2016. február 2., kedd

A LEGÚJABB KÉPEK BUDAPESTRŐL FORTEPANON

FŐVÁROSI BLOG
Szerző: Magyar Rendőr fotoarchívuma
2016.02.02.


Október 4-én kora délután egy 411-es sorozatjelű gőzmozdony egy tíz kocsiból álló szerelvényt tolt be a Nyugati pályaudvar várócsarnokába, azonban a mozdony utáni kalauzkocsit nem csatolták hozzá a többi vagonhoz. A mozdonyvezető felfigyelt a hibára és próbálta megfékezni a lendületet vett szerelvényt, de már elkésett. A tíz vagonból álló kocsisor levált és megindult a síneken a csarnok bejárata felé. A szerelvény 14 óra 21 perckor átszakította a vágánybakot, majd az előtéren csúszott tovább, áttörte a várócsarnok üvegfalát és végül a nyílt utcán állt meg. A vasúti kocsi vége elérte a Lenin körút (a mai Nagykörút) szélét. A szerelvény a sínekről lefutva majdnem 30 méteres utat tett meg mire meg tudott állni. Szerencsére a hangosbemondón keresztül még időben tudták figyelmeztetni a vonatra várakozókat és a járókelőket, így nem történt tragédia: bár egy idős hölgy súlyosan megsérült, de halálos áldozata nem volt a balesetnek.


ITT OLVASHATÓ

ÜZENET A TANÁROKNAK: NE BÍZZATOK ORBÁN VIKTORBAN!

BANDITAPOLITIKA
Szerző: Virányi András / Bandita
2016.02.02.

Ez végül is nem csak a tanároknak szól. Mindenkinek ehhez kell magát tartani aki elégedetlen az Orbán Viktor uralta hatalom adta életpálya modellel, adókedvezménnyel, rezsicsökkentéssel, és a többi átveréssel. Elég lenne annyira emlékezni Orbán Viktor egyik nyilatkozatából, ami szerint “ne azt figyeljék amit mondok, hanem amit cselekszek”. Ezt mindenki a saját bőrén tapasztalhatja ha nem nagyon, vagy egyáltalán nem ért egyet a nemzeti együttműködés Orbán szerinti rendszerével. De van egy még fontosabb oka is amiért nem lehet bízni az adott szavában, mert az csak merő hazugságok gondosan felépített halmaza. Mert Orbán Viktor egy akarnok, és ráadásul még bosszúálló is ha valami nem az elképzelései szerint alakul, vagy bárki is ellent mer neki mondani. Na akkor nagyon oda tudja tenni magát az illetővel szemben miközben a szemébe mosolyogva segítség ígér, de az átverés kését már a hasának szegezve mézes mázosan kiontja a maradék elszántságát. És ehhez sajnos nagyon sok segítsége van a hatalma során maga mellé rakott tehetségtelen élősködők sokaságával.
“Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig!” Ismerős kedves pedagógusok, egészségügyi dolgozók, közalkalmazottak, vállalkozók, melósok, közmunkások? Akkor ezt nem nagyon kell tovább magyarázni. 

ITT OLVASHATÓA BRIT BLUES BŰVÖLETÉBEN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.02.02.


Amikor „minden időkről” beszélünk, többnyire évszázadokra, vagy legalább egy évszázadra tekintünk vissza, ha valamilyen modern dologról van szó. A brit blues legendája kb. 55 évvel ezelőtt kezdődött, így a „minden idők” itt csupán öt és fél évtizedet ölelhet fel. Az azonban elég sokat jelent, hogy a Blues.Teamrock.com oldal 30-as örökranglistáján csupa olyan lemez szerepel, mint a műfaj legjobbjai, amelyek legkésőbb a 70-es évek közepén készültek. Nem mintha ez az irányzat azóta teljesen letűnt volna – bár kétségtelen, hogy az Egyesült Államokban lényegesen nagyobb a fehér blues utánpótlása – de tény, hogy az első másfél évtized lemezeit azóta sem sikerült senkinek sem felülmúlnia...

ITT OLVASHATÓ

JÓ, DE AZÉRT AZ ÉN GYEREKEM NE...

SZÜLŐ2.0 REBLOG
Szerző: nianna
2016.02.02.Miközben épp szétrobban a közoktatás rendszere, mert belülről feszegetik a szereplők a rájuk kényszerített bilincseket, dübörögnek a közösségi oldalak, szerveződnek a tüntetések a felelős szülői és tanári szerepek érdekében, a szabad oktatást és a korszerű tudást követeljük, valójában 19. századi szerepekbe bújva az ajtót magunkra zárva, régi mintáink szerint neveljük a gyerekeinket.

És ez az, amitől valójában semmi sem változik. Politikai hatalomtól, nézetektől és berendezkedésektől függetlenül.

Kezdjük azzal, hogy nekapkodja fel anyuka azt a csecsemőt olyan sűrűn, mert már most el lesz kényeztetve… kellenek a gyereknek a korlátok, szabályok és fenyegetések, esetenként a megfelelő helyen és időben a testi fenyítés, hogy tudja mi a helyes, merre kell menni a jó úton.

Ha valaki esetleg azzal bíbelődne, hogy megértse, és együttműködjön a gyerekével, arra tutira azonnal rásütjük a bélyeget: ELKÉNYEZTET! Na ennél mélyebbre nem süllyedhet szülő. És ebbéli félelmünktől vezérelve, nehogy elkényeztető szülőnek találtassunk, keresztülverjük az akaratunkat kisgyerek kortól egészen a felnőtté válásig, amikor aztán döbbenten állunk és kérdezzük magunktól mitől ilyen átkozottul hálátlan ez a gyerek?!

ITT OLVASHATÓ

EURÓPAI ÁLOM: HOVÁ TŰNIK EL NAPONTA TÖBB EZER MENEKÜLT GÖRÖGORSZÁGBAN?

ÁTLÁTSZÓ. HU 
Szerző: Banai Tibor Péter
2016.02.02.


Mindenki azt jósolta, hogy a tél megállítja, vagy legalább jelentősen lelassítja a menekültek áradatát. Nem így történt. A hideg és a rossz idő ellenére a görög szigetekről naponta több ezer menekült érkezik Athén kikötőjébe, Pireuszba, míg a makedón-görög határon csak a szírek, irakiak és az afgánok mehetnek tovább, az ő lélekszámuk viszont csupán a százas nagyságrendet éri el. A kérdés adja magát, hol van a hiányzó menekülttömeg?
Jelenleg Európában a legnagyobb illegális üzlet az embercsempészet. Óriási összegek vándorolnak zsebekből zsebekbe, és meglepően sok európai ország érintett ez ügyben, még mi is. Azzal, hogy Magyarország kerítést épített, a probléma még nem szűnt meg. Az átvágott kerítésszakaszokon naponta több tucat ember próbálkozik bejutni az országba. Van, akit lefülelnek, és biztosan van, aki valahogy bejut. Akkora pénzek mozognak, hogy a csempészeknek megéri kockáztatni.
A fő útvonal Európába még mindig a görög-makedón-szerb út, de egyre többen érkeznek Szerbiába egy kis kerülővel, Bulgária felől is. Ezek az emberek Dimitrovgrádnál lépnek be Szerbiába.
ITT OLVASHATÓ

NYAKIG ÜLÜNK A (FIDESZES) KORRUPCIÓBAN - ÍME A LEGÚJABB MUTYILISTA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.02.02.


A helyzet mutyi-téren változatlan, illetve igenis változik: sajnos rossz irányba. Továbbra is elmondható, hogy a korrupciót állami szinten űző kormányzat intézkedéseinek köszönhetően az Unió egyik legkorruptabb országának mondhatjuk magunkat. S nemcsak a Transpareny International gondolja így. A szervezet egyik konferenciáján maga Colleen Bell amerikai nagykövet beszélt arról, hogy bár az USA és Magyarország kereskedelmi kapcsolata egészséges, az amerikai üzleti körök szerint létezik a korrupció érzete, illetve a korrupció gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatása olyan, mint „a rák, amely megtámadja a szervezetet, majd idővel meg is semmisíti azt” .

A legutóbbi mutyilista óta nem telt el sok idő, mégis azóta úgy tűnik, sikerült a földprivatizációkon  a 210 ezer hektár 40 százalékát fideszes kötődésű személyekhez passzolni. Mészárosék, Lázárék, Tiborczék és sokan mások több száz hektár állami földet kanyarítottak maguknak - közpénzből finanszírozott hitelből felvásárolva az állami földeket. A lopás már annyira magától értetődő, hogy a helyi fideszesek egymás között már teljesen természetes dologként magyarázzák egymásnak a közbeszerzések túlárazását. Időközben lezárult a TV2-mutyi is, amelynek nyertese az új stróman, Andy Vajna lett, a vesztes pedig Smicska Lajos, régi nevén nemzeti nagytőkés, új megnevezésén rendszerellenes oligarcha...

ITT OLVASHATÓ

A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM IS SZERZŐDÉST HOSSZABBÍTOTT A TELECOMMAL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2016.02.02.

Szájkarate-ügy következő felvonás: 70 milliót sem ért meg Ákos. 
Nemrég megírtuk, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság aznap hosszabbított meg egy 4,5 milliárd forintos keretszerződést a Telekommal, amikor Kovács Zoltán bejelentette, hogy minden állami szerződést felbontanak a céggel Ákos miatt. Most kiderült, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak is fontosabb a mobil direkt szolgáltatás, mint a nemzeti pénzcsináló énekes.
Kapcsolódó:
Január 29-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben a hirdetmény, miszerint a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatal szilveszterkor meghosszabbított a Telekommal egy “Mobil direkt bekötés szolgáltatás (PBX)” tárgyú, aznap lejáró szerződést a keretösszegek kimerüléséig. Ez 2014-ben bruttó 30 millió, 2015-ben bruttó 40 millió, 2016-ban pedig bruttó 3,5 millió forintot jelent.

ITT OLVASHATÓ

OSZTRÁK SAJTÓ: AZ AMERIKAIAK ÁTVERTÉK EURÓPÁT A MOSZVA ELLENI SZANKCIÓKKAL

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Luwoa
2016.02.02.


Egy osztrák lap szerint az Amerikai Egyesült Államok sulykolta leginkább az Oroszország elleni szankciók szükségességét, de eközben Európa szenvedi el annak veszteségeit, az amerikaiak pedig tovább üzletelnek Oroszországgal. Európát gyengíti, Amerikát erősíti a szankcióháború.
A Kurier osztrák napilap hasábjain megjelent publicisztika szerint Washington amiatt ragaszkodott az Oroszország elleni szankciókhoz, mert tisztában van azzal, hogy az Egyesült Államokat nem érintik annak hatásai. Ellentétben a törvénytisztelő európaiakkal, az amerikai üzletemberek megtalálták az alternatív módokat arra, hogy továbbra is üzletelhessenek Oroszországgal, miközben Európa kolosszális veszteségeket szenved el.
Bár a szerző a nyugati országok médiájának fősodrában elfogadott állításokra épít (“az orosz gazdaságnak súlyos csapást jelent az alacsony olajár és a szankciók együttese”, “Moszkva engedményeket tesz Ukrajnában”, az orosz politikai rendszert pedig az emberi jogok sértése miatt bírálja), a publicisztikában emellett megjelennek olyan állítások is, melyek a szankcióháború első évében az osztrák sajtóban nem nyertek teret, ennél fogva új nyitási irányt jelentenek. A szerző kijelenti, hogy a világ országainak szüksége van Oroszországra a szíriai válság rendezéséhez (elfogadja az orosz katonai beavatkozást), és az ukrán válság kapcsán említi, hogy a NATO egy gyűrűt képez Oroszország körül, ami az ukrajnai konfliktussal szorosabbra záródott.
ITT OLVASHATÓ

LE A FÜGGETLEN BÍRÓSÁGGAL! - a BÉKEMENET FÉLCÉDULÁSAI IS FELSORAKOZTAK REZSI SZILÁRD MÖGÉ

MAGYAR NARANCS - VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.02.02.


Felbuzog, ím a népakarat: végre a CÖF is kóstolgatni kezdte a független bírói gyakorlatot.

Pártunk Németh Szilárddal csapott oda a bíráknak, a rezsihuszár birkózóbajnok pedig a maga szokásos bumburnyák módján jelezte: rohadtul nem járja, hogy a bíróságok enyhe ítéleteket hozzanak olyan ügyekben (Hagyó, vörösiszap, stb.), amelyekről annak idején a sajtó megírta, hogy főbenjáró bűnök.

Németh a bírói függetlenséget „liberális követelménynek” nevezte, és persze egy kukkot sem szólt arról, hogy netán megfelelő vádiratokkal kellett volna előállniuk az ügyészségeknek… De mit is várhatnánk mást a Fidesz újdonsült alelnökétől? Németh eddigi munkássága alapján joggal feltételezhetjük, hogy nála kizárólag az számít megfellebbezhetetlen igazságnak, amit Orbán Viktor mond, meg amit megírtak a Magyar Nemzetben Magyar Időkben.

Németh azon kitételét, miszerint a Parlament igazságügyi bizottságban vitát kezdeményez az igazságszolgáltatásról, és aki ellene szól az minden bizonnyal „a magyarok ellensége”, azonban nemcsak a Magyar Bírói Egyesület, a Kúria elnöke , de még Handó Tünde is rossz néven vette. Egyebek mellett azt írták közleményükben: „a bíróságok ítélkező munkájáról alkotott vélemény csak akkor felel meg a hatalommegosztás és a bírói függetlenség alaptörvényi követelményének, ha az tényszerű, tárgyilagos és szakszerű”...

ITT OLVASHATÓ

ETHER: A BITCOIN VÁLSÁG NYERTESE?

ALAPBLOG
Szerző: Fizikus
2016.02.02.


Amint azt legutóbbi cikkemben kifejtettem, elképzelhetőnek tűnik, hogy a bitcoin válságos időszak elé néz. A világ azonban ma már igényel magának decentralizált pénzt. Így hát felmerül a kérdés, ha a bitcoin iránt megroppan a bizalom, akkor mi lesz helyette.
Másfél évvel ezelőtt Bitcoin 2.0 című írásomban hívtam fel a figyelmet egy programozók által indított kezdeményezésre, aminek részben épp az volt a célja, hogy a bitcoinnál jobb decentralizált pénzt hozzanak létre. A projekt keretében a bitcoin programjának toldozása-foltozása helyett egy vadonatúj, de szintén blokklánc alapú rendszert készültek alkotni. Ethereum-ra keresztelték el, aminek saját pénze az ether (éter).
Már az elején látszott, hogy a projekt rendkívül ambiciózus. Ugyanakkor költséges is. Félszáz jól képzett programozó egy-másfél éves munkájára volt szükség. A finanszírozást meglehetősen egyedi módon oldották meg: befektetőknek előre eladták a megalkotni szándékozott rendszer akkor még nem létező pénzét. 2014 nyarán a projektet bemutatóhonlapon bárki vehetett így ethereket, pontosabban ígéretet a jövőbeli etherekre. És mint ahogy egy rendes 2. generációs kriptopénzhez illik, természetesen csak bitcoinnal lehetett fizetni. Nagyjából 35 dollárcentnek megfelelő bitcoinért adtak egy ethert, amiből kb. 60 milló darab kelt el. Az összegyűjtött 20 millió dollárnyi összeg pedig elégnek ígérkezett a munka megvalósítására.
ITT OLVASHATÓ

A VILÁG ELSŐ KIRÁLYI NYILVÁNOS VÉCÉJE

AD:RENALIN BLOG
Szerző: ad-renalin
2016.02.02.


Mi sem visszataszítóbb, mint az elhanyagolt közterületi vécék látványa és bűze. Bár, ha az ember már buszozott pl. Egyiptomban, és kénytelen volt megállni az útszéli budiknál, na az az ember bizony átértékeli az 'undorító' jelzőről alkotott fogalmát. A Donat MG ásványvíz ügynöksége a gusztustalan vécék ellen érdekes koncepcióval rukkolt elő. Jelezve, hogy a Donat MG milyen jótékony hatással van az emésztésre, a világ első királyi vécéjét alkották meg, mely királyi trónra emlékeztet, ha már trónolunk, ugye... Aki belép, koronát is kap a fejére, odabent pedig bársonyborítás, aranyszínű vécépapír, parfüm, illatos kézmosó várja. A kampányról készült Youtube videót majdnem 1,8 millióan látták.

ITT OLVASHATÓ

AMERIKAI ELŐVÁLASZTÁSOK

A SZAVAZATOK EREJÉVEL BLOG
Szerző: Dr.Tóth Zoltán
2016.02.02.


Raphaël Kempf írt egy érdekes cikket e tárgyban, melyet Kristóf István fordított magyarra.
http://www.magyardiplo.hu/index.php/2072-amerikai-elovalasztasok-a-fekete-tobbsegu-hinds-megye-seriffet-valaszt

ITT OLVASHATÓ

A BŰNÜSNEK KELL FELELNIE

A HUNVALD ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldugy
2016. 02.01.

"Keresik az okot, mely csakis emberi mulasztásban lelhető fel megnyugtató módon. Utána jöhet a bosszú, - szemet szemért, ugye - és helyreáll a világ rendje.” (PuPu blogja) 
Csak röviden, pár szó a vörösiszap-perről. A múlt hét közepén első fokon a Veszprémi Törvényszék felmentette a per összes, azaz mind a tizenöt vádlottját. Az ítélet indoklását egy tárgyalótermi anekdotával kezdte a bírónő, amely szerint egy ügyben az ügyész azzal fejezte be perbeszédét, hogy „márpedig ezért a bűncselekményért valakinek bűnhődnie kell". Mire Pálinkás György (egykori neves bíró) azonnal helyre tette: „Nem valakinek, hanem annak, aki elkövette!"
Nyilván nem véletlen, hogy a Veszprémi Törvényszék bírája az általa kihirdetett felmentő ítélet mellé szükségesnek látta felidézni ezt a párbeszédet. Tudta ugyanis, hogy nagy felháborodás fogadja majd a verdiktet, ami jogi nyelvről lefordítva azt jelenti: nem lehet az iszaptragédia következményeit – tíz ember halálát, sok százak sérülését és a környezeti károkat – a vádlottak padjára ültetett 15 ember nyakába varrni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek személy szerint is meghatározható felelősei a történteknek, ám őket a vád- hatóság nem állította bíróság elé. Talán nem is kereste – írja Cseri Péter a Népszabiban.

ÉRIK A 30 ÉVE ELMARADT DEMOKRATIKUS FORDULAT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.02.02.

Az Orbán-rezsim elleni ellenállásban látszik létrejönni a kommunista pártállam ellen annak idején elmaradt valódi politikai harc lehetősége, amennyiben a megfelelő politikai képviselettel nem rendelkező többségi társadalom szembefordul a kormányzó politikai kisebbséggel, és azonosulva egy-két egymást erősítő társadalmi mozgalommal esélye van kivívni egy demokratikus fordulatot. Az egészségügyi és oktatási dolgozók egyre sűrűsödő ellenállása, amelybe bekapcsolódnak az ország versenyképessége és élhetősége iránt aggódó egyéb társadalmi csoportok és rétegek, illetve ezekre hangolódik a politikai képviseletének gyatrasága miatt frusztrált ellenzéki közvélemény, maga jelentheti a mai pártállam lebontásának alapját.
A pártállam lényegéhez tartozik, hogy a pártpolitikai és parlamentáris viszonyok nem képezik le a társadalom konfliktusait, illetve a pártállami intézmények között nem jöhet létre előremutató konszolidáció. A mai helyzet ilyen szempontból hasonló a 30 évvel ezelőttihez, csakhogy azóta a társadalom megtanulta, hogy a politikai pártok gátjai is lehetnek a társadalmi kibontakozásnak, ezért ezeket a pártokat kikerülve sokkal nagyobb legitimitású és erejű mozgalmak hozhatók létre szakmai vagy eseti alapon. Arra, amitől annak idején a körülmények megkíméltek egy kevésbé felkészült társadalmat -- hogy a népesség nagy arányban kapcsolódjon be az ellenállásba --, de ezzel ki is üresedett a demokrácia, most a tanulságok birtokában egy jobban felkészült társadalom nagyobb hajlandóságot mutathat. És úgy tűnik, mutat is.

ITT OLVASHATÓ

A FALAKON TÚL

CIVIL HÁLÓ BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.02.02


A mai szegénységkép ellentmondásainak megértése nehéz feladat. Sokszor úgy érezzük, jobb, ha láthatatlan falakat vonunk körülötte, és azt gondoljuk, nincs vele dolgunk. Ám ha nem segítünk, a mi életünk is más lesz. Mert a falakon túl, magától nem oldódik meg semmi.

L. Ritók Nóra, pedagógus, képzőművész, a gyerekszegénység ellen küzdő Igazgyöngy Alapítvány vezetője

(www.igazgyongy-alapitvany.hu)

ITT OLVASHATÓ

ÓCSKA PARASZTVAKÍTÁS A VAGYONNYILATKOZAT - A TOLVAJOK SZEMBERÖHÖGNEK MINKET

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első kézből
2016.02.02.


Lezajlott a magyar „demokrácia” egyik legcinikusabb színjátéka – a képviselői vagyonnyilatkozatok éves leadása.

Gombnyomogatóink és „közjogi méltóságaink” (haha) igazi 21. századi módon, papírra firkantva vallottak vagyoni helyzetükről, amely papírok beszkennelve kerültek fel az országgyűlés honlapjára.

A politikai sajtó rákapott az elé vetett morzsákra és úgy tett, mintha egy pillanatig is komolyan lehetne venni a közröhejszámba menő önbevallásokat.

Amelyekből „kiderül” például, hogy Pintérnek egy ősöreg Wartburgja, Rogánnak 500 forintnyi megtakarítása, Orbánnak pedig egy fél háza, 5 millió forint készpénze és egy 7 millió forintos jelzáloghitel-adóssága van. Továbbá a Mikulás létezik, a kisbabát pedig a gólya hozza...

ITT OLVASHATÓ

HA EGY SZIKLA ELKEZD GURULNI...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.02.02.


... a hegy tetejéről, akkor az nem egy azonnali, gyors és folyamatos mozgás.
Hogy útjára indítsák, kellenek hozzá emberek, kellenek eszközök, melyek alkalmasak arra, hogy az évek során a talajba süppedt súlyos kőtömböt kimozdítsák, kellenek munkavezetők, akik megmutatják az embereknek, hogy melyik oldalról, merrefelé kell ezt a sziklát görgetni.
És kell ok, mely elég erős ahhoz, hogy a résztvevők el is higgyék, hogy a szikla legurítása az ő érdeküket szolgálja, merthogy a hegy tövében ott táborozik a népnyúzók kicsi, de erőszakos csapata, meg a hozzájuk csapódott szolgalelkűek és haszonlesők serege.
A hegy legyen mondjuk a társadalom, a szikla az évek során felszaporodott társadalmi elégedetlenség és düh, a hegy tövében meg táborozzon mondjuk a Fidesznek becézett maffiózók csapata.

A szikla feszegetését már régebben elkezdték sokan, de nem elegen.

ITT OLVASHATÓ

MANIPULÁCIÓ- ÉS PROPAGANDATAN

MAGYARTANÁROK EGYESÜLETE
Szerző: Magyartanárok
2016.02.01.


Kincse Szabolcsnyest.hu oldalán írt egy kanadai tanárnőről, aki listát állított össze azokról a technikákról, amelyekkel a propaganda helyettesíti a valódi érvelést – saját céljai elérése érdekében.ista a magyartanárok számára is érdekes, hiszen az anyanyelvi nevelés része a kommunikációs – és a kommunikáció során időnként alkalmazott manipulációs – technikák megismerése.
 
Mi lehet a “névragasztás”, a “ragyogó általánosítás”, az “átvitel”, az “ajánlólevél”, az “ütőkártyák halmozása”, a “karaván”, a “vagy-vagy trükk”…? – A cikkben részletesen olvashatunk egy sor érdekes manipulatív módszerről. Felismerésük, az alkalmazásukhoz kapcsolódó példák keresése tanórai feladatként is tanulságos...
 

JÖNNEK A TANERŐK: ÚJRA NAGY TÜNTETÉS LESZ A KOSSUTH TÉREN

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.02.01.

A képviselői vagyonnyilatkozatokon pörgött ma mindenki, de semmi extra nem derült ki: minden a legnagyobb rendben, csupa móka és kacagás az élet.
Számvetés
Vasárnap éjfélkor a Parlament honlapján közzétették a képviselői vagyonnyilatkozatokat. Az Index hősies munkával végignyálazta az érdekességeket csupán helyenként tartogató pénzügyi vallomásokat. Itt szépen össze is szedték táblázatosan, melyik képviselő mit vallott be, itt meg csináltak egy toplistát.
Ha sok kirívó dologra nem is leltek a szemfüles keresgélők, azért ebben az évben is akadt némi csemege.
A teljesség igénye nélkül azért magunk is szemezgettünk a leginkább tetszők közül: képzeljék, a Fidesz híressé vált listázója állítólag remek (?) kis CD-gyűjteménnyel rendelkezik, ám valami történhetett, mert szegény Kubatov 2015-ben nem vett, nem cserélt és nem is kapott egyetlen lemezt sem, így – ha minden igaz – épp annyi lemezipari terméke van, mint tavaly. De megtudhatjuk (végre), mennyit ér L. Simon László neve, Révész Máriusz hogyan állt ingatlancápának, vagy mennyit is ér Szelényi Zsuzsa bizonyára csodákra képes telefonja.
De nem minden ám a pénz. A vagyonnyilatkozat nem arra van, hogy fillérre pontosan elszámoljanak a képviselők a szerzett javaikkal, hanem inkább afféle vallomásos lírázásra: Novák Előd például idén sem volt rest feltüntetni, hogy kizárólag magyar állampolgársággal rendelkezik.
ITT OLVASHATÓ

HALOTT HUSZÁRAINK ÉS A MI TESSELYNK

KANADAI MAGYAR HIRLAP
Szerző: Aczél Gábor
2016.02.01.

A Vértes hegységben 2013 óta van emléktáblája az 1945 elején itt elesett magyar huszároknak. Vérteskozmán, ahol az emléktáblát felállították, az idei megemlékezésnek állami szónoka Tessely Zoltán, a miniszterelnök ötödik biztosa volt.
Ahhoz képest, hogy immár Orbán Viktor biztosaként mondhatott beszédet, meglehetősen kevesen hallgatták, s mondhatni, hogy az eseményről a sajtó is hallgatott. Ráadásul az Önkormányzati Sajtószolgálat honlapján megjelentetett rövid tudósítás is csupán a szónokok egyikeként – az új funkciójával együtt – említette őt, és amit mondott, abból semmit nem közölt.
Pedig ez az ember minden tőle telhetőt megtett, előbb azért, hogy elnyerje, majd, hogy a mostani beszédében meghálálja ezt a funkciót.

ITT OLVASHATÓ

1,8 MILLIÁRD FORINTÉRT SZERVEZTE KI AZ MTVA A REKLÁMFELÜLETEK ÉRTÉKESITÉSÉT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2016.02.01.

Január 30-án jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben a hirdetmény, miszerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) még tavaly október közepén döntött arról, hogy a Media Services Company Magyarország Szolgáltató Kft.-vel köt szerződést a közszolgálati műsorszolgáltatók hirdetési felületeinek tartalomfejlesztésével és értékesítésével összefüggő tevékenységekre.
 
Az MTVA közbeszerzése hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás volt, melyet egyedüli ajánlattevőként nyert meg a Media Services Company Magyarország Kft..
A szerződés értéke nettó 1,84 milliárd forint, az MTVA által elvárt minimális bevétel évi nettó 2 milliárd Ft.
A hirdetmény szerint “Ajánlatkérő célja, hogy a saját szervezeti keretein belül működő elektronikus és nyomtatott közszolgálati műsorszolgáltatók médiacsatornái hirdetési felületeinek tartalomfejlesztését és értékesítését kiszervezze a 2015. naptári évtől kezdődően.”
A szerződés valamennyi közszolgálati műsorszolgáltató valamennyi médiacsatornáját érinti (így különösen a következő médiacsatornákat: M1, M2, M3, Duna, Duna World (televízió csatornák), Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió, Dankó Rádió (rádiócsatornák), RTV részletes és Telehold nyomtatott kiadványok, illetve az előbbiekhez tartozó online és teletext felületek), illetőleg kiterjed a szerződés időtartama alatt induló esetleges további médiacsatornákra is.

ITT OLVASHATÓ

ZSIGERBŐL

TUAREG BLOGJA
Szerző: Tuareg
2016.02.02

Orbán teljhatalmának forrása a gyűlölködés állandó szinten tartása. Ha van közös ellenség, akkor az egyszerűbb lelkek egybekapaszkodva közösen fújolhatnak, az meg azon a szellemi szinten kellő kielégülést okoz. Mesélek kicsit.


Minden diktatúra a gyűlöletre épül. Gyűlölni jó dolog. Mármint azoknak, akik hiányzó érzelmi életüket pótcselekvéssel helyettesítik ki. És persze gyűlölködéshez ész sem kell, a gondolkodás bonyolult és nehéz dolog, ráadásul még önkritikához is vezethet, az meg kerülendő. Profi tömegmanipulátorok ki is használják a zsigerből jövő érzelemtolulásokat, sokszázmillió halott kíséri útjukat az emberiség történelme során. Zsidók, cigányok, négerek, sárgák, fehérek, két láb jó, négy láb rossz, ismerjük. Megértettük: a történelem legvéresebb lapjait ilyen módszerekkel írták. A Felcsúti Diktátor is ugyanerre épít, kezdetektől fogva, hogy milyen sikerrel, azt saját bőrünkön bőséggel megtapasztaltuk. Okos ember ilyenkor annyit mond: okés, NEM szállok be a gyűlölet-buliba. A harag eleve rossz tanácsadó, közügyekben, társadalmi léptékben pedig roppant káros. Márpedig a politika eredeti jelentésében annyit tesz: közügyekkel foglalkozás. Higgadt mérlegelés, ráció, tények, összefüggések felismerése és a köz javára való fodítása: EZ vezet erős és sikeres társadalomhoz, nemzethez, elég nyugatra nézni, ott élnek sokszámilliónyian, akik igazolják.

 
ITT OLVASHATÓ

NYOLC VÁROSBAN TÜNTETNEK SZERDÁN! - MINDEN, AMIT A TANÁROK TILTAKOZÁSÁRÓL TUDNI KELL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016. 02.01

Amikor néhány hete a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelet tett közzé, amelyben teljesen nyíltan mentek neki a jelenlegi oktatáspolitikának, még nem sejthettük, hogy ekkora méretűvé duzzad az elégedetlenség.
Ehhez hasonló segélykiáltásból ugyanis hallottunk már többet is az elmúlt néhány évben, sokan bírálták már a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), rengetegen kárhoztatták a köznevelési törvényt, az életpályamodellt, a tanfelügyeleti rendszert, a túlzott adminisztrációt, hogy nincs kréta az iskolákban, és még ki tudja, mi minden mást… Tegyük hozzá, joggal.
A hermanosok viszont egy kiváló lélektani pillanatban álltak elő ezzel a nyílt levéllel, és tömören-pontosan fogták meg, mi is a baj. Nem véletlen, hogy hamar olyan méretűvé duzzadt a levelet aláíró iskolák, intézmények, magánszemélyek tömege, amit már a kormány sem hagyhat figyelmen kívül.

ITT OLVASHATÓ

GENERÁCIÓK PÁRBESZÉDE, SZOLIDARÍTÁS, NYITOTTSÁG - ÉS AZ ISKOLA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ÉVA28
2016.02.01.


Engem ez sokat foglalkoztat és elszomorít mindig, amikor azt látom, azok, akiknek ez lenne a feladatuk, akiknek az esélytelen embertársaink felzárkóztatásáért, számukra valamiféle esély biztosításáért kellene dolgozniuk, inkább eltagadják, vagy elalibizik ezt (mondjuk mutatóba felhajtanak némi Eu-s forrást, amiből aztán nem sok minden sül ki), ráadásul gyakran őket hibáztatják sorsukért és nemhogy esélyt nem adnak nekik, de kirekesztik őket minden lehetőségből.

Ezért örültem meg nagyon annak a kezdeményezésnek, amit kortárs íróink találtak ki, köztük Bódis Kriszta, akiről régen köztudott, hogy sokat dolgozik a cigányságért és a szegényekért. Nyolc író választott magához nyolc régebben élt irodalmi hírességet és az általuk kiválasztott írásokkal próbálja feléleszteni a szolidaritást, a társadalmi felelősséget, sőt, felnyitni a szemeket, megértetni azt, hogy nekünk, akik jó helyre születtünk, milyen nagy szerencsénk volt.

Szolidaritás, kirekesztés-ellenesség.
Itt lehet olvasni bővebben róla:   
http://szepiroktarsasaga.hu/index.php?pageid=986

ITT OLVASHATÓ

KONYHA-POLITIZÁLÁS

A POLGÁRI KONZERVATÍV PÁRT BLOGJA
Szerző: Hidvégi Mihály
2016.02.01.


Lám-lám, zsendülő korom óta eltelt jó néhány esztendő, s ismét ott tartunk, ahol tartottunk a múlt század '60-as éveiben: a pedagógusoknak ismét meg akarja a felsőbb hatalom mondani, mit gondoljon a világról,  mit tanítson a rábízott gyerekeknek, meg akarja mondani szuverén felnőtt embereknek a tuttit. Nem csak a tanároknak, minden magyar emberbe sulykolja a kisajátított médián keresztül azt, ami az ő hatalmát fenntartja, fenntarthatja. 

Szóval én vállalom a konyha-politizálást. Azért, mert a nálunk magát (hatalmi) elitnek nevező réteg züllött, semmitérő, s engedtessék meg nekem ez a kinyilatkoztatás, elég sok híradót megnéztem már a hetvenes évektől a mai napig. Ugyanott vagyunk ma is, mint évtizedekkel ezelőtt, a hatalom ócsárolja a nyugatot, várja a megsemmisülését, miközben az ország éppolyan szegény, mint a szocializmus idején. Még hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni!

Vállalom tehát a konyha-politizálást. Mert a mai politikusoknak nem lehet egy szavát elhinni (elnézést kérek mindjárt a kevés kivételtől) -, s kérem, ne tessék rajtam kemény szakszöveget számon kérni diagramokkal, kimutatásokkal. Magyarország egy ócska hely lett, kevés produktummal, ami létrejön annak is javarészét a nyugati multiknak köszönhetjük, miközben a magyar nép is dolgos, szorgalmas, de a keretek hiányosak, rosszak. Meg kell tehát változtatni s ezt már a politika nem tudja, ehhez a nép kell, konyha-politizálás kell! Te, meg te, meg te! Orbánnak és Gyurcsánynak pedig takarodnia kell a közéletből, új elitet kell kinevelni. Ám őket sem lehet magukra hagyni, mert az ember gyarló s ha nincs folytonos ellenőrzés, számonkérés, a demokrácia kiüresedik, akkor maradunk abban a mélységben, amiben vagyunk.

ITT OLVASHATÓ