2015. december 18., péntek

HALÁLTÁNC ÉS TÜCSÖKZENE

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2015.12.18.A lélekemelő európai XIV. században, amikor az übermensch épp belefulladt a mocsokba, a migráncsok meg a kasbáikban heverésztek virágillat közepette, szóval ezekben az időkben megszületett a zsidó-keresztény kultúrkörben a danse macabre, a haláltánc mint műfaj, és nem véletlenül.
Akkoriban az orvosok és ápolók nem emigráltak, sőt, sehol sem voltak magunk közt szólván, s amikor a fekete halál aprítani kezdte a jónépet, füstölőkkel és keresztekkel rohangásztak a sártól szuttyogó anyaföldön. Persze, hogy a felsőbbrendűek ötven százaléka megmurdelt, a maradék meg Jeruzsálemnél hadakozott.
Már hétszáz éve is tele voltunk hülyékkel, manapság meg pláne. Akkoriban azért kezdtek el versekben, zenékben és képeken csűrdöngölőt járatni a csontokkal, mert csalódtak a keresztény világképben, nem utolsó sorban meg tele volt a tökük a pestissel.
Magunk itt most még véletlenül sem bírunk csalódni semmiféle emelkedettségben, mi több, éppen ellenreformáció, sőt térítés folyik, tele van az ország misszionáriusokkal, viszont nyakig ülünk a dögvészben. Ennek közel hat éve már, s amikor azt hittük, hogy annál szarabb, ami épp van, már nem lehet, mindig kiderült, hogy de, igen.
Nincsen nekem arra felületem, hogy az összes ganajságot fölsoroljam, ide fókuszálok tehát a csúcspontra, amikor Kovács őrsi krónikás megtette a bejelentést, miszerint a Telekomot partvonalon kívül helyezik, mert bántotta a nemzet csalogányát, a másik Kovácsot.

CSAK ROMOK, MENEKÜLTEK ÉS HALOTTAK MARADNAK

GÉPNARANCS-BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Edgar
2015.12.18.Embertelenül rossz irányba tartunk. Mindezt azért, mert egy jól körülhatárolt csoport érdeke ezt diktálja. Azért, mert kell a pénz. Sok, még több pénz. Kell a hatalom. Korlátlan hatalom. És ahhoz, hogy ez a kettő meglegyen, kell az emberek feletti, az őket, a gondolkodásukat irányító eszköz.

Igyekeztem máshogyan elmondani a gondolataimat. Szelíden, humorral. Bárhogy. Mindenhogy. Mert elmondani kell, meggyőzni a másikat: gondolkodj! Ne a nyáj után menj, mert a nyáj nem biztonság, hanem az önállóságod halála. Akartam, próbáltam. Nem ment. A halk meggyőzés kevés. Nem viszi át az égbe tolt ingerküszöböt, nem hallatszik az eszelős hangzavarban. Ordítani kell.
És kell ordítanom. El kell mondanom azt, ami szerintem rossz. El kell mondania mindenkinek, akinek vannak szavai. Legalább ennyit meg kell tenni. Ha semmi másért, önmagunként. Az arcért a tükörben.
Embertelenül rossz irányba tartunk. Mindezt azért, mert egy jól körülhatárolt csoport érdeke ezt diktálja. Azért, mert kell a pénz. Sok, még több pénz. Kell a hatalom. Korlátlan hatalom. És ahhoz, hogy ez a kettő meglegyen, kell az emberek feletti, az őket, a gondolkodásukat irányító eszköz. Mert teljes diktatúrát kiépíteni egy uniós országban nem lehet. Teljesen a félelemre, a tényleges fizikai erőszakra épülő terrorra talán még a lassan, rosszul reagáló unió is felkapná a fejét. Felemelné a hangját.
Sebaj, van más módja annak, hogy emberek – akár a tulajdon, személyes érdekeikkel is szembemenve – felsorakozzanak rabtartóik mellé, saját testükkel védjék kirablóikat. Mindentől és mindenkitől védjék.
Tulajdon honfitársaiktól is.

JAYABALAN: MEGFÉR EGYMÁS MELLETT A VALLÁS ÉS A LIBERALIZMUS

DANUBE INSTITUT
Szerző: Berényi Benjamin
2015.12.18.Konferenciát szervezett az iszlám radikalizmus és a Nyugat viszonyrendszeréről a Danube Institute az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjával és a Professzorok Batthyány Körével együttműködésben. A rendezvényen magyar és nemzetközi szakértők az iszlám és korunk kihívásairól értekeztek.Kishore Jayabalan, az amerikai Acton Institute igazgatója a konferencián a keresztényüldözés és a hit társadalmi szerepéről beszélt. A liberalizmus és a vallás szerinte valójában nem egymás ellentétei, hanem elemei egy szabad társadalomnak.
Felmérések szerint a világ lakosságának 76%-a vallásilag elnyomott területeken él. Az elnyomásnak különböző formái lehetnek, mint például a társadalmi elnyomás vagy a terrorista támadások, de mégis a legtöbb esetben állami elnyomásról lehet beszélni. Ezen a vallási elnyomásoknak és a diszkriminációknak 80%-ban keresztények az áldozataik és az utóbbi időben ennek a számnak további növekedése figyelhető meg. A keresztények üldözése és diszkriminációja Jayabalan szerint nem kap elég médiafigyelmet és az emberjogi szervezetek sem foglalkoznak megfelelő mértékben a kérdéssel.

AZ IGAZI KÜZDELEM MÉG CSAK MOST KEZDŐDIK – ÖSSZEFOGLALÓ A PÁRIZSI KLÍMACSÚCS EREDMÉNYEIRŐL

CHIKANSPLANET
Szerző: Ifj. Chikán Attila.
2015.12.18.


Véget ért a párizsi klímacsúcs, így érdemes átnézni, hogy miben is állapodtak meg a résztvevő 195 ország képviselői. Elsőre egy megfelelő finanszírozási háttérrel ellátott, a globális felmelegedés hatékonyan mérséklő mechanizmusnak tűnik az elfogadott dokumentum, azonban a szankció nélküliség és a vállalások mennyisége sokakban hagyott kételyeket. Az alábbiakban szeretném felvázolni, hogy miért is érdemes a megállapodást egy pozitív első lépésnek és nem a klímaváltozás kérdését teljes egészében megoldó vagy ignoráló fejleménynek tekinteni.
December 12-én, egy nappal a tervezett befejezés után véget ért a párizsi klímacsúcs. A várható vitatémákról írtam korábban, most pedig azt szeretném felvázolni, hogy mit is jelent, mivel jár a megkötött megállapodás. Elöljáróban annyit, hogy Párizsban 195 ország képviselői találkoztak, a cél pedig egy olyan terv elfogadása volt, amellyel hatékonyan fel lehet majd lépni a klímaváltozás ellen. Fontos kiemelni – ahogy arra a Vox is felhívta a figyelmet –, hogy a klímaváltozás mérséklésére nem a bolygó megmentése, hanem az emberi civilizáció és a jelenlegi természeti környezet fenntartása miatt van szükség. A bolygó már számos ilyen cikluson ment keresztül, de ezek a ciklikus változások sokkal lassabbak, mint a jelenleg megfigyelhető. Mi, és sok élőlény viszont egyre nehezebben birkózunk meg a szélsőséges időjárással. A jelenlegi tendenciák mentén a század végére 4-5 Celsius-fokos felmelegedés várható. Hogy érzékeltessem a különbséget: a legutolsó földtörténeti jégkorszak és a mostani periódus között is 5 Celsius-fok a különbség az átlaghőmérsékletben…
A tudományos közösség 2 Celsius-fokban állapította meg azt a határt, amelyet semmiképpen sem szabad átlépni, bár az is látszik, hogy a mostani, 0.86 fokos emelkedés is súlyos károkkal jár, gondoljunk csak a szíriai polgárháború kirobbanásában is szerepet játszó közel-keleti aszályra. A klímacsúcson így egy olyan cél elérésére kellett megoldást találni, amely nem is biztos, hogy elegendő a problémák megoldására. A helyzet összetettségének megfelelően három előzetes szöveg is született, amelyekből végül elkészült a végső változat.

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR KÖNYVEK AMERIKAI LEGJOBBJAI KÖZÖTT

AMERIKÁS MAGYAR BLOG
Szerző: amerikas.magyar
2015.12.18.


Év végéhez közeledve tele van a sajtó 2015 legjobbjait összefoglaló listákkal, köztük könyvajánlókkal. A The New York Times és a The Wall Street Journal is publikálta szokásos TOP 10 listáját, melyekre idén 1-1 magyar könyv is felkerült.

A NYT szerint Szabó Magda Az ajtó című, mára klasszikussá vált regénye az év egyik legjobb könyve. Mint arról év elején az Amerikás Magyar blog is beszámolt, a The New York Times kritikusa szinte elolvadt az 1987-ben megjelent könyvtől, melyet idén új fordításban dobtak az amerikai piacra. Az új fordítást Len Rix jegyzi, aki korábban Szerb Antal regényeit is angolra ültette. 
 
A The Wall Street Journal pedig Spiró György grandiózus Fogságát tartja 2015 egyik legjobb könyvének. A magyarul 2005-ben megjelent regény első angol fordítására több mint 10 évet kellett várni...
 FRANCIA TŰZOLTÓK JÓTÉKONYSÁGI KALENDÁRIUMA

NESZE!SZER
Szerző: BEAUTYKA
2015.12.18.

 
Csak és kizárólag a jótékonyságra való figyelemfelhívás a célunk, amikor megmutatjuk ezt a kalendáriumot, illetve néhány back stage képet. Ezek a francia tűzoltók ugyanis egy nemzetközi humanitárius szervezet számára gyűjtenek a naptár bevételéből (ITT).
 
Mi csak pártolni tudjuk ezt a nemes cselekedetet és persze nem felejtjük el, hogy ezek a srácok minden áldott nap életeket mentenek! De azért ellapozgatnánk januártól-decemberig... a képeket!
 

KISZABADUL-E SPANYOLORSZÁG VASÁRNAP A JOBBOLDAL ÖLELŐ KARJAIBÓL ÉS A MEGSZORÍTÁS-CSAPDÁBÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: SZEKERESFERENC
2015.12.18.


Egy sereg európai országban frusztrálhatja a választókat, hogy nincs valamirevaló alternatíva a kormányzó erőkkel szemben: nemcsak a baloldali címkéjű, hagyományos pártok kiábrándítóak, de még egy jobboldali is érezheti úgy, hogy nincs tisztességes képviselete, mert a konzervatívok inkább a saját érdekeik és egy szűk elit védelmében kormányoznak. A most vasárnap urnákhoz járuló spanyoloknak végre adódik lehetőségük, hogy kibillentsék a „kasztot” a garantált hatalom kényelméből, kérdés, hogyan élnek majd vele.
Mariano Rajoy, a kormányzó spanyol néppárt elnöke legszívesebben a két ünnep között, esetleg karácsony másnapján tartotta volna meg a törvényhatósági választásokat, „biztos, ami biztos, elég, ha a saját megbízható választóim jönnek csak el” alapon. A bravúr végül nem sikerült, de így is egy rekord késői időpont, december 20-a lesz az, ami döntő változásokat hozhat az alig negyven éves spanyol demokrácia életében. Évtizedek óta bebetonozódott gyakorlat, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a konzervatív Partido Popular (PP, korábban a Franco miniszterei alapította Népi Szövetség) váltogatja egymást a hatalomban. Ez az idő azonban, akárcsak a befogott orral való szavazás vagy a jobb híján, a még rosszabb opció elkerülése érdekében leadott voks ma már a múlté: két friss, ropogós formáció ígér új garanciákat a valódi változásra...
...Vasárnap elsősorban fiatal férfiak mérik össze erejüket – e téren az elsősorban férfiarcokkal szereplő Podemos is elég pocsékul teljesít. Listáin a 40%-ot sem éri el a nők aránya, viszont ez az egyetlen párt, amelyben befutó helyre esélyes egy bevándorló: a Guineában született Rita Boseho ápolónő a spanyol parlament első fekete képviselőjévé válhat vasárnap. Mariano Rajoy viszont sok-sok szerencsével a 65 év felettiek elnöke lehet, pártja csak ebben a korosztályban az első, 55 év alatt pedig a 4. helyen áll.
A változás – ahogy ezt az egyre idegesebb pártkatonák és egyre frusztráltabb, előrejelzésekre képtelen elemzők ráncai jelzik – mindenképpen elkezdődött Spanyolországban. Azt azonban, hogy milyen ütemben, milyen mélyen és milyen irányban történik majd, jelenleg a választók jelölhetik ki. A fő kérdés persze az, hogy profitálnak-e majd ebből a feltételezett megújulásból azok a milliók, akik 2007 óta munka és jövedelem nélkül maradtak, és a megvont támogatásokkal is szegényebben tengődnek vagy nyomorognak; akik a sokadik egyhetes munkaszerződést írják alá vagy az esélytelenség miatt kivándoroltak; akik a jelzáloghitelek alatt nyögnek, még akkor is, ha már rég kilakoltatták őket, vagy fűtetlen és sötét lakásokban várják a hatósági levelet; akik hiába sírják vissza a bankok jogsértő gyakorlata során elröppent megtakarításaikat.
Az elmúlt évek küzdelmei, az épp 2012-ben indult tömegmozgalmak politikai gyümölcseit a törvényhozásban még nem aratta le senki – a legfontosabb talány tehát az, maradtak-e elegen, akik hisznek benne, hogy a politika tényleg képviselheti a vesztes többséget is, és érdemes az elit egyre féltettebb kincseként őrzött kert gyümölcsei után nyúlni, most vasárnap és a következő hónapok csatáiban. Hiszen veszélyes illúzió lenne azt hinni, hogy a nagybetűs változáshoz elegendőek a mégoly kiváló politikusok: a polgárok aktív részvételére is szükség lesz...

ITT OLVASHATÓ
        

MAGUKTÓL IS LEJÁRTAK VOLNA A KORMÁNY TELEKOMOS SZERZŐDÉSEI

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: Egyenlítő blog
2015.12.18.


Nagyon odacsapott a kormány. Persze úgy, hogy ne fájjon. Vagy ne azoknak fájjon. Meg azért valakinek jó is legyen.
(A kormány-Telekom-Ákos ügyről szóló írásunkat itt találja.)

1. Előbb bejelentették, hogy minden minisztérium felmondja az összes telekomos szerződését. A cég tőzsdei árfolyama bezuhant, nagyot kaszálhatott, aki tudta, hogy a bejelentés csak humbug: olcsón vett, normál áron szállt ki.

2. Mert pontosítottak, hogy nem az összeset, csak a mobilinterneteket. Ami még Rogán szerint is csak az összes szerződés alig egy ezreléke.

3. Aztán közölték, hogy van, ahol ez már folyamatban van. Ami azért volt érdekes, mert általában napokba, ha nem hetekbe telik, amíg egy ilyen kormánydöntés átfut a bürokrácián.

4. De aztán meglett a magyarázat, és kiderült, hogy ezek amúgy is lejártak maguktól az év végén, sietni kellett a felmondással.

És mindez a látszatháború csak azért, nehogy meakulpázni kelljen, és elismerni, hogy a nőknek is van joguk ugyanannyit keresni, nem pusztán az a dolguk, hogy szülőgépek és vagyontárgyak legyenek...

ITT OLVASHATÓ

A POLITIKATUDOMÁNY PROFESSZORAI

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2015.12.18.


...A Heti Válasz egy másik egyetemi professzort is megszólított, akinek a tudományos tevékenysége teljes mértékben értékelhetetlen, akinek  életműve sem éri el egy jobb Ph.D diák első cikkének szintjét. Lánczi kártékonysága felmérhetetlen, egy tehetségtelen akarnokról van szó, aki képtelen volt a szakmai alapok megszerzésére, és ennek ellenére élet-halál uraként funkcionál a jobboldali értelmiségi elitben. Az, hogy a rezsim bármit megtehet, bármilyen őrült beszéd elhangozhat, nem kis mértékben a láncziknak, maróthoknak, schmidtmáriáknak , a kizárólag a politikára támaszkodó karriereknek köszönhető.
      Én nem hiszem azt, hogy sokkal beljebb lennénk, ha a fent említett Kéri László lenne Lánczi András helyében. Ennek az országnak arra lenne szüksége, ha politika által kitartott, a tekintélyét kizárólag a politikából nyerő elit megsemmisülne. Akkor a jobboldali és baloldali rogánok légüres térbe kerülnének, határokat szabna nekik a józan ész. Egy normálisan működő országban egy Kovács Ákos szintű hülyét is helyre lehet rakni. Ez az ország elvileg lehetne elviselhető ország, ehhez nagyon sok minden együttállása kellene, ezek közül az egyik, nyilván nem a legfontosabb dolog az lenne, hogy a körösényi-féle karriervonalak többségbe kerülnek a lánczi-féle karriervonalakkal szemben. Persze, azt sem tudom eldönteni, hogy ez ok vagy okozat lenne. 
         Hóman Bálint mögött legalább volt egy életmű, sok más szörnyűség is volt mögötte, de legalább volt egy komoly életmű is. A mai hómanok mögött csak Habony Árpád áll.  Amíg ez így marad, addig ezt az országot szégyelleni fogjuk, már azok, akikben még maradt némi szégyenérzet.

ITT OLVASHATÓ

GÉRARD DEPARDIEU VALLOMÁSAI

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2015.12.18.


Negyven évvel Bertrand Blier Les valseuses című filmje után, amelyben felfedezték, Depardieu szerint a hetedik művészet nagyon megváltozott, a pénz vált mindenhatóvá és emiatt elveszett a francia mozi lelke. ”A költőknek és művészeknek hosszú ideig voltak embereik akikkel tudtak beszélni, terveket összeállítani. Voltak producerek, akik a pénzt szerezték, ma ezek az emberek állítják össze a programokat, modelleket, a feladatuk ma már nem a költők bátorítása, hanem áruk fabrikálása a csatornáik számára.” Csak néhány mai rendező kap kegyelmet nála,” azok, akiknek erős víziójuk van ahhoz, hogy meglássák a valóságot.” Ilyen a mauritániai Abderrahmane Sissako a Timbuktuval, az iráni Jafar Panahi a Teherán taxival vagy Jacques Audiard a Dheepan-al.
A színész a könyvben agyondicséri Vlagyimir Putyint, aki útlevelet és orosz állampolgárságot adott neki. Szerinte csak ujjal érintve az orosz lelket lehet megérteni, hogy “ ennek az országnak szüksége van egy olyan természetű vezetőre, mint ő.” Putyin egy régi vagány, hallottam beszélni az oligarchákkal, akik megpróbálják kivéreztetni az országot, nem válogatja meg a szavait, ők félnek tőle, nem fordítva, nem úgy, mint annyi más országban.” Gyakran találkoznak “ és az idő nagy részében geopolitikáról” beszélnek. Ezzel ellentétben az USA-val nincs megelégedve: “ Amerikaiak, omlettet raknak a szendvicsükbe, kétszáz év után is tovább ölnek és nem teszik le a fegyvert.”- írja...

ITT OLVASHATÓ

EZ IS ISKOLA III. AZ EGYHÁZI

SZÜLŐ 2.0 BLOG
Szerző: nianna
2015.12.18.


Az oktatás elemzői között szinte egyöntetű a vélemény, miszerint a kjelenlegi Kormány a számára kedvező egyházi iskolákba akarja terelni az elitképzést. Számukra az állami rendszernél is kedvezőbb feltételeket biztosít:
Egyházi fenntartású köznevelési intézmények legfőbb, az állami fenntartású intézményektől eltérő szabályozásai (20/2012. (VIII. 31.) EMMI
rendelet):
- vallási tekintetben elkötelezetten működhetnek
- nincs kötelező tanulófelvétel, nincs kötelező csoportlétszám
- kerettantervet a fenntartó (egyház) választhat
- tankönyvet a fenntartó (egyház) választhat
- bizonyos feltételek teljesítése esetén kiegészítő támogatást kaphat
- igazgatót a fenntartó (egyház) nevez ki az oktatásért fgelelős miniszter egyetértésével
Miközben az egyházi fenntartású iskolákról messze az a hír járja, hogy kiemelkedő minőségű oktatási eredményeket érnek el, ha közelebbről vizsgáljuk, a hozzáadott pedagógiai értékek nem egyértelműen kiemelkedők.
“Az egyházi iskolák többsége értelemszerűen elkötelezett saját egyházának ideológiája iránt. A korszerű pedagógiában azonban nem egy kész sémát, ideológiát plántálunk a gyerekbe, hanem sokféle világszeméletet mutatunk be neki, és segítünk neki, hogy maga konstruálja meg a saját világszemléletét. Ezt a konstrukciós folyamatot kell a gyerekben elősegíteni, ez a modern pedagógia feladata. Nem mondhatjuk, hogy ez a fajta pedagógiai szemlélet minden világi iskolában ott van, mint ahogy azt sem, hogy minden egyházi nélkülözi. Erről a problémáról azonban őszintén kellene beszélni, és nem szabad az egyházi oktatás elleni támadásként felfogni.” (Nahalka István, oktatáskutató)...

Nahalka István blogja

ITT OLVASHATÓ

IGAZA VAN-E LÁZÁR JÁNOSNAK

VALAMI VAN...NOLBLOG
Szerző: Julian
2015.12.18.


Ami sokkalta kevésbé természetszerű, hogy a magyar kormány ezt a dolgot kormányülésen tárgyalta, és a Telekommal kapcsolatos intézkedésekről döntött. A Telekom lépésének megtorlásaként a minisztériumok és a Telekom közötti szerződések felbontását rendelték el, ami később a mobilinternet szolgáltatásra vonatkozó szerződésbontássá szelídült.
Nem szelídültek ugyanakkor a kormány nyilatkozatai. Lázár, miniszter egyenesen véleményterrorról beszélt, a Telekomot a szólásszabadság alkotmányos jogának semmibe vételével vádolta. Egy napos késéssel felzárkózott hozzá Rogán is, kijelentve alkotmányellenes az, hogy csak akkor ad valaki pénzt, ha tetszik neki, amit a másik mond. Mondjuk a szponzori (reklám) szerződésben éppen ez a lényeg.
Azért itt megállnék egy pillanatra, és megemlíteném a Magyar Művészeti Akadémia gyakorlatát, amely szinte kivétel nélkül csak a kormánypárti alkotásokat és alkotókat támogatja - a Telekommal ellentétben nem a saját, hanem mindannyiunk pénzéből. Arról már nem is szólva, hogy a kormánynak és tagjainak eszükbe sem jutott a véleményszabadság védelmére kelni, mikor egy (volt) fideszesről publikált, és a Facebookon megosztott véleménycikk íróját és a megosztókat rabosították.
Ami viszont elgondolkodtató, hogy az elmúlt két napban kormánypárti képviselőtől, szimpatizánstól még a privát szférában sem hallottam, vagy olvastam olyan megnyilvánulást, hogy butaság, vagy szerencsétlen elszólás lett volna a (Kövér által utólag már magyarázgatott) szalonképtelen kijelentés. Pedig nem hiszem, hogy legalább egyetlen, a témáról másként gondolkodó ember ne lenne közöttük. Csak olyanok képesek megszólalni, akik még egy lapáttal rátesznek.
Hogy ez miként lehetséges? Arra magyarázatot adhat, hogy a Fidesz (Orbán) nem enged kibeszélést. Nincs olyan, hogy ők bármiben, akár a legcsekélyebb ügyben is hibáznának. Ezt az álláspontot körömszakadtáig védelmezik. Még akkor is, ha hülyét csinálnak magukból (Lásd Rétvárit az Egyenes Beszéd műsorban) Mert aki kibeszél, az utóbb, de inkább előbb pórul jár. Elveszítheti a közszférában meglevő állását, üzleti megbízást, egzisztenciát. Így inkább összeszorítja a száját, nem jártatja.
Lázár úr, ha valamit véleményterrornak lehet nevezni, hát ez az!

ÍGY LETT MINIBIRODALOM MATOLCSY BANKJÁBÓL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2015.12.18.


2013-as kinevezése után sokan attól tartottak, hogy Matolcsy György jegybankelnökként folytatni fogja azt az unortodoxiát, ami nemzetgazdasági miniszterként jellemezte.
A félelmek csak részben igazolódtak: szerencsére a radikális lépéseket kerülte a jegybank, miközben a pénzpiaci környezet javulása lehetővé tette, hogy a monetáris kondíciókon tovább lehessen enyhíteni anélkül, hogy abból nagyobb galiba keletkezne.
Az unortodoxia leginkább a jegybanki vásárlásokkal kapcsolatban mutatkozott meg. Az MNB 250 milliárd forintot öntött különböző, általa létrehozott alapítványokba, amelyek oktatási, ingatlanvásárlási és különböző műkincsek megvásárlása fordítanak. Mindeközben pedig a gazdaságban is egyre meghatározóbb szereplővé vált, mivel a jegybank összeolvadt a PSZÁF-fal (megörökölve a felügyeleti funkciókat), tulajdonosává vált az MKB Banknak, és még a Budapesti Értéktőzsdét is megvásárolták.
Kétség sem fér ahhoz, hogy a jegybankelnök egy mini birodalom felépítésébe kezdett...

A jegybankelnök egy új hóbortot is talált:  a jegybankhoz köthető Pallas Athéné Domus Animae Alapítványon keresztül furcsa vásárlásokba kezdett a bank vezetése.
Az Alapítványt 250 milliárd forinttal pumpálták fel, és amellett hogy ennek jelentős hányadát oktatási célokra akarják fordítani, több nagyobb ingatlan- és műkincsvásárlással is borzolták a kedélyeket. Leginkább azért érdemes erről beszélni, mert a jegybanki alapítványok kvázi közpénzeket használnak fel ellenőrizetlenül. Hiába van ugyanis a jegybanknak felügyelőbizottsága, az egy jobbikost leszámítva Fidesz küldöttekből állt össze (a Fidesz frakció nem támogatta sem az MSZP, sem az LMP jelöltjét, így a két ellenzéki párt nem delegálhatott tagot a felügyelőbizottságba)...

ITT OLVASHATÓ

ÁKOSOZÁS VS.VALÓSÁG

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Szárnyathy Géza
2015.12.18.


Istenem, ennél szánalmasabbak már nem leszünk, az biztos. A minisztériumokból begyűjtjük a kis mobilfimpliket, mert időközben utána számoltunk, és a teljes csomag felmondása sajnos kurva sokba kerülne, és hátha ez a germán multi azt hiszi, hogy a hálózatfejlesztést is fel akarjuk mondani, ami nagy szívás lenne, mégiscsak egymilliárd euró vagy mi. Mert a magyar kormány annyira tökös, hogy felmondja a piccccsába a mobilszerződéseit a Telekommal, mert az kihátrált egy Ákos nevű faszi szponzorációja mögül. Aztán utána számol, és pontosítja, csak a mobilnetet nem kéri.
Mekkora kibaszott nagy mázlija van az Audinak, hogy a Győr kézicsapatát és nem a Felcsút FC-t támogatta a Quaestor mellett, abból mekkora botrány lett volna, ha az aranylábúak mellől hátrál ki. Mert ugye nem az én emlékezetem lyukacsos, és azt mindenki levette, miért tolatott ki Győrből az autógyár, és ezzel akkor nem volt baja a kormánynak. Úgy látszik, a kézilabda nem annyira fontos, mint a popzene.
Nem szeretnék azon lamentálni, hogy milyen alapon tartja felhatalmazva magát a kormány arra: beleugathat egy vállalat és egy popzenész szponzorációs szerződésébe. Hiszen ezt olyan természetességgel magyarázták meg, ahogyan azt: miért van az tök rendben, hogy parlamenti bizottsági elnökök, államtitkár-felesések, miniszteri pereputtyok vásárolnak állami földeket, miért nem gáz, ha az otthonról elköltözött kormány-gyerek nyer közbeszerzési tendereket. Ha kizárnánk őket, a fél országot kizárnánk, magyarázta valamelyik simabőrű - és tényleg, nektek pont ennyit jelent a fél ország: mink és tik. Szóval ha minket kizárjuk, akkor csak a tik maradtok, ami meg ugye nem vállalható.
A nagy telekomozás és ákosozás közepette - attól mentsen meg a sors, hogy valaha köznevesítsék a nevem - azért egy-két dologról nem esett elég szó. Mondjuk arról, hogy Andy Vajna Eximbank hitelből veszi meg a TV2-őt. Szijjártó elmagyarázta - megpróbálta felolvasni, de úgy látszik, az általános iskolai olvasókönyvnél sokkal nehezebb egy jogszabályból idézni - hogy ez miért van rendben. Nem, Péter nincs rendben, ebben te konkrétan nem mondasz igazat. De ki a faszt érdekel?

ITT OLVASHATÓ

MENNYIRE JÓ BIZNISZ A SPORT? 2015 LEGÉRTÉKESEBB SZEREPLŐI

BUSINESS & CAFÉ
Szerző: Business & Café
2015.12.18.

Te tudod, mennyit érnek a világ legértékesebb sportmárkái, sportolói, akár csapatai? A Real Madrid csak az 5. legértékesebb klub, mégis több, mint 100 milliárd forintot ér. Na de hogy áll a sportélet legértékesebb listája?
1.) Nike ($26 milliárd USD)2.) ESPN ($17 milliárd USD)3.) adidas ($6.2 milliárd USD)4.) Under Armour ($5 milliárd USD)5.) Sky Sports ($4.6 milliárd USD)

ÁKOS ÉS A FIDESZ, AVAGY NEHOGY MÁR A CSÍK TOLJA A REPÜLŐT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalázs
2015.12.18.


Foto: Magyar Narancs
Kövér és a Fidesz ugyan most azt mondja, hogy nem akarja a genderőrületet, és a jól megvédett Kovács Ákos sem, de óvatosan emlékeztetnék arra, hogy még az Orbánék által összefércelt alaptörvény szerint is egyenjogúak a nők és a férfiak. Ferenc pápa szerint pedig a nemek közti "radikális egyenlőségnek" keresztény gyökerei vannak, vagyis a hívőknek alapvető feladatuk az azonos munkáért azonos bért elvének támogatása. Közben Orbán kedvenc borásza is kilöttyintette a véleményét, Tiffán szerint azé a haza, aki teleszüli, és akik kétségbe vonják Kövér és Ákos szavait, azok az emberiség létezését kérdőjelezik meg
Most nem citálnám ide Kövér és Kovács stupid mondásait szó szerint, mert már mindenki hallott arról, hogy Ákos szerint mi a női princípium, és hogy nem érdekes kevesebbet keres-e egy nő, és arról is hallhatott minden közügyek iránt érdeklődő, hogy a Fidesz alelnöke úgy gondolja, hogy a női önmegvalósítás legmagasabb minősége az unokák szülése kellene legyen. Vagyis Kovács Ákos és Kövér László szerint a nőknek nem kellene mással foglalkozni, csak szüljenek, mossanak, vasaljanak, főzzenek vacsorát, és ne szóljanak bele a férfiak dolgába. Vagyis nem egyenlő jogokkal rendelkeznek."Azé a haza,aki teleszüli! Nehogy már a csík tólja a repülőt!"

RÉTVÁRIAK ORSZÁGA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2015.12.18.


Valami elképesztő interjút adott Kálmán Olgának Rétvári Bence.
Nem is érdemes mondatonként szétcincálni, annyira szánalmas ez az egész.
A Magyar Telekom szponzorált egy - szerintem - fapados énekest, az énekes ahelyett, hogy a szerelemről vagy a zord télben bimbózó rózsáról énekelt volna, benyalt egy méretest a Keresztapának, és kiállt Kacor király XVI. századi nőpolitikája mellett, hogy a fal adta a másikat.
A Magyar Telekom úgy vélte, hogy az énekes a szponzoráció révén a cég egyik arca.
Ostoba kijelentésével összekente ezt az arcot szarral, így aztán nem kívánatos, hogy azok, akik a nőket nem gépnyúlnak képzelik el, azt gondolják, hogy a cég filozófiája és az énekes agyroggyanása között bárminemű egybeesés van.
A Telekom európai cég, az énekes meg mucsai tahó, akinek - remélem - hozzátartozóit megkíméli a sors attól, hogy apjuk elvei szerint kelljen leélni életüket.

Sajnos, a kormány - élén Büszkeségünkkel - annyira el van már pofátlanodva, hogy azt gondolja, joga van beleavatkozni egy cég és szponzoráltja kapcsolatába.
Ez egy magántermészetű kapcsolat, a szponzor a dolog természetéből adódóan támogat, pénzel, pártfogol, mert azt gondolja, hogy a két név - a brand és a művész nevének összefonódása mindkét fél számára előnyös, hisz mindkettő pozitív érzelmeket kelt a társadalomban.
Ha az egyiknek romlik az imázsa, akkor a másik automatikusan követi, vagy megszakítja a kapcsolatot.
A cégnek nem egyetlen szponzoráltja a dalnok, rajta kívül a Magyar Olimpiai Bizottságot, a Veszprém kézilabdázóit is támogatja, gondolom még másokat is, akiktől csak jó teljesítményt vár el, meg helyet néhány reklámfelületen.
És azt, hogy ne szarjanak az ünnepi asztal közepére.
Az énekes fontossági sorrendet állított, úgy érezte, hogy fel kell másznia az asztal tetejére, és amikor letolta a gatyáját, a szponzor megköszönte az együttműködést.
Az ő pénze, az ő joga eldönteni, hogy kit támogat.


ITT OLVASHATÓ

VAKMAJOM

ALAPBLOG
Szerző: Vakmajom
2015.12.18.

Fed-eufória letörölve, nagyon gyorsan sehová üzemmód jelentős volatilitás mellett. AAPL betegség.

A hétvége érdekes eseménye a spanyol választás és éppen azért, mert nagy meglepetés vagy valamiféle szélsőséges előretörés nem várható. A válság hatására a spanyoloknál is megbomlott a régi kétpártstruktúra, létrejött egyrészt balról a Sziriza-utánzat Podemos piacellenes populizmussal, de nem lett nagyon erős, jobb oldalon viszont nem a más országokban előretörő szintén irracionális szélsőjobboldaliak bukkantak fel, hanem a mérsékelt, piacbarát, liberális/centrista Ciudadanos, ami a második-
harmadik legnagyobb erő a semmiből 20% körüli támogatottsággal.

A FEMINIZMUSRÓL

A JÁTÉK NEVE: FÜLD - SZÁJBATALPALÓ 
Szerző: dangbird
2015.12.17.
Azt terveztük, hogy az oktatási rendszerről fogunk írni egy szájbatalpalót. Ez is meglesz, de most egy kicsit halasszuk el, egy éppen aktuálisabbá vált téma miatt.
Mert ez az Ákos már megint politizál. Most éppen az Echo TV-nek adott botrányos interjúban azt találta mondani, hogy a férfinak azért széles a válla, hogy a gerendát vigye, a nőnek pedig azért széles a csípeje, hogy gyereket szüljön. A Telekom, Ákos egyik szponzora pedig az összes önmegvalósult és maradéktalanul boldog gerendacipelő bajnoknő nevében szent felháborodással felbontotta a szerződést, sőt a hazai piacról is majdnem kivonult, de aztán mégsem, mert a migránsoknak még kell a wifi.
Ez az Ákos már megint belekotnyeleskedik a világ folyásába, ahelyett, hogy szépen szerelmes dalokat énekelne. A suszter maradjon a kaptafánál, az énekes énekeljen, a politikus pedig majd politizál, harsogja a baloldal, elkötelezett demokrataként. A Telekom eddig mindezzel nem törődött, elvégre nekik is vannak politikai kötődéseik (a hazai közéletben ugyan kinek nincs?), most azonban a tenyerükből etetett rockpacsirta odakapott, megmarta őket akaratlanul, belegázolt az elemi érdekükbe.
A Telekom ugyanis abból él, hogy társadalom, közösség, család a nemlét határáig szétesett állapotban van. Apuka az autógyárnál könyvelő, anyuka a tévétársaságnál menedzserasszisztens, a gyerekek pedig iskolába járnak, lehetőleg már általánostól az egyik a matematika, a másik az angol szakosba, hogy majd már egyetemre külföldre mehessen. (Szájbarágás kedvéért: szándékosan csupa elidegenítés-szolgáló intézményt írtunk.) Nagymama pedig száz kilométerre lakik, de nem baj, jön a karácsony, és megyünk hozzá, már nagy süteménygyártásban is van, hiszen tudja, hogy megyünk: felhívtuk. Telefonon.
Az utcán jártunkban-keltünkben sokhelyt ott a felirat: ez a szekrény tud valami nagyon értékeset: összeköt azokkal, akik fontosak Neked. Az emberek művi, technológiai összekötésére pedig csak akkor van szükség, ha előtte elszakítottuk őket egymástól.

ITT OLVASHATÓ

HÜLYÉNEK LENNI SZABAD, NEM TILTJA A TÖRVÉNY

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Somfai Péter
2015.12.18.


...Kósa szerint „szépen gyarapodunk”, tehát nincs abban semmi kivetnivaló, véli, ha a Mészáros-féle figurák olyan mértékben gazdagodnak, amit általános iskolai szintű számfogalmaikkal már követni sem tudnak. Egy milliárd forinttal több, vagy kevesebb van a számlán? Ki a fene veszi észre, amikor hol földet vesz az ember (lehetőleg a Simicska-bérbirtokok területét) száz hektár számra, hol meg kőbányát Orbán Győzőtől Orbán Győzőnek. A Kósa-féle fideszes felfogásban ugyanis rendjén van, ha valaki olyasmit vesz sok tízmillióért, aminek semmi hasznát nem látja. Tőlük tanultuk: hülyének lenni szabad. Nem tiltja a törvény.
Igaz. A törvények ma már sok mindent nem tiltanak. Azt sem, amit pedig illene tiltani...

ITT OLVASHATÓ

ISTEN, HAZA, CSALÁD

SZÜLŐ 2.0
Szerző: nianna
2015.12.17.A fennálló hatalom nem először kukkant be a hálószobánkba. Még az Alaptörvénybe is beleépítette, hogy családként, házastársként csak férfi és nő közötti kapcsolatot érthetünk. Nagy felháborodást váltott ez ki akkor, a média, a közélet számos szereplője tiltakozott, miképp lehetséges az, hogy alapvető emberi jogunkat, a választás szabadságát kérdőjelezi meg a hatalom.
Ma, amikor a párok gyermekvállalási hajlandóságát minősítik az állami vezetők, amikor beletenyerel ostoba tulok módjára a politika az életünkbe, megint felhorkanunk. Ez talán még jobban a húsunkba vág, mint a meleg házasság kérdése, hiszen többünket érint. De hiába minden megnyilatkozás, hiába emeljük fel a hangunkat, látható, hogy ez nem befolyásolja őket. Egy dolog jutna el az igerküszöbükig, ha végre valódi reakcióként, csökkenne a támogatásuk. De valahogy a 21. század Magyarországán, a képviseleti demokrácia sajátosan elnéző.

ÍGY VÉGZIK KI ORBÁNÉK A FELSŐOKTATÁST: APADÓ FORRÁSOK, ÖTÖDÉVEL CSÖKKENT A HALLGATÓK SZÁMA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: hata.mari
2015.12.17.


A magyar felsőoktatás legfőbb jellemzői közé az utóbbi időben a forráscsökkenés és a hallgatói létszám csökkenése tartozik. Hazai statisztikák szerint a felsőoktatásra fordított források továbbra is nagyon szűkösek. Évek óta a GDP kevesebb mint 1 százalékát fordítjuk rá, idén már csak nagyjából fél százalékát, miközben ez az arány az OECD-országok körében átlagosan 1-1,2 százalék körül mozog. Az 1 százalékos ráfordítási aránytól azonban egyre inkább távolodunk, holott a felsőoktatásba fektetett pénz és a gazdaság fejlettsége között szoros összefüggés van.
A Corvinus Egyetem Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja 2012-es magyar felsőoktatásról készült stratégiai helyzetjelentésében azt írta, hogy „az 1 százalék állami részarány a gyakorlatban egy olyan küszöb, ami alá menni nem tanácsos.Ha pedig a felsőoktatásból összességében is forráskivonás történik, az adott ország jövőbeni gazdasági potenciálja károsodik”. A probléma egyébként nem újkeletű. A KSH adatai szerint már 2003 óta a kívánatos 1 százalék alatt vagyunk, ez csak tovább romlott az elmúlt években. 2008 és 2013 között a tíz nagy állami egyetem költségvetési támogatása 40 százalékkal esett vissza, a hallgatói létszám pedig az elmúlt 8 évben csaknem 20 százalékkal csökkent.

A TELEKOM, A TÖKÉLETES ALAK ÉS AZ EGYENLŐ BÉR

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
20117.12.17.Vannak olyan helyzetek, hogyha több szempontból nézünk meg egy történetet, akkor a véleményt az érvek és ellenérvek finomítják, középre húzzák. És vannak olyanok is, ahol ha jobban bele ásod magad a témába, az derül ki, hogy valakiről addig nem voltál elég rossz véleménnyel. Most ez utóbbi a helyzet. Ugyanis nagyon könnyű megnézni, hogy Ákos szavai és a Telekom álláspontja közül melyik vállalhatatlan. És nem csak a szólásszabadság, vallásszabadság és sok más hasonló érték szerint, hanem elsősorban a nők jogai szerint. Még akkor is, ha Ákos sok dologban nem volt elég bölcs.
A nőnek nem feladata, hogy egyenlő bért keressen. Ez volt az első állítás Ákos részéről. A második az, hogy a nő feladata a női princípium beteljesítése. És innen példákat mondott. Amiket nem és ez is a feladatod kapcsolt össze, hanem az értetlenségre elkezdett mondani lehetőségeket. És elmondta, hogy akár az isten, akár a természet, de a női szervezetet mégis csak elsősorban anyának, szociális lénynek és nem korlátlan munkára alkotta meg. 

RESZKESS, TE KURVA TELEKOM!!!!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2015.12.17.Azanyádpicsáját! 
Mit képzelsz te, he?!?!?! Csak így, ukmukfakk?
Egy világnézet miatt?
A világ legnagyobb magyar Nemzeti Előadóval?
Hát ki a kurvaanyád vagy te köcsög, hogy így válogatsz? Mi a véres gecit képzelsz magadról idegen tőke retkes fattya, te gazdasági bevándorló utolsó mocsok, te?!! 

A TELEKOM IS ÁTESETT A KOMONDORON

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2015.12.17.


Elképesztő az Orbán-féle bűnszervezet önbizalma, ami a fasiszta tempót illeti. Nem lenne ezzel semmi baj, ha már lezárták volna a határokat, légmentesen elzárták volna a keményen dolgozó magyar népet a külvilágtól, és ha lebutult volna már az egész ország Orbán, Szijjártó, Kövér és társaik szintjére, ami egyébként sem könnyű. De ezek nyitott határok mellett, egy multikulturális világ közepén működtetnek egy Jurassic Parkot, egy fasiszta látványparkot, amit nem viccnek szánnak, pedig jegyeket is árulhatnának érte. Ilyen erős kontrasztban azt hinni, hogy igazuk van, olyan mértékű elszakadást feltételez a valóságtól, hogy aki még most sem gondolja, hogy életveszélyben van, az nyugodtan leugorhat a Bazilika tetejéről is.
Mindjárt kezdődik azzal, hogy kormányülésen foglalkoztak azzal, hogy a Magyar Telekom felmondta a szerződését egy Kovács Ákos nevű énekessel (soha nem hallottam egyetlen számát sem). Ez a szerződés egy polgárjogi szerződés volt, amit a két fél szabad akaratából kötöttek. Egy telefonos magáncég azt szponzorál, akit akar, és addig, ameddig akar, mi köze ehhez Magyarország kormányának? Ennek a kormánynak nincs jobb és fontosabb dolga annál, mint tizedrangú rock (?) énekesek szponzori szerződéseivel foglalkozni?
Orbán Viktor állítólag demokratikus kormánya nem elégszik meg azzal, hogy az állami cégek szponzori szerződéseibe, hirdetéseibe központilag beleszól, már a külföldi tulajdonú magáncégek szponzori tevékenységét is meg akarja határozni. Ezek után akarja elhitetni Orbán, hogy a Coca Cola, a Suzuki és más korrupt cégek a saját jószándékukból támogatják a felcsúti futball-akadémiát. Ez maga a fasizmus, amikor az állam minden. Semmi nem lehet, ami nincs a fasiszta állam kontrollja alatt, ezt mondta Mussolini. Megleckézteti a magyar kormány a világ egyik legjelentősebb külföldi telekommunikációs cégét, mert nem akar szponorálni valami énekes pöcsöt, aki a rezsim egyik talpnyaló üdvöskéje.
Már az is felháborító, hogy ez az Ákos nevű nímand felkérést kapott a Magyar Rádiótól valami déli szignál megkomponálására, mintegy 20 másodpercben, és ahányszor lejátsszák a szignált, azért ez a jelentéktelen pali pénzt kap. Nem keveset. Aki ezt a szerződést megkötötte, azt azonnal börtönbe kellene csukni. De Orbán bűnszervezete most már nyíltan úgy viselkedik, mint Al Capone. Még jó, hogy nem löveti le a Telekom vezérét, nem küldi rá Luciano-t vagy a félkezű gitárost, hanem csak felmondatja az állami cégek előfizetéseit. Mert Kovács Ákos nem ad évente ötven millió forintot. Kérdezhetnénk Deutsch Tamással, ki ez az Ákos?
De ez semmi. Hanem azt mondja a Kovács Zoltán nevű másik pöcs, a szóvivő, hogy “a kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes”. Magyarázatul azt teszi hozzá, hogy “elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen”.
A magyar kormány szerint a Magyar (Deutsche) Telekom megsértette Kovács Ákos szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, ami az ő “alaptörvénynek” nevezett törvénytelen és illegitim papírhalmazukban van. Ez a Kovács Ákos nevű észkombájn ugyanis azt mondta az Echo tévében, hogy a nőknek nem kellene annyit keresni, mint a férfiaknak, nem ez a dolguk, és a női egyenjogúság nem egyezik a normalitással.