2019. február 11., hétfő

KÉRDÉSEK ORBÁN "BŰVÖS" HETESÉRŐL

VÁROSI KURÍR
Szerző: BERTA BOLDIZSÁR
2019.02.11.


...Első blikkre felvetődő kérdések

1.) Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő 10 millió összegű kedvezményes kölcsönben részesül. Minden gyereknél egy évre felfüggesztik a törlesztést, három után elengedik a fennálló tartozást.

Emlékeznek? Volt idő, amikor azért vállalt gyereket az ember fia-lánya, mert őrülten szerelmes volt a párjába és egyetlen vágya volt csupán, hogy közös gyermekeik születhessenek, akiket maguk nevelhessenek szépre, jóra, ki-ki saját felfogása, életszemlélete szerint.

Új idők új szele? Ostobaság! Ma sincs ez másként, de a miniszterelnök kedvezményes kölcsönt ajánl, amiről persze nem mondja meg, hogy
- melyik banktól kell felvenni,
- milyen futamidő alatt kell visszafizetni,
- mi történik, ha elválnak a szülők
- mi van akkor, ha elveszíti egyikük, vagy mindketten a munkájukat és nem tudnak 
  törleszteni
- mennyi kamatot számítanak fel
- mire lehet fordítani a felvett hitelt
- mi a kezdődátuma a hitelezésnek
- mekkora fizetést kell produkáljanak a felvevők, hogy megkaphassák
- jár-e azoknak, akik még tanulnak
- mi történik, ha nem lehet gyereke a párnak

2.) Bővítik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitelét.

Halkan jegyezzük meg, hogy nincs ingyen leves, egyszer vissza kell fizetni a felvett hiteleket! Amelyik pedig a “vissza nem térítendő” kategóriába tartoznak, azt Ön, meg Ön, meg Ön (és így tovább) fizetik ki a kedvezményezettek helyett.

3.) A második gyermek születésekor 1, a harmadiknál 4 millió forintot, minden további gyereknél 1-1 millió forintot vállal át a kormány a szülők jelzálog-hiteléből.

Olyan, hogy “állam pénze” nincs. Pénze Önnek van, meg a szomszédjának, meg a gyermekének és a szüleinek. Amiről a beetetés azt mondja, hogy az “állam átvállalja”, az azt is jelenti egyben, hogy a fent említettek perkálják ki...

NYUGATON MÁR CIKI HÚSDARABKÉNT ÁBRÁZOLNI A NŐKET, DE ITTHON MÉG NEM ZAVARJA A HATÓSÁGOKAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2019.01.11.


Nyugat-Európában egyre több helyen tiltják be a szexista reklámokat, hazánkban azonban még egy friss bírósági ítélet szerint is rendben van áruba bocsátott húsdarabként bemutatni meztelen nőket. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Chef Market nevű cég autóinak oldalán látható hirdetések ellen nyújtott be keresetet, ám a bíróság másodfokon sem talált kivetnivalót a hirdetésekben

Magyarországon nap mint nap találkozhatunk szexista reklámokkal a médiában és a köztereken is. Ezek rendszerint kisebb-nagyobb felháborodást keltenek, páran morgolódnak rajtuk a közösségi médiában, ám hazánkban alapvetően semmi nem állja útját a nemi sztereotípiák használatának a reklámokban.

A Neogranormon kenőcs „Megér egy szép cipő egy sebes lábat” reklámja például azt sugallja, hogy egy nőnek el kell viselnie a fájdalmat is egy magassarkú kedvéért. De a Scitec Nutrition legfrissebb, az utóbbi hetekben kiplakátolt, „Új év új test” feliratú kampánya is szexista. Azt az érzést kelti a nézőjében, hogy amíg nem tökéletesen izmos, addig nem elég jó a teste – azaz „új testre” van szüksége. Étkezési zavar és testképzavar is kezdődhet ezzel...

EZT ÉRTE EL PALKOVICS: MENEKÜLNEK A TUDÓSOK MAGYARORSZÁGRÓL

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: GARAI MÁRTON, TECZÁR SZILÁRD
2019.02.11.


Az elnökség keddi döntésére várnak az MTA munkatársai, de sokan már most állást keresnek. Ha átmegy a Palkovics-terv, fontos kutatásoknak lehet vége.

„Szar a hangulat, milyen lenne?!” – foglalja össze röviden egy a Történettudományi Intézetben dolgozó forrásunk a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteiben dolgozók közérzetét. Hozzáteszi, már most sokan állást keresnek a munkatársak közül, annyira bizonytalanná vált a munkahelyük és a megélhetésük a kormány lépései miatt.

Az intézetben a legtöbben azt támogatják, hogy nem érdemes belemenni a Palkovics László által diktált feltételekbe, bojkottálni kell a január végén kiírt tématerületi pályázatot, mert a pályázás mindössze annyit biztosítana számukra, hogy „még egy évig életben maradunk”. „Ez egy behódolás, ami csupán idei-óráig rendezné a helyzetünket” – mondja a történész.

Aki tud, menekül

Az intézet munkatársai közül aki tud, megpróbál külföldre menni, de ez ezen a területen a legnehezebb. „Egy háromgyerekes balkanista kutató hová menjen, mit csináljon, ha megszűnik az állása?” – világít rá a helyzetre forrásunk. Szerinte jól működő szakmai műhelyek fognak széthullani, fontos kutatásoknak kell véget vetni, ha a minisztérium nem táncol vissza a tervétől. Egy péntek délutáni háttérbeszélgetésen egy másik kutató úgy fogalmazott: „ha átmegy a Palkovics-terv, akkor nem egyszerűen a magyar tudományos életet éri hatalmas kár, hanem precedens is keletkezik az Európai Unióban”, hogy ezt simán meg lehet csinálni.

Mint ismert, az MTA 10 kutatóközpontjának és 5 önálló intézetének 20,1 milliárdos állami támogatása a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium kezelésébe került. Palkovics nem akarja odaadni ezt a pénzt az MTA-nak, inkább pályázatot írt ki az összegre (plusz még némi egyetemi pénzre, összesen 27 milliárd forintra), a pályázaton azonban nem csak az MTA intézetei indulhatnak, hanem a felsőoktatási intézmények és az állami kutatóintézetek is...

AZ ANYA BÉRTEHÉNKÉNT SZÜLJÖN, NEVELJE ŐKET A NAGYMAMA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.02.11.


"Orbán úgy valósította meg a teljes foglalkoztatottságot, hogy a hadra fogható munkaerő jelentős része, az ország egytizede már külföldre menekült az Orbán-rendszer elől, és a folyamat nem állt meg. Ezért sürgősen arra van szükség, hogy szüljenek a magyarországi nők, mert kiürül az ország."

A bevándorlásról szóló orbitális hazugságok és uszítás mellett Orbán igazi genderprogramot hirdetett meg: a nők legyenek pénzért szülő bértehenek, és a megszületett gyerekeket nevelje fel a nagymama. Ez derül ki az illiberális emberetenyészet hét pontjából. Orbán megértette, hogy aki elment Magyarországról, esze ágában sincs visszatérni, mert aki megtette, már az is megbánta, és készülődik az új távozásra. A rabszolgatörvény már egyértelműen azt jelentette, hogy nincs elég munkaerő.

Áldott és boldog helyeken a nők azért szülnek, mert áldottak és boldogok, nem pedig pénzért, mert egyátok sújtja őket, boldogtalanok és pénzre van szükségük. Korábban büntették azt, amikor valaki azért szült valakinek, mert pénzt kapott érte, ma ezt “családvédelmi kormányprogramnak” hívják. Az ELTE-n betiltott gendertudomány egyébként éppen azt a célt szolgálta volna, hogy a nemek társadalmi szerepének kutatása révén megismerje azokat a motivációkat, a reprodukciós képességet mozgósító helyzeteket, amelyek a gyermekvállalást akadályozzák vagy segítik. Orbán a szak betiltásával egyrészt a genderelmélet hamis és primitív szexista kiforgatásából élő “keresztény” támogatóinak tett gesztusokat, másrészt kinyilvánította azt, hogy nem kell ehhez tudomány.

Orbán magából indult ki, és rendszere alapfilozófiáját alkalmazta ebben a “családvédelmi” programban, amelynek lényege, hogy pénzért minden megvehető. Orbán egyszerűen lefizeti a nőket, hogy szüljenek, és termeljenek rabszolgákat a NER-be. A nő nem érző lélek, nem társadalmi lény, hanem egy nagy méh, és a dolga mindössze annyi, hogy szüljön unokákat Kövér Lászlónak. Ennél brutálisabban még soha nem minősítették le és nem alázták meg a nőket (lásd még genderizmus), amikor Orbán az egész gyermekvállalást anyagi alapokra helyezte és pénzkérdéssé tette. Az eljárás az abortuszhoz kapcsolható és azzal rokonítható gondolkodást tükröz, amelyben nem a gyermek, nem az új élet, nem az anya-gyermek kapcsolat, nem a szeretet, hanem a gyerekszülésért járó pénz játssza a főszerepet...

ÍGY NÉZNEK KI MOST A PÁRISI UDVARRA ÉPÍTETT ÚJ EMELETRÉSZEK

URBANISTA BLOG
Szerző: ZUBERCZKI DÁVID
2019.02.11. 


A Párisi udvar hotellá alakításáról már esett szó az Urbanistán, ahol a ház történetét és az átépítés terveit is részletesen bemutattam. Akkoriban a legnagyobb vihart az kavarta, hogy vajon megmarad-e a passzázs, vagy egy zárt lobbivá alakítják. Most más miatt került a figyelem középpontjába: mint arra több olvasó is felhivta a figyelmemet, egy elég feltűnő emeletráépítést kapott a ház.

Visszanézve a látványterveket, nem árultak zsákbamacskát: az emeletráépítés ott is szerepelt, de korántsem ilyen hangsúlyosan. Ennek oka alighanem az, hogy a terveken más színű volt az új szint. Jelenlegi formájában élesen elüt a háztól, ami egyes esetekben lehetne izgalmas kortárs kiegészítés, de azért ennél a kiemelt műemléknél nem éppen ezt várnánk...

ÁLTALÁNOS NEMZETI LOBOTÓMIA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.02.11.


Miközben e sorok írásakor még feszült figyelemmel várakoztam a felcsúti géniusz szekundér szégyenérzetet bármikor előidézni képes, láb-, hónalj- és cefreszagú, plebejus álbölcsességekkel, dakotaságokkal és plafonig érő, beválthatatlan ígéretekkel teletűzdelt soros (azaz 21.) évértékelőjére (Edgart megint nem sikerült elhajtani az internet, a televízió és a Várkert Bazár elől, gondolván, hogy ráér a nyuszimintás mamuszában és a szamócamintás napozójában utólag is levonni a konzekvenciákat), meg kellett állapítanom, hogy a Kásler fejétől bűzlő Emmi már idejekorán leterítette az elmebaj vörös szőnyegét a felcsúti istenség előtt.

Aki két veszett migránsozás, éktelen sorosozás-timmermansozás, brüsszelezés, és mocsári trollokat megszégyenítő ellenzékgyalázás között – mekkora barom az, aki két sarkalatos választás előtt még ígérgetni sem képes alapon – belengette hétpontos, tudományos-fantasztikus családvédelmi akciótervét. Mert ugyan minden tökéletes, hasítunk, szaporodunk, gyarapodunk, erősödünk, izmosodunk, combosodunk, de soha nem lehet hátradőlni az általános nemzeti lobotómiára utaló frázisok puffogtatásában...

NEMZETI TENYÉSZPROGRAM

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2019.02.10.


Orbán Viktor és barátai pénzzé tették az országot. Mivel ez működik nekik, most azt hiszi, pénzzé tehetik a családok életét is. Pénzért szülnek majd "az asszonyok", mert szerinte minden megvehető, a születés is. Orbán közben maga a legnagyobb gátja a gyerekek megszületésének azzal a mérhetetlen bizonytalansággal, amit az országban kelt. Miután a szeretet és a családok jelentette biztonságot kihúzta a fiatalok alól, most pénzzel akarná betömködni a réseket az általa mellesleg szent intézménynek aposztrofált családban. Szerdán stadionokat épít, csütörtökön családokat malteroz. Éppen ennyit ér Orbán felfogása szentségről, szeretetről, gyerekekről...

IDEI VÁLASZTÁSOK: HÁROM LISTA TAVASZRA, EGY ŐSZRE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.02.11.


„Március végéig létrejöhet egy ellenzéki megállapodás az őszi önkormányzati választásokra, a nagy kérdés az, hogy a májusi Európai Parlamenti választások eredményeinek a fényében mi történik majd vele” – véli Horn Gábor, aki szerint „ismerve a szereplőket, váratlan eredmény esetén ingerük lehet majd újragondolni az egyezséget, a kérdés, elég bölcsek lesznek-e kitartani mellette”. A pártok összefogása komoly eredményeket hozhat – ezt mutatta ki a Republicon Intézet által a napokban közzétett elemzés is. Az EP-választásokra Horn szerint három ellenzéki lista látszik reálisnak.

Több helyen is formálódik már az ellenzék összefogása az őszi önkormányzati választásokra, ami azt jelenti, hogy a pártok egy jelölt mögé állnak, vagy ha ezt nem is deklarálják, de egy párt sem indít saját jelöltet ott, ahol az összefogás a többi párt között megvalósul. Horn Gábor példákat is sorolt a Hírklikknek: Szombathelyen már meg is történt a megállapodás, a pártok felsorakoztak a szocialista jelölt mögé; ahogy Pécsett egy független jelölt mögé; s Egerben is előrehaladottak már a tárgyalások arról, hogy a Jobbikos Mirkóczki Ádám legyen a jelölt.

„Mert nem csak mi vagyunk okosak, láthatóan az ellenzéki pártok is levonták a tavaly tavaszi országgyűlési választások tanulságait” – szögezte le a Republicon Intézet vezetője, utalva arra a múlt héten nyilvánosságra hozott elemzésre, amely kimutatta, hol és hogyan lehetne összefogniuk az ellenzéki pártoknak a legjobb eredmény, a legtöbb polgármesteri hely eléréséhez. 23 megyei jogú városban vizsgálták a helyzetet, a 2018-as listás és a 2014-es polgármester-választások eredményei alapján szűrve le a következtetéseket...

A KATOLIKUS EGYHÁZAT SÚLYOSAN MEGZAVARTA A KERESZTÉNYSÉG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.02.10.


Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció (a Szent Inkvizíció jogutódja) 2017-ben elbocsátott vezetője formálisan is a Ferenc pápával szembeni egyházon belüli mozgalom élére állt, miután kiadott egy négyoldalas kiadványt a pápával szemben. A rossz szándékot egyértelművé teszi, hogy nem nevezi meg benne a pápát, de az egész nyilatkozat ellene szól, és a katolikus egyházon belül keletkezett zavarról beszél, ami állítása szerint a kiáltvány megírására ösztönözte.

Müller nyilvános kiállása egyértelműsítette, hogy Ferenc pápa után az inga nagyon erős kilengése várható a másik irányba, és a mostani katolikus egyházfőt egy ultrakonzervatív pápa váltja majd, aki sokkal jobban hasonlít majd a középkori pápák legnagyobb szörnyetegeire, mint a jelenlegi pápára. Müller rendkívül taktikusan olyan kérdéseket helyezett a bírálata középpontjába, amelyekben számíthat a katolikus egyház papjainak, előkelőségeinek és híveinek támogatására, és kerülte azokat a témákat, amelyek valójában a katolikus egyház igazi zavarát okozzák: Ferenc pápának az ortodox katolicizmussal szembeni keresztény (krisztusi) vonásait, valamint a világban zajló illiberális mozgalmakkal szembeni kiállását, miközben azok a politikai katolicizmus nyomdokain haladnak, és a hamis “kereszténységre” hivatkoznak.

A zavar azért is “érthető”, mert a katolikus pápák több generáció óta várnak egy ilyen antiliberális ébredést Európában, amely a “kereszténység” jelszavával támadja és hamisítja meg a felvilágosodást és a liberalizmust. Helyére pedig a “keresztény Európa” helyreállítását ígéri, amely a katolikus egyház dominanciáját indokolná. Közben pedig a pápa az egész illiberális ellenforradalom hamisságát vallja, populista hazugságai ellen beszél, és látszólag elszalasztja a lehetőséget, hogy mindennek a tetejére a katolikus egyház üljön. Márpedig ennek a kereszténységből kiszakadt, és attól eltávolodott vallásnak ez a lényege, a trón és az oltár szövetsége, gonosz zsarnok világi vezetőkkel való összefonódás és totális uralom a lelkek fölött. Ehhez elengedhetetlen az egyéni jogok és a liberális jogállam teljes felszámolása...

MILLIÁRDOS GÁZÜZLET MIATT KERÜLT MAGYARORSZÁG AZ OROSZ ÉS AZ AMERIKAI ÉRDEKEK ÜTKÖZŐZÓNÁJÁBA

444.HU
Szerző: erdelyip MAGYARI PÉTER
2019.02.11.


- Gázmezőket találtak Romániában a Fekete-tenger alatt.

- A kitermelésre az amerikai Exxon és az osztrák OMV kapott jogot, ezek a cégek nagyon sokat költöttek a gázmezők feltárására.

- A gázt ez európai piacokra szánják, ehhez vezetékeket kell építeni Románián és Magyarországon át Ausztriáig.

- Ritka szerencsés együttállás alakult ki Közép-Európában: az oroszok nélkül lehetne földgázt termelni és eladni. Ám ahogy telik az idő, egyre több akadályt állítanak a beruházás elé.

- A magyarok először beszálltak a projektbe, de aztán kiderül, hogy mégsem vinnék Ausztriáig a csöveket.

- Miután a román politikusok is elkezdték rontani az üzletet, az amerikaiak egyre idegesebbek lettek.

- Most Budapesten próbálja megmenteni a kisiklott projektet az amerikai külügyminiszter.

- Miközben az oroszok annak örülnének a legjobban, ha el sem indulna a termelés.

Az elmúlt egy évben úgy tűnt, hogy a magyar kormány nem tud olyat húzni, amivel magára haragíthatná az amerikaiakat, hiszen azok még a CEU tavalyi elüldözését is egykedvűen vették tudomásul.

Éppen ezért sokakat váratlanul ért, hogy a Wall Street Journalban amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva alig két hete megjelent egy cikk, ami azt részletezte, hogy milyen feszült az amerikai-magyar viszony. Két nappal később - miközben a magyar kormány azt ismételgette, hogy milyen nagyszerű a két ország kapcsolata - a Direkt36 magyar diplomáciai táviratokra hivatkozva írt arról, hogy az amerikai kormányzat egyre türelmetlenebb a magyarokkal szemben. A súrlódás fő okai pedig
- az amerikaiak számára fontos katonai együttműködés aláírásának elhúzódása,

- és hogy egyre súlyosabb gondok vannak a Fekete-tenger alatt lévő gázmezőket érintő milliárdos üzlettel.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői budapesti látogatásának fókuszában is ez a két ügy áll. Rá akarja venni Orbán Viktort, hogy írják alá a 2017 óta függőben lévő katonai megállapodást, és hogy Magyarország vegyen minél több földgázt amerikai cégektől. Mindkét ügy szorosan összefügg az orosz - amerikai vetélkedéssel, és az USA egyikben sem elégedett a magyar politikával.

A katonai megállapodás hátteréről a Direkt36 a hétvégén jelentkezett egy cikkel, itt most a másik kérdést járjuk körbe, ami jóval bonyolultabb annál, mint a politikusok eddigi nyilatkozatai alapján látszik. A háttérben a román, az osztrák és az orosz érdekek is megjelennek, és a történet nem minden fordulatáról egyszerű eldönteni, hogy kialakulásukban a gazdasági és politikai hatások milyen arányban érvényesültek...

EGY KATONAI ÜZLETEN KÉT DIPLOMÁCIAI MECCSET AKAR NYERNI AZ ORBÁN-KORMÁNY

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.02.11.


Amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer vásárlását tervezi az Orbán-kormány – tudta meg a 24.hu. Ha sikerült tető alá hozni az üzletet, ez a beruházás lesz a több ezer milliárd forintosra tervezett haderőfejlesztési program egyik legdrágább darabja. Egy ilyen beszerzés a hadiipari piacokon is komoly tételnek számít, ami hatással lehet a diplomáciai kapcsolatokra. Nem véletlen, hogy az amerikai külügyminiszter budapesti látogatásán is a katonai kérdéseké lesz a főszerep, de a norvég fronton is enyhülést várnak Orbánék...

ITT OLOVASHATÓ

A JUSZTISEMBER

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ILLE ISTVÁN
2019.02. 10. ...Orbán gyakorlatilag folyamatos konfrontációival minden vörös vonalat átlépett, és ennek eddig még semmi következménye nem lett. Az, hogy Magyarország egy következmények nélküli ország, a belpolitikában még elmegy, node, a külpolitikában? Igaz, a Néppártnak szüksége van a Fideszre, még ha egy jellemtelen, sunyi társaság is. Ráadásul ott van a kölcsönösségen alapuló gazdasági kártya: az autóipar. Orbán tudja ezt. Tudja, hogy bármikor kijátszhatja ezt a gazdasági kártyát – stratégiai fontosságúnak minősítette a német összeszerelő üzemeket? Ki nem szarja le? Bármikor keresztbe tehet neki k – és nincs kétségem a felöl, ha szükséges, gátlás nélkül meg is teszi – mint ahogy a Néppárton belül is arra fújja fel magát, hogy a CDU és a PiS mellett a harmadik meghatározó erővé váljon a Fidesz.

A jusztis ember arra játszik, hogy a folyamatos konfrontációjával, a mindenkivel szemben állásával egyszer eléri azt, hogy – jobb a békesség, mert a világ politikusai általában szeretnek a konfliktusokból kompromisszumok útján kijönni (kivéve Orbánt, aki továbbra is az ordító egér maszkját viseli) – némi engedményt tesznek neki, és nem verik – legalábbis nem közvetlenül – orrba.

Ebben az esetben máris győztesnek érezheti magát. Pont, mint a sakkozó galamb: szétrúgja a bábukat, oda szarik a táblára, és kijelenti: ő győzött.

Persze, egy galambleves is finom tud lenni…


KEVESEN JÁRNAK JÓL ORBÁN SZÁZMILLIÁRDOS ÍGÉRETÉVEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.02.11.


Az évértékelő legnagyobb ajánlatára nem biztos, hogy lesz vevő, elmaradt a vidékiek támogatása is. Az Orbán-kormány óriási összegekkel keltene kedvet a gyerekvállaláshoz, de ez még kevés lehet a sikerhez.

Tízmilliós kölcsön a nőknek, adómentesség négy gyerek után, bővülő csok – saját eredményeinek örülő miniszterelnök vasárnapi évértékelőjén hétpontos családvédelmi tervet mutatott be, mintegy a bevándorlás alternatívájaként. A nagyvonalú ígéreteknek ment utána a hvg.hu, hogy kiderítse, mennyibe kerülhet és milyen hosszú távú hatásokkal járhat a kormányzati projekt. Mint írják, az eredményesség legalábbis kérdéses, az ígéretek pedig több kérdést is felvetnek.

A kölcsön sincs ingyen
Orbán például bejelentette: minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönt kaphat. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a másodiknál újból 3 év haladékot kap, és elengedik a tőketartozás harmadát, ha pedig még egy gyerek születik, az egészet elengedik. A portál szerint azonban nem tűnik túl életszerűnek, hogy a nőkre rátukmálják a hitelt, hiszen ahhoz is kell fedezet, hogy valaki azt törleszteni tudja. De az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy minden nő az anyakönyvvezetőtől egyből a bankba megy. Az első házasságot kötő nők száma nagyjából 40 ezer, és mintegy 90 százalékuk 40 év alatti. De tegyük fel, hogy megnő a házasodási kedv, és akár 40 ezres lehet az érintettek köre. Ez 400 milliárd forintos tétel – ám nem az államé, hiszen az csak a kamatkedvezmény költségét vállalja át, ami ennek töredéke...

LEGNAGYOBB HATÁSÚ VAGY BETEGES HAZUDOZÓ? PÁRTOK REAKCIÓI ORBÁN ÉVÉRTÉKELŐJÉRE

INDEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2019.02.10.


21. évértékelő beszédét tartotta meg Orbán Viktor a Várkert Bazárban vasárnap délután. A rendezvény ellen összellenzéki tüntetést hirdettek, de már délelőtt gyülekeztek tüntetők, egy maroknyi ember például a Lánchidat is lezárta. Orbán évértékelőjét ebben a cikkünkben foglaltuk össze. A miniszterelnök többek között egy 7 pontos családvédelmi programot jelentett be.

Majd megérkeztek a pártok reakciói is. Kezdjük a legmeghökkentőbbel, a Fideszével. 

Az elmúlt évtized legnagyobb hatásúja

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt évtized legnagyobb hatású évértékelője volt a vasárnapi. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében többek között arról beszélt, hogy nemzeti büszkeségünknek gazdasági alapja is van, és egy hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be, írja az MTI.

Kocsis szerint a magyar kormány a családok támogatásáról szóló döntéseivel egész Európa számára világossá tette, hogy a bevándorlással szemben a gyermekvállalást helyezi előtérbe. A családok anyagi támogatásáról szóló mostani intézkedésekről pedig úgy fogalmazott: „a gyermekvállaláshoz soha ilyen mértékű segítséget egyetlen kormány sem biztosított még, nemcsak Magyarországon, de Európában sem”.

Hallom, üzent nekem is

Karácsony Gergely, a Párbeszéd politikusa, főpolgármester-jelölt a következő közleménnyel reagált Orbánra: „Bayer Zsolt kebelbarátja, az európai szélsőjobb fő szövetségese, minket biztos nem oktathat elfogadásról. Orbán láthatóan megijedt az ellenzék egységes fellépésétől, ezért vette ilyen közönségesre a hangvételt. Hallom, üzent nekem is. A viszontválaszt a budapestiekkel, a szabad város szabad polgáraival közösen küldjük majd októberben. Tuti, hogy meg fogja hallani.”

Egy beteges hazudozó évértékelője

A Demokratikus Koalíció szerint egy beteges hazudozó évértékelőjét hallottuk. Az MTI által közreadott közleményben azt írták: „Orbán Viktor idén is elbújt a kordonjai és a biztonsági őrei mögé, hogy a milliárdossá tett fideszes elit előtt tetszelegjen. Orbán most sem beszélt az ország valódi gondjairól, a pénz-, ápoló- és orvoshiányos egészségügyről, a múlt századi, korszerűtlen oktatásról, Európa egyik legalacsonyabb magyar béréről és nyugdíjáról vagy a magyarokat túlóráztató rabszolgatörvényről...

OMLADOZÓ HÁZBAN, EMBERFELETTI ERŐVEL KÜZD AZ ANYA, HOGY HALDOKLÓ GYERMEKE ÉLETÉT SZEBBÉ TEGYE

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.02.11.Pajti kutyát bezárták a kiskonyhába. Apró ugyan, de kemény házőrző, ezért csak Maszat jön a farkát billegtetve elém, de mire a kapuhoz ér a gazdája, Farkas Andrea, az eb már megy is vissza. Fontos dolga van: tegnap kölykei születtek. 

Ozorán vagyok, itt, egy hajdan módosok lakta, most leginkább romos parasztházban haldoklik Andrea fia, Benuka, vagyis Balázs Sándor Ferenc, aki agyvérzést kapott kéthetesen. Ezért a koponyájába söntöt tettek, ami elvezeti az agy túlnyomásából fakadó vizet. Rengeteg ember él sönttel, ezzel nem lenne semmi gond, csak hát az orvosok az egyik tehermentesítésnél rosszul szúrták meg az agyat, és a kisfiú kómába esett, majd egy műtét után éber kómába került.

Édesanyja foglalkozása ápolónő, de nem tud dolgozni, mert a fia mellett kell legyen a nap 24 órájában. A szakmai múlt nagyon jól jön, a kisfiúnak egyebek mellett szén-dioxid-retenciója van, ami azt jelenti, hogy szépen veszi ugyan a levegőt, de időnként nem tud rendesen kilélegezni, így vérének szén-dioxid-szintje a kritikus szint fölé emelkedhet. Ilyenkor jön a kézi pumpás lélegeztetés, ennek hiányában meghalna.

Benukát csövön keresztül eteti az anyja, a szonda közvetlenül a vékonybélbe megy, gép adagolja a vizet, valamint a táplálékot, ami speciális tápszer. A légzési problémák két évvel ezelőtt kezdődtek nála, azóta oldalra fordítani vagy felültetni nem lehet, mert akkor leáll a légzése. Sokat volt kórházban. Azután több mint egy éve az orvosok azt mondták, a kisfiút fölösleges kitenni bármilyen szenvedésnek, már nincs értelme. Neki az a legjobb, ha otthon van a családjával. Benuka áprilisban lesz 11 éves.

A csonka családnál (az apa fia kómába esése után lelépett) közel egy éve – még a Magyar Nemzet újságírójaként – jártam, akkor Pest egyik külső kerületében laktak, egy hosszú udvar végében, a házhoz tapasztott kis lakrészben. A szennyvízcsatorna borzasztó állapotban volt, a ház előtt rendszeresen felömlött a fekália. A fertőzésveszély miatt a védőnő is figyelmeztette az anyukát. Az asszonynak az ápolási segéllyel, családi pótlékkal, egyebekkel együtt egy hónapban 75 ezer forint bevétele van, mind a mai napig. Az albérlet 120 ezer plusz rezsi volt, a pénz a két nagyobbik gyereke támogatásával és kölcsönökből jött össze hónapról hónapra, már csak ezért is lépniük kellett, szó szerint...


LÉVAI ANIKÓ ÉLETE VÉGÉIG SZJA-MENTESSÉGET KAPOTT, DE KÓSA LAJOS FELESÉGE IS JÓL JÁR

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.02.10.El sem tűnt a mosoly az Orbánt hallgatók arcáról a Várkert Bazárban, mikor a családvédelmi akciótervet ismertette. Ennek egyik pontja több fideszes feleséget is érint.

A négy gyereket szülő és felnevelő nőknek élete végéig szja-mentesség jár - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelőn. Megnéztük, hogy a Fideszben kik örülhetnek még.

Mentesül még az szja-fizetés alól


- Rónaszékiné Keresztes Mónika, akinek hét gyereke van,
- Herczegh Anita (Áder János felesége),
- Porkoláb Gyöngyi (Kósa Lajos felesége),
- illetve Varga Mihály,
- Tuzson Bence,
- Pokorni Zoltán,
- Révész Máriusz,
- Bencsik János,
- Bányai Gábor,
- Zsigmond Barna,
- és Bánki Erik

felesége.

Orbán hétpontos akciótervet jelentett be, ennek egyik eleme az szja-mentesség. A másik hatot ide kattintva olvashatja. Soha olyan tombolás nem volt még, mint az idei évértékelőn, erről itt írtunk részletesen...

A KIRÁLY BESZÉDE

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2019.02.11.


Hetekkel előre már izgatottan sutyorgott a kormány és a kormánysajtó. Rebesgették, hogy Orbán Viktor olyan beszédet fog mondani, hogy ketté áll tőle az ország füle. Aztán eljött végre a régen várt tegnap, és fekete gyászba borult a Várkert Bazár. Szorgos kezek az éj folyamán olyan kerítést vontak az Ybl Miklós tér több felbontást és bazáravatást látott kövezetére, amilyet magyar ember még nem látott, mióta kétágú. Akár nagy titokban egy újabb bontás, bazárépítés és avatás is megtörténhetett a paraván mögött, vagy bármi, amihez a nagyközönségnek semmi köze sincs. Ilyen esemény volt például ez a beszéd.

Természetesen Orbánt a buszokkal erősített körkörös védelem közröhej tárgyává tette. Gondolom, a testőrség parancsnokának buksiját Orbán kedves mosollyal borzolta meg, amikor behajtott a királyi konvoj a nem hétköznapi fedezékbe. Egy testőrparancsnok nyilván akkor végzi jól a dolgát, ha van neki. Dolga pedig csak akkor van neki, ha el tudja hitetni a védett személlyel, hogy ő bizony igen nagy veszélyeknek van kitéve a testi épségét illetően.

Ami a beszédet illeti minden benne volt, aminek egy ilyen beszédben benne kellett lennie, és hiányzott belőle minden, aminek valóban benne kellett volna lennie. Érdekes statisztikai adatok, amelyekkel ki tudja honnan, nem tudni kik látták el ezt a vagy teljesen józan eszét vesztett, vagy totálisan félrevezetett embert. Minden esetre ő úgy látja és láttatta a fékevesztetten tomboló rajongókkal, hogy a Fidesz kormányzása a siker maga. Sokan dolgoznak, csökken a szegénység, csökken az államadósság, nőnek a jövedelmek. Mi a siker, ha nem ez?!

A valóság? Éhező gyerekek, az egyre növekvő számú hajléktalanok eltakarítása a fővárosból, leszakadó családok, funkcionálisan lebénuló kórházak, menekülő értelmiség. A hétköznapok statisztikái? A megfagyottak számának folyamatos növekedése, mely mostanra meghaladta a 100 főt. Több száz méteres sorok a közkonyhák előtt, amelyeket ugyancsak megpróbáltak betiltani, ne bántsák az érzékeny polgári szemeket. (Javaslom, hogy amikor éppen nincs Orbánnak szüksége rá, emeljék a nagy, fekete kordont e konyhák köré. Legalább nem éri annyira a szél a nyomorultakat.) Én büszke vagyok arra, hogy mi vállaltuk a szegénység elleni harcot. – mondta a miniszterelnök. A helyében én nem lennék annyira büszke ennek a harcnak a kimenetelét illetően. Jó hír azonban, hogy „… a kormány döntése értelmében 700 milliárd forintot fordítunk egészségügyi fejlesztésekre, ideértve a budapesti centrumkórházak megépítését is. Ha hozzáadjuk, hogy az ápolónőknek most három év alatt 70 százalékkal növeljük a bérét, akkor láthatjuk, hogy az egészségügyben is mocorog már valami.” Azt nem tudjuk, hogy a meglévő kórházakban ki fog gyógyítani, ki végzi majd az ápolói munkát, az viszont valóban jó hír, hogy ebből a 700 milliárdból jut majd bőven a csókosoknak ellopni való. Az ápolónők meg kérdezzék meg a rendőröket, hogy mennyivel jártak jobban az 50%-os béremelés után. Úgy értem, mennyit visznek ma haza, és mennyivel csökkent a bérük a túlórapénzek elvonása után, amely nyilván a nővérkéket sem fogja elkerülni. Csak szólok, hogy nem a túlórák számának csökkenéséről elmélkedem!...

NEM SZÜLÖK! ÉS, HA MEGFIZETEM? - LÁTVÁNYOS INTÉZKEDÉSEK, DE SOK FÜGG A RÉSZLETEKTŐL

AZ ÉN PÉNZEM 
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.11.


Az előzetes várakozásoktól eltérően ugyan a főállású anyaságot nem, de egy jókora „családvédelmi akciótervet” bejelentett Orbán Viktor miniszterelnök. Az Azénpénzem.hu számításai szerint élete végig nem kell majd adót fizetnie körülbelül 220 ezer nőnek. Igaz, ebben a számban azok is benne vannak, akik sohasem dolgoztak.

Vasárnap kezdődött a házasság hete rendezvénysorozat (a házasságkötések számának alakulásáról itt írtunk), a miniszterelnök pedig valóban igen látványos, sok pontból álló „családvédelmi akciótervet” – ezt a kifejezést Orbán Viktor használta – jelentett be. Akit a miniszterelnök évértékelő beszédéből más is érdekel, a szöveget (sőt a videót is) itt találja. Orbán már az év elején beszélt arról, hogy a nemzeti konzultáció eredménye alapján várható ilyesmi, amit – mutattuk ki – a gyerekszülések várakozásoktól elmaradása is fűthetett.

A várakozásokkal ellentétben a miniszterelnök végül nem jött elő a főállású anyasággal, de sok mással igen. Új hitellehetőség, a régebbi kölcsönök terheinek csökkentése, segítség a családi autóvételhez, bölcsik doszt, sőt még a nagyszülők is szerephez juthatnak. Még a diákok is kapnak valamit. A még nyáron beígért falusi csokról is lesznek rövidesen részletek...

EGY HAZAKÖLTÖZÉS TANULSÁGAI

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.02.11.


Hazaköltözni sok szempontból jó, de rengeteg csalódás is éri az embert – legalábbis Zsófi szerint, aki kérésemre közel hat év után vette fel története fonalát. Akkor Németországban éltek (akkori posztját itt olvashatod el), majd hazaköltöztek Sopronba, ahol furcsa módon elszigeteltebben élnek, mint korábban Fürthben.

„2015. augusztus 30-ig bírtam a bajoroknál Fürthben. 2015. augusztus 31-én költöztünk haza, Magyarországra, Sopronba. Könnyes szemmel, meghatódva jártam az utcákat az első hónapokban.

Továbbra is jó itthon lenni, bár a problémáink teljesen más jellegűek itthon. Mit sírok vissza a németektől? A rendezett utcákat, a sok zöld területet és a munkahelyi morált. Ebből ami meglepett: a munkahelyi morál, a másik kettőnél tudtam, hogy hiányozni fog. A meglepődésem valószínűleg kizárólag tapasztalatlanságból fakad.

Anyagiak helyett a lelkiek

Nagyon gáz, ha nem a pénzről fogok írni, hanem lelki dolgokról? Akinek ez probléma, ne olvassa tovább! Köszi! Ha a pénz mégis szóba kerülne, csak azért írok róla, hogy jobban megértse mindenki a helyzetünket.

A férjemmel elhatároztuk, hogy a hazaköltözésünkkel minden jobb lesz a házasságunkban, végre itthon vagyunk. Elkezdtük hedonista módon két végéről égetni a gyertyát. Nem kellett végre két lakáshitelt fizetni, se a gyereknek az óvodát… királyság volt.

Igazából mindent az építési vállalkozónknak köszönhettünk (és az ügyvédjének) hogy nem vertek át bennünket. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy felsőkategóriás terepjárókkal kezdtünk cirkálni itthon és két kézzel szórtuk volna a lóvét. Szó sincs erről!

Csak az a fajta anyagi biztonság, amit a külföldi kintlét tud okozni, következett be az életünkben végre, úgy hogy egy normális környékre, normális méretű otthonba tudtunk beköltözni, két biztonságos autóval, adósság nélkül...

FREEDOM HOUSE: EGYRE MÉLYEBBRE JUT, DE VONZÓ MODELL ORBÁN RENDSZERE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2019.02.10.


A héten szabadból a részben szabad országok közé sorolta át Magyarországot az amerikai székhelyű, Freedom House nevű ismert elemző műhely. Min fordult meg a minősítés, igaz-e, hogy Soros pénzeli őket, és hogy valójában a bevándorlás elutasítása fáj nekik? A Freedom House vezető elemzője, Arch Puddington nyilatkozott a Klubrádiónak.

Magyarország összesített pontszáma, ami az egyes részterületek mutatóiból áll össze, százas skálán hetven pont, és ezzel az ország státusa a szabad kategóriából a részben szabadba került át. Kárpáti János, a Klubrádió riporterének első kérdése az volt, hogy mely kulcsterület romlása billentette át hazánkat a kategorizálási határvonalon.

- Felgyülemlett kulcsproblémákról van szó. Nem csak 2018-ban történt minden. A legtöbb visszaesés, amit Magyarország megtapasztalt, már az előző években megtörtént, 2017-ben, illetve már a 2010-es választás után. Csak ment lefelé és lefelé az elmúlt nyolc évben. Az az ügy, ami átlökte az országot a részben szabad kategóriába, az a vallásszabadság csökkenése volt, a Fidesz által dominált parlament azon döntésének betudhatóan, hogy megtagadták az elismerést egy meglehetősen nagyszámú vallási közösségtől, kivonták ezeket a kormány által elismert kategóriából.

- Ez volt tehát az a nagyobb változás, aminek betudhatóan az országot most már csak részben tekintik szabadnak?

- Ez a fő változás. Szintén voltak problémák az idei választásokkal, és tudja, minket az is nagyon aggaszt, ahogyan összevonták ezeket a médiaintézményeket ebbe az egyetlen, mintegy a kormány által irányított alapítványba. Emiatt nem vontunk le ugyan egyetlen pontot sem, de ez is fontos fejlemény volt az év folyamán.

Ezután a Klubrádió riportere azt vetette fel, hogy Lengyelországot gyakran veszik Magyarországgal egy kalap alá, és bírálják hasonló okokból. Lengyelország mégis 84 pontot ért el, csaknem annyit, mint a 86 pontos Egyesült Államok, és így az ország szabad minősítést kapot
t.

- Mi a fő különbség Lengyelország és Magyarország között a Freedom House szemszögéből nézve?

- A fő különbség az, hogy Lengyelországban a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya soha nem érte el a kétharmados többséget, ami lehetővé tenné számára, hogy keresztülerőltessen hatalmas változásokat, úgy, hogy az ellenzék nem képes megakadályozni ezek megtörténtét. A nagyobb változások a Jog és Igazságosság kormánya alatt inkább olyan helyeken történtek meg, mint az állami média, valamint az igazságszolgáltatási rendszer. Pontokat vontunk le emiatt a két terület miatt, de Lengyelországban nem létezik olyasmi, hogy a kormány maga alá gyűrje a médiát, nem ismeretes a választási rendszer olyan manipulálása, hogy az megerősítse a Jog és Igazságosság pozícióját, nincsenek olyan intézkedések, amelyek a gazdaságot egyfajta korporatív állami gazdasággá tennék, amelyben az ipar nagy részét abba az irányba terelik, hogy az a Fidesz pénzügyeit és politikai kampányait segítse. Ilyen elsöprő erejű változásokat nem látni Lengyelországban, mert ott a kormányzó pártnak nincs kétharmados többsége...

"ELŐSZÖR A PÁRTOK, UTÁNA BÁRKI LEHET A CÉLKERESZTBEN" - AZ ÁSZ ELŐTT TÜNTETTEK

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.02.10.


Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert bazárban tartott évértékelője után összellenzéki tüntetés kezdődött Értékelni jöttünk címmel a budai Várban vasárnap délután, majd a demonstrálók az Állami Számvevőszékhez indultak.

Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik alapítója a tüntetés moderátora. Elmondta, hogy a tüntetés második felében az Állami Számvevőszék elé vonulnak, hogy a „még meg nem büntetett ellenzéki pártok szolidaritásukat fejezhessék ki a többiek felé.

– Pontosan olyan lett Orbán Viktor, mint a régi helytartótanács, „sápadt vala és reszketni méltóztatik” – mondta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője a fekete kordonra utalva, amelyet a Várkert bazár elé húztak fel.

Orbán Viktor családvédelmi akcióterve kapcsán azt mondta, hogy a magyar családok már döntöttek, a távozás mellett...


VÁLASZ MA SINCS - BESZÉLGETÉS ESTERHÁZY MÁRTONNAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: SIMON ANDREA
2019.02.08.


Nincs realitása az Európa-bajnokságon való részvételnek, és klubszinten is csak Vidi-szerű sikerekre számíthatunk Esterházy Márton szerint. Háromszor nyert bajnokságot a Honvéddal, játszott az AEK Athénban és a Panathinaikosban, gólt lőtt a braziloknak, és a magyar futball utolsó előtti vébégólját is ő rúgta. Gerával szívesen játszott volna, Me­zeyt tartja a legjobb edzőjének, akitől a mexikói világbajnokság óta várja, hogy az akkori kudarc okait őszintén feltárja.


Márciusban újra nekirugaszkodik a válogatott, mit szól az Eb-selejtezős ellenfelekhez?

– Ahhoz képest, hogy az első kalapból jöhetett volna Anglia, Olaszország vagy Spanyolország is, a másodikból pedig a németeket, a törököket vagy a románokat is kaphattuk volna – isteni szerencsénk van ezzel a sorsolással. A vb-ezüstérmes horvátok leszálló ágban vannak, de nyilván ők az esélyesek. Wales Gareth Bale-lel azért nem a világvége, a szlovákok jók, de verhetők, ahogy Azerbajdzsán ellen is benne van egy oda-vissza győzelem. Drukkolok nagyon, de mondjuk ki, ezzel a válogatott garnitúrával nincs reális esélyünk az Eb-részvételre. Hozzáteszem, világbajnokira sincs, és ha 64-re emelnék a létszámot, akkor se biztos, hogy lenne.

Mi lehet a reális cél válogatott és klubszinten?

– Rövid távon az lehet sikeres, amit a Videoton és a Fradi csinál: külföldi játékosokkal erősítenek, ráadásul ezzel az új adótörvénnyel még drágább labdarúgókat tudnak hozni. De rövid távon szerintem nem szabad így gondolkodni, abból a válogatott nem profitál. Abból tudna, ha lennének meghatározó játékosaink a külföldi bajnokságokban, ám minden év úgy telik el, hogy egyetlen magyar játékost sem visznek erős külföldi csapathoz, ami óriási kritika az akadémiáknak, az edzői garnitúrának, a szülőknek, a közegnek – mindenkinek. Nézzük meg, hol vannak a mi nagy tehetségnek kikiáltott futballistáink! Sallai Roland a Freiburgban játszik, Tajti Mátyás meg a Diósgyőrben. Nézze meg Kovács Istvánt a Videotonból: Egervárinál volt válogatott 5 éve. Akkor most hol kéne lennie? Nem bántani akarom, mert jó játékos. De 26 éves, felnőtt férfi, akinek 20 évesen azt mondták, fiam, van még időd. A francia Mbappé most annyi, és a világ egyik legjobb játékosa.

Miért nem megy?

– Azt hisszük, ha mi fejlődünk egy kicsit, a többiek stagnálnak. De nem, mindenki fejlődik, ráadásul nálunk gyorsabban. Itt vannak például a hollandok: volt egy mélypontjuk, aztán most kijön egy olyan generáció, hogy őrület, euró-százmilliókért fogják őket szétkapkodni. Nálunk mikor kapnak észbe az akadémiákon, hogy valami nem jól működik? Minden sportág ki tudja termelni a maga tehetségeit, mi viszont nemzetközi szinten a középmezőnyt sem érjük el. Mi elveszünk az eredményekben. Hogy az U19 legyőzte a Haiti kettőt. Számítanak az eredmények is, persze, és mondjuk a horvátok is örülnek, ha az U16 megnyeri a Szalonka Kupát – három napig, de nem tovább... És nem ebből vonják le a következtetést...


TIBORCZ BÁTYJA IS KIJÖTT A FÉNYRE: VEZÉRIGAZGATÓ LETT EGY ÉRDEKES CÉGBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.02.11.


Régóta tartja magát a pletyka, hogy a hivatalos cégiratokban foglaltaknál jóval nagyobb befolyása van az informatikai piacon Tiborcz István bátyjának, Péternek. Mostanra „beért” a pletyka: a miniszterelnök vejének testvére immár papíron is vezérigazgató egy olyan, TransCon Húngaro nevű részvénytársaságban, amely az állami óriásmegbízásokból élő Symmetria–Syncope-csoport testvérvállalata.

Kicsoda Tiborcz Péter? Az öccséről, Istvánról már mindent tudhat a nagyérdemű. Péter azonban eddig homályban tartotta magát: a legutolsó hír az volt róla, hogy az általa ügyvezetett, de István birtokában lévő HCS Experts Kft. végelszámolás alatt áll. Erről a cégről a Népszava írta meg tavaly, hogy neve felfedezhető a 24.hu által megszellőztetett Microsoft-botrányban. Tiborcz István 2015-ben jelent meg tulajdonosként az egyik Microsoft-viszonteladónak rendszeresen beszámlázó HCS Expertsben, s a társaság ebben az évben váratlanul megtáltosodott, a kormányfő veje 389,8 millió forintot tudott osztalékként kivenni belőle.

Tiborcz Péter közvetlenül a HCS Experts-ügyvezetés előtt a NAV informatikai fejlesztési főosztályának vezetőjeként szolgálta a hazát és a családot. Korábban energetikai tanácsadóként foglalkoztatták a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, ezt megelőzően, a 2006–2010-es ciklusban pedig a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt (ebből az időszakból egy fényképet is megőrzött róla az internet).

Ezek tehát a hivatalos nyomok Tiborcz Péterről. A pletykák szerint azonban évek óta kulcsszereplő a hazai informatikai piacon – és a Heti Válasz 2016-ban az azóta beszántott Magyar Nemzeti Kereskedőház világméretű partnerhálózatával kapcsolatban is szóba hozta a nevét. A hetilap azt írta: a Tiborcz-család egy Syncope-Project nevű kft. képében van jelen a külgazdasági tárca által dotált bizniszben.

Az amerikai és mexikói képviseleti irodákkal „berobbanó” vállalkozás főtulajdonosa a huszonéves Bertha Péter, aki még 18 évesen szerezte első üzleti-tulajdonosi élményét – „véletlenül” egy olyan társaságban (PBE Energiamenedzsment Kft.), amely később a kormányfő vejének befolyása alá került.

A cégbírósági adatok összeolvasásából az is kiderült, hogy Bertha nagyanyjának lánykori neve Tiborcz, a férfi tehát a miniszterelnök vejének rokona...


EZT SEM TE FIZETED, VIKTOR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.02.10.


Szép jó estét mindenkinek! Kezdjük a mai szent, eseménydús nap végét, ahogy szoktuk. Az olvasói bölcsességekkel:

Érdekes olvasni – már sokadszorra, – hogy a hatalomba az összes enyves kezével kapaszkodó kormány ügyeletes nyelve azzal vádolja az ellenzéki pártokat, hogy azok csak a pénzt és a hatalmat akarják magukhoz ragadni. (Marcsi)

Egyre többször köszön vissza a 30-as évek náci Németországának valamelyik programja. Tényleg megint ugyan azt akarja végig csinálni az ország? Mert hogy ezek igen, az tuti. (Péter)

Szóval, a bölcsődés korunkban bennünket ért traumákban gyökeredzik minden mai bajunk forrása. Legalább is azoké, melyek a demográfiai mutatók tekintetében komoly fejtörést okoznak, a mi mindenhez is értő kormányunknak. Stimmel. Nálam a spenótnál kezdődött. Tisztán emlékszem az esetre, amikor is egy verőfényes szép nyári napon (de az is lehet, hogy szürke ősz volt), a dadus minden tiltakozásom ellenére belém tömött két kanállal. Na, ott, akkor valami eltörött bennem. Meg a dadusban is, mert sugárban visszahánytam az ölébe. Azóta felnőttem, túl estem a sorkatonai szolgálaton, családot alapítottam, de nem hagyott nyugodni a gondolat azóta sem, hogy miért is nem akarok én szülni, pártunk és kormányunk legnagyobb dicsőségére? Eddig lázasan, kétségek között kerestem-kutattam a kérdésre a választ. De most, végre Benda úr megvilágította a probléma gyökerét, és lehullt a szememről a hályog. Ha édesanyám akkor nem adott volna bölcsibe, most nem lennék egy sérüléstömeg, és büszkén dicsekedhetnék a világnak, hogy van legalább három szép gyerekem. Meg két csúnya. Igaz, az még csak öt lenne, na de majd most biztosan lesz (lenne) további háromhoz is kedvem, miután a népinemzeti konzultáció eredményét kiértékelve, kitalálták az elvtársak hogyan tudnak ösztönözni legalább egy kézilabdacsapat (+1 fő tartalék) felnevelésére. Várom a mai bejelentést. De sajnos elkéstek vele, a párom se akar szülni, pedig ő még tudna is. Maradunk annál az egy büdöskölkénél, nem akarjuk mi további néggyel-nyolccal elvenni a magániskolai helyeket másoktól. Mit is szólna szegény Szabó Tünde hozzá? Meg aztán a spájz sincs tele mindig, épp a napokban találkoztam benne egy egérrel, szerencsétlen meg sem próbált elfutni inkább feladta magát, mert nem akart a sötétben bezárva éhen dögleni. Három-öt szoba, hat-nyolc gyerek… és hol van a négy kerék, elvtársak? (Aegean)

Ezek a lózungok a szüljükteleakárpátmedencét, mert különben elfogy a magyar azért is érdekes az ő szájukból, mert pontosan ezek vették el a magyar anyák és apák ( együtt család ) kedvét a szaporodástól. Pl. azzal, hogy a létbizonytalanság miatt nem tudhatod, holnap lesz-e munkahelyed és éhbéred. Ha lesz, akkor, az ÁFA, a nyugati árszinvonal és a devizahiteled, a rezscsökkentett rezsi kifizetése után pontosan arra elég, hogy a következő hónap elején vegyél egy nagy levegőt és úgyanígy menj neki a következő hónapnak. Ha még nem lakoltattak ki, mert ötszörösét kellene visszafizetned a felvett hitelednek Magyarán azért élsz, hogy túléljél. Ez olyan nagyon szééép élet, hogy kedved támad nyolcat szülni. Összefoglalva: van ezeknek a pofájukon bőr, hogy miután megnyomorítják az országot, benne a fiatalokat, időseket, családosokat értetlenkednek, hogy ebben a kánaánban mia f@sz van, hogy nem támad kedved egy fél focicsapatot szülni?!
Rohadjanak meg, de leginkább takarodjanak! (Piftike)
...

FT: ORBÁN FOLYTATNÁ A PÁVATÁNCOT, DE ERRE AZ USA AZT MONDJA, HOGY NA, EBBŐL MOSTMÁR ELÉG! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.11.


- A magyar miniszterelnök számára nagy elismerés, hogy ma Budapestre jön az amerikai külügyminiszter, de fel kell készülnie kellemetlen kérdésekre is, noha Pompeo várhatóan egyensúlyozni igyekszik majd a dicséret és az elmarasztalás között 

- Az Orbán által bejelentett hangzatos családtámogatási program egyelőre nem több görögtűznél, amíg nem látni, hogy mennyibe is kerül majd a sok-sok kedvezmény

- Magyarország új koncepciót helyezett kilátásba Netanjahunak a Sorsok Háza ügyében, de az elképzelést aligha teszik közzé az áprilisban esedékes izraeli választások előtt

FT

A vezércikk megállapítja, hogy egyes európai vélemények szerint a meglepően orosz barát amerikai elnök ugyan több kárt okozott a transzatlanti kapcsolatokban, mint amennyiről az egykori Szovjetunió még legszebb napjaiban is legfeljebb csak álmodhatott, ám szerencsére nem eszik olyan forrón a kását. A szeszélyes Trump twitter üzeneteitől eltérően a washingtoni kormányzat egészen másfajta politikát visz Európával szemben. Így legalább annyira fontosnak tartja a földrész biztonságát, mint a korábbi elnökök. A Kongresszus jól tette, hogy korlátozta a Fehér Ház jelenlegi lakójának legbogarasabb külpolitikai ösztöneit. Ennélfogva az USA kitart amellett, hogy nagyobb NATO-jelenlét kell a balti térségben, Lengyelországban és a Fekete-tengeri régióban. Washington fontos szerepet játszott a macedón névvita rendezésében is. Ugyanígy igyekszik közreműködni Szerbia és Koszovó viszonyának rendezésében, továbbá erősíteni akarja Ukrajna helyzetét az orosz felforgatással szemben.

Az Egyesült Államok elveszti türelmét Orbán Viktor, a ravaszul illiberális magyar miniszterelnök pávatánca láttán. Washington joggal teszi egyértelművé, hogy Budapestnek Amerika hűséges szövetségesekén kell viselkednie, nem pedig úgy, mintha a Kreml valamiféle képviselője volna a térségben. Nem véletlen, hogy a legerőteljesebb amerikai lépések Közép- és Kelet-Európára összpontosulnak, hiszen itt vannak az USA legsérülékenyebb partnerei – legyen szó a geopolitikáról, az energiabiztonságról, a törékeny demokratikus hagyományokról, vagy a jogállamot érő fenyegetésekről.

Wess Mitchell külügyminiszter-helyettes, aki sajnos, pár napon belül távozik a State Departmentből, helyesen hirdette meg, hogy a nyugati szövetségnek meg kell erősítenie védelmét az orosz-kínai nyomulással, kémkedéssel és gazdasági nyomásgyakorlással szemben. Az európai biztonság nagyban függ attól, hogy Trumpot újraválasztják-e. Közvetlen környezetének megvetése Európa, illetve a nemzetközi intézmények iránt, súlyos csapás az öreg földrész számára, de nem változtat azon, hogy a kontinensnek fenn kell tartania az együttműködést az Atlanti-óceán túloldalával. Ehhez kemény munka, türelem és fokozott anyagi, illetve katonai hozzájárulás szükséges.

Politico

Az EU bajkeverőit keresi fel az amerikai külügyminiszter, és bár Közép-Európában úgy veszik az utat, hogy azzal az USA jóváhagyja az érintett államok politikáját, Washington szemszögéből a tét az orosz és kínai terjeszkedés megállítása. Pompeo valójában azt akarja elérni, hogy a keleti országok mindenképpen legyenek tekintettel a Nyugatra. Magas rangú amerikai vezetők nem hagytak kétséget afelől, hogy erről esik majd szó a tárgyalásokon, vagyis, hogy véget kell vetni Moszkva és Peking erősödő befolyásának, az energiától a technológiáig. Csakhogy a vendéglátó kormányok, amelyek ellen a demokrácia visszaszorítása a vád, úgy állítják be, hogy a párbeszéd azt igazolja: az Egyesült Államok elfogadja, amit csinálnak.

Ha Pompeo nem akarja még jobban elvadítani a nyugati szövetségeseket, akik már amúgy is ki vannak akadva Trump külpolitikája miatt, akkor meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt, azaz, hogy dicsérje a házigazdákat, ugyanakkor ne hagyja említés nélkül a bírálók aggályait sem. Számítani lehet arra, hogy a vendég új kezdeményezést jelent be a régió számára, ideértve a harcot a korrupció ellen, mert azt zsilipkapunak tekintik az orosz és kínai nyomulás számára.

A látogatás mindenképpen lökést ad Orbán Viktornak, az unió neveletlen gyerekének. A mostani amerikai vezetés sokkal kevésbé tette szóvá az olyan kérdéseket, mint a sajtószabadság, ami pedig nagy hangsúlyt kapott Obama idején. Jelenleg a kétoldaló kapcsolatokban a „kölcsönös tisztelet” a jelszó - közölte Szíjjártó Péter. Ugyanakkor Pompeo találkozik majd olyan civil szervezetek vezetőivel, amelyekre az utóbbi években fokozódó kormányzati nyomás nehezedik. Az ellenzék kifogásolja továbbá az Oroszországhoz fűződő túl szoros viszonyt, valamint azt, hogy Budapest becsukja a szemét az orosz titkosszolgálat magyarországi ténykedése láttán.

A State Department egyik illetékes meglepődött azon, hogy a magyar főváros szerepel az úti programban, mert az ilyen látogatás általában jutalomnak számít. És hát az Orbán-kabinet keresztezte az amerikai törekvéseket, mind a CEU, mint Ukrajna támogatása, mint a kétoldalú katonai szerződés elfogadása ügyében. Bár utóbbi kapcsán állítólag van némi elmozdulás. Ami az ukrán kérdést illeti, diplomaták gyanítják, hogy Magyarország – orosz kérésre - ürügyként veti be a témát, nehogy szomszédja közeledhessen a NATO-hoz...

AMIKOR MAJD LÁVAHARAGOT KÖPKÖDNEK AZ EMBEREK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.02.10.


Megmondom, hogyan működik ez az ócska Fidesz gépezet. Van ezer forintjuk, felteszik a hülye népnek százszoros haszonra. A feltételek: ha igazuk van Orbánéknak, ők teszik el az egymillió forintot. Ha nincs igazuk Orbánéknak, megmagyarázzák, hogy mégis csak igazuk van – és megint ők vágják zsebre az egymillió forintot. Ha nincs igazuk, és be is ismerik, ami nemigen fordul elő, akkor bejelentik, sajnálják, de elfogyott a pénz. Majd legközelebb. Legközelebb nincs, mert addigra kiosztják a csókosoknak a milliárdokat. Így hazardíroznak a közpénzzel ezek a macsakajancsik.

A büdzsét nem ők termelik meg, de ők fosztják ki. Itt van megint a tao-támogatás. Szarnak arra, hogy az is közpénz. Egészen pofátlanul megemelték 50-ről 125 milliárd forintra a támogatások összegét. Az a legégetőbb probléma ma az országban, hogy kevés a pénz a stadionok üzemeltetéséhez? Orbán pártjának igen, fontosabb az eszetlen sport támogatás, mint a kórházak gatyába rázása, a szociális ágazatok, az oktatás, a nyugdíjasok bérrendezése. Persze, ezekből kevesebbet lehet lopni.

Orbán maszek akadémiája és Mészáros Lőrinc az állami kasszába fizetés helyett már az Isten pénzét is elnyeli. Tessék megnézni, hogy mennyit kapott Orbán tao-focija.

- FGSZ Földgázszállító Zrt. (a Mol cége): 2 milliárd forint

- MKB Bank Zrt. (a bankban tulajdonos Mészáros Lőrinc): 1,8 milliárd forint

- MOL: 1 milliárd forint

- V-Híd Építő Zrt. (Mészáros Lőrinc tulajdonába került, konzorciumokban 200 milliárd forint feletti közbeszerzésekben érdekelt cég): 391 millió forint

- Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. (Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége): 418 millió forint

- Magyar Építő Zrt. (a közbeszerzéseken igen jól szereplő céget Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László 2017-ben eladta a Paár Attila-féle WHB Befektetési Kft.-nek, illetve Épkar Zrt.-nek): 250 millió forint

- West-Hungária BAU (a közbeszerzések egyik legnagyobb bajnoka, időnként Mészáros céggel közös konzorciumban): 100 millió forint

- Promid Invest Zrt. (az MKB Bank vezérigazgatójának, Balogh Ádámnak a cége): 37 millió forint

- Dolomit Kőbányászati Kft. (Orbán Viktor apjának, Orbán Győzőnek a cége): 60 millió forint

Hallottak arról, hogy ezután majd Mészáros Monarchia leszünk, a Tiszát meg Lőrinckének írják át? Orbán elintézi. Ez a felcsúti rivalda Orbán szomszédságában már négyszer annyi pénzt felemésztett, mint mások, pedig ők sem panaszkodhatnak. Kétszer lopják meg az embereket:

1. a túlárazott közbeszerzéseken,

2. a tao-visszaosztásból.

Orbánnak és haveri körének nem érdeke, hogy a tao rendszert kiterjesszék az egészségügyre és oktatásra, hiszen abból nem tudnának eleget lopni. Lopnak nyugiban, Poltnak úgyis csukva van a szeme...

TELJESÜL ORBÁN ÁLMA: HÁROM GYEREK, HÁROM SZOBA, NÉGY KERÉK, DE KI NYER VELE?

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.02.11.


Megpróbáltuk összeszámolni, mennyi pénzébe kerülhet az adófizetőknek az az ígérethalom, amely a miniszterelnök évértékelőjén hangzott el. Több százmilliárd forintról lehet szó, ám a családvédelmi akcióterv leghangzatosabb pontjai valószínűleg nem sokakat fognak lázba hozni.

1 Fiatal házasok gyermekvállalási támogatása

Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönt kaphat. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a másodiknál újból 3 év haladékot kap, és elengedik a tőketartozás harmadát, ha pedig még egy gyerek születik, az egészet elengedik.

Nem tűnik túl életszerűnek, hogy a nőkre rátukmálják a hitelt, hiszen ahhoz is kell fedezet, hogy valaki azt törleszteni tudja. De az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy minden nő az anyakönyvvezetőtől egyből a bankba megy. Az első házasságot kötő nők száma nagyjából 40 ezer, és mintegy 90 százalékuk 40 év alatti. De tegyük fel, hogy megnő a házasodási kedv, és akár 40 ezres lehet az érintettek köre. Ez 400 milliárd forintos tétel – ám nem az államé, hiszen az csak a kamatkedvezmény költségét vállalja át, ami ennek töredéke.

Persze nem világos, hogy a tízmillió forintos hitel mire jár? Lakás megszerzésére, felújítására szóló jelzáloggal terhelt kölcsön vagy szabad felhasználású? Mindez nemcsak a kötöttségek miatt lehet érdekes, de azért is, mivel ezeknek a kamatai között több százalékpontos eltérés lehet...