2016. január 9., szombat

AZ AKARAT DIADALA

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.01.08.


Csak remélni lehet, hogy Orbán nem kap lehetőséget arra, hogy kádári korban mondhassa el, frissen kiesve a hatalomból búcsúbeszédét. Csak remélni lehet, hogy a Fidesz reformszárnya hamarabb felébred, mint az MSZMP-jé. Csak remélni lehet, hogy a félfeudális viszonyok visszaépítésére nem jut további harminc év. Csak remélni lehet, egyszer hazánkban is érdemes lesz feltalálónak, vállalkozónak lenni. Csak remélni lehet, egyszer eljön az az idő amikor honfitársaink ötleteit nem csak külföldön lehet kamatoztatni, s aki itthon marad, nem a halála előtt döbben rá arra, hogy a hatalom egész addig sikeresnek hitt életművét a szemétbe dobta. El kell jönnie annak az időnek, amikor tanulhat, aki tanulni akar, s érdemes lesz tanulni. Érdemes, mert előrejutni csak tudással és szorgalommal lehet.

 Ha eljön ez az idő, akkor Móricz “Rokonok” című könyve végre nyugodalmat találhat valamelyik könyvtárban.


ITT OLVASHATÓ

EZ A KÉP MINDENT ELMOND ARRÓL, PUTYIN NAGYMESTER HOGYAN DÖNTÖTTE BE A NYUGATOT

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.01.09.


Egy éve ilyenkor még keleti szél fújt. Egy éve ilyenkor még nem voltak menekültek (vagy nem látszottak). Egy éve ilyenkor még a magyar jobboldal a keleti autoriter vezetők illiberális államaira vetette vigyázó tekintetét. Bennük látta a jövőt, őket tekintette mintának.

Egy éve ilyenkor viharsebességgel terjedt a magyar neten egy hoax, amely szerint: a Nyugat gazdasága, élén az amerikaival, mostanra Putyin csapdájába esett. És minél inkább igyekszik a Nyugat kivergődni ebből a csapdából, helyzete annál inkább egyre reménytelenebbé válik.


Ez Oroszország részéről
  1. ragyogó gazdasági kombináció
  2. briliáns terv
  3. gazdasági aranycsapda
  4. zseniális stratégia
  5. a legújabb kor pénzügyi történelmének kolosszális eseménye
Míg a Nyugat számára
  1. zsákutca
  2. gazdasági katasztrófa
  3. kétségkívül tragikus helyzet
ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR SZÉTVERTE AZ ÉPÍTÉSÜGYET, MÉG AZ ÉPÍTÉSZ KAMARA SZERINT IS

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.01.09.


Lázárék az építész és a mérnök kamarák asszisztálásával az elmúlt évben kiherélték a magyar építésügyet, és a lovak közé dobták a gyeplőt, ugyanis 2016. január 1-jétől nem kell építési engedélyt kérni a legfeljebb 300 négyzetméter alapterületű házak építésekor, sőt használatbavételi engedélyre se lesz szükség, az építési tevékenységgel kapcsolatos kötelezettség ez esetben csak a bejelentésre korlátozódik. Mindeközben az a skizofrén helyzet állt közben elő, hogy pénteken a Magyar Építész Kamara elnöksége egy közleményben jelezte, hogy számukra sem elfogadható a közös munka eredményeként létrejött szabályozás, de ahelyett, hogy a kormánynak szóltak volna be, leírták, hogy mi az építész tervezők dolga. Normális?

ITT OLVASHATÓ

SZÉPÍRÁSZATI SZAKKÖZÉP

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.01.09.


Ha azt tetszenek hinni, hogy a tegnapi nap legfontosabb híre Orbán Viktor kirohanása a brüsszelizmus ellen, tévedni tetszik, kezicsókolom. Még az sem tartozik a leglényegesebb megemlítendők közé, hogy ő akarja meghúzni az Európai Birodalom határait, ez még mindig csak a napi agymenés kategóriája. A valódi hírek ennél szürkébbek – de hatalmas a jelentőségük.

Persze, ehhez a selyempapírba csomagolt pengéhez, ehhez a szürkébe öltözött, jellegtelen eminenciáshoz, ehhez a valóban fontos hírhez is van köze Orbán Viktornak, hogyne lenne – köze van neki mindenhez mifelénk.

A valódi hír első látásra – nem fogják elhinni – jónak tűnik. Csak hát „timeo danaos et dona ferentes”, mondta Laokoón lelkész Trójában, mikor a hellének búcsúzóul betoltak a placcra egy bazi nagy falovat, „félek a görögöktől, főleg, mikor ajándékot hoznak”. Laokoónnak igaza volt, Priamosz még aznap éjjel megbánta, hogy elfogadta a konfliktus megoldására javasolt hellén programcsomagot, benne a falóval, Trója porig égett, és ezzel a mostani jó hírrel szemben is érdemes gyanakodni. De hát miről is van szó? A kormány támogatni fogja a magyar irodalmat, amint azt a HVG írja:

„A magyar irodalmi élet felfrissítése” érdekében tehetségvadászatot indít a kormány. A munkát Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. végzi majd...

ITT OLVASHATÓ

BŰNLAJTSTROM

TAUREG BLOG
Szerző:Taureg
2016.01.09.


Három éve harcolok minden elérhető eszközzel az Orbán Rezsim ellen. Ők is ellenem, tüske vagyok a körmük alatt. 62 feljelentést tettek, házkutattak, hatszor rabosítottak. De rács mögé még nem tudtak juttatni. Tán ezévben? Lássuk...

2012 augusztusa óta akarnak bűnözőnek nyilvánítani Orbán csicskái. Azóta járok hetente minimum egyszer bíróságra, rendőrségre, néha Ők hozzám. Fogást keresnek rajtam, nagyjából mindenért följelentenek saját hatóságaiknál, ha másért nem, hát azért, hogy lekössék az energiáimat. Az ügyek döntő többsége menet közben elhalt, már nyomozati szakban - persze ahhoz is meg kellett jelennem, a rángatásom a cél, ha már lesittelni a Zistennek se sikerál. A bűncselekmény hiánya volt a leggyakoribb hivatkozás, de persze a bebukott játszmáik messze nem kaptak akkora nyilvánosságot, mint amikor épp elindítottak egyet. Nagyjából úgy működnek, hogy ha elhal egy kamuügy, már indítják is a következőt: mindig legyen jópár, hogy legyen miről cikkezni. Mert ez a valódi cél. Karaktergyilkosság. Tuareg a bűnöző. Tuareg a bűnöző. Tuareg a bűnöző. És így tovább, ami csak a csövön kifér. Vezető sajtójukban vagyok állandó címlapsztori, Pesti Srácok, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, HírTV, meg egyáltalán: mindenhol, és mindig. Mióta Simicska ráfordult Orbánra - per pillanat Ő az egyetlen igazán hatékony ellenálló, bocs - azóta az Ő médiájában már nem vagyok a Gonosz maga, mi sem mutatja jobban, hogy mennyire koncepciósok az ellenem indított jogjátékok...

ITT OLVASHATÓ

ÉN ÉDES KATINKÁM - AVAGY KUSSORSZÁG KATONÁI

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.01.09.


„Az édes Katinkát szeretnénk visszakapni.”

Ezt mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, miután a magyar úszósport jelenlegi legnagyobb csillaga Hosszú Katinka látványosan összetépte a 12 millió forintos szerződését.


Nem négyszemközt tette ezt, Gyárfás úr fülébe súgva a panaszait, ahogyan azt az úszóelnök elvárta volna, hanem a nagy nyilvánosság előtt, sajtótájékoztató keretében.


Ahogy Gyárfás Tamás ezt az egészet megközelítette, abban, mint cseppben a tenger, egész Magyarország benne volt. Nemcsak a mostani, múltba néző, árvalányhajas, hátrafelé nyilazó, leharcolt eszmeiségű ország, hanem az elmúlt évtizedek mindegyik Magyarországa.
Sokak szerint, azért reagáltak így Gyárfásék, mert ez egy macsó-alapú társadalom, ahol a nőkről való vélekedésben Kövér László, Kovács Ákos és más pállott eszmeiségű urak véleménye az iránytű.

Itt azért másról is szó van, mint a nőkről. Ha nem egy nő állt volna ki a világ elé a véleményével, hanem valamelyik férfikollégája - Cseh, Gyurta, netán Verraszó – akkor is hasonló lett volna a reakció.

Olyan országban, ahol nőnek nem jó lenni, ott férfinak sem jó lenni.

Történetesen most egy Hosszú Katinka nevű honfitársunk volt az, aki megszólalt az igazáért. Nem tudjuk, hogy ebben az ügyben szakmailag kinek van igaza. Hogy milyen víz alatti mozgáselemző kamerák, masszőrök, öltözők és más felkészülési praktikák kellenek ahhoz, hogy egy úszó jobban ússzon, mint a versenytársai.

Ám abban biztosan igaza volt, hogy nem kussolt. Pedig, Kussországban ez a normális üzemmenet. Kussország ezt várja el katonáitól, nem csak most, hosszú évtizedek óta majdnem mindig...

A HOSSZÚ SZTORI

MENEKÜLTTÁBOR BLOG
Szerző: Mr. Falafel
2016.01.09.


...Most arról néhány szót, ami a második sajtótájékoztatón (nem) történt.

Ez a Gyárfás tényleg egy arrogáns gyökér! Odaküldi a vén hülyét, de minek! Előre borítékolható volt az eredmény. A sajtótájékoztató nem bratyizás, de még csak nem is szakmai megbeszélés. Katinka szóvivője világosan elmondta, nem a sajtótájékoztató után, kamerák kereszttüzében akarják megvitatni Kissel és társaival, hogy mit hogyan kellene tenni. Mi ebben az érthetetlen? Bármit mondott volna ott Katinka Kissnek, a média szenzációt farag belőle, kiforgatja a valóságot, ezt nem akarták. A sajtótájékoztató addig tart, amíg az azt összehívó be nem fejezi a mondandóját. Ezt követően nincs helye további „gyere már félre, oszt beszéljük meg!” hakniknak. Kiss Lászlót Gyárfás beáldozta. A szolgának meg bele kell férnie némi megaláztatásnak. Értjük? Nem Katinka alázta meg, hanem Gyárfás. Katinka az ilyenkor általános protokoll szerint járt el. A szakmai megbeszélés máskor és máshol lesz. Ennyi!

S akkor jön 90 szolga, hogy Shane Tusup kérjen bocsánatot? Miért? – Mert Katinka férje, s ezért kötelessége a feleségét óvni mindentől? Mert Katinka edzője, aki kiválóan végzi a dolgát? Áruljátok már el nekem, hány nő szeretné, ha a férje nem óvná a támadásoktól? Ráadásul itt szó nem volt erről, mindössze Gyárfás keresztapus hintette el a köztudatban, hogy kedves Katinkát Tusup változtatta gonosszá. Istenem, ti meg hogy rácuppantok erre a szarra! Aki nem tudná, Katinka Shane saját maga fejlesztette edzésprogramjának is köszönheti, hogy az lett, aki. Arról nem szólva, hogy a konfliktusoktól sosem mentes munka mellett boldog házasok.
 
Féltem Hosszú Katinkát. Féltem őt, mert a magyar ugaron vívott harcának nagy ára lehet. Sok erőt kívánok neki, hogy győzzön itt és majd az olimpián is! Ti meg, hazafiaskodó szervilis balfaszok, majd kapcsoljátok el a tévét, ha Katinka úszik...

ITT OLVASHATÓ

EGY ÁTLAGOS NAP ORBANISZTÁNBAN

KÖTÖTTSÉGEK NÉLKÜL BLOG
Szerző: Fedor
2016.01.09.Három hír az elmúlt 24 órából, minden egyéb kommentár nélkül. 

2 milliárdot költött a Mészáros-klán a földárveréseken 
Mészáros Lőrinc a megengedettnél 100 hektárral több, összesen 400 hektár állami földet vett magának a földárveréseken – derült ki az RTL Klub híradójából. Orbán Viktor felcsúti oligarchája 506 millió forintért vásárolt, noha családjával együtt már összesen 1,941 milliárd forintot költöttek ebben a körben. A teljes família így 1391 hektár földet szerzett meg az árveréseken a jegyzőkönyvek tanúsága szerint. 

281 millióért vett földet L. Simon László felesége 
A Blikk szombaton azt írja, miután decemberben megírták, hogy Nadapnál 34 hektárnyi földet szerzett Vass Eszter, a miniszterelnökségi államtitkár felesége, azóta Gárdonyban 198 hektárt, Seregélyesen 36 hektárt, Nadapon pedig újabb 10 hektárnyi földet vett az állami árverésen. 
Mindezért L. Simon Lászlóéknak 281 millió forintot kell fizetnie, amivel kapcsolatban a Blikk érdeklődött a családnál: „sem a cégeik beszámolóiból, sem L. Simon vagyonnyilatkozatából nem tűnik úgy, hogy lenne fedezetük ekkora összegre, hiába kaptak korábban több tízmilliós állami támogatásokat a vállalkozásaik” - írja a lap.

Év végi pénzeső hullott a kormánynak kedves szervezetekre
...a kormány a hozzá közeliek bőkezű támogatásához fogott az év utolsó napjaiban: december 23. és december 31. között összesen közel 150 milliárd forint sorsáról döntöttek....

Nemcsak az a 80 milliárd forint „talált pénz” lelt gazdára, amely a költségvetés bugyraiból december közepéig előkerült – a fedezet például az volt, hogy a tervezettnél kevesebbet költöttek családtámogatásokra, garanciavállalásokra –, de az év közben megnövelt költségvetési tartalékot is sikerült lenullázni, és egyes, támogatandónak ítélt ügyek érdekében jelentős átcsoportosításokra is sor került. A gyermekétkeztetési és gyermekjóléti támogatások fejezetben akadt például olyan el nem költött 3,6 milliárd forint, amit gyorsan áttereltek vidéki sportpályák, uszodák, hidak és – például Felcsút esetében 40 millió forint értékben – járdák építésére.

Több száz oldalra rúg azoknak a Magyar Közlönyöknek a terjedelme, amelyekben az év végi támogatói döntések megjelentek. (...) Makovecz-torony helyett Makovecz-bástya épül, a Testnevelési Egyetem mindent visz a felsőoktatásban, a református egyetem pedig gáláns ingatlanadományt kapott. (...)

ITT OLVASHATÓ

AZ ÚSZÓ NEMEZIS, AKI FORRADALMAT CSINÁL

INDEX SPORT
Szerző: Ághassi Attila
2016.01.08.


Hosszú Katinka 2014-ben a világ legjobb úszója lett, már ötszörös világbajnok, ennyi vb-aranyat még egyetlen más magyar úszó sem gyűjtött össze. Január 31-én a világ legjobbja lehet ismét. Mégis, a sajtó vele kapcsolatban teljesen mással van tele, az úszónő új oldalát mutatta meg decemberben, amikor élesen bírálta a hazai szövetség vezetését, és azóta csak harciasabb lett. Honnan jutottunk el odáig, hogy a magyar úszósport tönkretételének vagy a megmentőjének lett a szimbóluma.

Hosszú Katinka egy nappal az olimpiai bajnok Gyurta Dániel előtt született, 1989. május 3-án, Pécsen. Sport-, illetve értelmiségi családba született; édesapja, a Baján és Szolnokon kosárlabdázó Hosszú István 172-szeres válogatott, édesanyja matematikatanár. Előbb az utóbbi pályán ért el sikereket, általános iskolásként matekversenyeken is indult.

Aztán nagyapja, Bakos László úszóedző felügyelete alatt úszni kezdett. Már 9 évesen kiderült róla, hogy a teherbíró és állóképessége átlag feletti, a Testnevelési Főiskola laborjában sokan elhűltek az eredményeken, és egyenesen Kőbán Ritához hasonlították.

10 évesen a Telesport kamerái előtt kijelentette, olimpiai bajnok akar lenni.

A céltudatosság egyébként is jellemző rá, és még az évszámot is megjelölte: 2004. Ha már a nagy példaképnek, Egerszegi Krisztinának 14 évesen sikerült, neki miért ne sikerülne...

ITT OLVASHATÓ

STRICIK A TÉRRŐL

INDEX TUDOMÁNY/TÖRTÉNELEM
Szerző: Kolozsi Ádám
2016.01.08.


A magyar szervezett bűnözés proletárforradalma az aranynapjait élő Rákóczi térről indult, a hajtépős placcharcok, a 70 százalékos leadó, a rendszerszintű markecolás környékéről, ahol még az volt az alap, hogy mindenki a maga nőjét futtatja. Az utcai prostitúcióban rendőrtől a betörőig, a III/III.-tól a szobáztató nyugdíjas néniig sokan keresték a számításukat, a pofonokkal, zsarolással, szép szavakkal ott fogott lányok az üzletben csak felcicomázott mellékszereplők voltak. Ők egyszerre súgtak a rendőröknek és a betörőknek - innen nőtt ki a hazai szervezett bűnözés.

"Te tudod nagyon jól, hogy te itten nem működhetsz, ha én nem engedem meg. Mész oda vissza, ahonnan jöttél. Elmész a pamutgyárba dolgozni, havi 2000 forintért. Kezed-lábad kitöröm."

Ha ismerős a szöveg, hát csak azért, mert a K1-ből van, a nyolcvanas évek prostitúcióját bemutató dokumentumfilm meg rég folklorizálódott. Bár a rendező Dobray György a lányok kiszolgáltatottságát akarta megmutatni, annak idején sokan inkább pornópótlékot kerestek benne, aztán idővel a strici dumák bizonyultak a legidőtállóbbnak: kiderült, hogy kellő társadalmi távolságból a „méhedet ki fogom húzni” is már mekkora LOL....

ITT OLVASHATÓ

A MUSZLIM NŐKRE TESZ AZ EGYIK LEGNEVESEBB DIVATMÁRKA

GAZDAGISZTÁN BLOG
Szerző: Kívül tágasabb
2016.01.08.


Nem akármilyen kollekcióval állt elő a Dolce & Gabbana. Az olasz cégnél rájöttek, mekkora piacot jelentenek a muszlim nők, így megpróbálnak benyomulni az abaják és hidzsábok piacára.

A napokban jelentette be a Dolce & Gabbana, hogy történetében először külön kollekciót szentel a muszlim nőknek, elsősorban az abajákra és hidzsábokra koncentrálva.

A hírt a Style.com Arabia jelentette be (fotók azóta már a Dolce & Gabbana Instagram-oldalán is megjelentek, innen válogattunk mi is), a divatház szerint a cél a szicíliai szellemiség megjelenítése a főleg virágos ruhadarabokon.

A helyzet több szempontból is érdekes. Például azért, mert a fiatal, hidzsábot viselő muszlim nők gyakran hátrányos helyzetben érzik magukat, amikor a divatról van szó – mondta még korábban a Fusion oldalnak a 23 éves Mariah Idrissi, aki az H&M kampányában vett részt...

ITT OLVASHATÓ

BEST OF 2015 - MAGYAR MŰVÉSZEK ÉS DESIGNEREK

MANZARD CAFE BLOG
Szerző: MARQO
2016.01.09.


 
Tavaly a magyar designerek, művészek is elhalmoztak minket jobbnál jobb tárgyakkal, alkotásokkal, innovatív projektekkel. A mai napon a magyART blogunkon megjelenő kedvenceinket mutatjuk meg nektek, mert szerintünk róluk mindenkinek tudnia kell.

SÁNDOR MÁRIA ÉS HOSSZÚ KATINKA NEM CSINÁLJA MEG HELYETTED MAGYARORSZÁGOT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.01.09.


Volt már a messiás, az LMP, a Milla, Bajnai Gordon, a netadós tüntetések és most újabban Sándor Máriát és Hosszú Katinkát kínálja fotelból fotelba az értelmiség, hogy se gondolkodni se megmoccanni se kelljen. Már a cikk elején lelövöm a poént:
Se Sándor Mária, se Hosszú Katinka nem fog megoldani semmit az életedből.

Hosszú Katinka, akinek kiállása egyébként szimpatikus, de messze kívül áll a pártpolitika keretein úgy lett most a ballib értelmiség kedvence, hogy féléve még mentek a kommentek, hogy biztos fideszes, mert Orbán Viktor kezet csókolt neki. Sándor Mária hihetetlen népszerűsége pedig pont annyira volt elég, hogy egy 200 fős tüntetést hozzon össze júliusban, mert a lájkolók épp mást lájkoltak (lájkolni egyébként fontos a híreljutatásban, de nem helyetesíti a cselekvést).

Fel kéne végre ismerni, az újabb és újabb balliberális sztárok, messisások  kinevezeése helyett - akik majd biztos elbánnak a mocskos Orbánnal helyettünk - hogy a politika munka, és a balliberális oldalon alig dolgozik valaki. Jelenleg majdnem egyenlő a nullával az, amit fel tud mutatni a baloldali vagy liberális oldal abban a tekintetben, hogy mit és hogyan is szeretne csinálni jövőben, ehelyett jönnek a messiások, akiket el lehet adni, betömve az órási lyukat; akikkel úgy lehet csinálni, mintha lenne valami, pedig nincs...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN IS KÉPZELEK EL EGY JÓL MŰKÖDŐ, DEMOKRATIKUS PÁRTOT?

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2016.01.09.


Először is a "jól" két dolgot jelent: a közjó érdekében és professzionálisan (magas hatékonysággal). A közjó növelése minden professzionális politikai szervezet, különösen egy párt célja kell, hogy legyen. Azért neveztem Orbán korábban lúzernek, mert képtelen éppen ezt a szempontot érvényesíteni a pártelnöki munkájában, ami éppen most a kormányzásban csúcsosodik ki, tehát alapvetően sikertelen, ami a politikai hatalom működtetését illeti. Orbán nem tud kormányozni, a pártját sem tudja a fenti célok érdekében vezetni, ezért miniszterelnökként és pártelnökként egyformán lúzer. Minden mással foglalkozik kormányzás címén -- elsősorban népámítással és meggazdagodással --, de talán mindenki egyetért abban velem, hogy ez nem kormányzás. Orbán miniszterelnökként kudarcos: nem gyarapítja a közjót.

ITT OLVASHATÓ

MÁR MEGINT A PEDAGÓGUSOK ELLEN HERGEL A KORMÁNY?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHKATALIN
2016.01.08.


Szeptembertől ismét emelkednek a pedagógusfizetések – már-már győzelmi jelentésként hatott Czunyiné Bertalan Judit bejelentése. Mintha nem ez lett volna az eredeti ígéret…

Az köznevelési államtitkár úgy tesz, mintha egyfajta kegyet gyakorolna: a lassan épphogy csak megtűrt pedagógusok (akiknek ráadásul egyre gyakrabban van merszük élesen, és jogosan bírálni az oktatásban zajló folyamatokat) száját befogandó újfent bejelentett egy béremelést. Csakhogy az igazság az, hogy egyrészt ez a béremelés nem a semmiből jött, hisz az amúgy szintén sokat kritizált életpálya-modell szerves része, másrészt viszont óriási hátrányt is jelent a tanárok számára. 

Ugyanis például nem január elsejétől (ahogy mondjuk az egyetemi oktatók, a rendőrök meg a tűzoltók bére), hanem szeptembertől emelkedik a tanári fizetés. 3,4 százalékkal, ami valójában 3-15 ezer forint közti összeget jelent. Ha a pedagógusok bérét egy tollvonással el nem választották volna a minimálbér mindenkori értékétől, akkor egyeseknek már január 1-től akár 20 ezerrel is nőhetett volna a bére. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy míg a minimálbér nem csak idén, de tavaly is emelkedett (ha marad az eredeti rendszer, akkor 5-5 százalékkal nőtt volna tavaly és idén is a tanárbér), a pedagógus életpálya-modellben tavaly nem járt magasabb fizetés. Így a tanárok keresete az elmúlt két évben jócskán elmaradt attól, amit egyébként megérdemelnének, s ami a régi rendszerben járt is volna nekik...

ITT OLVASHATÓ

KATINKA AZ URAMBÁTYÁM ORSZÁGBAN

KIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.01.09.


Közhely, hogy a mai élsport elsősorban üzlet. A sporthoz csak annyi köze van, hogy az esetek többségében a testmozgáshoz kötődik. Annak olyan, az ember fizikai teljesítőképességének határait feszegető formája, amely a végletes erőfeszítések és az ezekből eredő lelki megpróbáltatások miatti drámák révén vált a világ szórakoztatóiparának egyik vezető ágazatává.

Ha mindez így van, akkor kétség nem fér hozzá, hogy ebben az iparágban is mindennek ára van. Ha pedig mindennek ára van, akkor az élsportban ugyanúgy, mint bármilyen üzlet esetében, képtelenség előállni olyan szerződési ajánlattal, amely szerint odaadnak egy világklasszisnak 12 millió forintot, aztán elvárják az illetőtől, hogy a jövőben, bizonytalanul meghatározott alkalommal és időpontban álljon rendelkezésre, pontosan nem fixált reklámfilmek, promóciós rendezvények szereplőjeként.

Állami pénzek a magánzsebekben

Megközelítően egyenlő felek között ilyen helyzet nem fordulhat elő. Márpedig, ha hihetünk mindannak, amit Hosszú Katinka válogatott úszótól és Gyárfás Tamástól, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökétől eddig megtudhattunk, a minap éppen ilyen ajánlatot tett a szervezet a válogatott sportolóknak. Hozzáteszem: még azt is elhiszem, hogy csupa jó indulatból. Mert ebben a világban, a mi magyar világunkban ez nagyon gyakran így szokás. Írjunk alá valamit, aztán majd menet közben úgy intézzük, hogy mindenki jól járjon! És általában rendben is mennek a dolgok addig, amíg az egyik félnek, persze mindig az erősebbnek, aki már eleve úgy ügyeskedett, hogy ne legyenek egészen kimunkálva a feltételek, egyszer csak megnő az étvágya. És akkor elkezdi zsarolni a másikat.

Ha jól érzékelem – nem foglalkozva itt a máris burjánzó összeesküvés koncepciókkal – ezt a lehetőséget akarták elkerülni azok, akik Hosszú Katinka karrierjét és a sajátjukét egyengetik. Pfuj, mondják, írják ez utóbbira egyesek! Szerintem meg ezzel semmi baj nincs. Hiszen nekik is meg kell találniuk a számításukat. Méghozzá nagyon, mert kevés az esélyük arra, hogy még egyszer egy olyan tehetségre bukkanjanak, mint a magyar úszó, aki minden képzeletet felülmúlóan termeli a pénzt önmagának és az érte–általa–belőle élőknek. Ahogyan ez az élsport minden területén történik. A nemzeti körítés, a nemes eszmények, a látványos ceremóniák csupán azt szolgálják, hogy elfogadtassák a tömeggel azt a sajátos eljárást, amivel (nálunk) a horribilis közpénzeket magánzsebekbe szivattyúzzák a hovatovább legpiszkosabb eszközökkel vívott viadalok ürügyén...

ITT OLVASHATÓ

AZ EGÉSZ INTERNET BIZTONSÁGÁT VESZÍTENÉNK EL

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016. 01.09.


A titkosítás gyengítésének kérdése régóta megosztja a szakértőket és a politikusokat. Barack Obama egy nyilatkozatában a titkosítás gyengítését szorgalmazta, így az Egyesült Államokban ismét elnöki szintre került a diskurzus. Dr. Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusával beszélgettünk arról, hogy használható fegyver-e ez a terrorizmus ellen, valamint milyen veszteségekkel járna, ha ténylegesen bevetnék.
 
Barack Obama amerikai elnök a titkosítás gyengítéséért emelt szót egy nyilatkozatában. Mit gondol, lehet ez fegyver a terrorizmus ellen?
 
Ez egy nagyon régi vita a műszaki emberek és a politikusok között, külön nevet is kapott – Crypto Wars – és legalább harminc évre visszanyúló története van. Ennek során már legalább kétszer emelkedett elnöki szintre ez a kérdés: mindkétszer elbukott.
 
A fő probléma alapvetően az, hogy hol tudunk titkosítani, mi történik az adatokkal, hol találhatóak meg – keletkezési, tárolási hely, a továbbítás felületei – és e sok szereplőből mihez szeretnénk hozzányúlni. A felvetés elsősorban a hálózati jellegű titkosítások valamiféle könnyítését jelentené – adott esetben a végponti titkosítás könnyítését is jelentheti, de az egy másik aspektust jelent.
 
Ha a hálózaton keresztül gyengítjük a titkosítást – mint ahogy az elmúlt két-három évben számos esetben történt –, ezt akár független szereplők is megtalálhatják és nyilvánossá válhat, ezzel támadhatóvá válik az egész infrastruktúra. Nem jó megoldás, mivel ezeket nem nagyon lehet titokban tartani. Koncentráljunk akkor a végponti titkosításra: teszem azt, van egy iPhone-om, mint nehezen hozzáférhető végpont. Ilyenkor lehetséges, hogy a kormányzat kikényszeríti, hogy az Apple tegyen be egy gyengítést a rendszerbe. Működhet, kisebb eséllyel szivárog ki –kevesebben használnak Apple-terméket, mint az internetet, bár már nem sokkal. Ezt már meglépte az amerikai kormány az NSA útján. Itt is az lett az eredmény, hogy kicsit később, de értesült róla a közvélemény: ezek a dolgok nem maradnak titokban...
 
 

AZ ÁLLAM A KORRUPCIÓ FOGSÁGÁBA ESETT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bihari Tamás
2016.01.09.


A magyar gazdasággal szemben nincs bizalom. Oszkó Péternek győzködnie kell a partnereket, hogy a hazai vállalkozók betartják a megállapodásokat, lehet velük dolgozni, és ne a hivatalban lévő kormány alapján ítéljenek az országról. A volt pénzügyminiszter, az OXO Labs Kft. alapító-tulajdonosa szerint az elmúlt öt évben Magyarországon a korrupciós problémák mérhetetlenül súlyossá váltak, minden független vizsgálat azt támasztja alá, hogy drámai romlás következett be, de az alapvető állami funkciók iránya, működése is a közpénzek magánpénzzé átalakítását szolgálja.
- Mint a kárelhárító Bajnai-kormány pénzügyminisztere nem irigykedik egy kicsit? Hiszen a mai kabinettől tudjuk, a reformok működnek, Magyarország jobban teljesít, megalapozták a fenntartható fejlődést, Varga Mihály szerint pedig sikeres évet zárt a gazdaság 2015-ben.
 
- Boldog lennék, ha valóban minden rendben lenne. Mint magyar állampolgár és mint itt élő és dolgozó üzletember. Én valóban pont akkor voltam egy évig pénzügyminiszter, amikor a legnehezebb munkát kellett elvégezni. Túl sok köszönet nem volt benne. Irigység azonban ettől még nincs bennem.
 
- Az irigységfaktort tehát elvethetjük, de mi a véleménye a sikertörténetről?
 
- Hogy Magyarország jobban teljesítene, szerintem kétséges, persze az a kérdés, hogy mihez képest. Ha az elmúlt öt évet vesszük alapul, Magyarország évente átlagosan 1,3 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést produkált. Ha ebből kivonjuk az uniós források gyorsított lehívásának egyszeri hatását, akkor nem volt növekedés. Ezt nehéz sikertörténetnek tekinteni. Fontos megemlíteni, hogy az államigazgatásnak az uniós források kihelyezését kezelő része hatékonyan tartotta a tempót, nem érzek kényszert, hogy ezt a teljesítményt elvitassam. Az más kérdés, hogy ez a folyamat mennyire volt átlátható, célszerű, és mennyire volt mentes a korrupciótól. Az pedig erősen vitatható, hogy 2010 óta tartós, strukturálisan fenntartható fejlődést alapoztak volna meg az Orbán-kormányok. A külső forrásból finanszírozott tavalyi növekedés idén már nem valószínű, hogy tartható. Én lassulásra számítok. Másrészről, ha a pénzügyi stabilitást, az államadósság mértékét és az ennek érdekében tett intézkedéseket nézzük, akkor elsőre megint csak azt mondhatjuk, hogy a 2015-ös költségvetés jó eredménnyel zárt. Ám ha azt is figyelembe vesszük, hogy ez milyen egyszeri intézkedéseknek köszönhető, ide értve például a magán-nyugdíjpénztárak államosításának máig tartó hatását, a szektorális különadókat, akkor már nem olyan megnyugtató a költségvetés egyenlege...
 

KISS

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.01.08.


Lemondott Kiss László szövetségi kapitány, aki nagyot nézne, ha elfogadnák a lemondását, de ettől nem kell tartania. Ez a lemondásoknak az a típusa, amikor az illető a lemondását a játszma részének tartja, sajnáltatja magát, és ezzel a színpadias gesztussal próbálja Hosszú Katinka ellen hangolni a közvéleményt. Máris megjelent az ajvékoló kórus a csodaedzőről, akit csodál a világ. Akinek köszönhetők állítólag Egerszegi és mások érmei, mintha nem is Egerszegi úszott volna a medencében, hanem ez a Kiss. Azokról nincs szó, akik lehettek volna olimpiai bajnokok, de nem lettek. Nem kell azonban a szakmai munkáról ítéletet mondani, mert a lemondásnak nem ez az oka.

Saját elmondása szerint Kiss azért mondott le, mert “méltatlanul bántak vele”.  A méltánytalanságot azzal követték el, hogy “békíteni” odament Hosszú Katinka sajtótájékoztatójára, és ő nem állt szóba vele. Kiss megsértődött, amikor hívatlanul megjelent az úszónó sajtótájékoztatóján, hogy széttrollkodja azt, és nem engedték meg neki. Átvette volna az események irányítását, és botrányba fullasztotta volna a rendezvényt, ha teheti. Hosszú Katinka ezúttal is úgy járt el, ahogy a civilizált polgári világban szokás, nem adott szót a botrányokozónak, és nem engedte meg, hogy tönkretegye a rendezvényét. Kiss saját maga áldozata. Vele senki nem bánt méltatlanul, ő volt az, aki méltatlanul viselkedett. Azt kapta, ami jár egy olyan embernek, aki megzavar egy tájékoztatót.

Kissnek joga van saját tájékoztatót tartania ott, és akkor, amikor akar. Ahhoz nincs joga, hogy ebben megakadályozzon vagy megzavarjon bárkit. Hosszú Katinkának is joga van ahhoz, hogy egy sajtótájékoztatót úgy tartson meg, ahogy ő akar. Ezek a kelet-európaiak azt hiszik, minden civilizált normát felrúghatnak, mindenkivel megtehetik azt, amit évtizedek óta művelnek a sportolóikkal: tulajdonukként kezelik, infantilizálják, uralmuk alatt tartják őket. Pedig az úszó csak úszni akar, arról nem volt szó, hogy ezért el kell viselnie öntelt edzők basáskodását, durvaságát, bunkóságát, akik nem tisztelik a személyiségét és az emberi méltóságát...

ITT OLVASHATÓ

RABSZOLGALÁZADÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.01.08.


A Katinka-ügy a maga medrében halad, pontosan úgy, ahogyan várható volt. Még egy hét, és a világ legjobb úszónője közutálat tárgya lesz. Ehhez még kell valami nagy hazugság, leleplezésként előadott nagy csalás, ami egyértelműsíti, hogy ő a gonosz, esetleg kiderülhet még, hogy valamelyik úszó Bástya elvtársat meg akarta ölni. Boldog lesz, ha felülhet a repülőre, és elhagyhatja ezt az országot, amelynek dicsőséget akart szerezni, és örökre elfelejtheti, hogy valaha magyar volt. Személyes tragédia ez, de csak látszólag az. Egy nemzet tragédiája, ahogyan maradi urai beledöngölik a feudalizmusba és a jobbágy sorsba.

Ha belegondolunk, nem olyan nagy dolgok voltak, amiket Katinka akart. Olyasmikről beszélt, amelyek a világ minden más részén természetes dolgok, és amelyeket már régóta be kellett volna vezetni Magyarországon is. Feltehetően, amikor kimarják az emberevők földjéről, és elüldözik a csahos kutyák, akkor majd szép lassan, óvatosan el is kezdik bevezetni azokat. Amikor Katinkát lelkileg és emberileg tönkreteszik, Gyárfás majd szedi elő egyenként, hogy mit is mondott a Katinka, mit javasolt, mit mondott, az amerikaiak mit használnak.

Mások kémeket építenek be, hogy meg tudjanak ilyen titkokat, amilyeneket Hosszú Katinka a mindennapi élete természetes információjaként közöl. Meg is valósítják majd lassanként, mutatva, hogy nekik nincs szükségük Hosszú Katinkára ahhoz, hogy lépést tartsanak a világgal. Nem arról volt szó, hogy ők akadályai lennének a fejlődésnak, hanem Katinkával nem lehetett szót érteni. Miközben nem erről van szó, hanem arról, hogy valamelyik rabszolga fellázadt, nem hajlandó rabszolgaként viselkedni, s az efféle lázadásokat el kell tiporni. Majd azt fogják mondani, mindent teljesítettünk, azután pedig azt, hogy már azelőtt is megvolt, hogy Katinka kérte volna...

ITT OLVASHATÓ

HOSSZÚ KATINKA FÉRJE ÉPP SZÉTVERI SAJÁT MESTERMŰVÉT

24 ÓRA POSZT ITT
Szerző: Kálnokiy Kis Attila
2016.01.08.


Bemutatunk egy főszereplőt, aki rendre a háttérben marad, figyel, irányít és közbeavatkozik, ha kell. Shane Tusup, Hosszú Katinka férje, edzője, menedzsere. Hosszú-MÚSZ háború, kicsit másképp.

Shane Tusup tehetsége úszóként a középszerre volt elegendő. Amerikában mindenképp, de nincs mit ezen szégyelljen. Kaliforniában született, ott, majd New Yorkban nevelkedett, végül gimisként és egyetemistaként már Los Angelesben úszott. Amerikai módszereken nőtt fel versenyzőként, majd kezdő edzőként Dave Salo mellett és tengerentúli szemüvegén keresztül kristálytisztán látta, hogyan viselkednek, kommunikálnak, váltják dollárkötegekre klasszisukat sportága olyan sztárjai, mint Michael Phelps vagy Ryan Lochte.

Tusup nyitott szemmel járt, kitanulta a leckét.

Elhivatottságának, alázatának, az új módszerek iránti fogékonyságának és húszéves korában, a Los Angeles-i egyetemen –pszichológia mellett egészségfejlesztést és businesst tanult – megismert szerelmének, Hosszú Katinkának köszönhetően meg sem fordult a fejében, hogy az egyetem végeztével a tehetős, kaliforniai bankárcsaládja mintáját követve ő is a pénzügyi pályát válassza...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN (2016 MÁRCIUS): "MONDJON LE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2016.01.09.


Az Európai Bizottság nyilvánvalóan inkompetens, de az európai intézményrendszer maga is az -- miközben sikerült kiszívnia Európából a szellemi és lelki erőt, átvezetnie a saját tápcsatornáján, és felismerhetetlen végtermékként visszahelyezni a polgárok elé. Az EB Európát EU-vá aszalta, az EU-t pedig egy 30 ezer fős bürokrácia szellemi és erkölcsi színvonalára nyomta le. Ma Európa pont annyira létezik, amennyire el tud tekinteni Junckertől és szellemiségétől. Alig. Öntudatosan semmiképp. Európa nincs, csak identitásharc, államok, korporációk, a loholás a pénz után, és dehumanizáció.

Ezzel szemben áll egy az EU felbomlasztására szövetkező Putyin, Orbán, a görög és a brit kommerek egy része, az európai széljobb, és aki még csatlakozik hozzájuk, az általuk manipulált (beindított, pénzelt, terelt, eszkalált) migráció -- miközben a Junckerré aszalt európai civilizáció nem fogja fel, hogy ezeknek nincs veszteni valójuk, egyik sem hátrálhat, mindegyiknek létszükséglete, hogy folyamatosan élezze a feszültséget, a keletieknek kivált, mert az országaik egyre versenyképtelenebbek, maguk ellenzékben elképzelhetetlenek, hiszen nem demokraták, nincs más esélyük a fennmaradásra, mint mindenki eltiprása, aki nem alkuszik. Az élezés nem olyan bonyolult dolog -- nem kell nagy zseni hozzá. A nacionalizmus és a hazudozás a hatóereje, a szociális demagógia és a korrupció biztosítja az erőforrását. És mi áll vele szemben? Egy identitáspolitikába kornyadt kontinens. Az agresszorok realizmusával szemben az ellenszenves bürokraták ostoba vihogása...

ITT OLVASHATÓ

CSŐD

TARSKI BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.01.09.


Az elmúlt hét kétségtelenül a legnagyobb európai eseményének a kölni erőszakos cselekményeket kell tekintenünk. Közismert, hogy csak most derült ki a szilveszterkor történt incidens, amelynek során mintegy ezer migráns több mint száz nőt molesztált, sőt, állítólag egyet közülük megerőszakolt. A késlekedés oka nyilvánvaló volt: úgy a hivatalos szervek, mint a média szerette volna eltussolni az ügyet, és a szőnyeg alá söpörni, mivel az a németekre nézve meglehetősen kínos ügynek mutatkozott.
 
Valóban az, sőt, mondhatni azt, hogy többszörösen is csődöt jelentett a németekre nézve. Először csőd a német férfiakra számára, mert nem tudták megvédeni lányukat, asszonyaikat a migránsok szexuálisan kiéhezett tömegétől. Csőd másodszor a rendőrség és a titkosszolgálat részére, mert nem tudták, nem látták előre azt, hogy mintegy ezer fős tömeg fog összegyűlni Köln éjszakájában, amit minimum megfigyelés alatt kellett volna tartani. Harmadszor csőd a német média részére, mert vagy nem tudtak az eseményről, vagy ha tudtak, akkor elhallgatták az olvasók elől, holott éppen az lett volna a feladatuk, hogy objektívan tájékoztassanak. S végül negyedszer csőd Merkel kancellár asszony számára, mert az az előfeltevése, hogy a migránsok majd európai módon fognak viselkedni, egyszerűen nem jött be...
 
 

AMIKOR A TÚLERŐ EGYÁLTALÁN NEM SEGÍT!

SAKKOZZ MINDENNAP
Szerző: Anna és Szilárd
2016.01.09.

Világos anyagi fölénye nyomasztó. Van megoldás?


ITT OLVASHATÓ
Sötét lép!
 


A BRIT OROSZLÁN

PUPU BLOGJA 
Szerző: PuPu
2016.01.08. 


Cameron errefelé járt, Orbán meg örült, mint majom a farkának - végre valaki, aki politikusnak nevezhető és mégis szóbaáll vele.Volt is nagy szerelem, a nyelvespuszi csak azért maradt el, mert a KDNP rossz néven vette volna, ha szeretett miniszterelnökünkről kiderül, hogy nem elég, hogy ugye, de megmég hogyismongyam is...
Ez egy keresztény magyar ember számára, aki tagja a megbonthatatlan pártszövetségnek is, szinte feldolgozhatatlan lenne.
Mindenesetre kiderült, hogy van az a világpolitikai helyzet, melyben a majom és a leopárd békésen elvan egy ketrecben, egy jövőbeli jó nagy lócomb reményében.
A lócombot a laza Unió jelenti, erre fáj a foga mindkettőnek.
Az angoloknak már csak megszokásból is, mert mióta a gyarmatbirodalom szétesett, nincs jobb ötletük, mint a Brit Nemzetközösség volt hajdan, melynek roncsain üldögél a kopott sörényű fenevad és időnként ordít egyet-egyet, de már az üregi nyulat se nagyon érdekli.
Anglia esetében mégcsak érthető is a dolog, ők tudják, hogy mennyire macerás egy államban együtt tartani az íreket meg a skótokat sajátmagukkal, ezért eléggé szkeptikusak a - Nagyurunk szerint - brüsszelista törekvésekkel szemben.
No, meg a hajdani nagyság, ugye, az angol font, továbbá Her Majesty the Queen - a tradíciók meg a világjelentőség, meg minden...
Persze köthetnénk kompromisszumot is az ügyben, tőlem lehetne II. Erzsébet az Unió királynője is, nekem tetszik..


ITT OLVASHATÓ