2018. március 8., csütörtök

NŐ VAGY, ÉS KARRIERRE VÁGYSZ? SOK SZERENCSÉT!

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.03.08.A nők még csak vállalni sem merik az ambícióikat és az azonos bánásmód iránti igényeiket. Attól tartanak ugyanis, hogy ezek miatt a családalapításkor hátrányba kerülnének a társadalmi elvárásoknak jobban megfelelő nőkkel szemben. 

A jelenség korántsem csak a vakkomondorok „nőügyekkel” amúgy sem foglalkozó országainak a különös ismertetőjegye. Nemrég a Harvard, a Princeton és a University of Chicago kutatói bizonyították tudományos kísérletekben, hogy a pályakezdő nők a világ felvilágosultabbnak hitt részén is tartanak attól, hogy a társas életük bánja, ha túlságosan karrieristának látszanak. Az amerikai közgazdászok a saját egyetemeik – amúgy fényes karrierre hivatott – hallgatói körében vizsgálódtak.

A kutatók több ezer MBA-képzésben részt vevő diákot kérdeztek a munkavállalási preferenciáikról. Arra voltak kíváncsiak, hogy a hallgatók heti hány órát lennének hajlandóak robotolni, milyen messzire ingáznának, milyen fizetéssel lennének boldogok, illetve a kényelmüket és szabadidejüket vagy a kiemelkedő fizetésüket adnák-e fel könnyebben. Mint az borítékolható volt, a nők valamivel kevesebb fizetésért is hajlandóak lettek volna ugyanazt a munkát ugyanolyan feltételek mellett vállalni, mint a férfiak. Igaz, a különbség nem volt jelentős: amit a férfiak csak átlagosan évi 36-37 millió forintért vállaltak volna, azt a nők már 33-34 millióért is elvégezték volna...


A RASSZOKRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.03.08.


Mondja Lázár úr, nem cigány maga? Csak azért kérdezem, mert gyanús nekem az arcbőrének a színe. Kirí a magyar főváros szép, ezeréves hagyományú fehéremberei közül. Nem is beszélve az Országház épületéről, a kimondottan fehérfajúak számára alkotandó törvények megszentelt templomáról. Visszatetsző az ön bőrszíne egy ilyen környezetben, amit kimondottan európai fehéremberek laktak eddig, Európában született, a keresztény hagyományok alapján nevelkedett kultúrnépek. Mondja Lázár úr, nem érzi úgy, hogy máshol volna a helye? Nem érzi magát kényelmetlenül ennyi fehérbőrű ember között?
Elgondolkodhatna Lázár úr azon, hogy a főnökével együtt, aki ugyancsak cigány lehet, mert csak azok képesek ennyire fenekedve gyűlölni a saját fajtájukat, szóval a cigány főnökével együtt jobb lenne maguknak Miskolcon, az ottani migránsok között, akiket tömegével telepítettek be annak idején. Akikről persze tudjuk, hogy valójában cigányok, csak a maga főnöke, Lázár úr, olyan elképesztően gyáva, hogy nem meri kimondani ezt a szót, ami persze valamennyire érthető, nyilván eszébe jut a saját származása, a cigányok a felmenői között meg nyilván maga, Lázár úr, maga mint cigány ugyancsak eszébe jut. Nem akarja megsérteni. Mert azt azért tudjuk, hogy hiába cigányok maguk mind a ketten, azért azt tudják, hogy az sértés, ilyet mondani, hogy valaki cigány. Igaz, Lázár úr? Maga is tudja, ugye, hogy Bécs X. kerülete azért olyan riasztó magának azzal a sok eltérő színű emberrel(?), mert az a látvány már önmagában sérti a finom fehérfajú ember szépérzékét. Csak azt nem értem, hogy akkor a magáét miért, hiszen maga is cigány, ugye Lázár úr.

Nem szívesen szólítom a nevén, mert bizonyos, erősen jellemhibás emberek nevét nem szoktam leírni, de most a jobb érthetőség kedvéért kivételt teszek: mondja Lázár János, mit szólna egy ilyen íráshoz? Mondjuk például felolvasva, bele egy videokamerába.
Megsértődne, mert maga nem is cigány? Mint a kollégája a 8. kerületben, aki felháborodott, mert buzinak nevezték, pedig a saját állítása szerint nem is buzi, úgyhogy megsértették. Pedig nem is azt mondták neki, hogy rohadt buzi, mint ahogy én most nem is büdös cigánynak neveztem, csak egyszerűen cigánynak.


Na? Mit szólna?
...

MIT ÍGÉRNEK A VOLT DEVIZÁSOKNAK?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.03.08.


Vasárnap délutánra tüntetésre hív mindenkit a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő szervezet. Az Adóskamara 12 pontban állította össze, mit várnának el a kormányzattól. Mutatjuk, pontosan mit vállaltak a kezdeményezést már aláíró pártok.

Korábban meglehetősen vázlatosan, de a történteket összefoglalva áttekintettük a devizahitelezés történetét (ezt annak is érdemes elolvasni, aki úgy érzi, érintettként mindent tud). Az egésznek külön jelentőséget adhat, hogy egyre többen reménykednek a kormányváltás lehetőségében. A jelenlegi kabinet már megmutatta, mit hajlandó tenni, de egy darabig úgy tűnt, hogy mégsem zárkózik el a devizaadósokat képviselő szervezetekkel való tárgyalástól, további intézkedések kilátásba helyezésétől. Mára azonban teljesen reménytelenné vált (legalábbis eddig) bármilyen egyeztetés.

Teendő pedig lenne. A magáncsőd egyszerűsítésére, az eszközkezelő program megújítására tavaly tavaszra ígért intézkedések ugyanis elmaradtak. Az árverési törvény módosítása pedig – ahogy a mostani moratórium is – csak arra igazán alkalmas, hogy a választásokig a szőnyeg alá seperje a gondokat.

A jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamara „Márciusi 12 pont” elnevezéssel összegyűjtötte, hogy ők mit várnának el a politikusoktól. Sajtóhírek szerint ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtását aláírással vállalta a Jobbik, az MSZP-PM és az LMP. Megnéztük, pontosan miről is van szó...

ORBÁN ÖSSZE-VISSZA HAZUDOZIK, CSAK HOGY MEGTARTHASSA HATALMÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.03.08.


Kapkodó, önmagának és a valóságnak ellentmondó nyilatkozatok nap-nap után? – igen, ilyen Orbán idei választási kampánya. Egyszer elátkozza a szocikat, de másnapra elfelejti. Úgy tűnik, bármire képes már, csak megtarthassa a hatalmát.

Először csak egy kis bemelegítés, hogyan is kell Fidesz-módra, vagyis a létező legotrombábban hazudni. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, amúgy Kaposvár polgármestere decemberben a következőt találta mondani a közmédiának: "Februárban bevándorlásszervező irodákat nyitnának az országban Soros Györgyhöz köthető szervezetek, és márciusban már el is kezdenék az akciókat, amelyekre egyébként több százezer dollárt költene az üzletember." Immár a március is elkezdődött, "bevándorlásszervező irodák" sehol, "akciókból" pedig épp annyi van, mint az állítólagos forró őszön volt.

Azt persze ne várjuk, hogy Szita majd feláll, mint egy rendes ember, és azt mondja: elnézést, tévedtem. Esetleg azt: a pártközpont utasított, hogy baromságokat beszéljek, pedig amikor a Rogán-Habony páros papírra vetette ezt nekem, már akkor tudtuk, hogy hazugság. Nem, nem, ezt ne várjuk. Ember ő a javából, csak hát a rendesség és a hataloméhség nem jár kéz a kézben.

Orbán, mint az állampárt első számú vezetője, igyekszik jó példát mutatni Szitához hasonló beosztottainak...

A BÉCSIEK LÁZÁRNAK: A MAGUK MINISZTERE EGYVALAMIT NEM TUD

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR-SZILÁGYI MÁTÉ
2018.03.08.


Átlagos multikulturális negyed Bécsben a Favoriten nevű kerület, ahonnan Lázár János a magyarokat igyekezett rémisztgetni a bevándorlással. Valóban ebben a bécsi kerületben a legmagasabb a bevándorlók aránya (32 százalék), az utóbbi évtizedekben sok minden megváltozott itt, és ennek a városrésznek is megvannak a maga problémái, de szó sincs no-go zónáról: egy átlagos hétköznap békésen sétálnak, vásárolnak, esznek itt osztrákok és nem osztrákok.

Az itt élők ismerik a hely hátrányait és élvezik az előnyeit. Többségük nem látja veszélyesebbnek vagy koszosabbnak a környéket, mint az osztrák főváros más negyedeit. A kevert népességű Favoritenben sokan arról beszéltek, hogy a problémák nem a bevándorlással függenek össze, hanem az embereken múlnak: vannak, akik betartják a szabályokat, és vannak, akik nem.

BARTUS LÁSZLÓ: A MAGYAR "LEPRÁRÓL"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.03.08.


Be kell vallanom, meglepett, amikor a 444.hu oldalán sértőnek találták, hogy egy Karáth Kata nevű tudományos újságíró a Guardian “Comment is free” című blogjában azt írta, “szégyellem, hogy magyar vagyok”. Miért? Mit gondoltak? Büszkének kellene lenni? Azt hiszik, hogy akik nem Magyarországon élnek, egy percig is büszkék lehetnek rájuk?

Mi okuk lenne erre? A környezet, melyben élünk, olyan erős kontraszt, hogy a “szégyen” a legenyhébb kifejezés arra, amit érzünk. Korábban is volt egy sejtésem, hogy a magyarok azért néznek rám 2010-től kezdve úgy, mint borjú az új kapura, mert nem fogták fel, hol élnek. Nem értik, mi történik Magyarországon. Nem érzik az aljasságot, nem háborodnak fel rajta.

Voltam februárban néhány napot Magyarországon, dolgaimat intézni. Milyen érdekes, már nem azt írom, hogy “otthon”, pedig régen Budapestre még hazamentem. Ha azt írom, hogy Magyarországot nem érzem a hazámnak, akkor borzasztóan meg vannak sértődve. De nem értem, min sértődnek meg. Haza csak ott van, hol jog is van. A költőnek elhiszik?

Megdöbbentett Budapesten, hogy ezek az emberek mennyire nem fogták fel, hol élnek, és mi történik velük. Azt már Amerikából sem értettem, hogyan képesek ezt túlélni, naponta felkelni, és abban a megaláztatásban élni, hogy annyi joguk van, amennyit egy Felcsútról a fővárosba költözött súlyos elmebeteg engedélyez a számukra. Hogy viselik ezt a sok ócska és primitív hazugságot, gyűlöletkeltést, tényleg Goebbels-t idéző propagandát?

Teljesen letaglózott, hogy ezt nem érzékelik. Nem érzékelik, hogy ez mennyire megalázó, embertelen. Hogy a kormányuk a világ szemében egy köpedelem, és őket is azzá teszi. A mindennapos kín része, amikor megkérdezik, és be kell vallani, hogy magyar vagyok. Nem kell csodálkozni, ma már alig van, aki ne tudná, hogy ez mit jelent. Gyűlöletet, jogfosztást, embertelenséget, rasszizmust, hazudozást, buta arroganciát, agresszivitást, fasizmust. A magyar ember tiltakozhat, verheti a mellét: kívülről így látják, kivéve Orbán barátait.

Utálom, amikor megkérdezik, honnan származom. Szégyellem, mert szégyellni való. Azok előtt az emberek előtt, akik ezt megkérdezik, szégyellni kell. Illik is. Érzi az ember, hogy ezekhez az emberekhez tartozik, nem azokhoz. Ezek az emberek ugyanis itt azok, akiket a bőrük színe, a vallásuk, vagy a szokásaik, kultúrájuk, életmódjuk alapján bűnözőknek, az emberiség szemetjének mondanak. Miközben intelligensek, és százszor különbek azoknál. A kislányom fantasztikus gyerekorvosa egy muszlim. A házban lakók háromnegyed része, köztük stewardessek, emergency orvosok, zenészek, Magyarországon szögesdrót mögött lennének fogva tartva. És ezt ők tudják. A honfitársaikkal ez történik, Orbán róluk beszél.

Nem értem, hogyan nem szégyellik magukat a magyarok ott, amikor általuk nem ismert, a háborúból vagy a nyomorból, vagy politikai okokból menekülők ellen primitív gyűlöletet szítanak, nácikhoz, tömeggyilkosokhoz hasonló megbélyegzést folytatnak? Ez az emberiség szemetje, nem az, aki menekül vagy a boldogulását keresi. Illiberális ország. Istenem. Ezt a szöveget szó nélkül tűrik. Az emberi méltóság, a szabadság és az emberség megvetését jelenti. Tisztelettel adóznak egy kocsmai szintű hazudozónak, lógó hasú falusi focistának.

Senki nem mereng el egy kicsit? Nem néz a szívébe? A legmélyebb emberi érzésekig senki nem jut el? Mintha soha senki nem olvasott volna szépirodalmat, nem hallgatott volna soha zenét, mintha a civilizáció értékei, a kultúra kiveszett volna. Megnéztem a bulinegyedet. Ez a valami? Erre büszkék? Ezen a szinten léteznek? Mitől ilyen magas a felháborodási küszöb és miért nem lázad a bensőjük? Kertész Ákost kergették el, mert alattvalónak nevezte ezt a népet? Mi más lenne, ha ezt tűri?...

VÁLASSZUK EL A KORMÁNYZATI KORRUPCIÓT A MIGRÁCIÓTÓL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.03.08.


Orbán Viktor a maga módján racionálisan -- a politikai erkölccsel viszont teljes ellentétben -- vállalkozássá konvertálta a kormányzati hivatalát. A racionalitása azonban messzebb lát, mint amit az egyszeri ellenzéki gondol, mert benne lehet a világ középtávú jövőjével kapcsolatos, szerintem helytálló várakozása, hogy ti. a hatalomkoncentráció egyre nagyobb iramban fog nőni körülöttünk: a kormányzati hatalom erősödése és a liberális demokráciák meggyöngülése összefügg a gazdasági hatalomnak az internet egyre meghatározóbb ipari/szolgáltatói felhasználása révén bekövetkező koncentrációjával és a társadalmi kiszolgáltatottság visszafordíthatatlannak tűnő növekedésével. Azaz, lehet mondani cinikusan, mindenki abból csináljon pénzt még idejében, amiből tud -- Orbán esetében a hatalma felhasználásával mások pénzéből sajátot --, hogy biztosítsa a szerettei túlélését.

A digitalizációval kapcsolatos változások mértékét egyelőre csak azok látják, akik közvetlenül benne vannak a folyamatban: ennek eredményeként a világot irányító gazdasági elit folyamatosan egyre erősebb és a fogyasztásra optimalizált, algoritmizált életbe kényszerített tömeg egyre szélesebb lesz, a politikai fékek és egyensúlyok hatékonysága egyre jobban visszaszorul és érdektelenné válik a valamikori liberális kultúra. Nem ismerek olyan elemzést, amely szerint a tudásiparban és a technológiában bekövetkező változások a liberális demokráciák erősödésével járnának. Ellenkezőleg, a világ egyre meritokratikusabb, oligarchikusabb és manipulatívabb lesz. Aki idejében nem biztosítja a maga és a családja helyét az elitben (gondolhatja éppen Orbán is), az talán generációkra elveszíti ezt a lehetőséget...

NŐNAP 2018: ÍGY LÁTJA A VILÁG A NŐK HELYZETÉT

TÉNYGYÁR 
Szerző: Ténygyár
2018.03.08.


- A magyarok 47 százaléka vallja magát feministának – ha a feministát olyan emberként határozzuk meg, aki szerint a nőket a férfiakkal azonos jogok illetik meg

- A magyarok jelentős része ugyanakkor a családban soha nem beszél a nők hátrányos megkülönböztetéséről, vagy a nők elleni erőszakról a családban
- 27 vizsgált ország közül a magyarok tartják második legnagyobb problémának a családon belüli erőszakot

A 2018-as nemzetközi nőnap alkalmából az Ipsos 27 országban csaknem húszezer fő megkérdezésével készített felmérést arról, mit gondolnak az emberek a nők helyzetéről a saját országukban és a világon. Huszonegy lehetséges, elsősorban a nőket érintő problémából a 27 ország közvéleménye a legsúlyosabbnak egyértelműen a szexuális zaklatás és szexuális erőszak jelenségét tartják – 32, illetve 28 százalék említette e két probléma valamelyikét. A tíz legkomolyabb gond között szerepelt a családon belüli erőszak, a nemek közti fizetéskülönbség, a munkahelyi diszkrimináció, a munka és gondoskodás (gyermeknevelés) közötti egyensúly hiánya, a média szexizmusa, a nők sztereotip megítélése és a nem fizetett munka mennyisége is. Érdekesség, hogy a vizsgált országokban az oktatáshoz és egészségügyhöz való hozzáférés 6, illetve 7 százalékos említéssel csaknem utolsó lett a felsorolt kérdések között, tehát e tekintetben – legalábbis a világ fejlettebb részén – sikerült az előrelépés.

A szexuális erőszak kiemelt probléma Peruban, ahol tízből csaknem hét válaszadó (67%) gondolta ezt az ügyet legsúlyosabb két-három közé tartozónak; Magyarországon 22 százalék válaszolta ezt, amivel a táblázat hátsó felében foglalunk helyet. Kérdéseket vet fel ugyanakkor, hogy a finoman szólva nem a női egyenjogúságról híres Szaúd-Arábiában azt gondolja a túlnyomó többség, hogy szexuális erőszak nem probléma – miközben az összes megkérdezett szaúdi 15 százalék a komoly gondok közé sorolta a kényszer-, illetve gyermekházasságot.

Az Ipsos felmérése szerint Magyarországon a 15 éven felüli nők 42 százalékát éri szexuális zaklatás élete során. Itt érdemes megjegyezni, hogy az e szempontból sokkal kevésbé elnéző Svédországban például átlagosan tízből nyolc ember vallja magát zaklatás áldozatának – ami vagy azt jelenti, hogy többen merik felvállalni az őket ért sérelmeket, vagy azt, hogy máshol húzzuk meg a zaklatás határát. A kutatás szerint minden ötödik (21%) házas magyar nő szenvedett már el életében szexuális vagy fizikai bántalmazást a partnere részéről – és csak Kanadában egyszámjegyű (6%) azok aránya, akiket életük során ilyen trauma ért. A mexikói, chilei, perui, indiai és amerikai (!) nők több mint harmadát bántalmazta legalább egyszer a partnere saját bevallásuk szerint.

Az Ipsos állítása szerint, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a világon 217 év múlva érjük el a nők teljes gazdasági és politikai egyenlőségét, illetve az férfiakéhoz hasonló színvonalú hozzáférését az oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz. Ha viszont megkérdezik erről az embereket, egészen mást gondolnak: a magyarok például azt, hogy ez 50 éven belül következne be, amivel egyébként a pesszimistábbak közé tartozunk. A lemaradást jól érzékelteti, hogy női vezérigazgatók arány a világon csupán 3 százalék – a magyarok nem túl optimista becslése ezzel szemben 15 százalék, de Dél-Koreán kívül sehol nem gondolták azt, hogy 10 százalék alatt lehet a csúcsvezető nők aránya a vállalati szektorban. Ezzel szemben a női politikusok arányát meglehetősen jól saccoltuk: a magyarok például 12 százalékra becsülték a parlamenti képviselőnők arányát a valós 10 százalékhoz képest...

LÁZÁR MENNI VIENNA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GOMPERT TAMÁS
2018.03.08.


Inkább röhögjék ki, csak ne beszéljünk a lényegről.

Lázár János, a közismert haditudósító egyenesen a frontról jelentkezett be, ahol szörnyű pusztulással találkozott. Nyögi a migránsok bús hadát Bécsnek büszke vára – mondá legott sápadtan. Valójában nem egészen ezekkel a szavakkal mondá, de a szerkesztőségi irányelvek nem engedélyezik a rasszista tartalmak terjesztését, ezért a pontos idézéstől eltekintünk.

Az ostrom alatt álló Bécs a második lett a világ legélhetőbb városainak listáján tavaly. Akárcsak tavalyelőtt. Legutóbb az elérhető 100 pontból 97,4-et szerzett meg abban a versenyben, amelyben a stabilitás, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra, a környezet és az infrastruktúra színvonalát vizsgálva állapítják meg a sorrendet. A tökéleteshez szükséges 2,6 pontot valószínűleg csupán azért nem kapta meg, mert időnként megjelennek a Ring környékén magyar politikusok is, ami átmeneti visszaesést idéz elő a kulturális és civilizációs területen. A rangsor élére Melbourne került immár a hetedik alkalommal, ami kizárólag azért fordulhat elő, mert olyan rohadt messze van, hogy oda nem jár az üzleti ügyekkel nem foglalkozó magyar miniszterelnök adócsalásért elítélt üzletemberekkel korrupciós indexet rontani.

A 140 várost összehasonlító listán Budapest a 36. helyen végzett. Amiből elsőként azt a következtetést lehet levonni, hogy a pontozók biztosan nem repülőgépen érkeztek és balesetet sem szenvedtek el az itt tartózkodásuk alatt, ezért a gyorsforgalminak becézett út mellett a János kórházat is szerencsésen elkerülték, így végül is hízelgő az eredmény.

A második következtetés, hogy még így is van a két főváros között 34 helyezésnyi különbség. A 36. helyről öntudatosan belemondani a kamerába, hogy ott fenn a lista élén egy élhetetlen övezet található – ez a húzás tipikusan olyan, amelyik az ország egyik felét kiborítja, a megszeppent tábort viszont hitében megerősíti: nyugi, az élcsapat nem fáradt el, lám, még ennyi idő után is képesek szintet lépni a gátlástalanságban.

Merthogy Lázár János, amikor éppen nem a lövészárokból tudósít, akkor a Magyarország nevű kivándorlási zóna miniszterelnökséget vezető minisztereként tevékenykedik. A NER nyolcadik évében már semmin, de tényleg semmin sem lepődik meg senki, de ha valaki szerint elég barátságtalan megnyilvánulás lenne, ha az ukrán kancelláriaminiszter Budapesten posztolna arról, hogy a magyar főváros milyen egy fos hely, akkor jobb, ha tudja, hogy Lázár akciója éppen olyan volt, mintha az ukrán kancelláriaminiszter Budapesten posztolna arról, hogy a magyar főváros milyen egy fos hely...

NINCS MIT SZÉPÍTENI, LÁZÁR JÁNOS TELJESEN SZÉTCSÚSZOTT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.03.08.


Olyan helyzetben találta magát az egykori hódmezővásárhelyi polgármester, jelenlegi kancelláriaminiszter, melyben még soha nem volt politikai pályafutása alatt. Az időközi polgármester-választáson elszenvedett kormánypárti vereség után ugyanis Lázár Jánosnak vissza kéne kapaszkodnia a gödör széléről, de úgy tűnik, a nagy igyekezete ellenére egyre lejjebb dolgozza magát. Már a hódmezővásárhelyi kampányban is súlyos kommunikációs hibákat vétett, de az az ámokfutás, amit a vesztes voksolás után kezdett, már inkább szánalmas, mint eredményes.

Vajon ki adta Lázár Jánosnak azt a tanácsot, hogy utazzon Bécsbe, borzongjon egy sort az utcán feltűnő fejkendős muszlim nők láttán, bő nyállal köpködje a sógorok fővárosát, szörnyülködjön azon, hogy az utcák koszosak, aztán tolja fel a fura városnézésről készült videóját a Facebook-oldalára? Ha maga Lázár agyalta ki ezt a tervet, az nagy baj, de ha valaki meggyőzte arról, hogy ezzel el tudja feledtetni a vásárhelyi fiaskót, az még nagyobb probléma. Ha ugyanis ez utóbbi történt, akkor már olyan tanácsadókra hallgat, akiknek fogalmuk sincs a különböző politikai kampánystratégiák hatásairól.

Induljunk ki abból, hogy Lázár a főnöke utasítására csavarta feljebb a migránsozás gombját, így gondolt egy merészet, átugrott a sógorokhoz, ahol nem csak beszélnek a gazdasági bevándorlókról és a politikai menekültekről, mint nálunk, de jelen is vannak mindennapokban. Lázár végig sem gondolta, hogy fekete és arab munkavállalók mellett számos magyart is megtalálhat, akik épp úgy az osztrák hétköznapok szereplői, mint a szíriai vagy eritreai menekültek. Azt sem gondolta végig, hogy Ausztria vonzerejét az mutatja, hogy a magas fizetések és életszínvonal reményében ott maradnak a külföldiek, és nem állnak tovább, mint például az az 1300 menekült, akiknek védett státuszt adott Magyarország, de 90 százalékok egyből el is hagyta az országot. És ugyanezt elmondhatjuk a letelepedési kötvények segítségével érkezett mintegy 20 ezer migránsról is.

Ki kellene végre mondani, hogy nálunk azért nincsenek afrikai vagy közel-keleti bevándorlók, mert nem vagyunk igazán vonzó célország számukra, így az is önámítás, hogy a déli határra épített kerítés, vagy a naponta visszautasított menekültkvóta miatt maradt Magyarország magyar ország. (Idézet Kövér Lászlótól.) Lázár videója épp azért ordas hazugság, mert azt bizonyítja, hogy nagyon messze vagyunk még Ausztriától, olyannyira, hogy a világ legszegényebb régióiból érkezők is csak azért állnak meg itt, mert első uniós országként itt kell menedékjogért folyamodniuk...

PÁRKAPCSOLAT A TÁVKAPCSOLAT? - 11 TÚLÉLÉSI TIPP (NEM CSAK) TÁVKAPCSOLATBAN ÉLŐKNEK - VENDÉGPOSZT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2018.03.08.„Ezredszer néztem meg a postaládát, vajon miért nem ír?”… „Folyamatosan azt tervezgetem, hogy milyen lesz újra találkozni”… „Mit csinál, hol lehet most?” – ezek nem egy első világháborús háttérországi katonafeleség gondolatai, hanem egy távkapcsolatban élő kortársunk dilemmái. Az Egyesült Államokban 100 emberből 4 távkapcsolatban él, és ha ez akár csak megközelítőleg hasonlít is a magyar arányokra, akkor neked is van olyan ismerősöd, aki átmenetileg vagy életvitelszerűen távol él a párjától.

Milyen a távkapcsolatok lélektana? Mitől nem működnek – és mitől igen? Tudja-e erősíteni a földrajzi távolság a párkapcsolatot? – ezeket a kérdéseket boncolgatja Hollósi Eszter pszichológus-tréner ebben a vendégposztban.

Nem mindegy, hogy a kapcsolat az életciklusának mely pontján válik távkapcsolattá: bejáratott, vagy még kiforratlan szerelemről van szó. Ez utóbbi magában rejti a „honeymoon-effect” nevű buktatót, azaz hogy a felfokozott, optimista, szimbiotikus kezdeti időszakban a másikban gyakran még csak a saját fantáziánkat látjuk. A friss kapcsolatok feladata a hétköznapi valóság megélése és az összecsiszolódás, ami távkapcsolatokban a rendelkezésre álló limitált idő miatt igazi kihívás.

Amikor a megszokott közelségbe betolakszik a földrajzi távolság, az éppen olyan kémiai folyamatokat – megvonást – indít el az idegrendszerünkben, mint amikről egy függőség kapcsán beszélünk. Feszültnek, stresszesnek érezhetjük magunkat, hirtelen magányossá válunk, és megijedhetünk attól, hogy a párunk nélkül kell meghozni bizonyos döntéseket. Van, akinek hatalmas teher, hogy egyedül aludjon, és bizony a szex is hiányzik, nem kevés hormonális és hangulati változást indítva el.

Hogy hogyan tudunk megbirkózni a helyzettel, az több tényezőtől függ:
  • az észlelt kontrolltól, azaz hogy mennyi befolyásunk van a történésekre: Mi választottuk-e a távkapcsolatot pl. anyagi vagy karrierszempontból? Mekkora döntési terünk van a találkozások gyakoriságában és hosszában?
  • a bejósolhatóságtól: Fel tudtunk készülni a helyzetre? Kiszámítható-e a találkozások ritmusa? Tudjuk-e, hogy meddig fog tartani ez az időszak? A bizonytalanság okozta feszültséget a mindennapokban ügyesen oldja a várótermi sorszámrendszer (vegyük észre, mennyivel nyugodtabbak vagyunk, ha tudjuk, hányan vannak előttünk!), és a gyermekorvos is, amikor bejelenti, hogy „ez most egy kicsit fájni fog”.
  • a kapcsolat szubjektív jelentőségétől: Mennyire fontos az adott kapcsolat, mennyire vagyok elkötelezett? Illetve az értelmezési kerettől: egy fejlődést magában rejtő lehetőségnek látom a helyzetet, vagy az életünket megkeserítő változásnak?

ÁRVERÉSTŐL LAS VEGASIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Judit
2018.03.08.


Juditék történetének eleje sokak számára ismerős lehet, hiszen rengetegen próbálkoznak az amerikai zöldkártyalottóval, amit sok csaló próbál meg kihasználni. Őket nem tudták átverni, viszont adtak egy, az életüket megváltoztató ötletet

„Soha nem gondolkoztam azon, hogy higgyek vagy nem ebben, de a letaposott évek alapján arra a következtetésre jutottam, hogy semmi sem történt ok nélkül. Rá tudom húzni a skatulyát, illetve megindokolni, hogy ennek-annak aminek miért is kellett akkor és ott megtörténnie, és ha nem történt volna meg, azaz egy láncszem hiányzik, akkor már a végkifejlet is más lett volna.

Igaz, azt sem tudom még, hogyan másképp, de az már nem is érdekes. A „mi lett volna, ha” nem érdekel, csak az, ami van, és ami még lesz. Hiszek abban, hogy az út, amit bejártunk, mielőtt letelepedtünk volna 10 ezer kilométerre a szülőhelyünktől, egy eseménysorozat végkifejlete volt.

Fontos kiemelnem, hogy nem ez az első eset, hogy egy másik országot választunk új hazánknak. Sikerült már Angliában is talajt verni, igaz, kicsit éretlenebb, nem annyira tudatos hozzáállással, aminek az lett az eredménye, hogy újból Magyarországon találtuk magunkat.

Az élet a megszokott mederben zajlott, az ember kereste a lehetőségeket, és most jön a képbe egy másik mondás: véletlenek márpedig nincsenek!

Átverés vagy sem?

Történt, hogy a férjemet elkezdték folyamatosan bombázni elektronikus levelekkel, melyben arról tájékoztatták, hogy az az évi zöldkártyalottó nyertese, és instrukciókkal látták el, mit és hogyan kell tennie.

Emellett persze megírták, mennyit kell befizetnie, és hasonlók, ha élni akar azzal a lehetőséggel, hogy az USA-ban éljen, dolgozzon és tanuljon legálisan a jövőben.

Természetesen mivel nem ejtették a fejére, vagyis legalábbis nem tudunk róla, így nem is foglalkozott ezekkel a levelekkel, hiszen tudta, hogy a valóságtartalma nulla, ahhoz, hogy nyerjen, talán jelentkezni is kellene, amit emlékei szerint kihagyott...

ÉS AKKOR? TÖRŐDJÜNK BELE, HOGY EZ VAN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.03.08.


Három napja készülök arra, hogy megírjam ezt a cikket. Most is csak azért teszem, mert tegnap este valamelyik mindent megmondó műsorban valamelyik mindent megmondó ember azt találta mondani: miért lepődünk meg ezen, egyáltalán mi ebben a hírérték? Ha van valami, amitől ökölbe szorul a gyomrom, akkor az pont ez a flegma, céltalan okoskodás.

Tudom, hogy tudjuk, de szótagoljuk azért újra röviden: technikai okokra hivatkozva mondta le a zalaegerszegi önkormányzat által fenntartott Városi Hangverseny- és Kiállítóterem Alföldi Róbert nyilvános beszélgetését – ha úgy tetszik, talkshowját -, amelyre március 22-én került volna sor, és amelyet már természetesen meg is hirdettek a nagyközönség számára. Mondom, technikai okok, és hozzá is teszem egyből az intézmény vezetőségének magyarázatát: éppen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170 éves jubileumi programsorozatát készítik elő, és egy március 15-hez kapcsolódó történelmi konferenciának is időpontot kell találniuk, amely teljesen véletlen pontfix március 20. vagy március 22. lehet. Meg persze, hogyne bíznának ők abban, hogy egy későbbi időpontban sor kerülhet arra a fránya beszélgetésre.

Végül is, mi sem természetesebb annál, mint hogy két héttel március 15-e előtt még mindig fingjuk nincs, hol-mikor rendezhetnék meg ezt a bizonyos történelmi konferenciát, amit egyedül Alföldi Róbert fellépése akadályoz; miközben azt persze pontosan tudják, hogy valamikor akkor szeretnék, amikor a Nemzeti Színház kiutált, és nemzeti érzelmektől fűtve azóta is köpködött egykori igazgatója is szóra nyitná a száját. Végül is ha felszopás- és lefetyeléstechnikai szempontból nézzük, akkor kiváló a magyarázat.

Egyébiránt tényleg semmi kedvem idehurcolni a zalaegerszegi fideszes önkormányzati különítmény egyéb viselt dolgait, például az OLAF-jelentéssel kapcsolatos beszari, sunyi, alattomos tányérnyalási hadműveletét, mert annyira méltatlan, hogy a hányinger kerülget. Azt azért idemosom, mert ez talán nem jelentéktelen információ, hogy Alföldi fellépését egy nappal azután fújták le, hogy a helyszínen járt a tekintetes úr, a Fidesz országgyűlési képviselője. Vagyis nem oly nehéz összefüggést keresni és találni a szálak között: a fideszes országgyűlési képviselő szerint a fideszes önkormányzat által közpénzből (!) fenntartott közösségi intézményekbe csak olyanokat szabad beengedni, akik a fideszes kánon értékrendjébe (miket beszélek?) illeszkednek.

Igen, tisztelt megmondóemberek! Nincs itt semmi látnivaló. Nem ez az első, nem is az utolsó, ennél baszottul fontosabb/súlyosabb dolgok sem ütik ki a biztosítékot évek óta, most megint azért verjük a nyálunkat, mert Alföldi? Igen, azért verjük a nyálunkat, mert Alföldi. Mert ezekből a jelentéktelen kockákból épül fel a nagy egész. És mert a jobboldali propaganda szerint agyonsztárolt Alföldi tehetségét – a Fidesz és szócsövei kivételével – azért a magukat jobboldalinak valló, kultúrával valamelyest együtt élő emberek is elismerik.

Igen, nem tegnap óta világos, hogy ha valakit őszintén megvet ez a gyáva rezsim, az pontosan ez a művész. Alföldi Róbert. Aki soha nem harapta el a nyelvét, nem hajtotta le a fejét, amikor a hatalom gumicsizmás végtagjait felpakolta a nemzet asztalára és egyúttal rá is okádott a frissen mosott, vasalt terítőre. Értem, hogy sem a művészetét, sem a sikereit, sem a rothadó közélettel kapcsolatos véleményét, az elesettek melletti kiállását nem tolerálja az állampárt. Olyannyira nem, hogy a rezsim láncos kutyái (a jobbikosokkal együtt) soha nem riadnak vissza attól, hogy szexuális irányultságát pellengérre állítva mocskolják. Azért, amit művészként, emberként képvisel.

Igen, ezeket mind tudjuk. És akkor? Törődjünk bele, hogy ez van? Törődjön bele, akinek két anyja van. A kvázi papírforma szerinti, kiszámítható pitiánerség, a minden eleganciát és nagyvonalúságot nélkülöző beszart erőfitogtatás engem minden alkalommal kiakaszt. Mert nem ez a normális. Nem az a normális, hogy a választott képviselők csak azokat képviselik (vagy azokat sem), akik megválasztották őket, és kurvára nem az a normális, hogy az állampárt által kisajátított nemzeti ünnepekre, vagy bármi másra hivatkozva a közösségi terekből, intézményekből ki lehet tiltani azokat, akiket a rendszer veszélyes elemekként tart számon. Ja, hogy én ezeket viszont leírhatom, és még mindig nem rohadok börtönben, tehát ne verjem a nyálamat? Értem, hogyne. Egy olyan országban, ahol a demokrácia legfőbb ismérve az, hogy még nem kapcsolták le az internetet, és minden hazaáruló büntetlenül véleményt formálhat, valóban nevetséges ilyen apróságokat szóvá tenni...

ALKOTMÁNYT, DEMOKRÁCIÁT, JOGÁLLAMOT - 5 ÉVRE FOGLALTÁK EL A FIDESZ SZÉKHÁZÁT

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.03.08.


Öt évvel ezelőtt, 2013. március 8-án nyújtotta be a kormánykoalíció az Alaptörvényt negyedszer módosító törvényjavaslatát. Ebben az időszakban javában zajlottak a Hallgatói Hálózat vezetésével a diáktüntetések, folyamatos volt az utcai jelenlét, egyre erősödött az aktivista ellenállás.

Az amúgy is meglehetősen feszült légkörben nem csoda, hogy óriási felháborodás övezte az Alaptörvény soron következő, immár negyedik módosításának tervét. És nem csak azért, mert a kormány minden korábbinál több ponton (22 cikkben) akarta megváltoztatni az Alaptörvényt, de azért is, mert olyan dolgokat is át akartak nyomni ezzel a módosítással, amelyeket korábban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített.

Melyek voltak az alkotmány-módosítás legkritikusabb pontjai?


Az Alaptörvény a módosítás után többek között kriminalizálta a hajléktalanságot, kőbe véste, hogy a család csak (házasságban élő) anyából és apából, és természetesen gyerekből állhat, korlátozta a sajtószabadságot és tovább szűkítette a független igazságszolgáltatás lehetőségeit, csonkította az Alkotmánybíróság jogköreit.

2013. március 7-én délelőtt körülbelül 70 tüntető mászott be a Fidesz Lendvay utcai székházának udvarára, hogy ülősztrájkkal tiltakozzanak a módosítás ellen. Két nappal korábban már bejelentették, hogy „Az Alkotmány nem játék” címmel március 9-én tüntetést szerveznek, ennek tulajdonképpeni nyitánya volt a székházfoglalás. A demonstrálók addig akartak maradni, amíg a „gyalázatos módosítást” vissza nem vonják...


ITT OLVASHATÓ

AZ EGÉSZSÉGÜGYRŐL, KICSIT MÁSKÉPP

VÁROSI KURÍR
Szerző: Mater Dolorosa
208.03.08.


Mostanában sokat betegeskedem, ezért rendszeres látogatója lettem a körzeti és szakorvosi rendelőknek. Számos érdekes tapasztalatra tettem szert. Ebből levontam néhány olyan következtetést, amellyel kicsit – talán – javítható lenne az egészségügy működése és még pénzbe sem kerül. Ezeket szeretném most megosztani az olvasókkal.


„Sikítós” beíró helyett


– Több beteget lehetne ellátni, ha a rendelési idő kezdetén már ott lenne az orvos, és nem fél/háromnegyed vagy egy órával később érkezne meg. Persze, tudom én, hogy az orvosok többségének nem egy munkahelye van, meg amúgy is kevesen vannak, de meg lehetne próbálni.

– A recepción ( betegfelvételi irodán, betegirányítóban ) olyanokat kellene alkalmazni, akik nem egy ujjal, percenként egy betűs leütési sebességgel kezelik a számítógépet.

Az ismert Kaza László-dal nyomán

– A kedves beteg úgy állna be a recepciós sorba, hogy legalább akkor előkészítené a szükséges papírokat és nem közvetlenül az ablaknál kezdené előadni Kazal László örökbecsű nótája alapján a „Erre a nő elővette a nagy kézi táskáját, / Egy rántással szétrántotta táskáján a cipzárját. / Belenyúlt a táskájába, a kis erszényt kivette, / A táskán a cipzárat összehúzta és letette. / Azután a kis erszényen húzta szét a cipzárat…” jellegű produkciót (a teljes dal itt található).

– Mielőtt a recepció sorába beállna a beteg, ellenőrizné előjegyzésének időpontját, hogy az az orvos rendel-e, akihez ő tartozik.

– A recepciósnak nem adná elő tünetei teljes listáját, családi gondjait, aktuális gondolatait és a bejelentkezés után nem szaladgálna negyed óránként vissza soron kívül, hogy megkérdezze, mennyit kell még várnia.

– Bizonyára több beteg férne bele a rendelési időbe, ha egy-egy vizsgálat után nem tartanának hosszabb szüneteket, kávézás/telefonálás vagy bármi ürügyén. (Erről jut eszembe: nem biztos, hogy az a legjobb, ha a kedves beteg rendelési időben érdeklődik telefonon arról, hogy jól emlékszik-e a gyógyszerek szedésére; nem így mesélné el, hogy mióta használja őket, milyen tüneteket, mellékhatásokat észlel magán; nem adna részletes leírást közérzetéről, állapotáról.)...

HÁBORÚT HIRDETETT ORBÁN VIKTOR, AZ UTCAI HARCOS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: TÓTH ÁKOS
2018.03.08.


...Orbán, ez politológusi közhely, egybe akarja terelni négy éve még bő kétmilliós szavazótáborát. Ám valójában ennél is többet szeretne, megnyerni a Jobbik fonák színeváltozása miatt elbizonytalanodottakat a kulcshelyszíneken: legutóbb Miskolcon, ahol visszataszító módon nyilatkozott a cigányságról, rögtön egy kalap alá véve őket a bevándorlókkal, a vélt terroristákkal. Lapzártánkig a Fidesz „díszcigánya”, a korrupciós vádak miatt a nyilvánosság elől bujkáló, de a Fidesz-lista 17. helyével megjutalmazott Farkas Flórián nem adott ki emiatt tiltakozó nyilatkozatot. Kérdés, hogy Orbán egyrészt nem értékeli-e túl ezeknek az általa elérhetőnek vélt bizonytalanoknak a számát, illetve hogy valóban annyira bizonytalanok-e a Jobbik szélsőjobbos arcában hívők, mint ahogy azt első ránézésre feltételezni lehet. Az viszont immáron vitathatatlan, hogy Orbán Viktor nemcsak a politikát másította kétosztatúvá, hanem a társadalmat is újból az ők és a mi ellentétére húzta rá, kedve szerint osztogatva, kinek-kinek melyik szerep jut: a cigányság most, pechjére, az „ők” kategóriájába került.

Kérdés az is, hogy e nagy igyekezet nem üt-e vissza Orbánra. Az ellenzék ugyanis bízvást – és igazsága teljes tudatában – építhet arra a félelemérzetre, amely jellemzője a kormány működésének, és ami táplálja a kormány elleni haragot: ha egy város a Fidesznek nem tetsző döntést hoz, mint Esztergom Tétényi Éva polgármesterré választásával, akkor megbüntetik. Ha a földrajzi nevekről döntő bizottság nem ért egyet azzal, hogy a Ferihegyi repülőteret Liszt Ferencről nevezzék el, akkor tagjait kirúgják a munkahelyükről. Ha egy képviselő végzi a dolgát, és demonstratív módon föltart egy táblát a parlamentben, megbüntetik. Ha egy újságíró kérdezni akar egy képviselőtől, akinek nem akaródzik válaszolni, megbüntetik. Ha a Népszabadság szúrja a kormány szemét, bezárják. Minden az osztogatásról és a fenyegetésről szól, s ebben a közhangulatban már az aktivisták utcai jelenléte is a fenyegetést szimbolizálja.

Az utcai harcos múlt pénteken, szokásos rádióinterjújában nem fújt visszavonulót, épp ellenkezőleg, háborút hirdetett. Nem lehet kétség afelől, hogy mostantól ez Orbán Viktor politikájának lényege: konszolidációnak helye nincs. Valójában nincs is mit konszolidálni.

A legfőbb területeken, azokon, amelyek generációk sorsáról döntenek, nincs visszaút.

Az oktatásban nincs konszolidáció, mert ahhoz az elmúlt nyolc év alapdöntéseit kellene felülvizsgálni. Az egészségügyben nincs mit konszolidálni, mert elvesztegettek nyolc évet a leépülés megállítása helyett. A szociális szféra romokban, a szegénység újratermelődése már megakadályozhatatlan, a fiatalok kivándorlása megállíthatatlan, az ellopott vagyont pedig senki nem akarja és magától senki nem is fogja visszaadni. Orbán Viktor tudja, hogy a rendszer konszolidálhatatlan, mert csak rá épül: őrá szabták a külpolitikát, rá a társadalompolitikát, rá az oktatást, rá a gazdaságot. Ő maga a rendszer. A rendszer működtetéséhez pedig erő kell, a kétharmad ereje. Ez számára a választás valódi tétje.

Orbán Viktor előremenekül. A hódmezővásárhelyi választás eredménye megijesztette, s ellentámadásba lendült. A kérdés az, hogy a vele szemben állók tudják-e, amit az igazi utcai harcosoknak el kell sajátítaniuk a túléléshez: az ellenfél lendületét a saját javukra fordíthatják.


ITT OLVASHATÓ

SZEGÉNYSÉGRŐL MÉLTÓSÁGGAL: DÍJAT KAPOTT "VADGALAMBOS" RIPORTUNK

ÁTLÁTSZÓ ERDÉLY BLOG
Szerző: Átlátszó Erdély
2018.03.07.


Első díjban részesült az Átlátszó Erdély munkatársa, Jakab Villő Hanga a Magyar Szegénységellenes Hálózat második alkalommal megszervezett, Szegénységről Méltósággal Sajtódíj Projektjében. Az elismerés azért is értékes, mert a zsűri tagjai közül sokan maguk is megtapasztalták a mélyszegénységet.

Kilenc újságcikk, négy rádióadás és két videós anyag érkezett a pályázatra, melynek célja, hogy megmutassa, lehetséges a szegénységben élők helyzetének, nehéz történeteiknek rétegzett, nem megbélyegző és nem sztereotíp ábrázolása.

„A szegénységről elhangzó beszédmód alakításán kívül az is célja a díj kiosztásának, hogy találkozási pont legyen civilek, aktivisták, szakértők, sajtósok és szegénységben élő emberek között” – fogalmazott Kovács Andrea szervező a díjátadó estjén.

Sajtóanyagok egy szolidárisabb társadalomért

A Magyar Szegénységellenes Hálózat osztrák nagytestvérétől koppintotta az ötletet, hogy a nyomor megszüntetéséért folyó munkában a média szerepére is fókuszáljon.

A Szegénységről Méltósággal sajtópályázat azokat a sajtóanyagokat díjazza, amelyek nem erősítenek rá a tehetetlen szegénységképre, pozitív példákkal kitörési utakat mutatnak, és a szegénységben élők helyzetét úgy ábrázolják, hogy az olvasók számára lehetővé teszik a közös emberi nevezők felismerését.

„Ha kilakoltatnak egy négygyermekes családot, az nem hír, ha közben valami cirkusz is történik, az már az” – fogalmazott Magyari Tibor, tavalyi zsűritag, a Város Mindenkié csoport tagja, figyelmeztetve a sajtó felelősségére abban, hogyan, mikor és milyen céllal nyúl egy-egy témához.

„Az elmúlt év anyagai olyan természetességgel írtak a szegénységről, mintha mi írtunk volna saját tapasztalatainkról” – mondta Bogdán Tímea zsűritag, aki maga is megtapasztalhatta a mélyszegénység nehézségeit. Hozzátette, idén sokkal többet vitáztak a döntésen, hiszen változatosabb, szélesebb szegénységfogalom körvonalazódott a beküldött anyagokban.

Vadgalambfalva: a falu fejlődik, a roma telep csak növekszik...

Az Átlátszó Erdély munkatársát a „vadgalambos” cikkéért díjazták, amely egy kis székelyföldi település roma telepén élők sorstalanságát mutatja meg. A bírálók kiemelték, hogy a riport nyelvi szinten is érzékelhetővé teszi a telepiek kirekesztettségét, „nemlétét” a falubeli többség számára.

További díjazott riportok, interjúk, videóanyagok:

II. díj: Neuberg Eszter – Egy szép kert itt olyan, mint oázis a sivatagban
III. díj: Laborczi Dóra – A legígéretesebb fiatal magyar kutató segítséget kér
Különdíj: Bakóczy Szilvia – Cigánytelepről a Prezibe
Különdíj: Dohi Gabriella – Bike Maffia – Sweet Home
...

MÉRHETŐ-E A GYÁSZ?

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2018.03.05.


Több mint egy éve történt a veronai buszbaleset. A tragédiának 17 halálos áldozata és 26 sérültje volt. Szülők, nagyszülők, testvérek gyászolnak és keresik a megnyugvást. Egyelőre mindhiába.

Legutóbb az okozott felháborodást, hogy a biztosító a hozzátartozók elmeorvosi vizsgálatát kérte. Ez persze így nagyon durván hangzik és a felzúdulás emberileg érthető is. De az együttérzés mellett tudnunk kell, ez miért történt. Egy „kívülállónak” persze könnyű objektívnak lenni, de kérem, ezt ne tekintsék érzéketlenségnek.

Az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépése óta az elhunytak hozzátartozóit – a tényleges, forintban kifejezhető kárukon felül - sérelemdíj is megilleti. Ezt azonban nagyon nehéz konkrét összegben meghatározni, hiszen hogyan tudjuk mérni, kinek mit jelent a saját vesztesége. Ezért alkalmaznak ilyenkor pszichológust, vagy akár elmeorvost, aki a lelki sérülés, a trauma mértékét próbálja pszichológiai és orvosi szempontok alapján meghatározni. Azt vizsgálják, vajon a hozzátartozónál létrejött-e kóros lelki elváltozás, milyen károsodást okozott az átélt stressz, kialakult-e poszttraumás stressz, vagy bármilyen fóbia...

"MOST NEM TUDOK FINOMKODNI: MOCSKOS, ALÁVALÓ TOLVAJOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.03.07.


Sok milliárd ellopott forintjukat lepleztem le, igyekeztem ennek ellenére finoman fogalmazni, de most nem tudok: mocskos, alávaló és aljas tolvajok – így kommentálta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a Bors hétfői cikkét. Az Andy Vajna tulajdonában lévő bulvárlap lejárató írást közölt ugyanis az ellenzéki politikusról, részletesen taglalták Hadházy hobbiját, a repülést.

- Egy hónapja az autómból ellopták a pilótatáskámat, ennek szemlézte a tartalmát a Bors. Andy Vajna lapja a lopott iratokat nem visszajuttatta hozzám, hanem elképesztő hazugságokkal teli lejárató cikket írtak belőle – magyarázta lapunknak az LMP társelnöke, hozzátéve: az ellopott iratok gyakorlatilag pótolhatatlanok. A dokumentumok egy része természetesen újra kiadható, de az eredeti repülési napló nem. - Tizenkét év kemény munkáját lopták el és az egyik szakmámat – hangsúlyozta Hadházy.

Márványi Péter az iho.hu közlekedési portál repülés rovatának vezetője érdeklődésünkre leszögezte: valóban hatalmas veszteség a Hadházy által említett dokumentumok ellopása. Azokon a reptereken, ahol felszállt, vagy leszállt, esetleg meglehetnek ezek az információk, de minden általa használt gép gépkönyvét kellene ahhoz átbogarászni, hogy legalább a repült órák egy részét igazolni tudja a pilóta - mondta Márványi.

Az LMP társelnöke elmondta, hogy a cikk hamis állításokat is tartalmaz, ezért helyreigazítási pert indít a lap ellen. Az is figyelemre méltó, hogy nemcsak Hadházy autóját törték fel mostanában, az LMP egyik ügyvédjének szintén hasonló módszerekkel kutatták át a gépkocsiját. Arra a kérdésünkre, hogy mi állhat a lejárató cikk hátterében, Hadházy azt mondta, az időzítés oka valószínűleg az, hogy egyértelművé tette: kizárólag egyéni körzetekben, a Fidesszel szemben induló jó jelölt esetén az ellenzék legszélesebb - a Jobbiktól MSZP-ig terjedő – együttműködését szorgalmazza.

Megkerestük a Bors szerkesztőségét, és megkérdeztük, Hadházy kijelentései után akarják-e nyilvánosságra hozni, hogy milyen forrásból informálódtak, valamint terveznek-e feljelentés tenni a rendőrségen. Ezidáig nem érkezett válasz.

AZ EMBEREK FÉLNEK A PÉNZÜGYEKTŐL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2018.03.07.


A kissé félresikerült adósságmentésről, a pénzügyi oktatás hiányosságairól és a jómódúaknak folyósított CSOK-ről is beszélt Lovas Judit a szerdai Reggeli gyorsban. Az énpénzem.hu főszerkesztője szerint még mindig idegenkedünk a gazdasági témáktól, pedig a tájékozatlanság gazdaságilag kiszolgáltatottá teszi az embereket.

Az emberek félnek a pénzügyektől

A pénzügyi újságíró először arról beszélt, mi hozta létre az általuk üzemeltetett portált. Elmondta, gazdasági újságírói karrierje kezdetén azt tapasztalta, hogy a kollégák a szakmának írtak, a cikkek átlagember számára érthetetlen, nagyon erős szaknyelven íródtak.

Amikor egy kicsivel lazítottak a stíluson, akkor érezhetően megnőtt az érdeklődés. Így 2011-ben, amikor a portál elindult, mindenképpen a fogyasztók szemszögéből akartak a pénzügyekhez közeledni. Lovas Judit szerint nagyon fontos lenne, hogy felmérjük, milyen hatásai lehetnek egy gazdasági döntésnek, és ez hogyan befolyásolja a pénzügyeket.

„Azt tapasztaltam, hogy az emberek félnek a gazdasági ügyektől, mert rettegnek attól, amit nem ismernek” - 
mondta az http://www.azenpenzem.hu/  főszerkesztője, aki úgy vélte, a munkájuknak vannak konkrét hatási, de még mindig csak egy nagyon szűk réteghez jutnak el az írásaik.

„Azt gondolom, sokkal szélesebb rétegnek kellene érdeklődnie a saját pénzügyei iránt” - fogalmazott, majd ennek fontosságát egy példával világította meg:

„Amikor devizahitel segítségével lehetett autót venni, nagyon sokan szántak rengeteg időt és energiát arra, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb autót. Ezzel szemben a vásárláshoz szükséges hitelről, pénzügyi konstrukcióról pár perc alatt döntöttek, szinte el se olvasták a szerződést, amit aláírtak, pedig az akár több tíz évre szóló kötelezettséget tartalmazott.”

Nem tanulunk vitatkozni

A pénzügyi oktatás hiányosságai is szóba kerültek a beszélgetésben. Lovas Judit elmondta: vannak már kezdeményezések arra, hogy beszélgessenek a témáról az iskolában. Itt kifejetetten párbeszédes formában kerülnek szóba olyan fontos dolgok, mint hogy mennyit kell dolgozni, ha valamit meg akarnak venni, vagy, hogy mi szól a bankkártya ellen és mellett.

„A konkrétumokról beszélgetve lehetett látni a diákok arcán a döbbenetet, amikor kiderült, hogy milyen órabérre számíthatnak, hány órát kell dolgozni, hogy mondjuk egy okostelefont megvehessenek. Ezek fontos dolgok, jó lenne ezekkel az iskolában sokat foglalkozni, mert otthon a szülők nem nagyon teszik.”

- mondta Lovas Judit, aki szerint komoly probléma, hogy a gyerekeket az iskolában nem tanítják meg érvelni, vitatkozni.

„Lehet látni a magyar és az amerikai iskolák közötti különbséget, Amerikában sokkal inkább tanítják a gyerekeket vitatkozni. Fel kell készülni témákból, de nem aszerint választanak a vitában résztvevő felek, hogy ki mivel ért egyet, hanem sorsolás dönti el, hogy ki melyik álláspontot védi.”

A szakértő véleménye szerint azért fontos, hogy megkérdőjelezzünk bizonyos dolgokat, mert az emberek nem feltétlenül gondolják végig az ügynökök ajánlatát, akik „ingyen” tanácsokkal látják el őket. Ha gondolkodnának, kiderülne számukra, hogy leginkább független tanácsadóra lenne szükségük, aki a pénzügyeiket áttekintve tanácsokat ad – vélekedett.

CSOK a gazdagoknak:...

CSILLAG ÁDÁM VÉLEMÉNYE A LÁZÁR-VIDEÓRÓL: A MAGYAR KORMÁNY POLITIKÁJA TÁMADJA A NÁCIZMUS VERESÉGÉRE ÉPÜLT EURÓPÁT


VÁROSI KURÍR - BLOGZÓNA
Szerző: Városi Kurír
2018.03.07.


Állítólag az FB tüntette el Lázár János elhíresült, botrányos, migránsozó bécsi videóját. Csillag Ádám, a magyar videoszociológia nagymestere fájlalja, hogy a filmmel együtt az ő véleménye is eltűnt, így megismételte saját közösségi oldalán. Miután a szöveg szinte valamennyi szavával egyetértünk, úgy döntöttünk, közöljük, így segítve annak elterjedését.

Lázár János,

Orbán Viktor magyar miniszterelnök miniszterelnöki hivatalát vezető miniszter. Magyarország több, mint 650000 állampolgárát, a díszes magyar parlamentben hozott törvények alapján kiírtotta. Előbb faji alapon megfosztotta munkájától, egzisztenciájától, önbecsülésétől, vagyonától, akár nincstelen volt, akár jobb módú, aztán megfosztotta mindentől, ami egy állampolgárt megillet, végül a nevétől is megfosztott gyerekeket, öregeket és felnőtteket marhavagonokra rakta, hogy a piszkos munka nagyobb részészét magára vállaló németek gázkamráiban szabaduljon meg tőlük. A gyilkosságok jelentős részét magyar állampolgárok követték el hazai földön, amit csak azért nem tudtak teljes népirtássá tenni, mert az általuk indított háborút elvesztették.

Leszármazottja vagyok,

mind az emberirtó politikát folytató, mind az annak áldozatául dobott magyaroknak. A Lázár János által használt érvek, a ” közel-keleti, muszlim” bevándorlók ellen egy-az egyben behelyettesíthetők azokkal az érvekkel, amikre hivatkozva keresztény nagyapámék magyarjai izraelita magyar nagyapámék rokonságát kirtották. Az érvek szinte teljesen azonosak. AZ, HOGY A MAGYAR MINISZTERELNÖK, A TÉNYLEGES MAGYAR HATALMAT KÉPVISELŐ POLITIKUS LEGBELSŐ MINISZTERE A HOLOKAUSZTHOZ VEZETŐ ÉRVRENDSZERREL AGITÁLJON, USZÍTSON MENEKÜLTEK, EMBERI JOGOKKAL FELRUHÁZOTT SZEMÉLYEK ELLEN, szerintem rémülettel kell, hogy eltöltsék a világ és főleg Európa polgárait, akiknek emlékezniük kell, hova vezetett nagyszüleink háborúja. Van barátom, aki 1948-ban született, apja, teljes családját legyilkolták, anyja is a kevés koncentrációs tábori túlélőhöz tartozott. Egész életében viselnie kell ennek következményeit, az életfogytig kapott szorongást, félelmet és pánikrohamokat. A magyar kormány politikája támadja a nácizmus vereségére épült Európai rendet.

A MATYÓ A MINTA, AVAGY A TÁLLAI-KÖRZET, AMELYRŐL AZ JUT GÉMESI GYÖRGY ESZÉBE, HOGY MINDEN LOPÁS BŰN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2018.03.07.


„Polgármesterektől értesülök arról, hogy mely térségben kinek a cégén a hozzá közel álló vállalkozáson keresztül kell megíratni a pályázatot. Az a pályázat lehet sikeres, amelyet az adott parlamenti képviselő és a Fidesz által uralt megyei önkormányzati bizottságban három kormánypárti képviselő felpontoz és átenged, a közgyűlés már csak ezekről szavaz. Így van ez az egész országban. Megmondják, hol, ki írja a pályázatot. Aztán azt is, hogy a pályázat nyomán kivel, kikkel kell szerződni. Minek nevezi ezt, ha nem bűnszervezetnek?” – kérdez vissza Gémesi György a 168 Óra hetilapnak adott interjúban arra, országszerte működik-e az a modell, amely egy-egy fideszes országgyűlési képviselő, vagy épp az utóbbi hetek korrupciós botrányai nyomán már nyilvánosságra kerültek.

Az Új Kezdet elnöke, Gödöllő polgármestere a legalizált korrupció egész Magyarországot eluraló rendszereként, amint fogalmaz az abban „tocsogó” vidék szimbólumaként említ konkrét eseteket is, és figyelmeztet: a mai, egyértelműen a hatalmon lévők által uralt, s a fideszes országgyűlési képviselők által „kijáróként” intézményesített rendszer valamennyi szereplőjének el kell előbb-utóbb számolni. Igen, azoknak is, akik félelemből, s megfelelésből válnak részeseivé a vidék fejlesztését célzó uniós és állami források „becsatornázásának”.
Gémesi szerint ugyanis nem elfeledendő, hogy „minden lopás lopás, és a lopás bűn”. 
Az évtizedes tapasztalatú polgármestert, önkormányzati szövetségi vezetőt annak kapcsán kérdeztük, hogy hosszú hetek tényfeltáró munkája révén különös hálózatot és személyi összefonódásokat mutató „matyó minta” rajzolódott ki a 168 Óra által vizsgált választókerületben. A Borsod megye 7-es egyéni országgyűlési egyéni választókörzet ura Tállai András, aki nemcsak parlamenti képviselő, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkár-miniszterhelyettese is, sőt, ebben a minőségében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője...

BIZTOS, AMI BIZTOS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.03.07.


Az már bizos, hogy a vesztüket érzik, és megpróbálnak még mindenféle biztonsági intézkedéseket tenni, meg ellehetetleníteni az esetleges utódokat.
Merthogy a módszerek a régiek, anno a vesztett választás két fordulója között tisztára söpörték az államkasszát, elköltöttek minden pénzt öt évre előre, olyan kötelezettségeket vállaltak, melyek tönkretették az államháztartást.
Utódaik pedig ahelyett, hogy egy laza csuklómozdulattal eltörölték volna ezeket, belesétáltak a PC csapdájába és elkezdtek úgy viselkedni, ahogy a Fidesz velük szemben soha nem viselkedett volna.
Olyan eredményt értek el, mint az oroszlánidomár, aki az éhes dögöt simogatással próbálja rávenni, ugorjon át a tüzes karikán - oroszláneledel lett belőlük.
A despota mindig fél, és mindig arra készül, hogy le kell számolnia a hatalmára törőkkel, ezért hát fegyverkezik, testőrséget szervez, vagyont iparkodik felhalmozni a nehezebb időkre.

Azt gondolja, hogy rettenetesen ravasz, népe pedig rettenetesen ostoba, pedig az ő ravaszkodása a lovat a seggébe dugott nádszállal felfújó kupec szintjén áll, a nép meg csak addig ostoba, míg le nem hull szeméről a hályog.
Ha ez megtörténik, akkor viszont rettenetesen dühös lesz, ez pedig fellendíti a hazai Kender és Kócművek tevékenységét, valamint élénk érdeklődés ébred a vitorlásiskolák csomókötési oktatása iránt.
A séma ugyanaz, ma sem tesz mást Orbán, mint legutóbbi elvesztett választása után, amikor ezerötszáz lakosú településre háromezer főt befogadó kézilabdacsarnokra osztott pénzt, meg amikor finanszírozhatatlan lakásépítési támogatást vezetett be, csak most szintet lépett.
Nagyhirtelen el akarja előre költeni a honvédelmi kiadások két évre szóló összegét, hatszázötven milliárd forintot. Titkosítva, cél és forrás megjelölése nélkül, természetesen.
Az annyi mind hatszázötvenezerszer egymillió forint, ami kis menekülési vésztartaléknak nem is rossz, ennyiből már én is el tudnék menekülni valami trópusi szigetre, különösen, ha ott trópusi libacomb és csurig töltött bankszámla vár...

DOMESTOSOLÓGIA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.03.08.


A Domestos hasznos cucc, lehet vele szájat mosni, meg klozetot súrolni is, például Rétvári Bencének mindkét tevékenység ajánlott és hasznos. Ő az ugyanis, aki Völner Pállal karöltve szakmai támogatást nyújt a cégnek, hogyan újítsanak fel iskolai mosdókat a saját pénzükből, ha már a szárnyaló NER ilyet nem tesz, mert talán zsenánt neki.
Magyar iskolákba csupán magyar gyerekek járnak, és nem üldözött keresztények, sőt, nem is levélben szavazó magyarul nem beszélő magyarok. A magyar iskolában ezért a szart nem a KLIK, hanem a Domestos vakerássza le a magyar gyerekek vécéjéről, mert ez egy ilyen ország, ilyenné vált. Mert engedtük ilyenné tenni.

Régi móka ez egyébként, már régóta újítgat ez a domestosos cég magyar iskolai mosdókat, ami nekik jó reklám, Rétvárinak és a főnökének, az Irakban dzsemborizó Balog embertelennek viszont nem éppen. Azt mutatja ugyanis, hogy a haligali, jobban teljesítő országuk Tanganyika szintjén van, ahol repülőről kell leszórni a rizst, hogy éhen ne pusztuljanak a leendő migráncsok.

Az egész ország az Unió segélyeiből, él, amire onnan nem jut, arra jó a Domestos. Ez a képlet, és a vezérminiszter Bécsbe jár riogató videót forgatni, pedig elég lenne kinézni a kastélya ablakán. Mindeközben egy petákot sem ad a NER ezeknek az iskoláknak, ahol a Domestos jótékonykodik, csupán nagy kegyesen megmutatja neki, hová tegye e pénzét.

Mindezen túl azonban, ami forralja a panelporli vérét, amikor a Domestos bevégzi a munkát, akkor odatolják a redves pofájukat, és átadják, amihez az ég egy világon semmi közük nincsen. Pózolnak a másik homokvárával, járkálnak seggükben pávatollal, mint valami lökött és alávaló nyúl, persze. Felkapaszkodott senki-bitangok, akik még az átadást is átadják, főleg ha a más érdeme-munkája-vére..
.

NEM LESZ SÉTAGALOPP A VÁLASZTÁS ORBÁNNAK? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.08.


- Most már Bécs is belekerült a szórásba, elképzelhető, hogy Orbán Viktor ideges? Az osztrák fővárosban kiakadtak Lázár János állításaitól

- Van pozitív populizmus is, de az nem a tekintélyelvű változat, mert utóbbi veszedelmes és harcolni kell ellene, Bannon szerint viszont most jött csak el Európában a szélsőjobb ideje, lásd Magyarországot

- Kovács Zoltán szerint a CEU még nem érdemelte ki, hogy rendeződjön a sorsa

Bloomberg

Orbán Viktor ugyan az európai populista fellendülés keresztapjaként nincs hozzászokva a vereségekhez, ám lehet, hogy újraválasztása mégsem lesz formalitás. A magyar politikai vezetést megrázta, hogy Hódmezővásárhelyen a szavazók nagy része az ellenzéki jelöltre voksolt. Egyetlen felmérés sem jelzett ilyesfajta lázadást a virágzó korrupcióra panaszkodó emberek részéről, még kevésbé a Fidesz egyik fellegvárában. A dilemma az, hogy itt átmeneti kudarcról, vagy alapvető irányváltásról van-e szó. Ha a párt kikapna április 8-án, az nagy visszhangot váltana ki Moszkvától Brüsszelig. Orbán most megkétszerezi a migránsellenes retorikát és anyagi kedvezményeket ígér a lakosságnak. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a heterogén ellenzék képes learatni az elégedetlenség gyümölcsét.

A kormányfő tudja, hogy a közvélemény kutatások nem sokat érnek, ha a vele szemben álló erők meg tudnak állapodni közös jelöltekben az egyéni körzetekben. Ha ez 4 éve sikerült volna, akkor a Fidesznek csupán 20 mandátum jutott volna a 106-ból. László Róbert/Political Capital szerint az egyezség még messze van. A hatalom támaszkodhat a jó gazdasági eredményekre is. Csak éppen a hódmezővásárhelyiek közül is sokan szóvá teszik, hogy nehezen tudnak megélni, miközben körülöttük sokan látványosan meggazdagodnak. És akkor még ott volt az Elios-ügy. Az új adatok azt mutatják, hogy a Fidesz támogatottsága visszaesett. László Róbert ezt úgy érzékelteti: új játszma kezdődött.

Die Presse

Bécset gyalázza a Fidesz a választási hadjáratban, és ez felveti, hogy csak nem ideges Orbán Viktor? Mindenesetre Lázár János felháborodást váltott ki a városról közölt véleményével. Pártja a jelek szerint minden eszközt megengedhetőnek tart, hogy szavazatokat szerezzen a hajrában. Ennek érdekében még arra is hajlandó, hogy vitába bonyolódjon a szomszédos Ausztriával. A bécsi önkormányzat nem kívánta annyiban hagyni a dolgot. A gazdasági ügyekért felelős szociáldemokrata tanácsos dühös tiltakozó kommentárt tett közzé. Renate Brauner meg van döbbenve azon, hogy szülővárosát ennyire megalázzák. A zöld alpolgármesternő a Facebook-on üzent Lázárnak a bécsi szeretet, és a büszke Favoriten kerület nevében. Az FPÖ tisztségviselője ugyancsak túlzásnak minősítette a videót. A Kancellária nem kívánt állást foglalni. Az újság kiemeli: Hódmezővásárhely hatására a magyar kormány nyilvánvalóan attól fél, hogy az ország többi részén is belefut egy ekkora pofonba...