2016. december 16., péntek

MINT SZENT MÓKUS FENN A FÁN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.12.16.


Zánka is egyházi kézbe került, nemmellesleg a több, mint ötmilliárd forintos költségvetésű gyermeküdültetés is.
Természetesen alapítványi vagyon lesz belőle, a Szeged-Csanádi Egyházmegye alapítványának tulajdona.A januárban létrehozott Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Közalapítvány alapítójaként jegyzett Hunguestnek még tulajdonosai voltak a szakszervezetek is. Júniusban viszont az alapító átruházta jogait a Szeged–Csanádi Egyházmegye szervezetére, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóra.Az egyházmegyét Orbán haverja, a stadionépítő püspök, Kiss-Rigó László irányítja, így a Szent Ágota alapítványban is érvényesül a befolyása, mely az Erzsébet a stb. alapítvány vezetőit nevezi ki - például olyan szakembereket, mint Deutsch-Für Ágnes Saroltát, Tompika második feleségét.3200 fős szálláskapacitásával Zánka Közép-Európa legnagyobb üdülő- és sportközpontja. 210 hektáros parkosított környezettel, hosszú, egybefüggő balatoni partszakasszal, rendezett stranddal és szépen felújított épületekkel rendelkezik, valóságos ínyencfalat egy turizmusban utazó, saját lábain szilárdan álló, feltörekvő szakembernek.Ha nem ma, hát majd holnap, attól jó, ha valaki fiatal, hogy van ideje kicsit várni...

Az sem mindegy, hogy kinek a kezében van a gyermeküdültetés, hiszen hiába akarunk jó magyar embert és jó keresztényt/keresztyént nevelni a nebulókból, ha a nyári szünetben elhanyagolják a miselátogatást, az istentiszteletet is ellógják, oda az ideológiai nevelésbe fektetett tetemes energia, pogány kozmopolita lesz belőlük, vagy betérnek a tuggyukkikhez, az Isten se menti meg őket ettől a veszélytől.
De ez csak az egyik fele a dolognak, amiért a katolikus egyház ismét lenyúlhatott egy jelentősebb vagyont, a fő ok bizonyára a nagy hozzáértés a gyermekekkel való foglalkozás terén.
Igaz, gyermekmozgalom létrehozására huszonöt év is kevés volt nekik, a cserkészek például leginkább jelmezbál szereplői koszorúzások alkalmával, de ezt bőségesen ellentételezi az atyák által ölbe vett gyermekek száma.
Nem szólva az egyház szociális érzékenységéről, de hát ne is firtassuk ezeket a dolgokat, sok értelme nincs...

HALDOKLIK AZ EGÉSZSÉGÜGY - INTERJÚ SÁNDOR MÁRIÁVAL

LIBRARIUS BLOG
Szerző: L. Horváth Katalin
2016.12.16.


"Mi takarítjuk a hullákat utánatok, etetjük az éhezőket, ruházzuk a ruhátlant, és karácsonyra a családjaink hazavárják a külföldön dolgozó rokonokat, akiket ti űztök el innen. (A magyar nővéreket hazaengedik Németországból az ünnepekre! Ennyire meg vannak becsülve!) Ez a mi Magyarországunk!

De egyszer nektek is eljön az elszámoltatás ideje, és nem vihetitek magatokkal a földön gyűjtött kincseket. Egy kórház mosdójának hideg kövén egyedül találjátok magatokat, míg bent az őrületben melegszívű nővérek nyújtanak segítő kezet azoknak, akiknek ti soha nem nyújtottatok".

Sándor Mária

Néhány napja hírt adtunk Weiler Péter Dél-pesti (a nép ajkán dél-tepsi) Kórház előtt tartott performanszáról. A képzőművész több fórumon is egy könnyen hullazsákká alakítható kórházi pizsamában hívta fel a figyelmet az egészségügy tragikus helyzetére.

Megkerestük a fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Máriát, aki közel két éve küzd a tisztességes magyar ellátórendszerért:

– Mikor kezdődött a ,,fekete ruhás nővér” története?
− 2015. február 11-én készült az első RTL-riport, de annak volt előzménye: írtam Orbán Viktor miniszterelnöknek, Áder János köztársasági elnöknek és Balog Zoltán EMMI-miniszternek. 2014 novemberében kezdtem el kihordani a leveleket, majd körülbelül hat hét után megjöttek a válaszok. Áder János levele döbbentett meg legjobban. Azt írta, hogy neki nincs kompetenciája intézkedni a magyar egészségügyben. Az ország első emberének nincs kompetenciája! Ekkor kerestem meg a médiát, hogy érdekli-e őket, hány órát dolgozik egy nővér, és ebből mennyit fizetnek ki − egy  állami intézményben. Döbbenten állt – és áll a mai napig – mindenki a történtek előtt. Én akkor biztos voltam benne, hogy az intézmény igazgatója mellém áll, és azt mondja: nincs elég nővérem, ezért szám feletti túlórában dolgoznak a nővéreim, és nincs pénz kifizetni őket. Akkor úgy gondoltam, de ami történt, az az egész magyar kormányzást tükrözi. Azt mondta: a nővérke nem jól értesült! Holott nem értesülés kérdése volt, hanem tény, amit a beosztás és a bérpapírok közötti különbség egyértelműen mutatott. A következő hónapban majd’ háromszázezer forintos fizetést kaptak a kolléganők, mert azt, amit ,,a nővérke nem jól tudott”, hirtelen kifizették. A túlórákat és egyéb tévedéseket. Mindebben a kórházi vezetés szándéka mutatkozik meg, az, hogy hogyan képviseli a dolgozói – és ezáltal a betegei – érdekeit. És a folyamatos megfelelés ,,fölfelé”, a kormányzat felé. A ,,nincs itt baj” kommunikáció.  Saját kicsinyes érdekeiket képviselik, saját széküket és beosztásukat, a kollégák, a beosztottjaik és betegek érdekei helyett.
Azóta egy tapodtat sem léptünk előre, pedig az ellátórendszer napról napra romló állapota emberéletekbe kerülhet, sőt kerül is. Attól, hogy nem vallják be, még minden közegészségügyi alkalmazott és beteg tudja, hogy így van.

– Abszolút!

Működésképtelen és elembertelenedett a rendszer. Naponta történnek tragédiák:

Túlélőtúra stroke-kal a magyar egészségügyben Egy idős, stoke-os beteget orvosi ,,kérésre” a saját, szintén idős hozzátartozója szállított egyik kórházból a másikba: ,,Tárnokról beautózott a fővárosba, kapott egy kétkerekű betegszállító járgányt, ebbe beültette a beteget, majd nedves fürdőlepedővel óvatosan kipányvázta a fejét, hogy miközben tehetetlenül ide-oda billen, ne károsodjon. Az otthonról előrelátóan elhozott gurtnival odakötözte a testét a kocsi szakadt háttámlájához, végül a lábait a fürdőköpeny övével rögzítette”. Egy eset a sok közül. (168ora.hu)

Nézzük a valóságot: minimális béremelést sikerült kiharcolni az egészségügyi dolgozók szűk rétegének. Igenis, ez a mi eredményünk, mert ha mi nem húzunk fekete ruhát és nem demonstráljuk a tragikus helyzetet, a mai napig ülne a kényelmes székében mind a szakszervezet, mind a kamara. Ők ezt a ,,hullámot lovagolták meg”, és pozícionálták magukat. A részleges béremeléssel...

ERRE A FILMRE VÁRTUNK SZÁZ ÉVE

INDEX CINEMATRIX BLOG
Szerző: INKEI BENCE
2016.12.16.Születtek ugyan népszerű és jól sikerült első világháborús filmek, de minden ilyenre tíz második világháborús jut, ami pedig a magyar filmgyártást illeti, még durvábbak az arányok. Mára elfeledett, harmincas évekbeli műveken kívül gyakorlatilag nincsenek első világháborús filmjeink, maximum háttérsztoriként jelenik meg. Lásd például az Ének a búzamezőkrőlt, amely még nem lesz attól első világháborús film, hogy a férfi főszereplő az orosz frontról tér haza.

Grünwalsky Ferenc Utrius című filmje sem igazi háborús film, inkább háborúellenes parabola. De tud bárki mondani olyan magyar, első világháborús filmet, amiben valódi harci jelenetek is voltak, és komolyan is lehetett venni? Készült rendes film Przemyśl ostromáról? A piavei csatákról? Vagy éppen a szerb hadifogságba került, majd Szardínia szigetére szállított osztrák–magyar katonák halálmenetéről? Mintha ezek a sok-sok magyar áldozatot követelő hadi események ma már senkit nem érdekelnének.

Éppen ezért rengeteg kihasználatlan lehetőség rejlik a témában, és pont ideje volt tehát, hogy készüljön végre egy teljes egészében az első világháborút megidéző film – kár, hogy ez is csak tévéfilm, pedig a Szürke senkik tényleg megérdemelt volna egy komolyabb produkciót.

A berni követ és a Félvilág című tévéfilmeket is jegyző Köbli Norbert forgatókönyvéből az elsőfilmes Kovács István rendezett filmet, melyet december 16-án (22 órakor) mutatnak majd be a Duna tévén, de remélhetőleg a csatornáénál szélesebb közönséghez is eljut. Mert tényleg megérdemli.

A Szürke senkik öt katona történetét meséli el, akik az olasz fronton harcolnak az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében, és akik egy veszélyes felderítő akcióra indulnak az ellenséges vonalak mögé.


Kevés szereplő, nincsenek tömegjelenetek, mégis borzasztó jól működik háborús filmként, a hibái ellenére is.

De kezdjük inkább az erényeivel. A film nagyon hamar be tud szippantani, ami köszönhető az alapszituációnak is: ellenséges területen vagyunk, bármelyik pillanatban történhet valami baj. A rendező jól is aknázza ki ezt, és végig izgalomban tartja a nézőt, még akkor is, amikor csak érdektelen dolgokról beszélnek a katonák a tűz körül kuporogva. A harci jelenetek különösen erősek, realisztikusak, ami magyar filmtől tényleg szokatlan. És pontosan kiderülhet belőle, mennyire nem hősies és férfias hecc a háború, ahol nincsenek hősök, csak szerencsések és túlélők vannak.

A szereplők közül is a hivatásos katona, Fodor őrmester (Trill Zsolt) az egyetlen, akit még érdekel a háború kimenetele, a többiek csak egy darabban haza akarnak kerülni. Van köztük román, osztrák és magyar, mindannyian értenek németül és magyarul, és ez már indok arra, hogy valamiféle bajtársiasságot is érezzenek egymás iránt. És van a főszereplő (Kovács S. József), a naiv szegedi tinédzser, aki még Isonzónál is képes azt mondani, hogy ő a hazáját védi, és aki egy galambot sem bír megölni...


TÍZEZER MENEKÜLT GYEREKNEK VESZETT NYOMA

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: Szekeres Zsolt
2016.12.16.


A képen egy szíriai menekült kislány látható...
Hivatalos becslések szerint 2015-ben tízezer kísérő nélküli kiskorúnak veszett nyoma Európában. Nagy felelősségünk van abban, hogy a gyerekekkel valóban gyerekekként bánjunk, máskülönben könnyen cinikus bűnözők kezébe lökjük őket.
Október végéig idén 8026 gyerek adott be menedékkérelmet Magyarországon, közülük 1202-en kísérő nélküli kiskorúak voltak, vagyis olyan gyerekek, akik szüleik vagy más felnőtt nélkül kényszerültek elhagyni hazájukat. A statisztikák alapján a menekülők közel harmada gyerek, akiknek többsége fiatalabb, mint 14 éves.

Családtól elszakítva


A kísérő nélküli kiskorúak ellátása Magyarországon – a jogszabályok szintjén – európai összehasonlításban is kiemelkedő. Így fordulhat elő, hogy az integrációs szerződés idei eltörlése óta az övék az utolsó olyan csoport, amely még a menekültként vagy oltalmazottként való elismerés után is számíthat a magyar állam segítségére.

Ha egy menedékkérőről bebizonyosodik, hogy kísérő nélküli kiskorú, akkor őt Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a menedékjogi törvény alapján a fóti Károlyi István Gyermekközpontban helyezi el. A gyerekeknek a gyámhivatal gyermekvédelmi gyámot rendel ki, akinek az a feladata, hogy végigkísérje az eljárást és védelmezze a kiskorú gyermek jogait.

A kísérő nélküli kiskorúak ügyében a menekültügyi eljárást soron kívül kell lefolytatni, amelynek nem szabad a gyermek jogait sértenie. Ez egy nehéz feladat, mert az eljárásnak egyszerre kell gyorsnak és gyermekbarátnak lennie, vagyis alkalmasnak kell lennie arra, hogy a gyermek mindenek felett álló érdekeit érvényre juttassa és lehetővé tegye, hogy minden lényeges körülményre fény derüljön.

A BÁH ügyintézőinek más szempontokat is figyelembe kell venniük a döntéskor, mint amikor felnőtt menedékkérő ügyében járnának el. A kiskorúakat például az embertelen bánásmód veszélyén túl akkor sem lehet visszaküldeni származási országukba vagy más államba, ha ott nincsen működő gyermekvédelmi rendszer, amely képes lenne garantálni biztonságukat és jogaik érvényesülését...

TOVÁBBI ADALÉKOK ORBÁN LEGYŐZÉSÉHEZ

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.12.16.Kevés a polgárokhoz meg a középosztályhoz szólni, ezek pártjává válni, hanem azokhoz is kell, akik ezek közé akarnak tartozni. Éspedig a dolgozókról beszélek (mivel munkásosztály nincs, nem így fogalmazok, de fogalmazhatnék), akiknek egy jól működő kapitalizmus munkahelyet, létbiztonságot és méltóságot hoz, és mivel ezeknek nincs képviseletük, nyugodtan össze lehet kötni a munka, a piac és a tulajdon lehetőségeit egy kapitalista programban. Én nem is nagyon helyeznék mást egy Orbánnal rivalizáló narratíva középpontjába, Ez bőven eléggé megkülönböztet egy jobboldali pártot, szól a baloldali (szoci & Co.-ban csalódott) kétkezi dolgozó rétegekhez, a fehérgalléros alkalmazottakhoz és a KKV tulajdonosokhoz. A jobbközép programnak priméren gazdasági programnak kell lennie, nem kell közvetlenül foglalkozni a szimbolikus kérdésekkel, és a kapitalizmushoz fűződő általános érdeket kell hangsúlyoznia egy autonóm (állami gyámság alól kikerülő) társadalomban, ebben találhat keretet magának egy a maitól teljesen eltérő társadalmi vízió és politikai logika.

Ez az elgondolás egy megkülönböztető értékstratégiát takar -- csak nem a szokványos szimbolikus értékekkel az élén, amelyeket a Fidesz hatékonyan ural. Újrakeretez, felülírja a mai uralkodó politikai narratívát, és ez a lényeg. Nem reaktív. Azzal, hogy gazdasági érveléssel megtámogatja a legfontosabb hiányzó láncszemét a magyar modernizációnak: a kapitalizmusban való egyetértést, és ezt úgy teszi, hogy teljesen máshogy keretezi a szemben álló táborokat is (értékteremtés vs. NER), megteremti egy új politikai súlypont létrehozásának lehetőségét -- éppen a hagyományos szimbolikus politizálás és narratíva felülírásával. Ez kulcsfontosságú, mert ha nem történik meg a hatékony újrakeretezés, a víziód nem lehet vonzó, és meghalsz, mielőtt kilépnél a színre, mert csak alkalmazkodni fogsz továbbra is a mások (a NER) játékához.

Amit most Orbán hadovál a középosztály 2017-es lázadásáról (ami valójában a propagandával áthatott állami osztozkodás lesz egy erkölcsileg szétesett, ezért kiutat kereső szavazóbázis megtartására), az nem versenyképes már azzal az új -- jótékony -- polgári populizmussal, amit itt javaslok. Orbánt már nem a középosztály tartja a felszínen, hanem a titkosszolgálatok és a velük egyeztetett ideológiai és PR-agresszió. Az csak egy újabb hiba, ha bárki azt hiszi, és ezzel eleve leteszi a fegyvert Orbán előtt, hogy Trump győzelme jótékony változást hoz majd a parazitizmus és a társadalom kivéreztetésének globális megítélésében, és ez erősíti majd Magyarország -- mint a parazita és a társadalmat kivéreztető uralkodó réteg korlátlan működési terepének -- helyzetét. A tőkeszegény és kiszolgáltatott Magyarország nem erősödni, hanem gyengülni fog a várt protekcionista és antiglobalista fordulattal. A parazita réteg persze egy darabig még erősödhet, de aki még mindig nem tudja a két érdeket -- az Orbán-klánét és az országét -- megkülönböztetni egymástól, az meg is érdemli a sorsát...

IGAZSÁGTÉTEL ÉS KÁRENYHÍTÉS - A HAZA MINDIG EGYSZERRE VAN KORMÁNYON ÉS ELLENZÉKBEN

SZIGETVÁRI VIKTOR BLOGJA
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.12.16.


Szigetvári Viktor beszéde az Együtt Igazságtétel és kárenyhítés című konferenciáján.

Tisztelt Vendégeink!

Köszönöm szépen, hogy eljöttek az Együtt évzáró konferenciájára!

Néhány nappal ezelőtt Strasbourg-ban egy rokkantnyugdíjas pert nyert a magyar állammal szemben korábbi ellátásának megszüntetése miatt. Kártérítést kapott. Nyugdíjuktól, munkalehetőségüktől vagy végkielégítésüktől megfosztott magyar rendőrök, köztisztviselők és bírák százai nyertek már pereket az elmúlt években a Fidesz-kormánnyal szemben nemzetközi bírói fórumokon. Magánnyugdíjpénztári károsultak és volt trafikosok százezrei közben a kárenyhítés mindenféle reménye nélkül élik hétköznapjaikat. Földjeiktől megfosztott gazdák ezrei maradtak megélhetés nélkül.

Magyar középvállalkozók tömegei pedig remegő kézzel adósítják el inkább cégeiket azért, mert úgy remélik, hogy a fideszes táskás emberek eladósított céget az adósságával együtt azért már csak mégsem marnak el. Szemben azon vállalkozások tömegével, akikhez egyszer csak megérkezett az a bizonyos autó, és megkérte a tulajdonost, hogy ugyan adná már el cégét neki, a fideszes támogatással bíró helyi, feudális megfejtőnek.

Mindeközben mára a magyar szállodapiac meghatározó része van Orbán Viktor lányának irányítása alatt egy strómanon keresztül. És nincs olyan nap, hogy ne értesülnénk újabb és újabb hűtlen kezelésekről a magyar igazságszolgáltatás egyes vezetőinek néma hallgatása közepette...

ŐRÜLT TRÜKKEL PRÓBÁLJA A KORMÁNY BEHÚZNI A BUDAPESTI OLIMPIÁT

24.HU
Szerzők: Futó Csaba, Tóth Richi
2016.12.16.A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Budapest második pályázati anyagát is elfogadta, így továbbra is versenyben vagyunk a 2024-es olimpia rendezési jogáért folytatott küzdelemben. A magyar kormány számára kiemelt fontosságú cél az olimpiarendezés, lépten-nyomon azt sulykolják: ez kell nekünk.

Közben szép csendben elő is készítik a terepet, ha megnézzük a következő, 2020-ig tartó olimpiai ciklust, kiderül, hogy rengeteg olyan világverseny lesz Magyarországon, amit olimpiai sportágban rendezünk. A szövetségek sokkal bátrabban pályáznak, mint eddig, a kormány pedig beáll mögéjük. Nem véletlenül, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is nyilatkozta már, hogy minél több sporteseményt akarnak Magyarországra hozni, hogy a legtapasztaltabb rendezők egyikei legyünk.

A 24.hu információja szerint a kormány kifejezetten bátorítja a szövetségeket, hogy pályázzanak, a nem nyilvános egyeztetéseken is rendszeresen elhangzik, hogy a cél egyértelmű: Budapesté legyen a 2024-es olimpia.

Összefoglalva a fideszes logika: úgy merje elvenni tőlünk a NOB az olimpiarendezést, hogy előtte szinte az összes világeseményt megrendeztük külön-külön, nem jelenthet gondot egyben az egész.

Nincs nehéz dolga a Fidesznek, hiszen számtalan sportszövetség élén kormánypárti, vagy a kormánypártokhoz köthető politikus áll. Elég csak a kézilabda szövetséget vezető VIII. kerületi polgármesterre, Kocsis Mátéra, vagy a birkózókat vezető Fidesz-alelnökre, Németh Szilárdra gondolni...A MAGYAR NEW ORLEANS - BENKÓ KLUB

BEATKORSZAK BLOG
Szerző: beatkorSzaki
2016.12.15.


A Benkó Klub a Kálvin tértől nem messze található Török Pál utca 3. szám alatt nyitott meg a Kosztolányi Dezső Művelődési Otthon részeként, 1967. október 18-án. Benkó Sándor klarinétos, szaxofonos zenekara először játszott dixielandet, vagyis New Orleans-i stílusú dzsesszt Magyarországon, kezdetben nem kis botrányt okozva ezzel. Pályájuk indulásakor, az ötvenes évek végén még igencsak lázadónak számított ez megszólalásmód az addigra megszokott, lágyabb hangzásvilágú swing dzsessz-szel összehasonlítva. Első fellépőhelyükhöz, a Széchenyi rakparton található Béka Klubhoz rendszeresen érkeztek URH-s rendőrautók, és a boxolókból is álló személyzetnek bőven akadt dolga az improvizatív dallamokkal könnyen azonosuló fiatalokkal. A hatvanas évekre viszont ez a tempósabb, csörömpölősebb, feketedzsessz-gyökerű zene, a dixieland is megértésre és táborra talált. Ezt mutatja többek között, hogy az Illés–Metro–Omega hármas után elsőként Benkó Sándor zenekara nyitott saját klubot Budapesten.

A hetvenes évek elején, amikor még klubtagsági kártyákkal lehetett látogatni az efféle szórakozóhelyeket, a Benkó Klubba körülbelül százan váltottak igazolványt, negyedévente negyven forintért. Mivel minden klubtag hozhatott magával egy vendéget, a visszaemlékezések szerint közel kétszázan zsúfolódtak össze az egyébként két osztályteremnél nem nagyobb, füstös kis helyiségben és a hozzá tartozó büfében. A trapéznadrágon és a rojtos hippimellényen keresztül a flitteres kisestélyiig mindenféle stílusú és korosztályú zenerajongó megfordult itt, de idővel többnyire baráti társaságokká formálódtak.

A zenekar közönségtoborzó aktivitását többek között az mutatja, hogy két évig több száz példányban nyomtatott klublapot is megjelentettek Jazzhíradó címmel, amely a hazai rajongóknak igyekezett minél több itthoni és külföldi fellépőt bemutatni. Utóbbiakból is bőven akadt a klubban, olyan világsztárok például, mint Kenny Ball, Chris Barber, Acker Bilk, Al Grey vagy Freddie Hubbard. A hazai bandák közül játszott itt a Benkóékat néhány év késéssel követő, majd velük párhuzamosan, világhírű szólistákkal koncertező szegedi Molnár Dixieland mellett szinte az összes magyar, tradicionális dzsesszt játszó zenekar...

A MAGYAR KÖZMÉDIA ÚGY TERJESZTI AZ OROSZ HÁBORÚS PROPAGANDÁT, MINTHA KÖZVETLENÜL MOSZKVÁBÓL SZERKESZTENÉK

444.HU
Szerző: erdelyip
2016.12.16.Az utolsó dzsihadistákat is kiverték Aleppóból (...) a szíriai kormányerők több mint 900 terroristát likvidáltak.”

Ez egy csütörtöki cikk részlete a magyar közmédia híroldaláról, a hirado.hu-ról. Ami itt olvasható, az összes kormányellenes felkelő ledzsihádistázása/terroristázása, az nem egy elfogult újságíró szakmai hibája, vagy kiragadott, egyedi példa. A magyar „közszolgálati"  "média" egészen extrém módon zabálja fel, és terjeszti az orosz háborús propagandát, miközben a világ döbbenten figyeli a mészárlást.

Aleppó városa Szíria északi részén, a török határtól nem messze található. Sokáig az ország legnépesebb városa volt, 2012 óta folyamatos harcok folynak az ellenőrzéséért. A város keleti részét többnyire a felkelők, a nyugatit a kormányerők uralták, de a szír elnök, Bassar al-Aszad csapatai az orosz hadsereg segítségével az utóbbi napokban sikeres támadást indítottak.

Ennek az utolsó nagy rohamnak rengeteg civil áldozata volt. Az ENSZ szerint az Aszadhoz hű fegyveresek a napokban 82 polgári személyt, köztük 11 nőt és 13 gyereket lőttek agyon otthonaikban, folyamatosak voltak az orosz légierő bombázásai, és a szíriai tüzérség támadásai, aminek szintén sok civil halálos áldozata volt. Ezekről az eseményekről a világsajtó többnyire egybehangzóan számolt be.

Aki viszont a hirado.hu-n akarta követni, hogy mi történik a városért vívott csatában, az egészen más képet kapott. Nem is csak arról volt szó, hogy a közmédiában a nyugati tudósítók és a nemzetközi szervezetek helyett hangsúlyosabban jelent meg a harcokban közvetlenül résztvevő, és emiatt teljesen egyértelműen elfogult, oroszok és a szír kormány álláspontja.

Bizonyos beszámolókban szinte semmilyen más forrást nem használtak fel
...

ÉGŐ ORSZÁG: SZÍRIA ÉS A "BALOLDAL"

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Balázs Gábor
2016.12.16.A szíriai polgárháború lassan a 2011-ben felkelt, forradalmi generáció nagy temetőjévé válik. Az arab tavaszok hullámában kialakuló, szabadságra vágyó népi mozgalom, amely Sziriában az autokrata Asszad-rezsimet akarta elpusztítani, lassan vérbe fullad. A szélsőbaloldaltól a szélsőjobboldalig hódító összeesküvés-elméletek, elfogultságok, tudatlanság, a meglévő gondolkodási sémákból („orosz imperializmus” vs. „amerikai imperializmus”) való kilépésre való képtelenség jelentősen hozzájárult a szírai felkelők izolációjához és tragédiájukhoz.

A teljes katasztrófa már csak percek kérdése.

Robin Yassin-Kassab és Leila-Al-Shami olyan könyvet írt a szíriai polgárháborúról, amelyben a szíriai forradalom különlegességét kívánták bemutatni, azt a hihetelen népi energiát és önszervező képeséget, melyeket ez a spontán forradalom felszabadított. A helyi bizottságokról van szó, melyek átvették az államhatalom szerepét, és szó van az egészségügy, az oktatás önigazgató megszervezéséről, a kulturális felszabadulásról (a felkelés során mintegy hatvan újság és tizenkét független rádióadó alakult), női bizottságok alakulásáról, új, szabad szakszervezetektől és még ezernyi másról...

LÁZADÁS AGYHALOTTAKNAK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.15.


Orbánnal nem akárki készíthet interjút. Ezt pontosan tudhatjuk abból, hogy leginkább a kedvenc ölbéli médiákok azok, amelyek ilyet közölhetnek. Spontán kérdésekkel. Előre egyeztetve. De ez kell is. Egy fellősségpánikos vezető, a teljhatalom kapujában nem kockáztathat valós kérdéseket. Ahogy a szembesülést sem a valósággal. Jól mutatja ezt a viszonya a keleti végeken történő háborúval.

Minden esetre a 888-nak megadatott a nagybecsű lehetőség, hogy közölhette Pannónia géniuszának aranyszájjal felköhögött gondolatait. Valójában azért is érdemes elolvasni, mert hűen tükrözi a futballöltözők zuhanyozóinak péniszirigy verítékszagában kialakult kisebbrendűségi komplexus pillanatnyi állapotát. Világosan láttatva, hogy az egykori párthierarchia lemásolása egyáltalán nem véletlen a Fideszben. S Orbán ezen a téren őszinte. „A Fidesz igazi self-made történet” – idézik a kormányfőt az említett portálon. Ami sok szempontból igaz. A jelenlegi Fidesz, amiből már rég klimenekültek azok, akik nem akartak orbanistákká válni, és amelyben rég meghasonlottak már azok, akik végül hitbéli csatlósokká váltak, tényleg egy önkreálta képződmény. Hogy rohadt messze van attól, ameilyennek indult a Feneketlen tó környékén, az kívülállóként is látható. Egy ember persze maradt. A vidék egyszerűen akarnok gyermeke, aki most éppen, ki tudja hányadszor, ismét látszatháborúba kezd. A csak általa látott szellemekkel szemben. Miközben mélyen betérdel azoknak, akiket még autoriterebbnek, még erősebbnek, még vastagabbal, hosszabbal, erősebbel ellátottnak gondol. Trump és Putyin a befutó. Míg Merkel egy bukott senki a szemében. Az EU-val együtt. Ahonnan csak a pénz jöjjön. Neki és a saját lábukon álló haverjainak, rokonainak.

S noha beszél valami liberális aberrációról, azért a tükörbe nem néz. Annak idején a Fidesz ugyanis liberális formációnak állította be magát. Ha tehát valami egy aberráció a liberalizmus környékén, akkor a Fidesz az. Még akkor is, ha a felcsúti segéd-komiszár ezt nem képes, nem hajlandó belátni. Miközben meghirdeti a lázadás évét. Amiben különben szintén igaza lehet. A stadionok árnyékában rohadó egészségügy tényleg adhat lázat. Ha másként nem, akkor kórházi fertőzések formájában. Mert egyébként az orbáni lázadás legfeljebb önbecsapásnak jó. Meg azok megvezetésére, akik mindaddig mindenki más önhibájának tekintik az elszegényedést, amíg ők nem kerülnek sorra. Mert nem ártana figyelembe vennie a sok tapsolónak: ahhoz, hogy a haverok százmilliárdokat kaszáljanak, ahhoz azt valakinek össze is kell dobni az oligarchák részére. A szociális olló résébe pedig nagyon gyorsan belezuhanhat valaki. Hacsak nem Orbán az ő védőszentje. Nem, mint imaalany, hanem mint szomszéd, pálinkatárs vagy szotyitesó...

"NEMZETÜNK FASZAGYEREKE" BRÜSSZELBEN CSATÁZIK A "ZSÚRPUBIS VILÁGGAL"...

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.12.15.Úgy gondolja, ebben számíthat Trump támogatására, hiszen egyikőjük sem szereti „túlbonyolítani” a dolgokat. Egyelőre azonban a menekülteket illetően még nem lehet „magyarosan” egyszerű: még „zsúrpubisan” takarva kell elővezetnie álláspontját, miszerint a menekültek szíveskedjenek ott megdögleni, ahol vannak, ne zavarják „nemzeti” érzéseinket, kultúránkat stb

Ez az átkozott politikai korrektség! Hiszen halott már, ahogy azt maga a Keresztapa is többször megállapította – de ma még teljesen nem lehet megszabadulni tőle. Kénytelen a „faszagyerek” is alkalmazkodni, legalábbis Brüsszelben, az ottani „zsúrpubis” szokásokhoz – ezért nem mondhatja meg, amit gondol, a fehérvári huszárok egyenességével: sorosista-brüsszelita zsúrpubik, b@sszátok az anyátok! Még valamelyest túlbonyolítva kell hát megfogalmaznia szándékát: brüsszeliül azt tudja mondani, hozzá tud járulni az egyhangúság hiányához.

Hiába: Brüsszelben, Párizsban, Berlinben még nem a faszagyerekeké a világ! De Amerika már változóban van – lázadás éve következik!

12,6 MILLIÁRDBA FOG KERÜLNI A SÓSTÓI STADION

ÁTLÁTSZÓ BLOG 
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.12.16.Ennyiért építi a Strabag, bár a székesfehérvári önkormányzat előzetesen csak 10 milliárd forintra becsülte a beruházást.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint megvan a Sóstói stadion kivitelezője.

A Videoton új stadionja nettó 12,6 milliárd forintba fog kerülni és 14 ezer ülőhelyes lesz...

Kapcsolódó cikkeink:

Az eddig ismert összeg több mint másfélszeresébe kerül Garancsi klubjának stadionja

A mezszponzor Strabag cége bontja Garancsi klubjának stadionját

AZ ASSZONYGYILKOS JOE TALÁLKOZÁSA JIMI HENDRIXSZEL


SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.12.16.Hitték néger fegyencballadának, szerzőként mégis egy amerikai fehér muzsikus, Billy Roberts védette le. 1966-ban először egy másik fehér amerikai, Tim Rose vitte sikerre, de a dal világkarrierjét mégis annak a kislemeznek köszönheti, amit egy Angliába "emigrált" seattle-i fekete-indián muzsikus vett fel helyi bandájával éppen 50 évvel ezelőtt.

Az együttes a The Jimi Hendrix Experience volt, a dal pedig a Hey Joe. Egy alig öt akkordból álló dalról van szó, egy egyszerű féltékenységi drámáról, párbeszédes formában elbeszélve: Joe lelövi asszonyát, aki mással hál, majd kereket old Mexikó felé, és biztos abban, hogy soha nem kerül hóhérkézre. Hendrix nemcsak Roberts "eredeti" szövegét alakította át még keményebbé, hanem a dalt is alaposan "kilyuggatta" szaggatott gitár-tüzelésével. Bár itt még nem használta azokat a szédületes technikai trükköket, és hangeffekteket, amelyekről elhíresült, a melódia- és ritmushagyományoknak fittyet hányó szóló már előre jelezte: újkorszak kezdődik a rock-gitár történetében.

De nem csak Jimit érdemes megemlíteni e négyperces kis mérföldkő kapcsán, hanem Noel Redding alattomosan lopakodó basszus-futamát, és Mitch Mitchell egyre elkeseredettebb pörgetéseit is. A két angol zenész ekkor még tökéletes összhangban volt Jimivel, és a következő két évben együtt készítették el a rock olyan alapmű LP-it, mint az Are You Experienced?-et, az Axis: Bold As Love-ot, és dupla Electric Ladyland-et, a hendrixi életmű esszenciáját. Ennek hihetetlen összetettsége és Jiminek a tökéletes hangzásra való törekvése azonban már túlnőtt azon, amit társai elviseltek, és az Experience-nek vége lett. Igaz, Mitchell később visszatért és Hendrix hű társa maradt annak haláláig...


TÚL A BARÁTSÁGON

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.12.15.


A Miniszterelnök Úrral is megajándékozzuk egymást, hiszen barátok vagyunk. (Mészáros Lőrinc: Megajándékozom Orbán Viktort)

Tulajdonképpen kinek szánta ezt a mondatot Mészáros Lőrinc?

Úgy értve, kik azok a derék, jóravaló polgárok, akik ezt, ebben a formában el is hiszik? A gyermekkori barátság valóban nagyon fontos egy ember életében, mivel általában egy egész életre szól. Eme két, jeles férfiú intim viszonya azonban már túlmegy a jó ízlés határán. Ha létezik egymás iránti, csillapíthatatlan üzleti vonzódás, akkor ez bizony az. Ki ajándékozgat régi jó cimborájának tutira nyertes közbeszerzéseket, zsíros üzleti megrendeléseket, készen vett médiabirodalmat? Esetükben nem egy beszélő plüssmaciról, vagy házi készítésű túrós rétesről van szó, amikkel néhanapján egymást megörvendeztetik a pajtások. Közöttük ráadásul folyamatosan megy ez a jól jövedelmező adok-kapok.

Valahogy úgy megy ez, hogy beállít Mészáros egykomám Orbánékhoz valami gyönyörű, porcelán kávéskészlettel és egy színben hozzá illő, ízlésesen felújított udvarházzal, valamint zenélő kerekeskúttal. A derék vállalkozó ennek hatására másnapra ágynak esik, majd kóros gazdagodásba kezd, amivel még a legjobb orvosok sem tudnak mit kezdeni. Betegségét talán a túlzásba vitt luxusautó-fogyasztása okozhatta, esetleg elkapott valami egzotikus jacht-fertőzést. Milliárdos ajándékokról van a jó barátok közt szó, nem egy doboz Choco Beer, belga sörrel töltött bonbonbról.

Orbán Viktor baráti társasága és rokonsága egyre aggasztóbb mértékben bővül. A Jóisten tartsa meg őt erőben, egészségben az emberi kor legvégső határáig, de ki tudja, hogy meddig tudja még elviselni az ország ezt a nagyvonalú, folyamatos ajándékozgatást. A miniszterelnök ráadásul saját magát is gyakran meglepi ezzel-azzal. Egy kisvasút innentől-odáig, stadion és sportcsarnok a szomszédságba. Csoda, hogy a Nemzeti Múzeum még nem keveredett valahogy Felcsútra. Milyen jól mutatna a kert végiben a csónakázótó mellett.

Mészáros, az önként vállalkozó még egy kicsit sajnáltatni is próbálta magát a vele készült társalgás során. Keserűen elpanaszolta azt, hogy "bárkivel bármi történhet, holnapután akár földönfutóvá is válhatok, ha rossz üzleteket kötök". Ebben a kérdésben talán Simicska Lajos tudna neki tanácsokat adni, aztán holnapután jöhetne is az a szélsebes földönfutás. Milyen üzletkötésekről lehet szó? Vesz magának kéz alatt egy kereskedelmi rádiót, aztán kiderül, hogy nem is szól? A legnagyobb veszély, ami üzleti tevékenységét veszélyeztetheti az az, ha valamit véletlenül rosszul értelmez, illetve nem fogad rendesen szót...

AZ ÉLŐ FÁBA IS BELEKÖTNEK

MAGYAR NARANCS 
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.12.15.


Felirat hozzáadása
Inog a vád a Quaestor-ügyben, nem nyomoznak a zöld dossziéról, evakuálják az aleppói civileket, újabb rangos lista élmezőnyében a Saul fia, hideg lesz, de hó nem. Hírek.

Megdőlt a vád?

Kizárta a bíróság a Quaestor-ügy egyik szakértőjét, miután kiderült: a perben sértettként szereplő egyik cég felszámolójához köthető. Ha emiatt a szakértői vélemény sem használható, a vád talán legfontosabb bizonyítékát veszíti el – írja a hvg.hu. Az összeférhetetlenségre a per keddi tárgyalásán derült fény, amikor megkezdődött a szakértők meghallgatása. Egy védő ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy egyikük öt éve jogviszonyban van a Quaestor mögött álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó (QPT) Zrt. felszámolójával. 2012 és 2014 között ennek a cégnek az ügyvezetője is volt.

Nem nyomoznak


Leállította a rendőrség a nyomozást Horváth András egy újabb feljelentése ügyében – az erről szóló jegyzőkönyv is olvasható a 444.hu erről szóló cikkénél. A nyomozás több ügyet is érintett, amelyekkel a NAV volt ellenőre még 2013 végén állt a nyilvánosság elé irataival. Az ún. zöld dosszié dokumentumai az adóhatóság által nem vizsgált, ezermilliárdos nagyságrendű adócsalási, adóelkerülési ügyeket tartalmazták. A volt adóellenőr azt állította, hogy a kiemelt adózókkal a NAV minden évben megállapodik az úgynevezett elvárt adóról, aminek a befizetése esetén békén hagyják őket. A különleges gazdasági nyomozók igen sajátos módon jutottak el jelentésük következtetéseihez: az érdemi ügyeket nem voltak hajlandók vizsgálni, a revizorok befolyásolásával vádolt NAV-vezetést pedig úgy próbálták „lebuktatni”, hogy egyszerűen megkérdezték magukat az érintetteket arról, hogy megvádolják-e saját magukat súlyos gazdasági bűncselekményekkel. (Ne lepődjenek meg: nem.) Horváth András lényegi állításait nem is cáfolják, sőt indirekt módon meg is erősítik, csak éppen elintézik őket annyival, hogy teljesen normális ügymenetről, esetleg szakmai nézetkülönbségről volt szó...

MEGSZÜLETETT AZ ÚTTÖRŐK 12 PONTJÁNAK FIDESZES VÁLTOZATA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.12.15.


 1. A fideszes hű önmagához, felelősséggel dolgozik saját a zsebére.
( Az úttörő hű gyermeke hazánknak, a Magyar Népköztársaságnak, felelősséggel dolgozik érte.)
 1. A fideszes gyengíti a népek barátságátuszít a menekültek ellen védi a saját becsületét, ha a letelepedési kötvényekről kérdezik.
(Az úttörő erősíti a népek barátságát, védi a vörös nyakkendő becsületét.)
 1. A fideszes szorgalmasan tanul Mészáros LőrinctőlHabony Árpádtól és Rogán Antaltól, a világ nem érdekli és csak önmaga meggazdagodásáratörekszik.
(Az úttörő szorgalmasan tanul, a világ és önmaga megismerésére törekszik.)
 1. A fideszes gyarapítja és védi az illiberális társadalom értékeit.
(Az úttörő gyarapítja és védi a szocialista társadalom értékeit.)
 1. A fideszes ahol tud, segíti a haverjait és kiszolgáltatja a közösséget saját önkényének, minél több információt eltitkol a polgárok elől.
(Az úttörő ahol tud, segít és önként szolgálja a közösséget.)
 1. A fideszes igazat mond és igazságosan cselekszik; álmában.
(Az úttörő igazat mond és igazságosan cselekszik.)
 1. A fideszes szereti, tiszteli szüleit, rájuk íratja az ingatlanait, családi összefogásból épít házat, indít vállalkozást, nevelőit és az idősebbeket könyöradományokkal halmozza el.
(Az úttörő szereti, tiszteli szüleit, nevelőit és az idősebbeket.)
 1. A fideszes igaz hű barát, mindig juttat zsíros falatokat a haveroknak, gondol a csókosokra, ha osztják a trafikos koncessziókat.
(Az úttörő igaz hű barát.)
 1. A fideszes bátor és fegyelmezett, amikor elkészíti a vagyonbevallását.
(Az úttörő bátor és fegyelmezett.)
 1. A fideszes szereti és védi a természetet, miután kivágatta a fákat.
(Az úttörő szereti és védi a természetet.)
 1. A fideszes edzi testét és óvja egészségét, ezért van otthon úszómedencéje és focistadionokat épít minden faluban.
(Az úttörő edzi testét és óvja egészségét.)
 1. A fideszes úgy él, hogy méltó legyen Orbán Viktor bizalmára, és, hogy a Fidesz-KDNP indítsa a következő választásokon is.
(Az úttörő úgy él, hogy méltó legyen a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség tagságára.)
Bónusz: Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Az okos törzsfőnöknek nem kell új bölcsességeket kitalálnia, elég, ha újrahasznosítja az elődje közhelyeit.”

EGY ABERRÁLT FASZAGYEREK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.16.A "faszagyerek" nem más, mint Orbán Viktor, aki egyben "geci" is, mint tudjuk, egykori barátja és legjobb ismerője szíves közlése szerint. Orbán Viktor a 888.hu "Ki a faszagyerek?" sorozatában adott interjút, olyan kiválóságok után, mint az antirasszista Bayer Zsolt, a városvédő és faültető Tarlós István, és az amerikai lobbista Connie Mack, aki egymillió dollárért hazudik Orbánról Washingtonban.

Évek óta képtelen vagyok Orbán interjúit és beszédeit elolvasni a töménytelen demagóg hazugság miatt. Ezúttal azonban rászántam magam, mert éppen azért hazudozhat bármit, mert a hazugságait nem leplezik le. Az alábbiakban ízekre szedem Orbán szövegét, hogy megmutassam, miket hazudozik ez az ember. Ennek alapján rajzolom meg a felcsúti "faszagyerek" portréját, hogy mindenki lássa, kivel állunk szemben, s mindenki megértse, mi áll az antiliberális hazugságok mögött.
*
Orbán az első válaszában a diktátorok pszichológiai jellemzőjéről, a paranoid skizofrénia okáról beszél. Ez a kisebbrendűségi érzés és az abból fakadó kompenzáció, ami egy idő után kiépíti a diktátorokra jellemző beteg személyiséget. Azt mondja Orbán, hogy "földrajzilag is a ködbe vesző végekről jöttünk", "aztán persze megértettem, hogy mindent meg lehet tanulni. Ha nagyképűsködnek az évfolyamtársaid, akkor el kell olvasni azt a tíz könyvet, megnézni azt a húsz-harminc filmet, amivel le vagy maradva, majd utoléred őket. Ezek nem igazi problémák, ezek mind megtanulhatóak. A karakter az, ami nem tanulható."

Máris megvan, mivel jobb azoknál, akik nem "földrajzilag is a ködbe vesző végekről jöttek". A karakterben. A tudás nem számít, a karakter a fontos. Ám Orbán téved, amikor azt gondolja, hogy a tíz könyv segített. Ezért kell egész életében kompenzálnia, mindenkit elnyomnia, mert a tíz könyv nem segített. A probléma pedig éppen azzal a karakterrel van, amelyre büszke. Ez a karakter egy ideig megfelelési kényszerben szenved, majd amikor látja, hogy nem tudja a hátrányát leküzdeni, azt agresszióval helyettesíti. Teóriát gyárt abból, hogy nem kell megfelelni azoknak a normáknak, amelyeknek nem tud. Egész élete ezekkel a normákkal szembeni harccal telik...

KŐKEMÉNY RABSZOLGAMUNKÁN MÜNCHENBEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Em
2016.12.16.Így karácsony tájékán rengeteg csomagot kézbesítenek ki Európa országaiban. A mai poszt szerzője, Em, is dolgozott futárként év végén, méghozzá Münchenben. Tapasztalatai finoman szólva is vegyesek, különösen az ünnepeket élte meg nehezen, amit meg tudok érteni...

„2013 őszén ültem otthon a monitor előtt, egy félig befejezett, vagy inkább abbahagyott egyetemi képzéssel meg pár nyelvvizsgával a zsebemben. Úgy voltam vele, hogy ezzel a „tudással” otthon nem sokra megyek, le kellene lépni, de képzettség hiányában ez nem tűnt túl egyszerűnek, hiába dolgoztam sok helyen előtte.

Szóval nézem az álláshirdetéseket, elsősorban sofőr témában kerestem, mert vezetni szeretek. A legtöbb találat Németországban volt, középfokú nyelvvizsga ellenére nem igazán voltam topon németből, de azért elküldtem az önéletrajzomat pár helyre.

Betojni sem volt időm

Még aznap délután csörgött a telefon, egy magyar fickó volt, hogy látta a jelentkezésemet, kérdezett pár dolgot rólam, aztán mondta, hogy akkor jöhet a német nyelvű interjú.

Betojni sem volt időm, már ment is a deutsch, kb. 5 perc beszélgetés után mondta, hogy rendben, ez a szint elég a melóhoz. Vasárnap délután egykor várnak Münchenben, mint újdonsült DHL futárt.

Ez a hívás, ha jól emlékszem kedden volt, szóval nem sok időm maradt összepakolni. Mivel nem volt fix munkám, barátnőm, pingvinem és egyéb kötöttségem, valamint otthon laktam, így elég egyszerű volt a döntés és kimentem a megbeszélt időpontban (életemben először telekocsiztam akkor, rögtön Münchenig).

Ott egy másik magyar ürge várt és elvitt az „5 csillagos hotelbe”. Aki volt már életében munkásszállón, másik három emberrel egy 10 négyzetméteres szobában és rajtunk kívül még vagy 100 másik melóssal az épületben, az tudja milyen ez..."

KERESZTÉNYEK ÜZENIK AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK: NEM LEHET VALAKIT "KERESZTÉNNYÉ NEVELNI" - "JÓ KERESZTÉNYEK" PEDIG NINCSENEK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Antók Péter
2016.12.15.Antók Péter magyar szociológus fogalmazott meg egy egyértelmű üzenetet, illetve egy petíciót, amelyet a hiteküket gyakorló magyar keresztények küldenek az Orbán kormánynak. Antók úr szavaiban a szociális igazságosság elve – amely Jézus tanításainak középpontjában áll és amely fontos irányelv a legtöbb kanadai római katolikus és “történelmi” protestáns közösségben – kerül hangsúlyba. Kereszténységünk nem ok arra, hogy magunkat jobb magyaroknak vagy jobb embereknek tartsuk másoknál–írja a szerző és hozzáteszi: nem fordíthatunk hátat a bajba jutott más vallású embereknek sem...
ITT OLVASHATÓ

A FÉLELEM HAMIS PRÓFÉTÁI, AVAGY A BESZARISÁG APOTEÓZISA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.15.Se szeri, se száma a publikációknak, amelyek a liberalizmus végét hirdetik. Ezek szerzői nem az "illiberális" demokrácia hordószónokai, hanem a liberális értelmiség közírói, akik észrevétlenül tették magukévá a liberalizmus ellenségeinek szólamait. A minden alapot nélkülöző állítások, általánosítások, tévhitek futótűzként terjednek. Átveszik és visszhangozzák a második vonalbeli publicisták, a bloggerek, a közösségi média névtelen utánzói.

Temetik, ami még meg sem halt. Fel sem merül bennük, hogy küzdeni kellene érte. Önbeteljesítő jóslatokban ássák a szabadság és a jogállam sírját. Amikor az amerikai és nyugati sajtóban lelepleződött, milyen szerepe volt az álhíreknek, hazugságoknak, dezinformációknak, összeesküvés-elméleteknek, az orosz propagandának, az FBI törvénytelen beavatkozásának az amerikai elnökválasztásban, pillanatra fellélegzett a világ. Érteni vélte, mi történik, hogy mégsem a végzet jött el. Hamisak a liberalizmus halálát hirdető próféciák. Kézzel fogható és érthető indokai vannak, hogy mi történt.

De hiába, ez sem segít. Mert jönnek újra a depressziós keselyűk, és a még élő tetem fölött keringenek. A HVG-ben az "Ilyen lesz a Negyedik Birodalom" című cikkben már azt olvashatjuk, hogy "nagyjából vége a világnak, annak legalábbis, amit a világunknak gondolunk. Ahogy a modernizmus felfalta önmagát a múlt század első felében, mára az ún. posztmodern liberális demokrácia termelte ki a maga vesztét". Mikor? Mivel? Hol? Ki mondja ezt? Mi a bizonyíték erre, a szorongásos félelmen kívül, amelyet a világból való amerikai kivonulás, az így bekövetkezett orosz térnyerés, és a szélsőjobb agressziója okozott? 

A liberális demokrácia ilyen cikkekkel "termeli ki a maga vesztét", amelyek végzetnek állítják be a liberalizmus ellenségeinek támadását. Ahelyett, hogy védekezne, arra buzdítana, hogy ne féljünk, mert igazunk van, és semmi újat nem találtak ki a zsarnoki rendszerek hívei. Meg kell védeni magunkat, fel kell venni a harcot az ellenség hazugságaival szemben. De ezek a vészmadarak azt üzenik, hogy nincs mit tenni. Az okot nem az ellenség támadásában, hazugságában, megfélemlítésében, propagandájában látják meg, hanem ítéletet mondanak maguk fölött, elfogadják az ellenség hazugságait. A liberalizmusról, a jogokra épülő normális világról úgy beszélnek, mint ami nemcsak menthetetlen, hanem megmentésre sem érdemes. Ezért feladják önmagukat, és átengedik a világot a fasisztáknak, holott erre semmi szükség nem lenne...

AZ A MÉRHETETLEN, ISTENTELEN, MINDENTŐL ELRUGASZKODOTT PÖKHENDI POFÁTLANSÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.12.15.A legalább annyira keresztény, mint amennyire demokrata Hollik István, a hétvégi sajtótájékoztatók fenegyereke interjút adott a 168 óra nyomtatott változatának. Ez a lap még megjelenik, szemben a Népszabadsággal, ami ugye nem annyira. De nem baj, mert ott van nekünk a Habony-Vajna-Mészáros médiabirodalom, ne sírjon a szánk.

Szóval Hollik villantott és újfent megállapítottam: ezeknek – jobbról balra, nagyon kevés kivétellel – halvány fogalmuk sincs arról, hogy hol vannak, mi a dolguk, miért vannak ott, ahol, ki fizeti őket, mik a kötelességeik. De nyomokban sincs fogalmuk róla, ám szerencsére le is szarják.

„Én megértem Kövér Lászlót. A magyar parlament a nemzet temploma, elegáns épület. Sok újságíró izzadtan, lepukkanva, rövid ujjú pólóban, kócosan dugja a mikrofont a politikus orra alá, és hányaveti módon odalök egy alig érthető kérdést. Nem csupán a politikusokon kellene számon kérni az írott és íratlan szabályokat, hanem az újságírókon is.”

Hát a pofám szakad le. A nemzet temploma, az. A Fidesz-KDNP temploma az. A hatalom és a pénz temploma, de csak nekik.

Mit képzel magáról Hollik, Kövér és úgy általában az összes majom? Akik a maguk erejéből sehol nem lennének, ha a munkaerőpiacon kellene helyt állniuk. Keresnének havi 120-130 ezer forintot és pont úgy tologatnák a számlákat hó végén, mint a társadalom háromnegyede. Ehhez képest betették a seggüket a parlamentbe, amitől egy centivel sem lettek értékesek emberek. Viszont azonnal elfelejti mindegyik, hogy mi a büdös francnak van ott. Eszükbe sem jut, hogy a messze érdemeiken felüli fizetést és egyéb juttatásokat azok az emberek adják össze, akik most is a számláikkal sakkoznak...