az elmúlt években láthattuk, a Fidesz az ország vagyonából hogyan halmoz fel pénzt, hatalmat, médiát, hogyan uralja le az országot kormányzó intézményeket, hogyan falja fel a fékeket a demokráciában.

Most pedig eljött az idő, hogy ezt használja is. Ebből a szempontból pedig mindegy, ki az, aki ellen ezt felhasználja. Pontosan tudjuk, hogy azért teszi, mert még több hatalmat akar a mi életünk felett. Brutális választási győzelmet akar 2018-ban.

Most pedig az történik, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ), lecsap a Jobbikra, és 300 millió forintra bünteti a pártot, amit aztán le is emelhetnek a folyószámláiról. Ez az az Állami Számvevőszék, amely soha nem vizsgálta érdemben egyetlen párt költéseit sem, sőt most sem vizsgálja azokat. És bár lényegében egy számla kapcsán bizonyíték is van arra, hogy a Fidesz nem mondott igazat a 2010-es kampányköltéseiről az ÁSZ-nek benyújtott bevallásában, az intézmény mégsem marasztalta el a kormánypártot.

De nekimegy a Jobbiknak...

KORRUPCIÓINFÓ: HADHÁZYNAK IS PÉNZÉRT AD KÖZADATOT AZ ÁLLAM

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.12.07.


Vagyis pénzért sem. Az LMP-s képviselő adatigényléséért felszámolt díjat beszedte a gazdasági tárca, de a kérdéseket csak részben válaszolta meg. Hadházy Ákost az érdekelte, hogy nyerhetett három cég is uniós pénzt ingatlana bérbeadására, és miért nincs az adott telkeken nyoma érdemi tevékenységnek.

Újabb példa arra, hogy gazverte, lelakatolt ipartelepekre adtak pénzt a hamburgi adófizetők. Hadházy Ákos, az LMP országgyűlési képviselője szokásos heti korrupcióinfóján egy szikszói ipartelepet mutatott be.

Nem tudtunk meggyőződni, folyik-e gazdasági tevékenység a három helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan-együttes területén. Kettő kapuja használaton kívülinek tűnt, a harmadikat mintha használnák, még felújított mérlegház is áll a területen” – jellemzi a környezetet a politikus.

A három ingatlant 2013-ban ugyanazon a napon adta el a Hajdúsági Gabonaipari Zrt. három kisvállalkozásnak. Szintén ugyanakkor 9-10 millió forint körüli összegű hitelt is ráterhelt a telkekre a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet. A három vevő, egy gödöllői, egy soltvadkerti és egy encs-abaújdevecseri kft. még az ingatlan megszerzése előtt pár hónappal 9-10 millió forint uniós támogatást nyert el „ingatlan bérbeadása és üzemeltetése hosszú távra” címen...

A POLITOLÓGIA VÉGE?

CIVILHETES
Szerző: H. L.
2017.12.06.


Csizmadia Ervin írása (A történet, ami nincs. Magyar Nemzet, 2017. dec. 5.), amelyben csavar egyet Fukuyama ismert tételén, azt a benyomást erősítheti meg az olvasóban, hogy ennyire tanácstalan, semmitmondó, a valóság fölött lebegő politikai eszmefuttatást nem olvasott mostanában.

A szerző korábban már elmondta, hogy a baloldalnak nincs világképe, most azt állítja, hogy az ellenzék nem tudja elmesélni a rendszerváltás óta és az elmúlt években kialakult helyzetet. A bajokat a mese hiánya okozza! Valamiképpen Csizmadia úrnak nem tűnik fel, hogy az ellenzék mesélői ma végtelen elbeszélésekben, eposzi emelkedettséggel és igaz hittel beszélnek a hatalmon lévők kielégítetlen bírvágyáról, rablásairól, az általuk előadott cinikus és hazug "történetekről", amellyel takargatni próbálják tetteiket. 

Érdekes módon a kutató és egyetemi docens váratlanul kijelenti: "A fasizmusnarratívából a magam részéről semmit nem tudok megmutatni."

A vakság persze lehet magyarázat, mert egyébként mi lehet az oka, ha egy politikai elemző elsiklik fölötte, hogy a NER ideje alatt mélyen leértékelődött a parlament szerepe. Az Európai Unió és a NATO keretei között Orbán Viktor egy olyan posztállami rendszert valósít meg, amelyben a népképviselet csupán díszlet. A választott kormányfő kétségbe vonja a civil szervezetek, a munkáltatói és munkavállalói szervezetek képviselethez való jogát, teljes kontrollra törekszik fölöttük és a lakosság biztonságigényével visszaélve szervezi a társadalmat megosztó kampányait. A demokráciától idegen eszközökkel korlátozza a nyilvánosságot és úgy tartja kézben a médiát, hogy állami eszközökkel hegemon helyzetet biztosít a maga és hívei számára. Ha mindez kevés ahhoz, hogy valaki mindebben észre vegyen a két világháború között érvényesült tendenciákat, annak azért látni kellene, hogy Magyarország miniszterelnöke a vezérelv (egyeduralom) szerint kormányoz, lefogja a hatalmi ellensúlynak létrehozott intézmények szabad mozgását és politikai célokra használja az igazságszolgáltatást. A hatalom legfőbb törekvése, hogy a közjó érdekében szerveződő erőket a politikai élet peremére szorítsa és biztosítsa egy kedvezményezett kör privát érdekeinek érvényesülését...

EZ MÁR NEM JÁTÉK!

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2017.12.07.


Na nem. Ilyen pocsék módszerekkel még az ellenfelemet se tessék likvidálni. Ezt a játékot rendes helyen nem így játsszák. Sőt: ez már nem is játék.

A volt fideszes képviselő által vezetett Állami Számvevőszék összesen 660 millió forintot fizettet illetve von el a Jobbiktól, mert áron alul kaptak plakáthelyeket Simicskától, és ez "tiltott párttámogatás".

Gyorsan előrebocsátom, hogy szerintem jobb országban élnénk, ha a Jobbik nem lenne. Egy-egy különösen durva akciójuknál fel is merült bennem, alkotmányos-e a létük és működésük. És igen: Simicska minden jel szerint tényleg bagóért adott kedvenc pártjának plakáthelyeket, és ez valóban umbulda. De:

1.Simicska pontosan így járt el a Fidesszel, amíg ő ült Mészáros Lőrinc helyén. Sőt: a Fidesz a mostaninál is "jutányosabb" árat kapott tőle. Az is lelepleződött már, hogy néhány tételt egyszerűen nem is számláztak le a Fidesznek.

2. Amikor emiatt az ellenzéki pártok feljelentést tettek, azt az ügyészség visszautasította, mondván: az ÁSZ annak idején igazolta a párt kampányelszámolását. Ugyanaz az Állami Számvevőszék, amelyik most utánanézett az áraknak, akkor azt mondta: nekik ez nem dolguk, ők csak azt ellenőrizhetik, hogy a pártok elszámolásai matematikailag stimmelnek-e.

3. Amikor a CÖF-nek állami vállalatok közpénzből tejelnek, hogy a Fidesz mondandóit plakátokon hirdethesse, az nem "tiltott párttámogatás".,...

EX LIBRIS

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA
Szerző: DOMÁN ANDRÁS
2017.12.01.


Epizódok a titkok házából
Kéthly Annát a kormányba!
Csoma Mózes: Korea és Magyarország 1956-ban
Takács Tibor: A párttitkár halál
a

Nem tudom, mennyire érdeklik a Kádár-korszak titkosszolgálati történetei a fiatalokat, de azt hiszem, hogy az idősebbek kíváncsian és némi borzongással olvassák, hogyan működött az a rendszer. Még én is, aki újságíróként az átlagnál közelebb voltam a politikához, de az alábbiakhoz hasonló ügyekről fogalmam sem lehetett. Ez a tanulmánykötet:

Epizódok a titkok házából


tíz esetet dolgoz fel, amelyek közül csak hármat idézek. Például a nemzetközi hálókocsi-kalauzokét, akik legálisan is degeszre kereshették magukat csempészáruval, cserébe a disszidensek között végzett hírszerző munkájukért, de még többet akartak. Az 50-es évek végén különleges helyzetben volt, aki havonta négyszer-ötször kimehetett Bécsbe, havi 1000 (akkori!) forintért hozhatott be legálisan vámmentes árut, amelyet le kellett adnia a Belügyminisztériumban, és forintban megkapta az ellenértéket. Csakhogy a kalauzok BM-es tartótisztje vérszemet kapott, és sokkal nagyobb értékben kezdett rendelni órát, öngyújtót, nejlonharisnyát és egyebeket, amelyek eladásából ő is megszedte magát. Amikor 1962-ben lebuktak, 1,7 millió forint értékű csempészetről szólt a vád (hihetetlenül nagy összeg volt ez akkor), és a főkolomposokat zárt tárgyaláson tíz évre ítélték. Ám hamar kiengedték őket, sőt mentesítették a joghátrányok alól, a belügyes alosztályvezető később egy civil minisztériumban dolgozott.

Hasonlóan tanulságos, hogy 1968-ban hogyan kényszerítették kivándorlásra Marton Jánost, az IBUSZ volt vezérigazgató-helyettesét, majd bécsi irodavezetőjét. A korábban kommunista, de börtönbüntetése, majd rehabilitálása után a párton kívül maradt szakember ötletgazdag menedzser és kiváló szervező volt, aki ellen a titkosszolgálatok állandóan kifogást emeltek, mert hol magyar származású izraeliek, hol Nyugat-Németországba kitelepített svábok csoportos beutaztatásával akarta fellendíteni az idegenforgalmat.

Egyedi eset, de érdekes Hollósi Péter rendőr alezredesé, aki postai levélcenzorként addig tanulmányozta a külföldről érkező levelekben a Jugoszlávián át Olaszországba vezető disszidálási útvonalakat, míg 1970-ben maga is lelépett. Pedig a korábbi ÁVH-s nem volt a nyugati demokráciák híve, éppen túlzott liberalizmusa miatt morgott a kádári vezetés ellen. De kiment, ám hamar kiderült, hogy az ottani titkosszolgálatoknak semmi hasznuk belőle, mert a postai borítékfelbontás módszerén és néhány személyi pletykán kívül semmi értelmeset nem tudott elmondani. Kallódott, kínlódott, aztán hirtelen hazajött. Előbb halálra, aztán húsz évre ítélték, további sorsa nem ismert. Az idézett tanulmányok szerzői: Cserényi-Zsitnyányi Ildikó, Krahulcsán Zsolt és Borvendég Zsuzsanna.

(Szerkesztette Okváth Imre és Palasik Mária, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára – Kronosz Kiadó, Budapest–Pécs, 2017, 305 oldal, 3500 Ft)...

MA DŐLHET EL A RENITENSEK SORSA BRÜSSZELBEN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.12.07.


Ahogy a brit Express, úgy a Channel NewsAsia is arról ír a Reuters alapján, hogy az Európai Bizottság ma dönt arról, megindítja-e a pert Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen a menekültkvóta elutasítása miatt. Két forrás is megerősítette az értesülést, ami Brüsszel számára az egységes uniós menekültpolitika miatt vált rendkívül fontossá.

Az Express cikke felidézni, hogy az Európai Tanács határozatával szemben lépett fel a három renitens ország, s a luxembourgi bíróság elmarasztalása után aligha kérdéses a pereskedés. Az Unió bajban van, mert a kelet-európai országok annak ellenére nem akarják teljesíteni a rájuk kiszabott kvótát, hogy a 2015-ös menekültáradat óta sokkal kevesebb menekültet kellene igazságosan elosztani az uniós tagállamok között. A három ország ennek ellenére gyakorlatilag megbénította Brüsszel menekültpolitikáját.

A 16 török táncosból csak 5 tért vissza a hazájába, a többiek Magyarországon maradtak és minden bizonnyal menekültügyi státuszért folyamodtak – adta hírül a német Nachrichtenpress a DHA török hírügynökségi forrásra hivatkozva. A lap idézi az egyik magyar újság információját is, miszerint a magyar hatóságok tagadták, hogy jelentkeztek volna menekültkérelemért, sőt az érkezésükről sem tudtak. A huszonévesekből álló tánccsoport a november 5-10-ig rendezett nemzetközi táncfesztiválra volt hivatalos, de már 1-én Magyarországon voltak. Mint kiderült, a török táncszövetség intézte a vízumukat és török hírügynökség szerint nem ők az első ilyen csoport. 68 tánccsoport folyamodott hasonló vízumért az utóbbi időben, s közülük többen dobbantottak is. A Török Sportszövetség és Minisztérium is feljelentés tett ismeretlen tettesek ellen.

Többek között a Der Standard is beszámol arról, hogy az oroszoknak kémkedett és uniós intézmény ellen 21 ezer Eurós csalást követett el Kovács Béla jobbikos EP-képviselő, ami miatt vád alá helyezték azt követően, hogy mentelmi jogától megfosztották. Az Oroszországba nősült, 20 éven át Oroszországban élt Kovács a Jobbik egyik alapítója és finanszírozója volt 2005-2009 között – közli a német médium. Kovács az ellene felhozott vádakat alaptalannak tartja...

SZIJJÁRTÓ PÉTER MEGVÉDETT MINDENKIT SOROS GYÖRGYTŐL, DE SAJNOS NEM EZ A MEGHALLGATÁS TÉMÁJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.12.07.


Megkezdődött a magyar kormány meghallgatása az Európai Parlamentben. Szijjártó Péter monológjával kezdődött az ülés. A külügyminiszter elsikoltozta a bánatát, hogy megtámadták Magyarországot, de ők meg fogják védeni a magyar embereket, akik nem akarnak bevándorlókat, nem akarják, hogy Soros György milliókat telepítsen be, ők a magyar emberek érdekében, akaratából és felhatalmazása alapján harcolnak az utolsó csepp vérünkig.

Másodszor Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke szólalt meg. Elmondta, hogy nem ezért vannak itt, nem ez a téma. Hanem a magyarországi civil szervezetek és a civil polgárok megfélemlítése, ellehetetlenítése, a civil társadalom eltaposása. A demokráciáról van most szó, demokratikus jogokról és a kormány azon törekvéséről, hogy ezeket a jogokat elvegye a társadalomtól. A kormány meg akarja szüntetni a civil társadalom hatalmat ellenőrző funkcióját, meg akarja félemlíteni és el akarja tiporni a szólás szabadságát. Mindezt orosz mintára teszik. A civil szervezetek elleni kampány, a gyűlöletkeltés, uszítás egyértelműen arról szól, hogy a kormány teljes ellenőrzést és irányítást akar megszerezni a civil társadalom felett.

Polyák Gábor Mérték Médiaelemző Műhely vezetője beszél a magyar média helyzetéről. A sajtószabadság korlátozásáról, eltörléséről beszél. Bár van szólásszabadság, de a Fidesz mindent megtesz azért – sikerrel – hogy megszerezze és az ellenőrzése alá vonja a teljes médiapiacot. Mindazokat, akik kritizálják a kormányt, ellenségnek, idegen ügynöknek, árulónak bélyegzi a kormány és a kormánymédia.

Polyák az eltorzult reklámpiacról, az ellenzéki, vagy nem kormánypárti média anyagi ellehetetlenítéséről beszél, például a Magyar Időkről, mely 90 százalékban kormányzati hirdetésekből tartja fenn magát. A kormány az általa uralt médiában személyében támadja mindazokat a politikusokat, újságírókat, közszereplőket, akik kritikát mernek gyakorolni a kormánnyal szemben, vagy valami módon veszélyt jelenhetnek a kormány hatalmára.

A média teljes egészében eltorzult, politikai érdekeket szolgál. A szólás szabadsága ugyan létezik, de a sajtószabadság megszűnt. A média gyakorlatilag az autoriter kormány propagandagépezeteként működik...

HÚSPIAC ÉS GUMICUKOR

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.12.06.


„Nincs sok lehetőségem és eddig sem voltak hatalmas dobásaim”
(Pumped Gabó)

Van, hogy azt mondjuk: ez tiszta húspiac. Általában valami olyanra, ami egyszerűen árusítható hústömeggé degradálja az embert, mintha egy kiló tarja lenne. Viszont azt elfelejtjük, hogy ami a mi tekintetünkben olyan, mintha, az másoknak valójában az. Húspiac.

„Meghalt az eltűnt VV Fanni” – tudhattuk meg a Velvet Gumicukor elnevezésű rovatából. Az egykori valóságshow szereplő Novozánszki Fanni számára ez az egész nem olyan volt, mintha, hanem az volt.

Neki húspiac, nekünk gumicukor. Csemege, amit elfogyaszthattunk. Lenézően nevethettünk, ízléstelenül poénkodhattunk, gyűlölhettünk. Vagyis: jóízűen, csámcsogva elfogyaszthattunk vacsora után, desszert gyanánt.

Az eltűnt embert meg szokás keresni. Az elveszített árucikket el szokás felejteni. A fogyasztási termékké alakított embert még hiányában is lehet fogyasztani. Heteken keresztül újabb és újabb megjátszott aggodalomba vagy „civilizált” szarkazmusba bugyolált cikkeket lehet írni, riportokat lehet forgatni.

Van, amikor az embernek nincsen sok lehetősége, nincsenek hatalmas dobásai – ahogy egy másik realitysztár, Pumped Gabó mondta önmagáról egy tévéműsorban. Van úgy, hogy az embert az édesanyja neveli fel egyedül, minimálbérből. Van úgy, hogy még kevesebből. A lehetőségek ilyenkor elég limitáltak, a kitörés, a mobilitás lehetőségei pedig még szűkösebbek. Ezt nem a valóságshowkból tudjuk, hanem a valóságból – amibe születtél, nagy eséllyel abban is fogsz meghalni.
Az egyik legkézenfekvőbb mobilitási csatornát a húspiac adja. Mikor az embernek nincsen semmije, csak saját teste, keresletet talál rá. Túl nagyot ezen sem fog kaszálni, a profitot inkább a televízió, a bulvárlap vagy épp a strici fogja lefölözni, de azért mégis több mint a semmi.

Akinek semmije nincs, az sokszor a testét adja el. Pumped Gabó kigyúrta magát, kicsit pornózott, aztán kicsit befutott. Odarakta magát (!), hogy kompenzálja azt, amije nincs: pénz, megélhetés, boldogulás...

TÍZ ÉRV AUSZTRIA MELLETT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.12.07.


Ausztria mellett rengeteg érvet fel lehet hozni (miként ellene is – mindkettőre volt már példa, például itt és itt, érdemes elolvasni), ám ezek az érvek sokszor legalább annyira sokat elárulnak a lista összeállítójáról, mint az országról. Egyebek mellett ezért is tetszik nekem annyira a most futó „Tíz dolog“-sorozat, és ezért tartom nagyon jónak, hogy egy-egy országról többen is megírják a saját listájukat. Ma Ausztria és Wien74 következik – lehet vele egyetérteni vagy vitatkozni, ízlés szerint!

„Sokat gondolkodtam rajta, vajon van-e egyáltalán értelme ennek a tízes listának?

Ugyanis aki itt él, az úgyis tudja, érzi, nap mint nap tapasztalja az osztrák élet előnyeit. Aki pedig nincs itt, nem részese ennek az egésznek, annak hiába is magyarázom.

Aztán mégis csak nekiveselkedtem. Hozzáteszem, én félkomolyra vettem ezt a felsorolást, látszólag aprócska, bárhol megvalósítható dolgokat sorolok fel. De mivel az élhető élet olykor apróságokon múlik, talán mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy a lentiek mennyit tesznek hozzá a komfortérzetünkhöz.

Íme az én szubjektív Top 10-em:

Nyelv

Lehet, hogy merész kijelentés, de nekem nagy kedvencem a német nyelv. Na, persze nem pont az, amit itt karattyolnak, de mivel győzött Ausztria közelsége, itt nem sok Hochdeutsch-ra számíthatok.

Mivel valaha, a dicső múltban, a Németországban eltöltött Au-Pair Mädchen-kedésem nagyban hozzájárult a későbbi boldogulásomhoz, gondoltam, a gyermekeimnek is ezt adom “útravalóul”.

Fantasztikus, hogy ők már most milyen természetességgel és könnyedén beszélnek németül, így két és fél év után. Ha egyéb hozadéka nem is lenne az országváltásnak (de van!), már ezért is megérte.

Flott ügyintézés, barátságos arcok

Bárhová megyek, bármilyen gondom is van, itt mindenki a megoldásra koncentrál. Nem egy probléma vagyok, hanem egy ügyfél, egy vevő, akinek az elégedettsége fontos.

A kollégák között is érvényesül az “egy hajóban evezünk” elve. Nincs egymásra mutogatás, hátba támadás, furkálódás, szurka-piszka. Van viszont megbecsülés. Bárhol legyen is az a munkahely.

Elcsépelt, tudom, de még a Billa pénztáros is mosolyog (meg a postás, a recepciós, a könyvtáros, a tanárnő, a gázszerelő és még sorolhatnám)...

SOKAKNAK A KARÁCSONY IS CSAK AZ ÉHEZÉSRŐL SZÓL

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: bl
2017.12.07.


...A Fiatal Írók Szövetségének tagjai és a SODA Group három éve indította el a bihari térségben mélyszegénységben élő gyermekek támogatására, az „Ajándékozz Karácsonyt” akciót. Erről az egyik szervező Pikó András így írt a közösségi oldalán:

Az erkölcsi felháborodás és az együttérzés közösen hozta létre kezdeményezésünket. Felháborítónak tartottuk, hogy létezhetnek olyan családok ma Magyarországon, akik rettegve várják a Karácsonyt és a téli szünetet, mert gyerekeiknek az iskolai szünet alatt nem tudnak enni adni, nem tudnak felfűteni még egyetlen szobát sem. Úgy éreztük, segítenünk kell.”

Az Igazgyöngy alapítvány fantasztikus munkát végez, de egyedül ők sem képesek arra a csodára, hogy Karácsonyt varázsoljanak a szegény fűtetlen falusi házakba.

Az újságíró a meghirdetők nevében minden jóérzésű magyar ember támogatását, segítségét kéri:

13-án szerda reggeltől elindul az idei adománygyűjtő kampány, Nóra lesz a vendégem a Klubrádió reggeli műsorában és hallhatjátok majd a szokásos rádióspotot is. Minden nap egy-egy igazgyöngyös, segítségre szoruló gyermek alkotását posztoljuk ezen az oldalon karácsonyi képeslapként – használjátok ezeket, amikor barátaitoknak, szeretteiteknek az interneten keresztül karácsonyi jó kívánságokat küldtök, mert ezzel az akció hírét is továbbítjátok. “

Adni mindig jobb, mint kapni

Az akció kezdetéig az Igazgyöngy alapítvány vezetője naponta posztol képet egy-egy tanítványától, az Ajándékozz Karácsonyt közösségi oldalára. Ott mindenki, aki szeretné szebbé tenni sok-sok család Szentestéjét, találkozhat az alkotásokkal. Jó helyre kerül a támogatás:...

BELÉPNE A NAGYPOLITIKÁBA AZ ORBÁN CSALÁD BEFOLYÁSOS ÜGYVÉDJE

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR, BRÜCKNER GERGELY
2017.12.07.


Ott volt a Fidesz alapításánál, sikeres ügyvédi karriert futott be, jómódú, zongorázik és nem utolsó sorban szereti a focit Bajkai István, az Orbán család ügyvédje, Erzsébetváros alpolgármestere. Bajkai most be akar lépni a nagypolitikába, egyéni képviselőjelöltként indul a 2018-as választásokon. Bajkai egy olyan ügyvédi iroda elnökségi tagja, amelyiknek igazán 2014 után szaladt meg: sokmilliárdos állami megrendelésekkel meghatározó pozíciókat szereztek az uniós pályázatok minőségbiztosításában. Bajkai István szeret jótékonykodni, és 2016-ban ő fizette be a legtöbb pénzt a Fidesz pártkasszájába is.

Várhatóan egyéni képviselőjelölt lesz Bajkai István a VI.-VII. kerület nagy részét egyesítő 5. számú választókerületben. Nevét eddig szélesebb körben nem ismerhettük. Bajkai a VII. kerület alpolgármestere, idén ősszel ő lett a Fidesz választókerületi elnöke a bulinegyedben és a pesti belvárosban. Aki erről eddig nem értesült volna, az ezt a tényt most már azokról a tojásos dobozokról is megtudhatja, amelyeket a VI. kerületi önkormányzat osztogat rászorulóknak Bajkai nevével.

Aki már ismerte, az viszont tudja, hogy Bajkai sokkal fontosabb ember egy önkormányzati politikusnál: ő Orbán Viktor, Orbán Ráhel és Tiborcz István ügyvédje, aki mögött több évtizedes, sikeres jogászi pálya áll. Bajkai az Andrássy út egyik nem hivalkodó, de elegánsan berendezett, öt szintes villaépületében működő SBGK ügyvédi iroda résztulajdonosa és elnökségi tagja. Az eredetileg gazdasági, szerzői jogi, közbeszerzési és a nemzetközi jog területére specializálódott iroda az elmúlt években nagyra nőtt, több mint 40 főt foglalkoztat, miután sokmilliárdos tanácsadói megbízásokat nyertek el a Miniszterelnökségen el az uniós közbeszerzések minőségellenőrzésére...

MÁR ACÉLVÁROS IS NARANCSSÁRGA: ÍGY LENNE ÚJABB KÉTHARMAD?

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2017.12.07.


...A Republikon Intézet 24.hu-nak készített közvélemény-kutatásából első körben az tűnik ki, hogy vége a kiegyenlített küzdelemnek a három párt között: ha ma lenne a választás, akkor a Fidesz-KDNP jelöltje simán behúzná a választókerületet.

Fidesz: 50 százalék

A Fidesz előnye meggyőző, bár gyengébb az eredményük, mint a legfrissebb országos közvélemény-kutatások szerint, amelyekben mostanság egyéni csúcsokat döntögetnek. A második legerősebb párt a Jobbik, amely jobban áll, mint országosan. A baloldali, liberális ellenzéki pártok brutálisan le vannak szakadva. Közülük első a szocialista párt, de a DK és az LMP nincs sokkal lemaradva, ők nagyjából az országos támogatottságuknak megfelelően szerepelnek Miskolcon.

Összességében a pártválasztók körében:
- a Fidesz 50,
- a Jobbik 26,
- az MSZP 9,
- az LMP 6
- a DK 5,
- az Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2,
- a Momentum 1,
- az Liberálisok és az Együtt-Párbeszéd 0 százalékon áll.

A megkérdezettek 3 százaléka mondta, hogy biztosan nem megy el szavazni, és 24 százalék a bizonytalanok, nem válaszolók aránya. Ám a listás eredmények most kevésbé érdekesek, a nagy kérdés az, hogy melyik jelölt szerezheti meg a győzelmet egyéniben...

CEGLÉDI ZOLTÁN: TÉNYLEG GYERE HAZA, FIATAL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2017.12.07.


Közmegegyezés szerint bő félmillió magyar dolgozik külföldön. Döntő többségük a Fidesz-kormány alatt és miatt emigrált.

Hazugság az orbáni narratíva: nem a „kalandvágy” vitte ki őket, hanem a megélhetés, illetve a karrier igénye.

Elment, aki nem talált rendes vagy rendesen megfizetett munkát, és számosan olyanok is, akik a légkört tartották elviselhetetlennek, fojtogatónak.

Ezek az emberek ma működő demokráciában, a tehetséget, szorgalmat, teljesítményt jutalmazó piacgazdaságban, kiszámítható közjogi keretek között menedzselhető hétköznapokat élnek meg. Minden nappal nő is a távolság szülőhazájuk és választott otthonuk között. A Fidesz nem Brüsszelt állította meg, hanem a Nyugatra tartó Magyarországot. Már megint Kelet a cél. Amikor Orbán Viktor kormányprogrammá emeli a vérprimitív összeesküvés-elméletet a tíz éve még csak a Moszkva téren árult, puha fedeles hallucinogén ponyvákból, az egyúttal sok százezer honfitársunknak intő jel: haza ne gyere, fiatal! És noszogatás nekünk, hogy el innen. Németh Szilárd minden sajtótájékoztatója, a fideszes propagandisták minden diktált cikke, megrendelt híradója egy magasra emelt cirokseprű, ami a tehetséget, a tudást, a tenni akarást kergeti a határon túlra...

NYOMTASS TE IS! - 20.SZÁM

NYOMTASS TE IS! 
Szerző: Nyomtass Te Is
2017.12.06.Az ország negyedét fenyegeti a szegénység. Különösen nagy kockázat a gyerekvállalás, a munkanélküliség, vagy ha valaki romának születik...

Mi ez?

Mára oda jutottunk, hogy az ország nagy részéhez csak az állami propaganda jut el a rádiókból, a televíziókból és a helyi újságokból. Ideje tennünk valamit! Egy nagyon egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Bár maradt még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, ezeket nem olvassák elegen. Kezdeményezésünk segítségével sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve, egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ha félbehajtjuk ezt a lapot, akkor egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti...


INDUL A LELKI BETEVŐ, SZÉL DÁVID PSZICHOBLOGJA A NARANCSON

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: narancs.hu
2017.12.05.


A lélek a legfontosabb dolog, úgyhogy végre elindítjuk pszichoblogunkat, aminek házigazdája, szerzője, megálmodója és mindenese az apaparázó Szél Dávid lesz.

Innentől át is adjuk a szót a "szihológusnak", kezdődjön a nagy​ terápi... (freudi elszólás), a mulatság!

"Sosem akartam pszichológus lenni, erre nem elég, hogy mégis az lettem, most még írhatok is blogot a pszichológiáról. De ez semmi, még meg sem mondják, hogy miről írjak, csak azt, hogy bármiről, ami pszichológia. Meg azt, hogy havi négyszer. Illetve hetetne egyet, az még több is, mint havi négy. Meg azt is megmondták, hogy kb 3-4-5-6000 karakter legyen. Az egy-két ánégyes oldal. Végül is, a betűket ismerem, s bár kézzel elég rondán írok, géppel egész olvashatóan, hát majd csak kikerekedik belőle valami.

Szóval pszichológia. Lélektan. Agyturkálás, pszichomókuskodás, olykor szihológia, nekem meg az anyu gyerekként úgy tanította, hogy mintha túlfutnék egy tüsszentést, hapcihológia. Merthogy mégiscsak meg kellett tanulni azt, hogy mit dolgozik. Anyukád? Tudod, mit dolgozik? És a nagymamád? Hapcihológusok, mondtam büszkén, és már akkor tudtam, hogy na, hapcihológus, az bizony nem leszek.

Aztán... Node ezt hagyjuk...

TRUMP SAJÁT BŐRÉT MENTI JERUZSÁLEMMEL BÁRMI ÁRON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.06.


A közvetlen rasszistákon, muszlimgyűlölőkön, fanatikus homofóbokon és hataloméhes neoprotestáns evangéliumi tévéprédikátorokon kívül Trump teljes mértékben elveszített minden támogatót. Az oroszok ügyében folyó vizsgálat eddigi eredményei azt sejtetik mindenki számára, hogy ezt semmiképpen nem úszhatja meg, ebbe bele kell buknia.

Trump egyetlen lehetősége az maradt, hogy a Jeruzsálem-kártya kijátszásával visszaszerzi azok támogatását, akik vallási, nacionalista okokból készek feláldozni mindent Jeruzsálem státuszáért. Akiket az sem érdekel, hogy Trump nőket erőszakol és ver, ha orosz kém, ha korrupt adócsaló, ha rasszista gyűlölködő vagy fasiszta, skizofrén elmebeteg.

Ha Jeruzsálemet Izrael egy és oszthatatlan fővárosának ismeri el, akkor mind a fanatikus zsidók, mind a fundamentalista keresztények szemében “Isten embere”, akiről azt hiszik, hogy Isten talán azért támasztott (az orosz titkosszolgálat segítségével és csalással) egy “immorális hazudozó elmebeteget”, mert normális ember ezt a lépést nem tenné meg, de ezt mégis meg kell tenni. Ez azonban tévedés.

A helyzet ennél sokkal prózaibb. Trump utolsó lehetősége, hogy olyan erős támogatói bázist állítson maga mögé az evangéliumi fundamentalista keresztények s fundamentalista zsidók részéről, ami megakadályozhatja a gyakorlatilag ellene folyó szenátusi és FBI vizsgálatokat az orosz kémügyben, és olyan erős nyomást helyezhet az igazságszolgáltatásra, hogy nem penderítik ki a Fehér Házból. De erre sincs esélye...

A LÁTSZATINTÉZKEDÉSEK ORSZÁGA LETTÜNK - DRAJKÓ ZSOMBOR: EGYES ESETEKBEN BÜNTETNI KELLENE A PARASZOLVENCIÁT, A LAKOSSÁGNAK PEDIG HALLATNIA KELLENE A HANGJÁT

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: KUSLITS SZONJA
2017.12.07.


Egyre aktívabban reagálnak a fiatalok a közéletet érintő problémákra, ezt lehetett tapasztalni a lex CEU vagy a civiltörvény kapcsán. Ám a kezdeményezések a nagy lendület után elhalnak, főleg az egészségügyben. Erről is kérdeztük Drajkó Zsombor fogorvost, aki a közelmúltban azzal vált ismertté, hogy petíciót indított az orvosi kamara ellen.
Hiába a számtalan negatív tapasztalat, csökken a lakosság érzékenysége. Mi lehet ennek az oka?
– Sajnos magam is tapasztalom, hogy egy idő után abbamarad a lelkesedés, miközben a problémák nem változnak. A magyar társadalomra jellemző, hogy az érdekérvényesítő képessége rossz, és ez nem csak az orvosok esetében van így. Abban, hogy ilyen apátiába kerültünk, a politikának is nagy a felelőssége. Mindenkinek van hangja, nem kellene rettegni attól, hogy elnyomják, ha megszólal; és igenis ki kellene állni, ha változást akarunk.

Elképzelhető, hogy az elégedetlenség miatt utcára vonulnak a dolgozók és a betegek, vagy ettől még messze vagyunk?
– Bízom benne, hogy van az a szint, amikor már nem tudunk mással változást elérni. Jó lenne, ha erre ráeszmélne a társadalom is.

A lakossági mellett az állami szerepvállalás sem megfelelő, hiszen valahogy mindig pont oda nem jut pénz, ahova nem kellene sok, és a társadalmi hasznosságuk miatt nagyon is indokolt volna. Ilyenek például az alulfinanszírozott hospice-házak vagy a szociális otthonok. Forrás inkább csak akkor akad, ha a médiában is nagyobb visszhangot vált ki egy ügy, és országos botrány robban ki. Miképpen lehetne ezen változtatni?

– A legnagyobb probléma, hogy az egészségügyben nagyon alacsony a GDP-arányos ráfordítás, és gyakran inkább az adatok kozmetikázása, trükközés zajlik. Ha ez változna, már egyfajta előrelépést jelentene. Sok a látszatintézkedés, ez nyilvánvaló például, ha megnézzük, hogy sok egészségügyi szakdolgozó mindössze papíron kapott 12 százalékos béremelést. A valós fizetésük nem változott, csak más az elszámolásuk. Korábban is megtörtént, hogy bérkiegészítést átcsoportosítottak illetménnyé, amit béremelésként kommunikáltak, bár valós emelkedést akkor sem tapasztalhattak a dolgozók. Az önmagában persze nem elég, ha öntjük a pénzt az egészségügybe, hiszen vannak olyan anomáliák, amelyek újratermelik a veszteséget. Éppen ezért strukturális átalakítások kellenek, de jelenleg nem jó az irány, ami felé haladunk...

HETI TERROR - AMIKOR A SAJÁT FÉLELMEDET ADJÁK EL NEKED!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.12.06.


A mozi, a mozi, a mozi, a mozi, a mozi, a mozi,
a mozi műsor után kutatsz
vasárnap délután
A feleséged és te túl vagy már a vacsorán
Így válik háztartási eszközzé az eszméd
Sétáló párok egyike lettél
Az afrikai éhezőknek küldöd el a hasad
De nem vigyázol és elméd kétfelé hasad
Ez már dupla pszeudó, ez már tripla csavar.


(Neurotic: Brék)


“Nagyon izgalmas témák! Az első adásban az egyiptomi terrortámadást fogjuk megbeszélni!” – mosolyogja a kamerába Déri Stefi az ECHO Tv Heti Terror című műsorának műsorvezetője a megújult csatorna Facebook-oldalára feltöltött videóban. Közben a szelfikamera pörög, a háttérben a díszletek, a stilizált, füstölgő World Trade Center ikertornyai, két gépfegyveres katona sziluettje...

SPIRÓ: DEMOKRÁCIÁNAK NÁLUNK A DIKTATÚRÁK KÖZTI ÁTMENETET NEVEZIK

HVG ONLINE 
Szerző: HVG
2017.12.06.


Tovább él a jobbágymentalitás - mondja Spiró György, a Kőbéka című új regényével jelentkező író, aki szerint még a szocializmusban is jobban álltunk. Az eheti HVG-nek adott interjúnkból itt egy rövid szemle.

Magyarországon nem új az a mentalitás, hogy nem munkával, hanem rablással lehet vagyont szerezni, gyakorlat volt a Horthy-korszakban, a nyilasok idején és a háború után egyaránt. Ahogy az előjogok rendszere is szinte folyamatosan működött, a dzsentrivilágban és a szocializmusban is, csak a kiváltságosok cserélődtek - mondja Spiró György író a HVG-nek adott interjúban, amely új könyve, a Kőbéka apropóján készült.

Spiró azt mondja, ebből a hosszú, másfél évszázados folyamatból született meg nálunk - ironikus módon már a rendszerváltás után - a szovjet embertípus, amelynek jellemzője az önfeladó, erőszakos kollektivizmus, a közöny, az engedelmesség a hiszékenység. A regnáló hatalom jól ismeri a léteztetett szocializmus gyakorlatát, és az állam ma ugyanúgy szól bele a gazdaságba és az egyéni sorsokba. Egy félfeudális államkapitalizmus jött létre.

Új regénye miatt utánanézett az 1945-48-ig tartó időszaknak, kiderült számára, hogy nem volt eleve eldöntve, hogy szovjet típusú diktatúra következik-e utána vagy valami egyéb. Nagy volt a káosz, végül Sztálin döntött, akinek szabad kezet adtak a nyugatiak.


"Kelet-Európában ezeket az átmeneti időszakokat szoktuk pontatlanul demokráciának nevezni,

pedig csak arról van szó, hgoy még snekinek nem sikerült egyeduralomra vergődnie."

Arra a kérdésre, hogy a rendszerváltás utáni éveket, amelyet Orbán az átmenet zavaros éveinek nevezett, hasonlóak voltak-e, Spiró azt mondta, a kilencvenes évek elejétől nem győzött csodálkozni, hogyhogy még nincs diktatúra. "Minden tiszteletem azoké a kelet-európai társadalmaké, amelyek 20-25 évik optimistán kitartottak valahogy. Míg Lengyelországban aktív ellenállást fejtettek ki a diktatórikus próbálkozásokkal szemben, nálunk passzívat.

További részletek a HVG eheti számában...

A PÁPÁVAL TALÁLKOZOTT L. RITÓK NÓRA ÉS HÁROM IGAZGYÖNGYÖS KISLÁNY

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg.hu
2017.12.06.Egy képet vittek ajándékba Ferenc pápának, valamint egy levelet is átadtak neki, amely az Igazgyöngy Alapítvány munkájáról szólt.

L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány vezetője a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Rómába látogattak három kislánnyal, és Ferenc pápával is találkoztak.

L. Ritók azt írta, a gyerekek először ültek repülőn, szerdán délelőtt pedig Ferenc pápa is fogadta őket. A három kislány egy festményt vitt ajándékba a pápának, az alapítvány vezetője pedig egy levelet adott át neki, amelyben a munkájáról írt és azokról a kedvezőtlen társadalmi folyamatokról, amelynek következménye az oktatási szegregáció is.

Nem vagyok vallásos ember, de Ferenc pápa viszonyulása azokhoz a problémákhoz, amiben az Igazgyöngy is dolgozik, ugyanolyan alapokon nyugszik, olyan egyetemes értékeken, melyekben én is, mi is hiszünk 


– írta L. Ritók, aki hozzátette, a levélben a pápa áldását kérte és a közbenjárását a társadalom perifériáján élő gyerekek esélyteremtéséhez, valamint egy mondattal kitért a magyarországi civil szervezetekre is, akik a kilátástalan helyzetben élőkön segítenek.

A beszámoló szerint csak bemutatkozni volt idejük, de a pápa megfogta a kezüket, és magyarul azt mondta nekik, hogy "Isten éltessen benneteket".

A magyar látogatókról a Vatikáni Rádió is beszámolt.

KÉRI LÁSZLÓ: A POLITIKAI CSELEKVÉS LESZORULT A KOMMENTDEMOKRÁCIÁBA

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.12.06.

Kéri László szerint van jelentősége annak, hogy mely pártok mutatták már be a listájukat, és könnyen lehet, hogy ezen pártok körül alakul majd ki ellenzéki tömb a választásokig. A politológus a Reggeli gyorsban beszélt az ellenzék hibáiról, a Jobbikkal való esetleges együttműködésről, és arról, mit árul el Orbán Viktorról, hogy 25 évvel ezelőtt a „Volt egyszer egy vadnyugat” volt a kedvenc filmje.
A beszélgetést az LMP hétvégén bemutatott listájánál kezdte Szénási Sándor, amellyel kapcsolatban a politológus azt mondta, jelentősége van annak, hogy melyik párt tud magáról összeszedett képet mutatni. Vagyis ha van miniszterelnök-jelöltje, van országos listája, vannak egyéni választókerületi listái, és – talán ez a legfontosabb – világossá teszi, kivel hajlandó akár az utolsó pillanatban is összefogni, akkor kétségtelenül előnyre tesz szert ebben az ötös-hatos versenyben, vagyis az ellenzéki pártok versenyében.

Az ellenzéki pártok tudják, külön-külön úgysincs esélyük megverni a Fideszt” - fogalmazott a politológus, aki szerint ilyenformán igenis fontos, hogy akkor, amikor az többiek inkább leépülő vagy zavarban levő fázist mutatnak, az LMP bizonyítja, hogy az ellenzéki oldalon nem csak a Jobbik képes arra a szervezettségre, hogy fentebb emlegetett három kritériumnak eleget tegyen.

Ebből szerinte akár az a fajta blokkosodás is körvonalazódhat, hogy köréjük fognak rendeződni a zavarban levő, későn ébredő, későn megszerveződő pártok.

„Másrészről, aki nem képes felmutatni, hogy a saját szűkebb táborán belül meg tudja ezeket az alapvető dolgokat oldani, annak nincs sok esélye az egykori 2-2,5 milliós baloldali liberális választói tábornak az egyben tartására, amely tábor egyébként is egymilliósra szűkült.”...

SCHMIKULÁS JÁRT TATABÁNYÁN - AVAGY A GYERMEK NEM KAMPÁNYESZKÖZ!

LÉGY A LEVESBEN BLOG
Szerző: KÖRTVÉLYFÁY MENYHÉRT
2017.12.07.


Óvodásokat látott vendégül a tatabányai polgármester!

Schmidt Csaba városunk polgármestere lelkes posztban számol be arról a szívet melengető hírről, hogy a minap óvodásokat volt szerencséje vendégül látnia a városházán.

Mint az a posztban olvasható, a gyermekek a városházára érkezésükkor vidám csasztuskákkal dalocskákkal köszöntötték a kedves vezetőt polgármester urat, aki ezt követően a demokrácia működésébe is beavatta őket, és még az tízórai előtt szavazhattak óvodájuk felújításáról, új játékok, eszközök vásárlásáról. Azt csak remélni tudom, hogy polgármester úr zárszavában a szokásos politikai lózungok helyett, a gyerekeket valami jóval érdekfeszítőbb történettel szórakoztatta. Tehette, ők még hisznek a mesékben...

FIZETÉSEK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN - MEGEMELTÉK, ÍGY MARADT UGYANANNYI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2017.12.07.


Sokan nem értik, ha béremelést kaptak, miért ugyanannyit visznek haza, mint korábban.  Az államtitkár lehet a végállomása az elégedetleneknek – derült ki azon a tájékoztatón, ahol a szerkesztőségekhez érkező egészségügyi bérpanaszokkal szembesítették Ónodi-Szűcs Zoltánt az újságírók.

December első napjaiban találkoztak a dolgozók először a legfrissebb egészségügyi béremelés következményeivel. S hiába figyelmeztettek már hetekkel korábban az érdekvédők, hogy a legalacsonyabb fizetési kategóriákba tartozók „borítékjában” nem lesz 12 százalékkal több pénz az előző hónaphoz képest, most mégis csalódottak az érintettek. Nem értik, ha béremelést kaptak, miért ugyanannyit visznek haza, mint korábban. Az ezt bizonyító fizetési elszámolásaik sorra jelennek meg a közösségi portálokon. Volt kórház, ahol már a fizetésnap előtt körlevéllel próbálták mérsékelni a várható botrányt, jelezve, hogy az év eleji kötelező bérminimum emeléssel a legrosszabbul keresők már megkapták a mostanra ígért 12 százalékot. Tehát ők jobban jártak – érvelt a kórház - mint azok, akiknek csak most 11 hónappal később emeltek. Ők arra is számíthatnak, hogy egy hónap múlva, az újabb garantált bérminimum emeléssel már 180 ezer forintot fognak kapni.

ITT OLVASHATÓ

IVÁNYI GÁBOR: MÉRHETETLENÜL SZÉGYELLNIVALÓ ÉS SÁTÁNI, AMIT SOROS GYÖRGGYEL MŰVELTEK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2017.12.07.


Még ha gyenge is a hang, egy adott időszakban igenis megrengeti a némaságban vagy a csak saját hangja által betöltött űrben előretörő hatalmat – mondja Iványi Gábor arról, miért nem szabad feladniuk, elsősorban önmagukat, a civileknek, s miért kell kiállni és szólni. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Alapítvány vezetője szerint ki kell mondani, hogy ami történik, az bűn. A lelkész arra számít, hogy folytatódik ellenük a kormányzati hadjárat, de ettől nem omlanak össze: „valahogyan kivárjuk, amíg majd ők összeomlanak. És akkor újrakezdjük, újra fogjuk építeni, amit most eltapostak.” Iványi és főiskolai professzortársai Nobel-békedíjra jelölték Soros Györgyöt, ezzel védve őt az általuk gyalázatosnak és ördöginek tartott hatalmi játszmától.

Ön is Soros György katonája lett?

– Mindig is az voltam. Persze a szónak más értelmében, mint amire az Orbán-kormány használja. Soros Györggyel korábban is volt kapcsolatunk, még jó régen, évekkel ezelőtt az egyik szakértői bizottságban helyet kaptam, aztán pedig pályáztunk néhányszor. A napokban pedig postára adtunk egy levelet. Mi itt, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán öten professzorok – Lukács Péter oktatáskutató, Majsai Tamás teológus, Nagy Péter Tibor szociológus, Szilágyi Gál Mihály filozófus meg én, a rektor – javasoltuk Soros Györgyöt, hogy legyen ő a következő Nobel-békedíjas. Jelöltük őt erre. Tudom, nem százszázalékos az esélye, hogy ez meghallgatásra talál a bizottságnál. Meg azt is tudom, milyen hálás lesz érte a kormány. Szókratész a méregpohár feletti utolsó szavaként azt mondja: „Tüntessetek ki, mert megérdemlem.” Soros György igazán megérdemli, hogy kitüntessék. Ez a dolog egyik fele. A másik pedig, hogy olyan mérhetetlenül szégyellnivaló és sátáni, amit vele műveltek, hogy nem volt jobb ötletünk arra, miképpen lehet ez ellen valamit tenni. De valamit tenni kellett.

Gondolom, az ön esetében nem a támogatásokhoz van köze a szimpátiának.

– Természetesen nem. De a mi támogatásunk, ahogyan más magyaroké is, bizonyítja, hogy milyen ördögi és hamis a kormány kampánya. Mi most a mobilmosodánk finanszírozásához is – mások mellett – a Nyílt Társadalom Alapítványtól kaptunk támogatást. Ez egy igen költséges, utánfutóra szerelt mosó- és szárítógép, amit beszereztünk, és már a menekültek átáramlása idején használtunk. Abban maradtunk, hogy békeidőben a Miskolc melletti Lyukóvölgybe kiűzött roma családok rendelkezésére bocsátjuk. Saját áramfejlesztője is van, nincs szükség hálózatra a működtetéséhez, hatalmas előrelépés azoknak, akiknek sok esetben fedél sincs a fejük felett. Ez nagyon szép program volt.

Idén ötmillió forintot kapnak a Nyílt Társadalom Alapítványtól.

– Körülbelül, igen.

Ennyitől még nem számítanak külföldről támogatott szervezetnek.

– Nem, de fütyülünk rá, hogy azok vagyunk-e. Nem azért, mert tetszik nekünk dacolni a hatalommal, hanem azért, mert azt gondoljuk, az embernek normálisnak kell maradnia. És inkább el kell viselni, hogy eltapossák, mint örökké bujkálni. Úgysem tudunk úgy elbújni, hogy a hatalom ne találjon meg. Nevetségessé válunk, amikor megpróbáljuk kicselezni a hatalmat, mert az pontosan tudja, kik azok, akiket üldöz, és addig fogja aljas módon csűrni-csavarni a maga jogszabályait, amíg meg nem találja a módját, hogy tönkretegyen minket. Akkor meg addig is szabad emberként, felemelt fejjel kell tenni a dolgunkat. Nem szállunk be a játékukba.

Lesz békeidő?

– Nem létezik olyan szörnyűséges kor, amikor belül ne lehetne békét teremteni. És ebbe belefér az is, hogy kicsavarják az ember kezéből egyik-másik fontos ügyét. De ettől nem omlunk össze, hanem valahogyan kivárjuk, amíg majd ők összeomlanak. És akkor újrakezdjük, újra fogjuk építeni, amit most eltapostak. Amikor a régi kedves gyermekkori olvasmányunkban Rácz tanár úr szőnyeg szélére állítja a gittegyletet, Nemecsek közben kikaparja egy frissen berakott üveg gittjét. Tudom, a gittegylet kifejezésnek más az üzenete, de ebben a könyvben mégis sok minden benne van arról: vannak az életben számunkra fontos és kedves dolgok, amelyeket nem engedhetünk elveszni akármilyen Rácz tanár úr kedvéért sem. És hol vannak ezek Rácz tanár úrhoz képest…