2017. május 25., csütörtök

HÜJE EJNSTEJN!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.05.25.


Most már egészen biztos: megtalálta a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Ura a bölcsek kövét. (Is). Magyarország megint nagy lesz! Régi dicsőségünk előtör az éji homályból. Félre a kishitűséggel! Miénk lesz az egész világ. (Is).

A fejlődésben megrekedt – erőforrásokra, gazdasági, technológiai, katonai fölényre, termelési és szellemi teljesítményre építő –, láthatóan hanyatló világhatalmak hiába erőlködnek. Hiába is feszengenek. Mi majd jól lepipáljuk őket! Mindet ám.

A sok Nobel-díjas, világhírű művész, felfedező, kutató, a high-techben élenjáró is elmehet a bús fenébe… Fölöslegesek. Valamennyien. Magyarország nélkülük is képes megszerezni magának az egész világot. Felcsúttól akármeddig! Az összes galaxist és a fekete meg más színű lyukakat is beleértve.

Nem kell ám nagy pénzeket ölni az oktatásba! Se az egészségügybe! Se semmi másba! Egyáltalán: elég lesz nekünk, magyaroknak egyetlen egy valamire koncentrálni és azt nyomatni minden propaganda-csatornán ezerrel. De szaporán ám!

Németh Szilárd, a haza második legbölcsebb embere ez ügyben személyesen idézi Orbán Viktornak – a hon elvitathatatlanul legbölcsebbjének – pofonegyszerű receptjét. Bár csak annyi benne a rafinéria, mint egy faékben, és mégis! Szorgos népünk garantáltan győzni fog, ha pontosan követi a vezérlő útmutatást…

De ez még nem minden! A Centrális Erőtér Középpontja a világhódítás nagyszerű perspektíváját szem előtt tartva közeli, konkrét célt is kitűzött: „2030-ra azt szeretné elérni a kormány, hogy 30 ezerrel nőjön a magyar lakosság száma”....

A PROPAGANDÁVAL SZEMBENI FELLÉPÉS NEM CSUPÁN LEHETŐSÉG, HANEM KÖTELESSÉG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.25.Az elmúlt hetekben több olyan eset is nagy vihart kavar, amelyben a politikai pártok képviselői a sajtóval szemben lépek fel. Az egyik érvelés szerint a sajtóról le lehet szállni, az egy független intézmény, és bárminemű támadása, kontrollálása, befolyásolása káros. A másik állítás szerint a propagandával szemben minden módon fel kell lépni. És persze sok köztes állítás is elhangzik.

A sajtó a negyedik hatalmi ág, mondják sokan, és én osztom ezt a véleményt. A sajtó a politika része, alakítója annak, ellenőrző és iránymutató szerepet visz, információkat ad át a társadalomnak a politika működéséről - vagy éppen nem ad át. Így a sajtót, magát ugyanúgy kontrollálni kell - más sajtótermékek, civil szervezetek, jogsértés esetén az igazságszolgáltatás által, vagy éppen az állam által. Ez lenne a feladata a pártoknak is, akik a közösség különböző szintjeit képviselve ellenőrizhetik a sajtót a parlamentben, a törvényhozásban, garantálhatják, hogy az a közösség érdekeiért dolgozzon. Cserébe pedig a sajtó ugyanezt teheti a politikusokkal.

Csak hát van egy kis probléma. Amikor ugyanis egy párt elfoglalja az államot, és lényegében végtelen mennyiségű pénzre tesz szert, akkor ez a rendszer bedől. Ha 7 év alatt egyetlen lényegi ellenzéki indítvány sincs befogadva, ha egy jogerős döntés másnapján helyreigazítás helyett ugyanazokat a hamis állításokat teheti közzé egy ellenzéki politikusról egy párt propagandalapja, ahogy tette ezt a TV2 és az Origo Juhász Péter esetében, akkor ez a közösségi képviselet és a sajtó kontrollja megszűnik.

Ez a helyzet pedig pontosan a demokrácia, az igazság és a közösség képviseletének érdekében megenged erősebb akciókat, hiszen a közösség számára rendkívül fontos, hogy a sajtó kontrollja fennmaradjon, bármelyik oldalról is...

KIKÖLTÖZTETNÉK A FÓTI GYERMEKVÁROS VOLT DOLGOZÓIT

24.HU
Szerző: 24.hu
2017.05.25.


Olyan nyilatkozatot íratnának alá a fóti Károlyi István Gyermekközpont egykori dolgozóival, amivel lényegében lemondatnák őket lakhatási jogaikról – írja a Népszava. Az intézményt 2019-ig számolná fel a kormány, az állami gondozott gyerekeket más intézményekbe költöztetnék, azt azonban nem tudni, mi lenne a jelenlegi és volt dolgozókkal.

Homályos a sorsa a központ korábbi, ma már nyugdíjas dolgozóinak (mintegy 60 családról van szó), hiszen ők eredeti szerződésük szerint életük végéig az intézménynek otthont adó Károlyi-kastély területén lévő szolgálati lakásaikban élhettek volna. A bérleti díjat egyébként nekik kellett fizetniük.

A napokban érkezett levél szerint tudomásul kell venniük, hogy megszüntetik a gyermekközpont vagyonkezelői jogát és le kell mondaniuk a nyilatkozat visszavonására vonatkozó jogaikról is. Az érintettek nem akarják aláírni a papírt, nagyon megviselte őket a levél, hiszen senkitől nem kaptak eddig kellő tájékoztatást.

A kormány a gyermekközpont bezárását a túlzsúfolt, “tömegszerű intézmények” felszámolásának szükségességével indokolja, pedig Fóton összesen 87 gyermeket gondoznak 8-10 fős otthonokban, amiket néhány éve épp azért építettek, hogy felszámolják a túlzsúfoltságot. Viszont az intézmények, ahová a gyerekeket ezek után tervezik elhelyezni, már most is túlzsúfoltak.

Korábban felmerült, hogy Mészáros Lőrinc veszi meg a kastéllyá alakított fóti gyermekvárost.

CEU VS. BUDAPEST PARK: GYŐZELEM VAGY VERESÉG?

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.05.24.


Amikor a politikusok is hajlandók felülvizsgálni a szándékaikat.

Soha nem látott konszenzus alakult ki a Budapest Park-ügy körül. A P+R parkoló ötletét felvető szocialista politikus és a tervvel szimpatizáló fideszes polgármester is igyekezett cáfolni, hogy ők bezáratnák a szórakozóhelyet. A Budapest Park megmaradása mellett aztán kiállt a szocialisták fővárosi frakcióvezetője, Horváth Csaba és Tarlós István főpolgármester is. Örülhet a sárdobáláshoz szokott hírfogyasztó, hiszen az ügy azt mutatja, kialakulhat egyetértés a politikai oldalak között, ráadásul a politikusok hajlandók szándékaikat felülvizsgálni, ha úgy tűnik, az ellentétes az érintettek, a választók akaratával. A Budapest Park esetében a visszavonulót azelőtt fújták meg a helyi politikusok, mielőtt a közösségi médiában növekvő felháborodásfelhőn kívül valódi tüntetések, nemzetközi szolidaritási akciók kezdődtek volna meg. A politikusi reakció és konszenzus ugyanakkor még érdekesebb a CEU-ügy tükrében.

Felvethető, hogy más típusú konfliktusokról van szó, hiszen

a CEU egy felsőoktatási intézmény, a Budapest Park pedig egy szórakozóhely.


Az összehasonlítás azonban nem légből kapott. A CEU és a Budapest Park is tágabban Magyarország, szűkebben Budapest nyugatos jellegének, a Nyugathoz való tartózásának szimbóluma. Ahogyan a CEU-ra nemzetközileg elismert tudósok, úgy a Budapest Parkba népszerű előadók, fellépők érkeznek külföldről. Mindkét intézmény esetében felmerül továbbá a fiatalok érdeke, joga a tanuláshoz, illetve a szórakozáshoz. A CEU kapcsán szervezett tüntetéseken ráadásul feltűnő volt a fesztiváli elem, a bulitüntetés, a protesztivál. A hivatalos rendezvények után alig lehetett megkülönböztetni a tüntető fiatalokat a fővárosban rendszeresen vonuló, kurjongató turistáktól...

A HELYZET TÖBB MINT ELKESERÍTŐ AZ SNI GYERMEKEK KÉPZÉSÉBEN

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: CSak Együtt Van Esély csoport
2017.05.24.


Tisztelt Címzettek!

Néhány napja Önöknek küldött levelünkben leírtuk, hogy a Cseve csoport is tudja, hogy változás szükséges az SNI / BTMN területén. Leírtuk, hogy a javasolt törvénymódosítás nem jó irányba vezet, mert egyrészt nem a komplex helyzetre, hanem csak egy részterületére keres megoldást, másrészt a javasolt változtatás gyermekek tízezreit érintheti majd hátrányosan.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az alábbiakban bemutatott szülői/tanári történetekkel senkit nem szeretnénk vádolni! Nem célunk, hogy az érintett feleket (gyógypedagógusokat, pedagógusokat, szakértői bizottságok tagjait, minisztérium illetékeseit) egymásnak ugrasszuk.

Most arra teszünk kísérletet, hogy a szülők és gyermekek sokszor kilátástalan helyzetét bemutatva segítsünk. Mert muszáj tudniuk, hogy a helyzet nagyon rossz. És itt azokról a gyerekekről van szó, akik eleve rosszabb eséllyel, hátrányosabb helyzetből indulnak az életben. Akiknek több figyelemre lenne szükségük, hogy felnőttként teljes vagy legalábbis önálló (esetleg részben támogatott) életet tudjanak élni.

Tudjuk, hogy a helyzet nem kínál gyors megoldást, azt nem is várjuk el senkitől. De azt igen, hogy a megoldás felé azonnal induljunk el. Hisszük, ez csak úgy sikerülhet, ha minden érintett ösztönözve érzi magát. Ezért lehetőséget kell adni, hogy a nehézségeit és a megoldási javaslatait is mindenki elmondja.

A problémák alátámasztására azokból az üzenetekből, történetekből idézünk, amelyeket érintett szülők illetve pedagógusok írtak nekünk:

"Ma túlestünk a vizsgálaton. IQ normális. Matekból sok, olvasásból kevés fejlesztés javasolt. Erős a gyanú matekból diszre. CSAKHOGY!! A bizottság leállította a vizsgálati kérelmek fogadását, így a nevelési nem tud SNI bizottság elé küldeni!! Fél év múlva kérjek itt felülvizsgálatot, akkor már küldhetnek talán. CSAKHOGY!! Az fél év +2-3 hónap az időpont +bizottság még 2-3 hónap. Most harmadikos. Addigra a negyediknek is vége!!!!!! Robbanok!!! Na most mit tegyek???"

Mi, szülők ilyenkor tehetetlennek vagyunk. Mi segítségért fordulunk a szakemberekhez, ahol számtalan esetben egy felettes szervre "mutogatva" nem juthatunk el a megfelelő helyre.

„Már a felvételkor megmondták, hogy melyik az a terület, amit szakemberhiány miatt nem tudnak megadni (logopédia).”

„Gyermekem probahétre hívták, de ez már a második iskola ahol elmondták sok a problémás gyerek igy a fiam már nem igazán fér bele az osztályba”

A szakértők által kiadott előzetes vélemény sokszor csak a bno kódot és azt tartalmazza, hogy sni/btmn-es a gyermek. Ez jellemzően a szülőnek és az iskola igazgatónak sem mond sokat. Így egyik szereplő sem tudja, hány óra és milyen jellegű fejlesztésre van szüksége a gyermeknek, mindaddig, amíg a részletes vizsgálati eredmény el nem készül. Mégis elvárják, hogy ezzel az előzetes papírral a szülő induljon el iskolát keresni. De hogy? Amikor sem a szülő, sem az igazgató nem tudja, hogy például hány óra és milyen speciális fejlesztés kellene a gyermeknek. Ilyenkor, egy idő után, elkeseredett kuncsorgás kezdődik a befogadó nyilatkozatért. Már azt is elfogadja a szülő kényszerből, hogy az adott intézményben nincs fejlesztés...

ALINDA INTERJÚJA NÁDAS PÉTERREL


YOUTUBE / HÍRTV
Szerző: Veiszer Alinda/HírTV
2017.04.05.Világló részletek - ez az új, kétkötetes művének címe. A Nobel-díjra esélyes szerző memoár-könyvének megjelenése napján adott exkluzív nagyinterjút Alindának.

JÓ CIVIL, ROSSZ CIVIL

CIVILHETES BLOG
Szerző: Apáczai
2017.05.25.


Mára világosan látni, a kormányzat által két részre szabott civilek táborát. A megítélés nem túl bonyolult, lettek a jó és a rossz civilek.

A jó civil ismérve, hogy keresztény és nemzeti. Kizárólag a történelmi egyházakhoz kapcsolódik. Aki nem, az rossz civil, mert értékrendjében nem a most regnálók által elképzelt Magyarországhoz alakul.

A jó civil kompromisszum kész. Ott ül a kormányzati egyeztetéseken, boldog, hogy ő a kiválasztott, hiszen vele legalizálják a civil jelenlétet, ettől büszke, szeme párás. Ha mégis valami olyanban kellene állást foglalnia, amitől úgy érzi, máshol a pozíciója meggyengülhet, elnézést kér, hogy most nem tud ott lenni…. de természetesen nem zárkózik el semmitől, bizonyíték rá, hogy a neve ott van. De most nem tud szavazni. Ettől a helyzettől elégedett, és ezt diplomáciának hívja.

A rossz civil szótárában ezt gerinctelenségnek nevezik.


A jó civil tudja, hol lehet támogatást szerezni. Ismeri a „tuti” pályázatíró cégeket. Természetesnek veszi a korrupciót, visszacsorgat pénzeket, oda, ahova kell. Gyorsan alapít új szervezetet, ha uniós forrás néz ki bármire, nem érdekli a tapasztalat, a szakértelem, az adminisztrációt megfizeti, marad így is pénz bőven.

A rossz civil azt hiszi, a szakmai munka számít. Programot ír, társadalmi hasznosulást emleget a pályázataiban, amit komolyan is gondol. De nem jut támogatáshoz. „Feketelistán” van.

A jó civil sorra nyeri a pályázatokat, épületet vesz, fejleszt, a pályázat utáni időkre gondolva, mikor már a fenntarthatóság nem lesz szempont, és szabad felhasználású lesz a fejlesztésének tárgyiasult eredménye. Amikor már eladható, átruházható, és addig is személyes célokra használható. Pontosan tudja, a társadalmi cél, érdek, hasznosulás csak egy pályázati szlogen, neki saját céljai vannak. Ő lebonyolít pályázatokat. Felhasznál pénzeket, fogyaszt. Megbízható partnereit a rendszeren belül keresi, akik örülnek bármilyen plusz pénznek, és igazolják neki az indikátorokat. A pályázataihoz semmitmondó kiadványokat ollózik össze, mástól, ki lesz pipálva minden, megszervezik a záró rendezvényeket, a politikai vezetők meghívásával persze, svédasztallal, mindennel, ami kell...

A CEU REKTORA ÚJ MEGÁLLAPODÁST SÜRGET - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.05.25. 


New York állam kormányzója kész tárgyalni a magyar kormánnyal a CEU megmentése érdekében.

Erről tudósít az AP amerikai hírügynökség beszámolóját számos médium, például az ABCNews hírportál és tv csatorna vagy éppen a Minnesota állambeli Startribune. A CEU azonban csak egy része annak a Soros elleni kormányzati kampánynak, amely a nyitott társadalmat hirdető Soros György és az illiberális államot építő Orbán Viktor között zajlik. A kormányzó szerint mindenkinek jól felfogott érdeke a CEU megtartása, merthogy egyrészt a magyar-amerikai együttműködés szimbóluma, másrészt a világ legjobb egyetemei között tartják számon az intézményt. Magyarország és New York 2004-ben írtak alá megállapodást az egyetemről, de most a magyar kormány az amerikai kormánnyal akar megállapodni. A Fehér Ház azonban világosan üzente a külügyminisztériumon keresztül, nem tárgyal, mert az oktatás nem tartozik szövetségi hatáskörbe. A cikk idézi Michael Ignatieff CEU-rektort is, aki bízik a magyar kormány pozitív hozzáállásában és szerinte a legjobb megoldás egy újabb egyezmény aláírása lehetne, de továbbra is csak New York állam és a magyar kormány között.

A szocialisták baloldalról intéznek kihívást Orbán Viktor ellen – címmel közölt interjút a Reuters hírügynökség Botka Lászlóval, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével, aki elmondta, hogy egy igazi balos programmal akar támogatókat szerezni még mielőtt bárkivel választási szövetséget kötne. Ugyanakkor Orbánt csak egy baloldali jelölt indulásával lehet legyőzni. A Reuters megjegyzi, az MSZP-nek van a legtöbb támogatója a baloldali ellenzéki pártok közül. Botka a pártot még jobban balra akarja tolni, hogy ezzel megkülönböztesse magát a többiektől, illetve a középre húzó Jobbiktól is. Ebben a baloldaliságban pedig a társadalmi egyenlőség elve kapna hangsúlyt. Nem akarja ugyanakkor megismételni a 2010 előtti hibákat, de abba a hiába sem akar esni, ami 2014-ben megesett, hogy a mocsárba fulladt ellenzéki egyeztetések az együttműködés mikéntjéről ismét nagyarányú győzelemhez segítették Orbán Viktort. Ám nem tartja kizártnak, ha a helyzet úgy hozza, akár egyedül is elindulnak a szocialisták. Persze most még mindenki csak helyet próbál fogni. Botka reméli, új baloldali programjához fognak csatlakozni, mindenki felismeri a felelősségét abban, hogy elűzzék a kormányt. A program része az egykulcsos adóval szemben a progresszív adózás újbóli bevezetése, ami 350 milliárd forintot ad vissza a rászoruló szegényeknek, valamint bevezeti a 13. havi nyugdíjat, ami ugyan 250 milliárdba kerül a költségvetésnek, de tudni kell, hogy a költségvetés most a korrupciótól szenved. A Szerbiával határos drótkerítést lebontatja, amennyiben az európai határvédelem biztonságos lesz és nyugvópontra jut a közel-keleti válság...

MÉLYPONTON A MAGYAR FELSŐOKTATÁS - TOVÁBB FOGY A HALLGATÓK SZÁMA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár/prima.vera
2017.05.25.


Tovább csökkent, sőt, több évtizedes mélyponton van a magyar felsőoktatásban tanulók száma. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb oktatásról szóló jelentése szerint ugyanis az előző évi 295 ezerről 287 ezerre csökkent a hallgatók létszáma 2016/17-es tanévben. Továbbra is nagyon sok fiatal keresi a boldogulását külföldön, a fiatalok egyre kevésbé bíznak a hazai oktatás színvonalában és összességében a hazai előmeneteli lehetőségben, ezért a külföldi munkavállaláson kívül már egyre inkább megnőtt a külföldi továbbtanulást tervezők száma is.

A KSH adatai szerint Magyarországon a 2016/2017-es tanévben 1 millió 699 ezer gyermek és fiatal vesz részt a köznevelés és a felsőoktatás különböző szintű nappali képzéseiben, ám ez több mint 28 ezer fővel (1,6 százalékkal) kevesebb, mint az elmúlt tanévben. Ez a létszámcsökkenés minden oktatási szinten jelentkezik, de eltérő mértékben: az óvodások száma 1,1, az általános iskolásoké 0,5 százalékkal lett kevesebb, a középfokon tanulóké ennél nagyobb mértékben, 3,6, míg a felsőoktatásban hallgatóké 2,2 százalékkal csökkent.
Közülük nappali képzésben 205 ezer 560-an vesznek részt, ötezerrel kevesebben, mint egy éve. A KSH adatai szerint tizenhét év után először tavaly esett 300 ezer alá a hallgatói létszám, ami most tovább csökkent: 2010-ben még 370 ezren, 2015-ben pedig 306 ezren jártak főiskolára és egyetemre. A kiadott diplomák száma is csökkent: 2016-ban 39,7 ezren szereztek felsőfokú oklevelet, 1,4 ezer fővel kevesebben, mint az előző évben... 

A GYÜLEKEZŐ VIHAR

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.05.25.Az arisztokrácia bukásával .. a politikában … megjelent a szabad verseny, és bárki harcba szállhatott a világ leghatalmasabb pozícióiért…..Mi lett ennek a következménye? …. Azok kerültek hatalomra, akik alkalmasak voltak arra, hogy nyerjenek a versenyben. … Van két különleges embertípus: az egyik a pszichopata, a másik a szociopata. … Egy bármilyen versenyben … ez a két embertípus óriási előnyben van mindenki mással szemben. …. Úgy tűnik tehát, az emberi faj arra kárhoztatott, hogy őrültek uralkodjanak felette. ” [Duncan Shelley: A hatalom igaz természete]

A gyülekező vihar
Napjaink talán legaktuálisabb kérdése, milyen politikus az, aki nem lát túl egy adott ország határain, s döntéseinek meghozatalánál nem mozgatja más, mint a szavazatok maximálására való törekvés? A legenyhébb válasz erre a kérdésre: rövidlátó. Az igazsághoz viszont az áll közelebb: ostoba. Lehetséges, hogy a világot általában a rövidlátó ostobák irányítják? A kérdésnek és a válasznak attól az időszaktól kezdve van értelme, amikortól a hatalom isteni eredete megszűnt, s helyébe a választói akarat lépett. A kérdés viszont ebben az esetben úgy is feltehető: milyen választók azok, akik rövidlátó, ostoba politikusokra szavaznak? Erre a kérdésre sokkal nehezebb két szóban megadni a választ. Nehezebb, hiszen akkor joggal kérdezné bárki, elvárható-e a választótól, hogy tisztában legyen azzal, melyik politikus tart a helyes irányba? Igen válasz esetén meg kell állapítani a német és az olasz választók felelősségét a második világháborúért. Nem válasz esetén jöhet az újabb kérdés: jó-e az általános választójog, vagy azoknak van igazuk, akik a választójogot műveltségi cenzushoz kötik, mint például tették ezt Magyarországon a múlt század első felében? Minden a régmúltba vezethető vissza. Volt-e kellő idő a nép felnőtté válásához, az ügyek intézésének átvételéhez. A tradíciók a meghatározóak? Valójában semmi nem biztos...


A TERMÉSZET 4 FONTOS AJÁNDÉKA A GYEREKEK SZÁMÁRA - A GYEREKEK A TERMÉSZETBEN TESZNEK SZERT AZ ALAPKOMPETENCIÁKRA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.05.25.


„A természet úgy kell a gyerekeknek, mint egy falat kenyér.” Ez a frappáns gondolat nem az én fejemből pattant ki, hanem Herbert Renz-Polstertől származik. Herbert Renz-Polster gyerekorvos és Gerald Hüther neurológus egy már-már feledésbe merülő témát járnak körül Vissza a gyökerekhez című könyvükben: hogyan fonódik össze a gyermeki fejlődés a természettel, és hogyan tolódott el ettől a modern korban. Olvasmányos, helyenként csipkelődő, néhol provokatív stílusban írnak arról, hogyan fejlődnek „ezek a mai gyerekek”, és hogyan fejlődhetnének még jobban, oly módon, hogy visszatalálnak saját gyökereikhez, miközben a 21. század vívmányaiból is építkeznek.

A természet mint veleszületett fejlődési tér


Renz-Polster és Hüther időutazásra invitálják az olvasót: arra biztatnak minket, hogy vessünk egy pillantást az emberiség bölcsőjére: arra, ahogyan az őseink sok ezer évvel ezelőtt éltek és felnőttek. A hagyományos társadalmakban azt látjuk, hogy a gyerekek természetes közege egyrészt a szabad ég alatt van, másrészt más gyerekek, lehetőleg több korosztályba tartozó gyerekek között. Ha van is velük felnőtt, legfeljebb azért, hogy vigyázzon rájuk, de nem szól bele a játékukba.

A gyerekek felcseperedésének eredeti közege egyfelől egy sajátos társas működést jelentett a vegyes életkorú gyerekcsoportokban: megszervezték a saját játékukat, együttműködtek nagyok és kicsik, a konfliktusokat valahogyan elboronálták, és a különféle ötleteket közösen valósították meg, leküzdve a felmerülő akadályokat. Másfelől ezek a gyerekcsoportok a természetben játszottak – talán nem voltak Matchboxaik és babaházuk, viszont a természet mint játéktér kínálta lehetőségekből kialakították a játékfeltételeket. A gyerekek akkor vannak ma is elemében, ha a természettel kapcsolatba lépve ténykedhetnek: sárból „várat” építenek, „művészi kompozíciókat” hoznak létre virágszirmokból; a faágak harci botokká változnak a kezükben, maguk a fák pedig a bátorság akadálypályáivá a talpuk alatt. Ekkor olyan odaadással és belemerüléssel vannak jelen a világban, mint egyetlen tanórán sem. Renz-Polster számos példát hoz arra, hogyan válik a természet észrevétlenül eszközzé a gyerekek számára ahhoz, hogy megismerjék a matematika, a biológia vagy épp a fizika alaptörvényeit – hogyan teremti meg a természet annak lehetőségét, hogy játszva tanuljanak. S itt tehetnek szert olyan pszichológiai erényekre is, amelyek elengedhetetlenek a felnőtt világban való sikeres működéshez: a türelemre és a kitartásra, a tudatos, éber figyelemre, a bizalomra és az együttérzésre...

MESTERSÉGES ÉRTETLENSÉG

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2017.05.24.


A magyar kormány a megállapodásban érdekelt a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás – reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke kedden az amerikai külügyi tárca közleményére.”

Az Egyesült Államok többször sürgette már Magyarországot, hogy függessze fel „a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását, amely diszkriminatív, súlyoskövetelményeket támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint fenyegeti az akadémiai szabadságot és függetlenséget.” Az amerikaiak azt is többször jelezték, ha a magyarok komolyan tárgyalni óhajtanak valakivel az ügyben, akkor azt közvetlenül az illetékes felekkel tegyék meg.

Az amerikai szövetségi kormányzat tehát nem hajlandó tárgyalni sem a magyar kormánnyal, sem a tárgyalásokra kijelölt Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízottal.

Altusz Kristóf, mint kijelölt főtárgyaló és a magyar kormány, mint ötletgazda azonban nem igazán hajlandó érdemben szóba állni az érintett intézménnyel, azaz a CEU-val. Ehelyett makacsul arra várnak, hogy az amerikai szövetségi kormány képviselőivel tárgyalhassanak. Ehhez megfelelő mennyiségű pogácsa és ásványvíz áll a rendelkezésükre. Más nagyon nem.

Kósa Lajos eközben a Közép-európai Egyetemeket próbálja lajstromba venni és következetesen Soros Egyetemként emlegeti az intézményt. Ez utóbbi valószínűleg azt a törekvést szolgája, hogy az egyetem ügyében végre kompromisszumos megoldás születhessen.

Kósa Lajos legnagyobb felháborodására nagyjából mindenki lex CEU-ként emlegeti a módosított felsőoktatási törvényt. Ez alól kivételt képeznek a kínai, a malajziai és a thaiföldi nagykövetek, akiket valószínűleg nem igazán érdekel ez az egész módosítás,és nincsenek nagyon oda a magyar pogácsáért...

A KÜLÜGY TALÁLT HÁROM MAGYAR-AMERIKAI MEGÁLLAPODÁST, CSAKHOGY AZOK A CEU-ÜGYBEN IRRELEVÁNSAK

ÁTLÁTSZÓ - ÍGY ÍRNÁNK MI BLOG
Szerző: alkotmanyjogaszok
2017.05.24.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium az USA külügyminisztériumának CEU-ügyben tegnap kiadott közleményére jogi érvvel is reagált: különösen sajnálatosnak tartják az amerikaiak tárgyalási szándékának hiányát “annak tudatában, hogy a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást”. Tényleg olyan egyezmény megkötésétől zárkózna most el az amerikai kormány, amiből már több is született a két kormány között? 

A Lex CEU-hoz kapcsolódó utóvédharcok közül kétségtelenül az amerikai-magyar államközi reláció a legabszurdabb: a magyar kormány nemzetközi tárgyalót nevezett ki és az amerikai szövetségi kormány válaszára vár, míg az utóbbi immár többedszerre szögezi le, hogy az amerikai kormánynak sem hatásköre, sem szándéka nincs arra, hogy tárgyalásokat folytasson akár a CEU, akár bármely más egyetem magyarországi működésének feltételeiről. Ebben a vitában kétségtelenül erős érv lenne, ha a magyar külügy idézett állítása megállná a helyét.

Ez azonban – nem olyan nagy meglepetésre – nincs így. A három hivatkozott egyezmény viszonylag könnyen azonosítható. de azok semmilyen formában nem érintik felsőoktatási intézmények működési feltételeit. Ehelyett az oktatási együttműködésnek a két kormány általi – főképp ösztöndíjak odaítélésével történő – támogatásáról szólnak, amire megfelelő szövetségi forrás birtokában az amerikai kormány akkor is jogosult, ha a tagállami hatáskörbe tartozó oktatás szabályozására nincs joga. (Ha valakit érdekelnének ennek – a magyar belpolitikai vitákban normális esetben irreleváns – amerikai alkotmányos részletei, akkor a szövetségi szintre nem emelt hatásköröknek a tagállamok számára való fenntartásáról szóló Tizedik Alkotmánykiegészítéssel és az azon alapuló bírói gyakorlattal érdemes ismerkednie.)...

A KIVÁLTSÁGOSOKÉ LESZ MAJD A FOGYASZTÓBARÁT LAKÁSHITEL? - MÉG EGY HÉT VAN A PÁLYÁZAT INDULÁSÁIG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.05.25.


Jelenleg gyakorlatilag nincs a piacon olyan lakáshitel – állapította meg banki körképe alapján az Azénpénztem.hu –, amely már most egyértelműen elnyerhetné a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóbarát védjegyét. Sok pénzintézet pályázhat majd reklámértéke miatt erre a címre, de ez nem jelenti azt, hogy minden ügyfél kaphat ilyen kölcsönt.

Már közzétette az MNB a „minősített lakáshitel” cím feltételeit. A hitelintézetek egy hét múlva kérhetik termékeik minősítését. Jelenleg a többi bankhoz hasonlóan még nincs ilyen termékünk, mivel a minősítés elnyeréséhez meghatározott kritériumok között nemcsak árazási, hanem folyamatokkal kapcsolatos és hitelbírálati feltételek is szerepelnek – mondták el a Budapest Bank (BB) szakértői az Azénpénzem.hu kérdésére. A Sberbanknál is azt tudtuk meg, hogy jelenleg nem rendelkeznek olyan konstrukcióval, amely minden pontnak maradéktalanul megfelelne.

A K&H Bank szakértői állításuk szerint vizsgálják az MNB által nyilvánosságra hozott feltételeket, és dolgoznak a kezdeményezésnek megfelelő termékek kialakításán. Az Ersténél azt emelték ki, hogy már most is van olyan termék, amely jelentős mértékben megfelel a jegybanki elvárásoknak, de nem titkolták, hogy bizonyos nyomtatványokat, igazolásokat és folyamati lépéseket módosítani kell...

TE SZEMÉT!

KÉRDEZZ BÁTRAN BLOG
Szerző: Steve123
2017.05.24.


Miért érzik sokan úgy, hogy ők bátran eldobhatják a szemetet? Valami rejtélyes oknál fogva úgy gondolják, hogy nekik szabad, de ha valaki az ő udvarukban, a házuk előtt szemetelne, az felháborítaná őket. Minden van valami logikája, legyen az bármilyen kifacsart is. Például mondhatom, hogy mások is szemetelnek, ezért nekem is szabad. Mintha az egyik szemétdarab vonzaná a másikat. Persze, ha nincs szemét, akkor is meggyőzhetem magam, hogy most éppen azért nem gond eldobni ezt a csokis papírt, mert ez egy picinyke szemét, szinte észre se vehető. Ha az ember egyszer meggyőzte magát ilyen hülyeséggel, akkor a többi ökörséget már még könnyebben elhiszi. Azért lehet, sőt jó szemetelni, mert legalább lesz munkája az utcaseprőknek. Ha egyszer ilyen drága a cigi, akkor kifizettem azt is, hogy eldobhatom. Ha a bokor alá dobom a palackot, akkor az nem számít, hiszen nem is látszik. Még lehetne sorolni a kifogásokat.
A szemetelés civilizációs probléma. Régen nem voltak csomagolt termékek, sokkal kevesebb volt az áru, így kevesebb a szemét. A másik gond, hogy a népesség nő. Ha mind a 7 milliárd ember elkezd úgy szemetelni, ahogy mi, akkor belefulladunk  a szemétbe. Az is igaz, hogy a törvényhozók csak szavakban támogatják az újrahasznosítást. Olyan törvényt hoztak, ami arra jó, hogy minél több "szemét adót" tudjanak beszedni, nem is céljuk a szemét mennyiségének csökkentése. Nagyon egyszerű lenne egy olyan rendeletet alkotni, hogy minden üveg visszaválthatós legyen. Valamiért borosüvegek fele, a pezsgős üvegek, sok sörös üveg nem visszaváltható...

EGY INTEGETÉS KÖVETKEZMÉNYEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Tamás
2017.05.25.


Egy integetésnek rengeteg következménye lehet: az egyik például az, hogy kiderül, maradt még emberség bennünk, pontosabban a norvégokban. Tamás történetének folytatása következik (aki nem olvasta az első részt, itt pótolhatja), melyből kiderül, hogyan folytatódott a kamionos kaland. (A képeket ezúttal is köszönöm a szerzőnek!)

„Ott tartottunk, hogy megérkezett Wiggo néhány ajándékkal. A meglepetése pedig, hogy a cége meghívott minket a Transportmessára. Ágazati bemutató, kamionos felvonulással. Két éjszaka Osloban (mellett). Nagyon izgalmas, főleg az anyukának egész nap kamionok és trélerek között. Ez van/volt...

Persze a faluban mindenki megtudta, hogy forgattak velünk, és folyamatosan kérdezték, mikor lesz a bemutató? Ami csúszott, vagy három hetet. De csak kaptunk pár percet a TV2 vasárnap esti magazin műsorában. Jött sok-sok komment, a kamionos ágazat is nagyon „felkapott” minket.

A kiállítás egyik főszervezője a Transport Magasinet (ágazat vezető havilapja), aki riportot kívánt készíteni Barnabással. Vicces volt, hogy jött a TV-től a kamerásember, az újságtól a fotós/író és így töltöttünk pár órát együtt. Nem nagy élmény mindenesetre, tudjátok, viselkedni meg minden... sör (jajj, ez Norvégia, így már eleve), elfekvés kilőve...

Nyáron megtörtént a kiruccanás, a kamionos felvonulással. 250 teherautó, fülsüketítő kürtölése közepette, ez azért néha már sok(k) volt Barnabynak. Közben készültek a képek, és kaptunk vagy három oldalt az újság következő számában..."...

TERRORISTA SZÁMMISZTIKA, AVAGY FOLYTATÓDIK AZ ÁLHÍRGYÁRTÁS

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Kinyo Róbert
2017.05.24.


Túl sok a 11-es és a 22-es játszma a terroristák futballmeccsén — adja hírül a Propeller.

Azzal ma már foglalkozott a Gépnarancs, hogy a Habony-média, a magyar a kormány által fizetett szennymédia micsoda elképesztő módon képes felhasználni a manchesteri merényletet is uszításra.

Ám a sorból nem kilógva, van olyan hírgyűjtő oldal, ahol a „szerzőnek” látszó személy teljesen légből kapott konteóval eteti az olvasókat. Megteheti, mert az idézett oldalon, a Propelleren senki nem ellenőrzi néhány sorának valóságtartalmát.

Még azzal is védekezhetnének, hogy ők csak megosztottak egy cikket, linket, pedig itt sokkal komolyabb a dolog. A szabad sajtót kívánó és szabadon tájékozódó olvasók egy részének hiteles forrás a Propeller.hu, talán észre sem veszik az ocsút a búza között.

GergöCikkely megosztása a Propelleren a következő címmel került publikálásra: Túl sok a 11-es és a 22-es játszma a terroristák futballmeccsén. Már itt megáll az ész, mert fogalmam sincs, mire gondol ez esetben a „hírszerkesztő”. A két számot értem, túl sok a 11-es és a 22-es – de miben? Mit jelent az, hogy játszma, amikor véres, emberéleteket követelő merényletekről van szó? Hogy a „terroristák futballmeccsén” szóösszetételt hogyan alkotta meg GergöCikkely, belegondolni sem merek...

MI LESZ ORBÁNNAL, HA KITILTJÁK AZ ÁLHÍRGYÁROSOKAT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.24.


Sajtóhírek szerint a Terror Elhárítási Központ (TEK) javaslatára kiutasították Magyarországról James Dowson brit állampolgárt. A Magyar narancs eredeti információját a Népszava úgy osztotta meg, hogy “Kiutasították a szélsőséges álhírgyárost”.

Magyarországon a szélsőjobboldali szervezetek, köztük a Betyársereg környékén feltűnő Dowsonról a New York Times írta meg, hogy az amerikai elnökválasztási kampány során Donald Trumpot segítette orosz álhírek és különféle összeesküvés-elméletek terjesztésével.

Nagyszerű hír, a TEK végre teszi a dolgát, és reméljük, hogy ezzel nem áll meg a tisztogatás, az álhírgyárosok kiutasítása. Ha számba vesszük, hogy ma kik terjesztenek álhíreket és kik adnak elő különféle összeesküvés-elméleteket, akkor örömmel jelentjük, hogy hamarosan összedől a NER.

A legnagyobb álhírgyáros maga a köztelevízió, aztán az MTI, az MTVA, a fideszes sajtó, a Habony-Vajna-Mészáros trió kezében levő média. Jemas Dowson semmi ahhoz képest, amit az MTV, a TV2, az Origo, a Pesti Sracok, a 888.hu, a Magyar Idők és a többi álhírgyáros terjeszt. Ha a TEK jól végzi a dolgát, ezeket az álhírgyárosokat mind ki kell utasítani.

Az alábbiakban közlünk egy idézetet: “Ma Oroszország az egyetlen ország, ahol megértik a tradíció, a hit és a családi értékek fontosságát. Ezeket a multikulturalizmus üldözi, Putyint a világban démonizálják. Ez pedig azért van, mert Putyin a többség érdekét a kisebbségek fölé helyezte.” Ki mondta ezeket a mondatokat: Orbán vagy a kitiltott James Dowson? Ezt most a Betyársereg szellemi vezére, James Dowson mondta...

NAPI SOROS - HABONYÉKNÁL MINDIG VAN LEJJEBB

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2017.05.24.


A soros Soros ismét áttörte azt, amit eddig a sajtógödör aljának hittünk. A mai Ripost címlapja nem csak hazug – hiszen pontosan egy szó igaz rajta, az, hogy Soros – de egyben a honi sajtótörténet legaljára is süllyedt ez a lapnak álcázott brossúra.

A Habony-média


bulvárnak kikiáltott zászlóshajója – nem mintha a többi nem lenne az – ma minden negatív rekordot megdöntött. Ilyen hazug célzatos címoldallal a legsötétebb 1944-es nyilas időkben jelentek meg legutóbb lapok mifelénk.

A nagy magyar szélhámos gondolom kéjesen nyalogatja szája szélét a világ egy másik pontján, amikor kiküldik neki engedélyezésre lapjait, mert tévedés ne essék, ilyen gyalázatos – és azt is megalázó, aki leírja – hazugságokat komoly újságíró nem terjeszt. Az olyan dermesztő főcímeknél, amilyenekkel a szerdai szennylap megjelent, még a legelvetemültebb revolver-újságíró is megállna, különösen úgy, hogy egyetlen szavára sincs bizonyíték.

Történik mindez egy olyan dráma oldalvizén, ami még az éppen választási küzdelmet vívó brit pártokat is megállásra késztette, és megegyeztek abban, hogy felfüggesztik a kampányt, nehogy valaki akár véletlenül is felhasználja saját hasznára a manchesteri tragédiát...

KÖVÉR SZERINT AZÉRT GONOSZ AZ EU, MERT MAGASABB BÉRT ADNA A MAGYAR DOLGOZÓKNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.24.


Még tavaly decemberben mondta el Orbán Viktor egy konferencián, hogy a magyar versenyképességet az alacsonyan tartott bérekre alapozták, most Kövér László tromfolt rá erre, amikor az EU-t próbálta támadni, és közben sikerült kifejtenie a magyar kormány politikájának lényegét.

Kövér egy keszthelyi lakossági fórumon fejtette ki, hogy Brüsszel a szociális pillérrel elvenné a keleti tagállamok alacsonyabb bérekből adódó versenyelőnyét – rákényszerítve a fuvarozócégeket, „például a Waberer'st”, hogy mindig annyit fizessenek sofőrjeiknek, amennyit az adott ország feltételei szerint kellene fizetni.

Ugye milyen felháborító? Az EU elvenné azt a versenyelőnyt, amivel a magyar cégek, és a kormány együttesen kizsákmányolhatják a magyar melóst. Vagyis leginkább nem a magyar cégek, mert a Waberer's például már nincs magyar tulajdonban, és leginkább a legnagyobb, többnyire külföldi cégeknek jelent versenyelőnyt az olcsó magyar munkaerő.

A kivándorlás, a rossz képzési rendszer miatt munkaerőhiány alakult ki Magyarországon, a magyar bérek még így is a legalacsonyabbak közt vannak a régióban (lásd Szlovákiában 2015 óta magasabb az átlagkereset, mint itthon) még a termelékenységhez képest is. Mégis, a kormány szerint az probléma, ha a szociális és munkavállalói jogokat közelítenék az egész EU-ban azért, hogy egy német és egy magyar dolgozó ugyannyit érjen. Persze ez még nem jelentené azt, hogy kötelezően ugyannyit kéne fizetni, de elkezdené felszámolni azt a helyzetet, hogy a nagyvállalatok olcsó és kiszolgáltatott munkaerő-tartályként tekintenek a szegényebb országokra. Mondanunk sem kell, hogy éppen az ebből adódó érdeksérelmek miatt a szociális pillér projekt egyáltalán nem olyan gördülékeny, mint ahogy azt Kövér felfesti...

HAGYMÁS KENYÉR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.25.


Polgártársak, véreim, magyar anyák! Ne üljünk fel a sorosista FB incselkedésének, amely nemzetellenes diablo azzal vádolja a mi egészségügyünket, amely példát mutat minőségről még a dévaj Brüsszelnek is, hogy nem megfelelően táplálja a hont teleszülő kismamáinkat a János kórházban.

Kép kereng ezen ellenforradalmi fórumon, rajta jófajta magyar kenyér, magyar hagyma, magyar tejszínkrém, és azon élcelődik, hogy mi ilyennel etetjük kismamáinkat, akik teljesítették a Párt felé vállalt legszentebb kötelességüket, és fiút adtak Németh Szilárdnak. Azt sugallják a sátáni képpel, hogy ez nem elég, így vádaskodnak alaptalanul.

Polgártársak! Nem arról van szó, hogy ne tudnánk egyebet is kékszegélyű kistányéron a mi szoptatós kismamáink elé tálalni, nem. Egyszerűen nem akarunk. Több ezer évre visszatekintő, népi táplálkozástudományi megfigyelések alapján, amelyet a „van vöröshagyma a tarisznyába” széljegyzettel ellátott kódexünk is mutat, alaposan átgondolt etetési stratégia ez. A disznóknál is bevált.

Mert nézzük csak, polgártársak! A kenyér, amelyhez a gabnát Szent István aszott jobbjával aratjuk, mily szakralitást is képvisel, mily emelkedettséget, nem véletlenül nevezi azt szíriuszi nyelvünk másként életnek is. Hogy mily verejtékek szükségesek ahhoz, hogy ezt a sajátos kulináriát kismamáink elé tehessük vérrel és izzadsággal, amelyet keményen dolgozó népünk hullat.

Pékjeink fáradságot nem ismerve, s ügyelve, hogy a veknibe patkány, kisegér ne kerüljön, ennen verejtékükkel locsolva hajnal hasadtára elébünk teszik munkájuk eredményét. Az elkészült kincsből pedig, polgártársak, egy egész, nem fél, nem harmad, hanem figyeljetek, egy egész szeletet kap nemzetünk lánya. S mi a köszönet? Az értelmetlen gúny...

KINT VAGYUNK A VÍZBŐL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.25.


Hosszú Katinka elégedetten nyugtázta, hogy le van a gond uszodája medencéinek feltöltéséről, hiszen maga az Úr első helyettese, bizonyos Atyaúristen gondoskodott arról, hogy a Duna Aréna névre hallgató versenyuszoda költségei csökkenjenek végre, miután az alapkő elhelyezésétől kezdve ezidáig egyre csak nőttek.
De kell is a víz, hiszen lassan mindenki, aki az úszosport közelébe kerül, nyakig úszik a szarban, így pedig még buszra sem lehet szállni, nemhogy állami gépkocsiba, kivéve tán a rabomobilt, de az még odébb van, addig mosakodni kell...

Pedig milyen szép reményekkel indultunk!
Azt gondoltuk, végre megtisztulnak a vizes sportok, és ennek érdekében tettünk is, nem is keveset!

Először is világgá hajtottuk a szövetségi kapitányt, aki az évek során a sikerek egyik kovácsa volt, aztán elkergettük az Úszószövetség sikert sikerre halmozó elnökét, nehogy a szükségesnél jobban belelásson a vizes világbajnokság pénzügyeibe, aztán építettünk Arénát az úszóknak is, mert ez az aréna szó felettébb tetszik valakinek, akinek véleményét ma még nem lehet figyelmen kívül hagyni.
A szó maga "homokos" jelentéssel bír, uszoda tekintetében a versenypályáról imígyen nem eshet szó, maradnak tehát a versenyzők, akiknek viszont magánügyük szexuális identitásuk, így aztán kissé érthetetlen, hogy az alig leplezetten homofób politikai vezetés miért pont Arénának nevezett el egy úszodát.
Még ha a Széchenyi-fürdőt, ugye, na de egy uszodát...
Az uszoda eleinte olcsónak és szépnek készült, később a Fidesz átdolgozta a koncepciót, felhasználva egy parkolóház terveit, így aztán drága és mérsékelten szép lett.
Így Vajna Tímea lett volna a névadója, addig is, míg meg nem kapja Hosszú Katinka nevét a szent keresztségben, véget vetve ezzel a mérsékletnek is.

Szóval az Aréna beázott, a folyosókon vadlibák úsztak, az emeleti irodákra meg vágyakozva néztek Darnyi Tamás úszóiskolájának nebulói, talán arra számítva, hogy végleges elhelyezést nyernek majd.
Az ünnepélyes felszentelésre még várni kell, hiszen akár a szenteltvíz is lehet az utolsó csepp az uszodába, ki merné kockáztatni a Duna vízállásának brutális megemelkedésével járó árvízeket, míg nincs kész a Nemzeti Mobilgát a Rómaiparttól - Mohácsig?
A baj csak az, hogy a károkat nekünk kell majd kifizetnünk.
Az ügymenet ismert, a beruházó, a tervező és a kivitelező közötti vita eldöntése éveket fog igénybe venni, mire aztán kiegyeznek majd egy vis maiorban és fizethet az állam, pontosabban fizethetünk te, meg én.
Viszont, ha már így esett a dolog, felvetődhet a lehetőség, hogy a megrendezendő Téli Olimpián itt kerüljön elhelyezésre a műkorcsolya és a jégtánc, hiszen csak ki kell hozzá nyitni az ablakokat.
Ha nincsenek, jöhet a légkalapács és a bontógolyó, majd épít másikat Lőrinc, gazdag ország vagyunk, Lőrinc meg egy valóságos poliészter, vagy hogyismondják, Da Vinci óta a legnagyobb és ő még él, még vannak benne tartalékok
!...

ITT OLVASHATÓ

ALAPÍTSUK MEG A FIDEZS-KBMP-T! NAGY ÜZLET A KAMUPÁRT!

FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: vagogabor
2017.05.24.


A Fidesz úgy alakította ki a kampány támogatások rendszerét, hogy csak a hülyék és a tisztességesek nem indítanak kamupártot a választásokon.

Az új választási rendszernek és a kampánytámogatási szabályoknak is 2014 volt az első próbája. Az egyfordulós választás kénytelen és elvtelen összefogósdit hozott a baloldalon. Az országos lista állítása után járó tíz és százmilliók pedig soha nem látott hosszúságú szavazólapokat eredményeztek. Se annak előtte, se utána soha meg nem szólaló kamupártok dömpingjéről szólt a választás.

Ez az kamupártok miatti elaprózottság a Fidesznek legalább két egyéni mandátumot hozott, ami pont a kétharmadot jelentette 2014-ben.

Most kiderült, hogy nem csupán a jelöltállítás során lévő visszaéléseket nem vizsgálják ki. Azt tudtuk, hogy konkrét választási csalásokat hagy figyelmen kívül Polt Péter. Hiába állítja szemtanú, hogy látta, hogy másolják egymás között a kamupártok az aláírásokat, nem történik semmi. De az újdonság, hogy a kamupártok bármire költhetik a kampánypénzt, Polt Péter félrenéz.

Legjobb üzlet a pártalapítás minden haszonlesőnek. 106 jelölt esetén jár a hatszázmillió. Kevesebb jelölt kevesebb pénz, de még így is tuti az üzlet. Elszámolni vele elméletileg el kell, de ha nem, hát az sem baj. A hülyének is megéri....

ENNYI, BALOG. ÉRTI, BALOG?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.05.24.


Nincs is annál szebb, mint amikor valaki kikéri magának, hogy a fizetéséért a munkáját el kell végeznie. Mennyire vicces lenne, ha egy fodrász azért hőzöngene, mert hajat kell vágni, holott ő utál más fején turkálni. Vagy a pincér elküldené a sunyiba a vendéget, mert zavarja őt az elmélkedésben.

Nagyjából ezt csinálják országunk vezető politikusai, mert fogalmuk sincs róla, hogy mi a dolguk, mi a kötelességük és kinek tartoznak elszámolással. Nem először jut ez eszembe, most éppen Balog Zoltán sokféle-miniszter alakítása kapcsán szökkent szárba bennem az indulat. Erre rásegített Rogán Antal minapi, hasonló akciója.

Az van ugyanis, hogy gőzerővel tolja a kormánypártnak nevezett Zrt. a választási kampányt. Ezért a főmuftik településről-településre hakniznak és szórakoztatják az aggkorú szurkolótábort. Ez viszont azzal jár, hogy kénytelenek kidugni az orrukat Kövér László őrző-védő ülepe mögül. Innentől már csak a szolgálati sofőr ügyességén és a nyuggertalálkozó helyszínéül szolgáló épület kijáratainak számán múlik, hogy sikerül-e elég ügyesen meglépni az újságírók elől.

Balog Zoltánnak most éppen nem sikerült, az indexes stáb gyorsabb volt, mint ő. És ezen Balog Zoltán nagyonminiszter halálosan megsértődött, mert őt üldözik és micsoda dolog ez? Az Indexnek nyilatkozik (amikor kedve van, de most nem volt), a Hír Tv-nek meg például nem nyilatkozik, mert megsértették az ő főnökét. Mármint Simicska Lajos sértette meg, amikor legecizte. Ezért Balog duzzog. Pont.

Balog úr, drága felebarátom! Az ön főnöke nem Orbán Viktor (a felettese legfeljebb), hanem például én, a szomszédom és még Krumpli néni, valamint a kéményen dolgozó kisember és a Balaton parton izzadó lángossütő.

Simicska Lajosra nem most kellett volna megsértődni, amikor legecizte a gecit, hanem húsz évvel ezelőttől kezdődően egészen mostanáig, amikor lerabolta az országot, amikor kiépítette azt a médiabirodalmat, aminek segítségével a szaporítóanyag jelenleg is hatalmon maradhat. Akkor kellett volna haragudni Simicskára, amikor megalapozta Orbán Győző (és az Orbán-klán) gazdagodását az első bánya megvásárlásával. Akkor kellett volna először felhördülni, amikor a közvagyonból kapott párt székházat eladta a Fidesz és a pénzt Simicska hatékony segítségével magánosították (Ezüsthajó, Országimázs Központ, Josip Tot és Kaya Ibrahim – mondanak ezek valamit, Balog úr?). Ha kimaradt volna, segítek egy picit...


BOM-HÍVEK! VIGYÁZÓ SZEMETEK RIÓRA VESSÉTEK! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD 
Szerző: Szelestey
2017.05.25.


- A tavalyi olimpia csak a NOB-korifeusainak fizetődött ki, de nekik busásan, Rio viszont évtizedekig nyögi az adósságokat. A Bizottság most új tahókat, pl. korrupt despotákat keres, hogy megrendezhesse a 2026-os téli játékokat.

- A világ egyik vezető újság szerint a kelet-európai illiberalizmus egy nap végveszélybe sodorja az EU-t.

- Elképzelhető, hogy októberben Csehország is megindul az orbáni úton.

- A CEU örül, hogy bejelentette tárgyalási szándékát a new yorki kormányzó.

- Botka azt közölte, hogy ha nincs más választás, a szocialisták egyedül indulnak jövőre.

- Rövidesen lehet pályázni Paks-2 gőzturbináinak gyártására.

FT

A lap vezércikkben sürgeti, hogy az unió lépjen fel a soraiban jelentkező illiberális erők ellen, mert Közép- és Kelet-Európában egyre nagyobb nyomás nehezedik a jogállamra. Olyannyira, hogy ezekben az országokban a hidegháború óta a legnagyobb veszély fenyegeti az olyan, közös értékeket, mint a demokrácia, a szólásszabadság és a polgári jogok. És az EU-nak jelenleg nincs eszköze, hogy érdemben megakadályozza e tagok sodródását a tekintélyelvű rendszer felé. Pedig szüksége van megfelelő jogkörre, hogy orvosolja a legsúlyosabb jogsértéseket. Magyarország pl. fokozatosan szűkítette a demokráciát és a civil társadalmat. Orbán Viktor azt közölte, hogy illiberális államot akar és dicsérte a kínai, orosz és török modellt. Nem árt azonban, ha Brüsszel óvatos, amikor megpróbálja helyre tenni a tévúton járó országokat. A szavazati jog felfüggesztése visszaüthet. Orbán már unióellenes érzelmeket gerjeszt, hogy fokozza hazai támogatottságát.

Hosszú távon jó megoldásnak tűnik, hogy az EU több lépcsőben hozhasson szankciókat. Ehhez persze módosítani kell az alapszerződéseket, de ez nem lehet akadály. Addig is a tagoknak éberen kell figyelniük és gyorsan el kell ítélniük, ha bármelyik ország megszegi a demokráciát és a szabadságot. Közben azonban a nyugati államoknak törődniük kell a saját, otthoni populista nacionalizmusukkal. Ugyanakkor az egykori szocialista tömb tagjaira nem igaz, hogy náluk visszafordíthatatlan volna a demokrácia. Ami Keleten történik, az még nem fenyegeti létében az uniót. De őrülten derűlátó az, aki azt gondolja, hogy nem is fogja alapjaiban veszélyeztetni a közösséget.

Reuters

Románia szerint nincs szükség arra, hogy az unió új mechanizmusokat dolgozzon ki Magyarország és Lengyelország ellen a jogállamiság megsértése miatt. Erről a román külügyminiszter beszélt és azzal érvelt, hogy a jelenlegi eszközök tökéletesen alkalmasak a helyzet megfigyelésére. Melescanu hozzáfűzte, hogy Bukarest szorosabb kapcsolatokat akar a Visegrádi csoporttal. Egyben elutasította a többsebességes Európát, mondván, hogy az megosztaná a szervezetet. Mint ismeretes, több volt szocialista állam, köztük a magyar és a lengyel kormány is ugyanígy vélekedik, mert attól tart, hogy a partvonalra kerül, ha a szorosabb összefogás mellett döntenek az élenjáró, integrációpárti tagok.
ITT OLVASHATÓ