2020. október 27., kedd

RÁADÁS: ORBÁN VIKTOR EGY NAPJA! - PARÓDIA (BY:. PETI)

YOUTUBE
Szerző: Radics Peti
2020.09.24.ORBÁN VIKTOR EGY NAPJA! 

VALÓJÁBAN MA 10 ÉVES A NER: „A FŐNÖK” EZEN A NAPON RÚGTA RÁ AZ AJTÓT A JOGÁLLAMRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: SCHIFFER ANDRÁS
2020.10.26.


Noha sokan már áprilisban, a Fidesz választási győzelmének évfordulóján megünnepelték a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) tizedik születésnapját, az Orbán-rendszer valójában ma tölti be a tízet – véli Schiffer András ügyvéd, korábbi politikus. A 2010 tavaszától őszig tartó bizonytalanságok után ekkor, október 26-án rúgták rá az ajtót a jogállamra, ekkor volt a főpróbája annak az egy ember akarata által irányított rendszernek, amely – tíz évvel később már látjuk – leváltotta a rendszerváltáskor létrehozott liberális demokráciát. Schiffer akkor parlamenti képviselőként közelről követte az eseményeket, meggyőzően mutatja meg e jeles évfordulón az akkor történtek jelentőségét a Válasz Online-nak küldött publicisztikájában...

PÁLINKÁS JÓZSEF: AZ EMBEREKBE KELL BEFEKTETNI, NEM PIRAMISOKAT ÉPÍTENI

QUBIT
Szerző: QUBIT PODCAST
2020.10.27.A Qubit őszi, új sorozata a Kálmán László nyelvésszel elstartolt podcastunk, amelyben tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk, a megszokottnál is alaposabban, nyitottabban és persze sokkal személyesebben. Legújabb vendégünk, életében nem először, néhány hete erős reflektorfénybe került, erről az adás szervezésének kezdetekor még mit sem sejtettünk. Annál nagyobb hévvel kérdeztük!

A második epizódban Pálinkás József atomfizikus, egykori MTA-elnök és tudománypolitikus, wannabe miniszterelnök volt a vendégünk. Vajon mekkora veszélyben van a hazai tudományos autonómia? Mennyire erős a függőségi rendszer a magyar kutatásfinanszírozásban? Mibe szóljon bele az SZFE kancellárja, és mibe ne? Milyen képességei legyenek egy jó tudományos vezetőnek? Sikerült-e vonzóbbá tennie a kutatói pályát a Lendület programmal? Hiba volt-e anno a Filozófiai Intézet igazgatójának kinevezése? Ki mentette meg a Lukács Archívumot? Kell-e kényszer ahhoz, hogy a gyerek tanuljon, a felnőtt dolgozzon? Inkább társadalmi vagy inkább technológiai kihívás előtt állunk? Járványügyben a kormányra vagy a tudományra hallgassunk?

HATALMASAT VÁLTOZOTT A LAKÁSHITELEZÉS - HARMADÁVAL ESETT A FELÚJÍTÁSI KÖLCSÖN, FELEZŐDÖTT A HITELKIVÁLTÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.10.27.


Az idei első félévben a hivatalos adatok szerint óriásit változott a lakáshitelezés. Az állomány a moratóriumnak köszönhetőn jelentősen nem bővült, az új szerződések száma pedig 16 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Úgy tűnik, az állami támogatás tartja életben az ingatlankölcsönök piacát.


Az idén június végén – tette közzé a KSH – a magyarországi lakáshitel-állomány 3787 milliárd forint volt, csak 4,3 százalékkal (155 milliárd forinttal) nagyobb a 2019. véginél. Mint az Azénpénzem.hu kiszámolta, az előző év első félévéhez képest a bővülés 8,6 százalékra rúgott. Ebből meglehetősen jól látszik, hogy a hiteltörlesztési moratórium nélkül az idei értékek elég siralmasak lehettek volna. (A lakáshitelezésről az MTI által készített képünkün szereplő grafikont nagyobb méretben itt nézheti meg.)

Tavasszal a koronavírus okozta járvány negatív hatásainak enyhítése érdekében vezették be, hogy 2020-ban bárki dönthet úgy, hogy nem törleszti hitelét (a megjelent rendelkezések még a beharangozottnál is kedvezőbbek lettek). Bizonyos körben ezt az intézkedést már meg is hosszabbították 2021 első félévéig. A KSH adatai szerint márciustól június végéig a lakáshitelek 43 százalékánál, mintegy 290 ezer szerződésre vettek igénybe a törlesztés felfüggesztésének lehetőségét. Az érintett hitelek összege 1703 milliárd forintra rúgott, ami a lakáshitel-állomány 45 százaléka.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint a moratóriumnak köszönhetően közel 2000 milliárd forint maradt a családoknál és a vállalatoknál. Nekik nem kellett a megtakarításokhoz nyúlniuk, így jelentős összegek maradtak náluk. Ebben az összegben persze az összes hitel (tehát nem csak a lakáshitel) szerepel, de a moratóriummal élők aránya szerint a törlesztés jócskán apasztotta volna ezt az állományt is...

OLYAN MEGYÉKBEN TERJED LEGGYORSABBAN A JÁRVÁNY, AHOL TAVASSZAL FERTŐZÖTTET SEM LÁTTAK

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2020.10.27.


Az elmúlt két hétben két olyan megyében azonosították népességarányosan a legtöbb fertőzöttet, amelyeket tavasszal szinte egyáltalán nem ért el a koronavírus. A hivatalos adatok alapján a jelenleg legfertőzöttebbnek tűnő Vas megyében a kijárási korlátozás május 1-i feloldásáig mindössze 14 esetet regisztráltak, az elmúlt két hétben azonban több mint hetvenszer ennyit. Nagyon hasonló a helyzet Nógrádban is: ott a nagy leállás végére 24 főig emelkedett a fertőzöttek száma, most az előző 14 napban azonban 816 esetet rögzítettek.

Bár ezekkel az adatokkal Vas és Nógrád eléggé kiemelkedik, de az elmúlt egy hónapban tartósan magas volt a népességarányos fertőzésszám Borsod-Abaúj-Zemplénben és Győr-Moson-Sopronban is. Veszprémben és Zalában pedig az elmúlt egy-két hét tendenciái aggasztóak némileg, az előző 14 nap adatai ugyanis arra utalnak, hogy gyorsulhat a járvány terjedése.

A hivatalos adatok alapján a legalacsonyabb átfertőzöttség Somogy és Tolna megyékben lehet. A főváros, ahol tavasszal a lakosságszámhoz viszonyítva is messze a legtöbb esetet regisztrálták, most ebből a szempontból csak az országos középmezőnyben van. (A grafikonon a nyilakkal vagy a legördülő menüben lehet váltani a kategóriák között.)...

VIDNYÁNYSZKY SZERINT ANARCHIA URALKODIK AZ SZFE-N, A HALLGATÓK CSAK SZABAD OKTATÁSRA ÉS AUTONÓMIÁRA VÁGYNAK

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2020.10.27.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében tartott vitát ma az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Szakbizottsága, az ülésen a meghívottak online vehettek részt. A kormány részéről György László, az ITM államtitkára, valamint Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök vett részt, az intézményt Upor László, volt rektor és Milovits Hanna hallgató képviselték.

Sabine Verheyen az Európai Néppárt képviselője a diskurzust azzal nyitotta meg: sok európai médiumban elhangzott már, hogy Magyarországon kritikus helyzet állt elő azzal, hogy a kormány meg akarja változtatni az intézmény struktúráját. Ezután röviden ismertette az elmúlt hónapok történéseit, a felszólalók pedig 4-4 percet kaptak, hogy ismertessék álláspontjukat, véleményüket.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Azóta a hallgatók két másik épületet is elfoglaltak, az egyetem Szentkirályi és Rákóczi úti épületét is. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején. A fejleményekről rendszeresen beszámolunk a Mércén, cikkeink itt olvashatóak.

„Kérdés, hogy érvényesül-e ily módon az oktatási függetlenség, az akadémiai szabadság? Súlyos a vád, mert ennek a megsértése az európai elvekkel szembe megy”

-mondta Verheyen...

UTAZÓS AMERIKAI HÉTKÖZNAPOK: WC- ÉS KAJAÜGYEK

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.10.27.


Egy héttel ezelőtt Nikiék társaságában nekivágtunk Amerikának, méghozzá nem is akárhogyan, hanem egy travel trailer segítségével. Az út első napjai nem kis kihívásokat tartalmaztak számukra…


„Kalandunk második hadiszállása Észak-Karolinában a Hutton Vineyard szőlészet&borászatnál volt. Malcolm igazán szívélyesen fogadott minket és tökéletes területet jelölt ki a travel trailerjeink számára. Érkezésünk után végre alaposan meg tudtunk futtatni gyereket, kutyát, macskát, meg ami még van...

Mint az előző bejegyzésemben említettem, ez egy boondocking (más neveken dry camping, backcountry camping, dispersed camping) hétvége volt.

Mielőtt elindultunk az előző kempingből, még ott leengedtük a fekete, majd a szürke vizet is a tartályokból, feltötöttük a tisztavíz-tartályokat. Ez nagyon fontos minden boondocking előtt, különben no kakipisi, no kézmosás, no mosogatás , és akkor a klasszikus értelemben vett fürdést nem is említeném.

Mondjuk imént említett tevékenységekkel természetesen egyébként is iszonyatosan csínján kell bánni, viszont dry camping során meg pláne, mert bizony a „fagyi” durván visszanyalhat, aztán amit lehúzunk az egyik lefolyón, visszapofázik ott, ahol legkevesbbé szeretnénk. (Magyarul akár térdig fostos lábbal lépsz ki a zuhanyfülkéből.)

Vízzel is nagyon kell spórolni, mert aztán úgy járunk, mint az egyszeri paraszt: ott állunk beszappanozva, víz meg sehol...

NYUGDÍJTERVEK VÁLASZTÁSOK ELŐTT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SIMONOVITS ANDRÁS
2020.10.22.


Sokan közelegni érzik a 2022-es parlamenti választást, például a kormány a 13. havi nyugdíj „visszaépítésével” kampányol. Az ellenzéki pártok is elkezdték szondáztatni nyugdíjterveiket. Egy demokráciában a pártok egymással versengenek, egy autokráciában az ellenzék csak a víz fölött szeretné tartani a fejét. Mint független szakértő a választási kampánytól függetlenül töröm a fejem, és politikai felelősség nélkül írom le gondolataimat. Ebben a cikkben megpróbálok a demokratikus ellenzéki pártok helyett gondolkodni. Eléggé távol lévén a választástól, nem félek attól, hogy politikai kárt okozok nekik, amikor burkoltan vitatkozom velük. Három dimenzióban fogalmazom meg javaslataimat: 1. Rugalmas korhatár. 2. Rövid távú korrekciók. 3. Nyugdíjreform
.

Rugalmas korhatár

Talán a legegyszerűbb intézkedés, amely megígérhető és győzelem esetén azonnal beváltható, a lefelé is rugalmas korhatár bevezetése. (Felfelé már jó ideje rugalmas a korhatár, csak kevesen tudnak róla, és alig élnek vele.) Ez a rendszer nemzetközileg elterjedt, majdnem domináns, és az egyéni választás szabadságával összhangban van. Azt hiszem, hogy a kormány irracionálisan ragaszkodik a merev korhatárhoz, miközben a Nők40 támogatásával ténylegesen visszatér a férfiénál alacsonyabb női átlagos nyugdíjba vonulási életkorhoz.

Az ellenzék javaslata a következő lehetne. A 2022-ben 65 évre emelkedő általános korhatár előtt maximum 3 évvel korábban, 20 éves szolgálati idő elérése után mindenki legyen jogosult előrehozott csökkentett nyugdíjra, de a korhatár előtti minden hónapért a 65 éves korban (azonos szolgálati idő után járó) nyugdíja 0,5 százalékáról mondjon le. Tehát például aki 62 évesen megy nyugdíjba, az 18 százalékkal csökkentett nyugdíjat kap – egész nyugdíjas életében...


ELLENÜNK CSELEKSZENEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.10.27.


Külföldön – tudomásom szerint a legtöbb országban, nem csak nyugaton – nem kell könyörögni a járvány regionális adataiért, azokat vagy az állami szervek vagy az egyes önkormányzatok közlik. Ha én most felmegyek a spanyol kormány honlapjára, esetleg az andalúziai tartományéra, vagy a helyi granadai lapok bármelyikének oldalára, akkor minden gond nélkül meg tudom nézni, mely városok és települések azok, amelyek a leginkább fertőzöttek. Az egyes gócpontok elhelyezkedése, a fertőzött idősotthonok és egyéb szociális intézmények minden akadály és probléma nélkül megkereshetőek. Nem kell senkinek sem könyörögnie az adatokért, hiszen mindenki tudja, hogy közadatokról beszélünk. Magyarországon más a helyzet, itt a kormány úgy bánik a járvánnyal kapcsolatos számokkal, mintha az csak is rájuk tartozna. Azokért könyörögni kell, de néha az sem elég, mert egyszerűen nem adják ki...

MÉSZÁROS LŐRINC EGYIK CÉGE ÉPÍTHETI 45 MILLIÁRDÉRT A SZERB HATÁRIG TARTÓ SZEGEDI VASUTAT

ORSZÁGSZERTE BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2020.10.27.


Tavaly 33,7 milliárd forint volt a V-Híd Zrt. bevétele, most csak a Szeged-Röszke vasútból többet kereshetnek majd: Mészáros Lőrinc cége építheti a Lázár János álmodta Szeged-Szabadka gyorsvasút hazai szakaszát.


120 kilométer/órás pálya, végig felsővezeték, 18 kilométernyi vasútipálya újjáépítés – tegnap hirdettek eredményt a Szeged-Röszke közbeszerzésen. A MÁV tenderére a V-Híd Építő Zrt., a Dömper Kft., valamint a Strabag Rail Kft. adott be érvényes ajánlatot. A közbeszerzést még januárban írta ki a MÁV, május 20-ig lehetett jelentkezni. A V-Híd Zrt. 44,8 milliárd, a Dömper Kft. 45,5 milliárd, míg a Strabag Rail Kft. 45,1 milliárd forintos ajánlatot adott.

A V-Híd Zrt. nyert, Mészáros Lőrinc cége építheti a vasutat a MÁV-nak. A Szeged-Szabadka vonalról éppen egy éve írtunk. Akkor már négy éve egyetlen vonat sem közlekedett arra, a MÁV adatai szerint a bezárás előtti években alig háromezren használták. Hat pár vonat zötyögött a két ország között, a Bajáig tartó meghosszabbított felújítást 2012-ben 66 milliárd forintra becsülték.

A Lázár János felügyelte projektnek hivatalosan 2022-re kész kellene lennie...

VIDNYÁNSZKY A BALOLDAL POLITIKAI KAMPÁNYGYŰLÉSÉNEK NEVEZTE A PÉNTEKI TÜNTETÉST

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2020.10.27.


A kuratórium elnöke állítja, politikai és nem szakmai vita zajlik az SZFE körül. Upor László és a hallgatói önkormányzat alelnöke szerint a kormány közvetlen beleszólást kapott az egyetem életébe.

Elbeszéltek egymás mellett a meghívottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult helyzetről rendezett európai parlamenti vitában. A kormány, illetve a kuratórium képviselője azt hangoztatta, hogy a modellváltás nem kevesebb, hanem több autonómiát biztosít a SZFE-nek, míg a túloldal kikényszerített és méltatlan átalakítást emlegetett, amely az intézményt megfosztja az önrendelkezésétől. Az eszmecseréhez hozzászóló baloldali és liberális képviselők osztották a tiltakozó tanárok és diákok álláspontját, egyedül az Európai Néppárt nevében szót kapott és a Fidesszel régóta szimpatizáló szlovén Milan Zver állt ki az Orbán-kormány mellett. 

Az EP Kulturális és Oktatási Bizottságában kedd délelőtt lezajlott bő egyórás videokonferencián György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Vidnyánszky Attila, az egyetem kuratóriumának az elnöke, Upor László, az intézmény utolsó rektora és Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat alelnöke kapott szót. 

Sabine Verheyen, a szaktestület német kereszténydemokrata elnöke a bevezetőben leszögezte: a parlament mindig is kiállt az oktatási függetlenségért és az akadémiai szabadságért. A vitában arra a kérdésre várnak választ, hogy sérülnek-e ezek az értékek Magyarországon a legfrissebb kormányzati döntések következtében...

A MAGYAR KLEPTOKRÁCIA A LEGSZEMBEÖTLŐBB EURÓPÁBAN

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.10.27.


Európa nagy részén a korrupció realitás. Közpénzeket térítenek el egyéni gazdagodás, illetve a hatalom bebiztosítása érdekében. Orbán Viktor a kleptokraták tipikus példája.

Miért jár tévúton a német rotációs EU-elnökség a jogállamiságot illetően? – teszi fel a kérdést az EUObserver című brüsszeli uniós hírportálon megjelent vendégkommentárjában Carl Dolan, a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézetének vezető tisztségviselője.

Rendszeresített a kapcsolat a politika és az üzleti világ között

A szerző az uniós források felhasználásával kapcsolatos tapasztalatokról azt írja, hogy néha rosszul költik el ezeket a pénzeket: a helytelen igazgatás, a pazarlás, a csalás és a korrupció elszívja a forrásokat onnan, ahol a legnagyobb szükség lenne rájuk, és a pénz vesztegetésre megy el, glasszékesztyűs üzletemberek és politikusok zsebébe vándorol. „Európa nagy részén ez a korrupció a realitás” – állapítja meg Dolan, hangsúlyozva, hogy nem néhány rothadt almáról vagy kártevő politikusról van szó, hanem arról: túlzottan is sok uniós tagállamban áll fenn rendszeresített kapcsolat a politika és az üzleti világ között, azzal a céllal, hogy közpénzeket térítsenek el egyéni gazdagodás, illetve a hatalom bebiztosítása érdekében.

Az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés képtelen kézben tartani a korrupciót

Az EUObserver vendégszerzője emlékeztet arra, hogy a korrupciót figyelemmel kísérő Transparency International legutóbbi értékelése hat EU-országnak – Bulgáriának, Görögországnak, Horvátországnak, Magyarországnak, Romániának és Szlovákiának – adott 50-nél alacsonyabb pontszámot, ami súlyos gondokat jelez. Hasonló egyébként a helyzet Argentínában, Belaruszban és Dél-Afrikában is.

Ami ezeket az egyébként sokban eltérő országokat összeköti, az, hogy a közintézményeik – nevezetesen az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés – képtelenek kézben tartani az elharapózó korrupciót. Ez azonban nem történelmi véletlen, hanem annak a tudatos politikának az eredménye, amely a hatalom független ellenőrizhetősége ellen irányul. Carl Dolan szerint az elmúlt években ezt a trendet felgyorsította a túlzottan pártszempontok szerint folyó politizálás, ami megfigyelhető Magyarországon, Lengyelországban és Romániában. Továbbra is Magyarország ügye a legszembeötlőbb az EU-n belül – teszi hozzá a cikkíró. Tíz éves szakadatlan uralma alatt a Fidesz kényszernyugdíjazott bírákat, sajátkezűleg kiválogatott utódokat ültetett a helyükre, és eközben gondoskodott arról, hogy a legfőbb ügyészi tisztségben, az országos bírói szervezetben és az állami számvevőszéken párthű emberek üljenek. A következmények jól láthatók. Az OLAF, az unió csalás elleni hivatala legutóbbi jelentésében ismét Magyarország került az élre az olyan vizsgálatok számát illetően, amelyek büntető eljárást, illetve más lépéseket indokolnak. Carl Dolan utal a New York Times egy évvel ezelőtti azon cikkére, amely szerint Orbán Viktor családtagjainak – köztük vejének – a gazdagítására térítenek el uniós támogatásokat. A cikk, amelyre Dolan írásában külön link mutat, kiemelte, hogy stadionépítésre ömlik a pénz, az egészségügy fejlesztésére pedig nem jut elég.

Az EUObserver vendégszerzője felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország ellen eljárást folytat a strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes ellenőrző testülete, mert nem fogadták meg azokat a kulcsfontosságú ajánlásokat, amelyek az ügyészeket és a bírákat védenék a politikai beavatkozástól. 

Az Európai Bizottság látja a problémát, de...

Mindezeket a problémákat jól á
tlátta az Európai Bizottság, amely két évvel ezelőtt azt javasolta: függesszék fel az uniós támogatásokat, ha egy országban jogállamisági hiányosságokat mutatnak ki - emlékeztet Carl Dolan. Érvelése szerint nem lehet megvédeni az EU költségvetését, ha a bíróságon bundáznak, és ha a rendőrség befolyásolható. Az uniós források biztonságára nézve az ellenőrizetlen végrehajtó hatalom jelenti a legnagyobb fenyegetést – állapítja meg. Sajnálatosnak nevezi, hogy az uniós tagállamok, a német soros elnökség vezetésével arra jutottak: az Európai Bizottság indítványa túlterjeszkedik a javaslattevő-végrehajtó testület hatáskörén. A tagországok csak abban az esetben lennének hajlandóak az EU-támogatások felfüggesztésére, ha jogerős ítélet mellett egyértelmű bizonyíték van a rendszerszintű korrupcióra. Holott – érvel Carl Dolan – a rendszerszintű korrupció éppen arra szolgál, hogy megakadályozza az ilyen ügyek eljutását a bíróságra. A német elnökség által tett változtatási javaslat talán abból indul ki, ahogyan a korrupciót német környezetben értelmezik, de ez az egész uniós eljárást hatástalanná, teljességgel használhatatlanná tenné. Orbán Viktor és más reménybeli kleptokraták alighanem dörzsölik a tenyerüket, az új uniós pénzeket várva – írja az EUObserverben a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézetének vezető tisztségviselője.

VAJON ELÉRI-E MÁR ORBÁN INGERKÜSZÖBÉT 737 HALOTT NÉGY HÉT ALATT?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.10.27.


A koronavírusgov.hu oldalon nap mint nap megjelennek a megelőző 24 órára vonatkozó járvány-adatok, ám kevés az olyan hivatalos összesítés, amelyből egyszerűen le lehetne vonni megalapozott következtetéseket. Az összes halott számát például ismerjük, ám heti vagy havi bontásban csak az tudja, aki utánaszámol. Pedig csak októberben, eddig 737 ember hunyt el a járványra visszavethető okok miatt. Mit is mondott Orbán Viktor másfél hónapja arról, hogy a halottak számát figyelik? Egy másik mellbevágó kiszámítható adat: az elhunytak egynegyede az átlagéletkor alatt veszítette el az életét. S mennyire hiteles egy olyan lista, amelyben az egyik elhunyt nőnek prosztata megnagyobbodást, egy férfinak pedig krónikus tüdőgyulladást írtak be alapbetegségként?


„Az már nagyon komoly dolog, hogy októberben, eddig – azaz egy nap híján négy hét alatt – összesen 737-en haltak meg Magyarországon a koronavírus-járvánnyal összefüggésben” – közölte némi számolgatás után a portálunkkal Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy olyan emberekről van szó, akik élhettek volna még, ha nem kapják el a fertőzést.

Hány halott éri el Orbán ingerküszbét?
...

MIÉRT HALÁLOSABB A KORONAVÍRUS VIDÉKEN, MINT A FŐVÁROSBAN?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2020.10.27.


Tavasszal Budapesten 50 százalékkal több COVID-fertőzött halt meg, mint vidéken, az őszi hullámban viszont négyszer annyi a vidéki halott, mint a fővárosi. Hogyan lett a koronavírus halálosabb vidéken, mint Budapesten? Mutatjuk.


A fordulat október hatodikán történt. Addig a fővárosban több volt a koronavírussal kapcsolatba hozható haláleset. Húsz nappal később viszont már 940 vidéki elhunyt volt, és 532 budapesti. Az eddigi legrosszabb halálozású napon a 48 halálesetből mindössze három volt fővárosi, 45 vidéki. Mi történt? Tényleg halálosabb ősszel a vírus vidéken, mint Budapesten?
...

MENSTRUÁCIÓS SZEGÉNYSÉG: MAGYARORSZÁGON IS SOK AZ ÉRINTETT, DE HIÁNYZIK AZ ÁTFOGÓ MEGOLDÁS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2020.10.27.


Magyarországon az iskolás lányok tizede nem engedheti meg magának a menstruációs termékek vásárlását hónapról hónapra, de becslések szerint akár a női lakosság harmada érintett lehet a menstruációs szegénységben. A probléma okairól, következményeiről és a lehetséges megoldásokról érintettek, pedagógusok, egészségügyi szakemberek és civil szervezetek munkatársai meséltek az Átlátszónak...

JÁRVÁNYÜGYI SZAKÉRTŐ: A REMDESIVIR HAZAI GYÓGYSZERVIZSGÁLATA ALKALMATLAN A GYÓGYSZER VIZSGÁLATÁRA

TELEX
Szerző: Dr. FERENCI TAMÁS
2020.10.27.


(A szerző klinikai biostatisztikus, orvosbiológiai mérnök, az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjának habilitált egyetemi docense. Az írás saját nézeteit tükrözi, nem hivatalos állásfoglalása az előbbi szervnek.)

Nemrégiben megkezdődött az egyik legígéretesebb koronavírus elleni gyógyszer, a remdesivir hazai gyógyszervizsgálata. Ez hatalmas, nemzetközi szinten is említésre méltó eredmény – nem csak a gyógyszer hazai legyártása, de önmagában a klinikai vizsgálat is. A tervek szerint kétezer beteget vonnak be a kutatásba. Érzékeltetni is nehéz ennek a súlyát: a világ egyik legnagyobb tekintélyű orvosi folyóiratában, a New England Journal of Medicine-ben pár héttel ezelőtt megjelent remdesivir-vizsgálat végleges eredménye, ami már most az egyik alapvető forrása az erről szóló tudásunknak, összesen 1062 alanyt vont be. A magyar vizsgálat ennek kétszeresét célozza meg.

Ennek megvalósítása rendkívüli siker lenne a hazai egészségügynek, és a magyar orvosi kutatásoknak is. Minden pátosz nélkül mondhatom, egy ilyen vizsgálat sikeres végrehajtása nem csak a kutatók, de érdeklődő laikusok százmilliói számára rakná fel Magyarországot a térképre. Szeretném, ha az olvasó megértené, hogy itt annál sokkal többről van szó, mint hogy a magyar betegek kezeléséhez jobb információnk lesz (pedig már ez is hatalmas eredmény): egy ilyen vizsgálat érdemben hozzájárulhatna az emberiség orvosi tudásához, mégpedig egy példátlan népegészségügyi jelentőségű kérdésben, és a mindennapi gyakorlatban közvetlenül hasznosítható módon. Nem tudom, ilyet magyar földön végrehajtott vizsgálat kapcsán milyen sűrűn lehet leírni.

Mindezek fényében különösen sajnálatos, hogy a vizsgálatot olyan módon tervezték meg, ami lényegében garantálja, hogy semmilyen használható információ ne derülhessen ki azokról a kérdésekről, amik a legfontosabbak lennének a remdesivir kapcsán.

Ez elég sokkolóan hangozhat első olvasásra, de ha ez így van, akkor kritikusan fontos, hogy erről a magyar közvélemény értesüljön.

A véleményem megfogalmazásához az európai gyógyszerhatóság kutatás-regiszterébe leadott rövid összefoglalót használtam. Hogy miért csak ezt a minimálisan kötelező közlendőt, és nem valamilyen részletesebb leírást? Nos, ezzel el is érkeztünk a problémák kezdetéhez…

TÖBBEN ÉLNEK ROSSZABBUL A JÁRVÁNY MIATT, MINT AZT AZ ADATOKBÓL ELSŐRE GONDOLNÁNK

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2020.10.25.


(A héten cikksorozatban foglalkozunk az idei Társadalmi riporttal. Az alábbi cikkünk a kötet Pandémia: egészségi, társadalmi és gazdasági hatások című fejezetét dolgozza fel, a fejezet már elérhető a Tárki honlapján.)


Látszólag nincs nagy baj a magyar munkaerőpiacon, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány 13,6 százalékkal ütötte le a magyar GDP-t a második negyedévben. Ha megnézzük a KSH heti monitorjelentésében a foglalkoztatottak és a munkanélküliek számát, úgy tűnik, hogy már jobban is áll a gazdaság, mint az év elején. Augusztusban újra több mint 4,5 millióan dolgoztak, ami jobb, mint a januári vagy a februári adat. A munkanélküliek száma pedig a januári 184 ezer főről augusztusra éppen 185 ezerre nőtt. Mintha össze sem zuhant volna közben a gazdaság, és folytatódnának a járvány előtti idők.

Ez jól hangzik, de egy tanulmány, ami a Tárki Társadalmi Riport 2020-ban jelent meg, közérthető módon mutatja be, hogy ennyire nem rózsaszín a helyzet. Palócz Éva és Matheika Zoltán a koronavírus-járvány itthoni gazdasági hatásait térképezték fel.* (Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója idén kétszer is megfordult a G7 podcastban).

Magyarország azok közé a szerencsés országok közé tartozik, ahol nem csak egy hivatalos adatforrásból tájékozódhatunk a munkaerőpiac alakulásával kapcsolatban. A munkaerő-felmérés (Labor Force Survey, LFS) a háztartások nagyobb, reprezentatív mintáján követi folyamatosan a főbb munkaerőpiaci folyamatokat, de a cégek járulékbevallásaiból (és az állami szervek nyilvántartásaiból) van egy másik mutató is, az intézményi statisztika. A munkanélküliség alakulásának követésére is van egy alternatív mutató a munkaerő-felmérés mellett: a magyar munkaügyi hivatal (NFSZ) vezeti a nyilvántartott álláskeresők listáját...

GULYÁS GÚNYOLÓDÁSA ÉS CINIZMUSA A DIKTÁTÚRÁK ELSZÁLLÁSÁNAK JELE, AMINEK MINDIG ROSSZ VÉGE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.10.26.


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget evzető miniszter jól tudja, hogy október 23-án nem a rezsim mellett, hanem ellene tüntettek Budapesten, méghozzá nagyon sokan és nagyon mély tartalommal. Gulyás elveszítette a rezsim létrejötte előtti karakterét, ahogy mindenki így jár, aki bármilyen diktátor szolgálatába szegődik és ott is marad. Egykori önmaga nagyon megvetné azt az embert, aki lett belőle, aki a rezsim intézkedéseit kiforgatva hamiskodik, és azon gúnyolódik, hogy az SZFE diákjai és támogatói az ő kormányuk ellenőrzését követeli vissza az átszervezés előtti állapot visszaállításának igényével.

Az SZFE “átszervezésnek” álcázott elfoglalása és szétverése, ideológiai átnevelőtáborrá züllesztése előtt nem az Orbán-rezsim által létrehozott állapotok uralkodtak, hanem a rezsim által megörökölt jogállami állapotok. A rezsim ezeket az általa megörökölt jogállami normákat szüntette meg, és ehhez ugyanúgy “alapítványosítás” módszerét alkalmazza, amellyel eltolja magától a felelősséget, de a saját maga által kinevezett és kontrollált alapítványok útján szállja meg azokat a civil intézményeket, intézeteket, egyetemeket, amelyeknek az alkotmányos autonómiáját felszámolja, és a rezsim hazug, beteg, keresztényfasiszta ideológiája és a rezsim elnyomása alá kényszeríti. Nem a rezsim volt az SZFE jótevője, de a rezsim szünteti meg az “átszervezés” hamis álarca alatt azt a normális állapotot, ami az államcsínnyel létrejött Orbán-rendszer előtt volt. Most derül ki, hogy az egy élhető, szabad ország volt.

Érdemes megismételni Gulyás vérlázítóan cinikus és alja szövegét az október 23-i tüntetésről: “Sohasem gondoltuk volna azt ugyanis, hogy egy elég belterjes balliberális klikk, az államot és a polgári kereszténydemokrata kormányt szeretné maga fölött felügyelőnek. És ha jól értem, akkor azért zajlanak tüntetések, hogy a korábbi rend álljon helyre és hogy ne egy független – mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes – alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány”.”

A színművészet és a filmművészet nagyjai, mesterei nem egy balliberális klikk, hanem autonóm alkotók, művészek, nem ideológiai kurzusok pártkatonái, akik nem a polgári kereszténydemokrata kormányt szeretné maga fölött felügyelőnek, mert elég felnőttek már ahhoz, hogy ne igényeljenek semmiféle felügyelőt maguk fölé, az autonóm és szabad művészet kormányzati felügyelete jogállami keretek között arra szorítkozott, hogy a feltételek biztosítása mellett biztosítsa magát az autonómiát, a függetlenséget és a szabadságot, hogy senki ne kezdjen “felügyelőt” játszani, mint a szándékosan ezzel a feladattal az SZFE fölé helyezett Vidnyánszky. Mellesleg, a szabad és autonóm művészekkel szemben helyesen állította fel kontrasztként a Magyarországon tévesen “kereszténydemokratának” nevezett antiliberális, keresztényfasiszta és antiszemita kormányzatot, mert ez a keresztényfasiszta uralom minden autonómia és szabadság ellensége...

A VÍRUS MINT TANÍTÓMESTER – ORVOSTANHALLGATÓK ARRÓL, HOGYAN ÉLIK MEG A JÁRVÁNYT

NÉPSZAVA
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2020.10.27.


Úgy vélik, ha a Covidról van szó, nem lehetünk elég óvatosak.


– Egyik este talán mintha kicsit fájt volna a torkom, de másnapra az is elmúlt. Így szinte tünetmentesen voltam vírushordozó, nem volt lázam, nem köhögtem, nem gyengültem le. Bánáti Bence, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvoskarának negyedikese ekképp összegezte, hogy szervezete könnyen legyőzte a koronavírust. A fogorvosnak készülő palotabozsoki diákról akkor derült ki, hogy vírushordozó, amikor a szeptemberi iskolakezdéskor átesett a karon kötelező teszten. Bence karanténnal kezdte a tanévet. Attól, hogy gondmentesen megúszta a betegséget, még nem becsüli le a vírust: – Nem jelent védettséget, ha valaki átesett rajta. Olvastam olyan esetről, hogy valaki elsőre gyorsan meggyógyult, aztán visszaesett és meghalt. A vírus gyorsan terjed, ez teszi veszélyessé, és nem igaz az a vélemény, hogy a COVID nem több sima náthánál. 

A pécsi egyetemen tanuló orvostanhallgatókat arról kérdeztük, hogy miképp élték meg a koronavírust és annak következményeit. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az orvosi pályára készülő korosztályt mennyire járja át az a szkepticizmus, ami a társadalom egészét jellemzi, ha szóba kerül a vírus és annak orvosi, illetve társadalmi kezelése. Négy hallgatót faggattunk, ám mivel ők gyakran beszélgettek, vitatkoztak társaikkal, tanáraikkal a vírushelyzetről, válaszaik némiképpen összegzik a kar hallgatóinak véleményét. 

A válaszok alapján a Pécsen tanuló orvosjelötek véleménye erősen egybecseng. A kérdezettek nem tudnak arról, hogy sortársaik között lennének olyanok, akik kételkednének a vírus létezésében és az általa okozott betegség veszélyességében. Ám attól, hogy komolyabbnak gondolják a betegséget, mint a szokásos influenzát, és féltik idősebb vagy más betegségtől szenvedő szeretteiket, nincs bennük rettegés. Biztosak abban: nem ez a betegség lesz az emberiség végzete. Úgy vélték, egy év alatt megtalálják a vírus ellen a vakcinát, ám félő, hogy a legyengült embereknek ezt kockázatos lesz beadni, ezért számukra ez sem jelent megoldást. Várható, hogy közülük sokan a járvány lecsengése után is maszkkal járnak majd egy tőlük idegen közösségbe. Sőt, azt is el tudják képzelni, hogy az egészséges fiatalok és középkorúak körében is megmarad bizonyos helyzetekben a maszkviselet...

KIHÍZTA MAGYARORSZÁGOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.10.27.


Napsugaras jó reggelt! Azt hiszem, ez az időszak nem fog bevonulni senki emlékkönyvébe úgy, mint amire jó visszagondolni. Ha kárörvendő geci lennék – ami vagyok egyébként, csak igyekszem titkolni – ez halmozottan elmondható a NER apróbb és nagyobb katonáiról. Most nem kimondottan a Színművészetit sikertelenül ostromló százezredes úrról beszélek, az ő nyomora nem annyira érdekel. Igaz, örömmel vetnék egy kósza pillantást Vidnyányszky Attilára, de ő olyan elánnal vágta bele a fejét a homokba, hogy legfeljebb a terjedelmes hátsóját lehetne csodálni, az pedig senkit nem érdekel. Nem erről, csak úgy spontán jut eszembe: szombaton extrasok tesztet végeztek valamilyen (általam) ismeretlen oknál fogva, lett is annyi fertőzött, hogy még talán Manyóka néni is felkapta rá a fejét Lábszag-alsón, két migránsos-megerőszakolós rettegés között. Úgyhogy vasárnap hirtelenváratlanul extra kevés teszt készült – kicsit több mint 10 ezer -, mégis sikerült 2316 fertőzöttet találni. Ez matematikailag azt jelenti, hogy az igazolt fertőzöttek arány bőven 20 százalék fölött van, a tesztelt kéménylakók között. Ha így haladunk, majdcsak meglesz a nyáj immunitás, bár nem emlékszem, hogy Cecília asszony mesélt volna ilyen törekvésről.

Teljesen elkószáltam a NER katonáktól, de elterelte a figyelmemet a buta vírus. Nade. Azt írja a 444.hu, hogy a dunaújvárosi kórház főigazgatójának nem annyira tetszik, hogy a kórház dolgozói közül többen Free Eü feliratot helyeztek el a profilképükön, ezért levelet írt az osztályvezető főknek (orvosoknak és nővéreknek), hogy ejnyemár. A 444.hu feltette a maga kérdéseit (melyekre valószínűleg a büdös életben nem kapnak választ), de nekem is lenne pár kérdésem. Honnan a bús francból tudja a főigazgató úr, hogy kinek mi van a Facebook profilján? Azt lesi? Megfigyeli a dolgozókat? Bele is ugat a magánügyeikbe, vagy csak perverz módon kukucskál? És ha azt írják a profiljukra, akkor mi a bánatos franc van? Tovább megyek. Ha valamelyik kórházi dolgozó azt írja a profiljára, akárhová, bárhová, hogy bukjon Orbán, akkor is mi van? Mi a cakkos, rongyba tekert köze van ahhoz a kórház főigazgatójának? Neki ahhoz van köze, hogy jól végezze a munkáját orvos, nővér, legyen minden, ami szükséges a gyógyításhoz. És ezen a ponton véget is ér a kórházigazgató hatásköre. Nem ugathat bele abba, ki mit csinál a kórházon kívül. Pont. Tudom, ez nálunk már fel sem tűnik, de ne legyen már természetes, hogy a munkáltató belepofázik a munkavállaló magánéletébe! Normális országban – ez kurvára nem Magyarország – olyan pert akasztanának a kórházigazgató nyakába, hogy belerokkan. Jogosan. Helyesen.

Állítólag a legnagyobb csendben, ám viharos gyorsasággal kirúgták a Puskás Akadémia igazgatóját. Ez itt most királyi többes, el nem tudom képzelni azt a helyzetet, hogy összeül valaki valakivel, és megbeszélik. Ki? Kivel? Orbán Mészárossal? Mészáros a volt vagy jövendő feleségével? Orbán Mészáros feleségével? Lévai Anikó Lölövel? Ráhel valamelyik Mészáros sarjjal? A saját férjével? Nagyjából ez, és ezek variációi léteznek akkor, ha a miniszterek elnöke közpénzből buheráltat magának a kert végébe stadion, akadémiát, kisvasutat, a falu gázszerelője pedig néhány év alatt milliárdossá hízik, hála a jóistennek, a szerencsének és Simicska Lajosnak, akiben nem bízott meg tovább Orbán. Így valahogy. Na szóval, kirúgták ezt az embert, aki nem tudom, kicsoda. És akkor most mi lesz? Az semmi, de ki a francot érdekel, hogy most mi lesz? Mert engem sokkal jobban izgat, eddig mennyi pénzt sikerült elbaszni a focira, ki és mennyit lopott belőle, és mikor kerül bíróság elé a komplett magyar politikai elit. Ez érdekel, de ez nagyon...

„VÁLÁMI VÁN”, DE VAN OKUNK AGGÓDNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.10.27.


A koronavírus-járvány második hullámának meredeken fölfelé futó ágában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere még október 21-én kijelentette, teljesen tervszerűen zajlik a betegek elhelyezése, a kórházakat pedig három fázisban léptetik be a védekezésbe. Október 25-én tovább is bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint, a tavaszi, minden intézményre kiterjedő 50 százalékos kiürítési szabállyal szemben, most kétségtelenül megpróbál tervezetten előrelépni e téren a kormány. Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértő úgy véli, miután a terveket nem mutatták meg, ezért nem lehet tudni, hogy miféle tervhez igazodnának. Az emberek meg fejetlenségről, akadozó. nem covidos betegellátásról hallanak.


Az elmúlt egy nap során, 2316 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és elhunyt 47 krónikus beteg, köztük egy 50 éves páciens is. Jelenleg 2602 embert ápolnak kórházban, és 233-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek a puszta tények. A számok nap mint nap változnak, és sajnos nőnek.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász azt mondja, a mai tudásunk szerint, a tavaszi, minden intézményre kiterjedő 50 százalékos kiürítési szabállyal szemben, most kétségtelenül megpróbál a kormány tervezetten előrelépni a járvány elleni védekezésben. A vírusfertőzöttek ellátásába szisztematikusan kapcsolja be a kórházakat, és annak függvényében minősít járványkórházakká újabbakat, hogy hányan szorulnak kórházi ellátásra, hányan kerülnek kórházba. Ez a fajta szisztematikusság valóban jobb, mint amilyen a tavaszi megoldás volt...

MÁR AZ EURÓPAI PARLAMENT KULTURÁLIS BIZOTTSÁGA ELŐTT AZ SZFE ÜGYE

168 ÓRA
Szerző: EURÓPAI PARLAMENT
2020.10.27.


A magyar egyetem ügyének kulcsszereplői kaptak meghívót kedd délelőttre.


Meghallgatja az SZFE-ügy kulcsszereplőit kedd délelőtt 10 és 11 óra között az Európai Parlament Kulturális Bizottsága. A bizottságban a fideszes Bocskor Andrea a magyar tag. Az ezen a linken élőben követhető meghallgatáson részt vesz Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök, György László államtitkár, Upor László volt rektorhelyettes és a diákok képviseletében Milovitz Hanna.

NEMCSAK A SZOCIÁLIS SZAKMA, HANEM AZ EGÉSZ TÁRSADALOM ÉRDEKÉBEN SZTRÁJKOL KEDDEN AZ ÁGAZAT

MÉRCE
Szerző: FERENCZ NORBERT
2020.10.26.


A szociális ágazat dolgozóinak küzdelme jelenleg nem oly látványos, és nem kap olyan figyelmet, mint pl. az SZFE hallgatóié és dolgozóié, pedig szakma- és jogtörténeti szempontból is jelentős évet tudhatunk magunk mögött.

A magyar állam folyamatosan szervez ki a szociális ellátások területén dolgozókat közalkalmazotti státuszukból, és teszi át őket főként egyházi munkáltatók kötelékébe, ezzel a munka törvénykönyve hatálya alá, miközben feladatuk továbbra is közszolgálati.

A privatizálás és az alacsony keresetek közepette az ágazat mégis igen aktív érdekképviseleti tevékenységet tudhat maga mögött, melyet – úgy tűnhet elkeseredésében – most egy online sztrájk meghirdetésével folytat...

„EGYRE KEVÉSBÉ FÉLÜNK, MERT ENNÉL FÉLELMETESEBB NEM TUD BEKÖVETKEZNI” (VIDEÓ)

444.HU
Szerző: SZÁSZ ZSÓFI
2020.10.26.- Hogyan élik meg az SZFE körüli csatározást az egyetemet blokád alatt tartó diákok?

- Az egyetem elfoglalásának estéjén Vilmos Noémi végzős színházi rendező szakos hallgató mondott beszédet. Akkor még azt gondolta, az SZFE ügye is elfelejtődik majd, és megy tovább az élet.

- Az október 23-i tüntetés napján követtük végig Noémit és hallgatótársait, akik meséltek az egyetemfoglalásról, a mélypontokról és arról, hogy hogyan tovább.

„NE KERESD A LOGIKÁT!” – JÁRVÁNYÜGYI VÉDEKEZÉS EGY MAGYAR ISKOLÁBAN

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2020.10.27.


Salgótarjáni diákok mesélték el lapunknak, milyen kaotikus helyzetet okozhat, ha felüti a fejét a koronavírus egy iskolában. A kormány az őszi szünettől vár megváltást, a szakszervezet szerint viszont számos európai országhoz hasonlóan itthon is digitális oktatásra lenne szükség a felsőbb évfolyamokon.KORÁBBAN A TÉMÁBAN:

Ami az iskolákban történik, sokkal inkább emberkísérlet, mint a szuperkupadöntő

"Október elején, miután egy diákról kiderült, hogy igazoltan koronavírus-fertőzött, az egész 7. osztály digitális oktatásra állt át. Ezt követően az egész osztályt letesztelték, és 12 gyerek tesztje pozitív lett, holott szinte mindenki tünetmentes volt."

Az eset, amelyről diákok számoltak be lapunknak, a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban történt, ahol a tankerület tájékoztatása alapján jelenleg 29 koronavírusos diák és két fertőzött pedagógus van, és három osztálynál van érvényben a tantermen kívüli digitális munkarend. És bár a tankerület szerint „a járványügyi hatóság megtette a szükséges intézkedéseket”, a tanulók elmondásából nem ez tükröződik.

A tucatnyi pozitív tesztet nem követte iskolabezárás, aminek gyorsan meglett a következménye: nem sokkal később a lapunkat először tájékoztató tanuló egyik osztálytársa is tüneteket mutatott, majd kiderült, hogy egyik hozzátartozója is elkapta a koronavírust. A diák másnap már nem ment iskolába, nem úgy számos társa, akik a tünetek jelentkezése előtt szoros kontaktban voltak vele.

"Az iskola vezetősége azt mondta, nem tudnak mit csinálni, ez nem az ő hatáskörük. Jobb híján annyit mondtak, hogy mostantól órákon is viseljünk maszkot. Hihetetlen frusztráltság volt bennünk, hiszen tudtuk, hogy meg kell várni a teszteredményt, majd a hivatalos döntést, de a napnál is világosabb volt, hogy mi a helyzet. Ezzel szemben mindenki csak annyit mondott: »Ne keresd a logikát!”«

– írta a diák.

Mire az említett tanuló tesztidőpontot kapott, addigra a vírus más osztályokban is felütötte a fejét. Amikor egy tizedikes fiatalról is kiderült, hogy fertőzött, az osztályát hazaküldték, és digitális oktatásra álltak át...

SZÓLAMNAK JÓ, POLITIKAI HÚZÁSNAK ÖNGÓL LENNE A FIDESZTŐL AZ ABORTUSZ SZIGORÍTÁSA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2020.10.27.


Nőjogi szempontból abszolút sereghajtó államokhoz csatlakozott Magyarország, amikor az Egyesült Államok kezdeményezésére aláírta az ENSZ többségével szembeszálló abortuszellenes nyilatkozatot. Miközben Washington kampánycélokra használja fel a témát, az már kevésbé egyértelmű, hogy a Fidesz-kormány mit nyerhet egy ilyen kiállással. Donald Trumpnál viszont szerezhetnek egy jó pontot.


Nem tervez szigorítást az abortusz törvényi szabályozásában a magyar kormány, csendben mégis vitatott kezdeményezéshez adta a nevét. Magyarország az Egyesült Államok meghívására nemcsak aláírója, hanem társkezdeményezője is lett a Genfi Konszenzus Nyilatkozatának (Geneva Consensus Declaration), amely a női egyenjogúság és egészség védelmének köntösébe bújtatva azt is kimondja:

nem létezik az abortuszhoz való nemzetközi jog.

A nyilatkozathoz való csatlakozásról korábban nem sokat kommunikált a magyar kormány, sőt, annak elfogadása után is mindössze Novák Katalin, frissen kinevezett családügyi miniszter osztott meg róla egy rövid posztot saját Facebook-oldalán. A csend azért is furcsa, mert amerikai részről is egészen magas szintű politikusok képviseltették magukat a koronavírus miatt csak online megtartott ceremónián. Az október 22-ei, másfél órásra nyúlt aláírási ünnepségen Alex Azar egészségügyi miniszter mellett Mike Pompeo külügyminiszter mondott beszédet...


BÁRHOVÁ IS NYÚL KARÁCSONY, MINDENHOL A NER-BE ÜTKÖZIK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.10.27.


Úgy tűnik, hogy megannyi vita és hányattatás után, elkezdődhet a Lánchíd felújítása. Persze, még semmi sem biztos, de van előrelépés az elrozsdásodott és ily módon a veszélyesség határára sodródott híd ügyében. Budapest előző vezetése tíz évig hezitált a felújításon, ám mostanra már csak a cselekvésnek van helye, mert a munka halaszthatatlanná vált. Jelen állás szerint négy cég adhat be ajánlatot, közülük három a NER-hez közelinek mondható, a negyedik az osztrák tulajdonban lévő Strabag.


Nem volt hiábavaló az elmúlt tíz év, legalábbis abból a szempontból, hogy a NER beágyazódott Magyarország mindennapjaiba, nem utolsósorban a gazdasági életbe. Ha az ember eldob egy követ, szinte biztos, hogy egy NER-közeli céget talál el, ami persze nem cél, különösen, ha a Lánchíd régóta esedékes és húzódó felújításáról van szó. Most mindenesetre úgy tűnik, hogy újabb akadály hárult el a munkálatok megkezdése elől: a kormány hajlik a Tarlós Istvánnak odaígért hatmilliárd forint kifizetésére, amennyiben a híd lezárása, vagyis a gyakorlati kivitelezés, nem tart 18 hónapnál tovább. És van még egy feltétel, jelesül az, hogy ez a pénz lesz a végső, vagyis, hogy a híd felújításának költsége nem drágulhat tovább.

Ez utóbbi meglehetősen rendszeridegennek tűnik, Magyarországon ugyanis alig akad olyan beruházás, amely menet közben ne drágult volna, akár a többszörösére is. Nyilván a Lánchíd felújítása esetében is nehéz lesz a költségek emelkedését megfékezni...

SZABAD SZEMMEL - "AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG JÓFORMÁN SZÓ NÉLKÜL ASSZISZTÁL A MAGYAR DEMOKRÁCIA FELSZÁMOLÁSÁHOZ" - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.10.27.


Euractiv


A magyar Helsinki Bizottság társelnöke megalkuvást vet az Európai Bizottság szemére, mert mint írja, az jóformán szó nélkül asszisztál a magyar demokrácia felszámolásához, pedig volna rá módja, hogy cselekedjen. Sőt, neki van leginkább lehetősége, hogy megálljt parancsoljon a folyamatnak. Kádár András Kristóf az Őrzők, vigyázzatok!” c. cikkben a Lex CEU, illetve a civil törvény példáján mutatja be, hogy Brüsszel ugyan kötelességszerűen az Európai Bíróság elé vitte mindkét ügyet, de sokra nem ment a szerződésszegési eljárással.

Az ítélet mindkét jogszabályt törvényellenesnek nyilvánította, de a Közép-Európai Egyetem ettől még aligha fog visszaköltözni Budapestre. Ami pedig a külföldi támogatást élvező NGO-k megbélyegzését illeti, az Orbán-kabinet a füle botját sem mozgatja a verdikt láttán, sőt! Több példa igazolja, hogy ugyanúgy alkalmazza a jogszabályt, mintha mi sem történt volna. Azaz a hatóságok követelték, hogy az uniós támogatások fejében a kérelmező csoportok jegyeztessék be magukat, mint amelyek a határon túlról kapnak apanázst.

A CEU kapcsán a jelenlegi kész helyzetet el lehetett volna kerülni, ha az EU az kéri, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel függessze fel a jogszabály alkalmazását. Ám valamiért sem a Juncker, sem a von der Leyen vezette testület nem tartotta szükségesnek.

Budapest és Varsó ellen zajlik az eljárás a 7-es paragrafus eljárás alapján, az időközben napvilágot látott jogállami jelentés pedig lesújtó képet fest mindkét országról. Elvileg a Bizottságnak ezek után élesen el kellett volna ítélnie mindkét kormányt, és lépéseket kellett volna tennie, de nem állt ki sem az EUB ítélete, sem az uniós alapok törvényes felhasználása ügyében.

Márpedig ez a hallgatás roppant mód zavaró, mert ugyan az Orbán-rezsim immár egy évtizede tudatosan számolja fel a fékeket és ellensúlyokat, Brüsszel mégis úgy ápolja kapcsolatokat vele, mintha mi sem történt volna. Pedig szó sincs arról, hogy a magyar vezetés véletlenül sértené meg az uniós jogot. Ilyen esetben az EU kezdeményezhetné az Európai Bíróságnál, hogy az szabjon ki kemény bírságot. Azon felül újabb szerződésszegési eljárást indíthatna, de mindenképpen átmeneti intézkedést kérve ott, ahol fennáll a veszély, hogy a késlekedés miatt jóvátehetetlen kár keletkezik. Továbbá oda kellene figyelnie, hogy Magyarország mennyire tesz eleget az EUB határozatainak.

CNN

Az amerikai kormánypárt kezd nagyon olyan lenni, mint a tekintélyelvű Fidesz, illetve a török elnök hasonszőrű pártja. Ezt a svéd Gothenburgi egyetem átfogó tanulmánya állapította meg. Azaz a republikánusok mind inkább feladják a demokratikus normákat és illiberális, populista vonásokat mutatnak az utóbbi néhány évtizedben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy semmibe veszik a politikai ellenfeleket, erőszakra buzdítanak és megszegik a kisebbségi jogokat. A folyamat különösen felerősödött azóta, hogy Trump beköltözött a Fehér Házba.

A Demokrata Pártnál viszont nem látni ilyen tendenciát, bár az is elmozdult populista, elitellenes irányba. A Köztársaság Párt ugyanakkor mára már nagyon különbözik az európai középerőktől és közeledik az autokrata mozgalmakhoz. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb, sőt mérgező az amerikai társadalom megosztottsága. Ennek oka, hogy a hatalmon lévő párt kész megtenni mindent saját céljai elérésére.

Az cikk, amelyet a tévé honlapján a tavalyi Trump-Orbán-találkozóról készült kép illusztrál, kiemeli, hogy a republikánusoknál már nincs meg az elkötelezettség a demokratikus szabályok tiszteletben tartására, ami nagyon veszélyes.

A vizsgálatot 169 országban végezték el és az eredmény az lett, hogy általános az eltolódás az illiberalizmus felé. Azaz a pártok már nem tartják annyira fontosnak a politikai sokszínűséget, befeketítik az ellenfeleket, figyelmen kívül hagyják a kisebbségi jogokat és szítják az erőszakot. És félő, hogy hatalomra kerülve beváltják szavukat, ami felgyorsítja a demokrácia lebontását.

Washington Post

A vezércikk szerint Trumpnak igaza van, mert nem tudja feltartóztatni a vírust, de egy jobb elnök azért képes volna rá. Pedig nem okvetlenül volt szükséges, hogy a ragály az Egyesült Államokban, a világ egyik vezető országában követelje a legtöbb áldozatot. Európát szintén próbára teszi a fertőzés, ám a földrész nem ül a babérjain, gyorsan reagál. A spanyoloknál rendkívüli állapotot hirdettek ki, a franciáknál meghosszabbították az éjszakai kijárási tilalmat, az olaszoknál este hatkor bezárnak a vendéglátóhelyek, a konditermek, uszodák, mozik, színházak pedig ki sem nyithatnak.

Ezzel szemben az USÁ-ban Trump a kampánykörúton arra panaszkodik, hogy a tévében mást sem hall, mint hogy így a covid, meg úgy a covid. Pedig a saját stábfőnöke is arra figyelmeztet, hogy az eszköz megvolna hozzá, ám az elnök nemtörődömsége folytán nem tudják megfékezni a ragályt. Idáig 225 ezren haltak bele a bajba, de amíg nem lesz meg az ellenszer, addig szélsebesen kell intézkedéseket hozni, ideértve az ideiglenes lezárásokat. Sokat segítene, ha az egész országban előírnák a maszk kötelező viseletét.

Ha sikerül lefékezni a vírus terjedését, a tesztelésre, a fertőzés útjának nyomon követésére és az elszigetelésre kell helyezni a hangsúlyt. Ehhez persze vezetőre, vagy ha úgy tetszik: egy másik elnökre volna szükség.

Die Welt

A koronavírus-fertőzés 2. szakasza megmutatja, hogy meztelen a király, azaz az osztrák kancellár, hiszen Ausztria szánkázik a káosz felé, és reszket a jövőtől az idegenforgalom, a miniszterelnök ugyanakkor egyre inkább tehetetlen. Pedig az első hullámban még erős emberként ünnepelték (Orbán Viktor pedig magyar szempontból kísérleti labornak nevezte az országot – a szerk. megj.) A politikus igazi terepe a kommunikáció, ha szövegelni kell, abban nagyon otthon van. Folyamatosan azt üzeni, hogy nem kell aggódni, rendben lesz minden.

Ez be is jött idáig, leszámítva, hogy az egész fertőzés gócpontja a tiroli síüdülőhely, Ischgl lett. Jelenleg viszont drasztikus emelkedik a betegek száma, ma már naponta 3 ezren kapják meg a kórokozót. Az irányítás ugyanakkor teljesen tehetetlen. A helyzet emlékeztet Németországra, mert ott is fenyeget, hogy a dolgok kicsúsznak a kormány ellenőrzése alól.

Ausztriában félő, hogy a kórházak nem tudnak megbirkózni a teherrel, a hatóságok utasításai ellentmondanak egymásnak, nem működik a hálózat a fertőzöttek számának nyomon követésére, az érintett minisztériumok teljesen más és más számokat tesznek közzé. Úgy hogy a kancellár a tegnapi nemzeti ünnepen annyit mondott: a helyzet rendkívül komoly és csak tovább éleződik. Mi több, újabb zárlatot helyezett kilátásba.

Közben a helyi önkormányzatok nem tudják, mitévők legyenek, mert föntről folyamatosan egymásnak ellentmondó utasításokat kapnak. A dolgokat csak tetézi, hogy a néppárti vezetés alatt álló egészségügyi tárca a szociáldemokrata tartományfőnököket időnként nem tájékoztatja, csak a sajátjait. Vagyis kicsinyes torzsalkodás tört ki pártalapon. Miközben az egyik felkapott síközpontban a liftnél nem viselnek maszkot a tömött sorokban várakozó emberek. A kormány igyekszik megmenteni az idei téli idényt, hiszen nem kis pénzről van szó. Ha megint elmaradnak a vendégek, az katasztrofális lenne gazdaságilag Tirol, Vorarlberg, Salzburg vagy Karintia számára.

Der Standard

Paul Lendvai úgy látja, hogy az abortusz gyakorlati betiltásával Lengyelország menetel vissza a múltba, de igazából képmutató és gyáva, amit a PiS művel. Merthogy Kaczynski változatlanul igyekszik éket verni a társadalomba, miközben nem kíván nyilvános vitát folytatni a kérdésről és próbálja elterelni a figyelmet az egyre terjedő járványról. A lengyel nők közül évente nagyjából 100 ezren vetik alá magukat magzatelhajtásnak, vagy illegálisan, vagy külföldön).

Az ország erős embere öt éve Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének számít, hogy az EU illiberális, nacionalista és vallási választóvonalak mentén alakuljon át. Ám a magyar vezetővel ellentétben az újdonsült lengyel miniszterelnök-helyettes nem pénzsóvár, cinikus politikus, aki csaknem abszolút hatalmat élvez, hanem a háttérből mozgatja a szálakat. Egyedül élő aszkéta, nemzeti küldetéstudattal.

Fanatikus kulturkampfja a nemi kisebbségek jogai, a bíróságok függetlensége és a média szabadsága ellen, széttagolja a társadalmat. Az ország a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság listáján 2015 óta a 18-ról a 62. helyre zuhant vissza. Változásra nemigen lehet számítani, amit bizonyít, hogy az új kormányban olyasvalaki kapta meg az oktatási tárcát, aki hallani sem akar a melegek vagy más kisebbségek egyenlő jogairól.

Guardian

Európában jelentősen gyengült a populisták népszerűsége, ezt állapította meg a YouGov 8 országban végzett közvélemény kutatása. Politológusok meglepetéssel fogadták, hogy ennyire visszaesett a demagóg pártok támogatottsága, ám azt elsősorban a koronajárványnak tulajdonítják, és úgy gondolják, hogy ezek az erők újra megerősödhetnek, amikor a válságkezelés során a gazdasági szempontok kerülnek előtérbe. Az Amszterdami Egyetem egyik professzora úgy érzékeltette a helyzetet, hogy a járvány olyan mint egy vulkán: kitört, és keményen érintette a populizmust, ám termékeny talajt jelent annak számára a jövőben.

Mindesetre a populista pártok taroltak az utóbbi 20 évben: Salvini, Le Pen és Orbán vezérletével 7 %-ról 25 %-ra jöttek fel a nemzeti választásokon és kormányra kerültek csaknem egy tucatnyi európai országban. Ám jelenleg a briteknél, dánoknál, franciáknál, németeknél, olaszoknál, lengyeleknél, spanyoloknál és svédeknél az eddiginél kevesebben értenek egyet alaptételeikkel. A dánoknál a visszaesés 11 %-os, a lengyeleknél 4 %-ot tesz ki.

Ugyanakkor 7 országban 60-74 % továbbra is úgy véli, hogy a „nép akaratának” kell érvényesülnie. Ráadásul a 2. hullámban újra nagy erővel terjednek az összeesküvés elméletek, a társadalmak mind inkább megosztottak a hatalom által alkalmazott intézkedések ügyében. Márpedig ez remek alkalom a populisták számára, hogy visszaszerezzék korábbi pozícióikat. Kapóra jön nekik az is, hogy bevándorlás továbbra is lényeges kérdés marad.

Euractiv

A klímavédelemért felelős bizottsági alelnök bejelentette, hogy az EU nem áll útjába, ha valamely tagállam úgy dönt, hogy új atomerőművet kíván építeni. Vagyis szabad utat ad pl. Lengyelországnak és Csehországnak. Timmermans azonban arra figyelmeztetett, hogy ugyan a nukleáris energia nulla széndioxid kibocsátással jár, ám a technológia sok-sok évtizedre szólóan hatalmas kiadásokat követel, azon felül gondoskodni kell az elhasznált hasadóanyag tárolásáról és az urániumot importálni kell.

Ezzel együtt ha valamely ország rászánja magát új reaktorok telepítésére, akkor Brüsszel nem gátolja meg, hogy a beruházást állami forrásokból fedezzék. A politikus ugyanakkor azt mondta, hogy az érintett kormányoknak teljes egészében racionális alapon kell meghozniuk a döntést, alaposan mérlegelve a számokat. Hiszen a következmények a beruházás teljes életciklusára szólnak.

A jelentés megjegyzi, hogy az unióban egyre több szél-, illetve naperőmű épül, az áramtermelés azonban még mindig csupán 15 %-ban támaszkodik megújuló forrásokra. Az atomerőművek pedig a villany 27 %-át állítják elő.

Reuters

El akarja adni magyarországi leányvállalatát és többi kelet-európai érdekeltségét a holland Aegon biztosító, miután már két éve kiszállt a cseh és a szlovák piacról. Ezt két bennfentes közölte, névtelenséget kérve. A cég, amelynek új igazgatója azt ígérte, hogy felülvizsgálja a külföldi üzleti stratégiát, ily módon kíván megbirkózni a járvány következményeivel, miután bevételei erősen visszaestek.

A magyar és a lengyel, román és török pozíciók feladása nagyjából 650 millió eurót hozna a konyhára. A vevő az lehet, aki egyfajta árverés formájában a legtöbbet ígéri. A lebonyolításban a JPMorgan működik közre. Az érdeklődők között van a holland NN, a belga KBC és a német Allianz.

Süddeutsche Zeitung

A tomboló magyar kulturkampf, azon belül az SZFE körüli küzdelem lesz a téma holnap a passaui Európa-heteken, ezért felkérték Bagossy Lászlót, az egyetem volt tanszékvezetőjét, valamint Ladányi Jakab diákot, hogy a zoom segítségével számoljanak be a helyzetről. A beszélgetés házigazdája, Stephan Ozsváth lesz, aki éveken át dolgozott az ARD bécsi regionális stúdiójában. (A linket vagy a fesztivál honlapjáról lehet letölteni - www.ewpassau.de -, vagy kívánságra e-mailben megküldik: ew@ew-passau.de.)

SZARNAK, BAJNAK, KÖZÉRDEKŰ ADATNAK NINCS GAZDÁJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.10.26.


...a rendőrség sem hajlandó közölni a Szijjártó nevű luxusjachtos moralitás rendőrségi VIP-helikopterezésének költségét. Végül is csak KÖZÉRDEKŰ adatokról van szó, és egy unortodox, talpig jogállamban ez pontosan azt jelenti, amit: a köznek semmi köze ahhoz, hogy mire költik a pénzét. Igen, a kéményen csodálkozó proletárnak kutyakötelessége vallomást tennie a NAV-nak minden pénzéről, bevételéről, jövedelméről, amihez remélhetőleg tisztességesen jutott hozzá, miközben a fideszes államnak és mindennemű leágazásainak nem kutyakötelessége közölni, hogy mire mennyit költött a közösből azért, hogy miniszterek napi X darab propagandavideót készíthessenek arról, hogy X darab különböző helyszínen ég a kezükben a szalagátvágó olló. Legyen elég annyi, hogy a helikopterek üzemeltetési költségét nem a megtett kilométerek, hanem a repülési idő alapján tartják számon. Ez a válasz. Tehát büszke mimagyaroknak nem kell tudni, Szijjártó mennyit helikopterezett el, más kormánytagok milyen útvonalakon mennyit helikoptereztek el, viszont a Belügyminisztérium és az ORFK is kikéri magának, hogy ők ilyen típusú adatokat kezelnének. Mint oly sok más esetben, itt is felmerül, hogy ki a tököm kormányozza ezt az országot, ki tartja számon a közérdekű adatokat, ki felel itt érdemben bármiért is, ha sem a rendőrség, sem a belügyminisztérium nem tudja megmondani, hogy a rendőrség tulajdonában álló gépek üzemeltetése mennyibe kerül.

Csoda-e ezek után, hogy L. Simon László fideszes országgyűlési képviselőnek és kultúrembernek halvány fingja nincs arról, hogy a felesége két darab cége (az egyikből L. Simon korábban kiszállt, a másikban viszont ő is tulajdonosként szerepel) összesen 135 millió forint uniós támogatást kaptak idén? Hát honnan a büdös francból tudná? Miért? Mészáros Lőrinc tudja, hogy mikor melyik cége éppen hány milliárdos közbeszerzést nem tudott visszautasítani? Akkor meg L. Simon honnan tudná, hogy a hites neje cégei mennyi uniós közpénz útjából nem tudtak félreállni? És nem elég, hogy az egész fideszes udvartartás egész pereputtya szügyig áll az ilyen-olyan-amolyan KÖZpénzekben, de még ők vannak megsértődve, amikor ez kiderül. L. Simonnak nincs arról információja, hogy a felesége két cége, amiből ez egyikben ő is tulajdonosként szerepel (!), kapott uniós támogatást. A főnökéhez hasonlóan ő sem foglalkozik pénzügyekkel, ő nem kapott és nem is igényelt támogatást, oszoljunk szépen. Majd jön a drága neje, közli, hogy ami a hivatalos kormányzati honlapon szerepel, az nem is úgy van, és kikéri magának, hogy ő nem közszereplő, így a jövőben ne tőle kérjenek információkat...