2022. október 17., hétfő

MIÉRT OLVASUNK NÁDAST?

MÉRCE
Szerzők: BORDA RÉKA, FARAGÓ KORNÉLIA, FEHÉR RENÁTÓ, KŐSZEGHY FERENC, MODOR BÁLINT, SELYEM ZSUZSA
2022.10.14.


Nádas Péter 2022. október 14-én ünnepli 80. születésnapját. A szerző megkerülhetetlen alakja a magyar irodalmi kánonnak, sokan sokfelől olvassák. Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a tágabban értett rendszerkritikus baloldal számára mit jelent Nádas. Mi miért, és főképp, hogyan olvassuk?HIÁBA EMELIK A NYUGDÍJAT, AZ INFLÁCIÓ MIATT FOLYAMATOSAN CSÖKKEN AZ ÉRTÉKE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PETE LUCA
2022.10.17.


Október 5-én döntött a kormány egy újabb nyugdíjemelésről, amelyet novemberben már folyósítanak is. A nyugdíjösszeg idén várhatóan 13,4 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál, de ezzel szinte egy időben jelent meg a KSH legfrissebb tájékoztatója, miszerint már 20,1 százaléknál jár az infláció. Az évi többszöri nyugdíjemelés ellenére sem válik könnyebbé a helyzet a nyugdíjasok számára. Sőt a fogyasztói árak emelkedése súlyosabban is érinti a társadalmi réteget, mivel a nyugdíjas fogyasztóiár-index magasabb, 21,9 százalékos árnövekedést mért. A fogyasztói árak növekedése mellett a pénzünk is évről-évre egyre kevesebbet ér: ha a nyugdíjösszegeket az inflációval korrigáljuk (vagyis megnézzük a reálértékét), akkor az látható, hogy bár a nyugdíj számszerűen folyamatosan nő, azonban a pénzromlás miatt az értéke csökken. Idén valójában az értékét tekintve alacsonyabb a nyugdíj és az egyéb ellátások összege, mint tavaly. Uniós viszonylatban sem állunk sokkal jobban, 31 országból nálunk mérhető a 25. legalacsonyabb nyugdíj, szomszédaink közül csak Horvátország teljesít rosszabbul.


Hazánkban jelenleg majdnem két és félmillióan részesülnek nyugdíjban, rokkantsági nyugdíjban vagy egyéb járadékban. Az öregségi nyugdíjasok a 80 százalékát teszik ki ennek a számnak, tehát közel kétmillió embert érint a kérdés. Az elmúlt két évtizedben a nyugdíjasok és az egyéb ellátásban részesülők száma évről-évre csökkent, összesen több mint 600 ezerrel...

ÉLNI JÓ - BECK ZOLTÁN ÉS KUNNÉ DARÓK ANIKÓ (KLUBRÁDIÓ)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KADARKAI ENDRE
2022.10.15.Az Élni jóban megpróbálunk utánajárni annak, hogy miért jó élni. Merthogy minden időszakos nehézsége, problémái ellenére érdemes és jó dolog. A műsor első felében mindig közismert gondolkodókkal, eleven és eredeti észjárású értelmiségiekkel keresem majd a válasz az élet pozitív értelmére. Elsősorban a filozófiájuk, az életszemléletük, az ő saját látószögük érdekel majd. 

Ezt követően hétköznapi, boldog embereket kérdezek majd. Megható, szívderítő és bizakodó történetekben nem lesz hiány. 

Nem valamiféle hamis életigenlést, vagy folytonos műderűt és optimizmust várok vendégeimtől. Vendégeimet korábban sokszor meg is gyötörte az élet. De pontosan ez adja majd az o hitelüket. Aligha hiszem ugyanis, hogy az élet szépségét meggyőzően tudja példázni egy olyan ember, akit meg nem igazán tett próbára a sors.

NÉPSZÁMLÁLÁS, INFLÁCIÓ, HALOTT FORINT, TÜNTETÉSEK❗| SOMOGYI ANDRÁS |

FACEBOOK
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.10.Népszámlálás, infláció, halott forint, tüntetések❗


HA A FIDESZ VELÜK, KI ELLENÜK? – ÚJRA TARTHATJÁK A MARKUKAT A KORMÁNYPÁRTI CIVILEK, AMÚGY IS CSAK FIDESZESNEK ÉRI MEG LENNI MAGYARORSZÁGON

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2022.10.16.


Nyolc éve már, hogy a Fidesz hidegháborút indított a független civilek ellen. Úgy számoltak, hogy ha elszívják a levegőt a nem jobboldali-kormánypárti szervezetek elől, azzal megfojtják azokat a tiltakozásokat, amelyek a mindent leuraló, a hatalom kizárólagosságára törekvő lépéseik ellen indultak. A Norvég Alap ellen vezényelt 2014-es attakkal a demokratikus értékekbe kapaszkodó egyesületek állandóan célkeresztben vannak. A források elapadásával csak külföldről remélhettek támogatást, amire jogszabállyal ágyúzott a Fidesz. Később saját pénzelosztót jelöltek ki a szféra támogatására. A Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) Zrt. ezekben a napokban harmadszor hirdetett pályázatot. A korábbi források durván felét Fidesz-politikusok és holdudvaruk egyesületei és alapítványai nyerték, amelyek akár két kezükkel – olykor enyvessel, kampányplakátolva – bizonyították végtelen lojalitásukat...

EGY HONVÉDŐ HÁBORÚ MINDIG IGAZSÁGOS

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.10.15.A korábban végtelenül megosztott Ukrajna egységessé vált, az ukrán identitás megerősödött, Volodimir Zelenszkij elnök támogatottsága pedig sosem volt ilyen magas – hangzott el a Geopolitikai kilátások és átrendeződések a háború nyomán címmel a CEU Határtalan tudás sorozatában péntek este rendezett eseményen.

Győrffy Dóra politológus-közgazdász, Meszerics Tamás történész-politológus és Rácz András védelempolitikai szakértő a február 24-én hajnalban indított orosz katonai agresszió mérlegét vonta meg az október 14-én a CEU Nádor utcai épületének Auditórimában.

Megkopott nagyhatalmi képességek

Rácz András szerint míg az 1990 előtti Szovjetunió nagyhatalmi státusza minden szempontból megkérdőjelezhetetlen volt, ugyanez a mai Oroszországról aligha állítható. Katonai szempontból ugyan a nukleáris fegyverarzenál változatlanul jelentős ütőerőt jelent, ám a hagyományos hadsereg létszáma, felszereltsége és felkészültsége erősen megkopott, ezzel együtt globális erőkivetítési képessége is csökkent. Az 1991-ben még 3,6 millió fős állandó hadsereg létszáma 2022 elejére már csak papíron érte el az 1,15 milliót, a valóságban ennél kisebb, nagyjából 800-850 ezer fős hagyományos haderő volt bevethető állapotban az év elején.

„Az ukrajnai háború tartósan, stratégia szinten erodálja Oroszország megmaradt hatalmi képességei közül a hagyományos katonai erőt” – fogalmazott a védelempolitikai szakértő. Az orosz hadsereg háború előtti általános állapota ismert volt, a közösségi médiahasználat pedig lehetővé teszi, hogy nyílt forrásokból fel lehet mérni az aktuális helyzetet is. Rácz szerint ez korábban elképzelhetetlen lett volna, ám a döntően vizuális információkból, azaz a katonák telefonos fényképei, videóiból dolgozó civil és hivatásos adatelemzők megbízható becslésekkel szolgál a haditechnikai és személyi veszteségek mértékére.

„A vizuálisan megerősített, vagyis képpel, videóval bizonyítható veszteség az alsó küszöb” – tette hozzá Rácz. Az utóbbi szerint az elmúlt 8 hónapban legalább 60 ezer orosz katona biztosan meghalt, közülük 1300 tiszt vagy főtiszt. A védelempolitikai szakértő szerint az egészségügyi ellátás szempontjából sem túl acélos orosz hadseregben egy elesett katonára hozzávetőlegesen három sebesült jut, vagyis átmenetileg közel 180 ezerrel biztosan nem voltak hadra foghatók.

Ez Rácz szerint azt jelenti, hogy a kezdeti nagyjából 200 ezer fős katonai kontigens 95 százaléka halott vagy sebesült. „Tragikusan magas a veszteség emberben és haditechnikában is” – mondta a védelempolitikai szakértő, hozzátéve, hogy ami és aki most harcol Ukrajnában, az nem az, amit az orosz politikai vezetés erre szánt.

A haditechnikai veszteség a mostani szankciós környezetben nem pótolható. „A herszoni körzetben 60 éves haditechnika megy harcba, amikor T62-es harckocsikat vetnek be” – hozott egy friss példát Rácz. A mozgósítás pedig szükségszerűen elkerülhetetlen volt a személyi veszteségek miatt...

MINDEN NYOLCADIK FORINTOT KISZIPPANT A MAGYAR GAZDASÁGBÓL AZ ENERGIASZÁMLA

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.10.17.


Az európai gazdaság egészét megviseli az energiahordozók árának megugrása. Nagyon eltérő azonban az egyes országok helyzete: akik magas hozzáadott értékű, szolgáltatás- és tudásalapú gazdaságot építettek, kevésbé érzik meg a drágulást. Mivel a magyar gazdaság nem ilyen, nekünk különösen fáj a jelenlegi helyzet.

Orbán Viktor miniszterelnök 2010 óta az ország újraiparosításán dolgozik, ami a gyakorlatban alacsony hozzáadott értékű, olcsó munkaerőre alapozott összeszerelő üzemeket jelent. Az alapvetően külföldi multinacionális vállalatokra épülő magyar gazdasági modellt pedig telibe találta az energiaválság.


Drágán behozott energia

Az energiahordozók árának drasztikus növekedése miatt az EU tagállamainak importjában gyorsan nő ezeknek az aránya. Míg 2020-ban a teljes behozatal értékének 7,5 százalékát költötték ezekre, 2022 első félévében már 16 százalékát. Az egyes országok között igen nagyok a különbségek, nagyban függ az import GDP-arányos mennyiségétől és a többi behozott áru árváltozásától. Ebben a mutatóban Magyarország nem is áll olyan rosszul. Ennek fő oka, hogy a világon az egyik legmagasabb az import GDP-hez viszonyított aránya, ez 2021-ben 81 százalék volt...

BELVÁROSI SZABADEGYETEM: KINCSES GYULA (MAGYAR ORVOSI KAMARA) ELŐADÁSA AZ EGÉSZSÉGÜGY HELYZETÉRŐL

BELVÁROSI SZABADEGYETEM / VIDEÓ
Moderátor: KARDOS PÉTER
2022.10.17.


Az október 10-i összejövetel vendége Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke volt, aki a MOK elmúlt 2 évi tevékenységét, az egészségügy helyzetének javítására, korszerűsítésére tett elképzeléseket, javaslatokat tekintette át.

HÁROM AZ IGAZSÁG - A TÉMA: ADY

KLUBRÁDIÓ / HÁROM AZ IGAZSÁG
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2022.10.10.

EZZEL AZ OROSZ RENDSZERREL BARÁTKOZIK A MAGYAR MINISZTERELNÖK, S EZ AZ OROSZ RENDSZER TUDHATJA MAGÁÉNAK A MAGYAR POLITIKAI HATALOM NYÍLT SZIMPÁTIÁJÁT

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.16.


Fritz Busch a XX. század egyik legnagyobb karmestere, fivére, Adolf Busch a XX. század egyik legjelentősebb hegedűművésze volt. Sikereik csúcsán mindketten nemet mondtak a hatalomra került Hitlernek, s Fritz Busch, Toscaninihez hasonlóan visszautasította a bayreuthi felkérést, majd megundorodva hazájától kivándorolt az Egyesült Államokba, Adolf Busch pedig előbb lemondta összes németországi turnéját („Keresztény honfitársaim német zsidókkal szembeni fellépése miatt szükségesnek tartom németországi koncertkörútam megszakítását.”), majd amikor a nácik megpróbálták visszahívni az USA-ból, az alábbiakat üzente: „Azonnal visszatérek Németországba, ha felakasztjátok Hitlert, balján Göringgel, s ha jobbján Goebbels fog lógni.”

A Busch-fivérek nem voltak zsidók, mindössze tisztességes, becsületes emberek. Mint a náciknak és a fasisztáknak ugyancsak nemet mondó Toscanini vagy Pablo Casals. Toscanini például nem volt hajlandó egyszer sem fogadni a Scalaban Mussolinit, s nem volt hajlandó egyszer sem elvezényelni a Giovinezzát, amiért aztán elvették az útlevelét, megkapta a „tiszteletbeli zsidó” gúnynevet, de végül visszaadták neki az útlevelét, s Toscanini hetvenegy éves korában kivándorolt az USA-ba.

Nem így az oroszok. Minapi hír, hogy Jurij Kerpatenko ukrán karmestert, aki az annektált Herszonban visszautasította az orosz megszállókkal való együttműködést, s megtagadta, hogy egy propagandacélú eseményen vezényeljen, a megszálló orosz katonák egyszerűen agyonlőtték.

Ezzel az orosz rendszerrel barátkozik a magyar miniszterelnök, s ez az orosz rendszer tudhatja magáénak a magyar politikai hatalom nyílt szimpátiáját. Az az orosz rendszer, amely belső ellenzékét vagy megmérgezi, vagy börtönbe veti, vagy ablakokon hajigálja ki. Vagy katonáival agyonlöveti.

Madarat tolláról.

De most engem leginkább az érdekel, hogy miként reagálnak erre a hírre azok az orosz zenészek, akik Putyin melletti kiállásukkal elérték azt, hogy kitiltották őket a világ több koncertterméből és operaházából. Én sem értettem egyet a kollektív büntetésnek ezzel a módjával, s ezért sem volt ellenemre, hogy például Anna Netrebko, Putyin egyik leghangosabb imádója a minap a budapesti Operaházban lépett fel.

Csakhogy most reagál-e a történtekre Anna Netrebko, és megszólalnak-e a többiek? Vajon saját kollégájuk bestiális meggyilkolása előcsalogatja-e belőlük a tiltakozás hangját, avagy nem? Anna Netrebko a kitiltását követően nemrég azt nyilatkozta, hogy valójában ő is elítéli az Ukrajna elleni háborút, hozzátéve, hogy a gondolatai a háború áldozataival és azok családjaival vannak.

Most majd kiderül, hogy az operaénekesnő, meg a szintén Putyin-párti férje, továbbá megannyi orosz művésztársuk aggodalma valóban őszinte volt-e, avagy egyszerűen hazugok, gyávák és mérhetetlenül becstelenek?

Vajon ők is az orosz diktatúra és embertelenség kreatúrái? Éppen úgy, mint a jelenlegi magyar politikai hatalom?

ITT OLVASHATÓ 

„A TORONYŐR VISSZAPILLANT” – ARCHÍV EMLÉKMŰSOR BÁLINT GYÖRGY ÍRÓRÓL

SZABAD EURÓPA RÁDIÓ
Szerző: Szabad Európa
2022.10.16.


„Felháborodom, tehát vagyok. A felháborodás a mai társadalomban a szellemi ember létének legmagasabb kifejezése” – magyarázta a magát kimért, távolságtartó közép-európai közírónak tartó Bálint György, miért ragadja el néha a szenvedély. A Szabad Európa Rádió 1993-ban tekintette át életművét.Bálint György: Búcsú az értelemtől (részlet)
Almanach-Kiadó, 1940.


Azt álmodtam, hogy a szavak felkeltek és kivonultak, mint egykor Róma elégedetlen népe a Szent Hegyre. Előzőleg már jóideig forrongott az egész szótár, sisteregve és zizegve panaszolták el sérelmeiket a szavak, úgyhogy majdnem felébredtem. Dühös szavalókórusba tömörültek és ilyen szöveggel verték fel a csendet: 

- Gyalázat! Napról-napra jobban bántalmaznak minket! Elcsépelnek, kiforgatnak eredeti jelentésünkből! Egyre jobban kopunk, már egészen laposak vagyunk és ha ezt tovább tűrjük, holnapra már nem lesz semmi értelmünk! 

- Jó, hogy engem említenek, - kiáltott most közbe az „értelem” szó. - Velem történik a legnagyobb igazságtalanság. Minden zagyva szajkó az ajkára vesz; minduntalan használnak, még hozzá a legaljasabb célokra. Higgyék el, uraim, hogy nekem már régóta nincs semmi értelmem és ez, lássák be, az én szakmámban végzetes. 

- Igaza van! - zúgta rá a szavalókórus. - Mások is ezt mondják. „Szellem” nevű kollégánk is panaszkodik: úgy helybenhagyták, hogy már nem is szellemnek érzi magát, hanem csak hazajáró kísértetnek, amiben senki sem hisz többé komolyan. A „szeretni” ige zokogva fenyegetőzik, hogy öngyilkos lesz, mert nem bírja már a rengeteg visszaélést. Olyan gyalázatos módon használják fel a leggyanúsabb érdekek szolgálatában, hogy folyton émelyeg a szógyöke. Legtöbb igénket hasonló sérelmek érik: szégyenteljesen ragozzák őket. Ami pedig a főneveket illeti, ezeket teherhordásra használják fel. Olyan fogalmakat kell cipelniök, amelyekhez semmi közük sincs. A jelzők őrjöngenek a felháborodástól, mert a piszkos munkában elvesztették a színüket és most már mindegyik egyformán szürke. Rossz írók, tudatlan kereskedelmi levelezők és galád szónokok állati sorban tartanak bennünket. Hülyeségüket és gonoszságukat kell folyton szolgálnunk. Hát ezért élünk? Ezért viseljük legszebb képzőinket? Ezért fejlődtünk évezredeken át, kőbaltás, szőröstestű indulatszavakból intelligens, tiszta, magasrendű kifejezőeszközökké? 

- És ezért kellett minket elvonni? - hördültek fel fájdalmasan az elvont szavak. 

Percről-percre nőtt a zendülő szavak izgalma. Lázas agitátorok futkostak lapról-lapra: a kötőszavak, melyeket a legtöbb sérelem ért. Az „és” szenvedélyesen rázta öklét és tőle teljesen szokatlan drámai pátosszal fogadkozott, hogy soha többé nem fog olyan fogalmakat összekötni, amelyek egyáltalában nem tartoznak össze. 

- Nem leszek többé bűnrészese a világcsalásnak! - süvöltötte, és szerény társa, a néma kötőjel helyeslően bólintott. 

A feldúlt kötőszavak mellett a ragok szították a leghevesebben a felkelést. Ezek, sajnos, csak dadogni tudnak és így elég nehezen panaszolták el sérelmüket. Az fájt nekik a legjobban, hogy tévesen alkalmazzák őket, például így: „a népnek”, holott az igazság ez: „a néptől”. A határozók is kivették részüket a mozgalomból, szokott határozottságukkal. Egyre fenyegetőbben zúgott a szavak beláthatatlan tömege. Hullámzott, kavargott ez a tömeg, de egyre céltudatosabb ritmust, egyre egyenesebb irányt kapott a mozgása. Végül aztán feltartóztathatatlan menetben indultak el a felkelő szavak egy ismeretlen cél felé. Percek alatt elnéptelenedett a szótár: csak néhány magával tehetetlen agg maradt a helyén, mint például a „hehezet”, a „sajátképpen” és a „mértékhitelesítés”, vagy egy-egy szerencsétlen torzszülött, mondjuk a „géperejű bérkocsi”. 

Az emberek körében hamarosan észrevehetővé váltak a lázadás következményei. Tehetetlenül kapkodtak és tátogtak, nem tudtak rendesen hazudni, halandzsázni, csalni és népszerű olvasmányokat szerkeszteni. Később már rabolni és gyilkolni is alig tudtak, mert fejlett, differenciált világunkban ez sem lehetséges szavak nélkül. Így azután meglepően rövid idő alatt összeomlott az egész civilizáció. 

A szavak pedig ismeretlen új hazájukban boldogan és szabadon éltek, elfelejtették a sanyarúság és a gyalázat éveit, gazdag és mély értelmet teremtettek maguknak saját lelkiismeretük szerint és egészen újszerű, színes és dallamos ragokkal gyarapodtak. Még ma is élnének, ha közben fel nem ébredtem volna.


ÉLET ÉS IRODALOM 2022/41. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.10.14.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János
Magyarvalóság

Nguyen nevű kedvenc, olcsón árusító piaci díleremnél a múlt szombaton annyiért vettem egy kiló vákuumcsomagolt kávét, amennyiért tavaly nyáron a legközelebbi szupermarketben négy szabvány negyedkilós csomagot kaptam volna. Ez a konkrét esetben hatalmas, hatvan százalék fölötti emelkedést jelent, a kiló kávé számomra nagyobb arányban drágult, mint pél­dául a háztartási energiaárak átlagosan.

De miért is drágul a kávé – amit nem az Európai Unióban, a szankciózó földrészen termelnek – ugyanolyan gyorsan, mint a jó magyar kenyér? Ráadásul úgy, hogy a pörköléséhez kevesebb energia kell, mint a kenyérsütéshez? (Ha tévedek, bocsánat.) Utánanéztem, a jelenségnek több oka van: a brazíliai aszály és a szokatlanul hideg tél, a COVID miatti zavarok a munkaerőpiacon és az ellátási láncokban, a globális élelmiszerár-emelkedés (többek közt amiatt, hogy az orosz agresszió következtében töredékére zsugorodott az ukrán gabona- és olajexport), és csak sokadik sorban, közvetve a szankciók, amelyek Oroszországot (nevezetesen a műtrágyaexportot) sújtják. A nemzetközi sajtó ezenfelül nem törődik a speciális magyar gonddal, a forint példátlan romlásával, annak csak én látom kárát, amikor Nguyennek perkálok.

A valóság bonyolultabb, mint a magyar kormánypropaganda, továbbá a valóság, az valóság, a magyar kormánypropaganda ellenben hazugság. A kávé drágulását nem lehet az Oroszország elleni szankciókkal magyarázni, de amúgy a földgázét sem. Pontosabban: amikor a propaganda-csővezetékből az a szöveg dől, hogy „brutálisan drágították a gáz árát a brüsszeli szankciók”, akkor egyszerűen a nagyközönség képébe hazudnak, ugyanis a gáz árát nem a brüsszeli szankciók drágították brutálisan, hanem kormányunk szeretett orosz üzletfelei.Tovább

A szerző további cikkei

Vásárhelyi Mária
Tehetséges politikus vagy gátlástalan kalandor?

A tehetség és a kalandorság első ránézésre nehezen megkülönböztethető jelenségek. A kalandorok, amíg le nem lepleződnek, merész és váratlan cselekedeteikkel, döntéseikkel rendkívül tehetségesnek tűnhetnek. Úgy döntenek, olyat tesznek, amit korábban senki nem tett és amire senki nem számított, ezzel gyakran elnyerik a közönség elismerését, esetleg csodálatát. Esetenként annyira meglepőek váratlan húzásaik, hogy a kívülállók azt gondolják, ők biztosan tudnak valamit, amit mi, mások nem tudunk, van valamiféle különleges hatodik érzékük, amellyel megérzik azt, amit rajtuk kívül senki. És hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy kiderüljön: vajon valamilyen különleges tudás, képesség, megérzés, vagy pusztán a felelőtlen és gátlástalan önérvényesítés szándéka húzódik meg tetteik hátterében.Tovább

A szerző további cikkeiSándor Iván
A sötétség színei
– Közelítés Nádas Péter életművéhez

A szerző további cikkei

Szűcs R. Gábor
Égetően sürgős
Energiaválság-kezelés és előrehozott parlamenti választások Dániában

„Tampen brænder”, azaz szabad fordításban „égetően sürgős”,1 mondta Mette Frederiksen szociáldemokrata miniszterelnök arra a királynőnek történt bejelentés után feltett újságírói kérdésre, miért kell még a mandátum tavaszi lejárta előtt kiírni az általános parlamenti választásokat.2 Így 27 nap van hátra a választásokig. A ma is hatályos alkotmány 1953-as elfogadása óta ez átlagos időszaknak számít: 1964-ben volt a leghosszabb, ötvenhárom nap, 2011-ben pedig a legrövidebb, alig három hét. Az átlag 26,5 napos kampány.3Tovább

A szerző további cikkei
Berend T. Iván
Zavart elme?

V I S S Z H A N G

Várhegyi Éva
Ó, a hetvenes évek!

A szerző további cikkeiSibelka György
Történelmi okok


P Á R A T L A N

Angyal Ádám
ELNÖKI TEKINTÉLY

A szerző további cikkei
(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/41. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.10.14.


F E U I L L E T O N

Károlyi Csaba
Az állatok tekintete rajtunk
Nádas Péter állatairól

A szerző további cikkei

I N T E R J Ú

Antal Nikolett
„A düh lefojtja a nyelvet”
Beszélgetés Kustos Júliával


K R I T I K A

Deczki Sarolta
A test szaga

► Cser Kovács Ágnes: Zárvatermők kertje. Kalligram Kiadó, Budapest, 2022, 214 oldal, 3500 Ft

A normális családi életre (ma úgy mondanánk: konfliktuskezelésre) való alkalmatlanságot a fő elbeszélő édesanyja is örökölte. Házassága a férjével meglehetősen viharos, óriási veszekedéseket, drámákat, pszichiátriai kezeléseket nagy megbékélések és szeretkezések követnek, s mindeközben senki mással nem foglalkoznak, csak egymással és saját magukkal. A két gyerek itt is úgy nő fel, ahogy éppen sikerül. Ehhez pedig szerencsére is szükség volt, hiszen a gyereket akár el is találhatta volna az a két és fél kilós hamutartó, amit az apja elhajított, és csak egyetlen centire az arcától röpült el. A történet vége felé írja az elbeszélő, hogy „el kell temetnem az apámat” (198.), amit akár metaforikusan is érthetünk, hiszen az utolsó oldalon már azt olvashatjuk, hogy „apám halála voltaképpen szabaddá tett. Azt mégsem mondhatom, hogy a temetése. Mostantól mindenki élheti a maga életét. Tulajdonképpen elengedtük őt, hosszú évekkel ezelőtt. Hadd legyen semmivé újra!” (214.).Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Szokács Andrea
Ex libris

Bergsveinn Birgisson: Válasz Helga levelére
Olga Tokarczuk: Nyughatatlanok
Adania Shibli: Egy apró részlet
Merieke Lucas Rijneveld: Az este kín

Gyürky Katalin
Elorozott klasszikusok

► Oroz klazzika. Fordította György Norbert. Typotex Kiadó, Budapest, 2022, 128 oldal, 2990 Ft

A kötet borítóján ugyanis Daniel Majling nem szerzőként, csak összeállítóként szerepel. Majd az elő-és utószóból megtudjuk, hogy itt olyan rövid történetek olvashatók, amelyek Dosztojevszkij-, Tolsztoj- vagy épp Turgenyev-szövegek utánzatai, és amelyeket a felsőnémeti határátkelőn ugyanúgy szállítanak át a kamionok, mint a márkás ruhaneműk olcsó kínai másolatait. Hogy azután a gömöri és nógrádi falvak lakói – akik az eredeti és igényes orosz irodalomhoz a szűkös anyagi körülményeik miatt nem jutnak hozzá – e hamisítványok olvastán maximálisan felvértezve érezzék magukat az orosz klasszikusok nagy témáival, „az Istennel, a szerelemmel, a halhatatlansággal, a bűnnel, a büntetéssel és a halállal” (8.) kapcsolatban.Tovább

A szerző további cikkei
Nádasdy Ádám
A prešporákok nyelvei

► Jozef Tancer: A soknyelvű Pozsony nyomában. Beszélgetések a régi város lakóival. Fordította Balogh Magdolna, jegyzetek: Korpás Árpád. Lábnyom Kiadó, Budapest, 2022, 352 oldal, 5450 Ft

A kötetben húsz, 1916 és 1933 között született emberrel készített beszélgetés olvasható, akik németként, magyarként, szlovákként, zsidóként mind régi pozsonyinak mondják magukat, azaz „prešporák”-nak. A város német neve Pressburg volt, szlovákul Prešporok (a Bratislava nevet 1919-ben kapta); a pozsonyiakat szlovákul „prešporák”-oknak hívták. Vannak közöttük bennszülöttek és beköltözöttek, olyanok, akik elmentek, és olyanok, akik maradtak. Arról mesélnek, hogy milyen nyelven beszéltek otthon és a városban, milyen iskolába jártak, milyen nyelvűként tekintenek önmagukra, milyen nyelven tudtak írni, milyen kötetekből állt a könyvtáruk. Tancer érdekesen boncolgatja, hogy mit is értünk „anyanyelven”: ez lehet az anya vagy az apa nyelve, de az a nyelv is, amellyel az illető azonosul, vagy amely domináns számára. Külön csemege a Rózsika néni nevű gondnoknő beszédét elemző, „Rózsikológia”, amelyből kiderül, hogy a nyelvtani szabályoktól függetlenül is lehet szlovákul (vagy bármely nyelven) beszélni. A néni alakja a legendák ködébe vész, ugyanis a könyv egyszer Weingrafová, másszor Wolfingerová néven említi – mindegy is, a név jól példázza a soknyelvűséget.Tovább

A szerző további cikkei

Földes Györgyi
Seppegők, cerkók és a Bravo Magazin

► Alena Sabuchová: Seppegők. Fordította: Paszmár Lívia. Wo­man­press Kiadó, Pozsony, 2022, 168 oldal, 3000 Ft

Műfaji értelemben kissé nehéz meghatározni a könyvet, egyfelől nevelődési regény is, amelynek főszereplője két tizenéves kislány, akiknek szoros barátságát általános iskolás éveiktől tizennyolc esztendős korukig követhetjük nyomon. A narrátor ugyan sok tekintetben arctalan marad a könyvben, de minden bizonnyal azért, mert visszaemlékezését a még számára is titokzatosnak érzett barátnőjének, Dorotának szenteli, a halottszállító és -mosó lányának, aki már gyermekként is részt vesz apja munkájában, a pravoszláv liturgia keretében mosdatja és öltözteti az elhunytakat – ezért mintha többet tudna elmúlásról és az azutáni létről, mint mindenki más: ő a halál leánya.Tovább

A szerző további cikkei

Kőrizs Imre
Sminkben, a lépcsőn

► Az ÉS könyve októberben – Szabó T. Anna: Vagyok. Összegyűjtött és új versek. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 528 oldal, 4999 Ft

A Vagyok Kemény Istvánéhoz hasonlít, amennyiben mindkettő vastag „összegyűjtött versek”, bár Keményéhez képest, amely a költő önálló köteteinek elrendezését felbontva a versek keletkezésének időrendjén alapul, Szabó T. Annáé hagyományosabb. Az összesen nyolc eddigi verseskötet anyagát tartalmazza – a gyerekeknek írt, illetve a más írói név alatt megjelent darabok nélkül –, kiegészítve az Eső napja című ciklussal, amely az utóbbi négy évben írt verseket tartalmazza.

Szabó T. Anna költészetének meghatározó vonása az igényes formakultúra: a Nyugat és az Újhold képalkotási és versformálási hagyományát Lator László egyetemi műhelyében, a nevezetes műfordítói szeminárium Ferencz Győzővel és Imre Flórával kezdődő történetének vége felé – egyébként e sorok írójával egy időben –, a kilencvenes évek elején sajátította el. Ha nem párosul kellő önkritikával, a magas szintű formai képzettség magában hordja a könnyű kezű tömegtermelés, a kiüresedés, a giccs veszélyét is: ez ellen jó időben felvett poétikai oltást jelenthetett az anglista Géher István szemináriuma, ahol alighanem érdesebb vagy kopogósabb grammatika járta.Tovább

A szerző további cikkei

György Péter
Láthatatlan arc

(A Láthatatlan arc című kiállítás a 2B Galériában november 23-ig tekinthető meg.)

A kiállítás ereje a visszafogottságában áll, a kurátorok által számos kiállításon végrehajtott retorikai túlzásoktól való eltekintésben. S innen már a művészet- és emlékezettörténet elválaszthatatlanságának igazsága határozza meg a kiállítást, ami a lehető legpuritánabb és ugyanakkor legdrámaiabb kettősség megteremtésére alkalmas. Egy olyan korban, melyben élünk, s a genocídiumok még és már megint érvényesek, egy olyan kiállításnak, amely visszautal a Vészkorszak kontextusára, s ugyanakkor szabad utat enged a mai, ugyancsak rettenetes események felidézésének a teremben bemutatottak által is, ebben a jelenben egy ilyen tárlat komorsága saját történelmünk újraolvasásához vezet el. S ezért köszönettel tartozunk mind a két intézménynek, s végül, de nem utolsósorban, a kurátornak, Farkas Zsófiának.Tovább

A szerző további cikkei

Sinkó István
Öt lépés
Egy (majdnem) geometrikus absztrakt festő

(Vilim Kati Öt lépés című kiállítása október 28-ig látható.)

Vilim Kati nem hoz jelentős újítást a konkréttól az organikus irányba mozduló festészetben, de élményszerű, hatásos és rendkívül gondosan kimunkált képi világa, saját magának kidolgozott festői nyelve szépen illeszkedik a műfaj XXI. századi alkotásainak (és jeles alkotóinak) sorába. És remekül illeszkedik a galéria geometrikus-absztrakt-konkrét tematikájához is.Tovább

A szerző további cikkei

Stőhr Lóránt
Árulás

(Stefan Arsenijević: Mennem kell)

Ahogy a főhősnő nyilatkozik az együttérző újságíró számára a menekülttáborban: ember vagyok, nem menekült. Ha nem a menekültlét partikularitását látjuk a történetben, akkor előléphet a „migráns” külsőségei mögül az ember, a mindenkire tartozó emberi dráma. Stefan Arsenijević a Strahinja bán című középkori szerb hősköltemény cselekményét használja a Mennem kell sorvezetőjéül, s ezzel időtlenné és univerzálissá avatja a híradók aktualitásával rendelkező történetet.Tovább

A szerző további cikkei

Herczog Noémi
Harcaink

(Pintér Béla: Az Imádkozó, UP – Újpesti Rendezvénytér)

Sosem tartoztam a fanyalgók közé, akik szerint Pintér Béla nem tud darabot írni, amit ő csinál, éppen azt bizonyítja, hogy a klasszikus dráma igenis összefér a szappanoperával és a poppal, ettől áraszt jóféle, elitellenes hangulatot (más kérdés, hogy egyre inkább csak az elit tudja megfizetni). Valamiért mégis azt szoktuk gondolni, hogy azok a kiemelkedő munkái, amelyekben a nevetés drámaisággal párosul, és ez az, ami a legutóbbi bemutatóknál elmaradt, ahogy most is, bár a Vérvöröst én bírtam, mert nem akarta a régi receptet, önazonos volt és új irányt hozott. Az Imádkozó viszont a bevált hatásra törekszik.Tovább

A szerző további cikkei

Csengery Kristóf
Nem illusztráció

(Budapesti Fesztiválzenekar, Robin Ticciati, Alina Ibragimova. Müpa, október 8.)

Orosz műsort hallottunk, két ritkaság között egy gyakrabban megszólaló kompozíciót – három remekművet. A nyitószám, a mellőzött-alulértékelt Ljadov zenekari darabja, Az elvarázsolt tó hivatalosan szimfonikus költemény, de dramaturgiailag nem az, hiszen a hétperces darabban nem történik semmi, az egész varázslat csupán egyetlen hangulat ábrázolása. Ticciati és a zenekar nagyszerűen közvetítette ezt az állókép jelleget: hatott a sejtelmes kezdés, a sok puha szín, a mesehangulat, a vonóstremolók és a kürt-közbeszólások titokzatossága.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Mindvégig

(Plácido Domingo zarzuela-estje – Müpa, október 9.)

Még mindig és már megint, hiszen az nemigen érdekel senkit, hogy Domingo jól énekel, de ha gikszerezik, akkor hír lesz a szaklapokban, ha a zenekar nem áll föl a tiszteletére, az már szaklapokon kívül is megérdemel néhány sort. Mintha a világ azt akarná megbosszulni, hogy annyira tetszett neki ez a hang évtizedeken át. Megmutatjuk, hogy tudunk mi kegyetlenek is lenni. Ha valaki kételkedett volna benne.Tovább

A szerző további cikkei

Fuchs Lívia
91 és fél

(Tánc, élet, varázslat – Tata 90 +1, Nemzeti Táncszínház)

Lenne tehát mit kutatni és feltárni egy monográfusnak, ám most, hogy a nyilvánosság előtt is régóta Novák Tata néven ismert alkotó 90 (valójában: 91 és fél) éves lett, a táncos szakma nem egy frissen megjelent monográfiával, hanem egy színházi esttel köszöntötte őt. Pontosabban fogalmazva: nem az a sokszereplős szakmai közösség ünnepelte, amelyet évtizedeken át ő maga is formált, s amelynek máig aktív (hol morgolódó, hol vitatkozó, de mindig is támogató) tagja, hiszen részt vesz a Nemzeti Táncszínház művészeti tanácsában, és a Magyar Táncművészek Szövetségének is „Tiszteletbeli örökös elnöke”. Mégsem a szakma professzionális része, hanem egy jóval szűkebb közeg, az általa alapított amatőr művészegyüttes, a Bihari János Táncegyüttes jelenlegi és valaha volt tagjai, drukkerei és szimpatizánsai köszöntötték.Tovább

A szerző további cikkei

Siba Antal
Egy dolgos kormány

(Telex-riportok a YouTube-on)

Képviselők nyilatkoznak arról, mi a véleményük a törvényről (akkor még törvénytervezetről), amely a továbbiakban vármegyének nevezi a megyét, főispánnak a megyei közgyűlés elnökét. Ha valakinek kétsége van afelől, mi az a tőről metszett butaság, a szervilizmus és e kettő elegye, annak minden világos és érthető lesz.Tovább


I R O D A L O M

Szív Ernő
Újra a Por és Hamu Restaurantban

Volt egyszer egy író. Na, de szép. Elég ennyi fény, ha ennyi a világítás? Jó, legyen elég. Olyan volt az az izé, ez az író, mint a cserépnyi föld, egy kis pohár víz vagy a fagylaltostölcsérbe kanyarított téli ég. Ennyi csak. Ja, és ott volt még a tűz is, az is ő volt. Négy elemecske, mind duracell. Írók írnak, ahogy a westminsteri puding bugyog főzés közben, ahogy a bukaresti főbojár pávájának a farka sepregeti az udvar földjét, ahogy a hóhér tisztogatja az akasztófa környékét, repedés között vér, fos nekem ne maradjon. Bazmeg, igazgató úr – ez még a sámlis korszak volt –, az egyik rablógyilkos, aki alól kirúgtam a kedvenc székemet, ellopta azt. Meghalt, fölakasztódott a barom, aztán ellopta a sámlit is. Még a halottcipelők se vették észre. Hajjaj, Varsányiné!

Írók írnak, mint a cipősarok, ha nem írnak, ha hallgatnak, ha behajtották a szívliftek ajtaját és gombot nyomtak, irány a pokol, gyerekek, ha némán kong az összes népharang, ha a félelem szakállt növeszt, akkor is írnak.

Szóval jött el ez az író a Könyvfesztiválról, ahol éppen könyvei névvel való ellátása volt a penzuma. De-di-ká-lás.Tovább

A szerző további cikkei

Forgách András
Csönd
Nádas 80

Nádas 80, Darvasi 60 – Tematikus próza-összeállítás

Imponálóan kerek számok ürügyén továbbírt, újragondolt, átrajzolt írói motívumok, születésnapi köszöntések helyett prózatételek. Nádas Pétert és Darvasi Lászlót, és velük a magyar prózát ünnepeljük. Bán Zsófia, Forgách András, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt állt bele a hatástörténetekbe.

Az a helyzet, hogy mindig tíz évvel fiatalabb leszek Nádas Péternél.

Amikor ő ötvenöt, én negyvenöt, amikor ő kilencven, én nyolcvan, és így tovább, ad infinitum. Mintha ugyanazon a vonaton ülnénk, de mindig lenne köztünk tíz vasúti kocsinyi távolság.

Amíg robog a vonat előre, annyi vagonon kéne áthaladnom, hogy behozzam.

Ami a vasúti kocsikat illeti, egyszer történt valami hasonló.

Zalaegerszegről utaztam föl Pestre, és a fárasztó négyórás vonatút előérzetében, felszállás után nem sokkal elindultam a büfékocsi irányába. És amikor elhúztam magam előtt az I. osztályú kocsi ajtaját, hirtelen megpillantottam.

Ott ült és olvasott.

Ha jól emlékszem, egy sárga borítójú, német nyelvű könyvet olvasott, a fotográfiáról. Egész lényét beleadva olvasott. Csönd volt körülötte. Ez a csönd sok-sok csönd pillanataiból tevődik össze.

Fénye volt a csöndnek.

A magányos tűnődés pillanatai.

Őt most ne szólítsák meg, ne is köszönjenek neki.

Épp elég az embernek, mint A személyi poggyász súlya című írásából kiderül, ezen a vonalon a vécére kimenni, és ott sikeresen elvégezni a szükségét, mert ehhez nem kevés hősiességre és kínai akrobatához méltóan ügyes mozdulatokra van szükség.

Nem szeretek mások aurájába figyelmeztetés vagy hívás nélkül belépni. Továbbá igyekeztem megfékezni szokásos tiszteletlenségi rohamomat, ami ilyenkor múlhatatlanul erőt vesz rajtam, ha ún. nagy emberrel találkozom.

Amikor egyszer, egy színházi büfében, egy próba szünetében olyasvalakiéhoz hasonlítottam az arcát, akit egyikünk sem kedvelt, valamivel később, mikor egy pillanatra egyedül maradtunk a díszletraktárban, rám rivallt: „Te meg olyan vagy, mint Mussolini!” Mindketten harsányan felnevettünk.Tovább

A szerző további cikkei

Kácsor Zsolt
Világló vályogtéglák
(A 80 éves Nádas Péternek)

Nádas 80, Darvasi 60 – Tematikus próza-összeállítás

Imponálóan kerek számok ürügyén továbbírt, újragondolt, átrajzolt írói motívumok, születésnapi köszöntések helyett prózatételek. Nádas Pétert és Darvasi Lászlót, és velük a magyar prózát ünnepeljük. Bán Zsófia, Forgách András, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt állt bele a hatástörténetekbe.

Negyven éve nem jártam annál a régi háznál, abban a régi kertben, ahol az apám, a nagyapám, a dédapám és az ükapám felnőtt. Tíz lehettem, amikor a szüleim a régi házat eladták, pedig nyaranta mennyire szerettem az udvaron üldögélni a diófa alatt, s ha ezt meguntam, felkapaszkodtam a kertbe, leheveredtem a ribizlibokrok alá és bámultam az eget. Városi gyerek falun, s valahogy mégis otthon. A kert egy dombra futott föl, s az volt benne az izgalmas, hogy megdermedt lávából lett az a domb, ezt onnan tudom, hogy a hátsó kapu egy tufakőbe vájt pincébe vezetett. Kicsiny pince volt, két helyiségből állt mindössze, s voltak neki vakablakai, s a vakablakokban mindig, minden évszakban volt alma és volt három darab vesszőfonatú, üres demizson.

Erre emlékeztem negyven év távlatából, a pince dohos, édeskés illatára, és az almákra a vakablakokban meg az üres demizsonok vesszőből font burkolatára, emiatt fékeztem le a ház előtt, emiatt álltam meg, s emiatt csengettem be ahhoz az idegen emberhez. Meg akartam nézni a pincét, és bele akartam szagolni a múlt levegőjébe.Tovább

A szerző további cikkei

Bán Zsófia
Ez egy ilyen csúcs!
Darvasi 60

Nádas 80, Darvasi 60 – Tematikus próza-összeállítás

Imponálóan kerek számok ürügyén továbbírt, újragondolt, átrajzolt írói motívumok, születésnapi köszöntések helyett prózatételek. Nádas Pétert és Darvasi Lászlót, és velük a magyar prózát ünnepeljük. Bán Zsófia, Forgách András, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt állt bele a hatástörténetekbe.

A magyar vámpír hidegen odavetette:

– Na kérem szépen, igen? Nem? – Míg a gyerekek ijedten tétováztak, már be is lépett az osztályba, a hóna alatt egy másik vámpírfejjel. Illetve, nem lehetett megállapítani, hogy nem a feje van-e a hóna alatt, ezen később a leszármazottaik hetedíziglen is késhegyig menő vitákat folytattak. Amúgy kapus­szerelésben volt, és közölte, hogy szólítsák Samir Handanovicnak. Csillogott a szeme, de nem mosolygott. Olyannyira nem, hogy eszükbe sem jutott kételkedni a szavaiban. Picike nyugtalanság mégis befészkelte magát a sorok közé. Irénkenéni ugyanis mindig mindenkire mosolygott, és hát sajnos nagyon úgy festett, hogy Tibibácsira is, addig, addig, amíg most helyette itt volt nekik Samir Handanovic, aki kapus és magyar vámpír. Valami különös melankólia, amolyan Borgognoni-féle szomorúság lengte körül, ugyanakkor érezték, hogy jó lesz vigyázni vele.Tovább

A szerző további cikkei

Grecsó Krisztián
Halott apa
A Zord apa szelíd írójának

Nádas 80, Darvasi 60 – Tematikus próza-összeállítás

Imponálóan kerek számok ürügyén továbbírt, újragondolt, átrajzolt írói motívumok, születésnapi köszöntések helyett prózatételek. Nádas Pétert és Darvasi Lászlót, és velük a magyar prózát ünnepeljük. Bán Zsófia, Forgách András, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt állt bele a hatástörténetekbe.

Amennyiben tehát van felfelé a pokol irányából, apám a legjobb esetben is a purgatóriumban várakozik, ami otthonos lehet a számára, rövid földi pályafutásának jó részét elvonókon, kórházakban, kezeléseken, belgyógyászatokon és elfekvőkön töltötte, és tudom, hogy szegényes a fantáziám, de a lélek angyali kezelését sem vagyok képes radikálisan másképpen elképzelni, mint a szentesi elvonót. Ami annak idején, amikor mi voltunk ott törzsvendégek – ő mint kezelt, mi, a családja meg látogatói, ápolói –, az ideg-elme pincéjével volt azonos, az ajtón belül nem volt kilincs, és kívülről sem nyílt.

Ezeken a kezeléseken, illetve ezekről szabadulva lett gyógyszerfüggő, és mivel rövid idő után az alkohol is újra megkapta az életében az őt illető helyet, drogos. Erre utaltam az imént, amikor azt mondtam, függött a pszichiáterektől, orvosoktól. A múlt század második felében a falusi, középkorú drogosok egy Andaxin nevű gyógyszert használtak a leggyakrabban. Mezei nyugtató volt, a mai Xanax elődje, állítólag egyszerűbb és brutálisabb szer volt, mint a Frontin és a már emlegetett barátja, melyet az én ismerőseim szednek, szinte mindenki, aki demonstratívan büszke rá, hogy soha nem iszik alkoholt.Tovább

A szerző további cikkeiLázár Bence András
Tengert, aztán meg kanapét

„SAJÁT MAGUKAT KÖPIK SZEMBE” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG AJÁNLÓ
Szerző: Magyar Hang
2022.10.14.


A TARTALOMBÓL:

 „Olyan öreg vagyok, hogy még hallottam Orbánt igazat mondani” – Bródy János az orbáni hatalomgyakorlásról, az ördögien jól működő propagandáról, a jövőre 40 éves István, a királyról és a Ha én rózsa volnék aktualitásáról. Interjú

– Nincs az emberben semmi jó – Nógrádi Ádám a bűnözői létről, börtönévekről, a zsiványbecsület hiányáról – két részes interjú, első rész

– Gyerekként viszonyulunk a politikához – Máté Gábor függőségekről, öröklődő sebekről, traumatizált vezetőkről és az ’56-os forradalom tanulságairól. Interjú

– A kémszoftverekről még lehetne beszélni – Sas Zoltán, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke Márki-Zay amerikai kampánypénzeiről, Rogán Antalról, árnyék-titkosszolgálatokról és a Jobbikról. Interjú

– Vakhit és identitás – A Fidesz-tábor természetrajza 1. rész – Szakértőink segítségével a kormánypárt biztos szavazóinak politikai motivációit elemeztük

– „Elegünk lett abból, hogy nem történik semmi” – Diákok mesélik el, miért vonulnak utcára a pedagógusokért

– Le kell nyelni a békát? – Minimumadó: sok pénzt veszíthet Magyarország, ha a kormány nem lép időben

 Patthelyzet a Várban? – A polgármester szerint nem kell lemondania. Hatalmi játszmával vádolják egymást a felek

– Utolsó munkanap a barlangfürdőben – A brutális energiaárak miatt zárt be a miskolctapolcai intézmény

 Civil infrastruktúrát támadnak az oroszok – Az orosz rakétaeső és ami mögötte van

– Varsó egoizmussal vádolja Berlint – Lengyelországnak nem tetszik, hogy Németország eurómilliárdokkal támogatja a nagy gázfelhasználókat

 Kesztyűt dobott az OPEC+ Amerikának – A kőolaj-exportáló országok a kitermelés nagymértékű, napi 2 millió hordós visszafogásáról döntöttek

– Súlyos teherré vált az egyszerű ember – Igor Matovic sajátos túlélőművésszé vált a szlovák politikai porondon

– Véget ért Kína aranykora – A lassuló gazdaságuk nekünk is gondokat okozhat. Már nem olcsók a termékeik, ezért egyre több multi hagyja el az országot

– „Ha kapok egy házat, Cilit viszem magammal” – Belövőszobák, faltöréses betörés, lakástulajdonos macska, tátongó garzonok – életképek a Hős utcából

– Sztálin füle – A Magyar Nemzeti Múzeum 20 millió forintért rendelt „egyedülálló imázskampányt” a NER kedvenc médiavállalkozója, Balásy Gyula cégeitől

– Elégtelen kapacitás – „Az elektromos autók miatt összeomolhat az elektromos hálózat”; „Az elektromos autók menthetik meg az elektromos hálózatot”: két cikkcím, de hol az igazság?

– Nitrogénbe fullasztva – Az utolsó pillanatban visszakoztak az alabamai hatóságok, és egyelőre mégsem alkalmazták a nitrogénhipoxia nevű, merőben új kivégzési módot

– A felismerés pillanata – 8 világló részlet a 80 éves Nádas Péter életéből

 „Nem én vagyok, nem is fiktív személy” – Az irodalmi Nobel-díjas Annie Ernaux élete és műve

– „Szervilisek vagyunk és sértettek” – Csikós Attila íróval többek között „öszvérállapotban” lévő nemzedékéről, a társadalom út- és identitáskereséséről és arról is beszélgettünk, mit árul el rólunk épített környezetünk állapota

– A hangul művészete: így született a koreai ábécé – Ritka, hogy pontosan tudjuk, mikor és hogyan alakult ki egy nemzet ábécéje. A koreai ilyen

– Kapitalizmus és klímakatasztrófa – Ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak; ezen a héten: Csányi Vilmos etológust

– Álomsorsolás vagy rémálom? – Nagy az esély rá, hogy zsinórban harmadszor is ott legyünk az Európa-bajnokságon

Publicisztika:
– Dévényi István: Semmi. Minden (valóságnovella)
– Gulyás Balázs: Szent Káel Csaba, a jegyüzérek védőszentje – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: Mátrix
– Szerető Szabolcs: Az állam: csőd – Álláspont
 Nagy Bandó András: Közelítő tél – Ajánlom magam
– Albert Enikő: Az Európai Jövő Blokk
– Nagy Attila Tibor: Megbuktatható-e Orbán Viktor pártelnök? – A NER uralma alatt
– Gaál Antal: Levél kisvárosi barátnőmnek
– Schneller István: Nem visszaütni – Reflexiók Lányi András Megbűnhődte? című, négyrészes cikksorozatára
– Gazda Albert: Róka az úton – Beszökött az ősz
– Híd Jenő rajzol: Válaszcsapás
– Benedek Szabolcs: A dunyha alatt – Az én hangom mélyebb
– Fehér Anikó: Covid – tárca
– Szerető Szabolcs: A kapus védtelensége – Szotyola
– Puzsér Róbert: Ellenrasszizmus: a magát haladónak hirdető kurzus preventív ellenforradalmi ideológiája
– Marabu: A vezető

Kritika:
– Ábel útja – Tamási Áron: Ábel. MMA Kiadó
– Könyvlapon hajózó Santa Maria – Philip Steele és Christian Gralingen: Földrajzi felfedezések atlasza
– Az elromlott világ zsákutcájában – Pintér Béla: Az Imádkozó az Újpesti Rendezvénytérben

Átlátszó-melléklet:
– London helyett Óbudán írták Habonyék híreit – A Fidesszel baráti médiacímekben újraközölt tartalmakat a V4NA-nál nem ténylegesen hírügynökségi természetű munkával állítják elő

– Különszerződés a honvédségi gépekre – Az Átlátszó birtokába került keretmegállapodás szerint a miniszterelnökségi delegációk szállításának módjáról a Miniszterelnökség tavaly állapodott meg a Honvédelmi Minisztériummal, és a tárcák évente számolják el egymással a költségeket

– Víznyelő óriás lesz a Samsung-gyár – Napi 27 ezer köbméter ipari és ivóvíz érkezik majd új vezetékeken a gödi különleges gazdasági övezetbe egy minap kiadott engedély szerint

– Így tűnt el egymilliárd forint Zsanán

– Kiugrott a 200 milliós csodaszarvas

– Mást mutat a mediánbér, mint az átlag

ITT OLVASHATÓ