2019. november 6., szerda

ERDOGAN KÖSZÖNTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.11.06.Már csak egyet kell aludnunk, ha egyáltalán jön álom addig a szemünkre, és máris itt van a török diktátor, másodállásban tömeggyilkos. Mi meg, vendégszerető magyarok, kitárjuk a szívünk, hogy annak egész melegével. Éljen és virágozzék a véreskezű, aki, ha tehetné, ideiglenesen, de minimum 150 évig hazánkban állomásozna.

Mi mindenkit befogadunk, kivéve azokat, akiket a világért sem, mert félünk tőlük, s ha valahol hozzájuk hasonlót látunk, rendőrt hívunk. Ezért a véreskezű látogatása előtt már egy nappal szeretett vezérünk a mi jól felfogott érdekünkben lezáratta fél Budapestet, mert ilyenkor úgy komilfó, ha minden és mindenki moccanatlan. Abból nem lehet baj, ha lehetetlen menni, megállni, levegőt venni, lenni. Vanni.

Nekünk Mohács kell. De legalábbis egy diktátor, aki a mi, nálánál megengedőbb diktátor urunkkal kölcsönösen példaképei egymásnak. Amikor majd elmegy a véreskezű, majd újból szabadon használhatjuk a lehegesztett csatornákat, meg közlekedni is lehet valamelyest. Nem igazán persze, csak annyira, ahogyan más hétköznapokon, vagyis, sehogyan se...


EDDIG BÍRTA BORKAI ZSOLT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.11.06.


Orbán Viktor ismét tévedett, és ezúttal elég nagyot. Ha engedte volna ugyanis, hogy Borkai Zsolt még az október 13-i önkormányzati voksolás előtt visszalépjen a polgármester-jelöltségtől, akkor pártja megúszta volna kisebb veszteséggel. Azzal azonban, hogy bevállalták az egykori olimpikont a keresztény-nemzeti ideológiától finoman szólva se harmonizáló tetteivel együtt, komolyan megkérdőjelezték a Fidesz többi jelöltjének szavahihetőségét és erkölcsi tartását. A szűken megnyert választás után ráadásul Borkai továbbra is csak bukdácsolt, és egyre nagyobb terhet jelentett pártja számára.

Egy dolgot mindenképpen kijelenthetünk Borkai Zsolt politikai karrierjének csúfos végét látva: Mégsem élünk következmények nélküli országban. A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel ugyanis lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere, politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében jelentette be. Persze, egy ilyen súlyú hírt nem nyílt levelekben kéne közölni, hanem személyesen azokkal a választókkal, akik – ha kicsi többséggel is – de a polgármester szexbotrányát követően is bizalmat szavaztak neki...

LEMOND POLGÁRMESTERI TISZTSÉGÉRŐL BORKAI ZSOLT

INDEX
Szerző: TH.B., MUNK VERONIKA
2019.11.06.


A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere. A politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében jelentette be, amelyet eljuttatott az MTI-hez is. A korábbi tornász olimpikon Facebook-oldala szerdán elérhetetlenné vált.

Heuréka!

– felelte a hírre Gulyás Gergely, a Fidesz Miniszterelnökséget vezető minisztere a Karácsony Gergely főpolgármesterrel közös szerda délelőtti sajtótájékoztatón, amikor egy újságíró megkérdezte tőle, mit szól Borkai lemondásához.

A Győrplusz.hu oldalán elolvasható Borkai Zsolt nyílt levelének teljes szövege, amelynek ezek a legfontosabb állításai:

- A gruppenszexet nem tagadja, de a szexvideókat közlő bloggal kapcsolatban azt írja: „a rágalmak egy kivétellel egy hamis blogon megjelenő hazug információk sokasága”.
- Véleménye szerint ez egy gondosan kitalált, profin előkészített csapda volt, amitől valakik (akiket nem nevez meg) vélhetően komoly politikai vagy anyagi előnyöket reméltek.
- Sosem drogozott, nem volt korrupt, nem lopott, és nem is csalt.
- Az elmúlt időszakban nemcsak ő, hanem családtagjai is céltáblává váltak. Ennek a jövőben nem szeretné kitenni őket.

„LEVONOM A KONZEKVENCIÁKAT ÉS VÁLLALOM A FELELŐSSÉGET. SZERETEM GYŐRT, EZÉRT NEM SZERETNÉM A SZEMÉLYEMMEL ÉS VELEM TÖRTÉNTEKKEL HÁTRÁLTATNI A VÁROS TOVÁBBI FEJLŐDÉSÉT. EZÚTON BEJELENTEM, HOGY A MORÁLIS HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL AZ ALAKULÓ KÖZGYŰLÉS UTÁN PÉNTEK 16 ÓRAI HATÁRIDŐVEL POLGÁRMESTERI TISZTSÉGEMRŐL LEMONDOK.”
Egy nappal az alakuló ülés után

Pénteken fog lemondani a szexvideós botrány után megválasztott győri polgármester, de előtte csütörtökön a győri közgyűlés alakuló ülésén – legalábbis hétfői hírek szerint – részt vesz még. Ezen jelentik majd be az újonnan megalakult győri frakciókat is, elvileg a polgármester ünnepélyes eskütétele is ekkor zajlik.

Az önkormányzati törvény 69. §-a értelmében a polgármesterek a tisztségükről a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozattal mondhatnak le, amelyet az alpolgármesternek vagy a képviselő-testület által kijelölt képviselőnek adhatnak át. A törvény szerint a lemondás nem vonható vissza, és az írásbeli nyilatkozatot a képviselő-testület következő ülésén ismertetni kell. Feltehetően ezért várja meg az alakuló ülést Borkai Zsolt...

PINTÉRÉKNEK KI KELL ADNIUK, HOGY HOL VOLTAK TÖMEGES BEJELENTKEZÉSEK A TAVALYI VÁLASZTÁSOK ELŐTT

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2019.11.06.


A TASZ szerdai közleményében emlékeztet: a 2018-as választás előtt felmerült annak gyanúja, hogy külhoni magyar állampolgárok fiktív magyarországi lakcímet létesítettek azért, hogy ne csak pártlistára, hanem egyéni képviselőre is szavazhassanak. A sajtó néhány konkrét esetet is feltárt, de a visszaélések nagyságrendjét egyelőre csak találgatni lehet.

A TASZ és a PC már a választás előtt a lakcímnyilvántartásért felelős BM-hez fordult, hogy adjon számot a választást megelőző két évben létesített lakcímek számáról településenként. A tárca megtagadta a válaszadást, ezért a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője, Mráz Attila pert indított a közérdekű adatok megismeréséért. A BM idén márciusban első fokon már elveszítette a pert, a Fővárosi Ítélőtábla pedig másodfokon is a TASZ-nak és a PC-nek adott igazat.

Így a minisztériumnak egy jól kezelhető Excel-táblázatba rendezve kell közölnie azt, hogy melyik hónapban és mely településen hány 17 éves vagy idősebb magyar állampolgár létesített lakcímet 2016. január 5. és 2018. április 5. között. Azt is fel kell tüntetnie a tárcának, hogy közülük hánynak nem volt korábban magyarországi lakcíme.

A közlemény szerint a minisztérium az elsőfokú döntés elleni fellebbezésében arra hivatkozott, hogy a kért adatok kiadása aránytalan munkateherrel járna, de ezt nem támasztotta alá konkrétumokkal, így az ítélet átvételétől számított 15 napon belül teljesítenie kell az adatigénylést. A választók így megtudhatják, hogy a lakcímlétesítéses választási csalásoknak volt-e szerepe az országgyűlési választások eredményének alakulásában — írja a TASZ...

KÉT ÉJSZAKÁRA BEZÁRTAK EGY 17 ÉVES LÁNYT, EGY 1590 FORINTOS KRÉM MIATT

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.11.06.


- 2012 óta 72 órára azt a fiatalkorút is be lehet zárni, aki csak néhány száz forintos kárt okozott.

- A szabálysértési őrizetnek nevezett eljárás bevezetése óta sok vita van erről az eljárási rendről, ami nagyon széles mérlegelési jogot ad a rendőrségnek, indoklási kötelezettség nélkül.
- Egy Svájcban élő, brit-magyar állampolgárságú 17 éves lányt például két hete két éjszakára vettek őrizetbe, mert egy illatszerboltból kihozott - majd visszaadott - egy 1590 forint értékű krémet.
- A fenti eset Nyíregyházán történt. A megyében a szabálysértésen rajtakapott fiatalkorúak 90 százalékát őrizetbe veszik. Budapesten ez az arány 3 százalék alatt van.

Egyik olvasónk, a családjával Svájcban élő dr. B. József az alábbi történettel keresett meg minket:

A 17 éves, brit - magyar kettős állampolgárságú lányára várt október 22-én, délután fél kettőkor, Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában. Sürgette a lányát, hogy jöjjön már ki a DM-ből, mert indulniuk kellene tovább. Lánya, akit monogramja alapján itt BCM-nek nevezünk, sosem élt Magyarországon, törve beszéli a nyelvet, írni és olvasni sem tanult meg magyarul...

EGÉSZSÉGÜGYI NAGYKUTYÁK ÉS KÓRHÁZLÁNCOK ÁLLNAK UGRÁSRA KÉSZEN A MAGYAR HATÁRON

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.11.06.


Liberalizáció estén új private equity befektetők és nagy kórházláncok belépése várható a magyar magán-egészségügyi piacra, akik a környező országokban már mind jelen vannak. A verseny fokozódása pedig konszolidációt jelez előre a piac meglévő szereplői között. Nagyon mozgolódik az M&A-piac a globális egészségügy területén is, tavaly egy év alatt 4000 milliárd dollárnyi friss tőkét kapott a szektor. A részletekről Végh Attila beszélt a Portfolio Private Health Forum 2019 konferenciáján.

Végh Attila jelenleg a Fidelity International vagyonkezelő partnere, miután korábban Európa egyik legnagyobb kórházláncát, a Capiót igazgatta. Előadásában többek között az alábbiakról beszélt a Portfolio Private Health Forum 2019 konferenciáján:

A BORKAI-ÜGY KÉZZELFOGHATÓVÁ TETTE A KORRUPCIÓT AZ EMBEREK SZÁMÁRA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2019.11.06.


Nem igaz, hogy az emberek azért hunynak szemet a korrupció fölött, mert tudatlanok, többségük tisztában van a létezésével és a mértékével – mondta lapunknak Martin József Péter, a Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. A Borkai-ügy ebből a szempontból jó lakmuszpapír lehet, mert megmutathatja, hogy abban a pillanatban, amikor a sajtó által jóval korábban a maga teljességében feltárt, ám visszhangtalanul maradt korrupciós ügy más megvilágítást kap, és kiderül, hogy a fideszes elit egy része nem megengedhető módon „urizál” és olyan dolgokat művel, ami semmiképp sem áll összhangban azzal, amiről egyébként prédikál, akkor a korrupció is sokkal jobban megfoghatóvá válik az emberek számára. Lehet, hogy a lakosság a jövőben jobban felkapja majd a fejét a hasonló ügyekre, s ez be tud csatornázódni a politikai rendszerbe.

Kövér László házelnök szerint a fékek és ellensúlyok rendszere hülyeség, nincs rá szükség, csak akadályozza a hatalmat, hogy tegye, amit tenni szeretne. Mit mutat ez a kijelentés?

– A kijelentés elfogadhatatlan. A világ összes valódi demokráciája a fékek és ellensúlyok – és nem egyensúlyok, ahogyan azt Kövér László mondta – alapján működik. Függetlenül attól, hogy egy demokrácia inkább többségi alapú, mint Nagy-Britanniában, vagy inkább konszenzusos, mint Németországban, abban egyáltalán nincs vita, hogy szükség van rájuk. Állítom, hogy a populizmus térnyerésének dacára ezek a fékek és ellensúlyok a nyugati országokban továbbra is megvannak, az ellenőrző intézmények működnek és a kormányzatoknak nincs korlátlan hatalmuk...

2015.11.06: MÉCS IMRE BESZÉDE GÖNCZ ÁRPÁD TEMETÉSE UTÁN

DOKU BLOG
Szerző: doku.blog.hu
2019.11.06.


A temetésen a család nem akart aktuálpolitikai mondatokat hallani, Mécs Imre viszont ezeket is fontosnak tartotta elmondani. Így furcsa megoldás született: Mécs a temetésen is mondott egy beszédet, majd utána a Kossuth téren is. Ez utóbbi beszéd hallgatható meg most - itt már kötetlenebbül, egy-két kommentárral fűszerezve beszélt Göncz egykori jóbarátja.

ORBÁN VIKTOR CSÜTÖRTÖKI PROGRAMJA EGY HÁBORÚS BŰNÖS MOSDATÁSA, ÉS ERRE EMLÉKEZTETHETJÜK IS

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2019.11.05.


Tulajdonképpen már megszokhattuk, hogy Magyarország miniszterelnöke háborús bűnösöket méltat, népirtások résztvevőivel bájcseveg és az európai kultúra megvédelmezésének állítja be, hogy fasisztoid hajlamú politikusok emberiségellenes bűntetteket követnek el Európa határainál, mikor inkább vízbefullasztják a menekülteket, minthogy engednék őket partot érni.


Jelenleg Törökország amellett, hogy népirtást követ el déli határai mentén, ami már önmagában háborús bűncselekmény, globálisan az egyik legelőremutatóbb társadalmi szerveződést is felszámolja.

Erdoğan török elnök azért folytatja hadjáratát a Szíriában, de autonóm területen létező kurd népállam, Rozsava ellen, hogy ezzel országának belpolitikai válságát kezelje, és megpróbálja biztosabb lábakra helyezni hatalmát, melyet egyébként megingathatnak a gazdasági nehézségek.

Közben persze arra hivatkozik, hogy a terroristák ellen is fog tudni így védekezni – miközben éppen ő maga támogat terroristákat a kurdok elleni harcban, azon kurdok elleni harcban, akik rengeteget tettek, vérüket áldozták azért, hogy Észak-Szíriát megtisztítsák az iszlamistáktól.

Azért is teszi, hogy ezzel területet foglaljon, egy úgynevezett biztonsági zónát, ahova tervei szerint az országban lévő 3,6 millió menekültet letelepíthesse, mondván úgyis Szíriából származnak és csak visszatelepíti őket (ami abból a szempontból hülyeség, hogy az ország más részeiből, más népcsoportokból).

Ennek nagyon örülhet a magyar kormány is, mondván, hogy lám-lám, a magyar és a török érdek milyen szépen egyezik, hiszen ott az a rengeteg menekült Törökországban, és azért az mégiscsak jobb, ha dél felé hagyják el az országot, mintha nyugatra.

Azt ugyanakkor ritkán teszik hozzá, hogy nem valószínű, hogy csökkenni fognak a régióban a feszültségek, amennyiben az elüldözött emberek helyére betelepítenek olyanokat, akik korábban nem ott éltek, mindezt megtámogatva az iszlamista milíciák megerősítésével, de ez mindegy is...

TÉNYLEG BELEROKKANNA BUDAPEST KARÁCSONY REZSICSÖKKENTÉSÉBE?

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2019.11.05.


A főpolgármesteri kampány során több ígéret is elhangzott a BKK jegyáraival kapcsolatban, cikkünkben ezeknek számoltunk utána. Azt is megnéztük, hogy a térség nagyvárosaival összehasonlítva ezek mennyire tűnnek fontos és jó ötleteknek. Az alábbi három fő ígéretet vettük végig:

- 14 év alattiak ingyenes közösségi közlekedés használata

- Ingyenes BKK az álláskeresőknek

- Távlatban napi 100 forintos éves bérlet bevezetése
Az első kettő biztosan megvalósítható nagyobb pénzügyi kockázat nélkül, ám az olcsó éves bérlet már jóval kockázatosabb. A kampányban elhangzott ígéretek közül a hivatalos főpolgármesteri programban csak egy szerepel: a 14 év alattiak ingyenes közösségi közlekedés használata, így ez biztosan számon kérhető lesz az öt év elteltével.
Megfizethető gyermekkedvezmény

A jelenlegi szabályok szerint minden 6 éven aluli gyermek ingyen utazik a BKK járatain, afölött teljes árú jegyet kell váltani. Diákigazolvánnyal viszont igen kedvezményesen, 3450 forintos tanulóbérlettel
lehet utazni (a teljes árú 9500 forintba kerül). Ezt a kedvezményt nagyobbrészt nem a főváros adja, hanem kormányrendeletben az állam. Minden eladott tanulóbérlet után 3450 forint támogatást kap a BKK, 2600 forintot tehát nem fizet az állam, azt a fővárosnak kell állnia.*

A BKK jegyértékesítési adatai alapján ki lehet számolni, hogy az évi eladott 2 millió darab tanulóbérlet után a főváros 5,2 milliárd forint kárt szenved, amit az állam nem térít meg.

Ez azért problémás, mert az európai uniós szabályok szerint az államnak mint megrendelőnek minden olyan költséget állnia kellene, ami a megrendelt szolgáltatás ára. Márpedig ez a rendszer borítékolhatóan nem felel meg az EU előírásainak, így itt akár uniós fórumok előtt is kérheti a főváros, hogy az állam térítse meg a fedezetlen költségeit. Mivel ez évek óta így van, több tízmilliárdos jogvita is kialakulhat.

Garantáltan vitát okoz majd a kormányzattal, hogy az ingyenes tanulóbérletek után milyen alapon fizesse meg a kormányzat az állami támogatást.
Ha ingyenes lesz a használat, akkor nem lehet tudni, mennyien vették igénybe, így meg kellene állapodni az elszámolás módjáról. Az MSZP-SZDSZ kormányok alatt a vasúton és a távolsági buszközlekedésben erre volt egy igencsak népszerűtlen kísérlet: a regisztrációs jegy. Az ingyenesen utazóknak 0 forintos jegyet kellett váltani, hogy ez alapján számoljanak el a társaságokkal.

Míg a kormányzat a havi bérleteknél előírja a helyi közlekedésben a diákkedvezményt, a jegyeknél nem. Így ha a Karácsony Gergely vezette fővárosi közgyűlés valóban megadja a 14 éven alatti gyermekeknek az ingyenes BKK-t, azt saját magának kell kigazdálkodnia...


ITT OLVASHATÓ

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ: „KÉPZELJE EL PILINSZKY JÁNOST TÜNTETÉSEKEN…”

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: KŐRIZS IMRE
2019.11.06. 


Mindig Homérosznak című könyve megjelenés előtt áll – az új kötet születéséről, menekülésről, menekültekről, munkamódszerről és a tüntető költőkről beszélgettünk vele.

Magyar Narancs: A Mindig Homérosznak nem az első könyve a festőművész Max Neumann-nal. Miben volt más most a munka, mint az ÁllatVanBent idején?


Krasznahorkai László: Akkor egyidejűleg, egymást inspirálva dolgoztunk. Ebben az esetben a kész szöveggel sétáltam át Maxhoz, bár időnként beszámoltam neki arról, hogy mit művelek, mert az ő akkori műterme közel volt az én akkori lakásomhoz Berlinben. Egy segítő közreműködő az általam olvasott magyar mondategységeket kapásból fordította neki németre, amire én nem lettem volna egyszerre képes, mert azt akartam, hogy hallja az eredeti szöveget is.

Ez majdnem három órán át tartott, és utána megkérdeztem, van-e kedve képeket adni, de nem illusztrációkat, mert az feleslegesnek tűnt, hanem hogy egyfajta dialógus legyen a képek és a szövegek között. Max akkor elkezdett új képeket csinálni, másrészt kiválasztott régebbieket a könyvben használt képek számához képest sokkal nagyobb sorozatából.

MN: És hogy döntötte el, hogy zenékre mutató QR-kódok kerüljenek a fejezetek élére?

KL: Amikor leírtam ezt a szöveget, állandóan iszonyú erős, ritmikus lüktetést hallottam a fejemben, a testemben. Ez része volt a szövegnek, amit tudatnom kellett az olvasóval. Nem ugrott be azonnal, mit kéne csinálni, de eljutottam oda, hogy keressek egy dobost. Amikor megkérdeztem Ráduly Mihályt, ki tenné meg azt a szívességet, hogy a vér lüktetését valahogyan megoldja, ő Miklós Szilvesztert ajánlotta. Mihály azért gondolt rá, mert Szilveszter szívesen csinál ilyen furcsa dolgokat, olyan kollaborációra is hajlandó, amire más dobosok kevésbé, mert akkor ki kéne lépni abból, amit egyébként kitűnően tudnak...

NEM ÉRDEMES AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG SZÍNVONALÁT ELEMEZGETNI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.11.06.


„Nem jó a kérdésfeltevés, ugyanis az Alkotmánybíróság az államszerkezetben ma már más helyet foglal el, más szerepet játszik, mint tíz évvel ezelőtt, mára a politikai főakarat kiszolgálójává vált” – mondta a Hírklikknek Szentpéteri Nagy Richard. A politológus, alkotmányjogásztól azt kérdeztük, vajon van-e értelme egyáltalán az ab-nek az adott körülmények között. „Ezt a kérdést már 2010-ben fel kellett tenni, és sokan fel is tettük, akkor még volt valami értelme” – fűzte hozzá.

A felvetés apropóját az adja, hogy – mint a Hírklikk is beszámolt róla – 134 igen szavazattal, 27 ellenében hétfőn az Országgyűlés 12 évre az Alkotmánybíróság (AB) tagjává választotta Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét, nem mellesleg Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő, az alaptörvényt a tabletjén megfogalmazó politikus feleségét. Handó Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét veszi át, a Fidesz-KDNP jelölésére. Stumpf mandátuma júliusban járt le, azóta az alaptörvény által előírt 15 tag helyett 14-gyel működik a testület.

„Handó pont annak a Stumpfnak a helyére kerül, akit elsőként választottak be a testületbe az új alaptörvény alapján, s akinek a megválasztása óriási visszhangot váltott akkor ki, akivel szemben nagyon nagy ellenállás nyilvánult meg, mivel sokak szerint nem volt alkalmas alkotmánybírának, inkább a politikatudományban jeleskedett addig” – emlékeztetett Szentpéteri, hozzátéve: „ám mostanra, az azóta teljesen kicserélődött, új összetételű testületben már ő lett a legjobb alkotmánybíró, az utána megválasztottak egytől egyig gyengébbek nála”...

A BECSÜLT ÁRNÁL 30 SZÁZALÉKKAL DRÁGÁBBAN ÚJÍTJÁK FEL A NER-KEDVENC ÉPÍTŐCÉGEK A GYERMEKEK HÁZÁT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.11.06.


Az Épkar Zrt. és a Garage Kft. párosa nettó 2,6 milliárd forint helyett 3,4 milliárd forintért nyerte el a II. kerületi iskolaépület felújítását.

A Budapest II. kerületében található Gyermekek Háza a Közép-Budai Tankerületi Központ által fenntartott Klebersberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium keretében működik. Az intézmény fejlesztését 2018 januárjában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője jelentette be. A tárcavezető akkor azt közölte, hogy a Gyermekek Háza egy új épületbe költözik, amely már 10 éve üresen áll, és a kormány 3,6 milliárd forintot biztosít a felújítására.

Az EU-s közbeszerzési értesítő legújabb számában pedig most kiderült az is, hogy a munkát 6 ajánlattevő közül az ÉPKAR Zrt. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. párosa kapta meg.

A nyertes kivitelezők az eredetileg becsült nettó 2,6 milliárdos árnál 0,8 milliárddal drágábban, nettó 3,4 milliárd forintért végzik el a felújítást. Ez 30 százalékos drágulás.

A tankerületi központ által kiírt tender eredményhirdetésről szóló tájékoztatója szerint a II. kerületi, Völgy utcai telken meglévő épületek legfelső szintjén többek között gimnáziumi termek, az első emeleten pedig a felső tagozatosok termei kapnak helyet a tantestületi, vezetői blokkal együtt. A bejárati szinten lesznek az alsósok tantermei, illetve az iskolai könyvtár és a konyha a kiszolgáló egységekkel. Az oktatási intézményben 350 gyerek tanulhat majd...

KÉTMILLIÁRD FORINT BEVÉTELT HOZTAK MÉSZÁROSÉK KEMPINGJEI

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu / MTI
2019.11.06.


A tíz balatoni kempingből álló Balatontourist 2021-től tervez nagyobb bővítést.

2021-től a hálózata bővítését tervezi a Balatontourist Kft., amelynek idei szállásdíj-bevétele várhatóan 8 százalékkal emelkedik és meghaladja a 2 milliárd forintot - mondta Nagy Gábor, a tíz balatoni kempingből álló hálózattal rendelkező cég ügyvezetője.

A Hunguest Hotels Zrt. leányvállalataként működő, a tőzsdei Opus Global Nyrt. tulajdonában lévő Balatontourist Kft. kempinghálózata tavaly a fonyódi és sóstói, azóta a keszthelyi egységgel csökkent, de 2021-től új kempingek belépésére számít - mondta Nagy Gábor.

A cég 5 saját (Balatonfüred, Balatonakali, Révfülöp, Balatonszemes, Balatonberény), és 5 franchise rendszerben üzemeltett (Siófok, Zamárdi, Vonyarcvashegy, Zalakaros, Badacsonyörs) szálláshelyén a tavalyihoz közel azonosan alakult a vendégéjszakák száma. A kempingekben több volt a belföldi vendég, de a külföldiek hosszabb ideig maradtak...

NYUGDÍJRA GYŰJTENE? KÁR LENNE TOVÁBB HALOGATNI! - MÉG MINDIG KÉSŐN ÉBREDNEK AZ EMBEREK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.06.


Az év végi adóoptimalizációs hajrá sok halogatót vesz rá a nyugdíjcélú megtakarítások elindítására. A többség csak negyven-ötvenévesen kezd el félretenni, pedig jó lenne már a harmincas éveinkben belevágni. A későn ébredőknek is van megoldás, az érdemi nyugdíj-kiegészítéshez azonban jóval többet kell havonta megtakarítani.

A legtöbben az év végén, az adóoptimalizálás kihasználása miatt kötnek nyugdíjbiztosítást, ami jól mutatja a 20 százalékos adójóváírás ösztönző hatását. Bár az ügyfelek egyre tudatosabbak, és önmagukban is megfogalmazzák takarékoskodási szándékukat, a 20 százalékos, legfeljebb 130 ezer forintos adójóváírás még vonzóbbá teszi ezt a fajta öngondoskodást – mondta Mester Péter, a Posta Biztosító marketingvezetője az Azénpénzem.hu kérdésére.

A megtakarítást elkezdeni nem feltétlenül anyagi okok miatt nehéz. Az azonnali költés mindent felülír. Természetes viselkedés a halogatás. Nem véletlen, hogy a nyugdíjkorhatárhoz közelebb állókban buzog fel inkább a megtakarítási kedv. A Posta Biztosító a szerződéskötést követően úgynevezett üdvözlő hívással köszönti az ügyfeleit, és felméri, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást kapták-e. A szerződők jellemzően azt mondják, hogy a nyugdíjas éveik anyagi biztonsága érdekében igyekeznek megtakarítani. Vagyis tudatos döntésről van szó...

LISSZABONI INGATLANPOKOL

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.11.06.


Az ingatlanbérlés és -vásárlás hosszú évek óta neuralgikus pont Európában. A londoni, berlini helyzetről már sok szó esett, most azonban egy olyan helyre látogatunk el Tucano segítségével, ahol ritkábban járunk. Pedig Lisszabon is rengeteget változott az elmúlt években, ami az ingatlanpiacot illeti nem az előnyére.

„Portugália fővárosában teljesen elszálltak az árak és a lakástulajdonosok agya is, mármint a bérleti piacon. Mi mennyibe kerül és mi vezetett oda, hogy az emberek már az utcán is csak arról beszélnek, hogy tarthatatlan a helyzet?

Kezdjük gyakorlati példával, amikor 2012-ben laktunk családostul Lisszabonban, a bérleményünk havi díja 600 euró volt. Most 2400 eurót kérnek ugyanazért a lakásért havonta. Bizony, így jártak a jó lisszaboniak, meg mi is.

Azt tudni kell, hogy a 2007-es krízis idején a portugál főváros ingatlanjainak csaknem FELE üresen állt. Ennek oka a szegénység és az elvándorlás voltak, a mesterségesen alacsonyan tartott önkormányzati bérleti díjak mellett.

„Régi szerződésnek” hívják az évek vagy évtizedek óta ugyanazzal a szerződéssel bérelt ingatlanokat. Gyakran 12 vagy húsz euró volt a havi díja egy-egy kilátásos 4-5 szobás, álomszép lakásnak a vár mellett vagy valamelyik elegánsabb negyedben. A bérleti díjak emelése a magánpiacon is korlátozva volt.

Na, ennek csak előnyei voltak bérlői szempontból, pláne hogy Lisszabonban a lakástulajdonos utcára rakni sem nagyon tudja a nem fizető bérlőt. Ez a nagy bérlőbarátság viszont tönkretette a piacot, egyszerűen senki sem fejlesztett a kiadott lakásán vagy meg sem érte kiadni, úgyhogy szédült ütemben épült le a város...

ITT OLVASHATÓ

MERRE TART MACRON?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ÁDÁM PÉTER
2019.10.31.


Sokan hitték, hogy a Macron-jelenség, ez a francia tradícióktól idegen „kakukktojás” aligha tud hosszú távon meghonosodni a politikai életben. Csakhogy a Macronra és pártjára nézve korántsem sikertelen európai választások meg az 2017 óta átvészelt krízisek tükrében ma már világos: a „rendszernek” sokkal nagyobb a szakítószilárdsága, mint gondolták, és a köztársasági elnöknek nemcsak képessége, de komoly esélye is van az ország politikai térképének tartós átrajzolására.

Az európai választások nemcsak megerősítették a francia köztársasági elnök pozícióját, de – ezzel egyidejűleg – a bal- és a jobboldal két hagyományos nagypártjának szétesettségét is élesebb reflektorfénybe állították: míg a jobboldali Les Républicains (LR) 8,48 százalékot, a Szocialista Párt 6,19 százalékot kapott. Hogy a Yannick Jadot vezette francia környezetvédőknek 13,48 százalékkal sikerült több fejhosszal a Mélenchon-féle La France insoumise elé vágniuk (6,31 százalék), szintén arra vall, hogy a bomlás azokat a formációkat sem kímélte, amelyek pedig új politikai építkezésnek vethették volna meg az alapjait.

A bomlási folyamat – ugyancsak az európai választások kapcsán megfigyelhető – másik következménye nem egyéb, mint a köztársasági elnököt támogató tábor részleges kicserélődése. Akik eredetileg Macron támogatóinak derékhadát alkották, vagyis a balközép szavazói, igaz, elpártoltak tőle, sikerült viszont maga mellé állítania a jobbközép szavazóit, akik 2017-ben még bizalmatlanok voltak iránta. François Fillon egykori támogatói közül 2019. május 26-án legalább másfél millióan szavaztak Emmanuel Macron pártjára, ez pedig bőven ellensúlyozta azt az egymillió baloldali szavazót, akik az államfőnek hátat fordítottak, és vagy visszatértek a Szocialista Párthoz, vagy a zöldekre adták szavazatukat. Az IFOP-Fiducial felmérése szerint Fillon 2017‑es szavazóinak 27 százaléka a La République en Marche ! (LREM) európai listájára, 17 százaléka a Marine Le Pen-féle RN-ra voksolt; Macron 2017-es szavazói közül pedig 20 százalék adta voksát Yannick Jadot zöld pártjára. Mintha a „sárga mellényesek” sokat hangoztatott szlogenje hallatán a hagyományos jobboldal jómódú szavazói észbe kaptak volna: utóvégre Franciaországban közel sem végzetes az államfőre nézve, ha kiderül, hogy a „dúsgazdagok köztársasági elnöke”. Nem csoda, hogy az LREM valósággal tarolt a francia főváros előkelő negyedeiben (Párizs VII. kerületében 48 százalékot, a XVI. kerületben pedig 53 százalékot kapott).

Hála többek közt az európai választásokon elért viszonylag jó eredmény hátszelének (22,42 százalék), Macronnak – úgy látszik – sikerült megtalálnia a kiutat a sorozatos botrányok meg a társadalmi elégedetlenség viharzónájából. Kiderült, hogy a „rendszer”, a várakozásokkal ellentétben, nagyon is ütésálló. Mindez, legelőször is, a köztársasági elnök pártjának köszönhető. Lehet, hogy az LREM színtelen, lehet, hogy híjával van a rátermett, kiugróan tehetséges és tapasztalt személyiségeknek, de kiszámíthatóan működik és fegyelmezett. Macron minden körülmények közt számíthat a mögötte álló kényelmes parlamenti többségre, amely alighanem az eddigieknél nagyobb válság és népszerűségcsökkenés esetén is ki fog tartani az államfő mellett...


ORBÁN ÉS ORBÁNNÉ GÖNCZ ÁRPÁD TEMETÉSÉN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.11.06.


Négy évvel ezelőtt, 2015. november 6-án temették el Göncz Árpádot, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnökét. S bár nem mindenki örült neki, Orbán Viktor és felesége is elmentek a temetésre...

NORMÁLIS MAGYAR KAMPÁNYT AKAR? MENJEN ERDÉLYBE!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2019.11.06.


Találtunk egy magyar politikust, aki képes arra, hogy egy egész napot töltsön együtt a sajtóval egy kisbuszba zárva, és nagy nyilvánosság előtt meg négyszemközt is válaszoljon bármilyen kérdésre. Igaz, ehhez Kolozsvárig kellett utaznunk, ahol megnéztük, hogy telik a magyar elnökjelölt, az RMDSZ-es Kelemen Hunor választási kampányának egy napja. A pártelnökkel Marosvásárhelyre látogattunk, ahol kiderült, mi értelme eleve esélytelenül ringbe szállni, mivel szeretné maga mellé állítani a magyar fiatalokat, illetve, hogy opportunizmus-e két héten belül két különböző színű kormányt támogatni, miközben az erdélyi magyarságnak 30 éve megoldatlan ügyei vannak. Bónusz: Kelemen nem cáfolta értesülésünket, hogy Gyurcsány Ferenc egykori főtanácsadója a kampánycsapatának tagja. Riport Erdélyből szürreális bicikliúttal, a Válasz Online által kijavított kampányszöveggel és a kisebbségi politizálás dilemmáival...

FURCSÁN ÁRAZTÁK BE A LIGET-PROJEKT PÁRSZÁZ MILLIÓS BERUHÁZÁSAIT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.11.06.


Különös módon egy helyre koncentrálódnak a Liget-projekt félmilliárd forintnál kisebb fejlesztéseinek költségei. Öt olyan beruházást is találtunk, amit 295 és 299 millió forint közötti összegért vállalt el a nyertes kivitelező, és további egyet, aminek a végső ára kevés híján 285 millió forint volt. Mindez azért érdekes, mert az építési beruházásoknál a 300 millió forint elég fontos értékhatár: ez alatt lehetőség van kiválasztani azokat a cégeket, akiket a kiíró – jelen esetben a Városliget Zrt. – szeretne meghívni a tenderre. Azaz a közbeszerzésen nem indulhat el akárki.

Így lehet kiiktatni a versenyt

A jogszabály értelmében az ajánlatkérő ilyen eljárás esetében is köteles biztosítani a versenyt, azzal, hogy legalább öt piaci szereplőt felkér ajánlattételre. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy nem közzéteszik a felhívást, hogy azt mindenki lássa, hanem az öt kiszemelt cégnek írásban megküldik, és megszabnak nekik egy határidőt, amíg árajánlatot adhatnak. Elvileg ez bőven elég lehet ahhoz, hogy valós verseny alakuljon ki, különösen, hogy nálunk a nyílt, azaz mindenki számára elérhető közbeszerzéseken is sokszor csak egy-két (jellemzően kormányközeli) vállalat indul. A gyakorlati tapasztalatok alapján azonban nem mindig ez történik...

ORBÁN ÉS AZ ÉLŐSKÖDŐ V4 ORSZÁGOK HÁBOROGNAK, HOGY KEVESEBB PÉNZT KAPNAK “BRÜSSZELTŐL” - A POSZTKOMMUNISTA ORSZÁGOK ÚGY KÖVETELIK AZ UNIÓS PÉNZT, MINTHA AZ NEKIK JÁRNA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.11.05.


Orbán Viktor a gyakorta csak gyarmatosítónak és elnyomónak nevezett “Brüsszel” ellen tiltakozik, mert a gyarmatosítók kevesebb pénzt akarnak adni az eddigieknél. Felsorakoztak mellette a V4 (Vérszívó 4) országok vezetői is, különösen a korrupcióról és az uniós pénzek elveréséről híres Andrej Babis cseh miniszterelnök, aki azt mondta: „A csökkentés elfogadhatatlan. Ugyanakkor prioritásként kell kezelni, hogy a támogatási pénzeket értelmesen költhessük el. Lehetőséget kell kapnunk arra, hogy a beruházásokról önállóan, nemzeti szinten dönthessünk.” Ez a potenciális tolvaj hangja, aki tiltakozik, ha nem lophat.

Az Unió ugyanis egyre inkább arra törekszik, hogy a támogatásokat közvetlenül azoknak adja, akik felhasználhatják. A “nemzeti szinten” felhasznált támogatások egy része eltűnik és gyanús korrupciós ügyek veszik körül őket. Ez konkrétan is érintette Babist, akinek továbbra is nagyon fontos, hogy az uniós támogatások az ő “ragadós” kezén menjenek át. Ebben nyilván osztja a véleményét Orbán is, akinek a veje nevéhez kapcsolódik az OLAF által feltárt ügy, ahol csak azért nem került sor uniós eljárásra, mert Orbán inkább nem nyújtotta be a számlákat az EU-nak, hanem a magyar adófizetőkkel fizettette ki a Tiborcz István által meglovasított 3 milliárd forintot.

Az illiberális fasizmus flé hajló, korrupcióval fertőzött, nacionalista posztkommunista országok számára létérdek, hogy az általuk pocskondiázott, gyalázott, leszólt nyugateurópai liberális demokráciák polgárai pénzét megkapják. Leginkább a kohéziós pénzeket, mert ezeket nem kell visszafizetni, mivel az uniós átlaghoz való felzárkózást szolgálják. Ezek a pénzek vannak leginkább veszélyben, ezekből épülnek a “kisvasutak” és a hasonló projektek, már ha épül belőle valami egyáltalán. Ezeken lehet hízlalni a családot, az oligarchákat és etetni a holdudvart. A V4 országok, élükön Orbánnal, leginkább ezeket a pénzeket hiányolják, és ezek csökkenése miatt háborognak. Noha ezeknek a története kizárólag egy bűncselekménysorozat keretében írható le.

Orbán azt mondta: “Igazságot akarunk!”, de ez a mondata teljes mértékben értelmezhetetlen. Ez ugyanis azt jelenti, mintha neki és cinkostársainak bármi “járna”, és valaki a járandóságukat tartaná vissza. Ez a pénz azonban senkinek nem jár. Ezt az Európai Bizottság határozza meg az uniós költségvetésben. Ez a gyarmatosító “Brüsszel” ajándéka, a többi uniós támogatással együtt, ami nélkül az Orbán-rendszer rég összeomlott volna. Ezért is fontos nekik, hogy az Unió továbbra is zavartalanul finanszírozza az Unió első fasiszta államát, és mindazokat, amelyeket megfertőz. Támogassák az EU gyengítését és szétverését, Putyin erre irányuló terveit, amelynek legfőbb végrehajtója Orbán...

SZÓLT, HOGY A NAV-OSOK DÉZSMÁLJÁK A BŰNJELRAKTÁRT, KIRÚGTÁK

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2019.11.06.


Hét tonnányi dohánytermék eltűnése miatt tett feljelentést még januárban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal egyik pénzügyőre, aki állítja: a NAV bűnügyi raktárát rendszeresen és szervezetten dézsmálják. Az ügyben nyomozás folyik. A pénzügyőr a belső elhárítással is megosztotta az információt, ám nemrég egy nemzetbiztonsági átvilágítás eredményére hivatkozva őt távolították el a testülettől.

Amikor Szabó István pénzügyőr főhadnagy július 24-én megjelent a Nemzeti Adó-és Vámvihatal Bűnügyi Főigazgatóságának titkárságán, legfeljebb csak sejtette, hogy a helyiségben tartózkodó három pénzügyőr alezredes nem jó hírt közöl vele. Az egyik alezredes ekkor közölte Szabóval, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal, azaz a polgári titkosszolgálat, amikor tavasszal átvilágította, kockázati tényezőket tárt fel vele kapcsolatban.

Szabó "személyisége, magatartása és kapcsolatrendszere alapot teremthet jogellenes befolyásolására, veszélyeztetve ezzel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal jog-és rendeltetésszerű működését, mely miatt az ellenőrzött személy nem felel meg a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső munkakörrel szemben támasztott követelményeknek" - állt a titkosszolgálat által készített szakvéleményben.

A PÉNZÜGYŐRT, AKI A SZAKVÉLEMÉNYT OLVASVA ÚGY ÉREZTE, HOGY A TITKOSSZOLGÁLAT ANÉLKÜL ÁLLÍTOTTA ŐT BE KOCKÁZATOSNAK, HOGY EGYÉBKÉNT BÁRMIT IS ELKÖVETETT VOLNA, AZNAP KIRÚGTÁK A NAV-TÓL.

Szabó eltávolítása azért is figyelemreméltó, mert bár őt tartották veszélyesnek a NAV-ra, valójában éppen ő volt az, aki hosszú időn át bombázta az illetékes hatóságokat azokkal a megkeresésekkel, amelyek arról szóltak: a NAV bűnjelraktárát néhány ottani dolgozó, vélhetően vezetői segítséggel, rendszeresen és szervezetten megdézsmálja. Ezek a vádak azért súlyosak, mert éppen Szabó felelt a raktárakért és hajtott végre többször vezetői utasításokat.

A pénzügyőr 2008-ban szerelt fel a NAV Közép-Magyarországi Regionális Hivatalába, bűnüldözési nyomozóként dolgozott. Később a Bűnjelkezelő Főosztályra került, két bűnjelraktár felügyelete tartozott alá a fővárosi Petróleum utcai telephelyen...

PIKÓ SZERINT TARLÓS MEGDUPLÁZOTT VÉGKIELÉGÍTÉSE OLYAN, MINTHA MEGTAPSOLNÁNK AZ ATM-ET, MERT KIADJA A PÉNZÜNKET

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.11.06.


Kedden a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a testület duplájára emelte Tarlós István végkielégítését. A javaslatot azonban több ellenzéki közgyűlési tag sem támogatta. Pikó András, a VIII. kerület polgármester az oldalán most arról ír, hogy azért nem szavazta meg a duplázást, mert „tűnjön bármilyen szép gesztusnak is, nem értek egyet azzal az üzenettel, amit ez a döntés hordoz. A Fidesz elmúlt 9 éve nem érdemel ilyen elismerést, 

megdicsérni egy politikust csak azért, mert hozta a kötelezőt és tette a dolgát pont olyan, mintha megtapsolnánk az ATM-et, mert kiadja a pénzünket.

Hiába keresem azt a pluszt, ami egy ilyen gesztust indokolttá tenne, nem találom”.

Hozzátette, hogy szerinte Tarlós alatt a főváros költségvetése elfeleződött, Budapest eladósodott, a főpolgármester semmiben nem állt ellen a kormány akaratának, valamint „a fővárosi közbeszerzések szépen illeszkedtek a NER korrupciós szisztémájába”. Ezért Pikó Tarlós díszpolgári címével sem ért egyet.

ORBÁN TŐRBE CSALTA KARÁCSONY GERGELYT, AKI BESÉTÁL A CSAPDÁBA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.11.05.


Már az is gyanús volt, hogy Orbán tudomásul vette a budapesti főpolgármester-választás eredményét. Orbán nem demokrata, vereséget még soha életében nem fogadott el, és nem vetgt tudomásul. Mióta illiberális fasiszta rendszert épít, még kevésbé gyakorol demokratikus allűröket. Ha mégis, akkor azt számításból teszi. Orbán nem harcolt különösebben azért, hogy Tarlós István maradjon a főpolgármester, mintha neki mindkét megoldás jónak tűnt volna. az egyik ezért, a másik azért.

Karácsony Gergely békülékeny és együttműködést sugárzó gesztusai (Tarlós díszpolgárrá avatásának javaslata, a végkielégítésének indokolatlan és kérés nélküli megduplázása) igazolni látszik Orbánnak azt a feltevését, hogy nem jár ő rosszul Karácsony Gergely főpolgármesterségével. A budapesti veresége, és annak elfogadása, egy kényes pillanatban mutatja azt a hamis látszatot, hogy Magyarországon jogállam van, működik a demokrácia, és demokratikus választáson őt le lehet győzni, amit ő elfogad. Karácsony Gergely pedig a működésével nem akadályozza, hanem legitimálja az önkényuralmi rendszert.

Orbán nem így viszonyulna egy parlamenti választási vereséghez, amely a hatalmának elvesztését és rendszere megkérdőjelezését jelentené (ez utóbbi sem biztos, ha Karácsony Gergely, vagy hozzá hasonló “békés” ember kerülne a helyére, mert lehet, hogy a rendszerét érintetlenül hagyná). Az is biztos, hogy Orbán nem így fogadta volna a bukott budapesti választást és annak eredményét, ha nem Karácsony Gergely, hanem például Hadházy Ákos nyert volna az ő bábja ellen. De Orbán pontosan tudja, hogy Karácsony Gergely nem a rezsim elleni támadásra vagy a demokratikus erők ellenálására, főhadiszállására használja Budapestet, hanem elfogadható korlátok között “kezes báránya” is lehet az ő rendszerének. Megválasztása is a rendszeren belül történt, és minden eddiginél nagyobb legitimációt adott a NER-nek.

Karácsony Gergely magának állított csapdát, amikor első intézkedései egyikeként találkozót kért Orbántól, majd elfogadta azt a csapdahelyzetet, hogy Orbán meghívta a kormányülésre. Neki kellett volna Orbánt meghívni a főpolgármesteri hivatalba, megelőzendő ezt a kínos helyzetet, amelyben ő csak veszíthet. Orbán újra eljátssza a demokratát, Karácsony Gergely kvázi “canossát jár” az orbáni bűnbanda sasfészkében, ahol jelentős kisebbségben lesz, és kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Ez egy vert kommunikációs helyezt, amiből nem lehet jól kijönni. Ráadásul, a propagandaértéken kívül nincs jelentősége a helyszínnek, mert a kormányülésen nem kell eldönteni semmi konkrét ügyet. Ez egy olyan szituáció, amelyben őt leiskolázhatják, és Orbán még látványosan be is jelentheti, milyen nagyszerűen egyetértenek az ellenzék főpolgármesterével...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN KÍNA KEDVÉÉRT SZEMBEMEGY MÉG TRUMPPAL IS - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.11.06.Bloomberg 

Orbán Viktor szembemegy az amerikai kormányzattal, amikor lehetővé teszi, hogy a Huawei közreműködjön Magyarországon az 5. nemzedéket képviselő mobil telefonhálózat kiépítésében. Mint emlékezetes, Trump biztonsági megfontolásokból szeretné elszigetelni a kínai óriáscéget. Ám Szijjártó Péter most Sanghajban bejelentette, hogy a magyar fél egyetlen vállalatot sem diszkriminál annak származási országa szerint, a lényeg, hogy minden társaság tartsa be a nemzeti szabályokat. A hírügynökség megjegyzi, hogy itt igen kényes kérdésről van szó, bár még egyetlen állam sem tiltotta be egyértelműen saját területén a Huawei működését. Ebben a helyzetben mérlegelni kell a biztonsági aggályokat, a várható washingtoni reakciót, illetve azt, hogy kulcsszereplőt zárnának ki a fejlesztésből, továbbá hogy általában minden ország bővíteni igyekszik a kereskedelmet Kínával. Azt egyébként még nem tudni, hogy pontosan mi lesz a kínai holding szerepe a magyar 5G-hálózat megteremtésében.

A kommentár szerint a háttérben megvan annak a jó oka, hogy Matolcsy György fura módon nekirontott az eurónak, mert az MNB elnöke ügyesen provokál, noha igazából nem arról van szó, hogy támogatná a közös európai fizetőeszköz felszámolását. Ráadásul a magyar lakosság 66 százaléka kifejezetten szeretné, ha végre bevezetnék az eurót. Már csak ezért sem tűnik ésszerűnek a kritika, annál is inkább, mivel az ország kivitelének kétharmada az euróövezetbe megy, és a külkereskedelem több mint 70 százalékát euróban bonyolítják le. Továbbá a Nemzeti Bank devizatartalékainak nagyjából jó 20 százaléka valószínűleg a közös pénzben van, bár ezt a Szabadság téren nem adják meg. Vagyis, ha most hirtelen megszűnne a fizetőeszköz, akkor az Magyarország számára szinte ugyanakkora megrázkódtatást jelentene, mint az eurózóna tagjainak. Matolcsy ennek megfelelően nem is azt sürgeti, hogy ne legyen közös pénz, hanem, hogy az eddiginél kisebb körben vezessenek be egy fenntarthatóbbat. Egy korábbi nyilatkozatából kitűnik, hogy abba már a magyar fél is beszállna. Emögött pedig az van, hogy Matolcsy Orbán szövetségese és kormányfő számára mindennél fontosabb a szuverenitás. Ennek fontos eleme a forint megőrzése, ám ha több pénz jönne Európából, akkor az már kellő ösztönzést jelentene, hogy a miniszterelnök feladja a pénzügyi önállóságnak ezt a részét. Márpedig Matolcsy ötlete az, hogy a leendő övezetben a tagok legalább a GDP 15 százalékát fizessék be a közösbe, ami több mint az EU-n belüli 1 százalék. A kelet-európaiak csak azért akarják közös költségvetési politikával kiegészíteni a pénzügyi uniót, hogy gyorsítsák a térség felzárkózását. A németek pontosan emiatt zárkóznak el az ötlettől. Az MNB elnökének véleményét ez alapján kell értelmezni. Mert ha az euróövezet nagy államai egyáltalán elszánják magukat a fiskális unióra, akkor abba a zsíros konc reményében a keletiek szívesen bejelentkeznének.

Az Európai Bíróság kimondta, hogy a lengyel kormány törvényt sértett, amikor a bírák esetében le akarta szállítani a nyugdíjkorhatárt, ráadásul eltérően szabályozta volna a nők és a férfiak esetében, hogy mikor kell ott hagyniuk a pályát. Az ügyben a Bizottság fordult a testülethez, amely most azt is megkontrázta, hogy adott esetben az igazságügyi miniszter dönthesse el, ki maradhat tovább hivatalában a nyugdíjkor elérése után is. Ez ugyanis megkérdőjelezné az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ellenzők eleve azzal vádolták a varsói kormányt, hogy az ki akarja szorítani a nem befolyásolható tanácselnököket, és a helyüket saját, kezes híveivel töltené be. Ez a legújabb fejlemény Brüsszel és a PiS csatájában, amelynek tétje, hogy Lengyelország a tekintélyuralom felé sodródik-e, megszegve a demokratikus normákat, a bírói önállóságot és a jogállamot. Ha most a lengyel fél nem adja be a derekát, akkor a Bizottság kérésére igen súlyos pénzbírság vár rá, amelynek összege minden nappal csak nő és akár több millió euróra is duzzadhat. Varsó jelenleg arra hivatkozik, hogy időközben átalakította a kifogásolt jogszabályt. Ám a Brüsszel szerint vissza kell venni azokat a bírákat, akiket a törvény alapján már elmozdítottak hivatalából. Egyébként az EU nemrégiben az igazságszolgáltatási reform egy másik eleme miatt is keresetet nyújtott be a luxemburgi testületnél, de vannak jogállami aggályai Magyarország, Csehország és Románia kapcsán is.

Árnyák hátráltatják, hogy Európa zavartalanul ünnepelhesse a Berlini fal leomlásának 30. évfordulóját, mert a fordulat a komcsi szélkakasok sikerét hozta és ez azután elégedetlenséget váltott ki széles társadalmi rétegekben, amelyek helyzete továbbra sem javult – írja Paul Lendvai. Hozzáteszi azonban, hogy ezzel együtt jogos a mai öröm, hiszen a térségben belül még sosem volt ilyen szinten a szabadság és a jólét. Az emberek túlnyomó többsége a többpártrendszer és a piacgazdaság mellett tesz hitet, továbbá kedvezően vélekedik az EU-ról is. De akkor mi magyarázza az olyan antiliberális, nacionalista, jobboldali populista figurák felemelkedését, mint Orbán és Babis? A szerző szerint itt lép be a képbe, hogy át tudták magukat menteni a korábbi rendszer tótumfaktumai. És ezt csak tetézte a nagyarányú elvándorlás, illetve a születések alacsony aránya, hiszen ily módon demográfiai katasztrófa fenyeget. A kommunista diktatúra, illetve a korábbi, tekintélyuralmi rendszerek örökségét jelenti az etnikai nacionalizmus, valamint a gyakran erőszakos idegen- és romaellenesség, a rasszizmus. Az uniós támogatások és a nyugaton dolgozók által hazautalt pénzek létfontosságúak ezen országok számára, a hatalmon lévő populisták mégis úgy állítják be, hogy a globális kapitalizmus lenézi és kizsákmányolja Kelet-Európát. Ám robbanásveszélyes elegyet alkot az „idegen uralom” miatt érzett felháborodás, illetve az, hogy ezek az államok rá vannak utalva a Nyugatra. Erről nem szabad megfeledkezni, amikor Brüsszel cselekvőképességéről van szó...

A LEGKISEBB FIÚ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.11.06.


Ha így folytatja, Hadházyból legkisebb fiú lesz, csillagszemű juhász vagy szegénylegény, esetleg királyfi. Népmesei alak, a folklór része, a hős, aki szembe száll a hétfejű sárkánnyal, Döbrögivel és mindenféle földöntúli démonokkal. Szép ez, és szomorú nagyon. Ilyen mesehősök akkor születnek, ha a valóság amúgy kilátástalan, s ha másképp nem, legalább a képzelet világában állítja helyre a nép egyszerű gyermeke az óhajtott rendet, ami egyébként reménytelen.

Hadházy rendelkezik is a népmesei hős tulajdonságaival, építkezések fölött repked, filmez és fényképez, kiabál meg táblákat mutogat, a közönség pedig, mint a fostosok a bábszínházban, ordít neki, hogy mögötte van a gonosz, ezen túl azonban csak nézi a küzdelmét a sötét nézőtérről. Mert mi szeretjük, ha a harcainkat más vívja meg, szurkolunk teljes szívünkkel, de nem akarunk a mese világában lenni. Egy nagy matiné az egész világ nyalókával és gumicukorral.

Felnőttesebben és brutálisan fogalmazva, szeretjük más farkával verni a csalánt, iszonyodva nézzük, hogy Varju képviselőt a földön vonszolják, de nem segítünk neki. Csóváljuk a fejünket, azt mondjuk, hallatlan, micsoda egy világ ez anyukám, kérsz még egy zserbót? Pénzzel váltjuk meg a lelkiismeretünket, Hadházynak utalunk, hogy Kövért ki tudja fizetni, holott a Kövért kellene elzavarni, és máris nem kellene utalni. Azaz, a fejéről a talpára kéne állítani a világot.

A magyar ember – nem orbáni értelemben, hanem Arany János módján – nagylelkű és igazságos, jámbor és barátságos. Vagy nem. Ha el nem romlik, akkor igen. Megeteti az éhezőt, pénzt ad a szenvedőnek és üldözöttnek, bújtatja a menekülőt, szánakozik és együtt érez, viszont málé és passzív. Értsd meg, ennyit tudok tenni, de gondolnom kell a gyerekekre, még meglátnak, kibeszélnek, hogyan nézek a szemükbe aztán, fogjuk meg és vigyétek. Ez a magyar néplélek...