2015. december 26., szombat

A SZERVEZET FŐNÖKÉNEK ÉS ALVEZÉREINEK ÜNNEPI INTERJÚIRÓL

GÉPNARANCS BLOG
Szerző:
2015.12.26.


Az a nagyon nagy baj, hogy Rogán ezt a dumát Orbániában bárhol előadhatná – sehol sem röhögnének a képébe, senki sem mondaná, hogy na mars ki innen, vicces fiú... Aki még mindig nem tudja, milyen jellemtelen, elvetemült, mindenre kapható gazemberek uralják az országot, olvassa el karácsonyi handabandáikat.

Hogy miért beszélnek folyamatosan, számomra rejtély. Talán nem tudják elviselni, hogy a magyar világban nélkülük teljenek el napok, akár csak órák is. Hogy legyenek emberek, akik föllélegeznek, amikor az ország „vezetői”, ha mégoly rövid ideig is, de kussban vannak…

Hát akkor vegyük őket sorba! De a rangra most nem leszek tekintettel: mindenkitől csak néhány mondatot idézek, amelyeket visszafogottan kommentálok, szintén csak néhány mondatban. Ennél többet tőlem most csak Rogán Antal, a „kormány” valamilyenügyi minisztere kap: az ő dumája olyan tömény, hogy abban szinte minden benne van, amit a hatalmat birtokló-bitorló szervezetről tudni kell...

ITT OLVASHATÓ

A HAZATÉRÉS ÜNNEPE

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancsblog
2013.12.23.


Két éve írtuk, de most aktuális megint: a karácsony mást, többet jelent, mint korábban. De úgy is mondhatnánk, hogy keletkezett egy új magyar ünnep.

A karácsony mást, többet jelent, mint korábban. De úgy is mondhatnánk, hogy keletkezett egy új magyar ünnep.

Minden tizedik magyar háztartásból hiányzik valaki. Valaki, aki külföldön dolgozik. És persze sok háztartás úgy, ahogy van, hiányzik. Nem tudjuk pontosan, hány magyar él külföldön, de becslések szerint 18 és 49 éves kor között minden tizenkettedik. És a fiatalok között ez az arány valószínűleg sokkal magasabb.

Eddig is sokan mentek el, de a számuk mostanra elérte azt a kritikus tömeget, amitől a kivándorlás az életünk állandó része lett. Erről tragikus veszteségként szoktak beszélni, pedig nem az a baj, hogy sokan szeretnének máshol élni, hanem hogy egyre kevesebben szeretnek itt élni.

Minden második fiatal el akar menni. Ennél jóval kevesebben fognak. De a menjek vagy maradjak már nem marginális, esetleges probléma többé, hanem olyan kérdés, amivel egy egész generáció szembesül, és mindenkinek meg kell találnia rá a maga válaszát. Ennek a jelentőségét nem szabad alábecsülni, ahogy a hasznát sem: ma egy fiatal természetesen és szükségszerűen átgondolja, hol tud a legjobban élni, és amikor ezen gondolkodik, akkor voltaképpen, bizony, az élet értelmén gondolkozik, élesben, komolyan. Ez jó.

Mennek az utcán, és ott sétál mellettük a másik önmaguk, ott kavarognak a fejükben egy másik élet képei, egy máshol folyó életé. És kavarog még ott rengeteg kérdés. A munka a fontosabb vagy a fizetés? Az anyanyelv vagy az egy főre jutó mosolyok száma? A biztonság vagy a kaland? Mi a félelmetesebb, az ismerős vagy az ismeretlen? A bezártság vagy a magány? Elég bátor vagy a menéshez? És a maradáshoz? Milyen messzire kell menned, hogy önmagaddal találkozz?

ITT OLVASHATÓ

AZ ANONYMUS KARÁCSONYI AJÁNDÉKA AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK: HADÜZENET

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancsblog
2015.12.26.


Bástya elvtárs azért kicsit le van szarva: a nemzetközi hackercsoport bajnokságán sem sikerült főtáblára kerülnie a világ kisebb-nagyobb bajkeverőinek kategóriájában.

Az Anonymous nevű nemzetközi hackercsoport Magyarországnak küldött üzenetét bányászta elő a 444.hu, melyben az Orbán-kormány szemére vetnek egy csomó ténylegesen elkövetett disznóságot (kerítés, korrupció, kisebbségek stb.), meg egy olyat is, amit nem követtek el, csak fenyegettek vele (regisztrációhoz kötött választás). Utóbbiról persze az „elmúltötév” tapasztalatai alapján az jut eszünkbe, hogy bármikor előrántják még, ha Orbán beijed egy közelgő választástól, s úgy érzi, szüksége lehet rá.

De figyelem, az üzenet nem csak Orbánnak, nekünk is szól: „Minden magyar állampolgár kötelessége, hogy megmutassa ezeknek a tudatlan bűnözőknek, hogy nem kérnek az ország további terrorizálásából” – idézi a portál a Guy Fawkes-maszkos arc szövegét. Ez persze nem azt jelenti, hogy nekünk különösebben tartanunk kéne az Anonymoustól, sokkal inkább azt, hogy ideje lenne kinek-kinek magába néznie. Te mit csináltál, amikor az orrod előtt bontották le mindazt, ami 20 év alatt fel bírt épülni a demokráciából?

ITT OLVASHATÓ

A BÁRÁNY EVANGÉLIUMA (PSZEUFOAPOKRIF)

BENDERIK MESÉL BLOG
Szerző: Benderik
2015.12.26.


Ott voltam az istállóban, amikor született. Én süldő kisbirka,ő újszülött, így jókat játszottunk együtt: sokat ráncigálta gyapjamat, majd szundikált benne. Faforgácsból kis bárkákat ácsoltunk, kannából mannát öntöttünk rá özönvizet játszva, majd mirhapudinggal csaptuk el hasunkat. A légynek se tudott ártani, így ürgét sosem öntöttünk, és egyébként is furán jó gyerek volt.

Hatéves kora óta viszont egyre kevesebbet játszik. Sokszor csak úgy elréved a messzeségbe, és látszik, hogy valami mást néz, ami nem ott van. Ezzel így vagy éhenhal, vagy valami nagy dolgot csinál, de azt a fajta nagyot, amivel szintén nem öregkorban szokás meghalni...


ITT OLVASHATÓ

2015 LEGFONTOSABB ROCK ÉS METAL ZENEI ESEMÉNYEI

ROCKSTATION BLOG
Szerző: magnetic star
2015.12.26.


Mielőtt még búcsút vennénk 2015-től, az éves toplisták összeállítása mellett ideje számba venni az esztendő legfontosabb eseményeit is. Újabb felemelő és lesújtó hírekben gazdag év közelít a végéhez. Számos főcímet láthattunk, amelyek öröm-vagy éppen gyászkönnyeket váltottak ki. Nehéz tíz történésben összegezni az egész évet, az alábbiak mégis pontos képet adnak arról, mi minden zajlott le a rock és metal színtéren 2015-ben.
Újabb hőn szeretett zenészeket vesztettünk el, más kedvenceink pedig búcsúturnéik során köszöntek el tőlünk. A műfaj egyik ikonja győztes harcot vívott a rákkal, két másik zenész pedig a jelek szerint végre-valahára elásta a csatabárdot. Emellett két tragikus és egészen hihetetlen, számos emberéletet követelő eset is történt idén az európai koncertéletben.
Tekintsük át ismét 2015 legfontosabb rock és metal zenei eseményeit!


ITT OLVASHATÓ

2015 LEGSZARABB AJÁNDÉKA? SZAVAZZ!

MODOROSBLOG
Szerző. Modor Tibi
2016.12.26.


Tartsuk szem előtt: mindenkit igenis szeretünk, különösen a rokonokat. Ha másért nem, hát ezért is szeretjük az összejöveteleket, hogy jóízűt mosolyogjunk a kifejezetten szar, szemétbe való ajándékokon.
Moralizálni nem kell, de itt kicsit ki lehet ereszteni a gőzt. 
Eredményhirdetés még az újév előtt!

ITT OLVASHATÓ


HÍRESSÉGEK KARÁCSONYA: BECKHAM SZEXIN, CLARKE BÉNÁN...

NESZE!SZER BLOG
Szerző: Beautyka
2016.12.26.
Nem csak ismerőseink posztolták tele az üzenőfalunkat a frissen sült diós bejglikkel és a fa alatt lapuló ajándékokkal, de a sztárok is megmutatták követőiknek, hogy hogyan töltötték a karácsonyt.
Mutatjuk, hogy hány karácsonyfát díszítettek 
Kardashianék, kik loptak csókot a fagyöngy alatt, Vergaráéknál mi volt a menü, Taylor Swift mitt vett fel és hogy milyen sütivel próbálkozott Emilia Clarke... azért Beckham bácsi elég szexi volt, nem?
Kardashianék fája pedig nem sikerült túl minimalistára...D
Nesze!Dia

ITT OLVASHATÓ

MÁSNAP

A MI JÓZSEFVÁROSUNK BLOG
Szerző: Amijo
2015.12. 26.


Foszló karácsonyi hangulat, halványuló fenyőillat, zselés szaloncukor, közelgő évvége – a gyerek Angliában. Apa zenél, ja, jókedvében. Mert elment a legkisebb gyerek (persze kaland vágyból, mi?!), nem most, már jó pár hónapja, de sebaj, így karácsony második napján mi azért csak kerüljünk évvégi, ünnepi hangulatba, yeah, yeah, yeah!

ITT OLVASHATÓKarácsonyi ráadás:

Apa Zenél: Gyere haza magyar

 
Apa Zenél: Barátom a KDNP (helyreigazító dal)
 

ROGÁN ÚJABB ÁRNYALATTAL GAZDAGÍTOTTA A FIDESZ NŐKÉPÉT

ÖREG HARCOS BLOG
Szerző: Öreg Harcos
2015.12.26.


A vak komondoron átesett képviselő-élettárs portréjára Kövérbajszú Laci bácsi kisunokákat pingált, majd Ákos a női princípium misztériumát is ráfestette, erre jött Rogán Tóni, és felsliccelte az unokát szülő nő szoknyáját, hogy kivillanjon a combja a karácsonyfa előtt, miközben pajkos konzervatív gyerekek várják a jézuskát. Ilyen lett Orbán pornográfnak leírt országa 2015 karácsonyára.

Mi még sokakkal együtt emlékszünk arra, amikor Balogh József fideszes országgyűlési képviselő és Fülöpháza polgármestere volt. Balogh 2013 áprilisában a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint ittas állapotban, minden előzmény nélkül ütlegelni kezdte az élettársát, akit négy-öt alkalommal ököllel arcon ütött, majd a hajánál fogva megragadta, és egy alkalommal a terasz fából készült korlátjához verte a fejét. Terike orrcsont- és járomcsont-törést szenvedett. Az esetről a 444.hu számolt be, és arról is írtak, hogy Balogh volt felesége szintén arra panaszkodott: volt férje verte, sőt elmondása szerint azzal fenyegette, megöli, ha ezt valakinek elárulja...

Balogh az eset nyilvánosságra kerülése után azzal mentegetőzött, hogy felesége átesett a vak komondorukon. A Fidesz a megjelent hírek ellenére csak 2013-ban rúgta ki a pártból, és volt párttársai 2014 áprilisáig egyszer sem szólították fel arra, hogy adja vissza a képviselői és polgármesteri mandátumát.

2014 után már nem kapott egyetlen nő sem miniszteri széket Orbántól, aki szerint a magyar politika alapvetően a folyamatos karaktergyilkosságra épül, és ez brutális helyzeteket teremt, amit bírni kell, de a Fidesz elnöke szerint ezt gyűrődést a nők ezt nem bírják, ezért Orbán elképzelni sem tud a mostani állapotok között egy női minisztert.

Erre jött Kövér László, aki a Fidesz kongresszusán helyezte el a nőket a fideszes koordinátarendszerben: „Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.”...

ITT OLVASHATÓ

Ráadás:

A családon belüli erőszak nem egyéni szociális probléma

ROGÁNÉK KARÁCSONYA - "MEGHITTSÉG ÉS ÉRZÉKISÉG"

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2015.12.25.


A propagandaminiszter családi fotójára lecsapott a bulvársajtó.
 
„Rogán Cecília szemmel vetkőzteti férjét a karácsonyfánál” címmel jelentette meg a Bors azt az ünnepi képet, amit a miniszter tegnap posztolt Facebook-oldalán. A fotóhoz Rogán csupán annyi írt, „Áldott Karácsonyi Ünnepeket!”, a Bors azonban feltette a költői kérdést: „Hogyan lehet egy képen ábrázolni a karácsony meghittségét és az érzékiséget?” 
 

SZELLEMI ŰR A BALOLDAL KÖRÜL

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2015.12.26.


Van abban valami jelképszerű, hogy épp Göncz Árpád halálának évében fogalmazott internetes nekrológot a Pallas Páholy fejfájára Zöldi László. Ugyanis annak idején az egykori köztársasági elnök avatta a budapesti Alkotmány utca–Hold utca sarkán lévő pincehelyiségben létrehozott klubot, amelynek egyik 2012-es rendezvényén készült a címkép. Két évtizeden keresztül a dr. Gáspár István által működtetett rendezvényközpont félszáz szakmai szervezetében cserélt eszmét egymással, továbbá főleg a szocialista párt, de olykor a szabaddemokraták vezetőivel is, számos baloldali, liberális, sőt jobboldali-konzervatív értelmiségi. Olyan személyiségek, tudósok, egyetemi tanárok, újságírók, művészek, vállalkozók, közéleti szereplők, akiknek többsége nem lépett be a rendszerváltás utáni pártok egyikébe sem, de gondolataival, kezdeményezéseivel kész volt, vagy kész lett volna a baloldali értékek hordozóit támogatni az ország egészének érdekét szem előtt tartva.

Veszélyes a kiváltságosok uralma

Zöldi László nem siránkozik a Médianaplóban közzétett bejegyzésében, viszont hangot ad hiányérzetének. Annak, hogy a szétaprózott ellenzék „képtelen megfogalmazni, vajon mit jelent egy kerítéssel elzárt, befelé forduló, egyenirányított országban az a fránya szociáldemokrácia”. Ezzel akarva-akaratlanul végszót adott ahhoz, hogy régi tervemet valóra váltva felvillanthassam, szerintem milyen alapokhoz kellene visszatérniük azoknak, akik tűrték, hogy kivérezzen a baloldal utolsó szellemi klubja, s akik – erős gyanúm szerint ettől nem függetlenül – hagyták szinte szétporladni a magyar közélet egyik legerősebb pártját, miközben azzal ámítják magukat, hogy a baloldal, sőt a szociáldemokrácia zászlaját lengetik a 21. század Magyarországán.

Persze lesznek kommentelők, akik már az előző bekezdés után odavetik a megjegyzést: „Ugyan, kinek hiányzanak a baloldali szervezetek? Jól elvagyunk mi a nemzeti pártunkkal is”. Csakhogy a 20. század magyar történelmében épp elég elrettentő példa van arra, hova vezet, ha egy országban gyakorlatilag kontroll nélküli uralomhoz jut egy szűk érdekcsoport. Akár a bal-, akár a jobboldal került ilyen helyzetbe, annak előbb-utóbb igencsak nagy tömegek lettek kárvallottjai. Éppen ezért mindig szükségszerűen kialakult az igény a valódi ellenállásra, az érdemi ellenzéki magatartásra. Például arra, hogy a parlamenti ellenzék ne „a pillanatnyi szavazatnyerésnek” áldozza fel az osztályérdekeket...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:

A Fidesz ideológiája Vitaest a Bibó Társaság szervezésében a Pallas Páholyban

 
„A centrális erőtér és a kultúra helyzete", Radnóti Sándor a Bibó Társaság vitaestjén
 

A CORVINUS EGYETEM ESETE A SÁTÁNNAL

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2015.12.26.  " Ilyesformán a kommunikációkutatásokban érvényesülő társadalomtudományi paradigmát nem szükséges elvetni. Azt inkább módosítani kellene, egy új, másféle szociálkonstruktivista megközelítésnek megfelelően, ami a társadalom pozícióját és szerepét az univerzális kollektív emberi létezés egyik formájaként partikularizálja, emellett pedig olyan, nem-társadalmi, de hasonló univerzális érvényességgel bíró együttlétezési formákat vezet be, melyekben a transzcendens tagok világalkotó tevékenységével is számolunk."  (részlet egy huszonegyedik századinak mondott szövegből)

      Kezembe került egy doktori disszertáció, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem társadalmi kommunikáció doktori iskolájában védtek meg pár hete. Jogi képviselőnk határozott kérése az volt, hogy ezt a posztot ne írjam meg. Végül is arra a kompromisszumos megoldásra jutottunk, hogy egyáltalán nem fogok izgalmasabb jelzős szerkezetekbe bonyolódni, kizárólag a tényállításokra fogok szorítkozni. Személy szerint úgy gondolom, hogy ez nagyon meglepő disszertáció, és azt is gondolom, hogy... (pontosan erre vonatkozik megállapodásunk jogi képviselőnkkel).

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁGRA SZÜLETNI A LEGNAGYOBB SZEGÉNYSÉGI KOCKÁZAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: Molnár Bálint
2015.12.26.Semmi kedvem zsigerből ellentmondani az ország nagyjainak, akik mostanság, karácsony táján különféle nagyinterjúkban értékelik az elmúlt évet. De. Miután az egy nappal korábban, a Blaha Lujza téri ételosztáson készült mellbevágó videó futótűzként terjed most is az interneten, Balog Zoltán páter december 25.-ére időzített melldöngetése nem csak a zsigereimet és a szememet szúrja, hanem a tudatomat is.
Ha csak annyit jegyzünk is fel a közepesen hosszúra és közepesen bicskanyitogatóra sikerült ömlengésből, hogy a magyar kormány minisztereinek összesen 37 gyerekük van, és ez mennyire jó példát mutathat az egymás szemébe néző, gyereknemzésre készülődő fiatalok számára, akkor is van miről beszélni.De Balog Zoltán emberminiszter mást is mondott. Hogy például a kormány 2010-ben elindított programja kimondja:elfogadhatatlan, hogy Magyarországon a gyermekvállalás szegénységi kockázat legyen.

ANONYMUS ÜZENT A MAGYAR KORMÁNYNAK, ÉN MEG ANONYMUSNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: Swan Edgar
2015.12.26.


A dailynewshungary.com-on jelent meg egy erősen hoaxgyanús hír, miszerint az Anonymus névre hallgató hackercsoport hadat üzent a Fidesznek. Videó is van a cikkhez, ami az én szegényes technikai ismereteim alapján is barkácsmunka.
Remélem, nem azzal fog kezdődni a következő év, hogy a kormány szükségállapotot hirdet, a TEK rakétákat telepít a miniszterelnök köré, lezárják egész Budapestet, bevezetik a statáriumot és a fokozott veszélyre való tekintettel soha többé nem lesznek választások, hanem öröklődik a miniszterelnöki pozíció családon belül.
Hogy mindezt megakadályozzam, ezennel levelet írok a tudjukkinek.
Kedves Anonymus!
Most láttam a hadüzeneteteket és arra szeretnélek kérni, ne bántsátok az országot!

EGY KOMBINÁCIÓ, AMELY NAGYON TETSZETT

SAKKOZZ MINDENNAP!
Szerzők: Anna és Szilárd
2015.12.26.
A mai, nem könnyű kombinációnk, sok örömet fog okozni, ha megfejted!Világos lép!

KARÁCSONYI TÖMÉS

ONLY-POLITIKA
Szerző: ottezi
2015.12.16.


" – Az ember azt hiszi, hogy nagyon okosan elrendezte a sorsot. De a sorsot nem lehet elrendezni. Egyszerre csak jön valami, hirtelen, egy nap, amikor nem is várod, és fölborul minden. Vége. Vége. A sorsot nem lehet elrendezni. A sors rendezi el az embert."
Azt hittem, a karácsony mindenkinek a szeretetről szól, és nem a trágárság dicsőítéséről.
Milyen lehet annak a férfinak a lelke, aki ráadásul költő, kapott egy isteni tehetséget, jól tud bánni a szavakkal, és mégis olyan alpári kifejezéseket használt, mint egy primitív kocsmatöltelék?
A tetejébe milyen lehet annak a nőnek a lelke, aki az egyik karácsonyt úgy ünnepelte, hogy élete legszebb estéje volt, és szemléltetésnek feltette ezt a verset:

„Zakatol a szentcsalád
Isten tömi Máriát,
József nem tud elaludni,
keres valami piát.
Nem lel, felkel. Pizsamára
húz fel inget és gatyát,
lemegy a Háromkirályba…”


NARANCSOS KARDAMOMOS FORRÓ CSOKI

TÉTOVA ÍNYENC
Szerző: Tétova ínyenc
2015.12.26.


Hóember építés után…egy messzi, messzi galaxisban, jólesik elkortyolni egy bögre illatos, folyékony csokit. Hó híján hóembert pillecukorból is lehet készíteni, a gyerekek odalesznek érte. Én ugyan nem értem miért van úgy oda a fél világ ezért az édességért, de tény, hogy van aki még ezt is maga készíti
Előre szólok, hogy a narancshéj és a zöld kardamom meglehetősen aromás, ha gyerekeknek szánjuk, inkább kevesebbet adagoljunk.
Kevés jobbat tudok elképzelni, mint egy téli séta (korcsolyázás, bevásárlás) után, pihe-puha plédbe burkolózva, forró csokit kortyolgatva rajzfilmet nézni a nagyra nőtt gyerekeinkkel. Na jó, a forró csokit én néha hajlandó vagyok forralt borra cserélni. 

A VÁROSON ÜLŐ KÖD KICSIT KÖZELEBBRŐL

HAMPLÓ BLOG
Szerző: Hampster
2015.12.26.


A Mátyás-templom pénztárosai se nagyon akarták elhinni, hogy a hetek óta a várost borító köd közepette bárki is fel akarna mászni a toronyba, pedig voltunk páran. A többiek külföldiek voltak, motivációjuk valószínűleg annyi volt, hogy épp ekkor jártak itt, és a mászás benne volt az útileírásban, én viszont azért akartam felmenni, mert már harmincvalahány éve meg akartam ezt tenni, de a torony megnyitása óta most először értem rá.Sose értettem, miért nem lehet felmenni, hisz még a nem kifejezett turistaparadicsomként elhíresült NDK-ban is minden második templomtorony kilátóként üzemelt - én pedig tesómmal nagyjából mindegyikbe fel is akartam menni, szüleim nem teljesen őszinte örömére. Jártam jó pár roskatag, nyikorgó lépcsőjű helyen a környező országokban, amikre rá merték engedni a turistákat, csak a budapesti Mátyás-templom tornya nem volt megközelíthető egyszerű halandók számára, holott ilyen 360 fokos panoráma-lehetőség nincs még egy a városban. Aztán felújították, és október óta végre ide is fel merik engedni az embereket.

ITT OLVASHATÓ

VAJON A KARÁCSONYFADÍSZEK FELÁLDOZOTT EMBEREK LÓGÓ HULLÁIT SZIMBOLIZÁLJÁK?

ATEISTA KLUB
Szerző: Brendel Mátyás
2015.12.26.


RÉSZLET A "VIKINGEK" SOROZATBÓL
A karácsony egy ateista oldalnak nem ad arra alkalmat, hogy Jézusról, a világ megváltásáról, és hasonlókról írjon, de egy ateista bloggernek ilyenkor meglehetősen sok ideje szokott lenni, mivel nem kell éjféli misére mennie, esetleg nem is karácsonyozik, de a sok napos szünetet mégis megkapja, és hacsak nem ment el a Seychelle-szigetekre nyaralni, otthon ül. Persze lehet filmet nézni, könyvet olvasni, sétálni a ködben, de bloggolni is lehet.
Az, hogy utána kéne már nézni a karácsony hagyománya eredetének nekem azóta van a fejemben, és tér vissza karácsonyonként, hogy pár éve egy svéd munkatársunk még a karácsonyi szünet előtt egy ebéd során tett egy olyan megjegyzést, hogy a karácsonyfa díszek tulajdonképpen eredetileg hullák voltak, mert a vikingek embereket akasztottak fel bizonyos szent fákra áldozatként.

MUCSI ZOLTÁN ELŐSZÖR RENDEZ MAGYARORSZÁGON

7ÓRA7 BLOG
Szerző: 7ora7
2015.12.26.


Slavomir Mrožek Emigránsok című darabját január 10-én mutatja be a Terminal Workhouse Mucsi Zoltán rendezésében, Géczi Zoltánnal és Molnár Gusztávval.

Két férfi a hazájától távol találkozik. Az egyik a szellemi rabság elől menekülve emigrált, a másik egy élhetőbb jövő reményében. Ismerős sorsok. Akár ma is játszódhatna a történet – olvasható a színlapon.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott szinopszis szerint: már maga a teljes cím - Emigránsok - avagy egy történet, amely nem itt és nem most játszódik (?) - is sejteti, hogy bár Mrožek darabja egy nagyon más Európában játszódik, mint amiben ma élünk, témája és az általa felvetett alapvető problémák mégis megrendítően aktuálisak. Mi késztet egy embert arra, hogy elhagyja hazáját, legyen az értelmiségi vagy éppen kétkezi munkás ember? Hogyan élhet valaki egy másik országban mindig idegenként? A két névtelen figura (játssza: Géczi Zoltán és Molnár Gusztáv) egész előadáson át tartó szóváltása így nem is kap politikai színezetet, a rendezés célja nem rendszer- vagy társadalomkritika, a színészi játék előtérbe helyezésével magára az emberre koncentrál. A két, egymástól nagyon különböző szereplő vitája az önmegismerés folyamatát, vagy inkább annak lehetőségeit kutatja...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:

Mucsi Zoltán - Legjobb jelenetek 2014  

 
Kelj fel komám, ne aludjál  (film)
 
 
Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten  (film)
 
 
Anyád! A szúnyogok (film)
 

AZ ANTISZEMITIZMUS CSÖKKENÉSE

BIRCAHANG BLOG
Szerző: bircaman
2015.12.26.


Az utóbbi pár egyik pozitív fejleménye Magyarországon az antiszemitizmus drasztikus csökkenése.

Nagy részben ez Orbán érdeme, természetesen a körülményeket nem Orbán teremtette meg, de kihasználta azokat pozitív módon. Ezért mindenképpen le  a kalappal előtte, mert ezzel az egyik fő magyar szellemi probléma kezdett megoldódni.

Történelmi okokból a magyar nemzettudat fontos eleme a német- és zsidóellenesség. Teljesen természetes, hogy amikor egy népet idegenek uralnak, az idegen népek ellen kialakul egyfajta zsigeri előítélet és utálat. Míg azonban a németellenesség a világháború után gyakorlatilag teljesen eltűnt, a zsidóellenesség megmaradt, még azután is, hogy – Rákosi bukásával – a zsidók hatalma a magyarok felett a múlté maradt.

Ezt a jelenséget mindig súlyos problémának tartottam, olyasminek, ami hátráltatja a modern, mai körülményekre adandó válaszok megszületését. Ugyanis a különféle zsidó összeesküvési elméletek semmire se jók, csak arra, hogy meggátolják az embereket a valóság elemzésében.

A rendszerváltozás után természetesen ismét megjelent nyíltan az addig csak lappangóantiszemitizmus. Ezt nagyban erősítette az is, hogy a zsidóság szinte egy emberként állt be a liberalizmus mögé, amit sok magyar úgy értékelt mint a zsidóság magyarellenességét igazoló tényt. Ez persze tévedés, a világon mindenhol jellemző tény, hogy a kisebbségek igyekeznek mindig olyan erőket támogatni, melyek a legkevésbé támogatják a többség nemzeti ébredését – ennek oka azonban nem valamiféle gonoszság, hanem egyszerűen önvédelmi reakció.

Orbán második kormánya – 2010 – óta az állami vezetés azonban sikeresen megosztotta az addig monolit tömbként szereplő zsidó hangadókat, ami rádöbbentette lassan a magyar többséget: a magyarországi zsidóság különböző típusú emberekből áll, s nem képeznek semmiféle egységes, szinte ellenséges erőt. Ugyanúgy nem alkotnak valamiféle titkos, felülről irányított egységes egészet, ahogy a magyarok sem. Mára a magyarországi zsidóság egyes nagy ikonemberei, mint Konrád és Kertész, akormányzatot támogató álláspontokat hangoztatnak. Más oldalról ugyanez volt az LMP megalakulása és fennmaradása, a pártelnök ott szintén zsidó, aki bátran szakított az addigi ballib tabukkal és zsidóként dobott kesztyűt a ballib agytröszt pofájába...

ITT OLVASHATÓ

EGY REMEK INTERJÚ AZ EGYIK PÉLDAKÉPEMMEL

GA WEB MEDIA GROUP
Szerző: Győrfi András
2015.12.26.


Andrew Vajna az egyik legnagyobb példaképem. Hatalmas tehetségnek tartom, csak remélni tudom, hogy hasonló sikereket érek el életem során, mint ő a maga szakmájában. A riporter jó, jókat kérdez, sokszor éreztem úgy az interjút nézve, hogy szinte pontosan azt kérdezi, amit én magam is kérdeznék.

ITT NÉZHETŐ MEG

 
 
 
 

KÉT CSAPÁS AZ ILLIBERÁLIS DEMOKRÁCIA ELLEN

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2015.12.26.


Andrés Velasco közgazdász, volt chilei elnökjelölt és pénzügyminiszter a Project Syndicate-en megjelent véleménycikkében ír a közelmúltbéli dél-amerikai választások politikai jelentőségéről. „Kettővel csökkent a világ legrosszabb kormányának címéért versenyzők száma – bár Robert Mugabe hatalomban maradt Zimbabwéban, csak úgy, mint Orbán Viktor Magyarországon, Lengyelország pedig az illiberalizmus irányába halad, tizenkét év arrogáns autarkiája ért véget Argentínában, egy váratlan vereség pedig a venezuelai chavizmus kudarcát jelentheti, és ez elég ok az örömre” – fogalmaz.

Venezuelában úgy tűnt, minden adott Hugo Chávez személyesen választott utóda, Nicolás Maduro sikeréhez: ellenzéki politikusok bebörtönzése, kormányellenes tüntetők megfélemlítése, és az, amit a Human Rights Watch finoman a „kritikus médiafelületek agresszív csökkentésének” nevezett. Az egykamarás parlamentben mindennek ellenére kétharmados – alkotmányozó – többséget szerzett az ellenzék, ami lehetőséget ad nekik a politikai szempontok alapján kiválasztott bírák és egyéb hivatalnokok eltávolítására, valamint az elnök népszavazás útján történő eltávolítására is.
 
Két héttel korábban Argentína választói adták a papírformával ellentétben az ellenzéki Mauricio Macrinak a győzelmet – s bár a Kirchner házaspár Velasco véleménye szerint nem mentek el a Venezuelában tapasztalt végletekig, de az ellenzéki újságok zaklatása, bírósági ügyek manipulálása, és a jegybanki függetlenség erodálása tőlük sem állt távol.
 
Túl egyszerűnek tartja azokat az értelmezéseket, melyek egyetlen konkrét üggyel magyarázzák a fenti illiberális rendszerek visszaesését-bukását: bár az argentin gazdaság stagnált, a venezuelai pedig zuhanórepülésben volt, a kormányok jelentős összegeket fordítottak a választók jóindulatának megvásárlására – Argentínában a GDP 7%-ára rúg a költségvetési hiány, Venezuelában pedig egyesek szerint ugyanez akár a 24%-ot is elérheti. A gazdasági nehézségek mellett többek közt a közbiztonság kérdése is problémás volt: Venezuelában százezerből átlagosan ötvennégy ember lesz gyilkosság áldozata(!), a droggal kapcsolatos bűnügyek száma pedig Argentínában is növekedni kezdett...
 

ÍGY ÜLDÖZIK A VALLÁSOKAT NAPJAINKBAN

MANDINER BLOG
Szerző: Redakció
2015.12.26.


Zsidók, keresztények, muszlimok egyaránt hajlamosak azt hinni, hogy őket üldözik leginkább világszerte. Valójában azonban egyetlen felekezet sem birtokolja sem az agresszor, sem pedig az áldozat monopóliumát. Az egyének vallási alapon történő üldözése sokszor nem hitbeli vitákat, hanem politikai érdekeket és gazdasági erőviszonyokat tükröz.

Vallásszabadság visszavonulóban

Ha hihetünk a Religion and State Project elnevezésű egyetemközi kutatóprojekt nemrég közölt kimutatásának, a világon egyre jobban terjed a vallási kisebbségek diszkriminációja. Az amerikai kutatók objektív vizsgálata szerint a világon – a negyedszázaddal korábbi állapothoz képest – egyre több országban korlátozzák a kisebbségi csoportok vallásgyakorlását. A hittérítő munkásságot korlátozó országok száma 1990 óta 79-ről 99-re nőtt. A huszonöt évvel ezelőtti 53-ról 73-ra nőtt az imahelyek építését korlátozó, 36-ról 65-re pedig a nyilvános helyen történő vallásgyakorlást tiltó országok száma. Ezzel párhuzamosan egyre több állam teszi kötelezővé a kisebbségi felekezetek tagjainak regisztrációját.

A Religion and State Project által vizsgált 177 állam közül összesen kilencben tekinthető teljesen szabadnak a vallásgyakorlás. Ezek pedig Benin, Burkina Faso, Kamerun, Guinea-Bissau, Namíbia, Pápua Új-Guinea, Salamon-szigetek, Suriname és Új-Zéland. Meglepő módon a vallási kisebbségekkel szemben legtoleránsabb, keresztény többségű országok sem Európából, hanem a harmadik világból, Fekete-Afrikából és Latin-Amerikából kerültek ki. A legtoleránsabb muszlim többségű országok pedig ugyancsak fekete-afrikaiak: Burkina Faso, Gambia, Niger, Szenegál, Sierra Leone hatóságai szinte semmilyen mértékben nem szólnak bele az eltérő hitűek vallásgyakorlásába.

Politika és vallás kéz a kézben

A fenti listából is látszik, hogy egy adott ország demokratikus berendezkedése vagy éppen annak hiánya nem feltétlenül befolyásolja az adott államnak a kisebbségi felekezetekhez való hozzáállását. A vallásüldözés, vallásgyakorlásban való korlátozás ugyanis amennyire teológiai, legalább annyira politikai és gazdasági kérdés is. A mindenkori uralkodó társadalmi csoport elsőszámú célja saját hatalmának hosszú távú biztosítása, amiből az következik, hogy a rendelkezésére álló minden legitim eszközzel igyekszik semlegesíteni azokat a riválisokat, amelyek rövid, közép vagy akár hosszú távon veszélyeztethetik pozícióját.


Így aztán ahol a vallás fontos eleme akár az uralkodó, akár az ő hatalmát megkérdőjelező társadalmi csoport identitásának, ott szükségszerűen vallásüldözés alakul ki, melynek eszközei és mértéke az érdekkonfliktus nagyságától, valamint az adott ország kulturális hagyományaitól függően változhat...

ITT OLVASHATÓ

MI A NEVED, ZSIDÓ?

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Para-Kovács Imre
2015.12.24.


Amikor a Fidesz (Orbán Viktor) úgy döntött, hogy liberálisból – rövid nemzeti liberális kitérő után – konzervatív jobboldali párt lesz, akkor megörökölte az MDF rettenetes tagságát, ellopta a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt – nem kevésbé szörnyű szimpatizánsait, ismeretlen területre tévedt, ahol nemzeti mítoszok, legendák és abszurd vágyak határozzák meg a közös gondolkodást, valamint a döglődő MIÉP-ből is vastag sugárban hömpölyögtek visszafelé a nemzeti radikálisok (így nevezik magukat a Horthy- és nyilas szimpatizánsok mifelénk), azaz hirtelenjében valamit ki kellett találni, nehogy szétszéledjenek. Elsőre ez egyáltalán nem sikerült, pedig a stratégia már akkor is készen állt: nem mondani semmit, nem foglalni állást semmiben, ami sértő, esetleg megalázó a másik oldal, vagy a magyar kisebbségek számára, elkerülni minden ilyen jellegű konfliktust, és ha valaki sarokba szorítja őket, akkor arról hadoválni, hogy a Fidesz meghaladta már az urbánus-népi és egyéb szembenállásokat, nincs itt semmi látnivaló, nincs mitől elhatárolódni, mert aki üvöltve zsidózik valami tüntetésen, az nem politikailag zsidózik, csak úgy magán.

A magyar rasszisták és antiszemiták nem csak a könnyen azonosítható neonyilas pártocskákban gyűlnek össze, hanem szépen elosztva – főleg jobboldalon, de természetesen elismerem, hogy baloldalon is akadnak szép számmal passzív zsidó- és idegengyűlölők, őket azonban nem ez a gyűlölet határozza meg, csak ezt hozták otthonról, vagy a kortárs csoportból, aztán bennük maradt.

Mérvadó kutatások 30% környékére teszik a magyar antiszemitákat a társadalomban, azaz jelentős, el nem hanyagolható tömegről van szó, amit a Fidesz nem engedhetett elszéledni. A Fidesz (Orbán Viktor) viszont nem antiszemita, hiába vádolják ezzel mostanában egyre gyakrabban. Ezek az emberek összekeverik az antiszemitizmust azzal a törtetéssel, ami simán átgázol zsidókon, nőkön, romákon, magyarokon, norvégokon is, ha a hatalom megtartása vagy a baráti kör feltőkésítése ezt követeli meg, azaz a kormánypárt csont nélkül beleáll az antiszemita propagandába, ha arról van szó, miközben ebben ugyanúgy nem hisz, mint a kereszténységben, nacionalizmusban, liberalizmusban, konzervativizmusban, de még a populizmusban sem. Sajnos a 30% magyar antiszemita gyakorta belekényszeríti a pártot antiszemiták ajnározásába, de erről bizony nem a Fidesz tehet, hanem a magyar lakosság politikailag aktív többsége, mert amennyiben liberális jelszavakkal, vagy kommunista szólamokkal lehetne a hatalomban megmaradni, akkor holnap reggeltől Orbán Viktor vidám liberális vagy harcos kommunista lenne. Illetve nem lenne.

A lényeg az, hogy bármilyen ideológiával, előítélettel vagy eszme iránti hűséggel vádolják ellenfelei, az szükségszerűen nem igaz, mert sem elvek, sem előítéletek, sem eszmék nem befolyásolják a fenti két célja végrehajtásában.

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:

Magyar évszázadok 47. A zsidótörvények 1.


Magyar évszázadok 47. A zsidótörvények 2.