2022. július 29., péntek

BÉKESI FOLYTATJA A GAZDASÁGI VÁLSÁG ELEMZÉSÉT // FRIDERIKUSZ PODCAST 53. ADÁS

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.07.28.Békesi László közgazdász-professzort 2014 márciusában azért hívta meg Friderikusz Sándor akkori tévéprogramjába, mert az egykori pénzügyminiszter óriáscikket írt az Élet és Irodalomba A maffiaállam gazdaságpolitikája címmel. Ebben az írásában egyetlen logikára fűzte fel mindazokat a gazdaság- és társadalompolitikai jelenségeket, amelyeket 2010. és 2014. között hónapról-hónapra megfigyelhettünk az Orbán-kormány gyakorlatában, és amelyek lényegét láthatóan nagyon sikeresen lefedtek ideológiai szólamokkal, nemzetről, függetlenségről, gazdasági fejlődésről, rezsiharcról, nemzetközi összeesküvésről. 

Ezt a nyolc éve készült beszélgetést körülbelül két hete azért tettük ki felületeinkre, mert Békesi László 2014-ben látnoki képességgel minden olyan gazdasági és pénzügyi jelenséget megjósolt, amelyeknek manapság az elszenvedői vagyunk. A 2014-es interjút ezen a mellékelt linken lehet megtekinteni: https://youtu.be/xpjds5LqNtE 

Több tucat nézőnk és hallgatónk most azt kérte tőlünk, hívjuk meg ismét a neves közgazdászt, hogy a mostani, eléggé kilátástalan pénzügyi-gazdasági helyzetet is elemezze, hasonlóan Surányi Györgyhöz, akivel három hete készült podcastunk már másfél milliós megtekintésnél tart a YouTube-on! 

A Surányi Györggyel július 7-én felkerült interjúnk ezen a linken található: https://youtu.be/H-yn1IyTR4o 

Ebben a Békesi Lászlóval frissen készült podcastban szókimondó, vegytiszta elemzést kapunk a brutális gazdasági válság minden részletéről - beleértve a legfrissebb fejleményeket is.


HALÁL BELECSKÁN – TOVÁBBVITTÉK A POLGÁRMESTER ÁLMÁT A KÖZMUNKAPROGRAM MINTAFALUJÁBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.07.29.


Mi történik azokkal a falvakkal, amelyeknek új funkciót talált ki a polgármesterük, azután váratlanul meghalt? A magát adóparadicsommá átalakító Komlóska után ezúttal a munkanélküliséget gyümölcskertészkedéssel felszámoló Tolna megyei Belecskára látogattunk. Az aprófalu 30 százalékos munkanélküliséget nyögött az ezredfordulón, azután egy véletlen összesodorta őket tízezer eperpalántával, és Jakab Róbert polgármester, ahogy helyben hívták, a Doktor, olyat tett, amire senki más nem volt képes: megszüntette a segélyezést a falujában. Belecska mindenkinek munkát adott, aki dolgozni akart. Halálakor már 25 hektáron termeltek zöldséget és gyümölcsöt, és a kormány részben róluk mintázta közmunkaprogramját. Nem teljesen, mert itt piaci bevétel is van, a gazdaság ma is több millió forintot hoz a falunak. A közmunkások azonban közben kifogytak alóla. De akkor kudarc vagy siker a történetük?
...

A FELVÉTELI ÁTALAKÍTÁSA ANNYIT ÉR, MINT A VAKBÉLGYULLADÁSRA A BEÖNTÉS

TELEX
Szerző: NÁDORI GERGELY
2022.07.29.


Akkora a baj az oktatással Magyarországon, hogy az erről szóló cikkeket sem egy háború, sem egy energiaválság, sem a miniszterelnök félreérthető fajvédelmi eszmefuttatása, de még a wolverhamptoni diadal sem tudta leszorítani a címlapokról. Noha a kormányalakításkor a közoktatás átkerült a Belügyminisztériumhoz, a rend őre eleddig nem tett sokat, még az elkövetkező tanév rendjét (a szünetek és tanítási napok elrendezését) sem tudta publikálni, noha ez korábban legalább az előző tanév végén már tudható volt.

A legutóbbi sokk a felvételi pontszámok nyilvánosságra hozatalakor jött, kiderült, hogy tíz év alatt 20 százalékkal csökkent a felsőoktatásba bejutó tanulók száma, és egyes szakokra már kötéllel sem lehet diákot fogni (elsődlegesen a tanári pályáról van szó). Erre viszont szinte azonnal jött is a határozott kormányzati intézkedés, amit az innovációs miniszter a Facebookon osztott meg a világgal.

Érdekes módon ez az intézkedés az oktatási rendszernek azt a pontját változtatja meg, amivel nem nagyon volt baja eddig senkinek sem. A jelenlegi rendszer legutolsó nagy átalakítása 2005-ben volt, a kétszintű érettségi bevezetésével. Azóta jelentősen csökkent az egyes szakokra költségtérítéssel felvehető diákok száma, és bevezették a felvételihez a nyelvvizsga-kötelezettséget. Mindkét intézkedés jelentősen szűkítette az egyetemisták számát, de a rendszer alaplogikáján nem változtatott: a pontszám az érettségi eredményekből, az iskolai jegyekből és az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgákért kapható pluszpontokból állt össze.

Ha valakinek nem volt elég jó az iskolai teljesítménye, az duplázhatta a felvételi tárgyakból elért érettségi eredményét, így kompenzálva az esetlegesen szigorúbb középiskolákat. A rendszer nagyon erősen tolta a diákokat az emelt szintű érettségi felé. Aki két felvételi tárgyból is emelt szintű vizsgát tett, megszerezte az összes lehetséges pluszpontot. Az új rendszer csökkentené az iskolából hozott jegyek szerepét, helyettük az egyes egyetemek maguk dönthetik el, hogy mire adják a lehetséges pontok húsz százalékát. „Akár szóbeli vizsgáztatással, akár sport-, művészeti vagy bármilyen más teljesítmény tekintetbevételével” – mondta a Powerpointban erős miniszter a kamera felé fordulva.

Bár az nem egyértelmű, hogy ez mit oldana meg, az látható, hogy mit tenne tönkre.

A kétszintű érettségi rendszer nem amiatt volt forradalmi mert különbséget tett a közép- és az emelt szint között, hanem azért, mert a felvételi követelményeit kizárólagosan az érettségihez kötötte. Ezáltal megszűnt az egyetemek megrendelői pozíciója a közoktatásban. Korábban, amíg a felvételit az egyetemek állíthatták össze, arra külön kellett készülni. Vagy úgy, hogy előkészítőre járt a diák, vagy úgy, hogy az iskolája felvállalta, hogy azt is megtanítja neki, ami az érettségihez nem kell, csak a felvételihez. Ebben a helyzetben, ahogy Ken Robinson mondta, „teljes iskolai pályafutásunk egy elnyújtott egyetemi felvételi”....FELVETTÉK A GYEREKET? VAN JÓ ÉS ROSSZ HÍRÜNK IS A CSALÁDI PÓTLÉKRÓL - A TOVÁBBTANULÓ DIÁK MÁR NEM SZÁMÍT GYEREKNEK A REZSISZÁMLÁNÁL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.07.29.


Érettségi után már nem jár családi pótlék az egyetemen továbbtanuló gyerek után, ugyanakkor az eltartottak számába beleszámít, így magasabb összeg igényelhető a testvérek után. Ezt viszont külön kell majd kérvényezni az egyetemi beiratkozás után. A családi pótlék „elvesztése” más következményekkel is jár: elveszik a gyerek státusz is több állami támogatásnál.


Nagy öröm a diákoknak, ha felveszik őket az egyetemre, a családoknak ugyanakkor a továbbtanulás miatt megemelkedő kiadások mellett azzal is számolniuk kell, hogy az érettségizett diák után júliustól már nem jár családi pótlék (ez már meg sem érkezett) és családi adókedvezmény se. Ez utóbbit a szülőknek maguknak kell intézniük a munkáltatónál.

Ugyanakkor jó hír, hogy a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak a családi pótlékra jogosult után. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni.

Bár a családi pótlék összege 2009. óta változatlan, nagyrészt elértéktelenedett, mégsem öröm, amikor eltűnik a bevételek közül. Ennél is nagyobb érvágást jelent, hogy családi adókedvezményt addig vehetünk igénybe a gyerek után, amíg a családi pótlék is jár utána. Tehát ez is ugrik a bevételek közül. Viszont továbbtanulóként a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében, tehát a testvérek után magasabb összegű családi adókedvezmény jár. Például 3 gyereknél, ha a legidősebb egyetemen tanul tovább, a fiatalabbak után a három gyerek után gyermekenként járó családi adókedvezményt lehet érvényesíteni, de csak két főre. (Erről részletesen, példákkal itt írtunk.)...

AZ ÉS 2022/30. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.07.29.


P U B L I C I S Z T I K A

Gáspárik Attila
Egy oláh Tótországban

Molnár Erzsébet
Vágom a fát hűvös halomba

Váncsa István
Nicht vor den Bären

Azaz legalább ne a medvék előtt, gondolták az erdélyi hatóságok, majd összeszedték az Olt mentén bóklászó medvéket, és átmenetileg nyugalmasabb tartózkodási helyet jelöltek ki számukra. Valószínűleg nem Orbán beszéde, hanem az esti koncertek miatt, bár ki tudja. Az erdélyi medve alkalmazkodik a változó világhoz, bemegy a konyhába, kinyitja a hűtőt, kiveszi az elkészült padlizsánkrémet, jó étvággyal elfogyasztja. Ez nem vicc, csakugyan volt ilyen, és ráadásul épp Tusnádfürdőn, ergo bármi más is megtörténhet. Beülnek a macik a nézőtérre, nem tetszik nekik a beszéd, ezt ki is nyilvánítják, a szónok így az első pillanatban felismeri bennük Brüsszel és Soros zsoldosait, megjelenésüket pedig az általa elősorolandó blöffök látványos bizonyítékaként kezeli.

A hatóságok ébersége folytán ez most nem jött össze, az eredményre viszont panasz mégse lehet.

Kormányzó urunk amikor épp Cicerónak képzeli magát, általában hetet-havat összehord, célja ugyanis nem elsősorban az, hogy valamit elmondjon, hanem hogy a figyelmet valamiről minél hathatósabban elterelje. Törekvését csaknem mindig siker koronázza, a publikum bekapja a csalit, sok van kiszórva, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. „Csak olyan udvariasan, mint a budapesti rendőrök a hidakon a narkósokkal”, mondta az átmenetileg medvétlenített Tusványoson egyebek között.Tovább

Hajdu Nóra
Félelem a német tétlenségtől

Németország helyzetét 2022 nyarán egymásba kapcsolódó válságok olyan hálója jellemzi, amely az ország 1945 utáni történetében példa nélküli.

A német nyilvánosságot mostanában váratlanul érte, hogy milyen mértékben függenek az energiaszállítások tekintetében az oroszoktól, a külkereskedelemben – mint legjelentősebb partnertől – a kínai piactól, a biztonságukat illetően pedig megint az amerikaiaktól (perspektivikusan esetleg ismét Donald Trumptól). Ezek a körülmények nehezen férnek össze a hosszabb ideje ápolt „Európa legbefolyásosabb országa” önképpel, amit azonban a pandémiával járó korlátozások és a klímapolitikai követelmények miatt elkerülhetetlen német üzleti modellváltás szükségessége ugyancsak megtépázott.Tovább

Gadó Gábor
Elnökök munkában

Rácz Péter
Tábor Ádám 75

Kovács Zoltán
Nem fasiszta


V I S S Z A H A N G

Karl Pfeifer
Miért másként?

Ladányi András
Értelmezés kérdése

Lantai András
Ker­esztény­üldözés

Pétervári Zsolt
Jóhiszemű tévedések

Ungár Péter
Azok a kilencvenes évek

P Á R A T L A N

odze -
MIKET MONDOTT

Csabai
TÁL ÉS TÁNYÉR

Beck Tamás
TANÁCSADÁS

-átkai
KARAKÁN KORMÁNY

Fábri Ferenc
TŰZIJÁTÉK

JAj
BEKEVERT

-hágé-
VICINÁLIS

-hg-
ÁTÍVELŐ

-iTi-
HORIZONT

pá- ti-
ÚJ CÉGÉREK

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/30. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.07.29.


F E U I L L E T O N

Gyenge Zoltán
John Ruskin valósága

I N T E R J Ú

Kardos Ernő
Uniós pénz nélkül további durva megszorítások várhatók
Interjú Csaba LászlóvalK R I T I K A 

Deczki Sarolta
Ilonka tánti angyalkái

Vass Szabolcs: Rokon Ilonka evan­géliuma. Terék Anna, Szerb­hor­váth György és Rácz Krisztina utó­szavával. Forum Könyvkiadó, Új­vi­dék, 2021, 180 oldal, 690 szerb dinár

Az írásmód kifejezetten a beszélt nyelv visszaadására törekszik, melyben sajátos, vajdasági kifejezések éppúgy szerepelnek, mint a kiejtést hűen tükröző fordulatok (például „Naafeneegyemeg / főellett a macska a pallásra”), vagy trágárság. Tudatos az eltérés az irodalmi nyelv normájától, és ettől is olyan ismerősek ezek a fordulatok, hiszen manapság a nyelvhasználat is átalakulóban van: már sem a beszélt, sem az írott nyelvben nem érvényesül olyan szigorú normativitás, mint régebben, és sokan írásban is a beszélt nyelvet adják vissza fonetikusan. (Lásd például a Bëlga Mivót című számát.)Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Claudia
Ex libris

Michael Chabon: Fenegyerekek
Guillaume Musso: Regényélet
Janne Teller: Gyere
Richard Flanagan: Első személy

Láng Eszter
Szemben az Idővel

Turczi István – Vásárhelyi Antal: Kettős látás. Magyar P.E.N. Club, Budapest, 2022, 84 oldal, 2490 Ft

„Ha elfogadod, hogy az ismétlődés a változás memóriája, képessé válhatsz ritmizálni megfigyeléseid” – mondja Turczi. Nézem Vásárhelyi grafikáját, ahol két oldalon szimmetrikusan lépcsők futnak fel egy majdnem-rózsaablakhoz, amely három-, négy- és sokszögekből épül, akár valami isteni trónus, mégis, mintha emlékeinket parcellázná, és figyelek közben a metronómra (Turczi), ki ne essek a ritmusból.Tovább

Bihari Péter
70 év egotörténelem

Romsics Ignác: Hetven év. Egotörténelem 1951–2021. 1. rész: 1951–1985. Helikon Kiadó, Budapest, 2022, 436 oldal, 5499 Ft

Romsics önéletrajzából megismerjük egy tehetséges, ambiciózus és rendkívül munkaszerető – a gyökereit sosem feledő vagy tagadó – fiatalember felfelé vezető útját; az Egotörténelem tehát fejlődésregényként is olvasható. A második kötet nyilván a már beérkezett, itthon és nemzetközileg elismert történészt fogja bemutatni: nagy érdeklődéssel várom.Tovább

Váradi Róbert
Árnyék az oltár előtt

Erich Neumann: Mély­pszi­cho­ló­gia és új etika. Fordította Horváth Pet­ra. Oriold és Társai Kiadó, Bu­­da­pest, 2021, 150 oldal, 2940 Ft

Ha meg akarjuk érteni az ember viszályokkal és a háború rémével örökké terhes, konszolidációra képtelen közösségi létezését, akkor – morális értékítéleteinket és prekoncepcióinkat félretéve – mindenekelőtt az emberi tudat természetét, a tudat sajátos működését kell megértenünk. Az ember hasadt lény: Freud rámutatott az egyéni tudattalan túlhatalmára és jelentőségére, Jung kiterjesztette ezt a legtágabban értelmezett emberiségre a kollektív tudattalan fogalmával és valóságával, Neumann pedig továbbgondolta Jung örökbecsű tanait, és levonta a belőlük következő radikális tanulságokat.Tovább

Hermann Veronika
Elvtársi üdvözlettel

Ketten egy új könyvről – Pándi Pál: Teherpróba. Egy irodalompolitikus pályájának kritikus pontjai. Válogatta és az előszót írta Kardos András. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 656 oldal, 6999 Ft

A kötet megrázó első fejezete a Lágernapló címet viseli. Ahogyan az alapos lábjegyzetekből kiderül, a naplót Pándi Bécsben írta 1944. július 7. és október 22. között, azonban egészen február 23-ig tartalmaz visszatekintő bejegyzéseket. Az addig a debreceni zsidó gimnáziumba járó, klasszikus polgári családban felnövő, az érettségin és az első randevúkon izguló fiatalembert a debreceni klinika gyerekosztályán éri a német megszállás, ahol skarláttal feküdt hat hétig. A kórházból való kikerülése után következik a gettósítás, majd a vagonírozás, miközben imádott apja – a szintén irodalomtörténész, tanár Kardos László – munkaszolgálatra kerül. A naplót a fiatal Kardos Pál eredetileg az apjának szóló, elküldetlen levélcsomagnak szánja, összeér tehát a felmenőknek történő beszámolás és a felmenőkkel való leszámolás kelet-európai mintázata.Tovább

Weiss János
A hatalom szorongása

Ketten egy új könyvről – Pándi Pál: Teherpróba. Egy irodalompolitikus pályájának kritikus pontjai. Válogatta és az előszót írta Kardos András. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 656 oldal, 6999 Ft

Az Aczéllal való kapcsolat intimitását jól mutatja, amit Pándi Aczél ötvennyolcadik születésnapjára írt: „Kívánok a mostaninál kevesebb felhőt a homlokodra és több derűt a szemedbe. Kívánok kevesebb szorongást és több hitet a fővonal helyessége iránt.” (429.) Ha ők nem voltak biztosak a „fővonalban”, akkor ki lehetett volna? 1975-ben járunk, Pándi válságot szimatol: de nem az olajárrobbanás, nem a gazdasági reformok leállítása, nem az eladósodás miatt, hanem a marxizmus-leninizmus visszaszorulása miatt. Egy pártkongresszusi határozaton töprengve írja: „az ideológiai kulcshelyeken egyetemlegesen kell érvényesíteni a marxizmust. Elkeserítő helyzet alakult itt ki, Gyuri”. (432.)Tovább

Széplaky Gerda
Virágzik, ami pusztul?

(STILL in BLOOM, Molnár Ani Galéria, megtekinthető szeptember 17-ig.)

Egyre erősebb bennünk a félelem, hogy a környezeti katasztrófa miatt veszélybe kerül az emberi faj, de előtte még a növény- és az állatvilág fog elpusztulni. Elsőként talán éppen a virágokról fogunk lemondani. Mert a virágok haszontalanok. S amikor nincs elég ivóvíz, és egyre kevesebb az élelem, alighanem olyasmit fog feladni az emberiség, amire a legkisebb mértékben van szüksége. Márpedig Immanuel Kant megírta, hogy a természeti szépet, s így a virágokat is, azért láthatjuk szépnek, mert nem fűződik hozzá semmilyen érdek: a virág elsődlegesen nem kellemes, nem jó, nem hasznos, hanem szabad tetszés tárgya. Nem véletlen, hogy a klasszikus művészetben a virágcsendélet olyan fontos műfajjá tudott válni, hiszen a virághoz való viszonyunkban fejeződik ki a legpregnánsabb módon a tiszta esztétikai viszonyulás.Tovább

Végső Zoltán
Kármentés

(Aki Takase Carmen Rhapsody – Opus Jazz Club, július 21.)

Mayumi Nakamura előadásában végig nyilvánvaló az idézőjel, valahol a groteszk és az irónia között billeg, még akkor is, amikor tisztán a közismert dallamokat énekli. Remek énekes ő, így nem a hangok tisztaságáról van szó, hanem arról, hogy Takase jelentősen átdolgozta az operát, talán improvizatív részeknek is hagyott benne felületet, ám lényegében egy kortárs jazzművet tett le elénk, és így is megmaradt sok eredeti elem.Tovább

Stőhr Lóránt
A gazda

(Fernando León de Aranoa: A jó főnök)

Szép hazugságok gyárában dolgoznak a vezetők és a beosztottak a Blancónál. A főnök lelkesítő beszéde vezet be minket a gyárba, az üzemcsarnokban csak úgy röpködnek a dicséretek és az öndicséretek. Ám a mosolygó arcok, a tapsoló kezek közül hányan hisznek még a negédes szavakban és a hányan látnak át a szitán a vezérnek szánt mosolyuk mögött? Vajon hányan teszik fel a kérdést, hogy az emberek is érdeklik-e Blancót a profiton és az újabb szakmai elismerésen kívül? Színlelések és elhallgatások szövik a mérleggyár mindennapjait, mindenki a csalfa látszatok mögött űzi kisded játékait.Tovább

Molnár Zsófia
Miss­zio­náriusok

(Ifjú barbárok, Gyulai Várszínpad, július 9.)

Ha jól tippelek, a szerzőként megjelölt Vecsei H. Miklós és a rendező, ifj. Vidnyánszky Attila eredetileg inkább a népzenekincset intézményesítő Kodállyal kívántak foglalkozni: Kodály-módszer munkacímen bejelentett előadásukat 2000 nyarán tervezték bemutatni a Nemzeti Színházban a beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színházzal közösen. Azóta sok minden történt és változott, főleg (de nem csak) Beregszászban: volt/van járvány, kitört arrafelé egy háború, és már a partnerszínházat is zengzetesebben hívják (Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház). A projekt viszont ezek szerint haladt tovább, csak nem Budapest és Kárpátalja, hanem Gyula és Erdély lettek a zászlóshajói.Tovább

Ruff Borbála
Ki látott engem?

(Parti Nagy Lajos: Árnyékporocska. Előadja Molnár Piroska. Magvető, 2022)

„Szeretni csak bizonyos távolságból lehet” – mondta Parti Nagy egy helyütt Kner Piroska és a fia kapcsolatáról. Közelség-távolság egyensúlya húzza szorosra Kner Piroska, a kisregénybeli Pirka, Molnár Piroska és Parti Nagy viszonyát, és igazán fontosat hoz létre: ami eddig elenyészett, egy sors, láthatóvá-hallhatóvá válik. Száz év nagy idő, de van, aki ekképpen túléli.Tovább

Fáy Miklós
Hőhullám

(Ella Fitzgerald At The Hollywood Bowl – Verve, 2022)

De várjunk csak. Ez koncertfelvétel, nem a klasszikus Fitzgerald-változat az Irving Berlin Songbookból. A hangszerelés mintha ugyanaz volna, de van közönség, lelkes is, frissebb, élőbb, közvetlenebb az élmény. Mi ez? Ráadásul új lemez, júniusban jelent meg.Tovább

Grecsó Krisztián
A lényeg máshol van

(444.hu tudósításai Tusványosról)

Lehet, hogy most is van ilyen szelete a valóságnak, de a szomorú tévékritikus a héten csak azt tudta nézni, mit nem talál, és persze azt, hogy milyen tükörben látja ezt a semmit tükröződni. Hogy mit mutatnak helyette. A héten Tusványos volt a világ, a magyar médiumok, pártállástól függetlenül, csak azzal foglalkoztak, mi történt azon a pártpolitikai rendezvényen. Azt olvasom, ott is van kultúra, megtűrnek zenét, irodalmat, felhasználják önnön legalizációjukra, ahogy a táncot, a mozgóképet is – de a hangsúly nem ezen van.Tovább

Károlyi Csaba
Kántor hangja

(Vers napról napra. Szerkeszti Bognár Monika. Kossuth rádió, mindennap 20.25 – 20.30)

Kántor Péter egy éve halt meg. Július 21-én. Az évfordulón a Vers napról napra sorozatában négy versét adták. Ő olvasott. A legjobban saját előadásában szeretem hallgatni a verseit. Petrit Vallai Péter, József Attilát Jordán Tamás hangján. Kántor azonban valójában nem szaval, hanem hozzánk szól, morfondíroz, kérdez, dilemmázgat, beszélget velünk, játszik hallgatóinak a figyelmével, játszik a saját tökölődő, magát is kereső hangjával, miközben már rá is hangolt minket a mániáira. Kevesen képesek erre, Kornis például.

I R O D A L O M

Nagy Zsuka
család
(Luca jegyzeteiből)

A szűk családban én vagyok az egyetlen nővér. Az anyám húg, az apámnak bátyja és nővére van, és én vagyok a húgom nővére. A húgom nem tud létezni a szüleink totalitárius elnyomása nélkül. Egyszerűen ez ad neki biztonságot a mindennapokhoz. Meg egy rózsaszín plüsscucc. Hurcolja magával mindenhová. Házasságba be, aztán ki. És én rosszul vagyok, mikor az apám minden frekvenciáját, idegi szemiotikáját, szemantikáját hallom a szájából. Az anyánk bája mindkettőnké. Nekem több jutott a finomságból, a húgomnak a nyersebb neurotikából. A húgom mindig öcsikkel járt. Én leginkább a nagytesókra találtam rá.Tovább

Káli Király István
Furadalom

Mérnököcskénk e buzdítást Ștef Violától hallotta, nem sokkal a munkaidő lejárta előtt, október ama közönségesnek rendelt napját követően, amelyen egy három évtizeddel előbbi világraszóló esemény évfordulóját illett volna tisztelgéssel megünnepelni, de amit nemhogy megünnepelni nem volt szabad, még megemlékezni se róla, vagy egyáltalán tudni. Ebben a teljességgel nem igazán jellemezhető világban, amelynek részeseiként sokszor a legjobbat beleadva magukból nyűgölődtek külön-külön is, meg együtt is az életükért, noha a legtöbbjének így is csak a túlélésre futotta, jóformán csak valami élingélésfélére, miközben egyre inkább megbizonyosodtak arról, hogy biztosabb, ha visszafogják a vágyaikat, az álmaikat, mert azok teherként nyomaszthatnak, sejtvén, hogy egyhamar semmi nem mozdul majd velük, általuk a jó irány felé. Nem is azért ment le aznap az emeleti, túlnépesített hodály-irodájából a földszintre, a tervosztályra, hogy bárkinek is felemlegesse az évfordulót, ami már közvetlenül a hajnali fél hatos ébredésekor eszébe jutott – előző este, lefekvéskor is az került a figyelme előterébe, és pulzált ott kihívóan a kínos elalvásig –, hanem, mert néhány olyan tervadatra volt szüksége a következő évi anyagszükségletek összeállításához, amely az eredetileg megszabott feladatok között egyáltalán nem, vagy nem úgy szerepelt, csak utólag, közvetlenül a számok véglegesítése előtt, a megyei központ által jóváhagyott változatban kerültek be az összesítésekbe, de amelyek nélkül az ő műszaki csapata nem boldogult volna.Tovább

Kecöli K. Gergő
Princessz

Ez volt az utolsó.

– Üdvözöllek, hercegnő – mondtam.

Csókos szája volt, alig botoxolta. 179 centire nőtt, és dominaként hirdette magát. Princessznek hívták. Novellát akartam írni egy örömlányról, és kellett mögé az élet. A dominaságáról nem tehettem: Princessz volt a legszebb, ő tűnt a legigényesebbnek, másrészt izgalmasat akartam, ami eggyel több, mint a hagyományos. Pincehelyiségben álltunk, és egy pincsikutya rohangált a mocskos padlón.

– Miket csináltál eddig? – kérdezte a Princessz.

– Párszor kikötöztek – mondtam. – De csak finoman – tettem hozzá. – Klausztrofóbiás vagyok.

– Az valami más, nem? – kérdezte a Princessz.

– Nem tudom pontosan – mondtam tanácstalanul.

– De mit szeretsz? – faggatott a Princessz.Tovább

Finy Petra
Pásztorok, pásztorok

Vannak a dunások és a strandosok. Mi strandosok vagyunk, azon egyszerű oknál fogva, mert ott lehet focizni.

Vágni lehet a fű zöldjét, olyan buja, hersegő nyár van, körüldong minket az itt és most. Talpunk alatt érezzük ezt az augusztust, friss és forró, bekúszik a mondatainkba, ott lebeg a sör habján. Hárman iszunk majd egyet, sokba kerül.

A Rómaira megyünk, hova máshova, régi hagyomány ez, a Kelemen nagymamájánál kávézunk reggel, aztán irány a strand, tízkor már kezdődik az első meccs, aztán kettőkor és négykor. A nagymama pontban egykor küldi nekünk ételhordóban az ebédet, a szomszéd fiúval, az átadja a szajrét a kerítésen, mi polgárosan megterítünk a pléden, undok Majális vagyunk itt az augusztusban, és legalább annyira giccsesek, mik ezek a harsány színek, kérem, ez a szemfájdítóan szép hétköznapiság. Utálnak is minket ezért a kellemeskedésért a strandon, a többiek csak a soknapos rántott húst rágják szikkadt zsemlében, mi meg dőzsölünk.Tovább

Bors Anna
Drót

Bors Anna
Első

Bors Anna
Testvérek

Nyerges Gábor Ádám
Erre most nincs idő

Nyerges Gábor Ádám
Brazil vagy argentin

Nyerges Gábor Ádám
Ady versét fordítom, fiataloknak

„ÉS AZT SEM SZERETEM, HA A POFÁNKBA HAZUDNAK” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.07.28.


A TARTALOMBÓL:

– „És azt sem szeretem, ha a pofánkba hazudnak” – Kispál András és Lovasi András a nyomasztó gyűlöletről, a kultúrára leselkedő veszélyről és az orfűi színpadról. Páros interjú!

 Gelencsér Ferenc: Ha makacsul kitartanak a tüntetők, lesz eredménye – A Momentum elnöke a tiltakozásokról, Lázár János és Navracsics Tibor felelősségéről, és arról, hogy mit mondott neki Orbán Viktor. Interjú

 Lesznek visszarendeződések – Mi kell ahhoz, hogy Magyarország 2050-re szinte teljesen lemondjon a földgázról? – Csernus Dórával, az Egyensúly Intézet vezető klíma- és környezetpolitikai szakértőjével és Bart Istvánnal, az intézet külső szakértőjével beszélgettünk

– A mai követői megijednének, mennyire baloldali is volt Bibó – Papp István történész urbánus-népi ellentétről és arról, mi a közös Bálint gazdában és Csurka Istvánban. Interjú

 Van egy jó rendőrünk, kár, hogy ritkán látjuk – Kevesebb rendőr érkezik, mint ahányan leszerelnek, az állomány egy részét pedig az ősszel ígért béremelés sem tartja vissza

– Egyelőre csak piknik – A forradalom elmaradt, nem mennek tiltakozó tömegek az utcára

 Sajnálom, ma itt szülni nem lehet! – A kiszámíthatatlanság extrém stresszt okoz a várandós nőknek, ám az anya és baba biztonsága mégis indokolhatja az utazást egy jól felszerelt, elegendő orvossal rendelkező kórházba

– „Szegénység mindig volt, drágaság nem” – Borsodban egyre keményebb a helyzet: a Cserehát falvait a közmunka, a Bosch és a „hetelés” tartja életben. Riport

– „Ez a legvalódibb dolog, amit valaha átéltem” – Egy Baranya megyei kis zsákfaluban drogosok, alkoholisták, politoxikománok küzdenek függőségükkel, sóvárgásaikkal. A Mérföldkő Egyesület Rehabilitációs Otthonában jártunk

– Továbbra sem furkálhatunk tetszés szerint kutakat – Az ország felszín alatti vizeinek felelős használatáért vívott háború még nem ért véget

– Túléli a válságot a tálib rezsim? – Továbbra sem kapják meg a tálibok azokat a pénzeszközöket, amelyeket még a múlt év augusztus közepén véghez vitt hatalomátvétel miatt zároltak külföldön

 Kétfrontos háború elé néz Oroszország – Az orosz katonai vezetés számára egyre több fejtörést okoznak az új ukrajnai frontszakasz fejleményei

– Visszatérhet a jobboldal Olaszországban – Másfél évig bírta Mario Draghi kormánya, de így is jobban teljesített az olasz átlagnál

– Kritikus a szénhiány Lengyelországban – Az állam pénzügyi segítséget ad a fogyasztóknak

– Mit tesz az EU az állatokért? – Az Európai Unió egyik nagyon sokak által élvezett előnye a határok átjárhatósága. Azt viszont talán kevesen tudják, hogy mindez megilleti az állatokat is

– Hagynak időt a cápáknak – Közel három éve áll üresen, befejezetlenül a biodóm, amely világra szóló látványosság helyett gigantikus pénznyelővé vált

– Anyagi ellehetetlenülés fenyegeti a FreeSzFE-t – Nehéz anyagi helyzetbe jutott a Színművészeti Egyetemet elhagyó, az oktatás folytatásához keretet adó FreeSZFE Egyesület

– Milyen az a borbélyfej? – Száz éve született Agárdy Gábor

– Kötelező vakcina – működött? – Lassan elkezdenek megjelenni a covidjárvány idején bevezetett oltási kötelezettségek hatását elemző tanulmányok eredményei, és a kép igencsak vegyes

– Ugartyúk és harmatkása – A Vadlovak rendezője, Török Zoltán, illetve Molnár T. Eszter író-biológus közös „ökomesekönyvéről” beszélgettünk. Interjú

– Kiélesített ruhafogas – Ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak, ezen a héten: Cserna-Szabó András írót

– Felülemelkednek a politikán? – Ismét átszervezik a hazai sportirányítást, megszorítás és szigorúbb kontroll várható, de a jövő évi atlétikai világbajnokságra azért a biztonság kedvéért elköltenek több száz millió forintot

Publicisztika:
 Ficsor Benedek: Rövid pályás keveredés
– Dévényi István: A valóság odaát van
– Reichert János: Schlecht Csaba és kora
– Szerető Szabolcs: Fohász az ugaron – Álláspont
– Nagy Bandó András: Piros sapka kis ráfizetéssel
– Verebes István: Egy monodráma első tíz perce – 2022
– Nagy Attila Tibor: A kormányfő tévedése – A NER uralma alatt
– Pápay György: A választás szabadsága – Titkos köztársaság
– Gulyás Balázs: Tovább a putyini úton
– Ficsor Benedek: Nem pedig inkább a semmi – Pár perc próza
– P. Szathmáry István: Ne legyünk huligánok! A dilettantizmus dicsérete – Irodalomország és lakói
 Híd Jenő rajzol: Testbeszéd
– Haklik Norbert: Egy vár, egy tó és néhány bohém holland – a Svihov – Sörténelem
– N. Fejérváry Gergő: Postatiszta – Ásó, kapa, uzsonnabor
– Szerető Szabolcs: Hátra megy, nem előre – Szotyola
– Puzsér Róbert: Orbán Viktor nemtelen játéka a tűzzel
– Marabu: Népvezető

Kritika:
– Makacs dolgok – Vaclav Smil: A számok nem hazudnak
– Egy korántsem rózsaszín történet – Lévai Katalin: Krúdy Rózsája. Egy kurtizán írónő története
– Mindörökké sötétség – 42 nap sötétség, chilei minisorozat, Netflix

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.07.27.


A SZERK.


A SZERK.
2030

Borzalmas jövőképet vetített hallgatósága elé Orbán Viktor Tusnádfürdőn beszéde egy pontján, igazából most is remeg a gyomrunk, amikor felidézzük magunkban. Pontosan nem mondta, hogy mikor lesz ez, csak annyit, hogy nem a mi életünkben, hanem a gyerekeinkében.

A SZERK.
Mangold

Tavaly december 22-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) valamivel több mint hét hónapra (azaz idén július 31-ig) szóló bruttó 8,2 milliárd forint keretösszegű tanácsadói szerződést kötött a Mangold Consulting GmbH-val. A még a NER viszonyai között is kirívó kontraktust kiszúró momentumos képviselő, Tompos Márton ki is számolta gyorsan, hogy Mangoldnak a remek üzlet „az időszak 152 munkanapjával és 8 órás munkanappal számolva 6 746 875 forintos óradíjat / 53 975 000 forintos napidíjat” hoz a konyhára.

A SZERK.
A prelúdium

Magyarország miniszterelnöke nagy romániai fellépése előtt is, meg utána is megnézett egy-egy futballmeccset, az egyiket kifejezetten neki rendezték, hogy ő a kedve szerint szórakozhasson. Mert sokan – hívei, nem hívei – úgy tartják, hogy Magyarország miniszterelnöke él-hal a fociért, az a kedvenc sportja neki, akkor örül, ha szurkolói sállal a vállán a VIP páholyból, ispánjai karéjában nézheti, hogy a fiúk a pályán kergetik a pettyest.

PUBLICISZTIKA

KIRILL HARATYJAN
Putyin feltámadása
…és ami utána jön

Az orosz elnök mostanra szemmel láthatóan felélénkült, sőt, ellazult. Már nem kerüli a népet.

EGOTRIP

EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles
A Gólokozó harmadik eljövetele

Szály-le, ereszkedgyél a’ tágas térségre, / Menny által a’ Tiszán a’ szöllős Zemplénbe.

(Gyöngyösi István: Porábúl meg-éledett Phoenix)

EGOTRIP
Vajda Mihály: A ki nem végzett Szókratész
Szókratész és a halál

Alig hogy megjött, drága Szókratészem, újabb leveled Amerikából, érkezett egy másik, ismeretlen ismerősömtől, amelyben felesége haláláról tudósít.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Lőnek, lőnek, lőnek”
Szenes Zoltán egyetemi tanár, nyugállományú vezérezredes az Ukrajna elleni orosz háború fejleményeiről

Az orosz villámháború nem jött össze, a tavasszal elindított donbaszi offenzíva pedig kegyetlen felőrlő háborúba fordult. Meddig bírja Kijiv, és meddig utánpótlással Moszkva? Mikor fásul bele a Nyugat a háborúba? A nyári hadműveletekről és a nyugati technikáról is faggattuk interjúalanyunkat.

BELPOL

FILMGYÁRTÁS A KÁEL-ÉRÁBAN
Csak mi

Miután 2011-től Andy Vajna átszervezte a magyar filmgyártást, sokan úgy gondolták, a hazai mozgóképes iparág új korszakba lépett, ám az igazi paradigmaváltás csak a filmügyi kormánybiztos halála után jött el – de akkor kiönyörtelenül.

KIK A KATA-KORLÁTOZÁS KÁRVALLOTTJAI, ÉS MERRE VAN MENEKÜLÉS?
Hajótöröttek

Évtizedes örökség, hogy az adózási rendszer nem tud mit kezdeni több százezer emberrel. Azokkal tudniillik, akik nem alkalmazottak és nem nyugdíjasok, akik nem nappali tagozaton tanulnak, akik nincsenek gyeden, gyesen. Kvázi egyéni vállalkozók, kvázi betéti társaságok. Rendszerbe terelésükre több remek ötlet is született már, de eddig egyik sem vált be.

A REZSICSÖKKENTÉS REDUKCIÓJA
Ez csak a kezdet

A rezsicsökkentés maradt, de kétsebességessé változott: bizonyos fogyasztási értékek felett egy még mindig kedvezményesnek nevezett, ám az eddiginél jóval magasabb árat fizetnek az energiafogyasztók. Erősen kétséges, hogy az új rendszert akár középtávon fenn tudná tartani a magyar kormány.

A VÁCI FOCI TÜNDÖKLÉSE ÉS BUKÁSA
Elszállt a labda

Nem tudott csapatot kiállítani az NB III.-ban a több mint százhúsz éves, egykori magyar bajnok városi klub. Az önkormányzat 180 millió forint támogatást követel vissza a Fidesz korábbi helyi erős embere, Pető Tibor vezette egyesülettől.

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Két nyelven
Kozma Zsófi Rebeka: Present Imperfect

A MANYI-ra érdemes odafigyelni. A 2021 óta működő kultúrbázis izgalmas színfoltja Budának, rengeteg különféle programmal, kiállításokkal, koncertekkel, civil programokkal és performance-okkal. Befogadtak több Free­szfe-előadást is.

KIÁLLÍTÁS
Kiterjesztett küzdelem
Hongkong – A zavargások története

Korábban a brit korona fennhatósága alá tartozó, majd a 20. század végén kínai szuverenitás alá került Hongkongról rendszeresen hallottunk híreket 2019-ben. Bár az ott élők a váltáskor ígéretet kaptak rá, hogy addigi jogaikat továbbra is biztosítják, s a követő két évtized egyáltalán nem volt konfliktusmentes, azért mindig sikerült békés eszközökkel visszaverni a szabadságjogokat érő támadásokat.

KÖNYV
Padlón
Tasi Zsuzsánna: Égig nyújtózik, földig hajol

Talán a társadalomban elfoglalt másodlagos helyzetükkel is összefügg, hogy a nők, miközben megoldást keresnek személyes(nek látszó!) problémáikra, fogékonyabbá válnak a spiritualitásra.

KÖNYV
Így jöttünk
Bollók Ádám – B. Szabó János: A császár és Árpád népe. A korai magyar történelem legfontosabb 10. századi bizánci forrásáról

A korai magyar történelem (a másik bevált, bár kissé félrevezető megfogalmazásban a magyar őstörténet) a történészek számára még mindig az egyik legizgalmasabb terep, annak ellenére is, hogy könnyű beleveszni a nagy elődök egymással polemizáló munkáinak nyomán kiépült útvesztőbe, ahol nem csupán korábbi nagy hatású teóriák ejthetik csapdába a gondolataikat, de még a források értelmezése is ugyanabban a körben forog.

KONCERT
Varázslat
Aurora

Hat és négy évvel ezelőtti Sziget fesztiválos koncertjei után visszatért Magyarországra a norvég Aurora Aksnes.

TÉVÉSOROZAT
A múlt rendje
The Old Man

Immár Jeff Bridges is belépett azon idősödő akcióhősök körébe (Liam Neeson, Nicolas Cage, Sylvester Stallone, Clint Eastwood, Denzel Washington), akik Dylan Thomas intelmét követve nem megadóan és gyöngén várják a halált, hanem tombolnak, dühöngenek, ha jő a fény halála.

KÖNYV

POETA.DOC
Mivégre?

Magyar László András: A kert

INTERJÚ
„A legszebb éveink lehettek volna”
Gerevich András költő

Nyolc év után jelentkezett új verseskötettel. A Légzésgyakorlatok a megbékélésről és az egzisztenciális szorongásról is szól. Az új munkák mellett a költészet mai szerepéről is beszélgettünk, s arról, hogy milyen meleg alkotóként létezni Magyarországon.

ZENE

INTERJÚ
„Elsőre feljátszottuk”
Másik János a Trance Balance-ról

Az első hazai független lemezek közt jelent meg 1989-ben Trance Balance című albuma, a korszak egyik legérdekesebb, előzmények nélküli zenei vállalkozása. Váratlan, de annál örömtelibb fordulat, hogy a lemezt 33 évvel a megjelenése után, újramasterelt változatban Angliában is kiadták. A szerzőt a régi/új kiadványról, jazzről, undergroundról, filmzenékről kérdeztük.

MI A KOTTA?
Szemfüles hegedűsök

Klasszikus zenei programajánló a 2022/30. hétre

FILM

INTERJÚ
„A kettő együtt sok”
Nicolas Pleskof filmrendező

Agatha Christie hatása megkerülhetetlen, a műfaj szabályai pedig olyan kötöttek, hogy muszáj valami újdonsággal csavart vinni beléjük – mondta el a rendező, aki Gyilkos party címmel rendezett most egy „ki a tettes?” típusú krimit. A francia filmízlésről, Wes Andersonról és a vírushelyzetben zajló forgatásról beszélgettünk vele.

TÉVÉSMACI
Lovak a hámban

Amikor Sztupa és Troché meghajtották, megtekerték az álomvesszőt, négy erős kézre és két jó pár kesztyűre volt szükségük, s nekik pont ennyi volt.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Meggyőző érvek

Aki ismeri a Jóbarátok azon jelenetét, amelyben Joey a levele minden szavát a szinonimaszótár segítségével írja át, hogy hitelesebbnek tűnjön, az megértheti, hogy mi történt ezzel a Jane Austen-adaptációval.

VISSZHANG: FILM
Mindennapi hősök

Közelítő szupernóvától megmenteni a Földet aránylag egyszerű, főleg, ha filmhős az ember, és írnak neki nem kevésbé szuper képességeket, hogy megküzdjön a csakis filmekben felmerülő nehézségekkel egy szériatartozék bombanő oldalán.

VISSZHANG: FILM
Thor: Szerelem és mennydörgés

Az évek során Thor valamiféle lakmuszpapírrá vált a Marvel-univerzumban, hiszen mindig olyanra fazonírozták, amilyent a korszellem és a pénztárgépek csilingelése diktált.

VISSZHANG: LEMEZ
Borbély Mihály Polygon: Enchantment/Bájoló

Kígyóbűvölőnek is lehetne gondolni ezt a zenét, ahogy elindul a Talpunk alatt című számmal.

VISSZHANG: LEMEZ
Interpol: The Other Side of Make-Believe

Az idén készült el a Meet Me in the Bathroom című dokumentumfilm, amely az azonos című könyv alapján a 2000-es évek elején újjászülető New York-i indie rock-szcéna történetét dolgozza fel.

VISSZHANG: KÖNYV
A madarak tapsolnak, amikor felszállnak

E könyvobjekt, noha egy azonos című kiállításból „táplálkozik”, nem katalógus, s bár a fogalom határai elég tágak, nem is igazán művészkönyv.

VISSZHANG: KÖNYV
Nyerges Gábor Ádám: Nincs itt semmi látnivaló

Helyenként úgy tűnhet, hogy a kötet versei túlságosan is egyértelműek, jelentésük könnyen hozzáférhető.

VISSZHANG: KÖNYV
Szemethy Orsi: A sikoltó

Angyal Vera könyvtáros bogárrá változik, de nem úgy, mint Gregor Samsa, hanem direkt: lefekvés előtt gyógynövények főzetét issza.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/30.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/30.

Rövid hírek: madárinfluenza, aszteroida, földrengés

Snoblesse Oblige 2022/30.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/30.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Erdő legyen”

Kókai Tünde színész

TUDOMÁNY

HADIÁLLATOK A NAGY HÁBORÚBAN
Nem volt választásuk

Hannibál elefántjaira nyilván sokan emlékszünk, de ki tudja, milyen állatok húzták az igát az I. és a II. világháborúban? Hogyan jártak túl az ellenség eszén a hadviselő postagalambok, s meddig szolgáltak a vén csatalovak?

INTERJÚ
„A kis vörös pacákat keressük”
Molnár László, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet kutatója a James Webb űrteleszkópról

A Földtől másfél millió kilométerre kering az emberiség leg­újabb űrtávcsöve, legjobban látó szeme. De mit várunk a James Webbtől, mivel jobb, mint a Hubble volt, és mit kell csomagolni, ha az ember egy exobolygóra készül?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Családi lasagne

Paradicsomos, háromsajtos lasagne

KERTÉSZ LESEK
Ristorante da Lorenzo – Székesfehérvár

Terasznyi Olaszország

A VÁLTOZÓ CSAPADÉKELOSZLÁS A JELENLEGI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL PÁROSULVA BRUTÁLISAN KISZÁRÍTJA MAGYARORSZÁGOT

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.07.28.


A tudomány képviselői évek óta szajkózzák, hogy az antropogén felmelegedés hatásainak bő 80 százaléka a vízháztartást érinti. Szilágyi József és Józsa János akadémikusok, a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének tanárai a Magyar Tudomány című folyóiratban már 2008-ban jelezték, hogy a klímaváltozás hatására az „időjárási szélsőségek, azaz hőhullámok és szárazságok, az extrém csapadékokkal egyetemben, nagyobb gyakorisággal várhatók (...) a víz körforgása intenzívebbé válik, azaz egy időben több víz tartózkodik a légkörben, a vízgőz tíz-tizenegy napos légköri tartózkodási ideje pedig lerövidül”. Másfél évtizeddel ezelőtt is nyilvánvaló volt, hogy mindez „kihatással lesz mind az óceán-szárazföldi, mind pedig a meridionális (azaz észak-déli) energiaátvitelre, amely várhatóan módosítani fogja a meglévő klímaövek földrajzi elhelyezkedését és térbeli kiterjedését”.

A szélsőséges jelenségek előfordulási valószínűségének növekedésével megváltoznak a mértékadó helyzetek, és ugyan a Föld vízkészlete nem csökken, a lokális vízkrízisekhez bőven elég, ha a csapadék eloszlása megváltozik, és a szárazabb területekre a jelenleginél is kevesebb, a vízben bővelkedő részekre (mindenekelőtt a tengerek és az óceánok felszínére) pedig több jut belőle. Márpedig a klímaváltozás úgy alakítja át az időjárási rendszereket, hogy a csapadék eloszlása nem az egyensúly, hanem a szélsőségek irányába módosul...

A NYUGALMAZOTT KATONAI VEZETŐ SZERINT AZ OROSZOK EGYIK TERVE SEM JÖTT BE UKRAJNÁBAN – A HÁBORÚ PÉNTEKI HÍREI

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.07.29.


Ugyan Moszkva elért némi eredményt a háború február 24-i kezdete óta, de az óriási veszteségek miatt erre aligha lehetnek büszkék az oroszok – mondta az amerikai haditengerészet korábbi admirálisa. Hírfolyamunk folyamatosan frissül...

EURÓPAI ÜGYÉSZSÉGET AKAR A NAGY TÖBBSÉG

NÉPSZAVA
Szerző: Cz.G.
2022.07.29.


A kormánypártiak körében is többen vannak azok, akik a csatlakozás mellett vannak, mint azok, akik nem kérnek belőle.

A magyarok kétharmada egyetért azzal, hogy az EU-s pénzek folyósítását az országok számára jogállamisági követelményekhez, például a bíróságok függetlenségéhez és a tiszta választásokhoz kössék – erről tanúskodik a Publicus Intézet felmérése, amely a Népszava megbízásából készült.

Egész pontosan 66 százalék támogatja, hogy az uniós pénzek folyósítását a jogállamisági követelmények betartásához kössék. Ha ehhez hozzávesszük azt a 4 százalékot, amely „inkább egyetért” ezzel, akkor már 70 százalékos arányról lehet beszélni. A kifejezetten ellenzők tábora 19 százalékot tesz ki, további 4 százalék „inkább nem ért egyet” (7 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni).

Nem meglepő módon az ellenzékiek túlnyomó többsége (89 százalék) fejezte ki egyetértését, de még a fideszesek 37 százaléka is támogatná, hogy a pénzek folyósításának feltétele legyen a jogállamisági követelmények betartása. A pártválasztásukban bizonytalanok 72 százaléka is így gondolja...

DEBRE MAGDOLNA: „A BALOLDAL LEGALÁBB ANNYIRA NEM AKARTA MEGSZÜNTETNI AZ ISKOLAI SZEGREGÁCIÓT, MINT A JOBB”

SZABAD EURÓPA
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2022.07.29.


Egy román határ melletti, alig kétszáz lelkes faluban született. Édesanyja korán meghalt, néhány hónap múlva az édesapja úgy döntött: Csepelre költözik a család. Egy dombon építettek szoba-konyhás házat. Magdi akkor látott életében először emeletes épületet, amikor mezítláb elment a csepeli általános iskolába. A tanítónőjének köszönheti, hogy pedagógus lett belőle, majd később megalapította az ország első cigány nemzetiségi óvodáját. Tanítóként Göncz Árpád köztársasági elnök megmentette egy fegyelmitől. A Soros-programban felmondott, mert túl sokat kötekedtek vele. Debre Magdolna egész életében hátrányos helyzetű óvodás gyerekekkel akart foglalkozni, az álmát végül megvalósította. Negyven év távlatából azonban úgy látja, hogy egyik politikai oldal sem érdekelt abban, hogy felszámolja az országban a cigány osztályokat. 2013-ban életművével megnyerte az Aranyanyu-díjat is. Nagyinterjú...


HIÁNYZÓ TUDÁS, NEM LÉTEZŐ NYILVÁNTARTÁS – SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS A GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNY ÁRNYÉKÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS
Szerző: KÁNTOR-ÚJVÁRI GERDA
2022.07.28.


A szexuális nevelés témája gyakran előkerült az elmúlt évben, de a hangsúly a főként politikai felhangú diskurzusban inkább azon volt, hogy ki beszélhet a gyerekeknek a szexualitásról. Az oktatás minőségéről viszont már jóval kevesebb szó esett. Cikkünkben a szexuális felvilágosítás tartalmát, határait és részleteit vizsgáljuk a jelenlegi oktatási rendszerben, különös tekintettel a tavaly júniusi gyermekvédelmi törvény hatásaira.


A felvilágosítás kapcsán szinte mindig az az első kérdés, ami felmerül, hogy kinek a feladata: az iskoláé vagy a szülőé. A jelenlegi kormány álláspontja szerint a szülők feladata, hogyan és mikor tájékoztatják gyermeküket a szexualitás kérdéseiről. Ehhez kapcsolódóan született tavaly júniusban a törvény, ami csak a nyilvántartásban szereplő civil szervezeteknek engedi előadások megtartását az iskolákban...

ORBÁN: KÁLYHA- ÉS KAZÁNPROGRAMOT INDÍT A KORMÁNY, HOGY AHOL LEHET, FÁVAL VÁLTSÁK KI A GÁZT

MAGYAR NARANCS
Szerző: FAZEKAS ZSUZSANNA
2022.07.29.


Orbán szokásos péntek reggeli rádióinterjújában leginkább az energiaellátásról értekezett, végül pedig segítséget ígért az aszály sújtotta gazdáknak...


ÓRIÁSI A TÉT: 30 VAGY 300 EURÓBA FOG KERÜLNI A VILLAMOS ENERGIA A PIACON?

PORTFOLIO
Szerzők: LÁSZLÓ DÁVID, FELDMÁJER BENJÁMIN
2022.07.29.


Erőművek sokaságát kell üzemeltetni csak azért, hogy az áramfogyasztási csúcsokat az elektromos hálózat kezelni tudja, vagyis a fogyasztói igényeket kielégítse. De vajon fenntartható-e ez a modell egy olyan világban, ahol eddig ismeretlen energiaigények jelentkeznek például az elektromos autók tömeges töltésével? És ahol egyre több olyan megújuló forrásból származó energiát táplálnak a rendszerbe, melyek termelése akár egyik pillanatról a másikra megváltozhat, ha kisüt vagy elbújik a nap, ha elkezd fújni a szél vagy éppen megáll. Erre a kérdésre keressük a választ alábbi cikkünkben...

SOKBA KERÜL A MAGYAR KÜLÖN ÚT, PEDIG TUDHATTUK, HOGY NEM ÉRDEMES RÁLÉPNI

G7.HU
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2022.07.29.


(A G7 Ekonomi a G7 véleményrovata.)


Nem eseti balszerencse, ha az autósnak csak a harmadik töltőállomásnál sikerül teletankolnia az autóját. Ez még nem rendszeres, de kellemetlen, időveszteséggel járó eset olyan szolgáltatásnál, amelynél három évtizede legfeljebb műszaki zavar vagy extrém időjárás következtében fordult elő fizikai hiány. Mind több gond van, és még lehet a vízzel. Vízkorlátozás, locsolási tilalom korábban is volt, de sajnos valószínű, hogy ezen a területen is gyakoribb lesz a hiányjelenség.

Eseti hiány, szállításra várás, új termék bevezetése előtti felfokozott igény természetesen mindig része a gazdasági életnek, ám minőségi különbség, ha bizonyos cikkeknél átmeneti hiány lép fel, noha egyébként a kínálat tartósan meghaladja a fizetőképes keresletet, és másfelől ha fontos és jelentős javaknál kell számolni fizikai hiánnyal, a kínálati oldal merev korlátjaival.

A piacgazdaságban nem a pult előtti sorok hossza, hanem az árak alakulása jelzi a kínálat szűkösségét. Ám egyben elő is segíti annak feloldását: kiszorulnak az adott termékpiacról azok a potenciális vevők, akiknek így már nem éri meg a vásárlás, vagy egyszerűen nem képesek megadni a magas árat. Az észszerű fogyasztók a megdrágult terméket igyekeznek mással helyettesíteni, fogyasztási szokásaikon próbálnak változtatni, ezáltal mérséklődik a keresleti nyomás. Másfelől a magasabb piaci ár megnöveli a termék nyereségtartalmát, az pedig az adott termékpiacra vonz másokat is: idővel nő a kínálat.

Ez persze a tankönyvi eset. A hiányhelyzetek, gyors drágulások nyomán felerősödhet az igény a nem piaci, más szóval nem árjellegű szabályozásra. A jogi, politikai viszonyoktól függően ilyenkor hatósági árat vezetnek be, mennyiségi vásárlási korlátokat állítanak, vagy a kis jövedelműeket támogatásban részesítik, hogy több eséllyel vegyenek részt a szűkös javak iránti árversengésben. Háborús viszonyok között, természeti csapás idején vagy alapvető cikkek fizikai hiánya kialakulásakor – ahogy azt Európa és az Egyesült Államok megtapasztalta az 1970-es évek olajválságai idején – még szabadpiaci elveket valló országokban is élhetnek a hatóságok a mennyiségi és árszabályozások eszközeivel.

Csakhogy minden állami beavatkozásnak vannak súlyos mellékhatásai. A piaci ár alá jócskán leszorított hatósági ár nem ösztönzi a szűkös jószág helyettesítését, a vele való takarékoskodást. A hiányhelyzetben fellépő termelői többletnyereség elvonása pedig késlelteti a kínálati oldal növekedését. Nagy áringadozások esetén egyébként segíthet a folyamatok kisimításában a piacot csillapítva követő árszabályozás; a rendkívüli profitok elvonása is jól alátámasztható politikai és etikai érvekkel.

De azért rendre felmerülnek kellemetlen dilemmák: milyen mértékben és meddig szabad eltéríteni a hatósági árat a tényleges költségviszonyoktól, hogy ne gyengüljön az ösztönzés egyfelől a takarékosságra, másfelől a kínálatnövelésre? Ha pedig az árakat állami szubvenció mérsékeli, a gazdaság más ágazataira terülnek szét a költségek többlet adóterhelés formájában. Ami szintén gyakori: a szubvenció megnöveli az állam adósságát, és ezzel a következő generációra ró terheket...

ÁTNEVEZTÉK, MAJD LEFEJEZTÉK, MOST PEDIG FEL IS SZÁMOLJÁK VITÉZY DÁVID FŐVÁROSI BERUHÁZÁSOKÉRT FELELŐS CÉGÉT

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.07.29.


Még egy hónapja sem létezik, de máris döntöttek a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) bezárásáról – tudta meg a Népszava.

– Az NKK mint önálló intézmény megszűnik. A párhuzamos állami struktúrák megszüntetése érdekében, projektjeit az Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) veszi át – írta a Népszava kérdésére a tárca sajtóosztálya, amely azonban a részleteket firtató kérdéseinkre már nem válaszolt.

Nem hagytak túl sok időt a bizonyításra. A társaság a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) átnevezésével jött létre idén júliusban, miután Lázár Jánoshoz került valamennyi állami beruházás felügyelete. A cég korábbi vezetőjét Vitézy Dávidot az új kormány megalakulása után közlekedési államtitkárrá nevezték ki Palkovics László Technológiai és Ipari Minisztériumába, míg a korábbi Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese lett. A fővárosi projekt színtér új gazdája, Lázár János pedig azonnal és félreérthetetlenül jelezte, hogy a régi időknek vége...