2017. május 20., szombat

A STRÓMAN KORRUPCIÓS BRÓKER - A GÁZSZERELŐ MÁR NEM IS SZIMBÓLUM, HANEM MÍTOSZ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Jancsics Dávid
2017.05.20.


A hazai strómanrendszer kiépülése tanulási folyamat eredménye. Orbán első ciklusa volt az előiskola. A 2010 után formálódó struktúra klienscsoportok foglyává tette az államot. Magyarországon olyan viszonyok uralkodnak, amelyekre Európa nyugati felében nincs példa. A neves hazai korrupciókutató, a San Diegó-i Állami Egyetem professzora úgy látja, mai állapotában az állam alkalmatlan a korrupt vagyonelosztás féken tartására. Funkciója, hogy a közpénzt magánvagyonná konvertálja. Jancsics Dávid szerzőtársával, a közelmúltban elhunyt Jávor Istvánnal együtt a hazai korrupciót elemző írásáért az amerikai Academy of Management Public and Nonprofit szekciójának Az év tanulmánya díját kapta.

– A korrupciókutatás sajátos kutatási ág. Nem értelmezhető statisztikai módszerekkel, nem mérhető, mint az időjárás.
– A korrupció – ellentétben más társadalmi jelenségekkel – statisztikai módszerekkel tényleg nem megragadható. Közhely, mégis el kell fogadni: rejtett bűncselekményekről van szó. A folyamat akkor működik, ha mindkét fél nyer rajta valamit, a titkosság a résztvevők érdeke. Emiatt kimutathatatlan, hogy egy-egy országban mekkora a korrupcióban érintett populáció aránya.
– Kollégájával, Jávor Istvánnal írt, díjnyertes tanulmányának terepmunkálatainál a mélyinterjú műfaját választotta. Ez mennyivel pontosabb eszköz?
– Ha az ember hiteles szereplőt talál, aki a dolgokba belelát és hajlandó is információt adni, elég sokra juthatunk. De ebben nincs újdonság. Újságíróként a módszert nyilván ismeri.
– A modern társadalmak kiirthatatlan toposza a korrupció feltartóztathatatlansága. Magyarország korrupt országnak számít?
– Önképe szerint egyértelműen az. És szerintem is egyre rosszabb a helyzet. A Transparency International percepciós indexe azért vitatható (a tisztasági rangsorban az első harmad végéhez tartozunk), mert globális szinteket, korrupciós közérzetet mér. A valószínűség ebben annyi, hogy a korrup­­ciós közérzet és a valóságos korrupció között valami összefüggés mégis van. Nyilvánvaló, hogy ez a felszín. De ebben is tíz éve csúszunk lefelé.
– Az ezredforduló óta kérlelhetetlen politikai harcok folytak. Hevességük az uniós csatlakozás után, 2006-ban járt a csúcsra. A Fidesz az uniós pénzek fölötti ellenőrzést véletlenül sem akarta átengedni.
– Ez valóban felszította a szenvedélyeket. Riválisairól minden politikai résztvevő a legrosszabbat feltételezi. És hamarosan ki is derült, az uniónak nincsenek hatékony ellenőrző mechanizmusai, az újonnan belépő államok pedig képtelenek a szereplőket féken tartani. A csatlakozási folyamat alatt mindenki óvatos volt, a legszebb arcát akarta mutatni. Amikor aztán bekerültünk, azonnal észrevettük, az uniónak nincsenek hatékony korrupcióvédelmi intézményei. A csatlakozott államoknak viszont nagy számban vannak szabálykerülő politikusaik. 2010 után jött létre a state capture-nek (foglyul ejtett államnak) nevezett szerkezet. Baljós jelek már korábban voltak: állami szervezetekbe, intézményekbe (például az ügyészségre) bizonyos csoportok benyomultak. Ez még laza szövésű, esetleges rendszernek látszott. 2010 után, a kétharmad birtokában már nyíltan is megmutatkozott...

KORMÁNYFŐCSERÉT - MOST!

NÉPSZAVA ONLINE 
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.05.20.


Ez itt nem a „monnyonle”-műfaj újabb opusza. Ha politikai knock out is az Európai Parlament döntése, Orbán nem fog lemondani. Hatalmi és anyagi céljai mellett küldetést is érez: hiszi, hogy Magyarországnak arrafelé kell mennie, amerre ő taszigálja.

Tudom, miniszterelnököt választással illik cserélni, az meg nem most van. 2018-ban nem is csupán személycserére volna szükség, nem is csak kormányváltásra, hanem újabb rendszerváltásra, a kül- és belpolitikai, társadalmi, közjogi, gazdasági, sőt morális-kulturális viszonyok újraszervezésére. De a gyors személycsere legalább azt megakadályozhatná, hogy valami végzetes történjen. Már eddig is zsákutcában nyomultunk egyre beljebb, mindennel szemben, ami Európát jelenti. De mostantól nemcsak megúszható közlekedési kihágásokról van szó. Már látszik: az út végén fal van. És mi teljes sebességgel rohanunk a fal felé, hogy ripityára törjük magunkat. Ott ül a kocsiban tízmillió ember, a gyerekeink is. Később alapos szerviz kell majd, valószínűleg új motor is, az össze-vissza kanyaroktól, az agresszív vezetéstől és az esztelen robogástól felfordult gyomrú utasok nyugtatása, gyógyítása. De előbb az életmentő fékezés. Aki eléri a fékpedált, taposson rá, és szállítsa ki a vezetőt!

Most a Fidesz van a legközelebb a sofőrüléshez. A kormánytöbbség ciklus közben is tud miniszterelnököt cserélni, választhat saját soraiból mást is, aki 2018-ig kevesebb kockázatot jelent. Igaz, ez veszélyes is lehet számukra. szétzilálhatja a tábort. Nem lehet kilóra összemérni, mekkora a tehertétel, amit az első számú vezető jelent, és milyen súlyúak a maradása melletti érvek. Átéltem már hasonlót, és nemcsak a 2004-es miniszterelnök-váltás idején. Gyurcsány Ferenc Őszöd után maga kért bizalmi szavazást, és később, a pusztító népszavazási vereség nyomán is felmerült távozása. Nagy különbség persze, hogy ezt vele is meg lehetett beszélni. Akkor úgy döntöttünk: a reformer törekvések teljes feladását jelképezné a menesztése. A világválság berobbanásakor pláne úgy éreztük: stabil kormányra van szükség. Nehéz megmondani, mikor volt igazunk, mikor nem...

SZÜLŐKNEK IS JÁR A FELNŐTT ÜZEMMÓD

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Ur Anita
2017.05.20.


Hát persze, hogy felnőtt vagyok. Felnőttebb már nem is lehetnék a három gyerekemmel. Mindemellett szülőként erősen korlátozódik az ember felnőtt autonómiája, ami természetesen teljesen helyénvaló - egy bizonyos fokig. Mert van az a láthatatlan, megfoghatatlan, de nagyon is érezhető társadalmi elvárás, hogy tégy meg mindent a gyerekedért, biztosítsd számára a tökéletes gyerekkort (tökéletes bioétellel, tökéletes kötődve neveléssel, tökéletes válaszkész attitűddel, tökéletes fejlesztő játékokkal meg tökéletes ovi- és iskolaválasztással). Tökéletes szülőként. Akár a saját magad árán is. De hol vagy te? Te mint felnőtt?

Felnőttség alatt nem a dolog prózai oldalát, a választójogot és a csekkbefizetési kötelezettséget értem; hanem azt a mentális, testi-érzelmi és nagyon is gyakorlati életmódbeli lehetőséget, hogy felnőttnek érezhetem magam. Hogy van saját szabadidőm (nem amikor a boltba ugrok le kenyérért). Hogy van lehetőségem dönteni a nekem fontos kérdésekben (nem arról, hogy a kék vagy a piros macinacit vegyem fel reggel). Hogy csinálhatok olyasmit, ami feltölt és inspirál (nem az, hogy babaruhákat turkálok, ha már kinőtte a gyerek a cuccait). Hogy lehetnek magamra vonatkozó vágyaim és megvalósítandó álmaim (nem az, hogy megdöntöm a mosogatási szintidőmet). Hogy tehetek konkrét lépéseket a vágyaim megvalósítására (nem arra, hogy eljussak félévente egyszer a fodrászhoz).

Gyermekével otthon levő, kisgyermekes anyaként ezt általában mindenki megtapasztalja. Nem állítom, hogy a férfiak nem küzdenek több hasonló problémával, de nekik a munka és annak felnőtt terepe mégiscsak nyújt felnőtt üzemmódra lehetőséget. Abban különbözőek vagyunk, hogy kinek mekkora mértékű igénye van a felnőtt üzemmódra, ez összefügg azzal is, hogy ki mennyire élt a lehetőségeivel tudatosan a gyermekvállalást megelőzően, a szabadidejét, a karrierjét és az álmait illetően. Különbözőek vagyunk ebben is, és ez így van jól. Nekem nagy igényem van az efféle felnőtt működésre és jelentem, én most egész jól állok az ilyen "családos" felnőttséggel. Sokkal jobban, mint az első gyerek születését követően. Kellett hozzá az első két gyerekkel való tapasztalatom és annak tanulságai...

JOGILAG SEMMI PROBLÉMA NINCS A MOMENTUMNAK AZ ORIGÓNÁL VÉGREHAJTOTT AKCIÓJÁVAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: NAVRA LÁSZLÓ
2017.05.20.


Komoly visszhangot és vitákat váltott ki a Momentum csütörtöki akciója, amelynek során Fekete-Győr András bement az Origo szerkesztőségébe, megkérdezni a Momentum tagjairól és magáról a Momentumról cikkeket író Kovács András újságírót arról, hogy mégis miért ír valótlan tények alapján, illetve tényeket hamis színben feltüntetve lejárató cikkeket, és miért nem vállalja azokat a nevével. Az eset politikai minősítésével nem foglalkozom, azt tegyék meg a politológusok. De mivel arról is szólnak a hírek, hogy az ügy miatt akár feljelentés is születhet, a jogi értékelést hasznosnak tartom elvégezni.

Ha az információim helyesek, akkor annyi történt, hogy Fekete-Győr András és két társa elmentek az Origo szerkesztőségébe, ott megkérdezték, hol ül Kovács András, majd odamentek hozzá, és kamerával felvették, hogy milyen válaszokat ad a kérdéseikre. Amikor megkérték őket, hogy távozzanak a szerkesztőségből, akkor ezt megtették, majd nyilvánosságra hozták a felvételt.

Ha ennyi történt, akkor jogilag ezzel semmi probléma nincs álláspontom szerint. Nézzük, mi jöhet szóba!...

ORBÁN TALÁN JOBB VÉLEMÉNNYEL LENNE BRÜSSZELRŐL, HA EGY SIKERES DIKTÁTOR VEZETNÉ

444.HU
Szerző: haszanz
2017.05.20.


Miután Orbán Viktort egyre ritkábban fogadják európai vezetők, erős kontraszt volt látni Pekingben fél- vagy tetőtől-talpig diktátorok között.

A német kancellárral már megszüntek a korábbi rendszeres találkozók, Angela Merkel 2015 februárban járt utoljára Budapesten, szóbahozott kínos ügyeket is. Orbán pedig kétoldalú tárgyalás helyett csak BL-döntőre utazott Berlinbe azóta.

Sokkal kellemesebb tárgyalópartner Orbán számára az orosz és a török elnök.

A mostanra szokásos éves megbeszéléseken túl egyre gyakrabban keresi egymást, akár csak telefonon, az orosz elnök és a magyar miniszterelnök. Orbán például most Pekingben is beszélgetett Vlagyimir Putyinnal egy jót. Ezt Orbán Viktortól tudjuk, aki így mesélt a köztévé riporterének az orosz elnökkel folytatott eszmecseréről: „hosszabban beszéltem vele néhány világpolitikai és világgazdasági kérdésről, orosz–magyar kapcsolatokról nem kellett beszélnünk, mert a legfontosabb kérdés, ami a paksi fejlesztés, az jó úton, a maga rendje és módja szerint halad”. Miben is lenne nézeteltérés Orbán és Putyin között ha mondjuk a demokráciafelfogás, emberi jogok, a civil szervezetek, a sajtószabadság vagy a CEU-ellehetetlenítése a téma?...

ORBÁN AZZAL HENCEGETT KÍNÁBAN, HOGY HASÍT A MAGYAR GAZDASÁG, PEDIG DEHOGY...

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.20.


Messziről jött ember azt mond, amit akar – tartja a mondás, ám nem hinnénk, hogy a kínai vezetés nem nézett utána a magyar gazdaság állapotának azelőtt, hogy Orbán Viktor az ázsiai szuperhatalom területére tette a lábát. A magyar kormányfő szerint ugyanis Kína azért akarhat velünk üzletelni, mert ha ránéznek a számainkra, azok jól mutatnak. Van minden, gazdasági növekedés, munkanélküliség csökkenése, no meg unortodox csodavárás. A helyzet viszont az, hogy enyhén fogalmazva is halvány a magyar gazdasági teljesítmény, és a kínaiak valószínűleg ebben látják a nagy lehetőséget.

Orbán Viktor már a látszatra sem ad, ha külföldön jár. Brüsszelben hadakozik a szerinte hanyatló nyugat politikai elittel, ám ha egy olyan illiberális állam területére teszi a lábát, ahol az emberi jogokkal nem sokat foglalkoznak, ahol az ellenzéki vezérek börtönbe tuszkolása napi rutin, és ahol a korrupciót maga az állam irányítja, ott nem fukarkodik a dicsérő szavakkal. A Kínai Népköztársaság felső vezetése szimpátiájának megnyerése érdekében még arra a finoman szólva is gyomorforgató gesztusra is hajlandó volt, hogy az 1989-es tüntetést vérbe fojtó hatalom emlékművénél tisztelgett a Tienanmen téren. Nem először köpte látványosan szembe önmagát, korábbi elveinek elárulásával azonban már itthon sem foglalkoznak sokan, hiszen Orbán bárkivel üzletel, ha kellő politikai és gazdasági profittal kecsegtet a biznisz.

Az a kijelentése azonban megér némi korrekciót, mely szerint a kínaiak a jó gazdasági eredményeink miatt látnak fantáziát az együttműködésben. Ha így lenne, legalább ötven ország tülekedne előttünk jóval nagyobb eséllyel a kínai befektetők kegyeiért. Kína azonban épp a gyenge pontokat keresi, olyan gazdasági expanziós politikát folytat, amelybe nem férnek bele egyenrangú, de legalábbis erős gazdasági partnerek. Az ázsiai szuperhatalom nem véletlenül célozza Afrika és Dél-Amerika nem túl acélos gazdaságait, és szerez érdekeltségeket ott, ahol vannak természeti kincsek, ám nincs tőke és szakértelem. Ha ilyen fénytöréssel nézzük a kínai-magyar bratyizást, az nem vet ránk túl jó fényt...

CARAMEL: A LEGTÖBBSZÖR A HITTAN TANÁRUNK VERT MEG

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.05.20.


„Nem a sorsom ellenére, hanem a sorsommal együtt vagyok az, aki vagyok” – állítja életrajzi kötetében Molnár Ferenc Caramel énekes-dalszerzõ, akivel a Hetek című közéleti hetilapban olvashatnak interjút. Pápai Joci eurovíziós szereplése, valamint saját, Megasztár-beli indulása mellett arról a családi háttérről is, ahol Caramel felnőtt.

“Nem akartam továbbvinni azokat a mintákat, amiket gyerekkoromban láttam: mindenhol az erőszak uralkodott” – mondta ezzel kapcsolatban Caramel a Heteknek, hozzátéve: „nekem húsz év még nem volt elég ahhoz, hogy minden rossz beidegződést le tudjak vetni magamról, akár viselkedési formákat, akár lobbanékonyságot, akár félelmeket (…) van ebben meló is, nemcsak elhatározás”. A változásra Caramelt kislánya is inspirálja. „Nagyon odafigyelek, hogy a kislányommal véletlenül se bánjak úgy, mint ahogy velem bántak annak idején” – mondta erről az énekes. „Egy gyereket egy rossz szó, egy pofon, a kiközösítés az élete végéig el tud kísérni” – tette hozzá.

„Ahonnét én jövök, az egy igazi cigánytelep, amit úgy is kell elképzelni: putrik, földutak, döngölt padló a házakban, óriási szegénység, munkanélküliség. Ránk, cigány gyerekekre az iskolában mindig azt mondták, hogy koszos cigány, nem fogod semmire vinni, börtönben fogsz kikötni. Gyakran meg is vertek minket a tanárok. Így aztán sokan közülünk börtönbe kerültek, prostituáltak lettek, vagy drogok, balhék miatt fiatalon meghaltak – mesélt gyerekkoráról a Heteknek Caramel, akit a legtöbbször hittan tanára verte meg az iskolában. „Szó nélkül odajött hozzánk a folyosón, és akkora pofont adott, hogy orrunkon, szánkon dőlt a vér. Így aztán menekültem az iskolából is, otthonról is, és ilyenkor hol köt ki az ember? Az utcán, a hasonló sorsú haverok között. Szerencsém volt, hogy én eléggé antiszociális voltam, mert szégyelltem az otthoni körülményeimet, ezért nem nagyon barátkoztam senkivel” – emlékezett vissza.

A teljes interjú a Hetek legfrissebb számában olvasható.

ERKÖLCSI ÓBÉGATÁSOK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.19. 


Azt olvasom mindenhol, hogy a Momentum nem tette jól. Hiba volt. Ártottak. Mármint azzal, hogy "betörtek" az Origo szerkesztőségébe.

Hát nem is tudom. Megnéztem a videót, nem láttam "betörésre" utaló jeleket. Fogalmam sincs, miképpen jutott be Fekete-Győr András a szerkesztőségbe, de vannak emlékeim, dolgoztam néhányban, némelyiket még vezettem is, egyikbe sem kellett betörni. Csak azért mondom, mert azt én is hibának tartanám, ha plafonba eresztett géppisztoly sorozattal félemlítették volna meg az Origo személyzetét. Semmi egyebet nem tartok hibának. A jónevű portál különben tisztességes újságírója szerint "...Ennek eldöntése, hogy mi számít kórháznak vagy kaszárnyának – azaz propagandának vagy médiának – azonban nem a Momentum feladata. Pontosabban: egyik pártnak sem feladata." Ez aztán a szentencia. Hanem kinek a feladata? Jó, persze, én szoktam mondani, egy pártnak egyáltalán nem volna szabad, hogy bármi feladata legyen, de amíg nem valósul meg az ideális társadalom, amiből eltűnnek a politikusok és a pártok, addig a pártoknak mennyivel kevésbé a feladata egy ilyen kérdés eldöntése, mint bárki másnak? Tessék nekem megmondani, kinek a feladata? Ki van erre felhatalmazva? Miért tetszik kinyilatkoztatási szinten beledumálni valamibe, ami még bölcs öreg embereket is elgondolkodtat? Miért tetszik adni a lovat a fasiszta kommunizmus alá, miért tetszik megerősíteni őket abban, hogy ezúttal nekik van igazuk, mikor ezúttal sem azért nincs igazuk, mert az eleve lehetetlen, hogy bármikor igazuk legyen, hanem mert a Momentum helyesen cselekedett! Ebben a pipogya, beszari közéletben, ahol magukat liberálisnak képzelő, gyáva nullák képzelik úgy, hogy ők megmondhatják, mi a teendő (mint tudjuk, szerintük egyáltalán nincs teendő), végre valaki tett valamit. Egyedül (egy operatőr kíséretében) bement egy náci bagázs odújába, és föltett kérdéseket. Egy, a liberálisoknál is gyávább, hebegő, sápadt gerinchúrosnak.

A fene egye meg az úgynevezett véleményformálókat. Akik hülyeségeket írnak, hülye mondatokat mindenféle ostoba klisé alapján, ismételgetik a baromi közhelyeiket, pedig csak egy pillanatra kellene elgondolkodni: tényleg mindennek úgy kell működnie, ahogyan hülye véleményformálók azt évtizedek óta meghatározzák? És aminek a csúti rablógyilkos a szapora következménye? Nem kellene végre befogni? Hátha ezek a gyerekek végre tesznek valamit.

A MOMENTUM RENDET VÁG A MÉDIÁBAN

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Eszes Beáta
2017.05.20.


Orbáni módszerekkel, a hatalmi ágak szétválasztását nem értve, tesztoszterontól vezérelve nehéz bizalmat keltenie a Momentumnak a demokrata nézetű szavazók körében.

A Momentum Mozgalom korábban már utalt arra – akkor az álhírek és külföldi propaganda kapcsán – hogy szeretnék megrendszabályozni a médiát, különösen a külföldit. Akkor még hozzáfűzték, hogy természetesen az alkotmányos rend keretein belül maradva, valahogy akkor még érezve, hogy a politikai szereplők fellépése a média ellen esetleg beleütközhet valamely törvényekbe, ne adj’ isten az alkotmányos rendbe is.

A média megrendszabályozásáról februárban írtak, márciusban párttá alakultak, tehát hivatalosan is a hatalom elnyeréséért aspiráló erővé váltak, majd májusra már eljutottak odáig, hogy személyesen intézkedtek egy szerkesztőségben: Fekete-Győr András, a Momentum párt elnöke külön egyeztetés nélkül bement egy online média, az Origo szerkesztőségébe, mert a párt egyik tagjának személyes hátteréről leírtak valamit. A Momentum fel is vette videóra , ahogy a pártelnök megkeresi a cikk szerzőjét személyesen, intézkedik, számon kér. A videofelvételhez engedélyt nem kértek a jelenlévőktől, egy magáncégnél.

Nehéz eldönteni, mi a megdöbbentőbb: az akciót lájkolók igen magas létszáma, köztük általam demokratáknak hitt személyek, volt kormánypárti képviselők, vagy maga az eset. Az Index is megírta az esetről a kritikáját, ők csupán a „politikai demonstráció” stílusát kérték a Momentumon számon. Meglepő, hogy épp a média egy másik képviselője nem fogalmazta meg a lényeget:

Mit akar befolyásolni, számon kérni a politikai képviseleti hatalom a médiában?

Mi dolga egy intézkedéssel a politikai képviseleti hatalomnak az őket kontrollálni hivatott médiánál?

SZÁNDÉKOSAN FÉLREÉRTELMEZIK AZ ISZTAMBULI EGYEZMÉNYT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Apostol Klaudia és Páli Zoltán
2017.05.20.


Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség hazugságokat terjeszt az Isztambuli Egyezményről. Az LMP ifjúsági szervezete szerint a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés szükségességét vonja kétségbe az, aki le akarja beszélni a kormányt az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról.

Az IKSZ zavaros ideológiai magyarázatai valójában megakadályoznák a kormányt abban, hogy átfogó intézkedéseket tegyen a nők elleni erőszak felszámolására. A Lehet Más a Jövő arra kéri a kormányt, még a tavaszi ülésszakban ratifikálja az Egyezményt.

Tele van valótlanságokkal az ifjúsági kereszténydemokraták közleménye. Azt állítják, hogy az Isztambuli Egyezmény csak "látszólag" lép fel a nők elleni és családon belüli erőszakkal szemben, a valódi célja "a hagyományos családmodell lebontása az európai országokban." Szerintük az egyezmény elvetné a biológiai nemek fogalmát, "többé senki sem lenne egyszerűen férfi vagy nő, hanem a végtelen számú, mesterségesen kreált genderkategória egyikébe tartozna. Felülírná ez a magyar alaptörvényt is, amely szerint a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatából áll."

Az IKSZ biztosan a kormánylobbista Alapjogokért Központ minapi közleményéből meríthetett ihletet, mert abban is pontosan ezek a félrevezető állítások szerepeltek. Egyik szervezet sem olvashatta el az Egyezmény szövegét, mert abban az áll, hogy annak célja "a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak megelőzése, üldözése és megszüntetése", "a nők és férfiak közötti tényleges egyenlőség elősegítése, a nők helyzetének megerősítése révén". Vagy súlyos szövegértési problémái vannak annak, aki úgy értelmezi ezt, mint a biológiai nemek fogalmának elvetését, vagy nem ért egyet a nők helyzetének megerősítésével.

Az is félrevezetés, hogy az Egyezmény "a nemi alapú és kapcsolati erőszak női áldozataira koncentrálva figyelmen kívül hagyja a férfi áldozatokat, a fiúgyermekeket is." Az Egyezmény kapcsolati erőszak definíciója kiterjed a férfi áldozatokra is, ugyanakkor tény, hogy a kapcsolati erőszak aránytalanul érinti a nőket. A tényekkel vitatkozik az, aki ezt kétségbe vonja. A BM adatai szerint 2016-ban a partner vagy volt partner által elkövetett erőszakos bűncselekmények 89,8 százalékában nő volt az áldozat. A partner vagy volt partner által elkövetett erőszakos, halált okozó bűncselekmények 80 százalékában volt nő az áldozat. A kapcsolati erőszak női sértettjeinek aránya pedig 92 százalék volt 2016-ban.

Az Egyezmény teljes összhangban van az Alaptörvénnyel, amely kimondja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a nőket. Hasonlóan, a hazánk által is ratifikált, a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló CEDAW Egyezmény is olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek a nők hátrányos megkülönböztetésének felszámolását célozzák.

Felháborítónak tartjuk azt, hogy az IKSZ zavaros, és tényszerűen az egyezmény szövegének elolvasásával cáfolható ideológiai beakadásból gátolná azt, hogy a hatóságok a magyar nőket ért erőszakkal szemben hivatalból eljárjanak. Ez sem a keresztény értékekkel, sem a magyar emberek jó érzésével nem egyeztethető össze, és tulajdonképpen kijelenthető, hogy az Ifjú Kereszténydemokraták a bűnelkövetők partjára helyezkedik...

SERES: RENDSZERSZINTŰ FENYEGETÉS

HVG.HU - NYÜZSI
Szerző: Seres László
2017.05.19.


Ne finanszíroztassuk többé az európai adófizetőkkel ezt a korrupt, diszfunkcionális és mélyen etatista vircsaftot. Vélemény.

Ha már a fél világ ellenünk fordul, ha már a saját néppárti barátainkban sem bízhatunk, ha már mindenki olyat kér rajtunk számon, amihez abszolúte semmi közük, ráadásul az összes bevett metaforánkat már elsütöttük, akkor még mindig ott van hű szövetségesünk, a kecskeméti német autógyár.

"Egy erős, biztonságos, önbizalomtól duzzadó Európára volna szükség, ami olyan megbízható, biztonságos és gyors, mint egy Mercedes" – helyezett el termékmegjelenítést a magyar miniszterelnök a Daimler közgyűlésén, éppen egy nappal azután, hogy az Európai Parlament arra emlékeztette a kormányt a maga keresetlen eszközeivel: véletlenül sem ilyen Európát akar, hanem lehetőleg semmilyet.

Jó, ez így nem teljesen igaz, de a sajtószerte "atombombának" nevezett, szigorú változatú EP-határozat nagyon is megállapítja, hogy Magyarországon súlyosan romlott a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok helyzete, a Fidesz-kormány aláássa a közös európai értékeket, vissza kéne vonnia a Lex CEU-t, a Lex Civilt, a menedékkérők karanténba zárását, és arra kéri az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot, hogy jelentésével készítse elő szépen a 7-es cikkelyt, benne az ország szavazati jogának esetleges megvonásával. Nem tudom, min csodálkoznak, de hogy csodálkoznak és értetlenkednek, az biztos, mert ilyenkor mindig sorosoznak.

A miniszterelnök hasonlatánál maradva: azért nehéz úgy biztonságot, erőt és önbizalmat várni egy autótól, ha előtte szétbarmoljuk a motorját, dízelt tankolunk bele 95-ös helyett, lelopjuk a kerekeit, meg mindent, ami mozog, kicsit még el is elsüllyesztjük, és közöljük, hogy elmegyünk a falig, Hajrá, Magyarország...

FOGY A LEVEGŐ TRUMP KÖRÜL, BENNE VAN A SLAMASZTIKÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hajnal Éva
20017.05.19.


Úgy tűnik Donald Trump amerikai elnök nagy eséllyel egy éven belül kicsinálja magát, pedig ezt még mi sem gondoltuk volna, hogy ez ilyen gyorsan megy. Nem hiába, hát hatékony ember az amerikai elnök, azt hiszem ez tetszhetett benne a szavazóinak is. Na de, félretéve a tréfát, már Trump közvetlen közelében lévő, belső tanácsadói is arra próbálják rávenni az elnököt, hogy minél hamarabb fogadjon fel egy olyan külsős, nem a kormány által alkalmazott ügyvédet – ha már gyámja nem igen lehet az amerikai elnöknek -, aki kellőképpen gyakorlott és a washingtoni körökben is járatos, tekintettel az állítólagos “moszkvai kapcsolatok” vizsgálatra, ami Trump akaratával ellentétben továbbra sem egy elhaló kísérlet a hatóságok részéről. Minderre egyébként azért került sor, mert az amerikai igazságügy felkérte Robert Mueller new yorki különleges ügyészt, a már fent említett moszkvai kormány és a Trump kampány közötti feltételezett szálak felderítésére, miután Trump kirúgta James Comey FBI igazgatót, aki addig az ügyet vitte.

Amikor az amerikai igazságügy intézményi szinten közbe lép az már egy kellőképpen komoly szint, ami könnyedén okozhatja az elnök vesztét, volt erre már példa korábban. Nem beszélve a kinevezett különleges ügyészről, aki ebben az esetben kívülállóként dolgozik az ügyön. Ez azt jelenti, hogy a kongresszusi vizsgálattal ellentétben ő akár büntetőjogi intézkedést is tehet, így nyilvános vagy privát tanúvallomást kérhet magától az elnöktől is és Trump igazságszolgáltatást akadályozó lépéseit, rendelkezéseit is vizsgálhatja. Munkája során ügyészként nem része a kormányzati vagy hivatali utasítási láncnak, nem áll a tárca napi felügyelete alatt, viszont a minisztérium magyarázatot kérhet tőle és kinevezettként ugyan fel is mentheti őt. Ám Mueller kirúgására nem valószínű, hogy sor fog kerülni, ugyanis az elemzők szerint az őt kinevező igazságügyiminiszter-helyettes, Rod Rosenstein nem fog hülyét csinálni magából azután még egyszer, hogy Trump megszívatta őt is az FBI-főnök James Comey kirúgása utáni kommunikációs kavarása során, miután úgy tett, mintha ő ösztönözte volna az FBI igazgatójával kapcsolatban hozott döntését.

A jelenlegi események nem vetnek túl kedvező fényt Trumpra és joggal tartanak Trump közvetlen környezetében a tanácsadók attól, hogy milyen következményei lehetnek ennek a vizsgálatnak. Az amerikai elnök szövetségesei aggódhatnak is, miután kiderült, hogy a múlt héten eltávolított James Comey FBI igazgató elég részletes feljegyzéseket készített az amerikai elnökkel folytatott beszélgetéseikről. Korábbi jogi eljárások során az amerikai bíróságok az FBI ügynökeinek a feljegyzéseit bizonyítóerejű, hiteles dokumentumokként kezelték és elfogadták azokat. Nagy valószínűséggel ez most sem lenne másképpen, tekintettel az amerikai jog precedensteremtő jellegére...

VÉGTELEN KALANDOK EGYIPTOMBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Gábor
2017.05.20.


Egyiptom sok magyar egyik kedvenc úticélja, ami nem csoda, hiszen varázslatos országról van szó. Más azonban egy-két hétre nyaralni menni, és megint más rendszeresen visszajárva közelről megismerni az ott élőket, a hagyományokat, ételeket, kultúrát. A rutinos blogolvasók talán már ennyiből is rájöttek, hogy ma folytatódnak Gábor kalandjai, aki Libanon, Jordánia, és Kazahsztán után most Egyiptomról mesél. A jó szórakozás és a sok érdekes kép ezúttal is garantált!

Afrika… Nagy biztonsággal ki merem jelenteni, hogy ez a szó az emberek döntő többségénél valamilyen érzést biztosan generál. Lesznek olyanok, akikben kellemes, pozitív érzéseket ébreszt és természetesen lesznek olyanok, akikben pont az ellenkezőjét.

Én ezt természetesnek gondolom, szerintem Afrika a végletek kontinense. Azt is gondolom, hogy alapvetően az embereknek nincsenek közömbös érzéseik az élet egyetlen területén sem.

Csak EQ és IQ kérdése, hogy az adott személy hogyan kommunikálja vagy befolyásolja gondolatait, de alapvetően az érzelmeket „nulla vagy 1” kategóriába sorolom - „bejön”, vagy „nem jön be”. Afrika is ilyen és nekem bejön.

Elsősorban azért jön be, mert szüleimmel három évig éltünk Addisz Abebában a 80-as évek elején és nagyon kellemes emlékeim vannak. Valószínűleg apukámtól vettem át a fotózás iránti érdeklődésemet, ő is sokat fényképezett, így előkerült pár kép abból az időszakból...

KERESZTRE FESZÍTÉS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.05.20.

„....nem a vagyonból lesz az erény, hanem az erényből a vagyon és minden más jó az ember számára, a magánéletben is a közéletben is.” (Socrates: Védőbeszéd)

E hét és talán az egész hónap legfontosabb politikai eseménye az, hogy szerdán döntött az Európai Parlament arról, hogy megbízást ad az illetékes szervezetnek arra nézve, hogy készítse elő a Magyarország ellen megindítandó a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást. Ezt méltán nevezhetjük történelmi eseménynek is, mert korábban egyetlen tagállam esetében sem indítottak hasonló eljárást. Magyarország volt tehát az az első nemzetállam, amelyiknél kipróbálhatják azt, hogy az elméletben megfogalmazott intézkedés a gyakorlatban hogyan működik, egyáltalán működik-e és ha igen, akkor az eléri-e a kívánt hatást. Egy dolgot azonnal le kell szögeznünk: ez a 7. cikkely olyan retorziót helyez kilátásba, aminek nyomán az adott tagországot meglehetősen komoly hátrány érheti azért, mert nem az Uniós elhatározott céloknak és feladatoknak megfelelően cselekedett. Itt fontos hangsúlyozni azt, hogy az Unió által itt és most célszerűnek tartott viselkedésmódot kívánják ezzel a módszerrel kikényszeríteni a tagállamoktól, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy perspektivikusan helyes döntés születik.

Ennek a szerdai döntésnek pedig megvoltak az előzményei, hiszen nem is olyan régen Orbán Viktor miniszterelnököt citálták az Európai Parlament ülésére, ahol szembesítették azzal, hogy komoly aggályok merültek fel a hazai jogállamiság és demokrácia helyzetével kapcsolatban. Ezt a kormányfő tekinthette volna egyfajta komoly figyelmeztetésnek, aminek nyomán szakítani kellett volna a kifogásolt cselekmények további folytatásával. Fontos hangsúlyozni azt, hogy ezt a jelzést nem csupán az ellenérdekelt baloldali és liberális pártok képviselői, hanem a saját pártcsaládjának, tehát az EPP képviselői is megejtették, amit már csakugyan komolyan kellett volna vennie. Ennek ellenére, mintha mi sem történt volna, győztes hadvezérként tért haza, és tovább folytatta mindazokat a cselekményeket, amit korábban elkezdett. De egy még korábbi előzménye is adott volt, mégpedig az ún. Tavares-jelentés megtárgyalása, ahol Orbánt megint pellengérre állították. Akkor sikerült ebből is kikecmeregnie, hiszen az EP csupán ajánlásokat fogalmazott meg hazánk számára, amit a miniszterelnök simán lesöpört az asztalról. Mindezekkel csak azt akarom mondani, hogy nem előzmények nélküli volt a szerdai esemény, amit lehetett volna derült égből villámcsapásként értékelni és ezáltal az Uniónak egyfajta támadásának beállítani. A mostani eseménnyel kapcsolatos „sorosozás”-nak így semmi ereje sem lehet, mert nem először foglalkozott az EP hazánk jogállamiságának és demokráciájának helyzetével, amikor is Soros György a képbe sem kerülhetett volna...

MAGYARORSZÁGÉRT AGGÓDIK A BEFOLYÁSOS NÉMET KONZERVATÍV LAP - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.20. 


Veszélyben a magyar demokrácia - írja a Die Welt, de a lengyelek közben már kezdik kapisgálni, hogy nem jött be a nagy populista áttörés terve. Az ördög ügyvédje - portré Kovács Zoltánról.

Die Welt

Magyarországon veszélyben van a demokrácia. Erre figyelmeztet vendégkommentárjában Karl Pfeifer osztrák újságíró, akinek az élete évtizedek óta szorosan kapcsolódik az országhoz. Már 1943-ban üldözött kisgyerekként magyar földön át menekült Palesztinába. Most azonban csalódott a Lex CEU és a civil törvénytervezet miatt, mert az súlyos csapást jelent a demokratikus értékek számára. Orbán Viktor és a Fidesz ily módon akarja elhallgattatni az utolsó független hangokat és azonosítani a potenciális bírálókat. Az európai törvények semmibevételével, a civil társadalom és a demokrácia rovására, egy uniós tagállamban. A kérdés ezek után, hogy ki jelöli ki végre a korlátokat a kormányfő számára? A német vezetés csendben van és az uniónak passzolja át a felelősséget, ám az EU pénzt ad nyakló nélkül, csak éppen hagyja, hogy a hatalom lábbal tiporja a szervezet értékeit, normáit.

Ami Magyarországon évek óta történik és napjainkban tetőzik, az egyre inkább a legsötétebb időkre emlékeztet. A médiát szinte teljes egészében a kabinet ellenőrzi, tudatosan gerjeszti a félelmet az idegenekkel, menekültekkel, zsidókkal, a külföldiekkel szemben. Hirtelen ők a felelősek minden olyan bajért, amit a kormány nem tud megoldani. A faramuci Fidesz-logika szerint ezért van szükség az új törvényre, amely leginkább Soros György alapítványai ellen irányul. Az üzletemberből az első számú közellenséget kreálták. Merthogy az általa támogatott emberi jogi szervezetek bírálják a hatalmat. Azon kívül Soros zsidó, aki az állami sajtó szemében a nemzetközi pénztőke világméretű összeesküvésének része. A szóhasználat nem véletlen. Ha az Európai Néppárt továbbra is védelmezi Orbánt, akkor felelősség terheli azért a katasztrófáért, amibe a miniszterelnök vezeti az országot. És ugyanez vonatkozik Németországra is, ha továbbra sem szólal meg. Öt perccel vagyunk 12 előtt. De utána senki senki se mondja, hogy nem látta, mi készül. Erre már túl sokan hivatkoztak a korábbi évtizedekben.

Guardian

A lap úgy látja, hogy Lengyelországban változik a hangulat Macron győzelme után. Az ország vezetése ugyanis érzékeli, hogy elmaradt a populista áttörés Európában, a szövetséges britek viszont távoznak, így Varsó némiképp elszigetelve érzi magát. Attól fél, hogy az összefogáspárti nyugati program védekezésre kényszeríti a kontinens keleti felét. Ráadásul az új francia elnök többször is nyíltan bírálta a lengyeleket a demokratikus normák megsértéséért, a menekültek befogadásának elutasításáért. A politikus nem bocsátotta meg, hogy a lengyel külügyminiszter januárban találkozott és kezet rázott Le Pennel. A választások óta azonban békülékenyre váltott a hangnem, ám nem kizárt, hogy Macron komolyan gondolta, amit a kampányban mondott a közös értékeket megszegő lengyel fél megregulázásáról. A Bizottság közben újra fenyegetőzik a migránsok ügyében, ám Varsó nem mutatja jelét, hogy változtatna álláspontján. De nem kíván frontálisan szembemenni Párizzsal, mert igencsak szüksége van a közösségi támogatásokra a következő pénzügyi időszakban is...

HÁT HISZEN BÖZSI NÉNI IS MEGMONDTA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.19.


Majdnem felrobbant az agyam Schmidt nagysága NER-ideológus 5400 szavas közpénzmédiás, közpénzből fizetett blogján megjelent esszéje fölött (egy hős vagyok, elolvastam az egészet), amelyben a 888-Pestisrácok tengely színvonalán migránsozik, sorosozik és kvázi mintegy nácizza a németeket, de aztán jött a péntek délután híre balról, úgyhogy kicsit elodázom az örömöket.

A Bözsi néni fogai kerítésén nem oly régen kiugrándozott torz igazságon és szívfájdalmon felbuzdulva, Gyurcsány Ferenc atyai magyarázatai és rosszallása által kísérve, az MSZP végre benyújtotta a jövő évi költségvetéshez a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló javaslatot. Botka László nem csak úgy bele a vakvilágba ígérgette két napja, hogy kormányra kerülése esetén tuti, hogy megcselekszi. Az MSZP pedig egyszerűen nem győzte kivárni, hogy kormányra kerüljenek. A Tóth Bertalan frakcióvezető által jegyzett képviselői indítványról Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke tájékoztatta a sajtót mondván, hogy

az MSZP nem megy el szó nélkül amellett, hogy ma Magyarországon emberek százezrei élnek nyomorban.

Úgy gondoltam, Korózs Lajos iránti minden tiszteletem mellett (és ezt komolyan gondolom), én sem mehetek el szó nélkül emellett a javaslat mellett még akkor sem, ha az általa felsorolt adatokban nincs okom kételkedni:
  • több mint 71 ezer ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot,
  • 148 ezren vannak azok, akiknek a nyugellátása nem éri el az 50 ezer forintot,
  • 331 ezernél több ember van, akinek a különböző járadéka nem éri el az 50 ezer forintot.
Hogy van fedezet a 13. havi nyugdíjra, afelől sincs kétségem. Korózs szerint ugyanis a napokban derült ki, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 637 milliárd forint adótartozást engedett el, az Eximbanknak a keleti nyitásra több száz milliárd forintot biztosítanak, Rogán Antal minisztériuma több mint 20 milliárd forintot költhet el, tízmilliárdok jutnak kisvasútra, lőtérépítésre, a Miniszterelnökség Várba költözésére több mint 200 milliárd sem probléma.

Tehát van pénz lóvéra. Értem. Azt mondjuk kevésbé, hogy adótartozásból hogyan lehet nyugdíjakat fizetni, de ez bizonyára csak a szerencsétlen megfogalmazás miatt félreérthető. Gondolom, a képviselő úr azt szerette volna közölni, hogy ahol ekkora nagyságrendű összeget enged el a NAV, ott a 272,5 milliárdos kiadással járó 13. nyugdíjba sem halnánk bele.

Elismerem, hogy amennyi pénznek az elmúlt hét évben a seggére vertek, akár 18. havi nyugdíjra is futotta volna. Ezzel együtt ez a demagóg baromság a párját ritkítaná, ha lenne neki párja. De nincs. Ez az abszolút értékű demagógia, és elég szomorúan tapasztalom, hogy az MSZP vajmi keveset tanult az elmúlt nyolc év utáni elmúlt hét évből. És egyáltalán nem Harrach Pétertől, netán Hoffmann Rózsikától irigylem a 13. havi nyugdíjat, csak egyszerűen nem bírom felfogni, hogy soha a büdös életben nem lendülünk túl már ezen a nyugdíjasháborún? Tényleg ez az alternatíva a Fidesz országlására? Hogy demagógiában mindenáron meg kell próbálni leverni őket? Hogy ki tud a másiktól nyugdíjasokat elhódítani, mert nem fékeket és egyensúlyokat ígér nekik, nem jogállamot, meg ilyen szarokat, hanem 13. havi nyugdíjat?

Ebben az országban nem emberek százezrei, hanem milliós nagyságrendben nélkülöznek és élnek szegénységben, nyomorban. Megjegyzem, ezek közül olyanok is bőven, akik aktívak, dolgoznak (=dolgozói szegénység), akik kvázi az adójukból tartják fenn a nyugdíjrendszert, és akikről már minden lehetséges bőrt lehúzott a kormányzat. Nem lehetne legalább egyszer, hogy ne a rövidtávú, szavazatvásárlási szándéktól messzire bűzlő javaslatokon mesterkedjenek, amelyek álságosságban le akarják körözni a Fideszt, hanem mondjuk tényleg alternatívát kínáló megoldások kidolgozásán fáradozzanak?

Értem én, hogy a nyugdíjasok képezik a legaktívabb szavazóréteget, ezért a Fideszhez hasonlóan az MSZP is úgy gondolja, hogy a feneketlen primitivizmus terepén érdemes tapogatózni, hát hiszen Bözsi néni is megmondta, hogy lehetne minden évben miniszterelnökválasztás, mert akkor emelik a nyugdíjakat. A 13. havi nyugdíj az alternatíva a Fidesz pusztítására? Biztos, hogy nem felül kellene emelkedni a mocsáron, mindenáron meg kell mártózni benne? Mi lenne, ha mondjuk valami életképes javaslattal állnának elő esetleg a munkából, bérből élők jövedelmeinek felzárkóztatására, és ha ez a réteg többé-kevésbé élvezi a létbiztonság örömeit, akkor emeljük a szociális juttatásokat? Mert így van értelme.

De ha már szociális juttatások: mi lenne, ha első körben azokról az idős emberekről gondoskodnának, akiknek senkijük nincs, akiknek jövedelmük sincs, akik a saját mocskukban fetrengve halnak éhen vagy fagynak meg télvíz idején? Vagy ők az MSZP számára sem jelentenek szavazóbázist, pont úgy, mint a Fidesznek?

DERŰ ÉS SZABADSÁG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.20.


Sheldon:
„A kínaiak azt mondták, ez a legnagyszerűbb dolog a Kommunista Párt óta. Azt hiszem, a Kommunista Párt utasította őket arra, hogy ezt mondják. Szeretem Kínát, ott tudják, hogyan kell rendet tartani.”

Miniszterelnök úr világot látni volt a messzi Kínában, és úti élményeit meg is osztotta a széles közönséggel szokásos pénteki szeánszán, és bár ne tette volna. Mielőtt azonban elmerülnénk a zakkant lélek tobzódásában, nem árt figyelembe venni, hogy miért utazgat egzotikus vidékekre minduntalan.

Egyszerűen nincs érkezése máshová menni. Az amerikai kirándulás már nem opció, és másutt sem látják szívesen. Van neki a V4-e, ami egy rossz galeri, amely főleg a két bandavezérrel – úgymint lengyel-magyar hű cimborák – az élen úgy viselkedik – hogy képes beszéddel éljünk -, mint tahó kamaszok, akik terrorizálják az egész lakótelepet.

Vagy, hogy Váncsa örökbecsű megfogalmazásával éljünk, beengedtük őket a klubba, de belehugyoznak a zongorába. Most, hogy Párizs is elesett, szűkül a kis hugyos játszótere. Itthon riogathat, másutt nem annyira, ezért elment megnézni a Mennyei Béke Terét, hogy nagy tudásokkal vértezetten térjen meg az övéihez, és hülyeségeket dumáljon.

Nagy bölcsen azt mesélte, hogy: “A kínaiak derűsebb emberek. Filozófiai gondolkodásuk középpontjában a harmónia, a harmóniára törekvés áll. Ehhez képest Nyugaton meg van a szabadságra törekvés, ami mindig konfliktushoz vezet. A szabadságot veszélyeztető dolgok miatt folyamatosan alarmírozott állapotban van az EU.”

Ha jól értem, itt mintegy filozófiailag állítódott szembe a derű és a szabadság, amely kettős közül miniszterelnök úr a vigyorgást választja a csak gondokkal terhes, és voltaképp megfoghatatlan, ezért számára értelmezhetetlen szabadsággal szemben. Ezek nem dakota lovak, innen eredhet a baj, de azért segítsünk neki...

ÜGYESEN ÚGY PRIVATIZÁLTÁK A PÁRIZSI UDVART, HOGY PAPÍRON KÖZÖSSÉGI TÉR MARADT

444.HU
Szerző: Szily László
2017.05.19.Állunk az egykori Párizsi udvarban, ahol valaha buján cirádás öntöttvas és vörösréz ornamentika váltakozott poros kirakatokkal és színes díszkővel, de ahol most éppen poros nyersbeton váltakozik a fémcső állványzattal, rengeteg félig átlátszó ipari fóliával és még sokkal több OSB-lappal, és egyszerre csak megvilágosodom.

Eddig ugyanis nem értettem, hogy mi értelme volt sajtóbejárást szervezni egy építkezésre, ami pont annál a nem túl szexi fázisánál tart, amikor Budapest egyik legkülönlegesebb, háremhez illően buja, orientális stílusú eklektikus belső tere úgy néz ki, mint egy félkész mélygarázs.

A felfedezésem azért nem igényelt Hercule Poirot-hoz illő éleslátást: a beruházó azért kürtölte össze a magyar sajtót, mert a Magyar Narancs április végén nagy cikkben írta meg, hogy a belvárosi önkormányzat olyan szerződést kötött a Párizsi udvart megvásárló jordán befektetővel, ami szerint a mindig is közösségi térnek számító passzázst a hotel tulaja nemcsak tulajdonjogilag birtokolja, de ahhoz is joga van, hogy minden este bezárja a nagyközönség előtt, illetve évente legföljebb 30 napra, amiből 5 nap lehet egybefüggő.

Szóval azért vagyunk itt, hogy a beruházó megmutathassa és elmagyarázhassa nekünk, hogy mi a valós helyzet a Narancs cikkéhez képest.
Most azonnal lelövöm a legjobb poént: a valós helyzet az, hogy a Narancs tök igazat írt. Konkrétan ez derült ki az eseményen.

A gyönyörű, de baromira lelakott, a nyolcvanas évek eleje óta fel nem újított, történelmi épületet még Rogán "Biznisz" Antal belvárosi polgármestersége idején adta el az önkormányzat a Párizs Property Kft-nek, ami az Orbán miniszterelnökel remek kapcsolatot ápoló jordán származású hotelbefektetők, Zuhair Awad és Sameer Hamdan kezében van. Az övék például a szomszédos Buddha Bar hotel is. A vevők természetesen nem saját zsebből fizettek, attól az állami Eximbanktól kaptak hitelt, ahol a vezérigazgató-helyettes nem más, mint Rogán alpolgármestere és Pasa parki szomszédja, Puskás András.

A Narancs cikke lényegében arról szólt, hogy az eredeti szerződés későbbi módosításával az önkormányzat és a vevő átvariálta a befektetők kezébe került passzázs – vagyis az a gyalogosok által mindig is átjárható, üzletekkel teli épületrész, amit a köznyelv Párisi udvarnak nevez – jogi helyzetét, úgy, hogy az újra közterületnek számítson. Csakhogy ezt olyan formában tették, hogy az új gazda minden egyes este és ezen felül évente egy egész hónapra elzárhatja a közönség elől a területet, annyi korlátozással, hogy egyhuzamban maximum 5 napra zárhatják ki Budapest lakóit...

A SZABAD SAJTÓT CSAK A SZABAD POLGÁROK TÁMOGATÁSA MENTHETI MEG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.19.


A 444 oldalán múlt szerdán egy olyan cikk jelent meg, amiben a lap az olvasók támogatását kéri. Enélkül vélhetően nem dőlne be holnap a 444, de az, hogy Uj Péterék ezen az úton indultak el, azt jelzi, ma iszonyatosan nehéz a kormánytól független sajtóterméket készíteni.

Miközben a PestiSrácok vezetője egy interjúban mondja el, hogy lapja 80%-ban állami “hirdetésekből” tartja fent magát, a független sajtótermékek, akik a hirdetési piac Fidesz által nem kontrollált részéről próbálnak megélni, egyre nehezebb helyzetben vannak. A kormány most éppen a reklámadó törvénymodósitását próbálja betolni, ami 2.2%-kal emelné az adó mértékét, miközben a médiapiacon a cégek nyereségrátája 2-3 százalék között van. Ez azt jelenti, hogy a reklámadó emelése lényegében lenullázná a médiapiacon termelhető nyereséget.

De látjuk azt a hadjáratot is, ami az elmúlt hónapokban indult a független médiatermékek ellen. A 444 folyamatos sorosozása, az Index simicskázása, a HVG és a 24.hu folyamatos megbélyegzése pedig nem csak az olvasókra és az újságírókra helyezett pszichikai nyomást, hanem a hirdetőkre is. Ezek a támadások pontosan kijelölik a magáncégek számára, kinél nem éri meg hirdetni, ha nem akar magának kellemetlenséget, vagy nem szeretné kizárni magát az állami megrendelésekből.

Az Index vagy az RTL Klub nyilvánvalóan túléli ezeket a támadásokat, mert óriási elérésük miatt megkerülhetetlenek egy nem politikai szempontok szerint megtervezett médiakampányban. De a kisebb portálok felületére, így a 444-re már nem feltétlenül van szüksége a hirdetőknek. (Persze a 444 fiatal, nagyvárosi, jól kereső olvasói rétegével még mindig nagyon adja a legtöbb hirdetőnek.)...

KAMUPÁRTOK INNEN-ONNAN

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.19.


A legutóbbi, pontosabban a választásokat majdhogynem felvezető hírek közé tartozik, hogy az ügyészség megszüntette a kamupártokat célkeresztbe vonó eljárásokat. Ezt több okból sem hiszem olyan hírnek, amin nagyon meg kellene lepődni. A szavazókat megosztó kisebb-nagyobb formációk ugyanis nyilvánvalóan nagy szolgálatot tesznek a kormánypártnak. S nem csak a választások alkalmából.

Így sok szempontból még az is kérdéses, hogy hol kellene meghúzni azt a határt ahonnan még hiteles pártnak, társadalmi formációnak érdemes tekinteni egy szervezetet. Még akkor is, ha a szavazásokkor töredékszázalékokat felmutatni képes pártokat valóban könnyedén lehet esetleg kamupártnak tekinteni. Ezek esetében könnyedén feltételezhetőnek tekinthetjük, hogy a választási támogatások felmarkolása a cél. S most, hogy az elszámoltatást is mellőzik, ez még vonzóbb lehet a pénzszerzési ötletek palettáján. Ugyanakkor nem csak a tényleges szavazatok megosztásában lehet hatalmas szerepük, hanem egyfajta sztrájktörőként is szerepet kaphatnak. Mert ne felejtsük el: most is vannak olyan hangok amelyek szerint a passzív bojkott egy baromi jó ötlet.

Holott már korábban is inkább látszott barominak, mint jónak. Az a formája a bojkottnak, amelynek ötletét nagy örömmel osztogatták ész gyanánt, aligha vezet a sehovánál messzebb. Mármint az, hogy mindenki maradjon otthon, és a teleknél, a sarki krimónál komolyabb megközelítési célt még véletlenül se tűzzön maga elé. Ez 2012-ben is úgy tűnt, hogy leginkább a Fidesznek kedvez. S az, hogy 2014 januárjában még mindig sokan tartottak ezen a ponton, akkor is sokkal inkább tűnt pótcselekvésnek, mint előremutató ötletnek. Pótolva az elvesztegetett időt, a valós együttműködések, és a programok hiányát. Miközben akkor is világos volt: egy esetleges passzív bojkott bekövetkezésekor a kamupártok, a mondvacsinált szervezetek még mindig biztosíthatják a demokrácia szépségflastromját a saját győzelmét bebiztosítani igyekvő kormánypártnak...

PERKÁTA

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Kovács Zoltán
2017.05.19.


...Gyerekkorom nagy részét ebben a faluban éltem, ma úgy emlékezem, mindent, ami egy gyerek életében fontos lehet, ott tanultam, ott láttam meg. Jellegtelen, a környék falvaihoz képest is szegény település, mondhatom ezt, mert az életem része. Lakói egész életükben kihasznált emberek. Dolgoztak szakadásig: vagy mentek a munkába, vagy jöttek a munkából. Ezt lehetett látni. A falu megsínylette, amit csak lehetett. A húszas években munka nem volt, a férfiak nagy része évekre eltűnt: Kanadában vasutat építettek, Detroitban gépkocsit szereltek, fát vágtak, préselték a gumiabroncsot. Miután hazajöttek, a harmincas évtizedet az ott gyűjtött pénzből élték végig. Aztán jött a világháború, amit Perkáta súlyosan megszenvedett. Lélekszámához képest aránytalanul sok férfit soroztak be, mielőtt sebtében összeállították, majd kivezényelték Horthy szégyenét, a második magyar hadsereget a frontra. A kormányzó tudta legjobban, hogy milyen szedett-vedett, kiképzetlen, gyenge állományt küldenek a biztos halálba. Száznegyven falubeli maradt valahol az orosz kukoricásokban, vagy hazafelé menet közben fagyott meg. Néhányan visszajöttek. Amikor ezek a hazatért emberek az ötvenes években beszélgetni ültek össze a kocsmában, mi, gyerekek döbbenten néztük a sok félkezű, féllábú és műszemű embert. Egy asztalnál ennyi nyomorékot nem láttunk addig. A zsidókat deportálták, Horthy őket sem védte meg, viszont néhány kisnyilas érdemérmet kapott. Évtizedekbe telt, mire magához tért a falu.

Most ennek az embernek, aki munkát nem hozott a faluba, elvitte háborúba a férfiakat, kiszolgáltatta a falu zsidóságát, becstelen embereket tüntetett ki, szobrot akarnak állítani. Amikor olvastam a hírt, eszembe jutott az az életre szóló emlék, amikor az ötvenes évek közepén nagyapámmal állunk ünneplőbe öltözötten a perkátai temetőben, és nézzük, amint temetik az egyik utcaszomszédot. A késő téli hideg szürkületben rögök puffannak tompán, és minden puffanásnál szorítok nagyapám tenyerén, négyéves lehettem. Egészen addig nem tudtam, hogy amikor meghal az ember, gödröt ásnak, belerakják, és elföldelik. Addig azt hittem, csak az állatokat temetik el. Kisgyereknek brutális fölismerés. Megrázó, de aztán érthető, ha az ember ilyen kicsiny, zárt és szegény faluban nő föl, hamar megtudja mindennek az okát, néha beleborzong, hogy mi miért van, de minden gyorsan a helyére kerül. Élőkkel, holtakkal, állatokkal, a körülötte lévő világgal hamar megbékél, mi mást tehetne. A Horthy-szobor állításáról szóló hír pont olyan megrázó, mint négyévesen látni, amint gödörbe rakják a halottat. És már tenyér sincs, amit az ember megszorítana. Csak a döbbenet. Ha van, ahol nem szerették Horthyt, az Perkáta.

Sok ezer kilométerrel keletebbre Orbán egy csomó diktátor társaságában áll. Nem sokkal korábban arról értekezett, hogy honnan jön a pénz. A gazdaság húzó ereje nem Nyugaton, hanem Keleten van – magyarázza nagy rössel, mint mindig, amikor éppen megtagadni készül korábbi elveit. „Pontosabban – pontosítja aktuális teóriáját –, a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé”, és „igazából legnagyobb mennyiségben pénz a ma Ázsiában halmozódik fel”, ami „azután megindul visszafelé, Nyugatra” – okoskodik négy-öt keleti vezető társaságában, akiknek törvényes keretek közötti összbüntetése alighanem meghaladná a háromszáz évet.

Mindez azért érdekes, mert Orbánnak ebben a gondolatfutamában hozzávetőleg annyi a koherencia, mint a perkátai polgármesterében, amikor az a Horthy-szoborról beszél. Egyszer kell, egyszer nem. Oroszország is: 1999-ben nem kell, 2017-ben igen. Pragmatikus gondolkodás kérdése az egész. Orbán pontosan tudja, hogy olyan, méreteiben és versenyképességében szerény ország, mint Magyarország, nem képes egyenrangú piaci partnerként fellépni sem Kínával, sem Oroszországgal szemben. Most épp Pekingre és Moszkvára tekint, mert onnét jön a pénz. Magyarország Keletre konvertálható egyetlen terméke pedig hovatovább az atlanti szövetségesek elárulása. Pragmatikus ember, épp most készül ezt meglépni.

MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE 7,6 MILLIÁRDÉRT DOLGOZIK A BUDAPEST-ESZTERGOM VASÚTVONALON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.05.19.


Az R-Kord Kft. kiegészítő biztosítóberendezési munkákat végez a 2015-ben három év felújítás után átadott vonalon.

2015. augusztus közepén indult újra három évig tartó, összesen 44 milliárd forintból elvégzett felújítás után a Budapest-Esztergom-vasútvonal teljes szakaszán a közlekedés. A beruházás eredményeképpen a gyorsjáratok 17, a személyvonatok 5 perccel hamarabb teszik meg az utat.

Tavaly augusztusban beszámoltunk róla, hogy a vasútvonal villamosítását 33,7 milliárd forintért a Strabag Vasútépítő Kft., az MVM OVIT Zrt., és a TRSZ Kft. alkotta konzorcium végzi el. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. akkor azt közölte, hogy nem csupán a villamos felsővezetéket építik ki Rákosrendező és Esztergom között, hanem különböző fejlesztéseket is végeznek a vonalon.

Az EU-s közbeszerzési értesítő 2017. május 19-i száma szerint a munkálatok folytatódnak...

ITT OLVASHATÓ
Mészáros Lőrinc egyik cége, az R-Kord Kft. nettó 7,65 milliárd forintért kiegészítő biztosítóberendezési munkákat végez a Budapest-Esztergom-vasútvonalon. A NIF eredetileg jóval olcsóbbra, nettó 6,95 milliárdra becsülte a beruházást. A költségek 85 százalékát uniós pénzből, egy IKOP-projektből fizeti az állami cég.

OPERETTORSZÁG

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.19.


Se Románia, se Ukrajna nem vagyunk, ez kiderült az elmúlt napokban. Sajnos.

Van az úgy, hogy az embernek még az írástól is elmegy a kedve. Aztán persze iszik egy kávét, elszív egy cigit, és mégis ír. Mert ezzel legalább tesz valamit. Ha másra nem is jó, de arra legalább igen, hogy a lelkiismeret tiszta maradjon. Mert egyébként az elmúlt napok történései után komoly lelkierőre van szükség, hogy ne dőljön atomjaira a népünkbe vetett hitem.

Képzeljük magunkat egy pillanatra Romániába vagy Ukrajnába. Képzeljük el, amint az ottani Főgóré elmegy spanozni diktátorokkal Kínába. Képzeljük el, amint Európától megkapják a piros lámpát. Na, hát ott bizony százezrek özönlenének utcára, de villámgyorsan. Menekülne az egész politikai felépítményük, csak a kondenzcsíkok látszanának.

Nálunk semmi ilyesmi nem történt. De még csak az sem, hogy legalább a vasárnapi tüntetésre elindult volna viharos tempóban a jelentkezés. Nem, nem indult. A közhangulat jottányit sem változott. Könnyű megállapítani, mennyire van éppen harci lázban a nép. Véletlenszerűen végig kell görgetni a fészbukos hírfolyam legutolsó száz posztját, és máris tudunk mindent...

KIS FOCI - KIS FELELŐSSÉG, NAGY FOCI - NAGY FELELŐSSÉG

CHIKANSPLANET BLOG
Szerző: Ifj. Chikán Attila
2017.05.19.


A napokban érdekes kérdést tettek fel számomra: elképzelhetőnek tartom-e, hogy a fociklubok is tudatosabban foglalkozzanak a fenntarthatósági kérdésekkel és nem kizárólag úgy, hogy modern stadionokat építenek? Tekintve, hogy talán a világ legnépszerűbb sportágáról van szó, nem csak el tudom képzelni, hanem egyenesen fontosnak is tartanám. Lássuk, mit lehetne kezdeni a „fenntartható” foci jelenségével, azaz miért lenne fontos, hogy a fociklubok a fenntarthatósággal is foglalkozzanak?

Múlt szombaton magyar focimeccsen jártam, itt szegezték nekem a kérdést. Azt nem titkolom, hogy a focimeccsre járás, a magyar foci iránti megfeszült figyelem nem tartozik bevett szokásaim közé – de azt tudom és értem, miért volt nagyszerű az Aranycsapat, vagy miért csodálatos a tavaly nyári EB-szereplésünk, és hogy éppen mi az a frusztráltság, ami átlengi a magyar foci mindennapjait. Meg tudom különböztetni a zöldet a lilától, a kéket a pirostól, de hogy ki hány gólnál jár éppen, kit miért állítottak ki a legutolsó meccsén, ezt meghagyom az ínyenceknek – akik nem mellesleg sokan vannak a környezetemben is.

Nem egyszerű dolog a fociról írni, kényes téma ez Magyarországon. Fontos kitétel azonban, hogy mielőtt bármilyen elemzésnek alávetem ezt a sportot a fenntarthatóság viszonyrendszerén belül, elismerem és tiszteletben is tartom, hogy ez a sport igen sok ember számára nagyon fontos dolog. Azt látom, olvasom és tapasztalom, hogy a foci végig követi az életüket, adott esetben fiatalon játszották, van egy kedvenc csapatuk, amivel sokszor együtt lélegeznek, és persze nem kevés szenvedéllyel élnek meg egy-egy összecsapást. És ez nem csak a magyar viszonyokra értendő – úgy általában, ahol van foci, ott van csoportos foci-szeretet.

A fentiek miatt viszont kétségtelen, hogy ez egy olyan közeg, ami rengeteg emberhez eljut – márpedig a népszerűséggel óhatatlanul felelősség jár. A meccs apropóján két dolog foglalkozatott: ez az elérés, és az az épített környezet, amit a lelátóból magam előtt látok. Tehát ha azt kérdezik, hogy kell-e egyáltalán foglalkoznia a focinak a fenntarthatósággal akkor azt tudom határozottan válaszolni, hogy igen, hiszen nevelő hatással lehet arra, aki nézi. És mivel nagyon sokan nézik, ezért ebben is érdemes tudatosabbnak lenniük a kluboknak és nemzeti-nemzetközi szövetségeknek. Kis foci – kis felelősség, nagy foci – nagy felelősség...

AKARUNK-E EGY ILYEN ORSZÁGBAN ÉLNI? (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.05.19.


Akarunk-e egy ilyen országban élni?- teszi fel a kérdést Lánczi Tamás rezsimszolga. Apja egykori marxista szerkesztő, aki egyetlen sor értékelhető tudományos munkásság nélkül lett egyetemi tanár, intézetvezető, majd rektor, és az Orbán-rendszer főideológusa. Lánczi Tamás főnöke egy rosszarcú milliárdosnő, aki történésznek képzeli magát, és azt tehet ebben az országban, amit csak akar. Lánczi a Figyelőből csinált revolverlapot hetek alatt, és Orbán Raszputyinjával együtt rabolja ki éppen az országot.

Ugyan milyen országban akarna élni egy ilyen mocskos, utolsó gazember, ha nem pont egy ilyenben.