2018. május 15., kedd

HETI RÁADÁS: AZ ELIT ALAKULAT (FILMSOROZAT / HBOGO)

HBO / HBO GO / VIDEA
Szerző: Stephen E. Ambrose
  • Emmy-díj (2002) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória

Az elit alakulat az amerikai hadsereg egy második világháborús különítményének, a 101. számú légi hadosztály 506. számú ezredének történetét meséli el. Az elit alakulat a televíziózás történetének eddigi legköltségesebb alkotása: 120 millió dollárba került a 10 epizód forgatása. Stephen E. Ambrose történész-író éveken át gyűjtötte könyvéhez az anyagokat. A katonák magánlevelezéseiket is a rendelkezésére bocsátották. Ezekből az apró töredékekből rajzolódott ki az író számára a soha nem tapasztalt perspektíva a történelem legvéresebb háborújáról. Fény derül a csapaton belüli viszonyok láncolatára és arra, hogy ezek a katonák szinte kivétel nélkül megbíztak egymásban és feláldozták volna az életüket egymásért. Az alkotók a lehető leghűségesebben akarták tetteiket és szenvedéseiket ábrázolni. Több mint ezer állandó katonaviselt, kalandvágyó és megszállott statisztával dolgoztak a filmesek.

Az elit alakulat 1. - Currahee

1942 nyarán a georgiai Toccoa bázison fiatal önkéntesekből álló csoport kezdi meg kiképzését a zsarnokoskodó és a terepen nehezen tájékozódó Herbert Sobel hadnagy parancsnoksága alatt, hogy aztán az ejtőernyős Easy század katonái legyenek.

Az elit alakulat 2. - A nagy nap
https://videa.hu/videok/kreativ/az-elit-alakulat-2.-a-band-of-brothers-CK1oXpRM3Ho1L76Z

Eljön az idő, a század kiugrik Normandia felett, ám a német légvédelem miatt rengetegen már a gépekből való kiugrás előtt meghalnak. Winters és megmaradt katonái szétlőnek egy ellátmányt szállító német lovaskocsit, majd egy közeli városba érve találkoznak "Buck" Compton hadnaggyal, aki közli velük: mivel a századparancsnok nem került elő, Winters veszi át annak helyét.


Az elit alakulat 3. - Carentan

Két nappal a D-Nap után előkerül Albert Blithe közlegény, és csatlakozik a Carentan felé induló Easy századhoz. A város sikeres bevétele során Winters százados egy repesztől lábsérülést szenved, Blithe pedig néhány órára megvakul.

Az elit alakulat 4. - Újoncok
https://videa.hu/videok/kreativ/az-elit-alakulat-4.-ujoncok-band-of-brothers-AHXfl1vf21uuussI

Újoncok érkeznek a századhoz, mielőtt ledobják őket a németek által megszállt Hollandiába. Ugrásuk után a katonákat Eindhovenben a lakosok az utcára vonulva ünneplik, mint felszabadítóikat. Az Easy egy közeli városba érve hatalmas német túlerővel találja szemben magát, így visszavonulásra kényszerül.

Az elit alakulat 5. - Keresztutak
https://videa.hu/videok/kreativ/az-elit-alakulat-5.-keresztutak-band-of-brothers-bzNaHpIcTzxRq6J9

Miután a század sikeresen biztosított egy holland töltést, Winterst zászlóaljparancsnok helyettessé léptetik elő, az Easy pedig új vezetőt kap: "Moose" Heyliger hadnagyot. Míg Heyliger újabb küldetésre - angol ejtőernyősök kiszabadítására - viszi embereit, Winters aggódni kezd volt százada iránt, főleg mikor Heyligert ellenségnek nézi egy őrszem és meglövi.

Az elit alakulat 7. - Az áttörés
https://videa.hu/videok/kreativ/az-elit-alakulat-7.-attores-band-of-brothers-wm1ooNxA3fAhT9LP

Miután megakadályozták, hogy a németek bevegyék Bastogne-t, a század újabb feladatot kap: bevenni egy közeli települést, Foy-t. A rangidős szakaszvezető, Carwood Lipton próbálja tartani a lelket a katonákban, ám Joe Toye és Bill Guarnere egy bombázás közepette elveszíti a lábát, ezt látva Compton hadnagy idegösszeroppanást kap, és a két sérülttel együtt leszerelik.

Az elit alakulat 8. - Az utolsó járőr


Az Easy századot egy német határhoz közeli városba szállítják, ahol a katonák végre rendes ágyban, fedéllel a fejük felett aludhatnak. A század veszélyes megbízást kap: át kell kelniük a várost kettészelő folyón, és német hadifoglyokat ejteni a túloldalon.

Az elit alakulat 9. - Miért is harcolunk?


A század végre behatol Németországba, ahol ellenállás nélkül megpihennek, kiürítve néhány épületet. Winters aggódni kezd Nixon miatt, aki mértéktelenül iszik és a háború értelméről beszél. Míg hírek érkeznek Roosevelt elnök haláláról, egy kiküldött őrjárat egy rossz állapotban lévő, zsidókkal teli koncentrációs táborra bukkan.

Az elit alakulat 10. - Pontok

https://videa.hu/videok/kreativ/az-elit-alakulat-10.-pontok-band-of-brothers-H10umjP9oLTLeFIw

Az Easy-t Berchtesgaden elfoglalására küldik, eközben nem ütköznek ellenállásba. A katonák megünneplik a német hadsereg kapitulálását, és megszállják Hitler híres Sasfészkét. A század útja Ausztriába vezet tovább, ahol megtudják, hogy a hadosztályt a Csendes-óceánon ismét bevetik, kivéve azokat a katonákat, akiknek elég pontjuk van, hogy hazatérjenek.


NYOMTASS TE IS! - 43.SZÁM

NYOMTASS TE IS!
Szerző: Nyomtass Te Is!
2018.05.15.II. évfolyam | I. évfolyam

Nyomtassteis #43
43. szám (II. évfolyam/19.) | 2018. május 15.Orbán Viktor barátja, aki falusi gázszerelőből lett immár Magyarország második leggazdagabb embere. Csak tavaly 160 milliárd forinttal növelte vagyonát. Ami azt jelenti, hogy 2017-ben percenként 304 ezer forintot keresett.
letöltés: nyomtatható

Nyomtassteis #42
42. szám (II. évfolyam/19.) | 2018. május 09.
Két-két és félmillió ember döbbent rá az utóbbi hetekben, hogy soha nem lesz változás, ha ő maga, személyesen nem tesz érte.
letöltés: nyomtatható | elforgatott


Nyomtassteis #41
41. szám (II. évfolyam/18.) | 2018. május 02.
Tüntetésekkel, blokáddal készülnek az új parlament alakuló ülésére azok, akik szerint tisztességtelen kampánnyal jutott hatalomra a Fidesz. A tiltakozók közül sokan úgy gondolják, hogy az ellenzéknek nem is szabadna beülni az országgyűlésbe.
letöltés: nyomtatható | elforgatott

Nyomtassteis #40
40. szám (II. évfolyam/17.) | 2018. április 24.
Bár a Fidesz arra számított, hogy második alkalommal már kifullad a tiltakozás, ám a Budapesten tartott április 21-ei tüntetésen ismét sok tízezer elszánt ember vonult utcára.
letöltés: nyomtatható | elforgatott

Nyomtassteis #39
39. szám (II. évfolyam/16.) | 2018. április 17.
Budapesten százezernél többen, de a vidéki városokban és külföldön is sok ezren tüntettek, hogy kifejezzék, csalásnak tartják a Fidesz kétharmados győzelmét. A tiltakozások tovább folytatódnak.
letöltés: nyomtatható | elforgatott

Nyomtassteis #38
38. szám (II. évfolyam/15.) | 2018. április 10.
Egy biztos, a Nyomtass te is! folytatja. Soha többé nem fogjuk megengedni, hogy a hatalom elszigetelje a kistelepüléseken élőket a valódi információktól. Bizakodunk, hogy az elkeseredés ellenére elegendő társat találunk ehhez.
letöltés: nyomtatható | elforgatott

Nyomtassteis #37
37. szám (II. évfolyam/14.) | 2018. április 2.
A kormányváltás receptje már megvan: többen kell szavaznunk, mint
négy évvel ezelőtt. Az egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, a lis-
tán pedig arra a pártra, amelyik szimpatikus, és várhatóan elér legalább
5 százalékot. A győzelemre esélyes ellenzéki jelöltek megtalálhatóak a
4. oldalon, illetve a www.orbannakmenniekell.hu webcímen…
letöltés: nyomtatható

A megyei és budapesti választási különszámokat az esélyes ellenzéki jelöltekkel ide kattinva éred el.
Nyomtassteis #36
36. szám (II. évfolyam / 13.) | 2018. március 26.
Hódmezővásárhely bebizonyította az országnak, hogy egy addig fideszes fészeknek hitt településen is többségben vannak azok, akiket irritál a megfélemlítés és a korrupció. És ezek az emberek össze tudtak fogni, és meg tudták mutatni az országnak, hogy a Fidesz legyőzhető, van remény…
letöltés: nyomtatható | elforgatott
megyei változatok (a legesélyesebb ellenzéki jelöltekkel): Bács-Kiskun (összes vk.) | Fejér (összes vk.) | Heves (összes vk.) | Jász-Nagykun-Szolnok (2,4 vk.) | Komárom-Esztergom (1-es vk.) | Nógrád (összes vk.) | Tolna (1-es vk.) | Veszprém (összes vk.)
budapesti változatok a legesélyesebb ellenzéki jelöltekkel (kattints ide).

Nyomtassteis #35
35. szám (II. évfolyam / 12.) | 2018. március 20.
Az ellenzéki szavazók összefogásával leváltható a Fidesz!
Minden közvéleménykutatás azt mutatja, hogy az országban jóval többen vannak azok, akik változást akarnak, mint a Fidesz szavazói. Ha elég sokan megyünk el április 8-án, és a helyben legesélyesebb ellenzéki jelöltekre szavazunk, akkor le tudjuk váltani Orbán Viktort…
letöltés: nyomtatható | elforgatott

Nyomtassteis #34
34. szám (II. évfolyam / 11.) | 2018. március 13.
Minden eddiginél többen kell szavaznunk az áprilisi választáson, de sokan kellünk ahhoz is, hogy elmagyarázzuk mindenkinek, mi az a taktikai szavazás, és megismertessük a legesélyesebb ellenzéki jelölteket…
letöltés: nyomtatható | elforgatott
megyei változatok: Baranya | Békés | Somogy

Nyomtassteis #33
33. szám (II. évfolyam / 10.) | 2018. március 6.
Már a hódmezővásárhelyi Fidesz vereség előtti felmérések is azt mutatják, hogy kormánypárt népszerűsége folyamatosan esik. A Fidesz vezetői pánikban vannak, talán ezért történhetett meg, hogy olyan pártok, akikről még soha senki nem hallott tucatjával szedték össze a szükséges mennyiségű aláírásokat. Mindez jól szervezett csalás nélkül lehetetlen…
letöltés: nyomtatható | elforgatott

Nyomtassteis #32
32. szám (II. évfolyam / 9.) | 2018. február 27.
A Fidesz egyik fellegvárában, a korábban Lázár János vezette Hódmezővásárhelyen verte meg a hétvégi polgármester-választáson csúfosan a Fidesz jelöltjét Márki-Zay Péter független jelölt, akit az összes ellenzéki párt támogatott….
letöltés: nyomtatható | elforgatott
megyei változatok: Baranya | Veszprém

Nyomtassteis #31
31. szám (II. évfolyam / 8.) – 2018. február 20.
Rendkívül kínos az Orbán család számára, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala súlyos vádakat fogalmazott meg a miniszterelnök veje, Tiborcz István egyik cégével kapcsolatban. A fideszes politikusok körlevélben kapták meg, hogy milyen kérdésre, mit kell hazudniuk….
letöltés: nyomtatható | elforgatott
megyei változatok: Békés | Fejér | Tolna

Nyomtassteis #30
30. szám (II. évfolyam / 7.) – 2018. február 13.
Szervezett bűnözéssel vádolják Orbán Viktor vejét. Emiatt akár 12 milliárd forintot is vissza kell majd fizetnünk, mármint nekünk, adófizetőknek az Európai Unió számára…
letöltés: nyomtatható | elforgatott
megyei változatok: Baranya | Borsod | Heves | Somogy | Szabolcs

Nyomtassteis #29
29. szám (II. évfolyam / 6.) – 2018. február 6.
A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint a Fidesz népszerűsége csökkenni kezdett, miközben az ellenzék pártjai növekednek. A Fidesz-szavazók is kevesebben mondják, hogy 30 biztosan elmennének szavazni, mint egy hónappal ezelőtt….
letöltés: nyomtatható | elforgatott
megyei változatok: Veszprém

Nyomtassteis #28
28. szám (II. évfolyam / 5.) – 2018. január 30.
Múlt héten a diákok, ezen a hétvégén pedig a tanárok demonstráltak a Parlament épülete előtt a Tanítanék és az Oktatói Hálózat szervezésében…
letöltés: nyomtatható | elforgatott
megyei változatok: Baranya | Borsod | Heves | Somogy | Veszprém

Nyomtassteis #27
27. szám (II. évfolyam / 4.) – 2018. január 23.
Bár sokan borúlátók azzal kapcsolatban, hogy megbuktatható-e az Orbán kormány, de a számok mást mutatnak. Az ellenzék együtt sokkal erősebb, mint a Fidesz, és már két politikusa is népszerűbb a miniszterelnöknél…
letöltés: nyomtatható | elforgatott
megyei változatok: Baranya | Borsod | Csongrád | Somogy | Veszprém

Nyomtassteis – diák különszám
diák különszám (II. évfolyam) – 2018. január 19.
„Fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, nem akarunk agyonhajszolt zombik lenni” – olvasható a január 19-ére meghirdetett diáktüntetés ismertetőjében.
letöltés: nyomtatható

Nyomtassteis #26
26. szám (II. évfolyam / 3.) – 2018. január 16.
Az április 8-ára kiírt választásnak nem kisebb a tétje, mint hogy kap-e további négy évet Orbán Viktor rendszere, vagy az ellenzéknek sikerül leváltania a kormányt…
letöltés: nyomtatható | elforgatott
megyei változatok: Baranya | Békés | Heves

Nyomtassteis #25
25. szám (II. évfolyam / 2.) – 2018. január 9.
Terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek össze kell írniuk, vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának…
letöltés: nyomtatható | elforgatott
megyei változatok: Békés | Borsod | Heves

Nyomtassteis #24 (vonatos változat, vágójelek nélkül)

24. szám (II. évfolyam / 1.) – 2018. január 2.
Húsz éve nem volt ilyen kevés a főiskolás és egyetemista. A 2017/18-as tanévben 3700-zal kevesebben jártak főiskolára vagy egyetemre, mint az előzőben…
letöltés: nyomtatható | vonatos | vágójelek nélkül
megyei változatok: Baranya | Heves | Veszprém

IDEJE LENNE, HOGY EURÓPA KIOKÁDJA MAGÁBÓL EZEKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.05.15.


Nagy ámulattal olvastam a minap a Magyar Időkben Szájer József, a Vasárnapi újságnak adott rádióinterjújának kivonatát, összefoglalóját, nem tudom micsodáját. Olvasás közben arra gondoltam, hogy milyen érzés lehet azzal a (téves) tudattal élni, hogy valaki egy örök meg nem értett zseni, a világ vezetésére elhivatott szupertehetség és a világ ezt nem értékeli, nem becsüli. Sőt, folyamatosan támadja. Mert a világ, Európa, ezen belül Magyarország és a polgárok egy része nem hajlandó igazodni ahhoz az irányvonalhoz, amit Orbán Viktor és baráti köre – közöttük Szájer József – meg szeretne szabni számukra.

Az interjúból igen jól kidomborodik az a speciálisan paranoid irányvonal, amit ez az érdekközösség – a volt kollégisták – rá akarnak erőltetni mindenre és mindenkire. Most éppen a kereszténydemokráciának elnevezett dolgot. Mert azt találták ki, hogy ők kereszténydemokraták és ez az egyetlen helyes út. Aki nem így gondolja, az ellenség, aki nem kér az ő kereszténydemokráciájukból, az egy utolsó geci, Magyarország és Európa elárulója.

Nem újkeletű ez a beteges gondolkodás abban a brancsban, ahová Szájer is tartozik. Már az indulástól kezdve, amikor a kollégiumban kifundálták, hogyan is tudnák megkaparintani az országot és hogyan tudnák a saját céljaik érdekében felhasználni azt, ezekben az elképzelésekben nem szerepeltek olyan pitiségek, mint emberek, elvek, önálló akarat és hasonló, Orbánék számára értékelhetetlen lomok.

Amikor Szájer József a saját ujjával pötyögte be a számítógépébe az alaptákolmányt, mely semmi másról nem szólt, mint az Orbán-klán elképzeléseiről és érdekeiről, akkor sem merült fel egy pillanatig sem a gondolat, hogy az Alaptörvény egy társadalmi szerződés, azt meg kellene vitatni a társadalommal és közösen határozni róla. Fenéket! Orbán nyilván megszabta a kereteket, hogy milyen legyen, Szájer leírta, bevezették. Pont. Az alaptákolmány innentől kezdve nem társadalmi szerződés, hanem diktátum.

Ahogy diktátum volt az illiberális demokrácia és diktátum a legújabb rögeszme, a kereszténydemokrácia. A világon egyetlen olyan kormány, sem kormányfő nincs, aki parancsba adhatja egy országnak, annak lakóinak, hogy ők mától kezdve márpedig kereszténydemokraták lesznek, mert őfényessége ezt akarja, társai a meggazdagodásban pedig ezt hirdetik teli pofával.

Ki kérte, pláne ki hatalmazta fel Orbánt, Szájert, vagy bármelyik szabadon választott disznópásztort, hogy mindannyiunk nevében kijelentsék: márpedig ez az ország kereszténydemokrata, imádkozzunk testvéreim? Én például a büdös életben nem voltam, nem is leszek kereszténydemokrata, sem keresztény, sem illiberális. Ezzel szemben végtelenül dühít, hogy az én adómból élő illetők, akiknek a feladata az lenne, hogy az én érdekeimet képviseljék oly módon, hogy keretet szabnak az ország működésének és azon belül a létező legnagyobb szabadságot biztosítják ahhoz, hogy én a saját meggyőződésem és akaratom szerint éljek, rátelepszenek mindenre, beleugatnak a legbenső magánügyeimbe, a szemem láttára szétlopják az országot és engem merészelnek minősíteni és pocskondiázni, amennyiben nem bégetek a nyájjal...

A LEGKELENDŐBB ÁRU A FÉLELEM (III.): MIÉRT VOLT ILYEN HATÉKONY A KORMÁNYPROPAGANDA

MÉRCE
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2018.05.15.


Milyen tényezők vezettek a Fidesz-KDNP elsöprő sikeréhez, és miért nem tudott az ellenzék több szavazót megszólaltatni?

...A választást követő napokban tucatszám bizonygatták az ellenzéki publicisták, hogy a kétharmad a falvakból és a szegénységből jön. Ebben persze van igazság, mert tény, hogy leginkább a falvakban emelkedett a részvételi arány és a Fideszre adott szavazatok száma. Az is igaz, hogy ezért jórészt az tehető felelőssé, hogy a falusiak jóval nagyobb arányban tájékozódnak a propagandagépezetté züllesztett közmédiából és a felvásárolt megyei napilapokból. Mindez biztosan hozott nekik pár százezer szavazatot.

De azt is látni kell, hogy a Fidesz túlnyomórészt meg tudta tartani a 2014-es 2,2 milliós szavazótáborát is, amely jórészt a felső-középosztályhoz tartozik. Igaz, a hagyományosan jobboldali budai kerületekben elvesztettek néhány százalékot, másutt azonban nem látszik hasonló jelenség.

A Fidesz most is a jómódú Nyugat-Dunántúlon kapta a legtöbb szavazatot, a városokon belül pedig a „polgáribb” kertvárosokban többet, míg a szegényebb és tájékozatlanabb lakótelepiek körében kevesebbet.

Az okok közt szerepelhet, hogy a Fidesz társadalompolitikája nekik kedvez. De a Fidesz ugye nem ezzel kampányolt, az ellenzéki pártok programjai pedig nem fenyegettek azzal, hogy elvesztik az állampolgárok, amit a kormánytól kaptak (csak a felső 10% jövedelemadója emelkedett volna, és maradt volna a családi adókedvezmény is).

Tényező lehetne az is, hogy az utóbbi években reálbér-emelkedés indult meg. De a Fidesz ezzel sem nagyon kampányolt, részben azért, mert az áhított nyugati életszínvonalhoz így sem kerültünk sokkal közelebb, részben pedig azért, mert könnyen bizonyítható, hogy a béremelkedés nagyrészt a válság utáni konjunktúrából és a kivándorlás következtében fellépő munkaerőhiányból fakadt. Ráadásul Szlovákiában vagy Romániában sokkal erősebb volt a bérnövekedés.

A helyzet tehát az, hogy az ország leginkább polgárinak és tájékozottnak tekinthető rétegeinek egyáltalán nem volt ellenére a nettó rasszizmusra és idióta összeesküvés-elméletekre építő kormánypropaganda.

Egy részük ugyanúgy elhitte, mint a falusiak, másik, elfogulatlanabb, de cinikusabb részük ugyan „némileg túlzónak” ítélte azt, de elfogadta mint hatékony politikai eszközt, és a rasszizmus gátlástalan terjesztésében nem talált különösebb kivetnivalót.

Európa más országaiban is hatékony politikai eszköz az, amit a Fidesz használ. A hatás mértéke (még) nem olyan sokkoló, mint nálunk, mert a multikulturalizmus képe többek számára reálisabb, és mert nem folyik permanens, a kormány által megszervezett xenofób propaganda. De a szélsőjobb pártok szinte mindenhol erősödnek ,és a jobbközép, sőt a balközép pártok is egyre-másra építik be programjukba a szélsőjobb bevándorlóellenes és iszlamofób követeléseit...

EGY FIATAL KURD NŐ VEZETÉSÉVEL FOLYIK A ROMOKBAN HEVERŐ RAKKA ÚJJÁÉPÍTÉSE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Erdélyi Katalin
2018.05.15.


Az ARTE 25 perces dokumentumfilmet készített Rakkáról, ami 3 évig volt az Iszlám Állam fővárosa. Tavaly októberben a szíriai milíciák amerikai támogatással visszafoglalták a dzsihádistáktól, de a városban még mindig takarítják az utcákról a törmeléket és a háborúból maradt bombákat. Az emberek a lerombolt házakban és a város melletti sátrakban laknak, a helyzet elég reménytelennek tűnik. De a polgármester, egy 30 éves kurd nő eltökélten dolgozik az újjáépítésen...

...A háború előtt 300 ezren laktak Rakkában, ahova most nagyon lassan tér vissza az élet. Hónapokkal a felszabadulás után is törmelék borítja az utcákat, amiket munkagépekkel takarítanak. Összegyűjtik a háború után hátramaradt éles, életveszélyes rakétákat, gránátokat, bombákat és egyéb robbanóeszközöket is, amelyektől az elmúlt fél évben több mint 700-an – negyedük gyerek – sérültek meg. A lakosság kétharmada inkább a városon kívül lakik sátrakban, ami a körülményeket nézve teljesen érthető.

A Rakkától 60 kilométerre fekvő sivatagi sátortáborban számos ISIS-szimpatizáns is él, például a letartóztatott magas rangú dzsihádisták feleségei is. Nekik a táborban “antiradikalizáló” programot indítottak, aminek keretében politikáról, vallásról és rasszizmusról tanítják őket.

“A nők a siker kulcsai. Ha a nő sikeres, akkor a családja boldog, a társadalom zökkenőmentesen működik, és az ország gazdag lesz. Nem könnyű megváltoztatni ezeknek a nőknek az életszemléletét. Nem megy egy nap alatt, évekig fog tartani. Az ISIS szabályai, és korábban a damaszkuszi rezsim alatt a nőket és a kisebbségeket hátrányosan megkülönböztették. Ez nem fog gyorsan megváltozni, de legalább meg kell próbálnunk.” – mondja erről Rakka ifjú vezetője, Leila Mustafa.

A kisfilm a polgármesternő mentorának és példaképének temetésével kezdődik és végződik. A kurd hősöknek kijáró szertartáson rengetegen részt vettek – köztük arabok, keresztények vegyesen, és az USA képviselője, valamint az amerikai különleges erők parancsnoka is -, hogy tiszteletüket fejezzék ki a márciusban meggyilkolt Omar Alloush előtt, aki kulcsszerepet játszott Szíriában az arabok és kurdok közötti békében. Ő egyike volt azon keveseknek, akik közvetíteni tudtak a különböző közösségek között, és a film szerint vele együtt eltemették a béke reményét is. Leila Mustafa szerint azonban sokan folytatják Alloush munkáját, és a végén az emberség győz majd...

A TENDERARISZTOKRATÁK SEGÍTŐIRŐL NYILATKOZOTT RÁDI ANTÓNIA A KLUBRÁDIÓNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.05.15.


Az Átlátszó munkatársa az oligarchák háttércsapatáról, és Mészáros Lőrinc gazdaglistás második helyezéséről is beszélt múlt héten a Klubrádióban.

Az elsővonalas tender-arisztokraták, a Mészárosok és Tiborczok segítőiről kérdezte Dési János műsorvezető Rádi Antóniát, az Átlátszó újságíróját a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában múlt kedden. Az Átlátszó által összegyűjtött, talán nem véletlenül labdarúgó-kezdőcsapatnyi oligarchasegéderőt az állatvilágban megismert tápláléklánc-hierarchia szerint mutatta be a beszélgetés: így lettek ők a termeszek. Akiknek azért a korhadékon túl is jut ez-az: marbellázás, ibizázás, Gellért-hegyi luxusingatlan. A rádióban is ismertetett cikkünk szerint jellemzően 42 éves, jogot végzett férfiak. Aki arra is kíváncsi, hisznek-e vajon a NER ideológiájában vagy csak a hasznait szedik, hallgassa meg az adást...

JOBBIK-KRÍZISRŐL BESZÉLNEK AZ ELEMZŐK: "A FIDESZ ŐKET IS SZÉTROBBANTOTTA"

ZOOM
Szerző: HORVÁTH ATTILA
2018.05.15.


Van olyan szakértő, aki pártszakadást jósol, de olyan is, aki szerint Toroczkai Lászlóék kivárnak még két évet, és utána tesznek kísérletet a Jobbik irányításának átvételére. Merre tovább, Dúró Dóra?

„Könnyen vezethet pártszakadásig a mostani helyzet. Kicsit groteszk, hogy az a Sneider Tamás képviseli a visszafogott és néppárti irányt, aki korábban szkinhedvezér volt, és ő viszi a konszolidált szárnyat ” – mondta a Zoom.hu-nak a Policy Agenda vezető elemzője. Krausz Pétert azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy hétvégén a Jobbik tisztújító tanácskozása Sneider Tamást választotta elnökké a szavazatok 54 százalékával Toroczkai László ellenében.

Toroczkai külön pártja?


A szakértő hozzátette, Toroczkai László hívei elégedetlenek, már csalást is emlegetnek, köztük Novák Előd, akit korábban kizártak a pártból. Toroczkai megnyilvánulásaiból arra lehet következtetni, hogy kilép, és radikálisabb pártot alapít. Mivel szoros volt a végeredmény a kongresszuson, jogosan azt gondolhatja, ehhez meg is van a bázisa...

ORBÁN VÁGYAI ÉS A VALÓSÁG - SÖTÉTSÉGET HOZ A KORMÁNYZATI "KONCEPCIÓ"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2018.05.15.Orbán Viktor két mondatban érintette csütörtöki beiktatási beszédében az energetikát. Egyrészt úgy vélte, az új korszakban a nemzeti vállalkozásokat piaci alapon kiszolgáló kritikus infrastruktúra döntő tényező lesz, ezért „az energiaszektort hazai kézbe vettük". Másrészt „az új napelemparkok, valamint Paks 2 a tiszta és fenntartható energiatermelés élvonalába emelik majd Magyarországot". Az első állítás fals, a második pedig erősen vitatható.

A hálózat természetesen nem csak a nemzeti, hanem – a hazai ipar jelentős részéhez hozzájáruló – külföldi vállalkozásokat is kiszolgálja. Szakelemzések szerint a központi nagy rendszerek jelentősége az önellátás térhódításával éppenséggel mérséklődik. Habár tény, hogy az elmúlt nyolc év során a magyar állam növelte a nagy eszközök feletti befolyását, még messze – több ezermilliárd forintnyira – járunk attól, hogy ez a teljes hálózatra igaz legyen. De azt is meg kell válaszolni, Orbán Viktor pontosan mit ért „hazai”, illetve „kézbevétel” alatt.

A kérdés megítélését illetően - az energiatársaságok 2016-os eszközértékét alapul véve, tekintettel az azóta bekövetkezett tulajdoni változásokra is - a legfontosabb a Mol megítélése. E több mint 2 ezermilliárdos eszköz ugyanis önmagában többet ér, mint az összes többi együtt. Ehhez képest viszonylag ritkán tárgyalt téma a Mol hazai vagy külföldi besorolása. Kétségtelen: az olajtársaság tulajdonosi szerkezete szórt, így egy nagy részvényesnek sincs döntő befolyása. Az alapvető irányokat tehát voltaképp a – magyar - vezetőség szabja meg. Ez alapján a cég akár „hazainak” is tekinthető. A tavalyi részvénykönyv szerint ugyanakkor a külföldi tulajdonosok aránya 49,8, a magyaroké pedig 40,2 százalék; a fennmaradó tized pedig a Molé. A külföldiek közül mintegy 8 százalék nem tekinthető önállónak, mivel az a Mol saját részvényeinek egy fajta kihelyezése a 10 százalékos felső korlát megkerülésére. Így valójában 18 százalék áll a Mol befolyása alatt. Mivel az önálló részvényesek még így is külföldi túlsúlyt mutatnak, a céget - jobb híján - a külföldi többségűek közé soroltuk, ami így a teljes hazai energetikában külföldi túlsúlyt eredményez. A „kézbevétel” a Mol szempontjából annyiban értelmezhető, hogy a magyar állam 2011-ben félezermilliárd forintért 21 százalékot véve magának hányadát 25 százalékra emelte. Míg tehát az iparág messze legdrágább állami felvásárlása a Molhoz kötődik, a társaság továbbra se tekinthető se állami, se „hazai” többségűnek. De utóbbi változattal se lennénk sokkal beljebb: a Mol ugyanis jellemzően külföldi eszközöket vesz. Legutóbbi nagyobb belföldi akciójuk az olasz ENI Agip-kútjai 2016-os felvásárlása volt; nálunk inkább beruháznak...


ALIG TALÁLNAK EMBERT, AKI ARCCAL ÉS NÉVVEL MERNÉ VÁLLALNI A RÁGALMAKAT MÁRKI-ZAY PÉTER ELLEN

HUPPA BLOG
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.05.13.


Nem a néhai polgármester, Almási István temetése volt az egyedüli, amelyet a korábbi hódmezővásárhelyi fideszes vezetés nem fizetett ki tavaly. Általában nem fizették ki a számlákat, mert nem volt pénze a városnak. Sok száz milliós tételek húzódtak át egyik évről a másikra, az éppen érkező fejlesztési pénzekből sikerült fenntartani az önkormányzat működését – festett lesújtó képet Hódmezővásárhely anyagi helyzetéről Márki-Zay Péter. A város független polgármestere szombaton Facebook-videóban válaszolt azokra a kérdésekre, amelyeket a város sorsáról kapott. Elmondása szerint Hódmezővásárhely költségvetése rendkívül súlyos helyzetben van, már januárban egy egymilliárdos fejlesztési előleget használtak fel arra, hogy ne tűnjön úgy, hogy likviditási problémák vannak és mínuszban van a város. Kiderült, hogy az önkormányzat 240 millióval tartozik a városi kórháznak is.

A videóban Márki-Zay Péter szót ejt több más kérdésről is a Járható Vásárhely Programtól az építményadóig, és kitér a róla terjesztett hazugságokra is, kajánul állapítja meg, hogy kicsit csalódott, amiért az Echo TV-nek a péntek esti riportjában még nem lett anyagyilkos.

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

A LEGTÖBB FOGYATÉKOS GYEREK CSAK ÁLMODHAT ARRÓL, HOGY NEVELŐSZÜLŐHÖZ KERÜL

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2018.05.09.


Ahogy a nevelőszülők száma folyamatosan csökken Magyarországon, úgy fogynak egyre azok a nevelőszülők is, akik fogyatékos gyerekek nevelését is vállalják. Hiába magasabb összegű az ellátmány, ha a gyerek tartósan beteg vagy fogyatékkal él, a megemelt összeg sem fedezi az ilyen gyerekek gondozásával járó plusz költségeket. A szakmai-lelki támogatás is hiányos a nevelőszülői hálózatokban, így a nevelőszülők sokszor egyedül maradnak a gondjaikkal.

Rohamosan csökken a fogyatékos gyerekek nevelésére szakosodott különleges nevelőszülők száma Magyarországon.

Ez a Hintalovon Alapítvány 2017-es gyermekjogi jelentésének egyik fő megállapítása. Azt írják, 20 százalékkal kevesebb ilyen nevelőszülő dolgozott az országban tavaly, mint az előző évben, 2016-ban.

Ez a szám azért baljós adat, mert tovább csökkenti az esélyét, hogy egy gyermekvédelmi szakellátásba kerülő fogyatékkal élő gyerek családban, és ne gyermek- vagy lakásotthonokban nevelkedhessen. Pedig már most sem túl fényes a helyzet.

Egy gyermekvédelmi és egy fogyatékosügyi szakember, valamint egy gyakorló, különleges nevelőszülő segítségével megpróbáltunk utánajárni, mi az oka a jelentős fogyásnak.

Kik azok a különleges nevelőszülők?

882 – ez a 2017-ben Magyarországon különleges nevelőszülőként dolgozók száma a KSH adatai szerint.

Különleges nevelőszülőnek az számít, aki tartósan beteg, vagy 3 évnél fiatalabb, gyermekvédelmi szakellátásban lévő gyerek családban gondozását vállalja. Emiatt a kettősség miatt azonban nem tudni pontosan, ebből a közel kilencszáz nevelőszülőből hánynál élnek fogyatékos gyerekek, és mennyi olyan nevelőszülő van ebben a csoportban, aki babákat vesz magához.

Az azonban látszik, hogy ez a szám, az összesen körülbelül 5500 nevelőszülőhöz viszonyítva, aki jelenleg fogad vér szerinti családjukból kiemelt gyerekeket, meglehetősen alacsony.

Hogy megértsük, miért, nézzük meg, milyen feltételek mellett dolgozik egy különleges nevelőszülő!

A különleges nevelőszülők, úgy, ahogy a normál nevelőszülők az országszerte állami, civil és egyházi fenntartásban működő nevelőszülői hálózatok tagjai, mindegyikük kapcsolatban van egy nevelőszülői tanácsadóval. A nevelőszülői tanácsadók feladata a hálózathoz irányított, családjukból kiemelt gyerekek számára a legmegfelelőbb nevelő család megtalálása.

A különleges nevelőszülők épp úgy gondozzák a hozzájuk kerülő gyerekeket, mint az átlag nevelőszülők az egészséges vagy 3 évnél idősebb gyerekeket, de az ellátás magasabb költségei (például a fejlődésben elmaradó gyerekek fejlesztésének költségei) miatt magasabb fizetést kapnak ezért.

A különleges nevelőszülőknek ugyanazt a 240 órás képzést kell elvégezniük, mint a többi nevelőszülőnek, tehát nem ez teszi őket különlegessé, hanem a vállalás, vagy a “véletlenül” szerzett tapasztalat – mondjuk, ha egyik nevelt gyerekükről náluk derül ki, hogy valamilyen fogyatékossága van, mégis folytatják a gondozását...

MEGINT MAGYARORSZÁGRA JÖNNEK A GOOGLE AUTÓI, HOGY LEFOTÓZZÁK AZ UTCÁKAT

QUBIT
Szerző: Qubit
20048.05.14.


2018. május-júniusban ismét Magyarországra küldi autóit a Google, hogy frissítsék az utcaképeket. Az ország mind a hét régiójában felvételeket készítenek – közölte a cég

Az autók május 16-tól kezdenek el cirkálni az utakon, hogy 360 fokos panorámafelvételek formájában rögzítsék, amit az utcákon látnak. Mivel a feldolgozás is óriási munka, a friss magyar képek 1-2 év múlva pótolhatják a régieket.

A Street View 2007 óta létezik, először Los Angelest, San Franciscót és Las Vegast térképezték fel így. Magyarország volt a világon az ötvenedik, régiónkban pedig adatvédelmi aggályok miatt az utolsó ország, ahol a szolgáltatás elindult. Reméljük, az újabb fotós etapnak köszönhetően újra aktívvá válik a Magyar Street View képek Facebook-oldal...

PÉLDÁTLAN PÉNZOSZTÁS MENT A VÁLASZTÁS ELŐTT A MINISZTÉRIUMOKBAN

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.05.15.


Több mint kétezer emberét jutalmazhatta meg Balog Zoltán még emberi erőforrások minisztereként a választás előtt. Fejenként átlagosan 2 millió forint volt a bónusz.

Összesen 4,268 milliárd forint bónuszt kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumában az uniós támogatáslehívások felpörgetéséért – derült ki a tárca lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

A hivatalos nevén céljuttatás feltétele az volt, hogy a minisztérium teljesítse a kormányhatározatban előírt kifizetési munkaterv számait. Ebben 2017. június végéig 80,5 milliárd, az év végéig 244 milliárd (minimumként 64,4 milliárd, illetve 195,2 milliárd) forintos célszám szerepelt az emberierőforrás-fejlesztési operatív programból. A másik, a rászoruló személyeket támogató operatív programból ehhez képest elhanyagolható összegeket, 100, illetve 400 millió forintot (minimálisan 80 millióval, illetve 200 millióval) irányoztak elő.

Az uniós támogatások minél gyorsabb lehívásában közreműködő apparátus tagjainak busás bónuszt, 100 százalékos teljesítés esetén akár két évi munkabérnek, illetménynek megfelelő összeget helyeztek kilátásba.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megküldött adatok szerint

a június 30-i mérési pontig elért teljesítmény alapján összesen 1 588 059 040 forint céljuttatást fizettek ki, és 2126 fő részesült a különpénzből. Az év végéig (pontosabban az idén január végére tolt mérési pontig) teljesítettek alapján pedig 2 680 412 320 forintot fizettek ki összesen 2068 dolgozónak.

Ezzel Balog Zoltán lekörözte a Lázár-féle Miniszterelnökséget, legalábbis az emberminisztériumban több mint kétezer dolgozónak jutott az apanázsból, míg a kancellária csak 642 jutalmazottról számolt be lapunknak, vagyis az állomány felének se jutott a pénzesőből...

TAKTIKAI LEALJASODÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. ANDREA
2018.05.15.


Szép és jó, friss és üde reggelt kívánok mindenkinek! Különösebb barokk bevezető nélkül bele is vágnék a közepébe, bár olyan okosakat, mint Orbán kétharmaddal ki- és meghallgatott, újonnan felkent miniszterei, egészen biztosan nem fogok tudni mondani. Arra a magaslatra ugyanis, hogy az afrikai sertéspestis vendégmunkások vagy migránsok által eldobált szendvicsek útján terjed, nehéz felemelkedni. Igaz, hogy az effajta szakmai szentenciákat puffogtató jómunkásembereknek pontosan ez a szint elegendő is a miniszteri szék elfoglalásához. Ennyi pont elég, a több már sok lenne.

És akkor az még mindig ott lóg a levegőben, hogy Kásler sokoldalúan pallérozott humánerőforrás tegnapi szócséplésében alapértékként jelölte meg a munkaalapú társadalom építését. Ez kissé meglepő, bár egyáltalán nem mulatságos. Merthogy én azt hittem, ezen már túl vagyunk, a munkaalap már régen kiépült és végre a tudásalapú társadalom kiépítésébe lehet becsatornázni azt az istentelen tehetséget, ami ezekben a neves emberekben túlbugyog. Tartok tőle, hogy ahol a kor kihívásait a német összeszerelőüzemek működtetése jelenti, ott valóban a munkaalap az első, nem a tudásalap. Ha jól látom, négy év már tényleg bőven elegendő lesz ahhoz, hogy ezt az országot az atyaúristen se tudja kikapirgálni abból a sötét veremből, amibe oly kitartó munkával belerugdosták a régivágásúak.

Nincs három napja, hogy szerkesztőségileg azon vinnyogtunk: Lázár János kényszerű/önkéntes (?) visszavonulása a nagypolitikából, utat nyithat Schmidt Mária teljeskörű kibontakozásának, és eddig dédelgetett álmai valóra váltásának. És mit kell látnom? Hogy rövidesen megnyílhat a több mint három éve elkészült, azóta is üresen álló Sorsok Háza, ami a Lázár-Schmidt konfliktus okán eddig nem valósulhatott meg. A NER milliárdos ideológusának álma, a 7,5 milliárd forintból létrehozott múzeum elvileg a holokauszt áldozatainak és az embermentők bátorságának állít emléket. Schmidt asszonyság, aki élen jár abban, hogy a történelmet a Fidesz aktuálpolitikai érdekei szerint hajlítgatja, hamisítgatja és bármikor derűsen félre is magyarázza, egy olyan könnyen befogadható, látványos, az érzelmekre ható, különösen a fiatalokat megszólítani képes kiállítást tervezett, amely azonban nem nyugtatott meg mindenkit (pl. Mazsihisz), sokan joggal tartottak attól, hogy a történészből milliárdos oligarchává avanzsált NER-tartóoszlop egy, a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítást tervez összedobni. Persze a dolgot már 2013-2014-ben is rövidre lehetett volna zárni azzal, hogy Mária főpropagandász kiteszi a lapjait a nyilvánosság asztalára, és szakmai vitára bocsátja nagyívű terveit, de nem, nem és nem ez mai napig nem történt meg. A Mazsihisz tiltakozására ezért Lázár 2015-ben lefújta a bulit, és világossá tette: a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni – az mindegy, hogy azóta mintegy 82 millió forintot költött el az állam csak az épület állagmegóvására – amikor annak tartalmát a magyarországi zsidó közösségek támogatni tudják. Nos, Lázár eltűnt a süllyesztőben, Schmidt Mária pedig rengeteg vállalhatatlan húzása ellenére újabb és újabb megbízásokat kap (az 1956-os, halszagú, Dózsa Lászlóval körített emlékévtől az első világháborús megemlékezések koordinálásáért felelős kormánybiztosi pozícióig). Annyira szép ez a történet, hogy majd egyszer mindenképpen érdemes lesz megénekelni...

ÉRD POLGÁRMESTERE NEM AKARJA, HOGY TUDJUK, HONNÉT SZÁRMAZIK SZÁZMILLIÓ FELETTI VAGYONA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KIS ZOLTÁN
2018.05.14.


T. Mészáros András polgármester nem akarja, hogy átláthatóvá váljék, milyen forrásokból teremtett magának nagypolgári egzisztenciát. A korántsem egyértelmű törvényi szabályozás ellenére az biztos, hogy a polgármester vagyoni helyzetének alakulásáról szóló adatok, vagyis a korábbi vagyonnyilatkozatok közérdekből nyilvánosak, vagyis elvileg megismerhetnénk azokat. Érd városának vezetője azonban inkább terel.

„Tekintettel arra, hogy a felsorolt vagyonnyilatkozatokra vonatkozóan adatkezelési kötelezettségem nem áll fenn, az adatigénylést nem áll módomban teljesíteni” – válaszolta március 19-én elküldött megkeresésemre T. Mészáros András, Érd polgármestere április 9-én, éppen egy nappal az országgyűlési választások után.

Az adatigénylésben kiadni kért dokumentumok T. Mészáros 2013., 2014., 2015. és 2016. évekre vonatkozó vagyonnyilatkozatai. Nem nehéz arra a véleményre jutni, hogy T. Mészáros az adatvédelem virágnyelvén valójában azt közölte: nem akarja, hogy nyilvánosságra kerüljenek a vagyonnyilatkozatai.

Nincs adatközlési kötelezettsége, állítja, ami jelentheti azt, hogy már nem állnak rendelkezésre a vagyonnyilatkozatok vagy a vagyonnyilatkozati íven szerepeltetett adatok, de azt is, hogy nem akarja kiadni a vagyonnyilatkozatokat vagy az abban szereplő adatokat.

Bármelyik verzió legyen a valós, az adatközlési kötelezettség elől így kitérő T. Mészárost elég különös viszony fűzheti százmilliósra becsült vagyonához az adatigénylést elutasító levelének szofisztikált megfogalmazása alapján.

Nem sokkal a vagyonnyilatkozatok kiadásának megtagadása után T. Mészáros az Érdet elérő Grep-ügy kipattanásakor ezt nyilatkozta: „Ugyanilyen politikai indíttatású hazugsága a portálnak [az Indexnek – a szerk.], hogy a korábbi vagyonnyilatkozataim eltűntek, vagy legalábbis nem hozzáférhetőek a választók számára. A vagyonnyilatkozatomat minden évben a jogszabályoknak megfelelően készítem el és nyújtom be, és a vagyonnyilatkozataim nyilvánossága is minden esetben a jogszabályoknak megfelelő, aki más állít, az hazudik.”...

LAKATOS BÉLA: SOROS TŐLEM MENT FÖL ORBÁNHOZ

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2018.05.14.


Az egymilliárdos zsarolásról is beszél az ácsi polgármester, aki lemondott, aztán mégsem. Riport.

„Vannak neki indulatkezelési problémái” – ezt mondja Lakatos Bélára a cimborája a menzaebéd közben, s Béla mosolyog hozzá.

Lakatos Béla Ács polgármestere, hatalmas, bő másfél mázsás, jó beszédű ember, szerepel olykor a hírekben, a minap azzal került be, hogy április nyolcadikán megharagudott kisvárosára, s a Facebookra kiírta: lemond a posztjáról.

Hogy miért is lehet megharagudni egy kisvárosra?

Az Ácson 2010-ben és 2014-ben polgármesternek választott Lakatos Béla idén úgy döntött, országgyűlési képviselőjelöltként is kipróbálja magát. De nem fideszesként, még csak nem is valamely szemmel látható méretű ellenzéki párt színeiben, hanem a Momentum logója alatt. Csúnyán kikapott, amin tán túltette volna magát, ám hogy még az ácsi szavazókörökben is betlizett, nem fért se a fejébe, se a lelkébe.

Szóval, amint akkor este a jegyzőtől megkapta az adatokat, már írta is ki Facebook-üzenetét. Viszont hivatalosan se akkor, se másnap, se harmadnap nem nyújtotta be lemondását.

Negyednap pedig, túl az indulaton és ráción innen azzal állt elő, hogy mégiscsak marad polgármester.

Ki ez a fura fickó?

Az ácsi önkormányzat polgármesteri irodájában ülünk, van bronzított koronás- és gobelinbe álmodott Ács-címer, sportkupák és helytörténeti kötet, kemény fedeles Alaptörvény és a Kerényi Imre-féle Nemzeti Könyvtár számos darabja. „Dísznek jó”, ezt mondja Lakatos Béla a sorozatra, „de én egy Tormay Cécile-t a világ minden kincséért kézbe nem vennék”...

5 DOLOG SOROS HELYETT, AMI ELLEN A FIDESZ HÁBORÚT HÍRDETHETNE

FOUCAULT INGÁJA BLOG
Szerző: Pendulunblog
2018.05.15.


Ha már mindenáron az ellenségkeresésre akarják építeni a politikájukat, akkor rengeteg értelmesebb dolog ellen is lehetne harcot hirdetni, mint Soros, Brüsszel vagy a civil szervezetek. 

1. Lakásszegénység

Ma Magyarországon másfél millió ember él lakhatási szegénységben, a hajtéktalanok számát 30 ezerre becslik. 300 ezer ember él szegregátumokban, embertelen körülmények között. 140 ezer ember nem tudja fizetni a jelzáloghitelét. Öt év alatt majdnem megduplázódtak a lakbérek Magyarországon. Ahelyett, hogy a kormány a CSOK-al segítette a már eleve megtakarítással rendelkezőket ahhoz, hogy saját ingatlant szerezzenek, sokkal inkább a lakhatási problémákkal küzdő szegényeket kellett volna támogatnia. Akkor nem kerülhetne sor arra, hogy egész családokat tegyenek az utcára, mint a Bihari utca lakóit. Szinte már közhelynek számít, hogy a reprezentatív kirakatberuházások helyett fordíthatná a pénzt a kormány szociális bérlakásrendszer kialakítására. Igazából nem is csak a pénzen múlik a dolog. A Habitat for Hungary "A megfizethető bérlakásszektor felé" című jelentésében számos olyan jogi reformot is javasol, amelyek jelentősen enyhíthetnének a lakásszegénységen.

2. Alkoholizmus

Magyarországon a becslések szerint 800 ezer ember minősül alkoholistának, a lakosság huszada pedig nagyivónak. Évente minegy 30 ezren halnak meg az alkoholfogyasztás következményeként, ebben élen járunk a világban. A fiatalkorúak rohamivása (binge drinking) is egyre nagyobb problémákat okoz. És miközben az Orbán-kormány (egyébként kudarcos) szabadságharcot indított a pálinkáért, pedig szükség lenne a reklámozás és szponzoráció korlátozására, a kulturált éjszakai élet terén a jó gyakorlatok kialakítására, a szórakozóhelyek személyzete körében képzésekre. És persze az alkoholproblémákkal küzdők korszerű ellátására, gondozására, önsegítésének támogatására. Az iskolai egészségfejlesztés fejlesztése mellett enyhíteni kell az egyre súlyosabb szakemberhiányon is. Mindezen lépések összehangolásához szükség lenne egy nemzeti alkoholstratégiára, amelyet a szakmai szervezetek bevonásával kellene kialakítani, ennek végrahajtására pedig megfelelő költségvetési forrásokat és érdekérvényesítő képességű háttérintézményeket kellene létrehozni. Hosszú távon ez megtérülne...

A MINISZTERJELÖLT SZERINT MAGÁNÜGY, HOGY A LAKÁSÁRA AZ ÁLLAMOT LEHÚZÓ CÉGHÁLÓT JEGYEZTEK BE

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2018.05.14.


Bártfai-Mager Andrea a címére bejegyzett céghálóról nem akart beszélni a miniszterjelölti meghallgatásán, az ellenzék pedig úgy döntött, nem kérdezi erről.

A gyerekei apjával 1998 óta nem él együtt, nincs vele üzleti kapcsolata, azóta már új házasságban él – mondta el Bártfai-Mager Andrea a miniszterjelölti meghallgatásán a parlament gazdasági bizottsága előtt. Mindezt úgy vezette fel: a magánéletéről sokat írtak a médiában. A kérését, hogy a családjáról ne beszéljenek, tiszteletben tartotta az ellenzék is. Pedig érthető lett volna, ha mégis kérdeznek: az elmúlt hetekben kiderült például, hogy adótartozásokat felhalmozó cégháló működött Bártfai-Mager címére bejegyezve. A leendő miniszter címére bejegyzett nagyjából 60 cég többsége zavaros módon szűnt meg vagy költözött el az elmúlt egy-két évben, a legtöbb ezek közül Bártfai-Mager volt férjéhez kapcsolódik. Majd arra is fény derült, hogy a fiuk cége 189 millió forintos hitelszerződést kötött a Bártfai-Mager által felügyelt takarékszektor egyik legjelentősebb szereplőjével.

Versenyképesség, a tőkepiac fejlesztése, megjelenés a feltörekvő iparágakban, és magyar többségi tulajdon – így sorolta a miniszterjelölt a célokat. Orbán Viktorhoz hasonlóan ő sem csak egy ciklusra tervez, ő éppen tízéves tervekről beszélt...

AZ ÉLET DIGITÁLIS NOMÁDKÉNT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tucano
2018.05.15.


Digitális nomádnak lenni érdekes, izgalmas és divatos dolog. Mint az általában az érdekes, izgalmas és divatos dolgokkal lenni szokott, a hátrányokról kevesebb szó esik. Ez nem igaz Tucano mai posztjára, aki tíz éve éli ezt az életet, és megtapasztalta mindkét oldalát. (A képeket is köszönöm.)

„Idén tíz éve vagyok digitális nomád. Amikor elindultam géppel a hónom alatt, még nem is ismertem ezt a kifejezést, pláne nem gondoltam volna, hogy ez egyszer tömegmozgalom lesz.

A „digitális nomád” egyébként egy 1997-es könyvben jelent meg, de gyakorlatilag a wi-fi és a mobilnet elterjedése óta szaporodunk, mint a gomba.

Mit is jelent a digitális nomád?

Olyan munkavégző személyt, aki nemcsak helyfüggetlenül tud dolgozni, de közben tényleg változtatja is a helyét. Azt sokkal könnyebb megmondani, hogy ki nem digitális nomád, mint azt, hogy ki igen.

Ha nem kell gyakran bejárnod a munkahelyedre és otthonról melózol még nem vagy nomád, azért valamennyit illik mozogni, különben online távmunkás vagy, ami azért annyira nem hangzik romantikusan.

De ha eközben elmész túrázni pár napra és néha bejelentkezel, esetleg melózol is pár órát akár belföldi utazgatás közben, akkor az már nomádság.

A legtöbben csak pár hónapot nomádkodnak, láttad te is Facebookon, Balin vagy Thaiföldön issza az avokádó lattét és Buddha szoborral / pálmás stranddal a háttérben posztol, miközben jógázik / tengerbe lóg a lába / függőágyban henyél...

MAJDNEM LESZAKADT A PLAFON PINTÉR MEGHALLGATÁSÁN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.05.15.


Miniszterjelölti meghallgatásán kis híján "politikai stand up-ot" nyomott Pintér Sándor. Az újrázni készülő belügyminiszter majdhogynem sikersztorinak értékelte a Pharaon-ügy feltárását, szerinte Magyarország élen jár a korrupció felszámolásában, a terrorelhárítás által kockázatosnak minősített Zaid Naffától pedig nem kell félni.

Humoránál volt Pintér Sándor, a mindenkori Orbán-kormányzatok állandó és újabb ciklusa elé néző belügyminisztere: a kinevezése előtti bizottsági meghallgatásán többször is teátrálisan elnézést kért, ha valaki úgy érezné, hogy viccelődik, de a jelek szerint mégiscsak direkt tréfálkozott - ezzel a kommunikációs technikával igyekezett az ellenzéki kérdések egy részét bagatellizálni.

Például a Pharaon-botránnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: „nincs nagy titok az ügyben”. Ráadásul szerinte a szaúdi milliárdos szabadon jöhetett-mehetett Európában, míg a magyar hatóságok akcióba nem lendültek - „megtalálása” a hazai elhárítók érdeme volt. Ezen a ponton több ellenzéki képviselő hangosan felnevetett. Nem csoda: Gaith Pharaon 2014-ben úgy jutott be Magyarországra, hogy a biztonsági szervek még a teljes nevét sem tudták (pontosabban rosszul tudták), legalábbis ezzel magyarázták, hogy miért nem jöttek rá előbb, miszerint Pharaont azonos azzal a nemzetközi szélhámossal, akit az FBI és az Interpol 1991 óta körözött. Az amerikaiak által pénzmosással és terrorista kapcsolatokkal is meggyanúsított Pharaon itt később bejutott a magyar miniszterelnök legszűkebb környezetébe - hogy kapcsolatuk hova fejlődött volna, arról csak találgatni lehet, mivel a szaúdi milliárdos tavaly elhunyt.

Az ellenzéki képviselők rákérdeztek arra is, hogy mit keresett Zaid Naffa tiszteletbeli jordán konzul a Parlament alakuló ülésén, dacára, hogy Naffa még 2016-ban megbukott a Terrorelhárítási Központ (TEK) átvilágításán. „Én nem ijedek meg Naffától” - viccelődött Pintér Sándor. Igaz, ez ügyben Pintér eltolta a felelősséget a belügytől mondván: a jogszabály lehetőséget ad arra a döntéshozóknak, hogy felülbírálják - természetesen a politikai felelősséget vállalva - a TEK vagy más nemzetbiztonsági szerv minősítését egy személy kapcsán.

Az ellenzéki honatyák közül többen firtatták, hogy a Parlament előtt lévő „Stop Soros” törvényjavaslat alapján hogyan akarná a BM ellenőrizni a civil szervezeteket? „A civil szervezetek valamennyi tagjának átvilágítása megerőltető feladat lenne, hiszen 65 ezer civil szerveződés van” - ütötte el a kérdés élét Pintér Sándor, mintha nem tudná, hogy az ellenzék pontosan miféle civilekről beszél. A Stop Soros szerint ugyanis a belügyminiszter hatásköre lesz majd, hogy megállapítsa, hogy mely civil szervezetek vesznek részt az „illegális bevándorlás megszervezésében". A belügyminiszter úgy fogalmazott: később derül ki, hogy pontosan milyen elvek alapján állapítják ezt meg, ám erről a miniszter be fog számolni a nemzetbiztonsági bizottságnak.

„A Belügyminisztérium nem alapított kamupártot” reagált arra az ellenzéki felvetésre, hogy mit kíván a belügy tenni a választások előtt elszaporodott kamupártok ügyében. Ugyanakkor szerinte ha kapnak értékelhető bejelentést ilyen bűncselekményről úgy a szervek megteszik ami a kötelességük. Hasonló srófra járt az a érvelése, amikor a belügyminiszter a korrupcióról értekezett. Szerinte a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) korrupcióellenes tevékenysége rendkívül hatékony, így az itt kialakított korrupcióellenes jogszabályokról a környező országokból és élénken érdeklődnek.

„Milyen érzés az, hogy az orra előtt lopnak el uniós milliárdokat?” – kérdezte meg Harangozó Tamás szocialist képviselő a belügyminisztert. Pintér szerint ez „sajtóízű felvetés”. „Mondjanak egy nevet, egy számot és egy konkrét cselekményt” és Papp Károly rendőrfőkapitány lefolytatja a megfelelő vizsgálatot.

Egyedül a most kirobban vízumbotrány kapcsán fogalmazott óvatosabban Pintér Sándor. Mint ismeretes, immáron az amerikai belbiztonság is felfigyelt arra, hogy nyakló nélkül szerezni bűnözők magyar útlevelet és ezzel utána vízummentesen belépnek az USA területére. A közelmúltig mintegy 700 csalással megszerzett útlevélről tudnak az amerikaiak - még 30 illetéktelen behatolót próbálnak elcsípni az ottani biztonsági szervek. Pintér Sándor szerint itt sincs sok látnivaló, így a magyar vízummentességet kétévente felülvizsgálja az amerikai fél és ez a rutinvizsgálat zajlik most is. Ugyanakkor elismerte, hogy vannak visszaélések a magyar útlevelekkel. A magyar fél mondott erről számokat és az amerikai fél is és ezek a számok nem találkoztak – fogalmazott patikamérlegen kimért hivatalossággal a belügyér, aki egyben reményét fejezte ki, hogy Magyarország megtarthatja a vízummentességét...