2017. február 7., kedd

ETTŐL ROHAD SZÉT ITT MINDEN, ELVTÁRSAK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.02.07.


Ugyan a hányásszag súlyosan benne volt a levegőben, de ennyire tanulságos – a szó legszorosabb értelmében tanulságos – vallomássorozattal talán soha nem találkoztam, mint amit az Echo TV tudományos-fantasztikus kanális Sajtóklub című, politikai vitaműsornak csúfolt kormányfelszopó szeánszának tegnapi adása keretében a Bencsik-Lovas-Huth-Bayer barnanyelvű kvartett előadott.

Nem sajnáltam az időt és az energiát, kiválogattam a tömény 50 perces bájcsevelyből a legerősebb/legfélreérthetetlenebb állításokat, mert úgyse hinné el senki nekem, hogy ezek valaki(k)nek a száját valóban elhagyták. 50 perce meg nem mindenkinek van arra, hogy a nemzeti kormány előretolt tányérnyalóinak pszichedelikus-szürreális agymenését végighallgassa.

Újabb brutális kórrajz ez a nemzeti kormány szellemi holdudvarának erkölcsi színvonaláról. Arról, hogy milyen minőségű emberek alkotják a Fidesz intellektuális holdudvarát és propagandagépezetét; hogy kik is tulajdonképpen ezek az örökös ellenzékiség képzelt betegségében szenvedő, démonokkal viaskodó, közpénzből élősködő, vernyákoló gazemberek, akik felesküdtek arra, hogy minden idők leggyalázatosabb kormányát tűzön és vizen át védelmezik, szolgálják, nyalják és falják. És arról, hogy miért tart ott ez az ország, ahol az ilyen kaliberű egyének a köz hűtlenül kezelt tulajdonából kistafírozva hülyítik a náluk is hülyébbeket:

RENDPÁRT

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: Török Monika
2017.02.07.


Embert nem láttam még annyira nevetni, mint amikor elkezdtem panaszkodni egyszer anyámnak, hogy milyen iszonyatosan rendetlenek a gyerekeim.

Percekig nem tudott megszólalni a vihogástól, a szemét törölgette, keresgélte a szavakat. De nem találta. Rám bízta a dolog kifejtését.

Na most, aki nálam rendetlenebb embert ismer, az hazudik.

Nekem egyszerűen az nincs meg, hogy mitől hajtogatódnak össze a ruhák és mennek be a helyükre a szekrénybe, mert az én fejemben az, hogy valaminek helye van, egyszerűen nincs.

Sose felejtem el anyám nevetését.

Négy-öt éves lehettem, amikor először költöztünk végre normális körülmények közé, ahol saját szobám volt, garderobe-bal - előtte, az Ó utcai bérház leválasztott bérlakásának egy szobájában négyen voltunk úgy-ahogy.

És akkor beköszöntött a Kánaán maga, saját szoba, saját szekrény, saját cuccok.

De nekem hiányzik az az agyi lebenyem, ami a rendrakásért felelős.
Félreértés ne essék, szeretem a rendet. Mint ismeretlen, távoli, csodálnivaló dologra gondolok, amelyhez én föl nem érek. Tehát szeretem a rendet, ha más csinálja meg helyettem...

A CSÍKI SÖRÉRT TÜNTETÜNK, A JÖVŐNKÉRT PEDIG SEMMIT SEM TESZÜNK?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.02.07.


...Bő egy évvel a választások előtt úgy tűnik, a Csíki Sör márkanév használatának betiltása jobban érdekli az embereket, minthogy Mészáros Lőrinc focicsapatot vett magának Horvátországban, vagy a kormányfő vejével mutyizott a szekszárdi önkormányzat még a pályázat kiírása előtt. Sokkal jobban lehet mozgósítani a székely zászlók kitűzésére, mint az uniós lobogók tiszteletére, ugyanakkor el lehet hitetni a magyar polgárok jelentős hányadával, hogy Vlagyimir Putyin barátsága jót tesz Magyarország megítélésének, de az már nehézkes lenne elmagyarázni nekik, hogy Oroszország megszállta egy vele szomszédos ország jelentős területit. Az ilyen barátok támogatása pedig nem igazán tesz jót a renoménknak.

Nem a magyar polgárok viselkedésének minősítése a célunk, ám az ős dakotai mondás szerint minden törzs olyan vezetőt kap, amilyet megérdemel. Ha hajbókolunk a középszerűség előtt, ha csak morgolódunk az igazságtalanságok láttán, de nem teszünk ellene semmit, ha ügyes trükkökkel el tudják hitetni velünk azt, hogy a valóság nem az, amit látunk, hanem amit ők szeretnének láttatni, akkor valóban a dakotáknak van igazuk. Nekünk Mohács, meg Orbán Viktor kell, hogy ráébredjünk a tévedéseinkre. Ha a Csíki Sör jövője fontosabb számunkra a sajátunknál, akkor tényleg nem sok jót ígér a következő néhány év. Egyetlen reményünk az, hogy a mélyben hallgatnak azok, akiknek elegük van már a képmutatásból, az arroganciából
, de félnek a véleményüket nyíltan felvállalni. Bíznak benne, hogy szabad és tisztességes választáson jelezhetik majd a véleményüket, ám talán ez is már tovatűnő illúzió. Ahogy egy másik dakota bölcsesség tartja: „Amit ma megtehetsz, ne halaszd a választásokra!”   

ITT OLVASHATÓ

"MAGA PRŰD!" - ROSTA MÁRIA A MANDINERNEK

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2017.02.06. 


Alföldi Róberttel rendeztet profán passiót húsvétra, méghozzá az Arénában. Azért ott, mert Erdő Péter bíboros letiltotta az eredeti, köztéri elképzelést – meséli a Mandinernek Rosta Mária producer, a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője. S hogy mégis miért egy ateista producer és egy ateista rendező készít Jézusról bármit? Elengedte-e Rosta a Szörényi-életművet? És mi fűzi őt Alföldihez? Interjúnk.

Őszintén: miért állítja színpadra válogatás nélkül, amit Alföldi Róbert kitalál?

Válogatás nélkül?

A II. Edwardot például. Bűn rossz darab.


Mondja maga. Remek kritikákat kaptunk rá. Fekete Ernőt mindenki méltatta. Patkós Mártont is…

Fantasztikus színészek, igen. Csakhogy dráma nincs, minden figura ellenszenves és egysíkú, a második felvonásban az indokolatlan pucér férfisegg is előkerül

Maga prűd újságíró! Homoszexuális királynál már hogyne lenne értelme a pucér férfiseggnek?! A darab siker, egy perc alatt elkel minden jegy az Átriumban, ha műsorra tűzik.

Szóval legalább keres rajta?

Egy vasat sem! Nem szoktam!

Akkor tegyük tisztába: azért csinálja ezt az egészet, mert szerelmes Alföldi Róbertbe?


A szerelem fogalma nem megfelelően írja le a kapcsolatomat Alföldi Róberthez.

Akkor mi írja le?

Nézze, nekem nincs saját gyerekem. Feltehetően szerettem volna, de amikor lehetett volna, akkor úgy döntöttünk a férjemmel, hogy nem lesz. Neki már volt az első házasságából két kislánya. Hogy is fogalmazzam meg: ha ilyen gyerekem lenne, mint Alföldi Róbert, annak örülnék. Annak igazán örülnék! Így pontos...

KŐSZEG FERENC: A BETEG EGÉSZSÉGÜGY

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó blog/Kőszeg Ferenc
2017.02.07.


A magyar egészségügy nem ketté, hanem sok-sok darabra szakadt. Legalul ott van az a 15 százalék, akik egyáltalán nem jutnak egészségügyi ellátáshoz. Fölöttük ott vannak azok, akik órákat várnak az orvos szobája előtt, és daganatos betegségüket csak akkor diagnosztizálják, amikor már csak az a kérdés, hogy hány morfium-injekciót kapjanak naponta. Fölöttük azok, akik nem milliomosok, de van annyi pénzük meg annyi társadalmi kapcsolatuk, hogy ha nem is három napon, de három hónapon belül sor kerül a csípőműtétükre. Aztán ott vannak a milliomosok, akiket magánkórházakban kezelnek. Végül pedig van egy szűk csoport, a feudáldemokrácia nómenklatúrája. Őket már nem elkülönített pártkórházakban kezelik, mint az 1950-es évek pártarisztokráciáját, hanem szovjet vagy amerikai mintára katonai kórházakban.

A napokban, amikor hazaértem, a lépcsőházban, a levélszekrények alá készített bádogládában tízegynéhány kék füzet sorakozott. Nem volt ez szokatlan látvány, sőt inkább nagyon is megszokott. A lakók ebbe a bádogedénybe halmozzák a reklámokat meg a kormányzati és önkormányzati propagandaanyagokat. Majd a takarítónő kidobja őket, ne szemeteljünk.

Általában én is ezt teszem, most azonban megsajnáltam a kis kék füzetet. A gyerekkoromat idézte fel bennem, amikor a VI./a osztállyal meglátogattuk az Ötéves tervünk – béketerv című kiállítást. Mindenütt tablók, tárlók, grafikonok, láthattuk milyen lesz a sztálinvárosi vaskohó, a tiszalöki vízierőmű, a budapesti metró. Ez a mostani kis kék füzet ugyancsak a jövőbe tekint, ha nem is a messzi távoli jövőbe. Megtudjuk például, hogyan emelkedik a szakorvosok és szakgyógyszerészek meg a kórházi nővérek bére két ütemben.

Ami személy szerint engem érint, az a nyugdíjemelés, az azonban csak 1,6 százalékkal emelkedik. Kleine Fische – szálkás hallottam mindig gyerekkoromban. A brossúra a Neue Zürcher Zeitungot idézi, amely megállapítja, hogy Budapest sikeresen állította helyre a költségvetési egyensúlyt. Forrás az NZZ 2016. májusi száma. Kemény filológiai munka lesz visszakeresni az idézetet a napilap májusi számaiban.

De lehet, hogy minden igaz, amit a füzetke ír. Csakhogy engem nem bűvölnek el a kormányzati örömködések, még ha netán igazak is. Még a nyugdíjam 1,6 százalékos emelkedése sem érint komolyan. Önző vagyok: az érdekel, amivel az életkoromnál és egészségi állapotomnál fogva nap, mint nap találkozom: az egészségügy, a betegek és sok-sok nagy tudású, nagyszerű orvos (meg nővér, műtős stb.) kényszerű kínlódása az egészségügy rendszerében. Mert kényszerű kínlódás ez akkor is, ha az orvosok nem csekély része egyúttal haszonélvezője is a visszásságoknak:

ORBÁN, BAYER ÉS VONA TÖRTÉNELMI FELELŐSSÉGE

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.02.07.


Szégyen, hogy ott tart ez az ország, hogy 72 év után újra meg lehet tenni közterületen azt, hogy valakit a származása miatt korlátozhatnak a mozgásában, ráadásul pont a Gozsdu Udvarban. Orbánnak, Vonának, Bayernek és a többi gyűlöletgyárosnak nagy szerepe van ebben, de egyszer lerendezi ezt velük a történelem.

Mint arról az index.hu is megírta: vasárnap két beszámoló is megjelent a Facebookon, amelyek szerint két fiatal lányt arra hivatkozva nem engedtek át a Gozsdu udvar Madách Imre úti szakaszán, mert cigány származásúak. Pontosabban a leírás szerint csak úgy mehettek át, ha biztonsági őr kíséri őket az említett területen. Az egyik érintett hölgy, Lázók Renáta arról írt a közösségi oldalán, hogy a szégyenletes ügy miatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordul.

A múlt hétvége másik súlyos híre volt, hogy szinte napra pontosan egy éve került be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház szülészetére egy vajúdó nő. Ami a miskolci kórházban történt vele, arra nem csak a kislánya születése miatt fog örökké emlékezni.

Elmondása szerint szülés közben a szülésznő rászólt, hogy ha még egyszer kiabál, felpofozza és az arcába nyomja a párnát.

A szülés után a kismama bocsánatot kért, amiért kiabált vajúdás közben, erre az őt ellátó orvos közölte vele, hogy ha még egyet kiabált volna, behívja a pszichiátert, elveteti tőle a gyereket és „nem lehet gyese”, amihez még hozzátette, hogy „ti cigányok úgyis csak a pénzért szültök”.

Az érintett hölgy - érthető módon és teljesen jogosan - az EBH-hoz fordult, mert szerinte azzal, hogy szülés közben a roma származására utaló, az emberi méltóságát sértő megjegyzéseket tettek rá, a kórházban megsértették az egyenlő bánásmód követelményét és megvalósították a zaklatás tényállását. Az EBH megállapította, hogy megsértették a nő emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét. A kórházra félmillió forint bírságot szabtak ki, a határozatot az intézménynek fel kell tennie a honlapjára.

És a sokunk által hősként tisztelt cigány származású rákkutató, Horváth József is egy szégyenletes és mélységesen felháborító történetet írt le a közösségi oldalán, mely szerint meglátogatta a karcagi kórházban beteg édesanyját:

MINT EGY RÉGI BARÁTOM...

FÁY MIKLÓS BLOGJA
Szerző: Fáy Miklós
2017.02.06.Nem a megfelelő embert zaklatom a kérdéseimmel. Ez az első érzésem, miközben Pertorini Rezsőt, a Nemzeti Filharmonikusok cselló szólamvezetőjét hallgatom. Ha Kocsis Zoltán betegségeiről, testi szenvedéseiről akarok többet megtudni, vagy inkább a betegségek zenére gyakorolt hatásáról, nem ő fogja megmondani, hogy mi történt. Másfelől viszont éppen a megfelelő ember zaklatom, azt, aki negyven éve játszik a zenekarban, Ferencsikről is tud mesélni, és rajta keresztül egy zenei intézményről, amely ebben a formájában több mint egy ember, több, mint változó emberek közössége, önállóbb, sokgenerációs jelenség, amelyről mindenki el tudja dönteni, mennyire fontos neki, mennyire kötődik hozzá. 

- Nagyon régóta ismerem Kocsis Zoltánt, nyolcadikos korom óta. Ő ugyan más osztályba járt, de az énekórák nemek szerint össze lettek vonva, mert a mutálás után a fiúk nem akartak énekelni a lányok előtt. Így se énekeltünk nagyon. Aztán a konzervatóriumba kerültem, bár akkor sem jártunk együtt, Zoli magántanuló volt, de a szünetekben bejárt Ránki Dezsőhöz, aki egy évig a padtársam volt.

- Különleges gyerekek voltak?

- Hihetetlenül kiemelkedtek a mezőnyből. Zolira akkor is jellemző volt ez a különös akaraterő, ami talán kétélű dolog. Én is tudtam, milyennek kellene lennem, de valahogy soha nem tudtam olyan is lenni. Engem is lekötött, amit csináltam, de azért más dolgok is foglalkoztattak. Talán nem is akaraterő kérdése ez, csak egyszerűen őt egy életre lekötötte egy foglalkozás, egy pálya, művészetág, hivatás, és nem is nagyon tud mást csinálni. Amikor szünet volt a zenekarban, már a Nemzeti Filharmonikusoknál, Kocsis leült és zongorázott.

- Emellett azért sokoldalú volt, nem? Olvasott ember, érdekelte a képzőművészet...

- Az, hogy az agy űrfogata nagyon nagy volt, és más dolgokat is magas színvonalon tudott csinálni, az egy speciális dolog. Mondjuk egy Bernsteinnél fordult elő ilyesmi. Ez az ő szerencséje. A zene az nála teljesen külön élet volt. Így aztán a betegségének olyan nagyon sok jelét én nem tapasztaltam, bár az utolsó két hónapban, amikor rohamosan gyengült, én pont nem játszottam. Előtte ugyanazt éreztem: hallatlanul pontos volt, végig ő tartotta a próbákat...


TÖBB, MINT 4000 GYERMEK TOVÁBBRA IS ÉRVÉNYES LAKCÍM NÉLKÜL MARAD

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: AVM Csoport
2017.02.07.


A Város Mindenkié és az Utcajogász 2016. december 6-án adta át az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt a petíciót, amivel 2500 ember követelte Balog Zoltán minisztertől, hogy haladéktalanul találjon megoldást a lakcím nélküli családok problémájára.

Annak ellenére, hogy személyesen egyeztettünk a minisztérium képviselőivel és írásban is leadtuk javaslatainkat, a kormány pedig állítólag még egy munkacsoportot is létrehozott a probléma kezelésére, két hónap alatt egyetlen lépés sem történt azért, hogy annak a több, mint 4000 kiskorúnak és több, mint 60 ezer felnőttnek a helyzete érdemben javuljon, akiknek ma Magyarországon nincs érvényes lakcíme.

Magyarországon 65 ezer embernek – köztük kb. 4500 kiskorúnak – nincs érvényes lakcíme, ami lényegében minden szociális támogatásból és alapvető szolgáltatásból kizárja őket. 1500 gyereknek csak ún. település szintű lakcíme van, ami azon túl, hogy nem felel meg a hatályos törvényeknek, megnehezíti, hogy bármilyen ellátáshoz hozzájussanak. Több tízezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a szülei lakcím problémája miatt szenvednek hátrányt.

Az érvénytelen lakcímmel rendelkező gyerekek és szüleik egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak hozzá a következő alapvető szolgáltatásokhoz: államilag támogatott egészségügyi ellátás, gyes, családi pótlék, gyed, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, ingyenes intézményi gyermekétkeztetés. Az ún. települési támogatások igényléséhez (pl. lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás és átmeneti segély) és ahhoz, hogy egy gyerek biztosan tudjon iskolába és óvodába járni, szintén kell, hogy legyen lakcíme.

Hogyan fordulhat elő, hogy egy magyar állampolgárnak nincs érvényes lakcíme? Ma Magyarországon azok maradnak lakcím nélkül, akiknek miután egy korábbi lakóhelyüket el kellett hagyniuk, fiktiválták (azaz érvénytelenítették) a lakcímét, az új lakóhelyükön pedig nem tudnak bejelentkezni. Csak 2016-ban összesen 20 ezer embernek fiktiválták a lakcímét. Vagyis a lakcím nélküliség azokat az embereket érinti, akiknek nincs saját ingatlanuk és nem tudják érvényesíteni a lakástulajdonos vagy szállás fenntartója felé a lakcímhez fűződő alapvető jogukat a szállásadó vagy éppen az okmányirodák jogszerűtlen magatartása miatt.

Ennek a helyzetnek a kezelése nem kerül pénzbe, csupán politikai akaratra és gyors és konkrét lépésekre van szükség attól a kormánytól, ami magát előszeretettel családbarátnak állítja be. A Város Mindenkié és az Utcajogász a következő megoldásokat javasolja az EMMI számára:

A KIRÁLYCSINÁLÓ CSINN-BUMM CIRKUSZ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.02.07.Én a DK alelnökének hiszek. Az elnök-vezérigazgató Gyurcsány fóbiáját ismerjük mindannyian, miként Botkáét is, az ő szavahihetőségük e tárgyban megkérdőjelezhető. Ezután a csinn-bumm cirkusz után joggal merülhet fel a kérdés, mi lesz a demokratikus ellenzék választási szövetségével? Mi lesz a 2018-as rendszerváltással? Lesz-e ezek után új magyar köztársaság?

Miután többen is tolmácsoltak az ügyben, végre megszólalt a leginkább érdekelt, a DK alelnöke is. Mondandójának lényege ez volt:

Ma a demokratikus ellenzék jelentős része azzal foglalkozik, hogy megbélyegezze azokat, akikkel nem ért egyet – ők a „lejárt” vagy „hiteltelen” politikusok –, hogy kiszorítsa azokat, akikkel szerinte nem lehet legyőzni Orbánt. Miközben ezzel kizárólag Orbánt és rendszerét erősítik. Én ebben eddig sem vettem részt, és ezután sem fogok. Egyszerűen azért, mert a politikának és a politizálásnak is van moralitása. Szerintem. És mert én hiszek ebben, eszembe sem jut senkinek, legkevésbé saját párttársaimnak a háta mögött „üzleteket” kötni.”

Fontos, döntő állásfoglalás ez, mindent meghatározó! Nagy kár, hogy Niedermüller Péter késett ezzel picikét és hagyta, hogy rajta kívül mindenki más, közvetlenül, vagy közvetve érdekelt megelőzze őt a királycsináló történet interpretálásában. Így aztán érvényesülhetett az általa mondottakból, amit ő így fogalmazott meg: „ A szomorú az, hogy megint ez lesz a „nap híre”. Az, hogy milyen titkos egyeztetések, tárgyalások folynak, ki kit támogat, ki kit akar elgáncsolni.” Így lett aztán csinn-bumm cirkusz ebből az egészből, ahová aztán a porondon kívüli publikumot is bevonták.

Eközben TGM a hazai értelmiség elleni hadüzenetről beszélt. Filozófus létére gyengus szövegértelmezésről adva tanúbizonyságot a DK elnöki évértékelésen elhangzottakat interpretálva, mondván, hogy ott „a Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselő, volt miniszterelnök által vezetett párt, a DK megtámadta Lengyel Lászlót, a híres politikai írót, esszéistát, mert (állítólag) más ellenzéki pártok vezetőivel folytatott magánbeszélgetéseiben gyöngíteni próbálta Gyurcsány és a DK pozícióit.” Csakhogy TGM súlyos tévedésben van, amikor más ellenzéki pártok vezetőit említi, ahelyett, hogy inkább arról szólt volna, hogy magát a DK egyik vezetőjét próbálta Lengyel becserkészni és eltéríteni pártjának útvonalától. Ez legalább akkora különbség, mint amekkorát TGM megtett, a fenomenológiától a patriotizmusig – és még akkor finom is voltam...

ÍGY MANIPULÁL A HATALOM A CIVILEK ELLEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.07.


Nincs nehéz dolga a hatalomnak akkor, amikor át akarja írni a civil szervezetek múltját, új, nem valós képet akar festeni a civil szervezetek tevékenységéről. A Publicus minapi közvélemény-kutatása szerint is csak a társadalom elenyésző része tudta akár csak megnevezni is azokat a civil szervezeteket, amiket a kormány támad.

Ezeknek a szervezeteknek - még a legnagyobbaknak is, mint a TASZ, vagy a Helsinki Bizottság - alacsony az országos ismertségük. Csak a politikai média követésével a legtöbbet, napi több órát töltő emberek találkoznak annyiszor a szervezetekről szóló hírekkel, hogy a valósággal megegyező képük lehessen ezeknek a szervezeteknek a működéséről, és a kormánypárti propaganda még ezt a képet is bombázza, átírja.

Azoknak a polgároknak pedig, akik csak az esti híradót nézik meg, vagy pár naponta olvasnak politikai híreket, esetleg a legfontosabb eseményeknek járnak utána, már csupán a szervezetek neve marad meg, a tevékenységükről nincsen pontos tudásuk. A még ennél is kevesebb médiát fogyasztók - vagyis a magyar lakosság többsége - nem is találkoznak ezekkel a szervezetekkel. Így a kormánytól független civil szervezeteket, jogvédőket támadó sajtónak, politikának, hatalomnak könnyű dolga van, hiszen maga formálhatja a róluk kialakult képet és adhat jelentést a civil szervezeteknek, határozhatja meg, hogy hogyan jelenjenek meg a közvélemény számára. Most arra hozunk néhány példát, hogy ezt miként csinálják
...

ITT OLVASHATÓ

FEGYELMI VIZSGÁLAT SEM INDULT A KÖZMUNKÁSOK SZÉTVERÉSÉHEZ TIPPEKET ADÓ RENDŐR ELLEN

444.HU
Szerző: erdelyip
2017.02.06.


Törjük össze őket :-D Beöltözünk fekete ruhába. Maszkot a fejre és gyorsan lerendezzük. 1 percbe se telik. Baseball ütő elég lesz. Kéztörés, oszt cső :-D Azt sem tudják kik voltak.”

Ezt írta a nyomozóként dolgozó rendőr zászlós Facebook chaten. A rendőr egy ismerőse, Kristóf élettársával beszélgetett, nekik mondta el, hogyan kéne lerendezni egy személyes konfliktust. Öt nappal a beszélgetés után Kristóf, és másik hét maszkot viselő férfi baseball ütőkkel és pajszerekkel felfegyverkezve támad rá egy csoport roma közmunkásra, közülük négy embert csúnyán összevertek. Az áldozatok egy család tagjai voltak, egy embernek a kezét, egy másiknak a lábát törték el. Velük volt Kristófnak személyes konfliktusa, az ő „összetörésüket" javasolta a rendőr öt nappal a támadás előtt a Facebookon.

Az áldozatok a hangja és egyedi tetoválása alapján Kristófot rögtön azonosították, ő összesen három napot töltött rács mögött. Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Társait sosem találták meg, a támadáshoz tippeket adó rendőr esetében pedig vádat sem emelt a nyomozó ügyészség. Arra jutottak, hogy mivel mosolygós jelek vannak a beszélgetésben, ezért csak viccelt a közmunkások összeverésével kapcsolatban. A történetről itt írtunk részletesen.

„Nem indult fegyelmi eljárás.”

Ezt a napokban írta meg nekünk a rendőrkapitányság, ahol a nyomozó dolgozik. A férfi ugyanabban a beosztásban, ugyanúgy dolgozhat tovább, mint korábban. Úgy néz ki, hogy tényleg semmiféle következménye nincs annak, hogy tippeket adott a támadáshoz. A rendőrség azzal érvelt, hogy a „nyomozó ügyészség véleménye a meghatározó", azaz ha ők nem állapítottak meg bűncselekményt, akkor más felelősségre vonásnak sincs helye.

Ez a megközelítés félrevezető:

AZ IGAZI SIKERSZTORI... - TIBORCZ ISTVÁN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.02.07.


Tiborcz István jogász végzettségű vállalkozó, az igazi aranyifjú, akinek élete meseszerű: feleségül vette a miniszterelnök elsőszülött lányát, és ha már a fele királyságot nem kaphatta meg (azt az após nem adja), de legalább rengeteg közbeszerzést nyert el. Orbán veje cégének bevételei megsokszorozódtak 2010 óta, hogy a fiatal házaspár a saját lábán tudjon megállni. A közvilágítási és a kastélyvásárlási biznisz után most még a vizes vb munkálatainál is feltűnt a neve.

Az első sikerek – a közvilágítási biznisz
2009 tavaszán négy vállalkozást alapított Tiborcz István és barátja, Erdei Bálint: ES Water, ES Gas, ES Audit és ES Light. A négy vállalkozás 2009 őszén beolvadt a 2009 nyarán alapított ES Holding Zrt.-be, az Elios Innovatív Zrt. jogelődjébe. A 2009-ben mindösszesen csak 8,5 milliós bevételt produkáló cég 2010-ben 686 milliót nyert2011-ben pedig 3 milliárdos bevételük volt. Orbán veje cégének bevételei megsokszorozódtak az utóbbi években, hogy a fiatal házaspár a saját lábán tudjon megállni. Felesége ugyanis éppen ez idő tájt koptatta egy lausanne-i iskola padjait, ahol 15 milliót kóstált a tandíj,
A sajtó 2013 októberében kezdett el foglalkozni a szerencsés ifjúval, mikor is az Elios Innovatív Zrt. cégével elnyerte a Szegedi Egyetem napelem-projektjét annak ellenére, hogy az általuk benyújtott árajánlat minden más versenytársénál magasabb volt. A kormány mélyen hallgatott az ügyről, pusztán annyit jegyeztek meg, hogy a kormánynak fontos a magánvállalkozások támogatása.
Nevezetes projektje volt még az Elios Zrt.-nek (a teljesség igénye nélkül) a zalaegerszegi közvilágítás korszerűsítése egymilliárd forintból (pontosabban az Európai Kohéziós Alapból, közpénzből és az önkormányzat hiteléből), és majdnem ugyanakkora összegekért Pécsett is, ahol a kormány megengedte a városvezetésnek, hogy hitelt vegyenek fel Tiborcz cégének kifizetésére. Hasonló történt a Fideszes vezetésű Gyálon, Szolnokon és Cegléden is. Az alábbi fotó a remekbe szabott szolnoki közvilágítást ábrázolja...

LOPJ ÉS URALKODJ!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Andor Mihály
2017.02.06.Mint amolyan, környezetvédelemmel és energiapolitikával sohasem foglalkozó átlagolvasó, 37 évvel ezelőtt, 1980-ban, Endreffy Zoltánnak az illegális Bibó Emlékkönyvben megjelent tanulmányában találkoztam először az energiatermelés környezetvédelmi és politikai megközelítésével. A tanulmány arról szólt, hogy a környezetet óvó megújuló energiaforrásokat (a napot, a szelet, a vizet és a biomasszát) nemcsak azért hanyagolják el, mert a fosszilis energiákra épülő gazdasági lobbik gátolják kifejlesztését és terjedését, hanem azért is, mert a politikai hatalomnak így jó. A hatalmas erőművekre épülő, többnyire állami tulajdonú, központosított energiarendszerek kiszolgáltatott helyzetben tartják az állampolgárokat. Ezzel szemben a kis léptékben telepíthető napelemek, szélkerekek, kis vízierőművek, amelyek el tudnának látni egy-egy háztartást vagy falut a szükséges energiával, lazítják a függést és a központi hatalomnak való kiszolgáltatottságot. A kis vízierőművek azóta kikoptak a kínálatból és a közbeszédből, a szél és a nap azonban erősítette pozícióját.

Kivéve Magyarországot, ahol egy vezető fideszes politikus azt tudta mondani, hogy azért nem kell napelem vagy szélkerék, mert nem mindig süt a nap és a szél is össze-vissza fúj. Nem úgy, mint bárhol másutt a világon, ahol ezek szerint mindig süt a nap, és a szél is fegyelmezett. Dániában tavaly volt olyan nap, amikor az áramot teljes egészében a szélturbinák generálták. Németországban volt olyan nap, amikor annyit termeltek a megújulók, hogy ingyen adták az áramot. De nem kell olyan messzire menni példákért. Már a szomszédaink is jócskán megelőztek minket. Az összes magyar napelem-kapacitás 77 MW, miközben a csupán kétmillió lakosú Szlovéniában háromszor annyi, az ötmilliós Szlovákiában hétszer annyi, Csehországban pedig huszonnyolcszor annyi. Még Romániában is a magyar kapacitás többszöröse. Hasonló a helyzet a szélenergia hasznosításával is. Lengyelországban nyolcszor annyi szélerőművet telepítettek, mint nálunk, Romániában hatszor többet, sőt, még Bulgáriában is a kétszeresét. Romániában a szélkerekek névleges teljesítménye már másfélszerese a paksi atomerőmű teljesítményének.

Mit tesz ezzel szemben Orbán Viktor? Horribilis adót vet ki a napelemre, és blokkolja a szélturbina-építést. Amióta ő van uralmon, egyetlen engedélyt nem adtak ki. Ellenben atomerőművet építenek akkor, amikor másutt már bezárják őket...


MEGHEKKELTEK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.02.06.


...A nép nagyrésze kivonult a közéletből, saját libájának pecsenyévé magasztosításával foglalkozik, nem olvas, kormánytelevíziót néz, habár ma már szinte mindegy is, hogy a sok kormányközeli közül melyiket, vagy azt, amelyen Pintér belügyér a tenyerét gumibottal ütögetve érdeklődik: Kapcsolgatunk, kapcsolgatunk?
De azért néha-néha, rohamszerűen reátör a politikai véleményalkotás - ez szokott lenni az utolsó csapás a józan észre...
Ennek során sem a tények, sem mások véleménye nem érdekes, szekta csap össze szektával, szentek és idolok harcolnak az ellenoldal szentjeivel és arkangyalaival, miközben mindenki várja a csodát.
Most éppen e négyes metró ügye borzolja a kedélyeket, merthogy ottan korrupció forgott fenn, nagy tételben, és ezt ki kell vizsgálni, de ízibe!
Ennek vége is az lesz, mint a Gripen-ügy kivizsgálásának, csak ebben az esetben lehet, még pórázon is vezetgetnek politikusokat, míg a Gripen-ügyben Orbán kiröhögte a kivizsgálókat, ami nem volt szép tőle, de hát a politika nem szépségverseny, ugye...
Kiábrándító ez az ország, és ha az embert elüti az influenza, méginkább az.
De azért ne adjuk fel, tekintsünk optimistán a jövőbe, a mi kis kuplerájunkban nemhogy a kurvákat, de még a heverőket se cseréljük le, viszont higgyünk a felívelő üzletmenetben...

GYURCSÁNY: PUKKADJATOK MEG!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.02.06.


...Ahhoz mondjuk nem kell Lengyel László királycsinálónak lenni, hogy lássuk, Fletó még mindig megosztó szereplője a politikai palettának. Igaz, hogy az összefogásnak amiben szerepet kap nem csak vonzó, de jókora taszító ereje is van. De az is igaz, hogy önerőből összegereblyézett magának egy rendszeresen bejutási küszöb fölött mért középpártot, saját jogon lett ismét szereplője a hazai politikának. Egy ideális világban, ahol nem Orbán választási törvénye szerint kell játszani a választásokat simán mérethetné magát külön az összes szereplő, aztán az eredmények alapján vagy alakíthatnának koalíciós kormányt, vagy nem.

De ez nem az az ideális világ, ahol az orbánváltást ilyen egyszerűen adják.

Itt olyan összefogás kényszer van/lenne, amiben a szereplők hol erősen rühellik, hol csak orrolják egymást. Az egyik pörög, mint árokba csúszott autón a terheletlen kerék, a másiknak meg mintha kurvára nem lenne érdeke a kormányváltás akkor se, ha jelenleg az anti-Orbánt papíron ők adnák. Így lehetséges forgatókönyv elég sokféle lehet, van amiből hiányzik Gyurcsány és van amelyikben megkerülhetetlen. Az egyelőre az összesben közös, hogy a mondanivaló annyi: nem Orbán, és aki a fogalmunk nincs milyen összetételű összefogásra majd nemet talál mondani az a Vezér szekértolója.

Viszont olyat mondani, amitől nem lézengők hanem tömegek mozdulnak ki a posványból, azt egyik sem tud...

NÉMET-MAGYAR CSIKI-CSUKI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Zsuzsa
2017.02.07.


Manapság a külföldi munkavállalás messze nem végleges döntés, pláne Európán belül, ahol oda-vissza mozoghatnak az emberek. Példa erre Zsuzsa története is, aki egy egészen érdekes csiki-csukit bonyolít Magyarország és Németország között.

„Az én történetem talán nem annyira szokványos, mint a többi kiköltözőé, bár olvastam már itt a Határátkelőn hasonló sztorit.
2011 őszén merült fel bennem először komolyabban, hogy szeretném kipróbálni milyen egy másik országban, egészen konkrétan Németországban élni és dolgozni.
Nem a pénz hajtott, hisz jól kerestem az akkori munkahelyemen, hanem a kalandvágy és a vonzalmam Németország felé. Akkor még csak 25 éves voltam, se kutyám, se macskám, nem volt vesztenivalóm. Viszonylag hamar találtam munkát egy magyar cégen keresztül, aki az anyacéghez keresett alkalmazottakat.
Mikor először utaztunk ki az interjúra, beleszerettem a városba. Nagyon megfogott a hangulata, nem is volt kérdés, hogy szeretnék-e ott élni. Két másik kollégával költöztem ki, hasonló korúak voltak, mint én, de hamar kiderült, hogy elég sok magyar van a cégnél, így egy percig sem voltam egyedül.
Hamar beilleszkedtem, a német kollégáim nagyon kedvesek voltak. Lehet plusz pont volt, hogy beszéltem a nyelvüket, persze nem anyanyelvi szinten, de tudtam velük kommunikálni...

NÉHÁNY EZER TÜNTETNI MENT...

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.02.07.


...Egyébként, ahogy az a jelen tüntetésről szóló tudósításból látszik: több szó esett a civilekről általában, mint az említett alternatíva átnyújtásáról. Már akkor, ha eltekintünk, hogy javasolták Balog Zoltán lecserélését egy szamárra. Bemutatva egy csacsit is a színpadon. Amely ötlet gegnek jó, de oktatási reformnak nem nevezném. Azért jó lett volna tudni azt is, hogy a szamárnak mi a véleménye az egybegyűltekről. Lehet, hogy alig cizelláltabb, mint az egybegyűlteknek Balog Zoltánról. Mert Balog valóban alkalmatlan az oktatás felügyeletére, cinikus, a diákok szegregációjának is nagy barátja, és képtelen egy előremutató oktatási programot felmutatni. De miközben az egyre kevesebben megtapsolják az egyre populistábbnak tűnő Törley Katalint, és a többi felszólalót, azért a kérdés nyitva marad: mit akarnak, képesek, gondolnak alternatívaként? S ebből mit tudnak, akarnak és képesek közérthetően kommunikálni?

Mert akkor, ha eljátszunk Balog bukásának a gondolatával, akkor ez a kérdéskör kezdhet el villogni a szellemi neon-táblákon. Tegyük fel, hogy Balog, vagy akár Orbán holnap távozik, és magukkal viszik Palkovicsot és a Klik kapuját is befalazzák. Akkor mi az, ami mellé támogatást tudhat kérni az a CKP, amelyik igen keveset látszik felmutatni? Mi az, amelyhez százezrek szolidaritására számíthatnának? Az „orbánbalogtakarogy” ekkor nem játszik. A „fentvanaanetenvalaholasufniban” szintén nem játszik. 

A tanárvagyokpapíronéstiszteljetekmertcsak” pedig már most sem játszik. A legütősebb alternatív vágyak leginkább a 2010-es állapotok visszaállítására látszanak irányulni. ami nem előre, hanem visszamutató vágy. Különösen mert tudjuk: a tanárok nem egy szervezete akkor éppen az ellen cukkolta a pedagógusokat. Azt sem feledve persze, hogy akkor sem volt a létező világok legjobbika a magyar iskoláké.

Azért a vitatható megilletődésű csacsi helyett lehet, hogy inkább az említett programból kellett volna többet, és a populista szólamokból kevesebbet a színpadra vinni. Már csak azért is, mert nem volt nagy meleg a tüntetés napján. Az előző napokhoz képest szebb idő ellenére. Márpedig az Equus asinus nehezen viseli a hideget. Így a tanár mozgalom soros összejövetelének két vesztese is volt. A hűvös színpadra invitált szamár, és az egyre inkább szamárpadba szoruló mozgalom által megvezetett pedagógustársadalom.

ENNYIT AKARTAM MONDANI, LAJOS. NEKED IS BOLDOG G-NAPOT, MEG A MÁSIKNAK IS!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.06.


...Apropó háború, kesztyű és születésnap, bár Lajost állítólag nem érte váratlanul: a G-nap második évfordulója alkalmából kedves ajándékkal készültek őbölcsességének. Ja, nem, csak a véletlen egybeesések hozták így. A UPC nevű szolgáltató minden előzetes bejelentés/indoklás nélkül kivette az alapcsomagjából a Hír TV-t. A cég Facebook-oldalán az elégedetlen kommentelőknek adott válaszában írta meg, hogy egy korábbi számlalevélen tájékoztatták ügyfeleiket a változásról.

Sajtóinformációk szerint Lajos Hír TV-je úgy véli, a számukra kedvezőtlen hír okát nem kell a politikában keresni, az több más csatornát is érint, és az analóg technológia kivezetésével függ össze (igen, tudom, uniós előírás alapján szűnik meg az analóg sugárzás), a lépés nem jelent a UPC részéről szerződésszegést. Ezért nem bíróságon, hanem tárgyalásokon kívánják elérni, hogy a csatorna eljusson abba a 130 ezer háztartásba, amely most elbukja az adást.

Én nem tudom, mit szeretne elhinni és merre szeretné az okokat keresni Simicska Lajos, mennyire alszik jól, avagy mennyire nyugtalanok az ő álmai, a kommenteket olvasgatva a tisztelt felhasználók nem egészen értik a dolgot. Sőt, vannak olyanok, akik azt állítják: nem alapcsomagjuk van, a Digital Bronze, illetve Digital Gold csomagban mégsem elérhető a pálfordult kanális. A legközelebb fekvő kollégám is megerősítette az imént: Csak úgy mondom, nem csak az alapcsomagból vették ki a Hír TV-t, mert a miénk nem alap és nincs; és nem csak azt, a CNN-t is kivették.

Én sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom ezt dolgot, sőt még azt sem mondhatom – nem vagyok egy Lázár János -, hogy akinek alapcsomagja van, az magára vessen, mert annyit is ér. Azt persze mondhatnám, hogy no para, ameddig van M1….M897, Muzsika Tv, Izaura, Chilli, Kiwi, anyám kínja, addig mit sír a szánk? Meg legyen Russia Today magyar felirattal és akkor minden van. Azt is mondhatnám, hogy a fene megette azt az országot, ahol a Hír TV lett az egyik legminőségibb információszerzési, tájékozódási forrássá vált. Vicces lenne ez az egész, ha nem velünk történne.

Értem én, hogy 2017-ben már nem kell vagánykodni azzal, hogy valakinek alapcsomagra futja, de ez nem érv. Azoknak van ilyen csomagjuk minden valószínűség szerint, akik egyébként is a legnehezebben jutnak hozzá az információhoz, és ez itt a lényeg. Azt egészen biztosan kizárhatjuk a morfondírozási listánkról, hogy a főGeci vette meg a UPC-t, mert 750 ezer forintból nem lehet csak úgy ugrabugrálni.

A helyzet viszont az, hogy a Hír TV hoppon maradt nézőinek jelen állás szerint nem nagyon lehet beadni, hogy a UPC kormányfüggetlen üzletpolitikája, a gazdaságossági okok, no meg a megváltozott médiafogyasztási szokások miatt estek el a csatornától. Egyfelől egyáltalán nem díjazzák ugyanis, hogy köszönik a megértésüket, amit előzőleg nem is kértek. Másfelől megint nyilvánvalóvá válik, hogy a két geci háborúja közben félreérthetetlenül rányomja a bélyegét erre az országra.

Jelen esetben arról van szó – mert nekem ez jutott eszembe -, hogy miközben Simicska vagyona nem apadt számottevően, az ország gazdasági állapota viszont romlik, és egyre romlik. Az eltörölt létminimum országában az emberek jelentős része közpénzmédián él, mert egyszerűen nincs pénze mást megfizetni. Akiknek alapcsomagra futotta, azok most szintén elesnek egy már nem propaganda-csatornától. Mi a lényeg? Hogy a szabad sajtó még kevesebb emberhez jut el. Mert bár 2010-ben az volt a kormányzati ukáz, hogy be kell nyomni alapba a Hír TV-t, most meg már pont nem kell. Mert ez már nem érdeke a narancsmaffiának. (Igen, tudom, kivezetik az analóg sugárzást, attól még 130 ezer embernek nem lesz több pénze. Szerintem.)

Lehet, hogy a Hír TV-nél mindenki nyugodt, Lajos is nyugodt, de az a büdös nagy helyzet, komám, hogy jó lenne már egy reggel úgy ébredni, hogy előkapod a farzsebből azt a néhány aduászt, mielőtt a szobatársad beszántja az országot. Ezúttal is neki áll a zászló, ha jól látom. Ami persze téged hidegen hagy, de ha már akkora nagy volt a pofád két évvel ezelőtt, ideje volna törleszteni valamit azok felé, akiket közös erővel kizsigereltetek. Ennyit akartam mondani, Lajos. Neked is boldog G-napot, meg a másiknak is! Soha nem fogom megérteni, mit vétettünk, hogy ti szakadtatok a nyakunkba...

NORMÁL NYOMTÁVON ÉS KOMFORTZÓNÁN TÚL - UKRAJNA, 1. RÉSZ: ÚT NAGYSZŐLŐSIG

HOVA MEGY A VONAT? BLOG
Szerző: biciklis bakter
2017.02.07.


2016. májusának egyik hétvégéjén gondoltunk egyet, és északkelet felé vettük az irányt, hogy elhagyjuk a normál nyomtávot és kicsit a komfortzónánkat is. Tudjuk, hogy Ukrajnában háború dúl, igaz, az ország másik végében, ami innen körülbelül 1000 km-re van, és a nyugati végeken ebből inkább csak a fokozott rendőri jelenlétet látni – de lehet, hogy ez a konfliktus nélkül is így van. A lényeg ugyanakkor: van mit nézni a szomszédban, és nem egészen 20 ezer Ft-ból tartalmas hosszú hétvégét lehet kerekíteni.

A határátlépést természetesen vaskeréken ejtettük meg, erre utasként egy lehetőség van: Záhony (A tehervonatoknak az Eperjeske-Rendező és Szalók (Szalovka) közötti átmenet is nyitva áll). Első úticélunk Nagyszőlős volt, és mivel a menetrend nem túl utasbarát, főleg nem a távolabbról érkezőknek, ezért rengeteg időnk volt mind Csapon, mind Bátyúban. Ehhez igazodva (bár Záhonyba a Kijevig közlekedő Latorca IC-vel érkeztünk), nem azzal léptük át a határt, hanem a kicsit később induló kishatárforgalmi vonattal, ami egy klasszikus Kisdácsiából és egy darab Bhv kocsiból állt...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT NEM ÜLNEK A VÁDLOTTAK PADJÁN A VÖRÖSISZAP-PERBEN A MULASZTÓ HATÓSÁGOK ÉS A MULASZTÁST ELŐSEGÍTŐ POLITIKUSOK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.06.


A másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte a vörösiszap-per első fokú ítéletét, és új eljárást rendelt el. Az első fokú ítélet nagy felháborodást váltott ki, mivel felmentette a tározó tulajdonos MAL Zrt. vezetőit. Csakhogy, ahogy akkor a felháborodásban sem, most az ítélet megsemmisítésének sajtóvisszhangjában sem hallatszódik a bírónő érvelése. Pedig ez az, ami igazán felháborító.

Egy éve a bírónő arra a következtetésre jutott, hogy a MAL Zrt. nagyrészt a szabályok szerint járt el, amit a hatósági vizsgálatok is alátámasztanak. A bírónő nem is hozhatott más ítéletet, csakhogy aki követte az eseményeket, tudhatja, hogy azért születhetett felmentő ítélet, mert a hatóságok emberei és az érintett politikai döntéshozók nem kerültek a vádlottak padjára. Azok, akik miatt jogilag minden rendben mehetett, és akik miatt a tározó minden ellenőrzésen átcsúszhatott, és akik miatt végső soron beütött a baj. Akik nagyon furcsa módosításokkal kedveztek a MAL Zrt.-nek, és ezzel előidézték a katasztrofát. A vádlottak padjára pedig azért nem kerültek, mert szerepükről szó sincs az ügyészség vádiratában.

Nem véletlen, hogy amikor pár hónapja a HVG névtelen bírókat szólaltatott meg a rájuk nehezedő politikai nyomás kapcsán, ezt az esetet, ezt a döntést hozták a bírói bátorság példájaként a megszólalók. Ha emlékszünk még a vörösiszap-katasztrófa utáni napokra, Orbán Viktor lényegében rögtön, mindenfajta vizsgálat előtt leszögezte, itt csak és kizárólag a cég lehet a bűnös.

Jávor Benedek EP képviselő még pár éve készített egy jelentést a vörösiszap-katasztrófát előidéző okokról. Ebből a jelentésből derül ki több súlyos tény, ami valahogy nem ütötte át a nyilvánosság küszöbét...

FÁRADJANAK A BUSZ BELSEJÉBE!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.02.07.


Regnáló hatalmunk, amink van minekünk, nem csak aljas, voltaképp degenerált is, de minimum infantilis. (Tábornokunk mondjuk pszichopata, de ő külön kaszt.) Ha van esély elzavarni őket oda, ahová valók – és inkább nem mondom ki ízesen -, akkor az, hogy valójában nem tudják, hol is élnek.

Tulajdonképpen rácsodálkoznak a világra, hogy jé, elégedetlenek a népek, akikkel pedig annyi jót cselekedtünk – és az a gond, hogy a fideszhorda így is gondolja -, holott leginkább a torkukat harapná át a nagy többség, csak sajnos Bukarest messzire van.

A jó hírek örökös szállítója, Rétvári polihisztor is elcsodálkozott tegnap a pedagógusokon, midőn megállapította, hogy a demonstrációnak nem szakmai, hanem politikai céljai vannak. Hát mi a búbánatos lószerszám célja volna, mint, hogy például Rétvári polihisztor is húzzon el a jó francba.

Más kérdés viszont, hogy szamarakat a színpadra vonszolva ez nem nagyon fog sikerülni. Maximum szénát visz neki az államtitkár, aztán visszafekszik a puha ágyába, és élvezi saját televíziójának hétfő reggeli adását, ahol a migránsok azok rosszak, az ország erősödik, és ezen kívül más nem is történik a nagyvilágban.

Esetleg annyi, hogy ő nyilatkozik benne, elmondva azt, már minden magyar gyerek ingyen eszik, iszik, Orbán Viktor az összesnek személyesen visz nyalókát, az óvodákban pedig önnön fenséges szájával olvassa álomba a haszontalan kölkeket a saját jó cselekedeteiről szóló történetekkel.

Mégis, a szamár a színpadon szakmai tartalommal is bír, bár némileg lájtosan. Valahogyan úgy, amikor a sofőr fölszólítja az utasokat, hogy fáradjanak a busz belsejébe, miközben ők egymás gallérja alá okádnak. Fájó, de ez így nem fog menni, mert amíg ezek a trónon vannak, addig imbecillis hülyéket öklendezik elő magából a rendszer tizenhat éves korukban közmunkára idomítva...


MÉSZÁROS LŐRINC A SZEGÉNY EMBER PETER FONDÁJA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.02.06.


Legközelebb a Mandinerbe szállhat be befektetőként Tombor András; mióta megszűntek a vagyonosodási vizsgálatok, az állam is több milliárdnyi bevételtől esett el; szépen gyarapodott a felcsúti polgármester 2016-ban is.

Ezekről ne maradj le!


Fantomtulajdonosok Tombor András médiacégében (Átlátszó)

Forrnak az indulatok a Naphegyre tervezett óriásház miatt (Index)

Megszűntek a vagyonosodási vizsgálatok (MNO)

Ha van 3 perced:


Fantomtulajdonosok Tombor András médiacégében
Beszállt a titokzatos luxemburgi befektető Mangusta Invest SA a Fidesz-közeli médiamacher Tombor András reklámcégébe, az Atmediába. A Mangusta egyik vezetőjét egy dél-afrikai-brit tényfeltáró csoport nagyszabású orosz-angolai államadósság-lebontási bizniszben emlegeti, a másikról pedig a lengyel sajtó írta, hogy strómanolt egy Donald Tusk-közeli médiaüzletet. Most a kormánybarát “polgári underground” hazai szócsövének számító Mandiner megvásárlásáról tárgyalnak. (Átlátszó)

Forrnak az indulatok a Naphegyre tervezett óriásház miatt
88 lakásos társasházat készülnek építeni a Naphegyre, azonban az ottlakók félnek, hogy a beruházás miatt a környék többi házában kár keletkezik, például megcsúsznak az épületek. A beruházás projektmenedzsere az Xpansion Kft., amelynek egyik tulajdonosa, Mervó József egykor a pátyi golffalut és a sávolyi motorpályát megépíteni tervező Grupo Milton vezérigazgatója volt. (Index)

Megszűntek a vagyonosodási vizsgálatok
Egy éve gyakorlatilag nem végez vagyonosodási vizsgálatot az adóhivatal, mert a kormánypárti politikusoknak vélhetően elegük lett abból, hogy az ellenzék politikai bunkónak használja az eljárást. Ezzel azonban több milliárd forint bevételtől is megfosztották az államot, 2015-ben 900 esetben volt indokolt a vizsgálat, ez 19,5 milliárd forintos bevételt jelentett. (MNO)

Dől az agrártámogatás az agrárállamtitkár cégéhez
Több mint 75 millió forintos uniós agrártámogatást kapott tavaly a vagyonbevallása szerint Czerván György, a Földművelési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kisebbségi tulajdonában lévő cég és szövetkezet. Az államtitkár tulajdonában ezen kívül még van szántó és erdő, valamint egy BMW X3-as. (Átlátszó)

Ha van még két perced:


Leisztinger Tamás, állami bank, offshore cég: új elemekkel bővül a Köki Terminál eladásának története. (HVG)

Szelíd motoros Felcsútról:
Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata szerint tavaly 14 ingatlan mellett egy Harley Davidsont is vett. (Index)

Hiába vonta vissza a politikusbűnözést egy értékhatárig legalizáló törvényjavaslatot,
Romániában a hétvégén is több százezren tüntettek. (444)

Családi siker: a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló cég építheti a bicskei járási hivatal új épületét. (Átlátszó)

Hatályon kívül helyezték a vörösiszapper vádlottjait felmentő ítéletet, ezért újra kell kezdeni az eljárást. (HVG)

Kettészakadt az ország, Budapesten az egy főre jutó vagyon a háromszorosa a legszegényebb régióban, az Észak-Alföldön jellemző átlagos összegnek. (24.hu)

Magyarország GDP-jének 8 százalékát is elvihetné az olimpia, a két másik, rendezésért versenyző ország esetében ez az összeg 1 százalék sincs. (Index)

PITIÁNER ÉS ÉRDEKTELEN PLETYKA

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.02.06.


Azért van abban valami végtelenül lehangoló, hogy Gyurcsány egész évértékelő beszédéből egyetlen dolog tudta lázba hozni a médiát, az elemzőket és a morzsányi még érdeklődő közvéleményt.

Nevezetesen az a valójában pitiáner és érdektelen pletyka, hogy egy magánlakásban találkoztak az ellenzéki pártok vezetői és a DK-t nem hívták meg.

Ez második napja "hír", ezt boncolgatja minden politikai elemző. Hogy miről szólt az évértékelő arról fogalmunk sincs. És van a nagy csodálkozás, hogy a zemberek elfordultak a politikától. 


Pedig lám-lám mennyire fontos dolgokról szól.

VIKTOR HAZÁT ÁRUL

NEMGOGOL BLOG
Szerző: toadwart66
2017.02.07.


Tényleg elárulta-e a hazát Orbán Viktor?

Eltekintve attól a körülménytől, hogy a miniszterelnök által birtokolt sajtóbirodalom állítása szerint minden idők legnagyobb magyar államférfiújáról van szó, tulajdonképpen ő az egyetlen olyan ember széles e hazában, akinek ilyesmire felhatalmazása van, és könnyedén végre is tudta hajtani az említett tevékenységet.

A Soros György által támogatott Krétakör alapítványnak például nem sok esélye volt az ilyesmire. Mihez tudtak kezdeni azzal, hogy 2016 júniusában, Berlinben bemutatták Erkel Ferenc „Bánk bán”-ját? Tegyük fel, hogy ez valamiféle hazaárulás volt a részükről. Minden igyekezetük ellenére, széles néprétegeket mégsem tudtak ezzel hosszú időre ellehetetleníteni.

A miniszterelnök esetében nem a naponta oly nagy kedvvel emlegetett hazaárulásról van szó, melyet a kormányoldal hívei és ellenfelei úgy ragasztgatnak kölcsönösen egymásra, mint Kelemen és Roboz hátára a „szamár” feliratot Karinthy Frigyes „Röhög az egész osztály” című írásában.

Igazi, történelmi léptékű hazaárulás esetében Magyarország, pontosabban a jelenleg és majdan itt élő emberek sorsát hosszú időre meghatározó cselekményről van szó. Olyanról, amivel el lehetett érni azt, hogy az ország eltávolodjon Európától, polgárai idejekorán elhalálozzanak, sokan legyenek szegények, éljenek létbizonytalanságban. Azt, hogy kiváltság legyen a tanulás, és az ország szert tegyen egy olyan, nagyjából leválthatatlan elitre, amely legfőképpen folyamatos gazdagodással, valamint ennek letagadásával foglalkozik.

Elősegítette-e mindezeket Orbán Viktor, mint Magyarország miniszterelnöke, vagy nem? Sikerült-e neki bemagyaráznia azt a hazugságot választóinak, hogy az azerbajdzsáni demokrácia sokkal fejlettebb, mint a nyugati?

Esetében olyan árulásról van szó, amiről a történelemkönyvekben is írni fognak valamikor egy fejezetet. Ha mindez sokáig el fog húzódni, akkor könyvek garmadája fog szólni az Orbán-korszakban elkövetett tettekről és annak dicstelen résztvevőiről.

Kiszolgálta-e Orbán Viktor Vlagyimir Putyin hatalmai ambícióit, és ha igen, vajon mi vezérelte ebben a tettében? Miért változott meg hirtelen Orbán határozottan oroszellenes retorikája azután, miután Putyin elnök 2009. november 10-én magához hívatta és elbeszélgetett vele?

Semmitmondó közhelyeken kívül Orbán azóta sem adott magyarázatot erre a látványos „Kehrtwendung!”-ra, miszerint „Hátra arc!”'-ra. Ezzel tág teret nyújtott a különböző teóriáknak, találgatásoknak.

A legnépszerűbb ezek közül talán az, amellyel Simicska Lajos állt elő, miszerint Orbán lánglelkű forradalmárként – praktikus okokból – egyúttal besúgó is volt. Találkozójukon a miheztartás végett Putyin egyszerűen megmutatta neki az erről szóló hivatalos igazolásokat...