2023. április 14., péntek

VANNAK SZANKCIÓK, AMIK MŰKÖDNEK

FACEBOOK
Szerző: RÁCZ ANDRÁS
2023.04.13.


Vannak szankciók, amik működnek: a magyar kormány kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból (IIB).

Ez most egy olyan kormánydöntés, amivel teljes mértékben egyet tudok érteni. Korábban kellett volna (sőt, igazából be sem kellett volna engedni), de jó, hogy most megtörtént.

1)A kérdés innentől az, hogy vajon Magyarország vissza tudja-e kapni a bankban meglévő részesedése értékét, vagy ez a pénz elveszett.

Az IIB alapszabálya ugyanis nem rendezi egyértelműen, hogy mi a helyzet akkor, ha egy tag kilép. Nincs egy konkrét, körülhatárolt eljárási rend, hanem a tagok megegyezéséhez van kötve, hogy pontosan mi történik kilépés esetén a bent lévő vagyonnal.

Támpont lehet, hogy a többi, az IIB-ből kilépett uniós tagállam közül eddig egyik sem kapta vissza a tőkéjét.

Ha valóban elveszik a bankba betett magyar pénz, az felveti annak a kérdését, hogy vajon mennyiben felelősök ezért azok az állami vezetők, akik a fenti, ismert körülmények ellenére is úgy döntöttek, hogy Magyarország közpénzt tesz ebbe a bankba.

Őszintén remélem, hogy a magyar-orosz viszonynak legalább annyi konkrét hozadéka lesz, hogy Budapest - a többi kilépett tagtól eltérően - vissza tudja kapni az IIB-be rakott közpénzt.

2) Fun fact: Magyarország egyszer már kilépett az IIB-ből, még az első Orbán-kormány idején, a lengyelekkel együtt. A lengyelek egy petákot sem kaptam vissza a pénzükből, az IIB ugyanis azt állította, hogy az eszközeinek értéke akkor éppen negatív volt, amikor Budapest és Varsó bejelentette a kilépését. A történetet lásd itt: https://vsquare.org/budapest-a-welcoming-gateway-to.../ (azt nem tudom, hogy Budapest anno visszakapta-e a pénzét. Gyanítom, hogy nem, de tudni nem tudom.)

Mindenesetre a fentiek fényében várhatóan szép menet lesz visszaszerezni a bankban lévő magyar pénzt.

3) További szórakoztató kérdés, hogy mi lesz az IIB-nek átadott, óriási (és óriási értékű) belvárosi épülettel, ugyanis ebben sem egyértelműek a nyilvánosan elérhető szabályzatok.

AZ INFLÁCIÓ ELVITTE A BELFÖLDI TURIZMUST IS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L.J.
2023.04.14.


A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 1 százalékkal, a vendégéjszakáké 0,4 százalékkal mérséklődött 2023 februárjában 2022 februárjához viszonyítva. Csökkent a belföldi vendégek száma, a külföldieké viszont nőtt – derül ki a KSH adataiból.


A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 februárjában 552 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken). A vendégek száma 1 százalékkal, a vendégéjszakáké 0,4 százalékkal mérséklődött 2022 februárjához viszonyítva. Az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50 százalékban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

A belföldi vendégek száma 11 százalékkal, a vendégéjszakáké 13 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 305 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 694 ezer volt. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A forgalom a panziókban 17 százalékkal, a közösségi szálláshelyeken 19 százalékkal csökkent a 2022. februárihoz viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 27 százalékát, illetve 17 százalékát regisztrálták...

HULLANAK AZ OROSZ KOMMANDÓSOK, KÍNAI FEGYVEREK ÁRAMOLHATNAK OROSZORSZÁGBA – HÁBORÚS HÍREINK PÉNTEKEN

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2023.04.14.


Berlin csütörtökön engedélyezte Lengyelországnak, hogy továbbadjon Ukrajnának öt olyan MiG-29-es harci repülőgépet, amelyek még a Német Demokratikus Köztársaság egykori állományából származtak. Letartóztatás történhet ma az amerikai kiszivárogtatási botrányban, a hírek szerint a légierő egyik katonáját vehetik őrizetbe, akit azzal gyanúsítanak, hogy szigorúan titkos amerikai dokumentumokat hozott nyilvánosságra. Pentagon vezetőinek szánt hírszerzési jelentés szerint az ukrajnai háború teljesen szétzilálta Oroszország szpecnaz erőit, Moszkvának pedig évekbe fog telni az egységek újjászervezése. Kína az év elején állítólag jóváhagyta "halálos segítség nyújtását" Oroszországnak. Cikkünk folyamatosan frissül...


TÍZ ÉVE BÍRSÁGOLJA KÖVÉR LÁSZLÓ AZ ELLENZÉKIEKET, AKIK NEM ÉRTIK, HOGY JÓ IDEJE MIÉRT NEM KAPNAK BÜNTETÉST

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2023.04.14.


Tíz év alatt több mint 100 millió forint pénzbüntetést szabtak ki a parlamentben – jórészt ellenzéki képviselőkre. Feltűnő ugyanakkor, hogy jó ideje jelentősen megfogyatkozott a bírságok száma. Miért? Tíz év alatt megszelídült volna Kövér László, vagy sikerült levágnia az ellenzék nyelvét? És miben következetlen a házelnök?


Az idén lesz tizedik éve, hogy pénzbírsággal sújthatnak valakit a parlamentben azért, ha megsérti az Országgyűlés méltóságát a viselkedésével, a szavaival, esetleg rendbontással megakasztja vagy megzavarja a T. Ház működését, illetve ha nem engedélyezett szemléltetőeszközt használ.

Temérdek bírságtípusra akadt példa 2013 óta, íme, a legfontosabb számok az évfordulón:

- eddig összesen 162 képviselői büntetés született, összesen közel 111,5 millió forint értékben.

- Tíz fideszes kapott eddig bírságot 2013 óta, fejenként mindig 50 ezer forintot: azaz mindösszesen félmillió forint értékben sújtotta őket a házelnöki szigor. A többi 111 milliónyi büntetést ellenzéki képviselők kapták.

- A legnagyobb büntetés közel tízmillió forint volt, ezt az összeget kétszer szabta ki Kövér László.

- A házelnök 2018. december 12-én lehetett a legdühösebb: ezen a napon több tucat ellenzéki képviselőre közel 45 millió forintnyi büntetést szabtak ki, miután a túlóratörvény ellen különböző eszközökkel tiltakoztak az Országgyűlésben, elfoglalták az elnöki pulpitust is.

Kövér büntetési stratégiája olykor még azok számára is rejtély, akik a leginkább érintettek – ők a többszörösen megbüntetett képviselők.

Az elmúlt tíz év büntetési gyakorlatát taglaló összeállításunkból ugyanis az derül ki, hogy az eddigi több mint 160 eset alapján csak tippelni lehet, pontosan mi alapján és hogyan büntet Kövér László, akinek a „szankcióit” ellentmondások és következetlenségek is jellemzik. Eközben az is látszik, hogy az ellenzéki pártok több mint négy éve nem szerveztek közös „balhés” akciót, ebben pedig (az előválasztásnál is látható) politikai konszenzus hiányán túl a brutálisan megemelt bírságoknak is szerepe lehet...

ORBÁNNAK DÖNTENIE KELL, MEGPRÓBÁLJA-E VISSZAÁLLÍTANI AZ ORSZÁG IRÁNTI BIZALMAT

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2023.04.14.


„Míg egy napja, az amerikai szankciók hallatán még azt mondtam, hogy ha Magyarország nem változtat, akkor elszigetelődik, ám hallva a lengyel miniszterelnök által az Atlanti Tanácsban Washingtonban ma reggel tett kijelentéseket, az a véleményem, hogy Magyarország már elszigetelődött és egyedül maradt” – mondta a Hírklikknek Simonyi András. A korábbi magyar NATO-, majd washingtoni nagykövet, az Amerikai Atlanti Tanács főmunkatársa portálunknak beszámolt arról, hogy Mateusz Morawiecki egyértelművé tette, vége a „lengyel-magyar két jó barát” időszakának: „Közép-Európa álláspontja az ukrán válsággal kapcsolatban egyértelmű és egységes, ez alól Magyarország azonban kivételt jelent. Mi Romániával, Csehországgal és a balti országokkal erősítjük a kapcsolatot”. Simonyi a többi között elmondta a véleményét az orosz kémbankból való magyar kivonulásról, az amerikai szankciókról, a kudarcos magyar külpolitikáról és arról, milyen lehetőségei vannak Orbánnak a változtatásra. A kép, amit fest nem derűs, szerinte benne van a pakliban az is, hogy kinyomják Magyarországot a NATO-ból és akár az EU-ból is. A maximum, ami reményt kínál, az az, hogy van lehetőség az orbáni hátraarcra, bár erre esélyt nemigen lát.


Kisebb szenzációszámba ment Budapesten az amerikai kormány szerdai bejelentése, hogy szankciós listára tette a budapesti székhellyel működő, többségi orosz tulajdonban lévő Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB), annak három vezetőjét, köztük a magyar állampolgárságú alelnököt. A magyar kormány önmagához mérten nem is reagált durván az ügyre és a budapesti amerikai nagykövet, David Pressmann sajtóértekezletén elhangzott kemény szavakra. Többen találgatták ennek az okát, a válasz csütörtökön délután érkezett: a kormány döntött, kivonul a bankból. Pestiesen szólva ez nem semmi. Ön Amerikából nézve, hogyan ítéli ezt meg?

Nem tudni, hogy pontosan mit jelent az amerikai lépésre adott magyar válasz. Biztos csak az, hogy nem az a döntő, hogy Magyarország kilép a pénzintézetből, illetve, hogy visszavonja a delegáltjait, hanem az, hogy megengedi-e, hogy az országban működjön egy ilyen bank. Akkor komoly csak ez a döntés, ha Magyarország tényleg kivonul, és nem csak a képviselőit hívja vissza, hanem a 24 százalékos tulajdonrészét is kivonja, valamint megvonja a működési engedélyt a banktól. Az IIB-vel nem az a baj, hogy pénzintézet, hanem az, hogy kémközpont, miközben pénzintézetként nyilván hírszerzéssel, pénzmosással és az Oroszország ellen az ukrajnai agressziója miatt életbe léptetett nemzetközi szankciók elkerülésével foglalkozik. Nem tudjuk ugyan, hogy pontosan mi a tevékenysége, de borítékolhatóan ilyen feladatai is vannak. Köszönettel venném, ha valaki megmondaná, hogy pontosan mit is csinál. Komoly probléma az a közismert tény is, hogy az IIB orosz tisztviselői diplomáciai mentességet kaptak, s ezt máig élvezik is. Az igazi kérdés tehát, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank továbbra is betölti-e azt a funkcióját, amiért áttelepítették Budapestre: kémközpontként funkcionál egy uniós és NATO-tagországban. A kérdésére tehát azt tudom mondani, első lépésként üdvözlendő, hogy a magyar kormány visszavonja a bankhoz általa delegáltakat, ami azt is mutatja, hogy Orbán Viktor csak-csak elgondolkodott az amerikai intézkedéseken. De én ilyen esetekben azért inkább kicsit óvatos szoktam lenni, azt mondom, egyelőre ne gyújtsunk örömtüzeket, azzal várjuk meg, milyen további lépéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy fordulat álljon be a magyar-amerikai kapcsolatokban...

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2023/15. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.04.14.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Felkészül: Türkmenisztán


„Rekordot döntött a bárányhús ára” – olvastam múlt csütörtökön a Székelyhon.ro oldalon. – A pénztárcánkhoz képest meglehetősen borsos áron kínálják a bárányhúst: esetenként 45–55 lejt is elkérnek egy kilogramm húsvéti eledelért a székelyföldi piacokon, boltokban.” Ötven lej ez idő szerint háromezer-nyolcszáz forint, holnap nyilván több lesz. Ehhez képest a Bárányhús.hu oldalon a báránycsülök kilója hétezer-kilencszáz, a lapocka nyolcezer-ötszáz, a comb-színhús kilencezer-négyszáz forint. Mellesleg tudvalevő, hogy az unión belül az infláció Magyarországon a legmagasabb, Romániáé alig több mint a fele. Egyébként pedig a vásárlót nem a fogyasztóiár-index, a maginfláció meg a többi tohuvabohu érdekli, hanem hogy mi hol mennyibe kerül. A gyulai illetőségű magánszemély tehát egyszerűen áthúz a határ keleti oldalára és az ottani Lidlben vásárol, nem mellékesen feleannyiért, mint az itteniben. Evvel nemcsak családja anyagi helyzetén lendít valamicskét, hanem újabb sikerélménnyel is gazdagodik, végeredményben pedig derűsebb lesz, teherbíróbb és boldogabb.

Változnak az idők, és mi is változunk vélük együtt, már amennyiben legalább a magunkhoz való eszünk megvan. Ha nincs, az se baj, csak pech.Tovább

A szerző további cikkei

Mellár Tamás
A gúzsba kötött gazdaságpolitika


Az elmúlt két-három hétben Matolcsy György jegybankelnök azon kijelentése tartotta izgalomban a közvéleményt, hogy az Orbán-kormány által alkalmazott gazdaságpolitika elhibázott. Persze különösebb izgalomra nem is lenne szükség, hiszen ez a megállapítás közgazdászkörökben eléggé nyilvánvaló. Legfeljebb az okozhatott némi fejtörést, hogy az MNB elnöke miért csak most világosodott meg, és vajon a közzétett erőteljes kritikája jelenthet-e bármit a hatalmi viszonyok alakulása szempontjából.Tovább

A szerző további cikkei


Ádám Péter
Lejtmenetben az V. Köztársaság


Politikai válság? Alkotmányos válság? A politikai intézmények válsága? Egy bizonyos: ilyen kétségbeesett dühvel, ilyen heves tiltakozással 1968 májusa óta nem volt dolga a francia végrehajtó hatalomnak. És mintha ez sem volna elég, a francia államfő minden megszólalása olaj a tűzre.Tovább

A szerző további cikkei

Novák Attila
Szovjet „tudástranszfer” – kelet felé

Magyarország és a zsidó állam kapcsolatai (1948–1967)

A szerző további cikkei
Marafkó László
Kis Tandorilógia

avagy a kék dosszié


F E U I L L E T O N

Bacsó Béla
Szokás és jellem

Humphry Clinker kalandozásai

A szerző további cikkei

I R O D A L O M

Markó Béla
Klausztrofóbia


Úsztak a hatvannyolcas nemzedék kiöregedett bonvivánjai, szívtiprói és testépítői. Nem ittak, nem dohányoztak. A Maroson készültek a Dunára. Mert így gyűrheted le az országos iszonyt. Amikor be vagy zárva egy országba, mint egy pincébe. Hiába az erdők, mezők, nem vagy kint sehol. Bent vagy. Átúszni a Dunát valahol Orsovánál, Szerbia felé. Akkor még Jugoszlávia. Aztán tovább Nyugatra. Volt, akinek sikerült. Volt, akit lelőttek. Volt, aki belefulladt. Volt, akit elkaptak, és egy jóval kisebb cellába dugták, mint az eddigi, az erdős-mezős. De nemcsak úszással, hanem kúszással is meg lehetett szabadulni az iszonytól. Szárazföldi átkeléssel. Lehet, ők is gyakoroltak, csak ezt nem láttuk. Elképzelem, hogy a lefüggönyözött lakásban kúsztak ide-oda fáradhatatlanul a virágos szőnyegen nap mint nap. Egyvalakit mégis ismertem. Nagyon közelről. A saját öcsémet. Ő nem gyakorolta a kúszást, mert sportoló volt amúgy is. Hosszútávfutó. Országos bajnok is. Egy ideig nem tudta, hogy be van zárva.Tovább

A szerző további cikkei

Nógrádi Gábor
Amit hoz a víz


Azért is jó, hogy van ez a cipőm, mert nagyon kevesen jönnek cipővel. Főleg mezítláb jönnek. Vagy csak zokni van rajtuk. Vagy harisnya. Édesanyának már három harisnyája van! Azért írok felkiáltójelet, mert neki ilyen sose volt. Te ezt tudod. Kettő harisnya egészen átlátszó. Édesanya azt mondta, azok nagyon drágák. Ő sem fogja hordani. Nem hordhatja. Észreveszik. Elteszi a kelengyémbe. Ha férjhez megyek, hordhatom.

Egy vastag harisnyát odaadott Eszti néninek, mert ő nem mer lejönni a vízhez. A néni nagyon örült. Hozott meggyes pitét, szeretem, tudod.

Akkor írom tovább magamat.Tovább

A szerző további cikkei

Gyukics Gábor
Megkeresztelhetetlenség

(példabeszéd)

A nagymamám, egy székely-szász lány, Bukovinából vándorolt ki (be) Magyarországra a háború után, és valamiért Csepelen, ahol találkozott egy fiúval, kötött ki vele a révész. A nagymamám biztosan nem akart visszamenni Bukovinába. Ezt tőle tudom. Nem beszélt sokat a múltról, napjait fonott karosszékében ülve töltötte, borozgatott, cikóriakávét ivott, felhizlalta a testvéremet, nekem pedig egyszer azt mondta: „tudom, hogy jót fogsz szórakozni a temetésemen”. Nem értettem, de valóban nevettem a temetésén. Fehér ruhába öltöztem, mint a kambodzsai buddhisták és a francia királyi udvar nemesei, és nem tudtam abbahagyni a rám törő nevetést. Tizennégy éves lehettem.Tovább

A szerző további cikkei

Bakos Gyöngyi
Most törött torzó már Apolló


Ivánnal a folyónál Minek mentünk a Szabadság hídra? Azt hiszem, át akartunk kelni azon a novemberi csütörtökön a túlsó partra, borozgatni a Bartók Béla út egyik kis kávézójában, rohantunk, futottunk, nem futottunk, csak siettünk, mondta Iván, hogy siessek, a kezemben esernyő, a szél kifordította. Hideg szél és eső. Vizes lett a hajam. Hova siettünk? Ki kellett dobni az esernyőt, eltört.

Ekkora vihar lett volna? Vagy csak a szél?

Az eltört fekete esernyőt fogom a kezemben. Halott denevér. Később, a Bartók Béla út kis kávézójában a kukába dobtam. Hazafelé eláztunk. Az Astorián találtam az ernyőt tavasszal, már akkor is rossz volt. Iván mondta, hogy hagyjam ott. Minek elhozni egy használt esernyőt?Tovább

A szerző további cikkei

Légrádi Gergely
Csepegés


Mindig nyugodtan csepeg. Kitartó. Mint én. Ha büntetésben vagyok. Vagy ha futok. Közben a zacskó összemegy. A közepénél először. Mintha behúzná a hasát. Mint egy leeresztett labda. Jó nézni, ahogy csepeg. Ami lecsepeg, idekanyarog. Egy csövön. A cseppek mind eltűnnek a csőben. Vékony cső. Műanyag, átlátszó. Az iskolában, az akváriumban is van ilyen. Csak abban nem csepeg semmi. Abban levegőt fújnak. A cső vége a kötés alá megy. A kötés a kezemen van. A kötés alatt tű. Már láttam, amikor szétszerelik. Amikor kiveszik.Tovább

A szerző további cikkei
Győri László
Két út


Győri László
Az egyetlenegy

Győri László
Egy: megérik a meggy

Győri László


V I S S Z H A N G

Deczki Sarolta
Tar Sándor számlája

Válasz Berkovits Balázsnak

A szerző további cikkei

Domján Edit
Tar és Berkovits


A szerző további cikkei

Kukorelly Endre
89

avagy azt, hogy Kossuth-díj, háromszor fogom leírni

A szerző további cikkei

Aradi Emil
Történelmi fogalomA szerző további cikkei

K R I T I K A

Károlyi Csaba
Irodalomcsinálás


► Burns Katalin: Esőcsinálás. Magyar Napló Kiadó, Budapest, 2022, 144 oldal, 2500 Ft

A történetekben mintha mindig is fontos lett volna a teljesen soha meg nem ismerhető nyelv, az egymást megérteni próbáló emberek számára kötelező feladat: az idegenség leküzdése. A másik bezáródott, idegen nyelve, idegen világa kihívás számunkra. Miért mondja azt Iza néni, hogy nem adja oda a kulcsot Matyinak, ha egyszer úgyis oda fogja adni? Mit akarna mondani Babják néni a fekete madárról? Miért nem érdekli az ázsiaiakat a beteg fehér ember legdurvább urdu, majd anyanyelvi acsarkodása sem? A vegyes házasságából elváló feleség (mellesleg angoltanár Budapesten) miért szólal meg válásuk másnapján volt anyósa észak-angol bányászvárosi nyelvén? Ezek jó kérdések, több is jöhetne belőlük. A záró novella kifejezetten erős ebből a szempontból is. A szerző már elárulta, Indiában játszódó regényen dolgozik. Ott talán még jobban elidőzhet majd a nyelvi kérdésekkel.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Szijj Márton
Ex libris


Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya
Weiner Sennyey Tibor: Hamvas ​Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve
Joseph Campbell – Bill Moyers: A mítosz hatalma
Adyashanti: Jézus és a felébredés

A szerző további cikkei

Szilágyi Zsófia
Miss Marple tajcsizik


► Agatha Christie – 12 új Miss Marple-sztori. Fordította Kada Júlia, Katona Ágnes, Molnár Eszter, Sipos Katalin. Helikon Kiadó, Budapest, 2022, 414 oldal, 5999 Ft

Ez a kötet, amelyben 12 kortárs írónő (mindegyikük ismert bestseller-szerző, ha nem is feltétlenül nálunk), felkérésre írt egy-egy új Miss Marple-novellát, aligha az életmű népszerűségét növeli: sőt, ha nézelődünk a moly.hu olvasói véleményei közt, inkább csalódott hangokat találunk, amelyeket úgy lehetne összegezni, nem olyanok ezek a történetek, mintha Agatha Christie írta volna őket. Még olyan vásárló is van, akit egyszerűen átvert a kötet, azért vette meg, mert a hagyatékból előkerült, ismeretlen novellákat remélt benne.Tovább

A szerző további cikkei

Gabnai Katalin
Ötvenen a Szkéné 50 évéről


► Jászay Tamás: Színház a másodikon – Ötvenen a Szkéné 50 évéről. Szkéné Színház Nonprofit Kft., Bu­da­pest, 2022, 216 oldal, 5050 Ft

Jászay Tamás, a szegedi egyetem oktatója és a Revizor főszerkesztője a kortárs színházi kultúra térképész szakreferense is egyben. Szerencsés döntés volt, hogy őt kérték fel az ötvenévessé lett Szkéné Színházhoz erősen kötődő kortársaink meginterjúvolására. Mert – miközben sejtem, hogy a könyv színháztörténeti tankönyvvé is válik majd – kezdő újságírók szíves figyelmébe is ajánlható ez a félszáz beszélgetés, melyekből kitetszik a kérdező felkészültsége és személyre szóló, empatikus „ráfordulása” a beszélgetőtársakra. Külön bravúr a vélhetően egymást sokszor fedő tartalmakkal való gazdálkodás, a fölös ismétlődések elkerülése. A Wiegmann Alfréddal kezdődő és Fodor Tamással befejeződő interjúsorozat részei – minden bizonnyal a kötetet szerkesztő Csáki Juditnak is köszönhetően – szinte amőbaként haladva követik, s lüktetve erősítik egymást.Tovább

A szerző további cikkei

Treuer Tamás
A lélek létezése


► Kőváry Zoltán: Bevezetés az egzisztenciális pszichológiába. Történet, elmélet és alkalmazás. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 2022, 780 oldal, 8000 Ft

Felmerül a kérdés, hogy van-e a hatása az egzisztenciális pszichológiának a kliensekkel való tanácsadói és terápiás munkára. Ahogy azt már Karl Jaspers száz évvel ezelőtt kifejtette, az egzisztenciális lét dilemmáinak megvilágosítása alapjában nem feladata a pszichoterápiás munkának, ám a pszichoterapeuta és páciense óhatatlanul eljutnak az egzisztenciális kérdésekig, és ilyenkor a terapeuta – ha tud róla, ha nem, ha szeretné, ha nem – „a létezést megvilágosító filozófussá válik”.

A könyv minden pszichológus és pszichoterapeuta szakembernek ajánlható, de ugyanígy a laikus olvasó és a társszakmák képviselőinek is hasznos, aktuális olvasmány, sőt, elengedhetetlen enciklopédikus mű mindenki könyvespolcán.Tovább

A szerző további cikkei

Kádár Judit
Az a két, régi asszony


► Ketten egy új könyvről – Péter Ágnes: A függetlenség ára. Mary Wollstonecraft és Mary Wollstonecraft Shelley öröksége. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 474 oldal, 5499 oldal

Péter Ágnes könyve több szempontból is hiánypótló. Egyrészt segít megszüntetni a hézagot, ami a nyugati gondolkodás történetéről az ismereteinkben annak következtében tátong, hogy hazai tudósaink a nők teljesítményét még mindig vonakodnak elismerni. Másrészt A függetlenség ára rávilágít arra, hogy a mára már feltartóztathatatlan világjelenséggé terebélyesedett női egyenjogúsági mozgalmakat tévedés csak a francia felvilágosodásból és forradalomból eredeztetni; annak a frankhoniéval párhuzamosan fejlődő erős brit gyökerei is voltak. Wollstonecraft A nők jogainak védelmében című vitairatában megfogalmazott programja – bár Jean-Jacques Rousseau nézeteinek megcáfolására írta, aki a lányok esetében elégségesnek tartotta a fiúkénál alacsonyabb szintű oktatást – elsősorban mégis az angol felvilágosodás világából nőtt ki. A fiatal nő több, a társadalom megreformálásának mikéntjéről vitázó, az a nglikán egyháztól elszakadt nonkonformista, „másként gondolkodó” személyiségből álló angliai csoportosuláshoz csatlakozott, akik egyenrangú vitapartnernek tekintették, és írásra bátorították. A szabadság e kis köreinek a világnézetére gyakorolt hatását elemezve Péter Ágnes, az angol felvilágosodás és romantika korának szakértője meggyőzően támasztja alá a megállapítást, hogy „Wollstonecraft gondolkodása a radikális [angol] protestantizmus feminista fordulatát képviseli” (22.).Tovább

A szerző további cikkei

Földes Györgyi
A két Mary


► Ketten egy új könyvről – Péter Ágnes: A függetlenség ára. Mary Wollstonecraft és Mary Wollstonecraft Shelley öröksége. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 474 oldal, 5499 oldal

E kritikai életrajz narratívája összetett módszertan alapján áll össze, vagyis egyszerre kontextualizálja, elemzi és értelmezi a konkrét életeseményeket, illetve a két nő rájuk adott esetleges érzelmi és intellektuális válaszait, valamint (persze korántsem utolsósorban) műveiket is – utóbbit kifejezetten briliáns módon. Az interpretációs keret alapvetően gender szemléletű, de egy ilyen volumenű munka esetében szinte törvényszerű, hogy politika- és filozófiatörténeti, valamint irodalomtudományi szempontok is érvényesüljenek benne (vagy legalábbis kívánatos, de véleményem szerint ezt az igényt Péter Ágnesnek feltétlenül sikerült kielégítenie). A könyv beosztása, struktúrája kicsit elmozdul a szigorú felezéstől abban a tekintetben, hogy körülbelül egyharmad-kétharmad arányban foglalkozik Mary Wollstonecrafttel és Mary Shelley-vel: ami érthető is annak fényében, hogy utóbbi hosszabb életet élt, következésképpen bővebb írásos (önálló) anyag maradt utána – és hát a Frankenstein miatt valamennyire ismertnek mondható, még ha sokáig nem is volt kanonikus helye az angol irodalomtörténetben.Tovább

A szerző további cikkei

Takáts Fábián
„Talált tárgyak”

Karátson Gábor sajtófotókon alapuló képeiről

(Karátson Gábor Gesztusok című kiállítása május 29-ig látható a Széphárom Közösségi Térben.)

A magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb mestereként tekinthetünk Karátson Gáborra. Szépíróként, műfordítóként, orientalistaként, illusztrátorként és festőként is jelentékeny életművet hagyott hátra. Festői pályája utolsó intervallumát sajtófotókon alapuló képei teszik ki, melyekből tartalmas válogatást láthatunk a Gesztusok című tárlaton.Tovább

A szerző további cikkei

Wagner István
Mesterrajzok és nyomatok


(Albertina és Albertina Modern, Bruegel und seine Zeit május 29-ig, Dürer, Munch, Miró május 14-ig és Andy Warhol bis Damien Hirst július 23-ig.)

Monstre ikertárlat az Albertina mindkét épületében – szintén „háztájiból”, 169 + 70 művel – a nyomat hatszázados fejlődése napjainkig, amely a műfajt a piktúra rangjára emelte és tömegmédiává tette Dürer – Munch – Miró, illetve Andy Warholtól Damien Hirstig címmel. Helyszűke miatt távirati stílusban utalunk a fa- és rézmetszet, rézkarc, litográfia műfajára, a hidegtű, savmaratás és mezzotinto eljárásaira, majd a szitanyomatra.Tovább

A szerző további cikkei

György Péter
Az autonómia horizontjai


(Az autonómia horizontjai, Knoll Galéria. Megtekinthető május 6-ig.)

A kortárs magyar művészet képviselőinek meg kell tanulniuk, hogy miként lehet az autonómia horizontjait nagyon komolyan venniük, s függetleníteniük kell magukat a politika egészétől. Azt kell megőrizniük, ami a szabadságukat megtartja, s ami segítségükre van abban, hogy eligazodjanak a kiállításokon bemutatható zárt művek, a performanszok, az akciók határai között, s úgy dolgozzanak, hogy a kiállítóterekben, a múzeumokban és a nyilvános terekben egyaránt kiismerjék magukat.Tovább

A szerző további cikkei

Báron György
A túlélés ára


(Műanyag égbolt. Magyar–szlovák animációs film. Forgatókönyvíró-rendező: Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta.)

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta a fantasyk disztópikus terébe helyezte át az örök mesét. Filmjükben a jövő világa 3D-s animációban elevenedik meg, benne a szereplők ismert színészek (Szamosi Zsófia, Keresztes Tamás, Znamenák István, Schell Judit, Hegedűs D. Géza) valódi felvételek alapján animált alakmásai. Az eljárást eddig főleg a jelenben vagy a közelmúltban játszódó animációs dokuknál alkalmazták – ilyen volt a Libanoni keringő, a Kosztya Proletárszkij, a Tower vagy a Menekülés. A forgatókönyvet is jegyző alkotópáros szerencsés kézzel ötvözte a kétfajta metódust.Tovább

A szerző további cikkei

Molnár Zsófia
Test és lélek


(A sztyeppe illata, Fővárosi Nagycirkusz, április 5., Emlékszem, „Az ég...”, Trafó, március 30.)

Ilyen felvezető után minimum virtuóz magyarságkutató mutatványokra számít az ember, de hamar kiderül, hogy mindez csak lózung, egy „vezető kulturális intézmény” naprakész ars poeticája, és A sztyeppe illata címet viselő este legfeljebb a népek barátságát illusztrálja. A (változatlanul) meglehetősen didaktikus keretjáték – amelyben a porondmester-mesélő mintha egy falusi iskolában okítaná a jóra, hitre és bizalomra, kitartásra a mezítlábas gyerekeket, akiket nem mellesleg a háború elől ide menekült ukrán artistaképző ifjú, nagyon ifjú növendékei alakítanak – persze fikarcnyit sem von le a csokorba gyűjtött számok szakmai minőségéből. És meg kell hagyni, hogy a produkciók szinte mindegyike parádésnak mondható.Tovább

A szerző további cikkei

Papp Lídia
Nem kell hősnek lenni


(Tér 12: [Kreón] Antigoné, Stúdió K Színház, április 1.)

Attól függetlenül, hogy egyetértünk egy eszmével, mégiscsak jobb dolog életben maradni, a mártírok pedig – bármilyen magasztos tettet is vittek véghez – lemaradnak az élet kellemes részeiről. A mai nyelvezet becsempészése, a kiszólások, az apró káromkodások hitelessé teszik a szöveget, nem érezzük patetikusnak, sokkal inkább a történet abszurd vonala domborodik ki. Bánki Mihály testesíti meg a Kart, és neki köszönhetjük a darab zenéjét meg a dalszövegeit is, amelyek az este legüdébb pillanatait okozzák. Ironikus átiratai megmutatják az emberi természet legszörnyűbb oldalát, miközben vidáman száguldunk a tragikus végkifejlet felé.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Egyszer és mindenkorra


(Stölzel: Jézus, a jó pásztor – Pesti Vigadó, április 7.)

Stölzel elfeledet szerző, nekem a nevéről csak egy trombitaverseny jut az eszembe, az is azért, mert Maurice André játszotta. Van ilyen, előadók mentenek meg egy darabot. De ha az előadók nem elég jók, ha kapunk egy többé-kevésbé korrekt zenekari játékot, és hozzá a kevéssé attraktív énekhangokat, akkor nagypénteki varázs és stölzeli feltámadás helyett az ember kiegyezik azzal, hogy értem, miért felejtették el. Tovább

A szerző további cikkei

Rákai Zsuzsanna
Zufriedenheit


(Benjamin Appl, Gabetta Consort, Andrés Gabetta – Zeneakadémia, 2023. április 8.)

Igaz, a lelki élmények közvetítésében az Andrés Gabetta vezette Gabetta Consort sem segített okvetlenül. A zenészek játéka ugyan elegáns volt és kidolgozott, az egyes tételek értelmezését mégis nagyban megnehezítette a dinamika hierarchikus szintezése, a szólistát és az ő szólamát kiegészítő obligát hangszert körülvevő zenei szövet tudatosan pasztellszerű sápadtsága. A tempóválasztás szeszélyessége, a számos tételben megnyilvánuló túlzott lendület pedig, bár eredetileg alighanem a feszes és érzékeny akcentuálást célozta volna, nem egyszer inkább tompán összemosta a zenében megnyilvánuló affektusokat.Tovább

A szerző további cikkei

Siba Antal
Kész átverés


(Háborús plakátok – RTL Híradó)

Most április van, Magyarország kormánya ismét Brüsszel-ellenes reklámmal jelentkezett a legnépszerűbb videómegosztón – közli az RTL Híradója. Békét és biztonságot akarunk! címmel új reklámot láthatnak a YouTube magyar felhasználói a lejátszani kívánt videók előtt. Nézem a spotot, és elképedek: eddig azt hittem, a korábban említett, őszi plakátnál ízléstelenebbet, de főleg hazugabbat nem lehet legyártani, pedig dehogynem. Ez például ilyen.


I N T E R J Ú

Hegedűs Claudia
„Ez a legintimebb szöveg, amit valaha írtam”

Beszélgetés Hernán Díazzal


P Á R A T L A N

Bandó
VISELKEDJÜNK!


A szerző további cikkeiK. Molnár Tamás
MIELŐTT KINYITOD

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei


Szilasi György
ARANYTOJÁS


„A HATALOM ÉL-HAL AZÉRT, HOGY SZÍTSA A GYŰLÖLETET” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2023.04.13.


A TARTALOMBÓL:

 „A hatalom él-hal azért, hogy szítsa a gyűlöletet” – Puzsér Róbert szerint a rendszer betonbiztos, mert mára beépült a magyarok pszichéjébe. Interjú

– Mint a cápa – Mesterházy Attila az ellenzéki politika újragondolásáról. Interjú

– Konténer, kátyú, kimcshi – Nemzetközi összefogással és nemzeti nagytőkésekkel épül-szépül Iváncsa ipari parkja. Riport

– Felmelegített ferihegyi káposzta – Terítéken a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felvásárlása

 Egy viccre is kiszáll a rendőrség – Deák Dániel esete a geoládával: még egy poént is komolyan vesznek, ha valaki feljelentést tesz

– Málladozva újul meg a Keleti – Pereg a festék, omlik a vakolat a műemléki védettségű pályaudvarról, miközben több milliárdos nagyságrendű felújítás zajlik az épületben

 Újabb csendes vezetőcsere az óriásszervezetnél – Az állami szociális ellátásért felelős Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál (SZGYF) rendszerint nem verik nagy dobra a vezetőváltásokat

– Még mindig nem támadt fel a szél – Ugrásra készen várja a szakma a szélenergia új szabályozását

– Nyílik az ország a vendégmunkások előtt – A külföldi munkások évek óta jelen vannak az országban, de még többen lesznek Orbán Viktor Magyarországán, ahol eddig a kormányfő politikai ellenzékét bélyegezték bevándorláspártinak

– Megbecsülik a magyar katonákat Ukrajnában – Körülbelül 200-300 magyar katona vehet részt ténylegesen a háborúban

 Mindenki az ukrán ellentámadást várja – Mikor indul és milyen eredménnyel járhat?

– A nagy semmi – Az amerikai nagykövetség bejelentéséről

– Továbbra is aktív az Iszlám Állam – A terrorkalifátus továbbra is veszélyt jelent a térség országaira

– Kína él az alkalommal – A kérdés a nyugati döntéshozók számára ma már nem az, hogy Peking megbízható partner-e vagy sem, hanem az, hogy megállna-e a lábán a gazdaságuk Kína nélkül

 Élő erdő, döglött macska – Mennyi fát fog elégetni az oroszlányi erőmű?

– Signor Luigi – Gulácsy Lajos eddigi legösszetettebb életmű-kiállítása nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában

– Szomorú, mint a csirkemellel készült palócleves – Nemcsak gasztronómiai tévhitek nyomába erednek a Kakastaréj című könyv szerzői, de a magyar kulinária fejlődéstörténetének feldolgozására is kísérletet tesznek

– Bál az Opera körül – Kultúrpolitikai harc sejlik fel az Opera vezetéséért folyó küzdelem mögött.

– Egyre közelebb a Holdhoz – A NASA nyilvánosságra hozta az Artemis–2 legénységét, és minden kommentár annak diverzitását emeli ki, hiszen most először repül majd Hold-programban nő, fekete férfi és kanadai is

– Acqua alta – Velence a víznek köszönheti a létét, de sokak szerint ugyanez a víz fogja vesztét is okozni

 A Birodalom örökké visszavág – Újabb Star Wars-filmeket jelentett be a Disney: a cég mindent bekebelez és a saját képére formálja a szórakoztatóipart

– Varázslat és kiátkozás – Sorozat készül a Harry Potterből is – de új ötletek híján működőképes-e a regényfolyam a filmek után streamingsztoriként is?

– Lelki szárazság – Milyen körülmények nehezítik a hazai papok mindennapjait? Mi okozza a paphiányt? Részleges látlelet a római katolikus egyház – változásért kiáltó – viszonyairól

 A világ legszabadabb művészete – Kemény István Térey-ösztöndíjról, öncenzúráról és arról, miért nem tud magasról tenni a világra. Interjú

– Márai és a „politikai reform-változások” – Kultmatek

– A szegény kis újraolvasó klapec nyöszörgései – Rovatunkban ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak. Ezen a héten: Cserna-Szabó András írót

– Kézzel, lábbal és rengeteg pénzzel – A sorozatos botrányok ellenére megszilárdította, majd önkényesen kiterjesztette hatalmát a futballvilág legbefolyásosabb embere, Gianni Infantino

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Így rombold a kultúrádat
– Lakner Dávid: Több önbizalmat Kálomista Gábornak!
– Reichert János: Féligazságokkal kábított nép
– Szerető Szabolcs: A birodalom nem vág vissza – Álláspont
– Pelle János: Madeirai anzix
– Szabó Antal: Hamis Gulyás
– Nagy Attila Tibor: Csend legyen! – A NER uralma alatt
– Hamburger Béla: Balsejtelmek
– Csikós Attila: Bele az életlen térbe – Apámnak
– Wekerle Szabolcs: Be – Újbeszél
– Benedek Szabolcs: Karma – Az én hangom mélyebb
– N. Fejérváry Gergő: Uzsonnabor I. – Hommage à Márai
– Dévényi István: Krasznaja Moszkva
– Marabu: Hiteles forrás

Kritika:
– A showbiznisz lelkiismerete – Barry, HBO
– Zsidó tanácsok kényszerhelyzetben – Veszprémy László Bernát: Tanácstalanság. A zsidó vezetés Magyarországon és a holokauszt
– Gondolkodó plaszticitás – David Eagleman: Az élő agy

Átlátszó-melléklet:
– Kivágott erdő helyén épült lombkoronasétány Nyírmártonfalván
– Rákkeltő anyagokkal veszélyeztette dolgozóit egy dél-koreai cég
– Pert nyertünk Érd fideszes volt alpolgármestere ellen
– A szántásba építettek kézilabdapályát Kozármislenyben
– 60 millió forintnyi aranyérme és a jelentés is felszívódott Győrben
– Még soha ennyi rab nem volt a magyar börtönökben
– 29 helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormánymédia

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2023.04.12.


A SZERK.


A SZERK.
Ordasok közt


Lapunk nyomdába küldése után, de megjelenése előtt, szerda délután izgalmasnak ígérkező sajtótájékoztatót tart (önöknek: tartott) David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Közléseinek tartalmáról, e sorok írásakor kedd délután lévén, értelemszerűen sejtésünk sincs – lehet, nem is lesz semmiféle nagy bejelentés, végül is láttunk már olyat, konkrétan nyolc és fél évvel ezelőtt, hogy az amerikai kormányzat megijedt saját magától.

A SZERK.

Mindenkinek a maga keresztje

Csodálatos videósorozattal kedveskedett híveinek húsvét alkalmából Orbán Viktor. Mindenki megnyugodhat, miniszterelnök úr jól eszik, minden rendben van, mert kell is a kondíció, hogy a kezében tudja tartani szegény kis Magyarország dolgait.

PUBLICISZTIKA

SAUSIC ATTILA
A bricsesztől a kapucniig

Baloldali radikalizmus Németországban

A német szélsőbal harciassága visszavezethető a Weimari Köztársaságig, ha eltekintünk attól, hogy annak idején, az 1920-as években egy centralisztikusan irányított tömegpárt – a Németországi Kommunista Párt – félkatonai szervezete, a Vörös Frontharcos Szövetség keveredett véres utcai összecsapásokba a nemzetiszocialisták szintén paramilitáris roham­osztaga, az SA csapataival. A II. világháborút cezúra követte: a németek mintegy két évtizedig békésen fáradoztak az újjáépítésen, majd a szolid polgári lét megteremtésén.

LÁSZLÓ GÉZA
Erőltetett menet

Pak tábornok és a „nagy lökés”

Az iparpolitika a 20. század gazdaságpolitikai csodafegyvere szeretett volna lenni, de a kormányok ritkán arattak vele átütő sikereket.

EGOTRIP

EGOTRIP
Vajda Mihály: A barangoló Szókratész

Szókratész az őserdőben

Drága Szókratészem, régóta nem hallottam rólad, igaz, te se rólam. De maradjunk most nálad. Sejtésem szerint Dél-Amerikában vagy.

BELPOL

ORBÁN ÉS AZ ÚJ FÖLDGÁZERŐMŰVEK
Áramgyárak és álomgyárak

Az energiaszektorban a kormányzat most éppen a földgáztüzelésű villamos erőművek építésére esküszik. Ám sem az nem világos, hogy mi végre, sem az, hogy miből, kinek a pénzén épülne a három új, méregdrága „áramgyár”.

A MAGYAR NEMZETI BANK ÉS A KORMÁNY ELLENTÉTE
Első vérig


Miről szól valójában a jegybank és a kormány párharca? Szakmai vita ez? Mennyire vehető komolyan az a szakmai kritika, amely húsz éve ugyanazokra a panelekre épül? Mennyire befolyásolják e konfliktust személyes averziók?

BOTRÁNY ÁRNYÉKÁBAN VÁLASZTOTT ÚJ ELNÖKSÉGET A MAGYAR PÜNKÖSDI EGYHÁZ
A szent kézigránát

„Az adófizetők pénzéhez csak megfelelő politikai kapcsolatokon keresztül lehet hozzájutni – mintegy a kormányzat kegyei­ből. (…) Ennek a rendszernek nemcsak az ún. NER-lovagok, hanem az egyházak is haszonélvezői lehetnek.” Mindez a pünkösdi egyházban kialakult helyzetet vizsgáló belső elemzésben olvasható. Az egyházon belül nem nyugszanak a kedélyek.

FILM

INTERJÚ
„Még mindig fehér a rendező”

Császi Ádám rendező, Horváth Kristóf színész, Wieland Speck színész-rendező

A Háromezer számozott darab című új magyar filmben nehéz sorsú roma fiatalok mesélik el az életüket, s történeteikből egy keménykezű fehér rendező készít színdarabot. Az előadást meghívják egy német színházi fesztiválra, a társulat szürreális utazása pedig számtalan kérdést vet fel a rasszizmusról, a reprezentációról és magáról a művészetről is. Ezekről beszélgettünk az alkotókkal.

TÉVÉSMACI
A száguldó antilop


Amikor Sztupa és Troché hazafelé tartottak a vásárból, zuhogott eső. Egész nap zuhogott az eső, már a vásárban is, szakadatlan.

ZENE

INTERJÚ
„Ellenőrzésük alatt”

Takács Tibor történész az államilag felügyelt popzene évtizedeiről

A magyar popzene már az érett kádári pártállamban is rendkívüli módon érdekelte a kultúra irányítóit, s oda­figyelt az állambiztonság is. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa, a téma kiváló kutatója idézi fel a kor erkölcseit.

INTERJÚ
„Hallani tanítom az embereket”

Földes Imre, a Zeneakadémia nyugalmazott tanára

Több ezer előadás után, 89 évesen is nem szűnő lelkesedéssel hirdeti a szépséget, és nem csak a zenéét. Boldogan drukkol a kortárs zeneszerzőknek, az ítélkezést másra hagyja. Büszke a honlapjára (Földesimre.hu), amelyen hozzáférhető az életműve.

MI A KOTTA?
Ívelő csillagok


Klasszikus zenei programajánló a 2023/15. hétre

SZÍNHÁZ

FŐIGAZGATÓ-VÁLASZTÁS A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZNÁL
Verseny szűkített pályán


Szegeden úgy választanak vezetőt a színház élére, hogy az állam még nem árulta el, mennyi pénzt ad idén működésre, miből fizetik az energiaszámlákat. Így is volt verseny is, dráma is.

RÉS A PRÉSEN
„Stréber diák voltam”


Szilvási Anna táncos

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Kóválygó ködfoltok

Ványa bá

Ódon udvarház szobabelsője, a lócán meglett ember pihen, fejét egy széthajtott újság takarja el. Kint süvít a szél. Nem is biztos, hogy süvít, de mi úgy érzékeljük a csehovi színteret, mint egy természeti elemektől védett szigetet. Persze azt is tudjuk, hogy a melankolikus hangulatú teázás (itt kávézás lesz) mellé drámát is kapunk. Ám először egy kis vizet: szódásüvegből arcra (Ványa báéra – Görög László), a házi vízgyűjtő aknából meg nyakra és főre (Ásztrov doktorra – Szabó Győző). Nyár van. Egy görögdinnye is előkerül.

KÖNYV
Asszonyok

Katarína Kucbelová: Főkötő

Egy Pozsonyban élő negyvenes nő (feleség és anya) elhatározza, hogy megtanul šumiaci főkötőt varrni és hímezni. E célból két éven át látogatja a nyolcvanéves Il’kát, a mesterség egyik utolsó képviselőjét, alkalmanként öt órát utazva Pozsonyból a Felső-Garam mente, Liptó, Gömör és a Szepesség határán fekvő faluba (magyar nevén Királyhegyaljára).

TÉVÉSOROZAT
Piros hó esik

Extrapolációk

Tavaly nyáron szabályosan végigperzselte a magyar médiát Gelencsér András vegyész, légkörkutató, a Pannon Egyetem rektorának nyilatkozata, amelyben kifejtette: a klímaváltozást nem tudjuk visszafordítani, civilizációnk összeomlása már csak néhány évtized kérdése.

KIÁLLÍTÁS
Ott repül a kismacska!

Ergy Landau, Budapest – Párizs, 1896–1967

A francia fotóművészet harmincas évektől jegyzett alkotója Landau Erzsébet néven született egy jómódú kereskedőcsaládban. Kezdetben Máté Olgánál tanult, s már 1919-ben (23 évesen) megnyitotta első, gyerekportrékra szakosodott műtermét.

KONCERT
A Ligeti-buborék

Eötvös Péter és a Klangforum Wien – Ligeti 100

Április 13-án a Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában nyílik a Ligeti-labirintus című kiállítás, amelynek „előzenekaraként” a Müpa folyosóján is megtekinthetünk 12 tablót Ligeti György életéről és munkásságáról.

LEMEZ
Egy álommal több

M83: Fantasy

A francia M83, Anthony Gonzales legszemélyesebb projektje csaknem negyedszázados előtörténettel és terjedelmes diszkográfiával büszkélkedhet.

Tuareg rock
Tamikrest


Hamarosan Budapesten koncertezik az egyik legizgalmasabb hangzású afrikai rockzenekar, a Maliban alapított Tamikrest. Zenéjüket leginkább sivatagi bluesnak vagy tuareg rocknak (tishoumaren) szokták nevezni, amelyben a tradicionális afrikai ritmusok és dallamok nyugati rockzenével keverednek.

KÖNYV

POETA.DOC
A műszubjektum hallgatása


Szabados Attila: A versbeszélő

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Tetris


A 80-as évek Budapestjén egy irodai dolgozó kezdetleges programmal játszik a számítógépén: különböző formájú, lehulló blokkokat rendezget sorba.

VISSZHANG: KONCERT
Várjon Dénes és a Concerto Budapest 2.2


Várjon Dénes nagy vállalkozása Bartók valamennyi billentyűs versenyművének megtanulása.

VISSZHANG: KÖNYV
Siniša Tucić: Vörös vonal


Napjaink könyvkiadási viszonyainak egyik legnagyobb vesztese a kortárs külföldi líra.

VISSZHANG: FILM
Rubikon – A Föld végnapjai


Már megint egy űrállomás legénysége éli csak túl a Föld ökoszisztémájának összeomlását...

VISSZHANG: LEMEZ
Boygenius: The Record


Pár évvel ezelőtt három, az indie-körökben jól ismert női szólóelő­adó, Julien Baker, Phoebe Bridgers és Lucy Dacus közös turnéra indult, de előtte szerettek volna írni egy dalt, amelyet a koncerteken közösen adnak elő.

VISSZHANG: KONCERT
Nosferatu – A borzalom szimfóniája


Nagyjából 100 éve mutatták be minden idők egyik legnagyobb hatású vámpírfilmjét, F. W. Murnau Nosferatuját, amelyhez anno Hans Erdmann komponált szimfonikus filmzenét.

VISSZHANG: FILM
Super Mario Bros.: A film


Mario 1993-ban már elhasalt a szélesvásznon (szerencsére csak kevesen emlékeznek a Bob Hoskins-féle élő szereplős filmre).

VISSZHANG: FILM
Air – Harc a legendáért


Michael Jordan és a Nike ma már elképzelhetetlenek egymás nélkül.

INTERAKTÍV

Egy hét tudomány 2023/15.


Rövid hírek: elefánt, mamut, lábnyom...

Egy hét kultúra 2023/15.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Snoblesse Oblige 2023/15.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/15.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

OLÁHOK, BOZGOROK – TÖRTÉNELEM ÉS NYELVÉSZET A LELÁTÓN
Zsák a foltját


Román futballszurkolók hazájuk válogatottjának Belarusz elleni meccsén kifeszítették Mongólia térképét, és ráírták angolul, hogy az a történelmi Magyarország. Miért vagyunk szerintük mongolok? És a bozgor tényleg hazátlant jelent?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Szárma, szőlőlevélből


Fűszeres bárányhússal töltött szőlőlevél

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Két pingvin


„A Mária Valéria-telep barakkjai helyén épülő új városnegyed építkezése már megindult. Az Üllői út északi oldalán már folyik a munka, közművekkel látják el a területet és csaknem ezer lakás építése folyamatban van vagy a legrövidebb időn belül megindul” – lelkesedtek a lapok 1956 áprilisában.

KISEBBSÉGEK, KÖZHANGULAT, NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK - VÁLTOZÁSOK UKRAJNÁBAN ÉS OROSZORSZÁGBAN

NYUGATI PÁLYÁN
Műsorvezető: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2023.04.05.Legújabb podcast adásunkban arról beszélgetünk vendégeinkkel, hogy milyen a nemzeti kisebbségek helyzete Ukrajnában az orosz invázió után, igazak-e a Moszkva-barát propagandisták által terjesztett hírek az állítólagos elnyomásról, kényszersorozásokról. Azt is körbejárjuk, hogyan viszonyul az ukrán és az orosz társadalom a háborúhoz. Részletesen megvizsgáljuk Oroszország és Ukrajna nemzetközi kapcsolatrendszerének átalakulását, különös figyelemmel az Oroszországgal határos országok Moszkvához fűződő kapcsolatára, illetve kibeszéljük, hogy meddig tarthat ki a Nyugat Ukrajna melletti elköteleződése. Vendégeink: Fedinec Csilla, történész, Ukrajna-szakértő és Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő. A műsorvezető: Ónody-Molnár Dóra.

A Nyugati pályán podcast az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával készül. Az adásban elhangzó vélemények nem feltétlenül tükrözik az Egyesült Államok kormányának álláspontját.

DÉNES FERENC: “ÚGY ÉPÍTKEZETT A KORMÁNY, HOGY A LÉTESÍTMÉNYEK ALKALMASAK LEGYENEK AZ OLIMPIÁRA”

SZABAD EURÓPA / VIDEÓ
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.04.13.Atlétikai Központ, Puskás Aréna, MVM Dome. Csak néhány az elmúlt években átadott több tucat sportlétesítményből. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint az építkezések egy irányba mutatnak: a kormány nem engedte el a budapesti olimpia álmát. Mit jelentene egy rendezés, milyen előnyökkel és hátrányokkal járna? Ami a Szabadon riportjából kimaradt: vágatlan interjú Dénes Ferenccel.

KARDOS ANDRÁS: A DIKTATÚRA ”TÜNDÖKLÉSE” ÉS BUKÁSA (2. RÉSZ)

SZABADSÁG KLUB / KLUBRÁDIÓ
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.04.14.


Kardos András A diktatúra "tündöklése" és bukása – első rész 

Gulyás Gergely miniszter szerint a polgári Magyarország egyik legfontosabb eredménye, hogy a rendszerváltás után újraépült a civil szféra. – Ma Magyarországon több mint 53 ezer civil szervezet működik – árulta el Gulyás Gergely. Tisztázta azt is: civilek alatt nem az NGO-kat értik. – A baloldal szerint civil szervezet az, amely pénzt kap Soros Györgytől – véli a Miniszterelnökség vezetője.

Természetesen nem fogunk definíciós vitába keveredni a miniszterrel. Ám ahhoz, hogy megértsük az orbáni diktatúra szerkezetét, látnunk kell, hogy a civil egyesületeket, melyeket nem győz ünnepelni a Fidesz, Gulyás leválasztja egyrészt az NGO-ról, melyek ugye evidensen külföldi érdekeket szolgálnak, másrészt a Gulyás által adott enigmatikus definíciójára is figyelnünk kell: A kancelláriaminiszter szerint a baloldal számára civil az, akit Soros pénzel. Soros György pedig évtized óta a haza ellensége, következésképpen a jobboldal elképzelése a civilekről az, hogy Soros által pénzelt hazaárulók.

Undor volna még cáfolni is Gulyás rágalom-gyűlölet-kiiktató definíciós kísérletét, de a probléma ennél mélyebb: arról van szó, és ezt utoljára az idei március 15-i civil megmozdulás mutatta meg, hogy a pártoknál ugyan szabadabb, de egyben „szakmai specializációra” épülő civil szervezetek, legyenek azok zöldek, szakszervezetek, jogvédők, akárki mások, az „ellenzéki” pártokhoz hasonlóan, nem vették észre, hogy a szabad, civil ellenállás azért nem válhatott ellenállási mozgalommá az elmúlt évtizedben, mert a civilek is elhitték a (pszeudo) kommunikatív diktatúra látszatvalóságát. Vagyis azt, hogy csak akkor vannak megfenyítve, ha mint most a MOK-nak, van nekik saját erőből történő ellenlépésük, de addig a pontig valóságosan létező entitásoknak képzelhetik magukat. Nos tehát, a civilek nem a magyar nép jobbágyvolta, nem a szolidaritás hiánya, nem a közömbösség okából nem tudtak Ellenállási Mozgalommá válni. Hanem azért, nem vették észre, hogy mint minden független, szabad intézményt, a Fidesz őket is karanténba tette, vagy úgy, hogy szigorított a törvényen, vagy úgy, hogy ellenséget és hazaárulást kiáltott, vagy úgy, hogy tettette a tárgyalást, mint a tanárokkal, orvosokkal. Fidesz magyarul: itt is az orbáni autokrácia gyűlöletnyelvre épített pszeudo-magatartása, a látszat valóságának megteremtése érvényesült.

A szocializmusban, mert múlt századi diktatúra, betiltották a szabadságot. Ebben a században az EU-ban elbábozzák a szabadság látszatát, látszatra felkínálják a szerveződés, az érdekvédelem, a jogvédelem alakulatainak, a civileknek a megszerveződés jogát, majd ugyanazt csinálják velük, mint az élet minden egyéb területén: a félelem, a gyűlölet, a rajongás pszeudo-kommunikációja elhiteti a szervezetekkel, hogy léteznek, holott valójában, csak jószándékú emberek zárványát hozhatják létre. Addig „szakmázhatnak”, amíg a diktatúra mozdíthatatlan, illetve csakis az Első Ember által mozdítható szerkezetét nem érintik. Addig lehet hőbörögni, tüntetgetni, petíciózni, áltárgyalni. Amint átlépnék a küszöböt, jön a „hazátlan bitang” -ozás.

Oszt jónapot. És a civilek, jószándékú, derék, tenni vágyó emberek, pontosan úgy, ahogyan az „ellenzéki” pártok politikusai és aktivistái, nem veszik észre, hogy nem az a baj, hogy „keveset mennek vidékre”; nem az a főgond, hogy „nincs szolidaritás”, hanem az, hogy a bibói zsákutcás történelemnek az a lényege, hogy egyfelől a nép egy része rajongva imádja kontroll nélkül a hatalmat, másrészt a többiek pedig higgyék el, hogy egy valós világ valós szereplői: holott dehogy. A diktatúra szerkezete felfüggesztette a pártokrácia után a civilokráciát is. Mind a két szféra a valóság szerkezete helyett a látszat valóságának a része, a (pszeudo) kommunikatív diktatúra hatalommegtartó és öngazdagító világában csakis a patrónus-kliens viszony a valóságos, már a saját tömegeik, mondjuk a „Békemenet” százezrei sem a diktatúra valóságában, hanem csakis a nyelvileg elbábozott látszatvilágban élnek, csak ők a rajongásuk okán még jól is érzik magukat ebben.

Vegyük észre, hogy a 21. század azon populista diktátorai, akik tág értelemben a nyugati kultúrán belül rendezkednek be egy új autokrácia élén, újra kell, hogy generálják a társadalom szövetét, és ennek a megújításnak a feltétele, hogy a történelmileg ráhagyományozottra építve ugyan, figyelembe véve bizonyos történelmi-kulturális adottságokat, de szét kell szabdalni a régit, és helyébe éppen a (pszeudo) kommunikatív diktatúra legfőbb eszközét az új látszat világ agresszív nyelvét kell állítani.

A lényeg a hit és a nyelv radikalizmusa által szétszabdalt társadalmi szövet újra szabása. Mivel a kontroll az EU-n belül egyelőre még fekete autók nélkül működtetendő, ezért a gyűlölbeszél nacionalizmusát ki kell egészíteni a tömegek jóléti igényeinek látszólagos kielégítésével, lásd rezsicsökkentés. A különböző populista intézkedések lényegében a „hab a tortán” funkcióját töltik be. Ezt onnan is tudhatjuk, hogy ma, amikor gazdaságilag nem szárnyalunk, jottányit nem csökken a Fidesz népszerűsége. A 21. századi kommunikatív diktatúra nyelvterrorja, hogy olyan eszetlen baromság, mint hogy a szankciók az okai az inflációnak, vagy a 97%-os plakát, amely úgy csinál, mintha az egész nép nyilatkozott volna szankciók ellen, amelyeket amúgy Orbán megszavazott, holott csak másfél millió ember 97%-áról van szó, ezek a képtelen hazugságok simán megélnek ebben a látszatvilágban. Mint például a svédekkel és a finnekkel packázás NATO-ügyben, vagy hogy az USA a felelős a Putyin által kirobbantott háborúért. Ezek egy normális ember szemében ugyan őrültségek, de a funkciójuk nem is más: a társadalom mentális szerkezetének az átrajzolása. Vagyis: a rajongó rajongjon, az kritizáló rettegjen, vita nincs, döntés van, és a nyelv felkínálja a látszat valóságát. Vagy vallod és hiszed, vagy ki vagy iktatva, de nem feltétlenül rendőrileg, hanem mondjuk a szervezeted hazaáruló, nép ellensége, magyarellenes, Soros-bérenc. Ez éppen elég ahhoz, hogy a civil szervezet a valóságos ellenállás helyett a pszeudo-világ részévé váljon...

ITT OLVASHATÓ