2021. október 5., kedd

AZONNALI BÉREMELÉST KÖVETEL ÉS KÖZÖSEN SZTRÁJKOLNA A KÉT PEDAGÓGUS-SZAKSZERVEZET

TELEX
Szerző: THÜRINGER BARBARA
2021.10.05.


Azonnali béremelést és az oktatásban dolgozók munkaterheinek csökkentését követelve közös sztrájkbizottságot alakít a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – jelentette be a két szervezet közös sajtótájékoztatóján kedden, a pedagógusok világnapján Budapesten. Céljuk továbbá a túlórák elszámolása és kifizetése, a munkaidő ésszerű mértékű korlátozása.

A PDSZ oldalára kirakott közlemény szerint a 4 követelésük a következő:

- A Pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-étől a minimálbér összege legyen.

- Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – idén szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára.

- A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje idén szeptember 1-től heti 22 óra legyen.

- A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval, illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja az élőben közvetített sajtótájékoztatóján közölte, hogy követeléseikről még kedden Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatják. Mint mondták, a kormánynak a jogszabály szerint öt napon belül ki kell jelölnie a sztrájktárgyalási partnereket. Szabó Zsuzsa közölte, hogy a parlamenti pártoknak is levelet írtak, azt kérve, tegyenek ajánlatot az oktatásban dolgozók számára...


HAZAI KORONAVÍRUS JELENTÉS, MEGJEGYZÉSEKKEL – 2021. OKTÓBER 05. KEDD

FÜHÜ BLOG
Szerző: Fühü
2021.10.05.


Hazánkban az elmúlt 24 órában 294 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) jelent. Ezzel 825.170 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A fertőzöttek száma egy hét alatt 11%-kal, a halálos áldozatoké 50%-kal nőtt.


Az elmúlt 24 órában 16 beteg hunyt el COVID 19 fertőzéstől. A fertőzéstől elhunytak száma 30.246.

Az aktív fertőzöttek száma 8.041. Kórházban 585 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 86-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 5.715-en vannak.

A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

816 ezren már a 3. oltást is megkapták.

Az elmúlt egy napon 8.122 tesztet végeztek el, a napi fertőzöttszám alapján a pozitivitási ráta 3,6 százalék a mintavételekben.

A JÁRVÁNY TERJEDÉSÉT A 4. HULLÁMBAN A KÓRHÁZI ÁPOLTAK ÉS A HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA MUTATJA, UGYANIS AZ ÁTOLTOTTSÁG ÉS A GYENGE VÍRUSKÖVETÉS KOMBINÁCIÓJAKÉNT RENGETEG FERTŐZÉS REJTVE MARAD...

BOD PÉTER ÁKOS: LEHET-E EGY ÚJABB GLOBÁLIS VÁLSÁG AZ EVERGRANDE BUKÁSÁBÓL?

PORTFOLIO
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2021.10.05.


Kipattanhat-e az Evergrande cégcsoport esetleges csődjéből egy újabb Lehman Brothers ügy? A kérdést újságírók, elemzők hada taglalja most a médiában. Ha valaki az Evergrande Group létezéséről eddig nem is hallott, nincs egyedül. Eddig csak szakmai körökben ismerték a kínai üzleti csoportot, amely sok egyéb mellett lakásépítéssel, ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, jórészt az ország kevésbé felkapott városaiban. De Vuhanról is roppant kevesen hallottak két évvel ezelőtt…

Ami az Evergrande ügyét az ingatlanos és tőkepiaci berkekből a szélesebb nyilvánosság elé röpítette, már eleve a mérete, legfőképp a cégcsoport mostanra felgyűlt tartozásállománya, amely dollárban számolva eléri a 300 milliárdot. Ez rengeteg pénz, nemcsak a magyar GDP-hez mérve, a kínaihoz is: annak 2 százaléka. Ha tehát az villan át az ember fejében, hogy egy pillangó szárnycsapása is kavarhat vihart a világ másik felén, akkor bizony ez a csapkodó teremtmény sárkányméretű. Meghökkentően nagy a tőkeáttétele ahhoz képest, hogy az Evergrande nem pénzügyi felügyelet alatt álló bank, amelynél elfogadott a saját tőkét sokszorosan meghaladó mérlegfőösszeg. A banki hitelek mellett a csoport tartozásai között ott vannak az ügyfelek ezreitől a megépítendő lakásokért felvett előlegek is. Ez az üzleti modell működőképes a lakásárak folyamatos és gyors növekedése mellett, noha időszakos likviditási gondokkal jár...

1000 FÁT VÁGNAK KI A 338 MILLIÁRD FORINTOS DÉLI KÖRVASÚT ÉPÍTÉSE MIATT ÚJBUDÁN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.10.05.


A fák a Déli Körvasút vágánybővítési munkálatai miatt kerültek veszélybe a Hamzsabégi sétánynál: a vasúti töltésen legalább 782 fát, a parkban 198 fát vágnak ki. A beruházók az új vágányok szükségességét az elővárosi vasúthálózat fejlesztésével indokolják, a tiltakozó lakosok szerint azonban a növekvő teherforgalom indokolja a gigaberuházást. A civilek szerint az ország teljes nyugat-kelet irányú vasúti teherforgalmának nincs helye Újbuda közepén, hiszen lenne más alternatíva. A tiltakozó lakók attól tartanak, hogy a mostani fejlesztés miatt egyáltalán nem fog megépülni a vasúti elkerülő a tehervonatok számára. A túlárazás-gyanús munkát egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég végzi el 338 milliárd forintért, miközben a 2020-as vasúti stratégiában még csak 90-120 milliárd forinttal számoltak. A kormány ügyeskedett a pénz előteremtésekor: az előző uniós operatív program terhére tettek kötelezettségvállalást.


A Déli Körvasút a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) együttműködésében megvalósuló gigaberuházás. A projekt során felújítják és bővítik a kelenföldi és a ferencvárosi pályaudvar közötti vágányokat. A beruházók az új vágányok szükségességét az elővárosi vasúthálózat fejlesztésével indokolják, aminek köszönhetően jelentős közúti forgalomtól és légszennyezéstől mentesülhet Budapest. A fejlesztés célja, hogy az elővárosi vonatok kedvezőbb alternatívát jelentsenek, mint az autóval való közlekedés. Ehhez pedig nem csak az új járatok és új megállók, hanem az is szükséges, hogy megfelelő, 10-15 perces gyakorisággal közlekedjenek a személyvonatok...

RASI🧡TIBORCZ, SZARVASBŐGŐ EB ÉS AZ EMBER, AKIT LEHETETLEN MEGFOGNI

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.10.05.Rasi🧡Tiborcz, Szarvasbőgő EB és az ember, akit lehetetlen megfogni.

A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI VAGYON LENYÚLÁSA - NER100 #7

YOUTUBE / NER100
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.10.05.2010-ben kettő, a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvényt fogadott el a parlament. A "nyugdíjreform" következtében a 3000 milliárdos nyugdíjvagyon 2013 végére elfogyott. 

Elindítottuk a NER100 sorozatot, amiben a NER ügyeit mutatjuk be rövid animációs filmekkel. Segítsd a munkánkat, írd meg, hogy szerinted mi a NER 5 legfontosabb ügye. Ide várjuk a leveledet: juhi@juhaszpeter.eu

A NEW YORK TIMES LELEPLEZTE, HOGYAN NÉMÍTJA EL ORBÁN AMERIKÁBAN A KRITIKÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.05.


A cikk szerint 2012 óta Orbán 4,5 millió dollárt fizetett Amerikában lobbistáknak. Ez bődületes összeg, 1 milliárd 382 millió forint. Mindezt az adófizetők pénzéből, csak azért, hogy megvásároljanak embereket, lefizessenek befolyásos közéleti szereplőket, becsapjanak kormányzati embereket és a közvéleményt.


A New York Times terjedelmes összeállításban számolt be arról, hogyan próbálja befolyásolni Orbán az amerikai közvéleményt, az amerikai döntéshozókat, és milyen pénzekkel igyekszik hamis képet festeni a rendszeréről az amerikai sajtóban és a politikai életben, hogyan szerez támogatókat a rendszere számára.

Az írás összefoglalja, hogy Orbán dollármilliókat éget el Amerikában a magyar adófizetők pénzéből, de a csaknem tíz éve tartó kampánynak egyre láthatóbb jelei vannak. Ezek közé tartozik az amerikai jobboldal prominenseinek magyarországi megjelenése, köztük Mike Pence, Jeff Sesson és Carlson Tucker útjai.

Amerikában szigorú törvények szabályozzák a politikai lobbitevékenységet, a külföldi államok lobbistái kötelesek bejelentkezni és a szervezeteiket lobbiszervezetként regisztrálni. A New York Times kiderítette, hogy Orbán egyik legjelentősebb lobbiszervezete, a Hungary Foundation ezt nem tette meg.

Az Orbán-rezsim politikai képviseletét ellátó alapítvány azt hazudta, hogy kizárólag kulturális és oktatási tevékenységet fejt ki, de az amerikai lap számos példával bizonyítja, hogy ez nem igaz, az alapítványhoz kapcsolódó személyek egyértelműen politikai lobbisták, akik rejtik a valódi céljaikat.

A cikk szerint több amerikai agytröszt meg is szüntette a kapcsolatát az alapítvánnyal emiatt. Érdekes az, amit a New York Times az amerikai-magyar szervezetek lobbistáiról közöl. A magyarul sem tudó Max Teleki demokrata szavazó, aki megpróbált külpolitikai kérdésekben Biden kampányába bekapcsolódni.

Teleki letagadta, hogy bármi köze lenne Orbánhoz, ami azért nevetséges, mert Amerikában mindenki tudja, hogy az összes többi washingtoni amerikai-magyar vezetővel együtt Orbán elkötelezett lobbistái és szekértolói, még üzleti vállalkozások is kötötték őket a fideszes holdudvarhoz.

Telekit leleplezte a demokrata kampánycsapat, és az Orbán-rezsimhez kötődő kapcsolatai miatt elküldte a Biden-kampányból, az ügyet pedig – külföldi állam befolyásolási kísérlete miatt – átadta az FBI-nak. A cikkből nem derül ki, indult-e nyomozás, az viszont igen, hogy Telekit nem lehet lerázni.

Azóta is betolakodott, s a demokraták oldaláról próbálkozik az Orbán-rendszer érdekeinek képviseletével Washingtonban. Teleki egyértelműen az Orbán-rezsimnek dolgozik. A másik hírhedtebb figura Koszorús Ferenc, annak a Koszorúsnak a fia, akit úgy állították be, mintha a horthysta “csendőrpuccs” leverésével ő mentett volna meg zsidókat, s ez lett volna a szándéka, ami közönséges hazugság.

Az ifjabb Koszorús a legsötétebb amerikai-magyar figurák egyike, aki mindent megtett azért, hogy az amerikai-magyar emigrációban levő magyar szervezeteket elfoglalja a szélsőjobboldal és a fasiszták. Az Amerikai Népszava maga is érintett ebben, mert Koszorús megszállta az Amerikai Népszava alapítójának szervezetét is, és onnan aljas módszerekkel eltávolította a jelenlegi tulajdonost is, mert nem fasiszta.

Koszorús egyszerűen megszállta az Amerikai Magyar Szövetséget és azon keresztül lehetetlenítette el minden amerikai magyar szervezet demokratizálását, a szélsőjobbon kívül bármilyen amerikai-magyar szerveződés létezését és bekapcsolódását az amerikai magyar közéletbe.

A New York Times szerint ez a Koszorús, aki már 2o1o előtt is a magyar szélsőjobb és Orbán lobbistája volt, most azt nyilatkozta, hogy megbeszéléseket kezdeményezett a Biden-adminisztrációval, mert “az embereket érdeklik a demokratákkal és a republikánusokkal való kapcsolatok is”...

HUSZONÖT SZÁZALÉKKAL DRÁGULT A LISZT, AZ OLCSÓ TÉSZTA MÁRIS ELTŰNŐBEN VAN A BOLTOKBÓL

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.10.05.


Tavaly ilyenkor, azaz 2020 szeptemberében az Aldiban és a Lidlben körülbelül egyszerre, és forintra megegyező mértékben emelkedett a legolcsóbb, azaz sima BL55-ös liszt ára. Ezt azért tudtuk, mert akkor már január óta minden hónap utolsó napján megnéztük összesen 42 termék árát, hogy saját bevásárló kosarunkon keresztül kövessük az élelmiszer inflációt (vagy éppen árcsökkenést). Tavaly szeptemberben tehát e szerint az augusztus végi 109 forintról egységesen 119 forintra ugrott a két diszkontban a liszt kilónkénti ára.

Mivel az áruházláncok sok esetben éves beszállítói szerződésekkel dolgoznak, az volt a várakozásunk, hogy idén szeptemberben is hasonló jelenségre számíthatunk, és így is történt.

Makrogazdasági szinten már tavasz óta a csapból is az folyik, hogy a járvány után meglódul az infláció, emellett a sütőipari szakmai szervezetek is (szokás szerint) a liszt jelentős drágulását vetítették előre. A sokakat érdeklő kérdés azonban mindig az, hogy ez mikor és milyen mértékben jelenik meg az üzletekben.

Szeptember 30-án az Aldiban tapasztaltuk először azt, hogy egy év változatlanság után

119-ről hirtelen 149 forintra emelkedett a liszt ára, vagyis a tavalyinál sokkal nagyobbat, 25 százalékot ugrott.

A Lidlben, a Penny Marketben és a Tescóban szeptember utolsó napján ugyan még találtunk 119 forintos lisztet (talán a megmaradt készletek kiárusítása folyik), de cikkünk írásakor, azaz október 4-én hétfőn már a Lidlben is 149 forintba került a liszt...

EZÉRT KELL A BÉKEMENET - HUPPA-VÁLOGATÁS

HUPPA.HU
Szerző: Huppa
2021.10.05.


“Nagyon sokan vagyunk, és egyre többen leszünk”


Bencsik András szerint azért kell a Békemenet, nehogy a “zajos ellenzéki propagandakampány bármelyikünket is elbizonytalanítson”. Ez felér egy beismeréssel.

Babakocsival megy neki a Békemenet Gyurcsánynak

“Budai srácok, budai lányok, pesti srácok, pesti lányok, gyertek velünk!”

Ismét névtelen írásban támadja Budapest főpolgármesterét a közmédia híroldala

Az írás hangneme finoman szólva távol esik a közmédiumokkal szemben támasztható, kiegyensúlyozottsági elvárásoktól.

Orbán Viktor honlapja a félelem ígéreteivel van tele

Nagyon kevés szöveg, annál több fotó és videó, hogy a legegyszerűbbek is megértsék, mit üzen. Ám bármennyire is igyekszik elrejteni, a posztokból egyre világosabban kitűnik, megértette, hogy a NER számára vége az aranyéletnek. Ezt pedig ígérgetésekkel, a félelmét az erő fitogtatásával próbálja leplezni.

Tudják Matolcsy Györgyék kezelni Orbán Viktorék osztogatásának hatását?

Már egy ideje úgy lehet jellemezni a kormány és az MNB viszonyát, mint amikor valaki megy előre árkon-bokron át, nem törődve azzal, hogy mit hagy hátra maga után, miközben az utána jövő másik személy minden erejével azon van, hogy megpróbálja helyreállítani a növényzetet.

Bélyegeket vett az állam 42 milliárdért

Sajátosan képzeli a kormány a gazdaságvédelmet: tavaly ezen a címen vett bélyegmúzeumot, adott készpénzt fideszes alapítványoknak, de százmilliárdok sorsa így is ismeretlen.

Semjén Zsolt: Ami jó az egyháznak, az jó az országnak


Ez szerinte Szent István óta a magyar történelem egyik fontos tanulsága. Biztos másik törikönyvből tanult.

Bort ittak – vizet prédikáltak

Sok álszent politikusnak lehetett álmatlan éjszakája…

Az offshore-világban is híre ment, hogy Magyarország jó hely az adózási manőverekre

Az Orbán-kormány által 2010 után bevezetett adóváltozások jóval kedvezőbb hellyé tették Magyarországot adózási szempontból a külföldi cégek számára.

Végelszámolás alá került az Elios Zrt.

Az OLAF a 35 vizsgált pályázatból 17-nél állapította meg, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki a pályázatok kiírásánál.

A csopaki csata

Kerítéssel zárta el az állami Balatoni Hajózási Zrt.-től megvett kikötőt az új, a NER idején sokat nyerő vállalkozó, holott a település vezetése szerint ezt nem tehetné meg.

Jó lenne látni a hivatalos adatokat

Hogy a kórházban ápoltak közül hányan oltottak, és hányan nem.. Sosem tudjuk meg.

Egyre többen vannak kórházban, de keveset tudni róluk

Falus Ferenc szerint az, hogy az elvégezett tesztek 4,6 százaléka pozitív, azt jelenti, hogy a járvány kontrollálási lehetőségét már elengedte a kormány.

Fizet az indiai kormány a halálos Covid-áldozatok után


A bíróság a katasztrófavédelmi törvényre hivatkozik mondván, a Covid-19-járványt katasztrófaként kell kezelni…

A szlovén kormány mozgáskorlátozást vezet be több városban a tiltakozások miatt

Szlovénia függetlensége óta először aktiválta kormány a jogszabály ezen cikkelyét.

GÖNCZ KINGA: A NÁRCISZTIKUS POLITIKUS AZÉRT BESZÉL CSAK A SAJÁTJAINAK, MERT NEM TUDJA ELVISELNI A NEGATÍV INDULATOKAT

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2021.10.05.


Minden politikusnak nagyon hasznos, ha nem az egész életét tölti a politikában, de sokszor annak látjuk példáját, hogy sokan azért nem tudják abbahagyni a politikai szerepvállalást, mert nem nagyon van hová visszamenni – mondta Göncz Kinga egykori külügyminiszter arra a kérdésre, hogy sokan nem tudják, merre jár, miután abbahagyta a politizálást. A korábbi politikus a CEU-n tanít, ahol korábban is oktatott, de miután az egyetem egy országgal arrébb tette a székhelyét, ő is Bécsben él. Emellett pszichiáterként fogadja – leginkább – az ott élő magyarokat.


Minden látható vezetői szerep azzal jár együtt, hogy az ember személyisége háttérbe kerül és ő egy vegyítési felület lesz. Belelátnak jókat és rosszakat, idealizálják és leértékelik – mondta Göncz Kinga arról, milyen is lesz egy ember személyisége, ha vezetővé válik. „Mindenki, aki akármilyen kis körben vezető szerepben van, ezt valamilyen szinten megéli. A politika ennek felnagyított formája. Egy vezető általában személyes kapcsolatokban létezik, nemcsak a médiában és nemcsak távolról. A politikus sok ember számára csak egy kép és nagyon nehezen jön át a személyisége. Igen megterhelő tud lenni az, amit rávetítenek az emberre. Egyébként a túlértékelés még veszélyesebb, mint a gyűlölet és a támadások. Az egyik csapda politikusként az, hogy az ember elkezdi elhinni, hogy ő fantasztikus, aki csak azért nem jár a vízen, mert nem szeretne vízen járni, de ha megpróbálná, akkor egészen biztosan sikerülne neki.”

„Amiben Magyarország nagyon jó, hogy ebben a túlpörgetett, gyűlölködő hangulatban politikusként iszonyatos mennyiségű indulatot kap az ember és ezt néha személyesen is megéli.”...

“A FIDESZ-KORMÁNY TUDATOSAN LEÉPÍTETTE A SZOCIÁLIS RENDSZERT” – INTERJÚ BATA BOGLÁRKÁVAL A NORVÉG PÉNZEKRŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZIMRE ZSUZSA
2021.10.05.


Sikertelen, majd újra kiírt pályázat, aztán 77 milliárd forintos bukás. Így lehetne összefoglalni, mi történt az elmúlt hónapokban a Norvég Alap és Magyarország között. A két félnek nem sikerült megállapodnia, ezért Magyarország elvesztette a hozzáférést mintegy 214 millió euróhoz. A Civil Alap elosztására konzorciumok pályázhattak, és a lebonyolítóra a kormánynak is rá kellett bólintania. Mivel ez két körben sem történt meg, ezért hazánk elvesztette a pénzt. Bata Boglárkával, a Kárpátok Alapítvány igazgatójával arról beszélgettünk, hogy mi vezett idáig.


Bata Boglárka a Miskolci Egyetemen szerzett közgazdaságtanból (humán erőforrás menedzser) és politikatudományból (európai uniós szakértő) diplomát. 2005 óta dolgozik a Kárpátok Alapítványnál, amelynek 2008 január 1-től az ügyvezető igazgatója. Ügyvezetői tevékenysége mellett a Norvég Civil Támogatási Alap és a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alap programvezetői feladatait is ellátja/elátta.

VINCENT KEZDEMÉNYEZÉS AZ ELŐVÁLASZTÁSSAL KAPCSOLATBAN

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2021.10.04.


Kezdeményezzük az Országos Előválasztási Bizottságnál, hogy a második fordulóban egyedül az Örülünkvincent blog indulhasson és ne a miniszterjelölt-cím, hanem a Kormányzó és Legfőbb Hadúri címért. Javasoljuk továbbá, hogy Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nevét kék filccel húzzák át a szavazólapon és kétszer maradjanak ki a dobásból. Tudomásunk van róla, hogy egy másik kezdeményezést is benyújtanak a Országos Előválasztási Bizottsághoz, ami pontosan annyira felel meg az előzetesen elfogadott szabályoknak, mint a miénk, de az sokkal uncsibb.

MÁR IGÉNYELHETŐ A 70 MILLIÓS ZÖLD HITEL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.05.


Egymás után sietnek bejelenteni a bankok, hogy már náluk is elindult az MNB új, energiahatékony lakás vásárlására vagy építésére igényelhető, szuperolcsó zöld hitele. Míg a többség a maximális 2,5 százalékos kamattal kínálja a kölcsönt, akad már 1,99 százalékos kamatozású ajánlat is.


Október 4-étől lehet igényelni az új energiahatékony otthonok vásárlására és építésére a szuperolcsó, legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású NHP Zöld Otthon Hitelt. (Az NHP Zöld Otthon Hitellel kapcsolatos minden tudnivalót ebben a cikkünkben írtuk meg.) Már a start reggelén sorra jelentették be a bankok, hogy elindultak a termékkel.

Míg a többség 2,5 százalékos kamattal hirdette meg az új zöldhitelt, a Gránit Bank az indulásnál mindenki alá ígért az 1,99 százalékos kamattal. Mint közleményükben írják: az NHP Zöld Otthon Program keretében igényelhető kedvezményes hitel iránt rendkívül erős érdeklődést tapasztalt a Gránit Bank, az előzetes tájékoztatásra létrehozott oldalon néhány nap alatt rengetegen regisztráltak, így jelentős összegű hitelkihelyezésre számítanak...

ORBÁN AZ ELLENZÉKI PÁRTOK EGYSÉGES FRONTJÁVAL NÉZ SZEMBE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.10.05.


Most, hogy igencsak felizzottak a kedélyek az ellenzéki előválasztási kampányban, talán segítheti a higgadt, mértéktartó gondolkodást, ha belehallgatunk, miként írja le a történteket a Reuters világhírügynökség. Ténybeli újdonság a magyar médiában megjelentekhez képest mindebben nincs. Ami figyelemreméltó, az csak a tárgyilagosság. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.


Tehát. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Márki-Zay Péter, abban a törekvésben, hogy jövőre elmozdítsák Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, egyesítették erőiket az ellenzéki előválasztás második fordulójára. Ezt közös sajtótájékoztatójukon jelentették be hétfőn. A lépés gyengítheti Dobrev Klárának, a baloldali Demokratikus Koalíció jelöltjének az esélyeit, aki a múlt héten megnyerte az első fordulót. Az előválasztás során az egyesült ellenzék vezetőjét választják ki a jövő tavaszi választásra. Karácsony második lett, a konzervatív Márki-Zay Péter, a dél-magyarországi Hódmezővásárhely polgármestere előtt. „Az előválasztáson egyenrangú felekként, politikai szövetségben fogunk indulni” - mondta Karácsony, hódmezővásárhelyi találkozójuk után. Azt kérik a szervezőktől, hogy nevüket egymás mellett szerepeltessék a szavazólapon, mint két olyan miniszterelnök-jelöltet, akik egyesült politikai programmal indulnak. Ha megválasztják őket, egyikük miniszterelnök lesz, a másik pedig miniszterelnök-helyettes, és közösen fognak döntéseket hozni, mondta Karácsony. Azt még nem döntötték el, ki melyik pozíciót foglalja el. A jövő évi parlamenti választáson Orbán, 2010-es hatalomra kerülése óta első ízben az ellenzéki pártok olyan egységes frontjával néz szembe, amelyben benne vannak a szocialisták, a liberálisok és és a volt szélsőjobboldali - most jobbközép - Jobbik is. A közvélemény-kutatások szerint Orbán nacionalista Fidesz pártja és az ellenzéki koalíció fej fej mellett áll, ami azt vetíti előre, hogy több mint egy évtizedre visszatekintve ez lesz a legszorosabb választás. Az ellenzéki szavazók a vártnál nagyobb számban jelentek meg az előválasztás első fordulójában: országosan több mint 633 ezer voksot adtak le. A második forduló október 10. és 16. között lesz.

Lépjünk tovább. Először nagyon röviden az EUOberserver brüsszeli hírportál értesülése. Eszerint Magyarország az egyetlen olyan EU-tagállam, amely ellenzi azt az uniós tervezetet, hogy csábítsanak magasan képzett bevándorló munkaerőt Európába. Egy szeptember 24-ei keltezésű EU-dokumentumban az áll, hogy Magyarország sem szükségesnek, sem helyénvalónak nem tartja a legális migráció területén a releváns szabályok további összehangolását.

Most pedig valamivel bővebben New York Times azon összeállításáról, amely Orbán Viktor amerikai befolyásszerző törekvéseit térképezi fel nagy részletességgel. A cikk, amelynek csak kis szeletét van idő ismertetni, kiemeli, hogy a szélsőjobboldaliként említett kormányfő dollármilliókat költ lobbizásra, elemző műhelyek - think tankek - támogatására, szövetségek ápolására Washingtonban. Mindennek látható gyümölcse volt, hogy Mike Pence, Donald Trump volt alelnöke a múlt hónapban felszólalt Magyarországon egy olyan konferencián, amelyet a konzervatív társadalmi értékeknek szenteltek, hogy nemrég szintén Budapestre látogatott Jeff Sessions volt amerikai igazságügyi miniszter, hogy a nyáron Magyarországról sugározta a Fox News egyik adását Tucker Carlson, valamint hogy az Amerikai Konzervatív Unió a jövő év elején Budapesten tartja konferenciáját. A magyar kormányhivatalok hálózata, washingtoni lobbisták, magyar diaszpóraszervezetek, oktatási intézmények és a kormány által finanszírozott alapítványok erőfeszítései azt célozzák, hogy Orbán Viktort a világporondon szereplő konzervatív vezetőként mutassák be, szemben azzal, hogy olyan autoriter nacionalista hírében áll, aki Oroszországnak és Kínának jár a kedvébe.

A törekvés néha járt is némi kézzelfogható, bár múló eredménnyel, így például a Trump-kormányzat visszavonta az amerikai külügyminisztérium által a magyar független médiának szánt pénzügyi támogatást, Orbán pedig 2019-ben megkapta a régen áhított meghívást a Fehér Ház Ovális Irodájába.

A magyar hálózat működésének nagy része legális és szokványos, de egyes ténykedések szürke zónákat is érintenek, így például a külföldi érdekeket képviselő személyekkel kapcsolatos átláthatósági követelmények terén, az elnökválasztási kampányok külföldi befolyásolására irányuló törekvéseket illetően, vagy pedig azzal az etikai problémával kapcsolatban, hogy elemző műhelyek pénzt fogadnak el kormányoktól vagy azok megbízottaitól - írja a New York Times. A cikk szerint tavaly két prominens külpolitikai think tank is megszakította a kapcsolatot a budapesti kormány által finanszírozott Magyarország Alapítvánnyal, Joe Biden elnökválasztási kampánycsapata pedig 2020 augusztusában elhatárolódott egyik önkéntes politikai tanácsadójától, Maximilian N. Telekitől, akiről olyan aggasztó értesülések jutottak el a kampánycsapathoz, hogy kötődik az Orbán-kormányhoz és a Fideszhez. „Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ellenőrizzük ezeknek a jelentéseknek a helytálló voltát, de úgy véljük, hogy az lenne a leghelyesebb, a kampány számára a legjobb, ha ön visszalépne a kampány tanácsadó hálózatában való további részvételtől” - áll a New York Times szerint abban az emailben, amelyet a Biden-kampánycsapat egyik embere küldött Telekinek, aki ki is lépett, bár tagadta, hogy érdemi kapcsolata lett volna a magyar kormány bármely tagjával a Biden-csapattal való együttműködésének kezdete óta.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

EGYRE TÖBBEN VANNAK KÓRHÁZBAN, DE KEVESET TUDNI RÓLUK - – LASSÚ, DE EGYÉRTELMŰEN EMELKEDŐ PÁLYÁRA KERÜLT A JÁRVÁNY – ÉRTÉKELTE A HÉTVÉGE ADATAIT FALUS FERENC EGYKORI TISZTIFŐORVOS.

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.10.05.


Bár az eddigi száraz, enyhe idő nem kedvezett a vírus terjedésének, a járvány helyzet mégis egyre romlik: a hétvége három napja alatt 31 ember halt meg, kórházban 560 covidost ápolnak, közülük pedig már 87-en szorulnak lélegeztetőgépre. Egyetlen hétvégén 1492 új fertőzöttet regisztráltak. – Lassú, de egyértelműen emelkedő pályára került a járvány – értékelte az adatokat Falus Ferenc egykori tisztifőorvos. Hozzátette: azt az továbbra sem tudni, minek köszönhető, hogy eddig nem ment át exponenciális növekedésbe a járvány. Ezzel együtt is figyelmeztető jelnek tartja, hogy az új fertőzöttek, a lélegeztetőgépen lévőké és a kórházban ápoltak száma is jelentősen nőtt az előző hétvégéhez viszonyítva. – Valószínűleg, ha hidegebb lenne és beszorultunk volna a zárt terekbe, sokkal rosszabb lenne a helyzet – mondta a szakember. Szerinte a látszólag kedvező járványhelyzet okai közt most az is közrejátszhat, hogy a delta-vírus okozta tünetek sokkal inkább hasonlítanak a nátha, illetve a megfázás jeleihez. Így sokak, akiknél csak enyhe lefolyású a betegség nem is tudják, hogy koronavírustól betegek. Emiatt pedig nem feltétlen fordulnak orvoshoz, viszont terjesztik a vírust. 

Falus Ferenc szerint az, hogy az elvégezett tesztek 4,6 százaléka pozitív, azt jelenti, hogy a járvány kontrollálási lehetőségét már elengedte a kormány. Akik megfertőződnek a vírussal, azoknak a 3-4 százaléka meghal vagy súlyos, életveszélyes állapotba kerül. Ha a kormányzat nem akarja korlátozásokkal védeni az emberek egészségét, akkor a lakosságnak kellene öntudatosabban viselkednie: zárt terekben ismét fölvennék a maszkot, tartanák a fizikai távolságot és fokozottan ügyelnének a kézhigiénére. Hozzátette: jól látható, hogy azokban az országokban, ahol sikeres a védekezés és 80 százalék feletti az átoltottság – például Norvégiában, Dániában, Svédországban – jóval kevesebb áldozatot szed a járvány. – Ezért nagyon fontos volna, hogy aki még nem kérte a vakcinát, az mielőbb oltassa be magát – figyelmeztetett a szakember. – Bár pontos adatokat nem közöl a kormány, azt tudni lehet, hogy oltottak és oltatlanok is kerülnek kórházba továbbá szignifikánsan megnőtt a 60 év alattiak meg a 80 éven felüliek halálozási száma - tette hozzá...

A KORMÁNYNAK SZEMBE KELLETT FORDULNIA A KÜLFÖLDI ELADÓSODÁST ELLENZŐ DOGMÁJÁVAL, SAJÁT MAGA MIATT

G7.HU
Szerző: KARSAI GÁBOR
2021.10.04.


(Karsai Gábor a GKI vezérigazgató-helyettese. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


Az Államadósságkezelő Központ szeptemberi bejelentése mintegy 4,5 milliárd euró, vagyis 1600 milliárd forint értékű devizakötvény kibocsátásáról (pdf) óriási megrökönyödést keltett. Gazdaságpolitikai témában talán csak az IMF 2010 nyári „kipaterolását” másfél évvel követő, 2011 végi visszahívása utalt ilyen méretű fordulatra.

Ez a 4,5 milliárd euró a GDP mintegy 3 százaléka, a 2021. első félév végén fennálló nettó külső adósság mintegy egynegyede. A devizakötvény-kibocsátást ráadásul váratlanul, a külföldi hitelek veszélyeit unalomig hangoztató évtizedes propaganda után bonyolították le. Tavaly év végén egy, a mostaninál sokkal kisebb összegű devizakötvény-kibocsátás után a Pénzügyminisztérium egyenesen úgy vélte, hogy 2021-ben már nem lesz ilyenre szükség. A pénzügyminiszter még negyedéve is úgy vélekedett, hogy Magyarország nettó külföldi adóssága nemhogy növekedni nem fog, de hazánk a következő években egyenesen nettó hitelezővé válhat.

A kormányzat természetesen bagatellizálni igyekszik korábbi elveinek feladását, sőt – például a pénzügyminiszter szerint –

"Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon,"

amit a közel négyszeres kereslet és az alacsony kamatfelár is mutat...


KINYÍLT PANDORA SZELENCÉJE, ELTITKOLT FRANCIA KASTÉLYOK, LONDONI IRODÁK ÉS RENGETEG BE NEM VALLOTT VAGYON HULLOTT KI BELŐLE

444.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2021.10.04.


„A 21. században már annyi információ van mindenkiről, hogy előbb-utóbb ki is szivárog. Ha a leggazdagabbak közé tartozol, jobban teszed, ha elrendezed és bevallod az ügyeidet, és nem próbálod egy pálmafa alatt elrejteni az aranyadat, mert előbb-utóbb valaki rá fog találni.” Luke Harding, a Guardian újságírója ezt a tanulságot vonta le a világ leggazdagabb és leghatalmasabb emberei számára a legújabb és minden eddiginél nagyobb offshore szivárogtatás után. A Pandora Papers névre keresztelt szivárogtatás, a Panama Papershez és hasonló korábbi szivárogtatásokhoz hasonlóan ismét politikusok, üzletemberek és barátaik, hozzátartozóik, családtagjaik vagyonát tárja fel, amelyet azok offshore cégek hálózatán keresztül igyekeztek elrejteni a világ elől. Az újabb feltárt adatokból kiderült, hogyan üzletelt talán tudtán kívül Azerbajdzsán autoriter vezetőjével a brit királyi család, hogyan vásárolt villát a francia riviérán Orbán cseh elvbarátja, és miként spórolt pár százezer font ingatlanadót Tony Blair volt brit miniszterelnök.

Kinyílt a szelence


A Pandora Papers szivárogtatást a washingtoni központú International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) koordinálta. A szervezet egy minden eddiginél nagyobb, 2,94 terabyte-ot kitevő adatcsomagot kapott 14 különböző offshore szolgáltatótól szerte Panamától és a Bahamáktól a Seychelle-szigeteken, Monacón, Svájcon és Dubajon át Vietnamig és Szingapúrig. Ahogy a korábbi szivárogtatásoknál, most is világszerte több tucat újság munkatársai rágták át magukat másfél éven át az óriási adathalmon, hogy aztán egyszerre publikálják, mit is találtak.

Magyarországon a Direkt36 volt az ICIJ partnere, cikkükben pedig több magyar vonatkozású ügyet is feltártak. Kiderült például, hogy 2016-ban 50 ezer dollárnyi részvényt vásárolt egy, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégben Kertész Balázs, Rogán Antal bizalmasa. De voltak offshore cégek a valaha Mészáros Lőrinc cégeit igazgató, most a 4iG-vel a kormányzati informatikai beszerzéseket sorra nyerő Jászai Gellért, a valaha Simicska Lajos jobbkezének számító Nyerges Zsolt és Horváth László kormányközeli vállalkozó és tiszteletbeli kazah konzul tulajdonában is.

A szivárogtatásban szerepelnek Vlagyimir Putyin köréhez tartozók, királyok, miniszterelnökök, elnökök, akik mind takargatni akarták a világ elől, mennyi pénzük is van, és mit vásárolnak belőle...FIGYELMEZTETTEK A GYERMEKORVOSOK, MÁSOK A TÜNETEK A NEGYEDIK HULLÁMBAN

SZABAD EURÓPA
Szerző: FAZEKAS PÁLMA
2021.10.04.


Fertőzőbb, mint a bárányhimlő – írja a negyedik járványhullámért felelős delta-variánsról a Házi Gyermekorvosok Szövetsége, amely támpontokat fogalmazott meg a gyermekek ellátásához. Az eddigi nemzetközi tapasztalatok alapján a magyar szakemberek arról írnak, hogy a delta-variáns okozta járványban a 18 év alattiak a felnőttekkel azonos arányban fertőződhetnek meg minden korosztályban.


„Maszkban tanítok, de ez kevés kollégámra jellemző. Örülnék, ha fontolóra vennék a döntéshozók, hogy kötelezővé teszik a maszkviselést az oktatási intézményekben” – mondta a Szabad Európának egy budapesti pedagógus, aki negyedik osztályosokat tanít. Vagyis azt a korosztályt, amelyet nem oltanak.

A tanárnő, akinek a családjában több generáció lakik együtt – ápolásra szoruló idős ember és gyermekét váró fiatal nő is van körülötte – fél, hogy hazaviszi a fertőzést, és örülne, ha lenne rendszeres tesztelés az iskolákban. Abban az iskolában egyébként, ahol ő tanít, most is mérik érkezéskor a diákok hőmérsékletét, mindenütt ki vannak helyezve a kézfertőtlenítők, a szülők pedig nem mehetnek be az épületbe.

Mint mondja, a tanév első heteiben kiugróan sok volt a megbetegedés a tanárok és a gyermekek körében, tesztelés hiányában azonban nem tudják, hogy ez a negyedik járványhullám számlájára írható-e, vagy egyszerűen az okozza, hogy mindenki visszatért a közösségbe az online oktatás járványügyi szempontból biztonságosabb közegéből...

AZ OFFSHORE-VILÁGBAN IS HÍRE MENT, HOGY MAGYARORSZÁG JÓ HELY AZ ADÓZÁSI MANŐVEREKRE

DIREKT36 / TELEX
Szerzők: PETHŐ ANDRÁS, ZÖLDI BLANKA
2021.10.05.


Csábítónak tűnő ajánlat érkezett be 2012-ben az Alpha Consulting nevű Seychelles-szigeteki offshore szolgáltató céghez egy magyar ügyvédi irodától.

„Úgy látom, hogy számos országban ellenszenvvel viseltetnek a klasszikus offshore területek bejegyzett cégekkel szemben és számos esetben gyanúsan kezelik őket, ami adóvizsgálatok formájában jelentkezik” – írta a Kovács V. Gábor Ügyvédi Iroda, hozzátéve, hogy van egy megoldás a problémára.

Az ügyvédi iroda javaslatának lényege az volt, hogy Magyarországon alapított cégek beiktatásával sikerülhet eloszlatni az offshore cégek körüli gyanút. Ha mondjuk egy Seychelles-szigeteki cég alapít egy magyarországi kft.-t, és azon keresztül végzi a tevékenységét, akkor azzal – ahogy az ügyvédi iroda fogalmazott az egyik brosúrájában – „az offshore struktúrák adózásilag hatékony onshore arcot kapnak”...


ANDREJ BABIŠ OFFSHORE CÉGEKEN KERESZTÜL VÁSÁROLT TIZENHAT FRANCIAORSZÁGI INGATLANT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2021.10.05.


Andrej Babiš cseh miniszterelnök a gyanú szerint eltitkolta, hogy adóparadicsomokban alapított cégeken keresztül a Francia Riviérán vásárolt tizenhat értékes ingatlant. A cseh kormányfő legújabb botrányos üzleti tranzakciója öt nappal a cseh országgyűlési választások előtt került nyilvánosságra.


Világszerte eltitkolt pénzügyi tranzakciókat lepleznek le a panamai Algocal ügyvédi irodából kiszivárgott papírok. Az ugyanebből az irodából származó, 2016-ban Panama-iratok néven nyilvánosságra hozott akták mennyiségét (11,5 millió darab dokumentum) is felülmúló (11,9 milló darab dokumentum), második szivárogtatást feldolgozó projekt október 3-án került nyilvánosságra Pandora-iratok összefoglaló néven...

A FACEBOOK JÓL TUDJA, MILYEN KÁROKAT OKOZ A TÁRSADALOMBAN, DE A PROFIT FONTOSABB

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.10.05.


A nagy hétfői Facebook-leállás rögtön a cég eddigi legnagyobb botrányát követte. Egy korábbi alkalmazott több ezer belső dokumentumot szivárogtatott ki, amelyek szerint a Facebook tisztában van a demokráciára, a fiatalok mentális egészségére és az általános közbeszédre gyakorolt negatív hatásaival, és bűncselekmények fölött is szemet huny, ha nem az USA-ban történnek.

Magyar idő szerint hétfő délután mintegy hat órára leállt a Facebook, az Instagram, és világszerte elérhetetlenné váltak egyéb szolgáltatások is, amelyeket az elmúlt években az óriáscég a versenytársakat megszüntetendő bekebelezett, így például a Whatsapp. A konfigurációs változtatás okozta leállás a belső rendszereket is érintette, a Facebook közleménye szerint ezért nem tudtak rajta úrrá lenni. A cég részvényárfolyamát is megbillentő, 7 milliárd dolláros leállás nem is jöhetett volna ennél sokatmondóbb időpontban – rögtön az után, hogy egy volt alkalmazott által kiszivárogtatott dokumentumok feketén-fehéren megmutatták: végképp gonosz techcéggé vált a Facebook.

A körülbelül 2,85 milliárd aktív felhasználót számláló közösségi hálózat 15 éves története során, de főként az elmúlt néhány évben számos botrányt megélt már. Az adatvédelmi válságok mellett egyre többen vádolják azzal a céget, hogy nem lép fel elég hatékonyan az álhírek, az összeesküvés-elméletek vagy a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, hogy választások manipulálását és népcsoportok erőszakos üldözését tette lehetővé, és hogy két legnagyobb platformja (a Facebook és az Instagram) révén hozzájárult a fiatalok képernyőfüggéséhez, testképzavarához és növekvő depressziójához.

Azok a vádak azonban, amelyek az elmúlt egy hónapban érték a Facebookot, még ebben a botrányokkal terhelt cégtörténetben is páratlanok. A Wall Street Journalnek (WSJ) kiszivárogtatott belső dokumentumokból egyebek mellett kiderült, hogy a Facebook
egy befolyásos elit számára lehetővé tette a minden felhasználóra vonatkozó szabályok megkerülését;

-tisztában van azzal, hogy az Instagram rossz hatással van a kamasz lányok mentális egészségére;

tisztában van azzal is, hogy a nagy algoritmusváltással a megosztó és gyűlöletkeltő tartalmak, valamint az álhírek kerültek előtérbe;

nem tesz meg mindent a drogkartellek és az embercsempészek facebookos tevékenysége ellen;

- a pandémia idején szembesült azzal, hogy képtelen kordában tartani a platformon terjedő hamis információ áradatát;

- a még fiatalabb korosztályok bekebelezését is tervezi a vállalat további növekedése érdekében...

DEBRECZENI JÓZSEF: POLITIKAI AMATŐRSÉGEK, SÚLYOS HIBÁK ÉS A POZÍCIÓ TÚLDIMENZIONÁLÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.10.05.


Teljesen legitimnek tartja a második forduló előtti tárgyalásokat a visszalépésről Debreczeni József közíró, volt politikus, aki emlékeztet a Demokratikus Koalíció váratlan jelöltindítására a 2019-es főpolgármesteri előválasztás második fordulója előtt. Miközben a tárgyalások célja mögött húzódó megfontolásokat relevánsnak tartja („csakugyan lehet attól tartani, hogy Dobrev Klárára a Fidesszel szembenálló szavazók egy része nehezen szavazna vagy egyáltalán nem szavazna”), több szempontból hibásnak és kártékonynak mondja, ahogy azok folynak, beleértve a pozícióosztogatást. Ám miközben ezt inkább gyakorlatlanságnak, politikai amatőrségnek tudja be, azt már egyenesen katasztrofális hibának nevezi, hogy Karácsony Gergely elhatárolódott a 2010 előtti korszaktól. Szerinte túldimenzionált a miniszterelnök-jelölti verseny, hiszen tavasszal nem közvetlenül szavazunk a kormányfő személyéről.


Sokan, sokféleképpen értelmezik az előválasztás első fordulója után, a miniszterelnök-jelölti második forduló előtt, a második és harmadik helyezett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között megkezdődött tárgyalásokat. Jobbára pártszimpátiák mentén ítélik el, illetve üdvözlik vagy éppen figyelik kíváncsian a fejleményeket, beleértve a két jelölt egymásnak, illetve Dobrev Klárának szóló üzengetéseit. Vajon hol az igazság? Hogyan látja egy, a magyar politikában jártas, arra nagy rálátással rendelkező, az MDF-ből indult egykori politikus, aki a politikusi pályáját otthagyva, közíróként, a rendszerváltás óta eltelt idő kiemelkedő politikusairól írt könyvek szerzőjeként – visszavonultan, de azért – máig jelen van a közéletben. Debreczeni Józsefet kerestük meg.

A tárgyalások nem kifogásolhatók...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN A TÜKÖR ELŐTT EGY KONZERVATÍV VEZÉRNEK LÁTJA MAGÁT, A VALÓSÁGBAN AZONBAN CSAK EGY TEKINTÉLYELVŰ NACIONALISTA

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.10.05.


A magyar kormányfő nem elégszik meg Magyarországgal, neki a tengerentúlon is hatalom kell.


New York Times

A vezető amerikai lapnak feltűnt: a magyar kormány az évek alatt nagyjából másfél milliárd forintot költött kijárókra az Egyesült Államokba, hogy a maga céljainak megfelelően befolyásolja a washingtoni politikát. Mint a lap írja, a szélsőjobbos Orbán Viktor lobbistákat, elemző intézeteket támogat, de pénzt ad tengerentúli szövetségeseinek is, és amit művel, azt esettanulmánynak lehet tekinteni az amerikai politikai döntések és viták alakítására. Csak éppen ez a gyakorlat időnként aggályokat vet fel.

A cél az, hogy jobb kép alakuljon ki a miniszterelnökről, aki konzervatív vezérként jelenik meg a nemzetközi arénában, illetve hogy ellensúlyozzák a hírét, mármint hogy egy tekintélyelvű nacionalistáról van szó, aki Oroszországhoz és Kínához dörgölőzik. Azaz hogy elvegyék a bírálatok élét. Bizonyos, múló eredményeket sikerült is felmutatni az eltelt évtized során, hiszen Trump nagy sokára fogadta a magyar vezetőt, ugyanakkor a State Department visszavonta a független magyar sajtó támogatására meghirdetett ösztöndíjat.

Amit a magyar hálózat csinál, az javarészt törvényes, de bizonyos tevékenysége már a szürke kategóriába esik, ideértve, hogy a lobbistáknak be kell jelenteniük, ha külföldi érdekek képviseletében járnak el. Tavaly pont ilyen okokból két külpolitikai agytröszt, az Atlanti Tanács és az Európai Politikai Elemzések Központja is megszakította a kapcsolatot a magyar vezetés által létrehozott Magyarország Alapítvánnyal. Úgy vélték ugyanis, hogy azt túlságosan is szoros kapcsolatok fűzik a hivatalos Budapesthez.

Ugyanakkor a demokraták megkérték Max Telekit, aki pedig majdnem kétmillió dollárral támogatta Biden kampányát, hogy hagyja el a választási stábot, mert nem lenne jó, ha esetében is az derülne ki, mint 4 évvel korábban az oroszokról, hogy ti. a maguk jelöltjét akarták befuttatni a versenyben. Sőt, a párt az ügyet átadta az FBI-nak, de hogy az utána csinált-e valamit, az nem ismeretes.

A másik nevezetes kijáró Frank Koszorús (annak a katonatisztnek a fia, aki a háború vége felé egyes körök szerint megakadályozta a Horthy ellen készülő puccsot Budapesten – a szerk. megj.). Ő a közelmúltig az Amerikai Magyar Szövetség elnöke volt és az Orbán iránti barátságosabb hozzáállásra igyekezett rávenni Trump alatt az amerikai kormányzatot.

A kijárásban fontos szerep jut Stumpf Annának, aki a tengerentúlra házasodott és Smith Lacey néven Stump István lánya. Nyilvánosan kiállt azokkal a nézetekkel szemben, hogy Magyarországon lebontanák a demokráciát és azzal vádolta az USÁ-t, illetve más nyugati államokat, hogy azok bánnak rosszul a bevándorlókkal, a zsidókkal és a keresztényekkel. Ugyanakkor cáfolja, hogy az általa képviselt Alapítvány lobbizna. Amúgy az Orbán-kabinet 2012 májusa óta több mint 4,5 millió dollárt költött ilyen célokra.

Emellett finanszírozza Budapesten a Duna Intézetet (Danube Institute), amely nyugati konzervatívoknak ad ösztöndíjat (mint pl. a közelmúltban Ron Drehernek, az American Conservative magazin felelős szerkesztőjének – a szerk. megj.) De ugyanez az intézmény szervezte Session volt igazságügyi miniszter múlt havi magyarországi előadását is. Egyébiránt az Amerikai Konzervatív Unió jövő tavasszal Budapesten tartja tanácskozását. A szervezet elnöke úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a jelek szerint a magyar vezetés partneri kapcsolatot akar kialakítani velük.

EUobserver

Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely elutasítja a képzett munkaerő bevándorlását szabályozó csomag reformját, pedig nem lehet állítani, hogy az országban özönlenének szakmunkások a határokon túlról: 2019-ben mindössze hatan éltek ezzel a lehetőséggel. A portál azonban megszerezte a készülő változtatáshoz benyújtott magyar álláspontot, miszerint az Orbán-kormány nem tartja sem szükségesnek, sem helyesnek az idevágó rendelkezések további összehangolását.

A „Kék kártya” néven ismert javaslatot a héten fogadja el az Európai Tanács, hogy megújítsa az idegen szakemberek letelepedésének feltételeit, de a döntéshez elég a kétharmad. A többség szerint serkenteni kell a magasabb kvalifikált szakemberek bejövetelét, mert két éve összesen is csupán 37 ezren vándoroltak be és a többségük Németországba ment.

Ausztria, Csehország és Szlovákia tartózkodni kíván a szavazásnál, de álláspontjuk tükrözi, hogy keményen elutasítják a migrációt. A magyar fél ugyanakkor arra is hivatkozik, hogy védeni kívánja munkaerőpiacát, miközben 2012 és 2019 között mindössze 47 ilyen munkavállalási engedélyt állított ki. Az új rend viszont még a menekültek számára is lehetővé tenné, hogy bejelentkezzenek a programra, ha megfelelő szakmai minősítést tudnak felmutatni.

Kurier

Az osztrák belügyi tárca arra számít, hogy a következő hónapokban nem enyhül a nyomás Magyarország felől a határon és még több illegális migráns próbálkozik meg a bejutással. Az újság megszerzett többet is a minisztérium által összeállított heti értékelésekből és ezekből az derül ki, hogy egyre több határsértőt fognak el, olyannyira, hogy lassan megtelnek a számukra fenntartott szállások.

Különösen Burgenlandot érinti a jelenség, ott már volt olyan hét, hogy 935 embert kapcsoltak le a határtérségben, míg ez a szám május elején még 130 volt. A legtöbben szírek, illetve afgánok. Az embercsempészek nem kerítenek nagy feneket a dolognak: ha átjutnak a határon, a menekülteket kirakják az első település közepén, tudják, hogy úgysem toloncolják vissza őket. A többi meg már az osztrák hatóságokra tartozik. A Kurz-kormány úgy számol, hogy az év végéig 30-35 ezerre megy fel a kérelmek száma, ha csak nem történik valami rendkívüli.

Egyébként az idén 269 csempészt fogtak el, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 165-ös adatával.

Reuters

A varsói Külügyminisztérium be akarja idézni a brit nagykövetet, mert a minap nem engedtek be a szigetországba egy lengyel újságírót, mondván, hogy annak nézetei és egyéb megnyilvánulásai nem egyeztethetők össze a Királyság értékeivel. Ziemkiewicz és felesége azért repült Londonba, mert a lányuk most kezdi meg tanulmányait Oxfordban. Csakhogy a férjet visszafordították a Heathrow-i repülőtérről.

A gond alighanem ezúttal is az lehetett, hogy brit törvényhozók figyelmeztették a hatóságokat, miután hazájában antiszemitiizmussal, iszlám- és melegellenességgel vádolják a férfit. Ő tagadja, hogy előítéletes lenne, szerinte a britek félreértelmezték a kijelentéseit. Az meg egyenesen rágalom, tette hozzá, hogy tagadná a holokausztot. Egyébként 3 éve már elállt egy szigetországi úttól, mert parlamenti képviselők akkor is szóltak a rendőrségnek.

AP

A lengyel rendőrség elkobozta a számítógépet az ország egyik vezető lapjának, a liberális Gazeta Wyborczának az egyik újságírójától, mondván, hogy a laptopról parlamenti képviselőket fenyegettek meg. A férfi tagadja a vádat, szerinte vagy provokációról, vagy bosszúról van szó, miután többször is kellemetlen dolgokat szellőztetett meg a konzervatív kormányról.

A szerkesztőség ugyanakkor igencsak felháborodottan reagált. A helyettes főszerkesztő közölte, hogy a házkutatáshoz nem volt parancs, és hogy itt az újságírók alapvető jogait érte támadás, hiszen egy demokráciában a hatóságok nem tehetik rá a kezüket a sajtó által őrzött titkokra. A lap állásfoglalása pedig azt hangsúlyozza, hogy az akció a megfélemlítést szolgálta, aminek már volt előzménye. A munkatársak azonban nem hajlandóak engedni a nyomásnak, mert polgári és demokratikus kötelességüknek tekintik, hogy feltárják a hatalom visszásságait. Olyan esetekben is, amikor a visszaélések éppen őket érintik.

FAZ

„A kétes Babis” címmel a vezető német konzervatív lap arról ír: aligha van a világon olyan politikus, aki örülne annak, hogy pár nappal a választás előtt a saját fényképe virít a világban a lapok címoldalán, merthogy korrupció, illetve pénzmosás gyanújába keveredett. A cseh miniszterelnöknél azonban nem az a kérdés, honnan volt pénze a francia kastély megvásárlására, amint az a Pandora-papírokból kiderült, hiszen sokszoros milliomos. Ha minden igaz, a bibi ott van, hogy a vételt nem adózott forrásokból ejtette meg.

Viszont az már más kérdés, az ügy miként hat ki a politikus választási esélyeire. Babis ugyanis roppant ügyes, amikor úgy kell feltüntetnie magát, mint az állítólagos elit áldozatát. Sőt, lehet, hogy nincs is annyira letörve, amiért most az emberek nem a járvány katasztrofális 4. hullámáról beszélnek. A törzsszavazói, így az agyondédelgetett nyugdíjasok egyébként már eddig sem hagyták magukat befolyásolni mindenféle érdekütközés és támogatási csalás vádjától.

FAZ

Csehországban úgy néz ki, hogy ismét beindult a gazdaság, ám szó sem lehet arról, hogy a péntek-szombati választás után az eddigi politika folytatódjon. A rendszer meggyengült, de nem látni, hogy a nagy, de megosztott ellenzék képes volna megrázni magát. Babis, aki 3 éve kisebbségből kormányoz, többször is összecsapott az orosz- és Kína-barát Zeman elnökkel. De hát két politikai alfahím irányítja a köztársaságot. Csak az előbbi jobbról, utóbbi balról.

A kormányfő, akit az EU csalással vádolt meg, kapásból visszautasította a Pandora-dokumentumokban szereplő vádakat. Az uniót is támadja, csak ő – a magyar és lengyel kollégával ellentétben – nem élezi ki a végletekig a viszályt. Tudja, hogy a cseh gazdasági csoda a tagságnak köszönhető. Az egy főre jutó GDP valamivel elmarad a közösség átlagától, de sokkal magasabb, mint magyaroknál vagy a lengyeleknél.

Ám a modell kezd kifulladni. Nincs elég munkaerő, a bérek ennélfogva gyorsan emelkednek. Ez meg nagyban csökkenti az ország vonzerejét a külföldi beruházók szemében. A növekedés görbéje már a járvány előtt belapult. A kormánynak közbe kell lépnie, ha emelni akarja az életszínvonalat. Egyedül az újjáépítési alapból 7 milliárd esik le hozzá.

A korszerűsítéshez azonban erős, független intézmények kellenek. Ám egyre több az intő jel, hogy a politikusok pont azokat a fékeket és ellensúlyokat befolyásolják, amelyek őket hivatottak ellenőrizni, továbbá szavatolják a jogot és a rendet.

MICIMACKÓ ÉS SEMJÉN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.10.05.


Elképedve láttam, hogy az M1 nevű fidesztévé tegnap élőben jelentkezett be Semjén kitömött és levágott fejű állatai közül. Valahogyan olyan feelinget eregetve magából, hogy azon lehetni minden magyari ember titkos álma és bakancslistás óhaja, s ezt a Párt lehetővé is teszi nekik megvalósítani. Mosolygós riporter mögött sompolygott pár humanoid a panoptikumban, amiből az az M1-es következtetés fakadt, mindenki ott van, aki nincs az már épp úton, de előbb utóbb az összes ember eljön.


Rádöbbennek ugyanis, ezt nem azért nem lehet kihagyni, mert vétek, hanem, mert a molyette oroszlánok, naftalinszagú medvék és a többi attrakció a tudás, világnézet meg a boldogság bőséges emberi tárháza, illetve sőt, mert ott lenni jó. Ha nem jutnának erre a megvilágosodásra, akkor a fejükbe veri reggeltől estig rádióval, tévével és KESMA-val, egy perc nyugtot nem kap senki sem, míg be nem vallja, hogy ez a kiállítás csodálatos, és úgy kellett nemzetünknek mint egy falat kenyér.

Csontok, virtuális ölés és vicsorgó hullák a bölcsesség forrása, utcai harcos virtus és nemzeti nagylét. Valami ilyen katyvaszt képzelnek ebbe, csak nem tudható miért. Hogy mi okból kell most nekünk úgy rajonganunk a vadászatért kollektíven, mint nyáron a futballért, két hete meg az eucharisztáért, egyáltalán, mi közünk nekünk ehhez az egészhez, és miért nem hagynak békiben elmélkedni egy fa tetején. Mert nem biztos, hogy mindenki attól boldog, amitől Semjén.

Nem mindenki úgy főzi a pacalt mint Németh Szilárd, ahogyan az sem igazán izgat mindenkit, hogy milyen halat zabált tegnap a kedves vezető Lázárral a Tisza partján, ahová minden bizonnyal nem a Gangesz partjairól érkeztek. Ha jelent ez még valakinek valamit is egyáltalán. A mostani elmélkedésben azonban arra próbálunk rájönni – bár úgysem fogunk -, miért annyira fontos a hatalomnak ez a totálisan igénytelen cirkusz, mert nem szokták ennyire és kitartóan magyarázni a lopásokat, mint most ezt...