2022. február 1., kedd

MÁRKI-ZAY PÉTER SZAKPOLITIKAI KABINETJÉNEK TAGJAI

HELYBEN
Szerző: helyben.hu
2022.


Itt tekinthető meg.


PAZARLÁS, LEÉRTÉKELÉS, KORRUPCIÓ – LÁTLELET A NER GAZDASÁGÁRÓL

SZABAD EURÓPA
Szerző: VOVESZ TIBOR
2022.02.01.


Elfecsérelt évtized – mondta Győrffy Dóra politológus-közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, amikor a Fidesz-ciklus gazdaságpolitikájának egymondatos értékelésére kértük. Az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság termelékenysége romlott, miközben a térség más országai, így például Románia jelentős javulást tudott elérni. Konstruktív bizalmatlanság című podcastsorozatunk rendhagyó epizódjában az intézkedések kommunikációs hátterét rendszeres vendégünk, Ruff Bálint kommunikációs és kampányszakértő elemezte. A kettős interjú szerkesztett átirata.


Hogy mutatna most egy látlelet a magyar gazdaság állapotáról? Egy mondatban kifejezve hogy állunk most európai és V4-es összevetésben?

Győrffy Dóra: Egy mondatban kifejezve: Magyarország az Európai Unió egyik legszegényebb országa. A visegrádi országok közül Csehország messze elhúzott tőlünk, Szlovákiával és Lengyelországgal nagyjából egy szinten vagyunk, de ez igazából attól függ, hogyan mérjük.

Hogy jelenik ez meg a kommunikációban?

Ruff Bálint: Az az orbáni buborék működik, hogy Magyarország nagyon jól teljesít. Hogy ez hogyan viszonyul a valósághoz, más kérdés. A választás egyik tétje, hogy vajon elhiszik-e, hogy előremegy, és nem hátra...

LEHET-E ORBÁN VIKTOR A BÉKE KÖVETE MOSZKVÁBAN?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.02.01.


Azt egyelőre nem tudni, lesz-e háború Ukrajna és Oroszország között, az viszont egyértelmű, hogy nagyon nem jött jól Orbán Viktor kormányának ez a konfliktus. Régóta sejteni lehetett, hogy a magyar kormányfő pávatánca megbicsaklik, amennyiben színt kell vallania a nyugati szövetségesek és Oroszország küzdelmében, ám ilyen éles szituációra szinte senki se számított. A mostaninál rosszabb helyzetbe csak akkor kerülne Orbán Viktor, ha a hidegháborús üzengetések átcsapnának fegyveres konfliktusba.


A magyar kormány skizofrén módon politizál az utóbbi években, hiszen azokkal hadakozik, akik a szövetségesei, és azokkal barátkozik, akik ennek a szövetségnek erős ellenlábasai. Ezt a kétkulacsosnak is csak némi eufemizmussal nevezhető magatartást csak addig lehet fenntartani, amíg a hivatalos barátok és a nem hivatalos szövetségesek egymásnak nem esnek. Most elég közel vagyunk ehhez az állapothoz, így Orbán Viktor arcán és viselkedésén is tükröződik ennek a helyzetnek a tarthatatlansága.

Most ugyanis mind a két fél benyújtja a számlát, és határozott nemet egyiknek sem mondhat a magyar kormányfő. Amennyiben Putyin nem kapja meg azt, amit akar, akkor komoly szankciók várhatnak az országra, amennyiben viszont továbbra is nyíltan kiáll orosz szövetségese mellett Orbán, egyaránt kell számolnia a NATO, az USA és az EU szankcióival. A legrosszabb esetben akár mindkét felet magára haragíthatja, így aztán tényleg nehéz helyzetbe hozhatja magát két hónappal a parlamenti választás előtt...

"NEM VAGYOK SARLATÁN!" | INTERJÚ SZABÓ PÉTERREL | PARTIZÁNPOP

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2022.01.31.Szabó Péter motivációs előadó a 2008-as gazdasági világválság után az üzleti szférából átnyergelve a rapid tempóban felfutó boldogságipar egyik legmeghatározóbb hazai szereplőjévé vált, könyvei, előadásai százezreket értek és érnek el. A sokszor szélsőségesen individualista álláspontjai kitűnően rezonáltak a korszakot meghatározó neoliberális ideológiával, kritikusai szerint pusztán egy hamis biztonságérzetet nyújtva a kontrollt vesztett tömegeknek. 

A PartizánPOP legújabb adásában ezek mellett a providentes múltjáról, az olykor meghökkentő kijelentései mögött meghúzódó világnézetről beszélgettünk, továbbá arról, hogy helyes döntés volt-e a gyerekeit szerepeltetni a motivációs showjai során.

A KÍNAI ÉS VIETNÁMI BEVÁNDORLÓK ITT SZÜLETETT GYEREKEI SOKSZOR MÁR MAGYARNAK VALLJÁK MAGUKAT

QUBIT
Szerző: CZEFNER DÓRA
2022.02.01.


Magyarország az elmúlt évtizedek során a távol-keleti bevándorlók egyik legkedveltebb európai célállomása lett. Betelepülésüket a különböző kormányzati intézkedések mellett a vonzó befektetések, a viszonylag biztos megélhetés, a magyar oktatási rendszer, de még a jó levegő is motiválta és motiválja napjainkban is. Mindez a 2020-as évek kezdetére együttesen járult hozzá egy több tízezer fős ázsiai – főként kínaiakból, vietnámiakból és koreaiakból álló – közösség létrejöttéhez Magyarországon.

Miként alakultak ezek a csoportok a rendszerváltozás előtti évtizedektől kezdve, és milyen dinamika mentén formálódtak a közelmúltban? Mik voltak a bevándorlók elsődleges céljai érkezésükkör, és milyen hangsúlyeltolódások figyelhetők meg ezekben a 2010-es évek kezdetétől? Hogyan lehetséges az, hogy egy nem feltétlenül a külföldiek beköltözését támogató országban a bevándorlók mégis jól érzik magukat? Többek között erről beszél a Glossza podcast legújabb adásában Knyihár Eszter, az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Sinológia Programjának doktorandusza és Végvári Kristóf, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ázsiai referense, az egyesület magyar–kínai és magyar–mongol tagozatainak titkára...

AMI ÉRTELMET AD A ZENEHÁZ LÉTÉNEK, AZ TÉNYLEG BÁRHOL LEHETNE – VILÁGSZÍNVONALÚ KIÁLLÍTÁS A FÖLD ALATT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.01.31.


Komolyzenészt, zeneszerzőt kértünk fel, hogy tartson velünk, amikor először végigjárjuk az újonnan átadott városligeti Zeneház állandó kiállítását. Gyöngyösi Levente tudása garantálta, hogy ha szakmai vagy koncepciós hiba van, arra rá tudunk mutatni. A két és fél órás túra végén meg kellett állapítanunk: bár leginkább a Zeneház külsejéről és elhelyezkedéséről szól a közbeszéd, annak létjogosultságát cseppet sem a már a Válasz Online által is bemutatott épület, s nem is a koncerttermek adják. A lényeg a mélyben van: a Hangdimenziók – zenei utazások térben és időben nevet viselő tárlat az. Lenyűgöző. Hogy miért? Tartson velünk!

NEM SIKERÜLT MEGSZEREZNIE A FIDESZNEK A ROMA MANDÁTUMOT - A KETTŐS LELÉPTETÉS ÍGY IS A KORMÁNYPÁRTNAK KEDVEZHET

JELEN
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2022.02.01.


Három-nullás vezetésről akart nekivágni a Fidesz a 199 képviselői helyért folyó versengésnek. A magyar állampolgársággal rendelkező külhoni szavazók levélszavazata legalább egy mandátumot hoz a kormánypártnak, amely a következő parlamenti ciklusban is nagy eséllyel számíthat Ritter Imre német nemzetiségi képviselő támogatására. A roma mandátum megszerzése azonban váratlan nehézségekbe ütközött, de ami a Fideszé nem lett, másé se lesz.


A „nem megvásárlás” arra vonatkozott, hogy a találkozón jelen lévők havi 200 ezer forintos szerződésre számíthatnak a fent említett főigazgatóság és a frissiben, lényegében erre létrehozott Roma Közéleti Akadémia révén. Csak azért, hogy egészen világos legyen az összefüggés, a Népszava, illetve Hadházy Ákos idén januárban közöltek hangfelvételeket Sztojka és a roma képviselők szóban forgó találkozójáról, amelyet december végén tartottak egy budapesti hotelben, a Roma Közéleti Akadémia megalapítását pedig december elején jelentette be a főigazgató-kormánybiztos.

A közel háromórás összejövetel hangfelvétele valóságos aranybánya. Szó van benne arról, hogy ha nem a Fidesz nyer, akkor Sztojka szerint a romaügyet átveszi a Jobbik vagy a meleglobbi, valamint arról is, hogy Sztojka, lévén a Belügyminisztériumban dolgozik, mindenkiről sok mindent tud, azt is, ki kivel beszél. A hangfelvételen hallható, hogy valaki egy meglepett „Hoppá!” felkiáltás eleresztésével kommentálja – vagy éppen nyugtázza – az alighanem fenyegetésként dekódolható közlést. Hadházy Ákos feljelentést is tett hivatali visszaélés gyanúja miatt, ám Vadai Ágnes minapi kérdésére, miszerint hogyan áll az ügy, Polt Péter azzal reagált, hogy feljelentés-kiegészítések vannak még folyamatban...

ITT A NAGY VÁLTOZÁS A BOLTOKBAN! - KOSÁRRA SZÁMÍTVA ÁTLAGOSAN 30 FORINT AZ ÁRCSÖKKENÉS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.02.01.


Mától érvényes az árstop, amelynek gyorsan felsejlettek negatív hatásai. Közben az Azénpénzem.hu gyűjtése szerint az árstopos termékek átlagosan 30 forinttal kerülnek kevesebbe a január közepinél. Szintén mától költhető pénz élelmiszerre a SZÉP-kártyákról. Több boltlánc sietett bejelenteni: teljes hálózatában elfogadja a pihenőplasztikot.


Az Azénpénzem.hu megvizsgálta, hogy a nagyobb áruházakban január közepén mennyiért kínálták azokat a termékeket, amelyeket mától csak a tavaly október közepi áron lehet árusítani. Minket is meglepett, hogy azok a cikkek, amelyek átlagárát közli a KSH, 7 százalékkal olcsóbban(!) voltak kaphatóak (az akkori kutatásunkról további részleteket itt talál).

Most megismételtük az árgyűjtést. Az általunk vizsgált áruházláncokban kosárra (amibe csak az árstoppos cikkek kerültek be literenként, illetve kilónként) számítva átlagosan 30 forintos az „áresés”. Részletesebben áttekintve a legnagyobb egyedi különbséget az Auchan által kínált sertéscombnál találtuk, de ott a korábbi nem akciós ár áll szemben a mostani akcióssal. A csirkemell esetében ugyanitt fordított lett a helyzet – a korábbi akciós árat felváltotta a nem akciós.

Árstoppos termékek néhány áruházláncban
2022. február 1-jén* (Ft)Változás 2022. január 15-éhez képest (Ft)
TermékAuchanPrímaSparTescoAldiAuchanPrímaSparTescoAldi
Kristálycukor284309284239239    -15   -30
Liszt159189159149159
Étolaj649799649569579    50-130-70
Sertéscomb1 045 (akciós)1 3991 099 (akciós)1 4391 299-450-50
Csirkemell csontos1 299 (akciós)1 4901 4491 199-100-40-100nincs
Csirkemell filé2 1491 9991 8491 4991 619650nincs30-30
Csirke farhát3993503892293255060-15
Tej 2,8 %229 (akciós)279249209299-203010-4070
ÖSSZESEN6 2136 8146 1275 5324 519180-6070-255-75
* az árakat az Azénpénzem.hu hétfő este gyűjtötte,  ma tehát még lehet változtatás

A táblázatból annyi szerintünk világosan kitűnik, hogy a szuper- és hipermarketekben mennyire értelmetlen a kormány intézkedése. Jelzések szerint egyáltalán nem ez azonban a helyzet a kisboltoknál, vagy éppen a magyar termelők pozíciót tekintve. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Hvg-nek elmondta: egyedi esetekben az is előfordulhat, hogy a most bevezetett hatósági fogyasztói ár alacsonyabb, mint a beszerzési ár, pedig elvileg ezt akadályozza a tisztességtelen piaci magatartást tiltó törvény.

Már az említett cikkben is kitértek arra, hogy miközben a magyar sertéstenyésztőket erősen sújtja a kormányzati intézkedés, a sertés európai ára tovább esett. Amit tehát a magyar termelők már nem tudnak bevállalni, azt Európa nagy termelőitől könnyen be tudják szerezni a kereskedők. A Világgazdaság tegnap arról írt, hogy a boltokban (konkrétan a CBA és a Príma üzleteiben) megjelent az olcsó spanyol sertéshús. Megjegyezzük, több láncnál találtunk szlovák lisztet, de esetenként a tej is eléggé importgyanúsnak tűnt...

VÁLASZTOTTUNK MAGUNKNAK HÁROM CSILLAGOT

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2022.01.28.


2,5 millió m³ Samsung-szennyvíz dőlhet majd Vácra, olvasható a 
Vácért Lokálpatrióta Egyesület Facebook-oldalán. Az aggodalom érthető, bár némiképp túldimenzionált. Mért pont Vácra? A szennyvízcsatorna Alsógödnél indul, aztán az útba eső települések mellett, a város-, illetve faluszéli házak telekhatárait követve közelíti a Dunát, mígnem aztán Vác déli csücskénél siet beléje. A leendő objektum, ezt talán mondanunk se kellene, a ma született báránykánál is ártalmatlanabb, ré­szint mert a projektet a köztiszteletnek örvendő Mészáros & Mészáros kivitelezi, részint mert az illetékes kormányhivatal ekképpen foglalt állást. Környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása tehát nem szükséges, a határozat ellen pedig fellebbezésnek helye nincs. Közigazgatási pert viszont lehet indítani, hogy milyen várható eredménnyel, az mindenkinek a fantáziájára bízatik.

Gödi, sződligeti, václigeti és váci honfitársaink tehát úgy érzik, hogy rájuk jár a rúd, ez azonban tévedés. Amit ők rémálmaikban látni vélnek, az a dolgok normális menete. A víz olyan, hogy folyik szerteszéjjel, amerre neki jólesik, tavaly például a Samsung E&C America épülő gyára szennyezte el a környezetét és okozott ezáltal közveszélyt Guamon még az építés ideje alatt. Tizennyolcmillió dolláros bírság lett az eredmény, azt a Három Csillag (ez a „samsung” szó jelentése) a mellényzsebéből fizette ki, és zavartalanul építkezik tovább. Viszont ez csupán húsvéti locsolkodás volt ahhoz képest, hogy a cég egy másik gyára a fentiekkel csaknem egy időben kolosszális tűzvészt okozott Szumátrán, szénné égetve mintegy hatszáz hektárnyi területet. A lángok három hétig tomboltak, mígnem jött egy rendes, trópusi felhőszakadás, ha az nincs, akkor Szumátra vörösen izzana azóta is. Köszönhetően annak, hogy a vállalat a tűzvédelem legelemibb feltételeiről se gondoskodott. Az égéstermékek belélegzéséből fakadóan az érintett területek lakosságának jelentős hányada különféle betegségektől szenved, ám ezt már végképp nem a Három Csillag hibája, tetszettek volna vegyvédelmi ruhát és gázálarcot használni, a neten megrendelhető, ára kedvezményes, szabása a legutolsó divatot követi.

Hogy mikor viseljük, az nem kérdés, folyamatosan...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS 2022/4. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

AZ ÉS 2022/4. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ORBÁN MEGMONDTA PUTYINNAK, HOGY ÁPRILISBAN GYŐZNI FOG, PUTYIN SZERINT MAGYARORSZÁG ÖTSZÖR OLCSÓBBAN VESZI A GÁZT

NÉPSZAVA
Szerző: H.GY, GY.D.
2022.02.01.


A magyar kormányfő szerint a látogatása részben békemisszió. Hízelegtek egymásnak bőszen a keddi moszkvai tárgyalásukon.

Kézfogás nélkül vette kezdetét Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar kormányfő keddi találkozója a Kremlben. A Szabad Európa orosz nyelvű szolgálata hívja fel a figyelmet, hogy elmaradt a gesztus, a felek nem fogtak kezet a tárgyalás előtt, az orosz elnök sajnálkozott is, hogy a koronavírus-járvány miatt szükségesek az ilyen intézkedések.

Az orosz elnök tegezte a magyar kormányfőt. Azzal indított, Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban veszi az orosz gázt, az Orbán-kormány pedig sokat tett az orosz-magyar kapcsolatok fejlesztéséért. Ő az effajta együttműködés folytatásával számol, és bármilyen magyar kormánnyal hajlandó együttműködni – De meg kell jegyeznem, hogy az ön orosz viszonylatban végzett munkájának eredménye alapján, sok mindent tett a magyar és az orosz nép érdekében - fűzte hozzá.

Orbán hétfőn érkezett az orosz fővárosba, hogy Putyinnal tárgyaljon a kétoldalú gazdasági együttműködés kérdéseiről, köztük az orosz földgáz magyar importjának növeléséről. A maga részéről köszönetet mondott Putyinnak, és azt mondta, nagyra értékeli Oroszország segítségét az energetika területén és a Covid-19 elleni küzdelemben...

„LEHET, HOGY CSAK ITT, EZEN A RÉSZEN ROSSZ” – MIÉRT AKAR ELSZAKADNI BÁCS-KISKUN MEGYE DÉLI FELE?

HVG
Szerzők: CSÁNYI NIKOLETT, SZLAVKOVITS RITA
2022.02.01.A megye északi felére jóval több pénz megy, a déli Bácskára a töredéke jut, az is főként milliárdos vállalkozókat gazdagít. Az ellenzék szerint az önálló Bácska jobban boldogulna.


Az ellenzéki összefogás bácskai képviselőjelöltje, Kiss László a napokban radikális ötlettel állt elő, petíciót indított egy független Bács megye mellett. Kettévágnák Bács-Kiskun megyét, a déli leszakadó járásokból – Baja, Jánoshalma, Bácsalmás és Kalocsa járásból – egy önálló Bács megyét kerítenének körbe. Bár a fejlesztési pénzek nem kerülik el teljesen a megye déli részét, a térségben élők mégsem találják a helyüket.

A négy járásban, amely az új megyét adná, főleg mezőgazdasággal foglalkoznak, sokan élnek kacsatenyésztésből, bérneveléséből, és sokan gyümölcsöt termesztenek. A tervek szerint Baját tennék meg megyeszékhelynek, azt remélve, hogy az ország legnagyobb megyéjére delegált százmilliárdokból így talán Kecskemét mellett ide is jutna...

ÚJ VILÁGOT FESTETT PUTYIN MÉDIABIRODALMA – SZÉP CSENDBEN MÁR FELKÉSZÜLTEK AZ OROSZOK A HONVÉDŐ HÁBORÚRA?

PORTFOLIO
Szerző: KISS CSABA
2022.02.01.


A 2014-es ukrajnai események – a Krím megszállása, donbaszi polgárháború kitörése – óta erősödik az orosz társadalom militarizálása, amelynek grandiózus szimbóluma a Moszkva mellett álló Orosz Fegyveres Erők Katedrálisa. A náci Németország elleni Nagy Honvédő Háború 75. évfordulójának tiszteletére emelt főtemplom – amelybe zsákmányolt német fegyvereket is beolvasztottak – egyben azt az üzenetet is közvetíti, hogy Oroszország sosem támad, mindig csak védekezik. Így van ez az egyre feszültebb ukrajnai helyzet idején is, amikor is az orosz állami média a Nyugatot vádolja agresszióval, amellyel szemben Moszkva kizárólag a védekezést készíti elő. Az ukrán határ közelében zajló orosz csapatösszevonásokról szó sem esik a hivatalos orosz sajtóban, az Ukrajnának küldött NATO-szállítmányokról azonban nagyon is.


Az Orosz Fegyveres Erők Katedrálisa

2020. június 22-én, a sztálini Szovjetunió elleni német támadás évfordulóján avatta fel Kirill moszkvai pátriárka Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentétében az Orosz Fegyveres Erők Főtemplomát, más néven a Feltámadt Krisztus Katedrálist. Az avatási ünnepség a koronavírus-járvány miatt szenvedett csúszást, eredetileg május 9-ére, a Nagy Honvédő Háború győzelmének 75. évfordulójára tervezték. Ennek tiszteletére a katedrális 75 méter magas, kupolájának átmérője pedig 19,45 méter, utalva a győzelem évére.

Nagy Honvédő Háborúnak Oroszországban a Szovjetunió náci Németország elleni harcát nevezik. A Barbarossa-terv keretében Adolf Hitler 1941. június 22-én indított támadást a Szovjetunió ellen; a majdnem négy évig tartó véres küzdelemben mintegy 27 millió szovjet katona és civil vesztette életét.

A HITLER ELLENI GYŐZELEM NEMCSAK A SZOVJETUNIÓ LEGENDÁRIUMÁBAN KAPOTT FONTOS SZEREPET, HANEM A HIDEGHÁBORÚ UTÁNI OROSZORSZÁGBAN IS MINDEN ÉVBEN MEGEMLÉKEZNEK RÓLA MÁJUS 9-ÉN, A GYŐZELEM NAPJÁN.

A hadsereg zöld színében pompázó katedrális egy ortodox templom és egy katonai kiállítás különös keveréke. A templom lépcsőit és padlójának egy részét a náci Németországtól zsákmányolt fegyverekből öntötték, az ikonok pedig a szovjet és az orosz történelem jelentős katonai eseményeit ábrázolják. Így a Nagy Honvédő Háborún kívül ikont kapott az 1956-os magyar forradalom leverése, az 1968-as prágai tavasz elfojtása, a vereséggel végződő afganisztáni szovjet háború, a 2008-as Grúzia elleni háború, illetve a Krím 2014-es megszállása. Az utóbbit ábrázoló ikonra végül – az előzetes tervekkel szemben – nem Putyin, hanem a megszállást végrehajtó „kis zöld emberkék” kerültek. Szintén nem kapott ikont a szovjet diktátor, Sztálin sem, annak ellenére, hogy korábban ilyen elképzelések is voltak. Bár az ortodox egyház a kommunizmus idején súlyos üldöztetéseknek volt kitéve, Kirill pártiárka szerint a szovjet korszak ábrázolása sem maradhatott ki az ikonok közül, hiszen a katedrális „államunk, a szent Rusz minden korszakát” bemutatja...

MILLIÁRDOK MOZOGNAK A VÁROSHÁZA-ÜGY KULCSFIGURÁINAK KÖZÖS CÉGÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: SARKADI NAGY MÁRTON, ZSILÁK SZILVIA
2022.02.01.


Tízmillió eurót, azaz több mint 3,6 milliárd forintot fizettek be a Városháza-ügy több szereplőjének közös cégébe. Az orosz oligarcha Ruszlan Rahimkulov, a rejtélyes üzletember Zentai Péter, továbbá a Gattyán-párt alelnöke, Huszár Viktor is érdekeltek a vállalkozásban, amely a pénzből azt az ingatlant venné meg, ahol Bajnai Gordon volt miniszterelnököt lehallgatták. A befizetési ügyletben Zentai és Huszár érdekeltségei az üzletrészük cégértékében több millió euró növekedést könyvelhettek el, míg Rahimkulov cége számára az összesített szaldó súlyosan negatív. A cég tagadja, hogy rejtett pénzátadás történt volna, a többi szerintük „üzleti titok”.

Múlt héten írtunk arról a cégről, amelyben a közelmúlt több különös politikai eseményében kulcsszerepet betöltő három személynek is érdekeltsége van. Az orosz származású Ruszlan Rahimkulov oligarcha és Zentai Péter üzletember a Városháza-ügyet felépítő tárgyalások során játszottak részleteiben mindeddig tisztázatlan szerepeket. Huszár Viktor üzletember a ma a politikában is próbálkozó Gattyán György jobbkeze, aki a pornómilliárdos cégeiben és pártjában is tisztségeket visel...

ORBÁN VAGYONNYILATKOZATÁBÓL KIMARADT MAGYARORSZÁG TERÜLETE, ÉLŐVILÁGA, MINDEN VAGYONA ÉS LAKÓJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.02.01.


Orbán Viktor elfoglalta és megszállta a magyar államot, kisajátította magának az országot. Tulajdonaként bánik vele. Övé az erdő, a mező, a folyók és a tavak, a vadak, amire Semjén vadászik, ővé a kastélyok és paloták, szállodák és gyárak, övé a teljes közvagyon, és azt csinál vele, amit akar. Bármit megtehet és az ellenkezőjét is. Nincs aki számonkérje, aki ellenőrizze, aki elszámoltassa. Nincs független ügyészség, rendőrség nincs korlátja, amit ne hághatna át. Tulajdonai az emberek is. Nem tűr ellentmondást. Mindenki őt szolgálja, mindenki tőle retteg.


Nincs arcátlanabb dolog a NER-ben, mint Orbán Viktor vagyonnyilatkozata, ami azért nagy szó, mert az egész NER arcátlanságra épül. Milliárdos az apja, milliárdos a lánya, milliárdos a veje, de ő maga szegény ember, akinek egy fillér megtakarítása nincs. Még jó, hogy néha meghívják disznóvágásra, hogy éhen ne haljon. A családja milliárdos tagjai nem a csillogó tehetségüknek, a világra szóló tehetségüknek és intellektusuknak köszönhetik a krőzusi gazdagságukat, hanem annak, hogy ő a miniszterelnök. Ez a tény önmagában megalapozza a bűncselekmények gyanúját.

De olyan hálátlan, szívtelen és könyörtelen emberek sincsenek sehol a világon, mint Orbán Viktor keresztény mintacsaládjában, ahol sem a milliárdos apának, sem a milliárdos lányának nem esik meg a szíve rajta, hogy miután milliárdossá tette őket a közvagyonból, állami megrendelésekből és átjátszott uniós pénzekből, egy vasat nem képesek neki adni. Ezért csak mostanra nyögte ki a 2002-ben felvett 20 milliós jelzáloghitelét, és tíz év alatt nem segített neki ebben – az általa milliárdossá tett – családtagjai közül senki. Még jó, hogy a végére jutott és kiperkálta.

Kevés híja lehetett, hogy a nincstelen Orbán be ne költözzön Iványi Gábor hajléktalan szállójára.

Ám nemcsak a családtagjai ilyen kőszívűek, hanem a gázszerelőként csődbe jutott gyerekkori barátja sem, aki állami közbeszerzésekből gazdagabb lett, mint az angol királynő. Mindez Orbánt nem zavarja, a hálátlanságnak ilyen mértéke sem riasztja el attól, hogy megállás nélkül tömje a százmilliókat egy ilyen ember zsebébe, aki koszos húszmillió forintot képtelen volt neki adni, hogy végre szabaduljon meg a jelzáloghitelétől. Andikának több a heti zsebpénze. Van épeszű ember, aki ezt elhiszi?

Erre egyetlen magyarázat van, hogy mindezek közül az emberek közül ő a leggazdagabb és gyakorlatilag minden az övé. Képmutatásból eljátssza a keményen dolgozó kisembert, aki jelzáloghitelét nyögi, miközben a felcsúti kapufa intellektuális szintjén levő stróman haverjának nevén levő többszáz milliárd forint (mínusz Mészáros beígért jutaléka) az ő pénze. Elfogadjuk, hogy Mészárosnak jár valamennyi jutalék, elvégre életfogytiglan tartó börtön lebeg a feje fölött. De ami azon felül megmarad, az Orbán tulajdona, amivel ő rendelkezik.

Ezért a vagyonbevallásából Orbán lefelejtette a Mészáros Lőrinc nevén levő többszáz milliárdos vagyont, amit az államkasszából lopott el. Orbán Viktor a magyar történelem legnagyobb bűnözője, az ezeréves Magyarország (ahogy ők szeretik mondani) legnagyobb tolvaja, akihez fogható mennyiségű pénzt ember nem lopott el a magyar nemzet közös vagyonából. Aljasságának bizonyítéka ez a vagyonbevallás, hogy az államkassza kifosztása után eljátssza a csórót, akinek akkor sem kellene lennie miniszterelnökként, ha nem lenne tolvaj százmilliárdos...

PSZ - FIGYELMEZTETŐ SZTRÁJK UTÁNI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A HŐSÖK TERÉN

PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE (PSZ)
Szerző: PSZ
2022.01.31.PSZ - Figyelmeztető sztrájk utáni sajtótájékoztató a Hősök terén

KŐSZEG FERENC: SOLT OTTILIA, AZ ISKOLAALAPÍTÓ

MÉRCE
Szerző: Kőszeg Ferenc
2022.02.01.


Január közepén emailt kaptam a Mérce szerkesztőségétől: nem írnék-e megemlékezést Solt Ottiliáról, halála közelgő huszonötödik évfordulója alkalmából. A felkérés megtisztelő volt, elsőre mégis azt gondoltam, udvariasan nemet mondok. Megrendítően váratlan elhunyta után, 1997 februárjában nekrológot írtam a Beszélőbe, halála tizedik évfordulóján azt jósoltam, mire újszülött unokám felnő, lesz Budapesten Solt Ottilia utca, írtam szerepéről a demokratikus ellenzékben, írtam újságírói munkásságáról, amely jórészt a Beszélőhöz kötődött – úgy véltem, többször nem élhetek vissza azzal, hogy negyed századdal túléltem. Különben is, mi lesz, ha még öt évig élek, akkor a harmincadik évfordulóra is írni fogok? Már el is kezdtem a Mércének szánt levelet, amikor élettársam, aki nálam is régebben ismerte Ottiliát, megkérdezte: Miért nem írsz a Wesley-ről, a szociálismunkás-képző szakról? Hiszen annak tantervét, oktatási stílusát Ottilia alakította ki, a tanárok zömét ő hívta meg, életének utolsó három évében idejét, erejét mindenekelőtt a főiskola szervezése kötötte le. Matern Évának ezúttal is igaza volt, ahogy tapasztalataim szerint, fontos kérdésekben mindig a nőknek van igazuk. A Wesley János főiskola szociális munka szakáról egykor sokat írtak, de a huszonöt év előtti viták rég feledésbe merültek, nem is érdemes felidézni őket. Ami megmaradt, az a főiskola első évfolyamain végzett hallgatók társadalomismerete, az ott felébredt érdeklődésük, figyelmük a társadalom életének valós tényei iránt. Ezt a figyelmet nem szikkasztotta ki a napi munka rutinja, nem vitte tévútra a politika álszent volta, amely a jótékonyság dícséretét össze tudja kapcsolni a rászorulók mélységes lenézésével. Akik a múlt század utolsó éveiben a Wesley szociális munka szakán végeztek, azok ma is büszkén vallják magukat a Wesley János főiskola, Solt Ottilia, Havas Gábor és a többiek tanítványainak...

EZT CSINÁLTÁK A K-MONITOR KORRUPCIÓFIGYELŐI 2021-BEN

K-MONITOR
Szerző: tangentopoli
2022.01.05.


Korrupcióellenes szervezetként 2021-ben is volt dolgunk bőven: követni a közpénzek útját, rámutatni visszaélésekre, segíteni az egyre szűkülő nyilvánosságban az információhoz jutást, illetve alternatívát mutatni a hatalomgyakorlás kirekesztő és tekintélyelvű módjával szemben. Munkánkkal nem maradtunk magunkra, sokan segítették a K-Monitort önkéntesként és adományokkal is, amit ezúton is köszönünk. Közösségünk erőfeszítéseinek összefoglalója.


Ahogy az a 2021-es évet értékelő összefoglalónkból kegyetlen töménységgel kiderül, a tavalyi évnek az állami vagyon volt a legnagyobb vesztese. A NER megállíthatatlan gőzhengerként gyűrte maga alá az eddig még névleg tőle független területeket, vagyonelemeket, intézményeket. Így lett miniszterekből és államtitkárokból meghatározatlan időre a magyar felsőoktatás nagyobbik részének munkaadója, így lett koncesszióban több ágazat is évtizedekre haveri tőkéseké, így lett a senki által meg nem választott Demeter Szilárd magánemberként "közérdekből" a magyar kultúra teljhatalmú ura, és így lett a Parlament lényegtelen díszlet, a költségvetés pedig jelentéktelen papírfecini a rendeletekkel kormányzó Orbán-kormány számára. Lélekölő fejlemények sorjáznak az elemzésünkben - de hogyan teltek ebben a helyzetben egy olyan közösség napjai, ami másfél évtizede a korrupció elleni küzdelemért jött létre? Ezt csinálta a K-Monitor 2021-ben...

„NEM SZERETNÉM MAGAM ÉS AZ UTÓKORT SZEMEN KÖPNI AZZAL, HOGY ELHAGYOM A SÜLLYEDŐ HAJÓT” (VIDEÓ)

24.HU
Szerző: RENGEI MÁTÉ
2022.02.01.


Hétfőn országszerte két órára beszüntette a munkát a pedagógusok egy része, akik a jobb munkakörülményekért és a tisztes megélhetésért küzdenek, és amennyiben a kormány nem tesz eleget a követeléseiknek, úgy március 16-án határozatlan idejű sztrájkba kezdenek. Résztvevőket kérdeztünk.

A KORMÁNY NEM AKAR POLITIKAI BALHÉT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.02.01.


A kormány politikai okból próbálta meg csírájában elfojtani a pedagógusok figyelmeztető sztrájkját, mert nincs szüksége semmilyen balhéra, ami azt sugallhatná, hogy a teljesítménye nem olyan szép, mint amilyennek beállítja – nyilatkozta lapunknak Radó Péter. Az oktatáskutató azt mondja, a pedagógusszakma 2016-ban kikerült a rendszer kegyeltjei közül, mert tagjai fél évig lázongtak. S, hogy közben az oktatás gajra ment? Ez sem érdekli őket, ahogy az ország jövője sem.Miért akarta a kormány már csírájában elfojtani a pedagógus szakszervezetek kétórás figyelmeztető sztrájkját?

– Erre szerintem nagyon egyszerű a válasz, politikai okból. A választások közeledtével, a kormánynak nincs szüksége semmilyen balhéra, ami azt sugallhatná, hogy a teljesítménye nem olyan szép, mint amilyennek beállítja.

De azt eddig is tudták, hogy baj van, nem egy jelzést kaptak a szakszervezetektől a bérproblémáról, a tanárhiányról, sok mindenről.

– Nem érdekli őket. A kormányt nem érdeklik ezek a problémák. 2016-ban kiderült, hogy az a „szeretjük a pedagógusokat” kommunikáció, amit Hoffmann Rózsa bevezetett, nem igazán alkalmas arra, hogy megnyerje a pedagógusokat és a rendszer támogatóivá tegye őket. Ezért 2016 óta hagyja elinflálódni a pedagógusbéreket, miközben minden problémával kapcsolatban a pedagógusokat hibáztató kommunikációt folytat. 2016-ban kikerült a rendszer kegyeltjei közül a pedagógusszakma, és most sincs ott.

Csakhogy közben az oktatás ment teljesen gajra.

– Az oktatás az folyamatosan gajra megy. Az, amit a kormány csinál, csak arra alkalmas, hogy egy folyamatos, vállalható minőségromlás legyen az oktatásban. Még egyszer mondom, ez a kormányt nem érdekli. Szerintem ez ilyen egyszerű, nincs emögött semmi szofisztikált mesterterv, vagy valami hasonló. Egyszerűen nem érdekli őket. Egyetlen dolog érdekli őket, hogy ne legyen politikai balhé, ami erodálná a politikai rendszert...

MAGYARORSZÁGON A LESZAKADÓ FALVAKAT ÉS TÉRSÉGEKET SÚJTJA LEGINKÁBB A TÉRBELI IGAZSÁGTALANSÁG

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.02.01.


A térbeli igazságtalanság legtipikusabb formája a szegregáció vagy a gettósítás, amikor egy csoportot akaratán kívüli korlátozott térbe kényszerítenek. Az elmúlt évtizedek hazai példái azt mutatják, hogy sem Kádár János, sem Orbán Viktor, sem az Európai Unió nem tudott megküzdeni a problémával.


– Ha a nyolcszeletes csokitortámat igazságosan szeretném elosztani nyolc ember között, akkor hiába osztok ki mindenkinek egyenlően egy-egy szeletet: ha az egyik gluténérzékeny, a másik fogyózik, a harmadik meg nem szereti a csokitortát, végül mégsem lesz igazságos az elosztás. Ha viszont többféle csokitortát csinálok, és figyelembe veszem a gluténérzékenyt és a fogyókúrást is, akkor méltányosan járok el, hiszen senki nem fog lemaradni a csokitortáról – ezzel a példával illusztrálja Nagy Gyula geográfus, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének egyetemi adjunktusa, hogy a társadalmi igazságosság nem azt jelenti, hogy mindenkinek egyformán adunk, hanem azt, hogy figyelembe vesszük, hogy egyes emberek vagy társadalmi csoportok a társadalom struktúrájában vagy hatalmi viszonyaiban önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerültek. Az állam pedig, kompenzálva az igazságtalanságot, a maga vérmérséklete, ideológiai berendezkedése és lehetőségei szerint a szükségleteik alapján segíti a hátrányt elszenvedőket – mondja Nagy, az egyik szerzője a Tér és Társadalom folyóirat tematikus számának, ami tavaly decemberben jelent meg Timár Judit, Keller Judit, Kovács Katalin és Virág Tünde, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársainak szerkesztésében Térbeli igazságosság: Tanulmányok a térbeli igazságosság fogalmáról, összefüggéseiről és hiányáról címmel. A lapszám a Magyarországon eddig alig kutatott térbeli és környezeti igazságosság témáját járja körül hazai és külföldi esettanulmányokon keresztül.

De mi szükség van arra, hogy megkülönböztessük a társadalmi igazságosságot a térbeli vagy környezeti igazságosságtól? Hozzátesz-e valamit az igazságosságról szóló vitához a térbeliség vizsgálata, vagy üres frázis csupán, ami túlkomplikálja a kérdést? Peter Marcuse, a New York-i Columbia Egyetem professzora a Térbeli igazságosság: A társadalmi igazságosság származéka, de egyben okozója is című könyvében azt írja, hogy „a teret a helyére kell tenni", mivel a térbeli igazságtalanság a társadalmi igazságtalanságból származik, ezért a kettő nem orvosolható külön-külön, csak együtt.

A térbeli igazságtalanság legtipikusabb formája a szegregáció vagy a gettósítás, ami Marcuse szerint akkor történik meg, amikor bármely csoportot akaratán kívüli korlátozott térbe kényszerítenek. A szerző szerint ezek a társadalmi igazságtalanság térbeli aspektusai, ahol nem elegendők azok a beavatkozások, amik megelégszenek a „gettócsinosítással” (ami annyit tesz, hogy például a házakat felújítják, de a gettót nem számolják fel): a helyzet kezeléséhez azokat a strukturális akadályokat is fel kell számolni, amik az eredendő igazságtalanságot, tehát a gettó kialakulását okozzák. A térbeli igazságtalanság másik tipikus példája a méltánytalan és egyenlőtlen térbeli erőforrás-elosztás, amire az európai városok helyzetéről szóló jelentés is rámutat: míg a munkahelyek és az emberek a magas jövedelmű városokba költöznek, így a nagyvárosi régiók növekednek, a peremterületek és a távoli régiók lakossága egyre fogy...

A FARHÁT ÁRBEFAGYASZTÁSA VALÓJÁBAN 2022 REZSICSÖKKENTÉSE

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.02.01.


A mától hatósági áras termékeken kiválóan végigkövethető, hogyan jut, illetve jutna el az
energiaárak emelkedése a pénztárcánkig a rezsicsökkentés ellenére is. A műtrágya (földgáz miatti) rohamos drágulása először a takarmányárakban jelentkezett, majd ezen keresztül többek között a hús- és tejiparba is begyűrűzött. Ez az azonnali hatás azonban nagyrészt véletlen, és ez azért rossz hír, mert a műtrágyapiacon 2021 utolsó negyedéve hozta az igazi árrobbanást, vagyis amit most látunk, az még nem is a drágulás nagyobb része, az majd csak a következő időszakban csapódik le a termékek bolti árában.

Néhány hónap alatt háromszoros áremelkedés

Korábban több cikkben is foglalkoztunk azzal, miért és hogyan szálltak el 2021 végén a gáz- és villamosenergia-árak. Akkor is jeleztük, hogy ha a rezsicsökkentés miatt ebből közvetlenül nem is érez semmit a lakosság, közvetve, más termékek árainak emelkedésében biztosan érezni fogja a soha nem látott energiapiaci árrobbanást. Azt is sejteni lehetett, hogy az élelmiszeriparba és így az alapvető élelmiszerek árába a műtrágyán keresztül gyűrűzhet be a drágulás. Miután pedig a statisztikai hivatal hétfőn közzétette az ipari árakat, ez a folyamat tökéletesen követhetővé vált...

A KORRUPCIÓBAN NINCS SEMMI KERESZTÉNYI - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.02.01.


Márki-Zay Péter konzervativizmusa és keresztény hite vonzó lehet azoknak a kiábrándult Fidesz-szavazóknak, akik úgy érzik, nem tudják támogatni a baloldali pártokat. Kárpáti János lapszemléje.

Márki-Zay Péter konzervativizmusa és keresztény hite vonzó lehet azoknak a kiábrándult Fidesz-szavazóknak, akik úgy érzik, nem tudják támogatni a baloldali pártokat - írja a Church Times című, vallási kérdésekkel elsősorban anglikán szemszögből foglalkozó londoni lap. A szerző, a Budapesten és Cambridge-ben élő Alexander Faludy, aki interjút is készített az Egységben Magyarországért közös miniszterelnök-jelöltjével, úgy véli: Márki-Zay kihívást jelent Orbán Viktornak, megkérdőjelezi, hogy mennyire autentikus a mostani kormányfő azon állítása, hogy ő a keresztény Magyarországot védelmezi a muzulmán migránsokkal és az LMBT-aktivistákkal szemben. Ez utóbbi szempont - írja - csak nemrég került a kormányoldal láthatárán belülre: tavaly augusztus óta számít jogellenesnek, ha a homoszexualitást úgymond népszerűsítő irodalmat közszemlére tesznek templomoktól 200 méteres távolságon belül. Az április 3-ikai parlamenti választással együtt a kormány által kezdeményezett népszavazást is terveznek LMBT-témában - teszi hozzá.

MZP nézetei ugyanakkor - folytatódik a cikk - elhatárolják őt a szekuláris, baloldali liberális ellenzéktől is. Egy tavaly októberi kampányrendezvényen arról igyekezett meggyőzni partnereit, hogy vele nem lesz nehéz együttműködni, hiszen maga Jézus is eléggé baloldali volt. Politikai platformja szerint a szabadpiaci gazdaság és a minél kevesebb szabályozás híve, ugyanakkor elkötelezett az erős szociális jóléti háló mellettTámogatásáról biztosította az azonos neműek házaságát polgári jogi, de nem egyházjogi értelemben.

Alexander Faludy szerint a nyugati liberálisok megütközhetnek azon, hogy Márki-Zay az erőskezű szabályozás híve a bevándorlást illetően. Támogatja a déli határon 2015-ben a zömmel muzulmán migránsok távoltartása érdekében emelt kerítést.

”Meg kell őrizni Európa keresztény identitását a lakosságot illetően, ugyanakkor együttérzést is kell mutatnunk egyének iránt, és elfogadhatatlan, ahogy a Fidesz démonizálja a migránsokat” - idézi a Church Times cikkírója a miniszterelnök-jelölt szavait.

A szerző kitér arra, hogy MZP úgy látja, saját nézetei egyfelől Ferenc pápa, másfelől Henri Boulard neves egyiptomi jezsuita hatását tükrözik. Előbbi arra szólította fel az európaiakat, hogy üdvözöljék a migránsokat, utóbbi viszont támogatta Orbán hozzáállását a migrációhoz. Boulard szerint "meg kell védened a családodat, a kultúrádat, az identitásodat, de aztán kinyithatod az ajtódat”. Márki-Zay szerint Boulard és a pápa álláspontja nem mond ellent egymásnak, hanem az igazság két oldalát fogalmazza meg, és keresztényként meg kell élni az igazság e két oldala közötti feszültséget.

A Church Times riportere idézi az MZP által neki mondottakból azt is, hogy számára a vallás lényegileg magánügy, de reméli, hogy az emberek az ő kereszténységében egyúttal a politikus személyes integritását is látják, mégpedig elsősorban a pénzügyi átláthatóságot illetően. Ugyanis "a korrupcióban nincs semmi keresztényi” - idézi az újság Márki-Zay Pétert.

Ez a megjegyzés a Church Times cikke szerint arra utal, hogy a Fidesz alatt Magyarország meredeken zuhant a Transparency International globális korrupcióérzékelési indexében, és mostanra az EU legkorruptabb tagállamává vált. Magyarország listavezető az OLAF-ügyek tekintetében is. Ez a brüsszeli ügynökség hivatott arra, hogy kivizsgálja az uniós fejlesztési alapokkal való visszaéléseket. A pénz nagy részét - írja a lap - a Fidesz politikai klientúrájának a helyzetbe hozására használták fel.

Alexander Faludy kitér arra is: a magyar ellenzék egyik prioritása, hogy állítsák vissza az állam és az egyházi szervezetek intézményes szétválasztását. A 2010 utáni alkotmányos változtatások ugyanis de facto eltörölték az egyház és az állam szétválasztását. A szerző megfogalmazása szerint "erőteljes az a felfogás, hogy a közpénzek elosztása az egyházak jutalmazására, illetve büntetésére szolgál, annak függvényében, hogy mennyire készek beállni a Fidesz-KDNP mellé, és mozgósítani érdekükben a választókat”. Ez különösen igaz a vidéki térségekben, valamint a szomszédos országokban élő magyar közösségek körében, ahol döntő lehet az úgymond "egyházi voks”. A Church Times ezzel kapcsolatban Márki-Zay azon kijelentését idézi, miszerint az egyházakat fel kell szabadítani a kormánytól való függés alól.

Hogy mindez megvalósítható lesz-e, a közvélemény-kutatási adatok fényében vitatható - írja a lap, és idézi Márki-Zay Pétert: "Ha nyerünk, az csoda lesz, de azt is tudjuk, hogy történhetnek csodák”.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ