2019. december 13., péntek

RÁADÁS: BLACK FRIDAY

YOUTUBE
Szerző: Mr Bean
2019.11.29.  Black Friday...

  ITT NÉZHETŐ MEG

BECSÓ ZSOLT ILLEGÁLIS SZÁLLODÁJA, ÉS A 6 MILLIÁRDOS LOVAS EB

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.12.13.


24.hu: Belvárosi szállodája van a fideszes Becsó Zsoltnak, de engedélye nincs hozzá

Évek óta működhet feketén a Nagymező utca 66. szám alatt a kormánypárti képviselő cégének tulajdonában lévő apartmanhotel. A szálloda azzal védekezik, hogy csupán próbaüzem zajlik. Na de két éve? A terézvárosi önkormányzat – a lap érdeklődésére reagálva – máris lépett az ügyben.

Hvg.hu: Még Varga Mihályék is kiakadtak: 6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten

Több mint 6 milliárd forintba kerülne a 2021-es budapesti lovas Eb megrendezése, ráadásul a költségek túlnyomó részét a kormánynak kellene állnia közpénzből – derült ki a lap birtokába került, nem nyilvános jelentésből. A Pénzügyminisztérium ellenzi a költekezést, de a Semjén Zsolt vadászati világkiállításához kapcsolódó sporteseményt mindenképp Budapesten akarják tető alá hozni. Pedig ehhez még pályákat, mobillelátókat, akadálypályákat és egy sor létesítményt kell két helyszínen felépíteni, miközben a szilvásváradi lovasstadiont elvileg pont a nagy versenyekre hivatkozva betonozták a Bükk szívébe.

Népszava: Húszmilliárdos csontváz dőlhet rá Budapestre

A Pannon Projekt és a hozzá tartozó 1,7 hektáros gigaüvegház, a Biodóm, a Pannon-medence miocén korabeli – vagyis 10 millió évvel ezelőtti – szárazföldi és vízi világát mutatja be az állatkerti látogatónak, Közép-Európa legnagyobbra tervezett tengeri akváriumával. Az eredetileg 15,7 milliárd forintra tervezett program, 2015-ben már 25, 2017-re már 55 milliárd forintra hízott. A beruházás befejezése most 2020 decemberére van kitűzve, ám kérdéses ez az időpont is. Nemcsak az a kérdés, hogy miből fogják befejezni a fővárosi állatkert csodáját, hanem az is, miből fogják azt üzemeltetni. Az épület energiafelhasználása Budapest egyik kisebb kerületével vetekszik.

Index: 27 ügyvédi irodának fizetett százmilliókat Erzsébetváros fideszes vezetése

Bruttó százezer forintos ügyvédi órabér jogi konzultációért, havi 300 ezer forint a kerületi média jogi szempontú figyeléséért. Az új polgármester felmondta az elődje szerződéseit, hiszen csak a hivatal megbízásai 72 milliót vittek el tavaly, és ebben az önkormányzati cégek ügyvédi kiadásai még nincsenek is benne.

444: A kormány lényegében államosítja az elit utánpótlásképzést a fociban, kézilabdában és kosárlabdában

Elégedetlen lehetett a sportakadémiák eddigi tevékenységével Orbán Viktor. A kormány legalábbis rendeletet adott ki, amiben lényegében államosította az utánpótlásnevelő bázisokat. Már amennyiben annak tekintjük, hogy a jövőben az állam választja ki, mely akadémiák érdemesek az „Államilag elismert sportakadémia” elnevezésre, hogy azokat aztán a költségvetésből finanszírozza. Az állami sportakadémiai rendszer első körben három sportágban indul: fociban, kézilabdában és kosárlabdában. Maximalizálják, hogy sportáganként hány „államilag elismert sportakadémia” lehet: fociban 10, kézilabdában 6, kosárlabdában 4. Velük négyéves szerződést kötnek, és a központi költségvetésből kapják a pénzt.

AZ VILÁGOS, HOGY KILÉPNEK, DE MOST JÖN CSAK A NEHEZE A BREXITRŐL SZÓLÓ TÁRGYALÁSOKON

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.12.13.


A csütörtöki brit választás eredményeképpen először lehet Brexit-ügyben stabil többsége az aktuális brit miniszterelnöknek a 2016-os népszavazás óta. Eddig a Brexit végrehajtásának fő akadálya az volt, hogy a brit parlament képviselőinek semmilyen megoldás sem tetszett:

- leszavazták azt, hogy alku nélkül lépjenek ki az EU-ból,
- leszavazták azt az alkut, amit a kormány kicsikart Brüsszeltől,
- leszavazták azt, hogy mégse legyen Brexit.

Ez a patthelyzet okozta, hogy a brit kormány 2019-ben háromszor is a kilépés elhalasztását kérte az EU-tól, és így lett idén március helyett jövő év január 31. a kilépés határideje.

Az alkut át kell nyomni

Az új Johnson-kormány első és legfontosabb feladata az lesz, hogy az EU-val kötött őszi alkuját átnyomja végre a brit parlamenten. A biztos többsége megvan hozzá, ezúttal a saját frakciójából sem valószínű, hogy fellázadnak ellene, de a határidő nagyon szoros. Ahhoz, hogy minden ilyenkor kötelező vitát lezárjanak, minden lehetséges módosítót körbejárjanak, legkésőbb már jövő kedden össze kell ülnie az új parlamentnek, és ülésezni sokszor és sokat, mintha nem kéne karácsonyra is készülniük a képviselőknek. Azért is sietős, mert a megállapodásról még az EP-nek is szavaznia kell, vagyis nem ér rá január végéig húzni az időt...

MI A FENE TÖRTÉNT NAGY-BRITANNIÁBAN?

INDEX
Szerző: -MT-
2019.12.13.


A brexit véghezvitelét hirdető Boris Johnson kormányfő és konzervatív pártja elsöprő győzelmet aratott a csütörtöki brit parlamenti választásokon. Bár nem túl népszerű, és pártja támogatottsága sem nőtt, a brexitpártiak mozgósítására és a kiábrándult munkások trumpi taktikát követő megszólítására épülő stratégiája bejött, és a Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn elutasítottsága is a malmára hajtotta a vizet. Ettől függetlenül a furcsa, munkás-elit koalíció nem biztos, hogy kitart, és a brexit sem lett könnyebb.

2016 júniusában, amikor a britek megszavazták, hogy kilépnek az Európai Unióból, a kontinens maradék része hátrahőkölve hüledezett, hogy mit csinálnak ezek a hülyék.

Azóta eltelt három és fél év, és a brexit mint folyamat egy teljes politikai komédiába fulladt, miután kiderült, hogy kilépni nem is egyszerű, nem is jó, és egyes vetületeiben meg kifejezetten fából vaskarika...

MÉG MINDIG SOKAN KÖZÖMBÖSEK A ROMÁKKAL SZEMBEN MAGYARORSZÁGON, CSAK KEVESEN LÉPNÉNEK FEL AZ ÉRDEKÜKBEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ VERONIKA
2019.12.13.


Az ELTE öt országban vizsgálta a romaellenesség mértékét. Magyarországon csupán a társadalom 14 százaléka hajlandó javítani a romák helyzetén, az együttérzés sem túl jellemző.

A magyar többségi társadalom jelentős része ugyan nem tenne aktívan a romák ellen, mégis közömbös a romák sorsával kapcsolatban. Ez derül ki abból a kutatásból, amelyben a romaellenesség aktuális állapotát mérte fel az ELTE PPK Szociálpszichológia tanszéke az aktuális politikai helyzetre is reflektálva, öt országban.

Kende Anna, a kutatás vezetője a 168 Órának elmondta, hogy a kétéves EU-s projektben azt vizsgálták, hogyan lehetne hatékony antidiszkriminációs programokat bevezetni a romaellenesség témakörében. A felmérés általában a politikai diskurzust vette figyelembe, vagyis azt, hogy a közszereplők hogyan beszélnek a romákról, és az hogyan jelenik meg a médiában. Megnézték, ennek milyen hatása van arra, hogy az emberek tennének-e valamit a romákért. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki Magyar Gárda-szerű, romaellenes mozgalmakhoz csatlakozzon.

Az volt a hipotézisünk, hogy a romaellenesség jelentős mértékben meghatározza, hogy valaki milyen politikai diskurzusra fogékony. Aki nagyon előítéletes, az befogadóbb lesz például azokra a szólamokra, amelyekkel a Jobbik 2006 után mobilizált sok embert

– mondta Kende Anna...

TGM: NÉHÁNY SZÓ A MAGYAR PARLAMENTRŐL

HVG.GU
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.12.13.


A magyar országgyűlés soha nem volt népszerű intézmény.

1990-ben a közvéleményt megdöbbentette a nézeteltérések szokatlan hevessége a korábbi rendszer látszólagos egysége és egyöntetűsége után. Számos alapfogalom, alapeszme úgy merült alá a politikaellenes semmibe, hogy a honpolgárok nagy része még tudomást se szerzett róla. Valamicskét javult ez az állapot később, de 2010 óta újra rosszabbodott.

Ezért kell a nyájas olvasót olyasmikre emlékeztetnem, amiket valószínűleg amúgy is tud, de szüksége lesz rájuk, ha a nagy zajt keltett szabálymódosítások – amelyeket a kormányzó jobboldal erőltetett keresztül – jelentőségét meg szeretné érteni.

Én most nem foglalkozom a módosításoknak avval a részével, amely az üléstermi gorombáskodások és randalírozások megelőzését szolgálja, bár ilyesmit nem szokás törvényben rögzíteni: ehhöz tökéletesen elegendő lett volna az országgyűlési pártok informális megegyezése, amennyiben a jobboldali alkotmányozó („kétharmados”) többségben lenne hajlandóság rá. De nincs.

Nekem nem rokonszenves az ellenzéknek az a módszere, hogy tolvajt és hazugot kiáltva botrányt okoz minden héten. A botrányra kétféle oka van: az egyik az, hogy kisebbségben van, s ennélfogva nézetei nem érvényesülnek – ezen nem lehet segíteni, csak választások révén –, a másik fontosabb: a házszabály (az egyik legfontosabb jogi természetű dokumentumunk, hiszen magára a hatalomgyakorlás természetére vonatkozik) túlságosan szűkkeblű, és indokolhatatlan hátrányokat ró az ellenzékre. Ezeknek a hátrányoknak egy része a házszabályból, a másik a házszabály alkalmazásából származik; de már 1990 óta mukk nélkül fogadtak el a képviselők számos, szellemében antiparlamentáris intézkedést. Ezeket azért is érvényesíthették a mindenkori többségek, mert egyikük se orvosolta a magyar országgyűlés legsúlyosabb hibáját: parlamentünk a világ egyik legkevesebbet ülésező törvényhozása, ezért a viták a szakbizottságokba szorultak, s amikor ezek is látszólagossá (formálissá) váltak, akkor nagyjából vége is lett a dolognak. Maradtak az interpellációk és kérdések, ezekből pedig primitív ordítozás lett, ami csúnya dolog, de az adott körülmények között pszichológiailag nem érthetetlen...

KEZES BÁRÁNYKÉNT KAPITULÁLT A FŐVÁROS AZ ATLÉTIKAI VB ÜGYÉBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.12.13.


Önmagán túlmutató jelentősége volt annak, hogyan viszonyul a főváros új, ellenzéki vezetése az orbáni presztizsrendezvények királynőjére, az atlétikai világbajnokságra. Az ellenzéknek tudnia kellett, hiszen ezzel is kampányoltak, hogy Orbán sport területén rendezett világeseményei a diktatúrák tipikus propagandaeszközei, az erő, a nagyság és a dicsőség manifesztációi, az erkölcsileg kicsinyes, anyagilag tetemes korrupciós lehetőségek mellett. Mivel ezek a rendezvények a rendszer szimbolikus eseményei, az ellenzéknek gondolkodás nélkül és kapásból kellett volna minden ilyen fővárosi beruházást és rendezvényt meghiúsítani.

Az atlétikai világbajnokság lehetett volna a legkiválóbb lehetőség, hogy az ellenzék demonstrálja, Budapest nem Orbáné, hanem a budapestieké, és az általuk válastzott új vezetésé. Orbánnak is lakmuszpapír volt, és presztizskérdés, hogy bármilyen feltétel elfogadása mellett, a főváros új vezetése beadja a derekát, és az ő akarata legyen meg. Azzal, hogy a főváros új vezetése engedett, a kontinuitást demonstrálta és Orbán fasiszta diktatúráját legitimálta, amellyel kész és képes olyan szimbolikus kérdésekben is együttműködni, amelyek a rezsim kirakatának és propagandájának részei, a rendszer jelképei. Mindez nagyon dicséretes lenne egy demokráciában, ha ellenzéki vezetésű főváros képes értékalapú együttműködést folytatni a kormánnyal, de egy alig burkolt, leplezett diktatúrában ez kapituláció és árulás.

Nemcsak a gyengeség jele, hanem olyan gyengeség, amely egy fasiszta diktatúrával szemben megengedhetetlen, és arcul köpése az ígéreteknek. Karácsony Gergely az utolsó pillanatban azért fordította saját javára a főpolgármester-választást, mert keményen beszólogatott, azt az érzést keltette, hogy “Budapest non coronat”, Budapest ellenáll, nem hagyja magát, nem adja meg magát, nem lesz Orbán játékszere és ellenáll a fasiszta rendszernek. Abban az ígéretben, hogy nem lehet több stadion, az is benne volt, hogy nem lehet több kivagyi sportrendezvény sem, erről szólt az olimpia elleni népszavazás is, amely egy új liberális pártot teremtett. Ilyen előzmények után megegyezni az atlétikai világbajnokságról, olyan mértékű jellemgyengeség, butaság és árulás, amire nincsenek szavak.

Nevetségesek a feltételek, amelyeket Orbán simán megígért, mert mindennél többet ér neki az, hogy legyőzte, megtörte, megalázta és maga alá gyűrte egyféléven belül az ellenzéki fővárosi vezetést, amely besétált a csapdába. Diktatúrával demokrata nem működik együtt, nem lesz a bűntársa, nem lesz az eszköze, ahogy terroristákkal sem működünk együtt. Karácsony Gergely a főpolgármester-jelöltséggel a közös ellenzék vezéralakja lett, ezért nem mindegy, hogy mit tesz, mert azzal belekonszolidálja az egész ellenzéket, ezzel együtt az egész országot a rendszerbe és ő maga hozza létre a centrális erőteret azzal, hogy belép abba. Orbán röhög a markába, mert az atlétikai világbajnokságon túl, annál sokkal fontosabbat is megnyert, a legitimációs háborút és az ország teljes bekebelezését...

EURÓPA LEGMENŐBB TESZTPÁLYÁJÁN NÉZTÜK MEG AZ ÖNVEZETŐ JÁRMŰVEK JÖVŐJÉT

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2019.12.13. Svédország déli részén, a Göteborgból alig egy órás úttal megközelíthető Borås városa mellett fekszik a világ első olyan tesztpályája, amelyet kifejezetten a jövő közlekedési biztonságának szenteltek, így az önvezető autókból és más autonóm járművekből álló rendszer működőképességét is bizonyíthatják rajta a kutatók. 

Az AstaZero nevű pályán november végén egy olyan sorsdöntő EU-s projektet zártak le sikeresen, amelyben a saját területén globálisan is piacvezető magyar cég, a Commsignia is részt vett. A kétéves projekt végső demonstrációját a Qubit a helyszínen követte végig...


ÖNKÉNT VÁLLALT TÚLMUNKA - MINDENT KIFACSARNAK A PEDAGÓGUSOKBÓL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.12.13.


„Önként vállalt túlmunkának” minősítenék, ha a tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie – derült ki a lapunk birtokába került tervezetből.

Beigazolta a pedagógus szakszervezetek félelmeit az új szakképzési törvény végrehajtási rendeletének tervezete, a szakképző intézményekben dolgozó tanárokat szinte teljesen kiszolgáltathatják a munkáltatónak, vagyis a szakképzési centrumoknak. A lapunk birtokába került, egyelőre még nem nyilvános rendelettervezet szerint például a tanórán kívüli oktatói feladatok közül jóval kevesebb tartozna a kötött munkaidőbe. Ha a tervezetet elfogadják, az órákra, foglalkozásokra való felkészülés, a dolgozatjavítás, a számonkérés egyéb formái, az oktatói testületi ülésen, fogadóórákon való részvétel átkerül a kötetlen munkaidő részbe – így szinte lehetetlen lesz a ténylegesen elvégzett tanári munkát nyilvántartani, a rendes munkaidőt meghaladó munkavégzésért díjazást kapni. Emellett „önként vállalt túlmunkának” minősítenék, ha a tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie, vagy be nem töltött munkakörbe tartozó feladatot kell ellátnia.

A tervezet azt is lehetővé tenné, hogy a fejlesztőpedagógusi, iskolapszichológusi, könyvtárostanári tevékenységet „szolgáltatásvásárlás” útján szervezze meg a szakképzési intézmény, vagyis ezeket a tevékenységeket kiszerveznék az iskolákból és külsős vállalkozókkal, cégekkel végeztetnék el. Tekintettel a súlyos fejlesztőpedagógus- és iskolapszichológus-hiányra, ez akár ésszerű lépésnek is tűnhet, de – ismerve a hazai gazdasági folyamatokat – erőteljes korrupciós lehetőségeket is magában rejt. A dokumentum a pedagógusok továbbképzési kötelezettségére is kitér; az eddigi hét év helyett négyévente köteleznék legalább 60 órás továbbképzésre a tanárokat, amit vállalati környezetben vagy képzőközpontokban kell majd teljesíteni. A teljesítésnél csak azokat a képzési programokat veszik figyelembe, amelyeket a szakképzésért felelős miniszter jóváhagyott. Aki nem vesz részt ezeken vagy a képzéseket nem fejezi be sikeresen, annak megszüntethetik a munkaviszonyát.

Míg a köznevelésben megszüntették a tantestületek véleményezési jogát az igazgatói kinevezéseknél, a szakképzésben erre lehetőséget adnak: a rendelettervezet az igazgatói pályázatok esetében 15 napot ad a nevelőtestület álláspontjának kialakítására – igaz, a véleményeket nem kell kötelező jelleggel figyelembe venni.

A tervezetben egyébként egy szó sincs a kormány által beharangozott 30 százalékos béremelésről, kedvezőbb bérezési rendszerről, a munkáltatóval köthető béralku lehetőségéről...

ELKÉSZÜLT AZ ÖNKORMÁNYZATOK ÁTLÁTHATÓSÁGÁT CÉLZÓ MINTARENDELET, INNEN LETÖLTHETŐ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.12.10.


Az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven korrupcióellenes programot hirdetett az önkormányzatok számára, amihez 2019. évi helyhatósági választások 389 jelöltje csatlakozott. Közülük 60 településen 184-en szereztek mandátumot, 16 jelöltet pedig polgármesterré választottak.

A kezdeményezéssel azért álltunk elő, mert az a meggyőződésünk, hogy a helyi közhatalom-gyakorlás átlátható és korrupciómentes működése akkor fog érvényesülni, ha az önkormányzatok által kezelt adatok bárki számára könnyen hozzáférhetők lesznek, ha a polgárok számára közérthető az önkormányzat döntéshozatala, költségvetése, és ha részt is vehetnek annak megtervezésében. Legalább ilyen mértékben fontos a közpénzekkel történő helyhatósági gazdálkodás nyomon követhetősége, amihez elengedhetetlen az önkormányzati szerződések megismerhetősége, valamint az, hogy az önkormányzat gondos gazdaként szervezze meg a közbeszerzéseket.

A most közzétett önkormányzati rendelet tervezet (Word verzió, PDF verzió) és a hozzá kapcsolódó indokolás abból a feltételezésből indul ki, hogy a nyilvánosság azért fontos és hatékony a korrupció visszaszorításáért folytatott küzdelemben, mert megnehezíti a visszaélések letagadását. Naivitás lenne azonban a részünkről azt feltételezni, hogy a nyilvánosság rövid távon ennél érdemben többre képes. Mivel önmagában nem akadályozza meg a korrupció kialakulását, a nyilvánosságnak végsősoron korlátozott a hatása a korrupció elleni küzdelemben. A jelentőségét azáltal fejti ki, hogy megnehezíti a megtörtént visszaélés letagadását, és ennek köszönhetően minden másnál hatékonyabban járul hozzá a korrupció kockázatossá válásához. Vagyis, ha a korrupció elkövetését nem is akadályozza meg, annak büntetlenül maradását jó eséllyel igen.

„ELAKADT” – ITT A BELSŐ LEVÉL, AMELYBEN A 4IG A T-SYSTEMS-ÜGYLET BEDŐLÉSÉT MAGYARÁZZA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.12.13.


A T-Systems Magyarország átvilágítását követően a tárgyalások elakadtak” – ezzel magyarázta a 4iG bizalmas, a munkatársaknak szánt belső levelében, miért álltak el a maguknál jóval nagyobb cég felvásárlásától. Vagyis a birtokunkba került körlevélben mintha a saját embereiknek az „elakadást” azzal magyaráznák, hogy a T-Systems oldalán merült volna fel valamilyen nem várt körülmény, bár a valódi okot házon belül sem árulták el.

Kedden jelentette be a 4iG a tőzsde honlapján, hogy mégsem veszi meg a T-Systemst a Magyar Telekomtól. Az év üzletének is titulált felvásárlás bedőlése a piac számára váratlan volt, a szűkszavú közleményből ennek valódi oka nem derült ki, csak az az állítás fogalmazódott meg benne, hogy az előzetes megállapodás felmondását a 4iG kezdeményezte.

A hírre a 4iG részvényei a tőzsdén annak ellenére beszakadtak, hogy az elnök-vezérigazgató Jászai Gellért egy interjúban igyekezett cáfolni a velük kapcsolatos pletykákat, a T-Systems ügylettől való elállást pedig azzal magyarázta, hogy túl nagy hitel kellene hozzá. Ez annyiban stimmel, hogy a nagyságrendekkel nagyobb T-Systems felvásárlását eddig is sokan úgy kommentálták, hogy ez lenne az a kivételes eset, amikor a kis hal eszi meg a nagyot...

INGYEN KAP IRODÁT A TÜRK TANÁCS BUDAPESTI IRODÁJA, DE MÉG AZ ALKALMAZOTTAKAT IS MI FIZETJÜK

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.12.13.


Ingyen és bérmentve biztosítja a magyar állam a Türk Tanács budapesti irodájának épületét, közpénzből fizetik az iroda fenntartását, de teljes személyzetének bérét is – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyben közölt szerződésből, amit a Népszava szúrt ki.

Az október 15-én kötött székhely-megállapodási szerződés kitér rá, hogy az iroda ügyvezető igazgatója csak magyar állampolgár lehet, akit a magyar külügyminiszter nevezhet ki, a Türk Tanács külügyminisztereinek jóváhagyásával. Az ügyvezetőnek szinte korlátlan felhatalmazása van: az ő vagy helyettese engedélye nélkül a magyar hatóságok be sem tehetik a lábukat az iroda helyiségeibe – legfeljebb akkor, ha az épület lángokban áll. Az iroda vagyonát, eszközeit és archívumait amúgy sem lehet lefoglalni, átkutatni és elkobozni; azok akkor is mentesülnek minden hatósági eljárás alól, ha nem éppen a Türk Tanács képviseletén vannak, ezt az iroda jogi védelme garantálja. Kivételt csak az jelenthet, ha az iroda szolgálati autójával balesetet okoztak, esetleg valamelyik alkalmazottjuk okozott sérülést, halálesetet Magyarországon...

BELETÖRT A FOGA A „NAGY ZÖLDBE” EURÓPA VEZETŐINEK, PEDIG ORBÁN RÁBÓLINTOTT

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.12.13.


Greta Thunberg előre megmondta, nem a cselekvés hiányától kell félni, hanem attól, hogy a politikusok úgy tesznek, mintha cselekednének, miközben kommunikációs célokra használják a vészhelyzetet. Az európai vezetők most beteljesítették a klímaaktivista jóslatát.

Éjfélkor igazán még senki nem tudta, hogy pontosan mi fog kisülni az Európai Tanács csütörtöki csúcstalálkozójából. Ez azért meglepő, mert ezen a találkozón igazából semmiről nem kell épp határozni. Azok a csúcsok, ahol fontos ügyekben döntenek a tagállamok vezetői, rendszeresen hajnalig tartanak, de ilyenkor általában viszonylag gyorsan lezavarják a dolgot.

Ursula von der Leyen kifejezetten bátor javaslata viszont látványosan kizökkentette a tagállamokat a megszokott ritmusból. A fő akadály ugyanis a klímacsomag, hivatalos magyar nevén az Európai Zöld Megegyezés (Green New Deal) elfogadása volt. Illetve, hogy egészen pontosak legyünk, nem is kellett semmit elfogadni, hiszen a javaslatcsomag részletei szinte mind jövőre kerülnek majd elő, még nem is igazán tudni, hogy mit fognak tartalmazni...

LEZÁRULT EGY KORSZAK MAGYARORSZÁGON, VÉGE AZ ÓRIÁSI MUNKAERŐHIÁNYNAK

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.12.13.


Magyarországon egyre kevesebb vállalat panaszkodik arra, hogy nem találja meg a szükséges munkaerőt a legfrissebb felmérések szerint. Ez egy újabb jele annak, hogy vége lehet a hatalmas munkaerőhiány időszakának, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra minden vállalat megtalálja a számára szükséges munkavállalókat. Magyarország így már nem lóg ki a régiós országok közül, azonban egy módszertani váltás is szerepet játszhat a változásban, miközben kezd visszatérni a korábban már jól ismert probléma: az elégtelen kereslet.

Az idei utolsó negyedévben már csak a feldolgozóipari vállalatok fele mondta azt, hogy a termelésnövekedésének fő korlátja a munkaerőhiány, derült ki az Európai Bizottság által közölt adatokból. Korábban a vállalatok 65-70%-a mondta azt, hogy a munkaerőhiány a legnagyobb problémája, ami miatt egyre félőbb volt, hogy a magyar gazdaság növekedési kilátásit is rontja ez a jelenség. Mostanra azonban már kevesebb vállalat panaszkodik munkaerőhiányra...

VAN, AMI AZ INFLÁCIÓ TÖBBSZÖRÖSÉT HOZTA - ÁLLAMPAPÍRRAL MÉG AZ ÉRTÉKÉT SEM TARTOTTA A MEGTAKARÍTÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.13.


Hiba fizette a banki kamatok sokszorosát egy évvel ezelőtt is a lakossági állampapír, valójában a benne megtakarított pénz még az értékét sem őrizte meg. Ugyanakkor a hosszúkötvény-alapok a novemberi 3,4 százalékos inflációnak a többszörösét is megtermelték.

Egy évvel ezelőtt még másként nézett ki a lakossági állampapírok kínálata, hiszen a szuperállampapír még nem létezett, és kapható volt több azóta megszüntetett papír is. (A 2018 decemberében kapható állampapírok kamata és a banki kamatok ebben a cikkünkben találhatóak.)

Az azonban már egy éve is látható volt, hogy hiába fizeti ki az állam a banki kamatok sokszorosát, még az is kevés lesz az infláció leküzdéséhez. A KSH adatai szerint 2019 novemberében 3,4 százalékos volt az infláció, a legtöbb lakossági állampapír pedig mindössze 2,5-3 százalékot hozott egy év alatt, aki pedig a már megszüntetett Féléves Magyar Állampapírban fialtatta a pénzt, annak csak 2 százalék volt az éves hozama. Csak az inflációkövető három- és az ötéves Prémium Magyar Állampapír hozott 3,5, illetve 3,8 százalékot, ez azonban csak a befektetők kis hányadának volt a kezében...

ARCCAL A BREXIT FELÉ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.12.13.


A Konzervatív Párt komoly győzelmét hozta a brit előrehozott választás, ami egyúttal azt is jelenti, hogy Boris Johnson kormánya erős felhatalmazást kapott a Brexit levezénylésére. Várhatóan távozik a két legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Liberális demokraták vezetője is.

Az ember jóformán nem is tudja, hol kezdje, annyi érdekes eredményt hozott a csütörtöki brit választás, úgyhogy kezdjük a végén: az eddig kisebbségben, külső támogatással kormányzó toryk kényelmes többséget szereztek a brit alsóházban, így szinte biztosra vehető, hogy az Egyesült Királyság január 31-én, a brit EU-tagság megszűnésének jelenleg érvényes határnapján kilép az Európai Unióból.

Ezzel kapcsolatban Boris Johnson sem hagyott sok kétséget, amikor választókerületi győzelme után úgy fogalmazott: „Úgy tűnik, a konzervatív kormány erős mandátumot kapott a Brexit levezényésére”.

A toryk gyakorlatilag az 1980-as évek óta nem tapasztalt földcsuszamlásszerű győzelmet arattak, miközben az ellenzék két legnagyobb pártja a földbe állt. (Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell a 650 fős alsóházban.)

Olyannyira, hogy a Liberális Demokraták vezetője, Jo Swinson még saját választókerületét sem tudta megnyerni és ugyan hajnalban még csak annyit mondott, a nap folyamán bejelentést tesz, aligha lehet kétséges, mi lesz az.

Ami a Munkáspártot illeti, ott az első ember, Jeremy Corbyn meg tudta őrizni képviselői helyét, ám a párt csúfosan leszerepelt. Olyan hagyományos körzeteket is elveszített, mint Darlington, Sedgefield és Workington – itt például évtizedek óta nem volt konzervatív képviselő. Sőt, van olyan körzet, ahol még soha nem volt jobboldali képviselő, most mégis lesz.

Eközben a Munkáspárt a péntek hajnali eredmények alapján csupán a dél-londoni Putney körzetét tudta elvenni a konzervatívoktól és 1935 óta nem ért el ilyen rossz eredményt választáson, mint most.

Ha minden az előzetes jóslatok szerint zajlik, akkor a toryk a legjobb eredményüket érik el azóta, hogy 1987-ben Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát...

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/50. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 
Szerző: ÉS
2019.12.13.P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Polgári, demokrata

Csárdi Antal, az LMP képviselője azonnali kérdést intézett a miniszterelnökhöz, kifogásolván a színházak elleni hadjáratban alkalmazott „zaklatószínház” kifejezést. Úgy érvelt, hogy „ezzel a csúnya általánosítással” Kocsis Máté fideszes frakcióvezető „a teljes színházi életet megsértette”, és megkérdezte, hogy erről mi a tisztelt miniszterelnök úr véleménye. Válaszában Orbán Viktor méltatlankodott, hogy miért őt kéri a képviselő, hogy „kommentáljam a frakcióvezetőm szavait”, holott Kocsis Máté „itt ül, és ön bármikor megkérdezhet tőle bármit” (srégen mögötte Kocsis Máté kacag). És ő, Orbán, különben is csak a legnagyobb elismerés hangján tud beszélni a magyar színészekről. Nem mintha erről szólt volna a kérdés.

A képviselő kevesellte a választ. Érvelése szerint, ha ez elfogadható, holott olyanokat is sért, akik tiszták, például Bodrogi Gyulát, akkor ugyanígy lehetne mondani, hogy „nőverő KDNP, kokainozó KDNP–Fidesz, kurvázó kormánypártok”. Ezen a ponton közbeszólt a nemzeti illem őre, Lezsák Sándor országgyűlési alelnök, és felszólította Csárdit, hogy ezt a kifejezést vonja vissza. A képviselő készségesen javított: „prostitúciót igénybe vevő kormánypártok”. Orbán Viktor a maga részéről azzal zárta a vitát, hogy ha már szóba került Bodrogi Gyula, neki Süsü jutott az eszébe. És annyi. Lezsák nem tiltakozott, a kurvázást nem szabad kurvázásnak nevezni, ellenben képviselőt a miniszterelnöknek szabad süsüzni. Ki tudná jobban, meddig tart a szabadság, mint Orbán?...

Molnár Erzsébet: Nem jön levél

Pléh Csaba: A tudás és a tudósok akadémiája

Gadó Gábor: Az ebéd ára

Kovács Zoltán: Sajtómunkások LII.

Herczog Noémi–Molnár Zsófia: Iga-zodj!


Ádám Péter: A tüntetéshez való jog Franciaországban

December 5-én Párizsban meg hetven francia kisvárosban több mint nyolcszázezren vonultak ki az utcára tiltakozásul a Macron-féle nyugdíjreform ellen. Az országban szinte alig járt vonat, törölték a légi járatok harminc százalékát, az iskolák felében nem volt tanítás. Megbénult a fél ország. Sok helyen még gimnazisták, sőt, általános iskolások is csatlakoztak a tüntetőkhöz. Akik közül sokan, az egyre gyakoribb rendőri túlkapások miatt, kénytelenek voltak alaposabban utánanézni jogaiknak. Mint ahogy annak is, hogy mire jogosítja fel a törvény a tüntetőkkel szemben eljáró rendőröket...

Pályi András: Camus halála

Lévai Júlia: A nemesség dicsérete

Bakos András: Hogy érzed itt magad, apa?

Kelecsényi László: Senki többet?

Ottlik az árveréseken

Gyáni Gábor: Ormos Mária
(1930–2019)


V I S S Z H A N G 

Gálffy Zsuzsanna: Tisztelt Szerkesztőség!

Kertes Attila: Nemtelen


P Á R A T L A N

-átkai: MAGYARORSZÁG=PISTA

-iar-: CALIGULA

(Nyerges): BÉRRENDEZÉS
ANNO 1927

Kuszálik Péter: HOGYAN VISZONYULJUNK?

Lázár György: KÉTSZÁZALÉKOSOK

Lendvay Gábor: MUMUST
MINDEN MAGYAR FALUBA!

msz: ELSŐSÉG

Márton János: OLVASSUNK MÁRAIT!

-hg-: TETT, HELY

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


ÉLET ÉS IRODALOM 2019/50. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.12.13.


I N T E R J Ú

Nagy N. Péter: Az állam nélkül nem megy, de vele sem
Beszélgetés Hrutka Jánossal


F E U I L L E T O N

Visky András: Pseudo-Augustinus: A sikerről

K R I T I K A

Selyem Zsuzsa: Olvass és lázadj

Nadya Tolokonnikova: Lázadj! A Pussy Riot útmutatója aktivistáknak. Fordította Garamvölgyi Andrea. HVG Könyvek, Budapest, 2019, 288 oldal, 3500 Ft

Tolokonnikova a mondandóját 10 lázadási szabályban osztja meg olvasóival, és ez a forma máris jól dinamizálja a helyzetet, hat egymásra a kétféle alapminőség, buli van! Ezen belül meg mind a tízben ugyanaz a szenthármas szerkezet variálódik: szavak, tettek, hősök. A Szavak leginkább arról szólnak, hogy egy végtelenül korrupt és ostobaságát erőszakban szublimáló hatalmi rendszerben hogyan lehet az ember szabad. A Tettek-szál meséli el, hogyan alapították meg a Pussy Riotot (egy konferencián az orosz feminista punkról vállaltak előadást, csak hirtelen kiderült, hogy még nincs ilyen), milyen akciókat terveztek, és milyeneket vittek véghez (40% szokott a tervezettekből sikerülni, de a rendőrök megakadályozta 60% is ezer okból értelmesebb volt, mint ha nem tesznek semmit, hiszen legalább edztek, megvitatták a dolgokat, együtt voltak)...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Sipos Tünde: Ex libris

Pátkai Marcell: Aki megette a Mona Lisát
Martos Gábor: „Ilyet én is tudok”
František Mikš: Picasso, a vörös kakas
Sárvári Edit, Hornyik Sándor, Turai Hedvig (szerk.): A kettős beszéden innen és túl

Csehy Zoltán: Falconelli, isten hangja


Pintér Tibor: A harmónia tébolya. Prae Kiadó, Budapest, 2019, 215 oldal, 2990 Ft

A regény két síkon játszódik: a jelenben egy rejtélyes tárgy megtalálása nyomozást indít el, a múltban pedig egy megszállott koperi kollégium zenetanára mesterkedik azon, hogy egyik tanítványát kasztrált énekessztárrá nevelje, sőt, hogy tudományosan is megfejtse az isteni hang titkát. A modern kor „tudatlanságából” és a barokk jelen életviteléből szépen fokozott, szinte érzékien izzó feszültség keletkezik. Rejtvény rejtvény hátán, megfejtés generál megfejtést: nem elég egy-egy régi könyv, irat adatát hasznosítani, magát a pazarul leírt könyvtárat is meg kell fejteni. A barokk allegorizmus tébolyába bele kell kicsit őrülni. „Aki polcnyi mennyiségben fogyasztja a barokk harapnivalókat, az egy idő után maga is tud főzni az alapanyagokból” – hangzik el a regény egy hangsúlyos pontján, s nem ok nélkül. Remek írói fogás például, ahogy két korban is megcsodálják ugyanazt a Carpaccio-képet, s szinte ugyanazt látják meg benne. A barokk fénykultusz és árnyékontraszt játéktere legalább olyan fontossá válik, mint a barokk igényekhez igazított mitológiai sztereotípiák...

Hegedűs Claudia: Ördögi színeváltozások

Győrei Zsolt–Schlachtovszky Csa­ba: Magyariné szeretője. Ör­dög­román. Kalligram Kiadó, Bu­da­pest, 2019, 360 oldal, 3999 Ft

Az összeszokott szerzőpárost jó ideje foglalkoztatta az 1718-ban született debreceni polihisztor alakja köré fonódott legenda – eredetileg dráma készült volna a magyar Faust történetből. . Hatvani Istvánról ugyanis, aki elsőként oktatta önállóan idehaza a fizikát, a gyakorlati kísérletei miatt terjedt el, hogy lepaktált az ördöggel. Nem sokkal az 1786-ban bekövetkezett halála után, egy orvos – Kazinczy Sámuel –, még debreceni diák korában lejegyezte Hatvani ördögi praktikáinak némelyikét. Ezek az élcelődő történetek eredendően cáfolni igyekeztek a professzor ördöngösségét, ám a jó szándék visszafelé sült el, vagyis az olvasók szó szerint vették a leírtakat. Olyannyira, hogy számos szépíró fantáziáját is megmozgatták ezek a históriák, így mások mellett, Arany János, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán is feldolgozta a magyar Faust legendáját...


Kiss Júlia: Középkori árvaság gyanánt

Bánki Éva: Összetört idő (For­dí­tott idő III.). Jelenkor Kiadó, Bu­­da­pest, 2019, 269 oldal, 2799 Ft

Fordított idő regényfolyam előző két részét (Fordított idő, 2015; Elsodort idő, 2017) Riolda némelykor veszedelmes, máskor mozgalmasnak aligha mondható főszereplése uralja. Míg Velence központi helyet foglal el az Elsodort időben, a zárlatregényben már az őshonos szorgok lakta sziget kulturális oppozíciójaként tűnik fel. Rioldát ezen az Anglia és Norvégia között elterülő földdarabon találjuk, mely szülőföldje is. Bánki a Nyugati szél szigetét egyrészt az Összetört idő lokális koordináta-rendszerének teszi vonatkoztatási pontjává, másrészt ehhez a helyszínhez rögzíti a főszereplőnő révén megkonstruálni kívánt, de a regény utolsó lapjain is átláthatatlanul imbolygó kollektív emlékezet gyökereit is...

Benedek Szabolcs: Egy családregény közepe

Az ÉS könyve decemberben – Barnás Ferenc: Életünk végéig. Kalligram Kiadó, Budapest, 2019, 454 oldal, 3990 Ft

A klasszikus családregények általában hasonló ív mentén épülnek föl: a família növekszik, terebélyesedik, gyarapszik, majd beüt egy külső vagy belső kataklizma, és a család darabokra hullik. Persze az is megtörténhet, hogy a szétesés magától következik be, mint ahogy az a túlnövő birodalmak esetében is előfordul. Mondhatni, hogy ez nemcsak az irodalomra igaz, hanem a valóságra is. Arra a valóságra, amely mostanra töredezetté és nehezen követhetővé vált. Ennek megfelelően a mai családregények se tartanak egyik irányból a másikba, azaz nem futják be azt az ívet, amelyet egy vagy két évszázaddal ezelőtti elődeik vaskos kötetek formájában bejártak. (...)

Szóval adott egy népes család, ami eleve remek kiindulópont egy jól megkomponált regényhez. Az Életünk végéig azonban nem követi a vaskos családregények klasszikus ívét. Amikor a történetbe belecsöppenünk, a família évtizedes, rögzült hagyományai szerint él és működik. Az első nagyobb, a család egészére kiható és a regény cselekményét is tápláló eseményt az anya halála jelenti. A regény vége felé aztán meghal az apa is, ám a család története ezzel nem ér véget. Annak – legalábbis ebben a könyvben – se eleje, se vége nincs. Egyszerűen belelapozunk egy családregénybe. Valahol középtájon...

Fuchs Lívia: A sokféleség ünnepe

(Alva Noto és Ryuichi Sakamoto – Richard Siegal: New Ocean, Ballet of Difference, Festspielhaus, St.Pölten)

Vagyis azzal szembesülök, micsoda sztereotípiákban gondolkodom, ahelyett, hogy élvezném, mennyire szétrobbantja a koreográfia a balett uniformizáló testképét, mennyire megismételhetetlenül egyedi itt mindenki, s mennyire különbözik mindenki mástól. Mint az óceánok, a tengerek, a tavak és a pocsolyák, bár mindegyik „ugyanaz” a víz...

Sinkó István: A jól kitöltött tér

(A Horror vacui című kiállítás az Újlipótvárosi Klub-Galériában 2019. december 31-ig látható. A részt vevő alkotók: Kemény György, Kósa János, Kótai Tamás, Köböl Vera, László-Kiss Dezső, Magyar Gábor, Mata Attila, M. Novák András, Ma­yer Berta, Miksa Bálint, Schallinger Dávid, Székely Annamária, Tomasz Piars, T. Horváth Éva, Varga Zsófi, Vasvári László Sándor, Vásárhelyi Antal, Végh András, Wächter Ákos, Zakar István)

A csoportos kiállítások átka épp a sokszínűségben, az anyag-, méret- és formagazdagságban rejlik. Hisz ennyi kisvilágot, irányt egymás mellé rendezni meglehetősen reménytelen feladat. Itt, ezen a tárlaton, a hely szelleme is segítette a kurátort (Kósa Gergő képzőművészt) és a rendezőket. Jól épülnek egymás mellé a dekoratív színes grafikák, a síkplasztikák és erőtejes, domináns festőiségű táblaképek...

Wagner István: Tisztára Amerika!

(Amerika! Disney, Rockwell, Pollock, Warhol – Bucerius Kunst Forum, Hamburg. Megtekinthető január 12-ig.)

Stőhr Lóránt: Hosszú búcsú


(Bodzsár Márk: Drakulics elvtárs)

Az amerikai popkultúra megélt közelsége és a Kádár-rendszertől őrzött távolság kellett Bodzsár hajmeresztő ötletéhez, hogy vámpírtörténetet meséljen el a filmvásznon életre keltett kádári Magyarországon. Ami persze politikai allegóriának sem utolsó: míg a főgonosznak kikiáltott vámpír csak módjával iszogat az éltető nedűből, addig az autoriter rezsim szisztematikusan szívja az emberek vérét és élősködik az egész társadalmon.

Ruff Borbála: Isten hozta, Örkény úr!


(Örkény István: Tóték. Előadja Mácsai Pál. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2019)

„A regényből írott két darabomnál – a Tóték-nál és a Macskajáték-nál – megítélésem szerint a prózai változat sikerült jobban, mégsem hallok róluk”, mondta korábban Örkény, és ezt erősítette meg Mácsai is, amikor az előadásról így nyilatkozott: „A kisregény a Tóték és a Macskajáték esetében is lebegőbb, bonyolultabb. Ma úgy érzem, hogy a színpad által akkoriban megkövetelt redukció az anyag lényegét, szellemét is érintette. Vagyis Örkény gondolkodását. Örkény, mint személy, kilátszik a regényszöveg mögül.” (ÉS, 2013/10., márc. 8.) Erre a „kilátszásra” irányítja a figyelmet a színész, és a Tóték lemez – alább részletezett – szótagok szintjéig átgondolt előadásmódjával majdnem annyit elmond Örkényről, mint az író életrajzából szerkesztett Azt meséld el, Pista! esetében.

Herczog Noémi: Hagyatékunk

(Láthatáron Csoport: Hagyaték. Martin Miller és Alice Miller írásai alapján, r.: Tárnoki Márk, HPS Kultúrszalon)

A tudományos ismeretterjesztés kioltja a darab üres helyeit, a dráma csúcspontján a szereplők kimondják, amit különben alighanem csak éreznének és leginkább: mi érezhetnénk. A történet pedig, amely éppen valódi szereplői miatt kelt bennünk döbbenetet: fikcióvá lényegül. A mindenkit foglalkoztató kérdés, „hiteltelenítheti-e a munkásságot a kutató élete”: spekulatív, ezért kicsit bulvár marad. Személyessége, dokumentum jellege és felforgató ereje feloldódik Csehov és Albee dramaturgiájában. A továbbörökített traumák pedig visszaváltoznak mások történetévé.

Fáy Miklós: 35 és 40 között

(Komlósi35 – Erkel Színház, december 9.)

Ennyi most legyen is elég a tiszteletből, mert a Komlósi35 gála legfontosabb tapasztalata az, hogy Komlósi Ildikónak még minimum öt éven át kötelező a csúcson lenni, hogy eljöjjön egy Komlósi40 is. Mert a 35 ünneplésnek egészen szerencsétlen volt, nem csak a főigazgatói ki nyer ma jellegű beszéd miatt (ha jól látom, az ott Willard White a képen), végül is elég jól ismerte föl a híres énekeseket Ókovács Szilveszter, sokkal inkább fájt az egész este búbánatos feketesége.

Károlyi Csaba: Orvosmeteorológia

(Orvosmeteorológiai percek. InfoRádió, hétköznapokon 4 alkalommal, először reggel 7.20 körül)

Nem javallott ez a műsor dolgozó embereknek, idősödőknek, bármilyen betegségre hajlamosaknak, iskolásoknak, szülőknek, nagyszülőknek, magas vérnyomásban szenvedőknek, alacsony vérnyomásban szenvedőknek, továbbá azoknak, akik már egy kis fényhiánytól is depressziósak, akik nem bírják jól a tűző napot, és azoknak sem, akik tényleg próbálnának télen-nyáron odafigyelni a megfelelő öltözködésre. A többiek nyugodtan hallgathatják...

Siba Antal: Kommentál


(Németh Balázs bemondó önkéntes hírkommentálásai a köztévében)

Németh amúgy, ha szabad mondani, visszaeső kommentáló: öt évvel korábban már indult egy eljárás ellene, amiért hírolvasói véleményt fűzött az M1 Híradó esti adásának egy híréhez. Németh olyan orgánumokra tett megjegyzést, amelyek szerinte elhallgatják a kormány szempontjából pozitív híreket. Később az MTVA úgy magyarázta a történteket a Hír24 kérdésére, hogy „Németh Balázs, a Híradó című műsor 2014. november 8-i adásában, nem véleményt vagy magyarázatot fűzött az Ön által megjelölt hírhez, hanem összegezte a napokban történt eseményeket.”

I R O D A L O M 

Turi Tímea: A Batthyány téren ültem és sírtam

Vannak tékozló és takarékos évek. Mennyi mindent vettem azokban az időkben, amit józan belátással nem engedhettem volna meg magamnak! Micsoda túlzóan beárazott ékszereket, értelmetlenül drága holmikat. Később, a takarékos években mégis ezek lettek a ruhatáram alapdarabjai. Mint annyiszor már és annyiszor később, bebizonyosodott: a tékozló időszakok mégsem pazarlók, kiderül róluk, hogy csak gyűjtögetők voltak.

A 2000-es évek vége: vajon a kor maga okozta ezt a számtalan változást, vagy az, hogy épp ekkor költöztem Budapestre? A leendő férjemnek és a barátainak más szokásai voltak, mint nekem addig. Avokádót kockáztak a vajaskenyérre, és ha valamit meg akartak ünnepelni, szusit ettek – én addig azt sem tudtam, hogyan kell megfogni az evőpálcikát. És az emberek a metrón! Ültem velük szemben, és egyfolytában a lábukat néztem: mindnek bokacsizmája volt, és a nadrágot mindig azon belül tűrték, és sohasem kívül. Addig a ruháknak csak az anyagára figyeltem, a szabására sohasem: mindenem bő volt, a kabátomban válltömés, a hajam indokolatlanul hosszú volt, és töredezett, és erős fényben, semmi kétség, a szám fölött bajusz sötétlett....

Farkas Arnold Levente: A vidéki szerző

Milyen szép, mondta a férfi. Az egyik harang négyszer kondult. Így jelezte, hogy egész van. A másik tizenegyszer. Így jelezte, hogy az egész most tizenegy. Milyen jó, hogy nem huszonháromszor, mondta a férfi.

Egy napnak két fele van, egy sötét és egy világos. A sötétet éjszakának hívják. A világos neve nappal. A sötétség tizenkét órából áll, ahogy a világosság is. Az egyik sötéten fut, a másik világosan.

Kosztolányi szerint a világosság az író udvariassága az olvasó felé. Udvariatlan író vagyok, mondta a férfi a nőnek, akiknek a film után udvarolt. Kosztolányi fia egyetlen fényképet sem őrzött meg az apjáról. A férfi és a nő macskaköveken lépkedett a nappal bebetonozott macska felé az éjszakában.

A hiba mítosza maga sem mentes a hibáktól, mondta a nő, mert az ínyenc teste belülről zárva volt. A férfi hallgatott. A nőnek tökéletes teste volt. A világosnak két futója van, ahogy a sötétnek is. A világos világos futója világosabb. A sötét világos futója előzékeny...

Berta Ádám: Musa bácsi látogatása

Nagyjából három hónappal korábban, tavaly nyár végén kaptam hírt anyámtól, hogy a családunk régi barátja, Musa bácsi üzleti ügyben Tajpejbe utazik. Nagyon készültem a látogatására, mert gyerekkoromban sok vidám délutánt töltöttem a házukban, és azt is szerettem, mikor nálunk vendégeskedtek. A nagyobbik fia, Jehan, sok éven át olyan volt nekem, mint egy unokatestvér. Tudtam, hogy délután háromra fog a kolostorba érkezni, egy keddi napon, november első hetében. Gondoskodtam róla, hogy a minibuszunk várja az állomáson, és felhozza a hegyre. Amikor már csak néhány perc volt hátra az érkezésig, az ajándékboltban váltottam pár szót az oda beosztott apácával.

– Musa bácsi, a családunk régi barátja mindjárt itt lesz – mondtam...

Pál Sándor Attila: Haladás

Első lépésben kirúgták az összes női táncost. Kristálytiszta, logikus és mindenki megelégedésére szolgáló volt az indoklás, egyrészt tudvalevőleg a férfitáncok jelentik a magyar néptánc csúcsát, királya ezen belül is a kalotaszegi legényes, s mint ismeretes, ehhez nincsen szükség a másik nemre. A páros táncokban pedig ugyanilyen köztudottnak és egyértelműnek mutatkozott, hogy a férfi irányít, a nő csak követi, mintegy segíti a férfi táncban való teljes és korláttalan kibontakozását, esetenként pedig természetesen csak zavarja, hogy ott van mellette, forgatni kell, miegymás, mozdulatainak gyorsaságát és szélességét akadályozza....

Littner Zsolt: Viktorka

Pár nap múlva visszajött. Akkor birkózóedzést tartottunk neki. Sajnos lustaság vétsége miatt kénytelenek voltunk kikötözni a kerítésoszlophoz. Viktorka rángatta magát és furcsán morgott. De jól oda volt ám kötözve. Mikor meguntuk, akkor a Tomi azt mondta neki, hogy most hozunk mézet és bekenjük vele. És majd jönnek a darazsak. Erre Viktorka még jobban kezdte cibálni a kerítést. Egyszer csak elszabadult, és a csuklóján a madzag maradványaival hazaszaladt...

Payer Imre: Fekete ég

Payer Imre: Rejtekutas járat

Payer Imre: Löktek, sodortak

Payer Imre: Egy hely

Csobánka Zsuzsa Emese: Rendhagyó igék

Csobánka Zsuzsa Emese: Előhívás: törött korsó


ITT OLVASHATÓ

KOCSIS GERGELY: NYÍLT LEVÉL GULYÁS GERGELYNEK

FACEBOOK
Szerző: KOCSIS GERGELY
2019.12.12.


Tisztelt Miniszter úr!

Kérem, nézze el nekem, hogy ezt pont önnek írom, írhatnám több politikustársának is, akik szokatlan aktivitást mutatnak mostanában színházi téren. Az apropót mai nyilatkozata adta:

"...valami nem maradhat következmények nélkül. A Gothár-ügynek kell, hogy legyenek következményei. És az nem tekinthető következménynek, hogy annak az igazgatónak haja szál sem görbül, aki egy éven keresztül ezt az ügyet eltussolta."

Kérem, ne használja többet az „eltussolás” szót. Nem méltó önhöz.
Ön politikus, ön kultúrember. Ráadásul bizonyosan tisztában van azzal, hogy Máté Gábor és az egész Katona József Színház viselkedése a Gothár-ügyben nem éppen eltussolás. Máté világosan elmagyarázta az ön által is bizonyára olvasott interjúban, hogy pontosan mi történt. Az ügyben szabályos vizsgálat folyt, Máté Gábor önmaga ellen is kért etikai vizsgálatot, ha önt ennyire aggasztja, hogy mi folyik a Katonában, nyilván hatalmában áll ennek eredményéről alaposan tájékozódni.

Ám úgy érzem, önt igazából nem aggasztja, mi folyik nálunk, vagy bármely más színházban. Önt az aggasztja, hogy nem tud megfelelni a direktívának, miszerint a balliberális fészkeket fel kell számolni, a nyomás nem szűnhet meg, amíg... Amíg mi nem történik? Amíg Máté Gábor haja szála legalább kicsit meggörbül? Mert azt talán bevállalná, ahogy ismerem.

De szerintem önnek ez nem volna elegendő. Legalábbis ezt olvasom ki töretlen, irigyelhető buzgalmából, amivel az új törvény elfogadása után is ránk emeli a fegyvert. Vágyom rá, hogy megtudjam, mi a terv. Ön gyakorlott kommunikáló. Tán van olyan szándéka, hogy ez az egész ügy a lehető legtovább tartson, ön élvezi a meleg vas hosszadalmas ütését? Nem zárhatnánk rövidre? Nem lebbentené fel a fátylat a távlati célokról? Tisztább, mindannyiunkhoz méltóbb megoldás lenne. És akkor nem kéne az „eltussolás” szóban rejtező mágikus stilisztikai munícióra támaszkodnia egy kormányinfón.

Vagy nincs terv?

Kérem, levelemet tekintse tárgytalannak, amennyiben ön az elmúlt tíz évben járt nálunk nézőként.

Ebben az esetben ugyanis világos, hogy önt nyilván rossz élmény érte egy előadásunkon, unatkozott, felháborodott talán, netán nem találta elég színvonalasnak... Így hát azt érezte, hogy lehetne ezt máshogy, jobban csinálni. Most pedig adódik egy ilyen príma alkalom, és ön a kultúra állapotát felelősen megítélő politikusként derekasan latba veti hatalmát, és megjavítja a Katonát. Kérem, ne tartson bizonytalanságban, hogy mik a tervei...

Ha esetleg mégsem járt nálunk az elmúlt tíz évben, akkor viszont nem értem azt a személyesnek tűnő tüzet önben miellenünk.

Ne értsen félre, nem kevesebb ön a szememben attól, hogy nem jár a Katonába, vagy más színházba, ez minden állampolgár szabad döntése. Én sem járok mondjuk táncházba vagy meccsre, és a táncház meg a meccs nem sértett ettől. Csak mondjuk a táncház és a meccs nem is érdekel annyira, mint önt és politikustársait a színház mostanság.

Kérem, kommunikáljon őszintén, ismerjük meg egymás valós szándékait.

Kérem továbbá, ha legközelebb újságírók kérdezik önt a színházakkal kapcsolatban bármiről, ne mondja azt, hogy a Gothár-ügy következmények nélkül maradt. Nem elég következmény az illető totális megsemmisülése?

Ha ennek ellenére ön ismét erre a nótára gyújt majd, az árulkodó lesz a fentebb említett direktívákra nézve.

Köszönöm figyelmét:
Kocsis Gergely

FÖLDINDULÁSSZERŰ GYŐZELMET ARATOTT BORIS JOHNSON A BRIT VÁLASZTÁSON

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.12.13.


Januári Brexitet és újabb öt év konzervatív kormányzást vetít előre a brit választás eredménye. A pesszimista forgatókönyvbe azonban az Egyesült Királyság szétesése is belefér, míg az optimisták annak örülhetnek, hogy a most született bizonyosság legalább a gazdaságra jó hatással lehet majd.

Puskagolyóként lőtt ki a font londoni idő szerint este tízkor, abban a pillanatban, hogy lezárták az urnákat a brit választás után, és közölték az első exit pollt, amely alapján a kormányzó Konzervatívok a korábbi felméréseket is meghazudtoló, óriási győzelmet arattak...

CSINOS BUDAI VILLÁBAN, JÓL FELSZERELT KIHALLGATÓ SZOBÁKKAL VÁR A NEMZETI NYOMOZÓ IRODA

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.12.12.


Az egységes elhelyezés érdekében megújult helyszínre költözött a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, illetve a Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság Őrzési Osztálya - adta hírül a police.hu. Az új munkakörnyezet „jelentős minőségi változást hozott a szervezeti egységek és a személyi állomány életében. A munkatársak a régi, szűkös elhelyezést biztosító épületből egy teljesen felújított, funkcionális helyiségekkel ellátott, új bútorzattal felszerelt, parkosított környezetbe kerültek, amely méltó körülményeket biztosít számukra.”

Pintér Sándor belügyminiszter és Balogh János országos rendőrfőkapitány adta át a megújult, nyolc épületből álló komplexumot a Budakeszi út melletti Labanc út 57. szám alatt. Ez korábban a Határőrség Országos Parancsnokságának adott otthont...

BELVÁROSI SZÁLLODÁJA VAN A FIDESZES BECSÓ ZSOLTNAK, DE ENGEDÉLYE NINCS HOZZÁ

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2019.12.13.


Évek óta működhet feketén a Nagymező utca 66. szám alatt a kormánypárti képviselő cégének tulajdonában lévő apartmanhotel. A szálloda azzal védekezik, hogy csupán próbaüzem zajlik. Na de két éve? A terézvárosi önkormányzat – lapunk érdeklődésére reagálva – máris lépett az ügyben:...

ITT OLVASHATÓ

HAVI 804 FORINT - LESZ, AKINEK ENNYIT JELENT A NYUGDÍJEMELÉ

MFOR.HU
Szerző: BAKA F. ZOLTÁN, SZÉKELY SAROLTA
2019.12.13.


Biztossá vált, hogy jövőre 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Eltekintve attól, hogy minden más - nem kormányzati - előrejelzés szerint ez kevés lesz, és jövőre is kiegészítésre szorulhatnak a nyugdíjak, megnéztük, forintosítva mit is jelent az emelés.

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az idei évi nyugdíjkiegészítés beépítése után 2,8 százalékkal fognak emelkedni 2020. január elsejétől a nyugdíjak. Az emelés mértéke nem meglepetés, hiszen a vonatkozó törvény értelmében minden évben a következő évi költségvetés tervezésekor használt (és várt) infláció mértékével nőnek a juttatások. Bár elméletileg már más szelek fújhatnak most, mint nyár elején, amikor a parlament elfogadta a 2020-as büdzsét, a kormány kitart az akkori várakozásai mellett.

A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy jövőre 2,8 százalékos lesz az infláció, ezért emelik ennyivel januártól a nyugdíjakat - derült ki Gulyás Gergely szavaiból a csütörtöki Kormányinfón.

A minisztert arról kérdeztük, hogy kitart-e a nyáron elfogadott 2020-as költségvetési törvényben rögzített 2,8 százalékos tervénél a kormány most, év végén. Gulyás erre igennel felelt...

SZÁTOKAT BEFOGNI NEM KELL FÉLNETEK? – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.12.12.


A TARTALOMBÓL:

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Péterfy Bori, Gálvölgyi Dorka, Jordán Tamás, Mucsi Zoltán, Thuróczy Szabolcs és Orlai Tibor kultúrkampfról, ürügyként használt zaklatási ügyekről és közpénzekről, amelyekkel úgy bánik a kormány, mintha a sajátja lenne

„Kék-zöld bokával megy haza a tanítónő” – Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az oktatás lecsúszásáról, a pedagógusokat érő terrorról és a közalkalmazottakra leselkedő veszélyekről

Kizsigerelt az orvostársdalom – Kincses Gyula kamarai elnök Éger István örökségéről, hálapénzről és a rendszer újraélesztéséről. Interjú

„Ha én is ott vagyok, Hende Csaba nem jön el” – Klímabarát várossá alakítaná Szombathelyet, és csökkentené a város autóiparnak való kiszolgáltatottságát Nemény András, a város ellenzéki összefogás színeiben megválasztott polgármestere. Interjú

„Akkor még nem voltak ilyen veszélyesek” – Még a nyáron fedezték fel Ásotthalomnál a migránsalagutat, mégis a télen lett tele vele a sajtó. Riport

„Azt mondták, már nem őrzik a magyar határt” – A pokolban is lehet öröm az élet. Egyre több a migráns Szabadkánál. Riport

Százezrekbe kerülhet a tiszta víz – A közműszolgáltatók csak a vízóráig felelnek a minőségért

Visszatér Orbán nagy ellensége? – Az egykori miniszterelnök és egy népszerű énekes fenyegeti a jelenlegi horvát államfő székét

Nehéz évek elé néz az Európai Unió – A belső ellentétek mellett az orosz és kínai befolyásszerzési kísérletek nehezítik Ursula von der Leyen dolgát

Juncker öröksége – Európa nagy részén úgy búcsúztattak, mint az EU elkötelezett hívét. Ehhez képest Magyarországon legtöbben alkoholista bevándorláspártiként gondolnak rá

Megemeli a védelem árát az Egyesült Államok – Dél-Koreát, Japánt és Németországot felháborítja, hogy Washington fel kívánja emelni e biztonsági garancia árát

Kínát fűti Szibéria Ereje – Elindult a gáz pumpálása a Kínába irányuló vezetéken, ami hosszú távon jelentősen megváltoztathatja az erőviszonyokat a földgáz globális piacán

„Menekülés volt az életem” – A kolonizáció katasztrófa lehet gyarmatosító és gyarmatosított számára is – erről beszélt lapunknak adott interjújában a dán–norvég sikerszerző, Kim Leine

Albert Camus és a sztálini politika valósága

„Ha ez sikerül, meglesz a málenkij robot” – Az elismerés megkoronázta a munkámat, de a lényeg maga a munka. Nekem az a legfontosabb, hogy dolgozhassak, a díj pedig azt jelenti, hogy erre talán több lehetőségem lesz – mondta el a Magyar Hangnak Gera Marina. Interjú

Ami az orrszarvút illeti – Megakadályozza, vagy éppen ellenkezőleg, növeli az illegális kereskedelmet a most kikísérletezett műrinocéroszszarv?

„Az árnyéka még mindig a családra vetül” – Pablo Escobar özvegye a Magyar Hangnak adott interjúban elmesélte, milyen volt a világ egyik legrettegettebb bűnözője testközelből, miért tartott ki mellette az utolsó pillanatig

Síelő kísértetek magyar rohamsisakban – Csak a pártállam bukása után lebbent fel a fátyol a most nyolcvan esztendeje kitört finn–szovjet háborúban szolgált magyarok históriájáról

Ki deportált, ki esküdött? Vita Koszorús Ferenc ezredes második világháborús szerepe körül

Igazi hungarikum: a túlsúlyos sportnemzet – A költségvetési összegek töredéke jut csak szabadidősportra, a milliárdokat szinte kizárólag az élsportra költjük

Publicisztika:

Gulyás Balázs: Magyarország, 2030
Dévényi István: Röptében a legyet is
Torkos Matild: Na és?
Wekerle Szabolcs: Egy ujjal se
Hamburger Béla: Aki nem tud arabusul… Válasz Puzsér Róbertnek
Pápay György: A kultúrharc érdeklődés hiányában elmarad
Reichert János: Mitől fél az Újfidesz?
Helyzet-Kép: Tanyavilág (Kép: Stiller Ákos, szöveg: Lukács Csaba)
Szathmáry István Pál: A Vörösmarty téri hegyek vajúdása – Interaktív
Szekrényes Miklós: Névadás
Híd Jenő rajzol: Döntő érv
Vass Norbert: A sovány talpú róka
Wekerle Szabolcs: Ösmeretlen tájakig – Újbeszél
Gazda Albert: Scsedrik
Szerető Szabolcs: Magyar átok vagy csak a papírforma? – Szotyola
Szerető Szabolcs: Történelem mint hideglelős thriller
Marabu: Függetlenségeskedés

Kritika:

– Otthon és kaland – Kollár-Klemencz László: Zabolátlan lovaim
– A Gusztávtól a Tragédiáig – Hoppál Mihály, Varga Zoltán: Jankovics Marcell
– Amit és ahogyan az út adni képes – Máté-Horváth Nóra: A Camino maga az Élet
– Egy hasonlatban Sarka Kata és I. Erzsébet – Csunderlik Péter–Pető Péter: Újabb top 10-es történelmi slágerlisták
– Pult alatti történetek – Ezentúl lesz banán! Szerk.: Kovács Eszter
– Fasírttól a hétórás csülökig – Mautner Zsófia: Főzőiskola, Váncsa István: Lakoma 3.A francia konyha legfinomabb ételeiből