2016. szeptember 1., csütörtök

EGY VASBILIVEL A FEJÉN ÖLTÖNYBE SZORULVA, ÖKÖLBE RÁNDULT AGGYAL HÁTRAFELÉ NYILAZNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.09.01.


Ez egy ilyen nap. Nem is tudom eldönteni, hogy sírjak, vagy röhögjek. Vagyis de, el tudom. Röhögök. Az mégis kellemesebb.

Ma van az a nap, amikor a hetvenkettedik magyarázatot is meghallgathattuk arról, hogy mi a búbánatos túrót is keresett Orbán Viktor elsőszülött lánygyereke és az ő hites ura olyan helyen, ahová csak és kizárólag diplomáciai csatornákon keresztül előkészített módon lehet eljutni. Ma van az a nap, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és miniszter bejelentette, hogy anya lesz. Már amennyiben ezt jelenti az, hogy ő a 24. órában van. Nőknél ez kilenc hónap szokott lenni.

És ez az a nap is, amikor a pofám leszakadt. Így, egyszerűen.

Magam is szülő vagyok. Ha a gyermekeim akkor is öltönyt húztak volna egyetemistaként, amikor éppen nem volt szóbeli vizsga, garantáltan orvoshoz viszem őket, bár a videón látható fiatalokkal nem ez a nagyon nagy baj, hanem minden egyéb.

A nyíllal díszített zászló, az ember rémálmaiból visszaköszönő szófordulatok, az egész videó…nem is tudom, hogy nagyon ijesztő, vagy nagyon szánalmas inkább.

Ki a jó fene gátolja meg ezeket a fiatalokat abban, hogy úgy éljenek, ahogy azt jónak érzik? Mi akadályozza meg őket abban, hogy ápolják a gyökereiket, vagy amit ápolni akarnak? Mitől nem tudnak ők konzervatív értékek szerint élni? Azt csak óvatosan kérdem meg, hogy egy huszonéves fiatal milyen fertőzés hatására akar konzervatív lenni?

A nagyon nagy baj ezzel az egész hülyeséggel nem az, hogy így, vagy úgy, netán amúgy akarnak élni. A szörnyű az, hogy mindenki mást arra akarnak kényszeríteni, hogy az ő elveiket kövesse. Hogy az legyen az etalon, a kötelező. Ők vissza akarnak térni őseik értékeihez – ám tegyék azt – de úgy tegyék, hogy lehetőleg ne lépjenek rá másokra.

Nekem bűzlik ez az egész. Tényszerűen. Miféle fiatal az, aki a szabadság ellen lázad? Ilyen nincs a világon sehol. Milyen egyetemista fiatal az, akinek halványlila fingja sincs arról, mit jelent a liberalizmus, vagy van fogalma és hazudik, mint a parancsolat. Ők akarnák a mi jövőnket irányítani? Csak az hiányozna, semmi más...


ITT OLVASHATÓ

PALIRA VETT ORSZÁG?

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.09.01.


Ma már az ország legkisebb faluját is ellepték a kormány uszító plakátjai, a vízcsapból is a gyűlöletkampány folyik. Zsákban öntik a kampányra szánt közpénz milliárdjait a Pasa-parki cimborák és más, párt közeli jó barátok zsebébe. Semmi sem drága, a televízióban szinte percenként halljuk, hogy a Fidesz megvédi a magyar embereket, mindent elárasztanak a habonyi egypercesek.

Meg akarnak védeni bennünket azoktól a menekültektől, akiknek eszük ágában sincs ide jönni, még a legmerészebb álmukban sem itt képzelik saját maguk és családjuk jövőjét. Vajon tudják-e a magyar választók, hogy ma összesen mintegy 1300 menekült van az országban, miközben eddig mintegy 4000 döntően kínai és orosz üzletember vásárolt a kormánytól, jó pénzért, letelepedési kötvényt? Teszi mindezt a kormány többnyire offshore cégek közreműködésével, akik eddig csaknem százmilliárdos haszonhoz juthattak a közvetítő szereppel. Hogy kiknek a zsebébe vándorolnak a milliárdok, ahhoz talán nem is kell oly sok fantázia.

Ugyanakkor  hosszasan sorolhatnám azokat a kérdéseket, amelyeket nem teszünk fel, nem foglalkozunk velük, pedig ezek az igazi, válaszra és megoldásra váró, mondhatni nemzeti ügyeink. Addig míg ezeket nem kérjük számon a mai uralkodó elittől, ők zavartalanul lubickolhatnak a zavarosban, újabb és újabb hangzatos akcióval terelik el a magyar emberek többségének a figyelmét a lényegről, saját maguk és családjuk életéről. A gyűlölködés része lett az életünknek, beférkőzött az emberek mindennapjaiba. Közben pedig a Fidesz csókosai gazdagodnak, úgy urizálnak mintha nem is Magyarországon, hanem valamelyik olajban gazdag közel-keleti országban élnének.  Telhetetlen kisgömböcök pénzeszsákja nyeli az adóforintjainkat, a korrupció, úgymond “törvényesített” keretek között zajlik, büntetlenül. És akkor még nem beszéltünk a fideszes helyi hatalmasságokról, kiskirályokról, akik élet és halál urai a vidéki településeken. Vajon csak véletlen, hogy Mr. 20 százalékról például Debrecenben tíz emberből tizenkettőnek ugyanaz a név jut az eszébe?

Milyen ország az, ahol az urak, már a “csóróktól”, a nyomorban élőktől is büntetlenül lophatnak? Jönnek az új és új Voldemortok, akik Fidesz tagkönyvvel a hátsó zsebükben úgy gondolják, mindent megtehetnek. Az  utóbbi hetek, hónapok történései alapján úgy látszik, hogy a Fideszben – ahol “alkotmányos költségként” becézik a korrupciót – éppen a nincstelenek, a többszörösen hátrányos helyzetűek foglalkoztatására, felzárkóztatására szánt EU-s pénzeket tekinthetik egyesek szabad prédának. Őket vajon miért nem akarja a kormány  megvédeni?

ITT OLVASHATÓ

SULIKEZDÉS HATÁRÁTKELŐ MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.09.01.


Ha már Magyarországon immár hagyományosan szeptember elseje az iskolakezdés napja, arra gondoltam, megnézhetnénk, milyen döntéseket kell meghoznia annak, aki külföldön szembesül ezzel a kérdéssel – ebben az esetben is erősen számítok a tapasztalataitokra, és véleményetekre természetesen.

Szóval iskolakezdés. Gyakran stresszhelyzet gyereknek, szülőnek egyaránt, és ez fokozottan igaz akkor, ha a gyerek külföldön kezdi az iskolát, életében először.

Valami azt súgja, hogy a gyereknél talán csak a szülő izgul jobban ilyenkor, különösen azért, mert egy jó vagy rossz élmény hosszú időre meghatározó lehet a gyerek számára.
Így aztán nagyon nem mindegy, milyen döntést hozunk, és persze a döntésünk függ az anyagi helyzetünktől az iskolaválasztás terén is.

Helyi suli vagy nemzetközi iskola?

A kérdés szerintem a legtöbb magyar határátkelő számára nem kérdéses, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ne a helyi önkormányzati vagy állami iskolába írassák a gyermeküket.
Érdekes ugyanakkor, hogy az Explat Explorer felmérése szerint még azoknak a szülőknek a harmada (31 százalék) is inkább az állami oktatás mellett dönt, akik megengedhetnék maguknak a nemzetközi magániskolát, és ehhez képest csak 44 százalék választotta a nemzetközi sulit.

Elsősorban persze azoknak érdemes az utóbbi iskolatípust választani, akik nem terveznek hosszabb letelepedést, azaz gyakrabban mozdulnak egyik országból a másikba, mert ezek az iskolák könnyebben átváltható képzést nyújtanak (jellemzően a brit, vagy az észak-amerikai tanrendet követve).

Aki viszont hosszabb távon gondolkodik (vagy nincs annyi pénze, amennyibe egy ilyen iskola kerül – és mi, magyarok, alighanem ilyenek vagyunk), az jobban jár a helyi iskolával.

Ráadásul a helyi sulinak rengeteg (igaz, más típusú) előnye van, például a gyerek könnyebben magába szívja a nyelvet és a helyi kultúrát, olyan barátokat szerez, akik nem költöznek tovább egy-két év múlva (a nemzetközi iskolákban a tanulók fele lecserélődik minden évben), azaz jobban beilleszkedik a társadalomba. A magam részéről én inkább a helyi iskola mellett tenném le a voksot éppen ezen előnyök miatt...

ITT OLVASHATÓ

FÉLELMETES HASONLÓSÁG

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Megyesi Gusztáv
2016.09.01.


Tisztelt Áder János Államelnök Úr!

Azért fordulok Önhöz, mert az idei Szent István-napi kitüntetések után tudtam meg, hogy nemcsak különféle állami szervezetek, hivatalok, de civilek is fölterjeszthetnek arra érdemes egyéneket például lovagkeresztdíjra; mint civil polgára ennek az országnak, ezzel a lehetőségemmel kívánok most élni.

Elöljáróban csak annyit jegyeznék meg, hogy az egyik, minap elhunyt kedves ismerősöm a hatvanas években közvetlen szomszédja volt bizonyos Lucz Gizella özvegyasszonynak, aki sokat mesélt neki volt férjéről, Szálasi Ferencről, sőt annyira szoros barátság alakult ki közöttük, hogy a végén még a férjétől kapott leveleket is megmutatta neki. Az egyik ilyen levélbe az azóta elhunyt ismerősöm örökösének és a véletlennek köszönhetően nekem is alkalmam nyílt betekinteni. Ebben a volt férj (akkor még vőlegény) a menyasszonyának írt kedves szavak mellett néhány szóval megemlíti Lucz Gizella unokaöccsét is, s örömét fejezi ki, hogy a fiatalember igen szereti a természetet, gyakran kirándul és szívesen horgászik, továbbá hogy aggódik a vizek tisztaságáért. Néhány praktikumot is ajánl neki, például hogy az apró halakat mindig dobja vissza, hadd nőjenek tovább, a vízbe pedig másoknak se hagyja, hogy szemetet dobjanak bele.

Ezek a szavak nyilván Elnök úr szívéhez is közel állnak, hiszen ahogyan ismerőseimtől hallottam, Elnök úr is rajong a horgászatért, államférfiként pedig minden lehetséges fórumon fölemeli szavát a vizek védelméért. Ebből következően meggyőződésem szerint Ön is támogatni fogja javaslatomat, hogy Szálasi Ferenc a következő nemzeti-keresztény ünnepen, október 23-án posztumusz lovagkereszt kitüntetést kapjon. Nem hinném, hogy e nemes gesztus objektív akadályokba ütközne, hiszen

Ön ezekben a napokban tucatjával jut hozzá lovagkeresztekhez.

Ami szerény személyemet illeti, értelmiségi vagyok, s annak a pártnak a szimpatizánsa, amely Önből köztársasági elnököt csinált. Mindazonáltal nem foglalkozom napi politikával. Elfogulatlanságomat bizonyítja, hogy Szálasi Ferencet nem ismerem, munkásságáról még csak nem is hallottam, ám ez a véletlenül kezembe került levél önmagában meggyőzött arról, hogy nagyszerű emberről, nagy ívű gondolkodóról van szó, aki már a múlt század negyvenes évei-nek elején képes volt észrevenni az utókorra leselkedő környezeti veszélyeket. Sok ismerősöm szerint Szálasinak nem is a lovagkeresztet, de egyenesen a Magyar Szent István-rendet kellene megkapnia, s még akkor is adósai maradnánk neki.

Ugyanakkor nem hallgathatom el, hogy bizonyos körök kétségüknek adtak hangot a kitüntetendő személlyel kapcsolatban, mondván, némi folt van a múltjában, követett el hibákat, nem véletlenül akasztotta fel a népbíróság. Ezzel én nem foglalkozom, egyébként se felejtsük el, hogy emberek vagyunk, egyikünk se hiba nélkül való; a lónak is hány lába van ugye, mégis megbotlik.

Végzetül Elnök urat arra kérem, hogy ne vegye szívére a mostanság a személyére záporozó vádakat, miszerint az elhíresült lovagkeresztes kitüntetéssel kapcsolatban is jellemtelenül viselkedett, lejáratva ezzel saját magát és hazáját, pont úgy, mint amikor a környezetvédelemről papol külföldi fórumokon, itthon pedig még csak szót sem emel párt- és eszmetársai környezetromboló intézkedései ellen. Ön mindezzel csak ne törődjék, az októberi ünnepség után legyen inkább büszke arra, hogy mint a nemzet legfőbb megtestesítője ezúttal is előrébb helyezte egy civil ember javaslatát az önző és kicsinyes pártérdekektől.


Megyesi Gusztáv

ITT OLVASHATÓ

A BÓTMÁNIÁS HITGURU ZSOLT BOLDOGSÁGA

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2016.09.01.


Az a nagy illatos helyzet, hogy voltam bótban. Vasárnap, mert akkor még a madarak is új dallamot fütyülnek, olyan veszettül jó kedvük van. Sőt, eszembe jutott az 50 millióért másolt ámerikaias új magyar himnusz időjárás jelentése is: "Köszönettel tartozunk/Hogy tisztább az ég" Hah, 'oszt kinek köszönjem meg?

Megköszönhetem Semjén Bótos Zsoltnak? Hát jó, derű van, béke, és még vásárolni is lehet a gyönyörű, szabad vasárnapon. Tele vót a bót. Nagy bót, mert a kicsi bótok rohadt drágák, oda csak kényszerből megy a magyar. Meg a kicsi bótban nem lehet családi programot megejteni, a nagy bótban jól érzi magát apuka (elvan a horgász bigyókkal), a gyerek (rácsodálkozik mindenre, tud játszani a többi gyerekkel a játszósarokban). Anyuka nyugodtan vásárol, hét közben nem tud, mert nincs rá ideje. Munka, vacsora főzés, egy kis mosás, rámolás, tévézés; gyerekkel, férjjel való komoly törődés).

Jó vasárnap a bótban, ezért ne akarjon Semjén Zsolt beleköpni a (vasárnapi) levesbe. Se. Nem áldotta meg szeretett jó Istene valami nagy kreativitással, ezen a bótbezáráson rugózik állandóan. Na de mit is tehetne mást, egy soha meg nem választott pártnak nevezett tömörülés első embereként? Semmihez nem ért, nem nagyon van képben, de azért azt javasolnám neki, hogy vasárnap meg ne szólaljon, lazítson, pihenjen, lovagoljon be-ki, ahová akar; lövöldözzön valamelyik kormánypárti társa erdejében. Választhat, nagy a kínálat.

Mégis csak jobb nekünk, ha csöndben van, így legalább nem árt, a nagy fizetését így is úgy is bezsebeli a közösből. Ahhoz meg semmi köze, hogy az emberek mikor, mit csinálnak, milyen alapon pofázik bele a szabadságunkba ez az ismeretlen muksó!

Növelje a templomba járók számát, mert elég nagy szarban vannak: 2001-től az 5,5 millió helyett már csak csak 3,8 millióan mondják magukat katolikusnak, és még ennél is sokkal kevesebben járnak templomba. Még a papok is. Alig tudnak évente egy-két papot felszentelni, nem túl vonzó Isten segédjének lenni. A II. világháború után ötezer körül volt a világi és szerzetespapok száma. Mára már csak kétezer. Éljen a vallásszabadság!

ITT OLVASHATÓ

ÖRÜLÖK, HOGY ITT VAGY, MERT ÉN IDÁIG NEM MERTEM MEGSZÓLALNI! - HÁTRÁNYOKKAL INDULÓ AKTIVISTÁK A MUNKÁJUKRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.09.01.


A Velünk beszélj, ne rólunk! című könyvben hátrányokkal induló aktivisták beszélnek életükről és munkájukról. A Közélet Iskolája és a Napvilág kiadó kiadványa e történetek révén cáfolja azt az elképzelést, hogy a társadalmi részvétel a kiválasztottak előjoga kell legyen – és inspirációként szolgálhat a cselekvéshez mindazok számára, akik nehéz körülmények között élnek, vagy valamilyen hátrányt szenvednek. Részleteket közlünk a könyvből, a képeket Csoszó Gabriella készítette.

„2006-ban voltam először külföldön. Madridban voltunk egy konferencián: kilenc magyar szociális munkás, meg én, hajléktalan emberként. Összesen negyven szociális munkás volt a konferencián, és amikor először fölszólaltam, hogy Balog Gyula vagyok, hajléktalan, hulla csönd lett. Mondom, mi bajuk van ezeknek? Egy hajléktalan a konferencián? Van egy hajléktalan ember, ez a probléma? Hát, azt mondták, valahogy így. Ezután azért is harcoltam, hogy minden hajléktalanságról szóló konferencián ott legyen legalább egy hajléktalan ember, és ezt sikerült is kiharcolni.”

ITT OLVASHATÓ

A HETEDIK ÉVE ELNYOMOTT ELLENZÉKKÉNT VISÍTÓ KORMÁNY FÓBIÁI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.09.01.


Tegnap – ismét – megtudtuk, hogy a Szalonnát Soros György támogatja. Egy kedves troll árulta el, akit sajnos le kellett sikálnunk a közösségi oldalunkról, mert ahelyett, hogy elmondta volna a nagy titkot – mármint hogy mi módon támogat minket Soros – elkezdte inkább az olvasókat fenyegetni. Azt meg nem jól viseljük.

A keletkezett űrt bőven lehet pótolni az agitprop oldalak gazdagon buzgó forrásaiból, ahol a sötétlelkű akarnok (nem Orbán, hanem Soros) szekértolóinak tábora név szerint fel van sorolva.

A kérdés az, miért kellene belemennünk Orbánék zsákutcájába? Miért kellene tagadni bárkinek is, ha részesült a Soros-alapítvány támogatásából? Függetlenül attól, hogy valakinek szimpatikus, vagy nem szimpatikus Soros György, ő nem egy körözött bűnöző, nem terrorista, nem törvényenkívüli. Az alapítványai legálisan működnek, a támogatási összegeket Soros a saját adózott jövedelméből biztosítja.

Innentől kezdve mi a kérdés? Alapítványi támogatásért – gondolom – pályázni kell. Nem úgy van, hogy egy sötét sarkon az ember zsebébe tuszkolnak néhány milliót és fegyverrel kényszerítik, hogy tartsa meg a pénzt. Úgy van, hogy pályázatot kell írni, vagy egyéb módon támogatásért folyamodni – nem ismerem a rendszer működését – a támogatást egy bizottság megítéli, vagy nem. Aki hozzájut ilyen forráshoz, azt legálisan, nem a törvények megkerülésével teszi. Nyilvános adat, fenn található azoknak a honlapján, akik kaptak ilyen forrást.

Ehhez képest a kormánypropaganda igyekszik jó ideje úgy beállítani az alapítványi pénzhez jutott szervezeteket és portálokat, mintha azok valami bűnös, sötét, illegális és titkos, vagy titokban tartandó dolgot cselekedtek volna. Igyekeznek kriminalizálni Soros Györgyöt, az alapítványait, mégpedig azért, hogy a támogatásban részesülő szervezeteket lejárathassák.

Ugyanis a többségük kormánykritikus, ezt pedig a hetedik éve elnyomott ellenzékként visító kormány képtelen feldolgozni lelkileg. A hetedik éve mindenkit teli pofával ócsárló, folyamatosan tiszteletet követelő, állandóan harcban álló és megállás nélkül ellenségeket gyártó kormány nem tűri a kritikát. Jogosan, ugyanis a kritikának van alapja, a tények ellen pedig kizárólag harci riadóval, mocskolódással, hazudozással tud védekezni a rendszer..
.

ITT OLVASHATÓ

BALOLDALI SZIGET FESZTIVÁL - HORÁNY, 2016. SZEPTEMBER 2-4.

LE MONDE DIPLOMATIQUE - MAGYAR KIADÁS
Szerző: Admin Indside
2016.09.01.SZEPTEMBER 2. PÉNTEK
Duna-sziget terem

10.00–12.00 Önkormányzatok és kistérségek válasza a szegénységre, kreatív megoldások népszerűsítése.
Levezető elnök: Szentpéteri Györgyi, az Első Magyar FNA Egyesület elnöke.

Előadók: Dr. Bajka Gábor munkaügyi kutató, Baki Ferenc közgazdász, baloldali aktivista, Dús Ildikó Magyardombegyház polgármestere és L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány igazgatója. „Van kiút-esélyteremtés a kistérségekben” címmel bemutatkozik az alapítvány, filmvetítéssel, képkiállítással, árusítással (pl. szőnyegek, kecskesajt stb.), Havranek Ferenc, az Európai Baloldal MMP 2006 alelnöke, Hódmezővásárhely volt önkormányzati képviselője, Karácsony Gergely, a PM társelnöke, Zugló polgármestere, Németh Gézáné, nemtii lakos tanúságtétele, Törzsök Erika a Határon Túli Magyarok Hivatalának volt elnöke.

11.00–12.30 Múzeumlátogatás. A Természetbarát Turista Egyesület munkásmozgalmi hagyományokat is bemutató múzeumának megtekintése idegenvezetéssel, a Meteor Erdei Telepen.

Gyülekezés a fesztivál regisztrációs pultjánál 11:50-től 11:00-ig.

Ifjúsági szárny, nagyterem

12.45 - 13.00 Antifasiszta kiállítás.
Megnyitja: Hanti Vilmos, az Ellenállók Nemzetközi Szövetségének (FIR) és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Egyesületének (MEASZ) elnöke.

Nagyterem bejárat

13.15 - 13.30 Társadalomtudományi és baloldal könyvesbolt megnyitása.
Üzletvezető: Péntek Zoltán.

Nagyterem

13.00–14.00 Ebéd 

Közben toldi táncokkal fellép az Igazgyöngyök tánccsoportja

13.55–14.00 Megnyitó.
Vajnai Attila, az Európai Baloldal MMP2006 elnöke és Droppa György, a SZAB aktivistája.

14.00–15.00 A szélsőségek, a rasszizmus és az újfasizmus megerősödése Európában – okok, következmények és cselekvési alternatívák a baloldal számára
Levezető elnök: Somi Judit, a SZAB aktivistája.

Előadók: Balázs Gábor újságíró, a Rednews főszerkesztője, Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke, Krausz Tamás történész, egyetemi tanár, Székely Gábor történész, egyetemi tanár.

15.00–16.00 Kié lesz a föld? 
Levezető elnök: Tóth Andrásné, az Európai Baloldal MMP2006 alelnöke, Egercsehi volt polgármestere.

Előadók: Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola ügyvezetője, Korózs Lajos országgyűlési képviselő, az MSZP Baloldali Tömörülés alelnöke, Haris Tóth Csaba, a Duna Kör elnökségi tagja. Ángyán József volt államtitkár levelét felolvassa a levezető elnök.

16.00–17.00 A szakszervezetek erőtlenségének okai Közép- és Kelet-Európában
Levezető elnök: Ferencz Norbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) ifjúsági tagozatának elnöke.

Előadók: Kordás László, az MSZSZ elnöke, Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke és Gál Rezső, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnöke.

17.00–18.00 Lehet-e demokratikus és munkásbarát, valódi baloldali politika az EU-ban?
Levezető elnök: Totyik Tamás tanár, oktatáskutató.

Előadók: Andor László, az Európai Unió szociális ügyekért felelős volt biztosa, Vajnai Attila, az Európai Baloldal MMP2006 elnöke, Hortobágyi Anna közgazdász, a Balpárt aktivistája, Szanyi Tibor, az MSZP Európai Parlament-i képviselője.

18.00–19.00 A rendszerváltás történelmi tapasztalatai
Levezető elnök: Totyik Tamás tanár, oktatáskutató.

Előadók: Barát Endre szociológus, Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület alelnöke, Havranek Ferenc, az Európai Baloldal MMP2006 alelnöke, Hódmezővásárhely volt önkormányzati képviselője, Kállai R. Gábor író, Korózs Lajos országgyűlési képviselő, az MSZP Baloldali Tömörülés alelnöke, Setét Jenő Brada jogvédő, Tóth Andrásné az Európai Baloldal MMP2006 alelnöke, Egercsehi volt polgármestere, Török Zsolt, az MSZP volt szóvivője.

19.00–20.00 Világgazdasági kilátások, a BRIC-országok fejlődése – lassuló növekedés?
A COP21 kudarca
Levezető elnök: Bódás Sándor, az MSZP környezetvédelmi tagozatának alelnöke.

Előadók: Szanyi Tibor, az MSZP Európai Parlament-i képviselője, Fidrich Róbert, Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse, Artner Annamária, az MTA KRTK Világgazdasági Intézet főmunkatársa, a Zsigmond Király Egyetem tanára, az ATTAC Tudományos Tanácsának elnöke

Duna-sziget terem

16.00–17.00 A ’45 utáni történelem és emlékezetpolitika

Földes György történésszel, a Politikatörténeti Intézet főigazgatójával beszélget Pók Attila történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, igazgatói megbízottja.

18.00–20.00 Harc a centrummal szemben: afrikai és latin-amerikai válaszok.
Levezető elnök: Kovács Gábor újságíró, a MÚOSZ Külpolitikai Szakosztályának tagja.

Előadók: Julio César Cancio Ferrer, a Kuba magyaroroszági nagykövete, Martin Saldrian, a Venezuelai Bolivári Köztársaság nagykövetségének első titkára, ideiglenes ügyvivője, Kupi László, a Latin-Amerika Társaság ügyvezetője, Szlimán Ahmed, a Kelet- és Közép-európai Szolidaritási Szövetség Nyugat-Szahara Népével elnökség tagja.

20.00–21.00 Vacsora

Duna-part

21.00–22.00 Tábortűz.
Tűzmester: Róna Péter. Fellép a Ságvári Kórus. 

Duna-terasz

21.00–21.30 Emléktáblaavatás.

Nagyváradi-Szűcs Mihály, a MEASZ alelnöke, valamint Vajnai Attila, az Európai Baloldal-Munkáspárt 2006 elnöke jelképesen felavatja Ságvári Endre antifasiszta ellenálló emléktábláját. Fellép Zsolnai Júlia színművész és a Ságvári kórus.

Duna-sziget terem

22.00–23.30 Filmklub.
Az idei filmek az 1956-os események évfordulójára tekintettel, a kor nemzetközi környezetének egy-egy elemét villantják fel.

Az Algíri csata

A film 1954-62 között játszódik, az algériai felszabadító háború eseményeit bemutatva. A ma már klasszikusnak számító filmet Gillo Pontecorvo, az olasz antikolonista marxista rendező készítette, szinte kizárólag amatőr színészekkel. A neorealista film érzékletesen ábrázolja, hogy milyen háborút vívott az 56-os menekülteket befogadó Franciaország és milyen dilemákkal kellett szembenézniük az ellenállóknak. A film zenéjét Ennio Morricone szerezte.

A filmet bevezeti: Melegh Attila
------------------------
A Baloldali Sziget Fesztivállal egy időben társult konferenciát tart az Európai Baloldali Párt Kelet-európai munkabizottsága.

A konferencia egyik kiemelt témája a menekültválság okainak feltárása, annak következményei a régióra nézve és a lehetséges megoldások keresése.

A konferencia célja olyan közös munkaanyag megalkotása, amelyet a párt aktualizálva beépíthet decemberi kongresszusának dokumentumába.

Az angol, orosz és magyar nyelvű szinkrontolmácsolással is segített konferencián való részvétel díjtalan

A Baloldali Sziget Fesztivál helyszíne:
Regatta Szabadidőközpont, Horány, Parti út 16.

A TOVÁBBI PROGRAMOK, INFORMÁCIÓK ITT OLVASHATÓK

ORBÁN RÁHELÉK ENNYIRE CSÓRÓK?

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.09.01.


Én mindent elhiszek. De most komolyan. Én tényleg elhiszem, hogy Rasi meg Pityu magánúton voltak Bahreinben. Nagyon is el tudom képzelni, hogy kikapcsolódni mentek, kipihenni a dolgos hétköznapok fáradalmait.

Azt is el tudom képzelni, hogy ilyenkor a kirendelt helyihülyékben felbuzog a gyáááj, ha már ide jönnek hozzuk össze őket legalább egy herceggel, miniszterrel vagy fasztuggya kivel, nehogymá' Papus azt gondolja, le se szarjuk a gyerek nyaralását. Meg azt is el tudom képzelni, hogy nem sokkal a legnagyobb ellenzéki párt feloszlatása után a bahreini diplomáciának is kapóra jött a balkán sarki uralkodócsalád tagjának látogatása. Még ha annyira nem is érdekelte őket az egész, hogy számon tartsák a hajszálpontos rokonsági fokot. Én ezt mind megértem és el tudom képzelni.

Azonban van itt valami, amit még én se értek. Nézzél a képre, nyájas olvasó:

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT UGRÁL BUDAPEST ÚGY, AHOGY ANKARA "FÜTYÜL" - EGY "ILLIBERÁLIS" KAPCSOLAT LEHETSÉGES HÁTTERE

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.09.01.


Törökország vezetője, Recep Tayyip Erdoğan, aki egyébként Orbán egyik „illiberális példaképe”, a július 15-ei sikertelen puccskísérlet után kíméletlen tisztogatásokba kezdett: már a sikertelen hatalomátvételi kísérlet másnapján bármifajta vizsgálatot mellőzve letartóztatott 2700 bírót. Az elmúlt hetekben pedig már legalább 18 ezer embert zártak börtönbe országszerte. A legfrissebb hírek szerint a török állam vezetője már attól sem riadna vissza, hogy visszaállítsa a halálbüntetést.

Ebbe a jelenleg nagyon „idilli” országba
látogatott el első magas rangú külföldi politikusként Szijjártó Péter, aki rögtön megjegyezte, hogy szerinte károsak a hatalomátvételi kísérlet felelőseinek felderítésével kapcsolatos külföldi kritikák, hozzátéve azt is, hogy a magyar kormány természetesen partnere lesz a törököknek, hogy felkutassák a hazánkban bujkáló, a jelenlegi török vezetéssel szemben álló sejteket és szervezeteket. Budapest tehát pontosan azt teszi, amit Ankara elvárhat tőle. Mondjuk, ez nem meglepő annak fényében, hogy milyen kiváló üzleti kapcsolatok épültek Erdogan és Orbán emberei között.

A július 15-ei sikertelen puccskísérlet során 208 embert öltek meg, köztük 60 rendőrt, 3 katonát és 145 civilt. Rá egyetlen napra Recep Tayyip Erdoğan jelenlegi török köztársasági elnök tisztogatásokba kezdett mindazok ellen, akik véleménye szerint részt vehettek a hatalomátvételi kísérletben. Törökország vezetője Fethullah Gülent, egykori mentorát és jelenlegi legnagyobb ellenlábasát kiáltotta ki a legfőbb felelősnek, igaz, meggyőző bizonyítékokkal még nem állt elő.

Természetesen egy, a demokratikus államrend elleni erőszakos hatalomátvételi kísérletet és a felelősöket föl kell keresni és elítélni, azonban az a tény, hogy már a puccskísérlet másnapján például
letartóztattak 2700 bírót, jelzi, hogy jóval több minden történik most Törökországban, mint ami elsőre kitűnhet. Egyértelmű, hogy a jelenlegi török vezetés már kész listával rendelkezett jóval a puccskísérlet előtt, hogy mégis a közeljövőben mely ellenfeleket kéne eltenni láb alól. Ebből a szempontból a július 15-ei események kapóra jöttek Erdogannak, hiszen így végre hozzáláthat ahhoz, hogy előkészítse annak a diktatórikus prezidenciális rendszernek a bevezetését, amelyre évek óta készül...

ITT OLVASHATÓ

EURÓPAI BALOLDAL VÁLASZÚT ELŐTT

KETTŐSV MÉRCE BLOG
Szerző: Scheiring Gábor
2016.08.31.


A baloldal válsága, ami pár évvel ezelőtt még posztszocialista sajátosságnak tűnt, mára összeurópai jelenséggé vált. Ha el akarja kerülni a harmincas évek megismétlődését, és nem akar évtizedekre kiiratkozni Európa politikatörténetéből, akkor a baloldalnak alapvető változtatásokra van szüksége.

Európa politikai közhangulata kísértetiesen emlékeztet a harmincas évek hangulatára. Annak a történetnek ismerjük a végét. Azt ugyanakkor mára már sokan elfelejtették, hogy a harmincas években a radikális jobboldal felemelkedését ugyanaz a gazdasági kiábrándultság és elitellenesség fűtötte, mint korunk illiberalizmusát. A nemzeti szocialista és fasiszta jobboldal ott és akkor tudott megerősödni, ahol a szociáldemokrácia nem tudott osztályokon átívelő politikai otthont kínálni a válságtól besokallt választók többségének. Svédország többek között ebben különbözött Németországtól.

A dühre építő tekintélyelvű jobboldali politika akkor is és ma is kulturális kódokba csomagolva értékesíti újra az osztályellentéteket.

Éppen ezért veszélyes, ha a baloldal nem érti meg a társadalmi kiszolgáltatottság és az osztályélmény jelentőségét. Ebben rejlik korunk baloldali kudarcának gyökere. Két évtizeddel ezelőtt a baloldal elitje azt gondolta, hogy a szabad piac ideológiai vonatára felpattanva előbb érhet célba, mint a jobboldal. Történelmi léptékű tévedésnek bizonyult. Mára világossá vált, hogy a neoliberális kapitalizmus válsága olyan politikai vihart kavart, amiből csak gyökeres megújulással, a progresszív szociáldemokrata politika életre keltésével léphet ki a baloldal...

ITT OLVASHATÓ

KÖHÖG A BOLHA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.09.01.


"Az MSZP nem támogatja az uniós kötelező betelepítési kvótát, az erről szóló október 2-i magyarországi népszavazás azonban felesleges, annak nem lesz semmilyen jogi következménye - hangsúlyozta szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke."

Na? Ehhez mit tetszik szólni? Nem támogatja. Akkor most mi lesz? Mindenki fejvesztve rohangál, és közben azt kiáltozza, az MSzP nem támogatja. Ez szörnyű.

Fityfiritty elment Európába, és közölte, hogy nem támogat valamit, ami már rég nincs. Igazából nem is volt soha. És ha volna? Nem az a kérdés, ki a francot érdekel, mit támogat és mit nem egy gittrágásra is alkalmatlan egylet, hanem az, ha volna ilyen, azon mi volna nem támogatandó egy elvileg nem náci pártnak.
Dehát nem is ez az érdekes. Hanem hogy a gittrágásra is alkalmatlan egylet elöljárója majd megoldja az Európai Unió összes problémáját:

ITT OLVASHATÓ

NAGY, ŐSI NEMZET FIA ÉS LÁNY MENNI ARAB ORSZÁG

HUPPA BLOG
Szerző: L.Alex
2016.08.31.


Hozni nektek ide, ungarische fehér agyag, vászon, yes, hogy legyen nektek miből varrni ruha. Kiváló minőség lenni a Mészáros&Tiborcz narancshajnal corporésőn terméke. Rajtunk is ez feszülni, látni ti szemetekkel, milyen kiváló minőség, varrás nem feslik, gomb nem szakad, pedig feszül, lenni kurvára kényelmetlen, de mi mosolyogni, képvisel hungrie baráti ország.
Mi állni saját láb, hozni nektek ide, letelepedési kötvény, nem kell?
Nem?
Pedig lenni mi kiváló keresztény ország, fantaszticó pogány szokásokkal, nem szeretni mi se zsidók, se migránsok! Yes!
Lenni mi Európa gyöngyszeme, yes körbe kerítés, lenni az kagyló héja, benne gyöngyszem Felcsút.
Lenni nálunk sok édes víz, nem úgy, mint itt, ahol csak lenni meleg és homok van, ti jönni Hungria, yes, várni te, leírom

300.000 euró, yes, júró!
Nem, nem , te ezt vissza kapod 5 év és mehetni Unió, oda ahová akarni!

Hozni mi nektek ide, üveggyöngy is, meg magyar kultúra, yes, yes, lenni ez rovásírás, ősi ungárn, szittya kultúra, yes.

Kérdezni én tőled, miért lakni te sátor, miért nem építeni Garancsi corporésőnnel nagy szálloda?
yes!

Használni ti tevefuttatásra Budapest, Orczy kert, Mészáros&Tiborcz lóversenypálya, yes, lenni szép sivatagos terület, fa nem lenni sehol, yes.

Lány lenni, én egyik legfontosabb feleség, neve lenni Récsől, yes állni szép, saját láb, te nézni. Lenni neki húg, yes, te beházasodni ungarishe king family, yes.

Lenni Orbán king, balsój, yes ! Európa legnagyobb uralkodója, ország kicsi, pötit, uralkodó nagy, very, very harasó! Yes!

Ti adni nekünk gáz, olaj, mi biznisz, Európa! Yes! Ti jönni Ungárn, he?

Enni finom disznótoros, inni ungarische pálinká? gut!

Mi most menni reptér, Csányi magángépe, ja, zzzzzzz repülő, érteni te?

Báj, Aladdin legyen veletek!


ITT OLVASHATÓ

SZÁLLODAÉPÍTÉSTŐL A MAGÁNKLINIKÁIG - ÍGY TÜNTESD EL AZ UNIÓS PÁLYÁZATI PÉNZEKET A KEDVEZMÉNYEZETT CÉGEKKEL EGYÜTT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2016.09.01.


Sok cikket írtunk már arról, hogyan járnak pórul Magyarországon a nagyszabású építőipari projektekbe bevont alvállalkozók, akik a tulajdonképpeni munkát elvégzik. A most bemutatandó történet sem végződik happy enddel, legalábbis azok számára, akik évek óta várnak a pénzükre, viszont képet kapunk arról, hogyan lehet több száz millió forintokat eltüntetni úgy, hogy ez a hatóságokat cseppet se érdekelje:

ITT OLVASHATÓ


ANYA! APA! KEZDŐDIK!

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: Török Monika
2016.08.31.


Mostanra már valószínűleg minden 18 (pardon: 16) év alattinak beleállt a görcs a gyomrába, már mindenki vadul kivasalta az ünneplőjét, megvetette az új táskát, tolltartót, izés füzetet, bigyós körzőt, pláneolyanos tornazsákot, jaj-de-ez-olyan-cikis tesicuccot, meg a kiegészítőket.

Az idén már tök olcsóból meg lehetett úszni, a rezsicsökkentés jegyében, ha mindenből új, akkor akár 80-90 ezer forintból is, hozsánna néked, NER.


Majd holnap megkapjuk a tankönyvcsomagokat is, melléjük a csekket, az se két fillér lesz, pláne, ha a gyerek nyelvet is tanul (miért ne tanulna?!), meglesz olyan 20-25 ezerből, van annak, aki el nem issza. Hozsánna néked, KLIK.

És ha már KLIK: hát veszünk az iskolának géppapírt, krétát, kifestettük az iskolát, a kerítését (lehetőség szerint szivárványszínűre), újrahúztuk a drótokat a falban, kicseréltük a villanykörtéket, visszaszereltük a kilógó konnektorokat, odaadtuk az alig használt monitorjainkat, laptopjainkat, televettük a klotyókat vécépapírral, szappannal, papírtörölközővel. Esetleg vettünk már padokat és székeket is, meg persze táblákat, térképeket, Mengyelejev-táblázatot és ami még kellhet a közoktatásban, ha már értünk van, hozsánna néked ismét, KLIK.

Akiknek nem volt szerencséje, már ma ájuldozhattak a hőségben az évnyitón, jobb helyeken összevonják ezt az első tanítási nappal - mert a szeptember elseje az szeptember elseje, kit érdekel, hogy csütörtök, és esetleg semmi értelme ennek az egésznek?! Rend a lelke mindennek...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY LESZ A LIBERÁLISBÓL TERRORISTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.31.


Már az is figyelemre méltó, hogy Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője, az ATV tulajdonosa a Fidesz-közeli és a szélsőjobboldal kommentelőit vonzó Mandinernek adott interjút "Az iszlám és a balliberális oldal szövetsége fenyegetés" címmel. Egyértelműen kijelölve azt a szellemi közösséget, ahova tartozik. De ahogy Németh levezeti sajátos világnézetét, az előrevetíti, hogyan lesz üldözendő terrorista, aki liberális. Ez az interjú jelentős mérföldkő lesz az újkori magyar fasizmus történetében.

Ennek lényege, hogy a muszlimokat a terrorizmussal azonosítja, a liberális demokraták menekültekkel szembeni magatartását a muszlimok és a liberálisok összefonódásaként értelmezi. Ebből az következik, hogy az emberi jogokat, a vallásszabadságot tiszteletben tartó liberalizmust a terrorizmus támogatásával teszi egyenlővé. Így lesz a terrorizmus támogatója, aki liberális, így lehet majd a liberális demokrácia híveit a terrorizmus elleni harc részeként üldözni.

A magyar liberálisok készülhetnek arra, hogy az Orbán-rendszer e logika alapján üldözi majd a rendszer ellenfeleit, mint a terrorizmus támogatóit, s mint terroristákat. Mielőtt ennek részleteire térnénk, az interjú egyéb érdekes részeit érdemes szemügyre venni:


ITT OLVASHATÓ

ÉKTELEN NAGY KAMU A SZIJJÁRTÓ-FÉLE VILÁGVERŐ PÉNZNYOMDA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.09.01.


Ezekről ne maradj le!
 
Éktelen nagy kamu a Szijjártó-féle világverő pénznyomda  (Index)
Hogyan nőtt 5 milliárdról 32 milliárd forintra a Margit híd felújításának költsége? (Átlátszó)
A Dunába fulladhatott a nincstelen zenész, majd átadta milliárdos cégét (HVG)
 
Ha van 3 perced:
 
Éktelen nagy kamu a Szijjártó-féle világverő pénznyomda
Az előző évben 6 milliárd forint veszteséget termelő Magyar Nemzeti Kereskedőház szerint, 11-szeresen térül meg minden befektetett forintjuk. Ami alig hihető állítás, hiszen nincs olyan tevékenység a világon, ami ekkora megtérülést eredményezne. Ráadásul az állítást a nagy nehezen nyilvánosságra hozott adatok alapján semmi nem támasztja alá.
(Index)
 
Hogyan nőtt 5 milliárdról 32 milliárd forintra a Margit híd felújításának költsége?
Máig nem nyilvánosak azok az adatok, amivel a túlárazást bizonyítani lehetne a Margít híd felújításánál. Annyit azonban lehet tudni, hogy a projekt a végén már több mint hatszorosába került az eredetileg tervezettnek. A 2010-ben megalakult vizsgálóbizottság szerint nem volt vezetője a projektnek, a politikai vezetés több esetben is beleavatkozott a felújításba, illetve az előkészítő dokumentumok is hiányosak voltak.
(Átlátszó)
 
A Dunába fulladhatott a nincstelen zenész, majd átadta milliárdos cégét
Nagyon úgy tűnik, hogy fordulat állt a tavaly novemberben rejtélyes körülmények között eltűnt zenész, Farkas Mihály ügyében. Már a bulvárlapokban is szellőztetik a hírt, hogy egy az év eleje táján a Dunában talált holttestet DNS-teszttel sikerült azonosítani, és a holttest Farkasé. Csak az eltűnése után derült ki, hogy a zenész egy milliárdos cégbirodalom tulajdonosa is volt egyben. A tulajdonjogot viszont halála előtt a cég vezérigazgatójára ruházta.
(HVG)
 
Bátran dicsekszik a közrádió a hallgatottságával, de nem tudja, hogy mekkora
Közpénzen vett hirdetésekben köszöni meg az MR2 Petőfi Rádió, hogy állítólag egyre többen hallgatják. A baj csak az, hogy a közszolgálati rádiók hallgatottságát hónapok óta nem méri senki. Egy független kutatás pedig épp az ellenkezőjéről adott hírt. A kérdésre, hogy mi alapján állítja mégis az ellenkezőjét, válaszul egy olyan adatra hivatkoztak, amelynek aztán megtagadták a kiadását.
(Index)
 
Orbán Ráhel különös kalandjai Bahreinban
Nagyon valószínű, hogy diplomáciai bakik előzték meg Orbán Ráhel tavaly szeptemberi bahreini tárgyalásáról szóló hírek megjelenését. A protokollszakértő szerint nem példa nélküli, hogy a miniszterelnök bármilyen rokonának megjelenése felkorbácsolja a helyi magyar diplomaták kedélyeit, és olykor túlbuzgólkodják a helyzetet. Így adódhatott, hogy egy egyszerű udvariassági vizitből a bahreiniek már mint hivatalos tárgyalásról adtak hírt. 
(Index, Index, 444)
 
Ha van még két perced:
 
A MÁV után a Magyar Közút Zrt.-nek is Mészáros Lőrinc cége szállíthatja a vizet, összesen majdnem 300 millióért. (RTL)
 
Rendőrök szálltak ki Nyíregyházán az Együtt politikusára egy transzparens miatt, ami Orbán Viktor vagyonával foglalkozik. (444)
 
Plusz 16 millió forint megy a Habony-közeli Nézőpont-csoportnak, mivel az MTVA szerint nekik nincsen megfelelő erőforrásuk és szaktudásuk az állami média sajtófigyelésére. (NOL)
 
Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző Hálózatot létesít az állam a korábban is bevált i-Cell Zrt. és a Reaszfalt Építőipari Kft. konzorciummal, amelyek majdnem 20 milliárdot nyertek a közbeszerzésen. (Átlátszó)
 
A Terrorelhárítási Központ 29 millió forint plusz áfáért vásárol hegymászófelszerelést. (HVG)
 
A devizahitelesek pert nyertek a Kúria ellen, az intézmény azonban felülvizsgálatot kezdeményezett, így az a helyzet állt elő, hogy a saját kérelméről kell döntenie. (Index)
 

AZ OLASZ EURÓPA-ÜGYI ÁLLAMTITKÁR BÍRÁLTA A KÉSZÜLŐ MAGYAR NÉPSZAVAZÁST - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.09.01.


Az európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter nem tudja felfogni és politikai elmebajnak tartja, hogy egyes államok azt képzelik: a globalizált világban a visszaállamosítással sikereket lehet elérni.
Michael Roth ezt arra válaszul mondta, hogy a menekültkérdésben bizonyos államok nemzeti megoldással próbálkoznak. Emlékeztetett arra, hogy a brit népszavazás megmutatta, a nacionalisták és populisták hazugságokra, félelmekre és féligazságokra építik a kampányukat. Viszont nem hajlandók vállalni a felelősséget. Így azonban nem lehetséges az együttműködés az unióban. A szolidaritás nem egyirányú utca, abból mindenkinek haszna van. Németország mindent megtesz azért, hogy az EU ne jusson ily módon ebek harmincadjára. Ami konkrétan a visegrádi csoportot illeti, a magas rangú német külügyi vezető nem tartja kizártnak, hogy a négyek történelmi félreértésből annyira elutasítóak a menekültválság közös rendezése kapcsán. Féltik ugyanis nehezen visszaszerzett szuverenitásukat, pedig ha jobban beszállnak az európai ügyekbe, akkor nem vesztenek semmit, hanem éppen ellenkezőleg: visszakapják politikai mozgásterüket a globalizáció viszonyai közepette. Roth arra is kitért, hogy amíg a tagállamok nem hajlandók több embert befogadni, addig igenis jogos Törökország követelése, mármint hogy Brüsszel segítsen ellátni az országban lévő 3 millió migránst - írja a Die Presse.

Az osztrák védelmi miniszter 75 katonát akar küldeni a magyar-szerb határ védelmének megerősítésére. Az egységet, amely szállítási, műszaki és egészségügyi feladatokat látna el, már a jövő hónapban kivezényelhetik, ha a Parlament Főbizottsága megszavazza. Mint emlékezetes, Ausztria a szerb határ mentén lassan egy hónapja 20 osztrák rendőr is szolgálatot teljesít. Ugyanakkor a védelmi, illetve belügyi tárca vezetője négyes találkozót szorgalmaz a magyar kollégákkal, hogy Magyarország mégiscsak vegye vissza azokat a menedékkérőket, akiket a Dublini szerződés értelmében vissza kellene fogadnia...


ITT OLVASHATÓ

NE KOCKÁZTASD ORBÁN VIKTOR ÉS A FIDESZ JÖVŐJÉT!

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző:  H. Andrea
2016.08.31.


...Ne kockáztassuk Magyarország jövőjét! – üvöltik a félelem, gyűlölet, agresszió hangján rikácsolva bele az arcokba, miközben a nemzeti színek mögé bújva újra einstandolnak egy darabot a közösből. Azt üzenik, hogy ez a semmit el nem döntő népszavazás (nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség esetén nincs helye, értelme népszavazásnak!) kockázatokat hordoz. Azt mondják, nem belpolitikai küzdelemről van szó, de arra szólítják a pártokat, hogy foglaljanak állást a kérdésben! Azt sugallják a piros-fehér-zöldre hányt hazugsággal, hogy aki nem érti a nemet, az valójában hazaáruló. Le lehet süllyedni ennyire mélyre? Mert ha igen – és látványosan igen – akkor bízom benne, hogy csak a hurok közelgő szorulása miatt van.

Tisztelt magyar állampolgár, ki nem láttál migránst életedben, de azt látod és el is fordítod a fejed minden alkalommal -, hogy Orbán, Mészáros, Rogán, Szijjártó, Vajna, Habony és a többiek naponta, módszeresen tesznek arról, hogy ennek az országnak már ne legyen mit kockáztatni. Egészen konkrétan ez az a népszavazás, amelynek semmiféle olyan jogi következménye nincs, ami meghatározhatná Magyarország jövőjét. Ez az a kormány, amely ennek ellenére mindent megtesz azért, hogy a te pénzedet két kézzel szórva neked már ne legyen mit kockáztatnod. A feladatod az – ezt kérik tőled -, hogy ne gondolkodj, ne kérdezd meg magadtól: ha annyira fontos a véleményed, miért nem szavazhatsz az olimpiáról, Paksról és egyáltalán arról, hogy miként akarod élni az életed.

Az a kormány kéri tőled, hogy ne kockáztasd az ország jövőjét, amelyik lenyúlta a megtakarításaidat, naponta önti a pénzedet Mészáros Lőrincbe, amelyik a korrupciót legfőbb politikájának nevezte ki, amelyiknek feje családi vállalkozásként kezeli az országot, amely szocializmust épít és nemzetmentésnek hívja, idegengyűlöletet szít, hogy ne figyelj arra, hogyan lopja ki a szemedet.

Magyarországot sajnos ez teszi magyarrá pillanatnyilag: hogy a befizetett adókból, az európai tagságból adódó jogokból csupán egy nagyon szűk réteg profitál, hogy megfélemlítik, ellehetetlenítik a másképp gondolkodókat, hogy leépítik a demokráciát és elkerítik a nemzeti istállót. Most az a feladatod, hogy elhidd: nem azok teszik kockára az ország jövőjét, akik tőled lopnak, hanem azok, akik erre felhívják a figyelmed. Most éppen e nemzeti lobogót szemelték ki, azzal manipulálnak: ha nemmel szavazol, október 3-ától aranyéleted lesz. Október 3-ától semmi nem lesz, csak annyi, hogy immár téged maguk előtt tolva, a hátad mögé gyáván megbújva, rád hivatkozva fognak szembemenni Európával, és kibújni az uniós kötelezettségek alól. 1300 emberért és a hatalomért mindent egy lapra tettek fel.

Ehhez kell a te szavazatod. És ahhoz, hogy a Magyarország nevű, korrupcióról, gyűlölködésről, tönkretett piacgazdaságról, szegénységről felismerhető, az európai kultúrkörről leszakadó, perifériára szoruló szélsőséges banánköztársaságban a Fidesz örök életére kormányon maradjon. Ennyi. Mostmár nem is kérdeznek, mielőtt pofáznak, hanem egyből utasítanak: Ne kockáztasd Orbán Viktor és a Fidesz jövőjét!  Hogy veled mi lesz, a te jövőddel mi lesz, az senkit nem érdekel. Ámen.

ITT OLVASHATÓ

FELCSÚT ÉS KÖRNYÉKE: VALÓSÁGOS ARANYBÁNYA

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Hírfarkas
2016.08.31.


2013–2015 között Mészáros Lőrinc cégeinek összforgalma megduplázódva 40 milliárd forint fölé hízott, 4,25 milliárd osztalékot ki is vett.

Stadiont és – javarészt ­uniós pénzből – alacsony kihasználtságú kisvasutat már kapott, kerékpárutat csak majd kap Felcsút, ahol a legkomolyabb természeti erőforrás az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkorának egy részét ott töltötte és most is van ott háza, de nem messze onnan, Etyekre gasztrosétányt is terveznek. Ez azonban csak csepp a tengerben. Az elmúlt évek árverésein összességében kétezer hektárnál is több földet kanyarintott ki magának az a kör, amelyet sokan Orbánhoz kötnek. Ebbe tartozik apján, Orbán Győzőn és feleségén, Lévai Anikón kívül Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, immár milliárdos vállalkozó, Flier János felcsúti vállalkozó, akit az Orbán család bizalmasának tartanak, és a Tiborcz család is – írja a Népszabadság.

A cégek rendületlenül szaporodnak a környéken, amiben Mészáros Lőrinc viszi a prímet. Csaknem két tucat vállalkozást találtunk, amelyeknek a székhelye itt van a térségben, és vagy közvetlenül, vagy valamelyik cégén keresztül a felcsúti polgármester tulajdonában vannak, de korántsem csak helyi érdekeltsé­gűek. Építőipartól kezdve vasúti pályák villamosításán és ásványvíztöltő üzemen át klímaszerelésig bezárólag sok mindenben utaznak a Mészáros-érdekeltségek. Két vállalkozás is akad, amely Mészáros Lőrinc gyerekeié. Az egyikről nemrég derítettük ki, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től olyan tanúsítványt szerzett, amelynek révén atomerőművel kapcsolatos létesítményeket építhet, javíthat, átalakíthat, karbantartásukat végezheti...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY NŐTT 5 MILLIÁRDRÓL 32 MILLIÁRD FORINTRA A MARGIT HÍD FELÚJÍTÁSÁNAK KÖLTSÉGE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Baranya Ákos
2016.08.31.


„Annyiba került, mintha egy centiméter vastagon bevonták volna arannyal” – nagyjából így él a köztudatban a Margit híd felújítása. Az bizonyos, hogy az eredetileg tervezett költség többszörösébe került a projekt, érdemben senki nem ellenőrizte, és a mai napig nem nyilvánosak azok az adatok, amelyek alapján igazolni vagy cáfolni lehetne a sokmilliárdos túlárazás gyanúját. A politikailag talajt vesztett, meggyengült integritású városháza, kezében a 30 milliárddal, ideális üzleti partnere volt a nagyétvágyú kivitelezőknek.

2012 tavaszán a Fővárosi Ítélőtábla a kivitelező MH 2009 Konzorcium javára döntött a Margit híd átadásának csúszása kapcsán indított perben. A jogerős ítélet szerint megalapozatlan a főváros kötbérigénye, a kivitelező azért nem végzett hatásidőre, mert a szükséges dokumentumokat a megrendelő nem bocsájtotta rendelkezésére a szerződés szerinti határidőre.

Így a híd felújítására kiszámlázott több mint 30 milliárdot hiánytalanul megkapta a kivitelező, sőt, a késedelem miatt újabb 740 millió forintos követeléssel állt elő.

Bár a köztudatban az egyik leginkább túlárazott projektként él a Margit-híd felújítása, ezt a sejtést érdemben bizonyítani vagy cáfolni nem lehetett. A főváros ugyanis olyan átalánydíjas szerződést kötött az MH 2009-cel, amely alapján az a negyedéves részszámlákon túl lényegében semmit nem volt köteles nyilvánosságra hozni. A tényleges költségek megismerhetőségért az Index által indított per 2012-ben a Kúrián is elbukott. Három évvel később viszont az Alkotmánybíróság kimondta ezen adatok nyilvánosságát, így még az idén pontosabb képet kaphatunk arról, tényleg túlárazott volt-e a felújítás.

Egy biztos: a kivitelezést elnyerő konzorcium lényegében tartotta magát az előzetes költségvetésében vállalt árakhoz, így ha volt is túlárazás, akkor az nem a számlázáskor, hanem a projekt költségének elfogadásakor történt. Nehéz lenne tehát azt mondani, hogy ez legalább részben nem az akkor SZDSZ-MSZP vezetés alatt álló főváros döntéshozóinak felelőssége...

ITT OLVASHATÓ

LONDONI KARRIER: SZOBALÁNYBÓL KÖZÉPVEZETŐ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Ági
2016.08.31.


Akár sablonosnak is nevezhetném Ági történetének kezdetét, hiszen a frissen végzett egyetemista a diploma után három társával úgy dönt, hogy nekivág Angliának. Aztán a történet ott válik érdekessé, hogy gyorsan egyedül marad, majd évek során bebizonyítja, hogy ki lehet törni a szobalányi szerepből. A mai posztból emellett az is kiderül, hogy mi rejtőzik az angol cukormáz alatt.

„Londonban magyarként is lehet karriert csinálni, még akkor is, ha gyakorlatilag a nulláról indul az ember. Hogyan lettem szobalányból óriáscég középvezetője? A történet 2005-ben indul, amikor is lediplomáztam Magyarországon angol-kommunikáció szakon és diploma után úgy döntöttünk néhány csoporttársammal, hogy akkor mi most nekivágunk Londonnak pár hónapra..."

ITT OLVASHATÓ

BŰN, BŰNHŐDÁS, MEG ILYESMIK

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.08.31.


“Újra Gyenes Leventét választották Gyömrő polgármesterévé, miután felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték adócsalásért. Mivel a közügyektől nem tiltották el, Gyenes újraindult a címért, a kormányhivatal szerint viszont büntetése miatt továbbra sem lehet polgármester.” (Gyenes Levente: betölthetem a polgármesteri tisztségem)

A közepes biztonsági fokozatú Greenville-i Szövetségi Büntetésvégrehajtási Intézet (The Federal Correctional Institution, Otisville) igazgatója, Mr. Charles Gilkee mindent megtett annak érdekében, hogy az általa vezetett intézetből kikerült elítélteket erkölcsi tulajdonságaikban megerősödve visszaadja a társadalomnak. Ebben az állapotukban már hasznos polgáraivá válhattak az Amerikai Egyesült Államoknak. Úgy gondolta, ez a második, harmadik alkalommal talán sikerülhet is. Mind a fegyőrökkel, mind a foglyokkal tisztességesen, emberségesen bánt. Az FCI Greenville emiatt elég népszerű helynek számított az illetékesek körében.

– Uraim, a legfontosabb, hogy az általunk fogvatartottak ne szökjenek meg, ne gyilkolják egymást halomra, és ami a legfontosabb, elősegítsük számukra azt, hogy jó útra térjenek. Jogos bűnhődésük nálunk kezdődik és nálunk is ér véget. Nagy felelősség nehezedik tehát ránk – mondogatta munkatársainak.

A foglyoktól legfőképpen azt várta el, ne nehezítsék meg egymás helyzetét és minél kevesebb galibát okozzanak.

Optimizmusát és emberekbe vetett hitét az évek során sem veszítette el. Úgy tartották, Mr. Charles Gilkee rendkívül derék ember, akihez a fogvatartottak is bátran fordulhattak személyes problémáikkal.

Az FCI Greenville ideiglenes lakója volt egy Michael Jabolowsky nevű rendes, megbízható bűnöző. Valami banális sikkasztásért ítélték el, ami szerinte egy fatális félreértésen alapult és tettét csupán egy krónikus betegsége miatt követte el.

– Mindössze egy apró figyelmetlenség, srácok és az ember máris egy cellában találja magát. Természetesen egy ilyen remek társaságban – mondta egyszer rabtársainak, akik szintén mind elkövettek már valami apró figyelmetlenséget.

A kerek képű, optimizmusra erősen hajlamos Jabolowsky közkedvelt figura volt az FCI zárt világában. Egyéni humora, jó emberismerete kiválóan alkalmassá tették őt az elítéltek között gyakran felmerülő konfliktusok humánus kezelésére. Hasznos tevékenysége miatt a fegyőrök is megbecsülték.

Jabolowsky éppen egy, a foglyok számára engedélyezett újságot tanulmányozott, amikor megakadt a szeme valamelyik hirdetésen. Amúgy is mindig vidám arca erre még jobban felderült.

- Íme, egy pompás lehetőség, Hermész - mondta a cellatársának. - Pár dolgot még be kell szereznem, de úgy érzem sikerülni fog a dolog. Az élet már csak ilyen. Néha elénk vet néhány apró csecsebecsét, hogy ezzel felvidítson minket.

A következő pár napot Jabolowsky intenzív levelezéssel és iratok gyártásával töltötte. Nagyjából két hét alatt beszerzett, illetve legyártott minden szükséges dokumentumot és kihallgatást kért Mr. Charles Gilkee igazgató úrnál.

Kérése rövid időn belül meghallgatásra talált és a börtönigazgató magához rendelte...


ITT OLVASHATÓ