2017. június 7., szerda

MEGVAN, MI AZ AMI ORBÁNT ÖRÖKRE A HATALOMBAN TARTJA - FILLÉRRE KIMUTATTÁK, HOGY HABONYÉK LOPNAK, SENKIT SEM ÉRDEKELT, MINDEN MEGY TOVÁBB

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.06.07.


A Fidesz a közösből, az adónkból a saját propagandabirodalmát hozta létre és pénzeli folyamatosan. Nemrég egy meglehetősen hosszú anyag jelent meg az Indexen, ahol fillérre lebontva, fekete-fehéren látszik, hány milliót, milliárdot toltak bele a propagandamédiába. És loptak el az országtól.

Az élet nem állt meg, sőt: minden megy tovább a maga módján.

Épp bezárják a Nyírő Gyula Kórház egy részét, mert nincs orvos. Ugyan csak ezt a hírt kapta fel a magyar média, de körülbelül lehet tudni, hogy egyes kórházak néha félig üzemelnek, vagy sehogyan sem, mert nincsenek orvosok.

Hol van a pénz, amiből megtarthatnánk az orvosokat, hogy ne menjenek külföldre? – kérdezheti a naiv olvasó és ilyenkor szeretnénk neki megmutatni az Index cikkét. Nincs mit szépíteni, le van írva szépen sorjában, hogy lopja el a Fidesz az emberek pénzét és használja fel arra használja, hogy az embereket félrevezesse.

Itt egy másik cikk, éppen egy kicsit korábbról: Mészáros Lőrinc teszi rá a kezét az MKB Bankra. Kitalálhatja: nem a saját pénzéből veszi meg.

Hanem az Önéből. Igen, az Ön pénzébő
l.

Harmadik cikk: Mészáros Lőrinc csapata 23,1 milliárd forintot kapott az Ön pénzéből 2012 óta.

Ha Kálmán Olga meginterjúvolná erről a kormányszóvivőt, az biztosan visszakérdezne valami frappánsat. Hogy sikerült-e félrevezetni az embereket? A jelen állás szerint
igen, sikerült: bevált a recept, a közös pénzből lopni és felhasználni arra, hogy még többet lophassunk...

NAPI EGYPERCES - EGY ORSZÁG, AHOL "FORTÉLYOS FÉLELEM IGAZGAT"

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.06.07.


„Egy országot nem a kipattant, hanem az eltitkolt panamák mocskolnak be." (Bibó István: A magyar demokrácia válsága)

A Gépnarancs szerkesztősége május közepén kérte az olvasókat, hogy küldjék be azokat a fideszes kijelentéseket, amelyek a legjobban felbőszítették őket. A közreadott gyűjtemény szomorú korrajz. Látlelet egy olyan országról, ahol a fortélyos félelem uralkodik, ahol az „átlagemberek” úgy félnek egy fideszes országgyűlési képviselőtől, mint a tűztől. Egy olyan országot ismerhettünk meg, ahol az önkény uralkodik a jog felett, aki nem a megfelelő feneket nyalja, az sok jóra nem számíthat. Az előttünk álló időszak nagy – és ma még megválaszolatlan– kérdése, meddig tűri a nép a kiszolgáltatottságot, mikor mondják az uraiknak: eddig és ne tovább?! Vajon meddig élhetünk a hazugságok hálójában, mikor jön rá a napjainkban még gondolkodás nélkül Orbánt támogatók többsége, hogy átverték, kihasználták őket, csak ahhoz kellettek, hogy egy szűk macsó kört hatalomra juttassanak, akik a politika uralását saját maguk, családjuk jólétének, fejedelmi életmódjának megteremtésére fordítják. Így jöhetett létre egy gátlásoktól mentes, pénzéhes, korrupt, urizáló, a politikából meggazdagodott elit. Úgy élnek mint a dzsentrik, furcsa, számunkra „megfejhetetlen” csatornákon szipkázzák ki a közpénzt a magánszámlákra.

Egykoron még 10 – később 20 – százalékról szóltak a városi legendák a pénzről amit a megfelelő zsebbe „illik” dugni. Sokak szerint a második Orbán-kormány idején radikálisan nőtt az alkotmányosnak becézett összeg nagysága. Emlékszünk, az úgynevezett Voldemort-ügyben már 90 százalékról szólt a fáma. Hallani számos pletykát arról, hogy a hatalom csúcsán állók nem piszkítják pénzzel a kezüket, a nekik „járó” százalék intézőiken, strómanjaikon keresztül jut el arra a számlára – akár több áttételen keresztül –, ahol a pénz biztonságban lehet. Így kaphatunk síró- vagy netán nevetőgörcsöt, amikor egy-egy fideszes politikus vagyonnyilatkozatát megnézzük. Többségük talán még – papíron, mert az mindent elbír – a templom egerénél is szegényebb. Sokan vélekednek úgy, hogy a személyes adatokon kívül talán semmi sem igaz abból, amit hitelesnek ismert el aláírásával a bevallást készítő...

JÖN A KÉTSEBESSÉGES EURÓPA, BÁR MÉG VANNAK KÉTSÉGEK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.06.07.


- A Bizottság a közös uniós védelmet szorgalmaz;

- A Spiegel korainak tartja a európai összefogás elmélyítését, a Frankfurter Allgemeine elhibázottnak minősíti a többsebességes EU-t;

- Románia szerint száműzni kell az unióból a populizmust;

- A két osztrák kormánypárt eltérően ítéli meg, hogy megbüntessék-e azokat az államokat, amelyek módszeresen megszegik a jogállami szabályokat;

- Újabb pofon Magyarországnak a német igazságszolgáltatástól;

- Kelet-Európában a politika tudatosan ráerősít az ismeretlen menekültekkel szembeni félelmekre.

Wall Street Journal


A Bizottság elnöke szerint Európának saját kezébe kell vennie a védelmét, mert túl sokáig támaszkodott másokra ezen a területen. Vagyis új terv kell, hogy fokozzák a katonai együttműködést és kiadásokat. Az EU éppen ma hozza nyilvánosságra, hogy melyek az együttes védelem fő alternatívái 2025-ig. Juncker a cseh kormányfővel írt közös cikkében rámutat, hogy a békét és a biztonságot nem lehet és nem szabad örökké valónak tekinteni, erre utal a legutóbbi londoni terrortámadás is. De pl. a klímaváltozás, az erőforrások szűkössége és a népességnövekedés szintén gerjeszti a feszültséget.


A jövő szempontjából alapvető marad az EU és a NATO közti kooperáció, ám a földrésznek emellett el kell végeznie a saját házi feladatát is, azaz reagálnia kell a külső veszélyekre. Erre szolgál a héten a Prágában megrendezendő Biztonsági és Védelmi Konferencia. Merthogy ma már egyetlen ország sem képes sikeresen szembeszállni a kihívásokkal. Az unió idáig véletlenszerűen határozott a védelméről, a tagállamok fegyveres erői pl. 178 különböző fegyverrendszert használnak. Márpedig ez gyengíti a közös fellépés lehetőségét, viszont megnyomja a költségeket. Ha közösen intéznék a beszerzéseket, azzal 25-100 milliárd euró közti összeget lehetne megtakarítani. Brüsszel éppen ezért vetette fel, hogy hozzák létre az Európai Védelmi Alapot. Vagyis a súlypontokat a tagok szabnák meg, a Bizottság és az Európai Védelmi Ügynökség összehangolná az erőfeszítéseket.

Spiegel

Merkel azt sürgette, hogy Európa ezután saját maga döntsön a jövőjéről, mert nem jó az, ha ki van szolgáltatva Trump politikai bakugrásainak. Csak éppen a helyzet az – mutat rá a kommentár -, hogy Németország meglehetősen magányos a földrészen. Merthogy a németek érdekei nem okvetlenül esnek egybe mások törekvéseivel. Itt vannak pl. a magyarok és a lengyelek, akiknél a nemzeti-konzervatív kormány élesen bírálta Berlint. Magyarországon megzabolázzák a sajtót és a civil szervezeteket. A német vezetés már ott tart, hogy a Bizottsággal ellenőriztetné, meg lehet-e tagadni a szerkezeti támogatásokat, ha valamely tagállam nem tartja be a jogállami normákat. Hogy az új francia államfő Európa híve, az jó, ám a kancellár aligha lép bármi fontosat a szeptember 24-én esedékes németországi választásokig. Azután ott vannak az olaszok, akik bírálják a német gazdaságpolitikát. A migránsválság esetleges kiéleződése ugyanakkor újraélesztheti a viszályt az EU-n belül. Ezek a példák mind azt igazolják, hogy Merkel kijelentése az egységes Európáról jelenleg nem több mint frázis...

PSZICHOLÓGUSKAMARA: RECEPTRE?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.06.06.


...Ellentétben azzal, amiért jó lehet a pszichológusokat, illetve klinikai kollegáikat, a pszichiátereket ellenőrzés alatt tartani. Ilyen olyan kamarákkal. Például. Ha másért nem, akkor azért, mert az egyik veretes elméletekkel szolgálhat arról, hogy miért rendelkezik valami sajátos lelki alkattal az, akinek nem tetszik Orbán rendszere. A másik, ennek alapján máris siethet, és megtámogathatja azt, hogy miért lenne jó a fent nevezetteket kezelés alá vonni. Mert nyilvánvaló, hogy csak hülye lehet, akinek nem tetszik Magyarország, mint hűbéri birtokrendszer. Orbánia vezérlő csillagának a személyes birtokaként. Márpedig ebben az esetben az illető saját személyes érdeke, a társadalom érdekéről már nem is beszélve, hogy megfelelő beutalókkal a megfelelő lelki tanácsadók kezébe helyeződjék a sorsa. Az pedig csak természetes, hogy ezt olyan intézményekben kell majd megoldani, ahonnan nem lehet csak úgy, ki és bejárkálva, megzavarni a terápia sikerét.

Aki némileg ismeri a történelmet, az azt is tudja, hogy volt olyan ország, és volt olyan korszak, ahol, és amikor haladó hagyományt teremtettek ezen a téren. Annyira, hogy talán sosem lesznek pontos számadatok az egykor baráti Szovjetunióban kényszergyógykezeléssel diliházba zártak pontos létszámát illetően. Mármint azok létszámát illetően, akiknek a kórtünete nagyjából összefoglalható volt azzal, hogy nem tetszett a rendszer. Az is valószínű, hogy ehhez kétségtelenül olyan elmekarbantartó szakapparátus is kell, amelyik mindezt végrehajtja. S, ha kell, akkor „lepapírozza”.

Csak aztán a végén ki ne derüljön, hogy a Paks II terveit, pénzügy számításait tartalmazó keleti dossziéban, az egykori Szovjetunió ezirányú tudásbázisának néhány lapja is megbújik. Ami kapóra jöhet abban az esetben, ha a választások eredménye túl szorosra sikerülne. Miközben addig sem kell esetleg Orbán, ki sem töltött, látleleteivel foglalkozni. Sem a lelki működés, sem a terápia szempontjából. No, meg Balogéval sem.

1,68 MILLIÓ VALAMI

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.06.06.


Ez az 1,68 millió valami azon nemzeti konzultációs ívek száma, amelyet 8 millió kiküldött levelezőlapból a Miniszterelnöki Kabinetiroda valamilyen állapotban visszakapott. Jelentős, igazán biztató szám. Már csak 320 ezer darab hiányzott volna ahhoz, hogy elérje egy átlagos Kossuth téri Fidesz nagygyűlés résztvevőinek becsült létszámát. Ezt a pár százezret nagyvonalúan igazán hozzácsaphatták volna az aktív levelezőpartnerek listájához, hiszen úgysem számolt utána senki a végeredménynek.

Ettől eltekintve, „Minden idők legsikeresebb Nemzeti Konzultációján” vagyunk túl, amelynek eredményéből végre kiderült az, hogy „Magyarország erős és büszke európai ország”, szemben Saskatchewannal, amely erős és büszke kanadai tartomány.

A grandiózus szám százalékban kifejezve nem tűnik különösebben lelkesítőnek, mivel csupán 21 %-os részvételi arányról van szó. Ez azonban csupán nézőpont kérdése. 1,68 millió szavazattal Magyarországon már választást lehet nyerni, azután derűsen zsákmányolni.

A lényeg az erő és a büszkeség felmutatása, amelyről az örömapa, a Miniszterelnöki Kabinetiroda külön plakátokon értesítette a magyar lakosságot. Ezért a hasznos információért érdemes volt 6,32 millió embernek az égvilágon semmit sem csinálnia. A következő levelezgetés során néhány kecsegtető nyereményt érdemes lenne felajánlani a résztvevőknek. Ha a Reader's Digest könyvek esetében megéri az ilyesmi, valószínűleg a konzultációs kedvet is megnövelné egymillió forint, egy karibi körutazás, esetleg egy kiadós wellness hétvége Hajdúszoboszlón...

MEDDIG MÉG? LINCSELÉSIG?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.06.06.


A mostanihoz hasonlítható aljas, gátlástalan hecckampányt hazánkban 1944-ben, utána meg a Rákosi-érában folytattak. Ma persze más körülmények között élünk, hála például a kormány által óránként elátkozott „Brüsszelnek”, de épp elég ok van fölháborodásra is, aggodalomra is.

A hatalombitorlóknak nem volt elég Németh Szilárd és a többi gátlástalan gazember: elővették újra azt a Budai Gyulát is, aki alaptalan vádak sokaságát produkálhatta – büntetlenül. Igaz, az általa bevádoltakat előbb-utóbb fölmentették…

Éljen a jogállam..!

Hanem Budai Gyula, ha már előkerült, mert előkerítették, hát ugyancsak kitett magáért. Mit nem mondok? – a Fideszért, a „kormányért”! Hiszen teljesen elképzelhetetlen, hogy ennek az embernek lennének saját gondolatai, volna önálló képe a világról…

Bárminek kimondására képes és hajlandó is. De nem egyedül ám! A Fidesznek lényegében csak ilyen emberei vannak – kezdve Orbántól, folytatva Lázárral, Rogánnal, Gulyás Gergellyel ésatöbbiekkel, egészen le Németh Szilárdig és Budai Gyuláig.

Íme Budai Gyula mai napra rendelt ocsmány migráncsozása, degenerált brüsszelezése, sunyi, antiszemita intenciójú sorosozása – szépen összerakták neki a dolgokat… Őrültnek tűnő beszéd, amelyben az aljas szándék teremt rendszert. Mintha ismét szintet lépett volna a banda, a banditaállam, amikor terroristák védelmezésével, pártolásával vádolja „Brüsszelt” – sőt, azzal, hogy terroristákat akar rászabadítani Európára:..

KORLÁTOK, URALKODÓK ÉS AZ ÖNTUDATOS SZEMÉLYISÉG

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2017.06.05.


A könnyűséget a bizalom, a stabilitást a szabályok biztosítják. Ez a két első és legfontosabb elem, amit A nevelés során meg kell adni minden gyerekeknek. A gyerekek azonban nem egyformák abban a tekintetben sem, hogy mire mennyire fogékonyak. A szabályok befogadására sem egyformán képesek. A nevelést, és általában a környezet viszonyulását az egyén viselkedéséhez érdemes igazítani. Nem minden szabály érvényes mindenkire egyformán, de vannak olyanok, amelyek mindenki számára kötelezők.


Belülről szabályozott személyiség kialakítása

A nevelés a lehetőségek megnyitása. Ahhoz, hogy az egyén hozzáférjen saját belső erőihez, önismeretre és önfegyelemre van szüksége. Mindezek fejlődését az egyén és a környezet interakciója alakítja, az a visszacsatolásos rendszer, amelyben a tetteknek következményük van. A korai időszakban főleg a család, majd az egyre szélesebb társadalom szolgál szocializációs terepként.

A gyerekek utánzással tanulnak, és a környezet visszajelzései alapján értékelik önmagukat. Így érthető, hogy az gyakorolja a legnagyobb hatást a gyerek fejlődésére, akivel a legtöbb időt tölti.

A szabályokat nem verbálisan, hanem zsigeri módon, mozdulatokon, tetteken keresztül tanuljuk meg. Ahogyan minden tanulás, a viselkedés tanulása is három lépésben történik:

1. Szabad kalandozás – ezen a szinten a viselkedési mintákból lehet válogatni, kipróbálni a lehetőségeket, feszegetni a határokat. A legerősebben itt a modellkövetés érvényesül, ezért fontos, hogy legyenek elérhető, választható viselkedésminták. A vegyes csoportok nagyon sokat segítenek abban, hogy a közösségbe kerülők megfelelő mintákat láthassanak viselkedésük kialakításához. A vegyes életkorú óvodás csoportokban például a kisgyerekeknek a nagyobbak példája megkönnyítheti a beilleszkedést.

2. Módszeres viselkedés tanulás – a viselkedési szabályok tudatosításának szintje. A szabályok betartásának gyakorlását segíti a szabályok egyértelműsége, a tettek azonnali következménye, vagyis a megerősítés. A szabályok betartását is gyakorolni kell. A vegyes csoportokban a szabályokat már ismerő csoporttagok modellként jelenhetnek meg, és nekik is segíthet a szabályok tudatosításában és gyakorlásában, a viselkedés tanulásában a korábbi viselkedésszinten lévőkkel megvalósuló közös tevékenység.

3. Értő viselkedés tanulás – a viselkedés internalizációja, amikor már nem a konkrét szabályokat követjük, hanem egy meghatározott értékrendet. A szabályszerűségek ennek megfelelően egy átfogóbb rendszert alkotnak, és így a szabályok betartását nem a konkrét előírások, hanem a mögöttes értékek határozzák meg. Ekkor már nem pusztán követjük a szabályt, hanem a kialakult belső irányításunk alapján kötelezzük el magunkat valamely viselkedés mellett.

A viselkedés tanulásának magasabb szintjein a belső fegyelem, majd a belső irányítás kialakulását követően az önálló akaratunk fejlődik. Tehát nem a helyzetek és a késztetések kiszámíthatatlan játékaként alakul a viselkedésünk, hanem azt a belső kontrollt megszerezve tudatosan alakíthatjuk...

AZ OROSZOK MÉG MÉLYEBBEN BELENYÚLHATTAK AZ AMERIKAI VÁLASZTÁSI RENDSZERBE, MINT AMI A HÉTFŐN KISZIVÁRGOTT NSA-DOKUMENTUMOKBÓL LÁTSZOTT

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2017.06.06.


A szenátus hírszerzési bizottságának alelnöke, Mark Warner demokrata szenátor arról beszélt az USA Today-nak kedden, hogy az orosz támadások az amerikai választási rendszer ellen még annál is széleskörűbbek lehettek, mint amit az Intercept által nyilvánosságra hozott NSA-anyagokból látszott. 

Warner ugyanakkor nem gondolja azt, hogy az orosz támadás ténylegesen befolyásolta a választások kimenetelét, csak arról beszélt, hogy a beavatkozás mértéke jóval nagyobb volt és több állam volt érintett, mint ami kiderül az internetre kikerült anyagokból. Elmondása szerint próbálta rávenni a hírszerzési ügynökségeket, hogy oldják fel az érintett államok neveit, ezzel segítve, hogy érdemi biztonsági lépéseket lehessen tenni a 2018-as képviselői választások előtt.

A virginiai szenátor szerint ugyanis ezek az akciók nem értek véget a választások napján.

Az Intercept által ismertetett NSA-anyagól az látszik, hogy az orosz katonai hírszerzés sikeresen meghekkelt legalább egy olyan céget, ami szavazógépek hardvereit és az azokhoz való szoftvereket gyártotta. Ezen felül adathalász emailekkel árasztottak el legalább 122 választási biztost és irodát.

Warner ugyanakkor nem értett egyet a szivárogtatással, szerinte az elkövetőt az igazságszolgáltatás elé kell állítani...

HÜLYE VOLTÁL? NEM GOND, SZÍVASD MEG AZ ADÓFIZETŐKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.06.06.


Naponta többször meg szoktam emlékezni a kormány áldásos és a legmagasabb szintű profizmusról árulkodó működéséről, de most a szokásosnál is sűrűbben eszembe jutnak ezek a nagyszerű hazafiak, akik éjt nappallá téve tartják szem előtt. A saját karrierjüket és pénztárcájukat. Hogy még egyszer eszükbe nem jutott átgondolni, hogy a döntéseik milyen következményekkel járnak azokra nézve, akikért ők elméletileg dolgoznak (és ne felejtsük el azt sem, hogy akiktől a fizetésüket, irodájukat, méregdrága laptopjukat, autójukat, sofőrjüket, telefonjukat, költségtérítésüket kapják), de akikre ők gyakorlatilag ívesen tesznek, az tuti.

Ez arról jutott – ismét – eszembe, hogy most van itt az ideje igazolni, hogy én vagyok én. Már amennyiben van feltöltős mobiltelefon kártyám, márpedig van. Ahogy sokunknak van és azt hiszem, jellemzően idős rokonoknak, vagy kiskorú gyermekeknek vesz ilyesmit az ember. Esetemben az idős rokon a nyerő. Mégpedig olyan idős rokon, amelyik egy évig tanulta, hogy kevés felvenni a készüléket az asztallapról, meg is kell rajta nyomni a gombot. Ha jó napja van, akkor nem a pirosat nyomja meg (ötödszörre is, mert négyszer biztosan), hanem a zöldet.

Ez már csak azért is nagy öröm, mert az ország túlsó végén lakom, nem tudok túl egyszerűen átugrani, hogy megnézzem, mi van vele. De mivel amúgy is meglátogattam, gondoltam, elintézem a dolgot. Bementem az illetékes szolgáltatóhoz, hogy megtudjam, egyáltalán kinek a nevén van a nyüves kártya, amit nem most vettem, hanem nagyjából 10 évvel ezelőtt. Kiderült, hogy nem az én nevemen (akkor még mobilabb volt a rokon, nyilván jött velem és a nevére vásároltam meg. A feltöltéssel nem volt gond soha, azt én intéztem mindig).

Szóval nem az én nevemen van, de semmi gond, átírják. Csak úgy, bemondásra, gond nélkül. Személyi, lakcímkártya kell, megy ez, mint az ágybavizelés. Átírták. Hurrá. Akkor rendben vagyunk? Mindjárt, csak mondjam meg azt a négyjegyű kódot, amit nekem most elküldtek sms-ben. Nekem ugyan nem, hiszen nem is kérték a telefonszámomat. Kiderült – itt jegyzem meg, hogy előzőleg elmondtam az ügyintézőnek az egész sztorit, hogy a készülék hol, kinél, miért -, hogy a kérdéses (tehát az idős rokon) készülékére küldték a kódot. Aki persze nem volt ott és a készülék sem...

TRIANON TRAUMÁJA

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.06.07.


Az elnyomás soha nem kerekedhetett volna felül, ha az emberek gyávasága, galádsága és egymás iránti kölcsönös bizalmatlanságuk nem egyengette volna az útját. Addig fog fokozódni, ameddig ki nem írtja a gyávaságot és szolgalelkűséget, s az elveszett bátorságot fel nem ébreszti újra a kétségbeesés.” (Johann Fichte: Az ember rendeltetése).

A napokban emlékeztünk meg arról, hogy 1920 június 4-én írták alá Trianonban az I. világháborút lezáró békeszerződést, amit mi magyarok békediktátumnak nevezünk. Morálisan elfogadható ez utóbbi jellemzés, hiszen a a történelmi események azt mutatják, hogy egy világháborúba belekényszerített gyarmaton verték el a port az európai nagyhatalmak. Ma sincs elfogadható magyarázat erre, hiszen azt a célt, hogy a Nagy-Magyarországba tartozó nemzetiségek önállósodási törekvéseit segítsék elő, valójában nem sikerült teljesen megoldani. Míg ugyanis a románok, a szlovákok, a délszlávok és egyéb nációk megkapták az önálló nemzetállami léthez szükséges területi feltételeket, addig egy nemzetet, a magyarságot szakították szét oly módon, hogy több ország állampolgáraivá kellett válniuk.

Ezt a problémát azóta sem sikerült feloldani, amivel csak tovább gyűrűztek az eredeti ballépések következményei és vezetett egy soviniszta, irredenta magyar politikai állásfoglalás kialakításához, amit egy újabb világháború során igyekeztek megoldani. Nem kétséges, hogy Horthy Miklós Magyarországa egyebek mellett azért lépett be a II. világháborúba, hogy a trianoni békediktátum nyomán elvesztett területeknek legalább egy részét visszakapjuk. Ezt Hitler részben megtette, ezzel fizette ki a magyarok hűségét, amikor is a délvidéknek egy jelentős részét visszacsatolta Magyarországhoz. Ezt azonban a párizsi békeszerződés 1947-ben megsemmisítette. Tehát lényegében semmi sem változott meg a magyarság szempontjából, aminek nyomán állandóan benne lakozott a magyar néplélekben az, hogy 1920-ban egy nagy-nagy történelmi igazságtalanság történt velünk szemben, ami a nemzet perspektíváját alapjaiban meghatározta.

Ezt az állapotot az sem változtatta meg lényegesen, hogy Magyarország 2004-ben belépett az Európai Unióba, ám míg a többi ország közül, ahol jelentős számú magyarság élt, Szlovákia, Románia, Szlovénia és Horvátország szintén az Unió tagjává válhatott, addig Szerbia és Ukrajna csak ezután válhat az Unió tagjává. Ez a föderáció ugyanis inkább politikai, gazdasági, kulturális és egyéb jellegű szövetség a tagállamok között, ami nyilvánvalóan nem vezethet újabb területi felosztáshoz. Röviden: ma úgy néz ki a helyzet, hogy a Trianoni békediktátum majdnem száz év múltán is megmarad olyan formában, amint azt annak idején megalkották. Sok ember lelkében van egy dédelgetett álom, ami szerint száz év elteltével, azaz 2020-ban a trianoni békediktátumot felül lehet bírálni, és ennek következtében van esély arra, hogy területeket kapjunk vissza és a magyarság egységes nemzetállamot fog alkotni. Ez egy vaskos tévhit, hiszen a trianoni békediktátumot a párizsi békeszerződés már korábban felülírta, ezért Trianonnak csupán történelmi, semmint konkrét államhatárokat megváltoztatható szerepe lehet. Ma pedig sem Magyarországnak, sem pedig más Uniós tagországnak nem lehet érdeke az, hogy a területi problémákkal terheljék a mostani nehéz helyzetet, amit a migráció jelenthet Európa számára. Más szóval ez azt is jelentheti, hogy Magyarországnak végleg bele kell törődnie abba, hogy a trianoni határok megmaradnak és ezen belül kell gondolkodni a távlatokban is...

ÍGY LEHETNÉNEK SOKKAL OLCSÓBBAK AZ AUTÓBIZTOSÍTÁSOK

AZÉNPÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.06.07.


Saját pénzből kevesebb, mint a felébe kerül egy szélvédő cseréje, mint amennyit a casco terhére biztosítónak számláztak volna – osztotta meg velünk (meglehetősen hányatott) történetét egyik olvasónk. Kevesen gondolnak bele, de ezt a különbséget minden biztosított megfizeti. A díjakat nem csak ez nyomja persze felfelé.

Feltörték a kocsit (meglehetősen brutálisan), a károkat pedig olvasónk a cascója terhére akarta megjavíttatni. Időközben azonban kiderült, hogy alkusza nem küldte az éves díjról a csekket, így – egyébként néhány nap miatt – a biztosítás nála „nem játszott”. Időközben már annyira előrehaladt a folyamat, hogy azt is megtudta, mekkora összeget számlázna a szerviz a biztosítónak. Igazán akkor döbbent meg, amikor például a szélvédőcseréről kiderült: saját zsebből nem egészen feleannyit kell majd ezért fizetnie.

Nemrégiben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) átfogó elemzést végzett az autópiacról. Vizsgálatukból pedig kiderül, hogy az előbbi eset egyáltalán nem tekinthető kirívónak. Mint leírták: a javítást végző vállalkozások az ügyfelekért folytatott árversenyben akár jelentős összegű kedvezményt is adnak (alkatrész árengedmény, egyedi árszabás, egyéb szolgáltatások), a biztosítós számlás javítások esetében azonban „ösztönzöttek arra, hogy a javításokat a lehető legmagasabb áron számlázzák ki”.

A szisztéma lényege, hogy a szervizekben a biztosítóknak a kalkulációs rendszerekben szereplő árak alapján számláznak. A kalkulációs rendszerekhez az adatokat az alkatrész- és festékgyártók, illetve importőrök szolgáltatják. Ez tulajdonképpen egy „listaár”, az egyéni megrendelők részére ugyanis a cégek jelentős kedvezményeket nyújtanak. Az elméleti árakat a GVH szerint a biztosítók kénytelenek kifizetni. Ne tévedjünk persze, ezeket az esetenként extrán magas költségeket tulajdonképpen az összes ügyfél adja össze. Mindez befolyásolja a díjfizetést...

MEGÚJÍTANÁ AMERIKÁT DONALD TRUMP

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute/Illés Gergő
2017.06.06.


Ezermilliárd dollárt, azaz mintegy 275 ezer milliárd forintnyi összeget költene Donald Trump kormánya infrastrukturális beruházásokra az elkövetkezendő 10 évben. A Newsweek úgy tudja, az elnök ezen a héten országos körútra indul, hogy felmérje az ország infrastrukturális állapotát.


Kiszabadulhat Trump a politikai intrikák és az egymást érő botrányok szorításából – a következő hetekben a nyakába veszi az országot, hogy megvalósítsa másik fontos kampányígéretét, az amerikai infrastruktúra felvirágoztatását. Ezúttal vélhetően csendesebb vizekre evez a csaknem fél éve beiktatott vezető, miután eddig jelentősebb sikereket sem a külpolitikában, sem belföldön nem tudott elérni.

Az Egyesült Államok öregedő repülőtereinek, utainak és vasútvonalainak felújítása, illetve építése is szerepel Donald Trump régóta dédelgetett, az infrastruktúra fejlesztését célzó tervében. A Fehér Ház reményei szerint a nagyszabású beruházások új munkahelyeket teremthetnek, a gazdaság élénkülését maga után vonva. A 10 éves, ezermilliárd dollár értékű terv megvalósulásához ugyanakkor nem csak az elnök, de a Kongresszus jóváhagyása is szükséges – mellyel Trumpnak eddig igencsak meggyűlt a baja. Az egyébként republikánus többségű szervezet nem hagyta jóvá sem az elnök nagy port kavaró egészségügyi tervezetét, sem adóreformját.

Egy sikeres és népszerű lépés pedig úgy kellene a botrányt botrányra halmozó Trumpnak, mint egy falat kenyér: az orosz beavatkozás lehetősége a 2016–os választásokba, illetve az ezzel kapcsolatos ügyet vizsgáló volt FBI-elnök váratlan kirúgása eddig elhomályosították az elnök próbálkozásait. Ígéretei és tervei helyett botrányai uralták a közbeszédet – ám a republikánusok reményei szerint Trump infrastruktúrával kapcsolatos országos körútjával ez hamar megváltozhat. „Meg kell néznünk Trumpot Washingtonon kívül, útközben is. Úgy gondolom, meg kell néznünk Trumpot, ahogyan leköti és feltüzeli a bázisát” – nyilatkozta Chris Barron, egy republikánus stratéga a Reutersnek.

Az elnök megítélésének és népszerűségének remélt emelkedésén kívül más célt is szolgál a hétre már négy helyszínt is magába foglaló körút. Például Trump a héten nyilvánosságra kívánja hozni reformtervezetét, melyben privatizálni kívánja a légiforgalmi irányító rendszereket. Majd több kormányzóval és polgármesterrel is tanácskozni fog a Fehér Házban, hogy megbeszéljék azok igényeit és a különböző terveket – ami már csak azért is fontos, mert az infrastruktúra nagy része az Egyesült Államokban a helyi szervek és az egyes államok kezében van. Végül az elnök a Közlekedési Minisztériummal való tárgyalással zárja a hetet, mely az utakkal és a vasutakkal kapcsolatos reformokról fog szólni, ismertette Gary Cohn, Trump gazdasági főtanácsadója a hét menetrendjét...

A SZELÍDSÉG EREJE (KÖNYVKRITIKA) - KEMÉNY ISTVÁN: LÚDBŐR. ESSZÉK. MAGVETŐ KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 2017.

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Károlyi Csaba
2017.06.02.


Az első írás a címlapon lévő fotóról szól, mely 1989. október 23-án készült. Kérdés, mi történt azóta. Erről beszélnek az esszék. Mindig tárgyszerűek és mindig személyesek. Néha két évszám szerepel alattuk. A szerző átírta, pontosította őket. Nemcsak akkor, ha politikáról van szó, hanem akkor is, ha költészetről. Igazából a két dolog nem válik szét: az, aki itt a világot szemléli, egységben lát. A saját életét a korral és a történelemmel együtt, a költészetet a magánéletével és a világgal együtt. Egyetlen trükkje van: azt mondja, amit gondol. Ha tanácstalan, ha kétségei vannak, azt mondja. Ha valamit biztosan tud, akkor azt. Van-e szükség a „magas” irodalomra, és van-e szükség őrá, ezt egyszerre kérdezi. És hogy mindketten, a magas irodalom meg ő – elitizmussal kompenzálják a kétségeiket, közli félszegen. Ám ha valamiben biztos, akkor sem habozik: „egy dolog azért van, amit tényleg biztosan tudok: azt, hogy ki az igazi költő”. (161.) A legszebb, hogy ezek után van képe azt is leírni: „Igazi nagy költő szeretnék lenni.” (163.) Emelem kalapom. Egyébként ebben a remek esszében, A költészet megkopasztása címűben van egy lenyűgöző gondolatsor a modernizmus szemszögéből Odüsszeuszról és a szirének énekéről.

Milyen apróságokon múlnak néha a fontos dolgok. Nekem a lúdbőr az libabőr. A közért pedig kisbolt. Sokat számít a szóhasználat, mérleghinta vagy libikóka, egres vagy piszke, Auschwitz vagy Trianon, a kizárólagosságra törekvő rossz kérdésföltevés családok és országok sorsát képes eldönteni.

Kemény István esszéi arra mutatnak példát, hogy lehet a rossz kérdésekre jó válaszokat is adni. Sőt, jó kérdéseket is föl lehet tenni. Habár azokra meg könnyen rossz válaszok érkezhetnek. Ugyanakkor a határozott és szellemes, erős, de nem erőszakos válaszok lehetőséget adnak az értelmes gondolkodásra, beszélgetésre. Kemény idézi Mészöly Miklós 1987-es szelíd figyelmeztetését: az értelmiség két részre szakadhat. Egyik oldalon „a kizárólag »felzárkózni« törekvő sznobság”, másik oldalon „az egyetemessé nem érlelt hangvétel és látókör”. A kettészakadás, mint Kemény írja, 1990‑ben megtörtént, „egy cinikusan mosolygó fölényesre” és „egy fogcsikorgató frusztráltra” szakadtunk szét. „Közben elveszett az értelmiség erkölcsi és szellemi tőkéje, de megérkezett az utcán alvás, az éhezés, a kilátástalanság, a kivándorlás. Na meg a kidobóemberek: bajod van, testvérem? Megbeszélhetjük! De rajtuk kívül senki más nem akar itt megbeszélni semmit.” (72.)
Kemény István számomra igen szimpatikus közéleti alapállása a következő (milyen beszédes, hogy 2014-ben mindezt a német Tagesspie­gelnek fogalmazta meg): „A jobboldali kormány cinikus. Vigyorogva vonogatja a vállát, ha a baloldali szavazók elküldik a gyerekeiket az országból: annál jobb, több hely marad a mi gyerekeinknek! Szóval a jobboldali kormánynak tényleg van pozitív, közös és reális jövőképe. »Mindössze csak« a négymillió szegény, a kivándorolt félmillió és a kivándorolni készülő százezrek számára nincs. A baloldalnak igaza van, hogy szemben áll ezzel a jobboldallal. Hiszen egyébként is szinte mindig igaza van a baloldalnak. Mert a baloldal már csak ilyen. Úgy lett kitalálva, hogy mindig igaza legyen. Mert mindig azt mondja, hogy a szegényekkel van. Meg az elnyomottakkal van. A baloldal mindig ideákra hivatkozik: az összes ember szép jövőjére. Csak konkrét tervei nincsenek.” (77.)

Az előző bekezdés elejét könnyen félre lehet érteni: nem arról van szó, hogy Kemény külföldről akarna üzenni, hanem arról, hogy ritkán kérdezik, itthon is ritkán. És ha néha igen, akkor se politikáról, inkább irodalomról. Kell az ösztönzés ahhoz, hogy költőnk esszében megszólaljon. Ezek az írások nagyrészt alkalmi fölkérésekre születtek. Írjon az In memoriam sorozat Adyról szóló kötetéről, próbáljon meg elképzelni egy alternatív Zrínyi Miklóst, nyissa meg a Rejtő Jenő-emlékkiállítást vagy a Weöres Sándor centenáriumi kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeumban, beszéljen Csokonai Vitéz Mihályról a csurgói gimnáziumban, ha már belőle érettségizett. Válaszoljon arra a kérdésre, hogyan keletkezett az első igazi verse, avagy milyen a viszonya a Bibliához. Fölkérik, tartson a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kreatív írás konferenciáján ars poetica jellegű előadást költői módszeréről. Fölkérik, írjon egy évig könyvkritikákat az Élet és Irodalom Követési távolság című rovatába. És akkor kiváló szövegeket ír...

HOVÁ TŰNT TÖBB SZÁZ KILOMÉTERNYI PENGÉS KERÍTÉS A DÉLI HATÁRRÓL?


SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.06.06.


Emlékeznek az úgynevezett menekültválság kezdetére? Ekkor ismertük meg a pengés kerítést, melyből irtózatos mennyiséget rendelt a kormány, hogy ezeket az akadályokat rohamtempóban telepítve kerítse körbe a déli határszakaszt. Nem sokat értek, alatta és felette is át lehetett hatolni, ugyanakkor rendkívül drága mulatság ilyen típusú pengés huzalt lefektetni 175 kilométeren. Később ezeket a tekercseket egymásra helyezve emelték a kerítések magasságát, de aztán áttértek a kettős kerítés rendszerére, melyek között autóút vezet, ráadásul a belső kerítésbe áramot is vezettek. A pengés kerítésnek azóta nyoma veszett. Számunkra csak a költői kérdés maradt: Hová tűnt ez a hatalmas mennyiség?

Friss képekkel tudjuk illusztrálni, hogy ma már olyan kerítésrendszert építtetett ki a kormány a déli határszakaszon, melyen nemhogy emberek vagy nagytestű állatok, de aszúnyogok sem igen tudnak átjutni. Az úgynevezett okoskerítés lényegében áthatolhatatlan dupla akadály, mely nem csupán horganyzott drótból, de úgynevezett ponthegesztett rácsból is áll, melybe az akadályon feltüntetett felirat tanulsága szerint áramot is vezettek. Íme így néz ki most a déli határon húzódó kerítés, mely állítólag mozgásérzékelőkkel is el van látva, hőkamerák pásztázzák sötétben a terepet, a közvilágítást is gőzerővel építik ki a határszakaszon, és a két kerítés között húzódó úton folyamatosan rendőrségi járművek járőröznek. És a hab a tortán az, hogy ez a kerítés több nyelven beszél. De tényleg!

POZITÍVAN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Digger
2017.06.06.


Nemzeti sport lett Magyarországon, hogy elmondják, milyen rossz a külföldön élő magyaroknak. Milyen érdekes, hogy amíg OTTHON éltünk, a kutya sem foglalkozott az életünkkel – írja Digger posztjában, ami egyfelől kis visszatekintés is az elmúlt évtizedekre, másfelől magyarázat a pozitív hozzáállásra.„Sokáig gondolkodtam hogyan vezessem be ezt az írást. Talán egy történettel kezdeném. Egyik kedves ismerősömmel ebédeltünk egy olasz étteremben.

Valami olyasmit mondott, hogy a barátai készülnek kitelepedni, de még nem döntötték el, hogy vidékre vagy Londonba költözzenek. Én meg mondtam, hogy nem mindegy? Erre rám néz és azt mondja: „nem lehetsz ennyire pozitív”.

Aztán úgy elgondolkodtam rajta, hogy mit jelent pozitívnak lenni? Szerintem azt, hogy mindenből a legjobbat kihozni. Bárhova vet a sors, mindent optimistán megélni. Ha vidékre vet a sors akkor ott, ha városba, akkor ott.

Mi, a Kádár-korban felnőtt és szocializálódott nemzedék a munka és a megélhetés nemzedéke vagyunk. Munka legyen és akkor már nagy baj nem lehet. Megélhetés legyen és az már optimizmusra is okot ad.

Pontosan ezért mikor a megélhetésemet veszélyeztetve láttam azonnal léptem, és kerestem olyan helyet, ahol a családom boldogulását biztosítottnak látom.

Itt szúrom közbe, hogy a megélhetés és a munka igen távoli viszonyban voltak akkoriban egymástól. Mindjárt elmagyarázom miért..."

PÁRTÁLLAMI HÍRADÓ ÉS AZ ÜGYELETES ROBOT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.06.06.


Belenéztem a pártállami híradóba. Ne kérdezzétek, hogy miért, ne mondjátok, hogy magamnak kerestem a bajt. Vannak ilyen napjaim, ritkán hálistennek, de hát én is emberből vagyok, hibázhatok néhanapján. Már nem bosszankodom, nem is röhögök ezeken a műsorokon, úgy nézem őket, mintha egy múzeumban soha nem volt, vagy régen kihalt állatokat látnék.

Borzonganék, ha lenne hozzá kedvem, hánynék, ha nem volna erős a gyomrom.

A rendszerváltozás után azt hittem, szerintem sokakkal együtt, hogy már soha nem lesz ilyen híradó. Hogy a pártállammal együtt kihalt ez is. De van, ráadásul a mi pénzünkön. Mi dobtuk rá össze a lóvét, hogy legyen miből hazudni a mi képünkbe.

Ez nem tájékoztatás, hanem propaganda. Azt a pártállami propagandát, amit most híradóként adnak a pártállami médiában, nem túl bonyolult összerakni. Ember sem nagyon kell hozzá, újságíró végképp nem. Utóbbi amúgy is idejétmúlt fogalom, vannak még elszórtan apróbb szigetek, ahol előfordul, de valójában nincs rá szükség.

Mindössze egy központ kell, ahol minden nap, a reggeli eligazításon megmondják, hogy aznap miről mit kell gondolnunk. A megfogalmazásra, képi megjelenítésre sem kell odafigyelni, mert a pártállami híradót már úgyis csak a totálisan lebutított agyúak nézik, nekik meg úgyis mindegy, hogy mit látnak, hallanak. A lebutított agyúaknak lényegtelen, hogy mit mondanak, és mit mutatnak nekik – a sörüket és a csipszüket úgy is el tudják fogyasztani.

Böfögni is tudnak a képernyő előtt, hír sem kell hozzá...

BARTUS LÁSZLÓ: hORTHYT HALÁLRA KELLETT VOLNA ÍTÉLNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.06.06.


A nagy Horthy-szobor állítási láz kezdetén szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy Horthy Miklóst Sztálin mentette meg attól, hogy háborús bűnösként ne ítéljék halálra. Mivel magam részéről senki halálát nem kívánom, ezért tőlem kaphatott volna kegyelmet, de az ítéletet ki kellett volna mondani, hogy az utókor előtt világos legyen Horthy személye és felelőssége.

Hothy Miklós már 1943-ban tisztában volt azzal, hogy mit jelent a “végső megoldás”, s mit jelent az, ha a magyar zsidókat Lengyelországba kitelepítik vagy “munkára küldik”, átadják őket a náciknak. 1943. április 17-én Hitler és Horthy találkozójának második napján, amikor a zsidókérdésről szólt a vita, és Horthy arra hivatkozott, hogy “mégsem ütheti őket agyon”, Ribbentrop külügyminiszter azt mondta, hogy „a zsidókat vagy meg kell semmisíteni, vagy koncentrációs táborokba szállítani”.

Hitler még ezt kiegészítette annyival, hogy Lengyelországban, a koncentrációs táborokban, ha „a zsidók nem akarnak dolgozni, agyonlövik őket. Ha nem tudnak dolgozni, el kell pusztulniuk. Úgy kell őket kezelni, mint a tuberkulózis bacilusát, amely megfertőzheti az egészséges testet”. Horthy előtt világos volt, hogy a németek azért kérik a magyar zsidókat, hogy amíg lehet dolgoztassák, aztán elpusztítsák őket.

Horthy egy darabig ellenállt ennek, de végül mindent a trianoni területek visszaszerzésének rendelt alá, ezért lett a nácik szövetségese, majd amikor a németek elfoglalták az országot, akkor a zsidókat a magyar “szuverenitás” (amit ő veszített el) viszaszerzésének érdekében áldozta fel, és adta át a németeknek megsemmisítésre. Elhitte azt az ígéretet, hogy Hitler a zsidókérdés megoldása esetén megszünteti az ország megszállását. A zsidók életével akart fizetni Hitlernek a megszállás megszüntetéséért.

Nem igaz, hogy a német megszállás után Horthy tehetetlenné vált, vagy épp passzivitásba vonult volna. Szándékosan olyan miniszterelnököt és belügyi vezetőket nevezett ki, akikről tudni lehetett, hogy a zsidóságot deportálják és megsemmisítésre átadják a németeknek. Az ország állami apparátusát a németek rendelkezésére bocsátotta. Azzal, hogy nem mondott le, mindezt legitimálta és törvényesítette. A magyar csendőrség brutálisan hajtotta végre azt, amire nélküle és a magyar államapparátus nélkül a német különítmény nem lett volna képes. Horthy szabadkezet adott a zsidók deportálására, holott tudta, hogy ez mit jelent. Ő nevezte ki azt a kormányt, amelyről pontosan tudta, hogy ezt tekinti legfőbb feladatának...

KOPASZ MUNKÁSŐRSÉG

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Andor Mihály
2017.06.06.


A Fidesz nagy mestere a dolgok összekuszálásának, a jogilag szinte kibogozhatatlan helyzetek előállításának. Ez az egyik erőssége és büntetlenségének záloga. Orbánisztában nehéz megmondani, hogy mi micsoda, mert semmi sem az, aminek látszik.

Ennek egyik példája őfelsége csőcseléke, amely „békeidőben” focidrukkerek és biztonsági őrök bőrébe bújik. Nehéz megmondani, hogy mi ez, mert még neve sincs, pedig igencsak jól szervezett és kiképzett alakulat. Talán a Békeidős Biztonsági Őr elnevezés megfelelő lenne, aminek rövidítése legyen BÉBIŐR. Mivel a miniszterelnök bevallotta népének, hogy viszket a tenyere, a propagandaminiszter pedig kifecsegte azt a belső információt, hogy ősszel provokációkat fognak szervezni, előreláthatóan nőni fog a BÉBIŐR jelentősége.

A BÉBIŐR sok hasonlóságot mutat az egykori Munkásőrséggel, bár a különbségek is számottevőek. A Munkásőrség világos struktúrájú, áttekinthető szervezet volt, egyértelmű céllal. Létrehozásáról az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottsága döntött. A Népköztársaság Elnöki Tanácsának 1957. évi 13. számú törvényerejű rendelete szerint a Munkásőrség „a népi demokratikus államrend fokozottabb megvédése, a dolgozó nép nyugalmának és a termelés zavartalanságának biztosítása, továbbá az ellenforradalmi elemek restaurációs kísérleteinek hatékonyabb elhárítása érdekében – a dolgozók kívánságára” alakult meg. Párthadseregként működött, közvetlenül az MSZMP-nek alárendelve, a rendőrséggel karöltve. Feladata elsősorban a pártházak, a fontos objektumok, ipari üzemek őrzése, a párt és az állami rendezvények zavartalanságának biztosítása volt. Fenntartása elég sokba került, mert a „legénység” ugyan nem kapott javadalmazást, de azért voltak fő állású tisztek, volt egyenruhájuk, sok eszközük és objektumuk, a lőgyakorlatokon fogyott némi lőszer és abrak...

"KOKÓ RADIKÁLIS VÁLTOZÁST AKAR, ÉN A BÉKÉS ÁTMENET HÍVE VAGYOK" - BEÁLL A SORBA, DE EZ NEM JELENT PÉRTPOLITIKAI ELKÖTELEZETTSÉGET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: B1blog
2017.06.06.


Kemény belharc után Erdei Zsoltot választották a Magyar Ökölvívó Szövetség élére. Az új elnök, Erdei Zsolt egyelőre azonban gyakrabban látható a TV2 zenei énekversenyén, a Nagy duett műsorában, mint a ring környékén. Kardos Ernő interjúja Erdei Zsolttal.

A váltást azzal magyarázta a szakma, hogy a korábban sikersportágnak számító boksz Csötönyi Sándor irányítása alatt a „padlóra” került. Pedig az ökölvívást százmilliókkal támogatja az állam, az eredmények mégis rendre elmaradtak. Madár szerint tudatosan felépített megújulás kezdődött el a sportágban. Ifj. Balzsay szövetségi kapitány irányításával az utóbbi évtized eredménytelenségét szeretnék nemzetközi sikerekkel feledtetni. 
B1 blog: Rövidesen kezdődik az ökölvívó Európa-bajnokság Ukrajnában, utána pedig a világbajnokság Hamburgban. A szakszövetség frissen megválasztott elnökeként hány aranyérmet vár a magyar csapattól?
Erdei Zsolt: Látom, keményen indít, hisz tudja, egyelőre aranyérmet ígérni nem tudok, de kérdését egyáltalában nem tekintem mélyütésnek. Csak hetekkel ezelőtt vettem át az ökölvívó szövetség vezetését, bár az eredményekért nyilván már felelősséggel tartozom, annál is inkább, mert az alakuló válogatottba több versenyző a korábban általam irányított Madárfészek Akadémiáról kerül be. Azt már jó eredménynek tartanám, ha az Európa-bajnokságon legalább négy versenyzőnk a legjobb nyolc közé verekedné magát, esetleg érmeket szereznének, mert ezzel kvalifikálnák magukat a világbajnokságra. Ott viszont nagyon sok mindennek össze kéne jönni ahhoz, hogy valamilyen érem megcsillanjon. Ez ma a teljes realitás.
Viszont tréfásan néhány fülest is kilátásba helyezett, ha valaki nem szívvel-lélekkel küzd. Lesz dolga, mert az utóbbi időben a milliárdos állami támogatások ellenére az eredmények rendre elmaradnak. Mi a baj?

A kilátásba helyezett pofonokkal nyilván csak tréfáltam, nem azért, mert esetleg visszaadják, hanem mert az eredményeket csak verítékes edzéssel lehet elérni. Sajnos, az ökölvívás presztízse az utóbbi évek gyenge eredményei miatt sokat romlott. Évek óta kevés versenyzőnk kerül a világ élvonalába, hiába kapott a boksz kimagasló állami támogatást.  Na, ennek akarok véget vetni, csak azokat a sportolókat támogatjuk majd, akik nemcsak tehetségesek, hanem a végsőkig küzdenek és képesek is eredményeket felmutatni. Hajdanán nekünk azért is meg kellett dolgozni, hogy világversenyekre kijussunk, vagy a profi mezt magunkra öltsük. Elnökségem alatt helyre akarom állítani a boksz becsületét, az elismerésért ismét vért kell majd izzadni, mert velem szemben is komoly az elvárás. A feladatok jórészét pedig szétosztom majd a munkatársaim között. Aki pedig nem képes teljesíteni, annak nem tartok igényt a munkájára...

EZÉRT VAN AKKORA POFÁJA A SEGGNYALÓI KÖRÉBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.06.06.


Már többször felmerült bennem a kérdés, hogy mi a szent szarért működik még egyáltalán a parlament ebben az országban? És ha a parlament működik is, mi a búbánatos lófaszért kell erőltetni az azonnali kérdések és az azokat telibehányó miniszterelnöki válaszok órájára keresztelt műfajt, amelyből – amikor éppen nem halaszthatatlan közfeladatok ellátása címszó alatt menekül – hétről-hétre csúfot űz az ország miniszterelnöke. Akit szintén nem értem, hogy miért nevezünk még így. Azzal együtt sem, hogy elvileg demokratikusan megválasztotta egyszer valamikor egy, az ország választási joggal rendelkező, el nem hanyagolható kisebbsége.

Mivel az élő internetes közvetítést nem tudom reprodukálni nem élő felvételek formájában, ezért – tekintve, hogy őfényességét a nyári szünet előtt utolsó alkalommal zsibbasztották ellenzéki képviselők – megpróbálom összefoglalni, mit művelt ma a pöffeszkedő atyaúristen, aki már sokadszorra szarik bele a szánkba, és még ő van felháborodva, hogy ürítés közben zavarják.

Az az unott, affektált, lenéző, arrogáns fej, azok a szervilis, átszellemült, vigyorba rándult, minden szavát habzsoló alázatos szolgák körülötte… Nos, amennyiben hang nélkül hallgattam volna ezt az újabb kínos egy órát, amelybe összesen hat, Orbánnak címzett ellenzéki kérdés fért bele (az utolsóról elsunnyogott, biztos a szotyolázás elvonási tünetei), akkor is a tömény hányinger kerülgetne, és nem hinném el, hogy államférfiak és politikusok helyett egy takonygerincű felszopóbrigád irányítja az országot.

Viszont így, hogy a saját fülemmel hallottam, mi történt, nem a hányinger a durva, hanem az ezredik felismerés: ennél a figuránál hitványabb emberanyag soha a büdös életben nem állt az ország élén. És nem azért, mert gyűlölöm Orbánt, hanem mert az ország miniszterelnöke, elsőszámú közjogi méltatlansága úgy viselkedik, mint egy városszéli kocsma tölteléke. Aki tudja, hogy akkor sem basszák ki a kócerájból éjjel kettőkor, ha hitelre vedel harmadik hete, ha sérteget másokat, ha felteszi a lábát az asztalra, ha összehányja a helyet. Mert ő a kocsmáros gyerekkori haverja és neki mindent szabad.

Pontosan és tökéletesen így viselkedett ma IS a parlamentben Orbán, aki látványosan meg van arról győződve, hogy sérthetetlen, hogy ő az istenkirály, hogy soha nem lesz holnap, hogy soha nem lesz másképp, hogy az idők végezetéig lehet személyeskedésekkel, sértegetésekkel, témába nem vágó gyalázkodásokkal válaszolni olyan kérdésekre, amelyek az ország adót fizető polgárait jogosan érdekelhetik. Igen, azokról van szó, akik az Orbán nevű megélhetési közpénzpolitikus havi bérét (leszarom, hogy minek nevezik eltartott kisujjul) hónapról hónapra összedobják. Lassan három évtizede...

HOGYAN ALAKÍTSUK ÁT AZ EGÉSZSÉGÜGYET MINDENKI ÉRDEKÉBEN?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.06.06.


Az egészségügyi rendszerünk korrupt, pazarló, a szó szoros értelmében halálos, az átalakításához mégsem veszi senki a bátorságot, és még csak jó elgondolás sem forog a nyilvánosságban ezzel kapcsolatban. Pedig az egészségügy Magyarországon a legtöbb halálért felelős intézményrendszer, és közvetlenül az életmódunk után a legnagyobb kockázati tényező, ami egy magyar embert fenyeget a hazai életében.
A dolgot ráadásul túlmitizálják a "szakemberek", nem véletlenül. Egy részük közvetlenül érdekelt a korrupt egészségügyi rezsim fenntartásában, más részük abból él, hogy fontosnak tudja magát (mint sokunk), ezért hallatlan bonyolultnak állítja be a területet (az egészségügy-menedzsmentet) és a hozzá szükséges szakértelmet, és vélhetően csak egy kisebb részük jóhiszemű a dolgot illetően.
Pedig a hatékonyság kérdése -- ami az egészségügynek is alfája és ómegája -- viszonylag jól átláthatóan megítélhető az egészségügyben is, és ezt követően viszonylag megnyugtatóan orvosolható.
Külön kell választani két dolgot, a finanszírozást és az üzemi ügymenetet. A finanszírozás ma egy tragédia, de nem elsősorban a felhasznált pénz alacsony volta miatt (ami valójában nem alacsony, mert a korrupciós és a magánpraxisra költött "menekülő" ráfordítást is bekalkulálva a magyar egészségügy elég jól el van látva), hanem a finanszírozás logikája és struktúrája miatt, ami részint az ócska normatíva rendszer és az ezzel születő kibúvók és csalások, másrészt a pénzek centralizálásának a következménye. Ezzel együtt a finanszírozásban érdekeltté kell tenni a feleket, a gyógyítókat és a betegeket, mindkettőt a minél kisebb költésben, ezért vissza kell hozni a plurális magánbiztosítási rendszert és ki kell építeni a magánkórházak rendszerét, magyarán nemcsak plusz tőkét kell hozni az egészségügybe, hanem tőkéseknek kell -- állam szabályozók között -- irányítaniuk azt. Az egészségügy üzlet (is): csak éppen ma keveseknek nagyon jó üzlet (miközben ezek tagadják a leghevesebben, hogy üzlet lenne: a korrupt professzori, intézet- és osztályvezetői kar, tisztelet a kivételnek, és a beszállítók egy része), a többségnek pedig nagyon rossz üzlet. Kvázi az életük megy rá. Ehhez persze mindenkinek elsősorban otthon kell kezdeni az egészségmegőrzést -- ennek ösztönzésére is vannak jó gyakorlatok. Az egészségügy részlegesen piaci alapra helyezése nem a meggazdagodást szolgálja (bár ez a meggazdagodás nem baj, ha többeknek van lehetőségük rá, mint a mai korrupt rendszerben), hanem a források hatékony eloszlását...

200 EZER FORINTRA BÜNTETNÉ A 14 ÉVEN FELÜLI JÁTSZÓTÉR-HASZNÁLÓKAT KOCSIS MÁTÉ NYOLCADIK KERÜLETE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.06.06.


Óriási salátarendeletet nyújtott be Kocsis Máté önkormányzata a képviselői elé, hogy azzal szabályozzák a „közösségi együttélést”. A rendeletcsomag szabályozná a kerület egész életét olyan apróságoktól, hogy aki nem rakja ki ajtajára a lakása számát, az maximum 200 ezer forintra büntethető, egészen olyan masszív dolgokig, hogy egyetlen üzlet, illetve kocsma sem lehet nyitva este 10 után, ha nem kap engedélyt erre a lakóktól. De a legkeményebb rendelet az, amely 

a 14 éven felüli játszótér-használókat büntetné 200 ezer forintra.

Amikor először elolvastam a rendelet szövegét, nem hittem a szememnek:

14/A.§ Az a 14. életévet betöltött személy, aki játszóteret, játszótéri eszközt használ, - kivéve, amennyiben az adott játszótérre vonatkozó házirend lehetővé teszi az adott játszótéri eszköz használatát - megsérti a közösségi együttélés szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

Először is nézzük meg az indoklást, miért van erre szükség! A 14-es cikkelyhez ez az indoklás tartozik:

Korlátozó rendelkezéseket tartalmaz a játszótér, vagy a játszótéri eszközök használatára vonatkozóan.

Nem túl bőbeszédű, úgyhogy nézzük az általános indoklást:

Az elfogadásra javasolt módosító rendelet a lakók, gyermekek, lakóközösségek védelme érdekében a már elfogadott eljárás rendet és az alkalmazható szankció rendszert érinti, több új elkövetési magatartást (mulasztást) tesz a szabályozás tárgyává oly módon, hogy a közterületeken, közparkokban, köztereken az önkormányzat határozza meg azokat a magatartási szabályokat, amelyek a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősülnek.

Tehát ha jól értem, bekerült a játszótér-használat mint új elkövetői magatartás, a gyerekek védelmében. Mert ugye 14 év felett már nincsenek gyerekek. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kerület több terén tilos a labdázás, mivel az állítólag balesetveszélyes és a köznyugalmat megzavaró tevékenység (komolyan ez az állítás a kerület részéről!), nagyon nem lehet jó kamasznak lenni a kerületben...

A JÖVŐBEN IS LESZ SZERENCSÉNK FARKAS FLÓRIÁNHOZ

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.06.06.


Múlt héten kiderült, hogy Farkas Flórián egy darabig még biztosan nem megy börtönbe. Az viszont sajnos nem derült ki, hogy a CÖF milyen támogatásból működik, ugyanis nem válaszoltak az Átlátszó adatigénylésére, ami miatt úgy döntöttünk: perelünk.

Az ügyészség megszüntette a nyomozást a szétlopott Nyíregyháza-Sóstó-projekt ügyében

Átlátszó | 2017. június 2.

Még az erős magyar mezőnyben is az élbolyban van a Nyíregyháza-Sóstó-projekt a nagy uniós lenyúlásversenyben: a 2,1 milliárdos fejlesztésből becslésünk szerint akár a felét is ellophatták, a pontos összeget egy alapos nyomozás tudná megmondani. Úgy néz ki viszont, ilyen nem lesz, mert a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. Az indoklás is tartalmaz érdekességeket, ráadásul kiderült, hogy az egyik érintett cég tulajdonosa és a nyomozó ügyészség a feljelentés idején vezető beosztásban lévő ügyésze testvérek. >> Kattints a teljes cikkért >>

3 milliárd forintot költött a kormány a propagandagépre a “Magyarország erősödik” kampányban

Átlátszó | 2017. május 31.

Tombor András cége közel 1 milliárdot, Garancsi Istváné majdnem félmilliárdot kapott az ország sikerét hirdető reklámokért. Andy Vajna, Habony Árpád, és Mészáros Lőrinc is jól járt a kampánnyal. >> Kattints a teljes cikkért >>

Légvárak a légibázison: így pusztul a volt katonai repülőtér Taszáron

Átlátszó | 2017. május 30.

Az amerikaiak 10 millió dollárt költöttek rá a délszláv háború idején, Gyurcsányék idején legalább egyszer eladták, angol, közel-keleti és más befektetők jöttek, aztán Budai Gyula vizsgálódott, de abból sem lett semmi – mára a teljes pusztulás szélére jutott a taszári repülőtér. Az érdeklődők és az ígéretek viszont soha nem fogynak el, most éppen kínai beruházókról hallani. >> Kattints a teljes cikkért >>

Jogerősen megnyertük a Legfőbb Ügyészség által indított helyreigazítási pert a Quaestor-ügyben

Átlátszó blog | 2017. június 2.

Másodfokon sem adott helyt a bíróság a Legfőbb Ügyészég Átlátszóval szemben beadott sajtó-helyreigazítási kérelmének, amellyel a vádhatóság a Quaestor-üggyel kapcsolatos tavalyi cikkünkben szereplő állításokat akarta helyreigazíttatni. >> Kattints a teljes cikkért >>

Eljut végre a jövőbe a Magyar Honvédség?

Átlátszó blog | 2017. június 1.

A Nyugat most rákényszerítheti Magyarországot arra, hogy ne odázza el a haderő valódi fejlesztését, ugyanakkor felmerül annak a veszélye, hogy semmi más nem fog történni, mint az odaöntött milliárdokat a jelenlegi rossz struktúrájú honvédség, mint egy szivacs szívja majd magába, miközben érdemben nem sok minden fog változni. Kovács Gyula katonai szakértő cikke. >> Kattints a teljes cikkért >>

Bepereltük a CÖF-öt, mert nem teljesítették az adatigénylésünket

Átlátszó blog | 2017. június 1.

A kormányközeli szervezet gazdálkodása nem átlátható, és nem hajlandók megmondani, hogy az MVM-től kapott 508 millió mellett még milyen támogatásokból működnek. >> Kattints a teljes cikkért >>

Tombor Andrásé a Mandiner

Átlátszó blog | 2017. június 1.

Tényleg megvette Tombor András a Mandiner jobboldali véleményportált, az impresszumban már az ő cége a kiadó. Ezzel kormánybefolyás alá került az egyik olyan felület, ahol adott esetben konzervatív oldalról is bírálták Orbánékat. >> Kattints a teljes cikkért >>

Sikertelen adatigénylések után botrány a síszövetségnél, Kálomista lemondott

Átlátszó blog | 2017. május 30.

Lemondott Kálomista Gábor kormánybarát filmproducer a Magyar Sí Szövetség éléről a botrányosra sikerült hétfői közgyűlésen. A szövetség ellen az egyik sportklub törvényességi felügyeleti eljárást kért az adatkezelési gyakorlata miatt, ugyanis könyvelési, gazdálkodási adatokat szerettek volna látni, de hiába. >> Kattints a teljes cikkért >>

Most már biztos, hogy Farkas Flórián egy darabig nem megy börtönbe

Átlátszó blog | 2017. május 29.

Május 26-án újabb stratégiai megállapodást kötött a Fidesz Farkas Flóriánnal. Ezzel egyértelművé vált, hogy a miniszterelnöki megbízottat nem fogja meggyanúsítani az ügyészség azokban az ügyekben sem, ahol pedig egész nyilvánvaló és közvetlen a felelőssége. Akik járatosak valamelyest az orbáni üzenetek filológiájában, azoknak nagy meglepetést nem hozott a bejelentés, hiszen a miniszterelnök már tavaly közölte, hogy Farkas az ő cigányügyi kisvasútja: minél inkább támadják, annál biztosabb a pozíciója. >> Kattints a teljes cikkért >>
...