2020. december 21., hétfő

VÍRUS, BOTRÁNYOK: GYENGÜL ORBÁN POZÍCIÓJA? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.12.21.


Ahogy terjed a vírus, úgy gyengül Orbán pozíciója, amihez a botrányok is hozzájárulnak – vonja le a következtetést a BloombergQuint külön kiadványában, három közvélemény-kutatásra hivatkozva, amelyben az ellenzék megelőzte a Fideszt. Orbán Viktor közben nevetségesnek nevezte, hogy az Európai Néppárt a szólásszabadság és a jogállamiság megsértését kérte számon a Fideszen, írja a Bloomberg. Az EUObserver azt elemzi, hogy az Európai Bíróság kimondta: jogellenesen tartották őrizetben a menekülteket a tranzitzónákban. Semjén Zsolt és a kóser vágóhidak ügyéről is olvashatnak Csernyánszky Judit lapszemléjében.

Brilliánsnak nevezte Orbán Viktor Angel Merkel német kancellárt, ahogy a 2200 milliárd dolláros uniós költségvetés vitáját lerendezte – így összegezte Bloomberg amerikai hírügynökség Orbán Viktornak a Welt am Sonntag számára adott interjúját. Orbánnak ugyan el kell fogadnia a jogállami normák betartását a megállapodás szerint, azonban egyrészt elérte, hogy a vizsgálódás módját és formáját ellenőrizzék, illetve időt nyert a követelmények teljesítésére. A magyar miniszterelnök az interjúban úgy fogalmazott, hogy a jogállami elvárásoknak összhangban kell lenniük az uniós alapokmánnyal, objektív kritériumok alapján kell meghatározni a jogállam definícióját - és ebből a szempontból hirdette ki, hogy tulajdonképpen csatát nyert. Továbbá nevetségesnek nevezte Orbán Viktor, hogy az Európai Néppárt a sajtószabadság és a jogállam megsértésére hivatkozva függesztette fel a Fidesz tagságát.

Ahogy terjed a vírus, úgy gyengül Orbán pozíciója, amihez a botrányok is hozzájárulnak – vonja le a következtetést a BloombergQuint külön kiadványában – méghozzá három közvéleménykutatás eredményére hivatkozva. Most megkérdőjeleződött Orbán Viktor eddig érzékelt legyőzhetetlensége, miközben a kormányfő 5. terminusára készül, miután az egységes ellenzék megelőzte a Fideszt a legfrissebb felmérések szerint.

A hétvégén továbbra is sok cikk jelent meg arról, hogy a Fidesz egyes vélemények szerint képes volt alkotmányt módosítani azért, hogy a melegek az országban jogfosztottaknak érezzék magukat, és persze Novák Katalin női szerepekről szóló videója is számos médiumban nyomott hagyott. Azonban hasonló súllyal került be a mainstream médiába a magyar kormány migrációs politikája, illetve annak kézzel fogható gyakorlata is. Az EUObserver hosszasan elemzi, miért sértett uniós jogot Magyarország azzal, ahogy a menekülteket őrizet alatt tartották a tranzitzónában, illetve amiért visszaküldték az illegális bevándorlókat Szerbiába. Mindez egyszerűen azt jelenti, hogy gyakorlatilag képtelenség menedékkérelmet benyújtani Magyarországon, megfosztja a menekülteket attól, hogy nemzetközi védelemben részesüljenek. Még a 2015-ös válság nem elegendő indok ahhoz, hogy Magyarország megszegje az uniós jogszabályokat, ezért a kötelezettségszegési eljárás végére ezzel pontot is tett az európai bíróság. Az Európai Bizottság pedig levelet küld a kormánynak a határozat betartásának kötelező voltára való figyelmeztetéssel – mondta el az EUObservernek Adalbert Jahnz bizottsági szóvivő. A magyar kormány bezárta a két tranzitzónát.

Erre a verdiktre reagálva írta kommentárjában a Salzburger Nachrichten, hogy a magyar kormány kötélen táncol, amikor ezeknek a jogszabályoknak a törvényességét vonja kétségbe. Előre tudni lehetett, hogy az a döntés születik, amikor már májusban véleményét megelőlegezte a bíróság, jelezve, hogy törvénytelen az, amit és ahogy a magyar kormány tesz a tranzitzónákban, amelyek működése jogszabályba ütközik.

A brit The Conversation című lap a magyar és lengyel populista politika önkényuralmi jegyeit elemzi, beágyazva abba a felmérésbe, miszerint 2001 és 2018 között Európa-szerte csaknem a duplájára, durván 12%-ról 22%-ra nőtt a populista politikusokra szavazók aránya. Azonban hozzáteszi azt is, hogy a populizmus nem mindenhol fordult át törvényszerűen autokráciába. Se a Sziriza Görögországban, se a Podemos Spanyolországban, se az Öt Csillag Mozgalom Olaszországban nem játszott arra, hogy leépítse hatalma érdekében a demokráciát. A déli államokkal szemben az egyik magyarázat erre például az, hogy nálunk még mindig nagyon alacsonyak a bérek, és a létbizonytalanság miatt képesek hinni a populista szólamoknak a megtévesztettek.

Semjén Zsolt is bekerült a nemzetközi hírekbe, amikor elsőként bírálta az Emberi Jogok Európai luxembourgi bíróságát legutóbbi döntéséért, mert az továbbra sem adott engedélyt Belgiumban a kóser mészárszékek működéséhez – számol be erről az izraeli Haaretz. Ezt méltatlan döntésnek nevezte Semjén, szerinte sérti az európai zsidó közösségek vallásszabadságát, ami újabb jele az európai hagyományos zsidó-keresztény értékek mellőzésének. A döntés – amely ellen a zsidó és muzulmán közösségek egyaránt tiltakoznak –, egyébként úgy szól, hogy nem sértették meg az uniós állampolgári jogokat a kormányok azzal, hogy 2019-ben megtiltották azon állatok húsának feldolgozását, amelyeket leölésük előtt nem kábították el a mészárszéken. Az Európai Zsidó Szövetség brüsszeli vezetője köszönetet mondott Semjénnek a kiállásért. A zsidóközösségekben ugyanis emiatt hiány lett a kóser húsból. A cikkben megszólal Köves Slomó vezető rabbi is, aki elmondta, az EMIH–féle vágóhídról vittek húst Belgiumba, hogy kisegítsék az ottani zsidó közösségeket.

SOROS GYÖRGY KISMISKA HOZZÁJUK KÉPEST – ŐK MOZGATJÁK A SZÁLAKAT AZ EU-BAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2020.12.21.


Bár Orbán Viktor nap mint nap úgy tesz, mintha Soros György rángatná dróton az EU-t, a milliárdos kishal csupán mondjuk a vegyszergyártók lobbijához képest. A céges kijáróemberek még az európai parlamenti képviselők asszisztenseire is figyelnek, uniós üzlet és politika pedig néha szinte teljesen összemosódik. Megnéztük, kik befolyásolják az uniós döntéshozatalt és mennyit költenek erre.


A brüsszeli Maison de Luxemburg minden hivalkodástól mentes, elegáns étterem egysaroknyira az Európai Parlament épületétől. A hozzáértők szerint figyelemreméltóak a ház halspecialitásai, de az EU-s mikrokozmosz az éttermet nem csak ezért tartja számon. A Maison du Luxembourg – több más, az európai negyedben található intézménnyel egyetemben – az uniós lobbizás egyik kitüntetett színhelye. Multinacionális cégek, érdekképviseletek, nemzetközi ügyvédi irodák, nemkormányzati szervezetek szívesen adnak itt randevút uniós döntéshozóknak – ehhez megfelelő környezetet biztosítanak az étterem által reklámozott diszkrét különtermek. Mindez nagyon EU-s és nagyon brüsszeli módon zajlik: a kifinomultság találkozik a kíméletlen érdekérvényesítéssel.

Az elmúlt időben Magyarországon főleg Soros György lobbitevékenysége miatt esett szó a különféle uniós intézmények befolyásolásáról. „Van egy ember, aki ráadásul még a hazánk fia is, egy amerikai spekuláns, és azon dolgozik Brüsszelben, hogy ott ártson a magyaroknak, ahol csak tud” – nyilatkozta például múlt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök szokásos heti rádióinterjújában.

Hamarosan látni fogjuk, a magyar-amerikai befektető-filantróphoz köthető szervezetek miként igyekeznek elérni céljaikat, de azt már előre elárulhatjuk:

az állami médiában és a politikai kommunikációban emlegetett, mindent átfogó nagy összeesküvés nem létezik.

Az ágazati érdekérvényesítés kifinomult eszközeit, az elkötött roppant pénzeket és a befolyásszerzés technikáit megismerve a megfigyelő szinte azt kívánja, bárcsak egy központból mozgatnák a szálakat. Sokkal áttekinthetőbb lenne a szinte áthatolhatatlan lobbidzsungel.

Egy multicégek vizsgálatára szakosodott civilszervezet Lobby Planet Bruxelles címmel megjelent 2017-es tanulmánya szerint az EU 25 ezer lobbistát regisztrált. (Csak egy részük dolgozik azonban az Európai Unió fővárosában.) Legfontosabb céljuk, hogy a törvénykezdeményező Európai Bizottság, a társjogalkotó Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa (a nemzeti kormányok képviselőiből álló testület) munkáját befolyásolják. A tét óriási: a Brüsszelben születő döntések 450 millió uniós polgár életét alakítják, legyen szó mezőgazdaságról, utazásról, közlekedésről, energiáról és még számtalan egyéb területről.

Mivel az Európai Unió demokratikus államok közössége, jogos elvárás, hogy az érintetteknek legyen beleszólásuk a róluk szóló szabályok meghozatalába. Magyar vonatkozású példa az Európai Parlament Minority Safepackről szóló múlt heti európai parlamenti szavazás. A döntést intenzív magyar lobbimunka előzte meg, amelynek során a képviselőket az őshonos kisebbségek érdekét szolgáló csomag hasznosságáról győzködték...

„AZT MONDTUK NEKIK, A JÓLÉT MAJD LECSOROG”: KIDERÜLT, HOGY A GAZDAGOK ADÓCSÖKKENTÉSÉVEL CSAK ŐK MAGUK JÁRNAK JÓL

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2020.12.21.


Egy új tanulmányból kiderül, hogy a hiába szokás úgy eladni a gazdagok adóinak csökkentését, mint ami a teljes gazdaságot felpörgeti és munkahelyeket teremt, valójában inkább csak a társadalmi egyenlőtlenségeket növeli.


A vagyoni egyenlőtlenségek kérdése évek óta népszerű téma a kutatók, újságírók, művészek és kocsmafilozófusok körében, talán mert a 2010-es években több olyan világtrend is felbukkant – a populizmus előretörésétől a középosztály sorvadásán át a globális hatalmi átrendeződésekig –, amelyre kézenfekvő magyarázatot lehet adni ebből a nézőpontból. A társadalomtudományos térfélen nagy karriert futott be többek között Thomas Piketty Tőke a 21. században című munkája, vagy Branco Milanovic elefántábrája, amely azt mutatja meg, hogyan változott a világnépesség bevétele az egyes jövedelmi tizedekben a hidegháború vége óta. (Röviden: a legjobban a nagyon gazdagok jártak, de magukhoz képest feljöttek a legszegényebbek is, a fejlett országok középosztálya viszont a saját korábbi állapotához mérten csak küszködik.)

A szakirodalom alapvető megállapítása, hogy a második világháborút követő években a fejlett gazdaságokban az egyenlőtlenségek csökkentek, aztán nagyjából a nyolcvanas évektől a trend megfordult, és felső rétegek jövedelme elkezdett elszakadni a társadalmi többi részéétől. Különösen igaz ez az angolszász országokra, ahol a legtisztább formájában bontakozott ki a tőke jövedelmezősége és a szabad mozgása és előtti akadályok lebontását célzó politika.

Az ezt támogató eszmerendszer egyik fontos eleme leszivárgó jövedelem elmélete (trickle down economics), amely szerint végső soron mindenki profitál abból, ha a gazdagokat támogatja az állami gazdaságpolitika
i

(tipikusan adókedvezményekkel), egyrészt mert ez még több munkára motiválja a jól keresőket, másrészt mert a náluk maradó sok-sok plusz pénzt ők úgyis elköltik vagy befektetik, ettől növekszik a gazdaság, munkahelyek jönnek létre. A leszivárgás-elmélet rendre előkerül a politikusok érvelésében, ha a felső jövedelmi rétegek vagy a vállalati nyereség adóját csökkentik – annak ellenére, hogy bár már legalább negyven éve alkalmazzák, igazából nincsenek meggyőző bizonyítékok arra, hogy valóban működik...


KRITIZÁLTA A SZLOGENT, SOSEM HÍVTÁK TÖBBÉ TANÁCSOT ADNI

G7.HU
Szerző: G7.HU
2020.12.21.A G7-Hold Beszélgetésekben most bemutatjuk Kolosi Tamást. Szociológus, üzletember. 1985-ben, nemzetközileg elismert társadalomtudósként létrehozta a Tárkit, majd 1994-től belevágott a könyvkiadásba, a Láng Holding (ma Líra Könyvkiadó) megalapításába.

A Líra Könykiadó legsikeresebb könyvkiadása Kertész Imre Sorstalansága volt, amit a Nobel-díjat követő években több mint 300 ezer példányban adtak el - ez egyedülálló siker a magyar könyvpiacon.

Azonban a mennyiség, azaz a példányszám, nem mindig esik egybe a minőséggel. Kolosi Tamás például azt is megvallotta Veiszer Alindának, hogy megpróbálta elolvasni a Harry Pottert, de nem sikerült neki, ugyanakkor a huszadik század legnagyobb irodalmi teljesítményének tartja J.K Rowling történetét. Hogy miért, ennek már társadalomtudományos háttere van. Az olvasás kutatásokból ugyanis kiderült, hogy a mai 45-50 évesek gyerekkorában éppen kimenet a divatból az olvasás, és ez az örökség érintette mai 20 és 30 közöttieket is, akiket a Roxfort Varázslóiskola hozott vissza az olvasás világába. Olyat tett, amire az államilag indított olvasásnépszerűsítő programok teljesen alkalmatlannak bizonyultak...

NAGYON KEVESET TUDUNK A KORONAVÍRUS ÚJ VÁLTOZATÁRÓL, DE KÖNNYEN VEZETHET EGY NAGYOBB, ROSSZABB JÁRVÁNYHOZ

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2020.12.21.


Egyelőre még nem sokat tudunk a koronavírus Dél-Kelet Angliában megjelent változatáról, de nagyon elővigyázatosnak kell lenni, hogy ne csússzunk bele egy ennél is nagyobb pandémiába.

Amit eddig tudunk:

Minden vírus folyamatosan mutálódik, így az önmagában nem meglepő, hogy a koronavírusnak is megjelent egy mutálódott változata. Sőt az eddig ismert koronavírus sem az a változat, ami Vuhanból indult, ugyanis Európában a D614G mutáció vált globálissá, de mellette egy A222V névű mutáció is megjelent már korábban a kontinensen...

KIREKESZTŐ NEMZETEGYESÍTÉS, AVAGY ORBÁN TÍZ ÉVE! - ORBÁN 10 ÉVE (2. RÉSZ)

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.12.21.


Sorozatunkban a napi hírek tükrében felvillantjuk Orbán Viktor kormányzásának eseményeit. Azokat a döntéseket, amelyek megalapozták a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nevezett kormányzás politikáját, s alapvetően meghatározták az ország lakóinak mindennapjait. Egyébként Orbán értékelése szerint az elmúlt tíz év olyan sikertörténet, amely egyben az elmúlt száz esztendő legsikeresebb fejezete is. A miniszterelnök kiegyensúlyozott fejlődést lát, gazdasági eredményeket, amelyek előnyei a legszegényebb rétegekhez is eljutottak. Ezzel szemben, a kritikusok a demokrácia leépítését, a közszolgáltatások színvonalának drámai romlását, a korrupció elszabadulását látják. Portálunk heti rendszerességgel felidézi ennek a tíz évnek a történéseit – ahogyan ma látjuk...


SZOMBATHY PÁL: MEGJELENT KÉT VERŐEMBER AZ IRODA ELŐTT, A BIZTONSÁG KEDVÉÉRT MÁSIK KETTŐ AZ UDVARON, PEDIG AKKOR MÉG NEM IS TUDTUK, MIRE JÓ AZ ERESZCSATORNA

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2020.12.21.


„Képzeljünk csak el egy állatkertet” Alsó-Üzbegisztánban. Zebrástul. Nagyinterjú az Index volt főszerkesztőjével.


A sajtóban zajló fideszes térnyerés mérföldköve az Index elfoglalása. E folyamat szimbolikus alakja lett azzal, hogy amikor júliusban az Index.hu Zrt. elnöke, Bodolai László kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt, és ennek nyomán felmondott a munkatársak zöme, ön elvállalta a főszerkesztői megbízatást, sőt valamivel korábban a cég vezérigazgatói posztját is. Miért?

Mert hittem, hogy csinálhatunk egy jó lapot.

Nyilatkozta, hogy sokat gondolkodott a döntés előtt.

Valóban.

Önben is felvetődött, hogy tán nem ízléses vállalni a főszerkesztőséget ott, ahol még gőzölögnek a hullák?

Mármint az egy új munkahelyre távozó öngyilkosok hullái?

Dull Szabolcs nem öngyilkos lett, őt Bodolai „lőtte le”.

Amire alapos oka volt Bodolainak.

Vagy legalábbis indoka, konkrétan az, hogy miután egy igazgatósági ülésen szóba került, hogy külsősökhöz szerveznének ki néhány rovatot a főszerkesztő alól, Dull, a szerkesztőség autonómiáját féltve a „Független” állásból a „Veszélyben” pozícióba tekerte az Index szabadságmérőjét. A szerkesztőség tagjai pedig azért lettek „öngyilkosok”, mert akaratuk ellenére kirúgták főszerkesztőt.

Dull Szabolcs azzal követte el a piaci pozíciót is veszélyeztető súlyos függelemsértést, hogy a belső szakmai-üzleti vitát a nyilvánosság elé tárta. A távozása után Sztankóczy András vezérigazgató-helyettessel az oldalamon közöltem a szerkesztőséggel, hogy mindenkivel együtt szeretnénk dolgozni.

Mi nem akartunk halálfélelemből elkövetett tömeges öngyilkosságokat.


Nagyon nem...

HELLER ÁGNES IGAZSÁGA – CSAK EGYSZER KELL ÍGY NYERNI, DE AKKOR NAGYON

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.12.21.


„Meg kell egyezniük az ellenzéki pártoknak a jövő évi választás előtt, különben újabb négy évig irányíthatja a Fidesz az országot, ami tragédia lenne. Erről beszélt a Hír TV Egyenesen című műsorában Heller Ágnes. A liberális filozófus szerint ha kettőnél több ellenzéki lista lesz, akkor biztosra vehető a Fidesz-KDNP győzelme, mert a politika a jelenről szól. Márpedig jelenleg az a helyzet, hogy nem nyerhető meg a 2018-as választás, ha kettőnél több ellenzéki lista van. Ha az ellenzék – ideológiai megfontolások miatt – külön indul, veszít.Öngyilkosság ebben gondolkozni.Szerinte ugyanis már nem bal- és jobboldal között van konfliktus, hanem azok között, akik lebontották a jogállamot, és azok között, akik szeretnék visszaállítani azt. A Fidesz zsarnoksága elleni küzdelemben semmi más nem számít.

A Jobbik és a baloldal összefogásáról Heller Ágnes azt mondta, most nem az a kérdés, egyetért-e valaki a Jobbikkal, Gyurcsánnyal. Ő sem ért egyet még a jelenlegi Jobbikkal sem, de észnél kell lenni, kompromisszumot kell kötni, mert az első és legfontosabb Orbán megbuktatása. Mint mondta, már most is nagy a bizalmatlanság, de ha a Fidesz nyeri a választásokat, mindenütt ott lesz a keze, és senki sem fog senkiben bízni. Heller Ágnes az interjúban Orbánt olyan hajóskapitányhoz hasonlította, aki tudatosan vezeti hajóját sziklának. Szerinte ilyenkor az utasok egyetlen épeszű válasza, ha nem engedik kormányozni
.”

Mondhatni éppen három évvel ezelőtt adta ezt az interjút, az azóta tragikusan elhunyt filozófus, óriási vitákat és nem kevés támadást kiváltva vele. A 2017-es gondolatait a jobboldal, a kormány, igyekezett maximálisan kihasználni, főként a Jobbik folyamatos nácizásával, de a baloldalt is igencsak megosztotta az elképzelés.

Vasárnap este, azaz három évvel később jelent meg a közlemény, amelyben tudatja hat ellenzéki párt, hogy közös listán indul, valamint az egyéni választási körzetekben is egy jelöltet állít a Fidesszel szemben. Heller tehát jelentősen megelőzte korát, pontosan látta már akkor, hogy mi lehet a recept az egyre zsarnokibb hatalommal szemben. Hiába próbálták őt demens öregasszonyként leírni egyesek, nagyon is tisztán gondolkodott, pontosan elemezte a helyzetet, és azt is, hogy mit kell tenni az egyre inkább gátlástalan és korlátlan hatalmat kiépítő kormánypárttal szemben. Beszélt erről a Hírklikknek is...

SZABAD SZEMMEL - MARKUS FERBER: MAGYARORSZÁG CSAKIS AZ UNIÓ TAGJAKÉNT TUDJA FENNTARTANI NEMZETI ÖNAZONOSSÁGÁT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.21.Süddeutsche Zeitung


A CDU-CSU-ban döbbenet fogadta Orbán Viktor interjúját, amely tegnap látott napvilágot a Die Welt-ben. Daniel Caspary, a kereszténydemokraták EP-delegációjának vezetője ezek után úgy látja, hogy igenis napirenden kell tartani a Fidesz tagságának kérdését. Markus Ferber, aki jó negyedszázada képviseli Strasbourgban a bajor keresztény szociálisokat, egyben pedig a pártközeli Hanns-Seidel Alapítvány első embere, sajnálatosnak nevezte, hogy Orbán képtelen felfogni a lényeget. Vagyis azt, hogy ha Európa nem fog össze saját lakosságának jövője érdekében, akkor kiszolgáltatja magát mindenféle külső erőknek. És hogy Magyarország csakis az unió tagjaként tudja fenntartani nemzeti önazonosságát.

Dennis Radtke, aki a múlt héten egyedüli CDU-törvényhozóként szorgalmazta Deutsch Tamás kizárását, miután az közölte: a Gestapo és az AVO módszereire emlékezteti, ahogyan Weber próbál nyomást gyakorolni a Fideszre, szóval, Radtke úgy látja, hogy Orbán megint hozta a formáját. Amit most mondott, az olyan, mintha az autokrácia aranykönyvéből származna.

Ugyanakkor a Néppárt elnökének, Tusknak a párja, a lengyel Polgári Szövetség EP-delegációvezetője immár elháríthatatlannak tartja, hogy kitegyék a magyar kormánypárt szűrét. Halicki szerint teljesen egyértelmű, hogy Orbán nem erős Európában gondolkodik. Erről árulkodik, hogy megengedhetetlen módon egy szinten emlegeti Brüsszelt és az egykori Szovjetuniót.

A lap maga úgy értékeli, hogy a magyar miniszterelnök láthatólag nem akar megbékélést, ezért egyre csak provokál. Pedig már megkapta a végső békeajánlatot, de az érezhetően nem érdekli, noha a múlt héten alighanem már töréspontig jutottak volna a dolgok a frakcióban, ha nem avatkozik közbe a német kormány, illetve a CDU vezetősége. Mindenesetre a képviselőcsoport kinyilvánította, hogy alapvető különbségek vannak a saját, illetve a Fidesz értékei között, és hogy megengedhetetlenek az EU elleni kirohanások.

A frakció januárban dönt arról, hogy a jövőben ne csupán egyes képviselőket zárhasson ki, hanem akár egész delegációkat. Orbánt ugyanakkor az sem befolyásolja, hogy Merkel, valamint a Néppárt elnöksége fontosnak nevezte az új jogállami mechanizmust. 

Süddeutsche Zeitung

A kommentár sürgeti, hogy az EU parancsoljon megálljt Orbán Viktornak, mert ő éppen azokat gúnyolja ki, akik mindig is roppant türelmesek vele szemben. Ám ennek véget kell vetni. A politikusnak sok mindent a szemére lehet hányni, de azt nem, hogy titkolná, mit gondol. A pénteki reggeli rádióinterjúkban nyíltan el szokta mondani, miként is látja a világot, és hogy mi fenyegeti Európát, valamint Magyarországot. A migránsok, az uniós bürokraták, és azok, akik szerint az nem úgy van, hogy a szülők esetében az anya mindig nő, az apa pedig férfi. Véleményét a világhálón angolul is rendszeresen közzéteszi és szívesen nyilatkozik a német sajtónak.

Most éppen a Die Weltben hasonlította a brüsszeli intézményeket a moszkvai Központi Bizottsághoz, azaz egy nevezőre hozta az EU békeprogamját a totalitárius Szovjetunióval. Az EP-t pedig jogsértéssel vádolta meg, mivel az ragaszkodott, hogy beleszólhasson a jogállami mechanizmus megalkotásába. Az új eszköz ugyanakkor már csak azért is szükséges, mert az utóbbi 10 évben főként Orbán barátai és családtagjai igencsak meggazdagodtak, gyakorta uniós pénzekből.

Kijelentéseivel azokból űz gúnyt, aki bent akarják tartani a Fideszt a Néppártban. A frakció a napokban ultimátumot adott magyar partnerének, ám a kizárást a CDU-CSU meggátolta, nehogy Magyarország túszul ejtse valamelyik európai tervet. Az interjú azonban arról tanúskodik, hogy Orbán azt hiszi: mindent megengedhet magának. Ám nem teszik helyre, főleg Merkel nem.

Die Zeit

Németországnak nagy mázlija volt Angela Merkellel. Ezt a CDU frakcióvezetője mondta, aki 13 éve a kancellár legszorosabb szövetségesei közé tartozik. Pedig az elején nagyon nem szerették egymást, de Volker Kauder szerint hamar kialakult köztük a kölcsönös tisztelet és lojalitás. Elmondta, hogy a csaknem másfél évtized alatt soha nem támadta hátba a pártelnököt, az pedig minden döntését egyeztette vele. És amiben megállapodtak, ahhoz tartották is magukat.

Merkelben igen nagyra becsüli, hogy különleges képességekkel rendelkezik: rendkívül intelligens, a gondolkodása stratégiai. Mindig előre végigveszi, hogy mi következik tervezett politikai lépéseiből. Soha nem titkolta, hogy irányvonalát a keresztény emberkép határozza meg. Ebből következik, hogy számára a menekült is isten teremtménye. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy mindenki Európába jöhet, ha odahaza elviselhetetlenné válnak az életkörülmények. Viszont Kauder nagy aggodalommal figyeli, hogy a Közel- és Közép-Keleten kereszténymentes övezetek alakulnak ki. Pl. Szíriában és Irakban. Ennek ugyanis katasztrofális következményei lehetnek az adott országok számára.

Kauder, akinek szüleit bácskai németként a háború után kitelepítették Jugoszláviából, úgy véli: konzervatívnak lenne annyit tesz, hogy tisztelni kell a másikat és nem lehet annak leüvölteni a fejét. Pont ezért volt a kancellár nagy nyereség az országnak, mert olyan kormányzati stílust honosított meg, amit sokan különlegesnek tartanak. Mindig megőrzi a hidegvérét, és párbeszéd útján igyekszik meggyőzni a másikat. A parancsuralmi módszer egyébként sem járja már, még a katonaságnál és a rendőrségnél sem. Merkel azonban még ezen belül is rendkívüli módon odafigyel a másik véleményére.

Ily módon egy demokratikus kormány összekapcsolja az embereket a döntéseivel. És ezt a kancellár remekül csinálta. A CDU szemszögéből pedig az volt a nagy érdeme, hogy megnyerte a politikai közepet.

Die Presse

Az Európai Külkapcsolati Tanács nevű elemző intézet elnöke arra figyelmeztet, hogy az európai hatalmi eltolódások folytán vagy felerősödik az igény a jogállami feltételek érvényesítésére, vagy még inkább megosztották válik az EU. A brit Mark Leonard, aki politológus, utóbbi veszély elkerülésére azt javasolja, hogy a kontinens vezető hatalmai, a németek, franciák, de a spanyolok és olaszok is adjanak nagyobb beleszólást a közös dolgokba a takarékos ötök kormányainak.

Sokáig megkülönböztették a Berlin-Párizs-motort, a Mediterrán Klubot, valamint a V4-eket, Magyarországgal és Lengyelországgal az élen, de az idén becsatlakozott hozzájuk az osztrák-holland-svéd-dán-finn ötös. Valamennyien nettó befizetők, de mint a legutóbbi közvélemény kutatás igazolja: lakosságuknak egyáltalán nincs ellenére, hogy sok pénzt adjanak be a közösbe. Azt azonban elvárják, hogy cserében az unió gondoskodjon a jogállami normák érvényesüléséről, és arról, hogy az alapok ne tűnjenek el a korrupció csatornáin. Továbbá hogy országuknak legyen szavuk az érdemi döntések meghozatalánál.

Merthogy ezek a társadalmak védőbástyát látnak az EU-ban az egyre fenyegetőbb világgal szemben. Ebből következik, hogy országuknak vezető helyet kell kapniuk a földrész feladatainak újra meghatározásában. De ehhez kormányaiknak bizonyítaniuk kell, hogy nem egyszerűen blokkolni kívánják más országok negatív törekvéseit, ideértve enyveskezű hatalmakat, illetve a múltba forduló törekvéseket, hanem hogy fel akarják vértezni az uniót a 21. század kihívásai ellen. És hogy a gazdaságélénkítő programot nem próbálják a minimálisra visszaszorítani, hanem hogy a cél a kontinens korszerűsítése. Az öt ország polgárai támogatják ezt az irányvonalat, úgy hogy az ötöknek be kell kapcsolódniuk az unió megújításába.
Business Insider

Trump január 20-án megy, de a tekintélyelvűség marad, mind Amerikában, mind a világ többi részén, mivel változatlanul jelen vannak azok a tényezők, amelyek négy éve hatalomra segítették az elnököt. Ráadásul az irányzat képviselői másutt változatlanul hatalmon vannak, így Indiában és Törökországban. Tekintélyuralmi vezetők persze jönnek és mennek, de a Fehér Ház eddigi gazdájában az volt a különleges, hogy - az egyik spanyol üzleti iskola professzora szerint - módszereit pl. a Magyarországon és Venezuelában használt autoriter forgatókönyvből vett át.

A vetélytársait bűnözőknek, a sajtót ellenségnek minősítette, de mindenen túltett azzal, hogy nem akarja elismerni a novemberi választás végeredményét. Meglovagolta, hogy négy éven át túlfűtött légkört alakított ki, közben pedig felbátorította az olyan erőskezű, tekintélyelvű politikusokat, mint Putyin és Kim Dzsong Un. Ők is, valamint Orbán, Bolsonaro, Kaczynski és Erdogan is ugyanazt a politikát és retorikát fogják használni a jövőben is, mint idáig. Azaz felforgatják a szabályokat, nyomatják az etnonacionalista populizmust, és büntetendőnek nyilvánítanak mindenféle ellenkezést a világnézetükkel szemben.

Hozzájuk képest Trump kismiska volt, de ettől még bőven lesz következménye annak, amit művelt. Az őt hatalomra segítő erők továbbra is kihívást jelentenek a demokrácia ellen. Annál is inkább, mivel a republikánusok beálltak mögé, átveszik a módszereit és igyekeznek majd megkötni Biden kezét.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy más tekintélyuralmi vezetők sokkal tehetségesebbek a maguk műfajában, mint Trump volt. Már eddig is jócskán megerősödtek, gondoljunk csak Salvinira, vagy arra, hogy Kína miként bánik az ujgurokkal. Ilyenformán egyértelmű, hogy a tekintélyelvűség jön még jobban felfelé.

Süddeutsche Zeitung

A szakértők pár napja még a fülük botját sem mozdították, amikor híre jött, hogy Nagy-Britanniában mutálódott a koronavírus, mert az ilyesmi lépten-nyomon elfordul. A mostani, az egész világot letaroló járványhoz is az kellett, hogy vagy 12 ezer módosulás eredményeként kialakuljon az igazán pusztító változat. Ám a szakemberek mára igencsak idegesek lettek, amikor kiderült, hogy brit kórokozó minden eddiginél fertőzőbb és szerkezete lényegesen különbözik az eddig ismertnél.

Boris Johnson szerint 70 %-kal veszedelmesebb, mint az idáig ismert vírusok. Ráadásul rohamosan terjed Londonban, illetve Kent tartományban, de aligha véletlenül, vagy a lakosság rendkívüli óvatlansága folytán. hanem mert igen hatékony. Ezért a brit hatóságok már riadóztatták a WHO-t. Ugyanakkor hogy pontosan mennyire veszélyes, annak eldöntésére a laboratóriumoknak hónapok kellenek, noha már október óta ismeretes az új bajforrás.

Úgy néz azonban, hogy a B.1.1.7 minden eddigit felülmúl, Londonban már az új betegek 62 %-ánál mutatták ki. És a terjedési sebessége egészen aggasztó. Biztos, hogy már átterjedt a szárazföldre, a hollandoknál és a dánoknál meg is találták. Ám még meg kell állapítani, hogy a módosult szerkezet folytán valóban erősebben meg tud-e kapaszkodni a szervezetben és könnyebben jut-e át emberből emberbe.

De szakemberek azt mondják, nem valószínű, hogy az eddiginél súlyosabb megbetegedéseket okoz, mert az már látszana. Egy brit orvosi csoport pedig attól sem tart, hogy az eddigi ellenszerekkel ne lehetne leküzdeni. A gond csak ott van, hogy igazából még az eddigi vírust sem sikerült megfékezni.

DOBPERGÉS MEGINT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.12.21.


Ma ismét egyetlen, fénylő csillagunk bejelentésére várunk. Már megint peregnek a dobok, hogy mindjárt elmondja, mit szabad vagy mit nem, mire jutott álmatlanul forgolódva. Áll az idő addig. Nem tudom, kitetszik-e, hogy beléivódik lassan a szolganépekbe a mindenórás várakozás, az állandó dobpergés és harsonaszó, hogy lassan nap nem indul anélkül, ne várnák a bávatagok az ukázt, hogy lehet-e máma segget törölni, ilyenek. Függés van. Szolgaság van. Másképpen: nincsen szabadság. Magam én nem értem az alávetettség mazochista gyönyörét, de lehet benne valami kéj, ha ennyien élni sem tudnak nélküle.

Máma kijelenti a nemzeti pöfeteg, ölelheti é a nagyi az unokát, meg ilyenek. Voltaképp a magány iszonyára játszik rá, hogy az egyedülléttől rettegő népek, ha kapnak némi engedélyt az egymás látására, hálatelt imákat zengjenek, miszerint köszönjük néked Viktor. A járvány despota nézőpontból erre való, a Viktor-alkoholizmus kialakítására, s ha ugyan nem is tudatosan egészen, de mégis erre játszik a NER-kommunikáció a dobpergéssel. Ez a mai kinyilatkoztatás is lóg a levegőben hetek óta, Ceci nénnye is előadta karácsonyi intelmeit tegnap a bávatagoknak, hogy ne csámborogjanak plázákban, meg mossanak kezet. Erre futotta neki.

De még megnyugtatott, minden továbbiról miniszterügynök úr tart majd eligazítást. Ahogyan ezt írom, ezt várja az egész nyüves világ. A szomszéd Józsi is érdeklődött tegnap egész nap, hogy na, elhangzott-e már, hogy mit lesz neki szabad és mit nem. Csupa szomszéd Józsik a NER, hónuk alatt zsák krumpli, szívükben Viktort éltető rőzse dalok. Nem a magyari néplelket akarom fölfejteni, hanem az egyes Józsikat, hogy ez így miért, s hogyan, de ezt nem lehet, így a Józsikról most ennyi épp elég is. Mert vannak azért ellenállók és lázadók, az ellenzéki városok hős polgármesterei. Vagy pediglen nem. Mert szombaton is volt ukáz.

Az alkalommal pedig a kedves vezető a torkukra tette a kést, és épp hogy el nem kezdte metélni, húzgálni. A Józsikon kívül tudjuk mindannyian, mire megy a játék ezzel az iparűzési adós mókával, s hogy ez ellen tombolni kell. A hős polgármesterek pedig kifundálták, hogy 23-án éjjel, a kijárási tilalom alatt városaikban lekapcsolják a díszkivilágítást. Jól megmutatják majd, és mind az összes fideszista, élükön a vezérrel sírva követeli újra az éjszakai fényeket, mert anélkül élni nekik nem lehet. Nem igazán. Szimbólumokból padlást lehetne rekeszteni. Olyan ez, mint a tüntetések, ahol szónokolnak, dalolgatnak, majd megkérik a népeket, hogy menjenek békével...