2023. február 23., csütörtök

AZ OROSZ INVÁZIÓ 365 NAPJA - ÍGY ÁLL PUTYIN HÁBORÚJA

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2023.02.23.Az egy éve tartó háború összefoglaló értékelése... Sz. Bíró Zoltánnal és más szakértőkkel. 

MIBEN REMÉNYKEDJÜNK, AMIKOR NINCS MÁR REMÉNY? – VITAINDÍTÓ A MAGYAR ELLENZÉK PROGRAMJÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LÁNYI ANDRÁS
2023.02.21.


Közállapotaink Erdoğan Törökországával, Lukasenka Belaruszával kerültek egy színvonalra azzal a lényeges különbséggel, hogy a magyar társadalom semmi jelét nem mutatja annak az eltökéltségnek, amellyel ezek a népek szembefordultak elnyomóikkal – állapítja meg Lányi András. Majd felteszi a kérdést: ilyen körülmények között minek van még értelme az ebbe beletörődni nem kívánók számára? Válaszképpen a filozófus-író vázolja is egy lehetséges ellenzéki program körvonalait. Kifejezetten vitaindítónak szánva írását: a Válasz Online a Lányi által javasoltak közül többeknek megküldte a cikket még megjelenés előtt. Válaszaikat a későbbiekben közöljük.


Ellenzéken olyan csoportosulást értek, amely nem éri be a kormány eljárásainak bírálatával, és célja nem pusztán a hatalom megszerzése, hanem az uralom rendjének átalakítása. Ebben az értelemben ellenzék ma Magyarországon nem létezik, tehát programja sem lehet.

A hely, ahol ön áll

A nagy szovjet tömbből kiolvasztott kelet-közép-európai kisállamok számára 1989 után kétféle út kínálkozott:

- alkalmazkodni a globális cégbirodalmak és pénzügyi hálózatok által diktált új világrend követelményeihez (ami a hozzánk hasonló, gyarmati sorból felszabadult országok számára teljes kiszolgáltatottságot jelentett: a természeti és kulturális erőforrások gyors felélését és kimerítését, egyenlőtlen nemzetközi csereviszonyokat, a társadalom kettészakadását);

- e cseppet sem virtuális veszélyek elleni védekezés reményében (és élve az ismerős csatlósszerep kínálta lehetőségekkel) fenntartani és megerősíteni az állami tekintélyuralom és bürokratikus abszolutizmus térségünkben hagyományos rendjét.

Orbán Viktor sikerének titka, hogy e kettőt egyszerre valósította meg. Uralma azonban csak addig volt kikezdhetetlen, ameddig a „kettős hódoltság” állapota nem vált tarthatatlanná: egyidejű függőségünk az európai multiktól, uniós pénzforrásoktól egyfelől, a keleti despotikus rendszerektől és az orosz energiaforrásoktól másfelől.

A harmadik út, a civil társadalom önrendelkezésén alapuló demokratikus fejlődés útja nálunk járhatatlannak bizonyult. A megkésett és felemás hazai polgárosodás erői nem tudták kiheverni a huszadik század során, különféle kényuralmi rendszerekben elszenvedett vérveszteséget. (A polgári elem, elsősorban a fiatalok menekülése Magyarországról ma is tart, ez napjaink egyik legtragikusabb folyamata.)

Közállapotaink Erdoğan Törökországával, Lukasenka Belaruszával kerültek egy színvonalra. Azzal a lényeges különbséggel, hogy a magyar társadalom semmi jelét nem mutatja annak az eltökéltségnek, amellyel ezek a népek szembefordultak elnyomóikkal...

„EURÓPÁT EL KELL FOGLALNI, ÉS AZ FOG TÖRTÉNNI, AMIT MI MONDUNK”

444.HU / VIDEÓ
Szerző: 444.HU
2023.02.19.Nem véletlenül villantotta fel Rogán Antalt idei évértékelője előtt Orbán Viktor. A miniszterelnök üzent az Egyesült Államoknak, a Várkert Bazár közönségét pedig megosztotta a kérdés, fáj-e az EU-tagság. A 444 infláció oldala:
https://444.hu/inflacio

NÉGY ÓRA A VÁRHATÓ ÉLETTARTAM A FRONTON EGY UKRAJNÁBAN HARCOLÓ AMERIKAI EX-TENGERÉSZGYALOGOS SZERINT

G7.HU
Szerző: NAGY ZSOLT
2023.02.23.


Minden eddiginél hevesebb tüzérségi tűz jelzi, hogy megindulhatott az oroszok újabb előrenyomulása Ukrajnában. “A helyzet elég rossz. Az a mennyiségű tüzérségi tűz és páncélos jármű, amit a napokban látunk, szerintem jelzi, hogy elkezdődött az újabb offenzíva.” – mondta az ABC News-nak Troy Offenbecker, aki korábban az amerikai hadsereg tengerészgyalogságánál szolgált, csatlakozott ahhoz a nemzetközi légióhoz, mely az ukránok segítségére sietett az invázió kezdetén.

Offenbecker egysége Bahmut környékén harcol az oroszokkal, szerinte elképesztően kaotikus a helyzet, ezt egyébként jól jelzi, hogy Bahmutot most húsdarálónak is hívják, bár az orosz híradásokkal ellentétben a város még nem került a kezükre.

"A frontra kerülő katona várható élettartama nagyjából négy óra lehet."

– tette hozzá. Az egykori tengerészgyalogos szerint Bahmutban még mindig sok a civil lakos, akiknek nincs hová menniük.

A húsdaráló kifejezés nem csak az ukránok, de az oroszok számára is helytálló, mert ide összepontosítják támadásaikat. Korábban érkeztek hírek arról, hogy a Wagner-csoport a frissen, börtönökből toborzott, rosszul képzett zsoldosait küldi előre, hogy lekössék az ukrán tűzerőt, és megnyissák az utat a jobban képzett harcosoknak...

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2023.02.22.


A SZERK.


A SZERK.
Elemi érdek


Egy évvel ezelőtt, az orosz agresszió megindulásakor azt gondoltuk – mi is azt gondoltuk –, és azt is írtuk, hogy ez a háború gyors és elképzelhetetlenül véres véget fog érni. Egy évvel ezelőtt azért voltak minden jóérzésű embernek álmatlan éjszakái, mert valós veszélynek tűnt, hogy az orosz hadsereg körbezárja, majd elfoglalja a 3,5 milliós Kijivet is. Arról pedig már akkor sem voltak illúzióink, hogy mi várhat a leigázott Ukrajnára és lakói­ra – s ezeket a legrosszabb sejtéseket a megszállt területeken elkövetett vérengzésekről utóbb érkező információk, s a hadviselés orosz módjának egyéb kegyetlen részletei mind igazolták. A bucsai, irpinyi tömeggyilkosságok, a kínzások, a menekültkonvojok elleni támadások, a polgári lakosság elleni eszeveszett erőszak, a civil célpontok szüntelen ágyúzása, a városok, falvak módszeres elpusztítása, a „filtrációs” táborok, az ukrán gyerekek és felnőttek deportálása.

A SZERK.
Mérgezett alma


„Bátran be kell avatkozni a gazdaságba” – mondta évértékelő beszédében Orbán Viktor, és már sorolta is a kormány „eredményeit” a rezsicsökkentéstől a kamatstopon át az ársapkákig. Megkérdőjelezhetetlenül, a leplezetlen önfényezés jegyében. Egyúttal felvezetve a leg­újabb szenzációt, a megyei és országos bérleteket, amelyekkel Orbán szerint filléres tétellé csökken a vasúti és a helyközi buszos tömegközlekedés. „A vármegye-bérlet 9450 forintba, a havi országbérlet 18 900 forintba kerül majd. Akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni, komoly összeget spórolhatnak” – mondotta a miniszterelnök, majd pár órával később meg is jelent a MÁV hasonló tartalmú közleménye, amelynek címét – Korszakalkotó változás a közösségi közlekedésben – valószínűleg a propagandaminisztériumban ötlötték ki.

PUBLICISZTIKA

HEIL PÉTER
Jár a szép szemünkért

Mit tett eddig és mit nem a kormány azért, hogy az ország hozzáférjen az uniós forrásokhoz?

Határozottan nem – mondta a miniszterelnök nemrég, egy zárt körű sajtóbeszélgetésen arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon. És határozott nem a válasz arra is, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok által tavaly decemberben, az uniós pénzek lehívásának feltételéül szabott feladatokat a kormány eddig bejelentett intézkedései teljesítik-e. Az előttünk álló hetek és hónapok nagy kérdése, hogy a két állítás között van-e oksági összefüggés.

EGOTRIP

EGOTRIP
Vajda Gergely: Zene hetilapra

Ritmikus alibi

Zakatol a Tár. Még nem tudni, hogy március 13-án nyer-e Oscar-díjat, de hat kategóriában is jelölték a Todd Field írta és rendezte filmet. A Cate Blanchett főszereplésével forgatott pszichológiai dráma (a magyar forgalmazó szerint „amerikai zenés dráma”) a New York Film Critics Circle, a Los Angeles Film Critics Association és a National Society of Film Critics szerint is a 2022-es év legjobb mozgóképe volt.

EGOTRIP
Vajda Mihály: A ki nem végzett Szókratész
Már megint a halálról


Megnyugodtam, drága Szókratész. Már azt hittem, hogy valakinek ott a messzi Amerikában valahogy sikerült kicseleznie az isteneket (a görögöket, akik rád vigyáznak), s te valahogy mégis meghaltál. E-mailed Dél-Amerikából most megnyugtatott. Reggeltől estig csak csodálkozol, s nem érsz rá emilezni. Pedig nagyon kíváncsi vagyok, mit láttál, mit tapasztaltál. Majd mesélsz, ha visszajössz.

BELPOL

ZÁVOGYÁN MAGDOLNA KULTURÁLIS ÁLLAMTITKÁR PÁLYAKÉPE
Fixer a virágboltból


Február elsejétől tölti be a kulturális államtitkári pozíciót. Závogyán Magdolna története a népművelők legkisebb királylányának meséje, akinek erős pártfogók egyengették pályáját. A szálak Lakitelekre vezetnek.

EGY ALIG ISMERT NER-ES ÉPÍTŐIPARI CÉG TÜNDÖKLÉSE
A viharsarki üstökös


Csaknem negyvenszeresére nőtt egy gyulai cég éves árbevétele 2010 óta. Nem valamilyen startup vállalkozás, egy korábban jelentéktelen társaság, a Futizo Kft. produkálta e mesés felfutást 2010 és 2021 között az építőiparban. A Békés megyei cég helyi versenytársai mindeközben szinte elfogytak.

LEMONDOTT A POLGÁRMESTER, SZÉTHULLOTT AZ ÖSSZEFOGÁS GÖDÖN
Eltévedt lelkek


Májusban tarthatják meg Gödön az időközi polgármester-választást. Balogh Csaba azért mondott le, mert szerinte a Fidesz és a vele kollaboráló ellenzékiek ellehetetlenítették a munkáját. Helyi hírek szerint az időközi választáson a Fidesz egy többszörös olimpiai bajnokot indítana.

KÜLPOL

EGY ÉVE KEZDŐDÖTT AZ UKRAJNA ELLENI HÁBORÚ
„Csak a szomszéd kerületet bombázzák”


Amikor idén február elején átgurult velem a vonat Záhonyból Csapra, szinte azonnal nyilvánvaló volt, hogy a tavaly késő nyári optimizmus és relatív nyugalom helyett valami eléggé másba érkezem meg.

KÖNYV


INTERJÚ
„Rossz verset nem írt”

Osztovits Szabolcs magyartanár Petőfi hétköznapjairól

Sors, nyiss nekem tért címmel írta meg Petőfi Sándor életének „krónikáját”. Az Osiris kiadásában megjelent kötet Petőfi napjait igyekszik dokumentálni. A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium egykori tanárával, számos tankönyv szerzőjével beszélgettünk.

KRITIKA

KÖNYV
Kultúrától függetlenül
Bernardine Evaristo: A lány, a nő, a többiek


A Nagy-Britanniában élő, részben vagy egészében bevándorló hátterű nők egymásba hurkolódó élettörténeteit bemutató könyv a genderdiverzitás és a multikulturalizmus kordokumentuma, a woke-fóbiások rémálma, az interszekcionális feminizmus nagyregénye. Az angol, ír, német és nigériai felmenőkkel rendelkező író, szerkesztő, egyetemi oktató és színházalapító Evaristo fáradhatatlanul dolgozik a színes bőrű művészek elismertetéséért. Ez volt a kilencedik könyve (azóta két újabbat is írt), és az első, amelyet magyarul is olvashatunk. A mű méltán nyerte el 2019-ben – Margaret Atwood Testamentumok című regényével megosztva – a Booker-díjat.

SZÍNHÁZ
Átjáróház
Kócos macskaember-kölyök


Habakuk kapitány léghajója egyfajta Noé bárkája, amely szomorú állatkölyköknek biztosít menedéket: van köztük elefántormányú malac, akit sem az elefántok, sem a malacok nem fogadnak be; borz, aki megbukik borzalmas verseivel, és szégyenében nem mer hazamenni a falujába; gyík, aki dinoszaurusz szeretne lenni; katicabogár, aki attól fél, hogy ki fogják csúfolni a fehér pöttyei miatt és egy macskaemberkölyök, akit ottfelejtettek az állatkertben.

SZÍNHÁZ
Mindenki akármije
Soharóza – Jónás Vera Experiment: Back-Pack


„Zöld fű közt árva két ibolyácska, elröppen év és óra. Múló az élet”, halljuk a most 23 taggal (15 nő és 8 férfi) felálló kórus bevezető dalát. Itt kapcsolódik be a zenekar, még a szólista nélkül. Halas Dóra, a kísérleti kórus karnagya ritkán áll színpadra, de most végigkíséri az előadást, amelyet a Soharóza és a Jónás Vera Experiment hozott létre, és fókuszában az öröklött sors kérdései, a transz­generációs élményeink (nem csupán a traumák!) állnak. Mennyit alakít rajtunk a felmenőink sorsa? Hogyan mozgat minket láthatatlan, de örökké bennünk élő hagyatékuk? Személyiség, nevelés és genetika: valóban csak ennyiből áll össze az, amit énnek nevezünk?

KIÁLLÍTÁS
Lépésről lépésre
Hantaï, Klee és más absztrakciók


A sváb családban, tisztes szegénységben felnövő Hantai Simont (Bia, 1922 – Párizs, 2008) semmi sem predesztinálta arra, hogy világhírű (francia) festővé váljon; gyerekkorában egy betegség miatt négy hónapra megvakult, képzőművészettel csak vallásos giccsek formájában találkozott, ráadásul reálgimnáziumba járt. Mégis: ő képviselte Franciaországot az 1982-es Velencei Biennálén, egyik műve pedig 2016-ban mintegy 4,5 millió euróért kelt el, egyik legfontosabb festménye pedig Macron elnöki dolgozószobáját díszíti.

FILM
Megetetett értékítélet
Darren Aronofsky: A bálna


Vannak olyan alakok Hollywoodban, akiktől a néző a korábban átélt extrém magasságokat (és mélységeket) várja. Ilyen alak, sőt az egyik legilyenebb Darren Aronofsky, azon kevés rendezők egyike, akinél a filmjeire adott „soha többet nem nézném meg” nem negatív kritika, hanem dicséret. Nem csoda tehát, ha minden megmozdulására ugrik a közönség, rá­adásul a függők öt éve kapták legutóbbi adagjukat – igaz, az Anyám! kis híján aranylövés lett. Az elvárások tehát az egekben, ami sok rendező számára a bukásnak ágyazna meg, Aronofskynak azonban nem szokott gondot okozni a túlzott PR. És A bálnával sem ez volt a gond. Hanem az, hogy a tőle megszokott dolgok helyett ezúttal egy giccsel felütött drámát kapunk, amely sokak számára ugyan még így is óriási élmény, de akadnak páran, akik a film után másnap megmagyarázhatatlan fenéktáji fájdalommal ébrednek.

FILM
Kedves vendégünk
Mikhaël Hers: Éjszakai átutazók


Vörösbe öltözött, vörös zászlókat lengető fiatalok tömegei ünneplik a párizsi utcákon François Mitterrand 1981-es választási győzelmét. Ahogy a főszereplő csonka család ámulattal, egy autó belsejéből szemléli a tömeget, sejthetjük, hogy Mikhaël Hers szándéka nem a mély politikai analízis. A hosszú Mitterrand-éra megmarad hangulatos háttérnek, miként a 80-as évek zenéje és kulturális szövete is. Ami azt illeti, a rendezőt az érzelmi mélyfúrások sem izgatják túlzottan; bár évtizedes léptékkel dolgozó, küzdelemmel terhes családtörténet bontakozik ki a szemünk előtt, az Éjszakai átutazók meglepően könnyedén és könnyű szívvel tekint a Davies família sebeire és gyógyulására.

RÁDIÓ
Miféle szabadság?
Társadalmi nosztalgiaműsor a Kossuthon


Rövidre szabott rádióhallgatói/rádiókritikusi megpihenésünk után a visszatérés rögtön egy időhurokba vezetett. A Kossuth rádió közelmúltidéző műsorának címe szerint 30 éve szabadon élünk, de valójában inkább 33 éve vagyunk abban, amiben, ha tetszik szabadságban, bár a címnek ezt a felét is erősen lehetne ellenérvelni manapság. Alighanem a 2020-ban indult műsorfolyam címe ragadt ott idétlenül az egyes adások felett. Szerencsésebb cím lenne a „30 éve történt”, ha már. (Emlékezetünk szerint volt már hasonló címhelyzet ugyanezen a frekvencián, csak akkor még 25 évről volt szó, szintén több éven át. Tudjuk jól: kemény dió az emlékezés.)

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Régimódi vagyok”
Balázs Zoltán rendező


A társulata, a Maladype már a 2001-es kezdetek óta része a nemzetközi színházi életnek, ő maga világszerte rendez. Alkalmazkodásról és nehezített pályáról, függetlenségről, inspirációról és progresszióról beszélgettünk vele.

FILM

INTERJÚ
„Senki nem repül”
Jesse Eisenberg színész


A Fleishman bajban van című sorozat főhőse, Toby Fleishman már épp hozzászokott a válás utáni szingliléthez, amikor élete fenekestül felfordul: egy reggel arra ébred, hogy volt felesége, Rachel mindkét gyerekét áthozta hozzá, majd egyszerűen köddé vált. A cseles elbeszéléssel operáló, magyarul 2020-ban megjelent regényt maga az író, Taffy Brodesser-Akner adaptálta minisorozattá. A főhőst alakító, korábban Oscar-díjra jelölt Jesse Eisen­berget ellentmondásos figurájáról, a rosszfiúkról és a szuperhősökről is kérdeztük.

TÉVÉSMACI
Az őzek tanácsa


Amikor Sztupa és Troché – ez a két híres-neves oroszlánvadász – a szavannákat járták, nem csak a helyi törzsek szakelemei segítették őket, de velük volt a kerti óriások csapata is.

ZENE

NEKROLÓG
„Hány ilyen férfi van?”
Burt Bacharach (1928–2023)


„Divatos könnyű zeneszám, dal, táncdarab” – írja a Magyar nyelv értelmező szótára a slágerről, ám azokra a zeneszámokra, slágerekre nincs megfelelő szó, amelyek már első hallásra ismerősnek tűnnek, sőt az első taktusok után biztosak lehetünk a folytatásban. Mindez zenei közhelyek alkalmazásával vagy egyszerű plagizálással is elérhető, nagy ritkán azonban teljesen eredeti produkcióról van szó. És aki ilyet képes írni, azt akkor is a legnagyobb komponisták közt érdemes említeni, ha egészen banális dallamokról van szó.

MI A KOTTA?
Voltaire orra


Klasszikus zenei programajánló a 2023/8. hétre

RÉS A PRÉSEN
„Az alkotás a fontos, nem a műfaj”


Fekete-Kovács Kornél zenész, zeneszerző, a MAO művészeti vezetője

VISSZHANG

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
Mariupol – Emberi történetek

Amióta könnyű kamerák és mobiltelefonok állnak rendelkezésére akármelyik hétköznapi embernek, nem maradhat rejtve semmi.

VISSZHANG: KÖNYV
Kiss Ottó: A Kék Oroszlán bezár

Ha mindenki bűnös, nincs aki ítéljen, hallja az érces férfihangot a Szabadi bácsi már nem él című novellában a kórházi ágyban fekvő kiszolgáltatott öregember.

VISSZHANG: LEMEZ
Inhaler: Cuts & Bruises

Valószínűleg nincs olyan cikk az Inhalerrel kapcsolatban, amely ne említené meg, hogy a zenekar frontemberének az édesapja Bono (ezzel most mi is teljesítettük kötelességünket), és akitől tényleg nehéz elvonatkoztatni.

VISSZHANG: LEMEZ
Sean Shibe: Lost & Found

Furcsa egy album: a japán származású skót klasszikus gitáros ezúttal félrerakta a nejlonhúros hangszert, és fekete Fender Stratocastert vett a kezébe...

VISSZHANG: FILM
Simlis

Az átverős filmek alapszabálya szerint senki és semmi sem az, aminek látszik.

VISSZHANG: SOROZAT
Azok a 90-es évek show

A show, ami a 70-es évekről szólt a 90-es években, de nálunk csak a 10-es évektől szerzett nagyobb figyelmet, most folytatást kapott.

VISSZHANG: LEMEZ
Quasi: Breaking the Balls of History

Mivel az utóbbi évtizedben az amerikai indie-rock duó mindkét tagja meglehetősen elfoglalt volt más zenekarokkal, meglepő volt a hír, hogy tíz év lemezszünet után visszatérnek.

VISSZHANG: LEMEZ
Caroline Polachek
De­sire, I Want to Turn Into You


A New York-i énekesnő nem újonc a furapop szcénában.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2023/8.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/8.

Rövid hírek: jég, sötét, Freddy...

Snoblesse Oblige 2023/8.


Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/8.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„A nép igazán gyászolta”
Szilágyi Ákos költő, esztéta, Oroszország-kutató Sztálin haláláról, Berijáról és a csekista államról


Joszif Visszarionovics Sztálin generalisszimusz hetven évvel ezelőtt bekövetkezett halála után utódai, mindenekelőtt a rettegett Berija mélyreható változásokat kezdeményeztek a Szovjet­unióban és a keleti blokkban. Más kérdés, hogy e kísérlet végül nem teljesedhetett ki – erről beszélt nekünk a korszak avatott kutatója.

LOKÁL


A 3-AS METRÓ FELÚJÍTOTT ÁLLOMÁSAI
Színorgia


Lassan véget ér Budapest leghosszabb metróvonalának felújítása, amelynek során az állomások képe is megváltozik. Építészeti áttekintésünkben e változások eredőjét és eredményét is igyekszünk bemutatni.

HELYRAJZI SZÁM
Az Alkotás utcai játékterem


Ma már kevesen tudják, hogy az 1970-es, 1980-as években létezett egy X, azaz Iparcikk Kölcsönző és Szolgáltató Vállalat nevű cég.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Együk a zúzáját!


Klasszikus kacsazúzapörkölt

ELESHETNEK AZ EURÓPAI KUTATÁSI TANÁCS TÁMOGATÁSAITÓL AZOK A MAGYAR TUDÓSOK, AKIK ALAPÍTVÁNYI VEZETÉSŰ EGYETEMEKEN KUTATNAK

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.02.23.


Az, hogy a kormány politikusokat ültetett egyes intézmények kuratóriumaiba, hatalmas támogatási összegektől foszthatja meg az érintett kutatókat. Az Európai Bizottság a Qubit kérdésére megerősítette, hogy az intézkedés a nagy presztízsű, esetenként több millió eurós ERC-grantekre is vonatkozik.


Január végén két magyar kutató is elnyerte a nagy presztízsű Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) 2 millió euró összegű kutatási támogatását, a Consolidator Grantet. Egyikük Makk Péter, a BME szilárdtestfizikával foglalkozó kutatója, másikuk Nagy László, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa. Ezt a támogatást olyan kutatók nyerhetik el, akik már saját kutatócsoporttal rendelkeznek, kiemelkedő sikereket értek el, és munkájuk folytatása újabb világszínvonalú eredményeket ígér.

Magyarország az ERC alapítása, 2007 óta részt vesz a támogatási programban, és az elmúlt 16 évben összesen 85 grantet, mintegy 124 millió eurónyi (körülbelül 47 milliárd forintnyi) támogatást nyertek el magyar kutatók. Mivel a támogatások nem egyenletesen oszlanak el, az adatokból nehéz trendeket megállapítani, de az így is látszik, mekkora érvágást jelentett, hogy 2018-ban a magyar kormány gyakorlatilag száműzte az ország nemzetközi szinten legelismertebb egyetemét, a Közép-európai Egyetemet, és 2019 óta a CEU kutatói már nem magyar intézményi affiliációval jelentkeznek az ERC támogatásaira.

Az utóbbi időben azért bizonytalanodhattak el a pályázást fontolgató kutatók, mert ez a kutatási támogatás ugyanahhoz a Horizont Európa programhoz tartozik, amely fölé az Erasmus+ programmal együtt az elmúlt hónapokban komor viharfelhők gyűltek...

ELVTÁRS, UGYE NEM LESZ EBBŐL BAJ? – DRMÁRIÁS A KULTÚRTÁJBAN

KULTÚRTÁJ / MAGYAR HANG PODCAST
Műsorvezetők: FICSOR BENEDEK, WEKERLE SZABOLCS
2023.02.22.Pillanatnyi világunkban olyan szempontok uralkodnak a politikában, melyek szerint a kultúrának reprezentatív szerepet kell betöltenie, amibe bizonyos művészeti produktumok, így például az ő képei vagy zenéi nem férnek bele – mondta a Kultúrtáj podcastban Máriás Béla, művésznevén drMáriás képzőművész, a Tudósok zenekar frontembere.. „Elvtárs, ugye nem lesz ebből baj?” – mintha ez a mondat ma is lebegne a levegőben.

A fentiek mellett számos más téma és kérdés is szóba került a Kultúrtáj új adásában. A teljesség igénye nélkül:

– Hány évig tarthat a mostani rendszer, figyelembe véve, hogy a politikában váratlanul is változhatnak a dolgok?

– Mit üzennek a művész képei, melyeken például a békegalambokat eregető Orbán Viktor, a Mona Lisaként ábrázolt Kádár János vagy épp a szerelmespárként megjelenő Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc látható?

– Nem zavarja-e drMáriást, hogy képei egy része nem az örökkévalóságnak készül, hiszen a rajtuk szereplő figurákról – például Jászai Gellértről vagy akár Németh Szilárdról – öt-tíz-tizenöt év múlva remélhetőleg azt sem tudjuk majd, kicsodák?

– Mire szolgál a „celebkretének” hangjának felerősítése?

– Igaz-e, hogy neves politikusok is vásárolnak drMáris festményeiből? Sértődött-e már meg valaki a képein ábrázolt szereplők közül?

– Mit mond Hamvas Béla a király – vagyis a hatalom – és a bohóc – az „átlagember” – viszonyáról? Miért nem lehetne király drMáriás a legpicikébb afrikai országban sem?

– Mit kifogásolt a KGB a művész 2018-ban Szentpéterváron kiállított Putyin mint szabadságszobor című művén?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a Magyar Hang Kultúrtáj podcastjának ötödik adásában. A műsor második blokkjában, az Utóhangban pedig arról beszélgetünk, miért baj – vagy nem baj –, hogy úgynevezett érzékenyítő szerkesztők vették górcső alá a világhírű gyerekkönyvszerző, Roald Dahl munkáinak angol nyelvterületen újra kiadott példányait, számos helyen változtatva az eredeti szövegeken.

BARKÓCZI BALÁZS: A MAGYAR KÖZOKTATÁS HÁTRAFELÉ HALAD

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.02.23.


Miközben az oktatás most a média érdeklődésének fókuszába került, arról nem beszélnek, hogy 12,1 százalék a korai iskolaelhagyók aránya, és a tanköteles gyerekek több mint tizede nem szerzett még végzettséget, és kihullott az oktatásból. Egyebek között erről beszélt a Klikk Tv Tíz című műsorában Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, a DK árnyékkormányának oktatási minisztere, a párt volt szóvivője. Azt is elmondta Bolgár Györgynek, hogy a diákok képzetlenek, a tanerő túlterhelt, és olyan embereket engednek ki a szakképzésből, akik tulajdonképpen még betanított munkásnak sem felelnek meg.


Barkóczi középiskolai magyar tanárként 12 évig a közoktatásban dolgozott, utána végezte el a politológiát Miskolcon. Jelenleg hobbiként filozófiát tanul és úgy gondolja, hogy oktatási árnyékminiszterként munkájában éppen azokat a tapasztalatokat tudja megjeleníteni, amelyeket ebben a 12 évben gyűjtött.

„A magyar közoktatás nagyon lassan halad, most már inkább hátrafelé” – vélte. Szerinte látni, hogy a központosított rendszer csődöt mondott, a Klikk hiába alakult át Klebelsberg Központtá (KK), tulajdonképpen most egy fentről lefelé irányuló szisztéma érvényesül. Mindig fent találják ki, hogy mit kell lent megcsinálni, illetve azzal szembesülnek az intézményvezetők, hogy mivel az iskola nem önálló gazdálkodó, ezért, ha betörik egy ablak, akkor is a KK-hoz kell fordulniuk. Egy konferencián az egyik budapesti gimnázium igazgatója mesélte el, hogy szeptember óta a tanári teakonyhában ráz a bojler és most kaptak ígéretet rá, hogy talán jövő hónapban megcsinálják, de van, ahol egy kiégett izzó lecserélésére is hónapokat kell várni...

ÁRTATLANNAK VALLOTTA MAGÁT SCHADL GYÖRGY, VÖLNER PÁL ÜGYVÉDJE TANÚKÉNT IDÉZNÉ BE VARGA JUDITOT IS

NÉPSZAVA
Szerzők: BATKA ZOLTÁN, ÁRPÁSI BENCE, ÁGOSTON ZOLTÁN
2023.02.23.


Ma a korrupciós per három fő vádlottja nyilatkozik arról, hogy ártatlannak vagy bűnösnek tartja-e magát. Jakab Péter bilincset akasztott Völner Pál nyakába, aki látta Varga Juditot, szóljon.


A korrupciós per csütörtöki ülésén ártatlannak vallotta magát Schadl György elsőrendű vádlott, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke. A letartóztatásban lévő tisztségviselő – akit bilincsben vezettek be a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe – azt hangoztatta, hogy nem ismeri be a bűnösségét, nem mond le a tárgyaláshoz való jogáról. Állítása szerint nem követett el bűncselekményt, végrehajtói ténykedését az ügyészség korábban nem kifogásolta.

Schadl György azzal védekezett, hogy a másodrendű vádlott, Völner Pál volt igazságügyi államtitkár semmilyen kinevezést nem hagyott jóvá utólag értesült róluk. Schadl György arra hivatkozik, ami tény, hogy Völner Pálnak nem volt lehetősége a végrehajtók kinevezésére, így a végrehajtói pályázatokat P. Béla hivatalvezető intézte, a kinevezéseket pedig Vízkelety Mariann államtitkár írta alá...

A HÁBORÚ ISMÉT ÁTRENDEZI A VILÁGOT ÉS ÚJABB MEGLEPETÉSEK IS JÖHETNEK

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2023.02.23.


Ha Vlagyimir Putyin egy éve akár csak sejtette volna, mi következik, aligha támadta volna meg Ukrajnát. Így vélekedik Tarjányi Péter, aki szerint az orosz elnök sok mindenben elszámította magát. A biztonságpolitikai szakértővel az Ukrajna elleni háború kezdetének első évfordulóján beszélgettünk, megvonva az elmúlt év katonai, politikai mérlegét, kitérve arra, mi várható a világban a háború után. Ami pedig a magyar kormány viselkedését illeti, az elemző azt tartja a fő kérdésnek, ha mindenki szembejön velünk, akkor talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy nem mi megyünk-e rossz irányba?


Hogyan áll ma a háború, egy évvel Ukrajna lerohanása után?

Mielőtt válaszolnék a kérdés katonai vonatkozására, fontosnak tartom elsőként felidézni a háború egy éves évfordulóját alig pár nappal megelőző eseménysorozatot. Ami azzal indult, hogy Joe Biden amerikai elnök váratlanul megjelent Kijevben. Ez a hír mindent vitt, s nem véletlenül. Önmagában is jelzésértékű a látogatása, mert egy nappal megelőzte Vlagyimir Putyin nagy beszédét, de a látogatásnak több más, komoly üzenete is van. Egyrészt az, hogy az Egyesült Államok és a NATO teljes egészében elkötelezett Ukrajna mellett, másrészt a szövetségesek számára megerősíti, hogy Ukrajnát támogatni kell, nem csak az USA-nak, hanem a NATO és az Európai Unió tagországainak is. A kijevi vizit egyben figyelmeztetés az orosz vezetésnek: ne higgyék, hogy a Nyugatot eltántoríthatják Ukrajna támogatásától. Arról már nem is szólva, milyen üzenetet közvetít a tény – ami borzasztóan kínos az orosz katonai vezetés számára –, hogy az amerikai elnök további fegyverszállításokat és egyéb segítségre vonatozó bejelentéseket tesz mindössze alig 3-400 kilométerre az orosz csapatoktól. Ezt az oroszok nem tudják odahaza sem eltitkolni, s a hatása igencsak demoralizáló. A másik oldalon ugyanakkor nagy meglepetést okozott Ukrajna hadserege és társadalma, amely az első pillanattól kezdve sikeresen ellenáll az oroszoknak...

HÚSZ HÓNAP UTÁN ELŐSZÖR CSÖKKENT AZ ÉLELMISZEREK INFLÁCIÓJA, DE MÉG ÍGY IS FÉNYÉVEKKEL ELŐZZÜK A TÖBBI UNIÓS ORSZÁGOT

TELEX
Szerzők: DÖMÖTÖR BÁLINT, BAKRÓ-NAGY FERENC
2023.02.23.


Csattanós választ kaptak a károgók: januárban csökkent az élelmiszerek inflációja Magyarországon, míg az EU-átlag nőtt. Az már más kérdés, hogy a 48,2 százalékos magyar élelmiszer-inflációval továbbra is fényévekkel előzzük a többi uniós országot.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön tette közzé a 2023. januári inflációs adatokat. Ahogy arról beszámoltunk, a 26,2 százalékos magyar infláció már több mint két és félszerese az EU-átlagnak.

A KSH adatai szerint az elmúlt hónapokban a rezsicsökkentéstől megszabadított háztartási energián és fűtésen kívül az egekbe szökő élelmiszerárak járultak hozzá leginkább a hónapról hónapra több évtizedes rekordot döntő inflációhoz. Már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja, nem a kiskereskedők hajtották-e fel az élelmiszerárakat az égig.

Az élelmiszerárak inflációja egészen 49,6 százalékig kúszott fel decemberben az Eurostat adatai szerint. A jó hír, hogy megállni látszik az óriási tempójú növekedés. Januárban ugyanis húsz hónap után először csökkent Magyarországon az élelmiszer-infláció – 1,4 százalékot csökkenve már csak 48,2 százalék...


ORBÁN VIKTOR MEGNEVEZTE A FIDESZ ELLENFELEIT A FRAKCIÓÜLÉSEN - A KORMÁNYFŐ VASKOS, PUTYINISTA PROPAGANDÁT ADOTT ELŐ BALATONFÜREDEN

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2023.02.23.


A „háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat” – köztük a Joe Biden amerikai elnök vezette kormányzatot –, a „Gyurcsány vezette baloldalt” és a háborús időkben „nyerészkedő nemzetközi spekulánsokat” nevezte meg a párt ellenfeleinek Orbán Viktor a Fidesz-KDNP szerdán kezdődött, balatonfüredi kihelyezett frakcióülésén – derül ki a Magyar Nemzet beszámolójából.

Orbán a „háborúpárti nemzetközi érdekcsoportok” tagjainak nevezte továbbá a „háborúpárti brüsszeli bürokratákat és a háborúpárti politikusokat” is, illetve azt mondta, „kilóra megvették a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt, amely azt teszi, amit megbízói kérnek”. A kormányfő neoszovjet stílusú beszédében azt állította, a „dollárbaloldalt a nemzetközi spekulánsok pénzelik”, akiknek „emblematikus alakja” – ki nem találnák – Soros György, aki az egykori Soros-ösztöndíjas állítása szerint „már évekkel ezelőtt megírta, hogy a közép-európai országokat kell felhasználni egy proxyháborúra Oroszország ellen, mert a közép-európaiak jobban tűrik a háborúval együtt járó emberáldozatokat, mint a Nyugat (!)”.

Orbán kijelentette, az idén is azt várja el képviselőtársaitól, „amit eddig is: szorgalmat, csapatszellemet és »bátorságot«”.

A miniszterelnök állítólag azt mondta, a sopronbánfalvi kolostorban tartott háromnapos stratégiai kormányülésen megvitatták, hogy „kell-e módosítani a háborúhoz való magyar hozzáálláson”, és arra a megállapodásra jutottak, hogy nem kell. „A magyar emberek (a »nemzeti konzultáción« nemmel szavazó körülbelül 1,35 millió) így döntöttek áprilisban, nem szállítunk fegyvert, nem csatlakozunk semmilyen háborús koalícióhoz” – fogalmazott...

KOMPORSZÁG – BETLEN JÁNOS: ŐRÜLT ROSSZ VOLT AZ AZ INTERJÚ ORBÁN VIKTORRAL

KOMPORSZÁG / MAGYAR HANG
Szerkesztő: FARKAS MELINDA
2023.02.17.Debütál legújabb műsorunk, a Kompország!
Szerető Szabolcs első vendége Betlen János műsorvezető, tolmács, műfordító. A Magyar Televízióhoz 1989-ben került, munkatársa és rövid ideig főszerkesztője TV Híradónak. Műsorvezetője volt az Aktuális és a Záróra című hírműsoroknak, a Törzsasztalnak, a Kormányvárónak. A Magyar Televízió 1- es csatornája 1995-ben tűzte műsorra a hétköznapi emberek életével foglalkozó Jani házhoz megy című portrésorozatát. 1992-től a Nap-keltében dolgozott műsorvezetőként. Bár már évek óta nincs képernyőn, fizikai és szellemi fittsége alapján ma is kijárna neki a riporteri szék. • Hogy él, mivel tölti az idejét most? • Kedveli-e őt Orbán Viktor, és hova fuvarozta a jelenlegi miniszterelnököt és várandós feleségét jó 30 évvel ezelőtt a Trabantján? • Miért nem hozta le Antall József beszédét a köztévé nem sokkal a taxisblokád előtt? • Mit mondott róla Hankiss Elemérnek a rendszerváltás utáni első miniszterelnök? • Min kaptak össze Vona Gáborral élő adásban, és mit mondott a Jobbik elnökének, amikor a G-nap utáni Magyar Nemzet egyik rendezvényén újra találkoztak? Szerkesztő: Farkas Melinda

MEGNÉGYSZEREZI A KORMÁNY A ROMÁNIAI MAGYAR NYELVŰ OKTATÁSBAN TANULÓK TÁMOGATÁSÁT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.02.23.


Az iskolabuszprogrammal is rákanyarodnak Erdélyre

A cikk szerint eddig 22 400 forintnak megfelelő összegű támogatásban részesültek az elemi, gimnáziumi, középfokú és egyetemi tanulmányaikat magyar nyelven folytató diákok. Ez lesz a jövőben bruttó százezer forint a következő tanévtől. Január óta a kárpátaljai tanulók is ezt a megemelt összeget kapják, s szeptembertől ugyancsak ennyi jár majd a többi határon túli magyar közösség magyar iskola mellett döntő tagjainak is.

Orbán ad pénzt a Pannónia Szálló felújítására

Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a Pannónia (Dacia) Hotel helyreállítási munkálatainak megkezdéséhez szükséges pénz kiutalásáról szóló rendeletet – közölte Kereskényi Gábor, az erdélyi Szatmárnémeti polgármestere a helyi városi rádióban.

Szíjat hasítana egy újságíró hátából a Horthy-kultuszról szóló cikke miatt az RMDSZ egyik vitéz helyi tanácsosa

“…ki tudja, lesz-e búcsúzni időm
viszem a Duna-parton levetetett cipőm
mit bánom úgyis elviszem lazán
elviszem gond nélkül a hátamon a hazám
aki ma büntet az holnap lövet
viszek egy mindig újra föl-földobott követ…” (Erdős Virág)

Mintha összedolgoznának a nyugati szövetség ellen: a szakértő szerint Putyin kívülről támadja, Orbán belülről hitelteleníti

Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint nem véletlen, hogy összecsengett a két évértékelő beszéd.

Orbán megnevezte a kormánypártok ellenfeleit

A miniszterelnök az ellenfelek közé sorolta a „háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat”, például Biden-adminisztrációt. Haha, Novák pont tegnap találkozott vele…

Eddig tartott a nagy szabadságharc, beállt a sorba Orbán Viktor is

Varsóban a B9 országcsoport mindegyik tagjának a képviselője, így Novák Katalin is aláírta az orosz agressziót elítélő közös nyilatkozatot. Brüsszelben az Orbán-kormány meghátrált, nem vétózza meg a tizedik szankciós csomagot. Szerintünk mindezt még simán ki tudja dumálni Moszkvában, okoz egyéb kárt bőven…

Mintha nem is egy frakció, hanem egy titkos társaság gyűlt volna össze szerda délután Balatonfüreden

Fekete és szürke Volkswagen és Mercedes furgonok sokasága hajtott be szerda délután a balatonfüredi Hotel Füred bejáratán. Az eseményre nemcsak a szálloda területét, de a bejárat körül a járdát és a füves területeket is lezárták.

Nem vette át Szijjártó Péter a brit, a német és a francia nagykövet diplomáciai jegyzékét a finn és a svéd NATO-csatlakozásról

A szakértő szerint a demars

„nagyon erős jelzés, főleg ha egyszerre több országtól érkezik, és különösen, ha ezek az államok partnerek, szövetségesek. Ez egy nagyon komoly ügy.” Nem átvenni pedig „nem jelenti azt, hogy ezzel az egész meg sem történt. Ez csak azt mutatja a többiek számára, hogy a magyar külügyminiszter homokba dugja a fejét a problémák láttán, és hogy a magyar kormánynak nincs megoldási javaslata egy vitás kérdésre.”

Százmilliárdokat költhet a kormány az adófizetők pénzéből újabb kínai beruházásokra, ezekből is akkugyárak lehetnek

A megkérdezett közgazdász szerint az itt letelepedő ázsiai vállalatok a beruházás összeértékének 10-15 százalékát is megkaphatják közpénzből, állami támogatásként.

Leleplezték Orbán Viktort, azóta fizet családtagjai külföldi utazásaiért

Már szállóige lett a laza csávó kérdése, amit az Orbán kocsiját őrző egyik szolgának tett fel: “Itt a tolvaj?“

5 fontos ábra a politikusok katonai repülős útjairól

A Külügyminisztérium delegáltjainak fedélzeti ellátása 10 esetben egymillió forintnál is drágább volt.

Völner Pál úgy szónokolt éveken át baloldali korrupcióról, hogy elfogadott havi 3-5 millió forint kenőpénzt

Ma a Völner-Schadl ügy harmadik előkészítő tárgyalásán mindkettőjüket meghallgatja a bíróság. Az eddigi két körben az ügy vádlott végrehajtói egymás után vallották magukat bűnösnek, nehezítve ezzel Völner és Schadl helyzetét is. A második tárgyalási nap végére a 22 vádlott közül 18-at hallgattak meg, és 10-en beismerték a tettüket, köztük 6 végrehajtó is.

Izraelből tiltották meg, hogy leváltsák magyar ortodox hitközség vezetését

Azért volt szükség arra, hogy az izraeli vallási bírósághoz forduljanak, mert az utóbbi időben folyamatos és súlyos támadások érték a MAOIH függetlenségét. A lap forrásainak egybehangzó állítása szerint ez a szervezet a kormányzat kiemelt támogatását élvező Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) volt.

Új célpontot talált az Orbán-kormány, elvenné az önkormányzatoktól a közvilágítást is

A közvilágítás az uniós kassza megnyílásakor zsíros falatnak ígérkezik.

Az éjjel megint milliárdokat mozgatott meg a kormány

Öt cél maximális támogatási kerete is megemelkedett, összesen több mint 3,2 milliárd forinttal.

Október óta nem láthattak jegyzőkönyvet a pilismarótiak a bányacég és az önkormányzat közti tárgyalásról

Pedig a bányavállalkozó GM-PRO Kft. és a helyi képviselő-testület egy része tárgyalásokat folytat. Hunyadi Balázs polgármester 2022. novemberre ígért tájékoztatást. Most 2023. február van.

Megbüntettek három török tévécsatornát, miután beszámoltak a földrengésekről

Tudósításaikban a kormány földrengésre adott válaszának hiányosságait is megmutatták.

Putyin az ukrán infrastruktúra bombázása után, most az európai után kémkedik

Belgium is vizsgálatot indít az Északi-tenger belga partjainál feltűnt állítólagos orosz kémhajó ügyében, miután a holland titkosszolgálat bejelentette, hogy feltevésük szerint Oroszország az elmúlt hónapokban megpróbálta feltérképezni az energiaellátáshoz szükséges tengeri infrastruktúrát.

Vlagyimir Putyin koncerttel ünnepelte az évfordulót

“Megszólaltak mariupoli gyerekek is, akik könnyek között köszönték, hogy megmentették őket, és szót kaptak az ukrajnai háborúban megsebesült katonák is. Egyikük azt mondta: “Ukrajna el akart minket pusztítani, és mi kénytelenek voltunk fegyvert ragadni, hogy megvédjük a családjainkat, gyermekeinket és asszonyainkat”.

MAGYARORSZÁG EGYÁLTALÁN SZÖVETSÉGESE-E MÉG AMERIKÁNAK? - A KLUBRÁDIÓ REGGELI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.02.23.


A lengyelek vörös szőnyeget gurítottak Biden elé, Orbánék pedig Kína lábtörlője lettek, véli egy amerikai újságíró. Orbán Putyin kedvében járva halasztgatja Finnország és a svédek NATO-csatlakozásának elfogadását? Melyik magyar vezetővel fog találkozni Biden? Putyin nem békét, hanem még nagyobb háborút készít elő. Nemzetközi lapszemle.

A magyar parlament március 1-én kezd vitázni a svéd- és finn NATO-csatlakozásáról – számol be az Euractiv. A tervek szerint az azt követő héten szavaznak róla. Ahhoz képest, hogy a külügyminisztérium már tavaly július közepén beterjesztette a javaslatot, az őszre ígért folyamatot sem sikerült teljesíteni. A kormány mindezt azzal magyarázta, hogy az Európai Unió által a hazánk ellen beindított jogállami szankciós eljárás elkerülése érdekében számos törvényt és határozatot kellett felterjeszteni a törvényhozásban, amelyek mellett nem jutott idő erre a jogi procedúrára. A cikk szerint pedig a magyar kormány nem sürgetheti még a parlamentet sem.

Vadai Ágnes DK-képviselőnek viszont az a gyanúja, hogy a késleltetéssel Orbán Viktor Putyin kedvében akar járni, mivel az különösen sérelmezte Finnország felvételét, mert ezzel kiterjedt határkapcsolat létesül Oroszország és a NATO között. A magyar politikus az ígéretek ellenére továbbra sem bizakodó a gyors ratifikálást illetően, mivel Orbán az egyik pillanatról a másikra képes változtatni az álláspontján.

Tom Rogan a konzervatív Washington Examinerben bírálja Magyarországot: miközben Lengyelország vörös szőnyeggel várta Joe Biden amerikai elnökötMagyarország olyan, mintha Kína lábtörlője lenne, Pekingnek bókol. Ismételten. Pedig Lengyelország is jó kapcsolatot tart fenn Kínával, de fél szemét Tajvanra veti.

A Kínai Kommunista Párt külügyekért felelős elsőszámú vezetőjének, Vang Yi hétfői budapesti látogatása ismét alkalmat adott Szijjártó Péternek arra, hogy Kínát dicsérje, és azt is jelezte, támogatná, ha Kína békeközvetítő szerepet látna el Ukrajna és Oroszország között. Kína mintha így palástolná, hogy valójában Oroszországot támogatja, de óvatos, mert nem akarja elveszíteni az európai piacait: az uniós vezetők nyilván nem üzletelnének olyan féllel, amely katonai támogatást nyújt Oroszországnak.

Az Orbánnal elköltött vacsorán Wang Yi magasztalta a magyar kapcsolatokat, ezek után nyilvánvaló, hogy mekkora különbség van Lengyelország és Magyarország között Kína kérdésében: hogy melyikük jobb amerikai szövetséges, az nem túl bonyolult., ezért inkább úgy kellene feltenni a kérdést, hogy Magyarország egyáltalán szövetségese-e Amerikának?

Fehér Ház az elhangzás után szinte azonnal kirakta honlapjára Bidennek a Bukaresti Kilencek találkozóján elmondott beszédét, amelynek leghangsúlyosabb része volt, hogy mindannyian, akik a kerekasztalnál helyet foglaltak, köztük Novák Katalin magyar államfő – Ukrajna támogatása mellett kötelezték el magukat. Az utolsó mondat úgy hangzik: várom, hogy egyesével személyesen is megvitassam önökkel ezeket a fontos kérdéseket.

Deutche Welle ugyanerről a varsói találkozóról két dolgot emelt ki: egyrészt Biden megerősítő szavait, miszerint a NATO szerződésének 5-ös cikkelye garancia arra, hogy egy zsebkendőnyi területért is meg fog küzdeni a szervezet, ha arra szükség van. Másrészt az államfők mellett megjelenő NATO-főtitkár szavait, amelyek korántsem voltak biztatóak. Szerinte nem tűnik úgy, hogy Putyin a háború befejezéséhez közeledne, nem békét, hanem még nagyobb háborút készít elő – fogalmazott Jens Stoltenberg.

A cikk megjegyzi, hogy Orbán helyett Novák Katalin volt ott, de ehhez tartozik, hogy mind a kilenc országból csak az államfők voltak jelen a találkozón, és nem a kormányfők.

A litván elnök arra kérte Bident, hogy mivel a Balti-országok nem tudnák megvenni, ezért az Ukrajna védelmét – legfőképp légtérvédelmét biztosító katonai felszereléseket adják nekik kölcsönbe, hogy azokat a balti országok egymás közt rotálva használhassák. A DW megszólaltatta Radosław Sikorski lengyel uniós parlamenti képviselőt, volt védelmi minisztert, aki szerint az Ukrajna védelmét biztosító uniós katonai kiadásokat egyenlően kellene elosztani a tagországok között. Azt is mondta, ha Putyin helyében lenne, már rég belátta volna, hogy ezt a háborút nem tudja megnyerni.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

SÍKLAKI ISTVÁN: A KORMÁNYSAJTÓ ORBÁN ÉS A FIDESZ ÖTÖDIK HADOSZLOPA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.02.22.


A kormánymédia azért akarja Orbánt a legjobb miniszterelnökként feltüntetni, mert a nyalizás teljesen természetes reakció azoktól, akiknek az a céljuk, hogy „jól feküdjenek” – véli Síklaki István. A szociálpszichológus szerint ennél azonban érdekesebb, hogy sokan olyanok is nagyra tartják Orbánt, akik egyébként nem különösebben szimpatizálnak vele. Ez az interjú a miértről, és arról szól, hogyan jutottunk idáig.


„Orbán Viktor nyomába se érnek az ellenzéki vezetők a magyarok szerint” „Orbán Viktor erős és hiteles politikus, nyugodtan kimondhatjuk: nekünk van miniszterelnökünk!” „Lánczi Tamás szerint Európában senki sem annyira autonóm és szabad, mint Orbán Viktor” Ilyen és hasonló címekkel jelentek meg a kormánypárti lapok. Miért van szüksége a kormányzati propagandának arra, hogy bebizonyítsa: Orbán a legjobb miniszterelnök?

Ennek két alapvető motivációja van, a talpnyalók részéről nyilvánvalóan a talpnyalás. Az, hogy Orbán a maga nárcizmusával ezt el is várja, magától értetődő. Vagyis ez a nyalizás, az előnyökért való hízelkedés, teljesen természetes reakció azoktól, akiknek az a céljuk, hogy „jól feküdjenek”. Ennél érdekesebb, hogy azért sokan olyanok is nagyra tartják Orbánt, akik egyébként nem különösebben szimpatizálnak vele. Ezt én arra vezetem vissza, hogy amikor az emberek olyan helyzetben vannak, hogy alattvalóként kénytelenek élni, mert a hatalom alattvalóként kezeli őket, ez az önbecsülésüknek nem egy kellemes állapot. Az alattvalók, amióta világ a világ, erre úgy reagálnak, hogy megpróbálják minél „nagyobbnak” nézni azt, aki uralkodik felettük. Mert sokkal kevésbé bántja az önbecsülésüket, ha egy „óriási”, egy „nagy ember”, egy „zseni” gyakorolja a hatalmat felettük, mintha szembe kellene nézni azzal, hogy egy ugyanolyan középszerű ember, mint akár ők maguk is...

APRÓPÉNZÉRT KERÜLT A NER KEZÉBE EGY VOLT TUNGSRAM-INGATLAN, KÉT MÁSIKRA IS EZ A SORS VÁRHAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2023.02.21. és 22..


Többszáz millió forint adósságot fizettek ki, hogy eladhatóvá váljon két budapesti Tungsram-ingatlan. A vásárló egy kormányközeli cég, ami a gyár egykori hatalmas váci ingatlanát négyezer forintos négyzetméteráron szerezte meg. Sem a Tungsram, sem a vevő nem válaszolt a kérdéseinkre.


Állami támogatással épített vertikális farm, stratégiai célok megvalósítása a FuturAqua Nyrt.-vel, startupokkal közös fejlesztés – hírek a Tungsramról még a 2021-es év elejéről. A cégről akkor csak pozitív hírek jelentek meg. A háttérben viszont már valami mozgolódott, ez derül ki az immár felszámolás alá került cég ingatlanjairól.

A Tungsram cégcsoport számos leányvállalattal rendelkezik. Az ingatlanokat kezelő Tungsram Ingatlan Kft. 2019-ben mintegy 12,4 milliárd forintnyi ingatlanvagyont beolvadásos kiválással átadott a Tungsram Operations Kft.-nek. Mindegyik cég tulajdonosa Jörg Bauer a Tungsram Group Zrt.-n keresztül. Az ingatlanos kft. 2019-es beszámolójában az áll, hogy a „Tungsram Ingatlan Kft-ből beolvadásos kiválással 3 működő ingatlan kivételével a többi ingatlan átkerült a Tungsram Operations Kft-ba. Az év során 2 ingatlant értékesítettünk.”
...

„NAGYON FOGUNK ÖRÜLNI, AZTÁN ÜLÜNK A ROMOK KÖZÖTT” – ABLONCZY BÁLINT AZ ORBÁNI ÁLLÁSPONT VESZÉLYEIRŐL

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2023.02.23.


Immár Orbán Viktor is elmondta: Magyarország, a háborúban elfoglalt pozíciója miatt, egyedül maradt a szövetségi rendszereiben. Miért baj ez? Mik lehetnek a következmények? Hol bicsaklik meg a miniszterelnöki kommunikáció Ukrajnával kapcsolatban? Ezekről is szól Ablonczy Bálint minapi cikke, amelynek lényegét HetiVálasz podcastunkban bontjuk ki. A szerzőt Stumpf András és Vörös Szabolcs kérdezi.


Részletek a műsorból:

„Egyedül vagyunk, Tibor?”

„Úgy tűnik, hogy igen. Eddig, amikor szóba került a magyar kormány elszigeteltsége, közép-európai szövetségeseinek bizonyos távolságtartása, akkor kommunikációs meg retorikai tornagyakorlatokkal el lehetett mondani, hogy »nem, mert, majd jön Meloni, nem leszünk egyedül, majd most a V4-en jóban leszünk«. Számomra azért volt nagyon érdekes a miniszterelnök szombati évértékelője, mert először mondta ki, hogy »egyedül vagyunk, Tibor« – a béketáborban. Látszólag ez csak a háborúról szól, de ha valaki figyelemmel kíséri most az európai politikát meg az európai pártpolitikát, minden a háborúról szól. Amikor Ukrajna témáját hozzuk elő, valójában nem csak Ukrajnáról beszélünk; arról is beszélünk, hogy milyen irányba megy az Európai Unió. Vagyis ha ebben a kérdésben a miniszterelnök által vallottan is egyedül vagyunk, az bizony kihat az összes többi pozíciónkra az Európai Unión belül.”

Orbán Viktor miniszterelnökként továbbra is tud alkukat kötni európai kollégáival. Nem mindegy, egyébként elszigetelt-e vagy sem?


„Az őstudás, amely a mai napig zajló a 7-es cikkellyel kapcsolatos eljárással kapcsolatos, az, hogy szavazatmegvonásra soha nem kerül sor, mert a lengyelek mindig megvédenek minket. A háborúra visszatérve: tényleg megvédenek minket a lengyelek? Ki tudjuk ezt így jelenteni? Én ma már nem vagyok ilyen biztos ebben. Nézzük meg az uniós források felfüggesztéséről szóló tanácsi jegyzőkönyvet: azt bizony lengyel harcostársaink, olasz ideológiai barátaink, szlovén fegyvertársaink csont nélkül megszavazták. Tehát ez a baj. Ebben persze mindig benne van, hogy ki kezdte, meg ki hogyan viselkedett, csakhogy nekem az a problémám, hogyha 26 másik tagállam – nota bene: hozzánk nagyon hasonló hátterű, népességű, történelmű, gazdaságú, közép-európai országok – többé-kevésbé meg tudja találni a saját számítását ebben a rendszerben, mi miért nem.”
...

BIDEN, A NATO, A BUKARESTI NYOLCAK ÉS A BUDAPESTI EGYEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.02.22.


Varsóban találkoztak a Bukaresti Kilencek nevű kelet-európai tömörülés elnökei a NATO főtitkárával és Biden amerikai elnökkel. A nyolcak, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia mellett a kilencedik ország Magyarország, amely kakukktojás a szerveződésben és a NATO-ban is. Magyarország kormánylapja öt nappal ezelőtt “A NATO az USA erőszakszervezete” címmel közölte a magyar kormány álláspontját, amit más formában az ország miniszterelnöke és külügyminisztere is naponta megfogalmaz és elmond.

Ezért a találkozóról készült csoportképen Novák Katalint, Orbán Viktor kesztyűbábját külön kellett volna állítani, mint a NATO és Amerika ellenségét, annak az országnak a képviselőjét, amely a kormány propagandaközpontja által ellenőrzött újságban terrorista államnak nevezte az Amerikai Egyesült Államokat, miután azzal vádolta meg, hogy megrendelésükre robbantották fel az Északi Áramlat nevű gázvezetéket. A NATO pedig – szerintük – nem védelmet, hanem veszélyt jelent Európára és Magyarországra.

Mindez nem minden, mert Magyarország a legteljesebb mértékben elhatárolódott a Nyugattól, a miniszterelnöke kijelentette, hogy nem csatlakozik a “nyugati blokkhoz”, ezzel szemben az orosz tömeggyilkos állam oldalán áll, és annak győzelméért szurkol. A NATO és Amerika egyértelműen Ukrajna, az oroszok által bestiális módon megtámadott ország mellett áll, a Magyarország által támogatott oroszok pedig a politikai és katonai ellenfelei. Ezért Magyarország az ellenséghez tartozik, Magyarország immár maga is az EU, a NATO és Amerika (az egész Nyugat) nyílt ellensége.

Hogy ezek után, honnan szerzett ilyen vastag bőrt a képére Novák, hogy odaállt egy képre a NATO főtitkárával, az amerikai elnökkel és a NATO által védett többi kelet-európai ország vezetőjével egy fotóra, az teljesen érthetetlen, mert a rinocérosznak nincs olyan vastag bőre, mint ami ehhez a képmutató és hazug részvételhez kellett. A találkozó résztvevői vélhetően tudomást sem vettek a jelenlétéről és a putyinista fasiszta Magyarország létezéséről, amelynek még annyi gerince és jelleme sincs, hogy akkor legalább kilépne az EU-ból és a NATO-ból, ha ennyire utálja.

Joe Biden és a NATO főtitkára is arról beszélt, hogy még soha nem volt ilyen egységes a NATO, mint most, amikor az oroszok fenyegetik a nyugati demokráciákat és a szabadságot. E kijelentésnek csak akkor van értelme, ha Magyarországot már nem is tekintik a NATO részének, még akkor is, ha formálisan még az. Ezért a Bukaresti Kilencek már csak Bukaresti Nyolcak, ahogy a Visegrádi Négyek is csak Visegrádi Hármak (akik szó szerint a faszba küldték Orbánt, ahova való), s van a Budapesti Egyek, Orbán fasiszta Magyarországa, amelynek semmiféle szövetségese, barátja nincs.

Kivéve a KGB-maffia által irányított orosz terrorállamot és a Kínai Kommunista Pártot, amellyel a a legsötétebb üzleteket kötik a magyarok kárára, aminek csak mellékes velejárója az akkumulátor gyártóinak környezeti pusztítása. Orbán 12 év alatt kivezette Magyarországot a nyugati civilizációból és a legprimitívebb, tömeggyilkos és népirtó ázsiai diktatúrákhoz, az oroszokhoz és a kőkemény kínai kommunista diktatúrához kötötte Magyarország sorsát. Nyugaton már úgy tekintenek rá, mint ellenségre, és a nyugati szövetségen kívül álló fasiszta államra.

A kelet-európai országok is egytől-egyig elfordultak Orbántól és Magyarországtól. Lenézik és megvetik a magyarokat, teljes joggal, s a magyarok nélkül mennek előre tovább. Orbán próbálja azt a látszatot kelteni, mintha nem történt volna semmi, mintha őt bárki elfogadná, mintha a szomszédos országok és az egykori kelet-európai barátok, akik mellesleg minden szempontból a rakétánál is nagyobb sebességgel hagyják el Magyarországot, még mindig barátok lennének és becsülnék. De nincs becsülete a magyaroknak: megvetik, lenézik és utálják őket Orbán miatt, és igazuk van...


ITT OLVASHATÓ

MA KIDERÜL, HOGY SCHADL GYÖRGY ÉS VÖLNER PÁL BEISMERIK-E A BŰNÖSSÉGÜKET

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2023.02.23.


Az előkészítő ülések harmadik napján, csütörtökön hallgatja meg a bíróság a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét, Schadl Györgyöt és a fideszes exállamtitkárt, Völner Pált az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyében.

A bíróság az ilyen előkészítő üléseken röviden arról kérdezi a vádlottakat, bűnösnek vallják-e magukat, vagy sem. A bonyolult ügynek huszonkét vádlottja van, de mivel a bíróság úgy döntött, hátulról előre halad a meghallgatásukban, így az elsőrendű vádlott Schadl és a másodrendű vádlott Völner csak csütörtökön kerül sorra. Míg Schadlt a börtönből, vezetőszáron hozzák be a tárgyalóba, addig Völner Pál otthonról érkezik majd a meghallgatására, ő ugyanis szabadlábon védekezhet.

Ha bűnösnek vallják magukat, akkor elfogadják az ügyészség indítványát, ami azt kérte a bíróságtól, hogy beismerés esetén ítélje Schadl Györgyöt 10 év börtönre, Völner Pált pedig 8 év börtönbüntetésre. Az ügyészség „ajánlata” emellett 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetés, továbbá mindkettőjük esetében 10 év közügyektől eltiltás, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól való végleges hatályú eltiltás és vagyonelkobzás a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Ha ártatlannak vallják magukat, akkor az ügyükből büntetőeljárás lesz...

Az ügy kirobbanása óta Schadl és Völner sem szólalt meg nyilvánosan, de utóbbi az ügyvédjén keresztül már többször adott ki közleményt. Az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára ilyenkor mindig ártatlannak vallotta magát. Szerinte nem is tudta befolyásolni a végrehajtói kinevezéseket, mert nem ő döntött ezekben az ügyekben, hanem a minisztérium másik államtitkára.

A letartóztatásban ülő Schadl György vallomása alapján tagadja, hogy korrupciós kapcsolatot alakított volna ki Völnerrel, szerinte sosem adott neki pénzt, legfeljebb szeszes italt, arról pedig „elképzelése sincs”, hogy jönne a képbe egyáltalán Völner. Schadl minderről a szintén a vádlottak padján ülő feleségének már kicsit erősebben fogalmazott egyszer a telefonban:

„Nem fogok bevallani olyan dolgot, amit nem csináltam. Maximum csinálok egy bűncselekményt, és szájba baszom az ügyészt”.

Rajtuk kívül a bíróság a harmadrendű vádlottat, R. Róbertet is meghallgatja. Ő volt az, akit a nyomozók eredetileg megfigyeltek, és akin keresztül eljutottak Schadlhoz. Őt korábban sikkasztásért felfüggesztett börtönre ítélték. Vallomása szerint tizenhat éve ismeri Schadlt.

A vádirat szerint Schadl őt csak a „gazdámnak” hívta, és ő kezdeményezett több olyan ügyet, amiben a végrehajtói kar elnöke és Völner megpróbáltak közbenjárni. Például abban az ügyben, amiben egy oktatási központ engedélyeit próbálták elsimítani. Ebben az ügyben egy negyedik vádlott kihallgatása is várható még csütörtökön.

Szinte minden végrehajtó beismerte, hogy pénzért kapott pozíciót

Ha ártatlannak is vallják magukat, még mindegyiküknek problémát okozhat az, hogy a korábbi üléseken már több vádlott beismerte a bűnösségét.

Hétből hat korrupcióval vádolt végrehajtó ugyanis már elismerte, hogy Schadl György pénzért cserébe segítette őt pozícióba. Ezek az emberek a vád – és így a saját beismerésük szerint is – Schadl segítségével úgy lettek végrehajtók, hogy vállalták: a leendő végrehajtói irodájuk nyereségének egészét vagy egy részét visszaadják Schadl Györgynek, ami néhány esetben több száz milliós összegeket jelentett. Cserébe Schadl segített a kinevezésükben, és többen havi egy-két milliót is visszakaptak tőle. Schadl az ilyen kinevezésekkel pedig rendre jó ismerőséhez, Völner Pálhoz fordult...