2019. március 10., vasárnap

RÁADÁS: A KAMIONOS EGY HETE - SZOPÓROLLER 2019

ST22LACIKA VLOG
Szerző: DAJKA LÁSZLÓ
2019.03.08.Tartalom:

00:00 Bevezető 01:46 Demjén. Itt kezdődik a hét 03:52 01:26 Dornbirn. Indulás előtti dolgok -térkép- 05:12 CMR FONTOS! 05:40 Bele a télbe. Zenés felvétel 06:01 Mikor kell a hólánc? Havazik rendesen 07:30 Személyautóra is kötelező a hólánc Ausztriában !! -meddig erőltetem? merre megyek?- 08:40 Adjam fel? Mi van ha kiállok? 10:52 Ide megyünk. Kell a hólánc? -fáradt vagyok?- 13:14 Az osztrák már láncol. Neki 5 perc -csak ő és én láncoltam- nem volt kötelező! 14:15 Nincs kedvem:))) 14:37 Láncolás után. 15:28 Dupla felvétel nyári és téli látkép! EXTRA!! 18:46 Zenés látkép. Csodálatos táj. 19:49 Olaszban. Már nincs hó. Útvonal? Térkép 20:15 Milyen volt a Demjéni hétvége? Jobb Egerszalók? 22:10 Szoba + barlangfürdő zenés összeállítás 23:45 Fáradtan egy csodás tónál. Letettem a felrakodásról 24:30 Térkép + az út 25:02 Nem kapkodok, délre felesleges odamenni -feljegyzem a hibákat, ha kivesz a rendőr...- Kollégát megbüntették Svájcban.Rossz árurögzítés 27:27 Már alig bírom. Érkezés a céghez. 30:21 Itt kezdődik a gerinc probléma. Kedd reggel. Íme a negatív oldala a kamionozásnak Csak pozitívan 33:04 Cégkeresés. Köszönöm az olasz kollégának... 39:24 Rakodás. A nyelvtudás fontossága. Értem? Nem:)) 42:55 Rakodás előkészület 43:39 Koszos a kamion. 1 nap alatt lett ilyen 44:03 Árurögzítés 47:10 Zene nélkül útfelvétel. Szép az útvonal 49:22 Térkép. Svájc útfelvétel. Csodálatos télen is.

ITT NÉZHETŐ MEG

A KAMIONOS HÖLGY, AKIT NÉHA LACINÁL IS TÖBBEN NÉZNEK EURÓPÁBAN

A NEM INTEGRÁLHATÓK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.03.10.


Az értelmileg sérült gyerekek megfelelő fejlesztése is sötét foltja a köznevelésnek. A „varázsszó”, hogy integrálható, vagy sem, vagyis lehet-e együtt tanítani a többi, ép gyerekkel vagy sem, meghatározó a történetben. Bár furcsa jelenség van az „integrálható” kategóriában is, mert ez a gyerek részéről egy input, a rendszer azonban máshogy működik. Míg az állami iskoláknál kvázi kötelező a fejlesztésük, hiszen le kell fedni a területet, addig az egyházi iskolák megtehetik, hogy az alapító okiratukba nem tüntetik fel ezt, így mondhatják, hogy nem tudják biztosítani a feltételeket, szakembereket ehhez, és így náluk nem fordulnak elő SNI (sajátos nevelési igényű), integráltan oktatható gyerekek. Így pedig tovább fokozzák a szegregációt, vagyis a plusz pedagógiai munkát igénylő gyerekek arányát az állami iskolákban, ahová “áttolják” őket.

Nem mintha a feltételek tekintetében ott jó lenne a helyzet. Az egyházi fenntartású pedagógiai szakszolgálatok ezen a területen is jobban állnak, a szakember-ellátottság tekintetében biztosan, és náluk nyilván a fejlesztésre szoruló gyerekek sem olyan problémákat hordoznak, mint a leszakadó térségek szegregálódó állami iskoláiban tanulók. Az állami rendszer ezen a területen sem tud elég szakembert adni. Kevés a pszichológus, a fejlesztőpedagógus, az egyéni foglalkozások így ritkák, nem adhatnak elég alapot a fejlődéshez, és az iskolaidő nagy részében a többivel együtt, megfelelő szakmai támogatás nélkül vannak a gyerekek.

A pedagógusoknak nincs speciális tudása a fejlesztésükhöz, nekik úgy lett ez a probléma a nyakukba dobva, hogy nem kaptak felkészítést, többlettudást, szakmai segítséget ehhez. Sokan írnak mostanában nekem, főleg, akik szegregált, vagy szegregálódó iskolákban tanítanak, hogy az osztályukban egyre több ilyen gyerek van, és egyszerűen nem bírnak megbirkózni az így kialakult helyzettel. A többivel sem tudnak megfelelően foglalkozni, velük sem, tele vannak frusztrációval, ami vészes sebességgel sodorja őket a teljes kiégés felé. A szegregálódó iskolákban pedig egyre több ilyen gyerek van, hozza ezt a közeg, amiben a gyerekek élnek. A lakhatási szegénység, a nem megfelelő táplálkozás, a káros szenvedélyek, a szocializáció, a fejlesztési lehetőségek hiánya miatt az SNI arány felülreprezentált a leszakadó térségekben. Van gyerek, akivel nem jutnak el odáig sem, hogy a szakértői bizottság megvizsgálja, mert a szülő nem akarja, nem érti, nem látja be, hogy szükség van erre, nem jelenik meg a kijelölt időpontban a gyerekkel. Velük még nehezebb.

Akik pedig nem integrálhatók, nos, nekik sem egyszerűbb. Segítettünk egy ilyen gyerek visszagondozásában, a szülők nagyon mélyen voltak, de stabilizálódtak, talán írtam már róluk itt is, a két kiemelt kisebb gyerekükből egyet, az épet, örökbe fogadták korábban, a sérült kislányt sikerült a családba visszahelyezni újra. Elkezdte az iskolát, de hamar kiderült az osztályban, hogy nem igazán integrálható. Szerencsére a tanodánkban van gyógypedagógus kolléga, így, együttműködésben, az iskola és a tanoda, magántanulói státuszban próbáltuk fejleszteni. A harmadik évben azonban már egyértelmű volt a felülvizsgálat eredménye, amiben kimondták: nem integrálható. Ahogy ez kiderült, az iskolája rögtön jelezte, hogy nem tudja vállalni, neki csak az integrálhatókra van engedélye, és mivel a közelben nincs olyan iskola, ahol megfelelő fejlesztést kaphatna, távol, kollégiumi elhelyezéssel, bentlakásos intézményben kell továbblépni vele. Lehetőleg azonnal, a tanév közben.

Persze ezt leírni egyszerű egy íróasztalnál, de a családot ez felkészületlenül érte, ők csak annyit fogtak belőle, hogy visszakapták a gyereket, nem csináltak semmi bajt, és mégis, most el akarják tőlük venni. Hosszas egyeztetések következtek, és szerencsénk volt, mert a tankerületben és az erre specializálódott iskolában-kollégiumban és a családsegítőben is több volt a humánum, mint a jogszabályokhoz való merev ragaszkodás. Beleegyeztek, hogy a tanulói jogviszony már az új iskolában legyen, de maradhasson a magántanulói státusz, a heti egyszeri iskolai, és kétszeri tanodás gyógypedagógiai fejlesztéssel, ebben a tanévben. Mi pedig vállaltuk, hogy időben elkezdjük felkészíteni a családot az új helyzetre. A félév során mi is éreztük a tanodában, hogy szüksége lenne napi több órás képzésre vele, és gyerekközösségre is, mert pl. a mozgását, beszédét, és minden mást is folyamatos munkával jobb szintre lehetne hozni, ami a szociális készségek közösségben történő fejlesztésével sokat tehetne hozzá az önállósága növeléséhez. Bár, és ezt a szülők is értik, önálló életvitelre sosem lesz képes.

A helyzet nem egyszerű, bejárással a dolog nem vállalható, egyrészt a távolság, másrészt a költségek miatt. Még bele sem tudok gondolni, hogy oldjuk ezt meg, mert a tömegközlekedéssel, amit ugye térítenének, egyelőre nem látom, hogyan lehetne emberi idő alatt megjárni. Kocsival meg túl drága lenne, ráadásul az apa nagyon nem bírja az autót, az anya pedig termeténél fogva és a beteg lába miatt a gyaloglást nem tudja vállalni, és csak a mikrobuszba, furgonba tud beülni, az alacsony autókba nem. De egyelőre még nem ez az a lépés, amit számításba kell vennünk. Egyelőre még csak a tény elfogadásánál tartunk.

Azt hiszem, az első beszélgetésből jól jöttünk ki, pedig igazából nem nagyon tudtam, mi vár majd ránk. Többesélyes volt a dolog. Próbáltam nagyon figyelni a reakciókat, és arra építeni. A rögtön érezhető félelem, bizonytalanság ellen a legfontosabb az volt, hogy megértessem, bízhatnak bennünk, jót akarunk nekik. Emlékeztettem arra őket, milyen sokat dolgoztunk azon, hogy visszakapják a kislányt. Erre emlékeztek… Biztosítottam őket, mi továbbra is azt szeretnénk, azt segítjük, hogy egy család maradjanak. Beszélgettünk arról is, milyen nehézségek vannak a gondozásában, pl. hogy fél, ha nagyobb közösségben van. Itt nagyon óvatosan utaltam arra, hogy bizony, egy szülőnek arra is gondolnia kell, hogy normál esetben az ő életük nem tart addig, mint a gyereküké, és ha túlságosan a szülőkhöz kötve nő fel, akkor a másoktól való félelem később sokkal nehezebb helyzeteket teremt. Mint minden, ilyenkor, gyerekkorban ezek könnyebben levetkőzhetők, megtanulhatók. Átment ez is.

Az anya teljesen természetes félelmét is el kellett oszlatni, hogy vajon vigyáznak-e majd ott rá, nem fogják-e bántani, mint az iskolában, mikor még oda járt. Elmeséltem, hogy nekem is milyen nehéz volt kollégiumba engedni a gyerekeimet. Meg, hogy elmegyünk majd együtt, megnézzük a helyet, beszélünk azokkal, akik vigyáznak rájuk, fejlesztik őket. Mert az is olyan ott, mint egy család. Meséltem más gyerekről a kapcsolatrendszerünkből, aki szintén ott van hét közben. Kiszámoltuk, hogy tulajdonképpen csak három nap, hiszen hétfőn és pénteken találkoznak, a hétvégét meg otthon tölti. No meg közben is lehet majd telefonálni. Megbeszéltük, hogy ez majd csak a jövő tanévben lesz, és azt is, hogy nem kerül majd nekik pénzbe ez az egész.

Folytatjuk még, sokszor megerősítve majd bennük, hogy biztosan ez a legjobb megoldás. De újra világosan látszott az is, micsoda akadályok vannak előttük. A természetes szülői aggódás mellett az anyagiak, az utazási nehézségeik, a helyhez kötöttségük, a tudáshiányuk, a rendszertől való félelmük. Vajon, hogy alakulhatott volna az élete, ha nem itt él, az isten háta mögött, szegénységben. Ha az elején kapott volna korai fejlesztést, ha tudták volna speciális kezelésekre hordani, ha lett volna ezekre lehetőség.

Mi most ezt tudjuk segíteni. Innen viszont a felelősség is ránk tolódik. Mint annyiszor, mikor segítünk egy döntést meghozni, miközben nem tudjuk garantálni, hogy vajon minden úgy alakul-e majd, ahogy mi beállítjuk nekik. Amit elhisznek nekünk, mert bíznak bennünk. Nehéz ez a munka ezért is. Mert nincs biztosíték arra, hogy így lesz. Csak reménykedni tudunk, bízni azokban, akikkel beszéltünk eddig. De ki tud ma garantálni bármit az intézményrendszeren belül? A központilag meghozott döntések mögött nincsenek arcok, sorsok, helyzetek. És gyakran úgy érzem, felelősség sem. A döntések „elméletileg” működtethetők, a döntéshozók saját élethelyzetéből, köreiből hozott tapasztalatokra és világképére épülők, a költséghatékonyságot a szakmaiság fölé helyezők. Ha nem megy, percnyi moralizálás sincs: vagy ragaszkodnak tovább hozzá, nem foglalkozva a nyilvánvaló kárral, amit okoz, vagy tekernek egyet rajta, és próbálják másképp. Ugyanilyen szempontok alapján. Nem törődve azzal, hogy itt nem tárgyakról van szó, hanem emberekről.

Mi viszont látjuk az arcokat, sorsokat, helyzeteket. A családokat is. Ott is, ahol az esélytelenség tapintható. A két kép közelítésére pedig a lehetőség sem körvonalazódik.

Az értelmi sérült gyerek a szegénységben halmozott hátrányok és veszélyek között él. A felnőtt létük pedig? Nos, azt hiszem, akkor a hátrányok és a veszélyek csak tovább halmozódnak.

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR TEHETSÉG TÉVKÉPZETE

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2019.03.10.


...A magyar tehetség kollektivista képzete a magyar önhazugság alfája és ómegája. Nem, a magyar nem tehetséges nép. Van egy csomó tehetséges ember, aki magyarnak született és adott esetben máig annak vallja magát (de már nem biztos, hogy itt is boldogul), megkockáztatom -- persze nincs ilyen statisztika --, hogy több magyar tehetség jut a világban ezer emberre, mint bolgár vagy tádzsik, de amiről én beszélek, az más: az a kollektív képesség arra, hogy Magyarországon jól éljünk a szó nagyon tág értelmében. Ez az organikus, közösségi tapasztalatokból eredő, döntően az együttműködés képessége által meghatározott, a gyerekkori kondicionálástól az oktatási rendszeren át a versenyképes munkahelyekig, közben funkcionális családokban fejlődő, a túlnyomó többségnek viszonylag stresszmentes életet biztosító tehetség éppenséggel hiányzik az országból. Ennek pótlásában - ami a reálisan legalkalmasabb terepe a boldogságnak - segítene a nyugati minták produktív injektálása abba, ami eredendően magyar (vagy még pontosabban annak tekintjük, hiszen az eredendőség maga is elég problematikus). A nyugati életmód fölénye nem az egyéni tehetségek nagyobb koncentrációjából fakad -- noha ez is igaz, hiszen a tehetségek nagy része még mindig oda özönlik a világból --, hanem a tágabb együttműködési képesség optimálisan fejlődő intézményrendszeréből, amelyben persze törvényszerűen vannak megingások, de aki azt hiszi, hogy van ennél jobb a minta a világban, az nagyon nem érti, valójában mi ez.

De nem, mi kézzel-lábbal tiltakozunk a boldogság ellen. Ehelyett öntudatosan adózunk tolvaj urainknak és romboljuk a kibontakozás -- történelmünkben oly ritkán adódó -- útját.

JOSEPH P. FORGAS: "BIZONYOS ÉRTELEMBEN TUDATI NÉPIRTÁS FOLYIK"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: F. SZABÓ KATA
2019.03.10.


Menekültek híján a végletekig felszított soviniszta érzelmek és az agresszió előbb-utóbb más csoportok felé fordul. A Fidesz továbbra is hatékonyan használja ki a nemzeti kisebbrendűségi érzést, otromba hazugságokkal, ellenségképgyártással szítja a gyűlöletet, mely ellen a racionális érvek nem használnak – állítja a világhírű szociálpszichológus, Joseph P. Forgas, azaz Forgács József, aki rendszeresen hazalátogat, 2010 óta intenzíven foglalkozik a magyar nemzeti identitás és a politikai pszichológia kérdéseivel is.

2017-ben a Vasárnapi Híreknek adott interjújában megjósolta a Fidesz következő győzelmét, azt mondta: Orbán Viktor a menekülthelyzetre adott válaszával nyeri meg a következő választást. Mit „jósol” az előttünk álló időszakra, változott azóta a kép? 

Akkor arra utaltam, hogy a korlátlan és ellenőrizetlen bevándorlással szembeni ellenérzés egy valós reakció egész Európában, és a liberális ellenzéknek a téma feszítő erejét már régen fel kellett volna ismernie. Toleráns, liberális demokráciák, mint Ausztrália is, eljutottak oda, hogy megtagadják a végleges letelepedést a dokumentumok nélkül érkező bevándorlóktól, és talán az EU-nak is ezt kellene tennie. Szembe kell nézni azzal a realitással, hogy az idegen csoportokkal szembeni gyanakvás univerzális emberi tulajdonság, ezt számos szociálpszichológiai kísérlet is bizonyítja. Ennek alapvető evolúciós okai is vannak, hiszen az erős csoportidentifikáció sok tízezer évig adaptációs előnyt jelentett őseinknek. Ezeket a ma már veszélyes hajlamokat egy demokráciá­ban politikai célra kihasználni persze megengedhetetlen. Hatalmas tudati kárt okoz egy nemzetnek, de úgy látszik, a Fideszt a hatalom megtartásán kívül semmi más nem érdekli. Sajnos az ilyen hazug propaganda továbbra is hatásos tud lenni egy korlátokat nem ismerő kormány kezében...

FALUDY LONDONBAN

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.03.10.


Kérem, én azt elhiszem, hogy kicsit unalmas ez a Brexit, unja ezt már az európai kontinens és a brit szigetek összes lakója, ezt a szappanoperaként húzódó válópert, mert a leginkább erre a két dologra hasonlít. Már ha egyáltalán lesz belőle valami, mert az sem biztos, tekintve a legújabb fejleményeket. Az mondjuk biztos, hogy drága mulatság, és még milyen sokba fog kerülni!

Hogy magát az alaphírt vegyük: ugyebár jövő kedden szavaz a Brexit-megállapodás mibenlétéről és hogyanságáról a londoni Alsóház. Jobban mondva, jövő kedden szavaz újfent, ugyanis eddig is megtették már több alkalommal, de csak annyira jutottak, mint a menyasszony, aki kéreti magát: így nem akarják, úgy nem akarják, tulajdonképpen sehogy sem akarják, de azt sem akarják, hogy elmaradjon, nem tudják mit akarnak, de abban biztosak. Ez rendben is volna, ha egy esküvői szertartásról, válóperről vagy egy házibuliban kialakult, egyéjszakásnak induló kapcsolatról volna szó két tizenéves között, de a Brexit pöttyet fontosabb kérdés ezeknél és némiképp túlterjed a magánélet körén. Tehát szavazni kell róla, mindenképpen.

Theresa May már kezd nem hinni a dologban, a konzervatív párti brit miniszterelnök a kelet-angliai Grimsby városában, egy zöldenergia cég dolgozói előtt tartott péntek délutáni beszédében kijelentette: senki nem tudja, mi történne a brexit-megállapodás újbóli elutasítása esetén. „Lehet, hogy hosszú hónapok múlva lépnénk ki az EU-ból, lehet, hogy a megállapodás nyújtotta védelem nélkül kellene távoznunk, és az is lehet, hogy soha nem lépünk ki” – fogalmazott.

Márpedig gyanús, hogy most sem fognak dűlőre jutni az Alsóházban, és akkor – hm, akkor fogalmunk sincs, mi lesz. Illetve nálunk, Európában érdekes dolgok lesznek, ugyanis épp uniós választási kampány van, de ezen kívül semmi különös nem várható (épp elég különös ez nekünk), ámde Britanniában? Ott mi lesz? Ugyanis az Unió – elvben – minden halasztásba beleegyezik, legalábbis a mostani vezetése, csakhogy ha az Egyesült Királyság újabb halasztást kér, akkor azért azt mégis meg kell szavazni, éspedig az engedélyezéshez szükséges mind a 27 tagállam egyhangú beleegyezése.

De hát azt csak megkapják, nem?

Vagy megkapják, vagy sem...

MIÉRT TÁMOGATJA ORBÁN VIKTOR EMMANUEL MACRONT?

24.HU / POSZT -ITT
Szerző: 24.hu
2019.03.09.


Mert az elképzeléseikben sokkal több a közös, mint elsőre gondolnánk. Lakatos Júlia írása.

Sokak szerint Orbán Viktor azért támogatta a francia elnök minap közölt koncepcióját Európa megújítására, mert bármit megtenne, hogy elhárítsa az Európai Néppárt – Damoklész kardjaként feje felett lebegő – kizárási eljárását. Miközben természetesen nem lehet a két eseményt teljesen különválasztani, van egy másik, sokkal fontosabb oka annak, hogy a magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: habár sok mindenben nem értenek egyet, a francia elnök elképzelése jó alap lehet egy konstruktív párbeszédhez Európa jövőjéről.

A 4 vezető 40 beszéd című kutatásunkban Angela Merkel, Emmanuel Macron, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin beszédeit vizsgálva, arra mutatunk rá, hogysokkal több a közös Macron és Orbán elképzelése között, mint ami a hazai hírekből átjön.Ez azért is fontos, mert a most nyilvánosságra hozott javaslat követi azt az irányvonalat, amit a francia elnök beiktatásakor megfogalmazott Franciaország és Európa számára, sok esetben – például a migráció kezelése kapcsán – egyenesen megismételve azt.

Emmanuel Macron beszédeinek szerkezete hasonló Orbán Viktor tusnádfürdői, elemző jellegű előadásaihoz. Egyformán a globális értékeléstől haladnak a hazai alkalmazhatóság felé. Lehetőségeikhez képest, a saját országuk történelmének és érdekeinek megfelelően mindkét fél arra használja beszédeit, hogy megkíséreljen „szintet lépni” a zajló geopolitikai átalakulás közepette, erősítve súlyukat a nemzetek között.

Míg Orbán Viktor Európán belül szeretné újrapozícionálni Magyarországot, regionális hatalmi pólust létrehozva a V4-ekkel, aközben Emmanuel Macron igyekszik visszanyerni Franciaország korábbi nagyhatalmi státuszát, azáltal, hogy kezdeményező szerepet vállal a világ legfontosabb konfliktusai kapcsán. Ezt a taktikát alkalmazza az Európai Unióra vonatkozóan is, ugyanis úgy gondolja, hogy az általa meghatározott reformok mintául szolgálhatnának az unió megújítására is...

1 MILLIÓ FORINTOT AD MÁRKI-ZAY MOZGALMA ANNAK, AKI VÁLASZTÁSI CSALÁST LEPLEZ LE

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.03.10.


Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester mozgalma 1 millió forint jutalmat ad annak, aki választási csalást leplez le. A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője szerint ez elég nagy összeg ahhoz, hogy ne érje meg néhány ezer forintért eladni a szavazatát az embernek, hanem inkább jól dokumentálja és jelentse a csalási kísérleteket. 

Rendszeresen felmerül, hogy országszerte pénzt vagy más kedvezményeket ajánlanak embereknek szavazások idején.

Márki-Zay Péter a felajánlást egy ferencvárosi fórumon jelentette be, amit Baranyi Krisztina polgármester-jelölttel tartott. Baranyi jelenleg is önkormányzati képviselő, és számos kerületi visszaélésre hívta fel a figyelmet ebben a ciklusban.

Márki-Zay mellett Gegesy Ferenc is részt vett a fórumon, aki korábban 20 évig vezette a kerületet, illetve Szél Bernadett is, aki korábban az LMP társelnöke volt, de már nem tagja a pártnak...

AZ ORBÁN-GYEREK MÉG MINDIG HAZUDIK AZ APJÁRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.09.


Orbán Gáspár szerint nagyobb szeretettel kell közelíteni az apjához, amikor éhezteti a menekült családokat és gyerekeket a határon.

Már csak egy hét, és március 15-én megszűnik a Felház, az Orbán Gáspár és társai által alapított “keresztény misszió”. A Felház csupa rejtély, mert egyrészt megszűnik, másrészt a jövőt tervezik. Evangelizálást emlegetnek, miközben azt hangsúlyozzák, hogy a hozzájuk járó emberek különböző felekezetekhez és gyülekezetekhez tartoznak, akiknek eszerint már nincs szükségük evangelizációra, mert megtértek.

A pénzügyeik teljességgel átláthatatlanok, rejtélyes százezer forintos adakozókkal, amit Orbán Gáspár azoknak meséljen be, akik még nem jártak ilyen gyülekezetekbe, és nem ismerik, mennyit adakoznak az emberek. Az, ahogyan a pénzt átfolyatták egy más célra létrehozott közalapítványon, az totálisan törvénytelen volt, talán nem véletlen, hogy ezt is megváltoztatják, de még nem tudják, mire.

Az is merő ellentmondás, hogy a duma szintjén nem akarnak “Felház” brandet építeni (mert nem ők, hanem Jézus Krisztus a fontos), de azért mégis a Felháznak csinálnak “záró” rendezvényt, ami nem is az első ilyen “utolsó” alkalom. Az pedig ma is totálisan rejtély, hogyan képzeli Orbán Gáspár azt, hogy ő Jézus Krisztus evangéliumát hirdeti, hogy ő viszi a “tüzet” az összes felekezetbe és gyülekezetbe (persze tiszteletben tartva ezeket a felekezeteket és gyülekezeteket), miközben az apja az állami kereszténység hamis evangéliumát hirdeti.

Apja az antiszemita “keresztény Magyarország” ideológiáját terjeszti, keresztény jelszóval üldözi a menekülteket, a szegényeket, a hajléktalanokat, a diktatórikus rendszerét gyűlöletpropagandával tartja fenn, naponta érik hazugságon és lopáson, miközben a kereszténységre és Istenre hivatkozik, ezzel lejáratja a kereszténységet. A fiának, akinek inkább kell Istent követni, mint az embereket, és az eke szarva után nem tekinthet hátra, s el kell hagynia apját-anyját Jézus Krisztusért, ehhez egy szava sincs...

MI A BAJ A PIACGAZDASÁGGAL? IV.: PIAC ÉS EMANCIPÁCIÓ

MÉRCE
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2019.03.09.


A baloldal és a piacgazdaság viszonya némiképp mindig is ellentmondásos volt. Az elmúlt két évszázad során számtalan olyan baloldali irányzat akadt, amelyek a piaci mechanizmusokban az emancipáció, és a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásának eszközét látta. Ilyenek voltak például az úgynevezett ricardiánus szocialisták a 19. században, akik David Ricardo brit közgazdász tanai nyomán úgy vélték, ha a gazdaság megszabadul a feudális tulajdonviszonyoktól, akkor a valóban szabad piacok a javak igazságos és hatékony elosztásához vezetnek majd. A 19. század olyan radikális baloldali gondolkodói is, mint az anarchista Proudhon – bár kritikus volt a korai kapitalizmus rendkívül egyenlőtlen tulajdonviszonyaival szemben – hitt a független termelők közti szabad, és lényegileg piaci jellegű árucserében és annak egyenlősítő hatásaiban...

MICSODA? ORBÁN UTCAI HARCOS? - ELINDULT BOLGÁR GYÖRGY ÚJ MŰSORA

KLUBRÁDIÓ / AZ IGAZSÁG PILLANATA
Szerző: Klubrádió
2019.03.08.


Ma kezdődött a Klubrádió új tavaszi műsora, Az igazság pillanata. Ebben Bolgár György a közéletben, politikában oly gyakran elhangzó hazugságokat és persze azok terjesztőit próbálja szembesíteni a tényekkel.

A hét fő üzenete a néppárti frakcióvezetőjé és csúcsjelölté, Manfred Weberé volt, aki ultimátumot küldött Orbán Viktor magyar kormányfőnek, a Fidesz elnökének. Konkrétan azt követelte, hogy azonnal fejezze be a Brüsszel elleni kampányát, kérjen bocsánatot, és engedélyezze a Budapestről elüldözött CEU, a Soros György által alapított amerikai egyetem működését, különben a Fidesz nem maradhat az Európai Néppárt (EPP) tagja.

Bayer Zsolt, az 5-ös számú Fidesz tagkönyv tulajdonosa, és a Magyar Időkből Magyar Nemzetté varázsolt kormánylap vezérpublicistája egyenesen kimondta, hogy szerinte valójában ki veszítene a Fidesz Néppártból való kizárásával. „Bizony, a Néppárt! Amely ezzel a tragikomikus öncsonkítással elveszítené legerősebb tagját.”

Hogy milyen tagját veszítené el? A legerősebbet? - tette fel a kérdést Bolgár György, és elkezdte sorolni a tényeket. Az Európai Parlamentben a legnagyobb néppárti frakció a német CDU-CSU-é. Képviselőik száma 34. Utánuk a francia köztársaságpártiak és a lengyel Polgári Platformosok következnek, 18-18 taggal. A negyedik legerősebb csoport a spanyol Néppárté, 16-tal, és utánuk, ötödik-hatodikként jön a Fidesz-KDNP, valamint az olasz Forza Italia, 12-12-vel. Ebből a legerősebbet fabrikálni, na, ehhez különleges újságírói tehetség kell...

AGYZSIBBASZTÓ VIKTOR LOVAG

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GOMPERZ TAMÁS
2019.03.09.


Hogyan hazudjuk keresztül magunkat a győzelemig?

A szocializmus velünk élő, szép hagyományát ápolva, pártunk vezetője megemlékezett a női dolgozókról, akik fáradhatatlan motorjai dinamikusan növekvő gazdaságunknak, egyben önfeláldozó oltalmazói családi békénknek. A másik 364 napon nőügyekkel nem foglalkozik, de arra nincs is szükség, ha ezen az egyen még abba is belemegy, hogy kizárólag hölgyek tegyenek fel neki kérdéseket az ünnepre és a sajnálatos néppárti fejleményekre való tekintettel.

(Azért remek, hogy itt van nekünk a propagandamédia, mert ha bizonytalanok lennénk abban, hogy valamelyik lépéssel vagy beszéddel mit is akar pontosan üzenni a kormányfő, akkor nem kell sokáig töprengeni, azonnal megírják a megfejtést. „Orbán Viktor lovagias gesztusa harcias ellenzéki hölgyeknek” – tette közzé a pártlap a tegnapi esemény hivatalos értelmezését, amit nyugaton talán úgy határoznának meg, hogy a munkáját végző politikus a munkájukat végző újságíróknak nyilatkozott; mi azonban az egészségesnél némileg keletebbre születtünk, ahol a nyilatkozatadás nem része a munkaköri leírásnak, a független újságíró pedig ellenzékinek minősül a hatalom számára, így természetesen örültünk a gesztusnak, mint Semjén Zsolt a gripenes jegesmedve-vadászatnak.)

Visszatérve a lovagi költészetre, a genderérzékeny miniszterelnök ismét bemutatta tökélyre fejlesztett tájékoztatási technikáját, aminek lényege: ha megfelelő arányban és mennyiségben zúdítjuk a nyilvánosságra a szemérmetlen hazugságokkal tarkított gátlástalan mellébeszélést, akkor a végén mindenkinek elmegy a kedve attól, hogy alámerüljön a részletekbe, és pontról pontra megcáfolja az összes állítást.

Mivel arra ideje és energiája senkinek nincsen, hogy egyesével végigmenjen az összes hajmeresztő kijelentésen - se az újságíróknak, se az olvasóknak -, ott marad valamennyi megválaszolatlanul a levegőben. Ha kettő, esetleg három mellbevágó képtelenséggel állna elő, akkor azt percek alatt szétszedné mindenki. Amennyiben legalább tízet dob be egyszerre, akkor bele se kezdünk a vitába.

Legyintünk. Lapozunk.

Ugyanezt csinálják a lopással. Havonta egy elcsalt közbeszerzés: megbuknának. Naponta öt kastély, hét trafik, hat elcsalt közbeszerzés, magánrepülőzéssel és szafarival egybekötve: kétharmados győzelem...

MIRE KÉSZÜL BRÜSSZEL?

EUROLÓGUS BLOG
Szerző: MÁRTON BALÁZS
2019.03.10.


Kék az ég, zöld a fű, pár hónappal egy választás előtt dübörög egy újabb brüsszelezős-sorosozós kormányzati kampány. Ha valaki esetleg nem járna az utcán, hogy lássa, mire költik az adóját, az otthonában sem kell attól tartania, hogy kimarad a tájékoztatásból.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha esetleg csak azzal a plakátváltozattal találkozna, amelyre ugyan ráírták, hogy joga van megtudni, mire készül Brüsszel, de nem tették rá, hogy tulajdonképpen mire készül. A kormány nyolc oldalon keresztül igyekezett megvédeni az álláspontját arra az európai bizottsági elemzésre válaszul, amely szerint a kormány állításai hazugságokat tartalmaznak. De sikerült?
...
ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR VÉRZIK

HÍRKLIKK
Szerző: JÁSZ ZOLTÁN
2019.03.10.


Amikor a kapitány azt üzeni, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát, biztosra lehet venni, hogy "gáz van", süllyed a hajó. Rég láttunk ekkora zavart a Fidesz rendszerében. Elkezdődött egy kettős kommunikáció. Amíg a hivatalos politikusi megszólalásokban a maradás szándékát hallhatjuk, addig a Fideszhez közeli médiumok mindegyike már a Néppártból való kilépést készíti elő.

Annak ellenére, hogy az elmúlt években Orbán sokszor tudott azokból a helyzetekből profitálni, amikor krízis volt és csapkodtak a villámok, most mégis úgy tűnik, hogy megingott. Ráadásul a mostani konfliktusos helyzet elviszi a választói figyelmet a bejelentett családpolitikai intézkedésekről is, ami növeli a háború okozta veszteséget a kormánypárt számára.

Világosan látnunk kell: a Fidesz az a párt, amelynek a belpolitikája is színtiszta külpolitika. Minden kampánytémát (migránsveszély, Soros), még a családpolitikai intézkedéseket is ez a narratíva uralja. Az elmúlt években mindent azzal magyaráztak, hogy „a nemzetközi helyzet fokozódik”, ami eddig be is vált, azonban most mégis úgy tűnik az irányítás kicsúszott nagyvezér kezéből...

ÚGY ÜTI SZÍVEN A NÉZŐT, AHOGY CSAK NAGYON KEVÉS FILM TUDJA


444.HU
Szerző: SARKADI ZSOLT
2019.03.09.A 2018 legjobb külföldi filmjének járó Oscar-díjat Alfonso Cuarón Romája vitte el. Mivel a Roma nem kapta meg a legjobb filmnek járó díjat, amire szintén jelölték, teljesen biztos volt, hogy a legjobb idegen nyelvű film díját neki adják, a Netflix ugyanis dollármilliókat áldozott
minden idők egyik legerőteljesebb Oscar-kampányára, amivel igyekeztek minél több ember arcába tolni Alfonso Cuarón filmjét, furcsa lett volna, ha épp az Amerikai Filmakadémia tudott volna ellenállni a nyomásnak.

Félreértés ne essék, a Roma tényleg fontos rendező nagyon szépen megrendezett, lírai alkotása, tele szebbnél szebb beállításokkal, és a közönség meg a kritikusok többsége is imádta, még ha néhányan le is szólták a film öncélúságát. Az idegen nyelvű mezőnyben azonban volt egy másik, sokkal kevésbé ismert film is, ami legszigorúbb kritikusok elismerését is megérdemli. A Kafarnaum című libanoni film brutálisan erős mű, de kétségtelenül nehezen eladható...

NAGYON ÚGY NÉZ KI, HOGY A FIDESZ PONT ODA KERÜL, AHOVÁ VALÓ

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY 
2019.03.09.


Mi a különbség Orbán pártja és bármelyik európai szélsőjobboldali-populista formáció közt? A helyes válasz: semmi. Vélemény.

Amikor a kapitány azt kéri, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát, biztosak lehetünk benne, hogy süllyed a hajó. Márpedig csütörtökön a kapitány ezt kérte, miután a kormánysajtó talán legkézivezéreltebb lapja határozottan felszólította őt, hogy hagyja ott az Európai Néppártot, és találja meg a helyét valahol ott, ahol nem kell feladni az elveit.

Ugyanazon a napon a hatalom bulvárlapjában, a Lokálban a vezércikkíró leszögezte: „a plakátok maradnak”. Ez az üzenet körülbelül egy időben juthatott el számos olvasóhoz Gulyás Gergelybejelentésével arról, hogy lecserélik a kifogásolt plakátokat (melyeken Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke a Soros melletti második főgonosz.)

Ha valakinek nincs meg a sztori, gyorsan összefoglalom: a Fidesz pillanatnyilag az unióban igen erős, jobbközép Európai Néppárt (EPP) tagja, ám e pártszövetség vezetője, Manfred Weber kirúgással fenyegette meg, amennyiben

- nem hagy fel azonnal a Brüsszel-ellenes kampánnyal,
- nem kér bocsánatot a Néppárt tagpártjaitól és
- nem biztosítja a CEU megmaradását Magyarországon.

Ezeket a feltételeket először önérzetesen visszautasította a Fidesz, aztán most úgy látszik, Orbán nagyon egyezkedik és bent akar maradni; tett is már apró gesztusokat, de Manfred Weber arra tett utalást, hogy a feltételekből nem fognak engedni, – ha nem tetszik, fel is út, le is út.

Vagyis inkább csak le. Orbán pontosan tudja, hogy a Néppárton kívül csak kényszermegoldások vannak, és azokat nagyon nem szereti.

Persze, a felcsúti focista képességeit nem kell lebecsülni. Többnyire jó taktikus, aki átlátja a pályát, amúgy meg pont az ilyen helyzetek embere: szereti, ha krízis van, és csapkodnak a villámok. De most látszik, hogy megingott, például abból látszik, hogy a saját mércéjével mérve is hülyeségeket beszél (elég furcsa például arról fantáziálni, hogy át szeretné alakítani a klubot, ahonnan épp ki akarják rakni)...

MÉSZÁROS LŐRINC MEGLOPTA AZOKAT, AKIKNEK DISZNÓT ADOTT "AJÁNDÉKBA"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.09.


Mészáros Lőrinc minden jel – és egyes dolgozók elmondása – szerint a pestisjárvány miatt nyakán maradt disznókat felvásárolta a tulajdonában levő Mátrai Erőművel, és húsvétra fél disznókat ajándékozott a dolgozóknak. A dolgozók örültek a fél disznónak, és elhitték, hogy ajándékot kaptak, miközben Mészáros az információk szerint csak a feleslegétől szabadult meg, ami a nyakán maradt, és azt egy dolgozó elmondása szerint a cég pénzén vette meg: vagyis kifizette magának, a Búzakalász 66 nevű agrárcégének.

Ez azt jelenti, hogy a fél disznók nem Mészáros ajándékai, mert az Erőmű azt kifizette, amivel a cég eredményeit rontotta. A Mátrai Erőmű profilja nem a disznófelvásárlás, ezt a cég hivatalosan nem tehette volna meg. A Mátrai Erőmű dolgozói elől lopták ki ezt a pénzt, hogy a Búzakalász 66 ne legyen veszteséges. Jó felcsúti észjárás, hogy Mészáros magán segített, és akiket meglopott, azokkal úgy tett, mintha megajándékozta volna őket. A Mátrai Erőmű az ő tulajdona, nem a dolgozóké, de a cég eredményei nyilván hatással vannak a dolgozók béreire és munkakörülményeire, a céget mindenképpen meglopta...

HETEK ÓTA KOTLIK HADHÁZY KÉRDÉSEIN A KÖZMÉDIA VEZÉRE, A KÉPVISELŐ JOGI ÚTRA TERELNÉ A DOLGOT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.03.09.


Egy hónapja sunnyog a köztévé vezérigazgatója, akit Hadházy Ákos kérdezett írásban az MTVA botránycégéről, az Új Média és Teletext Kft.-ről. A független országgyűlési képviselő megunta a várakozást és jogi eszközökkel tervezi kikényszeríteni a választ.

“Miért távozott az Új média és Teletex Kft.-ben viselt felgyelő-bizottsági tagságából? Összefüggésben áll-e ez az Állami Számvevőszék jelentésével, illetve a kft. végelszámolással történő megszűntetésével? Felügyelőbizottsági tagként milyen juttatásban részesült és ki állapította meg annak összegét? Tudomása szerint mi az oka a kft. megszűnésének? Mi volt a célja a társaság létezésének? Mi indokolta a kft. évi egymilliárd körüli kiadásait? Milyen bevételei voltak a cégnek? Tudta-e, hogy a kft. megbízásárból és forrásaiból szerkesztett ridikul.hu honlap folyamatosan plagizálja a cikkeket?”

Egészen pontosan ezeket kérdezte Papp Dánieltől, az MTVA vezérigazgatójától Hadházy Ákos. Írásban, mert korábban Papp nyomatékosan erre kérte. A levelet személyesen és átvételi igazolást kérve adta le a köztévé székházában – így a posta ördöge nem okolható, hogy nem kapott választ.

Mindennek csütörtökön volt egy hónapja.

Az Új Média és Teletext akkor került a hírekbe először, amikor a Direkt36 kiderítette: a társaság 120 millió forintért vett meg 110 olyan domain-nevet és weboldalt, amelyek között sem technikailag, sem tartalmilag nincs nagy különbség, viszont az eladó Várhegyi Attilához kötődött. A rendőrség egy ideig nyomozott, majd megszüntette az eljárást bűncselekmény hiányában. Később a 24 írta, hogy cégjegyzéstől eltiltott személyt is foglalkoztatnak a felügyelőbizottságban.

A botránytörténet december elején tetőzött, amikor kiderült: az Állami Számvevőszék elmeszelte a céget 2013-2016-os szabályozási és elszámolási hiányosságok miatt...

A TEHÉN VISSZANÉZ

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.03.10. 


Ha valahol érheti kultúrsokk az embert, akkor India alighanem ezen helyek közé tartozik pozitív és negatív értelemben egyaránt. Miközben csodákat láthat az ember, teljesen bevett dolog, hogy a helyiek az utcán köpködnek és a szegénységgel sem egyszerű szembesülni. Emellett ma még Rejtőt olvasunk németül, és megnézzük, milyen egy kád a japán balkonon.

India kétségtelenül kultúrsokk lehet a köbön, legalábbis ez derül ki az asUchange szerzőjének első benyomásaiból, aki az országba érkezése óta „folyamatosan sír”, hol a fűszeres ételek, hol a megismert élettörténetek miatt.

„Bár Vietnámban sem vezetnék autót, Indiában még annyira sem. Megérkezésem estéjén három tehén sétált az úton, és nem volt túl sok hely mellettük. Hirtelen az egyik tehén megállt, és visszanézett.

Ahogy elhaladtunk a tehén mellett, mintha rám nézett volna. Megijedtem, hogy nekimegyünk a tükörrel, de valahogy volt elég hely mellette. Azóta ezen nevetünk: „When the cow looks back”.
(...) 

Kuala Lumpur után pénteken, helyi idő szerint este tíz körül érkeztem meg Új-Delhi-be, és a szállásadóm is pont repült valahonnan, így megbeszéltük, hogy a reptéren találkozunk.

Hamar kiderült, hogy megint egy pilótával hozott össze a sors, aki hallva a történetem, mennyire féltek repülni, megnyugtatott, hogy majd tart nekem fizika órát a repülőről.

Sanjay-t az első pillanattól egy barátságos, mosolygós embernek ismertem meg, és a következő napokban hihetetlen jól összecsiszolódtunk, új családot kaptam Indiában neki köszönhetően. Bár így is ért elég sok kultúrsokk, de mivel az első pillanattól fogva vele voltam, így szerintem az egyik legszerencsésebb ember lehetek. (...)

az utcán nincsenek nők, bár lehet azért sem, mert félnek, vagy azért mert háziasszonyok, férjesek, gyerekekkel vannak otthon. (...)

Nem is gondoltam, hogy mennyire messze van a Taj Mahal (az itteniek Tadzs Mehel-nek ejtik), addig a pillanatig, amíg beültünk az autóba, és láttam, hogy három és fél óra lesz az odaút. Felvettük Monica-t, az anyukáját, a gyerekeket, majd indultunk a nagy útra. (...)

Amikor odaértünk Nitu és Sanjay megfogták a kezemet és kértek, csukjam be a szememet. Odavezettek a bejárathoz, ahol először pillanthatod meg a Taj Mahal-t...

TITOKBAN IGAZI VÁLLALATBIRODALOMMÁ ALAKULT A FIDESZES MÉDIA

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.03.07.Vállalatcsoporttá alakultak a nemrég egy alapítványba terelt fideszes médiumok, betagozódnak Mészáros Lőrinc volt cége, a Mediaworks alá, ami így uruk, irányítójuk és felügyelőjük lesz. Ezzel megvalósul a fideszes média gyakorlati és teljes központosítása.

2019. év február hónap 21. napján uralmi szerződést kötöttek egymással Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos volt érdekeltsége, a Mediaworks Hungary Zrt. és 28 darab további médiavállalkozás, amelyek mind a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) nevű, Fidesz-közeli médiaalapítvány tulajdonában állnak – ez erről szóló hirdetményt március 7-én tették közzé a cégközlönyben. A szerződéssel elismert vállalatcsoport jön létre, aminek uralkodó tagja a Mediaworks, a többi cég pedig ellenőrzött tag.

Ez nagyon fontos lépés, eddig ezeknek a cégeknek csak közös volt a tulajdonosuk (a KESMA), innentől viszont központi irányítású vállalatcsoportként működnek tovább,
ezzel megvalósul a fideszes média gyakorlati és teljes központosítása
.


A Mediaworks tulajdonosi jogokat gyakorolhat a többi cég fölött, a vállalatcsoporttá alakulás többek közt az alábbiakat vonja magával:...

MINT A KÓLA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.03.08. 


Múlt hét szerdán a szokottnál is eszelősebb megnyilatkozások ejtették ámulatba a nagyérdeműt, amely az effélékre amúgy már kissé immunis. 2030-ra utolérjük Ausztriát, és Európa öt legjobb országa közé kerülünk stb. Ugyanezen a napon Trump mélyen Kim Dzsongün szemébe nézett, és azt mondta neki, hogy uram, ön nagyszerű vezető. Ezen valószínűleg maga Kim Dzsongün csodálkozott leginkább. Orbán és Trump minden idők legjelentősebb populistái, akik a nyilvánosságot válogatott őrültségekkel szórakoztatják, ebből azonban hiba volna arra következtetnünk, hogy aki populista, az szükségképpen bolond is egyszersmind. Trump talán igen, legalábbis több mint negyvenezer amerikai pszichiáter és pszichológus gondolja ekként, köztük például Philip Zimbardo is, Orbán azonban más kategória. Aki képes arra, hogy az EU egyik tagállamát a nyílt színen a magáévá tegye, és utána a saját háztáji gazdaságaként működtesse tovább, arról sok érdekes dolgot lehet mondani, de hogy féleszű volna, azt a legkevésbé. Időnként ugyan annak akar látszani, de csak azért, hogy a hívei úgy érezzék, közülük való. Nem föltétlenül biztos, hogy más populisták is így vannak ezzel, egy részük nyilván azért beszél marhaságokat, mert tőlük csak ennyi telik, ő viszont azért, mert a nyáj – szerinte legalábbis – ilyeneket akar hallani.

Választóikat a populisták hülyének nézik. Eltérően a demokratáktól, akik normálisnak tekintik őket, és szöges ellentétben a liberálisokkal, akik szerint a választópolgár intelligens, sokoldalúan tájékozott, politikai kérdések iránt érdeklődő egyén. Nyilván nem evvel függ össze, mégis szembetűnő, hogy liberális pártok ma már gyakorlatilag nincsenek is, emilyen-amolyan demokraták még akadnak, de a jövőjük bizonytalan, a populisták viszont, mint pezsgőben a buborék, mennek fölfelé. Az európai szavazók több mint egynegyede valamilyen autoritárius populista pártra voksolt legutóbb, az ilyen pártok bázisa az elmúlt négy esztendő folyamán a harmadával bővült, a populizmus eszméivel rokonszenvezők tábora pedig ennél is jóval nagyobb mértékben sokasodik. Mindez alighanem elégséges ok arra, hogy az emberi értelmet és a világ jövőjét illető optimizmusunkból valamicskét visszavegyünk.

A fönti adatok a Timbro Authoritarian Populism Index legutóbbi kiadásából valók, Magyarországot a szöveg az élmezőnyben emlegeti, nem ok nélkül, sőt. Először is az unió huszonhét tagállama között csupán négy olyan akad, ahol a kormányt csakis populista pártok alkotják, Görögország, Lengyelország, Olaszország és persze mi. Másodszor: a BBC már évekkel ezelőtt rámutatott, hogy Európának két igazán sikeres populista pártja van, a lengyel Prawo i Sprawiedliwość és a Fidesz. Polak, Węgier, dwa bratanki. Végül, de nem utolsósorban Mária országa ma már nem szabad ország, hanem csak félig szabad, ez pedig olyan eredmény, amelyre Európa többi államának autoritárius populistái lelkesítő, ám elérhetetlen célként tekintenek. 2014 óta ők is mind tempósabban masíroznak ugyan, az orbáni Hunnia viszont kengyelfutó gyalogkakukk módján száguld a messzeségben, és valahol a horizonton túl porzik bele a semmibe...


KAMPEC DOLORES LVXXXVI. - FOGADÁS JOBBRÓL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.03.10.


Ahogyan Béla alászállt Mary látogatása után a színevesztett világba, fogadta a meggyfa köszöntését, szignózta a kudarcot újra és megint, és azt is, hogy nincs mit tenni. Mert a szél alábbhagyott, így esély sem mutatkozott arra, hogy az ő szárnyán fogja menekülőre.

Nekivetette hát derekát a fának, eggyé vált a törzzsel, hangyák sztrádájává, mézek folyójává, füle búbján pattanni készült épp egy rügy, így közel állt Béla ahhoz, hogy virágba boruljon, amikor a rigó, ki más, aki a vállára szállt, s akár valami Bardo tödolt, úgy súgta az igét, úgy mormolta neki: fülelt a csend, egyet ütött, fölkereshetnéd ifjúságod, nyirkos cementfalak között képzelhetsz egy kis szabadságot.

Ezt sutyorogta ez a rigó, mint valami csábító kis ribanc vagy netán ördögfióka. És Béla fölállt, fölegyenesedett, fölmagasodott, növekedett lobogva és képlékennyé válva, mint rajzfilmeken a csillagszemű bő gatyája. Így talált rést az idő masszív testén, hogy beszivárogjon azon, folyjon aztán vissza fél évszázadot, és ott állt előtte kölök Béla, csámpás, jól fésülten az iskola udvarán, fehér ingben és lobogó veres nyakkendőben.

Gyermek vagyok, gyermek lettem újra, hallatszott a rigó sutyorgása, és Edit néni, ó, a drága Edit néni is fehér ingben állt Béla szívében és piros nyakkendőben csakis, és Edit néni pattanó szívét feszítve húrnak dalolni kezdett akkor az azúrnak, és nem rőzse dalok, hanem a kiáltás, a szocialista ifjúság csatakiáltása hallatszott a drága Edit néni ajkai közül, hogy 498-as Petőfi Sándor Úttörőcsapat vigyázz, fogadás jobbról, zászlónak tisztelegj!

És Béla tisztelgett, meg fogadott jobbról, mindig csak jobbról, és pergett a dob is, mint ünnepélyes, hazának szolgáló akasztások során fölemelve a halált, hogy késői márciusokon ilyen halálokon szökkenjen szárba az új rabszolgaság....

ZÁVECZ A FÜLKÉBEN: ORBÁNNAK AZ A FELADATA, HOGY TŰZBE HOZZA A FIDESZT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON - TÓTH RICHÁRD
2019.03.09.


Gumicsont vagy tényleg egy lehetséges forgatókönyv, hogy elválik a Fidesz és a Néppárt útja? Kizárás vagy kilépés? Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

Mostani vendégünk Závecz Tibor közvélemény-kutató, politikai elemző, akivel a legaktuálisabb politikai kérdéseket, elsősorban a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyát, a közelgő EP-választást, valamint a magyar ellenzék állapotát beszéljük át.

Bármennyire is nehezen hihető, de lehet, hogy Orbán keménykedése öt év alatt sehová sem vezetett, és ugyanúgy 12 EP-mandátuma lesz a Fidesznek most, mint 2014-ben. Ez az adásunk felvezető mondata...

"AZ ÖRDÖGÖT ORBÁNNAK HÍVJÁK" - HANGZOTT EL A BUDAPESTI KONCERTEN


MAGYAR HANG
Szerző: BITTNER LEVENTE
2019.03.08.


Csütörtökön ismét Budapesten koncertezett a Braindogs, a Tom Waits dalait játszó magyar alkalmi zenekar. A Quimby körüli zenészekből alakult supergroup tagja a tiszteletbeli magyar Ripoff Raskolnikov, valamint a kortárs brit blues legnagyobb alakjaként emlegetett Ian Siegal is.

Az A38 Hajó színpadán tartott telt házas koncerten Siegal
üzent többek között Orbán Viktornak. A brit épp a jó és a rossz harcáról szóló Down In The Hole című számot énekelte, melynek közepén mindig tart egy prédikálós performanszot. 

Ekkor jött az üzenet:

A világ nagyon komplikált hely, van a Menny és a Pokol. (…) Az ördög valódi, és sok arca van. Amerikában a nagy Fehér Házban él. (…) Mindenhol ott van: némely helyen Trumpnak, némely helyen Bolsonarónak, némely helyen Orbánnak hívják. Szembe kell néznünk magunkkal, mert az ördög mindenhol ott van és közöttünk jár” – mondta. A magyar miniszterelnök nevét ováció fogadta...

AZ EREDMÉNYJELZŐ TÁBLA NEM PLAKÁT

NÉPSZAVA
Szerző: NAGY N. PÉTER
2019.03.09.


Nyolc itthoni és még több határon túli magyar sportakadémiába mérhető eredmény nélkül ömlenek a százmilliárdok. Történik ez egy országban, amelynek kormánya épp nekiesik a Magyar Tudományos Akadémia önállóságának, mondván, a ráköltött évi több mint negyvenmilliárd forint nem hoz elég hasznot. Mit mondanak akkor a sportakadémiákra? Igaz, ezeknél a hatalom a saját szabályai szerint nyerésben van, még ha Magyarországról nézve ez nem is látszik tisztán.

22,5 milliárdos összetartozás
Néhány hete a Dunaszerdahely-Slovan szlovák futballrangadó bizonyította. Már a meccs előtt nyertek a magyarok. Igaz, az egyik csapatban, a DAC-ban csak három, a másikban, a pozsonyiaknál mindössze két magyar játékos volt pályán, mégis az M4 tévé kommentátora a Dunaszerdahelyt a mieinknek nevezte, amivel nem okozott fennakadást a stúdióban. A Nemzeti Sport online a meccs előtt kis interjúkat készített a stadionba igyekvő emberekkel. Mint akik nagy ünnepre készülnek, úgy beszéltek a rangadóról. Nem elsősorban a foci miatt jöttek, bár azért az se mindegy, mondták. Telt ház, 12 ezer néző volt az új MOL-stadionban, ami, a neve is mutatja, magyarországi pénzből kerekedett ki. Labda még nem volt a pályán, a közönség már rítusközösséggé vált. A csapathimnusz, az Ismerős Arcok Nélküled-je („Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk/ Mi egy vérből valók vagyunk!”), a felvezető nézőtéri szertartás megadta az embereknek, amiért jöttek. Kikaptak. Nem számított nagyon.
Ez lehet Orbán Viktor futballálma. Dunaszerdahely bizonyítja, hogy át lehet lendülni azon, mennyit ér az elszántság a futballvilág abszolút mérőszámai szerint. Keveset. Annál sokkal több kell. De, ha már a meccs előtt meg lehet dicsőülni, akkor ez nem számít. A határokon túl a magyar összetartozás élménye ezt adja. Orbán szállítja, a Fidesz cserébe szavazatokat kap onnan. Mégsem érdekalapú a kapcsolatot. Orbán fanatikusa a labdarúgásnak és a politikai sikernek is. A két szenvedély találkozik. Bár nem épp spontán módon...