2023. március 17., péntek

ÉRIK A TOTÁLIS NYUGDÍJKRÍZIS: RENGETEG IDŐS MAGYAR KERÜLT KILÁTÁSTALAN HELYZETBE

PÉNZCENTRUM.HU
Szerző: KOÓS ANNA
2023.03.16.


A magyar nyugdíjasok helyzete a koronavírus járvány kezdete óta romlik, az anyagiak és az egészségük terén is romlottak a körülményeik - derült ki a Pénzcentrum friss kutatásából. Úgy tűnik, a 2022-es év válsága nagyban rontott az idősek anyagi és egészügyi kilátásain, az idei év kapcsán pedig kevéssé bizakodó a lakosság. Az egészségi állapota rosszabbodására a magyar nyugdíjasok egyharmada, az anyagi helyzetük romlására több mint felük számít 2023-ban - sokkal pesszimistábbak most, mint egy évvel korábban.


A Pénzcentrum online kutatást végzett 2023. február 13-a és március 13-a közötti időszakban, főként nyugdíjasok körében. A kutatás célja volt, hogy felmérje a magyar nyugdíjasok anyagi helyzetének, egészségi állapotának megítélését a 2022-es válságok sújtotta évre vonatkozóan. A kutatást egy évvel korábban szintén elvégeztük, akkor a koronavírus magyarországi megjelenése óta eltelt időszakban végbement változásokat vizsgálva. A felmérésre kapott válaszok alapján megállapítható, hogy a nyugdíjasok helyzete Magyarországon 2022-ben tovább romlott, és 2023-as kilátásaikat is rosszabbra értékelik, kevésbé bizakodók, mint 2022-ben. Az aktív és nyugdíjas válaszadók között egyaránt nőtt azok aránya, akik szerint Magyarországon a nyugdíjasoknak nélkülözniük kell, és egyre többen gondolják úgy, hogy a magyar nyugdíjasok helyzete kilátástalan.

Az idei évi online felmérésünkre 6423-an válaszoltak, 62 százalékuk nyugdíjas volt, az 50 év feletti válaszadók aránya pedig csaknem 92 százalékos. Kutatásunk kifejezetten az idős korosztályt célozta, viszont a magyar nyugdíjasok helyzetének megítélésével kapcsolatban az aktív, még dolgozó válaszadók véleményére is kíváncsiak voltunk. A kutatás eredményeit egy cikksorozatban dolgozzuk fel, melynek ez az első része. Most összefoglaljuk a felmérés legfontosabb megállapításait, összevetve az ugyanebben a témában végzett tavalyi felmérésünkkel. A későbbi cikkekben pedig külön, részletesebben elemezzük: milyen anyagi helyzetben, egészségi állapotban vannak jelenleg saját bevallásuk szerint a magyar nyugdíjasok, ez hogyan változott az elmúlt időszakban, és milyen változásra számítanak a jövőben.

A kutatás első eredményeit vizsgálva egyértelműen az látszik, hogy a 2022-ben végzett felméréshez képest romlott a nyugdíjasok helyzete, mind az anyagiakat, mind az egészségüket tekintve. Az általános elégedettség szintén romló tendenciát mutat

Amíg 2022-es felmérésünkben a Mennyire elégedett az életével mostanában? kérdésre a válaszadók 16,6 százaléka adta az adható legrosszabb értéket (1 -- Egyáltalán nem elégedett), 2023-ban már több mint a 20 százalékuk. Az anyagi helyzettel való elégedetlenség is tovább nőtt, már a 30 százalékot sem érte el a 10-es skálán 5-ös értéknél magasabbra érték. A válaszadóknak több mint a negyede pedig a legrosszabb, 1-es értéket adta...

A CLUB ALIGA BERUHÁZÓJA: „A BÍRÓSÁGI ÍTÉLETEK SEM ÁLLÍTJÁK MEG A FEJLESZTÉST”

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÓNAI IMRE
2023.03.17.Sátras, vacsorával záruló lakossági tájékoztatót tartott csütörtökön kora este a Club Aligában a beruházó Bayer Property Zrt.

Kedden került nyilvánosságra az a meghívó, melyben a Club Aligát fejlesztő társaság csütörtökre, azaz hétköznap délután 5 órára „zárt körű, nem sajtónyilvános” tájékoztatóra (tehát nem lakossági fórumra) invitálta a helyieket és az üdülőtulajdonosokat, azzal, hogy kizárólag lakcímkártya, személyi igazolvány, illetve helyi ingatlantulajdont bizonyító okirat felmutatásával léphetnek be a rendezvény helyszínére – mint kiderült, a Club Aliga területén felállított rendezvénysátorba. Sőt, a meghívó szerint a tájékoztató után vacsorával is megvendégelte a résztvevőket a Bayer Property Zrt.

Ne legyenek bekiabálások

Ahogyan lapunk megírta, az elmúlt napokban két bírósági ítélet is „kellemetlenkedett” a beruházónak: a Pécsi Törvényszék előbb a magaspartra tervezett társasháztömbre, majd a kikötőépületre kiadott építési engedélyt semmisítette meg, felróva az engedélyt kiadó somogyi kormányhivatalnak egyebek között azt, hogy tévesen alkalmazta a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásra vonatkozó szabályokat, osztva ezzel a pert indító Aligai Fürdőegyesület (AFE) álláspontját. A bíróság a kormányhivatalt új eljárásra utasította, leszögezve, hogy ez esetben már nem veheti figyelembe a kiemelt beruházás minősítést. A Club Aliga-fejlesztést ezzel a bíróság egyelőre megállította, hiszen jelen pillanatban nincs olyan jelentősebb építkezés, amire érvényes engedélye volna a Bayer Property Zrt.-nek. Ugyancsak megírta a Narancs.hu, hogy eredetileg egy 122 szobás szállodakomplexum is szerepelt a tervekben, de az erre megítélt 7,3 milliárd forintos támogatást a kormány visszavonta. Mostanra ugyanakkor a zrt. értékesítette az Aliga II-es részen kialakított 13 vízpartig érő telket, megszüntetve ezzel az eddigi közcélú parti sétányt...

OTT CSÖKKENT NAGYOBBAT A VÁRHATÓ ÉLETTARTAM MAGYARORSZÁGON, AHOL ELEVE RÖVIDEBB IDEIG ÉLNEK AZ EMBEREK

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2023.03.17.


Összesen 1,1 évvel csökkent a járvány két évében, 2020-ban és 2021-ben az átlagos várható élettartam az Európai Unióban az Eurostat által közölt friss adatok alapján. 2019-ben a születéskor várható átlagos élettartam 81,3 év volt, 2021-ben viszont már csak 80,1. Magyarországon 2,1 évvel csökkent ez a mutató ebben az időszakban.

Ha hosszabb időtávon nézzük a mutató alakulását, látszik, hogy ennek mekkora jelentősége van. 2002 volt az első év, amikor az összes uniós tagállamra vonatkozóan rendelkezésre álltak ezek az adatok, és ekkortól 2019-ig összesen 3,6 évvel, 77,6-ról 82,3 évre nőtt az átlagos várható élettartam az EU-ban, aztán két év alatt hirtelen több mint egy évet esett.

A várható élettartam azt mutatja meg, hogy egy újszülött a születésének évében tapasztalt halálozási ráta alapján várhatóan hány évig fog élni. A mutató nagyságát számos tényező határozza meg, az adott ország egészségügyi rendszerének hatékonyságától odáig, hogy például a lakosság mennyit sportol vagy hogyan táplálkozik. Az elmúlt két év adatainak alakulására nagy hatása volt a járványhoz köthető többlethalálozásoknak, ez a tényező viszont hosszabb távon nem lesz majd meghatározó.

Magyarországon mindenesetre 2019 és 2021 között összesen 2,1 évvel esett vissza a várható élettartam, és ahogy az alábbi ábrán is látszik, ez az unión belül jelentősebb csökkenésnek számít. A legnagyobb visszaesést Bulgáriában (-3,7), Szlovákiában (-3,2) és Romániában (-2,8) mérték. Dániában és Luxemburgban nem változott ez a mutató, és ami érdekes, hogy a lazább járványkezeléséről elhíresült Svédországban is csak elenyésző mértékben csökkent ez az adat...

HOLODA ATTILA: A FOCISTA SAKKMESTER

SZABADSÁG KLUB
Szerző: HOLODA ATTILA
2023.03.17.


Hoppá, de a rendszer, az adott szakterület meg mégsem működik? Kit érdekel. A lényeg, hogy azt hidd, hogy működik. Mátrix, mi? Nem tetszik? Jártatod a szádat miatta? Na, majd jól besorollak a másik legstabilabb bástya, a mindenkit (is) renddel és fegyelemmel, nota bene "teljesítmény számokéréssel" egzecíroztató rendőrtábornok alá, osztjónapot! Probléma az nincs. Nem beszélünk róla, tehát nincs. Tisztára, mint a Kádár-korszakban a kábítószerezés. Nem beszéltek róla, tehát nem volt.


Mondják, Kádár anno legendásan szeretett (és az ismerői szerint tudott is) sakkozni, nekünk meg egy focihoz konyító, amatőr "fodballista" jutott, aki – nem mellesleg – még sakkozik is. Legalább is az embereivel mindenképpen. Meg velünk is, de mi még a sakktáblájára sem férünk fel. Nekünk csak a törvényi megtámogatással kiosztott, győzelemnek beállított propagandával fedett, kétlépéses matt jut, naponta, Európa-bajnok inflációval, darabokra hullott oktatási rendszerrel és ütött-kopott egészségüggyel demonstrálva. Hiszen ezen sakktáblán mi még csak gyalogok sem vagyunk, mert azt a szerepet a saját "mindenhezisértő" embereivel játszatja el, akik készek el is hinni, hogy ez milyen megtisztelő pozíció számukra. Hiszen nem értik, hogy mindent a király (és essen egy keresetlen szó az ápolatlan és igénytelen försztlédiség álcájával takaródzó, mindig gondosan a háttérben maradóról is, szóval a királynő!) dönt el. A sorsukat is.

Most írhatnám a köznapibb elnevezését is a gyalogoknak, de még véletlenül sem akarnám megsérteni a mezőgazdaságban dolgozókat egy ilyen összevetéssel, még ha a vagyonukkal hivalkodó és uborkafára felkapaszkodott viselkedésükkel rá is szolgálnának erre az elnevezésre. Szóval, maradjunk annyiban gyalogok. Mert "gyalogok" vannak mindenhol, a miniszteri és államtitkári székekben, a megafonos potyalesők közt, a közmédiában, az állami hivatalokban, az állami cégeknél, gyalogok, lecserélhető, leüthető és bármikor helyettesíthető gyalogok. 
Mindenütt. Mindenkor. Minden pozícióban.

Szűkebb szakterületemen, az energetikában naponta láthatjuk, ahogy egyik gyalog (köznyelven paraszt) figura hol vezérigazgató az egyik helyen, aztán hirtelen államtitkár lesz a másik helyen, a másikból meg pont vica versa, államtitkárból lesz vezérigazgató, majd egyszer csak hivatali elnök, a korábbi hivatali elnök meg vezérigazgatóként bukkan fel máshol. Tudjuk jól: senkit nem hagynak az útszélén... Legalább is a hűbéresek közül senkit. Minket meg szépen belerugdosnak a jó mély út menti árokban, hogy a fejünk se, az arcunk meg aztán pláne ne is látszódjon ki, a hangunkat se hallják meg véletlenül sem..., de tényleg: nem hagytak az útszélén, az árokban csücsülünk. ÉS még örüljünk is. Szomorúan konstatáltam, elnézve a március 15-i királyi szónoklat, zártkörű és válogatott nézői között készített, kiskőrösi helyszíni riportokban megszólaló elvakult híveket, hogy "mimagyarok" még tényleg örülünk is neki. Lelkesen. Ellentmondást nem tűrően.

Az egyik helyről másikra átsakkozott "gyalogok" meg nyilvánvalóan azzal kezdik, hogy a tapasztalat és legfőképpen a bizalom hiánya miatt, azonnal eltávolítják a környezetükből a kicsit hozzáértőket, a szakmához értő tapasztaltakat, nehogy már maradjon olyan, aki tudja, mit is kell(ene) csinálni. Ez fontos lépés, mert a dilettantizmust és kóklerséget a szakemberek azonnal átlátják, és ha elég bátrak, szóvá is teszik, "márpedig kritikát nem tűrünk, hallani sem akarunk semmiféle bírálatot". Aki bírál, az komcsi, libsi (sőt "lipsi"), Gyurcsány és Soros embere, leginkább hazaáruló, de legfőképpen nem is egyvérből való magyar. A magyarság nálunk ott kezdődik (és sajnos ott is végződik is), hogy a királyt már pedig bírálat nem érheti. Nincs olyan, hogy jobbító szándék. Nincs olyan, hogy szakmai hozzáértés. Megmondta Csurka is, az csak bolsevik trükk.

Csak, hogy van egy kis bibi! A szakmaiság kipusztításával, egyre inkább azok kerülnek minden NER-cégnél és a minisztériumokban szintúgy, vezetői és irányítói pozícióba, akiknek gőzük sincs az adott szakterület mibenlétéről. A miniszterekről amúgy szó se essék, hiszen még mindig nem fogták fel, hogy ők épp oly feláldozható sakkfigurák, mint bárki más azon a sakktáblán: csereszabatosak, hiteltelenek és meggondolatlanok. Azt hitték, hogy ők nem Bástya elvtárs, azaz Tóni kottáját fogják naponta kántálni? Ó, dehogy nem.

A fő gond viszont, hogy az adott munkát valakinek viszont el kell(ene) végeznie. Gond? Nem gond. Majd jön az egyik legstabilabb "bástya" a sakktábláról és propagandaminisztériuma élén elmondja, hogy mit kell majd kommunikálni. Azt persze nem mondja el, hogy miként kellene a munkát elvégezni, hiszen ahhoz nem ért, de beszélni, hazudni azt nagyon hihetően tud róla. A futók és huszárok (miniszterek és államtitkárok) meg majd sokszor elismétlik. És már kész is.

Hoppá, de a rendszer, az adott szakterület meg mégsem működik? Kit érdekel. A lényeg, hogy azt hidd, hogy működik. Mátrix, mi? Nem tetszik? Jártatod a szádat miatta? Na, majd jól besorollak a másik legstabilabb bástya, a mindenkit (is) renddel és fegyelemmel, nota bene "teljesítmény számokéréssel" egzecíroztató rendőrtábornok alá, osztjónapot! Probléma az nincs. Nem beszélünk róla, tehát nincs. Tisztára, mint a Kádár-korszakban a kábítószerezés. Nem beszéltek róla, tehát nem volt.

Amiről meg beszélünk, az van. Mert a sakktáblák stoplis királya, a Főnök megmondta. Van/lesz 500 ezer munkavállaló az új összeszerelő és akkumulátor és energetikai cégekhez (Nincs.). Van ráérő és szabad kapacitással rendelkező kivitelező és lesz földgáz és villamos energia, sőt víz is elegendő (nincs és nem lesz). És jön persze majd azeri zöld áram (nekik sincs!) olyan tengeralatti vezetéken, amit csak olyan országok mertek építeni eddig, akik azt kipróbálták legalább szárazföldön is. De mi merünk nagyot álmodni! És sebaj, ha mégsem lesz, mert majd addig felépítjük az ígért földgáz erőműveket 2-3 év alatt. Hát ja, pont mint Paks 2-őt, mi? Csak emlékeztetnék, hogy 2014-ben még arról regéltek, hogy 2026-27-re beindul mindkét új blokk. Aha, látjuk! És persze lesz az új erőművekhez elég földgáz is, hiszen Vlagyimir megígérte. Csak a földgázos erőművekhez kell még pluszban évi 3,3-3,5 milliárd köbméter földgáz. Á, bagatell! Szóval, kész lesz, na. Arról meg senki nem vesz tudomást, hogy a kutya nem épít zsinórüzemű módban üzemeltetni gázerőművet, csak mi büszke és kérlelhetetlen magyarok, holott tavaly saját kárunkon is megtapasztalhattuk, hogy a legdrágább villamosenergiát földgázból állítják elő. De mi ebben is Csekonics bárók leszünk. Ide nekünk az oroszlánt is! Nekünk semmi sem drága. Csak a gáz. Meg a villany. Meg a víz. Mert nincs. Ugyan már, sag schon, kicsire nem adunk. Csak, mert ő megmondta. Boldog karácsonyt!

Nekem viszont úgy tűnik, hogy éppen itt van a kormányzási "kudarctörténet" lényege, stílszerűen itt van az eb elhantolva, hogy bizony a nagy lelkesedés és elszántság mellett a legeslegnagyobb hibájuk volt a megvalósítások során, hogy gőzük nincs róla, hogy is kell azt csinálni! Mert soha nem csináltak még ilyet. Így aztán elvész a legjobb szándék is (ha volt is valaha!), ha a bevezetésével bekövetkező változást képtelenek levezényelni...

HA JÓL ALSZOL, TOVÁBB ÉLSZ

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.03.17.


Ma van az alvás világnapja, de hogyan derül ki, hogy jól alszol-e? Lehet-e hinni a telefonos applikációknak és az okosórás trekkereknek, érdemes-e alváskövetésre adni a fejünket, és képesek-e ezek az eszközök ténylegesen javítani az alvás minőségét?

A hosszú élet titka valószínűleg nem a nyugalom, hanem a rendes alvás: az Amerikai Kardiológiai Társaság éves konferenciáján februárban előadott tanulmány szerint a nők több mint két, a férfiak majdnem öt évvel is tovább élhetnek, ha nincsenek alvásproblémáik, reggelente kipihenten ébrednek. A kutatók több mint 172 ezer ember adatait elemezve ezen kívül azt találták, hogy a rossz alvás a halálesetek 8 százalékához járul hozzá.

Frank Quian, a bostoni Beth Israel Deaconess Egészségügyi Központ belgyógyásza és munkatársainak eredményei arra is rámutattak, hogy önmagában az alvás mennyisége nem elég ahhoz, hogy meghosszabbítsa az életet: az alvásminőség ugyanilyen fontos. A kutatók a jó alvás öt összetevőjét állapították meg:

1. az ideális alvásmennyiség naponta 7-8 óra;

2. hetente legfeljebb kétszer adódik probléma az elalvással;

3. hetente legfeljebb kétszer fordul elő idő előtti felébredés;

4. altató és más gyógyszerek nem kellenek az alváshoz;

5. legalább hetente ötször kipihent az ébredés.

A március 17-i Alvás Világnapja alkalmából nem árt rögzíteni, hogy ez az öt, egyszerűen abszolválhatónak tűnő összetevő sokkal kevésbé általános, mint amennyire gondolnánk. A Philips 2019-ben kiadott, 12 országot átfogó és 11 ezer válaszadót felvonultató felméréséből az derült ki, hogy a felnőttek 62 százaléka nem alszik jól, és mindössze tízből egy ember mondta azt, hogy kiválóan alszik. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben megsokasodtak a könnyű álmokat és az alvásminőség javítását ígérő alkalmazások és kütyük, amelyek az optimális ébresztés időzítésével, az alvási ciklusok nyomon követésével vagy épp a horkolás elemzésével igyekeznek javítani a felhasználók alvásélményét és közvetett módon az egészségét. Kérdés, hogy hihetünk-e a telefonos applikációknak vagy az okosórás trekkereknek. Érdemes-e alváskövetésre adni a fejünket, tudnak-e ezek az eszközök egyáltalán olyat mondani, amit nem tudtunk már eddig is a saját alvásunkról, és képesek-e ténylegesen javítani az alvást?
...

MOK-ALELNÖK: AZ ETIKAI ÜGYEK ELVÉTELE MÉG SÚLYOSABB, MINT A KÖTELEZŐ TAGSÁG MEGSZÜNTETÉSE

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2023.03.17.


Folytatja a nyomásgyakorlást a kormánnyal szemben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – mondta a Szabad Európának Lénárd Rita, a kamara alelnöke. A törvénymódosítással megszüntetett kötelező tagság után olyan kamarát szeretnének, amelynek presztízse van, amely minőséget jelent, ahová megéri az orvosoknak belépni, és a betegek is szívesebben választanak majd olyan orvost, aki kamarai tag.


Már több mint egy hete annak, hogy közölték, 15 ezer tagjuk jelezte maradási szándékát a kamarában. Most hogy áll ez a szám?

A nyilatkozatokat fel is kell dolgozni, ezt nem tudjuk ennyire gyorsan csinálni, másrészt mérföldköveket akarunk megjeleníteni, tehát akkor jelezzük, amikor érdemi változás van, ezért nem közöltünk azóta új eredményt.

Mire számít, hol állhat meg ez a szám? Elégedett ezzel az ütemmel?

Ha az aktív tagsághoz (körülbelül 35 ezer) viszonyítjuk, akkor ez a 15 ezer jelentős szám. Azt gondolom, hogy a hónap végéig elérhetjük a 20-22 ezret. Az igazság az, hogy nemcsak egy hónap van, hanem később is vissza lehet lépni, tehát a törvény erejénél fogva a hatálybalépést követő harminc nap múlva megszűnik ugyan a kamarai tagsága azoknak, akik most nem nyilatkoztak maradási szándékukról, de semmi nem tiltja, hogy később visszalépjen az illető, ha elmulasztotta a határidőt, vagy meggondolta magát. Tehát ez egy folyamatosan mozgó szám lesz. Elsőre ezt egy nagyon szorosnak tűnő határidőként kezeltük, de egy folyamat lesz.

Voltak olyan vélemények, hogy a kötelező tagság megszüntetésével még nyerhet is a kamara. Ön mit gondol erről, a törvényi változások mennyiben befolyásolhatják a MOK érdekérvényesítő képességét, min változtat az új helyzet?
...

TIBORCZ ISTVÁNRA HIVATKOZVA ÍGÉRTEK SEGÍTSÉGET PIERO PININEK, A HÚSKIRÁLYNAK

24.HU
Szerző: RAJNAI ATTILA
2023.03.17.


A miniszterelnök vejére, Tiborcz Istvánra hivatkozva ígértek segítséget az olasz vágóhídkirálynak. A büntetőügy elsimítására ígéretet tevő vállalkozó végül csak tanú lett az ügyben, az ügyvéd és Piero Pini viszont gyanúsított, befolyással üzérkedés miatt. Tiborcz István lapunknak azt válaszolta: visszaéltek a nevével.


Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanújával 2019-ben kilenc hónapot volt előzetes letartóztatásban az olasz Piero Pini, Európa legnagyobb vágóhidas dinasztiájának a feje. A család nemcsak hazájában, hanem Spanyolországban és Kiskunfélegyházán is üzemeltet vágóhidat, az utóbbit három évtizede, fő piacuk a Távol-Kelet. A férfi letartóztatásának a meghosszabbítását már nem indítványozta a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség, ugyanis Pini addigra mintegy kétmilliárd forintot befizetett a költségvetés kárának enyhítésére.

Szabadulásába belebukott az akkori megyei főügyész, Nánási László, valamint a helyettese. Nánási kilenc hónap múlva önkezével vetett véget életének. Helyére Polt Péter a Pest Vármegyei Főügyészség osztályvezetőjét, Gyugyi Csillát nevezte ki, aki a 2010-es évek elején, a válását követően költözött el Kecskemétről, ahol az ügyészségen dolgozott. Néhány évre rá ügyvéd férje megváltotta tőle korábbi közös házukat, ahol azóta új feleségével él, és nagyrészt ott fogadja az ügyfeleit.

Pini a szabadulását követően egy ügyvédcsapatot kért fel a védelmére, elsősorban a fia mielőbbi szabadlábra helyezését szerette volna elérni. A védők egyike a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vezetőjének exférje volt...

TÉVHITEK MIATT VISZOLYGUNK A BIDÉTŐL, PEDIG MÁS EMBEREKKÉ TEHET MINKET

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2023.03.17.


Az élet megmásíthatatlan vastörvénye, hogy az ember kakál. Ráadásul ez a gyakran végzett tevékenységeink közé tartozik. Többször járunk vécére, mint például sportolni, étterembe vagy bulizni. Ha igényesek vagyunk arra, hogy mit sportolunk, milyen cipőben járunk, mit eszünk, vagy milyen italt iszunk egy szórakozóhelyen, akkor azt is átgondolhatjuk, mennyire civilizált módon vécézünk.

Amikor a cikket írtam, körbekérdeztem az ismerőseim között, és kiderült, a bidé használatával kapcsolatban sok tévhit kering, jó páran viszolyognak a használatától. A leggyakrabban előforduló kételyek:

- nagy, külön funkcionáló infrastruktúra kell hozzá, szét kell verni a fürdőszobát, hogy telepíteni lehessen a bidé;

- kakás lesz a kezünk, mert hát oda kell nyúlkálni a bidé használata közben, és az ujjainkkal kell lefejteni a cuccot.

Nos, mindkettő a naprakész ismeretek hiányából fakadó tévedés.

Kakás fenék a jelzőfényben

Legeslegelőször azt érdemes tisztázni, hogy nem egyféle bidé létezik, hanem sokféle, különböző kialakítással és használati lehetőségekkel. A bidék világa nagyon nem az egysíkúságról szól.

Talán az a legismertebb konstelláció, amikor a hagyományos vécé mellett ott van egy, a sima vécére valamelyest hasonlító külön bidé is. Azonban az is tud magas színvonalon bidézni, akinek nincs akkora fürdőszobája, hogy elférjen benne egy különálló eszköz. Kaphatók már olyan vécék is, amelyekben van beépített bidéfunkció. De vécét ritkán cserélünk, ha jelenleg nem ilyen valakinek a toalettje, akkor kis eséllyel cseréli ki csak azért, hogy bidézhessen.

Viszont van egy modern megoldás, amivel átvágható a gordiuszi csomó. Elérhető áron kaphatók már olyan elektromos, bidéfunkciós ülőkék, amelyeket egyszerűen csak rá kell helyezni a hagyományos toalettre. Ezekkel nem kell mást csinálni, csak rá kell kötni a hálózati vizet (ez nem olyan bonyolult, a vécénél úgyis van vízvezeték), és kell neki áram (be kell dugni a konnektorba). Valahogy így néz ki a ketyere:..


„MAGYAR ÚTLEVÉLLEL A ZSEBBEN HALNAK MEG A FRONTON” – VOLT UKRÁN KÜLÜGYMINISZTER A VÁLASZNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2023.03.17.


„Alapvető és elismerendő kudarc, hogy a független Ukrajna 1991 óta nem fordított kellő figyelmet a magyar származású ukrajnaiak szükségleteire” – mondja a Válasz Online-nak adott interjújában Pavlo Klimkin. Ukrajna volt (2014-2019) külügyminisztere a magyar–ukrán kapcsolatok meredek romlásának egyik szemtanújaként azt állítja: a két ország között a 13. hónapja tartó háború alatt látott adok-kapok gyökerei ezúttal nem Kárpátalján, hanem Budapesten keresendők. Hogyan javulhatna a jelenlegi, mérgező légkör? Miért gondolhatta Zelenszkij elnök 2019-ben, hogy képes lesz békét kötni az oroszokkal? Mi a jelentősége Bahmutnak? Lesz-e Ukrajnából EU- és NATO-tag? A jelenleg a Come Back Alive alapítvány felügyelőbizottsági tagjaként dolgozó Klimkinnel Kijevben találkoztunk...

ÖRÖKÖS A HARC A KISZUPERÁLT KOCSIK ILLEGÁLIS ELHELYEZÉSE MIATT ÉS ÖRÖK KÉRDÉS, HOGY MIÉRT NEM BÚCSÚZUNK MÉLTÓSÁGGAL JÁRMŰVEINKTŐL - ÉVENTE SZÁZEZERNÉL TÖBB AUTÓ TŰNIK EL

NÉPSZAVA
Szerző: BOROS JENŐ
2023.03.17.


Évente több mint százezren nem adják meg a végtisztességet kiszolgált autóiknak, miközben törvényt szegnek és más kockázatot is vállalnak. Hivatalos adatokból könnyű összelegózni a titokzatosan eltüntetett roncsok mennyiségét, és különösebb matektudás sem kell a számoláshoz: elég a Datahouse adatbázisa alapján összeadni az importált új és használt kocsik számát, aztán megnézni a Központi Statisztikai Hivatal jelentését, amelyből kiderül, mennyit szaporodott egy év alatt a magyarországi személygépkocsi állomány
.

A matek egyszerű, a válasz ijesztő, és a történet sem mai: a korábbi statisztikák szerint az évente importált negyedmillió új és használtautó ellenére alig több mint százezerrel bővült a járműállomány, tavaly már csak 74 ezerrel.

Normális menetben a kettő közötti különbségnek meg kellene jelennie a minősített hivatásos bontók statisztikáiban, ám ez a szám évek óta nem éri el a 25 ezret, hivatalosan ennyi bontási-átvételi igazolás adnak ki évente Magyarországon. A tulajdonos elvileg csak ezzel tudja legálisan végleg kivonatni a forgalomból járművét a Kormányablakban, ezzel mentesül a kötelező biztosítás és teljesítmény adó fizetésétől, meg egyéb felelősségtől.

A számolásokból kiderül, hogy eltűnik évente 100-150 ezer autóroncs, amibe még nem számoltuk bele a bontásra importált, tehát az itthon forgalomba soha nem helyezett és a hivatalos nyilvántartásokban nem szereplő állományt. Szakértők több tízezerre becsülik a külföldről tréleren behozott sérült, hibás, vagy teljesen roncs gépkocsik számát, amelyek már csak donorként szolgálnak, de ezek maradványát is el kell, el kellene temetni, méghozzá szakszerűen.

A nyugati országok örülnek, hogy évente többmilliós tételben szabadulhatnak meg ócska járműveiktől, mert a lehasznált kocsik keletebbre vándorlásával komoly feldolgozó munkától, jelentős költségtől és a káros anyagok elfektetéstől mentesülnek...

AZ ÉS 2023/11. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉLET ÉS IRODALOM
2023.03.17.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János
Zöldgombosok


Sokan biztosan emlékeznek rá, hogy az EU-tagságról folytatott népszavazás kampányában volt egy ilyen óriásplakát: „Nyithatok cukrászdát Bécsben?” Már akkor is rengeteget gúnyolódtak rajta, de ha meggondoljuk, ez réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban történt, ahol és amikor a Magyar Köztársaság (létezett ilyen) kormányának nem volt saját propagandaminisztériuma, viszont a szerződtetett piáros magáncég számára mi sem volt természetesebb, mint hogy a bécsi cukrászdanyitás csábító távlat lehet egy olyan társadalmi csoport számára, melynek a szavazataira az EU-tagsághoz szükség van. Hát tévedtek. Pontosabban fogalmazva: feltételezték, hogy Magyarországon kellően sok – és vonzó modellt képvisel – az olyan kis- és középvállalkozó, aki terjeszkedni szeretne akár gazdagabb országokban is, ehhez pedig van forgatható tőkéje vagy könnyen hozzájuthat hitelhez.

Tévedtek. Nem azért, mintha fátum, a világmindenség gyémánttörvénye volna, hogy mezei magyar vállalkozó nem nyithat cukrászdát Bécsben, hanem az volt a hiba, hogy a kérdés megfogalmazója nem akarta észrevenni: az adott pillanatban, 2003 elején uralkodó gazdaságpolitika ténylegesen a hazai kis- és középvállalkozók ellen dolgozott. A piárügynökség megbízója, a Medgyessy-kormány éppen fedezet nélküli osztogatással foglalatoskodott, vagyis az államadósság növelésével, maradandóan rombolva a magyar gazdaság növekedési és fejlődési esélyeit.Tovább

A szerző további cikkei
Jakab GyörgyIsztray Simon
„A szabadság: gyötrelem”


Tamás Gáspár Miklós Öt tanács a hazának című írása tavaly év végén jelent meg, a hosszú esszé így a filozófus utolsó jelentős írása (melyet Radnóti Sándor TGM „szellemi végrendeletének” nevezett).

A mai, szellemileg beszűkült, küzdelmes és kevés közéleti kilátással kecsegtető magyarországi helyzetet bontja ki az esszé, összevetve a legmagasabb eszményekkel, s így nagy távolságokat fog át. A TGM egész életművét átható termékeny feszültség jellemzi az egyetemes értékekre törekvés és aközött, hogy nem hajlandó egy pillanatra sem eltekinteni a meghatározott történelmi szituációban élő ember sajátos helyzetétől.

F E U I L L E T O N

Demény Péter
Durva magány
Petri György goblenje

Markó Béla
Nagymama revolvere


Ne szidjátok Amerikát! Ha romlott, az én családom rontotta meg. Ha dicső, általunk dicső. Ha felhőkarcolókat láttok, azokat is mi építettük. Lajos bácsi lányának, Helen néninek nőifehérnemű-üzlete volt Beaver Fallsban. Azt is vállaljuk. Mindent vállalunk. Mi tudjuk, hogy Massachusetts messzecsúszott. Tisztában vagyunk azzal is, hogy Pennsylvania nem Transylvania. De a transzilván ember lehet pennszilván. Esetleg michigani. Mint nagyapám, aki szintén volt Detroitban, de aztán hazajött. Amikor megismertem, már úgy nézett ki, mintha el sem ment volna. De biztosan hiányzott az a nyolc év nagyanyám ágyából, és hiába dolgozott nap mint nap a Ford-műveknél, mert onnan is hiányzott egy idő után nagyapám, aki csak ideiglenesen tartózkodott Amerikában. Nem úgy, mint végleg kitelepedett fivére, nővére, sógorai meg sógornője. És nem is úgy, mint később az állítólag ugyancsak ideiglenesen Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok. Amelyek most ideiglenesen otthon tartózkodnak, illetve egy szomszédos országban. Nem nálunk éppen. Élünk ideiglenesen, meghalunk véglegesen. Közben elmegyünk Amerikába is. Amikor ott jártam, láttam, nagy az ég ott is. Másképpen nagy, mint Európában. Égebb az ég, kékebb a kék, amerikai az angol. Nem hiszem, hogy nagyapám megtanulta volna. Ahogy az oroszt sem a hadifogságban. Nem akart tanulni. Haza akart jönni Oroszországból, aztán az Óperenciás-tengeren túlról is. Annyi rokona volt már arrafelé, hogy nyugodtan rájuk bízhatta Amerikát, ahol úgyis minden a miénk. A bombák is, amelyekkel felszabadítjuk saját magunkat.Tovább

A szerző további cikkei

Bozsik Péter
Weissbrunn rövid története


(LEGENDA) Boleszláv király fiának, Besprimnek, a Keményfejűnek négy lánya született. Történt egyszer, hogy nagyon berúgott Besprim, és hált mind a négy lányával. A hír eljutott Boleszlávhoz, aki annyira fölháborodott, hogy Bereginát, egy nővámpírt küldött fiára. Lányunokáit pedig kolostorba záratta. Beregina elcsábította a várurat, majd kiszívta összes vérét. Hogy ne tudjon föltámadni, az erőd sziklaüregébe temették, szívét ezüsttőrrel átdöfték. Biztonságból befalazták az alagút összes kijáratát.

Valamit azonban elronthattak: ha erősen fúj a bakonyi szél, hallani lehet velőtrázó füttyögését. Mesélik, még érseki áldással sem merik megnyitni a vár járatrendszerét.

Van, amin a hit ereje sem győzedelmeskedhet.

(A FŐMUFTI) Történt egyszer, ha nem is világunk végén, ám ahhoz nagyon közel, valahol Weissbrunn környékén talán, hogy a főmufti megjelent egy művészeti rendezvényen. Érdekes, arról nem pusmogtak, kirendelték-e, vagy önszántából ment oda.

Nem érdekelte a művészet.

Györk őrgróf, a copfos gazdálkodó mellé telepedett le, a legbillegőbb asztalhoz. Úgy látszott, figyel. Ébersége közben elszívta az őrgróf összes cigarettáját, kiborította sörét. Utána, szegény, lejmolni kényszerült, ráadásul tőlünk, akik sem gazdálkodók, sem mágnások nem vagyunk.

Mindkét bolt bezárt már a zsákfaluban.

Kiemelt díszvendég hölgymenyét, egykori írónő povedált éppen (irodalompolitikáról vitáztak), amikor váratlanul fölcsendült, soha, senki sem tudta kideríteni, honnan, valami egyházi kórus:

Pásztorok, pásztorok...Tovább

A szerző további cikkeiHorváth Péter
Csaóbambínó
Okénéró


Anyánk szép nő volt, és nagyon szeretett volna végre boldog lenni. Nem volt még negyvenéves. Azt hiszem, akkoriban nem tudott még kötni, se horgolni, csak később tanult meg, hogy aztán folyton szörnyű pulóvereket kössön nekem meg az öcsémnek, magának pedig színpompás mintázatú mellényeket, horgolt és kötött ruhákat. Három évvel később, amikor lakást kaptunk a Vásártéren épülő új lakótelepen, három falvédőt is horgolt az ágyaink mellé. Mert három ágyunk is lett, és két szobánk. Nem volt sok bútor bennük, de anyánk pasijának szekretere velünk költözött, pedig a gazdája már nem lakott velünk az új lakásban. Rendőrök vitték el, még a Kastély utcai albérletünkből. Sikkasztás vádjával tartóztatták le. A tárgyalásán kiderült, hogy más városokban is volt családja.Tovább

A szerző további cikkei

Kubina Zita
Tejtükör


Csak harmadik próbálkozásra sikerült úgy lehajolnia, hogy ne szédüljön bele, bekötötte a cipőfűzőjét, megduplázta a masnit, megmozgatta a lábujjait, a cipő orrán koordinálatlanul hullámoztak az ujj alakú dudorok, érezte, hogy a zokni varrása nyomja a kisujját, de nem akarta újra kikötni és levenni a cipőt, csak hogy megigazítsa, inkább sétált tovább, mire a sarokra ért, már el is felejtette a varrás kellemetlen dörzsölését, pedig néhány lépés erejéig még az eszében volt, hogy most bosszankodnia kellene, amiért mindennap, de tényleg mindennap elcsúszik a zoknija a cipőjében, ám szembejött vele a kettővel odébb lakó nő a banyatankjával, ami dugig volt étellel, és amiből kilógott egy üveg tej, lecsavart kupakkal, és ahogy a nő húzta, húzta a kocsit, úgy a tej folyt, folyt végig a rózsamintás viaszkosvásznon, de ő nem mert szólni, hát ahogy nézte a járdára csöpögő tejet, ami elkeveredett a lassan párolgó vizelettel, teljesen megfeledkezett a zoknijáról, ment tovább, tovább a teljesség, a sarok felé, kiért a Körútra,Tovább

A szerző további cikkei

Lipcsey Emőke
Férfi maradok


Az egyetlen megoldás a sterilizálás volt. Előtte rémálomban éltem. Harmincegy éves vagyok, és volt már néhány csajom, de jobban érzem magam alkalmi kapcsolatokban. Természetesen mindig használtam kondomot, de a legújabb barátnőm, aki szintén nem akar gyereket, felvetette: mi lesz, ha kiszakad a kondom? A kérdés persze bennem is állandóan ott motoszkált, sőt néha el is fogott a pánik. Mi lesz, ha megtörténik a baleset? Egy gyerek gyökerestől felforgatna mindent. Túl sokat kellene feladnom. Soha nem vállalnék ekkora kockázatot.

Egyre jobban zavart, hogy szexelés közben nem lehetek teljesen ura a helyzetnek. Egy hibás gumin múljon a sorsom? Mindig táblázat alapján választottam ki a megfelelő óvszert. Mert ha túl szűk a gumi, akkor könnyen kiszakadhat, ha viszont bő, akkor lecsúszhat a hímvesszőről. Gondosan megmértem a farkam kerületét, százhuszonöt milliméter, s a táblázatban kinéztem, hogy erre a méretre az ötvenhat–ötvenkilenc milliméteres óvszer illik. Persze az anyag minősége sem mellékes, amelyből a kondom készül. Nem mindegy, milyen márkát választunk. A lejárati dátumot is mindig figyelembe vettem a csomagoláson, hiszen a guminak is van szavatossága.

V I S S Z H A N G

Haskó László
Fazonok és szezonok


A szerző további cikkei

Dr. Magyar Elemér
Visszhang

I N T E R J Ú

Fóti Tamás
Oroszország csak elavult háborúra képes
Beszélgetés James O’Brien nagykövettel
D. Gaspa Rikka Tilla finn atléta
DÍSZPOLGÁR


A szerző további cikkei
(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ


„A RENDSZER NAGY TRÜKKJE” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2023.03.16.


A TARTALOMBÓL:

– A rendszer nagy trükkje: elültetni mindenkiben a rettegést – Kovács Gergely a komolyodó kutyapártról, a polgárság hiányáról, korrupcióról és arról, hogy 2060-ig már könnyedén kibírjuk. Interjú

 Egészségügyi reform: korbács nélkül nem fog menni? – Az orvosok ellenállását úgy tűnik, nem sikerül megtörni

 Csak gumicsont a „nemzeti tüzép”? – A szakma szerint sem járható út a külföldi építőanyag-ipari cégek tönkretétele

 Ellehetetleníthetik a népszavazást – A debreceni Helyi Választási Bizottság indoklása gyakorlatilag lehetetlenné teszi bármilyen hasonló tárgyú népszavazási kérdés hitelesítését, hiszen a legtöbb ilyen kérdés valamilyen gazdasági érdek érvényesülésének korlátozására irányul – mondta érdeklődésünkre Dobrossy István debreceni jogász

– Mit Miskolc adhatott – Elvándorlás a színes panelekből. Elégedetlenek a fiatalok a kiürülő borsodi megyeszékhellyel. Riport

 Viszi az egyház az iskolákat – Az egyik érintett településen, Kübekházán jártunk

– Vásároljunk Szlovákiában! – Nálunk is, odaát is egyoldalú a gazdaság, ami nem bírja a válságot

– Víz, aszály – Tározót építeni muszáj

– Súlyos lelki sértés – Egyre több támadás éri a rendőröket, négy év alatt megtriplázódott az ismert erőszakos atrocitások száma

 „a hunok és a magyarok igenis rokonok” – A vezért váltó Magyarságkutató Intézet ügyei és ideológiája

– A magyar, aki megoldotta a londoniak szociális lakhatását – Elhunyt Peter Tábori, vagyis Tábori Péter, Camden tervezője

– Képek a szekrény mélyéről – Meghosszabbítva: április elejéig még látható a Vaszary-tárlat a Magyar Nemzeti Galériában

 Csaholás a zónában – Kutatók évekig vizsgálták a csernobili kutyák genetikai állományát, hogy rájöjjenek, pontosan mit okozott náluk a normálisnál nagyobb radioaktív háttérsugárzás

– Üledékfelhők – A járművek akkumulátorainak előállításához több milliárd tonna fémre lesz szükség, amit egyesek szerint csak az óceánok mélyén lévő készletek tudnak kielégíteni. Ám ezek kiaknázása beláthatatlan következményekkel járhat

– Frontvonal a CERN-ben – Az Európai Atommagkutató Központ (CERN) az orosz-nem orosz kollaborációk legforróbb pontja, így nem is annyira csoda, hogy egy éve patthelyzet hátráltatja a kutatásait

– Kokainvízilovak – Az állati jogokért küzdő aktivisták nem mindig a komplex gondolkodási képességeikről híresek

– Amikor betoppan a hívatlan vendég – A finnek szerint a magyar delegáció célja az volt, hogy bocsánatkérést csikarjanak ki belőlük

– Távol a megegyezéstől – Bár rövid ideig úgy tűnt, küszöbön a szerb–albán megbékélés, a látszat néha csal

– Egy médiasztár putyinista plébános Erdélyből – Egy romániai felmérés riasztó állapotokat mért az erdélyi magyarok oroszbarátságáról: kis túlzással Putyin ötödik hadoszlopa lett a romániai magyarság

– Legképzettebb katonáit veszíthette el Ukrajna – Sokkal több orosz halt meg Bahmutban, de a Wagner-csoport a jórészt képzetlen rabokat áldozta fel

– Gyűlnek a bizonyítékok a „Putyin és társai” elleni perhez – Létrehoznak egy új központot Hágában, amelynek az lesz a feladata, hogy az Oroszország által Ukrajnával szemben elkövetett háborús bűnök bizonyítékait összegyűjtse, tárolja és rendszerezze

– Titkos piramisfolyosó – Számok nyelvén

– Csinibaba audiokommentárral – Valóban visszaszorulóban a streaming?

– „A béke nem egy egyszerű főnév” – Vonnák Diána kulturális antropológus, író, műfordító közel tíz éve választotta kutatási témájául Ukrajnát, őt kérdeztük a háborúról és az annak tapasztalatát feldolgozó költészetről. Interjú

 Lehet jó történelmi filmet csinálni – csak nem így – A Hadik bemutatója kapcsán összeszedtünk néhányat az elmúlt fél évszázad legfontosabb zsánerműveiből.

– Diszkrét forradalmi tett – Kultmatek

– Heltai Jenő a magyar irodalom legalulértékeltebb zsenije – Könyvespolc rovatunkban ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak; ezen a héten: Katona Csaba történészt

– Esélytelen egyenlőség – Miközben a női labdarúgók a férfiakéhoz mérhető bérezésért harcolnak, a FIFA a híresen nőközpontú Szaúd-Arábiával fizettetné ki az idei labdarúgó-vb költségeit

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Szerencsekerék: majdnem műsor, de bőven siker
– Lakner Dávid: Mire a falevelek lehullanak, szigorítanak valamin
 Lányi András: A csodaszarvas nyomában
– Szerető Szabolcs: Tél tábornok sem segített – Álláspont
– Nagy Bandó András: Ha hallgattál volna… – Gyaloggalopp
– Vaszilov Eszter: Ferenc pápa cenzúrázva
– Nagy Attila Tibor: Orbán Viktor hangja a német politikában – A NER uralma alatt
– Szabó Antal: Gondolkozz!
– Durica Katarina: Emberek méhvel – Micsoda nők!
– Wekerle Szabolcs: Túlnyálazás, csisszes – és csitt! – Újbeszél
– Körmendy Zsuzsanna: Haj
– Gaál Antal: Így mutatkozott be nekem a világhírű karmester
– Szerető Szabolcs: Hét–null – Szotyola
– Dévényi István: Csak egy fa
– Marabu: Belezöldülünk

Kritika:
– A múltba vezető platánfa – Rojik Tamás: A generális talizmánja
– Pillanatképek az NBA aranykorából – Scottie Pippen: Unguarded – Az én igaz történetem. Phil Jackson: Tizenegy gyűrű
– Semmi mítosznak való – Raphael Bob-Waksberg: Aki még romjaidban is szeret

Átlátszó-melléklet:
– Elhallgatva: az ukrajnai fegyverszállításokról tárgyalt a kormány Brüsszelben
– Lebontják a 140 milliós hatvani kerékpáros kalandparkot
– Ingyen kerozin, milliós fogyasztás a katonai repülőkön
– Bezárult a migrációs kiskapu a magyar-ukrán határon
– A „legális lopás” jeleire bukkantunk Győrben
– Átlagnál kevesebbet költünk a daganatos betegekre
– Térképen az elmúlt 120 év legnagyobb földrengései

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs.hu
2023,03.15.


A SZERK.


A SZERK.
Ha úgy tetszik, fajelmélet


„Ez egy magyarellenes, ha csúnyát akarok mondani, faji alapú bosszú.”

Gulyás Gergely a múlt csütörtöki kormány­infón mondotta ezt. Közvetlenül előtte azt állította, hogy az Erasmus- és Horizon-pénzeket az Európai Bizottság minden ok és jogalap nélkül zárolta, mivel az egyetemek kilopása (nem ezt a szót használta) az ún. közalapítványokba sem nem sérti a jogállamiságot, sem nem érint uniós forrásokat. Ergo a zárolás valódi indoka nem lehet más, mint a bosszú a magyar faj ellen.

A SZERK.
Na, mi a térkép, öreg?


Hadházy Ákos feljelentést tesz! Magyarország miniszterelnökét nyomja fel a hatóságoknál azzal, hogy hivatali visszaélést követett el, s így legalább hárommillió forintos kárt okozott a hazának. De bánja kánya, legyen négymillió, akkor is pimf összeg, jó, ha három ostiai löncs kijönne belőle. De legyen négy.

A SZERK.
Nem muszáj eltűrni


„Évtizedek óta járunk jó néhányan Szálasi Ferencné Lutz Gizella sírjához. 2018 nyarán Szilágyi Csaba testvér jelezte, hogy a Temetkezési Intézet »felmatricázta« a sírt, mivel több, mint egy éve lejárt. Besétáltam hát a temetői irodába, s megkérdeztem, van-e lehetőség a meghosszabbításra” – nyilatkozta 2021 nyarán Papp Tibor, a Magyarelvű Mozgalom és az Örökzöld Október Egyesület vezetője a Zöld­inges Világnézeti Műhely című nyilas portálnak. Az interjú abból az alkalomból készült, hogy Pappék nemcsak megváltották Szálasiné sírját a Farkasréti temetőben, de rendbe is hozták.

PUBLICISZTIKA

PÁL MONIKA
Béke és borjúhús
Hogyan mentette meg az Európai Bizottság és Rishi Sunak a Brexitet és Észak-Írországot?


Észak-Írországban súlyos állapotban van az a többször meglőtt rendőr, John Caldwell, aki a paramilitáris erőszak elkövetői után nyomozott. Az omagh-i bűncselekmény mögött a rendőrség az Új Ír Köztársasági Hadsereg, a New IRA tagjait sejti.

EGOTRIP

EGOTRIP
Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Közhely


Emlékszem, hogy mennyire meglepődtem, amikor (még boldog diákkoromban) azt a különös felfedezést tettem, hogy Milton és más jeles angol írástudók „közhelykönyveket” (commonplace books) állítottak össze: telis-tele közmondásokkal, aforizmákkal és velős mondásokkal, amelyek élesítik a tudnivágyók elméjét.

BELPOL

INTERJÚ
„A depresszió politikai probléma”
Feldmár András pszichoterapeuta a hatalomról


Az alávetettség, a kiszolgáltatottság a zsarnokságnak megbetegít – de panaszkodni csak a gyerekeknek van joguk. A felnőtt attól felnőtt, hogy felelősen rá tud tekinteni helyzetére, s cselekszik. A Kanadában élő magyar szakembert arról is faggattuk, hogyan tudunk megszabadulni a stressztől, amit a félrecsúszott politika, buta és gonosz emberek uralma kelt bennünk és másokban.

VALLÁSI PROPAGANDA ÉS FUNDAMENTALIZMUS A KÖZOKTATÁSBAN
Eljöttek a gyerekeidért


A kormány ellehetetlenítette, hogy az oktatási intézményekben szakmai és civil szervezetek segítsék a gyermekek és fiatalok szexuális felvilágosítását, fejlődését. A gyakran külföldről finanszírozott vagy támogatott keresztény fundamentalista nem kormányzati szervezetek, NGO-k viszont gőzerővel ténykedhetnek a közoktatásban, és még inkább azon kívül.

KI SZÁLLÍT MAJD KAVICSOT AZ M85-ÖS ÉPÍTÉSÉHEZ?
Egy bánya mind felett


Súlykorlátozó táblával védi az utat a Közút Zrt. két Győr közeli település közötti pár száz méteres szakaszon. Engedéllyel ugyan rá lehet hajtani, de más fuvarozókkal ellentétben a környékbeli kavicsszállítóktól ezt rendre megtagadják. A térségben működik viszont egy olyan bánya is, amely jól jár mindezzel. A cég egyik tulajdonosa Orbán Viktor unokaöccse.

KERESZTÉNYDEMOKRATA SZABADEGYETEM PILISCSABÁN
Perselypárt


Hamarosan újra beindul az oktatás a piliscsabai Makovecz-campuson. A hatalmas ingatlant egy olyan vagyonkezelő alapítványnak adta át az állam, amelynek környékén hemzsegnek a kormánypárti szereplők, köztük KDNP-s politikusok. A cél a „nemzeti identitástudat és összetartozás megerősítése”, természetesen közpénz milliárdokból.

KIPÉCÉZTE A KORMÁNY HÓDMEZŐVÁSÁRHELY FÖLDADÓJÁT
Amit szabad Jupiternek

Törvénnyel akadályozná meg a kormány, hogy az önkormányzatok helyi adót szedhessenek be a termőföld után. Márki-Zay Péterre mutogat a Fidesz és az agrárkamara, ám 135 másik településen létezik ugyanez a helyi adó. Hajdúnánáson is, amelynek fideszes polgármestere egyben az agrárkamara országos alelnöke.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„A lázadásom jegyei”
Gáldi Vinkó Andi fotóművész


Az elmúlt években az anyává válást dokumentálta: tejfoltos pólóban nézett a kamerába, megmutatva, hogy milyen lehet az, amikor a csecsemő farkasszemet néz a mellbimbóval, s milyen a szülés utáni egyszer használatos bugyi. Az anyaság társadalmi megítéléséről és az új könyvéről beszélgettünk vele.

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Nehéz ösvény
Vékony Dorottya: Az elengedés rítusai


A Budapest Galéria Lajos utcai kiállítótermében, kezdeném, de teljesen felesleges már így indítanom, hiszen a Budapest Galériának már régóta nincs olyan kiállítótere, ami miatt külön hivatkozni kellene az óbudai egységre. Egyre szűkülnek a kortárs művészet számára dedikált terek: 2019-ben az Új Budapest Galéria is bezárt a Bálnában…

KÖNYV
Jöjjön vissza, mert hiányzik
Jon McGregor: A 13-as tározó


„Szinte mindig messziről látták, ahogy távolodik.” Egy eltűnt lány apját említi így a regény: a rendőrök, önkéntes keresők már elmentek, évek teltek el az eset óta, de ő továbbjárja a vidéket. Biztosan kétségbeesett, de azon kívül, hogy látják néha a feleségével együtt, aztán külön, tehát a házasságuk is megroppanhatott a tragédiában, nem lehet tudni róluk többet. Nem az ő életükről és fájdalmukról szól A 13-as tározó, hanem azokról a falusi emberekről, akik között a lányuk – Rebecca, Becky vagy Bex, így említik – elveszett, szinte nyom nélkül.

KÖNYV
Nem hallgatnak
Szerhij Zsadan: Harkiv Hotel


A magyar olvasó számára sem ismeretlen az ukrán Szerhij Zsadan, hiszen két regénye, a 2004-es Depeche Mode és a 2010-es Vorosilovgrád is megjelent magyarul (2010-ben és 2012-ben, mindkettő Körner Gábor fordításában). A hazájában költőként, rocksztárként és politikai aktivistaként is közismert alkotó új kötetének megjelenése mégis a felfedezés (esetleg újrafelfedezés) erejével hathat, és nem csupán azért, mert ezúttal lírai műveiből kapunk egy karcsúságában is sokrétű ízelítőt.

SZÍNHÁZ
Mindent szabad
Jean-Paul Sartre: Legyek


Szotyiztak volna az ókori görögök? Ha igen, akkor lehet, hogy tangóztak is. Ha történeti hűségre nem is, a mű újító szándékú interpretálására annál inkább törekedett a Maladype Színházban Jaruszek Zsuzsanna és Társulata.

KONCERT
Ördög viszi
A katona története; Négy évszak


Az idősebb Vidnyánszky is eljött – megnézni a fiát –, és még félmaréknyi prominens személyiség, hogy Ascher Tamás rendezésében megcsodálja a katonát, aki eladja hegedűjét, szerelmét a vagyonért, dicsőségért, hatalomért.

KONCERT
Először és utoljára
Panda Bear & Sonic Boom


A múlt év egyik kellemes meglepetése Panda Bear és Sonic Boom közös nagylemeze volt, ami a 60-as évek napfényes popzenéjét értelmezte újra némi elektronikus csavarral. Az album turnéja Budapestet is érintette, így a magyar nézők két, külön-külön is nagyra értékelt zenészt láthattak. Igaz, hogy a duó tagjai különböző generációkhoz tartoznak, de köztudottan rajonganak egymás zenéjéért.

LEMEZ
Övék a pálya
Orbital: Optical Delusion


Phil és Paul Hartnoll duója, az idén 34 éves Orbital szemléletesen példázza azt, hogyan lehet kortalan, mégis klasszikus értékű egy változatos életmű a folyton evolválódó elektronikus tánczenében. Esetükben nem is annyira egyszerű a kanonizáció, sem a panteonba való végleges beillesztés, már ha létezhet ilyen az elektronikus popzenében. Leginkább talán az olyan, korai felvételeik tekinthetők forradalminak, mint az 1989-ben barkácskörülmények között, és akkor még hosszú verzióban rögzített Chime, a szívet-lelket melengető puttyogás örök himnusza.

KÖNYV

POETA.DOC
Az emlék emlékezete


Balla Zsófia: Pokolraszállás

FILM

INTERJÚ
„Neki nincs szüksége rendezésre”
Brett Donowho rendező


A The Old Way című westernben Nicolas Cage egy visszavonult pisztolyhőst alakít, aki lányával az oldalán kénytelen ismét fegyvert ragadni, egykori ellenfelének fia ugyanis bosszút esküdött ellene. A film rendezőjével a független filmkészítés nehézségei­ről és szépségeiről beszélgettünk, és persze arról is, milyen együtt dolgozni egy olyan kétes legendával, mint Cage.

TÉVÉSMACI
Kacsa az erdőn


Amikor Sztupa és Troché elő­készítették a vágányszabályozást, olyan volt az, mint egy nagy piknik, egy furcsa kirándulás vagy éppenséggel egy kalandtúra, ha mai szót keresünk rá.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A csendes lány


Egyszerűbb történet tán nincs is.

VISSZHANG: LEMEZ
Stile Antico: William Byrd


Josquin des Prez és Palestrina után a 400 éve elhunyt William Byrd zenéjéből készít lemezt a karvezető nélkül működő, oxfordi és cambridge-i kötődésű brit kórus.

VISSZHANG: FILM
Luther: A lemenő nap


Bármennyire is szeretjük John Luther borostáját és kopott szövetkabátját, talán ideje lenne engedni a fáradt, nihilista nyomozó halálvágyának.

VISSZHANG: TÁNC
Horváth Attila és Kiss Rebeka Petra
A kimondhatatlan jókedv játéka


Kiégés, sellők, társasjáték, tánc.

VISSZHANG: KÖNYV
Pollágh Péter: Régi voltam


A kötet versei szinte kivétel nélkül a múlt pontjaira és darabkái­ra fókuszálnak, még ha olykor úgy is tűnhet, hogy egészen másfelé irányul a lírai én figyelme.

VISSZHANG: LEMEZ
Xiu Xiu: Ignore Grief


A 2001 óta működő zenekarban Jamie Stewart multiinstrumentalista-énekes az egyetlen állandó tag, de a szintén mindenes Angela Seo régi alkotótársnak számít.

VISSZHANG: FILM
Sikoly VI


„Ez nem egy sima folytatás. Mert már senki sem csinál sima folytatásokat. Ez itt egy franchise!” – fejtegeti egyik szereplőnk, amikor néhány késelés után összeül a kupaktanács.

VISSZHANG: LEMEZ
Decolonize Your Mind Society
A Second Invita­tion to an Uninterrupted Katabatic Lens


Szabó Bálint jazzgitáros együttese 2020-ban megjelent első lemezén temperálatlan, tiszta hangolásokkal kísérletezett, a második album ennek a „piszkos” párja.

SZÍNHÁZ


RÉS A PRÉSEN
„Szívesebben hívják”


Juhász Adél táncos, koreográfus

ZENE


MI A KOTTA?
Hattyútenor


Klasszikus zenei programajánló a 2023/11. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2023/11.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/11.

Rövid hírek: ózon, kondenzátor, galaxis...

Snoblesse Oblige 2023/11.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/11.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

VITA A SARS-COV-19 VÍRUS EREDETÉRŐL
A szökés veszélye


Bár sok új bizonyítékot még nem mutattak be az ügyben, így is feltámadt a világméretű vita a mindközönségesen csak koronának nevezett vírus eredetéről. Ám ennek dacára is csekély a valószínűsége annak, hogy nem a természet laboratóriuma volt a vírus igazi forrása.

SPORT

GRÄFL ÖDÖN, HAJÓS ALFRÉD LEGNAGYOBB HAZAI RIVÁLISA
Magyar tempó


Ő találta ki és alkalmazta először azt az úszástechnikát, amelynek révén az első magyar olimpiai aranyérmet megszerezte Hajós Alfréd – akit egyébként a hazai versenyeken nemegyszer legyőzött. Gräfl Ödön neve ma jószerivel elfelejtődött.

LOKÁL

SZELLEMHÁZ A KOSSUTH LAJOS UTCÁBAN
Mindhalálig műemlék


Budapest legforgalmasabb utcájának, a Kossuth Lajos utcának fénye régen elhalványult, de a legszomorúbb látványt a Szép utca sarkán álló 3-as számú épület nyújtja. Az ütött-kopott homlokzat, az összegraffitizett kirakat láttán inkább szanálásra váró építménynek gondolnánk, mint az egyik legjelentősebb belvárosi műemléknek.

HELYRAJZI SZÁM
Bodográf – Bányász – Graffiti


„A Bodográf mozi ezzel a névvel nagyon jó volt. Aztán Bányásznak hívták. (…) Egy mozit így nem lehet hívni. Hát tudni kell, hogy mi az a mozi! De többek között ezt sem tudták. Stílusuk nem volt, érzékük nem volt, és szeretetük nem volt” – nyilatkozta Mándy Iván 1993-ban a Budapesti Negyednek.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Az első medve


Medvehagymás tojáskrém