2021. február 15., hétfő

PUTYINNAK OLYAN EMBEREK KELLENEK, MINT ORBÁN – EXKLUZÍV INTERJÚ A VOLT OROSZ MINISZTERELNÖKKEL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2021.02.15.


2000 és 2004 között volt Vlagyimir Putyin miniszterelnöke, pont akkor, amikor a zavaros jelcini idők után a Nyugat ódákat zengett az orosz elnökről. Mi törte meg a szimpátiát, és mi vezetett állam- és kormányfő szakításához? A 2005 óta ellenzékből politizáló Mihail Kaszjanovot Putyinnal való munkakapcsolata mellett az ellenzék Alekszej Navalnij bebörtönzése utáni kilátásairól is kérdezzük. Meg arról, hogy néz ki Moszkvából a 2010 óta bimbózó magyar–orosz barátság, és liberálisként visszaadná-e Ukrajnának a Krímet. Exkluzív interjú a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcov által ismertté tett Népi Szabadság Párt (Parnasz) elnökével...

A PÉNZBŐSÉG MÉG AHHOZ SEM ELÉG, HOGY AZ UNIÓS ÁTLAGHOZ FELZÁRKÓZZUNK, NEMHOGY AUSZTRIÁHOZ

G7.HU
Szerző: GYŐRFFY DÓRA
2021.02.15.


A koronavírussal egy újabb gazdasági ciklus ért véget, ami indokolja a számvetést. Bár a járvány időszakához képest a korábbi évek gazdasági aranykornak tűnnek, érdemes régiós összehasonlításban áttekinteni, milyen volt a felzárkózási teljesítmény a globális pénzügyi válság után és a koronavírus-járvány előtt.

A rendszerváltás idején már-már szállóigévé vált az „utolérjük Ausztriát” célkitűzés. Az Európai Unióhoz való csatlakozás szintén ezeket a várakozásokat táplálta, hiszen az áruk, tőke, munkaerő és szolgáltatások szabad áramlása elméletben szintén előmozdítja a konvergenciát – más tényezők változatlansága mellett a tőke az alacsonyabb, a munkaerő pedig a magasabb bérű régiókba áramlik. Mindezek ellenére azonban jól tudjuk, hogy 30 évvel később egyik rendszerváltó országnak sem sikerült elérni még az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjét sem, Ausztriáét pedig még kevésbé. Ezt mutatja be az alábbi ábra, melyen jól látszik, hogy bár a régióban 1995 és 2019 között jelentős növekedés következett be, Ausztria szintén gyorsan fejlődött, és így a távolság nem csökkent...

HOGY JUTOTTUNK IDE? - GERGELY, UJ, VEISZER A MAGYAR SAJTÓ 2010 UTÁNI KIHÍVÁSAIRÓL

PARTIZÁN / YOUTUBE
Szerző: PARTIZÁN
2021.02.15.Meghívott vendégeinkkel a magyar sajtót 2010 után érő kihívásokról beszélgettünk: szóba kerültek a beszántott/kivéreztetett médiumok, az olvasók/hallgatók/nézők tudatosodásának kérdései, illetve hogy mekkora védelmet ad a hatalom babáskodásával szemben az internet, vagy csak idő kérdése hogy a NER azt is gyarmatosítsa?

FŐNI ÉS TÓNI VAGYONNYILATKOZATA

YOUTOUBE
Szerző: EDINA POTTYONDY
2021.02.15.Főni és Tóni egy szebb világban gyerekmese lenne egy agresszív kakasról és barátjáról Tóniról, a lompos szamárról. Az a világ nekünk, magyaroknak nem adatott meg. Fogádjátok és fogyasszátok hát ezt, sok türelemmel és vérnyomáscsökkentővel.

RANGOS EURÓPAI DÍJAT KAPOTT IVÁNYI GÁBOR EGYESÜLETE

HÍRKLIKK

Szerző: HírKlikk
2021.02.15.


Idén az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület kapta az Európai Parlament Európai Polgár díját – jelentette be Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán.


Kivételes ember, aki elkötelezetten segít az elesetteken, rászorulókon. Sok Iványi Gáborra lenne szüksége ennek országnak – írta bejegyzésében a politikus.

Ugyanezt a rangos elismerést kapta idén Baritz Sarolta Laura, Domonkos-rendi szerzetes nővér is, aki az emberközpontú gazdaságért és a fenntartható fejlődésért dolgozik.

Az 1989-ben létrejött Oltalom Karitatív Egyesület célja a rászoruló, társadalom perifériájára jutott embereknek anyagi, természetbeni és lelki támogatása, valamint érdekükben a közvélemény figyelmének és szolidaritásának felkeltése.

Iványi Gábor lelkész egyben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke. A közösséget 2011-ben az új egyházügyi törvény miatt alkotmánysértő módon fosztották meg egyházi státuszától. Ez ügyben Strasbourgban pert is nyertek, és ez alapján járt nekik visszamenőleg a visszatartott pénz. A bíróság csak a pénzek kifizetésére kötelezte a magyar államot, az egyházi státuszuk rendezésére nem.


PORTRÉ SCHMIDT MÁRIÁRÓL, AZ ORSZÁG EGYETLEN NŐI OLIGARCHÁJÁRÓL

PARTIZÁN INFO
Szerző: Partizán
2021.02.11.Schmidt Mária a Fidesz egyik fő ideológusa, a NER elsőszámú történésze, és nem mellesleg az ország egyetlen női oligarchája. Ráadásul hiába van számos ellensége a Fideszen belül, politikai befolyása és hatalma évek óta töretlen, sőt, egyre csak erősödik. 

De honnan van az a bizonyos első millió, hogyan gyarapodik kastélyokkal a birodalma és hogyan lavírozgat sikert sikerre halmozva a mai napig is a magyar politika mocsarában? A PartizánINFO mai adásában Schmidt Mária életútját mutatjuk be.

HA ROSSZ HELYRE SZÜLETSZ, LŐTTEK AZ EGÉSZSÉGEDNEK

TELEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2021.02.15.


Soha nem született olyan átfogó jelentés a magyar gyerekek egészségi állapotáról és betegségeiről, mint ami most jelent meg a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet kutatóitól. Túl rövid szoptatás, fejlődési rendellenességek, rossz fogak, egészségtelen táplálkozás, és főleg: hatalmas különbségek a szegényebb és gazdagabb családok gyerekei között. Adatokon keresztül mutatjuk be, milyen kórképeket fest Magyarországról az egészségügyi statisztika.


Kevesebb a kamasz és felnőtt cigis, de egyébként nem sok mindenben látszik javulás az elmúlt húsz évben, ha a magyar gyerekek egészségéről van szó. A Statisztikai jelentés a gyermekegészség állapotáról Magyarországon a 21. század második évtizedében című tanulmány hiánypótló, és a tömörsége ellenére is alapvető munka.

Védőnői jelentések összegzései, „járó- és fekvőbeteg események”, vényrekordok, a KSH adatai és más felmérések: a szerzők, Hajdu Tamás és Kertesi Gábor a lehető legtöbb megbízható adatot gyűjtötték össze és elemezték ki szisztematikusan a gyermekek egészségi állapotáról. Az eredmény: a lehető legpontosabb kép a gyerekek egészségügyi helyzetéről, de tágabban, a társadalom egyenlőtlenségeiről is. Az adatok ugyanis együtt nagyon pontosan megvilágítják a tényt:

"a szegényebb családok gyerekei szisztematikusan rosszabb egészségi állapotban vannak, mint a gazdagabbak"...


NEM TETT JÓT A JANUÁR EZEKNEK A BEFEKTETÉSEKNEK - A KÖTVÉNYALAPOK ÁRFOLYAMA EGYELŐRE NEM EMELKEDETT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.15.


Januárban emelkedtek a hozamok az állampapírpiacon, ami a kötvényalapok árfolyamának stagnálásához vagy csökkenéséhez vezetett. A járványhelyzet miatt továbbra is bizonytalan a korlátozások feloldásának időpontja, így sok a bizonytalanság a gazdaság újranyitása körül.


Hozamemelkedéssel indították a 2021-es évet a hazai állampapírok. A hozamgörbe elején és közepén 10 bázispont alatti, a görbe hosszú végén 30 bázispont feletti volt az emelkedés mértéke – áll az OTP Alapkezelő januári portfoliójelentésében. Ennek oka az euró- és dollárhozamok emelkedésének beszivárgása mellett elsősorban az volt, hogy az MNB kötvényvásárlási programjában kezd elfogyni a kvóta a tíz éven túli papírok vásárlására, amely az állomány 50 százaléka...

ÖT MÍTOSZ A HÍRIPARRÓL

MÉRTÉKBLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: mértékblog
2021.02.15.


Miből éljen az online hírmédia, és hogyan őrizze meg a közönségé? David Chavern a News Media Alliance elnöke az amerikai hírmédia helyzetét elemzi, de a felvetett problémák európai és magyar környezetben is jól érthetők.

Az újságírók és szerkesztőségek egy különös paradoxonnal találták szembe magukat: bár az internetes hírközlés több millió új olvasót hozott, a platformok finanszírozása egyre nehezebb. A tech-óriások beleszólnak a tartalomgyártás folyamatába, az olvasók kezdik elveszteni a hírekbe vetett bizalmukat. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, le kell rombolnunk pár alapvető tévhitet arról, hogyan is működik a híripar...

ELNÉMÍTOTTÁK, MÉGIS SZÓL A KLUBRÁDIÓ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2021.02.15.


Vasárnap éjféltől új korszak kezdődik a kormánytól független adó életében. Az új szlogen: Viszlát FM, helló, internet!


„Ez nem temetés, ez remény a túlélésre!” – a feliratot egy idősebb házaspár vitte a Klubrádió óbudai szerkesztősége elé két szál vörös rózsa és egy mécses társaságában vasárnap.

A rádiót a koncepciós per klasszikus elemeit felvonultató eljárásban fosztották meg frekvenciájától. Vasárnap volt az utolsó nap, amikor a megszokott módon sugározhatott. Hétfőtől már csak interneten hallgatható. A szerkesztőség rendhagyó műsorokkal készült a búcsúra, a folyosón lévő molinón pedig ez állt: „Klubrádió, a függetlenség hangja”. A faliújságon kakukktojásként – az adásrend és fénymásolt újságcikkek mellett – a fideszes Kocsis Máté és Sára Botond karácsonyi üdvözlőlapja is feltűnt. Senki se tudta megmondani, hogy ki kapta, és hogyan került oda.

„Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk” – közölte Orbán Viktor 2018 szeptemberében az Európai Parlamentben, a fideszes kormányt keményen bíráló Sargentini-jelentés vitájában. Szavait nevetés fogadta az ülésteremben. A rádióban mostanában gyakran bejátszották a miniszterelnök elhíresült mondatát...

TAJTÉKOS NAPOK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2021.02.12.


Amikor a spanyol hódítók megérkeztek az amerikai kontinensre, és találkoztak az őslakosokkal, pápai felhatalmazással és királyuk jóváhagyásával egy erre felhatalmazott közjegyző jelenlétében minden alkalommal felolvastak nekik egy Reque­rimiento (kb. „követelmény”) elnevezésű nyilatkozatot, amely arról tájékoztatta az illető őshonos törzset, hogy hódítóiknak joguk van katolikus hitre téríteni, illetve a birodalom alattvalóinak, gyakorlatilag jobbágyainak tekinteni őket. Nem volt gond, hogy egy szót se értettek a szövegből, hiszen a közjegyző tanúsította: a nyilatkozat elhangzott az érintettek jelenlétében. Ha az őslakosok belenyugodtak a dologba, akkor minden ment a maga útján, ha viszont nem, akkor akár háborút is viselhettek ellenük, és rabszolgaként bánhattak velük. A jogalap megvolt hozzá.

Jobbágy vagy rabszolga?

Legutóbbi cikkem megjelenése óta1 gyors ütemben követték egymást az események. Az alapítványi „modellváltásban” most kinézett négy tudományegyetem, a Semmelweis (SE), a debreceni (DE), a pécsi (PTE) és a szegedi (SZTE) közül a DE már korábban, gyakorlatilag szinte azonnal, január 21-én, az SE pedig, ahogy az várható volt, január 28-án, ellenszavazatok nélkül elfogadta az ITM ajánlatát. Mindkettejüket megelőzte, mondhatjuk, a „surranópályán”, hiszen rájuk alig figyelt valaki, a Dunaújvárosi Egyetem, amely már január 18-án sietett meghozni egyhangú határozatát.2 De január 29-én még hátra volt a PTE és az SZTE szenátusainak majdnem egy időben kezdődött sorsdöntő ülése.

Az egyetemek alapítványba tuszkolásának törvényi háttere nem véletlenül idézi fel a spanyol konkvisztádorok eljárását. A szenátusok ugyanis olyasmikre bólintottak rá, amiknek még a hozzávetőleges tartalmát sem ismerik, nem is ismerhetik. Nemcsak arról van szó, hogy az állami fenntartójuk változatlanságának ígéretével korábban többször is megnyugtatott intézményeknek egyetlen hónapjuk volt a jövőjüket alapjaiban érintő dilemma megvitatására, hanem arról is, hogy kérdéseikre nem kaptak kielégítő választ, pedig a két utóbbi egyetem képviselői még személyesen is tárgyalhattak az ITM vezetőivel. (Akkor még nem tudhatták, mit keres az ITM tárgyalói között Stumpf István exalkotmánybíró.)

Mert mit kívánt (volna) a két renitens egyetem? Mindenekelőtt integritásuk megmaradását, eddigi autonómiájuk, vagyis a szenátusuk teljes körű döntési jogosultságának fenntartását, beleértve a rektorválasztás, valamint a szervezeti és működési rend, a költségvetés stb. kialakításának a jogát, továbbá biztosítékot, hogy beleszólásuk lehet az őket tulajdonló alapítványok testületeinek kinevezésébe – ahogy az az EU tagországaiban működő alapítványi egyetemek esetében garantálva van. Mivel ezeket a pontokat a személyes tárgyalásokon a minisztérium részéről elutasították, szenátusi határozatokba foglalták őket.

De még mielőtt a szenátusok üléséről szólnánk, lássuk, milyen megmozdulásokat váltottak ki az érdekeltek körében a kormány törekvései. Mind a két városban összefogtak a hallgatók önkéntes csoportosulásai, hogy legyenek vitafórumok, amelyeken a minimálisan rendelkezésre álló információk alapján vitákat szervezve meghallgatják az abban részt vevő csúcsintézmények magasan kvalifikált vagy akár kétkezi dolgozóit, megtárgyalhatják az átalakulás előnyeit és hátrányait. Már csak mellékesen jegyzem meg, hogy egy ilyen mértékű és jelentőségű átalakulásra egyetlen hónapot adni, ráadásul anélkül, hogy a folyamatot kezdeményező ITM vezetői ellátogatnának az érintett intézményekbe oktatói-hallgatói fórumokra, akkora sértés, hogy alig találok rá szavakat...


A BALATONNAK NINCS GAZDÁJA

QUBIT PODCAST
Szerző: JORDÁN FERENC
2021.02.15.Cousteau kapitány vagy Attenborough inspirálta jobban? Tekinthető-e még a Balaton természetes ökoszisztémának? Milyen állapotban van a tó? A hatodik epizódban Jordán Ferenc hálózatkutató biológus, a Balatoni Limnológiai Intézet frissen leváltott vezetője volt a vendégünk...ÉRZÉKETLEN, SZÁNALMAS, TOLVAJ, KURUZSLÓ – REAGÁLT AZ ELLENZÉK ORBÁN BESZÉDÉRE

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2021.02.15.


Orbán Viktor a parlament tavaszi ülésszakát megnyitó beszédére sorban reagáltak az ellenzéki frakciók vezetői is...

ORBÁNT SAJÁT PÁLYÁJÁN KELL LEGYŐZNI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.02.15.


Úgy kezdem, hogy megrovom az ellenzéket; igazán felkészülhetne egyszer már arra, ha Orbán Viktor évindító, vagy szezonnyitó beszédet mond, és arra a frakcióvezetők válaszolhatnak. Lehet pontosan tudni, hogy a miniszterelnök miként fog reagálni, miket fog mondani a viszontválaszában. Nem kellene egyebet tenni, mint – minden egyes ilyen lehetőséget megragadva – , ha már együttműködés van, akkor az egyik frakcióvezető kigyűjteti Orbán olyan mondatait, amelyek tökéletes ellentmondásban vannak a korábbi orbáni mondatokkal, politikai meggyőződésével, elveivel, téziseivel. Hogy csak egyet emeljek ki most, főként azért, mert a nyugdíjasok „premizálása” téma volt a hétfői ülésen is. A 13. havi nyugdíj bevezetése a baloldali kormányokhoz köthető, amelyet éppen a Fidesz nem szavazott meg annak idején. De, ismétlem, ez pusztán egy Orbán azon politikai tetteiből, amelyeknek később hátat fordított, esetünkben saját örökös találmányaként tüntet fel. Szóval nem kell hozzá sok kutatómunka, szinte naponta találni olyan kijelentését a kormányfőnek, amelynek korábban az ellenkezőjét vallotta
.

Így és csakis így lehetne egyszer és mindenkorra nevetségessé tenni Orbán taktikáját. Mert bármennyire van valami szánalmas abban, hogy képtelen új utakat találni, hogy mindig ugyanahhoz a fegyverhez nyúl, ez a stratégia mindaddig működni fog, ameddig a politikai ellenfelek nem találnak rajta fogást. Kétségtelen, a parlamenti munkarend megnehezíti a dolgukat, hiszen hiába hallanak bicskanyitogató felszólalást a két kormánypárti frakcióvezetőtől, majd a viszontválaszt a miniszterelnöktől, ők már nem kapnak lehetőséget semmilyen reakcióra. Vagyis ilyenkor úgy alakul a forgatókönyv, hogy az utolsó három megszólalás a hatalom oldaláról érkezik, és így ér véget az ülésnapnak ez a része. Azt, amit Kocsis Máté előadott, most félretenném, a szélsőjobbal egykoron nagy barátságban lévő fideszes frakcióvezető, nem látszott ki a gyurcsányozásból, beszédének színvonala nem haladta, nem haladhatta meg képességeit. Ezek az emberek, az általam Kocsisnál többre tartott KDNP-s frakcióvezetővel, Simicskó Istvánnal együtt ma már nem is tehetnek mást, mint tökéletesen megpróbálni megfelelni a Vezérnek, és ez mindaddig így is lesz, amíg el nem érkezik a bukás, vagy meg nem legyinti őket a bukás szele. Jóslatom szerint Kocsis az első között lesz, aki átáll, hogy hova, azt nem a politikai hite (oh), hanem a pillanatnyi helyzete, illetve az erőviszonyok alakulása dönti el. De, mert vele – mint mondtam – nem érdemes foglalkozni, koncentráljunk csak a Főnökre...

A FIDESZES COVID-BIZNISZ MÉSZÁROS LŐRINCTŐL EGY HÉVÍZI FOGÁSZATIG ÉS A DIÓSGYŐRI FOCISTÁKIG ÉR

MFOR.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2021.02.15.


Mi köze van egymásnak a diósgyőri focicsapatnak és egy hévízi fogászatnak? Cikkünkből az is kiderül, hogy Mészáros Lőrinc és egy hévízi fideszes önkormányzati képviselő is üzletet látott a koronavírus elleni harcban.


Nehéz eldönteni, hogy ezt a történetet Miskolc, Budapest vagy Hévíz felől kezdjük el mesélni, de az biztos, hogy a főszereplője Mészáros Lőrinc, a foci és a koronavírus. Bő egyhónapos hír, hogy új tulajdonosa lett a DVTK-nak: a népszerű diósgyőri sportklub a BORSODI SPORT Holding Kft. érdekeltségébe került. A céget közvetlenül karácsony előtt hozták létre, a cégjegyzék alapján az egészségügyi vállalkozásokban érdekelt Magyar Olivér Mátyás rendelkezik minősített többségű befolyást biztosító szavazati joggal...

LANTOS GABRIELLA: MÁRCIUSBAN ROBBANHAT A JÁRVÁNY

KLIKKTV
Szerző: LANTOS GABRIELLE
2021.02.14.


Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusa a Klikktv-ben kijelentette: „amikor az egész világban óriási a Covid-vakcina iránti kereslet, akkor nem Brüsszel, hanem a kormány korlátozó intézkedéseinek késlekedései miatt halnak meg az emberek". A szakértő szerint már szeptember közepén korlátozásokat kellett volna bevezetni és már decemberben tudható volt, hogy hozzánk is el fog jutni a a vírus brit mutációja. „Elég borzalmas, ha Müller Cecíliát ez váratlanul érte. Azonnal le kellene emiatt mondania, ahogy a kormánynak is". Lantos számításai szerint, márciusra meg fognak duplázódni az esetszámok, ami több halálesetet is magával fog hozni.

"BRÜSSZEL A KLUBRÁDIÓÉRT KAMPÁNYOL" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE-

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.02.15.


A nemzetközi sajtó figyelemmel kíséri, hogy mi történik a Klubrádióval, a Financial Times már harmadszor tér vissza a témára. Az uniós politikában is beszélnek róla.

Elbúcsúztattuk a Klubrádió frekvenciáját, de remélhetőleg nem örökre, a vasárnap második fele csak rólunk szólt. Ezért úgy ültem le lapszemlét írni, hogy lépjünk tovább. Ám amint kinyitottam az digitális ablakot a világra és keresni kezdtem, mit ír rólunk a nemzetközi sajtó, megint csak a klubrádiós híreket dobta ki a gép. Márpedig a kollégák szolidaritásánál nincs is jobb fegyverünk, ezért hadd ropogjanak. Szolidaritásból kezdjük a Financial Timesszal, merthogy most immáron harmadik körben írnak a kollégák a Klubrádióról. Az első körben megtudhatta a világ, hogy nem hosszabbította meg a Médiatanács a rádió frekvenciáját, a második körben az igazságszolgáltatás meglepő fordulataival szembesítették az olvasókat, most pedig a búcsú lengi be az étert.

Az első mondatok között szerepel Orbán Viktor neve olyan összefüggésben, mint aki újabb csapást mért a magyar médiára. Majd megtudjuk, hogy ugyan egyre több a hasonlóság Magyarország és Oroszország között, de azért Putyin életben hagyta a független rádiókat. Igaz, Oroszországban sok újságírót tettek el láb alól, amíg nálunk viszont a rádiót gyilkolják le – nyilatkozta Hardy Mihály hírigazgató. Arató András igazgatósági elnök pedig arról beszélt, hogy a Fidesz évei alatt hirdetési bevételeinek 90%-át veszítette el a rádió, miután a kormány és a kormányközeli cégek kivonták hirdetéseiket a Klubrádióból. Mindenesetre a cikk -sok egyébbel egyetemben–, felemlegeti a 7-es cikkely hatályba léptetésének esélyét. S ez a téma át is vezet a BBC rádiós anyagára is, amely szintén az Unióra emiatt háruló kötelezettségeket feszegeti. S egy aspektusban felmerült az is: magas ugyan az Unió támogatottsága Magyarországon, de ennek ellenére nem kevesen vannak azok, akik többet vártak volna el Brüsszeltől, nevezetesen, hogy az Orbán-féle demokrácia lebontását megállítsa.

Az Európai Bizottság a Klubrádió mellett áll

Az osztrák közszolgálati ORF is Brüsszel szemszögéből feszegeti a Klubrádió ügyét, miután Roberto Viola, az Európai Bizottság főigazgatója levelet intézett Stelbaczky Tiborhoz, hazánk brüsszeli nagykövetéhez, arra kérve őt, hogy sürgősen intézkedjen az Orbán-kormány, mielőtt helyrehozhatatlan hibát követ el, és ne állítsák le a Klubrádió sugárzását a 92.9-es frekvencián, a pályázat elbírálásáig sem. A cikk címe is sokatmondó: Brüsszel a Klubrádióért kampányol. A nagykövetnek küldött levélben arra figyelmeztet Viola, hogy keményebb eszközökhöz fog nyúlni az Unió, miután a jogállam forog ismét kockán, illetve a rádióra kiszabott büntetés nem áll arányban azzal a piti mulasztással, ami miatt megvonták a rádiótól műsorszolgáltatás jogát az FM-en. A cikk megjelenéséig semmilyen válasz nem érkezett az Orbán- kormánytól Brüsszel közbenjárására.

Már nem úgy tesznek tönkre egy médiumot, mint korábban

A kanadai CBC azt a párhuzamot mutatja be alapos részletességgel, amely a magyar és a lengyel kormány sajtószabadságot sújtó lépései között van. A lengyel kormány a hirdetési bevételek magas megadóztatását vezeti be, míg az Orbán-kormány az egyetlen, közszolgálati feladatokat is ellátó független rádiót hallgattatja el. Mindkét kormányfő nacionalista, és 2004 óta profitálnak a tetemes mennyiségű uniós alapokból, miközben a közösség legalapvetőbb értékeit tagadják meg. Nem mellesleg a Klubrádió megfosztása frekvenciájától azt mutatja, hogy Orbán stratégiát váltott, mert eddig általában hozzá közelálló üzletembereknek játszották át médiumokat. Most erre nem került sor. A Závecz Research közvélemény-kutatási adataiból az is kiderül, hogy rosszul áll a szénája az Orbán-kormánynak, a koronavírus-válság meggyengítette a Fidesz eddig stabil pozícióját. Ellenben a választásokig még behozhatják a szokásos narratívával a lemaradást.

Von der Leyen tartozna Orbánnak?

A brit Daily Express arra keresi a választ, miért elfogult a magyar kormány irányába Ursula von Der Leyen bizottsági elnök. A válasz első megközelítésben egyszerű –nyilatkozta a CNN-nek is Piri Kati, magyar származású holland uniós képviselő– szoros szavazatkülönbséggel, francia, német és magyar támogatással szerezte meg elnöki posztját Ursula von der Leyen. Ráadásul belenavigálta magát egy olyan helyzetbe, amikor magyarázkodnia kellett a covid-vakcinák késedelmes szállításai miatt.

KÖSZÖNJÜK, ELVTÁRSAK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.15.


Szijjártó külügyes tegnap üzembe helyezte a légihidat újra, amelyen a fürkészek és portyázók hozták nekünk a lélegeztetőket ezerszám, hogy meg ne haljunk. És mégis meghaltunk. Most a légihídon olyan szert hoznak, amit ugyan nem ismerünk, de Szijjártó rábólintott, mint az oltakozás atyamestere. Jóvanazúgy, mondta a tarajos, és máris hoznak belőle közel félmilliót, holott duplaannyit kóstál, mint a már ismert és elfogadott nyugati. Jóvanazúgy. Kádár vietnámi balzsamot adott, ezek kínai csodaszert, s ha aggodalmaskodó DK-s polgármesterek azt mondják, kérik, hogy az ő bárányaikat azzal döfködjék, amit már szerte a világ elfogadott, akkor az van, hogy a DK-s polgármesterek elzárják a vakcinát, a szent anyagot a lakosok elől.

Ott áhítoznak, szomjúhoznak mind az összes libernyák irányítás alatt szenvedő magyari jószágok az élet vizére, ám a DK-s polgármesterek eltiltják őket az oltakozástól, és mind az összes lakók tömött sorokban mennének akármely fideszista városba, ahol azt szúratnának magukba, amit csak akarnak. Sőt, azoknál még van közvilágítás meg tömegközlekedés is, míg emezeknél már az se nagyon. Mindebből kitetszik, hogy libernyák irányítás alatt élni nem lehet, azok krumplit se adnak, elvették a nyugdíjat is, egyáltalán, a nemzetükre törnek minduntalan és permanensen. Lám, mint most is. De nem is ez a szép, hanem, hogy a portyázó röpülőt Kínába indulván Menczer államtitkár búcsúztatta. Komolyan, ezt írták a lapok, ámde nem részletezték, miként.

Viszont mi látjuk csipás lelki szemeinkkel, midőn Menczer államtitkár a röpülőtéren a taknyos zsebkendőjét hosszan a gép után lobogtatva elégedetten böfizik, hogy mára is elvégezte a munkáját, integetett egy röpülőnek, amely üres volt. Mit lehet búcsúztatni egy üres röpülőn, ezt valami fideszista kézikönyvben kellene elolvasni, hogy ezek milyen sorvezető alapján működnek, mert saját kútfőből ennyire hülyének lenni nem lehet, vagy mégis talán. Ez a repülőbúcsúztatás ez Svejk tábori miséje a hadba indulók előtt, ez a gépolaj mint utolsó kenet, és az ágy aljában rekedt tábori oltár, ez az őrület maga, csak épp nem regény. Valóság. Ebben élünk, menczerek között, szijjártók között, világunk pedig immár nem abszurd, hanem szürreális..