2017. szeptember 20., szerda

RABOLT TÉVÉT, RABOLT LAPOT - DE ÚJSÁGODAT TE NYOMHATOD

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Aczél Gábor
2017.09.20.Nem isten kalapja,
hanem korunk lapja;
nem kötődik párthoz:
újságot a vállhoz!
Megteheted ülve is:
NYOMTASD ÉS TERJESZD TE IS!

Egyszerű, mint az egyszeregy,
s már egy jó hónapja megy,
semmi nem állíthatja meg,
a hatalom máris remeg,
mert ez a te szamizdatod,
amivel őt megingatod.Rabolt tévét, rabolt lapot,
hiába tette, láthatod,
újságodat te nyomhatod,
és tovább is te adhatod,
így orra alá dughatod,
meglásd, meg is buktatod.

Egy országos hálózat kiépítése vette kezdetét Magyarországon, amely a közreműködők, s a szinte már csaknem mindenütt elérhető technikai eszközök révén olcsón, könnyen és gyorsan igaz információkkal szolgálhat millióknak.

Megjelenik hetente, az internetről letölthető és mindenki által szabadon terjeszthető.

Kiszámítottan, szervezetten, országosan.

Hétről hétre.

Nagyon sokan rákényszerülnek, hogy szinte kizárólag az M1 televíziót nézzék, a Kossuth rádiót hallgassák, a megyei lapokat olvassák. Többen ugyanezt megszokásból teszik. Ők másmilyen országot érzékelnek maguk körül, mint ahol élnek. Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt hírcsatornákból árad, az nem csupán egyoldalúan elfogult tájékoztatás, hanem gátlástalan propaganda, ténytagadó hazugságözön, agymosás.

Valamit tenni kellett és tenni kell ahhoz, hogy a tényeket, az országos gondokat nem ismerő, és a politikától elidegenített, gyűlölködőkké butított, vagy éppen tudatosan közömbösített emberek közül minél többen tájékozottabbak legyenek.

Hogy minél többen olyan világot érzékeljenek maguk körül, amilyenben élnek.

És amilyenben szavaznak majd, amikor választanak.

Ehhez a kormányzati médiafölényt legalább megtörni szükségeltetik.

Akad ugyan még néhány független újság, tévé, rádió és hírportál, amelyek tisztességesen tájékoztatnak az ország és a világ dolgairól, történéseiről, de az információik kevés emberhez jutnak el.

A Nyomtass te is kezdeményezés lényege, hogy hetente megjelentetett lapja értékes tartalmát olvasóit cselekvésre bírva hétről-hétre egyre többekhez juttassa el.

Hozzáértő, tapasztalt, pártfüggetlen médiamunkások választják ki, rövidítik, vagy rendelik meg és írják az adott hét lefontosabb eseményeiről hírt adó cikkeket, amelyeket, egy A/4-es lap két oldalára helyeznek el (tördelik be). Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadvány születik.


Akinek van számítógépe és nyomtatója, máris próbát tehet.

Az internetes és facebook oldalról (www.nyomtassteis.hu; nyomtassteis) letölthető kis újság úgy, ahogy van, több példányban is kinyomtatható, fénymásolható, terjeszthető. A kezdeményezés a kormányzati médiafölény falát akkor üti át, majd ingatja meg, ha ezt hétről-hétre mind többen megteszik.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat kicsiben is és nagyban is...VÁLTOZIK A (DIÁKHITEL) - MILYEN VESZÉLYEI VANNAK?

IFL GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Gábor
2017.09.20.


Tegnap jelentette be Novák Katalin, hogy a kormány jelentősen megváltoztattja a Diákhitel feltételeit. Minden ilyen változást lehet pozitívan és negatívan is vizsgálni. Azt nem kétlem, hogy jóhiszemű szemüvegen keresztül ezek a változások pozitív szándékkal születtek meg. Ugyanakkor érdemes az ördög ügyvédjét eljátszani egy picit és megnézni, milyen káros hatásai lehetnek a mostani változtatásoknak...

Diákhitel 2 esetében a kamatot átvállalja az állam mindenkitől


Az EMMI bejelentése azt jelenti, hogy mindenki aki rendelkezik, vagy rendelkezni fog a kizárólag tandíjra fordítható diákhitel 2-vel, az gyakorlatilag ingyen hitelt kap a tanulmányaihoz, amit aztán elég részletekben visszafizetni. Garanciát ugyanakkor nem kapunk az aláírt szerződéshez, tehát ez egy olyan kedvesség, amit bármikor visszavonhatnak!

"amíg tart az ingyen hitel a már meglévő hiteleseknek, érdemes minden pénzt megmozgatni, hiszen most egy pár évig nem emelkedik a kamat miatt a tőketartozás és nettó a tőkét tudjuk fogyasztani!"

Nem szabad elfelejteni, hogy ez nem ingyen hitel, ugyanis az adófizetők pénzéből a költségvetés más területekről elvonva nyújt fedezetet. Szerintem az vitán felül áll, hogy a felsőoktatás a társadalom szempontjából kikezdhetetlen lehetőséget jelent, aminek a finanszírozása talán az egyik legértelmesebb ötlet az elmúlt évtizedből.

Persze nem kizárólag azok veszik fel majd ezt a hitelt, akik rá vannak szorulva. A kapu nyitva áll azok számára is, akiknek a zsebükben van a tandíj (főként a gazdagabbak). Ők az adófizetők támogatásával ingyen hitelhez juthatnak hozzá, amit aztán meg tudnak majd szépen forgatni, hisezn 0,1%-os kamat esetén is 0,1%-kal több pénzt nyernek, mint amennyibe ennek a hitelnek a kamata (0) lesz.

Külön pikantériája lesz, ha ezek a diákok nem hajlandóak kockázatot vállalni és állampapírba helyezik el azt a pénzt, amit az adófizetők voltak olyan kedvesek összedobni...


ROSSZKOR, ROSSZ HELYEN: BALOG ZOLTÁN TOP 8 KEGYETLEN VAGY SIMÁN SZEXISTA BESZÓLÁSA

B1 BLOG
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.09.20.


Ha valaki lelkészből lesz humánminiszter, majd Kis Híján Köztársasági Elnök, annak tudnia kell bánni a szavakkal. Balog Zoltán szinte havonta kínos ügyekbe keveredik. Lehet, hogy a médiaszerepléseket másra kellene bíznia:...

A MINDENT TŰRŐ RABSZOLGALELKŰEK NEM AZOK, AKIK EZT AZ ORSZÁGOT ELŐBBRE VISZIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.09.20.


...Ahelyett hogy támogatnánk azokat, akik meg mernek szólalni, fel merik emelni a hangjukat, pofán verjük és lerugdossuk őket a gödör mélyére.

Hunyászkodjon csak meg mindenki, hisz jobb lehajtott fejjel követni a bármit elfogadó és tűrő rabszolgák tucatjait, mintsem véleményt formálni. Emeljük már fel a fejünket, és legyen már saját véleményünk! Nem lehet egy életet rettegésben, meghunyászkodva leélni. Illetve lehet, de minek, milyen élet az? Miért érezzük szükségét annak, hogy ha nekünk szar, akkor másnak is legyen az? Ez az elfajzott felfogás hova vezet? A mindent tűrő rabszolgalelkűek nem azok, akik ezt az országot előbbre viszik. Véleményekre, vitákra, ötletekre van szükség. Változásra.

Az, hogy az oktatási rendszer szar volt 10 de akár 20 éve is, az nem mentség arra, hogy ma is az. Nem beletörődni kell a dolgokba, hanem tenni azért, hogy ami nem jó, az változzon meg. A heti 40+ tanulással eltöltött óra nem hozza az eredményeket. Az európai oktatási rangsorok végén kullogunk és nem azért, mert olyan lusták lennének a magyar diákok, hanem mert soha nem tanultak meg tanulni. A tanárok nem szerettették meg velük az irodalmat, a történelmet vagy épp a matematikát, ehelyett a diákok megtanultak magolni, a tanulást pedig teljes mértékben megutálták.

A rendszer úgy rossz ahogy van, 20 éve is az volt, ma is az. A tudásnál nem sok fontosabb dolog van az életben, azonban ennek elsajátítása elsősorban nem óraszám-függő. Nincs fontosabb annál, minthogy a gyermek élvezze a tanulást, emellett pedig legyen ideje gyermeknek lenni. Változásra van szükség, nem csak az oktatási rendszerben, de a fejekben is. Vajon akik ilyen bátran küldték el a fiatal diákot a fenébe, azok megtennék ugyanezt a saját gyermekükkel is? Ha az napról napra hulla fáradtan érne haza az iskolából, akkor is őt hibáztatnák? Vagy ez csak akkor megy ilyen könnyen, ha a másik gyerekéről, más családtagjáról van szó?

OKOSAT VAGY VAKMERŐT HÚZOTT A FIDESZ A KORRUPCIÓS ELÉVÜLÉS MEGHOSSZABBÍTÁSÁVAL?

ÁTLÁTSZÓ - ÍGY ÍRNÁNK MI BLOG
Szerző: alkotmányjogászok
2017.09.20.


A Btk.-módosítás csak a hatálybalépése után elkövetett bűncselekményekre vonatkozik. Viszont ennek ellenére bőven érinthet korábbi ügyeket. Hogy ez hogyan lehetséges, azt alább részletesen bemutatjuk.

Politikai szempontból egészen biztosan ügyes húzás volt, hogy a kormánytöbbség a Vágó Gábor-féle, a korrupciós bűncselekmények elévülésének 12 évre hosszabbítására vonatkozó népszavazási kezdeményezés elől kitért, hiszen ezzel általa nehezen nyerhető témát vett el az ellenzéktől. Ugyanebből a szempontból az is racionális, hogy a Jobbiknak a kezdeményezést leképező, hétfőn benyújtott javaslatát már tegnap megszavazták: ha már visszavonulás, akkor az történjen rendezetten és gyorsan. Abban viszont messze nem vagyunk biztosak, hogy ennyi idő alatt a módosítás minden következményét sikerült áttekinteni.

Először kezdjük azzal, hogy mire nem alkalmas az elfogadott törvényjavaslat, bármennyire is utalgatnak erre megszólalásaikban egyes politikusok.

Nem történhetett, illetve nem is történt meg ugyanis sem már elévült bűncselekmények ismételt büntetendővé tétele, sem már elkövetett bűncselekmények elévülési idejének meghosszabbítása.

Ez a visszaható hatályú jogalkotás büntetőjogon belül kőkeményen érvényesülő tilalma miatt alkotmányosan is lehetetlen: az elévülés kitolásával való utólagos szigorítások tilalmát annak idején a 11/1992. (III. 5.) AB határozat – a mostanában is sokat emlegetett Zétényi-Takács-féle igazságtételi törvényt elkaszálva – általános érvénnyel, mindenkire kötelező alkotmányossági követelményként ki is mondta. A most elfogadott törvény ugyan – ahogy a Büntető Törvénykönyv módosításai általában – nem tartalmazott átmeneti rendelkezést, de a Btk. alapelvi rendelkezésként rögzíti, hogy a bűncselekményeket – az utólagos törvényi enyhítés és a nemzetközi jog általánosan elismert szabályai alapján büntetendő cselekmények speciális esete kivételével – az elkövetéskor hatályban volt büntetőtörvény alapján kell elbírálni. Ez természetesen nem csak magukra a tényállásokra és a büntetési tételekre, hanem minden, a büntetőjogi felelősség megállapíthatóságát érintő rendelkezésre, így az elévülési idő hosszára is igaz. Tehát minden eltérő híreszteléssel ellentétben: sem a már elévült – 2010 előtti vagy utáni – korrupciós ügyek nem lesznek újra üldözhetők, sem a már elkövetett korrupciós bűncselekmények elévülési ideje nem hosszabbodik most meg...

EGYRE DURVÁBB MÓDSZEREKKEL FÉLEMLÍTIK MEG AZ ÚJSÁGÍRÓKAT MAGYARORSZÁGON

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.09.20.


Ott még nem tartunk, hogy helikopterről újságírók közé lőjenek nálunk, de Orbán Viktor fenyegetőzése, mely szerint hadat üzennek a liberális sajtó képviselőinek, kezd nagyon is valóságossá válni. Eddig ugyanis a kormány emberei „csak” azzal akadályozták a független sajtó tevékenységét, hogy nem nyilatkoztak, nem válaszoltak a kellemetlennek ítélt kérdésekre, esetleg elmenekültek a firkászok elől, most azonban már a megfélemlítés sem hiányzik az eszköztárukból. Jó példát mutat Oroszország ebben is, úgyhogy ne legyenek kétségeink, nem egyszerűen igazoltatni fogják a jövőben a kellemetlen helyeken szimatoló zsurnalisztákat.

Régi törekvése a Fidesznek, hogy a másként gondolkodók millióit bepréselje Soros György legszűkebben vett környezetébe. Ide igyekszik száműzni mindazokat, akik nem elég illiberálisok, nem gyűlölik az elvárt módon a migránsokat, kritikát fogalmaznak meg a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatban, nem szeretik a focit, nem tapsolnak önfeledten, amikor Mészáros Lőrinc elnyer egy újabb állami megbízást, nem ültek még fel a felcsúti kisvasútra, akik nem nevezik Gyurcsány Ferencet szemkilövőnek, akik szerint rohamosan romlik hazánkban az egészségügy és az oktatás színvonala, akik szerint Rogán Antalnak már ezer oka lett volna lemondania minden tisztségéről, akik szerint nem kóser, hogy Andy Vajna tulajdonában van lényegében az összes hazai kaszinó, akik szerint ki kéne vizsgálni a letelepedési kötvények ügyét, ahogy a baltás gyilkos szabadon engedésének körülményeit is fel kéne tárni, akik úgy érzik, hogy nem indokolt milliárdokat költeni arra, hogy Orbán Viktor a Budai várba költözzön, és akik szerint népszavazást kéne tartani a paksi bővítésről...

OTT SIKÁLT Ő AZ ELSŐ ELLOPOTT MILLIÓNÁL IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.09.20.


Mennyire szánalmas dolog az, hogy valaki ősfideszes létére bepereli azt, aki fideszesnek meri nevezni őt? Értem én, hogy nagyon kínos és egyre kínosabb ez a jelző. Abban is biztos vagyok, hogy az állampárt bukása után úgy el fognak szaporodni az ellenállók, a rendszert belülről bomlasztók, mint csótányok a szeméttelepen.

Polt Péter, legeslegfőbb ügyész, a Fidesz kulcsembere megbántódott, mert Szigetvári Viktor fideszesnek nevezte ezt a drága embert és az általa vezetett ügyészséget. Polt perelt a rágalom miatt. Mert szerinte fideszesnek lenni gáz. Amúgy szerintem is az, de Polt nem tegnap simult bele a narancsszínű boldogságba, hanem már régen. 24 évvel ezelőtt lépett be a pártba. Régi harcostársa ő Orbán Viktornak. A NER nem jöhetett volna létre Polt aktív közreműködése nélkül. Ott sikált ő már akkor is, amikor a Fidesz az MDF-el vállvetve lenyúlta az első milliárdokat az államtól kapott ingatlanok eladásával. Ott serénykedett akkor is, amikor a legokosabb Lajos, az azóta ellenséggé vált Simicska aktívan segédkezett Orbán apuka bányatulajdonossá okosodásában (köszönhetően a párt székház eladásából származó összeg villámgyors eltüntetésének bizonyos Josip Tot, Kaya Ibrahim, Ezüsthajó kft. és hasonló, azóta elfeledett nevek segítségével), ott zizegett Polt elvtárs az első perctől kezdve és ott zizeg most is.

Érdekes módon az nem zavarta ezt az érzékeny lelkű hazafit és erkölcsi csatornahálózatot, hogy a kedves felesége Matolcsy György közvetlen beosztottja (sőt, azóta már a lánya is az MNB-ben serénykedik) és minden különösebb erkölcsi aggály nélkül ült össze a nemzeti Rómeóval megbeszélni egy kávé mellett a folyó ügyeket.

Az sem horzsolta véresre Polt Péter lelkét, hogy az egyik lánya Tarsoly Csabának, a botrányos Quaestor-ügy kulcsfigurájának legbizalmasabb emberével, személyi titkárával élt együtt. Ezt a személyi titkárt tudomásom szerint soha nem hallgatták ki, mert honnan is tudhatott volna bármit is az emberek ezreit tönkre tévő ügyről, hiszen csak Tarsoly legközelebbi munkatársa volt...

A NÉMET KÉRDÉS - AZ NDK VISSZAVÁG - 2. RÉSZ

ALAPBLOG
Szerző: ZENTUCCIO
2017.09.20.Másodrendű embernek érzi magát hazájában sok millió keletnémet ember. Hiába él egyre jobban a volt NDK polgárainak többsége, mégis mélyen megbántottnak érzik magukat, mert a munkáért és az ugyanannyi ledolgozott évért továbbra is kevesebb bért és nyugdíjat kapnak, mint egy nyugatnémet. A keletnémet területek idősödő lakosságának széles körében Angela Merkel nem csupán népszerűtlen, hanem gyűlölt hazaárulónak minősül. Fő bűne – nagyon sok keletnémet szerint –, hogy sokkal inkább törődik és emberségesebb az idegen kultúrákból származó több százezer migránssal, mint a sok milliónyi talajt vesztett keletnémet kisemberrel. Ez a sértődöttségből táplálkozó „keleti közérzet” egyenesen burjánzásnak indult azóta, hogy a nyugatnémetnek tartott sajtó nácizni kezdte az AfD-t – véli Dr. Raj Kollmorgen, a kelet-németországi Görlitz/Zittau egyetemének a volt NDK politikai-gazdasági változásait kutató professzora.

Zentai Péter: A napokban a volt NDK-ban utazgattam: sokkolt, hogy nem találkoztam olyan emberrel, aki Merkel asszonyra vagy fő ellenfelére, a szociáldemokrata Schulzra szavaz. Akiket megszólítottam, azok mind vagy a szélsőjobboldalinak minősülő AfD-t választják, vagy azt felelik: „még nem döntöttem”. Persze találkoztam olyannal is, aki a marxista baloldalt, a Linkét, a szintén rendszerkritikus másik erőt választja. Túlzok, ha azt mondom, hogy Kelet-Németország fellázadni készül Nyugat-Németország ellen?

Raj Kollmorgen: A felszín alatt a volt NDK-ban az egyesítés óta folyamatosan forr valami a nyugatnémet elit ellen. Most mintha tényleg „betelni látszana a pohár” – különösen Szászországban, a legnagyobb keletnémet tartományban, ahol folyamatosan szélesedik és gyorsul az Alternative für Deutschland támogatottsága. Ez a párt – a friss mérések szerint – képes maga mögé utasítani a szociáldemokratákat és a második legerősebb politikai erővé léphet elő, sok kisvárosban biztosan győzni is fog. Nem csak Szászországban, de más keletnémet tartományokban is.

De miért ez a keletnémet lázadozás egy olyan elit ellen, amelynek élén egy keletnémet asszony áll? Miféle bűn terheli Merkelt, ami miatt gyűlölködések közepette volt kénytelen minden egyes választási gyűlését errefelé megtartani? A keleti német kis- és nagyvárosok és az őket összekötő infrastruktúra: az utak, a mindennapok szociális- és egyéb szolgáltatásai soha korábban nem voltak olyan jó állapotban, mint amilyenben most…

A fizetésekről, a nyugdíjakról nem is szólva! Gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, holott az egyesítést követő években ez volt a leggyötrőbb társadalmi, politikai probléma Kelet-Németországban. Anyagi értelemben soha korábban nem éltek olyan jól a Németországhoz 1990-ben csatlakozó új tartományok lakói, mint manapság...

VIGYÁZAT MAFFIAÁLLAM, AVAGY ÍGY NÉZ HÜLYÉNEK MINDENKIT A NAV ÉS AZ ÜGYÉSZSÉG

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.09.19.


A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében a kormány elkezdett építtetni egy uszodát a Baranya megyei Sásdon, amiből eddig csak egy hatalmas gödör készült el. Ennek ellenére az 500 milliárdos energetikai fejlesztéses gigatender pályázati keretéből adott az állam a saját beruházásához az unió pénzéből 100 millió forintot, amit csak meglévő tanuszodák energetikai fejlesztésére lehetne használni a programot finanszírozó KEHOP-5.2.6. Tanuszodák és sportlétesítmények épületenergetikai fejlesztése című pályázat hivatalos felhívása szerint. Márciusban bejelentést tettem az ügyben az OLAF-nál, valamint büntetőfeljelentést a hazai hatóságoknál. Utóbbiak viszont teljesen hülyének néznek mindenkit.

A sásdi tanuszoda energetikai korszerűsítésére úgy nyert a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Korlátolt Felelősségű Társaság 100 millió forintot uniós pályázaton, hogy az épület még el sem készült, jelenleg az alapozás zajlik. Az esetet a magyarnarancs.hu mutatta be részletesen, ezt a cikket olvastam el én is, majd autóba ültem és megnéztem, hogy mi a helyzet Sásdon.

Mivel az uszoda szemmel láthatóan nem készült még el, így nem lehetett volna a korszerűsítésére pályázni, ezért ismeretlen tettesek ellen feljelentést tettem a Büntető Törvénykönyvről (Btk.) szóló 2012. évi C. törvény 342. §. szerinti közokirat hamisítás, a Btk. 345. §. szerinti hamis magánokirat felhasználása, a Btk. 396. §. szerinti költségvetési csalás, illetve a Btk. 376. §-ába ütköző hűtlen kezelés, valamint a Btk. 377. §. szerinti hanyag kezelés bűncselekménye megvalósulása gyanúja miatt.

A kormány által meghirdetett Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében 5 iskola, valamint 24 iskolában tanterem, 25 tornaterem és 24 tanuszoda épül, amely program megvalósításáért elsősorban a nemzeti fejlesztési miniszter a felelős, a tervezés tekintetében pedig a belügyminiszteren keresztül a Nemzeti Sportközpontok.

A 24 tanuszoda közül az egyik építendő uszoda helyszíne Sásd lett. A tanuszoda kivitelezésére a vonatkozó közbeszerzési eljárás már lezárult: 2016. november hó 11. napján kötöttek meg a szerződést a Közbeszerzési Értesítő adatai szerint a Hanley Service Kft.-vel (ez az offshore-múlttal rendelkező cég 2016-ban mindössze 18 nap leforgása alatt összesen 1,7 milliárd forint értékű tanuszoda-, illetve tornaterem építésére vonatkozó közbeszerzést nyert el), nettó 329.231.432 forint vállalkozói díj mellett. A tanuszodát 2017 szeptemberében kell átadni, az alapkövét tavaly decemberben tették le. A munkálatokat elkezdték, márciusban még csak a földmunkáknál tartottak, egy gödröt ástak ki...

HÁROMSZOR ÜT VISSZA BRÜSSZEL: 40 MILLIÁRDOT FIZET KI AZ ORSZÁG ORBÁNÉK HAZAFIAS-KORRUPCIÓS HÚZÁSA MIATT

B1 BLOG
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.09.20.


„Magyarosították” a cafeteria-rendszert hat éve. Most megfizetjük az államosítás, az OTP és az Orbán-kormány kapzsiságának árát. Úgy, hogy mindezt látni lehetett előre. 

2010-ben elkezdett kiépülni a NER és Orbánék hirtelen meg szerettek volna gazdagodni a kétharmados nyereményükkel. Az Orbán-kormány államosított, kivont, különadót vetett ki, volt emlékezetes „nyugdíjreform” a nyugdíjpénztárak „államosításával”.

A cafeteria-piacot 2011 őszén államosították, de már akkor is tudni lehetett, hogy rossz vége lesz, hisz a piacon lévő szereplők, illetve az Európai Unió nem fogja karba tett kézzel ülve végignézni, ahogy a kormány lenyeli a piacot és a strómanjainak adja. Nem is így történt.

2012 januárjától állami monopóliummá változtatták az étkezési csekkek kiadását.

Úgy alakították át az adókedvezményeket, hogy csak az abban az időben alapított állami cég, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Erzsébet-utalványai kapták meg a kedvezményt.

2012 januárjától
  • az Erzsébet Utalványok és Széchenyi Pihenő kártyák 30,9 százalékkal adóztak,
  • a francia multik utalványai pedig 51 százalékot.
Bárki láthatja, hogy ez egy a piacot toríztó, sőt: felszámoló lépés volt. A három francia, étkezési utalványt forgalmazó cég helyett egyetlen állami cég kezébe került az élelmiszerutalvány-piac Magyarországon. A francia cégek kivonultak, majd perre mentek Magyarországgal szemben. Ráadásul ezért a húzásért 2014-ben az EU kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben, amiért még külön pénzbüntetést fogunk fizetni...

BEKÖLTÖZÖTT A FÉLELEM A TANÁRI SZOBÁKBA - EGY ÉV ALATT ÖTEZERNÉL IS TÖBB PEDAGÓGUSNAK SZŰNT MEG A MUNKAVISZONYA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.09.20.


Az ország összes megyéjéből érkeznek hírek arról, hogy egyre súlyosabb gondot okoz a tanárhiány. A kormány adminisztratív intézkedéseitől érdemi változás nem várható. A rendszer alapjait kellene felülvizsgálni, de erre a jelenlegi kormányzati ciklusban kevés az esély.

– Egyike vagyok a tavalyi évben pályát elhagyó pedagógusoknak – írja egy harmincas évei elején járó fiatal nyelvtanárnő a Facebookon. Esze ágába sincs visszatérni, teszi hozzá. – Hivatásból lettem pedagógus, szeretek tanítani, csupa pozitív visszajelzést kaptam a kollégáimtól és a szülőktől is. Azonban a megélhetéshez már két munkahely is kevés lett. A nettó fizetéssel számolva a csodás béremelés keretében körülbelül 4750 forinttal emelkedhetett volna idén a fizetésem – írja a fiatal angoltanárnő, aki nemcsak a pályát, hanem az országot is elhagyta a perspektíva hiánya miatt.

Története nem egyedi, hanem tipikus. A Pedagógusok Szakszervezete adatai szerint a tavalyi tanévben több mint ötezer tanárnak szűnt meg a munkaviszonya. Idén szeptemberben, két héttel az iskolakezdés után a közszféra állásportálján tíz álláshirdetésből nyolc-kilencben pedagógust keresnek.

A hazai pedagógushiány nem új jelenség: a McKinsey & Company éppen tíz éve publikálta azt a kutatási jelentését, amelyben arra keresték a választ, miért teljesítenek egyes iskolarendszerek sokkal jobban, mint mások, továbbá milyen tényezőkön múlik egy eredményes reform. Már ebben a tanulmányban is azonosították a tanárokat körülvevő problémahalmazt. A kutatás kiindulópontja az OECD Nemzetközi Tanulói Felmérés Programja (PISA) volt, amely lehetőséget ad arra, hogy eredményeik alapján rendszeresen összehasonlíthatók legyenek a különböző oktatási rendszerek. E mérés nagyon tanulságos lehet a vizsgálatban részt vevő országok számára, ám akad, amelyik nem okul belőle: Magyarország legutóbb a 2015-ös PISA-jelentés nyomán szembesült azzal, hogy mennyire rosszul teljesít az oktatási rendszer a kulcstantárgyak tudásanyagának átadásában, valamint az ezekhez kapcsolódó készségek fejlesztésében. (Akadtak olyan országok, ezek egyike például Lengyelország, ahol épp a korábbi PISA-sokk hatására sikerült politikai konszenzust kialakítani az oktatásról.)...

IDŐSEK ÉS KISGYEREKESEK ÉRDEKEIÉRT IS HARCOLNAK - HA KELL, AZ EU-HOZ FORDULNAK A 3-AS METRÓ AKADÁLYMENTESÍTÉSE ÉRDEKÉBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PETRI GÁBOR
2017.09.19.


Akadálymentesek lesznek-e a 137 milliárdból felújítandó 3-as metró állomásai az elkövetkező 30 évben? Ha Tarlós Istvánon múlik, akkor talán nem, de a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének vezetője, Földesi Erzsébet szerint, ők továbbra is keresik a megegyezést a városvezetéssel. Ennek hiányában azonban akár uniós jogi fórumra is készek elvinni a kérdést. A potenciális utasok harmadának érdekeit semmibe venni nemcsak hiba, de jogsértő is lehet.

Lassan 3 éve, hogy megkezdte tárgyalásait a Fővárosi Önkormányzattal a mozgássérült embereket képviselő egyesület, a főváros azonban makacsul elzárkózik attól, hogy a felújítandó 3-as metróvonal minden állomását akadálymentesítse. A fogyatékos emberek nemcsak magukért, de sokunkért harcolnak, hiszen a vita tárgyát képező liftek mind a nehezebben mozgó idősebbek (a statisztika szerint a magyar társadalom negyede 60 év feletti, és az arányuk nő); mind a kisgyerekesek, babakocsisok, vagy a gyakran meredek és gyors mozgólépcsőt más okból igénybe venni nem tudók számára lehetővé tennék a metró használatát. Ami lift nélkül jóval nehezebb vagy egyenesen lehetetlen számukra

A jelenlegi tervek szerint a következő 8 megállóhely nem lesz akadálymentes:

a Dózsa György utca (az ez év őszén kezdődő I. felújítási szakasz része),
az Arany János utca (fontos autóbusz és trolibusz csatlakozások, turisztikailag is népszerű közlekedési csomópont ),
Ferenciek tere (autóbusz csatlakozási csomópont, turisztikailag népszerű),
a Kálvin tér (M3 és M4 metró, villamosok és buszok csomópontja),
a Corvin-negyed (bevásárlóközpont, átszállás villamosra),
Klinikák (egészségügyi intézmények, ahol a mozgáskorlátozottság jóval gyakoribb),
Ecseri út (ELTE Gyógypedagógiai Kar, lakótelepek),
Pöttyös utca (lakótelepek).

HOLDUDVAR HATÁS - A SZÉPSÉG "MELLÉKHATÁSAI"

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.09.20.


Ön szerint egy szép ember okosabb, tehetősebb, esetleg jobb szociális készségekkel rendelkezik? Erre jogosan kérdezhetnék sokan, hogy mi köze a fizikai adottságoknak a belső tulajdonságokhoz! Egyáltalán fontos dimenzió a szépség önmagunk és mások megítélésében?

Holdudvar hatás


Ami szép, az jó is! Bizony ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. Dion és mtsi. (1972) eltérő vonzerejű arcképeket mutattak a résztvevőknek, akik úgy ítélték meg, hogy a szebb emberek kedvezőbb személyiségvonásokkal rendelkeznek, és az élet különböző területein is eredményesebbek, sikeresebbek lesznek. Sok szociálpszichológiai vizsgálat próbálta alátámasztani (vagy cáfolni) ezt az eredményt. Ezek eredménye szerint azt feltételezzük a vonzóbb emberekről, hogy megbízhatóbbak, kevesebbet hibáznak és jobban kezelik a társas helyzeteket (Cash és mtsi, 1977). A testi attraktivitásnak ezt az erőteljes hatását holdudvarhatásnak is nevezik: a kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is. Ráadásul ez a hatás nem csak felnőtt emberek, de már gyermekek megítélésénél is megjelenik...

NE LŐJETEK!

OFOE BLOG
Szerző: Hívatlanul Hálózat
2017.09.18.Az 1611/2017. (IX. 5.) kormányhatározat szerint 2017-ben és 2018-ban 40 lőtérre 17 464,32 millió forintot szán a kormány, majd a program második ütemében előkészítik még 67 lőtér kiviteli tervét, további 1283,3 millió forintért.

Ha az első negyven lőtérre elkülönített összeggel kalkulálunk (40 lőtér + tervezés= 18 747 millió, a további 67 lőtér teljes kivitelezése garantáltan több lesz mint a 18 és fél milliárd másfélszerese), a tervezett beruházás minimum 46 milliárd forintba kerül majd, s itt még nem számoltunk azzal a hazai gyakorlattal, hogy rendszerint a tervezett összeg többszöröse fogy el a kivitelezés során.

Az ún. Honvédelmi Sportközpontokhoz (sic) helyszínt keresve a Klebelsberg Központ az iskolaigazgatóknak küldött levelet, van-e náluk 6x15 méteres elkeríthető terület.
Ha eltekintünk attól a ténytől, hogy ép ember a huszadik század borzalmai után szeretni akar és nem háborúzni, egy józan és előrelátó oktatási kormányzat a gyerekeket szolidaritásra, békés együttélésre, a tudás és a mozgás örömére nevelné, de semmiképpen sem militarizálná, ez az összeg akkor is elegendő lenne
  • 1000 fejlesztőpedagógus/gyógypedagógus körülbelül tizenhárom évi fizetésére (bruttó 300 000 forint /hóval számolva)
  • 1000 pedagógiai asszisztens (E kategória) 24 évi fizetésére
  • 180.000 db. interaktív táblára (252.030 Ft-os átlaggal számolva)
Kérjük a szülőket, pedagógusokat, kérünk minden felelős állampolgárt, hogy minden lehetséges módon tiltakozzon a gyerekek militarizálása ellen, az adóforintjaink rossz célra fordítása ellen!
Hívatlanul Hálózat
A felhíváshoz a Hívatlanul weboldalán lehet csatlakozni.

ÚSZÓ VB - KINEK KELLETT?

ALAPBLOG
Szerző: TRAVOLTA
2017.09.19.


...A számokból az derül ki, hogy az úszó VB miatt a budapesti szállodák brutális áremelést hajthattak végre és ezt ki is használták. Mivel ez az egész havi átlagár 33 százalékkal nőtt, miközben a VB csak két hétig tartott, ezért inkább 45-55 százalékos (átlagos) áremelésről lehet szó. Ez az áremelés viszont érhetően visszavetette a turisták és a vendégéjszakák számát is, előbbit 6,4 százalékkal (ekkora visszaesést a 2011-gyel kezdődő adatsorban nem találtam), utóbbit 2,4 százalékkal. Az óriási áremelésnek a szállodaipar bevételére az éjszakák csökkenése ellenére is jótékony hatása volt: 37 százalékkal nőtt.

A szálloda tulajdonosa tehát örült az úszó VB-nek. Az Airbnb-re felrakott lakásé is. Aki viszont nem örült, az az, akin az esemény turistaszám-csökkentő hatása csattant, azaz gyakorlatilag mindenki más, aki a turizmusból (is) él, de árat emelni nem tudott: az idegenvezető, az étterem-tulajdonos, a pincér, a lángosos, a taxisofőr, a programszervező és a deviza nepper.

Az állam tehát fogta magát, megtolta az amúgy is száguldó (15-30 százalékos árbevétel-növekedést láttunk egész évben) szállodaipar szekerét az adófizetők 150-200 milliárd forintjának felhasználásával (ha egy egyszerű módszerrel akarnánk kézzelfoghatóbbá tenni az összeget: az egy négy fős családra leosztva 60-80 ezer forint), amivel a turizmus iparágon belül ráadásul alaposan át is csoportosított jövedelmeket. Padlógázzal a lejtőn, de ez már a szubjektívebb része a cikknek.

NYOLC SZOMORÚ MONDAT AZ ELRABOLT MAGYAR OKTATÁSRÓL

TANÍTANÉK! BLOG
Szerző: SULYOK BLANKA
2017.09.19.


„Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot (…)
(A Nyolc Boldogság, Mt 5,1-10)

- Nem boldogok, akiknek a kormánya az adóforintokat stadionokra, kisvasútra, plakátokra, propagandára költi, míg az általuk vitathatatlanul megreformált oktatási rendszer – csakúgy, mint az egészségügy, a kulturális és szociális szféra – romokban hever.

Kinek jó ez? Mindazoknak, akik a stadion-, kisvasút- és plakát-projektekből alaposan megtömhetik a zsebüket.

Kinek rossz? Az egész társadalomnak, hiszen a kifosztott és autonómiájuktól megfosztott iskolák nem tudják teljesíteni a feladatukat, s ennek beláthatatlanok a következményei rövid-, és hosszútávon is.

- Nem boldogok, akiknek a hatalom előírja, hogy egyentankönyveket rendeljenek annak ellenére, hogy mindannyian más-más egyéniségek.

Kinek jó ez? A pozícióba helyezett pártkatonák és haverok által vezetett, monopolhelyzetben lévő állami tankönyvkiadónak, amelynek termékeit az előírások miatt szinte az összes iskolába megrendelik, s így óriási anyagi haszonra tesz szert.

Kinek rossz? A diákoknak, a szülőknek és a tanároknak, akik kénytelenek az eddigieknél sokkal gyengébb minőségű, sok esetben szinte vagy teljesen használhatatlan tankönyvekkel beérni. Az adófizetőknek, mert az „ingyen-tankönyv” szemfényvesztés: a könyvek árát „a közösből” nyilván meg kell fizetnünk, és tanulni ugyan nem lehet belőlük, de legalább azokat is támogatjuk vele, akik erre egyáltalán nem szorulnak rá.

- Nem boldogok, akiknek a hatalom előírja, hű „szakértőivel” előíratja, mit és hogyan kell tanulni, tanítani.

Kinek jó ez? Azoknak a projektvezetőknek, kormánnyal lojális „szakembereknek”, akik rengeteg pénzt keresnek „munkájukkal”, vagyis az innen-onnan összeollózott, gyakran idejét múlt anyagaikkal, igénytelen, munkaadójuk kegyeit kereső koncepcióikkal. Minimális energiabefektetés, maximális haszon: akár egy-egy továbbképzés vagy konferencia megtartása is lehet hatalmas biznisz, ahelyett, hogy pedagógiai hasznot hozna.

Kinek rossz? A gyerekeknek, akiknek felesleges dolgokat kell tanulniuk, akiktől ellopják a gyerekkort és a tanulás örömét. A tanároknak, akiktől elveszik a pedagógiai szabadságot, a módszertani önállóságot, akiknek felesleges dolgokat kell tanítaniuk, akiktől ellopják a tanítás örömét. A családoknak, a szülőknek, akik együtt szoronganak a gyermekeikkel, vagy akik a rossz oktatási rendszer miatt úgy döntenek, hogy elhagyják hazájukat.

- Nem boldogok a középiskolások, mert a hatalom kötelező felvételivel és keretszámokkal akarja csökkenteni a gimnáziumi férőhelyek számát, hogy a szétvert szakképzés felé terelje ezt a korosztályt.

Kinek jó ez? A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjének, Parragh Lászlónak, Orbán Viktor barátjának, a legfőbb oktatáspolitikusnak, aki hű tanácsadóként pozíciójában megerősödik, és a Fidesznek, mert a sok egyszer használatos, tanulásra, önálló gondolkodásra képtelen állampolgár megkönnyíti hatalmának megtartását.

Kinek rossz? Azoknak a gyerekeknek, akiket 14 évesen kényszerpályára állít a rendszer, hiszen a szakképzést úgy alakították át, hogy onnan más irányba továbbtanulni, vagy akár csak iskolát váltani szinte lehetetlen, – ráadásul az önképzés, az egész életen át történő tanulás is óriási nehézséget jelent a megfelelő közismereti alapozás nélkül. Már a 2017-es szakgimnáziumi érettségi is jogsértő volt, de a jelenlegi szakgimnazisták sokasága sem tudja pontosan, mi vár rá a tanulmányai végén.

- Nem boldogok a sajátos nevelési igényű gyerekek, mert őket 2018-tól rábíznák a „képesítés nélküli gyógypedagógusokra”, és nem boldogok a beilleszkedési, magatartási, tanulási nehézséggel küzdők sem, mert tőlük a Taigetosz-törvény elvenné a tantárgyi osztályozás alóli felmentés lehetőségét.

Kinek jó ez? Senkinek.

Kinek rossz? Mindenkinek. Sőt, az érintett gyerekeknek és szüleiknek ez nem egyszerűen „rossz”, nekik ez az ellopott jövő! Nem fognak tudni továbbtanulni, pedig attól, hogy egyes tantárgyakból nem képesek jobban teljesíteni, másokból akár kiemelkedően tehetségesek is lehetnek. A sajátos nevelési igényű gyerekek eddig is csak hiányosan kapták meg a szükséges ellátást, de most még azt is hozzá nem értők fogják nyújtani. Ez azonban nem megoldás. Az egész társadalomnak rossz, ha a szolidaritás és az integráció helyett csak a félresiklott, sikertelen sorsok, a kudarcot valló fiatalok száma nő.

- Nem boldogok a továbbtanulni vágyók, mert a hatalom egyre csökkenti az egyetemi férőhelyek számát.

Kinek jó ez? Jó egy egyre szűkülő elitnek, amelynek tagjai anyagi lehetőségeik és kapcsolataik révén bekerülnek a legjobb képzésekre, és karrierjüket nem kell konkurenciától félteni. És persze a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjének, Parragh Lászlónak, Orbán Viktor barátjának, a legfőbb oktatáspolitikusnak, akinek sok egyszer használatos szakmunkásra van szüksége az anyagi kiteljesedéshez. Meg a kiművelt emberfőktől hatalmukat féltő, az oktatásra költhető pénzt a zsebükben szívesebben látó politikusoknak.

Kinek rossz? Mindenkinek, aki a jobb élet reményében szeretne továbbtanulni, de egyre kevesebb erre a lehetősége.

- Nem boldogok a legjobb egyetemeink, mert a hatalom elvette autonómiájukat, dróton rángatja és ellehetetleníti őket.

Kinek jó ez? A hatalmon lévőknek. Minden hatalmát féltő politikusnak, aki fél a kritikától, fél az észérvektől, fél a szakértelemtől, fél a szabad gondolattól, fél a vitától. És persze Vlagyimir Putyinnak.

Kinek rossz? Az egyetemi oktatóknak és az egyetemistáknak, akiknek beszűkítik a lehetőségeit, akiket egyre szorongatóbb bizonytalanságban tartanak. Az egész társadalomnak, hiszen szellemi elitjét már az egyetemi évek alatt könnyedén elszívják azok az országok, ahol a tudást támogatják és megbecsülik.

- Nem boldogok a PISA-eredmények elemzői, mert olyan tendenciákról kell beszámolniuk, melyek azt bizonyítják, hogy a magyar gyerekek teljesítménye mind nemzetközi összehasonlításban, mind a korábbi eredményekhez képest egyre gyorsabb ütemben romlik.

Kinek jó ez? Szintén azoknak a magukat többszörösen bebiztosító politikusoknak, akik foggal-körömmel ragaszkodnak a hatalomhoz. Ha valaki egy sort sem tud rendesen elolvasni, hogyan tudna olvasni a sorok között? Sötétségben tartott embereket lehet csak „sorosozással”, „migránsozással”, „civilezéssel”, „Brüsszelezéssel”, „nemzeti konzultációval”, média- és plakát-propagandával becsapni, következmények nélkül megalázni, felhergelni, megfélemlíteni és kifosztani.

Kinek rossz? Magyarországnak.

A ROSZATOM KÉPTELEN VOLT IDŐBEN BIZONYÍTANI, HOGY BIZTONSÁGOS ATOMERŐMŰVET ÁRUL

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.09.20.


- A finnországi Fennovoima nevű cég bejelentette, hogy nem sikerült beszerezniük az engedélyeket az új atomerőművükre. 2018-tól már építeni akarták, de most csak 2019-re várják a papírokat ehhez.

- Az a baj, hogy a finn atomipar biztonsága felett őrködő hivatal elégedetlen a tervekkel, ezért nem adják ki egyelőre a szükséges engedélyeket.

- Ez azért érdekes hír Magyarországon is, mert a Fennovoima ugyanúgy a Roszatommal dolgoztat, mint a magyar állam Pakson, és ugyanolyan típusú erőművet terveznek építeni ott, mint amilyenből Paksra kettőt is rendeltek.

A Hanhikivi néven épülő finn atomerőmű elvben jobban áll, mint a paksi, hiszen már 2010-ben döntöttek a megépítéséről, évek óta tart az engedélyeztetése, és tavaly novemberben már teherautók hordták el a földet az építkezés tervezett helyszínén.

hhez képest Paksról csak 2014-ben született döntés, és még semmilyen építési munka sem kezdődött. Most viszont úgy tűnik, hogy a finn telephelyen is megáll az élet.

Mindkét országba az orosz állami Roszatom építene atomerőművet, mindkét esetben VVER-1200 típusút, amiből egyelőre még egyetlen egy sem készült el teljesen sehol a világon...

MIÉRT KELL A FIDESZNEK A KÉTHARMAD?

VISZLÁT, KÉTHARMAD! BLOG
Szerző: Viszlát!
2017.09.19.


Egyes kormánypárti politikusok próbálják ugyan palástolni, de többé-kevésbé nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor számára mi a 2018-as választás valódi tétje. Legutóbbi kortesbeszédeinek egyikében a miniszterelnök napnál is világosabban a hallgatóság tudtára adta: „Csak a következő választásig kell kitartani, és minden korábbinál nagyobb felhatalmazást kell adni azoknak, akik az országot meg akarják védeni.” A félreértések elkerülése végett az utóbbi valószínűleg a Fideszt jelenti, a minden korábbinál nagyobb felhatalmazás pedig az újabb kétharmadot. Méghozzá a 2014-ben megszerzett egy-két mandátumosnál jóval kényelmesebb alkotmányozó többséget, amit nem lehet csak úgy menet közben, holmi időközi választásokon elveszíteni.

De ha nem abból indulunk ki, amit Orbán Viktor mond, hanem abból, amit tesz, akkor is ugyanerre a következtetésre juthatunk. Mi mással magyarázható, hogy a stabil kormánytöbbség évek óta úgy viselkedik, mintha sarokba szorított kisebbség lenne, amely a túléléséért küzd? Mi magyarázza az agresszív fideszes médiatérfoglalást, a kormány kritikusainak levadászására indított, „tényeken túli” lejárató kampányokat, az ellenzéki pártok mozgásterének folyamatos korlátozását? Mi magyarázza, hogy lassan három éve a csapból is a kormánypropaganda kékje folyik? (Kerül, amibe kerül, hiszen az adófizetők pénzéből semmi sem drága.) Nem más, mint a „minden korábbinál nagyobb felhatalmazás” akarása. De vajon miért kell ennyire a Fidesznek a kétharmad?

A rövid és velős válasz a következő: egyszerűen azért, mert a Fidesz a saját alkotmányának kereteit is túl szűknek találja. Bármennyire hozzájárult is a kormányzati hatalom észszerű korlátainak lebontásához, a gyakorlatban kiderült, hogy időnként még az egyoldalúan elfogadott alaptörvény is képes akadályozni a kormánytöbbség pillanatnyi érdekeinek érvényesítését. Nem véletlen, hogy 2012-es hatályba lépése óta többször is faragni kellett rajta; ennél is beszédesebbek azonban azok az esetek, amikor 2015 februárját követően a kormány alkotmányt akart módosítani, de erre kétharmad híján már nem volt lehetősége. Lássuk, mire használta volna a Fidesz az alkotmányozó többséget ebben a ciklusban, ha módja van rá:...

MENNYI BECSÜLETE VAN A KÖZSZOLGÁNAK?

MINDEN, AMIRŐL BESZÉLNI KEL... BLOG
Szerző: A Polgi
2017.09.20.


Bár a regnáló magyar rezsim új divatú szokása szerint a kézben tartott médiából kimaradnak a hasonló információk, a törvényi előírások szerint – ma még? – a költségvetési átcsoportosításokat a Magyar Közlönyben meg kell jelentetni, így azok nem maradnak titokban. 
Így került a nyáron a felszínre, hogy a szociális és gyermekvédelmi ágazat bérpótlékára szánt pénzmaradványt a versenysportra (hová máshová?) csoportosították át. (Egyes hírek szerint kerékpáros-körverseny megrendezésére használták fel!)
A minapi közlöny szerint pedig 900 millió forintot csoportosítanak át azonnali hatállyal a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjából az egyházi intézményekben dolgozók javára. Ami azt sugallja, hogy míg az állami-önkormányzati közszolgákat felveti a pénz, az egyházak által alkalmazott emberek nyomorognak. Pedig…
Ha ehhez hozzáveszem, hogy például az állami oktatásban tanuló diákokra csupán harmadannyi normatív állami támogatás jut, mint az egyházi fenntartású intézményekben tanulókra, még akkor is elgondolkodom az egyenlőtlenség, a prioritás igazságtalanságán, ha egyébként tisztelem és becsülöm az egyházak tevékenységét.
Ugyanakkor felhívom a figyelmet arra, hogy a települési önkormányzatoknál 2008 óta nem volt béremelés! Van ugyan 2012-től bérkompenzáció, ez azonban az egykulcsos adóval és az adójóváírással pórul jártak kiengesztelésére szolgál. Azoknak a közalkalmazottaknak sem, akik más területen dolgoznak az emberekért. Tehát minden kórházi dolgozó, rendőr, tűzoltó, temetkezésnél a dolgozók stb. A közszférában dolgozók pocsék hangulatához csak hozzátett, hogy az említett közel egymilliárdos átcsoportosításról természetesen most sem egyeztettek a sokadszor semmibe vett szakszervezetekkel...

TALÁN HALLGATNI KELLENE, MINT A SÍR

CIVILHETES NET
Szerző: Gusztos István / Gépnarancs
2017.09.19.


Csaknem be van fejezve a nagy mű, igen, a Fidesz 1997-98-ban elkezdett „mesterműve”: újabb időkben sosem volt még a magyar társadalom olyan reménytelenül szétzilált és progresszív eszmék nélküli, elvadult, erkölcstelen állapotban, mint manapság.

Tudhatjuk régi bölcsektől, de akár magunktól is: beszélni kell. Például a parlamentben – de ha az orbániai állapotokra gondolok, azt hiszem, legjobb volna, ha a „képviselők” megnémulnának.

Beszélni kellene, hiszen temérdek a gond, s világunk egyre abszurdabb. De kik beszéljenek, kikkel? No és miről, milyen céllal? Legfőképpen pedig: mivel? Hiszen a közös nyelvet a Fidesz régóta érvénytelenítette; az orwelli mintára teremtett fideszes újbeszél pedig racionális és morális kommunikációra tökéletesen alkalmatlan.

Kibékíthetetlennek, kibeszélhetetlennek tűnnek az ellentétek. Mit lehet kezdeni például azzal, hogy a „kormány” – megengedem: gyakran kifejezetten durva (ám nem igazságtalan!) – bírálatára az embernek azt javasolják: menjen el..? Mintha „ők” házigazdái volnának ennek az országnak, maximum 3 milliónyi „igaz magyarként”…

„Ballibsik” is mondanak minősíthetetlen dolgokat, vagy sokan akár a sehová sem csatlakozó, de a „kormánnyal” nagyon elégedetlen tömegből is: ám a póz, a gondolat, hogy ellenfeleiket mintegy kiutasíthatják a nemzetből, az országból – nos, ez jellegzetesen fideszes-szélsőjobbos sajátosság. Az is csak az „egyatáborosokra” jellemző, hogy kéjelegnek abban, ha mások rosszul, minél rosszabbul érzik magukat az országban, amely nekik nem akar hazájuk lenni…

Értékeink és értékeléseink között áthidalhatatlanok a távolságok...

MAGÁNEMBERKÉNT IS NYER FÖLDET AZ AGRÁRTÁRCA KEDVENC ÜGYVÉDJE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.09.20.


Két székről is figyelhette az eseményeket egy törökbálinti ingatlanárverésen az agrárminiszter kedvenc ügyvédje. Kovács P. Zoltán volt államtitkár irodája a Nemzeti Földalapot képviselte a liciten, miközben a jogász magánemberként is licitált. Bár a helyszínen nem ő nyerte az árverést, a kormányhivatal – a győztes ajánlattal kapcsolatos formai hibákra hivatkozva – végül mégis neki adta a földet.

Törökbálint Tükörhegy egyik részét pazar villák díszítik. A terület máshol pedig külterület, zártkerti és bányaszolgalommal terhelt, éppen ezért viszonylag olcsón megszerezhető telkekből áll. Ha pedig teljesül az ingatlanspekulánsok régi elképzelése, és átminősítés után a terület a szomszédos „celebdombhoz” hasonló fejlődésnek indul, koránt sem köt rossz üzletet, aki itt vásárol.


A zártkerti részen telektulajdonos egy Németországban élő üzletember, aki elszámolási vitába került egy magyar vállalkozóval. A hitelező jogi úton megnyerte a vitás ügyet, és végrehajtást kért adósa két ingatlanára. A Pest Megyei Kormányhivatal érdi járási hivatala – az első, eredménytelen próbálkozás után – májusban tartotta az árverést.

A liciten az Átlátszó birtokába került jegyzőkönyv szerint a végrehajtást kérő vállalkozón kívül „részt vevőként” megjelent a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megbízottjaként Dr. Kovács P. Zoltán Ügyvédi Iroda (KPZ), illetve magánszemélyként maga Dr. Kovács Zoltán Pál is.

Annak megállapítása, hogy a két személy – mármint az ügyvédi iroda névadója, illetve a licitáló Kovács dr. – azonos, igényelt némi kutatómunkát. Kovács ugyanis nem mindig ugyanazon a módon írja nevét hivatalos (például céges) nyilvántartásokban: az említett két változaton kívül Kovács Pálként és Kovács Zoltánként is előfordul...

VÍZIÓKKAL ORVOSHOZ KELL FORDULNI. SÜRGŐSEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.09.19.


Szivárog a zárt osztály. Az atv.hu információi szerint Orbán Viktor kisvasutas, Mészáros Lőrinc barátja, ősi bányászcsalád tagja, amatőr focista és mindezek mellett Magyarország minisztereinek jelenlegi elnöke eligazította az övéit Velencén, zárt ülésen. Na, innen – mármint a zárt ülésről – tudható az, hogy van baj gazdagon.

Orbán Viktor ott tart, hogy még 13 év múlva is ő lesz a miniszterelnök (vagy az Európai Unió egyszemélyes elnöke, fene tudja) és akkorra mi leverünk mindenkit, mint vak a poharat (a szerkesztőség címére várjuk a felháborodott emaileket a látássérültek helyett és nevében), ugyanis 2030-ra utolérjük, sőt, megelőzzük Ausztriát. Merthogy a vezérnek víziója van.

Az utcánkban is voltak egy embernek mindenféle víziói, de aztán a családja kihívta a mentőket és azóta, hogy kapott gyógyszereket, elmúltak neki a víziói. Már nagyon hatékony az orvostudomány. Csak mondom.

Szóval beérjük, lehagyjuk, megelőzzük, ilyenek. Jó. Van egy olyan érdekes játék, amely lehetővé teszi az uniós országokban élők életszínvonalának összehasonlítását. Vásárlóerő-paritáson mért, egy főre eső GDP, ez a PPS. Ez lényegében azt jelenti, hogy egy adott országban rendelkezésre álló bért és az abban az országban azért a bérért elérhető vásárlói kosarat (áruk és szolgáltatások összességét) mutatja. Az uniós átlag a kiindulási alap, ez a 100 százalék. Na. Bonyolult kicsit, de azért talán nem túlzottan. Ha nem az, mindjárt az lesz, mert megnézzük, hol állunk mi ebben az uniós rangsorban, ami az életszínvonalunkat határozza meg...

A NEMZETI SZÉGYEN KORMÁNYA 'FELMOSTA A PADLÓT AZ ELLENZÉKKEL'

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2017.09.20.


A nemzeti szégyen kormánya tort ül a magyar nemzeti kultúra teteme fölött. Ez a következtetés adódik akkor, amikor a lakájsajtó úgy véli, hogy a miniszterelnök tegnap "felmosta a padlót az ellenzékkel."

Hát nem. Ami tegnap történt, az mindenfajta viselkedés legalja. Minden jóérzésű ember elítéli ezt.

Ad 1. Amikor a kormányfő az ellenzék egyik vezetőjét nemi önazonosságában támadja, az undorítóbb és útszélibb, mint a kocsmai beszéd.

Ad 2. Amikor a kormányfő közéleti normává emeli a bugris és ripacs nyelvezetet, akkor halálos döfést ad az emberi méltóságnak.

Ad 3. Amikor a kormányfő szakmányban hazudik, akkor elpusztítja a magyar nemzet még megmaradt erkölcsi egészségét.

Ad 4. Amikor a kormányfő felkorbácsolja a legaljasabb érzelmeket, az irigységet és a gyűlöletet, akkor szétvágja nemzetünk tartószövetét...

Tegnap délelőtt a buszon egy kapatos polgár ordítva követelte a liberálisok és a nyugatot tisztelők nyilvános felakasztását. Beérett a gyűlölet vetése. Polgárjogot nyert a csőcselék kultúrája...