2018. február 27., kedd

NAGYON RÖVID ÉRTÉKELÉS A VÁSÁRHELYI EREDMÉNYRŐL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.02.26.Nehéz elképzelnem olyan forgatókönyvet, amely jobban undorítana, mint a balos-jobbikos szivárványkoalíció országos méretekben. Egyet sikerült: a Fidesz további kormányzása.

ITT OLVASHATÓ

MÉSZÁROS LŐRINC ÉRDEKELTSÉGÉBE KERÜL A GELLÉRT HOTEL

ZOOM
Szerző: HORVÁTH ATTILA - ÁBRAHÁM AMBRUS
2018.02.27.


A Konzumé lehet Budapest emblematikus szállodája. A felcsúti polgármester a gyógyfürdőt is szeretné, de azzal nehezebb lesz a dolga.

A Zoom.hu információi szerint hamarosan a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szállodaüzemeltetési profillal működő cég veszi meg a Danubius Hotel Gellértet. A hírt több, az iparágra közelről rálátó és az előrehaladott tárgyalásokról értesült, egymástól független forrásunk is megerősítette. Az adásvételben résztvevő Mészáros-céget egyelőre még nem tudták teljes biztonsággal megnevezni.

Nem nehéz azonban kitalálni, hogy a Konzum lehet a befutó, hiszen tavaly év végén ebben a cégben hozták egy tető alá lényegében a teljes Hunguest Hotels-láncot.

Hogy pontosan mikor cserél tulajdonost a hotel és mekkora a vételár, azt forrásaink nem jelezték, egyikük annyit jegyzett meg: az biztos, hogy a főváros patinás szállodáját régóta szeretnék eladni.

Összegereblyézték

A korábbi szerteágazó, a felcsúti polgármesterhez köthető szálloda- és hotelkomplexumait decemberben cégjogilag egy helyre „gereblyézték össze”. Az így létrejövő láncnak pedig a Hunguest Hotels Zrt. lett az üzemeltetője. Az ügylet eleme volt többi között, hogy a Konzum PE Magántőkealap – amelyek mögött Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc áll – számos üzletrész apportjával tőkét emelt a Konzum Nyrt.-ben. Így a tőzsdén jegyzett cég tulajdonába kerül a 14 belföldi szállodát tulajdonló Hunguest Hotels Zrt., a Holiday Resort GmbH apportjával pedig az osztrák síparadicsomban működő négycsillagos, 91 szobás Hotel Relax Resort Kreischberg wellness hotel is...

A KÖZPÉNZBŐL MASÍROZÓKKAL FENYEGETTETIK MEG A KÖZPÉNZT ÖSSZEADÓKAT?

KARVALYOK FÖLDJE
Szerző: Karvalyok Földje
2018.02.27.


A Fidesz és Orbán Viktor gyorsan megadta a választ, az előttük álló útelágazásnál melyik sárga ösvényt választják – hát nem azt, ami olyan változást hozna, amilyenre a választók Vásárhelyen szavaztak.

Először is, miniszterelnökük szerint háromszor annyit kell dolgozniuk, mint eddig – a kérdés az, vajon mit jelenthet ez:

  • háromszor annyi Soros-plakát meg Fidesz-reklám az utcákon? (a már kint lévő mennyiség is plakátvakságot fejlesztett ki az átlagmagyarban és úgy néz ki, a sorosozás sem jött be annyira, mint várták)
  • háromszor annyi migránsozás? (ideje álmigránsokat szerződtetni, de mintha ez sem jönne be)
  • háromszor annyi rasszizmus? (még magyarabb a magyar, előre tiszta, árja vér, nehogy már keveredjünk, a végén elveszítjük azt a homogenitásunkat, ami szinte teljesen megegyezik az osztrákokéval, a szlovákokéval meg a csehekével, genetikai térkép itt)
  • háromszor annyi kormánypárti hír a királyi tévében? (kizárt, hogy elférne)
  • háromszor annyi aktivistát az utcára (majd hívnak segítséget Erdélyből, csak ráér valaki)
  • háromszor annyi támogatás az álcivileknek, megvédjék a rendszert? (kaptak már az MVM-től félmilliárdot, az elég kéne, hogy legyen)
  • háromszor annyira kell mószerolni az ellenzéket? (itt még vannak tartalékok, egész biztos nem volt az összes ellenzéki politikus meg támogató megfenyegetve, listázva, lebizizva vagy megvásárolva, itt az idő a lyukak betömésére)
  • háromszor annyit lopni, mint eddig? (az elkövetkező hónapban ideje minden közbeszerzésben, értékhatár alatti beszerzésben, valamint uniós pályázatban kiállítani az előlegbekérőket meg teljesítés előtti részszámlákat, ami a zsebben, azt már nehéz visszakövetelni és az új szerződéseket is meg kell kötni még, jó nagy kötbérrel a megrendelő részéről felmondás esetére)
A fideszes sztahanovista mozgalom rajtpisztolya eldördült, a fődíjra meg már be is jelentkezett a Békemenetet szervező CÖF. Na, ők az az álcivil szervezet, akik közpénzből (mert mi másnak lehetne nevezni a költségvetésből meg az állami vállalatoktól kapott apanázst?) a rájuk nem szavazó közt félemlítik meg. És csak annyi a különbség az egykori munkásőrökhöz képest, hogy a tagok átlagéletkora jóval magasabb (a fiatalok kopaszok, kevesebben vannak, ám sokkal energikusabban védik a gazdájukat), valamint eddig még senki sem fegyverezte fel őket. Hogy március tizenötödikére kapnak-e szolgálati sípot, dobot meg nádihegedűt, esetleg a még a vaksi kategóriába el nem érkezettek csúzlit, paradicsomot, záptojást, miegyebet, azt még nem tudjuk, de annyi már biztos, az idősebb korosztályra tekintettel most nem a Hősök teréről indul a menet az Orbán-beszédre, hanem a Bem térről, ami mégis csak sokkal kisebb távolság és sokkal, de sokkal kevésbé strapás. A lengyel és erdélyi barátoknak viszont rossz hír, ha lesz békement, akkor rájuk már nincs szükség mint meghívott csápolókra, így az ide ingyenes budapesti teljes ellátásos kirándulás elmarad...

HIBÁT HIBÁRA HALMOZOTT A FIDESZ HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN, AMINEK LÁZÁR FIZETHETI MEG AZ ÁRÁT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.02.27.


Egészen speciális helyszínen zajlott le az áprilisi országgyűlési választások főpróbája, ezért a tanulságokat is nagy körültekintéssel kell levonni. Az viszont vitathatatlan, hogy a felszín alatt repedező kormányzati kommunikációs gépezet most először mutatta meg, milyen sebezhető, és mennyire nem vette komolyan a Fidesz a választópolgárok valódi igényeit. A fő kérdés most az, hogy az ellenzék vagy a kormány reagál helyesebben a kialakult helyzetre. Vendégszerzőnk, Kuczog Balázs elemez.

A hódmezővásárhelyieket a Nemzeti Együttműködés Rendszere nem nyolc, hanem huszonnyolc esztendeje nyomasztja. Nem véletlen, hogy a választás éjszakáján Lázár János elődjéről, Rapcsák Andrásról is ejtett néhány szót annak kapcsán, hogy az új polgármester kiket és hogyan akar elszámoltatni. Rapcsák vasmarokkal irányította a várost 1990-től haláláig, majd ugyanezt az autoriter magatartást fejlesztette tovább egykori táskahordozója, Lázár János. Vásárhelyen már a 90-es években sem járt könyörület azoknak, akik bírálták Rapcsákot, majd Lázárt, és a korrupciógyanús ügyekről is hamarabb pusmogtak a városban, mint ahogy azt országosan tettük a Fidesz 2010-es kétharmados győzelme után.

Tehát lényegében kicsiben már működött a NER Hódmezővásárhelyen akkor, amikor Orbán Viktor elkezdte megvalósítani nagyszabású terveit a 2010-es évek legelején. A helyi sajtó már évtizedek óta a fideszes városvezetők kottájából játszott, akik pedig fellázadtak az öntörvényű és meglehetősen kíméletlen politikai ellenfélnek bizonyuló Rapcsák, majd Lázár ellen, számolhattak azzal, hogy tönkreteszik a vállalkozásukat, ellehetetlenítik a családtagjaikat. Akinek új volt az a lejárató kampány, melyet Márki-Zay Péter ellen indítottak, az nem ismeri a „vásárhelyi hagyományokat”. Itt ugyanis nem szolgált nagy újdonsággal az, hogy bekamerázták az ellenzéki jelölt utcáját, kirúgták a munkahelyéről, lejárató röplapokon próbálták hitelességét csorbítani. Ezek már régről ismert, sőt, mondhatni bevált módszerek voltak a hatalmi elit részéről korábban is az alföldi városban...

HAJDÚBÖSZÖRMÉNY NEM ADJA KI AZ OLAF LEVELÉT, CSAK HA AZ UNIÓS ÜGYNÖKSÉG AHHOZ HOZZÁJÁRUL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.02.27.


Hajdúböszörmény közvilágítását 2015-ben 349 millió forintért korszerűsítette az Elios Zrt. és a SAG Hungária Kft. alkotta konzorcium, ezért a város is érintett az Európai Unió csalás elleni hivatalának vizsgálatában. Az önkormányzattól azonban hiába kértük ki az OLAF-tól kapott levelet a feltárt furcsaságokról, Mórahalommal ellentétben nem adták ki azt.

Január közepén az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) lezárta a két éve tartó nyomozását az Elios Zrt. által végzett elnyert, uniós forrásból fizetett közvilágítási projektekkel kapcsolatban. Az OLAF a hosszadalmas vizsgálat során súlyos szabálytalanságokat talált az eljárásoknál, ezért az ügyben készült jelentését vádemelési javaslattal továbbította a magyar ügyészséghez, amely most költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz.

Az csak február közepén derült ki, hogy az OLAF már tavaly ősszel levelet írt az Elios-ügyben érintett településeknek a feltárt visszásságokról, de az önkormányzatok hallgattak erről.

Közadatigénylésben kértük ki az OLAF-vizsgálatban érintett településektől az unió csalás elleni hivatalától kapott levelet, hogy a nyilvánosság is megismerhesse az iratok tartalmát.

Elsőként Mórahalom válaszolt: a Csongrád megyei település megküldte mindkét levelet, amit az Elios-lámpák miatt kapott Brüsszelből.

A legerősebb OLAF-állítás az, hogy az EU-s támogatások szétosztását végző kormányszerv keze is benne volt a sikeres pályázatokban, de szerepel a levélben Tiborcz István és Hamar Endre is. Tovább a teljes cikkre: Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak.

Megkeresésünkre másodikként Hajdúböszörmény reagált, méghozzá valami egészen meglepőt. Nem küldték meg az OLAF-levelet, de nem is tagadták meg az adatigénylésünket. Kreatív módon előkeresték az Infotörvény egyik paragrafusát, és arra hivatkozva azt válaszolták, hogy megkeresik az ügyben az unió csalás elleni hivatalát, mert az írta a dokumentumot, nem ők...

EZ A MINDENRE KAPHATÓ CSELÉDMENTALITÁS, EZ A FENEKETLEN OSTOBASÁG, A GYŰLÖLETRE FOGÉKONY TAKONYGERINCŰSÉG OTT MARAD

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.02.26.


Maradt itt még valami Hódmezővásárhely előttről. Kanyarodjunk vissza egy kicsit a diákokhoz. Ahogy az várható volt, a pénteki diáktüntetést követően – legjobb hagyományaikat követve – a propagandamédia munkatársai egymáson taposva igyekeztek túllicitálni egymást. Mert a pénteki diáktüntetés természetesen olyasmi, amit vastagon be kell kenni a szervilizmus taknyával, mert ez a feladat. Az Origo például odáig ment, hogy alig néhány száz tüntető lézengett a téren. A szokásosan névtelen szerzemény így zárul:

A demokrácia hiányát előszeretettel emlegető, mégis zavartalanul tiltakozható szónokokat nevetségesen kevesen, néhány százan figyelhették a parlament előtti téren.

Értsd: ha még nem hurcolnak börtönbe, amiért tüntetni merészelsz, ha nem lövet a tömegbe a kormány, akkor demokrácia van.

A Pesti Srácok is megemlékezett a tüntetésről. Tudom, nem érdemes beszélni erről, ne nézzünk oda, akkor nincs is és úgy lehet tenni, mintha minden rendben lenne. Márpedig oda kell nézni, ezek a közpénzből eltartott portálok nem öncélúan irkálnak. Nem a véleményüket akarják kifejteni, nem az elveiknek keresnek fórumot. Pontosan megtervezett feladatot hajtanak végre. Mégpedig eredményesen. Nem a PS cikke a fontos, semmi újdonság nincs benne. Soros-fiókák tüntikéztek. Azonban a hozzászólásokból jól látható a Fidesz átkozott rombolásának az eredménye. A megállás nélkül hergelt, korlátozott szellemi képességekkel megáldott hívek bármikor vevők a sorosozásra – kétsége ne legyen senkinek, hogy bátran nevezhetjük zsidózásnak is a gyűlöletkampányt, a lényegi üzenete a hívek felé ez és ők ezt értik is – és gond nélkül támadnak neki a gyerekeknek, fiataloknak is. Mert ők is ellenség, ahogy mindenki az, aki nem óhajt asszisztálni a Fidesz ámokfutásához. Márpedig hagyományosan mindenki kormányt akar buktatni, aki bármiben változást szeretne elérni, mert ami most van, az szerinte nem jó. Néhány komment:

AZ OLAF-JELENTÉS OTT ÁLL EGY SZOBÁBAN ÖSSZEKÉSZÍTVE, CSAK AZ ELLENZÉKI KÉPVISELŐK NEM NÉZHETNEK BELE

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.02.27.


A vasárnapi hódmezővásárhelyi választás után csak keddig kellett várni arra, hogy újra megvalósuljon az ellenzéki összefogás: Hadházy Ákos LMP-s, Szilágyi György jobbikos és Harangozó Tamás MSZP-s képviselők elutaztak Kecskemétre, és ott együtt próbálták meg megszerezni a hivataltól azt az irattömeget, amely az EU csalás elleni hivatala, az OLAF küldött városnak, és amelyben a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cégéről tesznek megállapításokat.

Tiborcz cége, az Elios újította fel ugyanis egy sor magyar városban a közvilágítást, az OLAF szerint pedig eközben súlyos szabálytalanságok történtek.

Azt lehetett tudni már előre is, hogy a kecskeméti önkormányzat nem akarja kiadni az országgyűlési képviselőknek az iratokat. Ezt elképesztő módon azzal indokolták, hogy épp a napokban jutott a tudomásukra, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz az ügyben, és a kecskeméti közvilágítási dokumentumok lefoglalására készülnek, így azok bizalmas információnak számítanak...

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY: MENNYIRE CSEPPJE AZ ORSZÁGNAK?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.02.26.


Hódmezővásárhelyen kétségtelenül megtörni látszott a hatalmi jégpáncél. Az is várható, hogy majd megindul a Fidesz kommunikációs offenzívája. Ahogy Bayer Zsoltot már szolgálatba is helyezték, és Lázár János is kiadott egy kissé duzzogó nyilatkozatot a közvilágítás átvilágításával kapcsolatban. Miszerint tőle nyugodtan világítsanak át bármit. A java pedig majd csak jön. Ahogy a tanulságok, elemzések sora is.

Mely tanulságokból az egyik leglényegesebb talán az, hogy a teljes összefogás egy független jelölt mögött, azt megtámogatva volt megvalósítható. Ha ebből országos tendenciára nézve akarna valaki következtetést levonni, akkor valószínűleg némileg tévedne. A legtöbb helyen ugyanis párthoz kötődő jelölt fog indulni. Nem egy esetben olyan pártok jelöltjei is elindulhatnak egymás ellen, amelyek lokálisan, a helyi érdekek mentén össze tudtak fogni Hódmezővásárhelyen. Amíg a pártok nem képesek az ország érdekét, mint egyfajta lokális érdeket kezelni, és egymás szájából szeretnék kiénekelni a képviselői fizetéseket, addig fenntartásokkal kezelném országosnak a hódmezővásárhelyi győzelmet.

Ugyanakkor Márki-Zay Péter győzelmi beszédében több figyelemre méltó gondolat is megfordult. Az egyik az, hogy a munka java másnap kezdődik. Ez az országos választásokra is igaz. Az országnak másnap is ki kell nyitni. A siker kevés. A másnap, a harmadnap munkájának neki kell tudni állni. A győzelem után is odaállva a hétköznapok feladataihoz. De talán még ennél is fontosabb egy másik gondolat a frissen választott polgármestertől. Az, hogy a Fideszt ma kiszolgáló emberek között is sok jó ember, sok jó szakember van. Akik félelemből, pénzért, hatalmi szolgálatból, akármiért a regnáló hatalom szekerét tolják. De velük holnap is együtt kell, együtt érdemes dolgozni. Csak „el kell vágni a damiljaikat”...

KIRÚGTÁK AZ ÚJSÁGÍRÓKAT EGY ORBÁN-INTERJÚ MIATT, BÍRÓSÁGRA MENTEK

INDEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2018.02.27.


A Fejér Megyei Hírlapban 2016 decemberében megjelent, meghamisított miniszterelnöki interjú miatt több lapszerkesztőt elbocsátottak. Közülük ketten, Hajnal Csilla, a lap akkori felelős szerkesztője és beosztottja, Klecska Ernő lapszerkesztő munkaügyi pert indított a kiadó ellen, mert szerintük jogszerűtlenül rúgták ki őket, semmi közük a hamisításhoz. A keddi tárgyaláson tanúkat hallgattak meg, 

ebben az eljárásban nem vizsgálják, ki volt a hamisító.

A Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon tárgyalt ügy egy 2016 karácsonyi Orbán Viktor-interjú körül forog, ami a Fejér Megyei Hírlapban jelent meg, de mint kiderült, valaki belenyúlt a szövegbe, és olyanokat adott a kormányfő szájába, amiket ő nem is mondott. Például ilyeneket:

"Kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket. (...)
Az ápolónők bérét emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik."


A Pannon Lapok Társaság (PLT), a lap kiadója rögtön elnézést kért, majd belső vizsgálatot indított. Ennek a vége az lett, hogy embereket rúgtak ki a Fejér Megyei Laptól, valamint a veszprémi Naplótól, és a kiadó menedzsmentje „az ügy teljes kivizsgálása érdekében” ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen...

CSABA LÁSZLÓ: 2-3 ÉV MÚLVA ROBBANÁS LESZ

FUHU
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2018.02.26.


„Magyarország ma tele van halmozódó feszültséggel, de ez nem az idén április 8-án fog robbanni. Hogy mikor, nem tudni, szerintem 2-3 éven belül” – állítja Csaba László, egyetemi tanár, akadémikus. Orbán egykori tanácsadója a Független Hírügynökségnek levezette, hogy nálunk miért nem alakulhat ki putyini rendszer. „Az, hogy a Fidesznek ilyen agresszív a kampánya, az, hogy azt sulykolják, hogy sorsdöntő a mostani választás – nos, ez nem más, mint, hogy tudatában vannak saját gyengeségüknek” – véli. Már nincs mit elosztani, nincs mit ígérni – tisztára a nyolcvanas évek köszönnek vissza, amikor ideológiailag kiürült a rendszer, szervezetileg nem működött már normálisan, az elnyomó szervek nem működtek, az önkényuralom kultusza pedig hiányzik. Pedig 2010-ben adódott egy esélye Orbánnak, de ő egy tál lencséért eladta. Hogy miért? Csaba László szerint minden lépésre, fordulatra van egyenkénti magyarázat, de az egész folyamatra nincs
.

Sokan mondják, hogy csak magunkat hibáztathatjuk amiatt, hogy ott tart az ország, ahol. Ön is egyike azoknak az értelmiségi szakembereknek, akik egy ideig Orbán-pártiak voltak, de csalódniuk kellett.

Nincs kire mutogatni amiatt, hogy itt tartunk. Nincs mentség, mert 2005 és 2010 között világossá vált, hogy Gyurcsány Ferenc egy hamiskártyás, hiteltelen, okos, de hiányzik minden más, a kormányzáshoz szükséges képessége, ahogy Széchenyi mondta anno: „sok a politicus, de kevés a státusférfiú”. De azért az akkori Fidesz messze nem a mai Fidesz volt – akkor egy olyan nagykoalíció-jellegű kormányzásban hittek, amilyet Németországban a CDU-CSU folytatott, s sokan dolgoztunk is ennek előkészítésében. Az még egy nagyon más társaság volt – csak néhány név az akkori Széll Kálmán Körben és a Baross Körben folyó műhelymunkában aktívak, az azok köré szerveződött fideszesek közül: Csák János, Martonyi János, Járai Zsigmond, Navracsics Tibor. Az ő elveik, elképzeléseik nem mutattak a NER, s még kevésbé a 3. Orbán-kormány gyakorlata irányában. Hogy csak egy példát említsek: Csák János szerint nincs olyan konzervatív párt, amelynek nincsenek vállalkozói kapcsolatai, ugyanis ha nincsenek, akkor az már nem is konzervatív párt. Akkor még Matolcsy személyiségjegyében sem a központi hatalom építése volt a meghatározó.

Abban az időben elképzelhetetlen lett volna, hogy eljön egy olyan idő, amikor ha valaki elindul a Fidesz ellenében képviselő-jelöltnek, akkor elveszíti az állását. Még csak azt sem mondanám, hogy ismét eljött az idő, mert ilyen korábban már régóta nem volt

– ha valaki nem tetszett, legfeljebb nem léptették elő, nem kapott meg egy ösztöndíjat, de az állását nem veszítette el. De 2006 tájékán sem mutatott semmi ilyen irányba. Hogy mást ne mondjak, akkor még Lámfalussy Sándornak nagy befolyása volt a Fideszre, személyesen Orbán Viktorra – ez azonban olyan 2012 táján teljesen megszűnt....

TANULJATOK, NE SZÜLJETEK! - DR. ORSÓS ZSUZSA RÁKKUTATÓT NAPONTA EMLÉKEZTETIK RÁ, HOGY CIGÁNY

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.02.27.


Hosszú út vezet a németkéri telepről a rákkutatói munkáig. Viszont ha valaki arra kíváncsi, hogy a magyarországi cigányok genetikai okokból halnak-e meg jóval korábban, mint mások, muszáj rengeteget tanulnia. Ennek fontosságát hangsúlyozza dr. Orsós Zsuzsa rákkutató, akivel Sajókazán jártunk.

– Az, amit Angelina Jolie tett, többet ért, mint háromszáz tudományos előadás és hatszáz konferencia. Az ő példáján keresztül a laikusok is elgondolkozhatnak azon, mi a genetikai kód, mi a rákprevenció – mondja Orsós Zsuzsa biológus, rákkutató, amikor szóba kerül, vajon helyesen tette-e az amerikai színésznő, hogy négy éve úgy döntött, a rák kialakulásának megelőzése érdekében leveteti mindkét mellét. Orsós Zsuzsa szerint nagyon jól tette, hiszen a színésznő hordozza a BRCA1 gén csírasejtes mutációját, amely jelentősen megnöveli a mellrák és a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Ebben a betegségben halt meg Angelina Jolie édesanyja is.

– Mire kellett volna várnia? Jó, hogy nem hitt a csodaszereknek, a sámánoknak, akik mindenfélét ígérnek. Így viszont példát mutatott a világnak, hogy a megelőzés mennyire fontos, főleg egy olyan betegség esetén, amelynél ismert a prevenció – mondja a kutató.

A sajtóban nyilatkozó orvosok szkeptikusan beszéltek erről a radikális módszerről, mondván, a hibás gén ellenére megfelelő életmóddal és a környezeti ártalmak kiszűrésével csökkenteni lehet a betegség kialakulásának kockázatát. Azon az egyetemen is, ahol Orsós Zsuzsa dolgozik, szintén vita folyt Angelina Jolie tettéről.

– Főleg amiatt, hogy a mellek eltávolítása után is maradhatnak a szervezetben olyan sejtek, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek. Viszont a színész örökölte e csírasejtes mutációt, és így a daganat kialakulásának valószínűsége 70-90 százalékos volt – teszi hozzá a kutató.

Beszélgetésünk aligha játszódhatott volna meglepőbb helyen, mint Sajókazán, ebben a végtelenül szegény, eldugott, Borsod megyei faluban, a Dr. Ámbédkar Iskola „főhadiszállásán”. Az intézményt tíz éve alapította Derdák Tibor szociológus és Orsós János pedagógus. Orsós Zsuzsa Baranyából jött meglátogatni az itt tanulókat. Maga is nagyon nehéz körülmények között nőtt föl, ám hátrányos helyzete ellenére sikerült felküzdenie magát a Pécsi Tudományegyetem adjunktusi pozíciójáig. Gyökereit azonban sosem feledte. A rákkutató Pécs egyik legnagyobb cigánytelepére és más iskolákba is jár fejlesztő foglalkozásokat tartani a gyerekeknek. Így szerzett tudomást arról, hogy Borsodban van egy olyan iskola, az Ámbédkar, amelyet épp azért alapítottak, hogy minél több roma származású telepi gyerek érettségit szerezhessen, amellyel megnyílhat előtte a világ egy méltóbb életre.

Orsós Zsuzsa már leszámolt az illúziókkal...


ITT OLVASHATÓ

TAGKÖNYV AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGNAK

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2018.02.27.


Reményt kaptak, elhiszik, hogy erősek lettek és a mi álmunk szertefoszlott. Mutassuk meg, hogy vagyunk egy páran!” (A Bayer)

Na so! Egy kis pánikroham. Megesik ez váratlan sokkhatás esetén. Bayer alaposan begazolt. Valami biztos beszaladt a naciba. Kondenzcsík, vagy mi. Ez teljesen érthető vészreakció a részéről. Ha valakinek, hát neki rengeteg vesztenivalója van. A 2018-as országgyűlési választásokba simán belepusztulhat szerencsétlen pára. Materiális értelemben, konkrétan, patológussal, gyászszertartással, meg mindennel. Az ötös számú gazfickó.

Nekem soha nem volt párttagsági könyvem, így fogalmam sincs, mennyi egy ilyen hasznos holminak az elévülési ideje, sőt azt sem, kell-e bele bélyegeket ragasztgatni. Azt sem tudom, miként kell letagadni, meg diszkréten elhallgatni azt, hogy a papának valamikor volt ilyenje, sőt abból gazdagodott meg, nekünk meg ebből lett a tisztes örökségünk. Hagyjuk is ezt! Magánéleti problémák, bulvár, meg ilyesmi.

Jöjjenek a kellemetlen közügyek, amelyek váratlan módon, pont a választások előtt pár héttel bukkantak elő. Szinte kivédhetetlenül. A nemzetközi összeesküvések hívei elégedetten dörzsölgethetik a tenyerüket. Soros György a maga nevére íratta egész Hódmezővásárhelyt, de ez annyira szupertitkos szuperterv, hogy az iratokat egy lezárt széfben tartják, valahol az Andok egyik megközelíthetetlen csúcsán.

Ahol Bayer szóla, ott maga Orbán szóla. „Munkára gyerekek, mivel a végén még tényleg bevágnak minket sittre, aztán onnan óbégathatunk, hogy mi kérem nem köztörvényesek vagyunk, hanem méltatlanul meghurcolt politikai foglyok. Azonnal követeljük a TASZ segítségét!”

Annyira azért nem kell betojni. Hódmezővásárhely példája figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy érdemes jóval nagyobb hangsúlyt fektetni a választási csalásokra, mint a közvéleménykutatások csalfa eredményeire. Orbán valami olyasmit mondott – nem egészen ezekkel a szavakkal, de ez volt a lényege –, ezentúl háromszor annyit kell hazudniuk. A minőséget mondjuk elfelejtette megemlíteni, ami részéről lehet pillanatnyi figyelmetlenség, de az is, hogy a fejedelem kizárólag a mennyiségben és az erőben hisz.

Ez a „mi álmunk szertefoszlott” rendkívül találó kifejezés. Arról lenne szó, esetleg nem lehet majd annyit lopni, csalni és annyiszor, amennyiszer csak jól esik? Mészáros Lőrinc megáll a gazdasági növekedésben? Nem lehet másokat bemondásra tönkretenni, bíróság elé citálni? Állampolgári kötvényekkel üzletelni? Csalni, lopni, hazudni, álszent módon istentelenkedni?

Vajon miről álmodik Bayer Zsolt békés szunyókálás közben? Tömeges kivégzésekről? Tarkólövésről? Máglyákról? Orgoványról? Csúszómászókról? Féregirtásról? Ezen, erősen beteges vágyait ő maga írta le, ami azt jelenti benne vannak a fejében. És mindez a sok mocsok most váratlanul veszélybe került. (Hogy a hóhér kutyája ... meg az egész világot! Hogy lehet ilyen körülmények között gyűlöletből kastélyokat építeni, meg alázatosan Fidesz-sütiket majszolni? Jaj Istenem! Vajon ki lesz a Fidesz Biszku Bélája? Mi lesz Schmidt Máriával? Mennyi idő alatt rohad szét egy stadion?)...

AZ ELLENZÉK ANYAGI ÉRDEKELTSÉGE AZ AKADÁLY

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.02.26.


Senki nem bolond, hogy ne örülne annak, hogy a Fidesz veszített. Különösen annak, hogy Lázár János kiskirálysága bukott el. Annál is inkább, hogy az ellenzéki elemzők egy része időnként Orbán lehetséges alternatívájaként állítja be Lázárt, mintha nem bűntársról lenne szó, akit súlyos felelősség terhel, és aki a NER egyik legcinikusabb figurája.

A hódmezővásárhelyi győzelem örömét senki nem akarja elvenni, annak lehet örülni. De ezt nem lehet automatikusan átfordítani a parlamenti választásokra, és nem azért, mert nem hisszük el, hogy az Orbánt elutasítók országosan ne lennének elegen. Ellenkezőleg. Mi azt állítjuk, hogy ha eljön is az idő, mikor az ország többsége leváltaná Orbánt, az ellenzék anyagi érdekeltsége miatt (is) ez lehetetlen. Örülni lehet, és kell is Hódmezővásárhelynek.

Azonban a hódmezővásárhelyi győzelemből a parlamenti választás lehetséges kimenetelére következtetni nemcsak hibás, hanem veszélyes is. Hódmezővásárhely két dolgot bizonyított be (ha nem vesszük figyelembe, hogy a város nem az ellenzék jelöltjére, hanem független, jobboldali jelöltre szavazott). Az egyik, hogy a nép nagy része, különösen, ahol jól ismerik az Orbán-bandát, leváltaná őket. A másik az, hogy ebben az akadályt az ellenzék jelenti.

A hódmezővásárhelyi diadalt ünneplő ellenzék arra nem jön rá, hogy Hódmezővásárhelyen ők lebuktak. Kiderült, hogy ha nincs anyagi érdekeltségük abban, hogy a kampánypénzek elnyeréséhez szükséges megfelelő számú saját jelöltet állítsanak, ha nem kell attól tartani, hogy egy összefogás miatt, nem megfelelő számú mandátum esetén, nem kap a párt elég éves állami pártfinanszírozást, akkor be tudnak állni egyetlen független jelölt mögé.

A parlamenti választási eredményt azért nem lehet Hódmezővásárhelyből levezetni, mert a parlamenti választásoknál ez a helyzet nem áll fenn. Ott az ellenzéki pártok anyagi érdeke kizárja azt a lehetőséget, hogy minden ellenzéki párt egyetlen közös jelölt mögé álljon, és egyetlen jelöltet támogasson. Ha valaki pénzügyileg ki tudja dolgozni azt, hogy senki ne járjon rosszabbul, és a pénzéhez jusson, s el tudja fogadtatni velük, elhárult a közvetlen akadály Orbán leváltása elől. Akkor csak diktatórikus eszközökkel tudná megakadályozni, ahogy ezt meg is tenné. Ezért még ez sem jelentene hatalomváltást, csak nyilvánvalóvá tenné a rendszer diktatórikus jellegét. De már ez is egy fontos eredmény lenne.

Ilyen konstrukciót azonban még senki nem talált ki, és senki nem meri bevallani azt sem, hogy ez a közvetlen akadálya annak, hogy a teljes ellenzék a hódmezővásárhelyihez hasonló módon, egységesen egy embert állítson Orbán jelöltjeivel szemben. Képzeljük el, hogy ha a hódmezővásárhelyi polgármester-választás alkalmával valamennyi párt közel egymilliárd forint kampánypénzt kap, ha saját jelöltet állít, akkor hány ellenzéki jelölt lett volna, és hányfelé oszlottak volna meg a Fideszt elutasítók szavazatai.

Saját ízlésemtől távol áll, de fogadjuk el, amit egyetlen ellenzéki párt sem vall be, hogy az anyagi érdekeltség határozza meg a magatartásukat, s ez legitim, elfogadható szempont. Én az áldozatvállalás, a siker érdekében hozott lemondás híve vagyok. Mindennek ki kell fizetni az árát, a győzelemhez szükség van áldozatvállalásra, a mindent feladás készségére. De fogadjuk el elvileg, hogy ezek a pártok nem akarnak lemondani a külön jelöltállításból, külön listából, külön frakcióból, mandátumokból járó bevételeikről, mert az a létük alapja...

ITT OLVASHATÓ

EZEKET A LEVELEKET ÍRTA AZ OLAF AZ ELIOS-LÁMPÁK MIATT MÓRAHALOMNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.02.27.


Az Európai Unió csalás elleni hivatala tavaly októberben írta meg a Csongrád megyei településnek, hogy milyen furcsaságokat talált a város közvilágításának korszerűsítésénél. A legerősebb OLAF-állítás az, hogy az EU-s támogatások szétosztását végző kormányszerv keze is benne volt a sikeres pályázatokban, de szerepel a levélben Tiborcz István és Hamar Endre is.

Január közepén robbant a hír, hogy az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala súlyos szabálytalanságokat talált az Elios Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közvilágítási projektekkel kapcsolatban.

Egy hónappal később, február közepén kiderült, hogy az OLAF már tavaly ősszel levélben tájékoztatta az érintett településeket arról, hogy mit talált a vizsgálat során. Erről a megkeresésről azonban egészen eddig hallgattak az önkormányzatok.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az OLAF-levelet az összes önkormányzattól, ami érintett az Elios miatti vizsgálatban.

Elsőként Mórahalom válaszolt: a Csongrád megyei település elküldte az OLAF-tól kapott mindkét levelet. Egy kis szkennelési hibával, de elküldte...

HA EZ IGAZ, TÖMEGESEN VIHETIK BÖRTÖNBE A FIDESZES POLGÁRMESTEREKET

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2018.02.27.


Az OLAF tavaly októberben írta meg Mórahalomnak, hogy milyen furcsaságokat talált a város közvilágításának korszerűsítésénél. A legerősebb állítás az, hogy az EU-s támogatások szétosztását végző kormányszerv keze is benne volt a sikeres pályázatokban, de megemlítik a levélben Tiborcz Istvánt is.

Az OLAF már tavaly ősszel levélben tájékoztatta az érintett településeket arról, hogy mit talált a vizsgálat során. Erről a megkeresésről azonban egészen eddig hallgattak az önkormányzatok.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az OLAF-levelet az összes önkormányzattól, ami érintett az Elios miatti vizsgálatban. Elsőként Mórahalom válaszolt: a Csongrád megyei település elküldte az OLAF-tól kapott mindkét levelet.

Az unió csalás elleni hivatala ebben azt állította, hogy felülről irányították a pályázatokat, amelyeket az Elios elnyert. A pályázati határidő előtt egy nappal módosították ugyanis úgy az egyik feltételt, hogy a projekt jogosult legyen EU-támogatásra. A pályázati kiírás előkészítésében pedig az a Sistrade Kft. vett részt, amelyben tulajdonos volt Hamar Endre, az Elios résztulajdonosa is.

Ráadásul az önkormányzat hirdetmény nélküli közbeszerzésen keresett kivitelezőt. Az ajánlattételi felhívást három cégnek küldték meg, de ebből az egyik nem is adott be ajánlatott, a másikat, a Simo Kft.-ét pedig érvénytelennek nyilvánították, maradt az Elios. Csakhogy az OLAF helyszíni ellenőrzést tartott a Simo Kft.-nél, a cég ügyvezetője pedig azt mondta: soha nem is adtak be ajánlatot.

HELYZETJELENTÉS AZ AMERIKAI SÜTIFRONTRÓL

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / P Elliot
2018.02.27.


Valamikor a múlt héten (ha jól emlékszem) a kommentek között előkerültek a sütemények, és P. Elliot szokás szerint írt egy olyan hozzászólást, ami után nem tudtam nem megkérni, hogy írjon egy kicsit arról, milyen süteményeket szeretnek az amerikaiak, és mit és hogyan süt ő. Ez következik most, de előre figyelmeztetek mindenkit, hogy nyálcsorgatás lesz. Én szóltam… (A fotókat is köszönöm természetesen neki.)

„Amerikai életemet úgy kezdtem, hogy sütni egyáltalán nem tudtam, nem is érdekelt. A városban akkoriban sok magyar lakott még, volt magyar cukrász, aki nem állt éppen a helyzet magaslatán, ami a minőséget illeti, de mégis, igazi nyersanyagokat használt.

A rétestésztát maguk készítették, és nem boltban kapható vajastésztát használtak, szóval ehető volt, a tortái is elfogadhatók voltak, főleg, hogy jobb nem volt. Amerikai vásárlói is voltak bőven.

Az amerikai sütemények annyira édesek voltak (mára sokat javult a helyzet), hogy európai számára szinte ehetetlenek voltak.

A közkedvelt almás, tökös, cseresznyés pite volt a legáltalánosabb sütemény még a régi-régi időkből, ezek most is népszerűek. Voltak persze torták, szintén nehéz, émelygős, a csupa cukros brownie… A bevándorlók persze hozták magukkal a hazai ízeket, lassan a helyiek is kezdtek átvenni belőlük ezt-azt.

Én a sütéshez akkor kaptam kedvet, amikor a lányom iskolás volt, és volt olyan iskolai parti vagy rendezvény, ahol megkérték a szülőket, hogy a gyerekek közreműködésével süssenek valami érdekes dolgot...

KÉRJÜK VISSZA A NÁTRIUMLÁMPÁKAT! - OLVASÓINK VÉLEMÉNYE AZ ELIOS-FÉLE KÖZVILÁGÍTÁSI FEJLESZTÉSEKRŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.02.26.


Teliholdas éjjeli természetes fény – ennyit mért hajdúböszörményi olvasónk a Tiborcz-féle LED-lámpák alatti járdaszakaszon. Nem csak ő, hanem az Eleven Gyál Csoport is vette a fáradtságot és a hitelesített mérőeszközt, hogy igazolják, amit megtapasztaltak. Felhívásunk nyomán sokan megosztották az új közvilágítással kapcsolatos problémáikat az Elios-ügyben érintett városok lakói közül, többen közlekedésbiztonsági gondokat is jeleztek.

Sötét, sötét, sötét – ezt látják olvasóink esténként az Elios munkájával úgymond korszerűsített közvilágítással büszkélkedő településeken. Közös tapasztalatuk, hogy jobb minőségű, fényesebb, olykor nem sokkal korábban üzembe helyezett világítást cseréltek le Tiborczék. A felhívásunkra kapott olvasói levelekből válogattunk.

Johnny, Hajdúböszörmény:

A lecserélt közvilágítással érintett utcák este borzalmasak. A LED-es világítás annyira irányított fényű, hogy nem alkalmas a megfelelő világítás biztosítására úgy, hogy csak simán a régi, nagynyomású, úgynevezett Na-lámpák helyére egy az egyben felszereljük. Egy „szakértő” cégnek ezt főleg tudnia kellene. Pl. a Bercsényi utcán egy kb. 5 méter széles, füves közterületet világítanak a lámpák, mert az oszlopok ezen a területen vannak elhelyezve.

A Na-lámpa a fényeloszlásának köszönhetően bevilágította az utcát. De így a közútra ebből a fényből már alig jut – a járdán viszont van, ahol 0,41 lx megvilágítás mérhető (kb. ennyi a teliholdkor természetes körülmények között mérhető megvilágítás szintje egy szép nyári este), kalibrált (nem gagyi kínai, hanem akkreditált mérésekhez használt) műszerrel mértem.

Annak idején az a legenda járta a városban, hogy egyszer csak megjelentek a városházán, hogy „Gratulálunk a sikeres közvilágítási pályázathoz!” Erre ott értetlenül néztek, hogy “De hát mi nem is pályáztunk!” – majd szépen lassan összeállt a kép és rájöttek, hogy tényleg pályázott a város és nyert is.

Mindenesetre most elköszönök, megyek a Párom elé, mert lemerült a telefonja, így nincs mivel világítania a járdán – mert azt nem mondtam: ha a járdán nulla a megvilágítás (bocsánat… 0,41 lx), mellette viszont, mondjuk az árokparton, ahová a LED világít elér pár luxot, akkor optikailag ez még nagyobb vakságot okoz, hiszen a szem az erősebben megvilágítotthoz képest a sötétet még sötétebbnek látja. Pontosabban nem látja.

Eleven Gyál Csoport, Gyál:

Több kis ügyünk mellett már a kezdetek óta foglalkozunk lakóhelyünk közvilágítási problémáival. 2015. 03. 24-én kötött az Önkormányzat szerződést az Elios Zrt-vel 1956 (a meglévő) lámpatestek cseréjére.

A Polgármester úr már korábban is több nyilvános fórumon kijelentette, hogy szerinte elég minden második oszlopon lámpa (természetesen a főutcákra ez nem igaz, de a mellékutcák nagy részére igen). Így amikor a korábban szórt fényű világítótesteket, ami így sem volt elég lecserélték ledekre, még szembetűnőbb lett a rendszerből hiányzó lámpák okozta sötétség. Ez jelenleg 650 db olyan villanyoszlopot jelent, amelyen nincs világítótest és az irányított fényű ledek pedig nem tudják pótolni az esetenként 60-70 m kieső területet.

Terepmunkát végeztünk, megszámoltuk a hiányzókat, így tudjuk a fenti számot. Adatbázisunknyilvánosan elérhető. Fénymérést végeztettünk mi civilek 2 helyszínen – miután közérdekű bejelentésben megadott 12 címünkből 9-et az Önkormányzat elutasított,- hogy bizonyítsuk nem elégséges a közvilágítás. A szakemberek által végzett fénymérési jkv minket igazolt. A jkv-et és a fénymérés körülményeit megírtuk egy jegyzetben a Facebook-oldalunkon, és az RTL Házon kívül c. műsora is foglalkozott a témával.

Természetesen mi is próbálkoztunk az Elios Zrt szerződés és dokumentumainak a kikérésével, itt megnézhető. A szerződés lényegi mellékleteinek (pénzügyi és műszaki tervek) a kiadását mai napig üzleti titok miatt megtagadják, pedig még a NAIH-hoz is fordultunk, de sajnálatos módon jóváhagyták. Itt tartunk most és vannak további terveink, mert a látási problémáink egyelőre nem oldódtak meg...

BETEGGÉ TESZ MINKET, HOGY ELSZAKADTUNK A TERMÉSZETTŐL

444
Szerző: HORVÁTH BENCE
2018.02.27.


Hogyan fordulhat elő, hogy miközben a fejlett országokban soha korábban nem tapasztalt jólétben és biztonságban élhetnek az emberek, sokan egyáltalán nem érzik jobban magukat a bőrükben? 

Sőt, a fejlett országokban az életkörülmények látszólagos javulása ellenére az elmúlt évtizedekben egyes testi és lelki betegségek gyakorisága még növekedett is. A 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás világjárvány lett, 2013 óta többen halnak meg elhízás következtében, mint dohányzás miatt.

Ugyanígy világjárvány ma a depresszió is: a WHO számításai szerint 1996 és 2013 között 54,3 százalékkal nőtt meg a depressziós esetek gyakorisága, Magyarországon ma ez a harmadik leggyakoribb ok, ami tartós munkaképesség-csökkenést okoz.

Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Purebl Györggyel, a Magyar Pszichiátriai Társaság leköszönő elnökével, aki beszélt arról is, hogy közel sem a depresszió az egyetlen mentális zavar, ami terjedni kezdett, és a mentális zavarok mellet az Európai Unió tagállamaiban mára a munkahelyi stressz lett a leggyakoribb oka a munkahelyi hiányzásoknak is.

Ez persze összefügg azzal, hogy az EU szigorú munkavédelmi szabályai számos korábbi veszélyforrást megszüntettek: ma már nem ömlik ránk a forró ólom a munkahelyünkön és nem kapunk szilikózist sem. De a stressz mértéke nem csökkent, ez világosan látszik a nyugat-európai és az amerikai adatokból is.

„Ez azért érdekes, mert közben egy olyan világ vesz körbe minket, amiről elsőre azt gondoljuk, hogy jó benne élni. Megvan mindenünk, jólét és biztonság van, kiszámítható az élet.”  

- mondja erről Purebl, aki szerint épp ezért komoly feladvány annak megválaszolása, hogy a látszólag adott kedvező körülmények ellenére miért nem szorult vissza a mentális zavarok aránya. Ez a kérdés sok kutatót foglalkoztat, számos elmélet próbál magyarázatot találni erre a talányra, mi most három gyakran felmerülő elképzelést mutatunk be röviden, de Purebl szerint a legvalószínűbb, hogy ezek más-más mértékben, de mind felelősek a mentális állapotunk alakulásáért. 

Túl sok információ...

HAZUG KÖZMÉDIA

VÁROSI KURÍR
Szerző: Városi Kurír
2018.02.27.


Szigetvári Viktor az Együtt miniszterelnökjelöltje a Médiatanácshoz fordul a közmédia súlyosan kiegyensúlyozatlan tájékoztatása miatt a hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelmet követően.

Elégvolt a propagandagépezetből, jöjjön a tájékoztatás

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint a hódmezővásárhelyi időközi választás ellenzéki győzelmét követően az MTVA hírszolgáltatása súlyosan kiegyensúlyozatlan volt, nem vett tudomást az eredményről. Éppen ezért Szigetvári Viktor a Médiatanácshoz fordul, hogy vizsgálják ki az ügyet, és szólítsák fel az MTVA-t a jogsértő tevékenység azonnali beszüntetésére...

A LISTÁZÁSNÁL MÁR KONKRÉTAN ÉGETT A POFÁMRÓL A BŐR" - HIÁBA SZÉPÍTIK A FIASKÓT A FIDESZ VEZETŐ POLITIKUSAI, SOKAN AZT TALÁLGATJÁK, MENNYIRE ÁLTALÁNOS AZ ORSZÁGBAN A PROTESZTHANGULAT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: JOÓ HAJNALKA
2018.02.27.


Hiába szépítik vagy bagatellizálják hivatalos nyilatkozataikban a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson elszenvedett fiaskót a Fidesz vezető politikusai, a pártban sokan aggódnak és azt találgatják, vajon mennyire általános az országban a negatív kampánynak köszönhető proteszthangulat.

Bár a Fidesz vezetőit a vasárnapi reakciókból (vagy épp azok elmaradásából) kiolvashatóan meglepte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson elszenvedett vereség, a nagyobb kormánypárt képviselői közül állításuk szerint többen előre sejtették a kudarcot. Annak ellenére is, hogy a voksolás a pártban erős, helyben pedig népszerű Lázár János városában zajlott, hogy ott 1990 óta szinte kizárólag konzervatív – KDNP-s, majd fideszes polgármesterjelölt arathatott sikert, hogy a kampányt a maga módján nemrég Orbán Viktor is „megtolta”, és magabiztos Fidesz-győzelmet jósoltak a közvélemény-kutatások is.

Hogy akkor mi nem stimmelt? A kampány hangneme – mondta csalódottan a hvg.hu-nak hétfőn a kormánypártok több politikusa is, köztük olyanok, akik az elmúlt hónapokban információink szerint belső fórumokon is többször bírálták a kormányzati kommunikáció gyűlöletkeltő, egybites üzeneteit, attól tartva, hogy az inkább árt már, mint használ a kormánypártoknak. Az aggályokra azonban rendre azt kapták válaszul, hogy nyugodjanak meg, mert a felmérések azt igazolják, hogy a téma (a migráció, illetve Soros György) is telitalálat és a közvetítés módjával sincs semmi baj. (Ezt erősítette meg egyébként a két héttel ezelőtti kihelyezett frakcióülésen a kampányteendőket ismertető Rogán Antal propagandaminiszter is.)...

ÖTVEN ÉVES AZ ÚJ MECHANIZMUS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: PETŐ IVÁN
2018.02.23.


...„A felismerés fokozatai”. Az 1968-as reformok terve a szovjet típusú gazdasági berendezkedés bajaira reagáló tapasztalati és intellektuális evolutív fejlődés eredménye. A közvetlen előzmények 1953–54-re, az első Nagy Imre-kormány időszakára nyúlnak vissza. A gazdasági bajokat orvosolni kívánó első intézkedések a gazdaságpolitikai döntések mellett a rendszer szokványos lépései voltak, a tervutasításos szisztémában rendkívülire duzzad bürokrácia csökkentésére irányuló döntések, átszervezések, az igazgatási létszám leépítése, ahogy egykoron nevezték, racionalizálás, népnyelven racizás (az elbocsátottakról azt mondták: kiracizták). De közben, a megváltozott politikai miliőben már bátrabban keresték, elemezték a bürokratikus jelenségek okait, az addigi tabukat is megpiszkálhatták.

Az 1954-es racionalizálási szándékból nőtt ki végső soron a szocialista gaz­daság tényleges működését leíró el­ső átfogó mű, Kornai János 1957-ben megjelent munkája, A gazdasági veze­tés túlzott központosítása és az első átfogó reformtervnek tekinthető, nyilvánosság elé került elképzelés is, Péter Györgynek, a Statisztikai Hivatal akkori elnökének két, folyóiratban közölt tanulmánya, az első 1954 végén, a második 1956 közepén.

Egy Péter György emlékére 1992-ben tartott ülésen Kornai János összehasonlította Péter ekkori véleményét az 1968-ban bevezetett reformmal (amelynek kidolgozásában egyébként Péter György is részt vett). Természetesen csak a fő tézisek összevetéséről beszélhetünk, hiszen a reform előkészítésekor szerteágazó ötletek kerültek elő, és számtalan Péter által nem érintett részletkérdésben is intézkedtek. Kornai kimutatta a legfontosabb jellemzők egybeesését, így a legkarakteresebb változást, a kötelező tervutasítások megszüntetését, piaci jellegű szabályozással helyettesítését, a vállalati önállóság növelését, a vállalati nyereség előtérbe állítását. Mindkét elképzelés axiómának tartotta ugyanakkor a termelőeszközök állami tulajdonát, és nem taktikai megfontolásból, hogy a reform „eladhatóbb” legyen a pártvezetésnek, hanem mert élt a hit, hogy a kapitalizmus rondaságait a kizsákmányolásra hajlamos magántulajdon nélkül lehet meghaladni. Ugyanígy, sem Péter elképzelése, sem a ’68-as reform nem foglalkozott a politikai szisztémával, a később meghonosodott kifejezéssel: a pártállami rendszerrel. Adottnak tekintették a berendezkedést, sőt hittek is abban, hogy az a megreformált gazdasággal a nyugati demokráciák működőképes, hatékony alternatívájává tehető.

A reformokat kidolgozó, illetve a ’80-as években további változtatásokon dolgozó közgazdászok jelentős része 1989–90-re belátta, hogy az új mechanizmus néhány alapvető elem miatt nem működhetett az elképzelt módon. Az egyik ilyen belső ellentmondás a szabad vállalkozás jogának hiánya volt. A piacra való szabad belépés és a bukással is fenyegető tényleges piaci kockázat nélkül jórészt csak imitálni lehetett a versenyt, a piaci szabályozást. A ’68-as reformok után már meglehetősen hamar leírták: az új mechanizmus a tervutasításokat piackonfortosabbnak vélt, de a valódi piacot nem pótló állami szabályzókkal helyettesítette. A politikai korlátok miatt azonban a ’80-as évek utolsó harmadáig is csak addig jutottak a nyilvános reformgondolatok, hogy a domináns állami tulajdonon belül, illetve mellett hogyan lehet kis magángazdasági szigeteket építeni, illetve hogyan lehetne az állami vállalatot némileg leválasztani a tulajdonos államról.

A másik alapvető belső ellentmondás maga a pártállam léte volt, az, hogy a gazdaság autonómiája a párt és az állam összefonódása miatt sem teremtődhetett meg, a beavatkozás politikai célokat és ideológiai doktrínákat követett. A vállalati menedzsment végső soron az állami és párthierarchia része maradt, tehát nem kizárólag gazdasági teljesítménye számított, hanem politikai megfelelése is.

A két alapvető belső ellentmondás ismeretében elmondható, azok, akik az ’56-os forradalom után 1957-ben nekiestek a revizionistának nevezett, akkor már új gazdasági mechanizmusról beszélő közgazdasági elképzeléseknek, elég jól látták: elkezdik a piaccal és a tervutasítások elvetésével, és a vége az lesz, hogy utat nyitnak a kapitalizmusnak. Péter Györgynek, az 1957-es elgondolásoknak, a ’68-as reformoknak nem ez volt a szándékuk, de az elképzelés logikája valóban erre vezetett.

Eretnekség, reformerség. Kornai János említett előadásában az eretnekekhez hasonlította Péter Györgyöt, mondván, eretnek gondolatok csak a közös alaphoz képest lehetségesek. A szocia­lista berendezkedést elutasító közgazdászok sokkal jobban tudták és már régebben kifejtették, mint Péter vagy a reformerek, hogy mi a baj a rendszerrel, de ők az eretnekség metaforájához igazodva a rendszer számára más vallásúnak vagy istentagadónak számítottak. Péter régi kommunista volt, hitt a rendszerben, ugyanakkor, amikor működését javítani kívánta, a tervutasításokat felváltó piaci jellegű szabályozást javasolva az egyik fundamentumot kezdte ki. A reformok előkészítésekor természetes előfeltételnek tekintették a közreműködőknél a javító szándékot, azt, hogy ne más rendszerben gondolkodjanak. Ennek a feltételnek tudomásulvételével is ott lebegett a reformerek feje felett az eretnekség, pártnyelven a revizionizmus vádjának lehetősége, annak minden, az egyházi kiátkozáshoz sok tekintetben hasonló lehetséges következményével, mint az 1957-ben tételesen is kitűnt, de az 1968-as reform visszafogása után, a ’70-es években jóval enyhébb változatban is megjelent. A reformok előkészítése során ebből a helyzetből bonyolult taktikázás alakult ki annak jegyében, mi az, amit még el lehet adni a párt vezetőinek, hogy ne gyanítsanak eretnekséget, az alapvető hittételek kikezdését, politikai kockázatot...

KLASSZ TÁBORT ÉPÍTETT ERDÉLYBEN AZ ERZSÉBET PROGRAM, DE TAGADJA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2018.02.26.


Különös az a titkolózás, mint ami az ivói üdülőtábort övezi: sem a régi tulajdonos, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft., sem az új tulajdonos, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány nem válaszolt adatigénylésünkre. Ezt derítettük ki a beruházásról.

Idilli környezetben, Székelyudvarhelytől 25 kilométerre, a zetelaki víztározótól nem messze található az a 2,7 hektáros telek, ahol 2013-ban nyári tábor épült. És bár a tábor az Erzsébet program keretein belül évek óta fogadja a nyaraló magyarországi diákokat, mi több, a program honlapján is szerepel, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. nem adta ki kérésünkre az ingatlan megvásárlásával és/vagy megépítésével kapcsolatos szerződéseket.

Társaságunk nem kötött romániai ingatlan megvásárlására, illetve megépítésére vonatkozó szerződést, valamint romániai ingatlan tulajdonjogával sem rendelkezik vagy rendelkezett” – állítja az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.

Második, bérleti szerződésekkel kapcsolatos adatigényünket szűkszavú válasszal dobta vissza az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.: „társaságunk nem használ egyetlen romániai (erdélyi) ingatlant sem, valamint nem bérel Ivóban ingatlant.”
A tábor tulajdonosa az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. által alapított cég

A romániai cégadatok mást mondanak: a Muntacop Exim Kft.-t az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. alapította 2013 márciusában, és a tulajdoni lap szerint 2018 februárjában is ez a cég volt a tulajdonosa a tábornak.

A cég nevére állították ki az építkezési engedélyt is 2013 májusában – eszerint a munkálatok értéke 661 500 lej (44 millió forint). Itt meg kell jegyezni, hogy az építkezési engedélyben szereplő érték nem mindig fedi a beruházás valódi összegét.

Alapítása óta a Muntacop Exim Kft. egyre jobb eredményeket könyvelhet el: míg 2014-ben a forgalma alig 137 ezer euró (42 millió forint), addig ez 2016-ra 800 ezer euróra (250 millió forint) nő és 1,1 millió euró (240 millió forint) állóeszközzel rendelkezik. Igaz, közben egy 1,3 millió eurós (400 millió forint) adósságot is görget maga előtt...

HEGEDŰS D. GÉZA: NEM TUDOM SZÓ NÉLKÜL HAGYNI A SZABADSÁG KORLÁTOZÁSÁT, MÁSOK MEGALÁZÁSÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2018.02.26.


A pártideológiák hidegen hagynak, a társadalmi igazságtalanság viszont felháborít – mondja a 168 Órának adott interjújában Hegedűs D. Géza. A nemrég bemutatott A hentes, a kurva és a félszemű című film után hamarosan a Vándorszínészekben láthatjuk, a színházi évad egyik fontos előadásában pedig Claudiusként lép színpadra a vígszínházi Hamletben. Föltűnő, hogy a karakterek különbözőségéhez igazodva ezúttal a szokottnál is alaposabban át kellett formálnia a testét. Nehéz feladat ez, vagy inkább szórakoztató? – kérdezzük tőle. Arról is beszél, hogy férfiként miként éli meg a test öregedését, miért nem politizál a rendszerváltozás óta, és szerinte ki fogja kiragadni az országot a gyűlölet mocsarából.

Imádják a nézők, ha egy színész egy szerep kedvéért alaposan megváltoztatja a testét. Ön A hentes, a kurva és a félszemű című Szász János-film miatt vagy harminc kilót hízott, hogy hitelesen formálja meg Kodelka Ferenc figuráját. Ez móka volt, vagy szenvedés?

– Engem kifejezetten szórakoztatott. A fizikalitás része egy karakternek, fontos eleme egy szerep felépítésének. Nem szeretem, ha külsődleges eszközökkel kell valamit pótolni egy figurához, egy színész legyen képes bármit kitermelni magából. Amikor belenéztem a tükörbe, és visszanézett rám egy 110 kilós pali, kifejezetten élveztem, hogy másmilyen vagyok, mint szoktam lenni. Azon is mulattam, amikor kigúnyoltak az újságok, vagy ismeretlenek megállítottak az utcán, hogy te jó ég, művész úr, hogy néz ki? Én meg csak somolyogtam, nem árultam el senkinek, hogy miért is dagadok. Amikor az első forgatási napon hazamentem kopaszon és nagy bajusszal, a feleségem meglátott, és órákig hahotázott. Hízni és fogyni? Játék. Nekem örömforrás.

Örömforrás? A hízást még értem, de harminc kilót fogyni?

– Egy év alatt adtam le, volt hozzá egy részletes programom, és segített egy dietetikus is, kéthetente ellenőrizte az állapotomat. Napi ötszöri, fehérje- és zöldségcentrikus étkezés, ez a titka. Minden fejben dől el, márpedig a munkában nagyon tudatos ember vagyok.

És munkán kívül?

– Szorongó, az ösztöneim, érzékenységem minden receptorát működni engedő, meditatív alkat vagyok. Hagyom a világot közel jönni. Szeretek szemlélődni.

Visszatérve a testre: Claudiusként viszont kifejezetten fitt és fiatalos a vígszínházi Hamletben.

– Muszáj. Ha Claudiusként igazi drámai ellenfele akarok lenni a velem szemben álló fiataloknak, akkor ugyanúgy ruganyosnak, erőt sugárzónak, magabiztosnak kell lennem a színpadon, mint Hamletnek és nemzedékének.

Akkor az sem okoz problémát, hogy 65 évesen meztelenül kell állnia a Vígszínház színpadán?

– A legkevésbé sem. A színpadon mindig az igazság megfogalmazásának legpontosabb formáját keresem. A színész teste különböző módon szolgálhatja az igazság kibontását, ha kell, akkor a maga pőreségében. A Hamlet szóban forgó kulcsjelenetében Claudius kívül-belül meztelenül áll Isten és a nézők előtt, funkciója van a ruhátlanságnak...

A PEZSGŐ PIHEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.02.27.


Hódmezővásárhely után a második rendszerváltásban reménykedő közösség euforikus hangulatba került, ami teljesen érthető, viszont felelőtlen lélekállapot. Elvonja ugyanis a figyelmet arról, hogy az embernek még mindig hasogat a háta. Ezért azt követeli a megfontolás, hogy gyömöszköljük vissza a pezsgő dugaszát, akármilyen kellemesen hangzót pukkant is.
Április messzire van, és már tegnap is feltűnt, hogy az a média, amelyből kies hazánk lakosságának zöme kizárólagosan tájékozódik, milyen sokat mondóan hallgat arról, hogy a gazdája kapott egy méretes maflást. Egészen kora délutánig tartott a kábult állapot, utána viszont maga a megváltó jelölte ki a követendő sormintát, és még több munkát vizionált, ami tudjuk, mit jelent őnála.

Kampány címszó alatt a mi szalonfasisztáink eddig sem voltak másra képesek, mint, hogy gátlástalanul folyt belőlük a takony, ez pedig már nem fog megváltozni a hátralévő néhány hétben. Következésképp a téboly turbó fokozatba kapcsolódik, és a Fidesz-től megszokott gátak nélküli és parttalan őrjöngés bájos ideje jön el.

Több szempontból is kívánatos tehát, hogy a forradalmárok megőrizzék a józan eszüket. Mindjárt az elején például nem ártana egy felmérés, vagy legalább belegondolás abba, hogy a falvakban élő polgártársak legalább hallottak-e arról, hogy Hódmezővásárhelyen esetleg történt is valami, és most egyáltalán nem viccelek. Nem az informálódás restsége miatt, hanem, mert hiányzik hozzá a forrásuk.

Ha mindezt fölmértük, mindjárt nem olyan Barbie-ízű a fagyos keddünk, és az az akadály, ami ez ügyben a rendszerváltók előtt tornyosodik, szinte leküzdhetetlennek tűnik. Sok évnyi munkát nem lehet pár nap alatt pótolni, viszont a baj attól még ott van. Az egész ország, de különösen a kistelepülések környéke megszállt területként funkcionál, és lehet, úgy is kéne kezelni.

Én például arról is álmodtam, mi lenne, ha például röpcsiről röplapokat szórnánk a népek közé. Vagy ilyen cirkuszi hangszórós kocsival is lehetne téríteni a polgárokat. Nem hiszem, hogy akármelyik eszköz is törvénybe ütköző volna, ellenben kellően váratlan és szokatlan ahhoz, hogy hatásos legyen. De most annak ellenére, hogy már biztosan nálam van a bölcsek köve, az ujjam mégis csak belelóg a bilibe
...

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY FELVILLANYOZTA A VILÁGSAJTÓT MEG AZ ELLENZÉKET - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.02.27.


- Már repedezik az orbáni teljhatalom építménye

- Megoszlanak a vélemény arról, hogy mire lesz elég országosan az ellenzék átütő hódmezővásárhelyi sikere

-  Soros emberi jogi díjat kap DüsseldorfbanSüddeutsche Zeitung


Az első repedések már megjelentek az orbáni rendszeren. Így látja ezt a kommentár, miután a Fidesz csattanó fülest kapott az egyik bázisának számító Hódmezővásárhelyen és ez jelzés lehet az országos választásra. Az elemzés azt ajánlja a német olvasónak, hogy jegyezze meg a város nevét, bár az nem könnyű. A magyarok számára azért lehet emlékezetes, mert 2018 egyik hideg téli napján ott kezdett el repedezni az orbáni hatalom hihetetlenül nagy épülete. Persze nem történt több mint hogy új polgármestert választottak, csak éppen a vereség kettős üzenetet hordoz: az ellenzéknek azt, hogy az egység erőt ad. A kormánynak pedig azt, hogy a lakosság figyelmét immár nem lehet puszta gyűlölet- és félelemkeltő hadjáratokkal elterelni a hatalom visszaéléseiről, legyen a célkeresztben a menekülthullám, Soros vagy az EU. Orbán sokrétű manipulációval még bebiztosítja uralmát. A legfontosabb tisztségeket az államban, közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban a saját híveivel rakta tele. A sajtót jórészt kézben tartja, a gazdaságot pedig egy oligarcha-klikk ellenőrzi. De már elegendő éber erő van, amely kivonja magát az orbáni rendszerből. Ez reménysugár Magyarország, de Európa számára is.

Die Welt


A választási megrázkódtatás, amely megrendíti Orbán rendszerét. Így tálalja a konzervatív újság a hódmezővásárhelyi eredményt, hozzátéve, hogy idáig a kormányfő biztos volt abban: áprilisban eléri az abszolút többséget. Ám a vasárnapi eredmény azt tanúsítja, hogy véges lehet a teljhatalma. Mindenesetre a hódmezővásárhelyi választás kimenetele benne volt a levegőben, mert a széttagolt ellenzék végre beállt egyetlen jelölt mögé. Szoros sikerben reménykedett, politikai földrengés lett belőle, ami jelzés. A nem egészen 50 ezres, jómódú településen ugyanis nem helyi gondokról volt szó, hanem magáról az egész orbáni rendszerről. Onnan indult ki az Elios-ügy, amelyben központi szerepet tölt be a miniszterelnök veje. A helyi erős ember pedig Lázár János, a kormányfő jobb keze. Az eredmény ómennek számít az országgyűlési választás előtt. Népszavazásnak Orbánról és a politikai stílusáról. Meg a választási módszerekről, amelyek között ott vannak a kemény csapások és a félelemgerjesztő húzások. Márki-Zay híveit név szerint kipellengérezték, csak éppen Magyarországon nem szeretik, amikor a politika szorongatja és hülyének nézi az embereket.

A Fidesznek hirtelen eszébe jutott az a rémületes lehetőség, hogy ha 40 körzetben veszít április 8-án, akkor oda az abszolút többség is. Ami idáig teljesen biztosnak látszott. Ezt Orbán is így kezelte országértékelőjében. De a pártok és a lakosság körében is új hangulatot tapasztalni: együtt le lehet, le kell gyűrni Orbánt. Az eddig civakodó ellenzék esküszik, hogy együttműködik, legalább valamelyest. Olyasfajta összefogás, mint Hódmezővásárhelyen, persze valószínűleg sehol sem lesz, a Jobbik akar maradni a legnagyobb ellenzéki erő. De lehet, hogy itt-ott visszalép és visszafogja a kampányt. Valószínűleg fokozódik a nyomás az LMP-re is, hogy ne kéresse magát. Viszont a választási törvény sem kedvez túlzottan a közös fellépésnek. Szóval még visszafelé is elsülhet, de a hangulat váratlanul bizakodóra fordult.

ITT OLVASHATÓ