2021. május 22., szombat

MÁR BRÜSSZELBEN IS FELTŰNT A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER IGAZSÁGTALANSÁGA

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2021.05.22.


Akik 2021-ben vonulnak nyugdíjba, azoknak időskori ellátása 35 százalékkal magasabb lesz, mint azoké, akik ugyanolyan életpályát követően 2016-ban mentek nyugdíjba. Az eltérést már az Európai Bizottság legutóbbi országjelentésében az egyik legnagyobb kockázataként emelték ki, lépéseket is sürgetnek.


A magyar nyugdíjrendszerben az új belépők juttatásai jóval magasabbak, mint a korábban, azonos szolgálativiszonyt kitöltőké. Az elmúlt évek változásai a nyugdíjrendszerben nemcsak, hogy növelték a jövedelmi egyenlőtlenségeket, de ezzel párhuzamosan emelték is a kiadásokat, vagyis romlott annak a fenntarthatósága - olvasható a brüsszeli jelentésben. 2016 óta a bérek a nyugdíjaknál lényegesen nagyobb ütemben emelkednek. Összességében a nyugdíjak 2,8 százalékkal nőttek, miközben a béremelkedés az elmúlt öt évben átlagosan évi 9,2 százalék volt, ennek következtében az átlagnyugdíj és a nettó átlagbér arányaként kifejezett úgynevezett helyettesítési ráta a 2015-ös 67 százalékról 2019-ben 53 százalékra csökkent - idézi a Népszava az Európai Bizottság jelentését...

SE FASISZTA HONVESZTŐ, SE MAKULÁTLAN HONMENTŐ: ÚJ KÖTET SEGÍT TOVÁBBLÉPNI A HORTHY-VITÁBAN [HETIVÁLASZ 73]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.05.20.


A XX. század eleji Európában tábornokból lett államfők pályáját hasonlítja össze egy új könyv, melynek segítségével a Horthy Miklósról szóló viták is egészen más megvilágításba helyezhetők – erről szól podcastunk, a HetiVálasz 73. adása. Vendégünk a Honmentők / honvesztők című kötet szerzője, Romsics Ignác történész. Hogyan válhatott nemzetegyesítő a „finn Horthy Miklósból”, ha egyszer az ottani fehérterrornak sokkal több áldozata volt? Mit kezd Románia a sátánt zsidónak tartó Ion Antonescuval? Jöhet-e még olyan történelmi pillanat, amikor katonatisztek lépnek politikai szerepbe Európában?

Ezekről is szó volt műsorunkban.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található...


MAGYARORSZÁGON NINCSENEK OLIGARCHÁK, MAGYARORSZÁGON ORBÁN VIKTOR VAN

MAGYAR JETI / 444.HU
Szerzők: Kiss Bence, plankog, Ács Dániel, Botos Tamás
2021.05.22.- Orbán Viktor a 2010-es győzelmi beszédében azt mondta: „A magyar emberek a mai napon megbuktatták a hatalommal visszaélő oligarchák rendszerét.”

- Ehhez képest két évvel később Karácsony Gergely a parlamentben már arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy miért fideszes oligarchákhoz áramlik a közvagyon.

- Nemzeti nagytőke vagy fideszes oligarchák tartják markukban a magyar gazdaságot és a politikát?

- A Fidesz politikájának lényege a korrupció vagy az erős, versenyképes hazai vagyonos réteg felépítése?

Ez a Magyar Jeti 10. adása.

Műsorunk és a 444 stúdiója olvasóink és nézőink támogatásával valósult meg, köszönjük!

A Magyar Jeti korábbi adásai: 


„MINDEN BETEGRE ÚGY TEKINTEK, MINT HA A CSALÁDTAGOM LENNE”

24.HU
Szerző: BICSÁK BOGLÁRKA
2021.05.22.


Dr. Mangó Gabriella orvos, természetgyógyász és hét gyermek édesanyja. Két körzetben dolgozik háziorvosként, miután három és fél éve ő helyettesít a gyöngyösi szegénynegyed, a Duranda rendelőjében is. Végigkövettük egy napját.

MAJTÉNYI LÁSZLÓ: ORBÁN HATALMA RENDKÍVÜL TÖRÉKENY

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.05.22.


„Április 27-én történt a magyar parlament fekete keddje, de szívesebben nevezném a Mindenlopás Napjának. Ekkor az Orbán-kormány fogta magát, miután beleírta az alaptörvénybe, elfogadott 18(!) törvényt a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról, amellyel teljesen új helyzetet hozott létre. Egy olyan helyzetet, amit egyfelől úgy jellemeznék, hogy kiépített egy totális államot, másfelől pedig végrehajtott egy államtalanítási programot” – így nyilatkozott Majtényi László, jogtudós, az EKINT elnöke. Azt is elmondta, hogy szükség van a vitákra, de azon nem lehet vitatkozni, hogy a széles ellenzéki koalíció feladata, azonnal feladata, a jogállam helyreállítása lenne.


Kicsit zavarban vagyok magamtól, mert a jogállam visszaépítését célzó jogi lépéseket kontrázó kijelentéseket azonnal a Fidesz ármánykodásához kötöm. Rosszul gondolkodom én erről?

– Sok alkotmányjogász még nem szólalt meg. A mostani viták középpontjában álló Vörös Imre esszé 2012-ben jelent meg, Államcsínytevők címmel. Az abban olvasható helyzetleírással teljesen egyetértek, akkor is egyetértettem, noha az államcsíny kifejezést én nem használtam, de ez csak stiláris különbség. Annak a leírása, hogy miként épült ki a Nemzeti Együttműködés Rendszere, hogy miként fogadta el a Fidesz az alaptörvényét, és az milyen rettenetes hibáktól szenved, és hogy mennyi hazudozás kísérte a történetét, valamint hogy az elfogadásával milyen korlátozás nélküli hatalom jött létre, nagyon is pontos, és ennek feltárásában Vörös Imrének múlhatatlan érdemei vannak...

A KORONAVÍRUSBAN A SOK MAGÁNYOS HALÁL A LEGFÁJDALMASABB – MONDJA PÜNKÖSDI INTERJÚNKBAN VÁRSZEGI ASZTRIK

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerzők: LENGYEL LÁSZLÓ, VÁRSZEGI ASZTRIK
2021.05.22.


Lengyel László:
Mit mond a te Jézusod az öregedésről, a betegségről, a haldoklásról, a halálról? 

Várszegi Asztrik: Jézus beszél a halálról, nem beszélt a tehetetlen öregségről, erről nem volt tapasztalata. Fiatal volt, amikor megölték, ahogy fiatalok voltak az apostolok, évszázadokig a pápák is, akiket keresztre feszítettek, megégettek, lefejeztek. Jézus merészebbet mondott övéinek, hogy „aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog”. Ilyen radikálisan fogalmaz élet és halál kérdésében. Isten országának örömhíre nem a halálról, hanem annak meghaladásáról is, a feltámadásról beszél. Az egyházi hivatalban lévők öregség-kérdése a későbbi századok problémája. Öregekké két évszázada vált a mi egyházunk vezetése, amikor már a pápák, a püspökök mind-mind – kevés kivétellel - idősen halnak. II. János Pál pápa agóniája az egyház és a világ színe előtt szinte nyilvánosan történt és ezt tudatosan vállalta, hogy megmutassa tanúságtételével: nem szabad félni, mert a halál csupán átlépés az Életbe. XVI. Benedeknek, az előző pápának alighanem elődje agóniája lebeghetett szeme előtt, amikor hivatalából visszalépett. Így fogalmazhatom, ő evvel tett tanúságot, hogy nem kell, nem szabad tovább szolgálni, ha erre képtelenek vagyunk. 

De kérdésedre visszatérve, ha mi az emberi életpályáról, életszakaszokról beszélünk, akkor Mózest idézzük föl, a mózesi életszakaszokat, Mózes II.-V. könyveiből. A négy életszakaszt, amelyből az első a születésé és a felnövekedésé, a második az elhivatásé, az „égő csipkebokoré”, a „vagyok, aki vagyok” megvallásáé, a harmadik a közösségé, amikor népének szolgál, a törvényalkotásé, s végül a negyedik az öregségé és a végé, amikor „te már nem mész át a Jordánon, nem láthatod meg a Kánaánt”. Ebben az utolsó szakaszban egyedül maradsz Istennel, már csak neki élsz, csak vele folytatsz párbeszédet.

L.L.: És mi történik akkor, ha Isten nem válaszol? Ha egyedül és magányos csendben kuporogsz szemben a szobád falával? 

V.A.: Isten ritkán avatkozik életedbe közvetlenül. Embereket indít, hogy legyenek segítségedre. Ahogy Te is idős barátainkkal cselekedtél és ma is segítségükre vagy. Isten általunk válaszol...

AZ ÉS 2021/20. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.05.21.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: A szarvasvadász bosszúja


Akkortájt, amikor Magyarország COVID-halálozások tekintetében a világ legrosszabbja lett, s a százezer főre jutó halottak száma elérte a háromszázat, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kinyilatkoztatta, hogy ha valamelyik ország nem fogadja el a magyar COVID-oltásokat, mi sem fogadjuk el az ő oltásaikat, mert ez „szuverenitásunk feladása lenne”.

Ebben a kijelentésben első hallásra világverő mértékben kombinálódik az aljasság és az ostobaság. Azért csak első hallásra, mert – először is – a magyar hírfogyasztó, pártállástól függetlenül, már rég hozzáedződött ahhoz, hogy Magyarországon a hülyeségnek és az aljasságnak más mércéi érvényesek, mint bárhol a világon; ezt érte el szorgos tudatmódosító munkájával mostani vezető elitünk. Ha egyáltalán vannak még nálunk ilyen mércék. Praktikusan: az egyszerű magyar hírfogyasztó ilyen esetekben már hallja lelki füleivel a készre gyártott és agresszívre hangolt érveket, miszerint Semjén álláspontja az (egyetlen) értelmes és erkölcsös álláspont, ellenben az a buta és aljas, aki nem fogadja el. És mivel az egyszerű magyar hírfogyasztó a saját normáit és értékrendjét egy mobilfüles hangerejével képes mások tudomására hozni, míg az ellenérvek gigawattos hangfalakból szólnak, ilyen rutinszerű apróságok miatt vitába bocsátkozni velük: merő energiapazarlás...

Kenesei István: Noszty Feri emeli a tétet

Kezdjük a jó hírekkel. Elárulom: nagy kő esett le a szívemről, amikor kiderült, hogy a hajdan a szegedi mérnöki karról a tanárképző karra átigazolt professzort, aki a regionális tudomány után Pécsett történelemből is szerzett egy PhD-fokozatot, majd csúfosan elbukott a szegedi rektori pályázatával, aki továbbá azokat a minősíthetetlen rasszista, nőgyűlölő stb. beszólásokat engedte meg magának a kurzusain, nem a Szegedi Tudományegyetem terjesztette fel a március 15-i kitüntetésre, hanem a másik munkahelye, a Magyarságkutató Intézet. Az SZTE-t hibáztatóknak tehát meg kell nyugodniuk, hogy az egyetemnek nem állt módjában visszavonatni a javaslatot, hiszen nem is tudtak róla...

Odze György: Nem csak a Fudan

Hegyi Iván: Schindler listája

Gadó Gábor: A káosz közepén

Monostori Tibor: Új református bálványok

A tudományos eredmények, a műalkotások és a történelem világnézeti alapú megítélése nem friss keletű a reformátusoknál. Ma egyre tudatosabbak azok, akik ezt a gyarlóságot újra mozgalmi tevékenységük identitásképző, szervező elvévé tették. Körkép a nemzetiszocialista propagandától a magyar Wallenbergen át Márai változó megítéléséig és a református fundamentalistákig...

Csepi Lajos: Új Európa, új selyemút

Molnár Erzsébet: Pólusok

Kállai R. Gábor
Pulikutya pufidzsekiben

Ady írja – Somló Bódogról szólván –, hogy kevés olyan ember van Magyarországon, akit az agyveleje háborgat. Ez így némiképp túlzás, a gondolkodás mondhatni általános emberi sajátosság, bár a múlt és a jelen megértésére, netán a jövőre irányuló töprengés kétségkívül lényegesen szűkebb kört érint. Tegyük hozzá, nem csupán itthon van ez így. Pedig a második éve tartó pandémia éppen elég kihívással szolgál, gazdasági, politikai és emberi hatásai, nemkülönben természettudományi, egészségügyi összefüggései is nehezen átláthatók...

Bezsenyi Tamás–Böcskei Balázs: Páncélszekrény? Nem gond!
Egy Kádár-kori sorozatbetörés és nyomozásának anatómiája

Magyarországon a rendszerváltást követően a napi- és hetilapok hasábjain állandó vitatéma volt, hogy a szocialista időszakban léteztek-e szervezett bűnözői csoportok. Az utóbbi időkben, az 1990-es évek leszámolásainak korábbi zsákutcás nyomozásait követően sikeressé váló detektívmunkáknak is köszönhetően viszont egyértelművé vált, nem az a fő kérdés, hogy volt-e, hanem vajon mennyire kiterjedt volt, és milyen komoly hatást gyakorolt az illegális árukereskedelemre, a luxusjavak felvásárlóira a szervezetszerű elkövetés.

V I S S Z H A N G

Vitrai József: Miért a korai halál?

Losoncz Miklós: A jogállamiság fogalma

Honty László: Lehet változtatni

Nagy Tamás: Stratéga?

Farkasházy Tivadar: Egy Kisvárda, egy Mezőkövesd

Huszár Ágnes: A hiányzó nyelvtudás

P Á R A T L A N

Völgyi Ferenc: VIGASZ

aha: NÉGY!

KGI: KÖZPÉNZBŐL TITKOSAN

-hg-: FOCI

-y -n: BIRODALOM

-kunc-: HIBÁS RENDSZER

Mannhardt András: AZ UTOLSÓ SZÓ

-na: MENNYIT ÉR?

- iTi -: SZAKRENDELÉS

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


AZ ÉS 2021/20. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.05.21.


F E U I L L E T O N 

Marno János: Igazgyöngy az akváriumban
Pilinszky János Akvárium című verséről

I N T E R J Ú 

Tardos Károly: „...megtanuljuk a mesével...”
Beszélgetés Kálmán C. György irodalomtörténésszel

K R I T I K A

Károlyi Csaba: „Ismered? Ismered”

Pál Sándor Attila: Rokonok. No­vel­lák. Magvető Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2021, 104 oldal, 2499 Ft

A szétesés, a lerohadás számbavétele már a versekben is utat nyitott ahhoz, hogy a jelennel szembenézzünk. A közelmúlt történelmének felidézése, a romok megmutatása jelzi, hogy a mai életünk miből lett, és tán azt is érthetőbbé teszi, miért lett ilyen. A novellák is erre az alkotói logikára épülnek. Miután az író a balladákban feltérképezte a történetmondás lehetőségeit, és ráérzett arra, hogy a múlt hogyan határozza meg jelenünket – akkor is, ha a fenébe kívánjuk, vagy tán észre se vesszük –, most megmutatja, hogyan tudja feltérképezni a mai magyar világot tizenöt novellában. „A járdaszéltől az oldalba mart, karamellszín kádárkocka.” – olvasom a címadó novellában ezt a mellékes mondatot, az egyetlent, amely a kötetben megnevezi burkoltan a Kádár-korszakot. (Az úgynevezett Kádár-kocka négyzetes alaprajzú családiház-típus, amelyből vidéken sok épült a hatvanas–nyolcvanas években.) A régi és az új most emberi sorsokon keresztül van megmutatva, az eltűnőben lévő formákat az öregek őrzik és viszik majd magukkal. A hajdani népi világ pedig kifordítva kerül elénk, abszurd, komikus vagy melankolikus jelleggel...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Deczki Sarolta: Ex libris

Babiczky Tibor: Magas tenger
Baráth Katalin: Arkangyal éjjel
Kolozsi László: A bejrúti járat
Molnár T. Eszter: Szabadesés

Radvánszky Anikó: „De kik ezek az emberek?”

Éric Vuillard: Napirend. Fordította Tótfalusi Ágnes. 21. Század Kiadó, Budapest, 2020, 109 oldal, 3890 Ft

A Napirend a második világháborúhoz vezető út néhány kiragadott történeti állomását hangsúlyos személyes kommentárok kíséretében, anekdotaszerűen mutatja be. Az 1930-as évek politikai légkörének és eseményeinek ábrázolásakor egyfelől a Hitler kampányát és a náci háborús gépezetet finanszírozó német nagyiparosokra, másfelől Ausztria 38-as náci megszállásához és végső soron az egész kontinens bekebelezéséhez asszisztáló európai nagyhatalmak vezetőire irányítja a figyelmet. A részben emlékiratokra, naplókra és levelezésekre alapozott történetek középpontjában a „kis osztrák despotaként” jellemzett Kurt von Schuschnigg kancellár, valamint az úgynevezett megbékélési politika erélytelen, a nacionalizmust és rasszizmust is elfogadni kész szószólói, Lord Halifax és Neville Chamberlain állnak...

Bihari Péter: Sokszínű világtörténet

Hahner Péter: Világtörténeti ka­lei­doszkóp magyar szemmel. Ru­bi­con Intézet, Budapest, 2020, 544 oldal, 5980 Ft

Az egész kötet – mint említettem – nagyon tetszetős, minden értelemben sokszínű, a képaláírások változatosak, továbbá külön „boxok” tartalmazzák a kiegészítő információkat. Laikusok és szakértők, iskolások és érett korúak, egyszóval mindenki megtalálhatja azokat a cikkeket, amelyek a kíváncsiságát kielégítik, legyenek azok politikai-eseménytörténeti jellegűek, avagy inkább társadalom- és kultúrtörténettel foglalkozók. Hahner a „harag és elfogultság nélküli”, józan és távolságtartóan racionális megközelítés híve – tanulmányai ezzel együtt érdekesek, érthetőek, sőt szórakoztatóak. A kötet – az eredeti cikkekhez hasonlóan – nem tartalmaz bibliográfiát, de névmutatót szerencsére igen...

Benedek Szabolcs: Self-made emberek

Frank Tibor: Szalonvilág. A polgári érintkezés modernizálódása a 19. században. Rózsavölgyi és Társa Kiadó, 2020, 208 oldal, 3410 Ft

Frank Tibor alapos, ugyanakkor roppant olvasmányosan megírt munkája részletesen és megkapó érzékletességgel mesél a szalonok világáról Párizstól Londonon, Berlinen és Bécsen át Budapestig, ráadásként kis kitérővel Amerika, sőt napjaink felé. Mindehhez nem csupán precízen fölrajzolt történelmi háttérrel szolgál adalék gyanánt, hanem olyan ínyencségekkel is, mint a zongora és a névjegykártya kultúrtörténete, sőt ízlés- és társaságformáló szerepe. Közben a köztudatból mára többé-kevésbé kikopott, ugyanakkor kifejezetten izgalmas figurákkal is megismerkedhetünk...

Gyenge Zoltán: Műalkotás, tömeg, reprodukció

Weiss János: A modernség esz­té­tikai programja. Előadások Wal­ter Benjamin Műalkotás-ta­nul­mányáról. L’Harmattan Kiadó, Bu­da­pest, 2020, 150 oldal, 2365 Ft

Weiss igen távolról kezd, és mindent kontextusba helyez. A német irodalom és filozófia egyik legjobb ismerőjeként ugyanúgy bepillantást nyújt a német idealizmus esztétikai szemléletébe, mint mondjuk a George kör tevékenységébe, Rilke vagy Hofmannsthal költészetébe. Weiss alapgondolata: a fent említett fogalmak értelmezhetetlenek maradnak a kulturális tradíció, és persze egyéb Benjamin szövegek beemelése nélkül...

Hegedűs Claudia: Emlékodüsszeia

André Aciman: Harvard tér. For­dí­totta Neset Adrienn. Athe­naeum Kiadó, Budapest, 2020, 295 oldal, 3999 Ft

Az amerikai esszéista, memoár-és regényíró neve még azokból a békeidőkből lehet sokak számára ismerős, amikor átmenetileg járhattunk moziba. André Aciman világsikert hozó regénye (Call Me by Your Name, 2007), amely magyarul Szólíts a neveden címmel 2018-ban jelent meg, hatalmas szakmai-és közönségsikernek bizonyult. (lásd róla kritikánkat: Stőhr Lóránt: A barack húsa, ÉS, 2018/6., február 9.) Gyors egymásutánban további három Aciman-kötet is debütált idehaza, eddigi utolsóként a Harvard tér...

Zsembery Borbála: Elveszni a részletekben

Lydia Davis: Elég jól vagyok, de lehetnék egy kicsit még jobban is. Fordította Orzóy Ágnes. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 336 oldal, 3999 Ft

A novellák narrátora szinte mindig hangsúlyosan kívülálló, megfigyelő pozícióból szólal meg. Számtalan visszatérő elem fűzi össze a kötet szövegeit, ezek közül tipikus a vonat mint helyszín, ahol a narrátor egyedül utazik, vagy a szállodai éttermek, ahol egyedül étkezik. A rögzített megfigyelések a legtöbb esetben nem állnak össze klasszikus értelemben vett történetté cselekménnyel, pontos felépítéssel, mégis, éppen a hiányokon keresztül történetként olvassuk őket. Davis prózájának egyik legfontosabb eleme a hiány, illetve a részletezés ellenpontjaként a szinte teljes redukció. A néhány szavas vagy bekezdéses szövegek is a hiányra építve mutatják egy fel egy történet lehetőségét – és Davis bebizonyítja, hogy ennyi is elég...

Wagner István: Poliakoff és Soulages

(Kunstsammlungen Chemnitz, Museum Gunzenhauser. Serge Poliakoff – Vollendete Pein­ture. Nyitva június 20-ig, Soulages – Malerei 1946–2019. Megtekinthető június 27-ig)

Végső Zoltán: Oh, Hammond!

(Kéknyúl: Live Live Live – szerzői kiadás, 2020; Gyárfás–Premecz Organ Trio: Organ Grinder’s Suite – szerzői kiadás, 2021)

Erős, masszív megszólalás, mozgékony dallamok, ritmusok, és bár szerintem a nyolc tag bizonyos esetekben sok is lehet, viszont ilyen kvalitású zenészek itt bizony páran elférnének még, nem esne szét a produkció. Mint egy jó, klasszikus nyolchengeres autó: nagy hang, sebesség, minőség és örök értékek. Ha jó Hammond-játékot hallok, egy idő után rendszerint elkezdem azt érezni, hogy a hátralévő időmben bőven ellennék hammondos zenék hallgatásával. Premecz Mátyás zenekarvezető elő tudja csalogatni ezt az érzést, és a teljes zenekar is nagyon tud valamit a Hammond aranykorából úgy, hogy több stílust egybegyúrva alakították ki hangzásukat...

György Péter: Az Idő két története

(Múltba ásott város – Dunaújváros a dunaújvárosiak előtt, Intercisa Múzeum. A kiállítás megtekinthető október 3-ig.)

Báron György: A zélet

(Spirál. Magyar–román film. Rendező-forgatókönyvíró: Felméri Cecília)

Magyar film, első film, remek film. A fiatal kolozsvári rendezőről a legkevésbé azt a kínálkozó közhelyet írnánk le, hogy ígéretes tehetség, reményteli pályakezdő. Nemcsak azért, mert ezeket már besöpörte korábban, amikor figyelemre méltó rövidfilmjeiért előbb „A jövő reménysége”, majd a „Legígéretesebb fiatal tehetség” díjjal ismerték el. A jövőbe láttak, amúgy nem volt nehéz. Azért fölösleges ezeket most megismételni, mert a Spirál beteljesült ígéret: okos, elegáns, érett munka...

Csengery Kristóf: Személyes műfaj

(Balog József zongoraestje. Zeneakadémia, május 12.)

Balog József mindvégig spontán lendülettel, szuggesztívan tolmácsolta az est gazdag és heterogén programját. Muzsikálását nem „reprezentációs” célú, sokkal inkább indulathordozó virtuozitás jellemezte: olyan pergés, pezsgés, máskor szikrázás, amely a művek emocionális tartalmait segítette felszínre. Lélegző tagolással, sok színnel, változatos dinamikai kidolgozással és életteli hangsúlyokkal zongorázott, fogékonyan az egymástól jelentősen eltérő hangvételek iránt, s így sikerült méltó módon érzékeltetnie az antológia stiláris sokféleségét...

Gergics Enikő: Inkább nem lenni

(Shakespeare/37 I–VII., TRIP Webszínház x Budapesti Tavaszi Fesztivál, április 14-től)

Hiába a különleges helyszínekkel operáló látványos megoldások, a tisztességgel küzdő színészek, a projektet áthatni látszik az a meggyőződés, mintha Shakespeare-hozzáírásokat színpadra vinni valami reveláció lenne, ami már önmagában is elég, de alaposan a korunkba átültetve aztán biztosan...

Fáy Miklós: Akár igaz, akár nem

(A Royal Philharmonic online koncertje a Bartók Fesztiválon, május 17.)

Azért ugyanígy már nem lehet legyinteni Brahms Negyedik szimfóniájára, pedig ugyanígy vagyunk kénytelenek. Csak hát mi mást lehet mondani, mint hogy ha egy karmesteren kifog a darab, akkor talán okosabban teszi, ha nem játssza, nem úgy van ez, hogy addig-addig kell próbálkozni, amíg meg nem jön az angyal, és megsúgja az előadónak, mi az, amit mindig elmulasztott. Petrenko elmulasztotta az egész szimfóniát...

Siba Antal: Mire jó egy film?

(Az Origo.hu propagandafilmje Nyírtassról)

A nyírtassi kocsma előtere: borítékolható, hogy az itt ülők támogatják Karácsonyt, hiszen kocsmában történő tartózkodás és Karácsony támogatása között a kapcsolat csakis intenzív lehet. Ha az itt ülők nem támogatnák, akkor a mezőn kaszálnának, mint teszi azt Jáger Ferenc. Két suhintás között elmondja, hogy nem való az oda, már főpolgármester is csalással lett...

Králl Csaba: Nőktől nőig

(Magyar Nemzeti Balett: Tűzmadarak; Győri Balett: GisL – online bemutatók)

Velekei László, a győri GisL, és Venekei Marianna (Magyar Nemzeti Balett), a Tűzmadarak koreográfusa erre egymástól szögesen eltérő válaszokat ad. Velekei eldobja Adolphe Adam muzsikáját, és a hegedűvirtuóz Lajkó Félixszel újat írat, de sűrítéssel és szerepelhagyásokkal hű marad Théophile Gautier bő másfél évszázados librettójához, Venekei Marianna ellenben a szövegkönyvet veti sutba és ragaszkodik Sztravinszkij zenéjéhez, kettejük munkájában és hozzáállásában csupán egyvalami közös: modern színpadképre cserélik az eredeti szüzsé mesevilágkulisszáit.

I R O D A L O M

Selyem Zsuzsa: Babatorzó az Ég alól

Kolozsvár repülőterével szemben, a Kis-Szamos partján a növények még nem álltak ugyan győzésre, mint Csernobilban az atomkatasztrófa után, de ha egy egész város irányítását át tudták venni, akkor itt is van remény. Legalábbis számukra. Ha jobban megnézed, ott, a mellett a szürkéskék egészségügyi maszk mellett például van egy fél pár cipő, rajta finom moharéteg. Honnan a csudából kerültek ide a mohák spórái? A fene se tudja, de itt vannak, és ha a zöld szövedék már betette ide a lábát, felőlük akár az Égig nőhet az emberi hordalék, ők úgyis rájuk nőnek...

Fecske Csaba: A gyerekkor vége

Fantáziálni kezdtem róla. Azt szerettem volna, hogy egyszer kettesben legyek vele, hogy elmondhassam, neki van a legszebb szeme és frizurája, és ha ezt mondtam volna, nem is mondtam volna valótlant. Csakhogy ehhez nekem nem volt bátorságom. Amikor a betegsége után átjött hozzánk, hogy megkérdezze, mi van föladva (a véletlen, úgy látszik, a segítségemre sietett), kettesben lehettünk, anyámék a mezőn voltak. De nemcsak ők mentek el otthonról, hanem az a kevéske szavam is, ami volt. Ahogy megjelent babos ruhájában az ajtóban, hirtelen nem kaptam levegőt, a szám széle parázslott, a nyelvemet, mint romlott húst forgattam a számban. Nehezen tudtam megszólalni. Választékos akartam lenni, de csak ostobaságokra telt tőlem...

Nomád Földi László: Tundrán

Tudtam, mivel a hatvanhatodik szélességi kör fölött vagyok, ha eljön a késő ősz, szeptember végén... Még nyílnak a völgyben a kerti, no, mindegy, hagyjuk ezt. Szeptember végén befagynak majd, és akkor csak jeget melegítve jutok hozzá, ahhoz pedig meg kell találnom azt, amit az ősember. Tüzet. Esen átvizsgáltam a zsebeimet. És találtam egy zsinórt, nem is zsinór volt az, hanem felfejtődött egy szál a vászonnadrágomból. Ezt a szálat rátekertem egy hengeres botra, a bot végét odanyomtam egy száraz, korhadt fadarabhoz, amit az odúból bányásztam ki. A zsinórt ide-oda huzigálva, így forgatva a hengeres botot, hosszú dörzsölés után végül füstölögni kezdett a fa. Akkor lehajoltam, és fújtam, míg be nem lobbant. Tettem rá még száraz mohát, aztán korhadt fát, aztán száraz fát, egész addig, míg magasan lobogott a láng. Jól megraktam, hogy sokáig...

Farkas Balázs: Az őszről
és más tévhitekről

Irina szeptember közepén szokott érkezni, és általában november végéig maradt, legkésőbb addig, amíg az első hó le nem hullott. Mindig vonattal jött, pedig vettem neki egy autót, de azt mondta, szerénynek kell lennünk, mert csak akkor lesz jussunk a dicsőség. Így mindig ki kellett sétálnom a falu szélére, még azon túl is, ahol már csak egy kis földút visz a vasútállomásig, ott nyáron általában kullancsok és siklók teszik ijesztő dolgaikat, az év hátralevő részében pedig csak a nyomasztó üresség lakozik a környéken. Két nővér találkozása viszont olyasvalami, amiért az ember megteszi azt is, amiért általában nem szívesen veszi a fáradságot, és most is így történt: ott álltunk a szélben, öleltük egymást, két fiatal özvegy, Irina és Zinajda, nővérek és festőművészek...

Rutkai András: Szépen peszélt

Vasárnap elmentem az óbudai templomhoz, és vártam, hogy nagymama kijöjjön a miséről. Fél egyre odaértem, igyekeztem úgy parkolni, hogy a kocsiból figyelhessem a kápolna bejáratát. Azon a februári hétvégén sok hó esett, féltem, nagymama megcsúszik majd a lépcsőn, ezért elé mentem. Elmúlt háromnegyed, aztán egy óra is. Nagymama sehol. Már éppen készültem, hogy bemenjek megnézni, nem történt-e valami baja, amikor kilépett a templomból. Gondterhelt volt, a szokásosnál is jobban meggörnyedt, lehajtott fejjel figyelte a lépcsőt. Kézen fogtam.

– Jól vagy, drága? – kérdeztem...

Nagy Betti: Tanulom a csendet

Nagy Betti: Aztán elmegy egy busz

Nagy Betti: Megjelölték a fáimat

Zalán Tibor: A lovak reggelije

HAGYJUK A NYUGATOT, IRÁNY KELET? A GLOBALIZÁCIÓ ELLEN HARCOL, DE A VESZTESEK IDEOLÓGIÁJÁT ÉPÍTI A NER

VÁLASZ ONLINE
Szerző: KOVÁCS TIBOR
2021.05.20.


Orbán Viktor miniszterelnök ideológiai krédójának része a globalizációellenesség, amit egy közelmúltbeli nyilatkozata szerint a NER-befolyás alá vett egyetemeken keresztül a jövő magyar értelmiségének alaptézisévé is emelne. Ha így lesz, Magyarország a vesztesek csoportjának részévé válik – írja Kovács Tibor. Félreértés ne essék: vendégszerzőnk legújabb esszéjében korántsem a globálkapitalizmus kulturális, zöld vagy fenntarthatósági szempontú kritikusait állítja pellengérre; ez a szempont ennek az írásnak nem tárgya. Kovács azt mutatja meg, hogy a nyugati gazdasági globalizációba való aktív bekapcsolódás nélkül még egyetlen ország sem lett sikeres az elmúlt 80 évben. És hogy a globalizáció elutasításának érvei politikaiak, ideológiaiak, a hatalomgyakorlás módszeréből fakadnak: a Fidesz egyre inkább e folyamat veszteseire akarja építeni bázisát, akik fölött sokkal egyszerűbben uralkodhat a kárukra meggazdagodott új elit...

HATALMAS BULI AZ ALAPTÖRVÉNY SZÜLINAPJÁRA, MILLIÓKAT ELTANKOLÓ PARLAMENTI KÉPVISELŐK

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.05.21.


24.hu: Borbás Marcsi és Laposa Bence mellett cégvezetéstől eltiltott képviselő is a turisztikai ügynökség fizetett tanácsadója


A Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadóinak negyede több százmilliós támogatást is kapott az állami szervezettől. Laposa Bence és Zoób Kati mellett Fidesz-tagok is vannak a tanácsadói listán, például a hozzájuk hasonlóan vissza nem térítendő támogatásban részesülő Rókusfalvy Pál.Blikk: Itt vannak a pontos adatok: arcpirító, mennyiért tankolnak a magyar képviselők – Akad, aki 3,6 milliót is beletöltött a kocsijába

2020-ban összesen 153 millió, idén április végéig 46 millió forintot költöttek a közpénzből feltöltött benzinkártyáikról. A Blikk által az országgyűléstől kikért listából kiderült, 199 képviselőből 125 használja rendszeresen tankoláshoz a kártyáját. Az adatok szerint a Budapesttől 250 kilométerre lévő Sátoraljaújhelyen élő Hörcsik Richárd fideszes képviselő az abszolút rekorder: összesen 3,6 millió forintnyi benzint töltött bele autójába. Ennyiből háromszor megkerülhette volna a Földet.

Direkt36: Tiborcz és köre az MFB hitelprogramjának egyik nagy nyertese


A bank hitelezéséről nyilvánosan elérhető adatok szerint az MFB 2019 óta legalább 58 milliárd forint hitelt adott összesen Tiborcznak és a hozzá köthető üzletemberek cégeinek. Jellinek Dániel cége például 8,8 milliárd forintos hitelt kapott a Gellért Szálló megvásárlásához, de mellette a Puskás Aréna építésében résztvevő, Tiborcz mellett Mészáros Lőrinccel is üzletelő Balázs Attila cégei legalább 38,9 milliárd forintnyi hitelt kaptak.

Hvg.hu: A kormány elcsatolná minden idők legnagyobb beruházását a helyi önkormányzatoktól

Új gazdasági övezet kialakításáról szóló előterjesztés készült a Miniszterelnökségen, a neve „Duna mente Fejér megye” lenne. Az övezet része lenne az iváncsai ipari parkban az SK Innovation tervezett, 680 milliárdos akkugyára. Az onnan befolyó helyi adóbevétel így a megyéhez kerülne – amelynek fideszes vezetője az előterjesztést kezdeményezte.

Telex: Hatalmas bulival készül a kormány a gránitszilárdságú Alaptörvény elfogadásának tizedik évfordulójára

Ünnepi rendezvényre és nagyszabású tudományos konferenciára készül a kormány az Alaptörvény elfogadásának tizedik évfordulójára – derült ki a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent határozatból. Ezenkívül az Alaptörvény értékeit bemutató ünnepi tanulmánykötetet, díszkiadást és ünnepi bélyeget is terveznek. Minderre 58 millió forintot különít el a kormány, a főszervező pedig Varga Judit igazságügyi miniszter lesz.

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓ A POLITIKAI PEDOFÍLIÁTÓL A ROCK'N'ROLL KIRÁLYNŐJÉIG

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.05.22.


Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra...

A POLITIKAI ÁLLAT, AKIRE MÉG AZOK SEM HARAGSZANAK, AKIKET ÁTEJTETT (VIDEÓ)

TELEX
Szerzők: FÁBIÁN TAMÁS, LENGYEL-SZABÓ PÉTER, SZILLI TAMÁS
2021.05.22.A képernyőn a kritikusai szerint határozatlannak és teszetoszának tűnő főpolgármester úgy lett az ellenzék legnagyobb hatalmú politikusa, hogy pártját rendre 1 százalékra mérik, Orbán szerint pedig még egy szekrényt sem tud összeszerelni. Portrévideó Karácsony Gergelyről, aki szerint Orbán egy gonosz ember, ő pedig próbál nem azzá válni.


A videóban nyilatkozik Schiffer András (ex-LMP), Szél Bernadett (a Momentummal szövetséget kötő független képviselő), Szigetvári Viktor (ex-Együtt), Mesterházy Attila (MSZP), Tóth Bertalan (MSZP), Tordai Bence (Párbeszéd), Szeles András (Párbeszéd, online marketing vezető) és Karácsony Gergely is. Számos olyan kormánypárti politikust is kerestünk, akik dolgoztak már együtt a főpolgármesterrel, de a Fidesztől ezúttal nem kívántak élni a megszólalás lehetőségével...


HILLER ISTVÁN ÍZEKRE SZEDTE AZ ORBÁN-KORMÁNY OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS KÖLTSÉGVETÉSÉT

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.05.21.


Az Országgyűlés szocialista alelnöke a költségvetést érintő csütörtöki felszólalásában már az első mondatával leszögezte: egy költségvetés a kormány karakterének legfontosabb bizonyítéka. Az, hogy milyen célra mekkora összeget szán s mindezt milyen elképzeléssel teszi, az egyértelmű bizonyítéka, hogy mit gondol az országáról s annak sorsáról – akár a nemzetközi térben is kezelve.


Ennek alátámasztására néhány olyan tényre kívánta felhívni a figyelmet, ami túlmutat a száraz adatokon, kimutatásokon, számokon. Arról a koncepcióról beszélt, amit a költségvetés tervezete képvisel.

A közoktatás átalakítása – felhatalmazás nélkül...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN MEGAJÁNDÉKOZTA VÉTÓJÁVAL AZ AUTOKRATA BARÁTAIT

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.05.22.


Egy uniós diplomata szerint a sorozatos magyar vétók következményeként a 26-ok teljes egészében kihagyhatják Magyarországot az állásfoglalásaikról szóló döntésekből.


Die Welt

Orbán Viktor keményen visszavágott a német uniópártok kancellárjelöltjének, aki nehezményezte, hogy a kormányfő megakadályozta az unió közel-keleti fegyverszüneti felhívását. Laschet három napja, a CDU-hoz kapcsolódo Adenauer-alapítvány konferenciáján rámutatott, hogy itt a közös külpolitika alapproblémáját lehetett tetten érni, hiszen egyetlen ország elegendő, hogy cselekvőképtelenné tegye az EU-t. Ezért a politikus szorgalmazta, hogy a jövőben többséggel döntsenek, amit egyébként Merkel is régóta szorgalmaz.

Orbán viszont most azt írta blogján, hogy nem lehet egy lapon említeni Izrael államot, hogy az EU szankciós listáján szereplő Hamaszt, Laschet hozzáállása pedig mélyen nem európai. Magyarország azonban – a posztnemzeti és posztkeresztény Nyugattól eltérően – a zsidó-keresztény értékek szerint él.

Euractiv

Egy uniós diplomata szerint a sorozatos magyar vétók következményeként a 26-ok teljes egészében kihagyhatják Magyarországot az állásfoglalásaikról szóló döntésekből. Hogy egy országnak ellenvéleménye van egyes ügyekben, az teljesen természetes - tette hozzá a névtelen nyilatkozó - de ilyen esetekben a többiek igyekeznek megtalálni a kiutat. Az Orbán-kormánynál pont ezt egyáltalán nem tapasztalni, ez pedig nagy kár, egyben pedig aggasztó.

Kifejtette ugyanakkor, hogy ha nincs jobb, akkor jön a „27 mínusz 1”-formula, ám nem ez a kívánatos cél, mert gyengíti az EU-t a világpolitikában. Továbbá ellenkezik az alapszerződések szellemével. De abba az is beletartozik, hogy a tagállamok konstruktív javaslatokkal rukkoljanak ki viták esetén és Budapestnek éppen itt kellene többet tennie.


Politico

Ha volt bármi előnye is az EU közel-keleti nyilatkozattervezete ellen bevetett magyar vétónak, akkor az az, hogy megmutatta: milyen veszélyes az egyhangú döntés gyakorlata az európai külpolitikában, és hogy sürgősen változtatni kell rajta. Ezt fejti ki véleménycikkében Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője.

Pedig a kidolgozott állásfoglalás kiegyensúlyozott volt, emeli ki, ám Orbán húzása ajándék minden autokratának, Pekingtől Moszkváig, hiszen ezek az országok azon vannak, hogy az unió megosztott és gyenge legyen. Úgy hogy a történtek ébresztőül szolgálnak Brüsszel számára, mármint hogy át kell térni a többségi határozatok rendjére.

Hiszen a jelenlegi eljárásmód komoly biztonsági kockázatot jelent, mivel béna kacsa-szerepre kárhoztatja a szervezetet, miközben a külpolitika lehetne az egyik legerősebb területe. Ugyanakkor sebezhetővé teszi az EU-t a trójai falovak ellen. Tekintélyelvű vezetők a vétó révén ugyanis minden következmény nélkül akadályozhatják meg a közös politikát, sérthetik meg az emberi jogokat. Csak egyetlen miniszterelnököt kell találniuk hozzá, aki teljesíti kérésüket és elnémul az egész unió. Azon kívül alááshatja Brüsszel pozícióit az orosz és kínai kölcsönökből fedezett, homályos beruházások útján is.

Magyarország persze már sokadszorra blokkolja a közös fellépést, de most mintha az EU nem nyelné le. Lásd a német külügyminiszter vagy a külpolitikai főmegbízott nyilatkozatát. De a német választók az őszi választáson véleményt mondhatnak arról, hogy Merkel nemigen volt hajlandó szembeszállni az autokratákkal és próbálta megbékíteni Orbánt.

Die Presse

A Bizottság mérlegeli, hogy pénzbüntetés kiszabását kezdeményezi az Európai Bíróságnál, mivel az Orbán-kormány a mai napig nem tett eleget a luxemburgi testület tavaly decemberi ítéletének és nem módosította a menedékjog kifogásolt rendelkezéseit. Ez úgy derült ki, hogy az osztrák zöldek strasbourgi frakcióvezetője, Monika Vana az ügyben megkereste Brüsszelt, és azt a választ kapta von der Leyentől, hogy a testület kész ismét a legfelső uniós bírósághoz fordulni.

Az osztrák politikus úgy értékeli az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jelentései alapján, hogy a járvány alatt csak még keményebb lett a bánásmód a menedékkérőkkel szemben. Vagy ha úgy tetszik: a miniszterelnök tort ül saját jogsértése felett. Merthogy Orbán ragaszkodik az azonnali kitoloncoláshoz, az érkezők nem terjeszthetnek elő kérelmet, ami ellenkezik a nemzetközi és az uniós joggal is. Viszont hogy a civiltörvény esetében beadta a derekát, az azt bizonyítja, hogy láthatólag csak akkor alkalmazza a közösségi rendelkezéseket, ha közvetlen anyagi szankciók fenyegetik. Vana épp ezért felszólította a Bizottságot, hogy ugyanígy járjon el a menedéktörvény kapcsán is.

Politico

Litvánia hátat fordított a 17+1-es összefogásnak, amely Kína és Kelet-Európa együttműködésének kíván keretet adni. A külügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy az unió sokkal hatékonyabban tud érvényt szerezni törekvéseinek, a regionális forma megosztó. Épp ezért Landsbergis sürgette a többi érintett uniós tagállamot, hogy ők is kövessék a példát. Mert az EU akkor a legerősebb, ha mind a 27 tag, illetve az összes európai intézmény egy irányba húz.

A szolidaritás eredményességét bizonyítja a vakcinák közös beszerzése, illetve a járvány kezelése is – jegyezte meg. Mint emlékezetes, az EP két napja nagy többséggel kimondta: be kell fagyasztani a Kínával kötött befektetési egyezmény törvénybe iktatását, hacsak Peking nem törli el a több európai képviselő ellen hozott szankciókat, aminek az volt az előzménye, hogy Strasbourg meg kínai illetékeseket tett indexre az ujgurok tömeges internálása miatt.

Kínai részről úgy reagáltak a fejleményre, hogy Brüsszelnek félre kellene tennie az érzelmeket, mert az az érdeke, hogy ésszerű döntéseket hozzon. Ugyanakkor az ázsiai nagyhatalom megpróbálja magához kötni a regionális kooperációban érintett 5 nyugat-balkáni országot és valósággal zúdítja rájuk az oltóanyagot, illetve a maszkokat.

FT

Az izraeli miniszterelnök mesteri fokra fejlesztette, hogy a szociális elégedetlenségből politikai erőt kovácsoljon, országa a választási populizmus legfontosabb Petri-csészéjeként szolgál. Trump még sehol sem volt, amikor Netanjahu már alkalmazta módszerét. A nyugati szélsőjobbos pártok pedig ültek a lábainál és csak tanultak tőle. Ezért van, hogy a korábban antiszemita Marine Le Pen vagy az Osztrák Szabadságpárt manapság erősen Izrael-barát.

Közös vonás a muzulmánokkal szembeni idegengyűlölet is, Orbán szintén a Likud nagy híve. Netanjahu azt mondja, minél több zsidó település létesül a Nyugati parton, annál jobb. Ő és az izraeli vezető is utálja Soros Györgyöt. Sőt, ez úgy van, hogy Netanjahu átvett zsidóellenes szóképeket magyar szövetségesétől. Ki gondolta volna 20 éve még, hogy a zsidó állam első embere ilyen taktikát vet be egy New York-i pénzember ellen, mivel növelni igyekszik hazai népszerűségét?

A populista vezérek fő jellemzője, hogy bármire készek a hatalom megőrzéséért és nem érdekli őket, hogy politikájuk milyen következményekkel jár bárki másra nézve. Ebben Netanjahu szinte verhetetlen. Hiszen a mostani harcok megakadályozták, hogy nélküle alakuljon kormány, illetve immár csekély az esély, hogy korrupciós vádak miatt börtönbe kelljen vonulnia.

Most új választásért küzd, ám pont ez a nihilista hozzáállás eredményezte, hogy támogatottsága nagyot zuhant az amerikai zsidóság, főként a fiatalabbak körében. A politikus azt hajtogatja, hogy az ország biztonsága az első, mint ahogy Trump azt szajkózta, hogy Amerika mindenek előtt. Mindketten tudják, miként kell beetetni az embereket, hogy azután azok hajlandók legyenek a magasabb árat is megfizetni. Csak éppen Netanjahu jobb benne.

Die Presse

A szlovén kormányfő lejáratta magát Európában, úgyhogy nagy pofon érheti mindjárt a legelején, amikor országa július 1-jén átveszi majd az EU soros elnöki teendőit. Az a hír járja ugyanis, hogy jó pár uniós politikus nem hajlandó családi fényképre vele, sőt lemondhatja részvételét a ljubljanai találkozókon.

De hát pl. az új Korrupcióellenes Ügynökség vezetője, a román Codruta-Kövesi is aggályosnak nevezi Jansa eljárását, miután a politikus mind a mai napig nem volt hajlandó megmondani, kik fogják képviselni országát a júliustól induló szervezetben. De az sem növelte népszerűségét az unióban, hogy ki szokott rohanni újságírók ellen. Szót emelt emiatt a Bizottság és az Európa Tanács is, viszont kebelbarátja, Orbán Viktor a legkevésbé sem izgatja magát ez ügyben.

Ugyanakkor egyre gyengébb a szlovén kisebbségi kabinet. Ám nem valószínű, hogy új kormány kerülne hatalomra, vagy hogy a következő félévben választásokat írnának ki. Az uniós elnökség azonban keserű tapasztalatokkal járhat a politikus számára.

Süddeutsche Zeitung

Már rászámoltak a cseh miniszterelnökre és kormányára, miután az EU kimondta, hogy Babis cége jogtalanul vett fel milliós anyagi támogatást és pártjának hazai népszerűsége a mélypontra jutott. Az Európai Parlament arra igyekszik rávenni a Bizottságot és a Tanácsot, hogy végre cselekedjenek az érdekütközés miatt, több cseh városban pedig újabb tüntetések voltak a politikus ellen.

A tiltakozások oka, hogy – felsőbb nyomásra – lemondott a főügyész, mert nem volt hajlandó leállítani a nyomozást a kormányfő vállalkozásának jogsértő módon juttatott uniós szubvenció miatt, még akkor is, ha ez esetben Brüsszel még nem fizetett, hanem a cechet a cseh költségvetés állta.

Az EP-ben több frakció is azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy Csehország ellen is érvényesíteni kell a jogállami mechanizmust, akárcsak a magyar és a lengyel vezetés esetében. Hiszen Babis továbbra is döntő befolyást élvez az Agrofertben, mivel csak formálisan adta fel ottani pozícióit.

Monika Hohlmeier, a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság CSU-s elnöke kijelentette: valóságos eltussolási kísérlettel ér fel, hogy a cseh fél az összes tervet visszavonta, amelynek esetében kifogás merült fel, vagyis nem tart igényt az uniós finanszírozásra. De ettől még vissza kell szolgáltatni a törvénysértő módon felvett összegeket. Ám az unió idáig csak a szerkezeti alap kifizetéseit állította le, az agrárpénzeket változatlanul utalják.

Der Standard

Az osztrák államfő arra figyelmeztette a Néppárt vezetőit, hogy tartsák tiszteletben a jogállami intézményeket, de volt egy-két szava az ellenzékhez is. Videoüzenetében Van der Bellen rámutatott, hogy az „állam immunrendszerét” nem szabad gyengíteni, hiba semmibe venni a demokratikus pilléreket. És megengedhetetlen, hogy bárki megpróbálja nevetségessé tenni az Ibizagate ügyében eljáró parlamenti vizsgálóbizottságot.

Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kancellárt is megilleti az ártatlanság védelme, függetlenül attól, hogy a korrupcióellenes ügyészség hamis tanúzás gyanújával vizsgálatot indított ellene. Ám ettől Kurznak még kijár a tisztességes hang a testületben. Viszont az államfő burkoltan megrótta mind a miniszterelnököt, mind a pénzügyi tárca vezetőjét, amiért azok az Alkotmánybíróság határozata ellenére sem akarták kiadni a kért aktákat a törvényhozás által létrehozott bizottságnak.

Economist

A lap nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy hamarosan szélsőjobbos kormány kerül hatalomra Olaszországban, ami katasztrofális volna, hiszen az EU legeladósodottabb tagjáról van szó. A világ és vele együtt a folyóirat is fellélegzett, amikor nemrégieben Draghi lett a miniszterelnök. Többsége megnyugtató a törvényhozásban és hamarosan beindul az uniós pénzeső. Ám az olasz politika ezzel együtt kiszámíthatatlan.

Máris félreverte a vészharangokat, hogy az idén eddig 13 ezer menekült érkezett az országba, háromszor annyi, mint egy évvel ezelőtt. Igaz, a szám sehol sincs a 2016-os 180 ezerhez képest. De a populista politikusok már erre az adatra is lecsaptak. Ugyanakkor a nacionalista jobboldalon éles harc folyik, és nagyon úgy néz ki, hogy a posztfasiszta Olaszország fivérei rövidesen megelőzi Salvini Ligáját. A két nacionalista és Brüsszel-ellenes párt együtt már többséget szerezhet, hát még, ha be tudják vonni Berlusconit.

A gond ott van, hogy hírek szerint Draghi elnök akar lenni, ezért nem kizárt, hogy jövő februárban lemond. Ugyanakkor a két jobboldali erő szüntelen erősödése azt mutatja, hogy kemény nacionalizmus továbbra is népszerű Európában. Ez soha nem volt kétséges a magyarok és a lengyelek esetében, de áll a Nyugatra is. Szóval hozhat kellemetlen meglepetéseket a földrészen a most induló választási időszak, de ez különösen drámai lehet az olaszoknál.

AZ ALAPTÖRVÉNY TIZEDIK ÉVE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.05.22.


Hatvanmillió forintot szán kormányunk az Alaptörvény ünneplésére, mivelhogy tíz éve fogadták el azt. Igaz, kilencszer már módosították, így egy-egy változatra úgy kábé nyomorult hatmillió jut, ez pedig a fiúknál (akiknek fütyijük van) és a lányoknál (akiknek meg puncijuk) maximum egy tonhalas szendvicses szolid bulira elég ismerve az áraikat – vadászati kiállítás, vizes vb és a többi -. Az Ovizsaru örökzöldje azért került bele a szövegbe, mert az egyik módosítás szerint az apa férfi, az anya nő. Ezt fogják ünnepelni a fiúk és a lányok Varga Judit felügyelete alatt, lesz tudományos konferencia, az Alaptörvény értékeit bemutató tanulmánykötet, emlékplakett és ünnepi bélyeg is.

Valószínűleg elírták a számot. Ilyesmire hatmilliárd körül szoktak szánni a megvalósulásig folyamatos kiegészítő áremelkedéssel, de momentán nem a pénz a lényeges, hanem az ünneplő hevület és szándék. 2011. április 18-án történt meg a gyalázat, amit most ünnepelni akarnak és fognak is, ekkor fogadták el az Alaptörvényt, amiről senkivel nem egyeztettek, vitára, megfontolásra nem bocsátották, fölhatalmazást a megírására senkitől nem kaptak, rajtuk kívül más nem szavazta meg. Éppen ezért Vörös Imre volt alkotmánybíró az új országgyűlés egyik első feladatául azt határozta meg, hogy meg kell állapítania az Alaptörvény és az önkényuralmat kirívóan biztosító törvényi rendelkezések alkotmányellenességét és semmisségét.

Ezen túl sok ünnepelni való nincs. Vörös Imre – volt alkotmánybíró – egyébként le is vezeti az Alaptörvény alkotmányellenességét kifejtve azt is, hogy elfogadása bűncselekmény volt, a Fidesz alkotmányellenes puccsot hajtott végre vele, mert a “hatalom kizárólagos birtoklására irányuló tevékenységen” túl, a “hatalom erőszakos megszerzésére és gyakorlására és birtoklására irányuló tevékenység” is tetten érhető benne. Összefoglalva: alkotmányellenes puccs történt Magyarországon, ezért az Alaptörvény és a Fidesz egypárti diktatúrája közjogi értelemben érvénytelen. Így az Alaptörvényt a választási törvénnyel együtt meg kell semmisíteni, sőt, az ellen föllépni állampolgári kötelesség is. Mégpedig a következők miatt (szintén Vörös Imrétől)...