2017. október 5., csütörtök

NEM SZAVAZTA MEG A FIDESZ AZ UNIÓS ÜGYÉSZSÉGET

INDEX
Szerző: MÁRTON BALÁZS
2017.10.05.


Tartózkodtak vagy nem nyomtak gombot a fideszes képviselők az Európai Parlamentben az uniós ügyészségről szóló szavazáson. A kormány amúgy is kihagyja az ügyészségből Magyarországot, pedig egy uniós biztos arra utalt, hogy így pénzt veszíthetünk.

Csütörtökön szavazott az Európai Parlament az uniós ügyészségről. Ez egészen új szinten védi az EU pénzügyi érdekeit, mondta az egy nappal korábbi vitában Věra Jourová, az Európai Bizottság igazságügyért is felelős tagja.

Az uniós ügyészségnek szerinte jelentős szerepe lesz az EU költségvetésével szembeni csalás, korrupció, pénzmosás elleni küzdelemben, és egy új rendszer központi eleme lesz a már meglévő szervekkel, például az uniós csalásellenes hivatallal (OLAF) együtt. Az OLAF ugyanis nem emelhet vádat, csak javaslatokat tehet erre a tagállamoknak.

A zöld dossziés ügyben is nyomozhatott volna


Az uniós ügyészség viszont már nyomozhat és bíróság elé állítja azokat, akik az uniós büdzsé kárára követnek el visszaéléseket. Egyrészt az EU strukturális alapjairól van szó. Ez az uniós költségvetés egyik legnagyobb zsebe, Magyarországnak 2014 és 2020 között 25 milliárd eurónyi (közel 7800 milliárd forintnyi) támogatás jár belőle. Ebből finanszírozták például a Budapest Szíve programot, ahol a magyar hatóságok úgy szüntették meg az eljárást, hogy az EU csalásellenes hivata szerint visszaélések történtek.

Az új hivatal a nemzetközi áfacsalások, például láncolatos csalások ügyében is nyomozhatna, mint amelyek felett Horváth András korábbi NAV-munkatárs szerint nagyjából évi ezermilliárdos értékben huny szemet a hazai adóhivatal, hiszen az áfa egy része az uniós költségvetés kevés közvetlen forrásainak egyike. Az ügyben több cég szerepelt egy bizonyos „zöld dossziéban”, amelybe a bizonyítékokat gyűjtötte, de tavaly decemberben csak egynél tett hivatali visszaélés miatt feljelentést a Nemzeti Nyomozóiroda. Januárban Horváth András állításai nyomán kihallgattak egy gyanúsítottat – magát Horváth Andrást belső információk kiszivárogtatása miatt (végül ezt a vádat ejtették).

Kimaradunk belőle, de tárt karokkal várnak minket...

NÉMETH SZILÁRD 50 HAZUGSÁGA

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2017.10.05.A Fidesz alelnöke és frakcióvezető-helyettese a kormánypárt legnagyobb hivatalos hablatyolója Kósa Lajos miniszter mellett. De kár lenne annyival elintézni, hogy mindig csak összevissza beszél. Németh Szilárd ugyanis pontosan tudja, mit csinál, a kormány főbb üzeneteit sulykolja tévékben, sajtótájékoztatókon és a Facebook-oldalán is.

Ahogy a fideszes médiabirodalomról szóló cikkünkben írtuk: „Miniszterként Rogán hetente tart eligazításokat az aktuális kommunikációs irányokról, a médiában használandó kulcsszavakról, panelekről a kormánypárt beszélő fejeinek – köztük Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezetőnek, Németh Szilárd Fidesz-alelnöknek vagy a KDNP-s Hollik Istvánnak –, a kormánypárti média tartalomfelelőseinek és a fideszes elemzőknek is.”

Németh Szilárd szerepe szerint növeli a zajt, közben pedig rendre hatalmasakat hazudik. Nem csak téved, nem véletlenül pontatlan, hanem állami pénzén tudatosan hazudik a választópolgároknak. Hogy érzékeltessük, mennyire lehet a szavára adni, összegyűjtöttük ötven kijelentését, ami úgy, ahogy volt, hazugság:...


SOK A ZÁSZLÓ, HOL A TÁBOR: MI A TÚRÓ VAN A BALOLDALON?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: HONT ANDRÁS
2017.10.05.Botka László el van vetve. A szegedi polgármester az elmúlt kilenc hónapban újra és újra elmérte saját erejét, pártja hitelét. Nem maradt neki más sikerélmény, mint ideig-óráig uralni visszalépésének okát. Sietnie kell haza, hogy városát legalább megőrizhesse. De mit őrizhet meg a baloldal a 2018-as választási esélyeiből, miközben már a túlélés a tét? 
Ezen gondolkodott el Hont András.

Kezdjük az elején.

Az MSZP alighanem kuka – bár egy választást még túlélhet.

A nagyon-nagyon kevés, szóba jöhető miniszterelnök-jelölt közül egyet sikerült végérvényesen leamortizálni. Ugyanakkor önmagában ennek a helyzetnek nincs egyértelmű haszonélvezője a párton belül és azon túl, hiszen egyaránt erősíti a gyurcsányista és az antigyurcsányista erőket, és ezzel megszilárdítja a feloldhatatlan ellentmondások egyikét. Mindeközben az ellenzék elvi, személyi, szerkezeti és infrastrukturális gondjai közül egyet sem oldottak meg.

Az okok mélyen gyökereznek, a rendszerváltásig nyúlnak vissza és roppant szerteágazóak. A jelenlegi kalamajka kiindulási pontjaként viszont egyetlen konkrét esemény is megjelölhető: az MSZP tavalyi tisztújítása. Egy és negyed évvel a kongresszus után és fél évvel az országgyűlési választás előtt nem lehet tudni, hogy

- ki a mostani kormányfő kihívója,
- milyen formáció élén indul csatába,
- és milyen üzenettel győzné meg a választókat?

Összerakhatatlan szavazóbázis, és még az is kevés lenne...

PUSKÁS-MEZEKET OSZTOGAT A BOHÓC

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.05.A Külgazdasági és Külügyminisztérium félmilliárd forintért szerzett be Puskás retró-labdákat, Puskás retró-mezeket, dedikált 6:3 DVD-ket, Puskás DVD-ket, Puskás könyveket és Puskás füzeteket. Nem azért elsősorban, hogy Orbán Viktor egyik csinovnyikját kitömjék, az csak folyomány volt, hanem, mert miniszter et. sokat utazik, és ezeket jártában-keltében osztogatja, mint Mikulás a cukrot.

Úgy vélik a minisztériumban, hogy a kerítésen túl még ma is a legtöbb embernek Puskás Fröcsi jut az eszébe, ha azt hallja, hogy magyar, és miniszter et. ebbéli mérhetetlen tudásukat megerősítendő cipeli magával a mezeket meg a labdákat, mert jól mutat a cucc az azeri vitrinben. Szijjártó és elsősorban Orbán ott tart, hogy föltesszük a találós kérdést az albán birkapásztornak: magyar? Ő meg rávágja: Puszkasz.

Ha ez így jó, akkor semmi baj nincsen, viszont éppen nincsen így. Már nagyon régen nincsen így. A nagy keleti nyitás nyomán viszont olyan országokba jut el a márkavédett áru, ahol Puskást még csak halovány fingból sem ismerik, a vonal viszont megfelel Orbán habitusának, aki szájában szotyolával réved bele nemzeti nagyságunkba, mert más mondanivalója egyáltalán nincsen az országról.

Puskás a mondandója, meg a stadion, valamint az olimpia meg a Vizes Vb. Diktatúrák és NER-ek sajátos ismertetőjegye, hogy olyan szükségük van a sportsikerekre, mint egy falatka kenyérre. A szállóigévé vált „Na, ugye!” is ezt bizonyítja, amely nyomán a futball EB-n soha nem ért véget az éjszaka, de mégsem ez a lényeges most igazán.

Hanem, hogy az ilyen labda-osztogatások, akárha Dévényi Tibi bácsi, milyen képet alakítanak ki rólunk, illetve hát, róluk. Csak az a baj, hogy a külföldi szemében ők vagyunk mi, ők a magyar prototípusa, akik Puskásból nőttek ki, mint fatörzsből gyönge ága. A Horthy korszak kádári módszertannal, és sajnos egy országban élünk...


LENGYEL LÁSZLÓ ESETE LATTMANN TAMÁSSAL ÉS AZ "ELITTEL"

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.10.06.


... Fogalmam sincs arról, hogy kikből áll a Lengyel László-i "elit". Hogyan tartják számon a teljesítményeket, mit nevez teljesítménynek ez az elit a tudományosnak mondott életben, el sem tudom képzelni. Lengyel évtizedek óta beszél egy megfoghatatlan és szemlátomást megnevezhetetlen magyar liberális értelmiségi elitről, akire fel kellene néznem. Nem tudok hosszú ideig felfele nézni világos célpont nélkül, mert megfájdul a nyakam.

Ebben a blogban általában a konzervatív értelmiségi "elit"-ről szoktam dehonesztáló megjegyzéseket tenni. A konzervatív értelmiségi "elit"-nek azonban vannak tagjai, akikről legalább lehet valami vicceset írni, Lengyel baloldali/liberális teljesítményelitje olyan mértékben fiktív, hogy még beszólni sem nagyon lehet nekik.

Egyáltalán nem gondolom azt (lényegében az ellenkezőjét gondolom), hogy egy miniszterelnök-jelöltnek tudósembernek kellene lennie, és bevallom, nem is nagyon érdekel, hogy ki éppen az aktuális miniszterelnök-jelölt, pontosan tudom, hogy ki lesz a miniszterelnök egy év múlva. Az érdekel, hogy mégis kikből áll az a titokzatos értelmiségi elit, amelyik képes arra, hogy 1. kivívja Lengyel László csodálatát, és 2. mintegy szimultán véleményterrorjával idegösszeomlásba taszajtja Schmidt Máriát és barátait.

HOGYAN NYÍRTA KI A BALOLDALT A BOTKA VS. FIDESZ ÜGY

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.10.05.


Amíg a Fidesz (értsük jól, a Fidesz!) meghívja és tartja Molnár Zsolt MSZP-politikust a nemzetbiztonsági (értsük jól, nemzetbiztonsági!) bizottság élén, és ő ugyanaz, aki Gyurcsány-érdekelttel indirekt szövetségben obskúrus "civil" nemzetbiztonsági szakértők és közszolgálati egyetemi docensek bevonásával képes megbuktatni a 95%-kal min.eln.jelöltnek megbízott Botkát, addig nem lesz itt semmiféle olyan összefogás, amelynek a kormányváltás lehetne a célja.

Botka korábban kijelentette Molnárról, hogy a Fidesz kollaboránsa. A szkinhedként indult Molnár pályája minimum kacskaringósnak mondható, egyetlen töretlen motívum található benne, ami a (titkos)szolgálatokhoz köti -- jelenleg éppen a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke. Itt és itt megtalálható, hogy már politikusként hogyan tett -- rendre kulcspontokon -- szolgálatokat a Fidesznek, de azzal sem vádolható, hogy néhány más ügyben -- kopaszok az NVI-nél, Clodo, a migrációs terrorveszély értékelése stb. -- nagyon szőrszálhasogató lett volna a rossz nyelvek szerint vele baráti viszonyt ápoló Pintér Sándorral. Legújabban az egy délutánon kisarjadt, két tagú Tarjányi-Lattmann "mozgalommal" (?) való együttműködése is minimum jól jött a Fidesznek -- ami egy understatement, mert minden bizonnyal ő közvetítette a Fidesz tervét a rossz aurájú, sejthetően szintén szolgálatos szerencselovag és az önmagát túlértékelő, megittasult, enyhén narcisztikus ember párosa felé, megengedem, talán ez utóbbi tudta nélkül, aki már egy éve is dummy-nak lehetett kiválasztva. A Fidesznek nagyon nem volt érdeke, hogy Botka -- arrogáns, de a csökönyösségében sikerrel fenyegető -- kísérlete a balos pártok összeterelésére végül meghozza a gyümölcsét. A Fidesznek az az érdeke, hogyha valamilyen összeborulás történik, abban benne legyen a Botka által mereven elutasított Gyurcsány, mert -- és innen Gyurcsány indirekt szolgálata -- az utóbbival mindenkit le lehet még mindig járatni: Gyurcsányt ugyanis -- az egoizmusától vakon -- kiszámíthatóan nem érdekli, hogy sokkal több szavazót tart távol egy baloldali összefogástól, mint az a 8%, akit behoz. (Érdekesen fogja fel a saját erényeit: előbb -- szemben azzal a hazugsággal, amit elmond magáról, hogy a semmiből jött -- szétszakítja az MSZP-t, aztán pedig tudatában a személye démonikus felnagyításának megfojtja a baloldalt is: elijeszti a potenciális szavazók egy részét és távol tartja az összefogástól a fontosabb új pártokat.) Gyurcsány és a fideszes beépített emberek együtt nyírták ki Botkát -- a saját bénaságán túl --, meglehet nem egyeztetve, de a dinamikájuk Fidesz általi pontos ismeretében cselekedve...

A KORMÁNY TANÁCSADÓJA MONDTA KI NYILVÁNOSAN: EGYSZERŰ KAMPÁNYFOGÁS A SOROSOZÁS

B1 BLOG
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.10.05.


A kormány közpénzből tartja egyben a Fidesz szavazótáborát – vallotta be Mráz Ágoston Sámuel kormányközeli politikai „elemző” a Heti Válasz hasábjain. Az egész sorosozás csak kampányfogás. 

Majdnem minden Heti Válaszban van egy rovat, amiben különböző politikai oldalak elemzői „csapnak össze” aktuális témákon. A mostani számban Mráz Ágoston Sámuel kormányközeli és Török Gábor kormánytól kissé távolibb politikai elemző vitáztak. A nagy durranás nem az, hanem, hogy a fideszes „elemző” – aki a kormány álláspontját erősíti meg minden médiaszereplésében – most olyan dolgot mondott ki, amit idáig senki. Vagyis,

- hogy az Orbán-kormány közpénzből kelt gyűlöletet, kampányol és befolyásolja a szavazókat;

- ezáltal tulajdonképpen meglopja az országot a Fidesz azzal a céllal, hogy az embereket félelemben tartsa és magát pedig hatalmon;

- a Soros-tervvel való riogatás kampányfogás.


Nyilván, mindenki, aki nem csak a Magyar Időket és a többi pártpropagandát olvassa, tisztában volt idáig is ezzel a ténnyel. De azoknak, akik a kormánypropagandának hittek idáig, mindez komoly érvágás lehet. Hiszen, ha tovább gondoljuk az egészet, még az is kiderülhet: a Soros-tervvel való riogatás csupán a Fidesz kampányfogása, tulajdonképpen nem is létezik
...

ITT OLVASHATÓ

ÁTÍRNÁK A NYUGDÍJSZABÁLYOKAT - MEGJÖTT A JAVASLAT

NAPI.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2017.10.05.


Törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese, a nyugdíjasok helyzetének javítását megcélozva. A javaslat számos ponton módosítana a nyugdíjszabályokon: jelentősen emelné az öregségi nyugdíjminimumot és az méltányosság jegyében átalakítaná a nyugdíjemelés módszertanát is.

Az ellenzéki képviselő ma beadott törvényjavaslata 50 ezer forintra emelné az öregségi nyugdíjminimumot. A kormány, azon ígérete ellenére, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, az öregségi nyugdíjminimumot rendre kihagyta az éves inflációkövető nyugdíjemelésekből. Régóta, 2008 óta változatlanul 28 500 forint az összege, miközben ez idő alatt értékének több mint negyedét elveszítette - olvasható a részletes indoklásban. (A most megjelent javaslatok egy részét, már a múlt hétvégén belengette a párt az idősek világnapja alkalmából)

A módosítás célja az is, hogy a 2007. április 1. és 2011. december 31. között nyugdíjjárulékkal terhelten rokkantsági nyugdíj mellett végzett munkavégzésnek a nyugdíjjogosultság szempontjából történő utólagos elismerése, aminek hiánya jelenleg indokolatlan és méltánytalan megkülönböztetést jelent.

A nyugdíjas infláció legyen az alap, ne más!

Az LMP javaslata a jelenlegi inflációkövető, arányos nyugdíjemelés rendszerén is változtatna. Az általános fogyasztóiár-növekedés helyett a KSH által szintén rendszeresen kiszámított nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított inflációt javasolják figyelembe venni. A nyugdíjasok fogyasztása ugyanis eltér az aktív korúakétól, nagyobb arányt tesznek ki benne például a gyógyszerek, az alapélelmiszerek, vagy a háztartási energia.

A törvénymódosítás az alacsony és magas nyugdíjak közti különbségeket is csökkentené és az alacsony ellátásban részesülőket nagyobb arányú emeléshez juttatná. Ennek javasolt módja az adott évre eső nyugdíjemelés összegének elosztása a nyugdíjasok számával. Az azonos összegű nyugdíjemelés az alacsony ellátásokat nagyobb arányban, a magasabb ellátásokat kisebb arányban emelné...

ELLENZÉKINEK LENNI JÓ!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.10.05.


Annyira jó manapság ellenzékinek lenni. Naponta meg lehet tapasztalni éppen mikor, ki, hogyan fogja leváltani Orbán Viktort, és ehhez mindent meg fog cselekedni ami szerinte helyes. Egyedül, csapatban, együttműködésben, külön, mással, magában, mindenkivel.

Fideszesnek lenni nem jó. Ott egység van, centrális erőtér, nemzeti dohánybolt, nemzeti együttműködés, naponta lopnak a vezetők vagy kétmilliárdot a közpénzből, egy Kósa Lajos miniszter lehet, egy Németh Szilárd nem csak ott hülye ahol van, hanem a szomszédban is, és a párt alelnöke azzal a szellemi teljesítménnyel, amit kiböfög magából. De legalább nem kell gondolkozni semmin egy fideszesnek, minden úgy jó, ahogy Orbán Viktor naponta hazudja neki.

Tehát ellenzékinek lenni qrva jó. Minden esély megvan rá ahogy manapság állnak a dolgok, hogy még sokáig az is legyen az ember. A közélet meghatározó személyei mintha ezzel meg lennének elégedve, végül is ők is csak az olyan egyszerű ellenzéki emberek közül valók, akik mindent jobban tudnak a másiknál. Ezzel nem, azzal csak ilyen feltétellel, na mindenkivel nem, mert magamban is szél vagyok, meg okos.

Csak hát van ebben az országban négymillió szegény, akit nagyon nem érdekel ki, kivel, miért nem, és ki kinek a barátja, kivel egyezik, vagy pont nem egyezik a véleménye miközben őt menti meg éppen a gonosz Orbán karmaiból. A négymillió szegény már a hidegre gyúr, lopja a fát, imádkozik, hogy ne legyen nagyon fagy a télen, mert még egy rezsicsökkentést nem bír ki. Négyet meg végképp nem, de ennyire nem tervez előre. A mát élje túl, és reggelre nem fagyjon meg, ennyi ami a túléléséhez kell...

MÁR A KORMÁNY IS RÁJÖTT, HOGY A KÖZMUNKÁS RENDSZERT VISSZA KELLENE ÉPÍTENI - VÁRHEGYI ÉVA

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: VÁRHEGYI ÉVA
2017.10.05.


A kormányzati programoknál a piaci igényeket kellene elsősorban figyelembe venni ahelyett, hogy csak bizonyos iparágakat fejlesztenek az EU-ból érkező támogatásokból - így vélekedett a Pénzügykutató tudományos tanácsadója a Reggeli gyorsban. Várhegyi Éva azokra a kormányzati érvekre, miszerint az uniós források csak egy szeletét jelentik a magyar gazdaság teljesítményének úgy reagált: nem hisz a nagy, államilag irányított fejlesztéspolitikában. Várhegyi Éva azt is problémának tartja, hogy 2010 óta egyes szektorokat különadókkal fojtogatnak, emellett a források elosztása nem kiegyenlített, a tartós növekedés pedig nem célja az államnak.

Számos esetben a programokból származó pénzeket látványberuházásokra, stadionokra, semmibenéző kilátókra és kisvasút-fejlesztésre költik, és gyakran az tapasztalható, hogy a kormány a saját klientúráját támogatja az aktív gazdaságélénkítés helyett.

Az MTA doktora elmondta: a multinacionális cégek magyarországi szereplése részben pozitív hatással is lehet a gazdaság teljesítményére, ha egy versenyképes beszállítói hálózaton keresztül más területekre is kifejti a hatását. Problematikus azonban az, hogy a gazdaság egy-egy iparágra, elsősorban az autógyártásra nehezedik, és ha ez a láb valamiért megroggyanna, akkor azt a rendszer egésze megérzi. A jelenlegi helyzetben ez az iparág húzza az exportot és komoly hatással van a GDP alakulására is, de mint ahogy a közgazdász elmondta, az adatok alapján az elektronikai ipar is fokozatosan felfejlődik az autógyártás mellé, ami részben csökkentheti a kockázatokat. Megismételte: ha sikerülne az ipari termelést többlábúvá tenni, abban az esetben is nagyon fontos, hogy ne az állam irányítsa a piaci folyamatok helyett a gazdaság igények kielégítését.

Az Orbán-kormány a 2008-as pénzügyi válságot követően kezdte szorgalmazni, és aktívan kiépíteni a fokozottabb állami szerepvállalást a gazdaság különféle területein, a bankszektortól az energiaszolgáltatáson át a hulladékkezelésig. Várhegyi Éva erre úgy reagált: jelentősen eltérő volt a kormány válságkezelése a nyugati országok-beli tapasztalatokhoz képest. Míg más országokban a stabilitás érdekében államosították részben vagy egészben a bankokat (ezeket később privatizálták), addig a magyar kormány a jelek szerint a saját környezetében levő gazdasági szereplőknek játssza át azokat. A szakember szerint nemzetközi, így a görög és portugál példák is mutatják, hogy az uniós támogatási rendszer nem minden esetben éri el az eredetileg kitűzött célját: a presztízsberuházások mellett a infrastrukturális fejlesztések (sztrádák építése, vasúti és úthálózat fejlesztése) nem mindig érik el a céljukat, nem élénkítik kellőképpen a gazdaságot...

AZ ELEMZŐK ELEMEZGETNEK, A TENYÉRJÓSOK JÓSOLNAK, AZ ORSZÁG MEG BELEFULLAD A SZARBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.10.05.


Hivatalosan is megállapítom: ez az ország nem normális. Így, egyben, a nemzeti összetartozás jegyében. Büszkén, faszául. A régen véget ért vizes vébé még mindig drágul. Mert megérdemeljük. Fő hír, hogy Simicska részeg volt, mint az albán szamár, vagy nem volt részeg. A tévében szakemberek – ó, dehogy – vitáznak erről és arról, hogy most akkor ez kinek jó, hogy annyira okos az egykori bűntárs, mint a hétördög és a végén jól jön ki a háborúskodásból a szaporítóanyaggal, vagy összeomlott végleg és el lehet földelni.

Máshol, másik csatornán, mások – vagy ugyanott, ugyanazok, a fasz nem tudja követni és már nem is akarom – azon vinnyognak, hogy húha, hová rothadt az újságírás, mert újságíró már nincs is, csak propagandista. És már nem tart senki távolságot semmitől, meg még rondán is beszélnek. Mondja ezt valamelyik főszerkesztője valaminek.

Szaporítóanyag és társai meg közben csutkára kifosztják az országot. Nem kicsit, hanem nagyon. Miközben Sopánkáék azon nyammognak, hogy hát mi lett az újságírói kultúrával, a távolságtartással, az objektivitással és fújfújfúj! Az elemzők elemezgetnek, a tenyérjósok jósolnak, az ország meg belefullad a szarba. Kompletten...

PANNI NÉNIRŐL ÉS IDA NÉNIRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.05.


"Ezt le kellett írnom... De hátha legalább pár ember megérti és holnap okosabban ébred, mint amilyen hülyén lefekszik ma este. Már azért megérné."

Ezt egy Swan Edgar néven író ember tette föl egy kutyáról szóló bejegyzése végén a Kolozsvári Szalonnán. Nem tudom, ki ő, de nagyon jó. Úgy vélem, inkább író, mint újságíró (ez nem feltétlenül minőségi különbség), humora van, stílusa van - de valószínűleg ifjú még, úgyhogy nemcsak humora meg stílusa van, hanem vannak illúziói is. Nem baj, legyenek, lehet, hogy különben nem írna.
Nem ébred senki okosabban, aki este hülyén feküdt le. Sem attól, amit S.E. ír, sem egyetlen más szöveges vagy egyéb művészeti alkotás hatására. Ez olyan, mint az antialkoholisták klubja, mindenki, aki a klub tagja, egyetértőleg bólint, hogy bizony az alkohol ártalmas. Mindennap meggyőzik egymást a saját, mindegyikük által tudott ismereteiről, és mindennap megelégedetten nyugtázzák, hogy mennyire úgy van, de jó, hogy így egyetértünk.
Ebben a klubban mi egymást olvassuk. Aki este hülyén fekszik le, az nem olvas. Sem ezt, sem mást. Ha mégis, akkor vagy magában káromkodik, vagy úgynevezett kommentben kurvázza le az anyánkat, az felháborodni jár az ilyen oldalakra. Kiélni a gyűlöletét, szelepet nyitni a vinnyogó rettegésének, hátha így elszáll, mert nem tudja, hogy dehogy száll el.
Ebben a klubban mi ezt is tudjuk. A Danubius Rádió kezdeti éveiben, amikor még a Magyar Rádió kereskedelmi adója gyanánt üzemelt, hosszú ideig volt műsoronként 3 000 000 (hárommillió) hallgatóm. Zenéről beszéltem, főképp jazzről, meg lovakról (két vagy három szezonon át lóverseny közvetítéseket adtam, közben ismeretet terjesztettem Széchenyitől napjainkig telivér tenyésztésről, lótartásról), és voltak este 10-től éjjel 2-ig beszélgetéseim azzal a vendéggel, akit éppen jónak láttam behívni. Ezek általában népszerű dialógusok voltak, sok telefont kaptam. Akkor még én sem tudtam, hogy a klubtagoktól. Akik mindazt tudták, amikről beszélgettünk, azért hallgatták, mert szórakoztatók voltak a vendégeim, és talán mindent nem tudtak zenéről és lovakról, de érdekelte őket, amiket beszéltem. A többieknél szólt a rádió. És - már ez is milyen diadal - nem zavarta őket. A műsormérő meg azokat is méri, akiknél csak úgy szól...

ELŐRE AZ ORBÁNI ÚTON: HÁZKUTATÁST TARTOTT NŐJOGI CIVIL SZERVEZETEKNÉL A LENGYEL RENDŐRSÉG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.10.05.


Szerdán a lengyel rendőrség házkutatásokat tartott nyolc nagyvárosi és vidéki feminista civil szervezetnél is, dokumentumokat és számítógépeket foglaltak le. Olyan civil szervezetekről van szó, amelyek a női jogok érvényesítéséért küzdenek, illetve a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtanak segítséget. Házkutatást tartottak a Nőjogi Központ varsói, lodz-i, és gdanszki irodájában, illetve más vidéki szervezetek székhelyén is. Ezek az egyesületek 2015 óta, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) hatalomra kerülése óta semmilyen állami támogatásban nem részesülnek már, a kormány a Fideszhez hasonló retorikával indokolta a támogatások megvonását: a dzsenderideológiát terjesztik, és csak nőknek segítenek, a férfiaknak nem.

Még nem teljesen világos, hogy mi volt a rendőrség célja a tegnapi összehangolt akcióval, ám annyit már tudunk, hogy a 2012-15 közötti időszakot érintő dokumentumokat foglaltak le. Az érintett szervezetek egy része ebből arra következtet, hogy a nyomozás nem is ellenük folyik, hanem az előző jobbközép kormány hivatalnokai ellen, akik a civil szervezeti támogatások elbírálásával foglalkoztak.

A Nőjogi Központ Facebook-oldalán tegnap este azonban azt írták, van rá lehetőség, hogy ez csupán egy fedősztori, és a hatóságok valódi célja az, hogy elrettentse az érintett szervezeteket attól, hogy beleüssék az orrukat a kormány dolgaiba...

FŰTHETŐ GYEPEK A STADIONOKBAN, PENÉSZES FALAK AZ OTTHONOKBAN

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: KONCZIK MÁRTON
2017.10.05.


Óriási a kontraszt Magyarországon. Miközben közpénzek milliárdjait fordítják a stadionok fűthető gyepszőnyegére, csaknem 1,7 millióan élnek rossz minőségű lakásban, sokan még a rezsit sem képesek kifizetni. A lakások és lakóik széles körét érintik az olyan életminőséget rontó műszaki problémák, mint a vizesedés, penészedés.

A kormány nem tesz semmit a lakhatási szegénység felszámolása érdekében, holott Magyarországon egyre többen élnek embertelen körülmények között. Nincs semmilyen átfogó kormányzati program, amely a nehéz körülmények között élők megsegítését, felzárkóztatását célozná. A kormányzat csak a jobb módúaknak nyújt támogatásokat (pl. csok), a lakáskörülményeik javításhoz, a szegényebbek számára nem elérhető semmilyen érdemi központi segítség.

Többen képtelenek a jövedelmükből megfizetni a lakhatásuk költségeit, fenntartani egy saját otthont vagy lakást bérelni. A hazai háztartások egy része bevételei aránytalanul magas hányadát - 30-40 százalékát - kénytelen a lakhatásra költeni. Számos család - a szegénységi küszöb alatt élők 39 százaléka - pedig időről időre még rezsit sem képes kigazdálkodni a bevételeiből. Így sokan élnek úgynevezett energiaszegénységben, ami azt jelenti, hogy nem tudják fizetni például a fűtésük vagy a világítás költségeit...

MANKÓKKAL FUT A MAGYAR GAZDASÁG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BLAHÓ MIKLÓS
2017.10.05.


Világgazdasági és saját mankókra támaszkodva egész jól teljesít idén és várhatóan jövőre is a magyar gazdaság, a növekedés irama elérheti a 3,8 százalékot 2017-ben és 2018-ban, s ebben az időszakban a kelet-közép-európai térség teljesítményét is hozza, de a kormánynak azt kellene elérnie, hogy piaci alapon, önjáró módon fejlődjék a gazdaság, s így folytatódjon hosszabb távon is a magasabb ütem.


A Pénzügykutató új előrejelzését ismertető Várhegyi Éva tudományos tanácsadó kifejtette: a vizsgált két évben kiegyensúlyozottabb a növekedés szerkezete is, nem annyira az export húzza a gazdaságot, mint inkább a beruházás, amely idén több mint húsz százalékkal ugorhat meg a tavalyi nagymérvű visszaesés után, az uniós pénzek államilag serkentett erőltetett elköltése nyomán, illetve a fogyasztás, amelyet a munkaerőhiány és a kiengedő jövedelempolitika hatására tíz százalékkal emelkedő reálkeresetek táplálnak. A keresetek jövőre is hat-hét százalékkal kapaszkodhatnak feljebb.

Ez a politika azonban hamarosan korlátokba ütközhet. A piactorzító állami beavatkozás miatt a külföldi tőkebeáramlás mérsékelt, a magánszféra továbbra is megtakarít, alig vesz fel hitelt, azaz mérsékelt beruházási kedvvel közreműködik a magyar gazdaságban. A lazító költségvetési politika is csak az uniós hiányplafonig terjedhet, a szintén laza jegybankpolitika, amely negatív reálkamat-környezetet teremtve szintén ösztönzi a fogyasztást, szembetalálhatja magát az Egyesült Államokból induló monetáris szigorítási hullámmal, miközben az infláció üteme is gyorsulhat a munkaerőpiaci feszültségek, a kiáramló bérek és a lendületes import nyomán. Egyelőre az ütem vélhetően nem haladja meg a háromszázalékos célt, de 2,5 százalék már lehet, szemben a tavalyi és tavalyelőtti nulla százalék körüli értékekkel. Ugyanakkor nagy többlet halmozódott fel a külkereskedelemben és a fizetési mérlegben, a bruttó hazai termék (GDP) hat százalékára rugó mérete azonban egészségtelen egy felzárkózó gazdaságban.

A tájékoztatón arról beszélt Petschnig Mária Zita tudományos főmunkatárs, hogy a KSH most frissítette a GDP adatait, s érdemben magasabb növekedést mutat ki visszamenőlegesen, minek következtében kedvezőbbé váltak a fiskális és államadóssági mutatók is. A közgazdász szerint ugyanakkor a korrekció belső szerkezete számos ellentmondást takar, hiszen a KSH például nem változtatott a negyedéves adatokon, csupán az éves adatokat írta át, új módszertanra hivatkozva...

NAGY BANDÓ: SIKERÜLT MEGSZEREZNI AZ ÚJ NEMZETI KONZULTÁCIÓ KÉRDÉSEIT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: NAGY BANDÓ ANDRÁS
2017.10.04.Ön szerint Soros veszett, vagy a fejsze nyele?

1. Soros György külön tervet dolgozott ki arra is, hogy az erdélyi magyarságot lecserélje szíriai és afrikai migránsokra. Ehhez Kongóban és Szíriában továbbképző központokat hoz létre, melyben a jövő migránsainak el kell sajátítaniuk a góbé észjárást. Mi lesz a terv neve?

a., Nagyon szoros

b., Háromsoros

c., Békás-Soros


2. Soros György arra akarja rávenni Brüsszelt, hogy 2018-ban a már bevándorolt félmillió mellé újabb egymillió magyar bevándorlót telepítsen át Angliába, Németországba, Ausztriába és Olaszországba. Hogyan lehet ezt kivédeni?

a., Megfelelő munkát és méltó munkabért kapnak itthon a magyarok.

b., Szijjártó Péter járja ki, hogy a magyar migránsok külföldön se kereshessenek többet, mint itthon.

c., Soros György legyen a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, és személyesen, saját pénzéből tartsa itthon a magyar bevándorlókat.

3. Soros György a brüsszeli vezetőkkel együtt azt tervezi, hogy az EU tagállamai, így Magyarország is, bontsák le a falusi porták kerítéseit, nyissák meg a borospincéket, meg a házi pálinkafőzdéket a bevándorlók előtt. Mit tegyenek a magyar kisgazdák?

a., Címkézzék át a palackokat arab fölirattal.

b., Írják ki arabul a házaik falára: „Kerítés olcsón kapható! Ugyanitt bor, pálinka és alig használt koporsó eladó!”

c., Igyák le magukat a sárga földig, aztán kezdjék árulni, mint aranyat.

4. A Soros-terv része, hogy a nyugat-európai országokban összegyűlt bevándorlókat Brüsszel kötelezően és ötkilós darabokban ossza szét. Ebből Magyarország polgárainak is egy kis részt kellene ennie. Ön szerint mit egyenek a magyar polgárok?

a., A békát akkor is le kell nyelnünk, ha líbiai.

b., A magyar nem eszi forrón a migránst.

c., Magyar ember evés közben nem eszik...


BETEGES RÁKDIAGNOSZTIKA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2017.10.05.


Az utóbbi hónapokban 70 százalékkal kevesebb páciens kapott beutalót PET/CT vizsgálatra. Nem a beteg kevesebb, a beutalási rend rossz.

A korábbi papíralapú beutalást elektronikus felületre terelte a kormányzat a nyár közepén. A változtatás részleteit miniszteri rendelet pontosította volna, ám ez a mai napig nem készült el. Ennek ellenére is elindította azonban az új rendszert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Így nyár óta a korábbi hat PET/CT bizottság helyett, most 12 albizottság engedélyezhetné online az amúgy nem olcsó – az állam számára 192 ezer forintba kerülő – diagnosztikai eljárást. Ám az érdekeltek szerint a rendszer hatékonysága most mégis rosszabb, mint amikor még országszerte küldöncök vitték hetente egyszer a betegek kartotékjait a bírálatra. Míg korábban elegendő volt a kezelő orvos által papíron a PET/CT bizottságnak írt javaslat, addig a mostani rendszerben egy online felületen kell a beteg összes adatát, kórtörténetét feltölteni. Ráadásul a korábbi egylépcsős bírálat is, három lépcsőssé vált.

Onkológusok szerint az új elektronikus beutalót csak az orvos töltheti ki, és ehhez valamennyi olyan adatot be kell „másolni” amely a kezeléssel kapcsolatban keletkezett. (Korábban ezek összegyűjtését – akár más intézményekből is – továbbá rögzítését delegálni tudták a szakdolgozó munkatársaikra.) Most még az is gondot jelent az adatok továbbításánál, hogy nincsen szkennerük.

Ha sikerül is az onkológusnak kitöltenie az online vizsgálatkérőt, akkor egy úgynevezett onkoteamnek is jóvá kell hagynia a szakorvosi kérelmet, és ezt követően továbbítják az engedélyező vagy az azt megtagadó PET/CT szakbizottság elé. A rendszer nehézkességét jól példázza, hogy az évente a közköltségre rendelhető 30 ezer vizsgálatból, most a pénzügyi év vége előtt néhány héttel még tízezer kihasználatlan.

„Tudunk olyan betegről, aki azért nem kapta meg a közfinanszírozást a vizsgálatra, mert az onkológusa elnézte az elektronikus felületen az űrlapot, és így azt hiányosan töltötte ki, nem került fel a lapra, hogy a betegnek primer tüdőrákja van” – mondták az egyik szolgáltatónál. Így viszont elutasították a kérelmet. A beteg végül összeszedte a vizsgálat privát elvégzéséhez szükséges 250 ezer forintot. Ám mint mondta: a következő kontroll vizsgálatra már biztosan nem lesz pénze...

EXKLUZÍV KLUB ALAKUL FELCSÚT KÖRNYÉKÉN - ITT A TÉRKÉP

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2017.10.05.


Egyre többször ütköznek a turisták kerítésekbe Bicske és Felcsút környékén, amelyek elzárják a politikai és a gazdasági elit világát a földi halandók elől.

Egyre nő az oligarchák kedvtelésére elzárt terület Orbán Viktor szűkebb pátriájában – derül ki a HVG e heti számából. A birtokok egy része már évtizedek óta a mostani tulajdonosoké, például Demján Sándoré, más részük viszont az elmúlt években került az új földesurakhoz, köztük Mészáros Lőrinchez. Bicske környékén, Demjánék szántói és tava mellett egy 5-6 kilométeres sugarú körbe belefér Orbán Viktor apjának birtoka is.

Minderre az hívta fel a figyelmet, hogy Mészáros Lőrinc már nem csak a bicskei Erőmű-tavat kerítette el a horgászok elől, hanem engedélyt kapott arra is, hogy még több hektárt hasítson ki magának az Etyekhez közeli vadászterületekből...

LENGYEL LÁSZLÓ: "NEKEM AZ A DOLGOM, HOGY LEGYEN ÁRNYÉKKORMÁNY"

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg.hu
2017.10.05. 


A királycsinálóként emlegetett Lengyel László politológus fejében van egy név, aki Botka László lemondása után megmenthetné a helyzetet, de ezt szerinte nem Molnár Gyulával kell megbeszélnie. Nem Lattmann Tamás az. Interjú.hvg.hu: Meddig maradhat fönn az MSZP?

Lengyel László: Hogy érti, hogy fönn?

hvg.hu: Meddig létezik még?

L.L.: Nem hiszek abban, hogy az MSZP eltűnik. A 7-800 ezres törzsszavazó tábora akkor is megmarad, ha cigánygyerekek potyognak az égből. A választók jelentős része nem tud arról, hogy léteznek más baloldali pártok, egy év eleji felmérés szerint csak a Fideszt, a Jobbikot és az MSZP-t ismerik. Óvatosan kezelném ezt. Az MSZP-nek akkor lesz problémája, ha átnevezik magát, mert akkor a szocialista szavazók nem tudják kitalálni, hogy ez egy baloldali párt. Akkor lenne igazán nagy fordulat, ha a polgármesterei kiszállnának. Mondjuk Botka László, Tóth József, Szitka Péter közli, hogy függetlenként indul, vagy valamelyikük csinál egy másik pártot. Egyik-másik még nyerhet is, de hosszú távon nem ez a jövő. Nem látom, hogy bárki új pártot akarna csinálni vagy csatlakozni egy másikhoz.

hvg.hu: Molnár Gyula információink szerint kedden választási pártról tárgyalt a Párbeszéddel, és arról, hogy Karácsony Gergely lehetne a közös miniszterelnök-jelölt.


L.L.: Ha Molnár Gyula ezt adja elő, lehet, hogy ezt fogják csinálni, ez egy választási lehetőség.

hvg.hu: De most mondta, ha átnevezik a pártot, a szavazói nem fognak ráismerni.


L.L.: Ez csak egy választási párt lenne, attól még az MSZP megmarad...

TÉRDELVE ADHATUNK HÁLÁT, HOGY VÉGRE KIKERÜLTÜNK

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2017.10.05.


...Magyarországon 23 000 fogyatékossággal élő ember lakik nagylétszámú intézetekben századmagukkal összezárva, akaratuk ellenére. Olyan eldugott helyeken, amikről sosem hallottál, amiket jó eséllyel nem tudsz elhelyezni az ország térképén. Egy ilyen rendszerben nemcsak a fogyatékossággal élő ember válik láthatatlanná, hanem az őt érő sorozatos jogsértések is. Az ehhez hasonló történetek azonban időnként eljutnak civil szervezetek jogsegélyszolgálataihoz, panaszaik felszínre törnek a fenntartói ellenállás miatt csak ritkán megvalósuló független intézménymonitorozások során. A problémák rendre ismétlődnek: begyógyszerezés, pszichiátriára kerüléssel történő fenyegetőzés, a dolgozók szemet hunynak a lakók között történő bántalmazás felett. Ezekről a problémákról a fenntartónak is tudnia kell, mégsem változik semmi. Ha egy elkötelezett intézetvezető működése alatt átmenetileg javul is a helyzet, ez mindig csak tűzoltás. Mert nincs olyan, hogy jó intézet. Mert az intézet alapgondolata hibás. Jelenleg 77 milliárd Ft EU-s támogatásból zajlik a kitagolási folyamat, melynek részeként nagylétszámú intézeteket zárnak be és helyettük támogatott lakhatási formákat hoznak létre, például kisebb létszámú lakóotthonokat. Azonban nem a létszámon múlik az, hogy mit tekintünk intézetnek. Egy tízfős lakóotthon is lehet intézet. A fenti otthon erre egy tipikus példa. A “lakóotthon” eldugott helyen van, nem lehet benne önállóan dolgokat csinálni, a lakókat fenyegetik és begyógyszerezik. Hívhatjuk máshogy, de a lényeg - az intézeti kultúra - nem változik. Más civil szervezetekkel együtt azért dolgoznak, hogy a kitagolási folyamat során valóban meg tudjon valósulni fogyatékossággal élő emberek számára az önálló életvitel a támogatott lakhatási formákban. Hogy ők dönthessenek az életükről: arról, hogy kivel és hol élnek, mit dolgoznak, mi a napirendjük és milyen típusú segítő szolgáltatásokat vesznek igénybe. Az állam feladata pedig az, hogy mindennek a feltételrendszerét kiépítse és hosszú távon biztosítsa, hogy fogyatékossággal élő emberek a közösség egyenrangú tagjaiként élhessenek.

AZ ELKÉNYELMESEDŐ SZUPERHATALOM TRAGÉDIÁJA

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.10.05.


Tíz évig tartott az aranykor – írja Kevin D. Williamson, a National Review szerzője az amerikai hegemóniáról a kommunizmus bukása után. Állítása szerint az amerikaiak annyira belesüppedtek a győzelmi örömmámorba, hogy elfelejtették figyelembe venni a 19 iszlám fanatikust, akik 2001-ben átírták a történelmüket.

Williamson szerint az Egyesült Államok töretlen fejlődését megpecsételte a tény, hogy a Szovjetunió legyőzése után belekényelmesedtek a kialakulóban lévő szuperhatalmi pozíciójukba. Érvelését a szovjetek antifasiszta propagandája által indokolt, Kelet-Berlin köré emelt fal lebontásától indítja, amely esemény azóta nem csupán az amerikai, de a globális köztudat számára is a szabadság és az egyesülés szinonimájává avanzsált.

A kelet-berlini kivándorlást megállítani hivatott akadály 1991-ben tűnt el véglegesen, karöltve a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségével, amely a fent említett év novemberében hullott elemeire. A nyugati világ, jelesül az Egyesült Államok kultúrájában ez az esemény szimbolizálta a szabadság diadalát a diktatúra felett, a liberális demokrácia elsőségét a szocialista államokkal szemben. A hidegháború a nagybetűs Történelem részévé vált, és a „változás szeléről” énekeltek a rádióban...

A BOTKA-ESET TANULSÁGAI - HOGYAN LEHET ÉS HOGYAN NEM LEHET GYŐZNI AZ ELLENZÉKI OLDALON?

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: MADLOVICS BÁLINT
2017.10.04.


Nagyon úgy fest, hogy a 2013-ra emlékeztető 2017 után egy 2014-hez hasonlatos 2018 elé nézünk.

Botka László visszalépésének okait vizsgálva többen is megállapították, hogy a szegedi polgármester stratégiája alapvetően elhibázott volt – de hogy miben is volt a hiba, arról már megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint Botka 9 hónapja alatt a különállás és a „gyurcsányozás” politikája bukott meg, és a helyes stratégia a mihamarabbi összefogás lett volna; mások szerint Botka lehetetlen követeléseivel („Gyurcsány nélküli DK”) volt a gond, illetve hogy láthatóan nem volt terve arra, hogy mi lesz, ha majd visszautasítják. Végül pedig többen a stratégiának nem külső, hanem a párton belüli részét tartják elhibázottnak: Botka – mint mondják – fölöslegesen nyitott frontokat az MSZP erős emberivel, akik aztán később keresztbe is tettek a szegedi polgármester stratégiájának.

A belső ellenzék kérdése a kifelé képviselt stratégiától csak látszólag választható el: valójában épp a győzelemhez vezető út volt az egyik legfőbb vitapont Botka és a többi szocialista között, a csatározás pedig azután durvult el, hogy a szegedi polgármester a maga stratégiájával nem hozta a várt eredményeket. Ilyenformán nagyon is a stratégia hiányosságai azok, amikre a tanulságok levonása során koncentrálni kell; és hogy tisztán lássuk, mik is voltak Botka stratégiájának hiányosságai, érdemes onnan kezdeni, hogyan is nézett volna ki egy jó stratégia.

Milyen stratégiával győzhető le az Orbán-rezsim? Mi kellett volna ahhoz, hogy az ellenzék győzhessen? Ehhez (minden esetben) egy olyan, egyértelmű kihívóra van szükség, aki a Fideszéhez mérhető támogatottsággal tud az egyéni körzetekben jelölteket állítani – amihez pedig (a jelen esetben) elengedhetetlen, hogy egyfelől a már meglévő, de fragmentált baloldali-liberális tábort össze tudja rántani, másfelől pedig a bizonytalanok komoly hányadát is meg tudja nyerni. Két megoldás van. Az egyik, hogy a pártok valamilyen szinten (a koordinált indulástól a választási pártig terjedő skálán) összefognak, megoldva a meglévő baloldali tábor töredezettségének problémáját, majd valahogy elérik, hogy a jelöltjeikre szavazzanak a bizonytalanok is. Ez a „valahogy” az új pólust képviselő Momentum és LMP különállásával nem lett volna egyszerű egy az óellenzék pártjaiból álló koalíciónak, de nem is lett volna lehetetlen. A régi pártok választhattak volna új taktikát, mégpedig olyat, ami aktivizálja a tábort, médiafigyelmet generál, segít terjeszteni az üzeneteiket és nem utolsó sorban azt a képet sugározza, hogy a választók kezében van a politikusok sorsa, és csak akkor lehetnek jelöltek, ha az emberek őket erre méltónak találják. Ez a taktika lehetett volna az előválasztás, amelyet a régi baloldal pártjai keretezhettek volna egy, a nép által vezérelt megújulási folyamatként is – versenyképes szereplővé válva az új, tisztább ellenzéki pártokkal szemben is...

"HÁT IDE SEM AKAROK JÖNNI" - EZÉRT NINCS ITTHON ELÉG HÁZIORVOS

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2017.10.05.


Hiába a többmilliós állami támogatások, 2020-ra egymillió magyar maradhat háziorvos nélkül, de nem azért, mert a pályakezdők nem akarnak itthon dolgozni. Egyikük elmagyarázta, mégis miért kötnek ki sokan külföldön.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban nemrég egy igencsak sokkoló térképet tettek közzé; ezen azt ábrázolták, melyek azok a települések Magyarországon, ahol a jelenlegi adatok szerint tartósan betöltetlenek a felnőtt- vagy gyermekháziorvosi praxisok. Szám szerint 354 ilyen van, mint például a Bács-Kiskun megyei Izsák, ahol 11 éve nincs háziorvos, vagy a Borsod-Abaúj-Zemlén megyei Felsőtelekes - utóbbi esetében 2005 óta nemcsak hogy a felnőttek nem jutnak orvosi ellátáshoz, hanem a gyerekek sem.

A térképpel kapcsolatban megosztotta velünk történetét egy pályakezdő háziorvos is, akinek egy évébe telt, mire több millió forintért praxist tudott vásárolni egy vidéki nagyvárosban. (Kérésére megváltoztattuk a nevét, illetve nem jelöltük meg a várost.) Elsősorban azért írta meg, milyen nehézségek árán jutott praxishoz, mert az emberek csak azt látják, hogy évek óta több száz betöltetlen praxis van, és sokan úgy állítják be, mintha ez azért lenne így, mert a pályakezdő orvosok nem akarnak itthon dolgozni...

CSERDIBEN SZÍVESEN LÁTNÁK AZOKAT A MENEKÜLTEKET, AKIK ŐCSÉNYBE A HELYIEK GYŰLÖLETE MIATT NEM MEHETNEK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2017.10.04.


A Baranya megyei falu még büszke is lenne rájuk.


Cserdiben várják azokat a menekülteket, akik az érkezésük kiváltotta ellenszenv miatt nem pihenhetnek a Tolna megyei Őcsényben – derült ki abból a bejelentésből, amelyet Bogdán László, a többségében roma lakosú Baranya megyei falu polgármestere tett a Hír TV Szabadfogás című műsorában. „„Cserdiben szívesen látjuk az Őcsényben nem kívánatos menekült családokat. Büszkék leszünk, ha nálunk pihennek néhány napot” –mondta a politikus, a „cserdi csoda” néven ismert jelenség értelmi szerzője. Amikor megkérdezték, hogy a cserdiek mit gondolnak erről, romaként így válaszolt: „Ők velem együtt 800 éve migránsok ebben az országban.”...

A RÁSZORULÓ GYEREKEKNEK AKARTAK KEDVEZMÉNYES TÁBORT CSINÁLNI, DE SZERENCSÉRE MÉSZÁROS LŐRINC IS JÓL JÁRT

444.HU
Szerző: erdelyip
2017.10.05.


Elvesszük különböző különadók formájában a nemzetközi cégek profitjából azt az összeget, amelyet odaadunk a gyermeküket nevelő családoknak.”

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta 2017-ben Tusnádfürdőn, ahol a kormánya családpolitikáját is méltatta. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy „szegény gyerekek nyaraltatására minden évben odaadunk 5 milliárd forintot.”

Orbán ezzel a Zánkán és az ország más településein működő Erzsébet-táborokra utalt. Az elvileg rászorulók számára kitalált Erzsébet-programot még 2012-ben indította a kormány, ebben nem csak táborok vannak, a program köré szervezték az állami tulajdonban lévő szállodák nagy részét, ide utazhattak állami kedvezménnyel például nyugdíjasok, nagycsaládosok, közszolgák, stb..

A program gazdálkodása viszont nem volt kimondottan áltatható...

Ennek megfelelően nem is lehetett tudni, hogy a multiktól elvett profitot tényleg csak a gyermekeket nevelő családoknak és a szegényeknek adta-e oda Orbán Viktor, vagy esetleg jutott belőle másnak is. Először 2016 áprilisában kértük az erzsébetes állami cégeket, hogy adjanak felvilágosítást a szerződéseikről. Nem válaszoltak érdemben, ezért 2016 nyarán a TASZ információszabadság programjának segítségével pert indítottunk a közérdekű adatok megismeréséért...

ÉLET A KÉT VÉGLET KÖZÖTT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Dezső
2017.10.05.


Egy hete jelent meg Dezső írása arról, miként hagytak mindent maguk mögött Magyarországon és vágtak neki az angliai életnek. Akkor a kommentekben szokás szerint rengeteg kérdés (és találgatás…) felmerült, erre válaszul született a mai poszt. (A képet is tőle kaptam, címet is adott neki: Kikapcsolódás. Hogy miért éppen ez, az az írásból kiderül.)

„Nem tudok - esküszöm, minden indulat nélkül, de mosolyogva - elmenni a több száz komment mellett úgy, hogy ne reagálnék rájuk.

Miért lenne hitelesebb a történetem, és bárki más története, ha leírnám benne a nevemet. Mivel levelezésben állok a Határátkelővel, ő ismeri az email-címemet is. Persze lehet kitalált név is, de nem gondolom, hogy a világ tele lenne titkos összeesküvésekkel. Vagy ha igen, akkor én ezekből kimaradtam.

Akadt, aki csalódottságának adott hangot, mert sikertörténetet várt. Nos, Magyarországon a ledolgozott és magam mögött hagyott 57 év alatt volt benne részem.

Úgy érzem az, hogy van megbecsült munkám - mint emlékeznek, betegápoló egy idősek otthonában - és a munkaidő leteltével lekapcsol az agyam a munkáról és sétálok a házunktól 100 méterre lévő Temze-parton, az úszó jachtokat kerülgető hattyúkat bámulom, tévét nézek, a barátaimmal egy pubban sörözök, kirándulok, vagy csak a kertben napozok, nyugodtan, nem félve a holnaptól, az, ha nem is világra szóló, de nekem személyesen megnyugtató, békés történet..."

SIMICSKA, VAGY ORBÁN?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2017.10.05.


Akkor ti most Simicskának drukkoltok?

Ezt kérdezte tőlem és másoktól valaki a Facebookon.

Mások helyett nem válaszolhatok, amit most leírok, a saját véleményem.

Lehet velem egyetérteni

Szóval, személy szerint én nem drukkolok Simicskának. Ha muszáj lenne Orbán és Simicska között választani, akkor azt mondanám, hogy én a jogállamnak drukkolok.

A szólásszabadságnak, egy normális országnak.

Mert jól tudom, hogy Simicska ugyanolyan gengszter, mint Orbán. Simicska találta ki ezt a mostani rendszert. Neki jutott az eszébe, hogyan lehet pénzt csinálni az államtól kapott Fidesz székházból, és betalicskázni Orbán apukájának a bányájába. Hogy miként lehet külföldi vendégmunkásoktól ellopott útlevelek segítségével, köztartozásos cégeket vásárolva, sok pénzt lenyúlni.

Ő találta ki mindazt, ami most van. Igaz, ma már Orbán működteti, nem utolsósorban Simicska Lajos ellenében.

És azt is tudom, mert ő maga mondta, hogy a Jobbikkal szimpatizál. A Jobbikkal én nem szimpatizálok. Van olyan ismerősöm, aki igen, a barátaim közül senki.

Ezzel együtt nem gondolom, hogy Vona pártja ellen jogtalan, aljas módszerekkel kell küzdeni. Megrongálni és betiltani az amúgy nem törvénysértő plakátjaikat, lebuzizni a pártelnököt. Ha így is lenne – legjobb tudomásom szerint nem így van – Vonát és pártját nem ezért nem szeretjük.

Mint ahogy Simicskával sem az a baj, hogy csúnyán beszél. Hanem az, hogy lásd, mint fenn...

SÜLJÖN EL FORDÍTVA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.10.04.


Egyre szánalmasabb a kormánypárt tagjainak vergődése és magyarázkodása, de – a mai napot illetően – feltétlenül Szájer József viszi a képzeletbeli pálmát. Legalábbis az egyiket, mert közben Kovács Zoltán is bejelentkezett, de kezdjünk Szájerrel. Az alaptákolmányt a vonaton összegányoló, az európaibb kinézet érdekében tökig érő szakállt eresztő, de az újságíró kérdését dacos gőggel semmibe vevő politikus (dehogy európai ő, éppen olyan rögmagyar, mint aki itthon tolja Orbán talicskáját) levelezésbe kezdett. Nyílt levelezésbe. Steven Lukes amerikai professzorral, mégpedig a Magyar Idők hasábjain.

Hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy a professzor éppen ezt a portált olvasgatja nagy erőkkel, azt mindenki el tudja képzelni, túl sok ész sem kell hozzá. Ahogy ahhoz sem, hogy akkor mégis kinek szól ez a propaganda, ha nem a professzornak. Igen, kedves olvasók, önöknek szól. Pontosabban mindazoknak, akik képesek és hajlandóak egy ilyen hosszúra nyúlt, meglehetősen óvatosan fogalmazott (franc tudja, mi lesz később és miért kell majd magyarázkodni) fejtegetést elolvasni és értelmezni. És ezen a ponton fut zátonyra a történet, hiszen aki ezt a hosszadalmas írást el is olvassa, meg is érti, az minden gond nélkül képes használni az agyát gondolkodásra, tehát nem fogja bevenni a csúsztatásokat és hazugságokat, mert átlátja a helyzetet...


ŐCSÉNY A LÁZTÜNET

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.10.04.


Őcsényről sokan talán azt sem tudták eddig, hogy a világon, illetve az országban van. Ugyanakkor ez az a település, amely egyre inkább a hazai társadalom lázgörbéjét kezdi mutatni. Különösen annak a fényében, hogy a hatalom képviselői annyira égnek a decibelkereszténység, harsánysággal járó lázában, hogy szinte már üvöltenek tőle. A nyíltan uszító miniszterelnök szólamaival a pokol felé vezető útra mutatva: Előre!

Az alaphelyzet: Őcsény panziójában pihenni láttak volna vendégül olyan gyermekeket, akiket a magyar állam hivatalos szervei befogadtak, és ezzel igazolták, hogy háborús övezetből érkeztek. A miniszterelnök a maga álszent fogcsattogtatásával tehát nemcsak az emberséget, hanem a magyar állam hatóságait is szembeköpte. Nyíltan szembehelyezkedve a különben általa testére szabott jogrenddel is. Az egyik oldalon tehát van egy emberi gesztus, amit egy magánvállalkozó gyakorolt volna. A másik oldalon van egy miniszterelnök, aki elárulta a saját országa törvényeit. Jogállamban ennél kevesebbért is zavartak már el politikust. De most ezen is lépjünk tovább, mert jöhetnek ssorra a politikai megnyilvánulások.

Harrach Péter, az állítólag keresztény, állítólag demokrata, és állítólag néppárti szervezet, részéről kijelentette, hogy az őcsényi panziós gesztusa provokáció. Harrach szerint tehát a magyar állami szervek által már megállapított menekült-státusz éppolyan semmit sem érő hámozott lufi, mint az általa oly szeretetten tisztogatott fenék tulajdonosa szerint...