2019. október 29., kedd

A DIKTATÚRA ALAPVETÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: LOVÁSZ PÉTER
2019.10.29.


"A demokrácia ilyen, néha veszítünk" - jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában a minap Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Ebben a mondatban alapjában véve semmi rendkívüli nincsen. A különlegesség az, hogy éppen Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke mondta, s azt követően, hogy a párt elnöke, a miniszterelnök a választás éjszakáján (s azóta többször is) kijelentette: a Fidesz ismét győzött. Portálunk már több alkalommal is foglalkozott Kövér László előadásával, de ilyen zavaros. ellentmondásos pillanatban a házelnök performansza nagyon is elgondolkodtató, mert amit három órás beszédében összehordott, az talán nem más, mint - vázlatosan és szerkesztetlenül ugyan, de mégis csak - egy nyílt diktatúra alapvetése...

KIKERÜL 30 EZER TANÁR A KÖZALKALMAZOTTI JOGVISZONYBÓL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.10.29.


Kedden benyújtja az ITM az Országgyűlésnek az új szakképzés törvény tervezetét. Ezzel már jövőre sok iskolának megváltozik megint a neve, a szakképzésben dolgozók magasabb bért kaphatnak, ám elvesztik a közalkalmazotti jogviszonyukat.

A szakképzés is állandó reformcunami alatt áll évek óta, az Orbán-kormány is áterőltetett már egy új szakképzési törvényt 2011-ben, de az teljes kudarcot vallott. (Parragh László iparkamarai elnök vezetésével elvették az Emmitől a területet, lebutították a közismereti képzéseket, egyszer használatos szakmunkásokat neveltek ki - a szülők ezt megértve nem is szívesen adták ezekbe az iskolákba a gyerekeieket.) Ezt kvázi elismerve a kormány most egy újabb átalakításba fog a Szakképzés 4.0 dokumentum elvei mentén, és ezúttal nem annyira Parragh László, mint Palkovics miniszter elképzeléseit tükrözik a tervek.

Ez a kormány sokszor homlokegyenest szembe megy a saját korábbi elképzeléseivel, de mindenképp egész új irányt mutat a területen. A káoszt az is mutatja, hogy egy csomó iskolát négy éven belül másodszor neveznek át.

A legújabb reformról korábban már szivárogtak ki elképzelések, ám most a kormány honlapján jelent meg, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) még a mai napon benyújtja az Országgyűlésnek a szakképzési törvény tervezetét. A közlemény szerint a gazdaságvédelmi javaslat célja, hogy a munkaerőpiacon értékes tudással bíró, egyre jobban képzett, felkészült fiatalok álljanak a hazai vállalkozások rendelkezésére. (Mondjuk ez a mondat valószínűleg az összes előző reform indokaként is szerepelt.)...

EGYRE KEDVEZŐBB AZ OROSZOKNAK A KORMÁNY ÁLTAL TÁMOGATOTT EGYIPTOMI GIGAÜZLET, AMIBŐL EGY MAGYAR CÉGET FÚRTAK KI

DIREKT36
Szerző: SZABÓ ANDRÁS
2019.10.29.


Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2018 szeptemberi moszkvai sajtótájékoztatóján az orosz elnök megemlített egy évek óta húzódó projektet, amelynek keretében a két ország közösen gyártana 1300 vasúti kocsit Egyiptomnak. A megállapodás értéke egymilliárd euró, vagyis több mint 330 milliárd forint.

Az üzlet fontos az oroszoknak is, ezt mutatja, hogy Putyin a sajtótájékoztatón a megrendelést „meglehetősen jelentősnek” nevezte. De a magyar kormány is kiemelten kezeli: az október végi Orbán-Putyin találkozót Moszkvában előkészítő Szijjártó Péter külügyminiszter ezt említette elsőként a közös magyar-orosz projektek között.

A Direkt36 most arra utaló jeleket talált, hogy a beruházás kifejezetten az oroszoknak kedvez majd, miközben a kocsik gyártásához szükséges hitelt a magyar állam biztosítja. Az oroszok mellett a beruházással jól járnak majd kormányhoz köthető üzletemberek is: a megrendeléssel megbízott cégben idén nyáron megjelent Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet, akinek volt közös üzlete Habony Árpáddal, Orbán Viktor főtanácsadójával. A céget pedig egy Illés Géza Márton nevű ügyvéd képviseli, aki az elmúlt években együtt mozgott Tombor András korábbi miniszterelnöki tanácsadóval.

A projektet eredetileg a magyar Ganz vezette konzorcium nyerte el, de a magyar kormány az utolsó pillanatban kihátrált mögülük és inkább az orosz konkurensük vezetésével felálló csoportnak adott állami hitelgaranciát (a Direkt36 itt írt korábban erről a fordulatról). Ezzel a Ganz pályázata ellehetetlenült és a cég orosz konkurense, a Transmashholding (TMH) került helyzetbe.

A beruházáshoz várhatóan hitelt biztosító Eximbank és a külügyminisztérium is annyit válaszolt, hogy részleteket banktitok miatt nem mondhatnak, de a jogszabályok betartásával nyújtanak hitelt, amivel magyar cégek is jól járnak. Illés azt írta a Direkt36-nak, hogy régóta “megbecsült ügyfele” Tombor András, de téves megközelítésnek tartja az ügyvédi irodáját Tombor személyével összekötni. Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet nem válaszolt a kérdéseinkre...

AZ ORBÁN-KORMÁNY A HATALOM MEGTARTÁSÁNAK ESZKÖZÉT LÁTJA A KÖZMUNKÁBAN, TARTÓS SZEGÉNYSÉGBEN TARTJA AZ EMBEREKET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.10.29.


Számos országban a közmunka egy átmeneti időszakra nyújtott intézkedés a szegénységi kockázat csökkentésére. Magyarországon azonban a közmunkarendszer inkább egy szigorú munkafeltételhez kötött segélynek tekinthető. Kiutat nemigen kínál, viszont konzerválja a benne részt vevők gazdasági-társadalmi helyzetét. A segélyjelleget erősíti az a tény is, hogy a közmunkabér messze elmarad a piacon megszerezhető minimálbértől, és ha bármelyik közmunkásnak konfliktusa támadna a munkaadó önkormányzattal, akkor még ezt a minimális jövedelmet is könnyen elveszítheti. A közmunka kiterjedt rendszere így tökéletesen alkalmas arra, hogy az érintetteket a helyi hatalomnak kiszolgáltassa, ami egyébként visszaköszön a korábbi és a legutóbbi választási eredményekből is. (Lásd keretes írásunkat.)...

ADAM MICHNIK: ORBÁN VIKTOR MAGYARORSZÁG ROSSZ ARCA, A PRIMITÍV TÁMADÁSI KÉNYSZER

168 ÓRA ONLINE
Szerző: GALAVITS PATRIK
2019.10.29.


Újbóli megválasztása után a Jog és Igazságosság (PiS) tovább másolhatja az illiberális magyar módszereket, Adam Michnik, a lengyel rendszerváltás kiemelkedő alakja és a ma is legolvasottabb politikai napilap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője mégis pozitívumként értékeli, hogy a demokratikus ellenzék összességében több szavazatot gyűjtött

A lengyelek jól élnek, ráadásul a PiS által erőltetett identitáspolitika is tetszik nekik, ezért a hétvégi választás eredménye sem meglepő – nagyjából így lehet összefoglalni a külföldi, így a magyar sajtó értelmezését is a lengyel választásokról. Egyetért?

– Ez sikerpropaganda, amivel Orbán Viktor tábora meghajol Jarosław Kaczyński előtt. A szavazatszámokból viszont az látszik, hogy nagyon megosztott a lengyel társadalom. Részben igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy a választás kimenetele borítékolható volt – az elemzői várakozások nagyon hasonló végeredményt vártak, mint ami végül lett. De nem hiszem, hogy Kaczyński egyértelmű győzelmeként és az ellenzék sima vereségeként értékelhetjük a múlt vasárnapot. Természetesen a PiS tábora sikerről beszélhet, elvégre ők nyerték meg a választásokat. De a küzdelem nem volt kiegyenlített, a kormánypártnak sokkal több erőforrása volt, amibe beletartozik a közmédia is. Ugyanakkor hangsúlyozom: a demokratikus ellenzék összességében több szavazatot gyűjtött, és a szenátusban szűk többséget is sikerült szereznie a kormánypárttal szemben...

HORVÁTH CSABA, A RÉST ÜTŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: ANDOR MIHÁLY
2019.10.29.


Megkezdte működését Horváth Csaba, a hamisítatlan (fideszes) MSZP-s polgármester. És mivel kezdte? Egy olyan előterjesztéssel, ami biztosítaná neki, hogy szinte bármiben egyedül dönthessen, illetve ne kelljen a képviselőtestület hozzájárulása többszázmillió forintos ügyekhez. A jelenlegi SZMSZ-ben egyáltalán nem szerepel ilyesmi. Mindez megjelent az atlatszo.hu-ban.

Nosza, fölhorgadt a derék úr, és egy sértődött blogbejegyzésben lehordta az atlatszo.hu-t a sárga földig. Szerinte az írás „a legalapvetőbb sajtóetikai követelménynek sem felel meg”; „a cikk szerzője még csak kísérletet sem tett arra, hogy felvegye velem a kapcsolatot, és megkérdezzen”; „szemenszedett hazugság” – csak úgy röpködnek a vádak.

Horváth Csaba szerint tehát nem elég elolvasni egy leírt szöveget, meg kell kérdezni a szerzőjét is. De miért? Blogbejegyzéséből kiderül, ha megkérdezik, jól megmagyarázta volna, hogy a módosítástól nem változik semmi. De akkor minek a módosítás? 

„EMBERÁLDOZATOK A SZERZÉS OLTÁRÁN” – LEVELEK HÁFIZNAK (10.)

VÁLASZ ONLINE
Szerző: JÁSZBERÉNYI SÁNDOR
2019.10.29.


Jászberényi Sándor író-haditudósító Egyiptomból ír Magyarországon élő kisfiának mindarról, amit apaként érdemesnek érez átadni. Ez már a tizedik levél, ezúttal a munkáról és a szülők gyerekeiken bevasalt álmairól.

Nem tudom, mit kellene kezdened az életeddel, Háfiz.

Ellentétben a korral, amikor nagyapádék léptek be az életbe, semmi garancia nincs arra, hogy bárminek, amit megtanultál, tíz év múlva is lesz értelme. Ők azzal a tudattal mentek be a gyárba, hogy öregen fognak kijönni onnan. Ma, ha elmész dolgozni valahova, nem biztos, hogy egy év múlva is szükség lesz a munkádra. Nem azért, mert rosszul végzed, hanem mert megváltoznak a körülmények. Például elkészül egy robot, amelynek majd csak az áramfogyasztását kell fizetnie a gyár tulajdonosának. Vagy egyszerűen kiszámolják, hogy amit eddig ketten végeztetek, azt meg tudja csinálni egy ember is. Hogy ezzel éveket vesznek majd el az illető életéből, a másiknak pedig nem lesz keresete, nem számít. Emberáldozatok a szerzés oltárán.

A szerzés világrendjében pedig minden számszerűsíthető. Be van árazva a verítéked, be van árazva a véred, még a lelkedet is beárazzák gondos, fehér kesztyűs kezek. Addig vagy része a rendszernek, amíg termelsz és fogyasztasz. A kettő pedig összefügg. Ha valami miatt bármelyikből kiesel, a világ nem fog többé igényt tartani rád.

Az apádként csak annyit szeretnék: ne hidd el, hogy az élet ennyiről szól.

Nem lesz könnyű dolgod.

A világ hazugsága, hogy feltételezi: aki eredményes a szerzésben, az a tökéletes ember. Példaképnek tekintjük a gazdagokat, akik tárgyaikat közszemlére teszik. Azt hisszük, ha valaki gazdag, annak muszáj boldognak is lennie, hiszen nem fárad el és öregszik bele a túlélésbe. Én azonban csak szomorú, és életunt gazdagokat ismerek, fiam. Senkin nem láttam az örömöt, akiről tudtam, hogy nagy pénzeken ül. Már csak ezért is elképzelhetetlennek tartom, hogy az élet célja pusztán a pénz megszerzése lenne.

Te mindenesetre nem születtél azok közé, akiknek nem kell részt venniük a termelésben. Valamidet árulnod kell majd, hogy megélj. Nem nagyon lesz másod, amit kihordhatsz a piacra azon kívül, amit megtanulsz. A kérdés persze az, hogy mit érdemes megtanulnod...

MAGYARORSZÁGON TALÁLHAT EURÓPAI UNIÓS MENEDÉKRE A KÉMGYANÚBA KEVEREDETT KÍNAI ÓRIÁSCÉG

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.10.29.


Az év elején kémgyanúval őrizetbe vették a kínai mobiltechnológiai óriáscég, a Huawei egyik igazgatóját Lengyelországban. A példátlan lépést követő nyilatkozatháború során még az is felmerült, hogy kitiltanák a több angolszász és uniós ország szakértői által is biztonsági kockázatnak és a kommunista kínai állam kinyújtott karjának tartott Huawei által gyártott eszközöket a lengyel közszféra távközlési infrastruktúrájából. A magyar kormány azonban jó viszonyt ápol a Huawei-el és a botrány után sem fogalmazott meg fenntartásokat a kínai céggel szemben, így még az is elképzelhető, hogy a Huawei eredetileg Lengyelországba szánt beruházásokat költöztet hozzánk.

A Huawei kínai óriásvállalat heves politikai viták középpontjába került az idei évben. Egyes nyugati szakértők azt feltételezik, hogy a cég információtechnológiai eszközei kémkedhetnek a felhasználók után, adatokat továbbíthatnak a kínai kormánynak. Erre azonban a technológia biztonsági sérülékenységein túl konkrét példát még nem szolgáltatott senki, és a Huawei saját maga is azt hangsúlyozza, hogy soha nem nyert bizonyítást hogy az információtechnológiai óriáscég a kínai államnak kémkedne.

A felmerülő vádakat az is árnyalja, hogy a Huawei az USA és Kína közötti kereskedelmi háború egyik szereplője, és a biztonsági problémákkal kapcsolatos vita a kínai cég nyugati gazdasági pozícióinak gyengítésére is szolgálhat. Tavaly decemberben Kanadában letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, és több angolszász országban tiltott a kínai cég eszközeinek beépítése a távközlési hálózatokba...

MÁR CSAK KÉT LAKÁSTAKARÉK VAN TALPON - JUSZT IS BŐVÍT A FUNDAMENTA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.29.


A lakástakarékok állami támogatásának megvonása után az Aegon eladta ezt az üzletágát, ha nem is azonnal, de végül elhagyta a piacot az OTP is. Közben a Fundamenta új területek felé nyitott. Nem könnyű terepen, hiszen mint felmérésükből kiderül: egyharmad tudja úgy, hogy már nincsenek is lakástakarék-pénztárak.


Kutatást végzett a Fundamenta-Lakáskassza arról, hogy az állami támogatás 2018-as megszűnése milyen hatással volt a lakástakarékok működésére. Meghökkentő módon az derült ki, hogy a válaszadók 38 százaléka tájékozatlan az állami támogatások kérdésében. Emellett egyharmadra rúgott azok aránya, akik azt hiszik, megszűntek a lakástakarékok. (Érdekesség még, hogy a felmérésre többségében lakástakarékok ügyfelei válaszoltak.)

A piaci szereplők 2018. október 17-től támogatott új szerződést nem köthetnek, de a meglévő állományt gondozzák. Rövid bénultság után elsőként a piacvezető Fundamenta jelezte: nem hagyja cserben azokat, akik új megtakarítást indítanának. Akciót is hirdettek, ami után az OTP lakástakarék sem maradt tétlen. Az első körben is kipottyant azonban már az egyik kassza. Az Erste Lakástakarék az idén tavasszal bejelentette: átveszi az Aegon Lakástakarék-pénztár portfólióját.

A napokban az Erste tudatta, hogy be is fejeződött az ügylet. A tranzakció 45 ezer ügyfél 57 ezer szerződését érintette, ami 34 milliárd forintos betétállományt jelent. A felmondás vagy kiutalás alatt lévő szerződéseket 2020. január 17-ig továbbra is az Aegon Lakástakarék kezeli. Ezek közül a szerződések közül csak azok kerülnek át az Erste Lakástakarékhoz, amelyek ügyintézése január 17. után is elhúzódik...

A BEILLESZKEDÉS NEHÉZSÉGEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.29.


Kisebbségként élni és megpróbálni idomulni a többséghez gyakran legalább olyan nehéz őslakosként, mint újonnan érkezett bevándorlóként. Így aztán noha a hosszú évtizedek óta Kanadában élő Steve írása a helyi őslakosokról szól, idézi a határátkelők sorsát is.

A kontinensek legutolsó betelepülése a francia / angol / spanyol / stb. felfedezők / kalandorok után történelmi idő volt. Izgalmas. Kissé naiv képet kaptunk mi gyerekkorunkban erről May Károly könyveiből.

Nemigen emlékszem, hogy különösebben sok időt szántak rá tankönyveink Magyarországon, persze van Európának saját történelme bőven.

Változó viszonyok

Kanadában bennszülöttnek az indiánokat (Native People/First Nation), az eszkimókat, (az inuit) és a metis népeket hívják. Az utóbbi az indián és európai első, korai keveréke.

A zárójelekben használatos megnevezések a politikailag korrektek. A mai 1.4 millió bennszülöttből 852 ezer indián, 452 ezer metis és kb. 60 ezer eszkimó...

MENŐ ISKOLA LETT AZ EGYKORI HORTHY-VILLÁBÓL

INDEX / KULTÚR
Szerző: ZUBRECZKI DÁVID
2019.10.29. 


A pusztuló építészeti emlékekkel legtöbbször nem az a legnagyobb baj, hogy nincs pénz a felújításukra (persze az is), hanem hogy sokukkal nem tudnak mit kezdeni a tulajdonosok. Mondjuk, mert egy ma már nem létező igény kielégítésére épültek, vagy épp azért, mert köztulajdonban vannak, és a vagyonkezelőjüknek nincs épkézláb ötlete, hogy az egyébként értékes építményt mire használhatná.

Egy állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlannál ugyanis - teljesen jogosan - elég nagy felzúdulást kelt, ha hirtelen magánvillaként vagy vendéglátó egységként kezdik használni. Szóval legtöbbször marad a homályos "közcélú, kulturális rendezvénytér vagy mi" rendeltetés, ami persze idővel olykor mégiscsak átcsúszik vendéglátásba. Éppen ezért jó hír, hogy az évtizedek óta pusztuló zugligeti Horthy-villát nem csak megmentették, hanem fenntartható új funkciót is kapott: iskola lett belőle...


MESE A NŐI BECSÜLETRŐL ÉS A SZABADSÁGRÓL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2019.10.25.


...Ahol a szabadság szüli a rendet, ott gyermeke nevelésének meghatározásában a szülői szerep döntő és elsődleges. Miután nálunk a helyzet fordított, a rend szüli a szabadságot, a miniszterelnök-pártelnök elérkezettnek látta az időt arra, hogy az állam belépjen a szülők szerepébe. Az országgyűlés (nem véletlenül így írva) július 12‑én jóváhagyta a miniszterelnök-pártelnök által eldöntött direktívákat a szülői jogok átalakításáról. Ennek értelmében a jövő esztendő első napján megszűnik annak lehetősége, hogy a hároméves korban kezdődő kötelező óvodába járás idejét a jegyző a szülői kérelmére eltolja annak az évnek szeptember első napjáig, amelyben a gyermek betölti az ötödik életévét. Ebben az időpontban megszűnik annak lehetősége is, hogy a gyermek hatéves kora után – az óvodavezető hozzájárulásával – az óvodában maradjon, és a tankötelezettség teljesítését a hetedik, kivételesen a nyolcadik életévében kezdje meg. Ez év szeptember 1-jétől a szemétkosárba került az a több évtizedes gyakorlat, hogy a szülő kérelmére az iskola igazgatója hozzájárulhat a tankötelezettség magántanulóként történő teljesítéséhez. A szülői jogok nem sérültek, nyilatkozott az illetékes államtitkár. Igaza van? Döntse el az olvasó. Annyi bizonyos, minden megváltozott.

A kormány megbízott egy állami hivatalt, amely a keresztségben a felmentést engedélyező szerv nevet kapta, azzal a feladattal, hogy a meggondolatlan szülő és a megbízhatatlan intézményvezető helyett eldöntse, mi a jó a gyermeknek. A szülőnek nem kell döntenie gyermeke sorsáról, nem is kell felelősséget vállalnia. Ehelyett jogában áll az említett szervhez fordulni, kérve, döntsön helyette. A szülő így megtanulhatja a közigazgatási hatósági eljárás megindításának szabályait, megtanulhat érvelni, bizonyítékokkal alátámasztani igazát. A szülő, amennyiben a szervet nem tudta meggyőzni álláspontja helyességéről, közigazgatási pert indíthat ellene. Miután – az általános gyakorlattól eltérően – a bíróság nem változtathatja meg a szerv döntését, megsemmisítheti azt, a szülőnek lehetősége nyílik új közigazgatási hatósági eljárás megindítására. Így, ha akar, évekig hadban állhat az állammal.

A szülők védelmében az alternatív iskolák helyzete is megváltozott az említett törvénymódosítással. Az úgynevezett alternatív iskolák azzal érdemelték ki a miniszterelnök-pártelnök figyelmét, hogy a saját maguk által elkészített pedagógiai program alapján foglalkoztak a rájuk bízott tanulókkal. Ezzel azt a látszatot kelthették a meggondolatlan szülők körében, hogy jobbak az állami iskoláknál. A döntéshozó, ragaszkodva az államosítás legfontosabb céljához, legyen minden iskolában azonos színvonalú az oktatás, elrendelte: az alternatív iskoláknak is igazodniuk kell a Nemzeti Alaptantervhez és a miniszteri kerettantervhez. Ezáltal biztosítható az iskolák közötti átjárhatóság és a továbbtanulás. A döntés nem következetes, az érintett iskolák harminc százalékban térhetnek el az állami direktíváktól, szemben a többi iskolával, amelyek tízszázaléknyi arányban tehetnek ugyanígy. 2019. szeptember 1-jétől számított egy éven belül kell az iskoláknak a tanterveiket hozzáigazítaniuk az állami dokumentumokhoz. Az idő hosszúnak, a feladat mégis végrehajthatatlannak látszik. Most írják valakik – sorrendben a hatodik – Nemzeti Alaptantervet. Ezt követhetik majd az új kerettantervek. Megjelenésük időpontja ismeretlen. Félelemre még sincs okuk azoknak, akikre a hatalom számít. A Waldorf-iskolák a törvény júliusi megjelenése utáni napokban megkapták a hatalomtól a hátba veregetést: „Ne féljetek, amíg minket láttok. A ti tanterveitekkel semmi bajunk.” A hatalomnak fontos szülők lehetőségei egyébként is egyre bővülnek. Állami pénzen épülnek fizetős iskolák, amelyekben az oktatás jó is lehet. A szülőnek, ha fizet, gyermeke akár itthon is járhat jó iskolába.

Még egy lehetőséget kaptak a szülők. A júliusi törvénymódosítás alapján módjukban áll megindítani az eljárást az intézményvezető eltávolítására, mivel egy bővített mondat felhatalmazza a minisztert az állami köznevelési intézmény igazgatója vezetői megbízásának visszavonására, ha tudomására jut, hogy az intézményében olyan nevelési-oktatási vagy tájékoztató tevékenységet folytattak, amely a gyermek, a tanuló alaptörvénybe (nem véletlenül így írva) foglalt jogainak megsértését vonta maga után. Nem érdekes, ki által, nem érdekes, milyen eredménnyel, nem érdekes, benne volt-e a vezető. Ezzel az eljárással kompenzálta a hatalom, hogy a törvénymódosítás megszüntette a vezetői pályázatok szülői közösség által történő véleményezésének kötelezettségét.

Amíg a hír szabad

Szabadság addig létezhet, ameddig a hírek, információk áramlása szabad. Erre a szabadságra épül a választás, az oktatás, a művészet szabadsága. Napvilágot látott: saját elhatározása alapján iskolát váltott az a tanuló, akinek az igazgató megtiltotta, hogy ellenzéki álláspontokat osszon meg a neten. Más oka nem lehet, hiszen hazánkban – biztosít róla mindenkit a hatalom – véleménynyilvánítási szabadság van. A kételkedők teszik hozzá: ez a jog nem foglalja magában a közmédia pártatlanságát, a kormányzati álláspontot nem osztó, megkérdőjelező, bíráló vélemények általuk történő közvetítését. Árulkodó az is, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát igazolni hivatott kereskedelmi tévék, rádiók a kormánybíráló álláspontok elhangzása után rendszerint hozzáteszik: „ez az állítás nem bizonyítható”. Amikor pedig egy betelefonáló kiejti a száján: „itt nincs véleménynyilvánítási szabadság”, általában jön a műsorvezetői riposzt: „ez nem igaz, hiszen Ön is elmondhatja a véleményét”.

A mese eleje ismerhető: „Egyszer volt, hol nem volt”, Magyarországon is létezett: a tudományos élet szabadsága, az oktatás szabadsága, a sajtószabadság, az önkormányzatiság, a bírói függetlenség. A mese vége még íródik, s csak remélni lehet, nem így zárul: „itt a vége, fuss el véle”.


ÍGY IS LEHET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GYÖRGY
2019.10.28.


Pikó András szombat reggeli bejelentése szerint megoldották a jogi problémát, hétfőn reggel már csak alá kell írnom az utasítást “a bérlakások kiürítésére vonatkozó eljárások felfüggesztéséről”. Ez lényegében annyit jelent, hogy még a november 15-i kilakoltatási moratórium életbe lépése előtt meghozott döntés szerint senkit nem fognak utcára tenni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lesz kilakoltatás esetenként, hanem azt, hogy egyetlen embert vagy családot sem lakoltatnak ki addig, ameddig nem találtak számára megfelelő lakhatást. Ezek után tehát azok, akik heteken belül kénytelenek lettek volna elhagyni otthonaikat, hogy aztán vagy az utcán, vagy egy hajléktalan szállón próbálják meg újra felépíteni az életüket, időt kaptak. Időt kaptak arra, hogy megoldják a lakhatási problémáikat.

Pikó szerint a Facebookon komoly vita alakult ki a döntést követően, ezért fontosnak érezte elmondani azt, hogy nem engednek el tartozást, de megvizsgálnak minden egyes esetet. Ez egy olyan döntés, amelyre nem volt példa az elmúlt jó pár évben. A fideszes kerületi vezetők ugyanis nem éppen arról voltak híresek, hogy erősen azon dolgoztak volna, hogy megoldják a kilakoltatásra várók helyzetét, pláne nem Sára Botond. A fideszes vezetők azzal voltak elfoglalva, hogy a szociális bérlakásokat a rokonaiknak és családtagjaiknak ár alatt kiosztogassák, a sokszor devizahitel-tartozásuk miatt fizetni képtelen családokat pedig gond nélkül az utcára tegyék. Az emberség nem jellemző az Orbán-kormányra, annak ellenére sem, hogy elviekben keresztény kormányzás folyik ma Magyarországon.

Józsefváros új polgármesterének első döntését sokan üdvözölték, a Város Mindenkié csoport szociálpolitikusa, Misetics Bálint pedig azt kérte, hogy a többi kerület is csatlakozzon a Pikó-féle irányhoz. Ez több ellenzéki kerületben is előfordulhat, azonban arra nem érdemes számítani, hogy bármelyik olyan kerület is, amely a Fidesz uralma alatt ál, csatlakozna az ötlethez. Nem csak azért, mert az Orbán-kormány embertelenségéről ismert, hanem azért is, mert minden, ami ellenzéki, az rossz és elítélendő. Olyan nincs, hogy valamit a másik oldalon jobban csináljanak, mindent el kell ítélni.

Nem véletlen, hogy Pikó András ellen komoly lejáratókampány indult a Fidesz részéről még a választást megelőzően, hiszen vélhetően tudták, hogy az, amit ő képvisel gyakorlatilag szöges ellentéte a Fidesz kereszténynemzeti gondolkodásmódjának. Pikó nem csak papol arról, hogy meg kellene segíteni a kerület bajba került lakosait, hanem valóban segít is nekik. Éppen csak hogy átvette a kerület vezetését, de máris azon dolgozik, hogy az ígéretei megvalósuljanak. Ez szokatlan lehet azok számára, akik az utóbbi években még nyomokban sem találkoztak ilyesmivel. Az elmúlt években ugyanis sok helyen azt szokhattuk meg, hogy a választási ígéretek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, ezért már meg sem lepődtünk azon, hogy az ígéretekről sorra derült ki, hogy azok ígéretek is maradnak örökre...

ORBÁN, MINT ZÁKEUS? - A NICK VUJICIC OLDALÁN KÉSZÜLT PROPAGANDAFILM MERŐ KÉPMUTATÁS, FARIZEUS ÖNMUTOGATÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.10.28.


Elküldte egy ismerősöm Orbán Viktor és Nick Vujicic találkozásának felvételét. Láttam más képeket is, ahol Orbán a végtagok nélkül született motivációs trénerrel térden állva imádkozik. Ismerősöm lelkes volt, mint azok a misszionáriusok, akik minden hasonló jelenettől elérzékenyülnek, és azt gondolják, milyen nagyszerű dolog történt. Lelkesedését nem osztottam, mert minden tiszteletem Nick Vujicic szolgálatáé, azt azért meg kell jegyeznem, hogy amikor a farizeusok kimentek Keresztelő Jánoshoz, akkor ő azt mondta nekik: “Mérges kígyóknak fajzatai! Kicsoda intett meg titeket, hogy az Istennek elkövetkezendő haragjától megmeneküljetek? Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöket.”

Amikor bátorkodtam misszionárius ismerősömnek megjegyezni, hogy a Nick Vujicic oldalán készült propagandafilm merő képmutatás, akkor ő a bibliai Zákeusra hivatkozott, korának szintén nagy emberére, aki szintén találkozott Jézussal, és a találkozás megváltoztatta. Zákeus fővámszedő volt, nagyon gazdag ember, és hallott a hírességről, a Názáretből való Jézusról, és látni akarta. Ezért felkapaszkodott egy fára, és onnan figyelte Jézust, aki meglátta őt. Lehívta a fa tetejéről, és azt mondta neki, hogy nála szeretne megszállni. Egyesek zúgolódtak, hogy Jézus egy közismert bűnöshöz, gazemberhez ment be. Eddig még a párhuzam helyén való, Nick Vujicic hasonló embert választott.

Csakhogy Orbán nem úgy fogadta az evangélista trénert, mint Zákeus Jézust, hanem úgy, mint egy celebet. Láthatóan nem volt kíváncsi arra, mit mondhat neki ez az ember, mert a magatartása azt sugallta, itt két egyenrangú ember, két egyformán megtért, igaz keresztény találkozott. Neki nincs mit tanulnia ettől az embertől. Egyik keresztény találkozott a másikkal, egyik így hirdeti az evangéliumot, a másik úgy. Erről szóltak felvételek. Nem egy bűnös fogadta alázatosan és bűnbánóan Isten küldöttét, hanem Orbán mintegy hitelesítette, legitimáltatta a világhírű evangélistával a maga keresztény mivoltát.

Nick Vujicic-ot ebben az értelemben kihasználták, és egy ócska propagandához felhasználták. Megértem, ha erre azt mondja, mint alázatos ember, hogy neki akkor is el kellett mennie Orbánhoz, mint a világ más politikai vezetőihez, és hirdetni neki … a mit is? Ez a kérdés, hogy Nick Vujicic hirdetett-e Orbánnak egyáltalán bármit, vagy csak pozitív életszemléletével és a személyiségéből áradó varázzsal kívánt hatni rá. Ez nem nagyon derül ki. Mindenesetre a megtérésnek a halovány nyoma sem látszott Orbánon. Tévedések elkerülése végett a “megtérés” nem bűnbánatot jelent elsősorban, mert a bűnbánat önmagában nem segít, ahogy Júdáson sem segített. Júdás megbánta, amit tett, mégsem üdvözült. A “megtérés” a gondolkodás megváltoztatását jelenti, hogy amit az ember addig helyesnek gondolt, azt felülbírálja, s ezzel együtt felismeri a megváltás és Isten szükségességét, és Jézus Krisztushoz megy, elfogadja őt személyes megváltójának. Elismeri, hogy szüksége van a megigazulásra, a megtisztulásra és Istenre az életében...


HÁBORÚT VISELNEK EURÓPÁBAN AZOK ELLEN, AKIK MEGTERMELIK AZ ÉLELMET

G7
Szerző: KÖKÉNY ATTILA
2019.10.29.


Kevesen figyeltek rá, de az Európai Unió kötött egy új szabadkereskedelmi megállapodást a nyáron. Az egyezmény a dél-amerikai MERCOSUR országait (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay) köti össze az unióval.

Elsősorban az európai autógyártók érdekeit szolgája az egyezmény, akik a recesszió felé haladó autópiacon így szeretnének újabb piacokat szerezni, és a túltermelési válságban lévő EU sajt- és tejipar szintén így szeretné értékesíteni a fölös termékeit. Dél-Amerikából az olcsó méz, cukor, etanol, szója, marha- és baromfihús érkezne az EU-ba, ami csökkentené az árakat Európában. Ennek akár örülhetnének is a vásárlók, akik az üzletekben az alsó polcnál feljebb soha nem emelik tekintetüket,

a vidék gerincét alkotó kistermelők számára azonban végzetes lehet az egyezmény.

Az EU mezőgazdasága a világ legbürokratikusabb, a legtöbb környezetvédelmi és állatjóléti követelményt tartalmazó szabályzási rendszerével van sújtva már jelenleg is, miközben a termelők többsége néhány hektáros területeken gazdálkodik, átlag alatti jövedelemmel. A termelési költségek magasak, ezért nem tudnak versenyezni az igen lazán szabályozott, hatalmas birtokokon dolgozó dél-amerikai farmerekkel. A dél-amerikai országokban a mezőgazdasági rutin része az esőerdők felégetése. Szabadon alkalmazhatják az EU országaiban tiltott technológiákat, mint a GMO vagy rég kivont növényvédő szerek.

Miközben az EU politikusai aláírják a kistermelők halálos ítéletét, a holland zöld politikusok a termelőket vádolják a környezetszennyezésért, a nitrogén és ammónia kibocsátási előírások túllépéséért, a táplálkozási extrémisták, mint a vegánok vagy biolobbi pedig évek óta állatkínzó és méregkeverő bűnözőknek tüntetik fel őket a médiában. A városi lakosság olyan távolra került az élelmiszertermelés ismeretétől, hogy teljesen irreális követelményeket támaszt a termelőkkel és feldolgozókkal szemben, anélkül, hogy alapvető mezőgazdasági ismeretekkel rendelkeznének.

A politikusok így a gazdáktól várnák a nitrogén kibocsátás csökkentését is, miközben figyelmen kívül hagyja az ipar, a kommunális szennyvízkezelés vagy a légi közlekedés emisszióját. A holland kormány ezért olyan intézkedéseket javasolt, amellyel ellentételezés nélkül korlátoznák az állattenyésztést vagy sajátítanának ki földeket. Ezzel legalább 18 ezer termelőt zárnának ki a mezőgazdasági termelésből.

A gazdák ezért megélhetésüket és jövőjüket féltve 3000 traktorral vonultak Hágába október elsején. Ezer kilométeres dugót okoztak, megbénították a holland főváros közlekedését. A közvélemény mégis támogatta a tüntető termelőket. Több tartományban vissza is vonták az intézkedéseket, de október 16-én ismét blokád alá vonták a városokat a termelők, mert a kormány nem változtatott az álláspontján. A tüntetések nem állnak le, mert a holland gazdaság legfontosabb ágának működését veszélyezteti egy szűk gazdasági érdekcsoport...

ORBÁN A POLITIKA ESZKÖZÉVÉ SILÁNYÍTJA A VALLÁST

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.10.29.


Vannak, akik képmutatást, szemforgatást látnak Orbán Viktor gesztusában, viselkedésében, s van, aki nevetséges és árulkodó tudatlanságot. Történt ugyanis, hogy a miniszterelnök Nick Vujicic nemzetközi hírű prédikátort, motivációs trénert fogadta, aki kezek és lábak nélkül született. Orbán letérdelt mellé imádkozni, természetesen lefotóztatta a jelenetet és a képet kitette Facebook-oldalára a következő szöveggel: Soli Deo gloria, azaz Egyedül Istené a dicsőség.

Gábor György vallásfilozófus a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában mondta el, hogy miért nevetséges ez és miért árulkodik tudatlanságról.

A „Soli Deo gloria” egyike a római katolikus egyházzal szembeforduló reformáció legfontosabb hittételeinek. Azt jelenti, hogy a szenteket, Máriát, a pápát és az ereklyeként tisztelt emberi maradványokat nem, hanem csak egyedül Istent illeti meg a dicsőség. Ehhez képest Orbán idén is részt vett a Szent Jobb körmeneten, ami tehát a reformátusok szerint elfogadhatatlan...

A KORMÁNY KEDVENC EGYETEME KIRÚGTA A TANÁRT, AKI A HOMOFÓB GYŰLÖLETRŐL SZERVEZETT KONFERENCIÁT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.10.29.


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora október 17-én rendkívüli felmentéssel megszüntette a Rendészettudományi Kar egyik professzorának közalkalmazotti jogviszonyát. Kozáry Andrea egy gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó nemzetközi konferencia miatt került konfliktusba az egyetem vezetésével.

Kozáry Andrea az elmúlt években több nagyszabású uniós projektet bonyolított le az egyetem bevonásával. Januárban a 24.hu is beszámolt arról, hogy az NKE részvételével zajló Facing all the Facts – Nézzünk szembe a tényekkel! programban főkapitányi engedéllyel 550 rendőrnek tartanak az etnikai, nemzeti és vallási kisebbségekkel, melegekkel és „idegenekkel” szembeni gyűlölet-bűncselekményekről szóló online képzést. Ez az Európai Bizottság pénzéből finanszírozott projekt zökkenőmentesen befejeződött, ám a legutóbbi, amely többek között az LMBTQI személyek elleni gyűlölet-bűncselekményekről szólt, már nem.

A Háttér Társaság által indított Call It Hate – Nevezd nevén a gyűlöletet! című projektben az eredeti tervek szerint a záró konferenciát tartották volna a Ludovika Campuson. A szervezettől már 2016-ban jelezték az együttműködési szándékot a Rendészettudományi Kar (RTK) vezetésének, 2019 elején pedig a szervezés is elindult Kozáry Andrea közreműködésével: a konferenciáról a szokásoknak megfelelően értesítést kapott Mészáros Bence, a nemzetközi és tudományos dékánhelyettes, majd bekerült a kar éves rendezvénytervébe is.

Az RTK dékánja azonban szeptember 2-án, három héttel a kitűzött dátum előtt bejelentette, hogy nem járul hozzá a rendezvény megtartásához. A 80 fős nemzetközi konferenciának új helyszínt kellett keresni. A lemondás után a Háttér Társaság egy Koltay András rektornak küldött levélben fejezte ki megdöbbenését az indoklás nélküli döntés miatt...

"Nem tudjuk, mi lehet az a megfontolás, amely a lemondás mögött áll, ha csak nem az esemény LMBTQI-tematikája"

– írta a szervezet. A tiltakozás nyomán az egyetemen belső vizsgálatot rendeltek el...

TGM: „ORBÁN SZÁMOLTA FÖL A POLGÁRI KÖRÖKKEL EGYÜTT A FIDESZT IS” - INTERJÚ

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: TECZÁR SZILÁRD
2019.10.26.


A nyugat-európai konzervatívok kénytelenek visszafogadni Orbánt és beletörődni, hogy Kelet-Európában nincs jövőjük a jogállami rendszereknek – mondja Tamás Gáspár Miklós. A filozófust a rendszerváltás megítéléséről, az előretörő zöld pártokról és az önkormányzati választásokról is kérdeztük.

(Mivel a Magyar Narancs néhány hetes késéssel teszi közé online a hetilapunkban megjelent cikkeket, a Tamás Gáspár Miklóssal készült interjúnk is most jelenik meg, ám még az önkormányzati választás előtt készült.)

Magyar Narancs: Heller Ágnes, Rajk László, Konrád György. „Az utóbbi időben sokan elmentek a tágabb értelemben vett értelmiségi nemzedékünkből, akik így vagy úgy, de szembenálltak az 1989 előtti rendszerrel” – írja a Mércén megjelent nekrológjában. Hozzáteszi, hogy az ember ilyenkor elgondolkozik azon, érdemes volt-e küzdeni. Érdemes volt?

Tamás Gáspár Miklós: Morális és pszichológiai értelemben jó volt fölszabadító szándékú embercsoport tagjának lenni a diktatúrával szemben. De megérte-e Kelet-Európának az egész nyomorult rendszerváltás? Úgy néz ki, hogy nem; rettenetes gazdasági, civilizációs és kulturális pusztulás ment végbe. Senki nem ezt akarta, de miután mégiscsak egyik alapítója voltam a köztársaságnak, valamiféle felelősségem nekem is van abban, hogy ide jutottunk. Ez nem magyar sajátosság. A régi rendszer a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek gazdasági fellendülése alatt az egész keleti tömbben megteremtett egy roppant szimpla, de hatékony civilizációt, amelyet jól szimbolizálnak a lakótelepek.

Az emberek ma is a Láng Gépgyár meg a Ganz-MÁVAG művelődési házába meg a szocialista brigádokba vágynak vissza. Éppen Zilahon láttam a kolozsvári Reactor együttes dokumentum-színjátékát, amelyben a fölszámolt zilahi gépgyár munkásai beszélnek az érdekes, eleven, dolgos, gazdaságilag és kulturálisan folyamatosan javuló életükről. Minden meginterjúvolt dolgozó azt mondja, jobb volt azelőtt. A rendszerváltás, a privatizáció: tragédia. Magyarországon is így gondolják, a közvélemény Kádár Jánost tartja a legnagyobb államférfinak. Az emberek végletesen utálják azt, ami létrejött.

MN: A „kommunista” ugyanakkor szitokszóként is működik Magyarországon.

TGM: A kommunistázás ugyanazt jelenti, mint a ’20-as években. Kommunistának azokat nevezik, akik növelni kívánják a jogokat, az egyenlőséget, a szabadságot. A lázadókat. A fölforgatókat. Kádár Jánost vagy Brezsnyevet ebben az értelemben senki nem tartja kommunistának. Joggal. Engem ma némi joggal kommunistáznak, de senki nem gondolhatja, hogy bármi közöm lenne az elmúlt rendszerhez...

HANDÓ TÜNDE GONDOSAN KIKERÜLTE A KÍNOS KÉRDÉSEKET

INDEX
Szerző: BIROM, DEZSŐ ANDRÁS
2019.10.29.


A fideszes képviselők körberajongták, az ellenzékiek nekimentek, az Országos Bírói Hivatal egykori elnökéből alkotmánybíróvá váló Handó Tünde pedig gondosan kikerülte a kínos kérdéseket, a sajtó sem kérdezhette a parlament igazságügyi bizottsági meghallgatásán. Az ellenzékiek szerint Handó jelölésével az OBH elnökének háborúja, amit a bírókkal folytatott, véget ért, az alkotmánybírósági állás egy menekülőút.

Nyolc igen, két nem szavazattal támogatta Handó Tünde alkotmánybírói jelölését az Országgyűlés igazságügyi bizottsága. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) jelenlegi elnökét a Fidesz jelölte hétfőn, alig két perccel a parlamenti albizottság, az alkotmánybírókat jelölő testület ülése előtt...

MATOLCSY GYÖRGY ARANYHÁROMSZÖGE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.29.


Matolcsy György aranyháromszögekről beszélt legfrissebb írásában, ahol is kifejtette miért fontos az, hogy a politikai stabilitást, a pénzügyi egyensúlyt és a gazdasági növekedést megőrizzük. A cél – már több mint egy évtizede ez a cél, de valahogy nem igazán közeledünk efelé -, hogy felzárkózzunk Nyugat-Európához. A háborút vizionáló Matolcsy azt a kérdést teszi fel, miszerint Miért is ne lehetnénk végre egyszer győztesek egy világméretű összecsapásban, mi magyarok

Ezt követően Matolcsy levezeti az elkövetkezendő évek történelmét pár sorban, mely végén természetesen mi magyarok végre győztesen fogunk kikerülni. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha Orbán Viktor marad az ország vezetője, Matolcsy pedig tovább folytathatja munkáját az MNB élén. Amennyiben ez megváltozik, vélhetően egy újabb Moháccsal nézünk szembe...

PRESSER GÁBOR: MEGFOGADTAM, HOGY ARRÓL FOGOK ÍRNI EGY DALT, HOGY NEM NEKED ÍROM EZT A DALT, SEGGFEJ

24.HU
Szerző: BODNÁR JUDIT LOLA
2019.10.29.


A hatalomnak szóló üzenetnek indult, aztán végül a Neked írom a dalt nem ez, hanem az összetartozás többgenerációs himnusza lett. Presser Gábor első reklámfilmes szereplése megmutatja, hogy lehet ezt méltón is csinálni.

"’75 körül kezdtem ezt a dalt írogatni, amikor épp elég rossz periódusban voltunk, mert a ’74-es amerikai turnénk után Barta Tamás Amerikában maradt, akkor kezdődött a mi csesztetésünk. Ami mindig sunyin ment, soha nem nyílt színen kaptunk a pofánkra azoktól a középszintű hivataloktól és hivatalnokoktól, ahova mi tartoztunk – velünk nem a Kádár meg az Aczél elvtárs foglalkozott személyesen –, hanem mindig a háttérben történtek meg ezek a dolgok. És amikor elkezdődtek a lemezünk munkái, mivel a Barta disszidált, mi afféle rosszfiúk társasága voltunk – miközben mi voltunk itthon, ugye, de ezt már magyarázza meg, aki érti –, ezért a Lemezgyár zsűriző bizottságában tizenkétszer körbeszaglászták a dalokat, és akkor dühömben megfogadtam magamban, hogy arról fogok írni egy dalt, hogy nem neked csinálom ezt a dalt, seggfej, aki itt ülsz az íróasztalodnál. Aztán nem így sikerült, mert az ember soha nem azt csinálja meg, amire készül, hanem ami lesz belőle"

– mesélte Presser Gábor a Neked írom a dalt keletkezéséről hétfő délután a Zwack-székházban. Amikor a Zwack család és Presser Gábor közös sajtótájékoztatójára invitáltak, azt gondoltam, legalábbis jön a Zwack-musical valahol A dzsungel könyve és A padlás stílusában. Aztán amikor a rendezvényen leült a pódiumra Szász Attila, módosítottam az ötletet Zwack-filmre. Végül igazam lett, de nem teljesen úgy, ahogy vártam: a kétszáz éves vállalat nevében Szász Attila valóban csinált egy filmet, és valóban erős kötődéssel Presser Gáborhoz, sőt, a kész alkotás még tévében és moziban is menni fog – csak éppen a film leghosszabb verziója sincsen egészen kettőperces. Az ugyan nem szokványos működés, hogy egy pár másodperces reklámfilm egy komplett sajtóeseményt kap, de a kisfilm valóban nem szokványos, ahogy az sem, hogy Presser Gábor ilyenhez a nevét adja: ez az első alkalom, hogy reklámfilmben szerepel...

AHOGYAN NEM SZABAD EGYÜTTMŰKÖDNI

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HARASZTI MIKLÓS
2019.10.29.


A közmédia kuratóriumába való delegálás az ellenzéki együttműködés ígéretes, új korszakának megcsúfolása. Sok múlik azon, hogy a sajtó a jövőben résen legyen a divatosan együttműködésnek álcázott ellenzéki NER-szolgálat esetén.

Amilyen boldogító és jövőbemutató volt az önkormányzati választáson a pártok között végre kialakult együttműködés, olyan elkeserítő a hír, hogy Kövér László felszólítására a parlament frakciók „közösen” delegáltak új tagokat az úgynevezett közmédia úgynevezett Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumába, a számukra engedélyezett három helyre.

Ezt nem közös delegálásnak nevezném, ahogy a pártok közleménye teszi. Inkább így: közösen fedezték a gyáva és egyúttal értelmetlen NER-támogató akciójukat. Ezzel a pártok éppen az ellenkezőjét teszik annak, ami az együttműködés értelme volna: hogy kilépjenek a NER mókuskerekéből és megtagadják az ellenzéknek szánt rendszerfenntartó szerepet.

Ez az aktus nem egyszerű mellékmutyi, hanem rendszermutyi, mert a NER egyik alapintézményét, a médiadiktatúrát támogatja meg. Ami itt történt, az a társadalmi ellenőrzöttség látszatának a megtámogatása a közmédiában, újabb kilenc évre. Mégpedig cserébe semmiért – hacsak a tagoknak újabb kilenc évig folyósítandó busás fizetést nem számítjuk.

A Közszolgálati Kuratóriumban vasbeton kormánypárti többség van. De a kuratóriumnak egyébként nincs is szerepe, mármint a kóbor EU-ellenőrök megtévesztésére szánt szimbolizmusán kívül, miszerint az ellenzék is benne van a buliban, európai értelemben...

POLT PÉTER MÉG EGY ESETLEGES KORMÁNYVÁLTÁS UTÁN IS SZOLGÁLHATJA AZ ORBÁN-REZSIMET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SIMON ZOLTÁN
2019.10.29.


Áder János köztársasági elnök ismét Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt javasolja a posztra - erről az államfő a parlament honlapjára felkerült levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.

Polt kilencéves mandátuma decemberben jár le, az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé. Polt 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte a legfőbb ügyészi tisztséget. Az Alaptörvény szerint "a legfőbb ügyészt az ügyészek közül a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja kilenc évre. A legfőbb ügyész megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges". Mivel Polt 1955-ös születésű, megválasztása esetén nem tudja majd a teljes kilencéves mandátumát kitölteni, hiszen 2025-ben 70 éves lesz, márpedig az ügyészek jogállásáról szóló törvény szerint a legfőbb ügyész megbízatása megszűnik - egyebek között - akkor, ha betölti 70. életévét...

JERRY A HEGYEKBEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.10.29.


Minden egyforma. Minden ugyanaz. A házak, az emberek, Orbán a függöny mögött vagy Jerry a hegyekben, al-Bagdadi az alagútjában, Adolf a bunkerben, Szaddam a rókalukban és Borkai a világ végén. José Arcadio Buendia is felfedezte, hogy az idő körben forog, Spengler is látta a kultúrák felemelkedését, bukását és újjászületését, a vén szifiliszes is ugyanannak az örök visszatéréséről ábrándozott, az ősrobbanás után vélhetően az Univerzum is visszazuhan magába, ha a gravitáció legyőzi a sötét energiát, vagy ha nem, akkor huss szétszalad a semmibe.

És most, hogy megfejtettük az örök élet titkát vagy a teljes megsemmisülését, ami maga a Nirvana, látjuk, hogy valakinek biztosan igaza lesz, vagy pedig senkinek. Éppen csak annyi a bizonyos, hogy Jerry, a bika, aki megszökött a vágóhídról a horvátországi Kastel Stariban, és a Dalmát hegyekbe menekült, megúszta a fajtája közt nemzedékről nemzedékre szálló iszonytató mesét a szervezett népirtásról, ahol vagonokba terelik a bikákat, teheneket, ismeretlen helyre szállítják, ahonnan senki nem jött még vissza a szarvasmarha-legendárium szerint. Jerry, a hős bika fellázadt és elszaladt.

Valahol a hegyekben bujkál, és egy ország lélegzett fel, hogy megmenekült, valaha volt gazdája is nagylelkűségről tett tanúbizonyságot, midőn kijelentette, ha megvette hadd vigye, ha már ilyen furmányosan meglógott, éljen tovább békében és szabadon. Csak sem ő, sem a lelkendező sajtó, amely diadalt ült, hogy a bátor bika megmenekült a hentesbárdtól, nem számolt azzal, hogy ez a világ kegyetlenségre van berendezve. Ebben az egyik teremtmény megeszi a másiknak a lábát, fölfalja a veséjét és a máját, így a bika ha nem ínyencek asztalán, de mindenképp gyomorban végzi földi pályáját.

Jerryt a hegyekben farkasok és medvék várják, így, ha aeterno modo, azaz az örökkévalóság módján szemléljük a hős bika kilátásait, esélyei egyáltalán nem jobbak. Jerry azonban nem olvasgat Kierkegaardot, feltehetően a gazdája sem, s mint majd belátjuk, Orbán Viktor sem. Van (volt) olyan eszement, aki ezer évre tervezett, akad olyan, aki húsz évre rendezkedne be, amiből kilenc lassan letelik. Mások azt mondják, csak most legyen jó a jachton, kurvák és kurvoázié, kokó meg tucctucc. Mint az útkaparó álmai a Mennyországról, vagy Kis János bosszúja, hogy kieszi a gazdát a vagyonából, csak éppen megfullad a gombóctól...

ORBÁN CSAK KÖSZÖNETET MONDHAT MERKELNEK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.10.29.


Handó Tündét az alkotmánybírák közé rejtik, mert tarthatatlan volt a helyzete az Országos Bírói Hivatal élén. Amerikai amatőr diplomatákról született könyv. Nemzetközi lapszemle.

Orbán a lágyabb arcát mutatja, amikor eltávolítja a vitatott bírósági vezetőt – így értelmezi a Bloomberg, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetség Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét jelölte alkotmánybírónak, Stumpf István helyére. Az amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfőnek az Európai Unióban jogállamisági vizsgálattal kell szembenéznie, miközben pártját, amelynek a tagsági jogait felfüggesztették az Európai Néppártban, megpróbálja a pártcsalád sorain belül tartani. A jelölésben tehát a Bloomberg nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy hová kerülhet Handó Tünde, hanem azt, hogy honnan távolítják el: a magyar igazságszolgáltatási szervezetrendszer éléről, ahol széles jogkörrel rendelkezik, éspedig azért, hogy csillapítsák az unión belüli aggályokat a magyar jogállamiság állapotát illetően. A hírügynökség kitér arra, hogy Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő feleségét kritizálták bírói kinevezések miatt, és a tevékenysége fölött felügyeletet gyakorló testület korábban azt is javasolta, hogy távolítsák el hivatalából.

Kitüntetik a CSU volt vezetőjét


A hamburgi Die Welt, részben a dpa német hírügynökség beszámolója alapján azt írja, hogy Edmund Stoiber, a bajor jobbközép uniópárt, a CSU volt vezetője személyesen vesz át november 8-ikán Orbán Viktortól magas kitüntetést, annak ellenére, hogy pártja és a magyar vezető között az utóbbi időben nézeteltérések keletkeztek. A díjat a bajor-magyar kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységéért kapja. A cikk emlékeztet arra, hogy az uniós tisztújítás során Manfred Weber, a CSU politikusa olyan kijelentést tett, hogy a Fidesz szavazatainak a segítségével nem akar európai bizottsági elnök lenni. Nem is lett egyébként, és ez nem kis részben Orbánnak és Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek tudható be – derül ki a Die Welt által közölt írásból.

Juncker távozóban is bírálta Orbánt

A Frankfurter Rundschau interjút közöl Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság távozó elnökével. Ebben Juncker védelmébe veszi azt, ahogyan Angela Merkel német kancellár 2015-ben a menekültválságot kezelte. „Nem igaz, hogy megnyitotta a határokat. Éppen ellenkezőleg: nem zárta le azokat. Ha lezárta volna, akkor Ausztriában és Magyarországon lehetetlen helyzet állt volna elő. Orbán úrnak tehát Merkel asszony kritizálása helyett köszönetet kellene mondania” - jelentette ki Jean-Claude Juncker...