2017. január 2., hétfő

ÁNGYÁN JÓZSEF: EGY FIDESZ-ALAPÍTÓ KÖREI ÉS KÜLFÖLDI ÉRDEKCSOPORTOK VÁSÁROLTAK BE AZ ÁLLAMI FÖLDBŐL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.01.02.Ángyán József, a második Orbán-kormány volt vidékfejlesztési államtitkára újabb tanulmányt tett közzé a földárverésekről. A Győr-Moson-Sopron megyében történtek általános tanulságokkal is szolgálnak, melyek Ángyán szerint pontosan mutatják a föld- és birtokpolitika feudális klientúra-építő jellegét.

A megyében árverésre meghirdetett állami földterületek közel kétharmadát Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nagyvállalkozók érdekeltségi körébe tartozó Lajta-Hanság Zrt. által 2051-ig bérelt területek adják. A Mezort-csoportba tartozó céget 2001-ben privatizálták, másik tizenegy állami gazdasággal együtt, amelyeket szakmai berkekben csak „piszkos 12”-ként emlegetnek.

A Fidesz rendszere Ángyán szerint úgy működik, hogy ha egy gazdasági érdekeltség a „mi kutyánk kölyke” státusban van, akkor a Fidesz által irányított állam minden eszközével kiszolgálja és segíti az érdekcsoport zsákmányszerzését. Például az állam „stratégiai partnereként” támogatások és az erőforrások monopolhelyzetű fő megszerzőjévé válhat. Például a Csányi Sándor agrárérdekeltségei közé tartozó Bonafarm-csoport gazdaságai kivételezett mintagazdaságokká válhatnak, így maguk alá gyűrhetik, integrálhatják az élelmiszergazdaság java részét.

Amíg a politikai elit szemszögéből nézve a “mi kutyánk kölyke“ státust fennmarad, addig az érdekcsoport a kivételezett helyzete is érinthetetlen. Azonban ha valamilyen körülmény folytán a politikai elittel ápolt baráti viszonya megromlik, úgy helyére más érdekcsoportok azonnal bejelentkeznek. Az így kialakult bandaháborús viszonyok legnagyobb vesztesei Ángyán szerint az állam által magukra hagyott gazdálkodó családok, és helyi közösségek.

Korábbi cikkeink Ángyán Józsefről

Ángyán József újabb tanulmánya a Fejér megyei termőföldek rablóprivatizációjáról

Így verte át Orbán Viktor Ángyán Józsefet a 2010-es választások előtt

Földárverések: Itt a legújabb Ángyán-jelentés

Ángyán József beolvas: Így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Kisegítők és tartótisztek (2) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Kisegítők és tartótisztek (1) – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Hálórészletek – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Tervek és taszítások – Beszélgetés Ángyán Józseffel

Egyetemi háttérháborúk – Beszélgetés Ángyán Józseffel


A megyében a legnagyobb terület (összesen 799 hektárt, az elárverezett megyei összterület 11,8%-át) egy Fidesz alapító közgazdász, Szajkó Lóránt érdekköre szerzett meg. A Szajkó körül csoportuló emberek a Kisalföldi Mg. Zrt. és a Miklósmajori Mg. Kft. részben közös vezérkarából ismerik egymást. Szajkó nemcsak a rendszerváltáskor vette ki a Fidesz-alapításból a részét, hanem 2010 után is kapcsolódott a kormánypárthoz, páldául tejüzemének átadójáról a Fidesz honlapja is beszámolt...

ÉVNYITÓ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.01.02.2017 a demokratikus ellenzék lázadásának és kampányának éve lesz. Nem lesz itt polgárháború, bár akadnak széles e hazában itthon és határon kívül is magyarok, akik akár balról, akár jobbról, de nem bánnák, ha így lenne. Háború az viszont lesz, még pedig kampányháború. Irgalmatlanul könyörtelen mindkét oldalról. Erre kell felkészülni, nincs más választás!

Európa egyetlen lege@izett kormányfője már megadta az alaphangot tavaly év végén. Millióknak adott ajándékutalványokat és a beharangozott ígértnél 0,7 %-al nagyobb nyugdíjemelést. De a nagy szavazóbázissal rendelkező választói rétegek közül másokat sem hagytak ki a cukiságokból. Az Országos Roma Önkormányzat egymilliárd háromszáz millió forint speciális támogatást kapott a kormánytól. A polgármesterek jövedelmét is megemelték, hogy tudják, kinek tartoznak hálával ezért, és ennek megfelelően mozgósítsanak majd. Az alaphang megütve ezzel, folytatása az újesztendőben következik. A szavazatokat 2018-ra bármilyen áron, de biztosítani kell!

A kormányon lévők jövőre minden eszközt be fognak vetni, efelől ne legyen kétsége senkinek, hogy megtarthassák hatalmukat. És számítanak továbbra is azokra a tömegekre, akik iskolázottságuk alacsony volta és tájékozatlanságuk hiányosságai miatt a legkönnyebben elcsábíthatók, a legszegényebbekre, akiket a cukiság mézesmadzagjaival könnyebb lesz ismét megvezetni. Akik anno már eddig is bizonyították, hogy háromszáz forintos vizitdíjért képesek eladni voksukat. Érthető, hogy a demokratikus ellenzék adománygyűjtései, szolidaritási próbálkozásai, semmilyen kitelepülésekkel nem vehetik fel a versenyt a hatalomnak ezen a téren rendelkezésre álló kampányeszközeivel.

Eközben a hazai kormányzó elit elégedetten dörzsöli tenyerét az angolok brexites kilépése és a “Clinton-klán, a hagyományos amerikai baloldali értelmiség pártja” bukása miatt, és előrehozott kommunikációs extázisban várja Putyin közelgő látogatását. Tán fel sem tűnik nekik, hogy alapjaiban az említett külpolitikai változások is az előző bekezdésben említett, kevésbé vájt fülű szavazók voksai miatt következtek be odakint is. Megvezetve a legszegényebbek, a tájékozatlanok. Kampányalanyok ott is ők lettek elsősorban, az elesett kiszolgáltatottak, az illiberalizmus áldozatai.

Most az orosz elnök jövetele is a kampány részévé válik majd a fideszes kommunikációban. Mint a következő esztendőre ígért lázadás esztendeje szlogen. A pávatáncos kormányfő vágyakozása aziránt, hogy minél több európai országban kövessék az angol-amerikai példát, váljon erőteljesebbé az illiberalizmus a világban, itt közép-Európában különösen. Vége az amerikai és az európai álomnak, hirdeti az újesztendőre a jelenlegi magyar kormányfő. Csak mindez bumerángként vissza is üthet. Hidegháborús talaj előkészítését is eredményezheti akár...

SAJÁT DÉMONAITÓL SENKI SEM TUD MEGVÉDENI SEM A BETONBUNKER, SEM A TEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.02.


Vége a régi évnek, kezdődik az új. Amúgy nem, pont abban a pocsolyában ülünk-állunk-fekszünk, mint eddig, de változott az évszám, ezt megünnepeljük.

Elsősorban is azzal, hogy az egész évben valami miatt – ezerkétszáz különféle okból – frusztrált hülyegyerekek betáraznak petárdával, tüzijátékkal és a franc tudja mivel és az nekik az év csúcspontja, hogy ezeket eldurrogtatják. Nem egyszerre, mert azt nem lehet, hogy az egyik balfék-különítmény főműve elnyomja a másikat. Délután öttől hajnal háromig robbantgatnak, mert az annyira jó. Én pedig délután öttől hajnal háromig ölben ringatom a 30 kilós, halálosan rettegő egyik kutyámat, miközben a másik a hónom alatt lapít és igyekszik időnként a bőröm alá bújni félelmében. Én megértem és tolerálom a petárdázókat, csak annyit üzennék nekik: rohadjanak is meg. De ne feledkezzünk azért meg azokról a gazdikról sem, akiket váratlanul ér az éjfél és nem gondoskodnak időben a kutyusnak biztonságos zugról, nem viszik be a lakásba, vagy zárják be olyan helyre, ahol nem eshet baja. Végső esetben az állatorvostól lehet kérni nyugtatót. Az is jobb, mint a sötét országúton elgázolt kedvenc.

Ahogy az biztos, hogy az év végével az idióták robbantgatnak, az is biztos, hogy Hajdú János főtekes felülvizsgál és hosszabbít. Ugyanis 2016 utolsó napján lejárt az Orbán nevű házának különleges és folyamatos védelméről szóló határozat, de mindenki nyugodjon meg; március 31-én éjfélig meghosszabbította Hajdú elvtárs. Konkrétan négy éve folyamatosan érvényben van...

APÁNAK MASZKÍROZVA: GYERMEKVÉDELEM A FÉRFIERŐSZAK SZOLGÁLATÁBAN MAGYARORSZÁGON I.

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Betlen Anna
2017.01.02.Bántalmazó apa, bántalmazott anya, eltüntetett gyerek, részrehajló és felelőtlen "gyermekvédelem". Eszter, Zsolt és kisfiuk története ijesztő pontossággal mutat rá a magyar gyermekvédelem, gyámügy, rendőrség és bíróság inkompetenciájára, amelynek legsúlyosabb következményeit gyakran - ahogy ebben az esetben is - gyermekek szenvedik el. A cikk szerzője kutatóként, szakértőként évtizedek óta foglalkozik a nők helyzetével, jogaik védelmével, Eszterrel és családjával pedig önkéntes segítőként került kapcsolatba, így személyesen is megismerhette a bántalmazástól a menekülésig, majd a kisfiú eltűnéséig vezető borzalmas utat.

Előzmények

Eszter tehetséges, de nehéz gyerek volt. Konzervatóriumot végzett, de mivel szüleivel nem volt jó a kapcsolata, továbbtanulás helyett dolgozni kezdett, hamar elköltözött hazulról.

23 éves volt, amikor akkori párjával együtt hazaköltözött: gyermeket vártak. Eszter szülei nem fogadták szívesen őket. A kapcsolat elnehezült, nem sokkal a kislány megszületése után a pár szétvált, Eszternek megint mennie kellett: anyaotthonba került.

Az otthonban mellé álltak: főiskolán kezdett el tanulni , szociális munkásnak tanult. Az anyaotthon támogatásával lakáspályázatot adott be az egyik budapesti önkormányzathoz, és nyert. Kislányával önálló, saját bérlakásába költözhetett.

2005 folyamán Zsolt ebben a lakásban kezdett Eszterrel és az akkor négyéves Rékával együtt élni. Zsolt drogozott, ivott, verte Esztert. Korábban, még a kapcsolat előtt, többször volt elvonón, eltérítésen, pszichoterápián, munkaterápián… Ez majd, ha eljön az ideje, mint a jóság és alkalmasság bizonyítéka fog döntő szerepet játszani történetünkben.

A kisfiú ide született 2007 márciusában.

Zsolt tehát ivott, füvezett is. Ritkán ugyan, de a heroin is megjelent a lakásban. Időnként lopott is: 2008 szilveszterén le is bukott, amint egy monitorral a hóna alatt igyekezett kifelé futva a közeli TESCO áruházból. Pénzbüntetéssel megúszta.

2009 tavaszán, amikor Eszter úgy döntött, hamarosan abbahagyja a szoptatást és megint beiratkozik a főiskolára, hogy befejezze a tanulmányait, Zsoltnál elszakadt a cérna. Még mit nem? Egész éjszaka verte a nőt...

A VIZES VÉBÉ MEGMUTATJA, MENNYIBE FOG KERÜLNI AZ OLIMPIA MAGYARORSZÁGNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.01.02.


Az év végére próbálták eldugni, hogy majdnem 4 milliárd forintot adott a kormány a Dagály-uszoda építésére. Decemberben összesen további 13 milliárddal nőttek a vizes vébé rendezési költségei.

Érdemes visszaemlékezni: kevesebb mint két évvel ezelőtt Gyárfás Tamás akkori úszóelnök 25 milliárd forintra becsülte a 2017 július második felében rendezendő világbajnokság összköltségét, amiből 8 milliárdot tesz majd ki a Dagály-uszoda építésére szánt összeg.

Ehhez képest a tervekben már azonnal 20 milliárd fölé ugrott a Dagály költsége, a járulékos környezetrendezéssel együtt meghaladta a 38-at.

A vizes vébé többi helyszíneivel együtt ez ár akkor is csaknem elérte a 90, 2016 decemberére meg is haladta a 100 milliárd forintot. Amiből 43 milliárdot költenek a Dagályra.

Tehát a vébé összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest négyszeresére, a központi uszodára költött összeg több mint ötszörösére nőtt.

És hol van még a vége.

Mint az köztudott: a vizes világbajnokság a 2024-es olimpiai pályázat referenciaprojektje.

Az olimpiai terv egyszerre gigantománia és politikai populizmus:

We make Hungary great again.

Az ellenzőket a kormánypropaganda azzal az érvvel próbálja leszerelni, hogy az olimpia összköltségvetése csak 774 milliárd forint.

De ebben nincsenek benne a környezetrendezés járulékos költségei. Ha az arányok csak némileg hasonlók lesznek, mint a referenciamunka esetében, akkor az olimpia eléri (vagy elérné) majd a 4000 milliárd forintos költséget....

ÍGY HANYATLIK MAGYARORSZÁG: A 10 LEGFONTOSABB ESEMÉNY 2016-BÓL ÉS A KILÁTÁSOK 2017-RE

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2017.01.02.Kemény év volt 2016, jó hogy vége, az egyetlen gond, hogy 17 még veszélyesebbnek néz ki. Magyarország a gazdasági adatok rövid távú javulása ellenére még lentebb csúszott, mert a maffiaállamra épülő irányított demokrácia rendszere a nélkül épült tovább, hogy a legkisebb társadalmi ellenállásba ütközzön. Géza évértékelője után szerintem ezek voltak a legnagyobb horderejű dolgok itthon és magyar szemszögből a világban.

A szabad sajtó eltaposása

Viktor nem enged abból, hogy ő mondja meg az embereknek azt, amit a világról, az országról gondolni kell. Minden eszközzel aprították a független, az őket bármilyen szempontból kritizáló médiát, a Népszabadság megszüntetése csak a jéghegy csúcsa. Felülről irányítva, állami pénzekkel támogatva juttatták csókosok kezébe a legfontosabb sajtótermékeket, alig pár olyan maradt, amely ellen tudott állni, vagy amellyel nem tudnak mit kezdeni. A hab a tortán a leszámolás, megfélemlítés a meghekkelt Viktor-interjú után.

Uszítás + sikeres tematizálás = kamu népszavazás


A narancspropaganda természetesen nem akadt le a migánsellenes uszításról és fél évig tematizálni is tudott egy tök felesleges népszavazással. Mi erről azzal fejeztük ki a véleményünket, hogy szándékosan csak egyetlen egyszer írtunk róla. Az agitpropgépezet aztán elképesztő cinizmussal adagolta a bukott népszavazást sikerként, ami megint csak az egyik legjellemzőbb vonás.

Kopaszbotrány


Egyértelmű jelzés, hogy az állam semmi eszköztől nem riad vissza a céljai érdekében. Nem elég, hogy a bíróságokat leszámítva minden szervet ellenőrzés alá vontak és kézivezérelnek, az ügyészség is a rezsim szolgálatában áll, de ha ez is kevés, már a fizikai erőszakot is bevetik.

MNB-alapítványok


Több mindenre rávilágít az, ami itt történt. Egyrészt arra, hogy vannak a rendszer kegyeltjei, akik törvények felett állnak és bármit megtehetnek. Matolcsy valóban azt tapasztalja, hogy neki egy főnöke van, Viktor, rajta kívül mindenki bekaphatja, azt csinál akár sokmilliárd forint közpénzzel, amit akar. Joga van bármit eltitkolni, senkinek semmi köze hozzá.

Rogán balhéi

Az Index leleplezése csak megerősítette, hogy mennyire korruptak ezek az arcok. Az urizálás egy dolog, de a rendszer, amit állami segédlettel a lopásra felépítettek, döbbenetes. És - ahogy Matolcsynál - a jó elvtárs, amíg a Főni bizalmát élvezi, bármit megtehet, legfeljebb kicsit hátrébb lép és kevesebbet szerepel.

Tállai megszólalásai

Az Orbán-éra egyik szimbóluma, a semmihez se értő ostoba, akinek hiába lóg ki a kapa a szájából, kizárólag a lojalitása miatt magas polcra helyezik. Azt se tudja, mi az az adó, legyen hát adófőnök, egyszerű ez. Aki minden megszólalásával közröhej tárgya, mégis kiskirály, élet-halál ura lehet a maga kis városában, stadionnal és minden állami jóval kitömve.

Felminősítés, csalóka növekedés

A fő gazdasági adatok ideiglenesen javulnak, a hitelminősítők nem tehettek mást, mint hogy kirántsák az országot a bóvliból. A vezér elhitte, hogy fő emberei (Matolcsy és Varga Mihály) értik a dolgukat, pedig jórészt a brutál hosszú recesszió után beinduló elhalasztott vásárlások és a kivándorlás nyomán kialakult munkaerőhiány bérnövelő hatása lökte be a szekeret, amely az irgalmatlan uniós pénzek nélkül már rég elsüllyedt volna a mocsárban. Ehhez túl sok köze nincs a kormánynak, de középtávon már baszhatjuk magunkat az oktatásunkkal, meg a picsa alacsony beruházási rátánkkal, régiós szinten továbbra is lemaradunk. De a most épp kedvező adatok biztosítják a lehetőséget a még nagyobb lopásra és a választások felé közeledve az osztogatásra, ez a nyuggerek karácsonyi ajándékával el is indult már idén.

A nap hangja, vagyis hallgatása


Az év csalódása az, ahogy az emberek igába hajtották a fejüket, elfogadták, hogy ez a rendszer így működik, hogy nincsen jobb. Megint nem látni csíráit se egy olyan új szerveződésnek, amely valamennyire szintén populista módon, de a klasszikus demokratikus kereteken belül maradva és a lopásmentességre nagy hangsúlyt fektetve alternatíva lehetne az egyre jobban kiépülő narancsos maffiaállam ellen. Egyre többen gondolják úgy, hogy Viktor középtávon is leválthatatlan, ehhez kell alkalmazkodni. Behódolnak a kisebb-nagyobb cégek is, egyre kevesebben mernek bármilyen módon ellenszegülni, mert tudják, hogy a hatalom bizalmának elvesztése mivel járhat. Rémisztő...

SOHA ILYEN TISZTÁN NEM RAJZOLÓDOTT KI ELŐTTEM A HATALOM SÖTÉT ARCA

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.12.31.


...Most, hogy túl vagyok az egészen, azt gondolom, ez az évem három embernek is sok lett volna.

Mégsem érzem magam a padlón, semmilyen szempontból. És ebben a legtöbbet azok segítettek, akik közel állnak hozzám. Volt, aki teljesen váratlanul anyagilag támogatott, volt, aki a lakását ajánlotta fel, mikor nem volt hová mennem, volt, aki munkát adott, volt, aki egyszerűen csak képes volt órákon át hallgatni a problémáimat. Köszönöm nekik, mindannyiuknak.

Örök tanulság nekem a továbbiakban, hogy a legfontosabb tényleg az, hogy kialakítsuk magunk körül a védőhálót. Olyan emberekből, akiket szeretünk, tisztelünk, akikre számíthatunk és akik számíthatnak ránk. Hogy ne féljünk a hála érzésétől. Ne féljünk kimutatni a számunkra fontos embereknek, hogy valóban fontosak számunkra. Karácsony előtt kaptam egy telefont egy nagyon kedves ismerősömtől. Hogy semmi különös, csak így, év vége felé szeretné elmondani, hogy azok közé tartozom, akik jelentenek neki valamit. És hogy idén nem akarta körlevéllel, üzenetekkel elintézni ezt. Jó volt pár percet beszélgetni, jó volt elmondani, mi van velem, és jó volt hallgatni őt.

Remélem, jövőre még többet tudok együtt lenni azokkal, akikkel szeretnék. Mert együtt még ezt a siralmas, szánalmas dolgot is könnyebb megemészteni, ami ma a közéletben történik. Vagy legalábbis abban megerősítenek, hogy a tébolyban létezik még némi normalitás...

A CSALÁDI KASSZÁKAT ÉRINTŐ, 2017-ES TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOK

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Pénzcentrum
2017.01.01.


Emelkedik a minimálbér
A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló kormányrendelet módosítása nyomán a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknál az alapbér kötelező legkisebb összege 2017. január 1-jétől a következők szerint alakul:
- havibér esetén 127 500 forint,
- hetibérnél 29 310 forint,
- napibérnél 5870 forint,
- órabér alkalmazásakor pedig 733 forint.
A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma, szintén január elsejétől pedig:
- havibérnél 161 000,
- hetibérnél 37 020,
- napibérnél 7410,
- órabér esetén pedig 926 forint.
A jövő évi módosításokat először a 2017. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.
Emelkednek a közfoglalkoztatási bérek
A teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatottak bére 2017. január elsejétől 81 530 forint lesz a jelenlegi 79 155 forint helyett, míg a legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltésénél a közfoglalkoztatott garantált közfoglalkoztatási bére 106 555 forintra emelkedik a jelenlegi 101 480 forintról.
Emelkednek a nyugdíjak
A 2017. január elsejétől alkalmazandó nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet értelmében 1,6 százalékkal kell emelni a január 1-jét megelőző időponttól megállapított vagy folyósított nyugdíjat, illetve egyebek közt az árvaellátás, a szolgálati járandóság, az özvegyi járadék, a rokkantsági ellátás, a baleseti járadék, a rehabilitációs ellátás és a vakok személyi járadékának összegét.
Emelkedik a kétgyerekesek családi adókedvezménye
Az idei évhez hasonlóan jövőre ismét ötezer forinttal emelkedik a két gyereket nevelők családi adókedvezménye. Mint ismert, még 2015-ben döntöttek arról, hogy 2019-ig a duplájára emelik a két gyereket nevelő családok juttatása, azaz a korábbi húszezer forintról negyvenezer forintra. A 2017-es emelésnek köszönhetően jövőre havonta 30 ezer forintot tud megtakarítani a mintegy 350 ezer kétgyerekes család. 
Az egy, illetve három vagy több gyereket nevelők esetében nem változik az összeg, ők továbbra is tízezer, illetve gyerekenként 33 ezer forint kedvezményt tudnak érvényesíteni. 
A frissen házasodottakat is érinti a január 1-jével életbe lépő változás, ha viszonylag hamar jön a gyermek. Ők eddig a két évig járó "elsőházas" adókedvezményt tudták csak igénybe venni, de január 1-je után a szabályok módosulásával, ha 2 éven belül jön a baba, párhuzamosan az első gyermekkel járó adókedvezményt is felhasználhatják....MITŐL LESZ 2017 JOBB, SIKERESEBB?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2017.01.01.


Sok tényezőn múlik, hogyan sikerül majd a következő évünk. A világ dolgainak alakulásától az egyéni adottságok, tevékenységek eredményeitől függően sok tényező befolyásolhatja:
például sikerül-e megoldani aktuális problémáinkat, találunk-e párt magunknak (ha éppen azt keresünk), találunk-e jobb munkahelyet, sikerül-e lefogynunk (vagy meghíznunk), sikerül-e megtalálni végre önmagunkat, kibontakozhatunk-e végre mint művész/kertész/építész/lángész stb., lassul-e a globális felmelegedés, sikerül-e megmenteni a jegesmedvéket, rájön-e a világ, hogy mi vagyunk a megmentői stb. De fogalmazhatunk úgy is, hogy attól függ, nem leszünk-e rosszkor rossz helyen, nem kapunk-e be valami ronda betegséget, nem hagy-e el a párunk és nem fáradunk-e bele a gyereknevelésbe, a napi rutinba, a pénztelenségbe, a magányba stb. Már a kérdésfelvetés módja is sokat elárul magunkról és a hozzáállásunkról.

Ahogy a kínai közmondás mondja, jobb fiatalnak, egészségesnek és gazdagnak lenni, mint öregnek, betegnek és szegénynek… vagy valami ilyesmi. Ezek – lássuk be – valóban fontos tényezők, amelyek alapjaiban meghatározhatják a jövőnket. Ugyanakkor látunk számtalan fiatal, egészséges, jómódban élőt aki boldogtalan, és azt is sokszor látjuk, hogy idősen, kisebb-nagyobb egészségügyi problémákkal, szerény anyagi háttér mellett is lehet derűsnek, elégedettnek lenni és kibékültnek lenni a világgal.

Teljesen jogos, ha valakiben felmerül most, hogy netán megint jövök ezzel a ’süket dumával’, hogy valójában rajtunk múlik, mi magunk döntjük el?

Elnézést kérek a türelmetlenebb, kritikusabb olvasóktól, de igen, valójában tényleg ez a helyzet. Persze nem belekiáltva csak úgy a világba, nem beledörgölve az orrok alá és főleg nem szemre hányva, lesajnálva kioktatva, földbe döngölve… Vagyis, nem ennyire fekete-fehér a helyzet. Ha nagyon szkeptikusak és pesszimisták vagyunk, akkor is érdemes egy icipicit belegondolni, nyitni, esélyt adni magunknak. Muszáj szeretni magunkat annyira, hogy jót akarjunk neki!

Popper Péter ezt írja A belső utak könyvében:

„Ha megrajzolnánk egy tökéletesen kiegyensúlyozott ember ideális képét, mit mondhatnánk róla? Talán csak ennyi:
  • Képes arra, hogy tehetségének, képességeinek megfelelően teljesítsen, produkáljon tanulásban, munkájában, hivatásában.
  • Képes arra, hogy jól érezze magát a világban; képes életörömre; képes élvezni az élet által nyújtott lehetőségeket: az evést, a munkát, a pihenést, a szerelmet, a kultúrát.
  • Képes arra, hogy produkciói, jó közérzete megteremtése során ne zavarja, ne tegye tönkre más emberek életét; mindez ne mások rovására történjen; tehát képes szociális beilleszkedésre.
Sok ez vagy kevés? Mindenesetre kevesen mondhatják el magukról, hogy így élnek. De valószínűleg így szeretnénk élni.”...

NEM 2016. GYILKOLT: 5 OK, AMIÉRT EGYRE TÖBB HÍRESSÉG FOG MEGHALNI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző:  PÓSFAI ORSI
2017.01.02.David Bowie, Prince, Alan Rickman, Esterházy Péter, Umberto Eco, Leonard Cohen, Kertész Imre, Bud Spencer, Muhammad Ali, Kocsis Zoltán, George Michael, Carrie Fisher... Ahogy egymás után hullottak a hírességek 2016-ban, úgy vált egyre gyakrabban ismételgetett frázissá a "Fuck 2016!" De valóban annyival szerencsétlenebb év volt a tavalyi, hogy kiérdemelje a felé irányzott, már-már babonás gyűlöletet?

A BBC erre a kérdésre egy határozott igennel felelt, ráadásul még áprilisban, amikor az idei haláleseteknek még a java hátravolt.

"A BBC gyászjelentés-szerkesztője, Nick Serpell szerint a jelentős halálesetek száma ebben az évben "fenomenális" volt. A statisztikákat megnézve egyértelmű a növekedő trend. Nick a BBC televíziójának, rádiójának és online oldalának szerkeszt gyászjelentéseket, amiket akkor hoznak le, amikor valóban meghal az illető...

ELLIS ISLAND ÉS AZ EMIGRÁNSOK AMERIKÁJA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOGJA
Szerző: Göbölyös N. László
2017.01.02.125 évvel ezelőtt nyílt meg az a belépő pont az Egyesült Államokban, amely évtizedeken át összenőtt az elsősorban Európából érkező emigrációval. 1892. január 1-től vált Ellis Island a bevándorlók kapuja a New York-i öbölben.

A legnagyobb hullám 1905 és 1910 között érkezett. Naponta 10 ezren próbáltak bejutni az Államokba. Egész családok menekültek a nyomor, az üldöztetés elől. Olaszok, írek, oroszok, zsidók, de svédek, görögök, örmények és természetesen nem kevés magyar vetette minden reményét az Újvilágba. Mintegy 80 százalékuk kapott szabad utat, és 20%-ra várt megfelelő papírok hiányában kiutasítás.

A 19. század utolsó évtizedében, amikor a New York felé áramló emigráns hullám miatt a hatóságoknak új struktúrákat kellett keresniük a manhattani helyett, a választás Ellis Island-re esett, amely elhagyottan állt a polgárháború óta. Az Immigration Station felszerelésére 75 ezer dollárt költöttek.

Az első 700 emigránst 1892. januárjában fogadta az állomás. Fennmaradt az első itt beengedett bevándorló neve is: a 17 éves Annie Moore volt, aki az írországi Corkból érkezett. Számuk az év végére 450 ezerre nőtt. A csúcsot 1907-ben érték el, több mint egymillió bevándorlóval.

A fogadó állomást ki kellett bővíteni és kineveztek egy emigrációs biztost az Ellis Island-i személyzet irányítására a virágzó korrupció megfékezésére.

Az első világháború alatt a szigeten tartották fogva a „potenciális ellenségeket”, a kémkedéssel gyanúsított külföldieket...

"KESERÉDES HAZAKÖLTÖZÉS AUSZTRIÁBÓL"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.02.


Hazaköltözni (pláne több évtized után) nem is olyan könnyű, mint azt esetleg elképzeli az ember. Sok minden más, mint amilyennek emlékszik, és a hétköznapok apró bosszúságai is felnagyítódnak, nem hiába mondják, hogy a visszaköltözés legalább akkora kultúrsokk, mint az elmenetel. Azt hiszem, erre példa Nándor története is.

„Három évig tököltem, mit csináljak, 36 év után Ausztriát otthagyni nem könnyű. A város az enyém volt, nincs ház, ahol ne dolgoztam volna, 200 000 embert ismertem és a cégemet is ismerték-
A haverok, a csajok, a klubok, a majdnem fiatalságom, az utcák, a lámpák, a hatalmas garázsom, a rengeteg autóm és motorom – mind mint a mágnes, ott tartottak.
Igen ám, de közben 20 éve vettem a Balatonon egy kis házat, tökéletesen megcsináltam, padlófűtés, szigetelés, víz, gáz, csatornázás, madáretetők – élvezem, hogy a déli fekvés miatt reggeltől estig napsütés van, ezer madárral, csenddel, nyugalommal. Semmi forgalom, se villamos, se busz.
Üvöltözni szerettem volna
Végül három év után eldöntöttem, hogy ide költözök. Az autót lehonosíttattam, két hónapig veszekedtem a magyarországi biztosítóval, mert nem akarták elfogadni a 36 évi balesetmentes vezetésemet és a biztosításom.
Háromszor hoztam különböző biztosítóktól igazolást, hogy a 00-ás legalacsonyabb szinten vagyok, mire két hónap után elfogadták. Újabb ősz hajszálak jelentek meg a hajamban.
Majdnem minden hivatalnál üvöltözni szerettem volna, érthetetlen magyar szavakat kellett tanulnom, gonoszkodó emberek tucatjával találkoztam, és éreztem a rossz kisugárzást.
Csak pár dolog: elmentem egy borkiállításra, de annyira feje tetejére állították a szervezést, hogy nem is értettem, amikor a borokat bemutatták.
Vettem magyar mobilt, két hét után egy ismerős a faluból felhívott, hazugsággal kezdte, hogy a telefonkönyvből vette a számomat, és milyen hatalmas szerencsém van, de kellenének az adataim - adatokat akart halászni, de azonnal megismertem a hangját, kiakadtam.
A költözés miatt vettem egy nagy belső terű dízelautót, ami a magyar benzintől üzemanyagtól újabban nem indul. Visszamentem az ausztriai szervízbe, ahol kiolvasták a hibakódokat, amik semmit nem mutattak, tehát a benzin a ludas. Állítólag belekeverik az eladhatatlan szarságokat, én viszont nem tudok Ausztriába járni tankolni...

JÖN A KIEGYEZÉS ORBÁNNAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.02.Biztosak lehetünk abban, hogy a pecás nem véletlenül állt elő szilveszterkor az 1867-es kiegyezéssel. Nem is csak azért, mert ebben az évben lesz a 150. évforduló. Azt már megtanulhattuk, hogy ezek semmit nem csinálnak véletlenül és ok nélkül. Mindig van valami aljas hátsó szándékuk vele.

Nem is rejtette véka alá a bajuszkirály: "Ma is érdemes volna egyet s mást ellesnünk ebből a korból, és útravalóul magunkkal vinni 2017-re" - mondta. Amit abból a korból ellesni lenne érdemes, az a korszak liberalizmusa, amely létrehozta a mai Budapestet, s mindazt, amit a harcsaleső is említett. Érdemes ellesni azt is, milyen sötét árnyak jelentek meg a korszakban, az antiszemita Katolikus Néppárt megalakulásával és a feudális Magyarország libealizmusellenes támadásával, amely aztán az ellenforradalmi rendszerben bontakozott ki igazán.

De nem érdemes a konkrét történelmi időszakot vizsgálni, azt Schmidt Mária majd úgyis meghamisítja. Nem tudom, hányan figyeltek fel rá, de Schmidt sorban tette rá a kezét a magyar történelem valamennyi eseményére, hamisított meg mindent ideológiai alapon. Felmérhetetlen a pusztítás, amit nemcsak a közéletben, hanem az oktatásban, a tudományban és a történelemtudatban végzett.

Ismerjük ezt a bűnszervezetet. Ha lecsaptak a 150. évfordulóra, akkor azt aktualizálni fogják. A propagandát erre építik. Az ő olvasatukban a kiegyezés arról szól majd, hogy az 1848-as polgári forradalom minden jószándéka ellenére semmit nem ért el a zsarnoksággal szemben. A sikerhez vezető út a kiegyezés. Nem lázadni kell, hanem kiegyezni vele. Azzal többre megyünk. A forrófejű lázongók, a forradalmárok, csak ártanak. A haza bölcsei azok, akik kiegyeznek - Orbánnal. Annak prosperitás lesz az eredménye...

TGM KASSELI ELŐADÁSA KAPCSÁN

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.01.01.Tamás Gáspár Miklós decemberi előadása egy kasseli konferencián. Ez pedig Chantal Mouffe előadása ugyanazon konferenciáról. 

Ma délelőtt ezzel a két előadással kezdtem az évet. Most erre volt kedvem.

Magyarországon főleg inkompetens senkik szoktak ezekről a dolgokról beszélni, felkészületlen, a középszerűségről is csak álmodozni tudó dermesztően hülye figurák, akik számlakönyvvel a kezükben vonulnak be a a televíziós stúdiókba okoskodni. Majomparádé az egész, olyanok előadásában, akik soha életükben nem mélyültek el semmiben, ami szignifikánsan különbözött volna egy elhízott felcsúti futballista ánuszától, és ezt nekem valamiért halálosan komolyan kellene vennem. Hát nem.

TGM előadásban van egy részlet (az Alasdair Macintyre After Virtue kapcsán, melyet sorok szerzője egészen szürreális körülmények között próbált egyszer elolvasni), ami segít megérteni a TGM-jelenséget, legalábbis nekem segített és még talán elgondolkodásra is késztetett. TGM nézőpontja kellemetlenül "unfashionable", nem szeretünk ilyesmiről beszélni. Olyan "komcsiszagú" az egész - rázzuk le magunkról (és amúgy tényleg), pedig nem árt odafigyelni rá, csak néha zavarba ejtő...

PENCE VESZÉLYESEBB MINT TRUMP

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.01.01.Az amerikai sajtóban egyre többen figyelmeztetnek, hogy miközben az alkotmányos korlátokat meg kell erősíteni, Trumpot a törvényesség és az alkotmányos demokrácia keretein belül kell tartani, mindent meg kell tenni azért, hogy kitölthesse a négy évet és a törvénytelenségei miatt ne mondassák le. Semmiképpen ne váltsa őt Pence alelnök, aki veszélyesebb, mint Trump.

Az amerikai sajtóban egyre többen figyelmeztetnek, hogy miközben az alkotmányos korlátokat meg kell erősíteni, Trumpot a törvényesség és az alkotmányos demokrácia keretein belül kell tartani, mindent meg kell tenni azért, hogy kitölthesse a négy évet és a törvénytelenségei miatt ne mondassák le. Semmiképpen ne váltsa őt Pence alelnök, aki veszélyesebb, mint Trump.

Trump egy nyilvánvaló szociopata, de nem vallási fanatikus, mint Pence, aki még nála is nagyobb csapást jelentene Amerikára és a világra. A sötét tekintet sötét alakot takar, aki fanatikus fundamentalista, akit nem érdekel, hogy népszerűtlen vagy nem, mert hamis küldetéstudata van. Míg Trump talán meggyőzhető néhány dologról, Pence nem.

Pence vallási szélsőséges, aki az állam erejével akarja a polgárokra erőltetni a vallási erkölcsöt és értékrendet. Az evangéliumi mozgalom tagja, amely boszorkányüldözést rendezne kisebbségek ellen, hamis próféták látomásaihoz igazítaná a külpolitikát. Ezek olyan bibliai eseményeket próbálnának erőltetni a világra, amelyek a Biblia szerint csak a messiási korszakban következnek be. Rémálom várna a világra.

Pence elődei azok a fundamentalisták, akik egykor a borzalmas következményekkel járó szesztilalmat is bevezették Amerikában. A vallási szélsőségesség akkor minden korábbit meghaladó alkoholizmushoz, a rossz minőségű italok feketekereskedelme miatt tömeges halálozáshoz, és a szervezett bűnözés virágkorához vezetett.

Pence ahhoz a vallási mozgalomhoz tartozik, amelynek vezetői milliárdos pásztorok, televíziós prédikátorok, szélhámosok, akiket a pénz elvakított, és a világi hatalom megszerzésén fáradoznak. Céljuk, hogy a világban az állam erejével üldözzék a bűnt, korlátozzák az egyéni és személyes szabadságot. Ezek szektások, akik a középkori üldözéseket támasztanák fel az inkvizíciót idézve. Élőben nézhetné a világ a salemi boszorkányok üldözésének megismétlését a társadalmi élet különböző területén.

A egyház és az állam szövetségének hívei, akik abban a tévhitben élnek, hogy olyan szerepet kell játszaniuk, mint Izrael prófétáinak és királyainak az ószövetségben, de az újszövetségben az egyháznak nincs ilyen feladata. Az istenkirályság nem egyeztethető össze Jézus Krisztus tanításaival. Pál apostol intett attól, hogy az egyház a kívülállók erkölcseivel foglalkozzon. Az fel sem merült, hogy a világi államot használja fel ehhez...

HAMAROSAN ELJÖN AZ IDŐ, AMIKOR A CRUISEREKEN MEGTETT VILÁG KÖRÜLI UTAKNÁL SOKKAL NAGYOBB LUXUSRA VÁGYÓDIK MAJD A NYUGATI EMBER IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Boda András
2017.01.01.A turizmus legdinamikusabban fejlődő ágazata az óriás óceánjáró hajók piaca.

Jövőre, az előrejelzések szerint – csakhogy össze ne zúzzam a nehezen leépített imidzsemet, és túl okosnak tűnjek, hadd bocsássam gyorsan előre, leginkább is a Guardian átfogó cikkéből okosodtam ki – 24 millióra nő az elképesztő méretű luxus óceánjárókon utazók száma, s az összesen 167 darab üzemben lévő gigász nagyjából 120 milliárd dolláros forgalmat generálhat 2017-ben. 120 milliárd dodó, az nagyjából 36 ezer milliárd forint – hm… nem is olyan vészes, úgy a tizenkétszerese a Magyarországon néhány éve szőrén-szálán elsuvadt magánnyugdíj-pénztári vagyonnak: amiből újra csak tisztán látszik, hogy mindent összefüggéseiben kell szemlélni, no… A profit mellett azonban ezek az úszó városok (a nemrég épült Harmony of the Seas például 16 fedélzetszintes, 120 ezer tonna a vízkiszorítása, 362 méter hosszú, és 6780 utas számára biztosít luxuskörülményeket, 2100 fős személyzet bevetésével) minden képzeletet felülmúló csillogásuk mellett minden képzeletet felülmúló mértékben szennyezik a környezetet – elsősorban persze a levegőt, a tengereket és az óceánokat, de a part menti településeket se kímélik, igen hosszú a bűnlajstromuk.

A már említett, a későbbiek árnyékában meglehetősen cinikus névválasztású Harmony of the Seas négy emelet magas motorjai 250 ezer liter, azaz mintegy 210 tonna nehézolajat égetnek el naponta – ráadásul ez az egyik leggonoszabb hatású üzemanyag, amit csak ismerünk, amit szárazföldön különösen veszélyes hulladékként kellene kezelni. Pár hihetetlen adat: egyetlen ilyen óceánjáró annyi szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint 84 ezer autó; nitrogén-oxidból annyit, mint 420 ezer személykocsi; az egészségre különösen veszélyes kisméretű szemcsékből többet köpnek ki, mint egymillió autó; és akkor kapaszkodjunk, nem elírás: a szintén nem épp kellemes kén-dioxidból 376 millió autó kibocsátását produkálja (nem nehéz megérteni, ha tudjuk, a nehézolaj 3500-szor annyi ként tartalmaz, mint a normál dízelolaj). Ezt teszi egyetlen cruiser, még egyszer mondom.

Ennyit a légszennyezésről – és akkor pillantsunk rá kissé, mit művel a Tengerek Harmóniája, a Kristályharmónia és a többi csodálatos nevű monstrum a vizekkel. Egy környezetvédő szervezet szerint 2010-ben a cruiserek legalább 3.8 millió köbméternyi hulladékot öntöttek a tengerekbe, s ezen felül még 30 millió köbméter szürke, azaz a kabinok vécéiből, zuhanyozóiból, a hajók konyháiról származó szennyezett vizet. Ha figyelembe vesszük, hogy 2010 óta legalább a másfélszeresére nőtt a luxusutakat élvező utasok száma, akkor könnyen kiszámolhatjuk, mi a jelenlegi helyzet – s elképzelhetjük azt is, mi a jövő. Hogy ez utóbbi minimum szörnyűséges, ahhoz nem sok kétség fér – ám amíg pár száz ember dollármilliókat kasszírozhat az iparágban, sok ezren pedig a megélhetésüket köszönhetik a környezetet gyilkoló szörnyeknek, túl sok esély nincs rá, hogy jelentős változás jönne e téren...

TGM: KORMÁNYPROGRAM

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.01.01.
Azt mondják kedves olvasóim, hogy 2016 karácsonya körül több mélypesszimista írást tettem közzé (itt, itt és itt) – mi lenne, ha valamit mondanék hazánk jövőjéről is, meg arról, hogy mi legyen, a fenébe is.

Próbáljuk meg.

Nincs jobb kiindulópont, mint a közhely.

Az állam és a jog által okozott bajokat csak hatalommal lehet helyreütni – tartja az évezredes bölcsesség.

Aki így vagy úgy nem hajlandó a hatalomból fakadó problémákkal szembenézni (beleértve a hatalom hiányát), az ne beszéljen politikáról – mondják.

Erre van (ugyancsak nagyon régi) válasz, vallási és filozófiai természetű. A hatalom rossz, és amennyiben csak a hatalom elvállalása (vagy erőszakos leküzdése) teszi lehetővé a politikai beszédet és cselekvést, akkor mondjunk le a politikáról, és általában a közérdekű cselekvésről. Megmarad az elmélkedés és az elmélyülés, a közügyek elkerülése, a tett elutasítása, az elfordulás „a világtól”. Senki nem tagadhatja – én meg se próbálom – , hogy ez magasrendű és érvényes válaszváltozat.

Vannak korok, amelyekben nincs más lehetőség szép és jó életre; lehet, hogy a miénk is ilyen: ebben az esetben fejtegetéseink hívságosak vagy fölöslegesek.

Természetesen a politikai vélekedéseknek és cselekvési terveknek még a legszerencsésebb esetben se szabad pusztán arra irányulniuk, hogy valamely embercsoportban erős, közös identitást alakítsanak ki, amely – kétely, vita, gondolat nélkül – egységes tettre képesít és készít föl, s amelynek legfőbb célja a minél szélesebb körű, minél tartósabb hatalom birtoklása. A politikai vélekedéseknek és terveknek „a közös jó” (le bien commun) meglelését és – ha megvan – a szolgálatát kell célozniuk, a politikai csoportosulásoknak mindig szem előtt kell tartaniuk: nem lehetetlen, hogy mindenben tévednek. Ezért, ha kiderült, hogy így van, jól tennék, ha nyilvánosan bejelentenék, nehogy megtévesszék híveiket. Ez természetesen erre az írásra is áll, és minden egyéb politikai elmélkedésre.

Annak reményében, hogy talán mégse kell belenyugodnunk abba, hogy kár minden politikai erőfeszítésért – bár számos tény és megfontolás sajnos éppen ezt látszik alátámasztani – , arról szeretnék most viszonylag röviden szólni, hogy milyennek látszik a parlamenten kívüli baloldalnak (ezt a továbbiakban PKO – Parlamenten Kívüli Oppozíció – betűszóval fogom jelezni) a hivatalos politika. (Burzsoá jellegűnek tetszik, elnyomónak és szellemtelennek.)

Meg főleg arról beszélnék, amiről én nem szoktam, bár mások sűrűn: mit gondoljunk a választásokról:

BARTUS LÁSZLÓ: 2017

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.01.Amikor felteszik az emberek a kérdést egymásnak, mit várnak 2017-től, úgy tesznek, mintha 2016 december 31-e és 2017 január 1-e között valami választóvonal húzódna, amitől megváltozik bármi. Holott nem húzódik semmi, csak egy naptári bejegyzés. Mostantól elölről számoljuk a napokat. De a világban egy dátum nem hoz változást.

2017-ben 2016 folytatódik tovább. Már a kérdésben is benne rejlik az önámítás, amely azt sugallja, nem tehetünk semmiről, nem mi alakítjuk saját életünket és a világot, csupán elszenvedjük azt, amit "hoz" az új esztendő. A hazugságoktól hemzsegő magyar himnusz is pontosan tükrözi a karaktert: "hozz reá víg esztendőt". Nem rajtunk múlik. Hozzák vagy nem. Mi pedig várjuk, mit hoz.

A kérdés nem az, hogy változik-e 2017-ben a világ, hanem az, hogy változunk-e mi. Ha mi nem változunk, a világ sem fog, csak egyre rosszabb lesz, mert a magára hagyott világ romlik: ahogy a kert elgazosodik, a ruha kifakul, a gyerek rossz lesz, a tej megsavanyodik. Ha magára hagyjuk a világot, ha nem mi alakítjuk, akkor nem lesz víg esztendő, nem hozza el senki. Ezzel szemben még szomorúbb esztendő lesz.

okan tesznek január elsején újévi fogadalmat, amit betartanak vagy nem, leginkább nem, vagy csak részben, de a fogadalmak nem lépik túl a személyes ügyek világát, és megragadnak a materális dolgoknál. Jövőre nem dohányzom, nem iszom, sportolok, valamilyen rossz tulajdonságomat elhagyom, de fel sem merül, hogy jövőre a világot megváltoztatom. Jövőre nem engedem megalázni magam. Nem leszek megalkuvó. Nem leszek hazug, korrupt. Elveim lesznek.

Mitől változna meg akkor a világ? Milyen lesz 2017? Olyan, amilyennek hagyjuk. Nincs ebben semmi váratlan vagy titokzatos. A dolgok összefüggnek egymással, és ha mi nem tesszük a dolgunkat szűkebb környezetünkben, saját hazánkban, az egész világ rosszabb lesz, ami még rosszabbá teszi a hazánkat és a szűkebb környezetünket is.

A változást két szó indítja el: "Elég volt!" Aki nem tudja e két szót kimondani, az semmit nem fog változtatni sem a saját szokásain, sem az életén, sem a környezetén, sem a világon. Rég nem volt ekkora szükség egy új évre, új kezdetre, amelyben az emberek megállnak egy pillanatra, visszatekintenek arra, amit elhagynak, és azt mondják: "Elég volt!". Ebből elég volt.

Hogy milyen lesz 2017, az attól függ, kik és hányan mondják azt, hogy "Elég volt!". Ha körülnézünk a világban, mindenhol a bénultság, a sodródás, a gyengeség. Nincs benne a levegőben az "Elég volt!", nincs benne a szembenézés és a változtatás igénye. Ha ez nem változik, 2017 rossz év lesz, amit nem más "hoz" el, hanem mi magunk hagyunk olyanná lenni, amilyen lesz...

EGYÉL SZÉPEN, ELNÖKÖM, NEKEM KEZELNEK KI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: Boda András
2017.01.01.


"Soha ilyen sötét éve nem volt a szabad sajtónak Magyarországon".

A 444 címét vettem kölcsön, íme, itt a meglehetősen alapos listácska, mire sikerült jutogatni e téren az idén – igen, köszönöm a kérdést onnan hátulról, hát hogyne, máris indulhat a libsizős, bolsizós zümmögőkórus, tessék, tessék, nyugodtan be lehet kapcsolódni, kedves összefogott civilek, mi több, belekezdhetnek a zengő hangú trollszólisták is, elég jól ismerjük már a szólamokat, mehet kánonban vagy unisonóban, ahogy jobban esik, nertársak, csak jó hangos legyen, hadd hallatsszon egész az égig, és még feljebb, egészen Őhozzá.

Jó, ő most nem ér rá, pár hete picit eltűnt, nem tudni, hová, valahová, mi közöd, oszoljunk ütemesen, polgártársak, az elmúlt hetek százmilliárdjainak fáradságos kiosztogatása alighanem erősen igénybe vette az Ő oly egyedülálló ritmusban összeránduló izmait, az Ő finom idegeinek mással össze nem vethető rendszerét, az Ő jó és hatalmas szívének minden értünk dobbanását – mert Ő, ha pihen is, értünk pihen, nem ellenünk. Egyél szépen, Elnököm, nekem kezelnek ki. Hallgassuk addig is inkább szépen a kórust: vezényeljen mondjuk az ügybuzgó Hoppál Péter egyházzenész, karnagy, főiskolai tanár, kultúráért felelős államtitkár – intonálás közben ízlelgessük ezt a szép titulussort, paréjkáim, egy betű nem sok, annyit nem tettem hozzá, nem akarok én bajt… De… szívesen látnám a pálcát jó Kerényi Imre, „a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával, és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott” kezében is.

Nem röhög. Őt sajnálatosan hosszú ideje nem látjuk, nem halljuk, a Kossuth-díjas szervező valamiért, megbízójáénál nem kevésbé ismeretlen, ám meglehet, nagyon is hasonló okokból épp nem ér rá a nyilvánosság számára: hő reményeim szerint talán a Nemzeti Karikásostorpattogtatási Akadémia, esetleg a Nemzeti Bőgatyaszabászati és Pruszlikkutató Intézet módszertani és oktatási anyagait dolgozza ki. Vagy lesz egy új nemzeti könyvsorozat, amit mindenkinek kötelező lenne megvásárolni, ötven rugó, hitelre is oké. Vagy lenne… na pláne… egy újság. És akkor például én azt megírom. A régiek már amúgy is megbízhatatlanok. Még azok is, amiket sikerült jogszerűségileg megvásárolni – ha valaki netán épp most ért volna haza külföldi vándorlegénykedéséből, tarisznyájában tapasztalatok tulipántos tárházával, jól felvértezve, és valamely totális félreértés vagy egy/több súlyos, az agyat támadó baktériumfertőzés következtében maradni is szeretne, nos, annak kedvéért mondom csak, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban itt, mifelénk merő véletlenségből úgy alakult a világ sora, hogy tehetséges, sikeres vállalkozók pályáztak különféle sajtótermékekre, újságok, tévék, rádiók jöttek-mentek tömött sorokban, mint az időjárási frontok.

Nem is részletezném – legyen elég most csak annyi, hogy pölö Lölö, egy különösen tehetséges, kiugróan sikeres kétkezi polgármester szorgalmának, hozzáértésének, természetes intelligenciájának és ügyesen beosztott spórolt pénzecskéjének köszönhetően hozzájutott megyei lapokhoz, tizenkettőhöz ha, meg pár cafrang, országos napilap, mifranc. Na jó, persze, ez így otromba csúsztatás – hiszen csak egy hozzája közel álló cég vette meg őket, és úgy már egészen más, tulajdonos M. Száros Bubuka, négyéves óvodai hallgató, aki korkedvezménnyel lehet ügyvezető, az erre vonatkozó törvényt négy ellenszavazattal meg is hozta a Parlament éjszakai közös ülése...

NAGY A BAJ A HÁLÓZATI PÉNZEKKEL

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.01.02.Néhányan technikai államcsődöt emlegetnek az uniós pénzek befagyása miatt. Hogy mi az igazság? Az biztos, hogy még a 2016 márciusban benyújtott pályázatok elbírálásáról sem adott hírt a kormányzat, miközben ezen pályázati konstrukciók második körének kiírását is elkezdte előkészíteni a Lázárék által elfuserált intézményrendszer.

Kisvárosom, Szigetvár tavaly márciusban nyújtotta be a 2014-2020-as időszak első pályázatait, az egyiket a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) "Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése" címűre, míg a másikat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) "Fenntartható települési közlekedésfejlesztés" című kiírására. Ez már 9 hónapja volt, de egyik ügyében sem született még döntés (sem támogató, sem elutasító), ahogyan a többi 2016-ban benyújtott közel egy tucatnyi, jelentős munkával és költségigényes tervezéssel előkészített pályázat vonatkozásában sem.

Érdekes például, hogy a TOP "Barnamezős területek rehabilitációja” című pályázatára tavaly augusztusban nyújtott be egy komoly pályázatot Szigetvár, és számos település az országban, de miközben ezen pályázatok elbírálásáról még szintén nem érkezett hír, addig 2016 november 26-án már le is járt az újabb barnamezős kiírás tervezetének társadalmi egyeztetése is úgy, hogy az első kör pénzének sorsáról semmit sem tudunk.

Viszont nem ez az egyetlen ilyen kiírás, hasonló a helyzet több pályázattal is, ha valaki hozzám hasonlóan veszi a fáradtságot és a vidéki települések fejlesztéseihez kapcsolódó TOP-os pályázatok eredményei után kutat, akkor azt találhatja a Miniszterelnökség által a hivatalos pályázati információk szíveként működtetett egységes monitoring információs rendszerben (EMIR), hogy jellemzően a megyei jogú városok szerepelnek a nyerteseket felsoroló táblázatokban. Ennek az az oka, hogy a megyeszékhelyek külön fejlesztési keretet kaptak, a kisebb városokkal ellentétben nem kell versengeniük a pályázati forrásokért. Ennek már hírt is adott a kormányzati kommunikációs gépezet, amikor Orbán vidéki haknijain beharangozta a Modern Városok Programját. Ezen program forrásainak jelentős részét a sokat szidott Európai Unió adja, azon belül is a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program...

ORBÁN FEGYVERKEZIK - HADSEREGET ÉPÍTENE, HOGY KOMOLYABBAN VEGYÉK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: B1blog
2017.01.02.


Magyarország középhatalmi státuszának megszerzése érdekében Orbán Viktor eddig húzott merészeket – finoman szólva. Minthogy sem a gazdasági teljesítmény, sem a Brüsszel elleni közös fellépés nem vezetett eredményre, Putyin barátságával háta mögött most hadsereget toboroz, hogy „komolyan vehető” legyen.

A miniszterelnök november 30-án, a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén tette világossá a célt: noha azt elismerte, hogy a NATO-tagság a ma elérhető legmagasabb szinten garantálja az ország biztonságát, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarországnak ne lenne szüksége saját hadseregre. A szomszédságunkban zajló haderő-fejlesztési programokból is látható ugyanis: a következő néhány év egyik fontos feladata, hogy Magyarország ne maradjon le a térség többi hadseregének ütőerejétől, és itt is legyen egy olyan biztonsági fejlesztés, amely a magyar hadsereget komolyan vehetővé és tényleges erőkifejtésre alkalmassá teszi.

Ugyan nem ez volt az első alkalom, hogy az ország katonai erejének növeléséről beszélt Orbán – most tette egyértelművé, mi is a következő évek legfőbb prioritása.

Hogy pontosan mit is ért Orbán „szomszédság” alatt, nehéz lenne megmondani. Látványos fegyverkezésbe ugyanis egyetlen, környező ország sem kezdett. Fegyverkezésbe Európában kizárólag elvbarátja, Putyin elnök vágott bele – amire válaszul a NATO minimális létszámú csapatáthelyezést tervez végrehajtani a következő fél évben.
A katonásdi, egy erős, akár fenyegető magyar hadsereg képe/lehetősége mennyire eluralta Orbán gondolkodását, a következők utalnak erre:
  • az inkább nőügyeivel, mint a hadsereggel foglalkozó, puha Hende Csabát egy militáns, a nemzetőrség vagy magyar Nemzeti Gárda felállításáért évtizedek óta lobbizó Simicskó István váltotta a honvédelmi tárca élén,
  • egy olyan, tisztán rendvédelmi, a hatályos törvények betartása feletti őrködés feladatának elvégzése során, felfegyverzett, harcjárművekkel ellátott katonai erőt vezényelt a határra,
  • utóbbi ürügyén újabb és újabb tízmilliárdokat költ új fegyverek, felszerelések beszerzésére – természetesen teljes titokban,
  • egyre gyakrabban hangoztatják miniszterei, hogy a jó oktatás alapvető feladata a hazaszeretetre nevelés, amelynek része az alapvető katonai ismeretek elsajátítása,
  • Rétvári Bence erőforrás-államtitkár egyenesen kijelentette: a kormány célja, hogy a tananyag részévé tegyék a katonai alapismereteket és a lövészetet,
  • nem sokkal később a kormány bejelentette, hogy közel kétszáz új lőteret építenek az országban adóforintokból...

IDÉN MEG KELL VÉDENI A DEMOKRÁCIÁT

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.02.A Washington Post kommentárja úgy látja, hogy az idén meg kell védeni a demokráciát, a kormányzás köztársasági normáival és a szabad társadalmak nyíltságával együtt.

Minden más másodlagos ahhoz képest, hogy meg kell akadályozni a demokratikus értékek visszaszorítását, a hatalom ellenőrzésére szolgáló intézmények meggyengítését, mind az Egyesült Államokban, mint szerte a világon. A magyar, a lengyel és a török kormány tekintélyelvű fellépése, az európai szélsőjobbos pártok megerősödése, valamint a hagyományos középpártok hanyatlása önmagában is aggasztó, és ezt csak tetézi Trump győzelme. A leendő elnök autokrata vonásokat mutat. Ugyancsak riasztó, hogy több tanácsadója szoros kapcsolatban áll Európában szélsőséges mozgalmakkal, amelyek a múlt század 30-as éveinek témáit hozzák vissza. Putyin, akiről a leendő amerikai elnök egyfolytában lelkesen nyilatkozik, ugyancsak támogatja ezeket az erőket. Elképzelhető, hogy az új amerikai vezetés összeáll az orosz államfővel a háború utáni demokratikus rendszer védelmezője, Merkel ellen? Hogy Amerika nagy maradjon, az azt jelenti, hogy meg kell óvni azokat az intézményeket, amelyek lehetségessé tették ezt a nagyságot...

EGY VOLT POLGÁRMESTER SZERINT TÉNYLEG RENDSZERSZINTŰ A KORRUPCIÓ MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.02.Számolatlanul folyik a közpénz a vizes vb rendezési költségeire; titkolja a Nemzeti Bank, hogy mennyit költöttek év végi jutalmakra; a Fidesz időt és pénzt nem kímélve próbálta meg uralma alá hajtani a média nagy részét – sikerrel.

Ezekről ne maradj le!

Közel 5 milliárddal drágábban építi a Market a Dagály uszodakomplexumot (Átlátszó)
Állami milliárdok karácsonyi jutalmakra (MNO)
Soha ilyen sötét éve nem volt a szabad sajtónak Magyarországon (444)

Ha van 3 perced:

Közel 5 milliárddal drágábban építi a Market a Dagály uszodakomplexumot

Még hét hónap van hátra a Budapesten rendezendő vizes világbajnokságig, a költségek mégis a tervezett összegek sokszorosára rúgnak. Az eredetileg 38,6 milliárd forintosra becsült, új Dagály-uszodát a legfrissebb információk szerint 43 milliárd forintért fogja felépíteni a Market Építő, így a vb összköltsége már 90-100 milliárd körül jár. (Átlátszó)

Állami milliárdok karácsonyi jutalmakra
Jól jártak azok a köztisztviselők, akik a Főpolgármesteri Hivatalban dolgoznak, ugyanis idén karácsonyra fejenként átlagosan 460 ezer forintos jutalmat kaptak, az ügyészségi alkalmazottak jutalmazására 1,5 milliárd forintot fordítottak. A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank azonban titkolózik, a témában beadott közérdekűadat-igénylésre sem voltak hajlandók válaszolni. (MNO)

Soha ilyen sötét éve nem volt a szabad sajtónak Magyarországon
Bár a politikai sajtó egy részének kormány általi befolyásolása nem új keletű jelenség hazánkban, a mostani hatalom tevékenységéhez foghatót még nem tapasztalhattunk. Többek között közpénzből csinált propagandatévét a TV2-ből a Fidesz, állami milliárdokból került Matolcsy György közelébe az Origo és egyre több, az állampárti sajtókra jellemző vonás fedezhető fel a közmédia működésében.(444)

A volt polgármester felfedte, hogyan működött nála a korrupció
Könyvet írt Gegesy Ferenc, aki húsz éven keresztül volt polgármester Ferencvárosban. Gegesy saját bevallása szerint tehetetlen volt a korrupcióval szemben, mert a csalás, lopás és sikkasztás bele van kódolva a rendszerbe. Ír arról, hogyan akarták külföldi vállalatok megvesztegetni, hogyan próbáltak visszaélni a hatalmukkal a helyi képviselők, és arról, mennyire passzívan tud reagálni egy korrupciós feljelentésre a rendőrség. (Index)

Ha van még két perced:

Egy teljesen üresen álló, félkész gyógyszállóra adott 822 milliós támogatást a kormány. (444)

28 milliárd forintba került a nyugdíjasok karácsonyi Erzsébet-utalványa,
az ország vésztartalékából fizették ki. (24.hu)

Visszakéri 6 millió forint adományát egy makói nyugdíjas az egyháztól
, mert fél, hogy nem arra költik a pénzt, amire adta. (Délmagyar)

Az evangélikus egyház több alkalommal is bírálta a kormány tevékenységét, majd váratlanul jelentős állami támogatásoktól estek el; a kritikus hangok azóta megszűntek. (Index)

4 milliárdot költ székházára a Fekete György-féle Művészeti Akadémia
, az új székház az Andrássy úton lesz. (Átlátszó)

Korrupcióval vádolják Cristina Fernández de Kirchner korábbi argentin elnököt
, a vád szerint hivatali ideje alatt csalással jutott állami megbízáshoz egy ausztrál építőipari cég. (CNN)