2017. április 10., hétfő

KIVONULT A FIDESZ, HOGY NE VIZSGÁLHASSA A NEMZETBIZTONSÁGI BIZOTTSÁG A KORMÁNYHONLAP OROSZ KÓDJÁT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Diószegi Horváth Nóra - Kálmán Attila
2017.04.10.


Határozatképtelenné vált a nemzetbiztonsági bizottság ülése, miután Németh Szilárd, a bizottság alelnöke és a fideszes képviselők felálltak, és elhagyták a termet. Méghozzá közvetlenül azután, hogy Szél Bernadett, az LMP társelnöke az Alkotmányvédelmi Hivatal felé azt a kérdést intézte, vajon miért egy orosz céget vont be a kormány a mostani nemzeti konzultáció adatainak feldolgozásához, hogyan történt a kapcsolat kialakítása, és valóban kihagyták-e a titkosszolgálatokat a kóddal kapcsolatos intézkedésekről. Szél kérdése után Németh és a fideszes kör szó nélkül kivonult, így Molnár Zsolt kénytelen volt az ülést határozatképtelennek nyilvánítani.

“2014 óta ülök a bizottságban, és ilyenre még nem volt példa, soha” - nyilatkozta a Kettős Mércének Szél Bernadett. “Olyan már volt, hogy kényes kérdésekben nem nyilvánítottak véleményt a fideszes képviselők, vagy csak simán leszavazták, de olyan, hogy szó nélkül kivonultak volna, nem történt még” - fogalmazott. Arról, hogy vajon mennyire tekinthető szabályosnak a fideszes képviselők tömeges lelépése, Szél nem tudott csak annyit mondott: fogalmam sincs, hogy ilyet elvileg lehet-e tenni, de hát ez politika, úgy tűnik, itt már bármit meg lehet tenni.”

“Nem ez lett volna az egyetlen kérdés, amit feltettünk volna ma a bizottsági ülésen, viszont az biztos, hogy ezt az ügyet sem hagyjuk annyiban. Büntető feljelentést már tettünk, de tervezzük a további lépéseket is, hogy kiderítsük, mi az igazság a magyar kormány és a Yandex közti együttműködésben. Amit itt látni kell, az az, hogy minden egy irányba mutat: a paksi összeborulás Oroszországgal, az iráni atompaktum, most a magyar kormány adatvédelmi szabályokat szeg meg egy orosz céggel karöltve… Mégis ki kormányoz itt?” - tette fel a kérdést Szél...

NE ZÁRJÁK BE A FÓTI GYEREKOTTHONT!

SZABÓ TÍMEA BLOGJA
Szerző: Szabó Timi
2017.04.10.


Kedves Barátaim!

Azért vagyunk ma itt, hogy megmutassuk: mi kiállunk az elesettekért, kiállunk azokért, akikért más nem áll k, mi kiállunk a Fóti Gyermekvárosért, a Gyeriért!

Azért vagyunk ma itt, hogy megmutassuk: ha jó és nemes ügyről van szó, összefogunk, és a végsőkig küzdünk, hogy elérjük célunkat.


Barátaim! Embertelen, hazug és tolvaj ez a kormány.

Embertelen, mert Orbán Viktort, Balog Zoltánt vagy Czibere Károlyt nem érdekli, hogy a gyermekotthon bezárása után mi lesz az itt élő közel 90 gyerekkel és 150 dolgozóval.

Hazudik a kormány, mert nem igaz, hogy azért kell ennek az évtizedek óta működő intézménynek megszűnnie, mert ők annyira aggódnak a gyerekek sorsa miatt.

És tolvaj ez a kormány, mert mindent ellopnak, amire szemet vetnek. Ellopják a trafikokat, ellopják a földeket, ellopják az egyetemeket, és most ellopják a kastélyokat is a gyerekektől. Ellopják a TI kastélyotokat, a TI otthonotokat is!

Lopnak, lopnak és lopnak csak azért, hogy Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek, Andy Vajnának, Rogán Antalnak és a többi havernak egyre nagyobb vagyona legyen.

És nekik mindegy, hogy ezért az összelopott vagyonért hány emberen, hány dolgozón, hány sérült- vagy kerekesszékes gyereken kell átgázolniuk. A lényeg, hogy megszerezzék, amit akarnak.

De nézzük, hogy mit mond Balog Zoltán vagy Czibere államtitkár a kiköltözéssel kapcsolatban!

Elöljáróban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen szakemberek vettek részt a döntés előkészítésében, vagy, hogy készültek-e szakmai, pénzügyi hatástanulmányok a gyermekotthon bezárásával kapcsolatban?

A válasz nyilván az, hogy nem vettek ebben részt szakemberek, és nem készült semmilyen értelmes szakmai tanulmány, ami alátámasztja azt, hogy nektek innen el kell mennetek.

Azt mondják, azért kell mennetek, hogy jobb körülmények között éljenek a gyerekek, mert ezek az ún. nagyintézmények nem alkalmasak arra, hogy emberi, családias környezetet biztosítsanak az itt élőknek.

Azt mondta Czibere: „megszűnnek a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok, azokat kiváltják kisebb lakásotthonokra."

Ti, akik itt éltek, itt éltetek, mondjátok meg: embertelen a fóti gyermekotthon? Zsúfolt és korszerűtlen? Persze, hogy nem. Hiszen milyen is a ti Fóti otthonotok, a Gyeri?

A 2000 évek elején már átalakították. A közel 100 gyerek már 7 családias, 8-10 fős tágas lakásotthonban él. A gondozottak a mindennapi gyakorlatban sajátítják el és gyakorolják azokat az életvezetési technikákat, szokásokat, normákat, amelyek nagykorúságuk elérésével elengedhetetlenek az önálló életvezetéshez, társadalmi beilleszkedésükhöz.

2005-2008 között kialakították a 24 fő befogadására alkalmas Különleges Gyermekotthont, mely három, különálló épületben 8-8 tartósan beteg és/vagy fogyatékkal élő gyermek ellátására vált alkalmassá.

2010-től pedig működik az előző önálló gyermekotthontól kb. egy kilométeres távolságra a Speciális Gyermekotthon. Ez az intézmény országos hatáskörű, 32 speciális szükségletű gyermek befogadását hivatott ellátni 4 db 8 fős csoporttal.

A két intézmény mellett működik még egy, a hazánkba kísérő nélkül érkező kiskorúakat ellátó, 32 férőhelyes gyermekotthon.

Na, ennyit röviden az állítólagos korszerűtlen, túlzsúfolt és ötvenes éveket idéző gyermekvédelmi szellemiségről.

Tisztelt Balog Zoltán, a hazugságuk megbukott!

És akkor most nézzük meg Balog Zoltán és társainak másik hazugságát, azokról az állítólagos emberséges, korszerű és családias gyermekotthonokról, ahova majd költöztök.

A speciális otthon lakói a tervek szerint a kalocsai és a zalaegerszegi otthonokba kerülnek. Ezek annyira „családiasak és emberségesek”, hogy a kalocsai otthonról tavaly az ombudsman a jelentésében leírta, hogy a gyermekfelügyelők rendszeresen bántalmazzák - felpofozzák, kulcscsomóval, ököllel ütlegelik, rugdossák – a gyerekeket. Sőt, előfordult az is, hogy a szökések megelőzése érdekében gyerekek több napon keresztül csak alsóneműben lehettek.

Ez az emberséges otthon?

SOROS-ÜGYNÖKÖK ORBÁN KÖRNYEZETÉBEN

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.04.10.


...Pici zavart azért éreztem, hogy most akkor Brüsszel küldi-e ránk a kitartott ügynökhálózatokat, avagy Soros. Az ő nevét viszont elfelejtették beleírni. De ezen nem akadok fenn. Megállítom én Brüsszelt is, meg Sorost is, ha kell, csak mondják meg, mikor járnak erre…

Aztán jött a hat kérdés. Hát, Miniszterelnök Úr! Olvasta Ön ezeket? Szerintem, nem. Mert, akkor aligha egyezett volna bele, hogy ennyire ostobának nézzenek bennünket. Mert ugyan kinek készültek ezek az ívek? A nemzetárulóknak nyilvánvalóan nem, hiszen azok kibontatlanul a szemétkosárba dobják a levelet, ha meglátják, hogy honnan jött. Az ingadozók, tisztesség ne essék szólván, unalmasnak tartják már ezeket a menetrendszerűen érkező megkereséseket. Ők ugyan kibontják a borítékot, de azzal teszik félre a nyomtatványt, hogy majd ha idejük lesz, megnézik. De erre soha nem kerül sor, ahogyan a szomszédomnál is látom. Sokáig itt-ott hányódik a kérdőív, aztán persze kidobják. És akkor még nem említettem az ország egyharmadát kitevő félanalfabétákat. Ők úgy tesznek, mintha komolyan foglalkoznának a témával, de ez csupán a látszat? Ha tanácsolhatom innen a végekről, róluk eleve mondjon le.

Csak mi maradtunk Önnek, Miniszterelnök Úr!
Ehhez képest, mintha lebecsülne bennünket. Pontosabban, tudom én, hogy nem Ön, csak a környezete. Ők azok, akik ahelyett, hogy a közérzetünkről, az ország állapotáról és lehetőségeiről tudakozódnának tőlünk, hogy Ön végre értesüljön arról, milyen is a világunk alulnézetből, olyan kérdéseket tesznek fel, amelyekre nincs közvetlen rálátásunk, nincs hatásunk. Ráadásul csúsztatnak. Mert, Miniszterelnök Úr, hogyan határozhatnánk meg Magyarországon az energiaárakat, amikor az energia nagy részét külföldről vásároljuk? Hogyan állíthatnánk valakiről, hogy illegális bevándorló, amikor maga áll elő azzal, hogy menedéket kér? Egyáltalán, annak idején, miért nem léptek fel a hatóságok például a magyarországi taxis embercsempészek ellen? És miért nem léptek fel eddig az erre hivatott szolgálatok az ország belügyeibe károsan beavatkozó, külföldről támogatott szervezetek ellen?

Tisztelt Orbán Viktor Úr! Figyelmeztetnem kell, hogy Önt is megtéveszti a környezete! Hiszen mi, a nemzet tagjai, a haza fiai is látjuk, hogy komoly munkahelyet csak a külföldi cégek teremtenek. Azt is mindig kiplakátolják, hogy a városkánk középületeinek, utcáinak, tereinek felújítását lényegében brüsszeli pénzekből végzik. Akik azokon dolgoznak, magunk között mondva, közvetve Brüsszelből származó fizetést kapnak. És nem világgá kürtölve a meglátásomat, de azért jeleznem kell Önnek: nem vagyok teljesen biztos abban, hogy annyira rosszul járnánk, ha Brüsszelben döntenének az adóinkról. Mert, Miniszterelnök Úr, ne vegye zokon, de mióta Ön kormányoz bennünket, az adóink csak emelkedtek. A múltkor kérdeztem is a szlovákiai, meg a romániai rokonokat, hogy is van ez náluk. Kiderült: nem csak többet keresnek, mint mi, de kevesebbet is vonnak le a fizetésükből és az ÁFA is kisebb ott...

A KORMÁNY ELMEHÁBORODOTTSÁGÁNAK LEGFRISSEBB BIZONYÍTÉKA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.04.10.


Egymás mellett a tábla Brüsszel megállításáról, meg annak elismerése, hogy a gazemberek adtak egymilliárdot kórházépítésre.

Az rémálmainkban se merüljön fel, hogy akkor mi lesz, ha tényleg sikerül megállítani Brüsszelt, és ezek az üldözendő nemzetrontók nem küldenek több pénzt.

EZ MÁR CSAK ÁDER BECSÜLETÉN MÚLIK (VIDEOÜZENET)

444.HU
Szerző: Czinkóczi Sándor, Halász Júlia
2017.04.09.


Vasárnap délután több ezer ember indult el a Várkert Bazártól a Parlamenthez, hogy a CEU-törvény ellen tiltakozzanak. 

Bíznak abban, hogy a hatalmas tömeg meg tudja győzni Áder Jánost, hogy vétózza meg a törvényt...

ITT A MEGOLDÁS: MÉSZÁROS LŐRINC VESZI ÁT A CEU-T

VAKKOMONDOR BLOG
Szerző: Vakkomondor
2017.04.10.


Mészáros Lőrinc annyi mindent megoldott már, annyi mindenhez ért és annyira tehetséges (copyright Bencsik András), hogy nem kérdés: ha ő lesz a CEU rektora, néhány nap alatt elsimítja a nemzetközi botrányt, és finomhangolással a megfelelő irányba állítja a váltókat úgy a magyar kormány mint az ellenzék és a külföld teljes megelégedésére.

Rektori kinevezése után Mészáros Lőrinc elsőként a Vakkomondornak adott interjút:

- Mészáros úr! Milyen egyetemet szeretne a CEU-ból?

- Jó egyetemet. Szó szerint egy jó egyetemet.

ÁDER HÉTFŐN ALÁÍRJA, ÉS HA LENNE BENNE TISZTESSÉG, LEMONDANA


GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.04.10.


Vagy aláírja a törvényt, vagy visszaküldi a parlamentnek átgondolásra, vagy elküldi az Alkotmánybíróságnak. Az utóbbi két variáció nem sokban különbözik az elsőtől, a vége ezeknek is ugyanaz, vagyis, hogy Ádernek végül alá kell írnia a törvényt. Lenne egy negyedik lehetőség is, ami persze csak elméletileg létezik.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Áder János jogászai nem találtak fogást a lex CEU-n, ezért az államfő hétfőn aláírja a törvényt. Igaz, ameddig csak teheti, húzza az időt, hogy ezt minél később kelljen megtennie.

Ez a mondat azt sugallja, hogy Áder János szerint itt valami nagyon bűzlik. Hiába, hogy a jogászai nem találtak fogást a törvényen, valami azt súgja neki, hogy ez az egész úgy, ahogyan van, nem teljesen kóser. Talán a nagy nemzetközi és a szokatlanul heves hazai tiltakozás miatt gondolja úgy, hogy a törvény sok sebből vérzik.

Az államfő sajtóhírek szerint többször tárgyalt a CEU vezetőivel, feltehetőleg ők is azt mondták neki, hogy a törvény szembemegy Magyarország érdekeivel. Vagyis, ezt már mi tesszük hozzá, akik ezt a törvényt beterjesztették, elfogadták, valamint az, aki aláírja, Magyarország érdekei ellen cselekszenek, kárt okoznak az országnak, vagyis, hazaárulók.

Áder Jánosnak persze hivatalosan nem is lehetne sok választása. Vagy aláírja a törvényt, vagy visszaküldi a parlamentnek átgondolásra, vagy elküldi az Alkotmánybíróságnak. Az utóbbi két variáció nem sokban különbözik az elsőtől, a vége ezeknek is ugyanaz, vagyis, hogy Ádernek végül alá kell írnia a törvényt.

Lenne egy negyedik lehetőség is, ami persze csak elméletileg létezik. Ezt nagy vonalakban a következőképpen kell elképzelni: Áder János államfő közölné a köztévé vezetéségével, hogy szólni szeretne a magyarokhoz, a magyar polgárokhoz, ezért még a törvény aláírása előtt kérne tíz perc műsoridőt.

És miután megjelenne a tévében, elmondaná a nézőknek, hogy ő személy szerint egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy a kormány megtámadta a CEU-t, mert ez az egyetem, amint azt számos kiváló hazai és nemzetközi tudós is elmondta, hatalmas érték. Aki a CEU ellen van, az a magyar érdekek ellene van, mondaná Áder János a televízióban, ezért ő személy szerint nagyon kártékonynak tartja, ami ezzel kapcsolatban történik.

Hozzátenné még, hogy nem tud azonosulni Orbánék politikájával, különös tekintettel a menekültek, valamint Brüsszel elleni gyűlöletkeltésre, és személy szerint az a véleménye, hogy ez a politika mérhetetlen károkat okoz Magyarország számára. Szerinte Orbán Viktornak, valamint kormányának azonnal le kell mondania, mert, amint azt a vasárnapi, több tízezres tüntetés is bizonyítja, a kormány gyakorlatilag megbukott.

Tételezzük fel, hogy a köztévé mamelukjai hagynák beszélni az államfőt, és a tőlük megszokott túlzott lojalitástól vezérelve nem kevernék le Áder Jánost. Ebben az esetben az államfő bejelentené a lemondását, valamint azt, hogy feloszlatja a parlamentet, és új választást ír ki.

Végezetül, megköszönné a nézőknek, hogy végighallgatták, és bocsánatot kérne, amiért csak most, ennyi év elteltével vette magának a bátorságot, hogy szembe szálljon Orbán eszelős, Magyarország számára ma még beláthatatlan erkölcsi és anyagi kárt jelentő ámokfutásával.

AZ UTCÁN NEM AZ ELLENSÉG VONUL, HANEM MI. MAGYAROK ÉS EURÓPAIAK


KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.04.09.Megmozdult. Nem Magyarország, hanem Európa mozdult meg. Ennek üzenete van: nem vagyunk egyedül. Nem vagyunk egyedül mi, akik normális, szabad, demokratikus országban akarunk élni. Nem vagyunk egyedül a szabad oktatás, a szabad élet iránti vágyunkkal. És nem vagyunk láthatatlanok. Figyelnek ránk, látnak minket.

Most, amikor tízezrek vonulnak Budapesten, a kormány mindent megtesz, hogy ellentétet szítson. Hollik István két mondaton belül négyszer mondta el, hogy Soros egyetem. Nem, bazdmeg, nem Soros egyetem. Közép-európai Egyetem. Fiatalok. A mi gyerekeink, más európai országok gyerekei. A fiatalok, a jövő. Az utcán nem az ellenség vonul, hanem mi. Magyarok és európaiak...


MÉG EL SEM KEZDŐDÖTT A TÜNTETÉS, MÁRIS MEGSZÜLETETT A BUKÁS-VIDEÓ

MAGYAR NARANCS
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.04.09.


„Pedig a Népszabadság bezárásából se volt nagy balhé.”

Orbán megtudja, hogy 40 ezren tüntetnek a CEU-ért” címmel látható a legújabb Bukás-videó, amit itt lehet megnézni.

ITT NÉZHETŐ MEG

ÖN SZERINT ALÁÍRJA ÁDER JÁNOS A CEU-TÖRVÉNYT?

A NAGY DÖNTÉS BLOG
Szerző: Despota
2017.04.10.


Tízezrek tüntettek tegnap a CEU-törvény ellen, ekkora tömeg régen vonult utcára Orbán Viktor ellen, majd késő este sokan a Fidesz-székházhoz is elmentek. A tüntetés hivatalosan a CEU-ról szólt, de több FIDESZ ellenes rigmus is elhangzott a demonstráción. Az előkészületekből már lehetett sejteni, hogy nem átlagos kormányellenes tüntetés készülődik Budapesten. A Facebookon 40 ezren jelezték előre, hogy tiltakoznak a villámgyorsan elfogadott CEU-törvény ellen, és részt vesznek, vagy érdeklődnek a vasárnap délutánra meghirdetett tüntetés iránt. 

A rekordgyorsasággal elfogadott CEU-törvényre azért volt szükség a kormány szerint, hogy csak olyan külföldi egyetem működhessen Magyarországon, amelynek a származási országban is van működő kampusza, valamint amelynek működéséről a származási ország és Magyarország nemzetközi egyezményt írt alá. A kormány mindezt egy jelentéssel indokolta, amelyben szabálytalanságokat tártak fel a külföldi egyetemekkel kapcsolatban, a CEU-nál viszont csak olyan hibákat találtak, amelyeknek a kijavításán már dolgozik az egyetem.

A magyar társadalom mellett a nemzetközi közvélemény is hallatta a hangját, több mint ezer tudós és egyetemi oktató tette le a voksát a CEU mellett, a világ 150 vezető közgazdásza, köztük 15 Nobel-díjas közgazdász nyílt levélben kérte a lehető leghatározottabban, hogy a kormány hagyja békén a CEU-t, sőt, Navracsics Tibor EU-biztos is kiállt a Közép-európai Egyetem mellett...

"ELEGÜNK VAN A MOCSKOS FIDESZBŐL!"

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.04.10.


A CEU ügye fontos, de itt már sokkal többről van szó. Vasárnap már nem akadémiai szabadságot követeltek a tüntetők és az örökzöld “szabad ország, szabad egyetem” is szórványosabban szólt. 70-80 ezer ember nem azért dugította be a belvárost, mert annyira érdekelné őket egy magánegyetem sorsa. Ez már az egész Orbán-rendszerről szól.


“Elegünk van!”
“Mocskos Fidesz!”
“Rogán Anti lop!’ (Rogán antilop)
“Ez a konzultáció!”
“Orbán, Lázár, Habony, undorító takony!”
“Ruszkik haza!

Ezek zúgtak egyszerre több ezer torokból. Elemi erővel tört ki az elégedetlenség az eddig rezignált emberekből, akiknek csak egy szikra kellett (ez volt a CEU-ügy), valami kapaszkodó és a következő pillanatban már kilométeres hosszúságban foglalták el a Nagykörutat.

Lehet más nem köti össze a vasárnapi tüntetőket, mint hogy elegük van, de az majd legyen azoknak a pártoknak a baja, akik maguk mögé akarják őket állítani. Most ez az “ELÉG VOLT!” bőven elég:

70-80 ezer ember élhette meg egyszerre, hogy nincs egyedül. Nincs egyedül a rossz közérzetével. Nem csak őt fojtogatja az ország egyre nyomasztóbb légköre. Nem csak ő undorodik a saját zsebét tömő fideszes elittől. Nem csak őt aggasztja, hogy az oroszok seggében vagyunk. És nem csak ő szeretne egy jobb, élhetőbb országot magának és a gyerekeink...

TUDTAD? ANNYI PÉNZÜNK VAN, HOGY EGY SZLOVÉN KIKÖTŐRE IS JUT BELŐLE!

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Bagyinszki Dániel
2017.04.11.


Szlovén kikötő bővítésére ad pénzt a magyar kormány; további 244 millió forint a Valtonnak a Dagály őrzésére; benyújtották a civil szervezetekről szóló törvényjavaslatot
Ezekről ne maradj le!
60 milliárddal támogat egy szlovén kikötőt a kormány (Napi.hu)
Szokásos módszer, szokásos emberek – 244 millió a Valtonnak (Átlátszó)
Péntek délután benyújtották a civilekről szóló törvényjavaslatot (444)
Ha van 3 perced:
60 milliárddal támogat egy szlovén kikötőt a kormányA Szlovéniában található Koper városának kikötőjébe fektet a magyar kormány 200 millió eurót, azaz majdnem 60 milliárd forintot. Cserébe a a magyar vállalatoknak hosszú távú bérleti lehetőséget ígértek a kikötőben, illetve részvételt a vasúti fejlesztésben és a holdingban, ami a beruházás köré épül, mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A szlovén megfelelőjével folytatott tárgyaláson energetikai együttműködési szerződéseket is kötöttek. (Napi.hu)
Szokásos módszer, szokásos emberek – 244 millió a ValtonnakMajdnem negyedmilliárd forintot nyert az egy hónappal ezelőtti 1 milliárd mellé a Valton-Sec Kft. a vizes világbajnokság őrzésére. A márciusi hírben külön ki volt emelve a Dagály Úszóaréna és környéke is a védelemre, most azonban a “A DUNA ARÉNA teljes körű vagyonvédelmi és őrzés-védelmi feladatainak ellátás[ára]” további pénzeket nyert el a cég, természetes hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésen. (Átlátszó)
Libanonban statisztikailag minden harmadik ember menekültA 4,4 milliós Libanonba az elmúlt évek során 1,5 millió menekült érkezett. Az iskolákban két műszakban oktatnak a kevés hely miatt, az olcsó munkaerő miatt nehezebb munkát találni és sok egyéb probléma is fennáll. Ami nincs meg, az a menekültellenes retorika. Tovább árnyalja a képet az, hogy a szíriaiak 2005-ig 30 évig tartották megszállva az országot. (Átlátszó)
Péntek délután benyújtották a civilekről szóló törvényjavaslatotBenyújtották a “a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló jogszabályt a Parlamentnek péntek délután, amikor a legkevesebb embert érdekli a politika. A törvény szövege szerint azok a szervezetek, akik 7,2 millió forintnál több támogatást kapnak külföldről “külföldről támogatott szervezetté” kell nyilváníttatniuk magukat és ezt minden sajtótermékben, kiadványokban és szórólapon fel kell tüntetniük. (444)
8 pappal vannak jelen és 5-10 iskolát vennének szárnyaik aláA tekintélyes nevű Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Ortodox Exarchátus, röviden a görög ortodox egyház öt-tíz iskolának szeretne a fenntartója lenni. Az egyház bécsi központja elvileg Balog Zoltánnal kötött egyezséget arról, hogy több közfeladat végzése ellenében iskolákat kapnának, ám az emberminiszter egyelőre nem reagált. A két iskola ahova eddig bejelentkeztek nem volt elragadtatva a gondolattól. (Index)
 
Ha van még két perced:
1,2 milliárd forint megy az “Állítsuk meg Brüsszelt” kampányra, amivel a legjobban a kormányközeli médiumok járhatnak az online, offline és tévés reklámokat látva. (Vastagbőr)
Megvan a lista, hogy ki került a Puskás Ferenc Stadion nettó 150 milliárdos közbeszerzésébe alvállalkozóként, benne van többek között Mészáros Lőrinc CLH Kft-je és a West Hungária Bau is. (Napi.hu)
Másfél évvel a beígért átadás után kikerültek a gödöllői uszoda látványtervei. Az új átadási időpontot 2018-ra ígérték, de csúszásban vannak. (444)
Még 175 millió forint a vizes világbajnokságra. A rendkívüli sürgősségre hivatkozva meghívásos alapon kötöttek szerződést a víztisztító berendezésekre. (HírTV)
Az Európai Parlament a Volkswagen-csoport károsanyag-kibocsátási botránya után állított fel egy kivizsgálóbizottságot, amely alapján kiderült, hogy egy évtizede tudják: a tagállamok mérései és a valóság eltérnek egymástól. (Index)

RÉG NEM LÁTOTT SZOLIDARITÁSI HULLÁM INDULT A CEU-ÉRT - A SZERVEZŐK SZERINT LEGALÁBB 80 EZREN MENTEK KI TEGNAP AZ UTCÁRA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2014.04.10.


Bizonyosan a netadó-elleni demonstráció óta a legnagyobb kormányellenes tüntetésnek lehettünk szemtanúi tegnap. A szervezők szerint 80 ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren a Lex CEU elleni tiltakozásképpen. Az elmúlt napokban több neves külföldi tudós, köztük több Nobel-díjas, illetve a magyar felsőoktatási intézmények színe-java állt ki a most ellehetetlenítésre ítélt neves intézmény mellett. Vajon mindannyian Soros György fizetési listáján szerepelnek és külföldi ügynökök lennének, mint ahogy a kormánypropaganda harsogja?

Március 28-án jelent meg az a Balog Zoltán által beadott törvényjavaslat, amely gyakorlatilag lehetetlenné tenné a CEU számára, hogy eddigi formájában tovább működjön Magyarországon. Hogy az ellehetetlenítés a törvényjavaslat alapján hogyan fog végbemenni, arról részletesen többen is írtak már. A lényeg, hogy a kormány szigorítani akarja azokat a szabályokat, amelyek alapján külföldi egyetemek Magyarországon működhetnek. Amelyik intézmény nem lesz képes teljesíteni a törvényjavaslatban leírtakat, nem kap működési engedélyt, és 2018 szeptemberétől már nem indíthat képzést.
A Lex CEU elfogadása idején a kormánypárt a különböző tiltakozó akciókra, petíciókra, illetve minden egyéb más reakcióra, jöjjön akár belföldről vagy külföldről, csak annyit tudott reagálni, hogy akik most az ellenvéleményüknek adtak hangot, azok valójában csak félre vannak vezetve, nem olvasták el a törvényt, vagy esetleg csak simán Soros ügynökei. A Fidesz a tegnapi tüntetés megkezdése után a csodafegyverét is bevetette Németh Szilárd személyében:
A Fidesz alelnöke az MTI-nek adott telefoninterjút, és arról beszélt, hogy a tegnapi tüntetést a Soros György üzletember által pénzelt és irányított ügynökszervezetek „gründolták”, azért, mert a Fidesz-frakció benyújtotta a külföldről támogatott „ügynökszervezetek” átláthatóságáról szóló törvényt. Németh szerint a Soros György által aktívan támogatott szervezetek mintegy két éve folyamatosan támadják a magyar kormányt, aminek célja, hogy a határvédelmet szétzilálják, az illegális bevándorlók szabad bejutását kikényszerítsék; nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítanak.
Németh úgy fogalmazott: minden magyar embernek tudnia kell, „kicsodák Soros György emberei” és milyen pénzek, milyen érdekek állnak a külföldről támogatott szervezetek mögött. Ezért nyújtotta be a Fidesz-frakció az említett törvényjavaslatot – közölte. (Ugyanitt megjegyeznénk, hogyha a Szilárdot ennyire érdekli kik a „külföldi ügynökök”, akkor ugyanígy igazán érdekelhetné akár az ügynökakták sorsa, azaz miért tisztázatlan még máig is a rendszerváltás előtti magyar állambiztonsági múlt.)...

A FIDESZ LAKÁJMÉDIÁJA SZERINT KEVESEN VOLTAK A TEGNAPI TÜNTETÉSEN


SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.04.11.Tízezrek tüntettek délután a CEU-törvény ellen, és kérték Áder János államfőt, hogy ne írja alá. Régen láttunk ekkora kormányellenes tüntetést, a legelszántabbak, több ezren este a Fidesz-székházhoz is elmentek. Bár a tüntetés tárgya a CEU megmaradása volt, sokszor felcsendültek a "mocskos Fidesz" és az "Orbán, takarodj!" rigmusok.

Persze nem mindenki látta így. A kormányzati média megpróbálta meghamisítani a történteket. A TV2 például azt hazudta: "nem jött össze a kritikus tömeg". Persze, az nem derült ki, hogy mekkora lett volna az ideális létszám, de az kiderült, hogy Németh Szilárd szerint a tüntetést "a Soros György üzletember által pénzelt és irányított ügynökszervezetek gründolták"...

Az Origo sem volt elégedett a létszámmal. Ők azt írták: "Hiába a szervezett utazások, repülőjegyek, Facebook-akciók, csalódottak a szervezők"...

ITT VAN SIMICSKA LOPÓS PLAKÁTJAINAK 14 ÚJABB VÁLTOZATA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.09.1. Ők megállítják Brüsszelt, ti pedig oda mentek dolgozni – Ezért van munkaerőhiány Magyarországon
2. Ők stadionokat építtetnek, a ti házaitokat meg elárverezik a bankok – Ezért nem teljesít jobban Magyarország.
3. Ők helikopterrel járnak, ti rettegtek a 3-as metrón, hogy ne gyulladjon fel a szerelvény – Ezért nem kell Budapestnek olimpia.
4. Ők egyetemeket zárnak be, ti nem tudjátok kifizetni a tandíjat – Ezért gyűlöli a kormány az értelmiségieket.
5. Ők nemzeti konzultációt hirdetnek, a ti véleményetekre viszont senki sem kíváncsi Paks ügyében – Ezért ne add el magadat az oroszoknak!
6. Ők megvédték a nyugdíjakat, ti ezért féltek a nyugdíjas évektől – Ezért ne higgy el mindent a selypítős szőke nőknek.
7. Ők földeket és kastélyokat vesznek, te pedig közmunkásként dolgozhatsz a kastélykertben és a földeken – Ezért ne higgy a munkanélküli statisztikáknak.
8. Ők újságokat, rádiókat és tévéket vesznek, te pedig soha nem fogod tudni, mi történik valójában az országban – Ezért nincs kiegyensúlyozott tájékoztatás Magyarországon.
8. Ők letelepedési kötvényeket árulnak gazdag külföldieknek, ti pedig elmentek mosogatni Londonba – Ezért hazug a kormány migránsellenes kampánya.
9. Ők megvédik az országot a migrásoktól, ti nem tudjátok megvédeni magatokat a saját kormányotoktól – Ezért gyűlöli a kormány a jogvédő civil szervezeteket.
10. Ők beszedik a TAO pénzeket, ti soha nem fogjátok megtudni, hogy kitől jött a támogatás, ki kapta, és mire fordította – Ezért fertőzte meg a korrupció a sport világát is.
11. Ők megálmodták a vizes vb-t, ti pedig kifizetitek a számlát – Ezért ne higgy el egyetlen számot sem, melyekkel a kormány dobálózik.
12. Ők a várba költöznek, ti meg nem tudjátok kifizetni a gázszámlát – Ezért érdemes volt a Fideszre szavazni!
13. Ők azt ígérik, hogy kolbászból lesz a kerítés, ti viszont azt látjátok, hogy szögesdrótból van – Ezért ne dőlj be az idegengyűlöletnek.
14. És végül egy dakota közmondás ebből a témakörből: „Ők a washingtoni kormány ellen kampányolnak, ti viszont azt látjátok, hogy egy láda tüzes vízért eladják a népeteket a sápadtarcúaknak. – Ezért ne bízz soha a törzsfőnökökben!”

BRONSON ÁLLÁSA MÚLIK AZ ALÁÍRÁSON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.04.11.


Áder, a csornai Bronson, a példa arra, hogy nem könnyű Orbán pincsi kutyájának lenni. Nem könnyű a jellemtelen, korrupt, áruló emberek élete sem. Akkor sem, ha ezért az a jutalom, hogy egy palotában lakhat, és az a látszat, mintha egy állam elnöke lehet. Orbán böllérének a békéscsabai disznóvágáson nagyobb szabadsága van, mint neki. Eldöntheti a pörzsölést.

Áder balszerencséje, hogy Magyarországnak olyan vak és süket polgárai vannak, akik hét év alatt nem vették észre, hogy ebben az országban egyedül Orbán Viktor hozhat önálló döntést és annak semmi jelentősége nincs, hogy formálisan ki milyen pozícióban ül. Áder szolga, de nem a magyar nép, hanem Orbán szolgája. Azt kell csinálnia, amit ő parancsol neki.

Ezt azonban a vak és süket nép nem veszi tudomásul, és nem hagyja őt békén, hanem azt várja tőle, a senki szolgától, hogy ne írja alá azt, amit Orbán már eldöntött. Ő csak abban az esetben nem írhatná alá, ha valamiért Orbán ezt parancsolná neki. Ezért Áder abban a kínos helyzetben van, hogy tőle várják a CEU-ellenes törvény elkaszálását, miközben neki erre nincs hatalma.

El kell játszania, mintha független ember lenne, mintha mérlegelne, mintha számítana az, hogy alkotmányos-e a törvény vagy nem (nem az). Tőle várnak ilyet, benne bíznak, akinek saját fogkeféjéhez sincs köze. Ha Orbán azt mondja, holnap fogkeféje sincs. Onnan lehet tudni, hogy mi a parancs, hogy mit mondanak a gerinctelen kesztyűbábok...

ENNYI MOCSOK UTÁN, AMIT TI LENYOMTATOK ENNEK AZ ORSZÁGNAK A TORKÁN, ÉN SEM ALUDNÉK NYUGODTAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.04.10.


...Figyelj ide, jóember! A paranoia, az üldözési mánia borzasztó szar dolog önmagában is, de kormányprogramnak egyenesen tragédia. Márpedig itt egyvalaki van, aki összeesküvést sző a polgárai ellen, az ország különféle intézményei ellen, a fű alatt, estéről reggelre a budin összegányolt, senkivel előzetesen nem egyeztetett, a parlamenti szavazógépezeten átdarált agymenéseitek révén. Még mindig nem a kormányt akarja ellehetetleníteni senki (pedig ezerszer rászolgáltatok), hanem ti akarjátok kinyírni, és ha csak rajtatok múlik, ki is nyírjátok az ország legsikeresebb egyetemét. Folyamatosan, bizonyítékok nélkül háttérhatalmaztok, sorosoztok, és nemzetközi összeesküvésekről hadováltok.

De ha már vízióid vannak, Rogán: bármely törvényesen megválasztott kormányt el lehet hajtani a fenébe, ha az nem a feladatát látja el, hanem visszaél a hatalmával. A kormánybuktatás innentől kezdve nem az Fidesz előjoga. Egyelőre arról van szó, hogy megint elvetettétek a sulykot, megint a fejünkre szartatok és nem számoltatok azzal, hogy az, ami számotokra semmiféle értékkel nem bír, az a fél világ számára nagyon is. És főleg azzal nem számoltatok, hogy a magyarok előbb, vagy utóbb felemelik a seggüket a fotelből. Miután a stadionépítők korrupt jogászkormányának, azaz nektek Rogán, már nem sok lépése maradt ebben az ügyben, miután ti indítottatok aljas hadjáratot a CEU ellen, most kormánybuktatásról óbégattok, hogy amikor meg kell majd hátrálni, mert különben a fene megesz benneteket, majd legyen mire hivatkozni, hogy ti megmondtátok.

Megy a műsor a híveknek, akik talán még beveszik, hogy a kormány gyalázatos ügyködésével elégedetlen polgártársaik mindegyikét egy-egy Soros György rángatja, pénzeli, irányítja. Nagyon remélem, hogy ezúttal ezt benéztétek, és nem alaptalan az álnok aggodalmad, Rogán! Az elmúlt napokban kiderült, hogy a CEU ügye nem pártpolitikai ügy, azoknak is fáj, akik hozzátok hűségesek. Azt javaslom következésképpen, hogy ha már tavaly kiröhögtétek a pedagógusokat, ezúttal ne becsüljétek alá a saját polgáraitokat. Ha már a szotyolaköpködő, primitív barmok kormánya címet úgyis nehéz lesz levakargatni magatokról, akiknek az ország hírnevét öregbítő felsőoktatási intézmény szart sem ér, legalább a szopórollerről az utolsó utáni pillanatokban leszállhatnátok.

Jóindulatból mondom, bár a helyetekben nekem is üldözési mániám lenne. Ennyi mocsok után, amennyit ti lenyomtatok ennek az országnak a torkán, én sem aludnék nyugodtan. Ennek már így se, úgy se lesz jó vége. A demokratikus megválasztás nem ad örök felhatalmazást a hatalomban maradásra.

EURÓPA VIGYÁZZ!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.04.09.


Lehetett látni, hogy mire készülnek. Megmondták, igaz, nem bele a szemünkbe. De adtak füstjeleket, voltak mondatok, amelyekre lehetett volna figyelni. Alig kódolt gyomorforgató üzeneteket küldtek, még mielőtt hatalomra kerültek volna.

Ezt a cikket 2009. május 5-én írtam. Többen is írtak hasonlókat, de nem voltunk elegen és nem voltunk elég érthetőek, vagy hangosak. Lehet, azok voltak kevesen, akik hajlandók voltak meghallani azokat, akik Orbántól és a Fidesztől óvták Európát.

Ez az írás közel nyolc évvel ezelőtt jelent meg a Népszabadság internetes oldalán, egyetlen szót sem változtattam rajta.

Májusi üzenet Európának


Május másodikán a Budapesti Városligetben megint nem hallhattunk egy szót sem arról, hogy mit keres majd a Fidesz Európában. Milyen hírünket viszi majd a világba, hogyan fogja képviselni országunkat a nemzetközi fórumokon. Azt hallhattuk, amit már eddig is. Álruhába öltözött tolvaj kormányról és szélhámos milliárdosokról beszélt a Vezénylő Tábornok, éppen csak a karvalytőke nem lett név szerint megszólítva. Elég volt, harsogta többször is a Fidesz elnöke – börtönbe, börtönbe, válaszolta a feltüzelt tömeg.

Elég volt, ez most a legújabb jelszó. Magyarország legnagyobb, amúgy kormányzásra készülő pártjának elege van. Amúgy érthető, ha ki vannak akadva: lassan nyolc éve már, hogy nincsenek hatalmon, prominenseik korgó gyomorral szagolgatják a húsos fazék felől érkező ínycsiklandó illatokat, és bármennyire is igyekeznek, sehogyan sem tudják magukat a közös kassza kulcsához odaügyeskedni...

KÖVÉR MECCSE DUNASZERDAHELYEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.11.


Sportos hétvégét tartott a NER két oszlopa, úgymint Kövér házelnök, és Orbán atyaisten, és nem kocogni indultak, hanem természetszerűleg futballt figyelni. Kajánul konstatálhatjuk, hogy Orbán kedvenc csapata, a Videoton, hazai pályán – amely ezúttal a felcsúti szentély volt, mivel a fehérvári stadionra épp most kúrnak el tizenvalahány milliárd forintot – kikapott a Vasastól, amely gárda a néhai Kádár kedvenc alakulata volt.

Kádár János a maga együgyűségében a Vasast a munkásosztály csapataként értelmezte, ezért élt és halt érte, ezen kívül a sakkért volt oda, mert azt egy hokedlin is lehet űzni. Orbán viszont azt sem tudja, a sakkot eszik vagy isszák, vagy egyáltalán hány kapura meg hány labdával játsszák, de ezt az egészet csak mint történelmi különlegességet említettem meg az újszülöttek kedvéért, hozzá téve, hogy Kádár úr/et. nem szokott a Fáy utcában szotyolázni.

Ennél sokkal érdekfeszítőbb Kövér házelnök meccsnézése, mert nem szokott ő ilyen eseményekre járni. Most sem akárhová ment, hanem Dunaszerdahelyre – ami Szlovákia, ugye, hogy el ne feledjük -, éspedig talpig szurkolói cuccban, ami különösen pikáns. A DAC – az ottani csapat – a Slovan Bratislavával csapott össze, ami esemény egy Fradi-Dózsa a köbön, kiegészítve a szlovák-magyar zsigeri gyűlölet cukormázával, nem véletlen tehát, hogy házelnökünk erre volt kíváncsi éppen.

Meg, mint közismert, a MOL is adott szaros kétmillió eurót az ottani stadion felújítására, amit viszont idegenbe szakadt hazánkfiai, véreink nem böcsülnek igazán, hiszen épp ezen a meccsen az első félidőben nekiláttak lebontani az objektumot, ezért a rendőrök kizavarták őket a szektorukból. Addig is azonban – mint képünk is mutatja – félreérthetetlen karlengetésekkel jelezték identitásukat. Ez nem lehet véletlen, hiszen, mint a klub honlapja arról beszámol, a helyi ultrák, aki magukat Yellow Blue Supportres néven azonosítják, kiváltképp jó kapcsolatot ápolnak a Ferencváros hasonló hülyéivel, és ez mindent egyből megmagyaráz...

ITT OLVASHATÓ

80 000 EMBER SKANDÁLTA, HOGY " NE ÍRD ALÁ JÁNOS!"


ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: Borsi Rebeka
2017.04.11.


A szervezők becslése szerint 80 000 ember tüntetett vasárnap a CEU kinyírására megszavazott törvénymódosítás ellen, és azért, hogy Áder János ne írja azt alá. A Várkert Bazár előtti gyülekezőkor a tömeg a Lánchídtól egészen az Erzsébet hídig ért, később a Kossuth téren már a környező utcák is megteltek. Múlthét óta ez volt a harmadik tüntetés...

ITT OLVASHATÓ

TAVASZI TÜNTETÉS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.10.


Ez most tüntetés volt, habár ez is tavaszi napozásnak indult, de most talán még a neves amerikai blogger sem kap dührohamot, mint szokott, mikor a nép nevetgél és viháncol a mérgelődés helyett.
Egy idő után belejött a társaság és úgy viselkedett, ahogy olyankor kell viselkedni, mikor dühös az ember, ehhez megfelelő létszám is társult, úgyhogy majdnem minden stimmelt, habár aki forradalmat várt, az bizonyára csalódott.
Aztán persze elkopott a tömeg, a nép gazdátlanul vonulászott fel-alá, pedig még a juhász is tudja, ha nem megy elől a szamár, szétszaladnak a birkák.
Ha egyben marad a félszázezres tömeg, hát nem hiszem, hogy a Fidesz-székház előtt egy századnyi rohamrendőr sokat ért volna, de párszáz emberrel szemben még sokan is voltak.
Különösen, hogy ide már nem a kultúrrendőröket küldték, hanem a robotzsarukat, akik ott marconáztak talpig protektorokban, Darth Vader a TEK harcosaival meg bent várta a rohamot, de nem kellett kirántania fénykardját, mert a tömeg alapvetően azért békés volt...
Mikor írom a posztot, a tüntetők a földön ülnek, ami rendben is lenne , mondjuk holnap, a csúcsforgalomban, a Blaha - kereszteződésben, de így legfeljebb felfáznak, oszt megbírságolják őket a közterület szennyezéséért, ha oldalbapisilnek egy házat.
Azért azt mondanám a tüntetések szervezőinek, hogy ilyen esetekben a helyzetre legalább annyira fel kell készülni, mint amennyire a rendőrség felkészül, és nem lehet arra hagyatkozni, hogy majd valamelyik ki tudja, ki által delegált hangadó elrikkantja magát: Mennyünk tovább!
Ha akkor kezdjük el kitalálni, hogy hova, abból túró sem lesz, csak céltalan kóválygás a belvárosban, ami nem vezet sehova.
A tüntetést éppúgy meg kell komponálni, mint egy zeneművet, nem elég a nyitányt megírni...

Persze azért jó volt ez így is, habár a tömeg még nem ébredt rá az erejére, és persze így konfliktusa sem volt senkivel, de ne áltassa magát senki.
Ha élesre fordulna a helyzet, akkor előkerülnének Kubatov büntetett előéletű szabadságharcosai a kipróbált gyilkossal az élen, és akkor bizony verekedni kellene.
Ez a tömeg ma nem úgy néz ki, mint a sok lúd, amelyik disznót győz, inkább, mint egy békésen kószáló és legelőt kereső birkanyáj, melynek se egy Kukorica Jancsija, se pulijai nincsenek, de még a szamár is hiánycikk - kéretik kihagyni az általam feladott magas labda leütését...
Az is eléggé érdekes, hogy végre akadt valaki a jobboldalról, aki tarthatatlannak találta ezt az eljárást a CEU-val szemben, és nem a saját oldala ment neki, hanem a magukat demokratának tartó hívők, a kérlelhetetlenek, akik egymaguk akarják megnyerni a csatát.
Nem fog menni, mert egyrészt kevesen vagyunk, másrészt kevés köztünk, aki tudná, hogy miről beszél, mikor demokráciát emleget, harmadrészt meg úgy látszik, számolni sem tudunk, de hogy nem ismerjük az emberi természetet, az tutifix.
A választó az erő felé húz, márpedig az erőhöz az kell, hogy sokan legyünk, és az nem baj, ha nem mindenben értünk egyet.
Kádár anno azt mondta, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van, és sikeres lett vele.
Nekünk azt kellene mondani, hogy aki nincs Orbánnal, az velünk van, és mi is sikeresek lehetnénk, persze ehhez el kellene engednünk az igazság egyedüli letéteményeseinek szerepét, és abba illene hagyni egymás gyilkolását.
Aki ezt nem érti meg, az Orbánt támogatja, gondoljon magáról bármit is...

A CEU-TÜNTETÉS HÍRE BEJÁRTA A VILÁGOT, ÚJABB POFON A KORMÁNYNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD BLOG
Szerző: Szelestey
2017.04.11.


New York Times/AP

Magyarországon az illiberális állam leszámol a nyílt társadalommal, ennek részeként akarják bezárni a Közép-Európai Egyetemet. Orbán Viktor nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy az új amerikai vezetés az előzőnél kevésbé bírálja majd a kormányfő erőfeszítéseit a fékek és ellensúlyok felszámolására, a sajtószabadság megfojtására és az állam mindenre kiterjedő ellenőrzésének növelésére. A washingtoni Külügyminisztérium azonban egyértelműen kinyilvánította, hogy a CEU-t mindkét párt támogatja, és hogy a tárca továbbra is szorgalmazza az intézmény függetlenségét, illetve zavartalan működését. Az illetékes helyettes államtitkár éppen ma érkezik Budapestre, hogy magyar illetékesekkel részben az egyetemről tárgyaljon. Lehet persze az is, hogy Orbán meg akarja hívatni magát a Fehér Házba. Továbbá elképzelhető, hogy szívességet tesz Putyinnak, miután a paksi szerződéssel fokozottan függő helyzetbe hozza az országot az oroszoktól.

New York Times/ABCNews/Washington Post/AP


A tudósítás szerint 70 ezren vonultak fel, miután úgy ítélik meg, hogy a CEU Orbán Viktor illiberális politikájának célpontja lett. Évek óta nem volt ekkora tüntetés Budapesten. A felvonulók azt sürgették, hogy Áder János ne írja alá a törvényt, amelynek következtében az egyetem bezárhat, illetve távozásra kényszerülhet. Orbán Viktor illiberális állama szemben áll a Soros-féle nyílt társadalom eszményével. A miniszterelnök azt állítja, hogy az üzletember által támogatott civil csoportok, köztük a Transparency International és a Helsinki Bizottság külföldi ügynökök, amelyek a nemzeti érdekek ellen dolgoznak...