2016. november 14., hétfő

MI LESZEL, HA NAGY LESZEL? HA MA VÁLASZTHATNÁL, HOGYAN DÖNTENÉL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Évi28
2016.11.14.


Mivel a téma nagyon foglalkoztat, megkérdeztem felnőtteket, ha most fiatalok lennének, mit tanulnának, milyen pályát választanának maguknak. Nem mondhatni, hogy árnyékra vetődtem volna, mindenkinek volt mondanivalója.

Ennek ellenére a válaszok nem jöttek könnyen, pedig jócskán rendelkeztek a – nem reprezentatív – minta alanyai tapasztalatokkal, információkkal. Azt már sokan látják 30-40-50 évesen, hogy helyes irányba indultak-e annak idején, vagy nagyon elszúrták valahol. Sokan vannak olyanok is, akik voltak olyan bátrak, hogy váltottak, akár egy nagy fordulatot véve, kockázatokat is bevállalva. De hogy most mit tennének, ebben a legtöbben elbizonytalanodtak. Érettebb fejjel már a szempontok is változnak, egyeseknél nem a jövedelem, a pénzügyi megfontolások döntenek, míg másoknál – ha ezen a téren sikertelen volt a karrierjük – akkor éppen ez lenne most a fő szempont. Azt sokan mondták (a megkérdezett 18-20 felnőtt több mint fele), hogy ha fiatalok lennének, már elmentek volna külföldre.

/Elárulom, ha én most fiatal lennék, elmennék gyógytornásznak. Irántuk egyre nagyobb az igény, rájuk nagy szükség lesz a jövőben is, az biztos. Számomra - a nyaki problémáim miatt - ők most nagy kincs, nagy segítség...Ebből is látszik, a saját élménynek milyen nagy a szerepe! Ráadásul messze van a biznisztől, a politikától, nem annyira stresszes, nem kell annyit egy helyben ülni, emberekkel kell dolgozni, ki kell találni, kinek mi a jó, milyen módszer használ, szóval az is nekem való lenne, akárcsak a coaching. Hiszen a gyógytorna is majdhogynem coaching.../

Az nagyon ritka, mint a festőművész ismerős, aki elővette a gimnáziumban írt fogalmazását, amit ebben a témában írt meg 1952-ben (!), felolvasta és elégedetten nyugtázta, hogy szájtátva hallgatom, mert hogy mindent megvalósított:

„Számomra a legnagyobb boldogság, ha rajzolhatok, festhetek. Olyankor megszűnik a világ, kizárok minden mást, csak arra figyelek, sikerüljön papírra vetni azt a képet, amit a lelki szemeimmel megterveztem. Ezt szeretném csinálni egész életemben. Az lenne a jó, ha ezzel az embereknek is örömet okozhatnék és ezt úgy képzelem el, hogy épületek falaira is festek, az alkotásaim eljutnak mindenkihez és ezzel színesebbé teszem mások életét is, a városomat is.”...

ITT OLVASHATÓ

A KÖVETKEZŐ LÉPÉS - GONDOLATOK AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁSRÓL

MÉDIAVADÁSZ BLOG
Szerző: Karlo Valois
2016.11.14.


...A november 8-i amerikai választások, és az azokra történő nyugat-európai reakciók, illetve ezt megelőzően a Brexitre, az aggresszív, provokatív népvándorlásra, az Oroszországgal szembeni provokációra és egyéb geopolitikai eseményekre történő összehangolt reakciók abból a szempontból különlegesek, hogy világosan jelzik: a demokráciára többé már nincs szükség. Az értékek, a rendek, a szerves struktúrák likvidálása után szinte megszűnt az egyén is: a többség egy akaratmentes és identitás nélküli masszává alakult, ami mindössze többé-kevésbé intenzív vulgaritásokat képes produkálni. Nézetei teljesen kifordultak, aminek a következtében saját helyzetét teljesen bizonytalannak és kiszolgáltatottnak éli meg. Életproblémája megközelítőleg a következő: ha nincs pénz, megszűnök én is.
 
A Brexit kapcsán a Foreign Policy think tank azonnal kézbesítette az új korszakra vonatkozó programot: a többség megbízhatatlan, a demokrácia elavult, eljött az idő, hogy „szakemberek” döntsenek a tömeg helyett. Trump szerepe ennek az üzenetnek a megerősítésében várhatóan döntő lesz: elég, hogy nyert. Jegyezzük meg, hogy a magukat jobboldaliként definiáló, fősodrású alternatív médiák (mert úgy tűnik, hogy ilyen is van) álnaivitása Trump minden akadályt elsöprő diadalával kapcsolatban mindenesetre figyelemre méltó. Minden demokratikus formációkon belüli ellenállás (amik ugyancsak mesterségesen gerjesztettek), csak kedvez mindezeknek.
 
Tulajdonképpen valós ellenállás nem nagyon tapasztalható, és feltételezhető, hogy az események az elkövetkező 4–8 évben akár úgy is irányíthatóak, hogy az úgynevezett háttérerők, amik már eleve birtokolják a hatalmat, egy néhány lépcsős terv mentén színre léphessenek és kihirdethessék a globális diktatúrát [ennek a diktatúrának azonban már semmi köze nem lesz azokhoz az államberendezkedésekhez, melyek egy isteni rend jóváhagyása által vagy legalább bizonyos tradicionális ideák alkalmazása révén nyerték el legitimitásukat – a szerk.].

A fősodrású médiák által sugallt üzenet az, hogy már ma megvan az a kritikus tömeg, ami ezt ünnepelve fogadná:

a „tehetetlenségükben” zokogó, öklüket rázó demokraták, a Kalifornia függetlenségét fontolgató technokraták, a tömegek ostoba választásai, vagy rasszista, idegengyűlölő, homofóbikus vagy robofóbikus (nem vicc!) megnyilvánulásai fölött a fejüket csóváló intellektuálisan passzív és intellektuálisan messzemenőkig gyáva intellektüelek, az emberi jogokért, a mindenki közötti egyenlőségért és a mindenre kiterjedő toleranciáért bármire kapható, ellentmondást nem tűrő aktivisták, és még sokan mások, akik a világ összeomlásáról beszélnek – vélhetően pontosan a forgatókönyv szerint.
 
Nem elképzelhetetlen, hogy a cél érdekében azért még polgárháborúkat és egy világháborút is bevetnek. Talán a népesség csökkentésének pragmatikus megoldásaként, talán a félelem és a bizonytalanság elmélyítése céljával. Tény, hogy a szubtilis szinten kifejtett manipuláció és a fizikai szinten véghezvitt erőszak és pusztítás nemcsak eszköz, hanem stíluselem is: máshogy nem tudnak operálni.
 
Lehet azt elemezni, hogy meddig mehet el Trump, és ez, programja pozitív aspektusait tekintve, nem is érdektelen. De abból kiindulni, hogy egészen véletlenül színre léphet valaki, aki kimond minden épeszű ember (értsd: a többiek, akik nem készek egy sötét diktatúrába történő átmenetre) számára nyilvánvaló (reálpolitikai szintű) igazságokat mind az előző rezsimekkel, mind pedig a geopolitikai, valamint a bel- és külgazdasági problémákkal kapcsolatban, nagyfokú naivitásra vall, mint ahogy az az elgondolás is, hogy ezzel kapcsolatban a fősodrású médiák hamisságának „lelepleződése”, illetve Trump Fehérházba
jutása – minden valószínűség ellenére – véletlen volt, illetve nem konkrét célokat szolgál.
 

"EZ EGY ÁTKOZOTT BIZNISZPÁRT" - KIPAKOL A FODOR GÁBOR-FÉLE "LIBERÁLISOK" ALAPÍTÓJA

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Nyugati Fény
2016.11.13.


Exkluzív interjút adott a Nyugati Fénynek a magyar liberális ikon, az SZDSZ és a Fodor-féle MLP alapító tagja, aki 30 éve küzd az elvszerű liberalizmusért Magyarországon. Puza László kipakol arról, milyen bolsevista módszerekkel, sötét pénzügyi érdekek mentén működik a Fodor-párt, amelyik immár nyíltan a Fidesz érdekében dolgozik és bomlasztja az ellenzéket. Interjúalanyunk lerántja a leplet Fodor Gábor "analfabétizmusáról", kötelező Facebook-lájkolásokról, és előre lezsírozott ócska manipulációkról is.:

ITT OLVASHATÓ

DRAGOMÁN GYÖRGY: KÉPES VAGYOK FELVÁLTVA HALLGATNI PURCELLT ÉS BLACK SABBATHOT

LIBRARIUS BLOG
Szerző: Kirilla Teréz
2016.11.14.


Természetesnek vesszük, hogy egy író szenvedélyes olvasó is egyben, ám az, hogy zenerajongó is lehet, kevésbé evidens, hiszen esete válogatja. Alábbi beszélgetésünkben Dragomán György írót kérdeztük a zenéhez fűződő kapcsolatáról.
Vajon hogyan hallgat zenét Dragomán György, az író? Szenvedélyes zenehallgatónak tartja-e magát, vannak-e ezzel kapcsolatos rituáléi, és egyáltalán hogyan kezdődött a zenével való kapcsolata? Feltételezem – ahogy a legfontosabb dolgok az életben mindig ‒ egy ilyesfajta szenvedély is gyerekkorban kezdődhet…
 
Gyerekkorom alapzenéje a román kommunista rendszer által agyonnyomatott, és ezért mindenki által meggyűlölt román műnépzene, az úgynevezett curáj volt. Évekig tartott, amíg végre képes voltam rendes román népzenét hallgatni, abból is főleg a rezesbandákat szeretem. A gyerekkorom részét képezik apám elvadult éjszakákat átívelő Cseh Tamás- és Csajkovszkij-hallgatásai, meg az AC/DC, amit az egyik szomszéd fiúnál lehetett pénzért hallgatni. Tizenkét éves koromban pedig kaptam egy walkmant, ami nagyon klassz dolog volt, és onnantól kezdve szinte egyfolytában zenét hallgatok. Írás közben is természetesen, de az úgynevezett munkazenéim sokszor eltérnek attól, amit pihenésképpen hallgatok, az előbbiek ugyanis nemegyszer vad zenék rövid, agyonismételt loopjai. A spektrum döbbenetesen széles, a mexikói barokk zenétől a norvég black metálig, kortárs és klasszikus jazz, blues, komolyzene, elektronikus zene, hipp-hopp, punk, metál mindenféle extrém változata, irtózatos mennyiségű cselló, olasz operaáriák, reggae, barokk operák, alt-country, dubstep, tangó és neotangó, világzene Pakisztántól Spanyolországig, flamenco, rock, látszólag minden összefüggés vagy rendszer nélkül, mégis igen gondosan válogatva. Végtelen hosszú és változatos playlistjeim vannak, megesik, hogy Alfred Dellert a korai Sepultura követi, aztán Howling Wolf jön, utána meg José Manese, Billie Holliday épp olyan fontos nekem, mint Linda Perry. Tudom, ez elég brutálisan hangzik, de tényleg képes vagyok felváltva hallgatni Purcellt és Black Sabbathot, Telemannt és Robert Johnsont, Exumát és Victor Cojt, Bartókot és Bad Religiont. Folytassam?
...
 

LELEPLEZTÉK: ROGÁN OLYANOKKAL SEFTEL, AKIK ELLEN USZÍT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: My Flynn Rider
2016.11.14.


...Az Index cikke egy internetes anyaghoz képest rettentően hosszú, megpróbáljuk néhány mondatban összefoglalni a lényeget – tényleg csak címszavakban, mert az Index igen részletekbe menően tárgyalta ki az ügyet. Érdemes a cikket végigolvasni és hüledezni.


Kezdjük azzal - mi a gáz az egészben?
 1. Egy politikusról, Rogán Antalról kiderült, hogy sefttel. A Fidelitas-beli haverjaival, Habonyékkal, olyan bankárokkal, akik ellen pont a Rogán-féle propaganda uszít gyűlöletre, milliárdokat keresnek.
 2. A kezdő milliókat, milliárdokat az V. kerületi ingatlanmutyik adták meg.
 3. Az egészről évek óta tud a politikai elit és mégsem közlik azt a nyilvánossággal.
 4. Amikor az Index lehozza a sztorit, Rogánék megint hazudnak, terelnek és fenyegetőznek.
 5. Rogánt emiatt nem fogják kirúgni, nem fog lemondani és valószínűleg sosem vonják felelősségre.

Nézzük, mit kell tudni erről az egészről:
 • Rogán Antal, jelenleg propaganda miniszter és Habony Árpád közös üzleteket folytatnak le a nyilvánosság kizárásával Oroszországgal és Grúziával, ingatlanokkal, bevándorlási kötvényekkel, amiből elég sok (milliárdok) esik le nekik;
 • A fonák a grúz-szálban az, hogy olyan Soros-közeli bankárokkal üzletelnek, akik ellen az Orbán-kormány folyamatosan propagandaháborút vív, akik tulajdonképpen közellenségnek vannak kikiáltva a hiszékeny jobber médiafogyasztók számára;
 • A másik fonák a grúz-szálban, hogy befolyásos grúz politikusok és üzletemberek nem a Külügyben tárgyalnak, hanem Rogánék ügyvédi irodájában;
 • Ezeket az üzleteket 2002 óta Kertész Balázs, Rogán jobbkeze készíti elő, ő és a céghálózat adja a jogi-gazdasági hátteret; a Fidelitasban ismerkedtek meg és végigkísérte Rogán politikai karrierjét.
 • A K&H-botrányban és az akörüli időkben Kertész intézte Rogán csúszópénzes ügyeit, vádat nem emeltek ellenük, a parlamenti vizsgálóbizottság pedig nem jutott semmire.
 • Később, amikor Rogán polgármester lett, Kertész intézte Rogán ingatlanos mutyijait; egy darabig önkormányzati képviselő volt, aztán később az Ingatlankezelőbe helyezte át a tevékenységét.
 • 2010-től Kertész eltűnik a közéletből és szisztematikusan törli magát mindenhonnan és visszavonul a nyilvánosságtól;
 • Ügyvédi irodája készítette elő és menedzseli a letelepedési kötvényes óriásbizniszt – milliárdokat kaszálnak azzal, hogy az EU-n kívülről jövő üzletembereknek és „illegális bevándorlóknak” adnak letelepedési és üzletelési lehetőséget. (Miközben a propagandamédiából folyamatosan ömlik az uszítás a menekültek, idegenek ellen, közpénzből, szintén milliárdokért.) ...
ITT OLVASHATÓ

TANYÁT ÉS SZÁNTÓT VÁSÁROLT AZ ÁLLAMTITKÁR AZ UNIÓS PÉNZBŐL FEJLESZTETT, KÖRBEKERÍTETT TÓ MELLETT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.11.14.


Újabb olyan uniós forrásokból finanszírozott természetvédelmi fejlesztés került napvilágra, amit szabályosan elrejtettek a nagyközönség elől. A hatvani fideszes országgyűlési képviselő Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Az ő minisztériuma folyósította a támogatást, közvetetten az ő rokonáé a terület, a pályázatot bonyolító egyesületet az ő embere vezeti. A HVG beszámolója nyomán drónfelvételeket készítettünk a nagyközönségtől kerítéssel és őrökkel elzárt attrakcióról, és azt is kiderítettük, hogy a képviselő a közpénzből fejlesztett magánterület szomszédságában vásárolt majorságot és szántót.

Hatvan városa vonzza az uniós forrásokat. Az egész Európai Unió nyolcadik legszegényebb fejlesztési régiójának nyugati kapujaként számos kis önerővel bíró, ám nagyszabású projekt befogadója volt a város. Ennek is köszönhette kormányzati karrierjét a várost 2014-ig fideszes színekben, polgármesterként irányító Szabó Zsolt. A városhoz tartozó választókörzet képviselőjeként került a Parlamentbe 2010-ben, majd 2014-ben a kormányban Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztésekért, klímapoltikáért és a kiemelt közszolgálatatásokért felelős államtitkár pozícióját kapta meg.

A híres cikk-cakkos híd alatti fantomkalandparktól nem messze, egy másik költséges uniós finanszírozású beruházás is kihasználatlanul áll Hatvanban. A régi hatvani cukorgyár ülepítő tavát, amit a helyiek Kincsem tóként is ismernek, a gyár bezárása után kezdte visszahódítani a természet. Őshonos és költöző madarak lettek vendégei a tónak. Észszerű fejlesztési irány lett volna, hogy a város határában lévő természeti értéket hozzáférhetővé tegyék a városlakók számára...

ITT OLVASHATÓ

EGY ANTISZEMITA LESZ TRUMP STRATÉGIAI FŐTANÁCSADÓJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai népszava
2016.11.13.


Donald Trump kinevezte a kabinetfőnökét és a legfőbb stratégiai tanácsadóját. A két választás kártyaleosztáshoz hasonlít: egyet neked, egyet nekem. A kabinetfőnök Reince Priebus (az RNC elnöke) a republikánus pártvezetés szája íze szerint való, a startégiai főtanácsadó Steve Bannon azonban Trump választása.

Bannon Trump kampányfőnöke volt, aki az orosz ügynök gyanús Manafortot váltotta. Bannon a Breitbart News szélsőjobboldali hírportál vezérigazgatója volt, az amerikai sajtó szerint hírhedt antiszemita. A Breitbart News egyébként is arról hírhedt, hogy a zsidókhoz köthető konspirációs teóriákat gyártott, a legelképesztőbb összesesküvés-elméleteket szőtte. A szélsőjobboldali demagóg propaganda fellegvára.

Bannonról a volt felesége 2007-ben bírósági iratokban eskü alatt vallotta, hogy Bannon fojtogatta őt, és nem akarta, hogy a két ikerlányuk az Archer School for Girls nevű Los Angeles-i elit iskolába járjanak. A kizáró ok a zsidó tanulók magas száma volt. Bannon nem akarta, hogy a gyerekei zsidókkal járjanak egy iskolába, nem akarta, hogy velük együtt nőjenek fel.

Amikor a felesége emiatt másik iskolát választott, Bannon azt mondta az igazgatónak, miközben leült vele tárgyalni, hogy "túl sok a Hanukkah könyv a könyvtárban". A feleség szerint Bannon fizikailag is bántalmazta, s azzal fenyegette, hogy elrabolja tőle a lányait. A rendőrség rögzítette is annak idején a nő nyakán a fojtogatás nyomait. A sajtó szerint Bannon a konzervatív kommentátort, Bill Kristolt "renegát zsidónak" nevezte. Azért, mert a zsidó világ-összesküvés tagjaként nem ott lenne a helye...

ITT OLVASHATÓ

A LEGTÖBB MAGYAR MINTHA NEM IS EURÓPÁBAN ÉLNE I. - LESÚJTÓ KÉP RAJZOLÓDIK KI A TÁRKI KUTATÁSÁBÓL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.14.


A Tárki kétévente adja ki Társadalmi Riport című szociológiai kiadványát, amely átfogó és naprakész képet ad a magyar társadalom állapotáról. Amennyiben Magyarország egy páciens volna, a kórkép sajnos nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve. Továbbra is rendkívül sokan élnek nyomorban, kilátástalan körülmények között. Erőtlen a magyar középosztály. Baj van az oktatással, az egészségüggyel, rendszerszintű korrupció épült ki, de tanulságosak a gazdaság szerkezetével foglalkozó fejezetek is. Az első részben a társadalmat érintő adatokat mutatjuk be.
 
Európa szegényebbik fele
 
A szegénység mérésére több fajta módszer létezik, ám mind a relatív szegénységi, mind az anyagi deprivációs mutató szerint csökkent valamelyes a nélkülözésben élők száma. A tanulmány szerint 2009-ben még a magyarországi népesség több mint fele, 53 százaléka élt valamilyen anyagi javaktól megfosztottan, ez 2015-re már 37 százalékra csökkent. A képet azonban árnyalja, hogy nemzetközi összehasonlításban Magyarország helye semmit sem változott, továbbra is csak Románia és Bulgária lakossága van rosszabb helyzetben.
 
Ki számít relatív szegénynek? Az, aki a relatív szegénységi küszöb alatt él, vagyis olyan háztartásban, ahol a jövedelem nem éri el az átlagjövedelem 60 százalékát.
 
Ki számít súlyosan depriváltnak? A statisztikákban súlyos nélkülözésnek számít az, ha valakire az alábbi kilenc tételből legalább három igaz: (1) nem tud időben lakbért vagy rezsit fizetni, (2) nem tud rendesen fűteni, (3) nincs pénze váratlan kiadásokra, (4) nem tud rendszeresen húst enni, (5) nincs pénze egy hét üdülésre (6), nincs autója, (7) nincs mosógépe (8) nincs tévéje, (9) nincs telefonja.
 
A válság elmúltával egész Európában, így Magyarországon is, jobbra fordult a szegénységek helyzete. Csakhogy ez nem szociálpolitikai beavatkozásnak köszönhető, hanem a gazdasági környezet kedvezőbbé válásának.
 „A makrogazdasági mutatók 2015-ben már biztatóak voltak, az államháztartás és az eladósodás adatai pozitív irányba változtak, növekedésnek indult a foglalkoztatottság, gyakorlatilag nullára csökkent az infláció. Azt lehetett várni, hogy elindul egy csendesebb építkezés és megteremtődnek a feltételei annak, hogy a figyelem a stabilizáció után az intézményi reformokra terelődjék, s az ország szembenézzen az egészségügyi rendszer és az oktatási rendszer hatékonysági elveket szem előtt tartó reformjának kérdéseivel. Eddig azonban nem ez történt” – írják a kötet szerzői.
És valóban elmondható, hogy a gazdaság stabilizációját követően az ország vezetése még mindig egy olyan válság retorikát folytat, amely szerint az országot meg kell védeni a kommunisták, Gyurcsány, bankok, IMF, Daniel Cohn Bendit, USA, háttérhatalom, brüsszeli bürokraták, migránsok, Soros György közelgő veszedelemtől, így az olyan állami intézményrendszerek olajozottá tételére, mint az oktatás vagy egészségügy, egyszerűen nincs ideje a Nemzeti Együttműködés Rendszerének...
 

"A BALOS ÉRTELMISÉG SZERETI TÚLFÉLNI A DOLGOKAT" - NYÁRY KRISZTIÁN A MANDINERNEK

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2016.11.14.


Sokan tudják Nyáry Krisztiánról, hogy liberális értelmiségi, aki kétszer is dolgozott Demszky Gábornak. Az is köztudott, hogy öt éve Facebook-bejegyzéseket kezdett írogatni híres művészek szerelmi életéről, ami aztán sikerszerzővé tette – most jelent meg Festői szerelmek című, harmadik ilyen témájú kötete. A marketingtudás és a siker a magyar irodalmi élet egyik csúcspozíciójába, a Magvető igazgatói székébe is felröpítette Nyáryt, aki – és ez újdonság – már az UFit is olvasta. Beteg dolognak tartja, amikor balos értelmiségiek a Kurucinfónál is jobban utálják a Mandinert. Irodalom és politika. Interjúnk:

ITT OLVASHATÓ

AZÉRT, HOGY JÓ HÍR IS LEGYEN MÁRA

FACEBOOK.COM
Szerző: Koncz Zsuzsa
2016.11.14.


Tegnap a média munkatársainak is bemutatták Koncz Zsuzsa vadonatúj albumát, a Vadvilágot. A sajtótájékoztatón ott voltak a zenekar tagjai és a dalok szerzői is (a képen balról jobbra) Tiba Sándor, Maróthy Zoltán, Bródy János, Müller Péter Sziámi, Závodi Gábor, II. Lengyelfi Miklós és Gerendás Péter (Tolcsvay László sajnos nem tudott részt venni az eseményen). ...

A holnaptól folytatódó turnén a közönség már élőben is hallhat az új dalokból.

- 2016. november 10., csütörtök, 19:00 óra - ROZSNYÓ
/ Szlovákia / Mestské divadlo ACTORES Rožňava / Actores Városi Színház/

- 2016. november 24., csütörtök, 19:00 óra - SZEKSZÁRD
Szekszárd, Babits Mihály Kulturális Központ

- 2016. november 28. hétfő, 19:00 óra - RIMASZOMBAT
/Szlovákia/ Rimaszombat, VMK

- 2016. december 12., hétfő, 19:00 óra - TATABÁNYA
Tatabánya, A Vértes Agorája


ITT OLVASHATÓ

TRUMP: NE FÉLJENEK TŐLEM

INDEX.HU
Szerzők: LOVASG-IVAND
2016.11.14.


Fel akarja építeni a falat a mexikói-amerikai határon, fizetést nem fog felvenni, az ISIS elleni lépéseiről pedig továbbra sem mond semmi konkrétat, derült ki a kedden megválasztott elnök, Donald Trump első nagyinterjújából, amit a hagyományokat tartva a CBS 60 Minutes műsorának adott pénteken, de csak vasárnap este került adásba. Trump Clintonékat és Barack Obamát is dicsérte, de az nem derült ki egyértelműen, hogy akar-e különleges ügyészi vizsgálatot volt ellenfele ellen...

A konkrét tervezett intézkedéseiről nem derült ki sok újdonság, és számos részlet továbbra is homályos. A kongresszusi republikánus vezetőkkel három téma prioritását illetően volt nagy egyetértés, de ez is kiderült már csütörtökön: az egészségügy, a bevándorlás és az adócsökkentés kérdésében.
 • Az interjúban megerősítette, hogy fel akarja építeni a falat a mexikói-amerikai határon, bár az sincs kizárva, hogy bizonyos helyeken ez csak egy kerítés lesz, noha szerinte a fal lenne a jó megoldás. Ha ez megvan, akkor azokat, az államokban illegálisan tartózkodó embereket, akik bűncselekményeket követtek el, vagy szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban, bűnöző bandák tagjai, drogkereskedők, hazaküldik, vagy bebörtönzik. Majd megnézik, hogy mihez lehetne kezdeni a többiekkel, akikkel amúgy semmi baja nincsen, állította.
 • Az Obamacare-ről már a Wall Street Journalnek elmondta, hogy egyes elemeit esetleg megtarthatja az Obamával folytatott megbeszélés hatására. A CBS-nek azt hangsúlyozta, hogy senki sem marad bajban átmeneti időszakban, ellenben jobb egészségügyet ígért kevesebb pénzért.
 • Egyelőre nem adott választ arra a kérdésre, hogy a helyén marad-e James Comey FBI-igazgató, aki a kampány hajrájában többször is középpontba került. Előbb 11 nappal az elnökválasztás előtt bejelentette, hogy újranyitják Hillary Clinton emailügyét, majd 2 nappal a szavazás előtt azt is, hogy az ügyet lezárták, továbbra sem javasolnak vádemelést a volt külügyminiszter ellen. Trump azt mondta, hogy tiszteli Comeyt, és beszélni akar majd vele.
 • Az LGBTQI-közösségről azt mondta, hogy a republikánus konvención is külön kiemelte és támogatta őket. Lényegtelennek nevezte, hogy ő maga támogatja-e a melegházasságot, mivel a legfelsőbb bíróság már egyértelmű állást foglalt a kérdésben, amikor legalizálta azt.
 • Trump elmondta, hogy nem fogja felvenni az elnöknek járó évi 400 ezer dolláros fizetést, csak azt az egy dollárt, amire a törvény kötelezi.
 • Azt is kijelentette, hogy adóbevallását majd a megfelelő időpontban hozza nyilvánosságra – ez ugyanis az egész kampány alatt nem történt meg –, de szerinte a választás eredménye is megmutatta, hogy ez mennyire érdekli az embereket.
 • Attól még, hogy nyert, nem változtatja meg a véleményét arról, hogy bizonyos pontokon probléma van a választási rendszerrel.
 • Szóba került a közösségi média szerepe is a választásban, Trump szerint ez egy jó módja a kommunikációnak, és segített is neki nyerni. Azt ígérte, hogy ha használni is fogja elnökként a Twittert, akkor is visszafogottabban, mint a kampányban.
 • Amikor a műsorvezetőnő az ISIS elleni stratégiáról kérdezte, megint azt mondta, hogy nem árulja el, hogyan akarja legyőzni a terrorszervezetet. A tévévitákon is azzal érvelt, hogy szerinte nem szabad előre kiadni a haditervet, amiről megint áttértek arra, hogy vajon úgy gondolja-e, hogy többet tud a tábornokoknál, és a válasza egy kis kerülővel megint igen volt. „Az a lényeg, hogy megszabadulunk az ISIS-től" – mondta...
ITT OLVASHATÓ

A NYÍLT TÁRSADALOM ELLENSÉGEI KIHASZNÁLJÁK A SZABADSÁGOT ÉS A DEMOKRÁCIÁT, MI MEG PEDIG VÉDJÜK MEG

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.14.


A bajor keresztényszociálisok vezetője szerint még meg lehet akadályozni, hogy hatalomra kerüljön az európai Trump, de a közös életmódot és kultúrát is kizárólag együttes erővel lehet megvédeni - áll a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében.
Ehhez az is szükséges, hogy a politikusok ne a népet bírálják, mert az unión belüli bizalmi válságról az elitek tehetnek. Hosszú elemzésében Seehofer hangsúlyozza, hogy egyetlen nemzetállam sem képes egymaga megoldani a globális gondokat, vagy helytállni a világpiacon. Olyan Európára van szükség, amelynek súlya van, és képes hallatni a hangját a nemzetközi porondon. A terrorakciók után a biztonságot, valamint a külső határok védelmét is csak összefogással lehet szavatolni. A migrációs válságot és a világméretű terrorizmust sem lehet nemzeti eszközökkel kezelni. Az együttes fellépésre azért is szükség van, mert látható, hogy az Egyesült Államok részben feladja, hogy garantálja a biztonságot a Földön. Ám az öreg kontinensen veszélybe került a szolidaritás, a közös felelősség tudata, a jogkövetés. Így pedig a kisállamisághoz, a nemzeti önzéshez kanyarodunk vissza. Itt nem segítenek a szép szavak, közösen és határozottan kell cselekedni. Az alapvető kérdésekről folytatandó vita helyett döntések, majd tettek kellenek. Ehhez hinni kell Európában és ragaszkodni kell az értékeihez.

Szembe kell nézni azzal, hogy a nyílt társadalom ellenségei kihasználják a szabadságot és a demokráciát, mi viszont nem védjük meg azt. Ennélfogva legelőször a közös jog lerombolásának kell megálljt parancsolni. Az nem járja, hogy egyes tagállamok gúnyt űznek az uniós határozatokból, illetve nem hajtják végre azokat, jóllehet maguk is megszavazták a javaslatokat. Európa nem kívánsághangverseny. Ragaszkodni kell a joghoz és a rendhez, különben elvész a bizalom és akkor lehetetlenné válik az együttműködés. Utóbbinak egyik alapja a menedékpolitika. Ha valaki nem ért vele egyet, megváltoztathatja a közös szabályokat, vagy felmondhatja a kooperációt, de nem hagyhatja egyoldalúan figyelmen kívül a játékszabályokat. Ám közben nem szabad megfeledkezni a nemzetek biztonsági érdekeiről sem. Így arról, hogy joguk van tudni, ki kap menedékjogot.

Európa jövője az emberi méltóság és a szolidaritás, ami a keresztény-zsidó gyökerekből, a humanizmusból és a Felvilágosodásból ered. Magába foglalja a toleranciát, a vallásszabadságot, az egyház és az állam szétválasztását, az egyenjogúságot és a kisebbségek védelmét. Ha valaki nem hisz ebben az Európában, az nézze meg Oroszországot, Törökországot, Kínát, az arab világot. Ám komolyan kell venni, ha az emberek nem kis része elfordul a közös értékektől. Ezért Brüsszel pont ugyanúgy felelős, mint a nemzetállamok. Csak éppen az unió nélkül nincs esélyünk a világban, ám ezt sokan nem értették meg, mert nem magyarázták meg nekik. Seehofer szerint legfőbb ideje visszatérni ahhoz, hogy a földrész és a nemzeti érdekek csak együtt létezhetnek. Ehhez párbeszéd, nyíltság szükséges. Még nem késő!

...
ITT OLVASHATÓ

ELEGEM VAN ROGÁN ANTALBÓL!

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2016.11.14.


"Mert aki hazudik, az csal,
Aki hazudik, az lop,
Hazudni, csalni csúnya dolog!”
/A kétezredik év felé, szerzette Nagy Ferenc 1988-ban/
 
Eltelt életünkből 28 esztendő, és pont ott tartunk, ahol a kommunista rendszer utolsó, vergődő időszakában.
 
Köszönjük Orbán Viktor! Csak a Fidesz! Szóval Tóni, séta! Mert nekünk, polgáriaknak elegünk van abból, aki hazudik, csal, lop.
 
 
 

MIÉRT IDEGES MOST ROGÁN ANTAL?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Veress Jenő
2016.11.14.


A maffia olyan képződmény, mely nem csupán illegális tevékenységekből termeli ki a maga jelentős hasznát, de beépül a legális gazdaságba is. Nem csak filmek, de tények is tanúskodnak arról, hogy a szervezett bűnözés beszivároghat a helyi vagy az országos vezetésbe is.

Nápolyban például a Camorráé a szemétbiznisz. A klánok a szállításban, és lerakásban érdekeltek. Illegális telepekre hordják, amik aztán környezetszennyezést, betegségeket okoznak. A keresztapák pedig dúsan aratnak ezen (is).

A maffia csöndesen vásárolja be magát a politikába. Fenyegetéssel, de többnyire inkább pénzzel szerez magának erős „lobbistákat”. Befektet így, mely befektetésnek busásan meg kell térülnie. Aki egyszer eladta magát, annak nincs visszaútja. A maffia tízparancsolatának egyik pontja szerint „mindig állj szolgálatára a családnak, még akkor is, ha a feleséged gyermeket szül”.

A Keresztapából tudjuk: a törvény azt szolgálja, aki többet fizet érte. Ha meg a dolgok nem úgy mennek, ahogyan a megállapodás szól, abból nagy baj lehet. Érkezhet a lófej az ágyba, meg a többi – ismerjük...


ITT OLVASHATÓ

HALLELUJA: AZ MTI MEGVÉDI ROGÁN ANTALT A MEGALAPOZATLAN ÁLLÍTÁSOKTÓL

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.11.14.


Mondjuk, rá is fér a segítség a miniszterre. De mintha nem ezért fizetnénk a közmédiát.
Mint arról már remélhetőleg mindenki értesült, az Index múlt pénteken különösen alapos és épp emiatt különösen hátborzongató cikkben tárta fel Rogán Antal és Kertész Balázs határokat nem ismerő nyerészkedéseit. Van ott minden: leleplező videók, fotók, cégadatok és a mindennél árulkodóbb hallgatások, a nyomok eltüntetésére tett kétségbeesett igyekezet.

Erről több párt is tartott sajtótájékoztatót, de az Együtt, pontosabban a Rogán Antal ügyeivel legtöbbet foglalkozó politikus, Juhász Péter mondanivalójáról az MTI nem tájékoztatta a magyar adófizetőket. Az MTI indoklását Juhász a Facebookján közzé is tette, és egyúttal bejelentette, hogy emléktáblát avat annál a háznál, ahol Kertész Balázs irodája van, és ahová az Index videóján egymás után ment be Rogán és Habony...

ITT OLVASHATÓ

MUSZLIM EMIGRÁNS NŐT VÁLASZTOTTAK KÉPVISELŐNEK MINNESOTÁBAN (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.11.13.


Ilham Omar Szomáliában született és 1995-ben emigrált az Egyesült Államokba. Négy évet töltött egy kenyai menekülttáborban. Amerikában tanult meg angolul. A Demokrata-Farmer-Munkáspárt (ez az amerikai Demokrata Párt helyi szervezete) képviselőjeként indult el a minnesotai választásokon. Az előválasztáson azt a Phyllis Kahn-t győzte le, aki már több mint negyven éve volt a választókerület képviselője (a másik induló egy bizonyos Mohamud Nur volt). Republikánus ellenfele családi okokból visszavonult a kampánytól, így Omar győzelme nem volt kétséges. A 60B kerület Hennepin megye Minneapolisba eső részében van, és túlnyomó részt fehérek lakják. Minnesota állam hajszállal ugyan, de Clintonra szavazott. A hatvanas körzet szenátora tizenhárom éve Scott Dibble, aki nyíltan meleg. Amerika sokszínű és az is marad.

Igen, Donald Trump egy méretes tahó, de azért  ugyanannak a republikánus pártnak a jelöltje volt, aki Ilham Omar ellen egy bizonyos Abdimalik Askart állított ki ellenfélnek, amely Abdimalik Askar (szintén szomáli) egy Abdulkarim Mohamed Godah nevű másik republikánust győzött le az előválasztáson. Orbán Viktornak, Bayer Zsoltnak és a Magyar Időknek kicsit még dolgoznia kell az Amerikai Egyesült Államok elfoglalásán.

ITT OLVASHATÓ

MICHAEL MOORE CSELEKVÉSI LISTÁJA DONALD TRUMP ELLEN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.11.14.


...Már a médiamágnás választási győzelmének másnapján az amerikai dokumentumfilm fenegyereke a Facebookon tette közzé akcióprogramját, hogy mit kell tenni az új elnök megfékezése érdekében, akiről íme a sommás véleménye: „Nyomorult, tudatlan, veszélyes részidős pojáca és főállású szociopata”.

Az akcióprogram első pontja a most súlyos vereséget szenvedett Demokrata Pártnak szól. „A Demokrata Pártot vissza kell adni a népnek” – írta. Hogy nemcsak Hillary Clinton melléfogásaira gondol, az kiderül a 2. pontból: „Fel kell lépni azokkal a prófétákkal, újságírókkal, közvélemény-kutatókkal szemben, akik végig Clintont tartották esélyesnek, és ezután is ki fognak találni mindenféle történeteket.”

A 3. pont így szól: „Csak annak van helye, aki küzdeni akar. Ez a felhívás a Kongresszus demokrata párti tagjaihoz, hogy álljanak ellent az új elnöknek”. És így folytatja: „A demokraták térjenek magukhoz. A vereség azért következett be, mert a párt kevés figyelmet fordított arra az elkeseredett rétegre, amely így fejezte ki dühét. Hibás a média is, amely megalkotta Trump figuráját.”

És végül az 5. pont, amely némileg meglepő az előzőek után: „Mindenkit emlékeztetni kell arra, hogy a népi voksoláson Hillary Clinton győzött. Az eredmény a rossz választási rendszerből ered, amely nem tükrözi a választók akaratát. A választók többsége Clintont akart a a Fehér Házba és hisz a liberálisokban.”

Azért arra sem árt emlékeztetni, hogy Michael Moore, aki még egy kampányfilmet is forgatott Clinton mellett, ráadásul a Trump bástyájának tartott Ohio állambeli Wilmingtonban (Michael Moore in Trumpland) néhány héttel a választások előtt megírta saját oldalán, hogy, bár egyáltalán nem örül, Trump fog győzni. Ebben az esszében arról írt, hogy Hillary legnagyobb ellenfele önmaga, mert népszerűtlen, régi típusú politikus, aki ráadásul sok szinten támadható. Ugyanakkor azt is állította, hogy Trump felemelkedése a Fehér Férfi utolsó csatája, mielőtt a nők 240 év után átvennék a hatalmat az Egyesült Államokban…


ITT OLVASHATÓ

ÍGY VESZÍTHETED EL A VAGYONOD

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: azenpenzem.hu
2016.11.11.


...Zsiday Viktor befektetési szakember, alapkezelő a Portfólió október végi öngondoskodás konferenciáján arról tartott előadást, hogy a vagyonmegőrzéshez nem az inflációt, hanem a nominális GDP-növekedést kell elérni. Az elmúlt évtizedekben ugyanis az egyes országok adósságállománya olyan mérhetetlenül megnőtt, hogy addig nem várható kamatemelés, amíg ezeket valamilyen módon le nem építik. Különben nem lehetne teljesíteni az adósságszolgálatokat. A gazdagoktól a szegények felé kellene átcsoportosítani a jövedelmet az adósság leépítéséhez.

Megoldás lehet az adósság elinflálása. Új jelenség, hogy míg korábban a jegybankok mindenekfeletti függetlenségét hirdették, jelenleg már kooperálnak a kormányzatokkal. Márpedig együtt inflációt tudnak generálni, vissza is fog térni az infláció korszaka.
Zsiday szerint érdemes a japán jegybankot figyelni. A Bank of Japan agresszív módon elkezdte felvásárolni a japán államadósságot. A fejlett világ recessziója oda fog vezetni, hogy bevetik a helikopterpénzt. (Amikor a jegybankok közvetlenül a háztartásokhoz juttatják el a „frissen nyomtatott” pénzt, minden feltétel nélkül. Ez egyébként inflációhoz vezet, elvileg növeli a fogyasztást is.)

Mivel a jegybankok már elkezdték az inflálást, az alacsony kamatok mellett valójában minden évben veszítünk a vagyonunkból a nominális eszközökkel (kötvények, állampapírok, betétek). Éppen ezért a magyar lakosságnak reálhozam eléréséhez reáleszközökbe kell fektetnie. Ez az egyetlen esélye arra hogy a vagyonát meg tudja őrizni. A nominális eszközökkel viszont biztos vagyonvesztést szenvedhetünk el. Hiszen a jegybankoknak az a célja, hogy a nominális eszközökbe fektetett vagyon veszítsen az értékéből. Zsiday szerint éppen ezért racionális lehet még drága vagy túlértkelt eszközt is megvásárolni. De persze a bukás lehetősége is benne van a pakliban. 

A pénzpiaci és kötvényalapok legfrissebb, 2016. november 10-i részletes hozamát itt találja.

ITT OLVASHATÓ

AZT HISZED, HOGY AZT HISZI, DE NEM HISZI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.11.14.


Rogán Antal kevéssé bír magával jó dolgában. Valami táska-fétise lehet neki, amiről nem bír leszakadni, most épp – a helikopterezés után – egy Berlutival jár és kel a nagyvilágban, amely darab milliós árat mutat a vonalkódjával. Engemet tényleg nem érdekel, miben hordja a tízóraiját, viszont a jelenség vizsgálódásra ad okot és indokot, ez pedig a „mindenki le van szarva” címszó alatt szerepel a szakirodalomban.

Rogán, mint organizmus sem különösebben kelti fel az érdeklődésemet, pár év múlva azt sem tudjuk, ki volt, amikor a politika természetéből fakadóan aláhull a ganajba. Ha azt mondom most önöknek, hogy Győriványi Sándor, akkor mi jut az eszükbe? Úgy vélekedek, hogy semmi se. Pedig ez az úriember munkaügyi miniszter volt Antall úr kormányában, mára pedig már betakarta a hó. Vagy elsodorta a szél.

Mondjuk, Rogánnak az a helyzeti előnye megvan, hogy mocsadék egy alak, ebből fakadóan tovább őrzi az emlékezet, végül azonban csak, mint Szakonyfalu egyetlen nagy szülötte marad meg valahol a virtuális térben. Viszont most még nagyon itt van. Érdeklődésre mégsem emiatt tarthat számot, hanem azért, mert mintapéldány. Egy személyben testesíti meg a fidesziséget, behelyettesíthető volna Lázárral, Habonnyal, etc.

Ezeknek mindenki más annyit is ér, következésképp az összes magyar megalázott és megnyomorított kívül esik az érdeklődési körükön. Ez a Fidesz-életérzés, amely, mint tudvalévő, a valósághoz fűződő érzelmi viszonyaik összessége, ebből alakult ki sajátos világnézetük, amely a leszarásban, mint központi vezérlő elvben kristályosodik ki.

Ezen túl még, s ezen fölül, Rogán úr önkéntelen filozófiai fejlődésen is átmegy itt a szemünk előtt. A suttyó parasztgyerek még a platóni világban élt, a gyönyörűséges táskák csak barlangjának falán tükröződtek ideaként, most már viszont Arisztotelész rajongója, aki így biztatja a gonoszra: “Szép az, amire törekednünk önmaga mivoltáért érdemes, és ami ezért dicséretre méltó, vagyis az, ami mint jó és éppen mert jó, kellemes.”...

ITT OLVASHATÓ

BARTUS LÁSZLÓ: TRUMP EGY MÉG ROSSZABBAT KÉSZÍTHET ELŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.13.


Józan emberek számára nem kérdés, hogy Trump megtestesít mindent, amit gonosznak lehet nevezni. A gyűlölet hirdetője, rasszista, fasiszta elveket terjeszt, elvitatja az emberi jogokat, az emberi méltóságot lábbal tapossa, a nőket tárgynak tekinti, xenofób.

Az nyilvánvaló, hogy csak az amerikai demokrácia erejének köszönhető, ha ez az ember nem gyújtja fel a világot.

Nem véletlen, hogy a kisiklott keresztények mellett a Ku-Klux-Klan is magáénak érzi.
 
Ez egy szellemi közösség.


Amiben még reménykedni lehet, hogy a benne levő rettenet, sötétség és gyűlölet, amely társadalmi csoportokat, fajokat, nemzetiségeket fenyeget, nem tör utat magának akkor sem, amikor az elnöki hatalom birtokosa lesz, mert a fékek és ellensúlyok rendszere, a környezete korlátozza, a felszínes szélhámos emberek lezsersége és lustasága megakadályozza ebben.

Ezek csak remények, egyelőre kiszámíthatatlan a jövő. De ha így lenne is, és túl lehet élni Trump négyéves elnöki ciklusát atomháború, polgárháború, feketék, mexikóiak, spanyolok, muszlimok, melegek, nők, a sajtó, a politikai ellenfelek üldözése nélkül, az biztos, hogy Trump elnöksége nem múlik el nyomtalanul. Nagyon hosszú időnek kell eltelnie, hogy begyógyuljanak a sebek a politikai korrektség felszámolása után. Feltéve, hogy nem egy másik hasonló követi, aki még nála is rosszabb lesz. És ez nem kizárt...

ITT OLVASHATÓ

ITT JÁRT ROGÁN TÁSKÁS EMBERE, AKI OTT SEM VOLT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.11.13.


Ezekről ne maradj le!
 
Rogán táskás emberének nyomait sem lehet teljesen eltűntetni (Index)

Hiába az uniós támogatások, ha a pályázatíró rutinos pénzégető (Átlátszó)
 
Orbán körének kedvez a turizmus fellendítése (24)

Ha van 3 perced:
Rogán táskás emberének nyomait sem lehet teljesen eltüntetni
Kertész Balázs, Rogán Antal bizalmasa, gazdasági intézője, politikai pályája a miniszterével szoros kötelékben ívelt. A Fidelitasban ismerték meg egymást, az első gyanús ügy amiben együtt szerepelt a nevük a Kulcsár-botrány volt. Kertész 2010-től fokozatosan bebábozódott. Bár hivatalos kapcsolata nincs a külüggyel, irodájánál grúz nagyágyúk tárgyalnak egy erőműprojektről, Rogán és Habony pedig beugranak hozzá időnként kávézni.   
(Index, Átlátszó, Heti Válasz, Index)
Hiába az uniós támogatások, ha a pályázatíró rutinos pénzégetőRakamaz ma a teljes csőd elkerüléséért küzd, pedig bőven érkeztek uniós fejlesztési pénzek a faluba. A nemrég hírhedté vált, 800 milliót elégető vízitanösvény-projekt előtt a jelentős támogatásokkal járó ipari parki státuszra hajtottak. Csakhogy Janzsó Tamás cégét hívták segítségül, aminek tevékenysége nyomán már több város hasonló projektje is becsődölt. A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának általános alelnöke mellesleg tagja annak az Ipari Park Tanácsnak, aminek jelentős ráhatása van a pályázatok elbírálására. (Átlátszó)
 
Orbán körének kedvez a turizmus fellendítéseAz utóbbi időben figyelemreméltó ingatlanokat szerzett vidéken különböző cégeken keresztül Tiborcz István, Mészáros Lőrinc és Gaith Pharaon is. A vadászkastélyok és vidéki szállodák nemcsak azért tűnnek jó befektetésnek, mert növekszik a belföldi turizmus, és mert a törvény is besegít az újfajta adókedvezményekkel: hatalmas uniós keretek érkezhetnek a fejlesztésre. (24)
 
Drága lesz a Videoton stadionja és Mészáros megint jól járA sóstói stadion építésére egyetlen pályázó jelentkezett, ami a Strabag leányvállalataiból áll, A szerződés 16 milliárdról szól, úgyhogy a székesfehérvári önkormányzat reméli, hogy az állam majd még 3 milliárddal megdobja a projektet. Közben félmilliárdért megvásárolják a stadion melletti edzőkomplexumot, amit tao-pénzből fejlesztett a tulajdonos Puskás Akadémia. (Magyar Narancs)
 
Nehéz számonkérni az állami rendezvényeket is biztonsági cégeketAz október 23-i állami ünnepség biztosítására 20 millió forintot költött a kormány. Az egyik  nyertes cég, a Pintér érdekköréhez tartozó Valton az elmúlt években 1,8 milliárd forint értékű közbeszerzésen nyert, bevételük 16%-a közpénz. Kérdés persze, miért kell kiszervezni egy nehezen számonkérhető biztonsági cégnek egy állami rendezvény biztosítását, ahelyett, hogy rendőrök végeznék el a feladatot. (444)
 
Ha van még két perced:
 
Tavaly egy Pharaonhoz köthető cég közös céget alapított a Nemzeti Kereskedőházzal, ami most váratlanul szerződést bontott. Állítólag eddig csak az üzleti stratégiáikat egyeztették. (RTL Klub)
 
Csak az állami bankban 1,15 milliárd dollárt tartott Janukovics és miniszterelnöke Azarov. Összesen 70 milliárd eurót nyúlhatott le a két éve megbukott vezetés az ukrán pénzrendszerből. (444)
 
A lovagkereszttel kitüntetett török konzul, Kaya Alpaslan üzleti érdekeltségeinek nem megy fényesen: az egyik ellen végrehajtást kezdeményezett a NAV, tanácsadó cégében pedig Tarsoly Csaba a társtulajdonos. (Átlátszó)
 
Négy olyan székelyföldi vezető kapta a Külhoni Magyarságért Díjat, akik ellen nyomoz a romániai korrupcióellenes ügyészség. Semjén szerint az ügyészség megfélemlíti a magyarokat. (444)
 
A korrupció definíciója is attól függ honnan közelítünk – mondja Janscics Dávid, a Rutgers Egyetem oktatója. Ma az a megközelítés népszerű, ami az állami-intézményi szintet nézi. (Magyar Narancs)
 
Rogán aktatáskája legalább hétszázezer forintba került, természetesen a táskát gyártó olasz luxusmárka a Louis Vuitton-csoporthoz tartozik.(444)
 
Bár az Index Rogán jobbkezéről, Kertész Balázsról írt cikkére reagált az egész ellenzék, az MTI nem tartotta fontosnak, hogy ezt megemlítse. (Comment Blog)
 
A Pallagi Ferenc vezette Lapcom kiadó az elmúlt években több média csoportot is felvásárolt volna, de nem sikerült, mert nem piaci, hanem 4-5-ször nagyobb, politikai áron cseréltek gazdát. (HVG)
 
Dél-Koreában 850 ezren tüntettek, miután kiderült, hogy az elnök bizonyos döntési jogköröket adott át egy lobbistának, akinek nincs hivatalos állami pozíciója. (444)
 
Lakossági tájékoztatás felirattal készített az MVM Paks2-ről szóló reklámanyagot, de úgy tűnik csak azokat tájékoztatják akik Magyar Idők vagy Magyar Hírlap vásárlók. (Vastagbőr)
 
Az elmúlt évek európai terrortámadásai után felmerül a kérdés, miért nem sikerült ezeket megakadályozni, annak ellenére, hogy a hatóságok korábban felfigyeltek az elkövetőkre. (Átlátszó Videó)
 

TUDOM, MILYEN, AMIKOR AZ ANYA NEM SZERETI A BANÁNT, A MÁJKRÉMET, A MARGARINT, CSAK AZ ÜRES KENYERET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.11.13.


...Nő vagyok és voltam már életemben – nem is egyszer – nagyon kemény helyzetben, amikor jóformán a semmit kellett beosztani. Pontosan tudom, milyen, amikor az ember már nem tudja, milyen módon készítse el a krumplit, hogy az valami más ételnek tűnjön és tudom, milyen azt mondani a gyereknek, aki egy szelet csokira vágyik, hogy nem telik rá. Tudom milyen összerándulni a csengő hangjára, félni a postástól. Tudom, milyen, amikor az anya nem szereti a banánt, a májkrémet, a margarint, csak az üres kenyeret. Ismerem ezeket. Végigcsináltam.

De akkor még végig tudtam csinálni. Talán azért, mert fiatalabb voltam és azért, mert akkor és ott rajtam múlt. Rajtam múlt, hogy el tudom-e tartani magunkat egyedül, hogy fel tudom-e nevelni a gyermekeimet, tudom-e taníttatni őket. Rajtam múlt akkor is, ha kegyetlenül nehéz volt, ha évekig alig aludtam, ha napi 16 órát kellett dolgoznom. Ezek nem számítottak, ez volt az ára az életünknek.

Ma már nem tudnám megcsinálni és ez az, ami halálosan megrémít. Nincs rá lehetőség. Külső segítség nélkül nincs. Nem gondolom, hogy van értelme kiszámolni, levezetni, mennyi a minimálbér és mennyibe kerül a krumpli, a zöldség, hús, cipő, iskolatáska. Ezt minden szülő pontosan tudja. De azt talán nem tudja mindenki, hogy ennek nem kellene így lennie. És nem a segélyre gondolok, nem az ingyen ebédre, ami nincs ingyen. Hanem a lehetőségre gondolok. Annak az esélyére, hogy rajta múljon, mit hoz ki az életéből. És arra gondolok, hogy sokan nem is értik, hogy őket rabolják ki, tőlük veszik el a levegőt...

ITT OLVASHATÓ

BÚCSÚ AZ EMBERI JOGOKTÓL?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2016.11.13.


Orbán és sameszai elkezdtek nyíltan célozgatni arra, hogy széles ívben tesznek az emberi jogokra. Nem, ez nem bűnbánó beismerés, hanem megfontolt kampány: azt akarják elfogadtatni velünk, hogy ez így jó, így helyes...

Először Kovács Zoltán kormányszóvivő minősítette fölösleges, irreleváns dolgoknak az emberi jogokat. A köztévében csütörtök este ugyanis azt fejtegette, hogy örülni kell Trump győzelmének, mert az új amerikai elnökkel könnyebb lesz szót érteni, és lehetővé válik, hogy a kétoldalú kapcsolatokat „fölösleges, irreleváns dolgok ne terheljék”. Konkrétan Washignton ne bírálja az emberi jogok magyarországi állapotát. Kovács Zoltán összeesküvés elmélete szerint ezek a bírálatok „szisztematikusan voltak felépítve”.

Pénteken aztán – szokásos rádiós locsogásában – Orbán Viktor folytatta ezt az érvelést Trump mellett, hangsúlyozva, hogy a demokrata párti washingtoni kormányzattal állandóan zátonyra futott a politikai együttműködés. Nyilván az emberi jogi bírálatok miatt. Obama kormánya ugyanis egy „liberális művilágban élte az életét”, egy ideologikus gondolkodásmódot követett, demokráciát akart exportálni a világban úgy, ahogyan ő érti a demokráciát, és támogatta a világban zajló bevándorlási folyamatot. A Kedves Vezető a rádióban persze nemcsak libsizett, hanem brüsszelezett is, és közölte, hogy az ellenzék átállt Brüsszel oldalára. (Értsd: hazaárulók a szabadságharcban…)

Szombaton aztán a The Daily Telegraph közölt egy interjút a magyar kormányfővel, rögtön a címben kiemelve, hogy Orbán szerint vége a liberális nem-demokráciának. Trump győzelme azt jelenti, hogy a realitás áttört az ideológián. „Filozófiai-ideológiai szinten úgy érezzük, hogy mi itt, a nyugati világban ‘liberális nem-demokratikus’ rendszerben élünk, és ennek vége. Ennek az ideológiának, amely megteremtette a politikai korrektségre alapuló saját nyelvezetét – és ezzel szürke, egyforma megközelítést alakított ki minden kérdéshez – vége van”

ITT OLVASHATÓ