2017. október 22., vasárnap

A FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS ELMÚLT 27 ÉVÉNEK LEGSZOMORÚBB PILLANATA: ÍGY VETTE SEMMIBE TARLÓS A BUDAPESTIEKET

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: KIRÁLY DÁVID
2017.10.22.


Kizárólag a népszavazást akarta megakadályozni.

Nehéz lenne vitatkozni azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a római-parti gátról szóló népszavazás szerdai megakadályozása a Fővárosi Közgyűlés elmúlt 27 éves történetének egyik legszomorúbb pillanata, rég nem látott mélypontja volt.
Tarlós városvezetése lényegében késlekedés nélkül összehívta a közgyűlés rendkívüli ülését, amint kiderült, hogy a római-parti gátról lehet népszavazást tartani, és kilenc ellenzéki párt megkezdte az ehhez szükséges aláírások összegyűjtését.
Tarlós ezúttal is úgy járt el, mint minden számára kellemetlen témájú rendkívüli ülés esetében:
a sajtó számára nem éppen ideális időpontra, a megszokott 9 helyett reggel 8 órára hívta össze a testületet, ami egyébként annyira még nem is extrém, figyelembe véve, hogy az elmúlt hét évben Tarlós hívott már össze rendkívüli ülést reggel 7 órára, de péntek estére is. Tette ezt pusztán azért, hogy minél inkább visszaszorítsa a média érdeklődését.
Az ülés napirendjén szereplő egyetlen előterjesztést Tarlósék egészen a közgyűlés kezdetéig mind a budapesti nyilvánosság, mind a fővárosi képviselők elől visszatartották, azt csak az ülés kezdete után néhány perccel osztották ki. A dokumentum a főváros honlapjára is csak a rendkívüli ülést követően került fel. Az ellenzéki képviselők fel is hívták rá a figyelmet: a főváros saját szabályai szerint még rendkívüli közgyűlés esetében is az ülés kezdete előtt legalább három nappal meg kell küldeni a képviselőknek az ülés napirendjén szereplő előterjesztést vagy előterjesztéseket.
A városvezetés és a mögötte álló fideszes többség megakadályozta tehát, hogy az ellenzék megismerhesse a javaslatot és felkészülhessen annak vitájára, tárgyalására. A helyzet szabálytalan voltát tulajdonképpen Tarlós főpolgármester sem tagadta, ennek ténye azonban láthatóan nem akadályozta meg sem őt, sem a testület fideszes tagjait, hogy döntést hozzanak. Az előterjesztésről szóló vitában egyetlen szó sem hangzott el a Római-part árvízvédelméről vagy a népszavazásról,
Tarlós István kizárólag az ellenzéki képviselők becsmérlésével szórakoztatta magát...

HA AZT HISZED, A FIDESZ ELSÜTÖTTE MÁR A AZ ÖSSZES ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETÉT, OLVASSA EL EZT A HETET !

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.10.22.


Az örök fideszes igazság szerint mindig van lejjebb, úgyhogy most kissé megelőlegezzük a következő hetek vadhajtásait. Egy másik örök narancsos bölcsesség szerint ugyanis az egyik hülyeség szüli a másikat, ami a természet törvényeit meghazudtolva nagyobb lesz, mint az előző. Lényeg, hogy mióta Soros György homloka közepére céloz a teljes kormányzati propagandagépezet, azóta nincs olyan összeesküvés-elmélet, melyet logikai alapon ki lehetne zárni a ránk váró választási kampányból. 

Ízelítőül álljon itt néhány a Szegedi Kattintós gyűjtéséből:
1. Soros György nem is ember, hanem egy eltévelyedett jedi lovag, akit elnyelt a sötét erő, ezért Magyarországra küldi a birodalmi lépegetőket, hogy pusztítsák el. Soros, mint Darth Vader méltó utódja azért haragszik hazánkra, és különösen Orbán Viktorra, mert nem szereti a focit, és elhatározta, hogy, ha kell, ráküldi a Halálcsillagot is a magyar nemzetre, amely zavart érez az erőben, ha Soros György szotyit köpködve megjelenik a lelátón a Videoton-Felcsút meccsen.

2. Az Európai Uniót lényegében kilóra megvette Soros György, ő dönti el, ki legyen a bizottság elnöke, kik legyenek az uniót irányító biztosok, mely országok ellen induljanak kötelezettségszegési eljárások, ki mennyit kapjon a kohéziós alapokból, és természetesen, az egyes országokra mennyi menekült jusson a menekültkvóta alapján. Az EU vezetői csak bábfigurák, akiket az amerikai milliárdos dróton rángat, ezért csípi Orbán Viktor a szemét, akit soha senki sem tudott bábként rángatni, mert tökös magyar gyerek, akit nem lehet megvenni néhány milliárd dollárért.

3. Soros György az Iszlám Állam szövetségese, akinek az a feladata, hogy minél több terroristát juttasson be az európai országokba, hogy azokban merényletekkel gyengítsék le a keresztény államokat, iszlám szélsőségeseket ültessenek be a kormányokba, foglalják el a legfontosabb katonai pozíciókat, és végül maga Soros György kiáltsa ki a helyi kalifátust. No, ezen a szitán át lát át Orbán Viktor, és épít kerítést, nem enged be menekülteket, és nem egyezkedik kvótákról. Csoda, hogy Soros Györgynek és ügynökeinek nem osztanak lapot Magyarországon?

"KÖZTUDOTT, HOGY KÁRTYÁT VETNI CSAK KENDŐN LEHET"

MAGYAR NEMZET ONLINE 
- HÉTVÉGI MAGAZIN
Szerző: TOMPOS ÁDÁM
2017.10.22.


Sztojka Zoltán kártyavetésből él. Tehetségét volt honnan örökölnie: 1601-ig visszavezethetően mindenki ezzel foglalkozott a családjában. A soltvadkerti „Kalapos Zolival” nemcsak jóslásról beszélgettünk, hanem vajdákról, kisebbségi önkormányzatokról, cigány királyokról, a roma szó létjogosultságáról és arról, milyenek a tökéletes emberek.

Sztojka Zoltánék oltárszobájáig nem könnyű eljutni. A soltvadkerti kártyavető otthonában rengeteg a látnivaló. Meg kell állni mindjárt az udvaron, ahol két parabolaantenna között hatalmas, kékre és zöldre festett kerék függ.

– Ez az út jelképe – mondja Sztojka Zoltán, vagy ahogy a helyiek hívják, Kalapos Zoli, aki mindjárt folytatja is az idegenvezetést: a homlokzaton látható sárga színű, világító csillag még karácsonyi díszként került a házra, de aztán nem volt szíve leszedni, úgyhogy Soltvadkerten egész évben látható a betlehemi csillag.

Meg kell állni a harciasan ugató meg a barátságosan közeledő kiskutyák miatt, meg kell állni az udvaron kiakasztott Csontváry Kosztka-festmény miatt, amelyet Sztojka Zoltán már venne is le, hogy nekünk ajándékozza. Meg kell állni a konyhában az illat miatt. Tyúkhúsleves és töltött káposzta készül éppen, ráadásul a sürgő-forgó asszonyok megjegyzik, hogy mindjárt kész, hamarosan meg is terítünk. Meg kell állni a nappaliban, ahol számtalan képről ugyanaz a szögletes bajszú, markáns férfiarc néz vissza ránk. Azt hisszük, mindegyik rajz és fotó Sztojka Zoltánt ábrázolja, de vendéglátónk mosolyogva mutatja, hogy bizony az egyik portrén az édesapja, a másikon egy távoli rokona, nem mellesleg a Koportos című film egyik mellékszereplője látható.

– Az a cigány film – mondja Gyarmathy Lívia mozijáról Zoltán, megnyomva alaposan a névelőt, majd mintegy mellesleg megjegyzi: szegről-végről rokona ám a főszereplő is. Egyébként Zoli is szívesen szerepelne egy filmben. – Mindegy, hogy dokumentum- vagy játékfilm, esetleg sorozat.

Meg kell állni a sok lovas motívum miatt is. Faragott fali szobrok formájában, ágaskodó porcelánfiguraként és fatörzsbe égetett rajzként is találkozhatunk számos táltossal a lakásban. Ennek oka egyszerű: Sztojka Zoltán korábban lókereskedéssel, vagy ahogy ő mondja, -kupeckedéssel foglalkozott...


ITT OLVASHATÓ

GYILKOSSÁG. LÉLEKGYILKOSSÁG


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.10.22.


A szexuális zaklatás, az alárendeltséggel való visszaélés lényegében a világ rendje. Erre épül a keresztény kultúra. A nemi erőszak talán ebbe már nem fér bele – a három bölcs szerint, bár azért ez sem teljesen biztos – de miután Marilyn Monroe simán leszopott bárkit a szerepért és lám, milyen híres lett, miközben lazán tudomásul vette, hogy ez a sikerhez vezető út, Magyarországon mindenféle névtelen, sehol nem jegyzett kis színésznőcskék sírják tele a médiát az ő valós, vagy kitalált, húsz évvel ezelőtti történeteikkel. Holott már régen el is felejthették volna a dolgot, de most felkapaszkodnak arra a hullámra, ami Amerikából indult el és néhány nap alatt letarolta a világot.

Van az egészben valami végtelenül aljas, ocsmány hazugság, valami művi, mesterséges és felsejlik mögötte az, aki ezt az egészet kitalálta és mozgatja. Mert mennyiben hiteles az a nő, aki elkezd egy karriert, majd húsz évvel később előáll azzal, hogy ő lelkileg tiszta toprongy, mert miket kellett átélnie? De a pézecske azé jó vót, meg a dicsőség. Bezzeg Marilyn Monroe, aki a maga egyszerűségében tudomásul vette, hogy ez egy ilyen világ és nem állt elő tíz évvel később a történtekkel, hogy népszerűséget hajhásszon.

Tényleg nem állt elő vele. Igaz ugyan, hogy súlyos depresszióval küzdött, alkoholista volt, egy rakás mentális probléma gyötörte, de nem állt elő. Nem rondított bele a dolgok rendjébe.

A világ rendje, a normalitás utolsó morzsái pusztulnak el a szemünk előtt. Azért, mert nők ezrei, százezrei állnak elő a saját történetükkel. Ez az egész egy dologra lesz jó. A bosszúálló, aljas nők simán tönkretehetnek bármely férfit, akit csak akarnak.

Mindezt nem én találtam ki. Itt mondják a hozzáértők. Ajánlom megtekintésre mindenkinek. Mérföldkő...

SZELLEM A PALACKBÓL

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: SEBES GYÖRGY
2017.10.21.


Már 25 éve és mintha csak tegnap történt volna. A Magyar Köztársaság elnöke a hivatalos 1992. október 23-i ünnepségen, a Kossuth téren nem tudta elmondani beszédét. Az események már akkor vitákat kavartak és a viták azóta is fel-fellángolnak arról, pontosan mi és miért történt, de főképp hogy kit terhel érte a felelősség.

Mindössze 67 másodpercig állt Göncz Árpád a hangzavarban, de az alig több, mint egy perc örökkévalóságnak tűnt. A füttykoncert már akkor felharsant, amikor a műsorközlő felkérte az államfőt, tartsa meg ünnepi beszédét. A tömeg egy része Göncz lemondását követelte, miközben Antall József miniszterelnököt és Csurka Istvánt éltette. Az ordibálók között voltak neonáci sapkás, árpádsávos zászlót lengető fiatalok, s idős, egykori 56-os elítéltek is, akik így fejezték ki elégedetlenségüket egykori fogolytársukkal szemben. Göncz Árpád úgy döntött, ebben a helyzetben nem mondja el beszédét. A történteket kommentálók egy része úgy vélte, zavart volt, mások szerint büszkén állt és a hallgatásával még nagyobbra nőtt.

25 év távlatából is nehéz eldönteni, mit kellett volna egy ilyen, egészen váratlan helyzetben tennie az elnöknek, vagy a téren jelen lévő kormánytagoknak, esetleg a rendfenntartóknak. Egyébként is teljesen történelmietlen - és felesleges - azt boncolgatni, mi lett volna, ha... Szorítkozzunk tehát a tényekre.

Hogyan jutott idáig az ország?

LAKNER ZOLTÁN: LÁZADÁS A TEHETETLENSÉG ELLEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2017.10.22.


A zaklatás, az erőszak sértettjeivel kapcsolatos megértés valahol ott kezdődne, ha az emberek egy történetet hallva azt mondanák: „Nem tudhatom, pontosan mi zajlott le. De ha valaki valóban visszaélt a helyzettel, az nagy baj lenne. Azt kívánom, soha senkivel ne történjen meg.”
Csakhogy ehelyett sokszor az merül fel, a sértett a hibás, mert beszállt az autóba, felment a hotelszobába, a lakásra, és bizonyára az mozgatta őt, hogy karriert csinálhasson, most akkor mit ugrál, vagy pedig bizonyára utólag áll bosszút egy kudarcért. Mások azzal jönnek, hogy bár amit esetleg megtett, az nem helyes, de a feltételezett zaklató egy kiváló szakember, nagy művész, alkotásai értékesek – ezt a fajta mentegetést nevezte liberális képmutatásnak a BBC-nek adott interjúban Emma Thompson, aki, mondhatni, maga is kiváló szakember –, továbbá úriember, sőt sármos. Különben is, ilyen a művészvilág (továbbá az uszoda világa, a zárt intézmények világa, stb.).
Amikor sokan ezeket mondják, akkor nem csak az áldozatot sértik meg, hanem az elfogadottnak hitt – hazudott? – erkölcsi normákat is. Hiszen eszerint bizonyos helyzetekben, bizonyos embereknek bármit szabad. Lehetetlen ugyan róluk elképzelni azt, amivel vádolják őket, mert ők nem olyanok, de ha mégis megtették, akkor a sértettnek kellett volna tisztában lennie azzal: a megalázó szexuális közeledés benne van a pakliban.
A #MeToo kampány – amit magyarul talán úgy emlegethetnénk: Velem is megtörtént – a személyes történetek elmondásán keresztül elsősorban arról szól: másik paklira van szükség, amiben nincs benne a zaklatás, az erőszak, a megalázás kártyája, a visszaélés a felek egyenlőtlen helyzetével. Másik paklira, azaz másféle közgondolkodásra és társadalmi viszonyrendszerre kellene igényt tartanunk, amiben nem az emberi gyarlóság, nem a kihasználás és a kizsákmányolás kap intézményi és informális megerősítést...

NEMZETI MANIPULÁCIÓ - MILYEN VILÁGKÉPRŐL KONZULTÁL A FIDESZ?

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.10.22.


És azt tudta, hogy a Nemzeti Konzultáció túlmutat önmagán? Mert azt már tudjuk, hogy semmilyen jogi eljárással nem lehet megakadályozni, hogy közpénzből konzultáljon velünk a kormány, de Dömötör Csabának köszönhetően még az is kiderült, hogy amikor a Soros-tervről konzultálunk, valójában arról is beszélgetünk kormányunkkal, hogy milyennek képzeljük el a jövőben Európát, és benne Magyarországot. „És itt bizony teljesen ellentétes világnézetek állnak egymással szemben” – közölte Dömötör. Mivel ez valóban fontos kérdésnek tűnik, megnéztük, milyen is az a világnézet, amit a kormány ütköztet a valósággal, és valójában mennyi értelme van annak, hogy erről megkérdeznek minket. Kis konzultációtörténelem következik.

A 2010-es kormányváltás után a Fidesz-KDNP kormány egészen formabontó ötletekkel igyekezett elhitetni a magyar társadalommal, hogy kíváncsi a véleményére, illetve hogy a közjóért bármire hajlandó. Az ötlet persze nem új, először 2005-ben hangzott el Orbán szájából a kifejezés, a mesterterv akkor az volt, hogy a 2006-os választások előtt országjáráson hallgatja meg a Fidesz a nép szavát, és erre húzzák majd fel a kampányukat. Többek közt Pozsgay Imre és Hoffmann Rózsa alá tolták be a Nemzeti Konzultációs Testületet, állítólag 1,6 millió emberrel konzultáltak, az eredmény azonban ismert – a Fidesz akkor nem tudta hasznosítani a begyűjtött tapasztalatokat. De sokat tanultak a módszer hiányosságaiból.

Módszeresen építették fel


Annyiban bizonyosan, hogy amikor 2010-es kormányra kerülésük után ismét asztalra csapták a konzultációs ötletet, már szó sem volt fáradtságos országjárásról (végülis ott a posta, közpénzen bármit ki lehet küldeni). Azon év szeptemberében már konzultáltak is egy gyorsat, rögtön a nyugdíjasokkal, nyugdíjukról és más támogatásokról.
2,8 millió kiküldött példányból 200 ezer jött csak vissza, az egész potom 220-230 millió forintból megvolt.

Innen pedig nem volt megállás, az alacsony válaszolási hajlandóság sem nagyon fékezte a kérdezési kedvet.

2011-ben már az Alaptörvényről konzultált a kormány, és itt már jókat lehetett derülni (vagy nem) a sugalmazó kérdések („Vannak, akik…”) sorjázásán. 920 ezer visszaküldő volt mindössze, pedig ezt már a teljes felnőttkorú lakosság postaládájába bedobták, viszont 750-800 millió forintba fájt, és bár az Alaptörvény megkapta a gránitszilárdságú eposzi jelzőt, valójában a helyzet az, hogy a kormány azóta is rendre módosítja, ha úgy tartja kedve – de a társadalom véleményét már nem kéri ki ez ügyben…

Még ebben az évben, rögtön májusban megérkezett a Szociális Konzultáció is, amiben arra voltak kíváncsiak, szerintünk mi legyen az idősekkel, a devizahitelesekkel, a közműszolgáltatókkal meg oktatási támogatásokkal. Álkérdésekből itt sem volt hiány, rögtön az első így nézett ki: „Vannak, akik szerint be kell vezetni Magyarországon a védett kor intézményét, mert aki 55 éves elmúlt és elveszíti a munkáját, annak most alig van esélye újra elhelyezkedni. Mások azt mondják, hogy nincs szükség a védett kor bevezetésére. Ön mit gondol?” Vajon melyik válaszlehetőség volt népszerűbb?

A hivatalos közlés szerint ezt a kérdőívet több mint egymillióan küldték vissza – a korábbiakhoz képesti „sikert” csak az árnyékolja, hogy ennél a kérdőívnél Jóri András adatvédelmi biztos határozatban rendelte el a kérdőíveken szereplő személyes adatok törlését, azok ugyanis sértették az adatvédelmi törvény egyes passzusait. Eredménye ennek a konzultációnak legfeljebb annyi volt, hogy az eseten felbuzdulva Jóri posztját megszüntették.

Aztán 2012 őszén jött a Gazdasági konzultáció, ami még mindig legfőképp a munkahelyek védelméről társalgott a társadalommal – körülbelül 700 ezren küldték vissza, vagyis az eggyel korábbihoz képest elég nagy bukásnak számított, cserébe viszont már alulról súrolta az egymilliárdos költséget, összesen 976 millió forintunkba fájt.
Úgy tűnt, hogy ezek után a kormány kicsit magába szállt (haha), a választásokig már nem konzultáltak egyszer sem.

Ám aztán jött 2015, és ezzel együtt a menekültválság. A Fidesz-KDNP pedig eddig sosem látott szemérmetlenséggel álcázta konzultációnak a „Bevándorlásról és terrorizmusról” szóló kérdőívet (és itt először kipróbálták az e-konzultációt is), amelynek minden egyes kérdése elfogult volt és egyben pontatlanságokkal, tévinformációkkal igyekezett manipulálni a közvéleményt. A szakmailag értékelhetetlen kérdőív egyébként viszonylag nagyot futott a korábbiakhoz képest, 1 millióan küldték vissza – csakhogy itt már annyira kilógott a lóláb, hogy sokan ellenérzésük kifejezésével egyetemben küldték vissza a papírt, illetve itt először szervezett formában is volt tiltakozás a konzultáció és az azt kísérő plakátkampány ellen (például papírhajók hajtogatása). Annyi biztos, hogy a Fidesz elkezdte látni a lényeget a konzultációban: tökéletesen mindegy, hogy egy kérdésnek mennyi a valóságtartalma, ha egyszerűen előhívható indulatokat korbácsol fel, akkor meg fogja mozgatni az embereket. És így is lett: hónapokig boldog-boldogtalan a konzultációval foglalkozott...

FELFÜGGESZTIK A MENEKÜLTELLENES PAPOKAT


ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: MÁTRAI ANNA
2017.10.22.


Amennyiben egy pap konfliktushelyzetben érezhetően az egyik oldal nézeteit tolja, felfüggesztik “állásából”. Végre! A kis bibi, hogy egyelőre Lengyelországban.

A pap Istenhez legyen hű!

A lengyel katolikus egyház vezetője, Wojciech Polak szánta rá magát a drasztikus lépésre – írja a szemlelek.blog.hu.

A bíboros érsek egy római katolikus újságnak adott interjúban elmondta, hogy a bevándorlóellenes megmozdulásokban résztvevő papokat fel fogja függeszteni.

Krisztus ott szenved minden menekültben, és nekünk nyitnunk kell feléjük! Ez nem egy kontroll nélküli, közönséges határnyitás, hanem egy átgondolt rendszerszintű segítés, amit meg tudunk és meg kell adnunk, és ami nem jelent ránk semmiféle veszélyt.
Magyarországon a helyzet változatlan

Mint arról a Zárójel beszámolt hazánk ezen a lovon is máshogy ül, vagyis fordítva és nyilaz hátrafelé, amúgy ősmagyarosan. Elég Erdő Péter megnyilvánulására gondolni...

MI MICSODA A MÉRCÉN?

MÉRCE PORTÁL
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.10.22.


Hát akkor elindult a Mérce.

Körülbelül 5 hónappal ezelőtt vágtunk bele ebbe a kalandba, ami a Mérce létrehozását jelentette. Először a Noppával – akiknek a segítségét innen is köszönjük! – arculatot terveztünk, majd kialakítottuk a portál vázát, végül közösen betűtípust, grafikai elemeket gyártottunk és válogattunk, hogy a végén Füzessi Karesz leprogramozza az egészet. De mit is?

Vegyük is végig a tartalmi elemeket. A Mércén A Mérce néven egy napi publicisztikai rovatot indítunk, amelynek cikkei a világ és az ország legfontosabb eseményeivel foglalkoznak. Hétfőnként TGM, keddenként Pogátsa Zoltán, szerdánként Pap Szilárd István, csütörtökön Diószegi-Horváth Nóra, péntekenként Jámbor András, míg szombaton Ámon Kata fejti majd meg a világot. Vasárnaponként az Úr is megpihen, így mi is, de terveink szerint később majd betöltjük a 7. napot is.

Ami a legnagyobb változás lesz a bloghoz képest, az a hírek írása lesz. Ezt a Kettős Mérce eddigi stábja fogja vinni, de a következő hetekben új szerzők is felbukkannak majd a merce.hu-n. November 15-e után szeretnénk lezárni a szerkesztőség bővülését.
És akkor térjünk is át a technikai dolgokra. A Mércén szerettük volna elkülöníteni a hír és a vélemény műfaját. Ezt már a főoldalon, és cikknézetben is próbáltuk megtenni. Illetve néhány dolgot más színnel jelöltünk. A piros lesz a percről-percre és a folyamatosan frissülő cikkek színe. A lila a véleménycikkeké, az egyszerű hírek szürkék, míg a kiemeltek sárga színt kapnak az oldalon.

Minden cikk felett van egy úgynevezett vezércímke. Itt olyan egy, maximum 2-3 szavas címkéket adunk meg, amik segítenek az olvasót orientálni abban, mi a cikk témája, felkelteni az érdeklődést.

A menüben a legfontosabb/legtöbbet használt címkéinket, sorozatainkat találjátok, később pedig majd az aloldalaink is ott lesznek elérhetőek. De a három legfontosabb témánkat mindig kiemeljük az oldal tetején. Most éppen a katalán helyzet, a #metoo-hoz kapcsolodó történetek és október 23. került fel ide.

A fejlesztés egyébként nem áll le a portál elindításával. Ha minden jól megy, holnap megismerkedhetek a saját percről-percre modulunkkal (a nemzeti ünnep eseményeit egész nap közvetítjük majd), nemsokára pedig a főoldalra beékelődik a témadoboz nevű találmányunk, amivel egy-egy téma cikkeit tudjuk egymáshoz kötve még jobban megjeleníteni.

Hát akkor hajrá, nézzetek körül, vegyétek birtokba a Mércét!

SZABAD-E A FOGÁS?

HUPPA BLOG
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2017.10.22.


Izgalmas beszélgetésnek lehettünk tegnap este tanúi a Hír TV október 21-i Szabadfogás című műsorában. Csak véletlenül kapcsoltam oda, de éppen a legjobbkor, ha szabad így fogalmazni. A KFC rabiátus kidobó emberének – vö. biztonsági őr – magatartását elemezték éppen a résztvevők, a sokat látott és tapasztal, ennek megfelelően kérlelhetetlenül enervált Csintalan Sándor, Bogdán László roma polgármester, a Goj motorosok Mészárosa és mások. Amikor bekapcsolódtam éppen Konok Péter és Pörzse Sándor vitték a szót. Legalábbis abban a kurta részletben, amit látni volt szerencsém.

Meg kell mondjam őszintén: én meghatódtam. Pörzse, a gárdaalapító Jobbikos megmondóember, radikális exképviselő, és újságban meg más médiában megforduló személy (újságírót inkább nem mondanék, ha lehet) olyan vehemensen állt ki az önérzetében és tekintélyében mélyen megsértett, véresre vert Indexes kolléga mellett, hogy öröm volt hallgatni. Oknyomozóként azt is kikutatta ez a mi emberünk (Pörzse), hogy a biztonsági őr, aki kellően el nem ítélhető, minden bizonnyal egy kamucég alkalmazottja, mert a cég, amely egyik évben még 4 milliós bevételről adott számot, a másikban már egy fillérről sem. Mi több, olyan helyre van bejelentve, ahol nem található és további több tucat (a pontos számra nem emlékszem) más cég is oda címezteti a postáját.

Nagy itt a suskus – helyeseltek neki az asztaltársaság többi tagjai. Összeszokott, egymást nyilván jól ismerő beszélgetőtársak ők. Lehetnek mások a politikai platformok, de egy dolog összeköti őket: az ellentéteiket félretéve kulturáltan és szabadon tudnak vitatkozni bármely témában anélkül persze, hogy ne sértenék egymás köreit, érdekszféráját politikai hitvallását. Szép, nagyon szép. Így kellene ennek lennie és akkor nem lennének Parlamenti beszólások, libsibolsikomcsizsidó címkézések, hazug, félrevezető interpellációs válaszok. Mindenki megmutathatná, mekkora hazafi, mekkora erkölcsi ász.

Így morfondíroztam magamban, miközben kezdett a gyomrom körül valami hányingerhez hasonló érzés kialakulni, és mielőtt az manifesztálódhatott volna, gyorsan elkapcsoltam a HírTV Szabadfogás című műsoráról.

Eszembe jutott ugyanis egy 2009-es tudósítás, mily különös ugyancsak az Indexből. Befejezésül ebből idéznék pár mondatot:...

MI TÖRTÉNNE, HA NEM TANULNÁNK MEG KÉZZEL ÍRNI?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2017.10.22.


Éles viták folynak arról, hogy abba kell-e hagyni a kézzel írást a számítógéppel való írás javára. Neurológusok próbálják felmérni ennek következményeit – írja a Science Post.

Az Egyesült Államokban 2013-ban megszületett az a döbbenetes döntés, hogy az iskolákban fakultatívvá kell tenni a kézírás elsajátítását. Ugyanakkor a számítógép oktatási tervét már kidolgozták és hamarosan életbe lép az összes amerikai államban.

Franciaországban vannak olyan szakemberek, akik ezt nem tartják nyugtalanítónak, de azt gondolják, hogy szükség van egy átmeneti állapotra, amíg az agy alkalmazkodni tud hozzá. Mások kétségbe vonják ennek az adaptációnak a lehetőségét, mondván, a kézzel írás megtanulásában a neuronok egész hálózata vesz részt és ezek összekötik a gondolkodás és a beszéd zónáit azokkal, amelyek a kezek mozdulatait irányítják. Nem véletlen, hogy ha a kézírás automatikussá válik, az segít az olvasásban is...

FELJEGYZÉSEK A PELENKÁZÓ MELLŐL 13. - CSAK AZT MONDD

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: TÖRÖK MONIKA
2017.10.19.


Semmi újat nem fogok én itt feszegetni, aki próbálta, tudja.

A skacok híznak, mint a disznók, mi ezzel arányban nagyon szépen fogyunk - a családi átlag rendben van.
Mostanra már mindkét ördögfióka hiba nélkül teljesíti az alapelvárást, hogy ha a legnagyobb és legkétségbeesettebb üvöltésre megjelenek az életmentő eszközökkel, édes, angyali mosollyal fogadnak, hogy csak hiányoztam nekik.
Nehéz ilyenkor haragudni rájuk, mondjuk, meg se próbáltam még.

Néhány lételméleti kérdés azért felmerült bennünk itt az elmúlt két hónapban.

Hány lépést lehet a békésen szendergő dedek szobájától lábujjhegyen megtenni a következő üvöltésig?
Honnan tudják, hogy a ház egy igen távoli sarkában épp leültem vagy eldőltem hosszában?
Miért akkor jön ki a túltöltésből származó fölösleg a szájukon, amikor elégedetten már elvettem a büfiztetés közben használt pelust?
Miért jó a vízbe kakilni vagy pisilni? És az éppen kicserélt, tiszta pelusba?
Miért megnyugtatóbb a heavy metal, mint - teszem azt - Mozart? Ott is van üstdob, elvileg működnie kéne.
Ha kellőképpen rugalmas vagyok és azt mondom, letojom, mikor kellene elvileg ébren lenniük és áttérünk éjszakai üzemmódra, miért alusszák át édesen az éjszakát?
...

EDDIG HÉT NŐ VALLOTT MARTON LÁSZLÓ ELLEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.10.22
.

A nagynevű rendező most egy következő dominó a sorban.
A Harvey Weinstein hollywoodi producer személye körül kipattant, szexuális visszaéléssel kapcsolatos botrány hullámai Magyarországot is elérték az elmúlt napokban.

Először Sárosdi Lilla színésznő tette ki a Facebook-oldalára, hogy húsz esztendeje, kezdő színésznő korában durva szexuális inzultus érte egy ismert rendező részéről.

Ezután Sárosdi férje, Schilling Árpád is kiállt a színésznő mellett.

A nagy port kavart bejelentést több is követte, végül Sárosdi Lilla Marton Lászlót, a Vígszínház főrendezőjét nevezte meg elkövetőként.

A 444.hu hét nővel készített interjút, ezek alapján úgy tűnik, a Vígszínház Kossuth- és Jászai-díjas főrendezője fél évszázadon át, a hatvanas évektől 2015-ig élt vissza a színház világában elért hatalmával, és vadászott a fiatal, naiv lányokra, hogy szexuális aktusokra kényszerítse őket...

GYÓNNI BÁRKINEK?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.10.22.


Pár napja hallgatom, olvasom, hogy azon pörög a média, beleértve a közösségieket is, hogy mi történt a Szcientológia Egyházzal. Mármint azon kívül, hogy hatóságok kiszálltak, házat kutattak, és tették, amit tettek. Gábor György a Facebook-on azt is felveti, hogy a hirtelen vehemencia oka egy oligarchikus immunreakció lehet.

Lehet. Elvégre több olyan vélemény ismert, hogy az említett egyház információkat gyűjt. A személyes információk pedig később a hívek „féken tartására”, illetve harmadik személy befolyásolására is felhasználhatók. Ezt az egyházzal kapcsolatos film is emlegeti. Miközben ez egy általános jelenség. A személyes információ mindig is magas prioritású érték. Nem véletlen, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos rendelkezésekben is kiemelt jelentőségű. Ahogy az olyan esetekben is, amikor bárki ilyen információk birtokába jut. Legyen az egy orvos, vagy bárki más. Elég ehhez a gyónási titokra vonatkozó szabályok múltjára gondolni. Mármint arra, hogy ezek a szabályok milyen mélyen beágyazottak az évszázados múltba, valamint a köztudatba. Az utóbbiba annyira, hogy az egyházi személyek felé egyfajta a beosztásukból fakadó bizalommal fordulnak sokan.

Ami azt eredményezi, hogy sokan olyasmiket is elmondanak egy egyház képviselőjének, amit egyébként nem igazán tennének közszemlére. Ugyanakkor érdemes belegondolni, hogy mi garantálja bármely egyház bármely gyóntatója esetén a feljegyzések hiányát. De akár ezt is, hogy a saját memóriájára támaszkodva éljen, illetve éljen vissza a tudomására jutott információval. A feljegyzések esetében pedig elgondolkodhatunk azon is, hogy a technológiai lehetőségek mennyire teszik lokálissá az információk fellelhetőségét. Gábor György azt veti fel, hogy valamely prominens személyről tudhattak meg a szcientológusok valami kínosat. Természetesen ez sem kizárt. Különösen, ha emlékszünk a vezér lányának telefonjával kapcsolatos múltbeli történésekre. A helyzet azonban a jelen esetben kicsit más. Annyiban, hogy egy elektronikusan keletkezett információ ma már bárhol lehet a világban. Akárhány másolatban...

"AZ EGÉSZ KEZD AUSCHWITZRA EMLÉKEZTETNI"

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.10.22.


Náray Tamás, az ismert divattervező sokáig azt hitte, az emberek, amikor az egészségügy állapotáról beszélnek, túloznak. Mivel eddig nem volt komolyan beteg, személyes tapasztalatot a témával kapcsolatban nem szerzett.

Facebbok oldalán közzétett írásában megjegyzi, hallva néhány esetet, gondolhatta volna, hogy ilyeneket kitalálni sem lehet, többük annyira bizarr. Ezeket gyarapítva ő is megosztott egy általa elképesztőnek nevezett személyes történetet.

Ez a bizonyos családtagom, a nyári melegben, miután felborult az ionháztartása, elvesztette az eszméletét és elesett. Bekerült egy vidéki klinika sürgősségi osztályára. Megröntgenezték vajon tört-e valamije. Megállapították, hogy szerencsére épen megúszta. Elvégeztek néhány laborvizsgálatot, helyreállították a sókat és az ionháztartást, majd hazaengedték. Mozogni kezdett, a fájdalmai ellenére tornázott, hogy minél hamarabb visszanyerje a régi formáját.

Aztán egy reggel, amikor belépett a fürdőkádba, éles, nyilaló fájdalom hasított a hátába, megint elvesztette az eszméletét és többé nem állt fel. Újra bekerült ugyanoda. Az osztályon az egyik nővér erőszakosan bánt vele, rángatta, hogy ne szimuláljon. Azt mondta, ő tudja, hogy sok idős ember eltúlozza a fájdalmait. Amikor végképp nem bírt mozdulni, akkor tüzetesebben megvizsgálták, és kiderült hogy eltörött a keresztcsontja. Előbb tagadták, később belátták, hogy ez a korábban észre nem vett repedés következménye lehet. Nővérhiányra hivatkozva bepelenkázták és katétert tettek bele. Nincs, aki ágytálazza! - mondták.

Nem volt más választásunk, ki kellett onnan menekíteni. Sajnos nem lévén egyéb hirtelen megoldás, magánkórházba szállíttattuk. Itt megszabadították a megalázó helyzettől, és két hét kezelés után már járókerettel képes volt mozogni. Azonban itt nem volt, csak két hétre hely az előjegyzett műtétek miatt, így tovább kellett mennünk egy másik magánkórházba, de itt is csak egy hetet maradhattunk a krónikus helyhiány miatt. Az állapota persze folyamatosan javult, így már örültünk, amikor rehabilitációs központba kerülhetett...

MÁR MEGINT TARJÁNYIÉK KASZTINGOLJÁK AZ ELLENZÉKI MINISZTERELNÖKJELÖLTET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.10.22.Karácsony Gergely hiába a legnépszerűbb, szóba sem jön.
  • Molnár Gyula MSZP-elnök a FÜHÜ nevű újságnak azt nyilatkozta, van már neve a miniszterelnök-jelölt személyére.
  • Bodnár Zoltán, a Tarjányi-féle Progresszív Mozgalom (melyik deklaráltan Botka László elmozdítására szerveződött) meg ugyancsak a FÜHÜ-nek azt mondja, ők is keresnek miniszterelnök-jelöltet.
  • Ezek után a FÜHÜ azt is megírja, hogy az MSZP és Tarjényiék miniszterelnök-jelöltje egy és ugyanaz a személy.
Információik szerint erről az MSZP és Tarjányiék egyeztettek. A jelölt független és köztiszteletben álló, de a nevét nem írják le, azt majd csak novemberben akarják bejelenteni.

Ezzel a baloldali-liberális ellenzék visszajutott oda, ahol Botka tavaly decemberi színrelépése előtt állt: az MSZP akkor vezetése (Tóbiás pártelnök) a Tarjányi Péter nevű, rendőrből lett vállalkozónak (aki mellesleg Molnár Zsolt nemzetbiztonsági bizottsági elnök parlamenti szakértője) adott megbízást, hogy keressen miniszterelnök-jelöltet a szocialisták, a DK, az Együtt és a Párbeszéd számára.

Akkor Lattmann Tamás nemzetközi jogászt sikerült erre a feladatra megtalálni, aki akkor exponálta magát az ügyben, amikor az MSZP-nek már éppen volt egy másik miniszterelnök-aspiránsa, ráadásul belülről, Botka szegedi polgármester személyében.

Az új jelöltről még nem csak a nevét nem lehet tudni, hanem azt sem, hogy mely pártok támogatnák. Az LMP és a Momentum valószínűleg nem, de hogy nem egypárti jelölt lenne, arra a Liberálisoktól korábban kiugrott Bodnár nyilatkozatának azon részlete utal, mely szerint a megoldás egy olyan párton kívüli civil jelölt, aki mögé úgy képesek beállni mind a demokratikus ellenzék pártjai, mind a civilek, hogy egyik sem érzi magát legyőzöttnek a másikkal szemben...

TRUMP NYILVÁNOSSÁGRA HOZZA A KENNEDY-GYILKOSSÁG AKTÁIT


INDEX
Szerző: DOMSCHITZ MÁTYÁS
2017.10.21.Twitteren jelentette be Donald Trump amerikai elnök, hogy nyilvánosságra hozhatóak a Kennedy-gyilkosság eddig titkosítás alatt lévő nyomozati anyagai, írja a CNN.

A rengeteg iratot a nyomozás lezárása után titkosították, de 1992-ben a titkosítási törvény hatályát vesztette, azzal a kitétellel, hogy 25 évig még nem hozhatóak nyilvánosságra az akták. Ez a határidő jár le október 26-án, csütörtökön. Az elnök dönthetett volna úgy, hogy újabb titkosítást kér az anyagokra, de Donald Trump úgy ítélte meg, hogy erre nincs szükség.

Érdekesség, hogy nem csak 60-as évekbeli papírok szerepelnek az aktákban, vannak köztük olyanok, amelyek a gyilkosság után 30 évvel, a 90-es években készültek, írja az USA Today. Ennek az oka, hogy Oliver Stone rendező 1991-ben készített filmet a gyilkosságról, ami miatt újból komoly vita lett a nyomozásból és a titkosításból, és újra felerősödtek azok a hangok, amelyek valamilyen összeesküvést sejtettek a gyilkosság mögött, ezért újabb nyomozást rendeltek el, hogy megnyugtassák a közvéleményt...

ÉS AKKOR KIDERÜLT, HOGY NEM KELL OLYAN HELYRE ÉPÍTKEZNI, AMIT ELÖNTHET A DUNA

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2017.10.22.


A Fővárosi Közgyűlés kitért a népszavazás elől, a KSH közel 300 ezer forintra mérte a magyar átlagfizetést, Orbán Viktor pedig újra megígérte a nyugdíjasoknak az ajándék Erzsébet-utalványt. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Tarlós Istvánék kitértek a római-parti népszavazás elől: a Fővárosi Közgyűlés hatályon kívül helyezte a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát. Gát azonban így is lesz, a kérdés az, hogy mikor, erről viszont csak később fognak dönteni.

Azt több közép-és kelet-európai városban is láthatjuk, hogy az árvizek ellen nem az a megoldás, ha a folyóhoz legközelebb minél magasabb és erősebb gátat építünk. Bécsben például egy hatalmas mesterséges szigetet hoztak létre, Belgrádban meghagyták a széles parti rézsűt, arra pedig Drezda lehet a legjobb példa, hogy miképp néz ki egy ideális folyópart. Sőt, azt nem messze a Római-parttól Budapesten is láthatjuk, hogy hogyan kell természetes valójában meghagyni a folyópartot úgy, hogy hangulatos és kulturált is legyen a hely.

Hol épüljön a gát?

FEGYVERT AZ ISKOLÁSOK KEZÉBE? KI TETTE EZT?

CIVILHETES BLOG
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.10.20.


Nézem a Pesti Srác szobrát a Corvin mozinál, a kiskamasz gyereket, aki puskát szorongat a kezében. 

Csodálkozó tekintettel bámulja a járókelőket, akik közül nem mindenki vevő a forradalmi romantikára. Nekem viszolygásom van tőle!
Sokan vagyunk, akik elfogadhatatlannak tartjuk, ha afrikai törzsi harcokban, dzsihádot hirdető muszlimok háborúiban a világ különböző részein gyermekek kezébe fegyvert adnak.
Európai (keresztény) értékrend alapján ez barbarizmus, tilos a hadviselésben. Más kérdés, hogy a „barbárokkal” folytatott harcban európai hadviselő felek is egyes történelmi korszakokban feladták saját normáikat.
Öldösték az ártatlan civil lakosságot, kínozták a foglyaikat, fegyvert adtak felelőssé nem tehető gyerekemberek kezébe.
A magyarok ezen a téren is hol a Nyugat, hol a Kelet normáit követik, hol török vagy orosz közvetítéssel, hol pedig csak a maguk feje után. Így lesz egy öngyilkos várvédő hőstettből örök időkre szóló kultusz, a túszszedésből végvári „iparág”, az ellenséges területen folytatott zsákmányszerzésből, katonai csínytevés vagy az elmaradt zsold pótlása...

ITT MÉG AZ ISTEN IS NYOMORÚLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- KLASSZIKUSOK BLOG
Szerző: NAGY LÁSZLÓ
2017.10.21.


Nagy László: Itt még az Isten is nyomorúlt


A krumplileves segített rajtam.
Nem vártunk, gyerek! – anyám így szólott
s vászonkötényét megigazgatta.
Fáradtság, éhség alighogy eltűnt,
munkába álltam, fogtam a villát,
poros füveket szórtam szekérről,
inkább lucernát dobáltam volna,
de azt az égi tűz elharapta.

Láncról a vödör zuhant a kutba,
vasmacskával a vödröt kifogtam,
keréksín alá fa-éket vertem,
nehogy a hőség perdítse porba,
megöntöztem a dohánypalántát,
gondok lombjára hadd fujjunk füstöt.
S míg másba kezdtem, szóltam magamra:
hiába vágyod, nem lelsz nyugalmat,
szükség van itt a kézre, körömre,
itt még az Isten is nyomorúlt!

EZEK MAGYAROK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.10.22.


Eléggé vegyesfelvágott lesz az eheti válogatás, ráadásul szó szerint. Elsőként ugyanis Svájcba látogatunk a rossz emlékű Svájc-Magyarország foci vébéselejtező kapcsán. Már csak azért is, mert a magyar sajtóban emlékeim szerint meglehetősen kevés szó esett a magyar (?) szurkolók (?) egy részének viselkedéséről, ami nem csak a helyieket sokkolta, hanem a Kolbászkerítésország blog szerzőjét is. Aztán viszont a gasztronómia veszi át a terepet, jót kajálunk Isztambulban és nokedlit készítünk Hollandiában.

A magyar labdarúgó-válogatott olyan, amilyen, nem egy határátkeléssel foglalkozó blog dolga a teljesítményt minősíteni, megteszik ezt sokan. Az viszont már más kérdés, hogy a csapatot elkísérő szurkolók (pontosabban egy részük) milyen képet festenek Magyarországról külföldön. Hát elég elkeserítőt – derül ki a Kolbászkerítésország blog szerzőjének személyes tapasztalatából.

„Szombaton meccsen voltunk, oltári szerencsénkre azonban eszünkbe se jutott a majomketrecből, azaz a vendégszurkereknek fenntartott sarokból nézni a Svájc – Magyarország VB selejtezőt Bázelben.

Jó előre a ticketcorneren lezsíroztam a jegyeket a C1 szektor tetejére, nem volt olcsó, 91 frankba fájt egyenként. Persze előtte bennünk is felmerült egy paraszthajszálnyi időre, hogy a magyar szurkerekkel kellene ezt a meccset élvezni, de ezt hamar elvetettem néhány korábbi negatív tapasztalatom miatt.

Apám, azt hiszem most a kórházi ágyról írnám ezt a hevenyészett posztot, ha mégis feltűnünk a barbár hordák játszóterén. Természetesen nem a normális emberekről beszélek, akik ugyanúgy szenvedtek köztük, mint mi a távolban, hanem arról a fasiszta köcsög undormány bandáról, akiknek „tiszteletére” majdnem levettem a magyar mezt, sálat és zászlót magamról, nehogy véletlenül valaki azt higgye, hogy velük vagyok.

Én a meccseken végzett ordibálásaim ellenére egy szelíd ember vagyok, semmilyen sportesemény alkalmából soha se keveredtem komolyabb összetűzésbe, soha nem kezdeményeztem verekedést, de itt ha van egy bézbólütőm nagyon szívesen részt vettem volna a tömegoszlatásban.

Ezek magyarok?! Nyomorult szemétláda, idióta agresszív barmok inkább. Ez volt ám az országimázs, hogy a kezük-lábuk rohadjon le tőből...

OLIGARCHÁK, FASISZTÁK, KALÓZOK A CSEH VÁLASZTÁS NYERTESEI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2017.10.21.


Estefelé már szinte minden adat beérkezett Csehország választási központjába a 
voksolásról, így kimondhatjuk, hogy a nyertes a “korrupt elitek” ellen keresztesháborút hirdető, a rendszerváltás után meggazdagodó szlovák húsipari mogul, Andrej Babiš lett. Ő és pártja, az ANO vélhetően elsősorban a jobbközép ODS-sel és a különösen jól szereplő cseh szélsőjobboldallal (SPD) fog majd egyezkedni, hogy kormányt tudjon alakítani. Az eddig kormányzó szociáldemokraták alig értek el 8%-ot, így ők drasztikus széteséssel néznek szembe, és még a kommunista utódpártnak is ez volt a legrosszabb eredménye 1921 óta. Velük ellentétben azonban a balos, urbánus elitellenes Piráty, a cseh Kalózpárt most végül feltört, és 10%-os eredménnyel a harmadik erővé válhatott Babiš és a jobbközép ODS után. A prágai parlament pedig kilencpárti is lehet.

Szociáldemokrata szétesés

Babiš szinte tökéletes teflon-technikával hárította el a az összes botrányát (az ügynökügytől, a pénzügyminisztersége alatt cégének juttatott EU-s pénzekig). Az a furcsa helyzet alakult tehát ki, hogy nemrég bekövetkezett lemondásáig a szociáldemokratákkal koalíciós kormányban miniszterkedő politikus sikeresen adta el magát az eliten kívüli, az elit által keményen támadott népvezérnek, éppen a korrupciós botrányai és azok médiában kapott nagy visszhangja nyomán.

Hogyan történhetett ez? A választások kétségkívül központi kérdése itt is a menekültek és az iszlám volt, annak ellenére, hogy Csehországban szinte egyáltalán nem él muszlim bevándorló. Az SPD és az ANO is sikerrel tartotta azonban napirenden a határok biztonságának kérdését. A szociáldemokraták (ČSSD) a nemrég bekövetkezett kormányválság után elég szétesettnek bizonyultak: az utolsó pillanatban váltották le az eddigi miniszterelnök Bohuslav Sobotkát a párt éléről. Jött helyette újbalos alternatíva: Lubomír Zaorálek. Záorálek az angol Jeremy Corbyn stílusában akart kampányolni, de nagyon nem jött be neki: részben azért mert tényleg csak a legutolsó hónapban állt át erre, és a szodcem helyi és központi pártapparátusok, amelyeket Babiš előszeretettel ütött a kampány során, nem igazán érezték át az új üzeneteket. Ráadásul Sobotka szövetségese, az ex-belügyminiszter Milan Chovanec nyíltan külön kampányt folytató, önjáró elem lett, ő azzal dicsekedett hogy a Csehországot egyébként elég nagy ívben elkerülő közel-keleti és afrikai menekülteket “fáradságos munkával” távol tartotta.

Nem is csoda, ha ezek után a ČSSD hagyományos választói megzavarodtak és menekülőre fogták...

AZ EU REFORMJÁT SÜRGETI CSEHORSZÁG VÁRHATÓ MINISZTERELNÖKE

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: LENGYEL MIKLÓS
2017.10.21.


Úgy akarom irányítani az országot, mint ahogy a cégeimmel tettem – hangsúlyozza Babiš, aki Csehország leggazdagabb embereinek listáján a második, csekély 4 milliárd dolláros vagyonnal a Forbes szerint. Itt érdemes megemlíteni, hogy a magyar mezőgazdaságban is kiterjedt érdekeltségei vannak a leendő cseh kormányfőnek. Andrej Babiš még a kommunista időkben lett vállalkozó és ezt aligha tehette volna meg a mindenható titkosszolgálat támogatása nélkül. Egy csehszlovák-marokkói közös vállakozással kezdte a kommunizmus alkonyán és ma már Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb vállalkozója. Mennyiben befolyásolja ez a politikáját? 
Jobb nem firtatni.

Mindenesetre az ügyészség kétmillió euró uniós pénzt keres rajta. Nem lehet tudni, hogy mi lesz a vizsgálattal, ha ő lesz Csehország első embere. Mint ahogy azt is csak sejteni lehet, hogy mire készül kormányfőként. Reformokról beszél az EU-ban, de elutasítja Macron francia elnök elképzeléseit. Közeledne Orbán Viktor és a lengyelek illiberális, Brüsszelellenes vonalához? Ezt pártjának főhadiszállásán cáfolják: nálunk nem lesz Lengyelország – mondta az ANO párt szóvivője az újságíróknak Prágában...

#METOO: FELSZÍNES KAMPÁNY NEM ELÉG, AZ ÁLDOZATOKNAK SEGÍTSÉGET IS KELL NYÚJTANI

ÁTLÁTSZÓ - VIDÉKI CSAJOK BLOG
Szerző: KŐMŰVES ANITA

2017.10.20.


Anoni Mara könyve négy évvel ezelőtt jelent meg, a kötetben pedig arról ír, hogyan dolgozta fel sokéves terápa során, hogy hatéves korától unokatestvére éveken át nemi erőszakot követett el rajta. Nyíltan ír arról, hogyan befolyásolta mindez serdülőkorát, párkapcsolatait és még gyermekeivel való viszonyát is. A Bűn vagy Bűnhődés című kötet megjelenése után létrejött az Anoni Mara Társaság, melynek honlapján, a beszeljrola.hu oldalon immár sok százan osztották meg történetüket a világgal és sorstársaikkal. Az Átlátszó a továbbra is Anoni Mara álnevet használó irónőt arról kérdezte, mit gondol a közösségi médiát elsöprő #metoo kampányról...

...Mi lenne a helyes irány, mit kellene tenni?


Jó lenne, ha az egész nem lenne ennyire felületes, ha lenne egy jól felépített kampány mögötte. Arra jó lehet, hogy megmozdítson valamit az emberekben, hogy elkezdjenek gondolkodni. Ez olyan lehet végül, mint a Sipos-ügy volt: fel lehetett háborodni, dühöngeni, javítani a lelkiismeretünkön, majd eltemette mindenki az egész kérdést és nem foglalkozott tovább azzal, hogy vajon a szomszédjában mi történik. Én nagyon félek, hogy ez csak egy hullám, ami majd eltűnik, pedig továbbra is beszélni kellene minderről az iskolában a gyerekekkel. És ez nem csak a nemi erőszakról szól. Meg kellene tanítani nekik, hogy ne hagyják magukat megalázni, hogy mondhatnak nemet, még annak is, akinek hatalma van felettük. De a világ nem erre megy, az iskola egyre kevésbé tanítja őket gondolkodni. Azt tanítja, hogy mindent el kell viselni és meg kell csinálni, amit a hatalommal rendelkezők mondanak. Az én gyerekkoromban egy gyerek nem viselte volna el, hogy ha nem hozott tornazoknit, akkor mindenki szeme láttára húsz fekvőtámaszt kell csinálnia, én meg közben azon gondolkodom, vajon hány kollégám érti meg, amikor arról beszélek, hogy ilyet nem csinálhatnak a gyerekkel?

Mi kellene a valódi változáshoz?

A férfi-női szerepeket kellene megváltoztatni, de egy országban, ahol egy nő sincs a kormányban, miről beszélünk? Ez az egész a férfidominanciáról szól. Persze, jönnek a férfiak azzal, hogy őket is éri erőszak, de a számok azt mutatják, hogy többségében nőket ér bántalmazás, az elkövető pedig férfi. Ehhez nem kell férfigyűlölőnek lenni, csak ismerni a számokat. A másik tényező az erőszak, ami mindenütt ott van. Egy olyan országban élünk, ahol Orbán Viktor megdícséri azokat, akik felléptek a menekültek ellen. Ezek összefüggnek és látleletet adnak a társadalomról...

ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.22.


Mindjárt lesz itt nekünk ez az ünnep, illetve a sok politimókusnak lesz, akik nagy részének halovány fingja sincs arról, miért vannak zárva a boltok ezen a napon. Hős népek meg orosz tankok kavarognak a tudatában, ebből fakadóan az egyik oldalon az lesz az egészből, hogy komcsik, migráncsok, Soros, amihez nem kell feltétlenül huszonharmadikának lenni. Alkalmas a terep a böszmeségre akármely hónap elsején vagy tizenharmadikán ugyanúgy, mint azt érezhetjük is a bőrünkön meg az agyunk mélyén permanensen.

Az ellenérdekelt fél pedig megrendült szívvel, és a himnusz eléneklése után, élire vasalt sötét gatyában, Rolex-szel a hóna alatt jut el az állandó végkövetkeztetéshez, hogy jó lenne, ha Orbán eltakarodna a picsába. Ehhöz sem kell éppen katonai tiszteletadás, se nem ünnepi pillanatok, ez az óhajtás, s főleg az érte való tevés – ami nincs – a legközönségesebb hétköznapok babramunkája, csöndben dolgozni viszont ezeknek zsenánt. Pedig tényleg jó volna Orbánt elsüllyeszteni a történelem pöcegödrébe, mert alapos bajok vannak itt, minálunk.

Elkészült egy tanulmány a Jó Állam Jelentés mellékleteként, amely a NER családjainak pénzügyi helyzetével bíbelődik, és egészen elképesztő dolgok derülnek ki belőle, amit sejtettünk, de nem tudtunk, vagy tudtuk ugyan, de nem hittük el. Azt mondják ezek a papírok – sok más ocsmányság mellett -, hogy a magyar lakosság hatvanhárom százaléka annyi tartalékot sem tud összeszedni, hogy egy hónapig fenn tudja tartani mostani életszínvonalát, ha megszűnnek a rendszeres bevételei.

Ezt nem fogja elmesélni nekünk az emegy híradó, se nem a meccsek szünetében abszolvált egypercesek, de voltaképp fölösleges is lenne. Hiszen ez a hatvanhárom százalék, amely duci ujjainkon kiszámolva, szorozva és osztva, az egyszerűség kedvéért hatmillió háromszázezer pöttyös seggű magyar proletárt jelent, ami már tényleg kétharmad, még csak trükközni sem kell hozzá. Ma, Magyarországon ennyien élnek emberhez méltatlanul, örökös fenyegetettségben, összeszorult gyomorral, ég és föld között mondhatni...

BABIS NEM AZ A POPULISTA ERESZTÉS, MINT ORBÁN, VISZONT EURÓPA-BARÁTSÁGOT ÍGÉRT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.22.


- A cseh választások nyertesét nem zavarják ideológiai becsípődések, ő simán a pénzre megy

- Veszélyben az Európai Ház, mert nyomulnak a populisták

- Magyarországon "Führer-demokrácia" van, Orbán Viktornak köszönhetően


New York Times/Reuters

A cseh választások győztese a Visegrádi csoport kibővítésével próbálja elérni célját az unióban, ideértve a migrációt és az élelmiszerek minőségét, de máris jelezte, hogy nem megy szembe az EU-val. Babis úgy nyilatkozott, hogy országának aktív szerepre kell törekednie az unióban és ehhez szövetségesekre van szüksége, a közös cél az illegális bevándorlás leállítása. A politikus, akinek pártja csaknem 30 %-ot kapott, ellenzi a mélyebb integrációt, valamint az euró bevezetését, és így aggályt keltett, hogy esetleg csatlakozik Magyarországhoz és Lengyelországhoz a Brüsszel elleni hadjáratban. Ám úgy nyilatkozott, hogy Európa-barát vonalat kíván vinni. A lehetséges partnerek között Ausztriát nevezte meg, hozzátéve, hogy a V4-eknek más támogatókat is kell találniuk, így pl. a szlovénokat és a horvátokat. Babisnak jelenleg fel van adva a lecke, mert több párt is jelezte, hogy nem szeretne vele koalícióra lépni, ezért felmerült a lehetősége, hogy a kommunistákkal vagy a szélsőjobbal fog össze. Ám közölte, hogy ettől nem kell tartani. Egyelőre azt tervezi, hogy tárgyal minden párttal, mivel igyekszik eloszlatni az aggodalmakat.

FT

Csehországban földrengésszerű győzelmet aratott az ANO, így a csehek is csatlakoztak azokhoz a közép-európai államokhoz, ahol felemelkedtek a populista erők. A német Külkapcsolati Tanács nevű elemző intézet egyik szakértője úgy értékelte, hogy teljes lázadás zajlott le az eddigi elit, a politikai fő áramlat pártjai ellen. Franciaország, Németország és Ausztria után a populizmus újabb hadálláshoz jutott, noha a cseh gazdaság igen jól áll. Babis sikerében közrejátszott, hogy politikailag kívülállónak tüntette fel magát, jóllehet tagja volt a legutolsó kormánynak. Fontos tényező az is, hogy élesen bírálta az eurót, valamint az EU bevándorlási politikáját, mivel a csehek nagy része nem bízik az unióban. Még az sem ártott neki, hogy mindössze két héttel a választások előtt indult vizsgálat ellene 2 millió eurónyi közösségi támogatás elsikkasztásának gyanújával. Szlovákiában pedig azt akarják kideríteni, együttműködött-e annak idején a kommunista titkosszolgálattal.

ITT OLVASHATÓ