2016. január 31., vasárnap

A FELELŐTLENSÉG FELELŐSSÉGE

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.01.31.


Romlanak a tanulmányi eredmények. Mi is tapasztaljuk ezt, még azoknál is, akik plusz támogatást kapnak a hátrányaik kompenzálásához, legyen az ösztöndíj, vagy korrepetálás. Hallottuk ugye a múlt héten kormányzati szintről, hogy nem lenne itt baj, minden remekül halad, csak a szegregátumok iskolái lehúzzák az átlagot.

Azt most nem elemzem itt, megírtam máshol, csak megemlítem, hogy furcsa olyan okot mondani, aminek a kialakulása épp az utóbbi hat évhez köthető, hiszen ez idő alatt a szegregálódó iskolák száma ugrásszerűen megnőtt, a legtöbb helyen épp az egyházi iskolák hálózatának visszaállításával párhuzamosan. Szóval, olyan ez, mintha kitennénk egy gyereket a hidegre mezítláb, aztán azt mondanánk, amikor megfázik, hogy ő a hibás, mert megfázott, és miatta romlik a gyerekek egészségi állapotának átlagos színvonala.

Persze utánakérdeztem, mi a helyzet máshol, és csakugyan, sokfelé ez a tapasztalat, romlik a tanulmányi eredmény. Sokat gondolkodtam, vajon mi lehet az oka? Felvetettem a kérdést pedagógusoknak, próbálva összerakni valamiféle képet. Ami legalább olyan zavaros lett, mint az oktatás mai helyzete. Azt hiszem, leginkább a bizonytalanság és a bizalmatlanság jellemzi. Egyik fogalomnak sem lenne helye az oktatásban.

Vannak pl. akik nem akarnak tovább hazudni. Nem akarnak jobb jegyeket beírni, hogy sikeresnek, elismertnek tűnjenek. Nem akarják többé takargatnia a bajt. Bár ez sokaknál a pedagóguspálya elhagyásával is jár, mert egyedül maradnak az érzéssel, hogy nem bírnak csavar lenni egy hazugságra épített gépezetben. De vannak, akik még mindig hazudnak. Hallottam most pl. (bár ez nem a félévi jegyekhez kötődik, de a szemlélethez igen) olyan iskoláról, ahol az igazgató azt mondta a pedagógusoknak: „Nem akarok fejlesztési tervvel kínlódni. Csináljátok úgy, hogy felette legyünk a kompetenciamérés országos átlagának!” És a pedagógusok ott, úgy csinálták...

ITT OLVASHATÓ

MOST TÉNYLEG MEGINT AZ LESZ, HOGY A PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE CSERBEN HAGYJA A TANÁROKAT?

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.01.31.


Ha lepaktálnak a kormánnyal, pont azokat teszik tönkre, akiket képviselniük kellene. Ja, és mellesleg az egész ország jövőjét is.

Szinte hihetetlen, hogy újra megtörténik.
2013-ban a PSZ, a pedagógusok legnagyobb szakszervezete, a közoktatás egyik legfontosabb érdekképviseleti szerve közleményében maga jelentette ki, hogy „az elmúlt évtizedek legnehezebb tanévét tudhatjuk magunk mögött”, de közölte azt is, hogy „a jelenlegi helyzetben még mindig úgy ítéli meg, hogy csak a tárgyalások vezethetnek eredményre”. Ezért nem hirdetett sztrájkot, és ezért nem csatlakozott a tüntetésekhez.

Akkor figyelmeztettünk rá, hogy „hiába a lelkesedés és a beláthatatlan mennyiségű és mélységű sérelem, hiába a maroknyi buzgó szervező és a néhány elszánt szervezet, ha a többséget a kormány kenyérre keni, és a leszalámizott vezetőket pakolja rá feltétnek. Nagyon egyszerűen: ha az összes nagy pedagógus-szakszervezet kivonul, azt a kormányzati kommunikáció nagyon nehezen tudja elsikálni. Attól Habony Árpádnak is megremeg a támaszkodó lába. Amikor a diákok egységesen rázták a téli utcát a felsőoktatási törvény miatt, a kormány naponta változtatott a tervein, kapkodott és pánikolt. Majd jött a szokásos forgatókönyv: a HÖOK beadta a derekát, a tüntetések ellaposodtak, aztán Balog Zoltán somolyogva feltörölte a HÖOK-kal a padlót. Közben a tovább tüntető HaHásokat bedarálta a komcsizó és bajnaizó fideszes propaganda – és ne higgyük, hogy az érvek és bizonyítékok ostobasága a hatékonyság rovására ment”.

ITT OLVASHATÓ

VONA BEJELENTKEZNE

EURÓPA KÁVÉZÓ
Szerző: Európa Kávézó
2016.01.31.


Hiába a Jobbik esését mutogató közvéleménykutatások, Vona Gábor bejelentkezett miniszterelnöknek. Azt mondta évindítójában, hogy a jobbikosok akasszák le a kardjaikat a falról. Mi nem ijedtünk meg tőle. 
Amolyan törökgáborosra sikerült a Jobbik elnökének beszéde. Vona mögé piros-fehér-zöld hidak kerültek, mondván, ők egyfajta nemzeti konszenzust akarnak, kezet nyújtva mindenkinek. Épp annyira hiteles gesztus, mintha elhinnénk, hogy az 1944-es nyilas a Duna-part helyett az Állatkert felé vette az irányt a rábízott zsidó gyerekekkel. Abban sincs semmilyen meglepő, hogy behelyezkedett a se Orbán se Gyurcsány pozíciójába. Ezzel igyekszik megmutatni, hogy ők a tiszták, a romlatlanok, akiket nem fertőzött meg a kormányzás.
Ahhoz, hogy Vona ebben a küzdelemben hiteles legyen, először is, el kellene magyaráznia, miért kormányoznak együtt a Fidesszel több száz önkormányzatot. Ha szerintük ez a hatalom leváltandó, talán nem kellene naponta egy asztalnál ülni velük. 
ITT OLVASHATÓ

HONNAN TUDHATOD, HOGY TE MÁR GAZDAG VAGY?

BUSINESS & CAFÉ
Szerző: Business & café
2016.01.31.


Mikor tekinthetünk valakit gazdagnak? Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy gazdagnak minősülj? Mit gondolnak erről a legsikeresebbek, és mi is? A gazdagság szubjektív fogalom. Eszerint akár mindenki gazdag, aki annak érzi magát? De akkor ki gazdag? Ez akár országonként is eltérő lehet, de legjobban talán mégiscsak személyfüggő.
Ha lesarkítom, az a hajléktalan, akinek két almája van, gazdagabb, mint az, akinek csak egy.
Az, hogy ki gazdag, tehát fejben dől el, és az alapján, mihez képest. Nyilván, a világ leggazdagabb embere materiálisan gazdag, ám nem biztos, hogy minden megközelítésből. Hetekig törtem a fejem, vajon hogyan állapítható meg a gazdagság, mint fogalom. Hisz ki ne lenne kíváncsi, vajon gazdagnak számít-e?
De nézzük, mit mond először is az értelmező szótár:
gazdag: mn, 1. Anyagi javakban bővelkedő, vagyonos 2. Értékes dolgokban, természeti, vagy szellemi kincsekben bővelkedő 3. Értékes tulajdonságokban, változatosságokba bővelkedő 4. Bőséges, busás.
A fogalom tehát nem csak külső, anyagi megnyilvánulásban jelentős, hanem belső értékeket is 


ITT OLVASHATÓ

A VÉGSŐ CSAPÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.01.31.

A Magyarországra érkező tízezrek ünneplésével adott hírt a sajtó egy része arról, hogy 2020-ban Budapesten rendezik a Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszust. A Világkongresszus a vatikáni gyarmatosítás fontos állomása: azt jelenti, hogy Róma biztos gyarmataként tekint Magyarországra, amelyet katolikus mintaállamként meg akar erősíteni, hogy Európa meghódításának hídfőjeként használjon. Ezért 2020-ig már biztosan nem lesz liberális demokratikus fordulat, utána pedig főleg nem. Ezt célozza a “világkongresszus”. Európa katolikus visszafoglalásának újabb kísérlete ez.
A hírt Ferenc pápa jelentette be, ami erősen megkérdőjelezi a népszerű jezsuita pápa reformelkötelezettségének és társadalmi nyitottságának őszinteségét. Az eucharisztikus világkongresszus a reakciós katolikus hagyomány része. Kezdettől fogva politikai szerepet tölt be. A nemzeti identitás katolicizmussal (mint “kereszténységgel”) való azonosításának, a nacionalizmus vallási alapra helyezésének, a nemzetállamok elfoglalásának eszköze. A rekatolizáció trójai falova. Célja a zsidóknak tulajdonított demokrácia, parlamentarizmus, liberalizmus és a kapitalizmus visszaszorítása. A feudális nemzeti katolikus állam eszméjének feltámasztása és térhódítása ez a polgári és emberi jogokat, a világnézeti szabadságot, társadalmi egyenlőséget biztosító felvilágosodással szemben.

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT KELL JÓTANULÓNAK LENNI?

SZÜLŐ2.0 REBLOG
Szerző: nianna
2016.01.29.


Egyáltalán kell-e jótanulónak lenni? Mit jelent ez ma a közoktatásban, és mit jelent a szülőknek, gyerekeknek? Most nézzen magába mindenki! Jótanulók voltatok? Ha igen, tiétek a Kánaán? Ha nem, átkozottul elbaltázott az életetek?

Az életünk állandó tanulási folyamat. Van, hogy keretek közé szorítva, van, hogy spontán. Jó és rossz döntések, sikeres és sikertelen vállalkozások mentén élünk. Boldogulásunk, boldogságunk és elégedettségünk személyiségüntől és a begyűjtött tapaszatalatainkból adódnak. Legkevésbé a tanulmányi eredményeinktől.

Most, amikor az óvoda- és iskolaválasztás, felvételik terhe és nyomása alatt élünk, felháborodunk, és küzdünk, hogy bejusson a gyerek a megfelelő intézménybe, és ha nincs meg a pontszám, a vizsga akkor kihullik a jó helyről. És hát akkor mindennek vége!

ITT OLVASHATÓ

ALLERGIÁNKÉRT A NEANDERVÖLGYI A FELELŐS

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.01.31.


A modern ember allergiái azokból a génekből származnak, amelyeket a neandervölgyi és a gyeniszovai embertől, a Homo Sapiens kihalt őseitől származnak egy kereszteződés miatt, ami kb. 40 ezer évvel ezelőtt történt.

Ez a történelemelőtti kereszteződés teszi, hogy modern emberek, az afrikaiak kivételével, genetikai örökségük 1%-át ettől a Szibériában élt két fajtól örökölték.

A hat közül három a legelterjedtebben található meg a mai emberben és fontos szerepet játszanak az immunrendszerben – írják a kutatók az American Journal of Human Genetics szaklapban – ami arra enged következtetni, hogy ez pozitívum jelent a fejlődés szempontjából. De a három gén ugyanakkor felelős az immunrendszer szuperérzékenységéért is, a belőle következő allergiákért, asztmáért, szénanátháért.

Ezek a gének valószínűleg akkor kerültek a modern ember szervezetébe, amikor kb. 50 ezer évvel ezelőtt elindultak az első csoportok Afrikából Európa felé, találkoztak az Európában élő neandervölgyiekkel és szexuális kapcsolatba kerültek velük. A kereszteződésből olyan előnyök is származtak a modern ember számára, mint az új élelmiszerek emésztéséhez szükséges anyagcsere kialakulása, mivel a neandervölgyiek már 2000 évvel korábban ott éltek Európában és Szibéria nyugati részben, jobban alkalmazkodtak a klímához, a betegségek kórokozóihoz, az ottani élelmekhez és génjeikkel ezt is átadták...

ITT OLVASHATÓ

SPORTÁLOM LUXUSKIVITELBEN

OKULÓS BLOG
Szerző: Bita Dániel-Pető Péter
2016.01.31.


Átlépi az idén a 300 milliárd forintot a társaságiadó-kedvezménnyel­ (tao) a látványsportokba öntött közvetett állami támogatás összege. Politikai kapcsolatok, luxusberuházások, megszűnő szponzoráció, felcsúti uralom – mérlegen a taorendszer fél évtizede.

A sportszövetségek adatai alapján 286,2 milliárd forint támogatást kapott vállalkozásoktól az öt látványcsapatsport (a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong) azóta, hogy a cégek társasági adójuk egy részét sportszervezeteknek is adhatják ahelyett, hogy az államkasszába fizetnék be. Más megközelítésben: öt év alatt ennyi bevételről mondott le az állam. A demagóg összevetések kedvelőinek: az állam nagyjából két év alatt fordít ennyi pénzt az egyetemekre és a főiskolákra. És a program dübörög tovább: a kormány 64 és 69 mil­liárd forint közé becsüli az idei sportcélú taotámogatás összegét...

ITT OLVASHATÓ

FIÚK A BÁNYÁBAN - ÉS?

CAVINTON BLOG
Szerző: Ószabó Attila-Vajda Éva
1999.08.06.


Orbán Viktor miniszterelnök családja Fejér megye jelentős vállalkozói közé tartozik. Az édesapa, Orbán Győző és az öcs, ifjabb Orbán Győző jelenleg három társaság tulajdonosai, amelyek a Vértes hegység környékén négy, a zalai dombságban pedig további egy bányát működtetnek. Az Orbán család gazdasági tevékenysége része az úgynevezett megfigyelési ügynek is: tudomásunk szerint a Simicska Lajos és Kövér Szilárd nevével fémjelzett Fidesz-közeli cégek (Quality Invest Rt., Centum Kft.) a kilencvenes évek elején fontos szerepet játszottak a miniszterelnök családi vállalkozásainak felfutásában. Az egyik cégben a nyilvános dokumentumok szerint egy évig a felügyelőbizottsági tag volt az a Schlecht Csaba, aki később kulcsszerepet játszott a fideszes vállalkozások "tisztára mosásában" és eltüntetésében (Kaya Ibrahim, Josip Tot), köztartozásaikkal együtt. Utóbbi ügyet jelenleg több hatóság (rendőrség, ügyészség) is vizsgálja. Alábbi riportunkban annak jártunk utána: játszott-e szerepet az Orbán família polgárosodásában az a tény, hogy a család egyik tagja az elmúlt tíz évben a magyar politikai élet egyik meghatározó személyisége lett, és aki tavaly júniustól a Magyar Köztársaság legnagyobb hatalommal járó posztját tölti be, vagy csupán egy szokványos vállalkozói sikertörténetről van szó...

ITT OLVASHATÓ

FIÚK A BÁNYÁBAN - FOLYTATÁS

ITT OLVASHATÓ

ÚJRASZÍNEZETT MINDENNAPOK 4. - CSODÁS KÉPEK

RITKÁN LÁTHATÓ TÖRTÉNELEM
Szerző: JTom
2016.01.30.


Újraszínezett mindennapok címmel már volt néhány bejegyzés a blogon és ezt a jó szokásunkat a továbbiakban is megőriznénk. És hogy hol vannak a színezett képek? Mutass rá az egérrel és máris megjelenik! Így remekül össze lehet hasonlítani az eredetit a színezettel, eldönthetjük milyen munkát végzett a lelkes "fotóboltos".
Remélem mindenki megtalálja a kedvencét (kedvenceit), ahogyan én is.
 

HOZZÁNK SZEGŐDÖTT GYALÁZAT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.01.31.


Mesélek mostan egy városról feleim abból az országból, amelyet magyarok laknak. Magyar disznók, Malvinok meg a Macska. Vagy már nem is igazán piros pöttyös valagú jószágok ők, ezt már – ha így zakatolnak tovább a dolgok a kisvasúti síneken, és tovább folyik a nemzeti kupleráj építése – az unokáik sem fogják megtudni, meglátni meg pláne, hogy soha.

Hogy szavaimat egymásba öltsem tehát. Ide, s tova itt, ahol a kurta malac túr, a leginkább ondolált farkú egyiknek teljesen elment az esze, sőt, ha jobban belegondolunk, soha nem is volt neki igazán. Így aztán Süvi, sőt, később egyenesen Napóleon vált belőle, hogy vinné el a Devla.

Történt egyszer, hogy Napóleon – mert elfeledte bevenni a gyógyszereit -, meg legfőképp azért, hogy a többieket, Bandit, Rózsit és legfőképpen a tyúkokat meg a birkákat teljesen meghülyítse, úgy döntött: elmeséli, bemágiázza az éretlen agyú alattvalók reszketeg lelkébe, hogy más, idegenben született disznók el akarják venni a Bandi munkáját, nem utolsó sorban pedig föl akarják robbogatni a tyúkokat, miután jól megerőszakolgatják őket a hátsó udvarban, meg a filézett melleiket fogdossák...

ITT OLVASHATÓ

BOKROS LAJOS ÉS A KÍNAIAK

ÖREG HARCOS BLOG
Szerző: Öregh Harcos
2016.01.30.


Szezonnyitó tüntetésre gyűltek össze a magyar jogállam maradékáért aggódók múlt vasárnap. Ahhoz képest, hogy a Jobbik is elutasította a Fideszt, és hogy elég hideg volt, egészen sokan gyűltek össze Bokros Lajos hívására.

A tüntetésen nem vett részt a Demokratikus Koalíció, mert a párt mostanság azt játsza, hogy az, amit ő támogat, az az ellenzékiség legitim formája, és amit nem, az elhibázott, esetleg áruló tevékenység. De mivel szerecsére pártjuk álláspontjával szemben sok DK-s szimpatizánssal is találkoztunk a tüntetésen, így megállapíthattuk: morális kérdésekben nem csak, hogy nincs a DK-nál az iránymutatás kizárólagos lehetősége, de szerencsére saját népük sem hallgat rájuk...

ITT OLVASHATÓ

MA ÉJJEL LESZ AZ ÉV LEGPERVERZEBB BULIJA

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2016.01.31.


Ha nem csak idegesít a korrupció, de tenni is szeretnél ellene, akkor ott a helyed.

...minden évben január 31-én, éjfélkor kezdik el feltölteni az országgyűlési képviselők előző évi vagyonnyilatkozatait az Országgyűlés honlapjára. Ezek a sokszor dühítő és/vagy nevetséges, kézzel írt bevallások beszkennelve kerülnek nyilvánosságra, tehát nehezen kereshetők és kezelhetők. A K-Monitor és a Transparency évek óta próbálja elérni, hogy ez ne így legyen, de hiába. Ők viszont ebbe nem törődnek bele, hanem önkéntesek segítségével maguk építenek adatbázist a vagyonnyilatkozatokból, ami később megkönnyíti a korrupciógyanús ügyek feltárását minden párt tagjai között.

"Mutassuk meg a civil összefogás erejét! Mutassuk meg a képviselőknek, hogy egy digitális vagyonnyilatkozat elkészítése nem nagy mutatvány! Hátha jövőre képesek lesznek erre önmaguktól is" - szól a meghívó az éjjel 11-től hajnalig tartó mulatozásra.

Az esemény Facebook-oldalát lásd itt, ahol személyes részvételre és online munkavégzésre is jelentkezhetsz.

ITT OLVASHATÓ

MINEK NEVEZZÜK A RIBANCOT?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.01.28.


"A ribancot annak nevezi, ami." (G. Fodor Gábor, politikai gondolkodó)

. Fodor Gábor és Bayer Zsolt bajtársak buzgón próbálják belegyömöszölni magukat valamiféle konzervatív öltözékbe. Ennek lényege az, hogy a saját maguk számára kialakított világképüket kinevezik annak. Ez rendkívül merész és magabiztos vállalkozás a részükről. Az, hogy mit állít valaki magáról nagyon szubjektív, ezért nem szabad túlságosan komolyan venni az ilyesmit. Az ember az élete során valahogy megpróbál megbarátkozni önmagával. Egyeseknek ez túlságosan is jól sikerül.
 
Bayer Zsolt nemrég megjelent tudományos esszéjében pellengérre állította a megtévedt politikai gondolkodót, aztán kissé összefüggéstelen dolgokról kezdett el értekezni, melynek lényege az, hogy Bayer Zsolt lassan, de biztosan halad a tökéletessé válás felé. (Bayer Zsolt: Újságírás) A legfőbb igazság reményteli birtokosa arról nem nagyon írt, hogy G. Fodorral jelenleg mindketten ugyanannál az alakulatnál szolgálnak. Ha ezek a nemes urak mindenképpen kategorizálni szeretnék önmagukat, akkor a konzervatív újságírás helyett sokkal jobban illene rájuk a karhatalmista újságíró jelző. Ha ez utóbbit túlságosan sértőnek találják, akkor agitációs propagandának is hívhatják a tevékenységüket.
 
G. Fodor egy jól sikerült provokációval általános lincshangulatot gerjesztett önmaga ellen, amit láthatóan nagyon élvez. A fizimiskája ezt a provokatív hatást szépen fel is erősítette. Nem szép dolog más nyomorúságán élcelődni, de a botcsinálta főszerkesztő magának kereste a bajt. Sajnálkozni, szomorkodni ezen nem érdemes. A terrorakcióval a filozófus-főszerkesztő olvasottsága és országos ismertsége biztosan megnőtt.
 
A veterán Bayer Zsolt azonban sokkal jobban megalázza az ellenfeleit, mint a nagy gondolkodó. Bayer – egy-két írásos tanúságtétele alapján – likvidálandó ellenségeknek, hazátlan árulóknak tekinti őket. Konkrétan irtani szeretné a bitangokat, alkalmanként mindig másokat. Nagy felháborodást ezekkel a kijelentéseivel soha nem keltett. Megszoktuk már. Ő már csak ilyen. Azt állítja magáról, keresztény és konzervatív. Legyen meg az ő akarata.
 
Az igazi konzervatívoknak kéne nagy patáliát csapni körülötte, mivel ez az ember itt állandóan lejáratja azt az eszmét, amiben ők hisznek és komolyan is vesznek...
 

"MI MÁR CSAK EGYSZER MEGYÜNK KI AZ UTCÁRA..." (SÁNDOR MÁRIA)

L. ALEX MONDOM A MAGAMÉT BLOGJA
Szerző: L. Alex mondom a magamét...
2016.01.30.


Amikor tavaly februárban megjelent az RTL klub kamerája előtt egy szorongó, feszült nővér és arról mesélt, milyen a magyar egészségügyben dolgozók élete és helyzete, azt lehet mondani egy ország együttérzését sikerült kivívnia.

Sándor Mária szavait azóta sem cáfolta senki, mint ahogy azt sem cáfolta senki az illetékesek közül, hogy a magyar egészségügy tulajdonképpen már összeomlott, csak a benne dolgozók lelkesedése tartja még mozgásban.
 
Vannak olyan ismerőseim, akik azt mondják, egy fecske nem csinál nyarat, semmi esélye Máriának!

Nem gondolom, hogy Sándor Mária nem félt, nem fél, de mindenkinek van az életében egy olyan pillanat, amikor ki kell állnia a hite mellett és dönteni kell, gerinccel vagy gerinc nélkül akar tovább élni!

Sándor Mária fekete ruhát húzott és úgy döntött tiltakozni fog a magyar egészségügyben kialakult áldatlan állapot miatt, tiltakozni fog a betegek és a munkatársak jogaiért. Sándor Mária egy olyan fecske, aki nem törődik a közmondással, eldöntötte, hogy „nyarat” csinál! Már nincs egyedül, vannak társai, társai, akik mellette állnak, akik nem akarnak tovább hallgatni!


ITT OLVASHATÓ

TÚLÉLNI AZ EMIGRÁNS ÁRADATOT

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.01.30.


Soha nem szűnő, konfliktusokkal terhes erőfeszítésekre kell készülni, ha fenn akar a magyarság maradni.
Ágálhatunk az emigránsok, köztük a kifejezett menekültek, no meg a feltehetően közöttük rejtőzködő radikális iszlám ügynökök ellen, de egy akkora méretű népvándorlást, mint amekkora már ma is zajlik világszerte, ráolvasással aligha lehet kezelni.

Magyarországot épp csak megérintette a népmozgások szele. De akik azzal hitegetik a riadt közembereket, vagy akik azzal áltatják magukat, hogy a világ nagy folyamatai megállíthatók a határok előtt, abba a helyzetbe kerülnek, amibe a Kádár-rendszer ideológusai, amikor az olajárrobbanásról mondták ugyanezt.
Mára ugyanis triviálissá lett az 1968-ban alakult Római Klub jelentéseiben megfogalmazódott gondolat, hogy
a Földgolyón egyetlen ország, egyetlen földrész, egyetlen civilizáció sem képes kivonni magát a globális természeti és társadalmi folyamatok hatása alól.

Ebből egyúttal az is következik, hogy azok a kultúrák, azok az országok, azok a népek maradhatnak fenn a jövőben, amelyek elébe mennek a változásoknak.
Ahol görcsösen ragaszkodnak a változatlansághoz, ott a lakosság előbb-utóbb képtelen lesz a szükségszerű alkalmazkodásra.

ITT OLVASHATÓ

SZÍRIA

BAL-RAD BLOG
Szerző: Admin
2016.01.31.


Szíria martalócmentesítése továbbra is erőltetett ütemben zajlik. A levegőből és a szárazföldön egyaránt zajlik a brigantibandák fölszámolása.Aleppo, Hama és Latakia tartományokban folytatódott a kormányhadsereg offenzívája.A II. Orosz Front is csúcsra van pörgetve. Ők a humanitárius segítséget szórják az égből.Sopánkodnak a martalócok, hogy nem hozzájuk hullik az ellátmány Deir ez-Zornál. Kísérletet is tettek a megkaparintásra. Rossz ötletnek bizonyult. Mert a beszerző út során összeakadtak a kormányhadsereg egységeivel.A Damaszkusz közeli “Yarmuk”-táborban tegnap ismét párját ritkítóan heves testvérháború tört ki az “Dzshabhat an-Nuszra” bűnbanda és a dzsihadista sátánfattyak között. Bár inkább mondható a történésekről, hogy fölizzott a “testvérháború”!
ITT OLVASHATÓ

ÁLTALÁNOS ZSIDÓ

BÁDOG BLOG
Szerző: Bayer Zsolt
2016.01.30.Igen, most szóba kerül ez a Jüdische Allgemeine, vagyis az Általános Zsidó. Amúgy ez egy német lap, ami interjút készített Nemes Jeles Lászlóval, a Saul fia rendezőjével. Az interjút kéjes gyönyörrel szemlézte a 444.hu című ifjúsági népnevelde és korszellem, ami nem is csoda, hiszen az Általános Zsidó csupa olyan dologról adott hírt, ami a 444-nek szívügye, amit ő is pontosan ugyanígy gondol, ezáltal pedig megerősítést nyer belőle a súlyosan beteg lelke.
Az Általános Zsidó szerint Nemes Jeles László azt mondta, hogy:
„Meglep, amikor díjakat kapok. De untatnak is ezek. Időpocsékolásnak érzem őket. Felszínesek, értelmetlenek és ostobák az olyan rendezvények, mint a cannesi vagy a Los Angeles-i fesztivál. Csináltam egy filmet a holokauszt szörnyűségéről, ezen semmi ünnepelni való nincs. Az embereknek a filmről és történetéről kellene beszélniük, és nem Angelina Jolie ruhájának hosszáról”
Már ez is nagyon jól esett nekik, mert olyan nyegle, olyan nonkomformista, annyira nagyon laza és modern és polgárpukkasztó. De a lényeg csak ezután jön!
Mert az Általános Zsidó szerint Nemes Jeles László így folytatta:
„Arról is beszélt az interjúban, hogy szerinte Magyarország nem normális ország, sokan a legszívesebben újranyitnák a koncentrációs táborokat, és a múlt szörnyűségeit továbbra sem dolgozták fel a magyarok.” 
Na, hát ez a lényeg!

ITT OLVASHATÓ

RASSZISTA GYALÁZKODÁS MIATT IS ELŐVESZI AZ ELTE G. FODOR GÁBORT

ÁTLÁTSZÓ-OKTATÁS
Szerző: atlatszooktatas
2016.01.30.


Az egyetemen is oktató főszerkesztő eltartott kisujjal kért elnézést Tóbiás és családja gyalázásáért, de egyéb vállalhatatlan tartalmak is vannak a számláján. Vélemény.
Ha a kommunikációs, kulturális és egyéb távolságot nem tudjuk áthidalni, ha nem tudjuk vonzóvá tenni a fiatalok számára a mindennapi nacionalizmust, és nem valami rendezetlen, rossz szájszagú, radikális tempóban, amitől az embert kiveri a hideg igazából, tehát ha ettől különböző, friss és fiatalos nyelven nem tudjuk megtenni, akkor ezt a csatát nem mi fogjuk megnyerni.
Ezt Orbán Viktor mondta még tavaly szeptemberben, néhány héttel azelőtt, hogy elindult az az internetes oldal, melynek főszerkesztője G. Fodor Gábor, az ELTE Politikatudományi Intézetének oktatója lett, működtetője pedig az a Modern Média Group Zrt., melynek egyik tulajdonosa Habony Árpád, a miniszterelnök árnyéktanácsadója.
Hogy az új oldal inkább egy „rossz szájszagú” provokatív hecclap lesz, mintsem egy magában megálló színvonalas oldal, már az is sejteni engedte, hogy nevében is a jobboldalon démonizált 444-re reflektált. És tartalomban is: míg a kritikus hangvételű sajtó a kormányoldal hatalomgyakorlását, túlkapásait, átláthatatlanságát bírálja időnként szarkasztikus stílusban, G. Fodorék úgy érezték, ennek ellenpólusa az olcsó, erőltetett személyeskedés lehet.

ITT OLVASHATÓ

JÉZUS KRISZTUS EGY MÁSIK TESTAMENTUMA

ATEISTA KLUB
Szerző: Brendel Mátyás
2016.01.31.


Jó ideje van a könyvespolcomon egy "Mormon könyve". Nem is emlékszem pontosan, hogy mikor, és honnan kaptam. Valószínűleg mormon hittérítők adták ingyen, én meg elfogadtam. Ilyenkor mindig dilemmában vagyok, mert ha abból indulok ki, hogy én biztos immunis vagyok a vallásos könyvekre, és abból, hogy egy bizonyos egyháznak van egy fix pénzbeli kerete, akkor kárt okozok nekik, tehát hasznot az emberiségnek. Ha azonban az igényt növelve esetleg valamilyen plusz finanszírozást gerjesztek, akkor lehet, hogy csak az emberiségnek okozok kárt. Ez persze egy embert tekintve jelentéktelen dolog, de ha az összes ateista követ egy mintát, akkor már van a kérdésnek jelentősége, és én azt mondom, hogy az ilyen könyveket inkább fogadjuk el.
Van még egy faktor: megismerni a különféle vallásokat nem árt, még ha hülyeségek is. Különösen fontos ez a valláskritikát folytató ateisták esetében, nekik ismerni kell azt, amit kritizálnak. Na most a vallások megismerésének is van azért egy határa, mert hát véges idővel rendelkezem, tehát azért minden marhaságot nem olvasok el. Így konkrétan a Mormon könyvét sem olvastam el az elejétől a végéig. Nekem egy olyan kiadásom van, amelyben a fejezeteknek van összefoglalója, és végiglapoztam, melyik fejezetben van valami érdekes. Elmondom: szinte az egész totálisan unalmas.

ITT OLVASHATÓ

KERESETLEN GONDOLATOK A VÖRÖSISZAP PERRŐL

ARRA JUTOTTAM BLOG
Szerző: Csonka Balázs
2016.01.30.

A bírói tanács (egy bíró, két ülnök) négy éven keresztül szinte kizárólag ezzel az üggyel birkózott, óriási munkát elvégezve. Csak a nyomozati iratok 60 ezer oldalt tettek ki. (A gyalázkodó kommentelők vajon összesen életükben olvastak-e ennyit?) 248 napon keresztül tárgyalták az ügyet. Ez olyan, mintha egy teljes évben minden egyes munkanapon szabadság nélkül csak hallgatnák-hallgatnák-hallgatnák ezt a tárgyalást – és ebben még nincs benne a jogi értékelés aprólékos munkája. Készült 7176 oldal jegyzőkönyv. A bíróság pedig ezt szóról-szóra vizsgálta, mérlegelte is.
Az ítélet felmentés. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a bíróságnak mit sem ér 10 ember élete, sőt: a bíróság éppenséggel emberek felelősségéről és életéről döntött. Maga az ítélet sok egyéb megállapítás mellett jelentheti azt is, hogy (1) nem a vádlottak, hanem mások felelősek, (2) a vádlottak büntetőjogilag nem felelősek, (3) a vádlottak nem ezekben a bűncselekményekben felelősek, (4) a felelősségük túl távoli (például a Moszkvics autógyár igazgatója nem felelős egy moszkvicsos közlekedési balesetben), és (5) számtalan esetben bizony történnek balesetek is, amikor egyes illetők nem felelősek, vagy külön-külön csak elenyésző a felelősségük, és sok körülmény összeadódik.
ITT OLVASHATÓ

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK TANÁCSTLAN LÍBIÁT ILLETŐEN

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Luwoa

2016.01.30.

Joseph Dunford tábornok az amerikai hadsereg Vezérkari Főnöki Tanácsának elnöke múlt héten arról nyilatkozott, hogy a Daesh (Iszlám Állam) terrorszervezet líbiai terjeszkedésének megakadályozására Washington elkezdte egy csapásmérő katonai művelet előkészületeit, és a végső tervről – amely magába foglalná brit, francia és olasz erők bevetését is – heteken belül döntés fog születni. A 2011-ben a Líbiát a káoszba taszító hadművelet előkészítéséhez és megindításához négy nap kellett, 2016-ban ugyanez több hetet, esetleg hónapot venne majd igénybe a hivatalos kommunikáció alapján.
A líbiai kormány részéről a választ Ahmed Mateeq miniszterelnök helyettes, a formálisan felálló egységkormányzat tagja adta meg: “Ez egy nagyon érzékeny téma a líbiaiak számára, és inkább magunk felügyeljük az ország területét”.
Mateeq a brit részről tervezett 1000 fős kontingens felajánlásával kapcsolatban nyilatkozott, de reagálása Dunford amerikai tábornok nyilatkozata után történt közvetlenül, és így arra adott válasznak tekinthető.

ITT OLVASHATÓ

VAN EGY KIS GOND VÖRÖSISZAP ÜGYBEN

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.01.31.


A bíróság még csak azt sem mondhatja ki, hogy a vádlottakat egyáltalán nem terheli semmiféle felelősség, csak azt mondhatja ki, hogy azok a cselekmények amikkel az ügyészség megvádolta őket, vagy nem történtek meg, vagy nem okai a katasztrófának. Ezzel pedig alapvetően egyet is kell érteni. Ez azonban nem csak arról mond véleményt, mit követtek vagy nem követtek el, hanem arról is, hogy mit állított az ügyészség és hogyan akarta azt alátámasztani. Míg a Mandiner egy szerzője szerint az igazság kiderült, még ha ez az igazság nem is az amit hallani akartunk, szerintem az igazság kiderülése egyetlen percig sem volt szempont az eljárásban.

Az eljárás ugyanis nem elsősorban a vörösiszapról, nem elsősorban a konkrét esetről szólt. Ha az ügyben korrekt ítélet születik az nagyon sok embernek fájt volna. Csakhogy az ügyészség meg sem próbált egy korrekt ítéletet elérni, ugyanis annak a gazdasági-, politikai- és jogi következményei borzasztóan messzire vezettek volna. A bíróság nagyon helyesen kimondta, hogy bizonyos szempontok alapján a tározó veszélyei sok szempontból nem voltak előreláthatóak, sok szempontból a felépítése óta a tározó halálraítélt volt. Abban már nem értek egyet, hogy a veszély azóta fennállt volna...
 

ISTENÍTÉLET - MOHÁCSI JÁNOS RENDEZÉSE A VÍGSZÍNHÁZBAN

SZINHÁZ.HU
Szerző : vígszinház ajánló
2016. 01.30.

(Ezt a darabot láttam ma, de azt nem figyeltem, hogy az előadás szokatlanul hosszú lesz, így aztán a Blogászat tegnapi listája kissé rövidebb a megszokottnál, majd ma bepótolom!
Elnézést kérek!
PuPu)


Salemben fiatal lányok egy csapata szerelmi bánattól és más érzelmektől fűtve egy tavaszi éjszakán megidézi az ördögöt. Ám ettől valósággal elszabadul a pokol. Egy csapásra a boszorkányság és az ördög elleni kíméletlen harc csatamezejévé változik az addig békés kis település, ahol már senki sincs biztonságban az elvakult boszorkányüldözőktől. Az Istenítélet a boszorkánypereken túl az előítéletekről és egy közösség felbomlásáról szól. A politikai és egyházi bűnbakkeresésbe kiválóan simulnak bele az egyes emberek önös érdekei, a törvényes és törvénytelen eljárások pedig önjáróvá válnak, és maguk alá temetik az egész közösséget.

ITT OLVASHATÓ

(Magánvéleményem:
A darab kissé vontatottan indul, de a feszültség egyre jobban fokozódik, ezzel párhuzamosan egyre jobban leköti a nézőt.
Remek alakítások, érdekes színpadkép, a hangosítás viszont lehetne jobb is...)

NOLBLOG - EGY KIS MAGYARORSZÁG

SZEDETT-VEDETT BLOG
Szerző: Valéria
2016.01.30.


Annyi szépet, felemelőt, csúnyát, bántót és rengeteg igazságot stb...stb...lehetne most írni, bevallom, csábított a lehetőség, de aztán másképpen döntöttem. Igaznak vélem, hogy a Nolblog, ez a mikrovilág egy kis Magyarországot képezett le, elég sokáig. Aztán ez (is) elromlott. Már ezt a funkcióját sem véltem igaznak, jó ideje.
Az is igaz, hogy jó régi motorosnak (vagy biciklisnek) számítok itt a felületen, így természetesen a lehetőség elvesztését sajnálom, de megpróbálok tárgyilagos lenni. Ez a felület már nem egy-két-három éve érett meg arra, hogy megújuljon, vagy bezárja kapuit. Szerintem legalábbis. Az okokról rengeteget beszéltek, írtak a bloggerek, nem is folytatnám a sort. Sajnálom, mert ez a lehetőség nekem nagyon sokat jelentett és sajnálom, mert értékesnek gondoltam sokak számára és annak gondolom ma is.ITT OLVASHATÓ