2018. október 11., csütörtök

ÚJRAINDUL A FŐVÁROSI FŐCSICSKA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.10.11.


Mondanám: én szóltam! Arról mindenképpen, hogy az elsőre gumicsontnak tűnő orbáni szólamok nem feltétlenül azok. Sokkal inkább egyfajta tesztelés. Nem egy esetben hatalmi demonstrációval egybekötve. Nevezetesen: minél jobban utálják, annál inkább végrehajtják. Mert a vezéri komplexus öltözőzuhanyozóban megrekedt péniszirigysége ezt kívánja. Ahogy Budapest esetében sincs másként.

A nyáron röppentették fel ugyebár a nagy ötletet, hogy Budapestet helytartósággá kell alakítani. Mert mi a fenének az a nagy önállóság, hogy magának akar polgármestert választani. Az a bűnös város, ahol nem átallanak ellene szavazni a székberekedésre törekvő hatalomnak. Ráadásul a főváros igen jelentős adóbefizető. Ami alapján talán önálló városállamként is megélne. De az semmiképpen sem indokolt, hogy egyfajta alamizsnát megköszönve kelljen hálakönnyeket ejteni a fővárost érintő fejlesztésekért. Márpedig az, ha a kormányfő gyakorlatilag kézileg vezérelheti, hogy mi fejlődhessen a fővárosban, aligha jelent mást. Amely egomán vezetéshez természetesen kell egy csicska, aki végrehajtja. Ahogy a kormány számos operatív pozíciójában, miniszterként is számos az elvtelen talpnyalók halmaza.

Most ez a halmaz egy egész Tarlóssal bővült. Vagy inkább csak világossá tette Tarlós üléspontját. Közvetlenül a latrina alján. Ami világosan látszik abból, ahogy a jelenlegi főpolgármester bejelentette indulását a főpolgármesteri székért. Maga az a körülmény is árulkodó, hogy Orbán Viktor és Tarlós István együtt jelentették be az ismételt indulást. Még a látszatát is kerülve, hogy az utóbbinak lehetne akár egyetlen önálló döntése. Egyben Orbán közölte azt is, hogy ő kérte fel Tarlóst az ismételt indulásra. Ami aligha jelent mást, mint a nyári pletykák megerősítését. Amennyiben a budapesti főpolgármester nem más, mint a miniszterelnök kegyelméből, a miniszterelnök jelölésével uralkodó miniszterelnöki helytartó. Az, hogy Tarlós a saját állítása alapján „súlyos belső küzdelem után hozta meg döntését”, az valószínűleg azt a küzdelmet jelenti, hogy melyik irányból fér hozzá legalaposabban a fenséges fenékhez. Mert az a főpolgármester, aki nem az őt megválasztókhoz, hanem a megválasztók érdekeivel konfrontálódó hatalomhoz kötődik nagyobb lojalitással, az egy gerinctelen senki...

MÉSZÁROS GYEREKEINEK A LEPATTANÓ JUTOTT: CSAK 5,3 MILLIÁRDBÓL ÉPÍTENEK STADIONT ÉRDEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.10.11.


NB III-as csapat kapja a létesítményt, ami a tervezettnél több mint másfélszer több közpénzt emészt fel. A szomszédjában uszoda, kézilabdapálya és jéghoki-csarnok is helyet kapott.

A korábban emlegetett összegnél jóval drágábban épül Érden stadion és multifunkcionális sportközpont – derül ki egy a közbeszerzési adatbázisba feltöltött dokumentumból, amit a G7 szúrt ki. A létesítményre a Modern Városok Program keretében

eredetileg 3,3 milliárd forintot különített el a kormány, ám a beruházás miatt kiírt közbeszerzésre beérkező legalacsonyabb ajánlat is 5,3 milliárd forint volt.

A két szakaszra bontott fejlesztést a Mészáros Lőrinc gyermekei által tulajdonolt Fejér-B.Á.L. Zrt. és a szintén kormányközeli Épkar Zrt. alkotta konzorcium nyerte el. Bár mindkét cég szépen gyarapodott az elmúlt években, az ötmilliárdos megbízás elég jelentősnek számít az életükben a portál szerint. Különösen igaz ez a Mészáros két lánya és fia tulajdonában lévő, három éve alapított felcsúti vállalkozásra, amelynek még tavalyi teljes árbevétele is csak a duplája volt ennek az összegnek.

A beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé is nyilvánította a kormány, bár a megvalósításban 2016 óta így sem volt lényegi előrelépés.


Az új csarnokban lesz egy tenisz-, négy squash- és egy műfüves focipálya is, illetve közvetlenül hozzá csatlakozik majd egy fedetlen teniszpálya. Lesz egy 100-140 fős vendéglátóegység is, ám a jelek szerint kimarad a korábban ígért wellness-részleg. A kiszemelt területtől egyébként légvonalban nagyjából 600 méterre található az Érd Aréna, amiben uszoda és kézilabdapálya is van. A komplexum mellett ráadásul épp most húznak fel egy jégcsarnokot is, ahol a jövőben elvileg hokimeccseket is játszhatnak...

GONDOLTAM SZÓLOK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.10.10.


Valaki elbúcsúzott a nyilvánosságtól. Azt írta, elege van. Meg tudom érteni. Nekem is elegem van, minden nap. Másnap aztán elkezdem újra. Arra, hogy miért, van egy viszonylag egyszerű válaszom meg egy valamivel bonyolultabb. Előbbi szép és világos, az utóbbi valószínűleg közhelyek tömege.
Vágjunk bele.

"...Ember, aki tudod – ember, aki láttad –, ember, aki nézted, figyelted, élted – tudtad, mielőtt volt, tudtad, mielőtt lett –, ordítottál, hogy közeledik – ki kérdezett?
Megváltó Atyaisten – aki tudod, hogy lehetne elkerülni, mit kellene tenni, hová kellene fordulni, hogy kellene csinálni –, ki kérdezett?
Ki kérdezett? Ne kérdezd – ordíts, ahogy a torkodon kifér, mert különben csönd lenne körülötted –, ordítsd magad a kérdést, s hidd el a visszhangnak, hogy ő volt, s felelj a visszhangnak, hogy legalább a magad szavát halld
."

Ez a vége a világirodalom egyik legtökéletesebb írásának, ami olyan hatással volt rám, amikor először olvastam, hogy még aznap megtanultam szóról szóra. És azóta is mindig szorul a torkom tőle. Karinthy Frigyes: Ki kérdezett? A Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt. 1926-os kiadásában sikerült megszereznem, pontosabban nem nekem, hanem a magyar irodalmi élet egyik legkiválóbbjának. Simó Jenőnének hívták, a váci utcai antikvárium vezetője volt, ha jól emlékszem, 1957 őszén kértem, két héten belül megvolt a könyv. Bizonyára akadt olyan nap, amikor nem mentem be abba a szentélybe, de hogy nem sok ilyen nap lehetett, az bizonyos. Oda mindenki bement, akinek bármi köze volt bármi módon a könyvhöz. Egyszer például Devecseri Gáborral ütköztünk össze az ajtóban, ő udvariasan félreállt "a mindenkit elsöprő ifjúság elől", csak később mondta, amikor már összebarátkoztunk (Plusz egy fő Magyar Televízió 1966.), hogy rögtön tudta, én csak az ő ifjúkori szerelmének a fia lehetek (és tényleg, ezt anyám is megerősítette).
A "Singing Jungle" néven olykor általam is olvasott embernek ezt tudom üzenni jó szívvel, ha netán nem olvasta volna még Karinthy jajdulását, keresse meg, ha olvasta, olvassa el mégegyszer...

ORBANESCU

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Kindest Regards
2018.10.11.A minap megnéztem a youtube-on pár anyagot Ceasusescuról. Nem csak a perét és a kivégzését, azok a felvételek ezerszám keringenek a neten, semmi novum nincs bennük. Arra voltam inkább kíváncsi, honnan s miképp indult, hogyan lett az, aki/ami.

Hát kérem szépen, a párhuzam vérfagyasztó. Adott egy iskolásfiú, akinek az apjával való kapcsolata rémes, ő ellenben semmihez nem érez ambíciót, csak az uralkodáshoz. Ahogy cseperedik, törleszkedik ehhez, szolgálja amazt, hogy előrébb juthasson. Hatalomhoz jutván pedig… egyre jobban elszakad a valóságtól. Egyre kevesebb szakembert tűr meg maga körül, hamarosan csak bólogató kutyák veszik körül. Akik egymást is figyelik, miközben minden erejükkel hatalomban tartják a főnöküket, hiszen tisztában vannak vele, hogy jólétük tőle függ.

Hogy a népet megnyugtassa, elhiteti vele, hogy veszély fenyegeti, amitől csakis és kizárólag ő mentheti meg, ő védheti meg, mert erre született, és mert nagyobb államférfi nem született vagy 500 éve. Az oktatást és az egészségügyet a teljes összeomlásba löki – egyszerűen nem érdekli ezek sorsa, nem is ért ezekhez -, a nép egyre jobban nyomorog, ezrek halnak meg teljesen értelmetlenül, de az istenadta nép nem mer fellépni….hiszen veszélyben van, amitől csak a géniuszok géniusza védheti meg, jaj, mi lenne a néppel a géniusz nélkül! A “géniusz” persze nem véd senkit senkitől, nincs is kitől, de az oktondi nép ezt nem tudja. A géniusz ehelyett elképzelhetetlen vagyont halmoz fel – mialatt a nép vagy eszik, vagy sem, de beteg ne legyen, mert akkor szinte biztos a halál – sorra járja a külföldi udvartartásokat, és ahol valami megtetszik neki, azt átveszi – akár bírja azt az ország, akár nem. A géniusznak még a hobbija is felülír mindent, ezrek életét is akár….

Hát ez Orbán….ja, nem, Ceausescuról írtam…ja, mégse….ááá, tökmindegy! UGYANIS MINDEZ MINDKETTŐRE IGAZ! Az egyezés elképesztő. Az egyetlen különbség köztük az, hogy Ceausescu sokkal inkább a nyílt, erőszakos terrort alkalmazta, Orbán pedig inkább lelki és egzisztenciális terrorhoz folyamodik. De vajon ez a különbség lényegi különbség?

...

LESZÁMOLÁS A BÍRÓI KARBAN: HANDÓ TÜNDE SZEMÉLYESEN BIZONYÍTJA, HOGY A SARGENTINI-JELENTÉS MINDEN SZAVA IGAZ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.10.11.


Az Országos Bírósági Hivatal elnöke lemondásra szólította fel a tevékenységét felügyelő testület tagjait a „bírói kar” nevében.

Tökéletes igazolását adja Handó Tünde (Szájer József fideszes EP képviselő felesége) annak, hogy a Sargentini-jelentés minden igazságszolgáltatást érintő szava igaz. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke ugyanis éppen most érezte úgy:
le kell számolnia az őt ellenőrző Országos Bírói Tanáccsal, sőt, egyenként, személyeskedve igyekszik ellehetetleníteni annak egyes tagjait is.

A hvg.hu számolt be arról elsőként, hogy megválasztható jelöltek hiánya miatt eredménytelen volt az Országos Bírói Tanács (OBT) póttagválasztása. A patthelyzetet az okozta, hogy a különböző bírósági szintek korelnökei által készített jelöltlistáján lévőkből senki nem vállalta a tagságot, olyan viszont, aki vállalta volna a feladatot, nem kerülhetett fel a szavazólapra. Ehhez ugyanis nem kaptak elegendő szavazatot a jelenlevő küldöttektől, akiknek a fele Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési jogkörébe tartózó igazgatási vezető volt, vagy alájuk tartozó helyi elnök.

Magyarán az előre kiválasztott jelöltek közül egy sem vállalta a tagságot, aki pedig a helyszínen próbálta jelöltetni magát, azt blokkolták, hogy ne kerüljön a neve titkos szavazásra.

Ahhoz ugyanis, hogy valaki jelölt lehessen – akiről aztán titkosan szavazhattak volna –, a jelenlévők egyharmadának támogatását kellett volna megszerezni, méghozzá nyílt szavazáson, azaz a Handó Tünde mellett korábban közös közleményben kiálló bírósági elnökök szeme előtt.

Az ügy apróságnak tűnhet, de súlyos jogkövetkezményekkel jár. Az OBT ugyanis az a testület, amelynek a tagjait a bírák saját maguk közül választják, és amelynek az a feladata, hogy az igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét, azaz Handó Tündét ellenőrizze. Az OBT ma Handó Tünde hatalmának szinte egyetlen intézményes ellensúlya, egyáltalán nem mellékes, hogy kik a tagjai, és hogy nekik milyen a viszonyuk az igazságszolgáltatás vezetőjével.

Az OBH elnöke nem most kezdte ámokfutását az OBT ellen. Év elején már nyílt konfliktusba torkollott a nézetkülönbség az OBH-elnök igazgatási és kinevezési gyakorlatáról, miután a január 30-án létrejött, új tanácsban többségbe kerültek azok, akik jogi úton felülvizsgálták volna Handó Tünde eddigi kinevezési és egyéb intézkedéseit is. Az OBT idén májusban meg is állapította, hogy Handó sorozatosan megsértette a törvényt a kinevezési módszereivel.

Csakhogy az OBH-elnök ugyanis sok OBT-tag esetében a munkáltatói jogok gyakorlója, vagyis olyan személyeknek kellene/kellett volna ellenőriznie az OBH elnökét, akiket éppen ő nevezett ki. Márpedig a személyeskedő leszámolások következtében sorozatban bekövetkezett áprilisi lemondások óta Handó Tünde azt állítja, hogy a testület – amely éppen az ő munkáját felügyeli – működésképtelen. Valójában az év elején választott tagok és póttagok többsége – több mint egy tucat tag, illetve póttag – éppen Handó informális nyomására mondott le, s mindössze 11 tag, illetve egyetlen póttag maradt az OBT-ben. Erre hivatkozva az OBH-elnök azt állítja: az OBT illegitim.

A törvény szerint ugyanis a bíróságok központi igazgatási felügyeletét ellátó 15 fős testület tagjai között egy ítélőtáblán dolgozó, 5 törvényszéki, 7 helyi bírósági és egy munkaügyi bírósági bírónak kell lennie...

22 AMERIKAI TÖRVÉNYHOZÓ LEVELÉT MEGÍRTA MAGYARORSZÁG MIATT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.11.- Timmermans: amikor az Európai Néppárt Orbánnal flörtöl, az olyan, mintha a krokodilt etetné, pedig az meg fogja enni

- Salvini Orbánnal és Le Pennel szűri össze a levet, miközben a magyar kormány ezúttal tényleg betartja a szavát: napokon belül az Európai Bírósághoz fordul a Salvini-jelentés elfogadása miatt

- Haider szolgáltatta a modellt az orbáni populizmushoz, de a mai utódok sokkal veszedelmesebbek, mint az osztrák előhírnök

Politico

22 amerikai demokrata törvényhozó a washingtoni Külügyminisztériumnak küldött levélben fejezte ki súlyos aggályait az USA Magyarország-politikája miatt, ideértve, hogy a kormányzat miért törölte a független magyar sajtó támogatására bejelentett 700 ezer dolláros programot. Marcy Kaptur, a Kongresszus Magyar Csoportjának társelnöke írta alá első helyen az állásfoglalást, amelynek címzettje Wes Mitchell, az illetékes helyettes államtitkár, és amely magyarázatot kér az ösztöndíjak törlésére. Az üzenet kiemeli, hogy a független magyar újságírás egyre kisebb területre szorul vissza, miközben az Orbán-kabinet közpénzekből nyomatja az orosz hivatalos propaganda anyagait. A State Department szóvivője nem volt hajlandó választ adni a segítség leállításának okait firtató kérdésre, sem pedig arra, hogy gondolkodnak-e a terv újraélesztésén. Csupán annyit mondott, hogy a szokásoknak megfelelően a kijelölt csatornákon keresztül tájékoztatják a levélírókat.

A portál rámutat, hogy amióta Wes Mitchell elfoglalta hivatalát, azóta a tárca már messze nem összpontosít annyira a magyar demokrácia helyzetére, mint korábban. Trumpot azonban a saját Republikánus Pártjából is bírálják, amiért nem áll ki a világban a demokratikus normákért és a szabad sajtóért. A levél szerint azonban éppen ez utóbbi területen vannak komoly gondok Magyarországon és erre az Egyesült Államoknak reagálnia kell. Kaptur közleményben mutatott rá, hogy a hatalom tűz alá vette a független médiát, ám ha a sajtó kevesek ellenőrzése alá kerül, az fegyver a szabadság ellen.

FT

A Bizottság alelnöke Churchillt idézte, amikor arról faggatták, mit szól ahhoz, hogy az európai konzervatívok olyan szélsőjobbos politikusokkal kokettálnak, mint Orbán Viktor vagy az olasz belügyminiszter. Az egykori brit kormányfő ugyanis egyszer kifejtette, hogy az egyetlen amit cserében kaphatsz, ha egy krokodilt táplálsz, az az, hogy téged esz meg utoljára. Timmermans, aki már közölte, hogy el akarja nyerni a szociáldemokraták támogatását a testület első számú vezetőjének tisztének megszerzéséhez, a lap szerint leginkább azzal vétette magát észre az elmúlt négy évben, hogy az élvonalban harcolt a jogállami elvekért. Ennek megfelelően kampányának középpontjába az európai értékek védelmét kívánja állítani a nacionalista erőkkel szemben. De nem lesz könnyű dolga, ha megválasztják, mert elképzelhető, hogy a következő EP-ben akár képviselők egyharmada ellenzi majd az integráció elmélyítését. Timmermans most úgy nyilatkozott, hogy az EU létveszéllyel néz szembe, de ő szeretne szembeszállni a nemtörődöm bankárokkal, a bezárkózó amerikaiakkal, Putyin próbálkozásaival és az agresszív kínaiakkal.

Der Standard

Az európai szociáldemokraták strasbourgi frakcióvezetője riasztónak tartja, hogy megkérdőjeleződik a demokrácia és a jogállam jó néhány uniós tagállamban, egyben hármas stratégiát javasol jogállam ellen szervezkedő erők megállítására. Udo Bollmann nem gondolja, hogy a migráció ügyében bármiféle áttörésre kellene számítani a jövő heti EU-csúcson, mert az Orbán-féle keményvonalasok mindent blokkolnak, a konzervatívok pedig képtelenek elhatárolódni a jobboldali populistáktól. Az EPP erősen megosztott demokratikus alapkérdésekben és ez vészjelzés az egész földrész számára. Mint kifejtette, a magyar miniszterelnök bevett módszere a támadás a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége ellen, továbbá a demokratikus véleményalkotás korlátozása. Ha mindezt exportálják az EU-ba, az kemény próba elé állítja az uniót.

Ilyen helyzetben elfordítani a fejet, nos, az végzetes. Ám sokszor a reakció csupán rövid kiáltás a döbbenet kifejezésére, majd minden megy tovább, ahogy addig. Egyes helyeken valósággal ünneplik a magyar miniszterelnököt. Salvini és Strache nem csinál titkot abból, hogy Orbán rajongója. Így az a veszély fenyeget, hogy a kontinens még jobban orbanizálódik. A jelenséget csak úgy lehet feltartóztatni, ha a másik oldal semmiféle kompromisszumra nem hajlandó a antidemokratikus erőkkel szemben. Semmiképpen sem szabad nyitni jobb felé. Azon kívül a gondok megoldásával, egyértelmű állásfoglalással vissza kell szerezni az emberek bizalmát, ideértve az európai értékek kihangsúlyozását, valamint konkrét, radikális gazdasági és szociális intézkedéseket. Végül pedig véget kell vetni a választások és a politikai véleményalkotás elleni támadásoknak, ami elsősorban a közösségi média további manipulálásának megakadályozását jelenti. A társadalom közepének kell a politikát meghatároznia, nem pedig a demokrácia ellenségeinek...


MEGUGROTT A DRÁGULÁS, MIRE SZÁMÍTHATNAK A NYUGDÍJASOK?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.11.


Egyre kétségbeesetten nézhetik a gyorsuló drágulást a nyugdíjasok. Különösen azért, mert a kormány számukra a következő év elején mindenképpen 2,7 százalékos emelést biztosít. Jövő novemberben ugyan várható további emelés, de az a pénz – főként a magasabbnak érzékelt infláció tükrében – már nem ér majd ugyanannyit, mint januárban.

A képünkön látható grafikon jól mutathatja, miért aggódnak egyre inkább a nyugdíjasok a jövő évi nyugdíjemelés miatt. Hiába néz úgy ki, hogy az éves infláció nem is haladhatja annyira meg a költségvetési törvényben már rögzített emelést, mindig a friss benyomások számítanak. Mostanában pedig magasabb drágulási ütem érzékelhető. Még a hivatalos adatok alapján is.

Furcsa optikája van annak – írta az Mfor.hu –, hogy pont a referencia-időszak letelte után lép ki abból a sávból az infláció, amely még nem tette indokolttá a nyugdíjasok számára a novemberi kiegészítés utalását.

A KSH a napokban tett közzé, hogy szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ez az inflációban minden korábbi várakozásnál erőteljesebb szintet, és közel ötéves csúcsot jelent. Az idényáras élelmiszerek 21,1 százalékkal (ezen belül például a fejeskáposzta majdnem 52 százalékkal), az autók üzemanyaga közel 15 százalékkal drágult.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte: az élelmiszerek ára egyre nagyobb tempóban emelkedik. Júniusban még éves szinten 3,4, júliusban 3,6, augusztusban 4,1 százalékkal drágultak, szeptemberben viszont már 4,6 százalékkal. A szolgáltatások mérsékeltebben, de szintén gyorsulva drágulnak...

CSEH KALAND HONVÁGY NÉLKÜL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Viktor
2018.10.11.


Miközben a legtöbb határátkelő érthető okokból nyugat felé veszi az irányt, sok magyar dolgozik a régióban is. Közéjük tartozik Viktor is, aki immár hat éve él Csehországban. Anno gyorsan kellett döntenie, de mint írja, nem bánta meg. (A képeket külön köszönöm neki.)

„Olvasgatom már jó ideje a Határátkelő blogot és megfigyeltem, hogy a legtöbben nehézségként vagy egyenesen sokként élték meg a külföldre költözést. Hát nálam ez nem éppen így történt, bár nekem összesen 30 napom volt az ország elhagyására, úgyhogy meglehetősen hatékonynak kellett lennem a szervezéssel.

Jelenleg az SAP Concur-nak dolgozom, egy kihívásokkal teli pozícióban, ami viszont rengeteg lehetőséget ad a fejlődésre. Hogy hogy indultam?

Előzmények

2003-ban még hivatalosan egyetemistaként alapítottam a saját cégemet barátok bevonásával. Sosem lettem belőle milliomos, de legalább megéltem belőle és viszonylagos szabadságot is adott.

Aztán jött a válság, az ügyfeleim nagy része tönkrement így a bevételem radikálisan csökkent. Ráadásul a NAV/APEH/whatever folyamatosan újabb és újabb kihívásokkal tesztelte a kitartásomat.

A pohár 2012-ben telt be, mikor már az üzlettársaim is átvertek jó magyar szokás szerint, gyakorlatilag ekkor állítottam fel a tézist: ha te vagy a harmadik tag egy üzletben és a másik két tag kért meg rá, hogy csatlakozz, akkor te baleknak kellesz.

A döntés

A döntés gyorsan megszületett, nagyjából egy éjszakát rágódtam rajta, el kell hagyjam az országot, itt nincs jövő. Ha az ember próbál tisztességesen megélni, megfojtják a többiek.

Reggel közöltem barátnőmmel, hogy akkor moccanni kellene mielőtt még feléljük a maradék vagyont, mert a helyzet eléggé reménytelen. Meglepően pozitívan fogadta, úgyhogy már csak ki kellett választani az országot. Végül az ország választott ki.

Hova menjünk?

Mivel én informatikai területen dolgozom, így számomra Németország adta volna magát vagy Írország, szóval frissítettem a LinkedIn-profilomat és az önéletrajzomat, majd elkezdtem a LinkedInen jelentkezni a legkülönfélébb állásokra.

A meglepetés akkor jött, mikor másnap felhívtak Szlovákiából és Csehországból is a környék két legnagyobb rivális cégétől, mivel ide tudtommal nem jelentkeztem. De egy próbát megért, szóval hagytam magam végigvinni a telefonos interjúkon, sőt Pozsonyba még személyesen is elmentem"...

CSÚCSRA JÁR A MAGYAR GAZDASÁG, DE HAMAR JÖN A MEGTORPANÁS

HVG ONLINE
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2018.10.11.


Fölöttébb optimisták a kutatóintézetek az idei növekedésről, de a gazdaság mesterséges felpörgetését a magyar állam vállalta magára a később beérkező uniós támogatások fejében. Az infláció viszont magasabb a vártnál, a növekedésnek betehet a képzett munkaerő hiánya, emelkedik az euróárfolyam, és gondok lehetnek az uniós pénzek elszámolásával is.

Valósággal egymásra licitálnak a gazdaságkutatók, egyre nagyobb gazdasági növekedést jövendölve az idei év egészére. A sort a GKI kezdte, saját korábbi, viszonylag pesszimista prognózisát korrigálva most úgy véli, a hazai össztermék az év egészében nem a korábban becsült 4 százalékkal, hanem 4,2 százalékkal bővülhet. A Pénzügykutató a minap 4,4 százalékos előrejelzéssel állt elő, ez már hajszálnyival jobb, mint amit a költségvetés tartalmaz. Megítélése szerint a gazdaság túlfűtött állapotban van, ami köznapi szóhasználattal élve annyit tesz, hogy erőn felül teljesít. „A gazdaságélénkítés minden eszközét maximálisan kihasználta a magyar kormány és a jegybank” – áll az elemzésében. Tegnap a Kopint-Tárki 4,6 százalékos várható GDP-adattal állt elő, ám Palócz Éva vezérigazgató megjegyezte:

lehettünk volna optimistábbak is, de mindennek van határa”.

A terven felüli növekedés két összetevője a meredek béremelkedés és a beruházási vágta. A keresetek reálértéke mindhárom kutatócégnél 8-9 százalékkal nő az idén, a beruházások pedig minden év eleji várakozást meghaladva száguldanak, a GKI tippje szerint 12, a Kopint-Tárkinál 13,3, a Pénzügykutatónál 15 százalékkal. Ez elvileg az uniós forrásoknak tulajdonítható, ám meglehetősen csalfa módon. Mivel a magyar kormány késlekedik az uniós projektek számláinak a benyújtásával, és Brüsszel sem siet a fizetéssel, a beruházásokat a kormányzati költekezés fűti. Ezt történt már tavaly is, amikor a költségvetés 1545 milliárd forint uniós forrást várt, de csak 1032 milliárd folyt be. Az állam azonban túlteljesített, 693 milliárd forintra tervezett saját forrás helyett végül 1447 milliárdot fizetett ki uniós programokra. Nagyjából így megy ez az idei évben is. Magyarán, a gazdaság mesterséges felpörgetésének szép feladatát a magyar állam vállalta magára, hozomra, azaz később beérkező uniós támogatások fejében. Hiába,

"valamivel meg kellett olajozni az idei választásokat"...

SZAKÍTÁSPRÓBA - EURÓPAI POLITIKAI MOZGÁSOK ÉS A MAGYAR KÉRDÉS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: HEGEDŰS ISTVÁN
2018.10.05.Bármennyire nehezünkre esik is elismerni, Orbán Viktor az elmúlt nyolc év alatt veterán magyar politikusból, amolyan helyi menő csávóból európai szintű bajkeverővé vált. Ahogy hírneve lassan átívelt a határokon, még azt sem lehetett kizárni, hogy valóban Európa erős emberévé növi ki magát – ahogyan ezt a stilizált képet a kormányhű média harsányan terjesztette. Az események abba az irányba fejlődtek, hogy 2015-től Orbán az európai politikai térséget megosztó konfliktus és vita befolyásos résztvevőjévé vált, amikor is Angela Merkel emberbaráti menekültpolitikájának kemény kritikusaként, de a jobbközép pártok európai családján belülről érvelve a legelszántabban képviselte a válság megoldásának radikális ellenkoncepcióját. Az Európai Néppárt politikusai közül számosan vonzódtak Orbán alternatív nézeteihez, vagy legalábbis a német kormány humanizmusának reálpolitikai bírálatához, miközben a magyarországi jogállam leépülését többségük nem nézte jó szemmel. Csak éppen a magyar enfant terrible-t, ahogy a pártelnök Joseph Daul is nevezte a Fidesz elnökét, a mi kutyánk kölykének tekintették.

Az Európai Néppárt politikai csoportján belül Frank Engel luxemburgi képviselő, a magyar kormányt elítélő Tavares-jelentés egyik szerzője 2012 körül még magányos farkasnak számított az Orbán-kormányt határozottan elmarasztaló álláspontjával. A lengyel Polgári Platform és a Fidesz európai parlamenti csoportjának találkozóján kiderült ugyan, hogy a magyarok gondolkodásmódja a pártcsaládon kívüli, radikális nacionalista Jog és Igazságosság Pártjáéval rokon, ám Donald Tusk pártelnök és miniszterelnök még megvédte a Fideszt a magyar alkotmányos rend durva felforgatása ellenére. Az elkövetkező évek újabb és újabb antiliberális intézkedései, a nyíltan Európai Unió-ellenes kampányok, nem beszélve a deklarált ideológiai szövetségről Jarosław Kaczyński hatalomra került pártjával fokozatosan megérlelte a felismerést, hogy Orbán orránál fogva próbálja vezetni az Európai Néppárt többi tagszervezetét. A miniszterelnök nemzetközi sajtója egyre borzasztóbb lett: egyértelmű besorolása a karizmatikus populista vezérek kitüntetett körébe tovább gyengítette szimpatizánsainak táborát. Legutóbb, amikor Joseph Daul és Manfred Weber frakcióvezető magához hívatta, a találkozót követően mellőzték a sajtótájékoztatót, Orbán pedig cinikusan csak annyit közölt, „azt kérték tőlem, viselkedjek”. Amikor a holland Christen-Democratisch Appèl nevű kormánykoalíciós párt kongresszusán határozatban bírálta nyár elején a Fidesz politikáját, érvek nélküli, ledorongolós, „miért hazudtok?” vádiratot kaptak válaszként. Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel való újsütetű barátkozása aztán látványosan igazolta, Orbán mennyivel jobban megérti magát a szélsőjobboldali politikussal – akit hősének nevezett –, mint a legtöbb testvérpárt vezetőjével.

Orbán tehát nemhogy nem tört át és vette át az irányítást az európai mérsékelt konzervatívok fölött, hanem pozíciója harmadik hazai választási sikere ellenére ingataggá vált: belső ellenfeleinek tábora megnőtt, miközben támogatói már csak egyrészt-másrészt érvekkel álltak ki mellette. Ráadásul a német kancellár – igaz, koalíciós mozgástere jelentősen szűkült – a mai napig ugyanaz a német kancellár; a bukását biztosra vevő minden korábbi fideszes jóslat és Schmidt Mária blogbejegyzései ellenére. És ami legalább ugyanilyen fontos: az „európai laboratóriumban” kikísérletezett és exportra szánt migránsellenes programcsomagot – a kerítésépítést, a menekültek és jogvédő civil szervezetek kriminalizálását, a probléma kizárólagos nemzetbiztonsági kommunikációs keretezését, a terrorizmus és az iszlám vallás rasszista elemekkel kiegészített összemosását, a főellenségnek kikiáltott Soros György elleni központi propagandaszövegeket – Hegyeshalomnál mindeddig nem engedték át Nyugatra begyűrűzni...

HA DIKTÁTOR VAGY, ÉS BÍRÁLOD AZ EU POLITIKÁJÁT, AKKOR CSAK ORBÁN VIKTOR BARÁTJA LEHETSZ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.10.10.


A magyar külpolitika abszurditását mi sem példázza jobban, minthogy Orbán Viktor azokat a külhoni vezetőket udvarolja körül, akik országai többnyire leverték a forradalmainkat, illetve megszállták hazánkat. Legutóbb Erdogan török elnök jelenlétében például azt találta mondani, hogy az utóbbi évszázadokban a magyar politikának elsősorban Berlinre, Moszkvára és Isztambulra kellett figyelnie. Ha arra gondolt, hogy a fenyegetések és katonai támadások elsősorban ezekből az irányokból érkeztek, akkor igaza van. De ő nem erre gondolt…

Egyre követhetetlenebb Orbán Viktor politikája azok számára, akik logikai alapon közelítenek a világ dolgaihoz. A harcos muszlimellenes retorikával kérkedő magyar kormányfő ugyanis szinte naponta tesz gesztusokat olyan vezetőknek, akik amellett, hogy elnyomják népüket, semmibe veszik az emberi jogokat, ráadásként még Allahhoz is imádkoznak. Amikor például Kirgizisztánban együtt parolázott a türk népek vezetőivel (ahová a magyarságot is sorolja), akkor csupa muzulmán hitű néppel kötötte össze a sorsunkat.

Most éppen a török elnököt táncolta körbe, hogy minél inkább jelezze, ő nem ért egyet azzal az elutasító politikával, amit az Európa Unió legtöbb vezetője tanúsít Erdogannal szemben. A török vezető szokása szerint Budapesten is sajnáltatta magát amiatt, hogy az uniós vezetők évtizedek óta csak hitegetik azzal, hogy felveszik országát az EU-ba, de sajnos a szép szavakon kívül semmi sem történt. Bezzeg, Orbán Viktor kiállt barátjáért, aki terroristának nevezi a kurd kisebbség vezetőit, politikai ellenfeleit koholt vádak alapján börtönbe csukatja, ugyanakkor nyíltan beavatkozik a szír polgárháborúba...

80 KORTÁRS ÍRÓ TILTAKOZIK A LEGHÜLYÉBB TÖRVÉNY ELLEN

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2018.10.11.


„aki ma büntet / az holnap lövet” (Erdős Virág)

„Ha a földönfutóknak nem jut méltóság és szabadság, akkor azoknak sem, akik ettől őket megfosztják.” (Dragomán György)

„Ha elfordulsz, nincs, ha nem látod, nincs, ha bünteted, nem lesz – mondják, és elfordulnak, nem látják, büntetik; de minden marad a régiben, csak éppen az emberség veszik el.” (Karafiáth Orsolya)


Ezeket és még sok tucat mondatot kortárs magyar írók és hozzájuk csatlakozók írták, amiért jövő héttől minden közterületen tilos az „életvitelszerű közterületen tartózkodás”, vagyis a hajléktalanság. Október 14-e vasárnapra a budapesti Kossuth térre tüntetést is szerveznek.

Az írók A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoporttal közösen szervezik a tüntetést október 14-re, vasárnap 5 órára. A hajléktalan emberek méltóságáért való kiállásnak tüntetésnek az teremt alkalmat, hogy a nyár folyamán az Alaptörvény 7. módosításával alkotmányos tiltás alá került az „életvitelszerű közterületen tartózkodás”, vagyis a hajléktalanság.

Az Alaptörvény eddig is tartalmazta a büntetés lehetőségét, amennyiben azt „a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme” indokolja, és számos város és budapesti kerület élt is a lehetőséggel, Budapest elég jelentős részén, a legtöbb téren , aluljáróban és a menőbb utcákban tilos hajléktalan embereknek tartózkodnia...

SESZTÁK MENT ÉS AZONNAL ELFOGYTAK A GYŐZTES KÖZBESZERZÉSEK A KEDVENC ÉPÍTŐIPARI CÉGÉNÉL

444
Szerző: haszanz
2018.10.11.


Tavaly még parádés éve volt a Penta Industry nevű cégnek. Bőven jutott a közbeszerzésekből, több mint ötmilliárd forintos megbízást kaptak a vizes világbajnokságra, felújították a Bibó Szakkollégiumot, dolgoztak a kisvárdai stadion építésén, sportszállót húztak fel Mezőkövesden, Nyírbátoron a készenléti rendőrség, Taksonyban egy sportcsarnok épületén kezdtek dolgozni. 

A cég árbevétele több, mint a duplájára nőtt egy év alatt, a 2016-os 5,4 milliárd forintról 11,4 milliárdra.

A választások óta a sikerszéria megszakadt, sőt, a cégiratok szerint október 2-án végrehajtást jegyeztek be a Penta Industryra. A sikerszéria idején a hírek arról szóltak, hogy a cég élvezi Seszták Miklós miniszter támogatását, ezt erősítette a számos kisvárdai munka és a vizes vébés megbízások, hiszen Seszták a tavalyi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke volt. Seszták állítólag nem a legbékésebb távozása a kormányból és a Penta parkolópályája mindenesetre időben egybeesik.

Az is biztos, hogy a Penta több korábbi munkájával jelentősen megcsúszott.
- A Bibó kollégium felújításával - amit valamiért a vizes vébé keretében újítottak fel, így aztán nem kellett nyílt közbeszerzést kiírni rá - , nemhogy a tavalyi világbajnokság előtt nem készültek el, de utána fél évvel sem, többször kellett módosítani a határidőt, miközben az eredeti 400 milliós árat felemelték 600 millióra.

- A kisvárdai stadion 2 milliárdról indult, félmilliárddal lett drágább, és 2017 december helyett 2018 augusztusban adták át.

- Rákospalotán nemhogy késve, de sehogy sem adták át a Deák utcai orvosi rendelőt. Eredetileg 2017 decemberben kellett volna végezniük, ehhez képest 2018. március végére a 30 százalékot sem érte el az épület készültségi szintje, ezért az önkormányzat a szerződés felbontásáról döntött. A cég szerint sem ebben, sem a többi esetben nem hibáztathatók a késlekedésért.

A Penta Industryt 2012-ben hozták létre, hamar sikerült felfuttatni.
- 2013-ban 1,7 milliárd forintos bevétele volt,
- 2014-ben 2,5 milliárd
- 2015-ben 4,6 milliárd
- 2016-ban 5,5 milliárd
- 2017-ben 11,5 milliárd.

A tavalyi 476 milliós nyereségből 117 forint osztalékot vett fel a tulajdonos Ramor Gábor Frigyes...

CEGLÉDI: KÜLSŐ MEGHAJTÓ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2018.10.09.


Gulyás Gergely épp most csinálja meg az ellenzék EP-kampányát. Ha beleállnak, persze.

A hvg is feldolgozta a 24.hu minapi értesülését, miszerint 9-10 ezren veszíthetik el munkájukat az államigazgatásban dolgozók közül; a minisztériumokban és a kormányzati háttérintézményekben már javában folyik a 20, helyenként 40 százalékos létszámleépítés előkészítése, és a kirúgottakat többek között kórházi ápolóként, műtőssegédként, bölcsődei-óvodai gyermekfelügyelőként foglalkoztatnák tovább (a megfelelő képzés után). Ennek a döntésnek lesz több ezer közvetlen csalódott érintettje, és további tízezernyi családtag, akik szintén nem most zárják a szívükbe a Fidesz-kormányt. Potenciálisan sok ezer olyan ember, akik még rendszeren belül vannak, akik ma még számokat és neveket látnak, adatokhoz férnek hozzá, szükségszerűen a simlis ügyek is (na jó, mit finomkodok a NER nyolcadik évében: büdös nagy lopások és egyéb köztörvényes bűncselekmények) átfutnak rajtuk.

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e önöknek pendrive-juk? Kisméretű, de nagy tárkapacitású külső meghajtó, amit bedug a gépbe, és pár gigabájt adatot másol rá. Mert mutatom, mit lehetne tenni vele.

Angolul whistleblowernek hívják azt, aki a nyilvánosság figyelmét és erejét használja, hogy leleplezzen különböző, jellemzően a munkavégzése során tudomására jutott jogsértéseket. Sem igazán jó magyar szó, pláne magyar gyakorlat nincs erre, általában közérdekű bejelentőnek hívják. De nem is hívják, elrontott példákat láttunk csak inkább. Szerencsétlen NAV-os Horváth Andrást annak idején is hakniztatták a soha ki nem nyitott, csak lengetett Misztikus Zöld Dossziéval, holott pont a fordítottját kellett volna csinálni: egy büdös szót sem szólni, de mindent felrakni a zölddosszié.com honlapra, és felhívni rá a sajtó figyelmét.

Na, a most egyszerre kilökött, sok esetben csak megalázó folytatási opciókkal „kecsegtetett” ezer és ezer közszolga között több potenciális Horváth András is lehet. Az ellenzéki pártoknál pedig (már amelyiknek nincs közös biznisze a Fidesszel) igény és mód arra, hogy ezeket az ügyeket megépítsék. Hadd húzzam alá: bő hét hónappal az EP-választások előtt ezernyi olyan embert rúg ki a Fidesz, akik pontosan tudhatják, hogyan lopták el a kormánypárt környékén az uniós forrásokat, milyen pályázatnál ki szólt le és mikor, melyik cég és melyik bankszámla a büdös...

ALAPÍTVÁNYI ISKOLÁKBA MENEKÜLNEK A TANÁROK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.10.11. 


Mennek, akik megtehetik, mert az állami iskolákban az adminisztráció körül forog minden a gyerekek helyett. De még így sem sikerül mindig pontosan bért utalni.

Ami most az állami iskolákban történik, nemcsak a tanári munkáról való elképzeléseimmel, de az elveimmel is ellenkezik - nyilatkozta a Népszavának egy budapesti általános iskola pedagógusa, aki egyre biztosabb abban, hogy követni fogja kollégái példáját, és egy alapítványi iskolában keres állást. – Nem szeretnék KLIK-es iskolában tovább tanítani. A valóság teljesen más, mint amit a kormánypropagandában hallhatunk - mondta. A Klebelsberg Központ (KK, korábbi és ismertebb nevén: KLIK) által fenntartott belvárosi intézményben – amit a lapunknak nyilatkozó pedagógusok kérésére nem nevezünk meg – a nyár folyamán hat tanár mondott fel, mindannyian alapítványi, alternatív iskolákban kerestek másik állást. – Megértem őket. Itt minden csak a pénz meg az adminisztráció körül forog, a gyerekekről szó sem esik. Mindent le kell papírozni, és spórolni kell, ahol csak lehet. A „tanóra védelmében” nem látják szívesen, ha év közben kirándulni visszük a gyerekeket, mert akkor a helyettesítésekkel bajlódni kell. Túlórapénzt, helyettesítési pénzt nem fizetnek. Az év végi erdei iskolát is megszüntették, pénzügyi okokból...

GARANCSI ISTVÁNHOZ NAGYON HASONLÍTÓ UTAS JÁRT A LADY MRD LUXUSJACHT FEDÉLZETÉN IDÉN MÁJUSBAN

ÁTLÁTSZÓ / FELCSÚT TRAVEL CLUB
Szerző: ERDÉLYI KATALIN, BÁTORFY ATTILA
2018.10.10.


Május végén egy spotter fotózta le a horvátországi Cavtat kikötőjében a 7 milliárd forintos luxusjachtot, és a fedélzeten tartózkodó embereket. A társaság egyik tagja Mészáros Lőrincre, egy másik pedig Garancsi Istvánra hasonlít. Az Orbán Viktor miniszterelnök által is használt OE-LEM lajstromszámú magánrepülő is ott volt Cavtatban akkor, amikor a Lady Mrd luxusjacht.

A szeptember 24-én publikált, nagy vihart kavart magánrepülős-luxusjachtos cikkünkben, és a mögötte lévő több hónapos kutatómunkáról szóló, „hogyan készült” beszámolónkban is leírtuk, hogy az OE-LEM magánrepülőgép és a Lady Mrd luxusjacht útjait nyilvánosan elérhető, úgynevezett “tracker”, vagyis hajó-, és repülőgép-követő oldalak segítségével követtük.

Azt is leírtuk, hogy a repülőrajongók és a hajókedvelők között is vannak a világ minden táján úgynevezett „spotterek”, akik kijárnak egy-egy repülőtérhez vagy kikötőbe fotózni, majd nyilvános oldalakon közzéteszik a fényképeiket az ott megörökített járművekről.

Praktikus módon elegyíti a kettőt az egyik hajófigyelő oldal, a MarineTraffic, ahol az útvonal-adatok mellett spotterfotók is elérhetők. Ezen a honlapon a Lady Mrd nevű luxusjachtról is van fent négy fénykép. Az egyik fotón a Lady Mrd fedélzetén tartózkodó emberek is látszanak...

ÉN MÉG AZT HITTEM, BÖRTÖN JÁR A MELEGSÉGÉRT

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2018.10.11.


A szülőket gyakran sokkolja a hír, ha kiderül, hogy a gyerekük meleg, tagadják maguk és mások előtt is, nehezen tudják elfogadni. A Háttér Társaság és a Budapest Pride kisfilmjében hat szülő beszél arról, hogyan dolgozták fel a gyerekük bejelentését, hogy ezzel más hasonló helyzetben lévő szülőknek is segítsenek.

,,Igazából én Istennel akartam beszélni, és én ott őt kérdőre vontam, ott a templomkertben, hogy ezt hogy tehette meg a gyermekünkkel?

,,Másnap elmentem a gyermekorvosunkhoz, hogy neki elmondjam, hátha ő tud valami okosat mondani.

,,Én még azt hittem, hogy ezt börtönnel büntetik, mint ahogy valamikor ez így is volt.

Ezek a mondatok olyan szülők szájából hangzottak el, akiknek a gyerekeik bevallották, hogy melegek. A Háttér Társaság és a Budapest Pride kisfilmet készített, amiben hat olyan szülővel beszélgetnek, akik sokként élték meg a gyerekekük előbújását. Történeteikkel a többi, érintett szülőnek akarják megmutatni, hogy nincsenek egyedül.

A Társadalmi Elemzések című kutatásból kiderül, hogy a magyarok 44 százaléka szégyellné, ha kiderülne, hogy a gyereke leszbikus, meleg, biszexuális, queer, transznemű vagy interszexuális (LMBTQI), harminchat százalékuk viszont megpróbálná elfogadni, de úgy érzik, hogy a kapcsolatuk mindenképpen megromlana.

,,Teljesen természetes, hogy amikor a gyereke előbújik, a szülő megijed. Félti a gyermekét, nem érti a helyzetet, magát hibáztatja, vagy tagadásban van. Az sem ritka, hogy maga a szülő homofób, és így nagyon hosszú út vezet az elfogadáshoz. Ezen az úton szeretnénk segítséget nyújtani a családoknak” – mondta el Hauer Szilvia, a Háttér Társaság lelki egészség programvezetője.

Ha a szülők képtelenek elfogadni a tényt, hogy a gyerekük meleg, akkor az öngyilkosság gondolatát is kétszer többször ébresztik fel a gyerekeikben, mint általában, írja az MTA Szociológiai Kutatóintézet és a Háttér Társaság kutatása. A szülők véleményétől való félelem okozhatja azt is, hogy a Háttér Társaság kutatása szerint 900 13 és 21 közötti válaszadónak csak a 24 százaléka mer előbújni a családja előtt.

Ezek miatt a problémák miatt indított programot a Háttér Társaság, és készítette a kisfilmet, amit október 25-én a Bem moziban mutatnak be, ahol majd a filmben szereplő szülőkkel is lehet beszélgetni.

A kisfilm előzetesét Önök is megnézhetik:...

ALVILÁG AZ ARANYÉLETBEN: FIKCIÓ VS. VALÓSÁG

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2018.10.10.


Mennyire valósághűen jelenik meg a legsikeresebb magyar tévésorozatban az alvilág? Mi életszerű és mi életszerűtlen az Aranyéletben? Megtörtént eseteket, valóságos figurákat alapul véve ezt jártuk körbe annak apropóján, hogy vasárnap kezdik el vetíteni a 3. évadot.

"Ez mind olyan, ami megtörténhet, és szerintem meg is történik"

– mondta az HBO-n futó Aranyélet 3. évadának premierjén az egyik meghívott vendég, Tasnádi Péter vállalkozó. Ha valaki, akkor Tasnádi valóban ismeri ezt a világot, hiszen a kilencvenes években aktív részese volt, különböző bűncselekmények miatt többször börtönben is ült.

Ebben a cikkben azt vesszük sorra, hogy az Aranyélet első két évadában szereplő sztorik és karakterek vagy azokhoz hasonló esetek bizonyosan előfordultak-e a magyarországi szervezett bűnözésben. Tehát mik azok a sztorik, amikre volt példa és mik azok, amelyek életszerűtlenek? Értelemszerűen egy ilyen cikkben nélkülözhetetlen a spoilerezés, így aki nem látta még az első két évadot, inkább ne olvassa el, mielőtt nem nézi meg azokat a részeket.

Piti csalóból nagypályás

A főszereplő, a kétgyerekes Miklósi Attila és barátja, Hollós Endre a sztori szerint a rendszerváltás idején még fiatalon autós biztosítási csalásokkal szerzett pénzt. Ez életszerű, sok simlis kezdte így a karrierét. Ennek oka, hogy 1945 után „eltűntek” a biztosítási nyomozók, hiszen csak egyetlen biztosító, az Állami Biztosító maradt. A szocialista rendszerben, ha a biztosítónak vesztesége lett a csalásokból, a keletkezett hiányt a központi költségvetésből pótolták.

A nyolcvanas években az AB felosztása után azonban kialakult a verseny, és már egyáltalán nem volt mindegy, ki, miért, mennyit fizet. A helyzet odáig fajult, hogy a kilencvenes évek elején a csalók nagy száma miatt néhány cégnél nem is lehetett cascót kötni a budapesti és a környékbeli autókra. (Apró érdekesség, amiről valószínűleg a sorozat alkotói sem feltétlen tudtak: a biztosítótársaságok egyik nyomozócsapatát a kilencvenes évek elején egy volt zsaru, az Aranyélet 3. évadának díszbemutatójára meghívott Tasnádi Péter egykori apósa, Láposi Lőrinc vezette.)

A kilencvenes évek közepére az autólopás és a biztosítási csalás már kéz a kézben járt, a sorozatban pedig vannak arra utalások, hogy miközben Miklósi a rendszerváltás után seftelő taxisként folytatja, Hollós autólopásokban (is) utazott. Ebből valóban meg lehetett gazdagodni akkoriban, az idősebbek talán még emlékeznek rá, hogy a kilencvenes években a kereskedelmi rádiók tele voltak olyan üzenetekkel, amiben a kétségbeesett autótulajdonosok akarták az ellopott kocsit visszavásárolni a tolvajoktól. Ma már ez a múlt. Rögtön az első évad első részében Hollós meg is jegyzi Miklósinak, aki egy lopott autót akar neki továbbadni, hogy "ez már nem a kilencvenes évek", nem úgy mennek a dolgok, mint akkoriban, és akár nyomkövető is lehet a kocsiban.

Tény, hogy az akkori ügyeskedők közül sokan kiemelkedtek.

AZ SEM PÉLDA NÉLKÜLI A MAGYAR ALVILÁGBAN, HOGY VALAKI PITI TOLVAJBÓL LETT MILLIÁRDOS GENGSZTER. A '90-ES ÉVEK ALVILÁGI LESZÁMOLÁS-SOROZATÁT ELINDÍTÓ PORTIK TAMÁS PÉLDÁUL FIATALON PITI TELEFONFÜLKE-FOSZTOGATÓKÉNT KEZDTE...

KELET-EURÓPAI KRÉTAFIRKÁK AZ ÉRTELMISÉG SÍREMLÉKÉRE

MÉRCE
Szerző: BAGI ZSOLT
2018.10.10.


A magyar értelmiség véleményének eljelentéktelenedését két szimbolikus eseményhez köthetjük. Az első az index.hu híres tudósítása egy Balaton-parti kötetlen politikai találkozóról, amelyben egy nyolcvanas éveiben járó filozófusnőt szerkesztettek ki, mert az a melegben haskivillantós pólóba öltözött át (az eseményről készült korábbi fotókon látszik, hogy nem ez a póló van rajta érkezéskor).

Az idős emberi test tökéletlen hőszabályozása nem merült fel enyhítő körülményként, az újmédia felületén a meztelen has csakis esztétikai értékkel bírhat. A body shaming általában persze fintorogva lenézett viselkedésmód ugyanezen az oldalon, de láthatóan az elaggott értelmiség esetében megengedett.

A másik egy állami lejáratókampány 2011-ből, amely egyrészt egy később bizonyítottan alaptalan vádból és polgárjogi perből állt, amelyet hat filozófus ellen indítottak, másrészt az ennek megágyazó sajtókampányból az állami média különböző felületein. A médiakampány a ma már unalomig ismert, akkor még újdonságnak számító, három hétig tartó karaktergyilkos forgatókönyvet követte, amelyben a különböző sajtótermékek a rájuk jellemző radikalitással vagy (relatív) mérsékeltséggel, néha pedig nem takart antiszemitizmussal vagy értelmiségellenességgel gyalázták – a közvélemény hangos helyeslése mellett – a filozófusbűnözőket...

BECSTELEN BRIGANTIK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.10.11.


Emlékeznek még a nyomozótisztre, akinek könnyek csillogtak a szemében, amikor a felmentő ítéletet követően kilépett a bíróság kapuján?

Ő volt Molnár Csaba alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának korábbi vezetője, aki ellen – egyebek mellett – hivatali vesztegetés miatt emeltek vádat. A bűne pedig az volt, hogy egy arab pénzváltótól állítólag elfogadott egy ócska fadobozt és néhány süteményt. Hét évbe tellett, amíg a felmentő ítélet megszületett, addig állásából felfüggesztették, s ez idő alatt „feketén” ügyvédkedett kollégáinak, hogy legyen miből megélnie. Amikor a felmentését kihirdették, a bíróság kapuja előtt ott állt könnyes szemmel az édesanyja, ő próbálta vigasztalni megtört fiát, aki eredetileg a bűn üldözésére tette fel életét – és végül ő lett üldözött. Tudta, hogy már soha többé nem folytathatja választott hivatását. Hiába mondta ki a bíróság, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban, rendőrségi karrierje kettétört, az életét pedig tönkretették.

Mert egy életet tönkretenni sokkal, sokkal könnyebb, mint felépíteni.

És ő még olcsón megúszta azokhoz a rendőrtisztekhez képest, akik közül többen az életükkel fizettek azért, mert fel akarták tárni a máig felderítetlen olajszőkítési ügyeket. Azt a rendszerváltás utáni első maffiabűncselekmény-sorozatot, amelyben a politika és a bűnözők világa összefonódott. És e ponton felidézhetjük akár az egykori kisgazda képviselő, Pallag László alakját is: megpróbálta leleplezni az olajmaffiát, de beletört a bicskája. Küzdelmében magára maradt, és végül magányosan, számkivetettként, elvesztett perek garmadáját a háta mögött tudva halt meg, alig hatvanévesen.

És fel tudják még idézni a talpig becsületes Pető Iván izzadságtól gyöngyöző homlokát, amikor a tévéstúdióban a riporter a Tocsik-ügyről faggatta? Annak még csak a gyanúja sem merült fel, hogy Pető esetleg részesült volna az ügyvédnő által kért sikerdíjból, de mivel akkor ő volt az SZDSZ elnöke és parlamenti frakcióvezetője is egyben, úgy érezte, felelősséggel tartozik mindazért, ami a pártjában történik. Ez volt az oka annak, hogy lemondott valamennyi, a pártban viselt funkciójáról. Valójában ekkor tört ketté Pető Iván politikai karrierje. Ráfröccsent a sár, és már ennyi is elég volt ahhoz, hogy az egzisztenciáját és karrierjét érintő rendkívül súlyos döntést meghozza. Mert tudta, hogy ettől kezdve hiteltelen lesz minden, a korrupcióval kapcsolatos megszólalása...

CONTEO: CORVINUSBÓL SZÁLLODA?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ENDRE ISTVÁN SIMAY
2018.10.10.


Pár éve még Orbán agitált leghangosabban az általános tandíjkötelezettség ellen. Ma attól hangos a kommunikáció, hogy a teljes felsőoktatást tandíj-kötelessé tennék. Kísérleti lóként pedig beáldoznák a Corvinust. Mindebben az nem újdonság, hogy a miniszterelnök politikai állásfoglalásaihoz képest a hurrikánban pörgő szélkakas egy állócsillag.

Az sokkal inkább, hogy gyakorlatilag összehangolt stratégia mentén zajlik a hazai felsőoktatás szétverése. Egyben helyére kerül a CEU elleni támadássorozat is. Amelyhez Sorosnak legfeljebb annyi köze van, hogy egy élő emberrel könnyebb volt tematizálni a közbeszédet. Egy füst alatt gumicsontot is dobva a médiának, és jogcímet találva, hogy a plakátkampányban érdekeltek megkapják a nyomtatás, terjesztés kapcsán kiérdemelt baksisukat. Az azonban világos, hogy egy általánosan fizetős hazai felsőoktatásban nincs helye egy olyan, nemzetközi képzési rendszerhez igazodó iskolának, ahol nemzetközileg elismert tanárok tanítanak, és adott esetben olcsóbban, mint amilyen árazások a Corvinus fizetőssé tétele kapcsán felröppentek. Miközben a nemzetközi képzési rendszerbe való beilleszkedéssel a CEU olyat tud, amit egy tömegesnek szánt, a hazai korlátok közé szorított, ámde fizetős felsőoktatás borítékoltan nem tud. Olyan papírt ad, amit nem csak Budapesten ismernek el diplomának. Érthető, hogy vesznie kellene...

EURÓPA FELŐRLŐDÖTT A CSODALÁMPA NÉLKÜLI ALADDIN ÉS HUNOK KIRÁLYA KÖZÖTT, AKINEK PEDIG NINCS IS LOVA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Attila, aki nem hun / Németország
2018.10.10.


Igen! Attilának hívnak, és nem, nem vagyok török. Mégis lépten-nyomon követ az önjelölt diktátor a Boszporusz partjáról. Vagy közvetlenül, vagy közvetve. Ha netán valamit közzéteszek róla közösségi médiában, az olvasó közönség, megfelelő képzettség híján, azonnal a török félhold fiának tart, és máris dob. Nem, mintha bármi bajom volna a törökökkel, még barátaim is vannak közöttük, akiknek a hamis ankarai próféta még jobban az idegeire megy, mint nekem. De! Számomra már az is éppen elég, hogy hétvégi magyar műkedvelő zsidó vagyok, és hogy ebben a minőségemben mocskos zsidóként és cionista disznóként gyalázzanak. Vagy, hogy újra meg újra a kis, gonosz törpét vágják a fejemhez, aki régi hazám, Magyarország ura. Ám őróla eszembe jut a másik törpe, hetedhét határon is túl. Sértésnek számít, valakit törpének nevezni?  Pokolian résen kell lenni! Nehogy még a végén a német igazságszolgáltatás felelősségre vonjon! Mindenesetre az utóbbi hónapokban éppen eleget emlegették napjaink e két kétes figuráját. Most még én is róluk locsogjak? Rengeteg cikk foglalkozik, hol Orbánnal, hol Erdogannal, de a kettővel együtt nemigen. Minél jobban töröm rajta a fejem, annál inkább kísért a gondolat, hogy szemügyre vegyem a két bajkeverő hasonlatosságát. Meg hogy kiderítsem, miként viszonyul hozzájuk a nemzetközi profi bohóc- és dezintegrációs főiskola, hivatalos nevén az EU. ..

ITT OLVASHATÓ

HAZUGOK ÉS TOLVAJOK ORSZÁGA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.10.10.


...Az elmúlt napokban kiderült, hogy Rogán Antal és üzlettársai legalább 21, de inkább 30 milliárd forinttal károsították meg a magyar adófizetőket. Ezért persze Rogánnak a mai napig nem kellett felelnie, mint ahogy egyik üzlettársának sem, sőt. A Direkt36 mai cikkéből pedig az is kiderül – amit egyébként is sokan sejtettek -, hogy Rogán jó barátja, Habony Árpád és haverjai is könyékig benne voltak a bűnözőknek is papírokat biztosító kötvény-bizniszben. Jutott tehát itt a lopott milliárdokból mindenkinek, aki csak szerette volna. Az, hogy hány további kormányközeli tolvaj érdekelt még a letelepedési kötvény-bizniszben, a jövő nagy kérdése.

Ha már hazugokról van szó, lássuk ki vetemedett hasonlóra az elmúlt napokban. Rétvári Bence az EMMI államtitkára hazudott egy szépet a parlamentben – na de ugye ott ki nem hazudik? – amikor is kamu várakozási időket olvasott fel egy papírlapról. Hogy ezt a várólistás hazugsággyűjteményt valaki a kezébe adta, vagy magától volt képes ezen hazugságok felbüfögésére, az számomra nem világos. Egy biztos, rezzenéstelen arccal tette mindezt. Rétvári Bence NER-pozitív.
- szürkehályog-műtétekre a tényleges várakozási idő 90 napról 45 napra csökkent = HAZUGSÁG;
- a csípőprotézis-műtéteknél a 180 napos várakozási idő 104 napra csökkent = HAZUGSÁG;
- térdprotézisműtéteknél pedig 241 napról 137 napra mérséklődött = HAZUGSÁG.

Ezzel szemben:
- szürkehályog-műtétre, a kormány által említett 45 nap helyett átlagosan 87 napot kell várni;
- térdprotézis-műtétre a 137-tel szemben valójában 340 napot, tehát majdnem egy teljes évet (Észak-Magyarországon többet is, mint egy év, átlagosan 571 napot) kell várni;
- csípőprotézisre nem 104 napig, hanem 279 napig kell várni átlagosan.

Ha pedig már a világszínvonalú egészségügyről volt szó, lássuk mi érdekes dolog történt Kásler Miklósék háza táján. A HVG információi szerint Orbán Viktor elégedetlen a tízparancsolat szakértőjének munkájával, ezért három hetet kapott arra, hogy a kormányülés elé terjesszék – ekkor még Nagy Anikó államtitkár is ott volt – víziójukat. Nos, Kásler Miklós víziókkal pont jól áll, így ezzel vélhetően nem is lesz semmi gondja. A Fidesz, vagyis Orbán Viktor szerint a legfontosabb tisztázásra váró feladat a következő:

mi tartozzon az „ingyenes” társadalombiztosítási ellátás körébe és miért lehessen külön pénzt szedni. Az állam szedje-e be vagy magánbiztosítók biznisze legyen?

Ehhez nehéz lenne bármit is hozzáfűzni...

ISTEN MEGSÉRTŐDÖTT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.10.11.


Mint azt képünk hűen ábrázolja, Erdogan szultán, midőn meghódította a lezárt Budapestet és OVM kicsi kis szívét, Gül Baba türbéjében kamaszos hévvel imádkozásra ragadtatta magát, amivel számos dilemmát hozott elő a fikh (mint a saria tudománya), a teológia, a pedofília és a mi a zisten van itt kérdéskörében. OVM, miként fotónk tanúsítja is, lányos zavarában ettől a felfordulástól a sarokba menekült, onnan nézett ki a fejéből, és golyóálló otthonkájának rojtjait húzgálta.

Isten mélán nézte, mi a francot csinál itt ez a kettő meg a sleppjük. Röhögnie kellett volna, de már rég elveszítette ebbéli képességét, mert azt látta csak, tehetetlenül figyelte, ahogyan a nevével kurválkodnak évezredek óta, hogy Jézus meg Allah, illetve Manitu és Kiss József kiáltással az ajkukon fröcsög a vér, gyúlnak a máglyák és tépik ki organizmusok nyelvét meg szívét. És Isten arra gondolt, hogy nem épp ezért gyúrta ő össze ezeket sárból meg agyagból, illetve farigcsált oldalbordát a bugylibicskájával.

Viszont itt épp ő volt az, akire nem is gondoltak egyáltalán képünk hősei. Hanem a mammon járt az eszükben, végtelen rétek, szőlők és birtokok, kastélyok imbolygása és röpcsik suhogása, a Rolex ketyegése meg a kappan vagy bárány íze. Erdogan szultán többszörösen is leszarta, amit neki Mohamed törvényül előírt, hogy miként kellene Istenre gondolva imádkoznia. Úgy kellett volna kezdenie fennhangon, hogy Allahu Akbar! (Allah a leghatalmasabb), ezt azonban nem tehette meg, mert mögötte állt a TEK, aki meg arra van idomítva, hogy az ilyeneket leteperje.

Aztán azt sem tudta ez az Erdogan Szultán, merre vannak Kába tornyai, amelyek felé fordulva tisztelettel és hódolattal úgy kellett volna imádkoznia, mintha maga Allah állt volna előtte. Sőt, el sem végezte az előírt tisztálkodást, s ha még abba is belegondolunk, hogy előtte meg OVM pörküttszaftos kezét szorongatta, akkor már kész is a kárhozat. Ezen túl egy nyamvadt és elcseszett rakát sem végzett el tisztességesen, mert nem akarta, hogy rájuk esteledjen, és úgy járjon, mint amikor felhőkbe hanyatlott a drégeli rom, vagy a Dobó Pista sityakja...