2021. április 14., szerda

JELENTKEZTEM A NAGY Ő-RE

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.04.12.Ezen a héten pihenőnapot kapott a kedves és szarkasztikus Pocskondy kisasszony, és a szokásos tematikát lecserélve áthajóztunk a szatíra és a paródia felségvizeire. Jó szelet mindnyájunknak! Love is in the air!

Köszönöm a segítséget Mayer Bettynek 🎥 és Jakab Julinak 🛼!

"TARTOK TŐLE, HOGY AZ ELLENZÉK ELÁRULJA AZ ELŐVÁLASZTÁST" - INTERJÚ MÁRKI-ZAY PÉTERREL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.04.12.Márki-Zay Péter 2018 februárjában robbant be a magyar politikai életbe, miután minden korábbi várakozást felülmúlva megverte Lázár János jelöltjét a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson. Ezután megalapította a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, melynek elsődleges célja az ellenzéki együttműködés megteremtése az Orbán-kormány megbuktatása érdekében. 

A PartizánPolitika mai adásában Márki-Zay Péterrel a 2018-as választás tanulságairól, az ellenzéki előválasztás körülményeiről, a gyermeknevelés kérdéseiről, valamint politikai szerepfelfogásáról és jövőbeni terveiről beszélgetünk...

MASZLAGSTRÓMAN: ORBÁN MÁR MÁSOK NEVÉBEN IS HAZUDIK

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.04.13.A heti interjú turbó változata. 

A nemzeti konzultáción 79%-ot kapott a válasz, amit nem tart be Orbán, miszerint csak oltás útlevéllel jöhessenek az országba külföldiek. Viszont a nyitás indokaként azt hozta fel, hogy a konzultáción nyilatkozó polgárok válaszolták ezt, viszont ez nem volt kérdés. 

Négynaponta ezer ember hal meg, de az nem elég Orbánnak, hogy szót érdemeljenek. Ő csak propagandát tolt most is.

A NAGY JÁTSZMA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BEREND T. IVÁN
2021.04.09.


Vita az eladósodásról

Az Economist folyóirat Biden nagy hazárdjátéka (Biden’s Big Gamble) címmel közölte 2021. március közepén megjelent számának vezércikkét. A téma égetően fontos és aktuális. A COVID-válság másfél éve ugyanis az egészségügyi tragédia mellett óriási gazdasági pusztítást okozott. A világ GDP-je 22 trillió dollár (!) értékkel csökkent 2021 januárjáig. Az egyes országok gazdasága 5–10 százalékkal esett vissza. Évek során megteremtett értékek pusztultak el. Mindezt hatalmas munkanélküliség – az USA-ban 15 százalék – és a lakosság tömegeinek szegénységbe süllyedése kísérte. Ezek a számok azonban még lényegesen romlanak is 2021 nyaráig-őszéig.

Az állam támogató beavatkozása

E páratlanul súlyos válság a kormányok erőteljes beavatkozását követelte, és ez mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban be is következett. Hatalmas állami támogatást fordítottak a lakosság és a gazdaság megsegítésére. Ennek összege az USA-ban 2020–21-ben mintegy 6 trillió dollárt tett ki, s az amerikai központi bank (Federal Re­serve) további 2,5 trilliót pumpál még a bankrendszerbe. Az Európai Unió, történetében először, közös kölcsönfelvételhez folyamodott közel 0,9 trillió dollár erejéig, és a Központi Európai Bank további 2,2 trillió dollárt, együttesen több mint 3 trillió dollárt osztott szét. Ezek a csillagászati számok egyben arra utalnak, hogy a kölcsönként felvett hatalmas összegek nyomán az eladósodás mind Európában, mind az USA-ban ugrásszerűen megnövekedett. Európán belül Görög- és Olaszország eladósodottsága már a válság előtt is nagyon magas volt, a két ország GDP-jének 182, illetve 133 százalékát érve el, de hasonló volt a portugál és ír eladósodottság is a GDP 126, illetve 115 százalékával. 2010 és 2021 között az USA adóssága megkétszereződött, és meghaladta az ország GDP-szintjét (107 százalék)...


NAGYOT DRÁGULHAT A LAKÁSFELÚJÍTÁS - ISMÉT SIKERÜL EGY TERÜLETET ALAPOSAN TÚLHAJTANI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.14.


A vállalkozások az idén – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ÉVOSZ) friss felméréséből – az anyagmentes alvállalkozó díjak, az élőmunka és az építőanyagok árának jelentősebb emelkedésére számítanak. Az állami támogatás miatt kelendőbbé váltak a felújítandó lakások, de rendbetételük erősen problémás lehet.


Már bebizonyosodott, hogy az intenzív kormányzati beavatkozás esetenként sokkal többet árt, mint használ. Hiába derült azonban ki korábban, hogy a lakáspiac mesterséges felpörgetése, majd állami rángatása akár totális kudarcnak is tekinthető (ezt a jegybank elnöke, Matolcsy György látta így), folytatódott az erőteljes kormányzati intervenció. Novák Katalin családminiszter tavaly sorra jelentette be a különböző lépéseket.

A legnagyobb hatású most talán a lakásfelújítás támogatása. Ahogy arra számítani lehetett, a januártól elindult államilag támogatott lakásfelújítási program lendületet adott a korszerűsítésre váró lakások iránti keresletnek – tette közzé az Ingatlan.com több mint 104 ezer hirdetés alapján készített elemzésében. Mint jelezték, főként a Budapesten és Pest megyén kívüli lakáspiacon lettek népszerűbbek a korszerűsítendő lakások. Az idei első negyedévben az érdeklődések 30 százaléka érkezett ilyen ingatlanra.

A Balla Ingatlan szakértői viszont csak azoknak ajánlják a felújítást, akik az építőipari szakmák útvesztőiben eligazodnak, vagy akad megbízható szakembergárda a látókörükben. Szerintük az sem elhanyagolandó előny, ha bizonyos munkálatokat saját kivitelezésben el tud végezni a tulajdonos (ettől amúgy csökkenhet az igénybe vehető állami támogatás, amiről részletesen itt tájékozódhat). Az ingatlanközvetítők úgy látják, a felújítás hátránya, hogy sok időt és energiát, valamint nagy figyelmet igényel...

A FIDESZ KÍNOSAN HALLGAT A SZEGEDI PROFESSZOR RASSZISTA MONDATAIRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.04.14.


Egy hete derült ki, hogy Gulyás László szegedi professzor rendszeresen rasszista gondolatokkal traktálja előadásainak hallgatóságát, ám a magát jobboldalinak mondó kormányoldal prominensei hallgatnak az ügyben. Egyedül Áder János köztársasági elnök hivatala adott ki – a Népszava kérdésére válaszként – egy néhány soros, semmitmondó közleményt.


A történteket már többször is felidéztük: a szegedi egyetem négy hallgatója megunta professzoruk permanens rasszista és szexista megjegyzéseit, és panaszt tettek Gulyás László ellen, amiért február 17-én egy online előadásában vállalhatatlan megjegyzésekkel fűszerezte a migrációról szóló kurzusán elmondottakat. Gulyás professzor az amerikai elnököt félhülyének nevezte, alelnökét fekete ribancnak, s azt is fontosnak tartotta közölni a hallgatósággal, hogy „a fekák az őserdőben lóf@szt sem csináltak.”

A Fidesznek mindehhez nem volt egy szava sem. Áder János, ahogyan több portálon is olvasható volt, megszólalt az ügyben, ám ez sem fedi teljesen a valóságot. Áder János ugyanis nem szólalt meg. Nem kért öt percet az állami televíziótól, rádiótól, nem hívta fel a Magyar Távirati Irodát, hogy nyilatkozna. Helyette, a Népszava kérdésére, hivatalának sajtóosztálya válaszolt. A lap amúgy azért fordult az államfőhöz, mert Áder János március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Gulyás Lászlónak. Nem a fekázásért, hanem – a hivatalos indoklás szerint – „a magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként...

A FIDESZ PÁRHUZAMOS ÁLLAMOT TEREMT EGY ÚJ HATÓSÁG KÉPÉBEN

HVG
Szerző: HVG
2021.04.14.


Egy új hatóságot tesz meg az állami koncessziók, a bírósági végrehajtók és a felszámolók urává az Orbán-kabinet, ezzel is gyengítve egy jövőbeli nem fideszes vezetést.


Orwelli módon vészjósló nevet kap a Fidesz legújabb kreatúrája: Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága. De a lényegét tekintve is igazi frankensteini szörnyeteg lesz, ha a Palkovics László innovációminiszter által előadott törvényjavaslat értelmében októberben életre kel. A szerencsejáték és a dohányzás mint szenvedélybetegséget okozó káros szokások közt még csak-csak kimutatható kapcsolat, s az állami koncessziók általában ezekhez köthetők. A bírósági végrehajtások és a vállalati csődeljárások, felszámolások hozzájuk varrásához azonban már igencsak erős cérnára van szükség. Márpedig az új hatóság mindeme területek fölött diszponálni fog...

EZ A KORMÁNY IS NEKIFUT A MOTOGP-PROJEKTNEK, DE MÁR A FÖLDEK KISAJÁTÍTÁSA SEM MEGY ÁTLÁTHATÓAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.04.14.


A több mint tíz éve becsődölt sávolyi Balatonring-projekt után a kormány ismét megpróbálkozik egy MotoGP-pálya építésével. Ezúttal Hajdúnánás külterületén, 65 milliárdból készülne a körülbelül 500 hektáros pálya, amin a tervek szerint 2023-ban fognak először futamot rendezni, a jogdíjakra pedig több mint 44 milliárd forintot szánnak. Idén kisajátítással kezdődnek a munkálatok, ami több tucat családot és földtulajdonost érint az Átlátszó értesülései szerint. Sikerült beszélnünk néhány érintettel, akik arról számoltak be, hogy egyelőre semmilyen hivatalos dokumentumot nem kaptak arról, hogy mikor és mennyiért kell majd megválniuk a tulajdonuktól.


A Kelet-Magyarországon Miskolc, Debrecen és Nyíregyháza által határolt háromszögben megvalósuló motoros versenypálya építését 2019 novemberében jelentette be Kósa Lajos, egykori debreceni polgármester, fideszes országgyűlési képviselő. Ekkor még csak annyit lehetett tudni, hogy a pályának Hajdúnánás külterülete adhat otthont, és az előzetes tervek szerint 65 milliárdból megvalósuló beruházás a versenypálya mellett tréning- és konferenciaközpont, valamint egy szálloda kialakítását is magában foglalja.

Idén a teljes összeg harmadát, 20,4 milliárd forintot különített el a kormány a koronavírus negatív hatásait ellensúlyozni hivatott Gazdaságvédelmi Alapból a gyorsasági motoros versenypálya építésérére. A 2021-es költségvetési tervezet szerint ez az összeg a versenyhelyszín megépítésének első fázisát szolgálja...

AMIKOR A TÁRSADALOM SZÖVETE SZÉTSZAKAD

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.04.14.


Elviselhetetlenül ólmossá váltak a napjaink. Nincs reggel, hogy ne arra ébrednénk, valaki, nekünk kedves, vagy csupán távolról tisztelt ismerős elköltözött ebből az árnyékvilágból. Pedig úgy tudtuk, semmi baja, élte az életét, boldog volt, dolgozott, néha pénzt is keresett, reggelizett és vacsorázott, gyereket nevelt, unokát dédelgetett. Vagy csak úgy volt. De volt! Egy jó szóért, egy mosolyért mindig fordulhattunk hozzá, helyettünk kimondott gondolatunkért tiszteleghettünk előtte
.

Aztán a sors – kegyetlen krupié – megemelte a tétet, és ő mindent elveszített, elment. Pótolhatatlan űrt hagyva maga után. És ebben az óriásivá táguló űrben hirtelen féktelenül sötét fekete lyukak bukkannak elő, hogy betüremkedjen rajtuk minden, minden, ami elviselhetetlen, hogy ezzel a mélységesen mély sötétség magába szippantson minket is.

Először csak a mindennapi bosszúságok kezdenek fájni, elviselhetetlen tüskék a köröm alatt. Egy föl nem vett telefon, egy pökhendi megjegyzés, a lesajnáló semmibevevés, az ismerősöktől, kollégáktól foghegyről odavetetett, meggondolatlan szavak. Ezek azok a tüskék, amelyeket gyávaságból, megalkuvásból sohasem húzunk ki, inkább leöntjük a létért folyó harc, a struggle for life hamis mázával. Mert élni kell!
...

PERVERZ PRIVATIZÁCIÓ ZAJLIK A MÉLYBEN: ADJÁTOK VISSZA AZ ORSZÁGUNKAT!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.04.14.


Bár az ország a járványra figyel, történik itt más is. A mélyben „spontán” privatizációs hullámot indítottak, melynek csak egyik eleme, hogy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokba szerveznek ki olyan „nemzeti kincseket”, mint a Mol és a Richter összesen ezermilliárdos részvénycsomagja, a Gödöllői Királyi Kastély vagy a Hajógyári-sziget egyik fele. Mindez szöges ellentétben áll azzal, amit a kormány a 2010-ben kezdődő Fidesz-korszak elején ígért és tett. Mi a cél? Hogy akkor is hatalmon maradjon, ha a választók többsége „véletlenül” máshova ikszel. A Válasz Online szerkesztősége tartja magát vállalásához, hogy publicisztikát csak akkor ír, ha hallgatása is véleményt fejezne ki. Márpedig ami most zajlik, talán a legfontosabb fordulat a magyar politika és gazdaság határterületén a rendszerváltás óta. Tehát nem hallgatunk, inkább kérünk…

SZINTE MÁR AZ ÖSSZES KÍNAI VAKCINÁT BEADTÁK MAGYARORSZÁGON

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.04.14.


Frissültek a magyar oltási program adatai az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ oldalán, így látható az is, hogy áll az egyes vakcinák felhasználása, amiről az operatív törzs nem szolgáltat adatot.

Igaz, a helyzet megítélését nem könnyíti meg, hogy az ECDC oldalán lévő oltási számok nem szoktak tökéletesen passzolni a napi magyar jelentésekhez, mindenesetre az összesen beadott oltások száma – mindössze tízezres különbséggel – a hétfő reggeli jelentéshez áll legközelebb. Vagyis az alábbi adatok alapvetően az oltási program múlt hét végi állapotát mutatják.

Mielőtt az egyes vakcinákra rátérnénk, érdemes megemlíteni, hogy összesen a felhasználható oltások 85,9 százalékát adták be Magyarországon, ami uniós szinten sem számít rossz teljesítménynek. Ennél nyolc ország adata magasabb, de jelentősebben* csak Ausztria (92,9 százalék), Spanyolország (97,3) és Litvánia (100) van előttünk. Ez főleg annak fényében számít jónak, hogy – a keleti vakcináknak köszönhetően – idehaza lakosságarányosan jóval több oltást kell beadni ahhoz, hogy elérjük az említett arányt...

ÁSZ-ELNÖK: ILYEN SZÉLES ÉS AKTÍV KÖZPÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSI RENDSZER AZ EU-BAN IS RITKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2021.04.13.


Van ez a Domokos László nevű ember, aki 2010-ben Fidesz-tagból és fideszes országgyűlési képviselőből lett az Állami Számvevőszék elnöke, és mivel akkor lemondott minden politikai tisztségéről, azóta kikéri magának, hogy ő független. Az egyetlen dolog, ami az embernek eszébe jut róla, hogy ebbéli funkciójában az elmúlt tizenegy évben végigszívatta az összes ellenzéki pártot, egytől egyik talált mindegyiknél kisebb vagy nagyobb közpénzfelhasználási rendellenességet, egyedül a Fidesz-KDNP esetében nem volt soha semmi probléma a közpénzek felhasználásával. Innen is lehet tudni, hogy Domokos tényleg független. Körülbelül annyira, mint Matolcsy György, Parragh László, Polt Péter vagy éppen Karas Monika.

Tavaly áprilisban, amikor már körvonalazódott, hogy a járvány miatt egy rakás ember önhibáján kívül munka nélkül marad, és családok megélhetése kerül tömegesen veszélybe, emberünk azzal verekedte be magát a hírekbe, hogy a pénzügyi tudatosság alapjairól tartott kiselőadást a magyar családoknak. Nem azt mondta, mint Parragh, hogy annyi ember ment tönkre, hogy ezzel egyszerűen nem tudnak mit kezdeni, hanem takarékosságra és tartalékolásra intette a magyarokat:

A pénzügyi egyensúly eléréséhez arra kell figyelni, hogy a család kevesebbet költsön a bevételénél, a különbözetet pedig mindig tegye félre. (…) minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a pénzügyminisztert, aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat.

Arról nem okoskodott az ÁSZ honlapján, hogy akinek mondjuk a lakhatás, a törlesztőrészletek, az élelmiszer, illetve a gyógyszer kifizetése elviszi a teljes havi bevételét, az miről mondjon le, min spóroljon, és mire költsön kevesebbet, és miből spóroljon, vagy akinek semmilyen bevétele nem maradt, az hogyan ossza be a semmit, de ez nyilván mindenkinek a magánügye, ami rohadtul nem az Állami Számvevőszék elnökére tartozik...

A NAGY NEMZETI KONZULTÁCIÓS BLÖFF: ORBÁNÉK MOST NEM AKARTAK TÚL SOK VÁLASZOLÓT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.04.14.


„Minden eddigi nemzeti konzultáció blöff volt, a mostani pedig köztük a legnagyobb” – mondja Szentpéteri Nagy Richard, aki szerint szó nincs arról, hogy a kormány kudarca lenne a kitöltött kérdőívek minden eddiginél alacsonyabb száma. Orbánék ugyanis az akció belengetése és a megvalósítás között eltelt időben rájöttek, hogy a nyitás-csukás kavalkádjában jobb elsunnyogni ezt a mostani konzultációt. „Egy biztos, ha Orbánék maradnak kormányon, akkor lesz itt még milliós nemzeti konzultáció” – prognosztizálta az alkotmányjogász, politológus.


Minden eddiginél kevesebben töltötték ki a legutóbbi nemzeti konzultációt: a hivatalos adatok szerint 528 ezer ember válaszolt a kérdésekre, amit ezúttal csak online folytattak le. A hét (ál)kérdés mindegyike a koronavírus-járvány kezelésére vonatkozott – nem meglepő módon a nemzeti konzultációkon megszokott didaktikus stílusban. A fő kérdés az volt, hogy „Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről-lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. Ön mit gondol erről?”. Az eredmény pedig? Minő meglepetés! Egybevágott azzal, amit a kormány – nem is titkoltan – eleve meglépni szándékozott: a válaszadók 88 százaléka a fokozatos, lépésről-lépésre feloldást ikszelte be, s csak 12 százalék vélekedett úgy, hogy egy lépésben, a járvány végén kellene feloldani a korlátozásokat.

A kormány tehát azt kapta, amit kapni szeretett volna, de hát az orbáni nemzeti konzultáció műfajában ez alapvetés. Viszont meglepő módon, a korábbi hasonló akciókhoz képest borzasztóan kevesen vették a fáradtságot és áldoztak az idejükből a kérdések megválaszolására. Az eddig lebonyolított 11 konzultáció közül alig volt olyan, amelyben a legutolsónál kevesebben vettek részt, az utóbbi hat évben pedig csak egy (amit egyébiránt még csak meg sem hirdettek, és amiről csak a suttogó propagandából lehetett értesülni). Az egy évvel korábbi, tavalyi – Nemzeti konzultáció a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról elnevezésű – kampány eredménye 1,8 millió válaszoló volt...

MAGYARORSZÁG MÁR RÉG NEM AZT FIGYELI, HOGYAN VÉDEKEZNEK AZ OSZTRÁKOK A JÁRVÁNY ELLEN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.04.14.


Már hónapok óta nem hallottuk arról nyilatkozni a kormány illetékeseit, hogy Magyarország az osztrák mintát követné a koronavírus-járvány elleni védekezés során. Pedig még tavaly év végén maga Orbán Viktor nyilatkozta azt, hogy a kormány az ausztriai sorvezetőt használja saját stratégiájának kidolgozásához, ám azóta beindult a vakcinaháború, ami átírta az eredeti elképzeléseket. Most sokkal inkább Szerbia a minta, ahol kis túlzással minden szembe jövő embert beoltottak, egy ideig még a külföldről érkezőket is.


Nem csökken az új fertőzöttek száma Ausztriában, és leterheltek a kórházak intenzív osztályai. Emiatt az osztrák kormány a tartományi vezetőkkel közösen úgy döntött, hogy az ország keleti régiójában április 18-ig meghosszabbítják az április elsején bevezetett járványügyi korlátozásokat. Ez azt jelenti, hogy marad a szigorú kijárási korlátozás, az iskolákban továbbra is távoktatás zajlik, és zárva maradnak a nem alapellátási cikkeket árusító üzletek. Ebből is látszik, hogy a sógorok inkább a fertőzési és halálozási adatok fényében döntenek a korlátozásokról, a beoltottak száma egyelőre másodlagos tényező számukra.

Az osztrák sorvezetőt egyébként már a járvány második hullámának közepén elhagyta a magyar kormány, pedig lett volna mit tanulni a nyugati szomszédoktól. Tavaly novemberben még úgy nyilatkozott Orbán Viktor: „A tapasztalatok azt mutatják Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, és eddig így volt, akkor december közepéig a kórházaink elérik teljesítőképességük határát.” Más kérdés ugyanakkor, hogy a második hullám kibontakozásának kezdetén miért éppen Ausztria szolgált Magyarország laboratóriumának? Nyilvánvalóan nem azért, mert a kormányfő állítása szerint 5-7 nappal előttünk jártak a járvány terjedésében...

LANTOS GABRIELLA: MIÉRT HALNAK MEG MAGYARORSZÁGON ENNYIRE SOKAN COVIDBAN?

24.HU
Szerző: LANTOS GABRIELLA
2021.04.14.


Magyarországot a világon – a miniállam Gibraltár mellett – csak Csehország előzi meg a koronavírus okozta halálozásban. Még. Ott április 13-án 2614 az 1 millió főre jutó halálozás. Itt 2487. Elkerülhetetlennek látszik, hogy egy-két héten belül abszolút elsők legyünk. A trend ott határozottan lefelé megy a 42 új halálesettel, itt legjobb esetben is stagnál 272 halálesettel. Persze legyünk igazságosak, 2000 fölött ezek nem nagy különbségek. Mert a többi európai állam messze elmarad ettől, még az első hullámban megütött Olaszország, Spanyolország is sokkal jobban áll nálunk. Finnország, Norvégia Dánia 500 alatti számokat produkál. Észtország, Írország, Görögország, Németország, Ausztria 1000 körülieket.

Ezekhez a jó adatokhoz képest feltűnő, hogy a legtöbb halálozás a közepesen fejlett kelet-európai régióban történik. A mi nyomunkban csak ebből a régióból vannak országok: Montenegró, Bulgária, Észak-Macedónia, Szlovákia. Mintha ez a térség mára a civilizáció minden hátrányát felvonultatná (ilyen tényező az elöregedő népesség, a túlsúly, a krónikus betegségek elterjedtsége), de a fejlett országokra jellemző védő attribútumokat (ilyen például a jól működő egészségügy, az intézmények iránti magas közbizalom) nem tudta volna kialakítani. Így a covid okozta vészhelyzetben két szék közt a pad alá kerültünk. Erre figyelmeztet az áldozatok nagyon magas száma. A közepes jövedelem csapdájára.

Nézzük végig egyenként azokat a lehetséges okokat, amelyek hozzájárulhatnak a tragikus helyzet kialakulásához...

MEGHALT 285 EMBER, 3597 ÚJ FERTŐZÖTTET TALÁLTAK EGY NAP ALATT

TELEX
Szerző: SZALMA BAKS FERENC
2021.04.14.


Napi új fertőzöttek száma: 
3597 (az előző naphoz képest: +760)

Napi új halálos áldozatok száma: 
285 (az előző naphoz képest: +13)


Kórházi ellátást igénylők száma:
10 354 (az előző naphoz képest: –464)

Lélegeztetőgépre szorulók száma:
1204 (az előző naphoz képest: –5)

Az első dózissal oltottak száma:
3 037 023 fő (+ 67 376 a keddi közlés óta)

Ebből a második dózissal is beoltottak száma:
1 290 709 fő (+ 40 127 a keddi közlés óta)

„A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása. A kormány szerdai ülésén is értékeli a járványügyi helyzetet” – olvasható a központi koronavírus-oldalon közzétett legfrissebb tájékoztatásban...


SZABAD SZEMMEL: AZ EU TÚL GYENGE AHHOZ, HOGY TUDJON VALAMIT KEZDENI ORBÁN HAZUGSÁGAIVAL ÉS PROPAGANDÁJÁVAL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.14.


Die Presse


„Az Európai Unió túl gyenge ahhoz, hogy érdemben tudjon valamit kezdeni Orbán hazugságaival és propagandájával”. Ezt az EP osztrák kereszténydemokrata alelnöke fejtette ki az Európai Újságírók Szövetségének online vitájában. Karas megjegyezte, hogy a magyar kormány a járványra hivatkozva még jobban ellenőrzése alá vonta a sajtót és most már ott tart, hogy aki kérdez, az aktivista, vagy szimplán hazudik. A politikus, aki az egyik élharcosa volt a Fidesz néppárti kizárásának, hangsúlyozta, hogy Brüsszelnek keményebb eszközökre van szüksége, mert különben nem tudja elérni, hogy tiszteletben tartsák az értékeit, illetve hogy ellensúlyozza a kormánypárti magyar sajtó machinációit.

Jelezte ugyanakkor, hogy médiaszabadság korlátozása, az erősödő tekintélyuralom és a hiányos jogállamiság nem csupán magyar gond, más néven, illetve másmilyen arccal megjelenik pl. a görögöknél, szlovákoknál, lengyeleknél és a máltaiaknál is.

A körkapcsolás során Halmai Katalin, a Népszava brüsszeli tudósítója, a külföldi tudósítók ottani szövetségének elnöke elmondta, az Orbán-kabinet miként hallgatja el a halottakat a kezében lévő sajtót segítségével, egyben úgy beállítva, hogy másutt sokkal rosszabbak az állapotok. Ugyanakkor a közeli média melegen méltatja az orosz és a kínai vakcinát, ám közben a hivatalos oldalak semmiféle érdemi tájékoztatást nem adnak alapvető kérdésekben. Ha az újságírók érdeklődnek, sokszor előbb kapnak választ Kínából, mint saját hatóságaiktól.

Azt, amit a múlt héten a bécsi Profil munkatársa átélt az MTVA jóvoltából, azt a magyar kollégák jóformán nap mint nap megtapasztalják – mondta Halmai.

A Nemzetközi Sajtóintézet igazgatóhelyettese kifejtette, hogy a magyar sajtó helyzete jó ideje immár egész Európa számára gond, de most már késő. 10 éve kellett volna közbeavatkozni – hangsúlyozta Scott Griffin. Merthogy a modell máshová is átterjedhet, lásd Lengyelországot és Szlovákiát. A befolyásolás nem nyers erővel megy, mint Erdogan alatt, hanem közvetve. A tulajdonosokon vagy az adón keresztül.

Der Standard

A legnagyobb német lap magyarországi tudósítója azt tapasztalja, hogy mostanában új szintre emelkedett az Orbán-kormány támadása a külföldi sajtó ellen: Orbánék egy egész hadsereget vezényelnek ki, hogy kicsinálják azt, aki kérdezni merészel. Cathrin Kahlweit ezt abban a vitában mondta, amelyet Bécsben, a Concordia Sajtóklubban a magyar és a szlovén sajtószabadság helyzetéről rendeztek, a magyar nagykövetség tőszomszédságában.

Magyarország esetében az apropót az adta, hogy a köztévé megpróbálta nyilvánosan lejáratni a Profil c. osztrák hetilap munkatársát, aki az Orbán által tervezett jobbos-szélsőjobbos EP-frakció részleteiről szeretett volna felvilágosítást kapni. A cikk társszerzője a rendezvényen úgy vélte, a biztosítékot alighanem az vágta ki magyar részről, hogy a három kérdés között volt egy, amely az antiszemitizmusra vonatkozott. Ezt tekinthette a Fidesz provokációnak. Emiatt játszotta át az ügyet a köztelevíziónak.

De mint Geets elmondta, nem sikerült egyiküket sem megfélemlíteni, viszont jócskán meglepődtek a kirohanás hevessége láttán. Merthogy az még a magyar viszonyokhoz képest is túlzottnak tűnt. Ezért azután még az osztrák külügyminiszter is tiltakozott.

Kahlweit maga is megtapasztalta, milyen is az, személyes célpontnak lenni. Miután a magyar családképről írt, azzal vádolták meg, hogy manipulál és álhíreket terjeszt. Úgy látja, hogy a hatalom arrogáns és próbálja maga érdekében felhasználni a külföldi tudósítókat. Ám aki ehhez nem partner, az az ország ellenségének minősül. Még azzal is megvádolják, hogy megsérti a magyar népet.

Mindez visszatükröződik abban, hogy fél a nép, az emberek immár óvakodnak nyilatkozni, nehogy fenyegetéseket, vagy gyalázkodó e-maileket kapjanak. Ez jól ismert a tekintélyuralmi rendszerekből, és rendkívül veszedelmes – tette hozzá Kahlweit. Ráadásul a rezsim már terjeszkedni igyekszik a szlovén, az észak-macedón és a szerb sajtóban is.

De szintén gond van azzal, hogy a magyar hatóságok egyre kevésbé hajlandóak segíteni az újságírók munkáját. A minisztériumoktól nem érkezik válasz, a telefonban csakis magyarul beszélnek a köztisztviselők. Ám a lényeg igazából az, hogy mindez csupán egy része a demokrácia átfogó leépítésének. Orbán és a Fidesz már odáig jutott, hogy egyáltalán nem tartják fontosnak a játékszabályok betartását.

Ivo Mijnssen, aki a Külföldi Újságírók Szervezetének alelnöke kitért arra, hogy az idegen befektetőknek nem érdekük a politikai vetésforgó, mert nem szeretnék, ha az új kormány netán szemügyre venné az érvényes szerződéseket.

Der Standard

Magyarország és Lengyelország példája azt mutatja, hogy a demokráciát nem lehet csupán a többségi elvre és a szabad választásokra korlátozni, mert szükség van az emberi és polgári jogokra, a szabad sajtóra, a független bíróságokra, valamint a jogállamiságra is, különben a többségi elvnek könnyen tekintély-, sőt önkényuralom lehet a vége. Erre figyelmeztet kommentárjában Paul Lendvai.

Az elemző rámutat, hogy egész Kelet-Európában csehül áll a politikai stabilitás, illetve a gazdasági felemelkedés, noha már 3 évtized telt a szocializmus bukása óta. Oroszországban Putyin 20 év alatt olyan áttekinthetetlen döntési mechanizmust hozott létre, hogy a rezsim potenciálisan fenyegetőbb a kontinens számára, mint egykori Sztálin. A szomszédok ellen vívott háborúkkal az elnök leplezni igyekszik a sanyarú gazdasági állapotokat, illetve meg akarja osztani a Nyugatot. Belaruszban pedig a zsák (Oroszország) megtalálta a foltját.

Szlovákiában és Szlovéniában váltakozó sikerrel zajlik az erős emberek és a jelentős civil társadalom küzdelme. Csehországban az alkoholista és oroszbarát Zeman elnök, illetve Babis kormányfő a legfőbb hatalom, utóbbit azonban jóformán teljesen lekötik az állítólagos ügynökmúltjával, illetve az uniós pénzek elsikkasztásával kapcsolatos vádak.

Bulgária és Románia pedig a korrupció melegágya. Az elemzés az áldatlan állapotokért a Nyugat gyengekezűségét teszi felelőssé.

Le Monde

A kínai vakcina körül felmerült kételyek után a nagy kérdés Magyarországon az, Orbán miként veszi rá a lakosságot, hogy az lenyelje a békát, miután nagy valószínűséggel kénytelen lesz visszalépni a Sinopharm ügyében. Ezt azonban úgy kell megtennie, hogy ne váljon nevetségessé, hiszen a felmérések szerint a ragály folytán csökken a választói bázisa és jövőre választás lesz. Nem beszélve arról, hogy a nyárig 20 millió adag érkezik nyugatról, ami bőven elegendő az egész lakosság beoltására.

E pillanatban azonban Orbán Viktor továbbra is használni kívánja kínai szert, mialatt az ország változatlanul a világ egyik legrosszabb korona halálozási statisztikáját mondhatja magáénak, a nagyszabású oltási kampány ellenére is. A lakosság jó 30 %-a már kapott valamilyen oltóanyagot, nem kis részben a csaknem egymillió adagnyi Sinopharmnak köszönhetően. Ám ezzel párhuzamosan naponta átlag 250-en vesztik életüket a Covid-19 következtében. És semmi nem utal arra, hogy egyhamar enyhülne a helyzet, noha a nacionalista kormány azzal döngeti a mellét, hogy az oltásokat tekintve a 2. helyen áll a földrészen.

A kínai beismerés, mármint hogy készítményeik nem túl hatásosak, nem lepte meg a szakembereket. Duda Ernő a szegedi egyetemről ezt azzal magyarázza, hogy egy elölt vírus nem lehet olyan jó, mint a DNS-messengert alkalmazó nyugati változatok. Magyarországon átláthatatlan eljárás során engedélyezték, ennek ellenére a kormányfő nem győzte dicsérni.

Hadházy Ákos arra hívja fel a figyelmet: semmilyen tanulmány nem támasztja alá, hogy a Sinopharm eredményt hozna a 60 év felettieknél, ennél a korosztálynál a hatalom mégis tömegesen adatta be a szert, ez viszont embereken végzett kísérlettel ér fel. Ezzel együtt egyetlen ellenzéki vezető sem szólított fel az oltóanyag használatának leállítására, ám ez nem akadályozta meg a Fidesz-párti sajtót abban, hogy ne vádolja meg ismételten a hatalommal szembenálló erőket a keleti vakcinák elleni támadással.

A tudósítás kitér arra, hogy Magyarország igen gyanús körülmények között rendelt 5 millió adagot Pekingtől, egy olyan céget közbeiktatva a vásárlási folyamatban, amelynek a világon semmi tapasztalata nem volt ezen a téren. Az ár ampulláként 30 dollár volt, bizonyosan magasabb, mint a legtöbb más vevő esetében. (Szenegál 19 dollárt tudott kialkudni – a szerk. megj.)

Bevezetését – minden vizsgálat nélkül – azzal indokolta a kormány, hogy ha másutt egymillió ember már megkapta, akkor jónak kell lennie! Ám Duda Ernő szerint ez minden, csak nem tudományosan megalapozott érv. Szerinte most az lesz, hogy aki már túlvan a két kínai adagon, az kap egy 3. nyugati vakcinát is, hogy biztosan kialakuljon szervezetében a védettség.

Neue Zürcher Zeitung

Magyarország és Csehország a jó reményre alapozza a nyitást, bár a két ország vezeti a járvány halálozási világstatisztikáját. Mégis mindkettő feloldja a korlátozások egy részét, amivel jelezni kívánja, hogy megkezdődik a visszatérés a normális állapotokhoz. A cseheknél azonban hat hónap után már erősen javulnak az adatok, a magyaroknál viszont jóformán akadálytalanul tombol a kórokozó, bár a korábbinál valamivel kevesebb az új betegek száma, ami alapján a hatóságok abban bíznak, hogy beállt a plató-szakasz. Orbán egyik tanácsadója azonban ezt már egy hónappal ezelőttre várta.

A Fidesz-kormány nem az áldozatok számát nézi, hanem az oltásra teszi tétjét. De nem szeretné, ha közben leállna a gazdaság. Úgy számol, hogy a nyárig elég ember kap immunitást, ezért újból lehetővé válik a megszokott életmód. De Orbán is sürgette a népeket, hogy még többen regisztráltassák magukat. A független sajtóban ugyanakkor azt olvasni, hogy orvosok panaszkodnak, mert sokan nem adatják be maguknak a 2. adagot, illetve könnyelműsködnek, noha még nem is védettek.

De hogy mennyire súlyos a helyzet, azt nemigen lehet felmérni, mert csak az állami média munkatársai léphetnek be a kórházakba, illetve az oltóközpontokba. A hatalom azonban tagadja, hogy gondok lennének. A sikerpropaganda ellentétben áll a súlyos egészségügyi létszámhiányról szóló hírekkel, illetve azzal, hogy nem végeznek elég tesztet. Továbbá, hogy a rendelőintézetek nemigen tudják ellátni feladatukat az önkéntes segítőkkel. Különösen aggasztó az a vád, hogy a káosz folytán igen sok a megbetegedés magukban a kórházakban.

Sok a halott, szemben Ausztriában, ahol a brit változat folytán rengeteg a beteg, ám messze nem annyi az áldozat. Igaz a magyaroknál és a cseheknél az ellátó rendszer eleve gyengébb volt, amit csak súlyosbított a nagyarányú elvándorlás. Amire a politika még rá is erősített, hiszen az Orbán-kormány pl. a ragály kellős közepén kényszerítette az ágazat alkalmazottait a keményebb munkafeltételek elfogadására.

Babis helyzete sokkal bizonytalanabb, mint Orbáné, mégis jövőjük nagyban függ attól, miként birkóznak meg a válsággal.

Reuters

Szlovákia lassan kilábal a járvány legsúlyosabb hullámából, az új megbetegedések számát tekintve már jobban áll, mint Magyarország és Csehország, ezért úgy határozott, hogy követi azok példáját és részlegesen nyit. Azaz a boltokba a jövő héttől bemehetnek az olyan vevők, akiknek negatív a Covid-tesztjük, de az egyszerre bent tartózkodó vásárlók számát korlátozzák. Lehet újra iskolába, templomba, könyvtárba, uszodába vagy állatkertbe menni, Újra működhetnek a hotelek is, de mindenütt érvényes a létszámplafon. Ezzel párhuzamosan a kormány fokozott sebességbe kapcsolja az oltásokat.

Viszont továbbra is zárva maradnak az éttermek. A szlovákoknál a PCR-rel kimutatott fertőzések száma heti átlagban immár napi ezer alá esett, a kórházakba naponta 2250 ember kerül, a csúcson ez utóbbi adat 3800 volt.

Die Welt

Az első számú német virológus kevesli a kormány által elhatározott, ám még életbe sem léptetett szigorításokat. Droste, a berlini Charité Kórház szerint a Vészféknek elkeresztelt csomag nem elegendő, így ha nem rendelnek el további korlátozásokat, akkor az intenzív osztályok nemigen tudnak megbirkózni a helyzettel. Kitért arra is, hogy senki se ringassa magát hamis illúziókba, ha kedvező eredményt hoz a gyorstesztje, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a vizsgálati mód a betegség kezdeti szakaszában nem mindig képes érzékelni bajt.

Egyben kifogásolta, hogy a 60 év felettiek közül sokan megmakacsolták magukat és nem hajlandók beadatni az AstraZenecát, noha a körülmények nem olyanok, hogy válogatni lehetne. A Merkel-kabinet tegnap úgy döntött, hogy részleges kijárási tilalmat vezet be és bezárat egy sor üzletet. De ezt a törvényhozás két házának még jóvá kell hagynia a jövő héten.

Neue Kronen Zeitung

Ausztriában Nyugat-Tirol után holnaptól Kelet-Tirolt is csak úgy lehet elhagyni, hogy negatív teszteredmény kell hozzá. Terjed ugyanis a brit variáns, sőt már újabb mutánsok bukkantak fel. A friss intézkedés egyelőre 10 napig marad érvényben. Azokra vonatkozik, akiknek a tartományban van az állandó lakóhelyük, vagy előzőleg legalább 24 órát Tirolban voltak. Nekik 72 órásnál nem régebbi PCR-vizsgálattal kell igazolniuk, hogy nem betegek, de jó a negatív antigén-teszt is, ha 48 órán belül készült. Kivételt jelentenek 10 éves korig a gyerekek, az iskolások, valamint a tranzitutasok. Az intézkedés betartását szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

FT

A szerb vakcina diplomácia nagyvonalúsága szégyenbe hozza az EU-t, hiszen az ország az oltások számát tekintve az európai élbolyban szerepel, hála persze részben a kínai és orosz beszerzéseknek. A népességnek már 43 %-a van túl legalább az első tűszúráson, noha a szerbek több szer esetében elutasítóak, miközben továbbra is igen sok az új beteg, bár a tendencia csökkenő.

Belgrád azonban meghirdette, hogy külföldiek is megkaphatják az oltóanyagot, így a térségből tízezrek éltek a lehetőséggel. Úgy hogy most Szerbia szinte pont olyan tekintélyt élvez egy sor országban, mint egykor Jugoszlávia az el nem kötelezett mozgalom kulcsszereplőjeként. Az önzetlenség javítja a viszonyt a Nyugat-Balkánon is, ahol azért még sok történelmi seb nyitott. Egy Belgrádban élő volt nyugati diplomata szerint ugyanakkor az unió elvesztette puha hatalma jó részét, hiszen a legnagyobb baj idején nem segített a régiónak.

Szerbiában teljesen egyszemélyes hatalom, mindent Vucsics elnök szab meg. Persze, hogy európai jóváhagyás nélkül vett orosz és kínai vakcinát, azzal hazardírozik az emberek életével. De még az ellenfelei is megtapsolják sikerét. Az idősebbek pedig sokszor egyáltalán nem kifogásolják tekintélyuralmi stílusát, mert ők Tito alatt szocializálódtak. Emellett pontosan emlékeznek arra, hogy csaknem 50 éve a hatalom nem egészen két hónap alatt lezavarta jóformán az egész 20 milliós lakosság oltását az akkori himlőjárványban.

Washington Post

Észak-Macedóniában 8 évi börtönt szabtak ki a titkosszolgálat volt vezetőjére, aki egyébként a Budapestre szökött Nikola Gruevszki volt miniszterelnök unokatestvére. Azért ítélték el három évi tárgyalás után, mert egy brit lehallgató berendezést jóval áron felül vett meg a védelmi tárca több tisztségviselőjével összejátszva, éspedig oly módon, hogy a tranzakcióba bevontak egy közvetítőt. A három társ 5-15 év közti szabadságvesztést kapott és négyüknek összesen 813 ezer eurós kártérítést kell fizetniük.

Szasa Mihalkovot egyébként februárban is elmarasztalták, akkor 12 évet kapott, mert kiderült, hogy annak idején ő volt a főkolompos 20 ezer ember, köztük ellenzéki vezetők, bírák és újságírók illegális lehallgatásában. Unokatestvére, Gruevszki három éve oldott kereket a magyar diplomácia hathatós segítségével. Nem volt kedve leülni a két évet, amit szintén egy korrupciós botrányban mértek ki rá.

SZÉP CSENDBEN KÓRHÁZREFORMRA KÉSZÜL A KORMÁNY

PORTFOLIO
Szerző: CSÍKI GERGELY
2021.04.14.


A koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére létrehozott uniós alapból származó pénzek magyarországi felhasználásának terve kilenc fő pillérre épül, és ezek egyike az egészségügyet érinti. Az 5900 milliárd forintos keretösszegű Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv minden hatodik forintja az ágazat fejlesztésére mehet, cserébe pedig a kormány fontos lépéseket is felvállal a társadalmi egyeztetés céljából közzétett dokumentumban. Ezek szerint átalakulnak a kisebb kórházak, a komolyabb ellátásokhoz csak a megyei intézményekben lehet hozzájutni. Az új Dél-budai Centrumkórházat is uniós pénzből valósítaná meg a kormány. Egyúttal őszintén szól a mostani, kritikus humánerőforrás-helyzetről, amikor kimondja a kormányzati anyag, hogy "a betegek közvetlen ellátásában résztvevők száma (...) már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához", és hogy a fejlemények humánerőforrás krízist vetítenek előre. Őszinte szembenézés, fontos célok, elengedhetetlen feladatok és tervek, rendelkezésre álló forrás - ez alapján kijelenthető: összeállt az egészségügy további átalakításához szükséges kritikus feltételrendszer. Ezek fényében már "csak" az a kérdés: haladni fog-e a reformfolyamat a kijelölt úton a végrehajtás során...

SEMJÉN ÉS A GÓLYÁK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.14.


Egy minden bizonnyal idióta honfitársunk akképp próbálta megtámogatni saját forradalmának ügyét, hogy készített egy óvodás fotómontázst, amelyen Semjén fővadász térdepel halott gólyák teteménél. Felirat is van a képen, miszerint „Tegnap a fideszes Semjén Zsolt csak úgy szórakozásból lelőtt két védett gólyát, amelyek most tértek vissza a vándorlásból”. Semjén Zsolt egyrészt KDNP-s, másrészt nem gólyára megy, a szórakozás viszont igaz. A miniszterelnök-helyettes legott feljelentést is tett képhamisítás, hamis vád és rágalmazás miatt, így, ha a kép infantilis készítőjét leleplezik és elkapják, letépik a tökeit.

Semjén mostanában különben sem vadászik, mert nem olyan időket élünk. Inkább éjszakánként törvényjavaslatokat adogat be mindenféle aljas szándékkal, például pénzeket utalgat a vadászkiállítására, melegeket foszt meg örökbefogadástól, s ha Semjén gyilkolászós énjét akarjuk hangsúlyozni, innen kell közelítenünk megfejelve a járványidőben a hobbijára kiszórt súlyos tízmilliárdokkal, amiből ki tudja ki és mennyit lop el. Szeretjük ugyan a gólyákat, de ez nagyobb bűn, mint két szárnyas állítólagos lelövése még akkor is, ha tudjuk, a gyűlöletet zsigeri oldalról a legkönnyebb kelteni, amiről Semjén is tudna előadásokat tartani.

És mi is látjuk, hogy a széles publikum most is elsősorban azért rühelli őt, mert hajdan helikopterről ment házi rénszarvasra. Ezt nem tudják a népek megemészteni, és arról is van kép, ami ellen Semjén nem tiltakozott, nem jelentgetett fel. Sok képet őriz és hordoz az internet, amelyek miatt Semjént utálni lehet, ez a gólyás ez fölöslegesen gyermekded. Ennél sokkal súlyosabb az, amikor a tüntetők csokiját zabálta fel Orbánnal együtt a parlamentben, mert ez arra utal, hogy tényleg nincsen lelke. Embertársai sorsa, kínja, könyörgése őt egyáltalán nem érdekli, ami sokkal gyalázatosabb, mint két gólya kitalált meggyilkolása, bár a szándék érthető.

Ám Semjén jellemének alávalóságát ugyanígy mutatja az a kép is, amelyen Kézdivásárhelyre lovagol be, mint valami helytartó. És ugyanígy élénk hányingert kelt az a darab is, amelyen Orbánnal együtt óbégatnak győzelmi mámorukban, ami előre vetíti mindazt az aljasságot, amit ezek ketten pártjaikkal együtt a magyar nép ellen elkövetnek majd. Két gólya, ugyan már. Tízmillió ember, az már más, minősített szint, ha igaz is, hogy gyilkosként ábrázolni ekképp könnyebb, ámde nem alapos vád. Az ilyen gólyás idiótaságokkal csak tápot adunk ahhoz a tutulni való propagandához, hogy ilyen ez a baloldal, hamisít, alaptalanul vádol, gyűlölködik, hazudozik és a többi...